Syövän ja polttamisen syyt ja hoito intiimillä alueella vaihdevuosien aikana

Usein vaihdevuosien oireet ovat kutinaa ja polttamista emättimen alueella. Tämä epämukavuus johtuu limakerroksen sammumisesta, joka ilmenee estrogeenitason laskun seurauksena. Kutina vaihdevuosien aikana voi aiheuttaa paljon haittaa, häiritä normaalia sukupuolielämää ja joskus vaivautua niin paljon, että nainen ei yksinkertaisesti voi tehdä päivittäistä toimintaa.

Lisäksi limakalvon atrofiset muutokset voivat johtaa erilaisten tartuntatautien kehittymiseen. Harkitse, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kuinka vaarallinen tämä ehto on ja miten helpottaa epämukavuutta.

Syyt epämukavuuteen emättimessä ja perineumissa vaihdevuosien aikana

Usein günekologin vastaanotossa voit kuulla tällaisen kysymyksen, voiko naisen kutistua läheisessä paikassa naisilla vaihdevuosien aikana? Valitettavasti kyllä, ja tämä ilmiö ei ole harvinaista. Tilastojen mukaan 70% vaihdevuosien potilaista kohtaavat tämän ongelman.

Tärkein syy sukupuolielinten epämukavuuden ilmenemiseen vaihdevuosien aikana on estrogeenitasojen lasku. Munasarjat eivät voi enää tarjota keholle tarvittavaa määrää sukupuolihormoneja, mikä johtaa pienempien emätineritysten tuotantoon, jotka ovat vastuussa sisäelinten suojelemisesta infektiolta ja mukavuudesta seksuaalisen yhdynnän aikana.

Tämä oire on ominaista vaihdevuosien kahdelle ensimmäiselle vaiheelle, kun elimistössä on aktiivinen hormonaalinen säätö. Vaihdevuosien kolmannessa vaiheessa epämiellyttävät oireet eivät saa enää vaivata naista, ja siksi epämiellyttävien tunteiden esiintyminen 1 vuosi viimeisten kuukautisten jälkeen tulisi varoittaa, koska useammin se on merkki vakavammasta patologiasta.

Närästystä vaihdevuosien aikana, joka johtuu limakalvon uupumuksesta, kutsutaan atrofiseksi vulvovaginiitiksi. Itseään, äidin läheisyydessä esiintyvä kutina nielemättömillä naisilla ja hajuton ilman vaihdevuosien aikana ei aiheuta terveydelle vaaraa, mutta kudosvauriot naarmuuntumisen tai yhdynnän aikana voivat aiheuttaa eroosioita ja kivuliaita halkeamia.

Se ei kuitenkaan aina ole pistelyä ja polttamista intymisellä alueella naisilla, joilla on vaihdevuodet, johtuen estrogeenin puutteesta. On olemassa useita niihin liittyviä patologisia tiloja, jotka ilmenevät näistä oireista:

 • Diabetes. Krooninen verensokerin kohoaminen johtaa huononemiseen ja verisuonten tuhoutumiseen. Myös sokerin pitoisuus nousee virtsassa. Nämä kaksi syytä johtavat sukuelinten alueen ärsytykseen.
 • Syöpäjärjestelmän patologia. Virtsatieteen järjestelmän erilaisissa sairauksissa virtsaaminen kasvaa. Tämä johtaa limakalvojen usein kosketukseen virtsan kanssa ja sen seurauksena kutinaa ja epämukavuutta esiintyy intiimissä paikassa.
 • Sammas. Kun immuniteetti on heikentynyt, Candida-sieni alkaa lisääntyä emättimessä. Samalla nainen huomaa, että juustomassat erottuvat emättimestä, ja ulkoiset elimet alkavat kutinaa. Epämiellyttäviä tunteita tehostettiin yöllä.
 • Ihottumaa. Dermatiitti ilmenee vaihdevuosien aikana väärin valituista päivittäisistä hygieniatuotteista. Tämän ajanjakson aikana on parempi suosia nestemäistä saippuaa, jolla on neutraali PH-taso ja ilman aromaattisia hajusteita. Myös dermatiitti saattaa ilmetä epämukavista tai synteettisistä alusvaatteista.
 • Vulvovaginiittia. Tämä patologia esiintyy emättimen limakalvon luonnollisen poistumisen taustalla. Kuivuus aiheuttaa potilaan naarmuuntumisen ongelmatilanteisiin, mikä aiheuttaa kudosvaurioita. Sukuelimet muuttuvat punaisiksi, turpoavat ja kutistuvat vielä enemmän.
 • Trichomoniasis. Tämä tauti kuuluu sukuelinten infektioiden luokkaan. Se välittyy seksikumppanilta ja on epämukavuuden lisäksi muita tunnusmerkkejä. Trichomoniasis on mahdollista tunnistaa aiheuttamalla kutinaa ja purkausta epämiellyttävällä tuoksulla, jotka ovat keltaisia ​​tai vihertäviä.
 • Bakteerivaginoosi. Tämä patologia tapahtuu heikentyneen immuunijärjestelmän taustalla. Taudille on tunnusomaista harmaata purkausta esiintyvä epämiellyttävä haju, joka muistuttaa mätää kalaa.
 • Herpes. Herpesvirus esiintyy lähes jokaisen ihmisen elimistössä. Sen kehittymistä tukahduttaa koskemattomuus, mutta vaihdevuosien taustalla virus viritetään usein. Alkuvaiheessa on pistelyä ja polttamista, ja tällöin muodostuu nesteellä täytettyjä ihottumia.
 • Sisäisten sukupuolielinten kasvaimet. Kohdun ja munasarjojen pahanlaatuiset kasvaimet heikentävät immuunijärjestelmää suuresti. Tästä syystä, kun kasvain kasvaa, emättimen mikrofloora häiriintyy, jossa sairautta aiheuttavat bakteerit alkavat hallita. Tämä aiheuttaa epämukavuutta sukuelinten alueella.

Nämä sairaudet ovat luontaisia ​​vain vaihdevuosien potilaille, mutta vaihdevuosien aikana niiden kehittymisen riski kasvaa merkittävästi, mikä edellyttää välitöntä kuulemista lääkärin kanssa. Sinun pitäisi tietää, että jos et käsittele emättimen kuivuutta, se voi johtaa patogeenisen mikroflooran lisääntymiseen, mikä johtaa väistämättä erilaisten infektioiden kehittymiseen.

On tärkeää! Vaikka emättimen kuivuuden taustalla ei ole purkausta ja hajua, tämä edellytys edellyttää lääkärin tutkimista ja kuulemista!

Nukkumisen ja polttamisen hoito intiimillä alueella vaihdevuosien naisilla

Kutinaa hoidettaessa vaihdevuodet alkaa tutkimuksella. Asiantuntijan tutkiminen ja tarvittavien testien toimittaminen mahdollistavat epämukavuuden todellisen syyn tunnistamisen ja yksilöllisen hoito-ohjelman kehittämisen. Hoito sisältää seuraavat vaiheet:

 • Tutkimus ja diagnoosi;
 • Sairaushoito;
 • Epämiellyttävien oireiden poistaminen;
 • Kasviperäisten tai HRT-lääkkeiden nimittäminen;
 • Toistuvuuden ja komplikaatioiden ehkäisy.

Miksi emättimen kutina ja kuivuus on vaihdevuosien aikana

Vaihdevuosien aikana sukupuolihormonien tuotanto pysähtyy vähitellen. Munasarjojen toiminta häviää, kohdun ja emättimen syklisiä muutoksia ei tapahdu. Tuotetun erittymisen määrä vähenee, limakalvo ohenee, atrofinen vaginiitti, vulvar kraurosis kehittyy. Tämän seurauksena sukupuoliyhteys tulee tuskallista, lisää tulehduksellisten, sienitautien kehittymisen riskiä, ​​naiset ovat huolissaan kutinaa ja polttamisesta emättimessä.

Epämukavuuden syyt

Kutina, jossa on vaihdevuodet, estrogeenin puutteen lisäksi voi johtua muista syistä, jotka näkyvät hormonaalisten muutosten taustalla. Vaihdevuosien aikana hiilihydraattien aineenvaihdunta hidastuu, kehon kudokset havaitsevat insuliinia huonommin, mikä lisää riskiä tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle. Endokriininen sairaus puolestaan ​​häiritsee sydän-, verisuoni-, virtsa- ja ruoansulatusjärjestelmiä. Kohonnut veren glukoosipitoisuus aiheuttaa palovamman emättimessä, naisilla on usein rinta.

Vaihdevuodet liitetään usein kystiittiin, se liittyy virtsarakon atrofisiin muutoksiin. WC: tä on usein kehotettu, virtsaaminen, johon liittyy kutinaa, kipua ja leikkausta. Sairaus johtaa joskus virtsankarkailuun, munuaiset (pyelonefriitti) voivat osallistua tulehdusprosessiin, joka aiheuttaa vakavaa huonovointisuutta, kuumetta, verenpainetta.

Toinen syy kutinaa ja polttamista vaihdevuosien aikana on bakteeritartunnan lisääminen. Tavanomaisen mikroflooran rikkominen emättimessä luo suotuisat olosuhteet patogeenisten mikro-organismien lisääntymiselle. Bakteerit, jotka ovat läsnä limakalvoissa, aiheuttavat jatkuvasti kehitystä:

Jos tulehdusprosessi (vulvovaginiitti) lisätään, runsas purkaus, jossa on epämiellyttävää hajua, juustokonsentraatiota, näkyy harmahtavalkoisena, jolloin purkaus saa kelta-vihreän sävyn. Ulkoisten sukuelinten limakalvoilla on pieni ihottuma, pistely, voimakas kutina.

Sukupuolielinten herpes pahenee immuniteetin vähenemisen myötä, jota esiintyy usein naisilla, joilla on vaihdevuodet. Ennen tyypillisten vaurioiden muodostumista perineaalisissa, perianal- ja pubic-alueilla esiintyy punoitusta, kutinaa ja tuskallisia tunteita. Vesikkeleiden rakkuloiden muodostumisen jälkeen kutina kutistuu.

Vuodet vaihdevuosien aikana ovat mukana kuumetta ja liiallista hikoilua, erityisesti ylipainoisilla naisilla. Kosteassa ympäristössä sieni-mikrofloora, ihottuma, ekseema kehittyy. Ihon perineum, nivus taittuu ja alle rintarauhaset kutinaa, peitetty kuoret, itku haavaumia.

Epämukavuutta, kutinaa ja emättimen polttamista vaihdevuosien aikana voi aiheuttaa monet syyt, joten sinun on kuultava gynekologia ja hoitoa. Tämä estää tarttuvien, tulehduksellisten sairauksien kehittymisen, helpottaa vaihdevuodet.

Yleiset suositukset

Jos haluat päästä eroon kutinaa vaihdevuosien aikana, sinun on ensin noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • kulumista luonnon kankaat alusvaatteet;
 • älä unohda intiimihygieniaa koskevia sääntöjä;
 • ajoissa suoritettava gynekologin suorittama rutiinitarkastus;
 • hygieenisten toimenpiteiden aikana on välttämätöntä käyttää geeliä kamomillauutteella, eteerisillä öljyillä, ei suositella käytettäväksi ihon kuivumista;
 • aineenvaihdunnan normalisointi on hyödyllistä urheilua varten, säännöllinen liikunta stimuloi aineenvaihduntaa, nopeuttaa hiilihydraattien ja rasvojen hajoamista.

Näiden yksinkertaisten suositusten noudattaminen vähentää merkittävästi kutinaa, lievittää muita vaihdevuosien ilmenemismuotoja, vähentää kudosinfektion kehittymisen riskiä.

lääkitys

Estrogeenin puutteen aiheuttama atrofinen vaginiitti vähentää emättimen luumenia, epiteelikudosta ohenee. Seksuaalinen kosketus, douching aiheuttaa verenvuotoa. Nainen tuntuu kuivalta, ärtyneeltä ja voimakkaasti kutinaa.

Taudin hoito toteutetaan korjaamalla hormonitasot. Estrogeenivalmisteita määrätään suun kautta ja suonensisäisesti:

 • Estrioli-peräpuikot ovat tehokkaita urogenitaalihäiriöille, palauttaa emättimen epiteelikerroksen, normalisoivat mikroflooran ja happo-emäksen tasapainon. Peräpuikot lisäävät paikallista koskemattomuutta, vähentävät sieni- ja tartuntatautien kehittymisen riskiä, ​​lievittävät vaihdevuosien oireita, auttavat pääsemään eroon kutinaa.
 • Ortho-ginest-kynttilöillä on estrogeeninen vaikutus, vähennetään emättimen ja kohdunkaulan epiteelikudoksen atrofisia muutoksia ja parannetaan lisääntymiselinten verenkiertoa premenopausin ja postmenopausin aikana.
 • Ovestin-kynttilät sisältävät estriolia, niille määrätään atrofinen vaginiitti. Lääke kompensoi endogeenisten estrogeenien puutetta, normalisoi pH: n ja emättimen mikroflooran, lievittää kutinaa, vähentää kuivuuden kuivumista, vaihdevuodet.
 • Dimestryl-transdermaalinen geeli (vaikuttava aine on estrioli) levitetään ohueksi kerrokseksi vatsan, reiden tai käsivarsien iholle. Lääkeaine imeytyy verenkiertoon, kompensoi sukupuolihormonien puutetta, hidastaa atrofisia prosesseja urogenitaalijärjestelmän elimissä.
 • Klimaran (ihon laastari) transdermaalinen terapeuttinen järjestelmä sisältää estradiolia, sitä määrätään ennen ja jälkeen menopausaalista hormonikorvaushoitoa. Lääkeaine stimuloi emättimen epiteelin polifenoitumista, estää atrofisia muutoksia, poistaa kuivuuden, kutinaa ja polttamista, lievittää muita vaihdevuosien oireita.

Jos hormonaalisten lääkkeiden käytön jälkeen on vasta-aiheita tai haittavaikutuksia, ne voidaan korvata kasviperäisillä lääkeaineilla kasviperäisin perustein. Sikatridiinin emättimen peräpuikot sisältävät hyaluronihappoa, eteerisiä öljyjä, aloe vera -uutetta ja calendula-ainetta. Levityksen seurauksena emätin kostutetaan, kutina ja epämukavuus vaihdevuosien aikana vähenevät ja atrofoidut kudokset palautuvat. Ne lievittävät tulehdusta, lisäävät paikallista koskemattomuutta, nopeuttavat kynttilänjalan Vagikalin limakalvojen regeneroitumista.

Kupuran aiheuttama häpy on mukana voimakkaissa dystrofisissa ja atrofisissa muutoksissa, ulkoisten sukuelinten kutinaa, häpykarvojen häviämistä, emättimen luumenia pienennetään, sisäänkäynti voidaan täysin sulkea. Sairaus 50%: ssa johtaa syövän kehittymiseen, joten se vaatii pakollista hoitoa edistyksellisestä kurssista huolimatta.

Oireinen hoito

Jos vaihdevuosien aikana sukupuolielimessä ja perineal-alueella esiintyy kutinaa liiallisesta hikoilusta johtuen, sinun tulee tehdä enemmän hygieniatoimenpiteitä, käyttää antiperspirantteja, talkkia. Sieni-infektion, ihottuman tapauksessa on tarpeen käsitellä ihoa antimykoottisia aineita, antihistamiineja (Solcoseryl, Videstim) sisältävillä voiteilla. Ihotautilääkäri määrittelee valmisteet ottaen huomioon yksilölliset käyttöaiheet.

Huipentuma ja samanaikainen diabetes mellitus edellyttävät verensokerin seurantaa. Hyperglykemia aiheuttaa mikroflooran rikkomisen, emättimen kutinaa, joten naisten on noudatettava tiukasti lääkärin suosituksia, jotta he saavat ennaltaehkäisevän hoidon. Kun härkä on määrätty sienilääkkeille, emättimen peräpuikkojen käyttö klotrimatsolilla, mikonatsolilla. Lisäksi vaihdevuosien aikana on tarpeen vahvistaa immuunijärjestelmää (Imudon, Echinacea), käyttää vitamiineja (Menopace, Vitamax).

Jos vaihdevuosien puhkeamisen myötä herpes ilmenee, kutiava alue hoidetaan viruslääkkeillä Zovirax, Herpevir, ja immunomoduloivia lääkkeitä otetaan suun kautta. Kun vulvovaginiitti, akuutti tulehduksellinen prosessi, käytä kynttilöitä Betadine, Terzhinan. Voit helpottaa lieviä kutina- ja ärsytysoireita, jotka eivät ole monimutkaisia ​​infektioiden avulla.

Kutina- ja polttava fytoestrogeenien hoito

Vaihtoehtona vaihdevuosien hormonikorvaushoidolle on luonnollisiin kasviperäisiin ainesosiin perustuvien kasviestrogeenien käyttö. Näiden lääkkeiden vaikutus naispuoliseen kehoon on samanlainen kuin lääketieteellisillä estrogeeneillä, mutta niillä on vähemmän vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia.

Homeopaattiset tuotteet, jotka vähentävät kutinaa:

Tabletien ottaminen vaihdevuodet on sovitettava yhteen lääkärisi kanssa. Itsehoito voi johtaa huonoon terveyteen.

Fytoestrogeenit sisältyvät paitsi lääkevalmisteisiin myös joihinkin elintarvikkeisiin. Lisäämällä ne päivittäiseen ruokavalioon voit lisätä sukupuolihormonien määrää veressä. Hyödyllisten aineiden lähde on täysjyvävilja, tuoreet vihannekset ja hedelmät (porkkanat, granaattiomenat, omenat), äyriäiset, pellavansiemenet, kurpitsat.

Folk korjaustoimenpiteitä kutinaa vaihdevuosien aikana

Epämiellyttävän oireen hoito kotona tapahtuu douchingin avulla. Voit tehdä tämän keittämällä liemet:

Menettely on tarpeen tehdä päivittäin illalla ennen nukkumaanmenoa. Yrtit lievittävät tulehdusta, vähentävät turvotusta, kutinaa ja ärsytystä, nopeuttavat halkeamien paranemista.

Toinen tehokas keino poistaa kutinaa vaihdevuosien aikana on tamponeja, joissa on hunajaa, astelpainoa tai aloe veraa. Pieni tamponi on valmistettu steriilistä puuvillasta, joka on kyllästetty kuumennetulla hunajalla ja injektoitu syvälle emättimeen. Bee-tuote on voimakas antioksidantti, sillä on anti-inflammatorinen, regeneratiivinen, antibakteerinen vaikutus, joka parantaa paikallista koskemattomuutta.

Tuore lehti aloe, 2-3 cm pitkä, pestään lämpimällä vedellä, tehdään pitkittäinen viilto ja massa osoittautuu. Ylös kääritty pala steriiliä sideharso ja ruiskutetaan emättimeen. Aloe tehokkaasti lievittää ärsytyksen ja kutinaa, kosteuttaa kudoksia, sillä on bakterisidisiä ominaisuuksia, ei aiheuta allergisia reaktioita.

Puna-apila, humala, keltaisenruskea, sinimailanen, lakritsijuuren juuret auttavat normalisoimaan vaihdevuosien estrogeenitasoa. Kaksi ruokalusikallista kuivaa ruohoa kaada 0,5 litraa kiehuvaa vettä, kaada 2 tuntia, sitten suodata ja ota ½ kuppi 2-3 kertaa päivässä kuukaudessa.

Vaihdevuosien alkamisen jälkeen on suositeltavaa pestä pois kamomilla. On myös hyödyllistä tehdä kasviperäisiä kylpyjä ennen nukkumaanmenoa. Astiaan kaadetaan kaliumpermanganaattiliuosta tai lämpimän liemen liuosta (ei kuumaa), ne istuvat altaan yli ja nousevat 20–30 minuuttia. Tällaiset menetelmät ovat käyttökelpoisia emättimen ärsytykseen ja kuivuuteen, virtsarakon tulehdukseen.

Kattava hoito estrogeenivajauslääkkeistä, kynttilöiden, geelien ja voiteiden paikallinen käyttö, kansanhoitojen käyttö auttaa poistamaan kutinaa ja emättimen kuivuutta vaihdevuosien aikana. Hormonaalisen taustan normalisointi helpottaa vaihdevuosien oireita, parantaa naisen hyvinvointia, vähentää gynekologisten sairauksien kehittymisen riskiä.

Miten hoitaa kutinaa ja polttavaa ongelmaa intiimillä alueella vaihdevuosien aikana?

Kun vaihdevuodet alkavat, suurin osa naisväestöstä alkaa kokea erilaisia ​​vaivoja. Yksi epämiellyttävimmistä vaihdevuosien ilmenemistä on polttava. Siksi naisilla on akuutti kysymys: kutina vaihdevuosien aikana, miten tällaisia ​​oireita hoidetaan? Sen ulkoasun syyt, tyypilliset oireet ja diagnostiset menetelmät - tarkastelemme tätä tässä tarkastelussa.

Tekijät, jotka aiheuttavat kutinaa intiimin alueella

Kaikki naisen kehossa menopausissa esiintyvät prosessit johtuvat munasarjojen toiminnallisuuden häviämisestä aiheutuneista hormonitasojen muutoksista. Niinpä esimerkiksi hormonin FSH: n tason nousu johtaa ihmisen luuston tiheyden vähenemiseen. Se on myös lähde lisätä tällaisen vakavan patologian kehittymisen todennäköisyyttä, kuten osteoporoosia menopausaalisen jakson postmenopausaalisessa vaiheessa.

Naisten intiimissä vyöhykkeessä esiintyvä kutina tapahtuu munasarjojen sukupuuttoon ja asteittaiseen lopettamiseen ja steroidogeneesiprosessien täydelliseen pysähtymiseen, joka koostuu estronin, estradiolin ja estriolin tuottamisesta.

Suuren määrän munasarjojen funktionaalisuuksia on korostettu paitsi niiden vaikutukset kohdunontelon estrogeenireseptoreihin, rintarauhasiin ja naisten sukuelimiin hedelmällisessä jaksossa. Erityisen tärkeää on niiden vaikutus stimulaatioprosesseihin uusien rakenteiden muodostamisessa solutasolla intiimivyöhykkeen limakalvojen alueella. Se osallistuu myös kohdunkaulan liman erittymiseen, mikä on välttämätöntä optimaalisen mikroflooran ylläpitämiseksi emättimessä ja kosteuttava vaikutus.

Muun muassa voi olla, että intiimialueen kutina voidaan laukaista limakalvojen harvennuksella. Ja kun harvennus, he alkavat menettää kykynsä tuottaa tietyn tason erityistä limaa. Tätä kutsutaan kohdunkaulan ja emättimen erittymiseksi. Kun taso laskee, vaihdevuosien aikana voi esiintyä kutinaa, joka vaatii kiireellistä hoitoa.

Samanaikaiset patologiset olosuhteet

Naisen kehon hormonaalisen taustan muutokset, jotka liittyvät estrogeenin määrän vähenemiseen, voivat edistää seuraavien niihin liittyvien patologisten muutosten kehittymistä, joiden kehittyminen voi myös aiheuttaa kutinaa muodostumisen vaihdevuosien aikana, eli:

 • Diabetes mellituksen muodostuminen, johon liittyy kohonnut glukoosipitoisuus ja joka edistää verisuonten häiriöiden kehittymistä. Tästä puolestaan ​​tulee elinten ja kudosten verenkierron patologisten häiriöiden syy. Virtsan koostumuksessa on myös glukoosin lisäys. Tällä on ärsyttävää vaikutusta emättimen alueen limakalvoille virtsatessa.
 • Tulehduksellisen luonteen patologioiden kehittyminen virtsarakon alueella. Kutina ja polttaminen intiimillä alalla alkavat näkyä emättimen limakalvojen kosketuksen seurauksena urean hajoamisen tuotteisiin, jotka ovat osa virtsaputkesta poistettua biofluidia. Ja lisääntyneen halu virtsata erittyneen virtsan alkaa ärsyttää vulvan pintaa pitkään.
 • Dermatiitin tai allergisen reaktion kehittyminen tiettyjen saippuajärjestelmien käyttöön hygieenisesti, pyyhkeisiin tai alusvaatteisiin.
 • Kandioosin tai rintakehän kehittyminen, johon liittyy sieni Candidan kehittyminen, joka edesauttaa juuston purkautumisen muodostumista ja tunne, että emättimessä esiintyy kutinaa vaihdevuosien aikana, mikä yleensä kasvaa yöllä.
 • Kehitys vulvovaginiitti, joka on luonteenomaista luonnollisina prosesseina, jotka johtavat kutinaa ja kuivuutta emättimen alueella. Tämä aiheuttaa pitkällä aikavälillä halua kutinaa, jos et aloita aikaista hoitoa, jolla pyritään poistamaan kutina. Tämän patologian kehittymisen aikana limakalvoille voi ilmetä mikropaloja. Tarttuvat mikro-organismit voivat helposti päästä niihin ja johtaa tämän patologian pahenemiseen. Lisäksi kutinaherkkyys ei pysähdy, ja haavat alkavat turvota ja punastua, peittää pieniä haavaumia, jotka aiheuttavat vielä suurempaa epämukavuutta naiselle.
 • Herpes-ulkonäkö voi myös tuntua itsestään kutinaa ja polttamista, kun ilmenee turvotusta ja punoitusta, jota seuraa ihottuma emättimen limakalvon pinnalla.
 • Trikomoniaasi, tartuntatauti, joka välittyy seksuaalisen kontaktin kautta kumppanin kanssa. Älä unohda, että intiimi elämä on olennainen osa jopa vaihdevuosien aikana. Tämän infektion kehittymisen myötä naiset huomauttavat keltaisen purkauksen esiintymisestä epämiellyttävällä haulla sekä punoituksella perineaalisella alueella ja kipua virtsatessa.
 • Patologiset prosessit, joihin liittyy kasvainten muodostuminen sukupuolielimissä. Tällaisen patologian kehittyessä naisen kehon immuunijärjestelmä alkaa heikentyä niin paljon, että se vaikuttaa emättimen mikroflooraan. Siinä patogeenisten mikro-organismien lisääntyminen alkaa kehittyä, jonka tuotteet ovat myrkyllisiä aineita. Juuri nämä toksiinit voivat aiheuttaa kutinaa emättimessä, erityisesti vaihdevuosien aikana, jolloin immuunipuolustus on jo vähentynyt huomattavasti.

Epäilemättä kaikki edellä mainitut patologiset prosessit voivat tuntea itsensä hedelmällisessä jaksossa. Mutta vaihdevuosien mukana on useimmissa tapauksissa vähentynyt immuniteetti, mikä lisää taudin kehittymisen todennäköisyyttä kymmenen kertaa.

Tällaiset menetelmät, kuten vaihdevuodet, kutina ja kuivuus emättimen alueella, eivät ole pelkästään atrofinen muutos naaraspuolisen lisääntymisjärjestelmän toiminnassa, joka kulkee seuraavalle iän tasolle. Nämä prosessit voivat yhdessä aiheuttaa vakavia seurauksia naisen gynekologisen terveyden tulevalle tasolle, jos emme heti ryhdy poistamaan emättimen epämukavuutta, joka ilmenee kutinaa ja muita samanaikaisia ​​patologisia muutoksia.

Miten hoitaa kutinaa vaihdevuosien aikana?

Kun vaihdevuodet muodostavat kutinaa, hoito tulee valita kokeneen ja pätevän asiantuntijan toimesta. Tällaisessa tilanteessa omahoito ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää. Jotta erikoislääkäri voi määrätä oikean hoidon, on ensin tehtävä tiettyjä diagnostisia menetelmiä. Näiden tulosten perusteella kehitetään seurantaohjelma tämän patologian poistamiseksi.

On olemassa paikallisia vaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä, jotka kehittyvät suoraan kutinaa naisen läheisen alueen alueella. Mutta jos todellinen syy, joka aiheutti tämän patologian muodostumisen, ei ole poistunut, tällaisten korjaustoimenpiteiden vaikutus ei ole pitkä. Lisäksi tauti itsessään jatkuu.

Emättimen alueella esiintyvän kutinaa hoidettaessa hoidon aikana vaihdevuosien aikana tulisi pyrkiä poistamaan todellinen syy sen esiintymiseen. Jos kutinaa aiheuttaa atrofisen vaginiitin kehittyminen, eli limakalvojen kuivuus, voi auttaa emättimen kerma, kynttilät tai geeli, joka sisältää estradiolia.

Tällaisiin lääkkeisiin kuuluvat komponentit, joilla voi olla pehmenevä vaikutus limakalvokudoksiin, sekä komponentit, jotka suorittavat antiseptisen roolin. Tehokkain näistä keinoista on:

 • Estriolikynttilät;
 • Ovestin-emättimen peräpuikot;
 • valmisteet geeleinä: Divigel, Klimara, Ovestin;
 • kermainen koostumus: Dermestil.

Lisäksi voidaan käyttää kosteuttavia öljyjä ja rauhoittavia ainesosia sisältäviä valmisteita, joista ne ovat erityisen tehokkaita: Tsikatredin, Ginokomfort, Vagikal ja Montavit.

Niissä tilanteissa, joissa kutina esiintyy vaihdevuosiin liittyvien patologisten prosessien taustalla, sitä hoidetaan oireenmukaisen hoidon avulla:

 • Diabeteksen kehittymisen myötä normalisoidaan glukoosin taso, lääkkeitä, kuten Metformin tai Siofor, määrätään. Kutinahoitoa täydentää erityisruokavalion noudattaminen ja paikallisen spektrin lääkkeiden käyttö.
 • Emättimen suppositories Clotrimazole, Pimafucin tai Micanazole on määrätty siemenelle.
 • Herpes-infektion taustalla syntynyttä ilmapiirissä esiintyvää käyristystä hoidetaan Gerpferonin tai Alpizarinin voiteilla. Sekä voiteet - Zovirax tai Famvir, joita tulisi käyttää vähintään 4 kertaa päivässä. Myös terapeuttinen hoito voidetta, kermaa tai geeliä käyttämällä tulisi liittää vitamiinikompleksien ja immunomodulaattorien suun kautta ottoon.
 • Trichomoniasiksen hoidossa tarvitaan pitkäaikainen metronidatsolin antaminen yhdessä vitamiinikompleksien kanssa. Tämän patologian kehittymisen aikana esiintyvä kutiava tunne eliminoidaan ottamalla tabletoituja valmisteita, kuten ornidatsolia tai Ginalginia. Ja myös Clindamycin-kerma ja säännöllinen hoito emättimen alueella lääkkeen, kuten Protargol.
 • Useimmissa tapauksissa vulvovaginiittia määrätään vaginaalisista peräpuikoista Betadine, Terzhinan, Yodoksir tai Mikozhinaks.
 • Dermatiitin kutinaa aiheuttava huonovointisuus hoidetaan erikoisruokavaliolla ja antihistamiini-spektrilääkkeillä - Radevitillä, Solkoserilillä tai Vedistimilla.

Mutta jos et noudata intiimialueen hygieenisen hoidon optimaalista tasoa, entisen mukavuuden palauttaminen emättimen alueelle on mahdotonta. Mutta jopa emättimen alueen hygieenisen hoidon menettelytapa voi saada aikaan suuren epämiellyttävän tunteen. Sen vuoksi tulehduksen lievittämiseksi ja sukupuolielinten tulehduksellisille alueille suotuisiksi, on suositeltavaa pestä vedessä lisäämällä seuraavista lääkekasveista tehtyjä viitteitä:

Menopausaalisessa jaksossa esiintyvä kutina tunne, jossa hoidon aloittaminen on ajoissa, on hyvin hoidettavissa ja lakkaa olemasta häiriintynyt. Siksi tällaisia ​​ilmenemismuotoja suositellaan lopettamaan ahdistuksen alkuvaiheissa, mikä ei johda vakaviin komplikaatioihin.

Kognitiivinen video tästä aiheesta:

Kutina, ihon polttaminen, intiimi alueella vaihdevuodet

Tietyssä iässä, vaihdevuosien aikana, useimmat naiset kohtaavat ongelman, joka ilmenee vaihdevuosien aikana. Tämä oire on osa ilmasto-oireyhtymää, joten sinun on ymmärrettävä sen perimmäiset syyt, jotta löydettäisiin parhaat vaihtoehdot intensiteetin poistamiseksi tai ainakin vähentämiseksi.

ICD-10-koodi

Keuhkojen syyt vaihdevuosien aikana

Kaikki naisten kehon muutokset vaihdevuosien aikana iän hormonaalisen säätelyn takia. Esimerkiksi viimeaikaisten tutkimusten mukaan follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) korkea taso vaihdevuosien aikana vähentää luun tiheyttä ja lisää riskiä postmenopausaalisen osteoporoosin kehittymiselle.

Ja vaihdevuosien kutinaa ovat munasarjojen ikääntymiseen liittyvä involuutio, joka ilmaistaan ​​steroidogeneesin, eli estradiolin, estriolin ja estronin, vähenemisenä ja lopetuksena. Näiden sukupuolihormonien monien fysiologisten toimintojen joukossa gynekologit eivät huomaa pelkästään niiden vaikutusta kudoksen estrogeenireseptoreihin kohtuun, rintarauhasiin ja synnytysikäisten naisten sukupuolielimiin, vaan myös stimuloivat emättimen limakalvojen muodostumista ja varmistavat liman tuotannon tarvittavan kosteuden ja pH: n ylläpitämiseksi.

Mitä tapahtuu vaihdevuosien hypoestrogenismin luonnollisella tavalla? Verenkierto emättimen kudoksissa ja kaikessa urogeenisen järjestelmän elimistössä hidastuu, mikä johtaa kudosten trofismin heikkenemiseen; Emättimen pH siirtyy emäksiselle puolelle, ja sen limakalvo kuivataan, ohennetaan ja osittain atrofoidaan. Tämä on urogenitaalisen atrofian ja sen oireiden, kuten intiimialueen kutina, vaihdevuosien aikana.

Lisäksi vaihdevuosien hormonaalisten ominaisuuksien joukossa, jotka viime kädessä aiheuttavat kutinaa huulet vaihdevuosien aikana, sekä emättimen kutinaa vaihdevuosien aikana, ei ole vähäistä, että se, että estrogeenisynteesin voimakas lasku vähentää sidekudosten ja ihon kollageenin fibrillaarisen proteiinin muodostumista, vähentää myös kilpirauhashormonin tyroksiinia (T4), rautaa ja kuparia.

Ilman kollageenikuitujen regeneroitumista kudokset menettävät elastisuuden; vapaan T4: n alhainen määrä johtaa hapen puutteeseen kaikissa kudoksissa, ja kun raudan ja kuparin veressä on puutetta, luukudosten, verisuonten seinämien, ihon ja limakalvon ehto huononee. Erityisesti se vähentää ihon kosteutta, heikentää sen talirauhasen toimintaa ja aiheuttaa ihon kutinaa vaihdevuosien aikana.

Tutkijoiden mukaan etiologisesta näkökulmasta vaihdevuosien kutina on neurogeeninen. Iän myötä sukupuolihormonien hypotalamuksen ja aivolisäkkeen erityksen asteittaisen häviämisen ja estrogeenin puuttumisen vuoksi erilaisten biokemiallisten ja fysiologisten prosessien säätelyyn osallistuvien muiden hormonien reseptorien herkkyys vähenee. Erityisesti tämä koskee pääasiallisten välittäjäaineiden - serotoniinin, endorfiinin ja katekoliamiinien (adrenaliini, norepinefriini, dopamiini) vuorovaikutuksen säätelyä.

Oireet kutinaa vaihdevuosien aikana

Närästyksen ensimmäiset merkit ilmenevät siitä, että äärimmäisen epämiellyttävät aistien tunteet - tunnottomuus, ryömintä ja pistely - aiheuttavat sietämättömän halun päästä eroon niistä naarmuttamalla kutinaa. Ja tällöin kutinaa oireet vaihdevuosien aikana eivät eroa minkään muun etiologian kutina-oireista.

Tämän ikäryhmän naisten mielestä sukupuolielinten alueella esiintyy usein kutinaa, erityisesti nielujen kutinaa, vaihdevuosien aikana ja ihon kutinaa vaihdevuosien aikana, heti häiriintymisen jälkeen kylpyammeessa tai suihkussa.

Vaikka emättimen kutina vaihdevuosien aikana alkaa useimmiten virtsaamisen jälkeen, yhdistyksen aikana ja sen jälkeen. Kutinaa sairastavien potilaiden on yleensä valittava polttamisesta, yhdynnän aikana esiintyvästä kivusta (dyspareunia) ja kivuliasta virtsaamisesta.

Menopausaalisen kutinaa ovat tyypillisimpiä seurauksia pysyvä hyperemia ja naarmuuntuminen, kunnes iho ja limakalvot ovat kehittyneet. Ja komplikaatioita esiintyy patogeenisten mikro-organismien infektion ja tulehduksen kehittymisen tapauksessa. Loppujen lopuksi emättimen kuivuus ja sen happamuuden väheneminen lisäävät limakalvojen herkkyyttä infektiolle.

Diagnoosi kutinaa vaihdevuosien aikana

Gynekologille erityisiä ongelmia tämän oireiden vaihdevuosien diagnosoinnissa ei yleensä esiinny.

Epäilyttävissä tapauksissa verikokeita tehdään hormoneille ja mahdollisten STS: ää aiheuttavien infektioiden esiintymiselle; Emättimen tai kohdunkaulan leviäminen.

Joka tapauksessa on välttämätöntä, että differentiaalidiagnoosi on välttämätön, koska vaihdevuosien kutina voi olla joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus tai oire sikiöjärjestelmän, vaginiitin, diabeteksen, hypothyroidismin, dermatoosin, ihon allergisen reaktion hygieenisiin tuotteisiin tai elintarvikkeisiin. yksi A- tai D-vitamiinin puutteen ilmenemisistä

Prurituksen hoito vaihdevuosien aikana

Prurituksen hoito vaihdevuosien kanssa, ensinnäkin, käyttää dermatotrooppisia lääkkeitä paikalliseen käyttöön.

Kortikosteroideja sisältäviä voiteita voidaan käyttää: Comfoderm (Advantan) metyyliprednisolonilla, kerma Afloderm alkalkometasonilla sekä Prednitop (Dermatop) prednisarbatilla - on suositeltavaa käyttää kerran vuorokaudessa kahden tai kolmen viikon ajan. Posteroitua forte voidetta (hydrokortisonilla) käytetään kahdesti päivässä.

Geel Dimetinden (Fenistil) tarkoittaa lääkkeitä, jotka estävät H1-histamiinireseptoreita; Sitä voidaan käyttää kutina-alueisiin jopa neljästä viiteen kertaan päivässä.

Estrioli (Ovestin) hormonaaliset intravaginaaliset peräpuikot kompensoivat estrogeenin puutetta vaihdevuosien aikana: päivän aikana yksi peräpuikko viedään emättimeen. Tämä lääke on vasta-aiheinen alaraajojen tromboflebiittiin, endometrioosiin, fibromatoosiin, minkäänlaiseen mastopatian muotoon ja kohdun verenvuotoon. Estriolin peräpuikkojen sivuvaikutusten joukossa on osoitettu emättimen limakalvon ärsytystä, mutta myös sappirakkulan, syvän laskimotromboosin, aivoverenkierron akuutin rikkomisen ja jopa sydäninfarktin kehittymistä.

On myös emättimen kosteuttavia geelejä (Ginodek, Replens, Montavit). Ystävällisen yhdynnän ja sen jälkeen kutinaa ehkäisevän gynekologin on suositeltavaa käyttää voiteluaineita, jotka korvaavat emättimen limakalvon luonnollisen voitelun.

Paikallisesti voit käyttää ruusunmarjan siemenöljyä; sisäpuolella ota kapseleita, joissa on iltaöljyöljyä (oslinnika) - yksi tai kaksi kapselia päivässä. Lisäksi sinun täytyy huolehtia vitamiinien A, B6, B12, C ja E saannista.

Niistä korjaustoimenpiteitä, että nykyaikainen homeopatia tarjoaa, lääkärit kutsuvat sitä voide lievittää kutinaa, kuten Tsikaderma, Iricar ja Calendula.

Kansanhoito

Niiden, jotka suosivat hoitoa, tulisi aloittaa veden saannin lisääminen - jopa kaksi litraa päivässä.

Sisällä on myös suositeltavaa ottaa Veronica officinalisin ja nokkonen (ruokalusikallinen 250-300 ml: aan kiehuvaa vettä) - juoda päivän aikana kolmessa vaiheessa. Tai teetä viburnum-marjoilla.

Kasviperäisiä hoitoja voivat olla lääkekasvit, kuten chinatus, kolmivärinen violetti, niitty apila, piikkimakko ja takiainen (juuret). Hyperikumin, kamomillan, calendula- ja calendula-sarjan keittämistä suositellaan istuma-ammeille, jos sukupuolielinten alueella esiintyy kutinaa. Ja kutina, jossa on vaihdevuodet, auttaa rauhoittamaan vesikrassien lehtiä (kaksi ruokalusikallista ruohoa puoli litraa vettä, juo 130 ml ennen jokaista ateriaa) tai väriainetta (10 g ruohoa kuppia kiehuvaa vettä, ota ruokalusikallinen kolme kertaa päivässä).

ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisy rasvaisia ​​kaloja, pellavansiemeniä, pähkinöitä, munia jne. Sisältävien välttämättömien rasva-omega-3-happojen käytön muodossa voi auttaa säilyttämään ihon lipidisulun.

Kuumia kylpyjä ja suihkuja, pitkäaikainen altistuminen auringolle ja solariumille, tupakointi ja alkoholi tulisi välttää.

näkymät

Ennuste riippuu suurelta osin naisten terveydentilasta vaihdevuosien aikana. Vaikka emättimen kuivuus ja kutina vaihdevuosien aikana on yksi yleisimmistä oireista, joita havaitsee 80% vaihdevuodet menevistä naisista.

Mitä syitä voi aiheuttaa kutinaa emättimessä vaihdevuosien aikana

Vaihdevuodet alkavat liittyä erilaisiin ongelmiin. Yksi niistä on kutina tai polttava tunne sukuelinten alueella, joita monet naiset kohtaavat 40-45-vuotiaiden jälkeen. Kutina voi aiheuttaa sekä dyshormonaalisia muutoksia että erilaisia ​​sairauksia, joten tämän oireen ulkonäköä ei voida jättää huomiotta.

Keuhkojen syyt vaihdevuosien aikana

Hormonaalinen säätö vaihdevuosien aikana vaikuttaa naisten sukuelinten tilaan. Estrogeenin taso laskee jyrkästi, mikä johtaa emättimen limakalvon ohenemiseen ja kollageenikuitujen vähenemiseen kudoksissaan. Limakalvojen epiteeli menettää suojaominaisuutensa ja joustavuutensa, vähentää rauhasten erittymistä, häiritsee emättimen mikroflooraa. Kaikki nämä muutokset atrofisen vulvovaginiitin esiintymiseen, jota pidetään tärkeimpänä syynä kutinaa intiimillä vyöhykkeellä vaihdevuosien aikana.


Sukupuolielinten kutina vaihdevuosien aikana voi kuitenkin puhua myös muista sairauksista, jotka ovat syntyneet tai pahentuneet koskemattomuuden yleisen vähenemisen taustalla tänä aikana:

 • Diabetes. Jos sokeripitoisuus on kohonnut, polttaminen vaihdevuosien aikana virtsaamisen aikana voi aiheuttaa glukoosia, joka erittyy virtsaan. Ohennettu kudos on alttiimpi ärsytykselle kosketuksissa sen kanssa, mikä aiheuttaa epämukavuutta.
 • Infektio. Sukupuolielinten herpes, trichomoniasis, gardnerellez ja muut lisääntymisjärjestelmän tartuntataudit liitetään useimmiten kutinaan ja purkautumiseen epämiellyttävän hajua.
 • Kandioosi (rinta). Tämä yleinen sienitauti aikuisuudessa on yleisempää, koska hormonaalinen muutos johtaa emättimen mikroflooran häiriintymiseen.
 • Tulehdusprosessit. Virtsaamisen aiheuttamat hajoamistuotteet ja bakteerit aiheuttavat usein epämukavuutta virtsatessa.
 • Kasvainsairaudet. Emättimen menopausin aiheuttama vuoto ja kutina saattavat näkyä kohdun tai munasarjojen kasvainten vuoksi.
 • Ihottumaa. Hygienia voi myös aiheuttaa palamista. Kudoksen harvennuksen ja suojaavan voiteluaineen määrän vähentämisen vuoksi jopa erityisten geelien ja saippuoiden käyttö voi aiheuttaa ärsytystä. Dermatiitti voi ilmetä myös kosketuksissa pyykin pesuaineeseen tai huonolaatuisen synteettisen materiaalin käyttämiseen.

Menopausaalisen jakson aikana ja vaihdevuosien alkamisen jälkeen naisen kehossa esiintyy valtavaa stressiä, joka johtuu hormonien uudelleenjärjestelystä. Muutokset lisääntymisjärjestelmässä johtavat "suotuisan" ympäristön syntymiseen eri sairauksien ilmenemiseen. Epämukavuus intiimialueella on oire monille heistä, ja vain asiantuntija pystyy määrittämään sen todellisen syyn. Siksi, jos emättimessä on pistely, kutina tai polttava tunne, sinun pitäisi ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen.

Miten tunnistaa atrofinen vulvovaginiitti

Veren munasarjojen toiminnan lopettamisen aiheuttamien "naispuolisten" hormonien pitoisuuden muutosten taustalla naisen sukupuolielimissä vallitsee atrofiset prosessit. Estrogeenitason lasku johtaa siihen, että emättimen seinillä ei ole glykogeenituotantoa, epiteeli ohenee ja menettää elastisuuden, maitohappobakteerien, jotka suojaavat sukupuolielimiä tulehduksesta mikrofloorassa, pitoisuus vähenee. Nämä prosessit aiheuttavat kokonaisuudessaan atrofisen vulvovaginiitin kehittymisen, johon liittyy seuraavia oireita:

 • Kuivuus ja polttaminen emättimessä.
 • Kipu tai polttava tunne virtsatessa.
 • Vatsan kutina.
 • Emättimen limakalvon punoitus.
 • Epämukavuutta tai kipua seksiä käytettäessä.
 • Yleisempi virtsaaminen ja virtsankarkailu.
 • Mikrokärkien ulkonäkö ulkoisten sukuelinten limakalvoissa ja herkässä ihossa.

Yleensä atrofiset prosessit kehittyvät asteittain ja niitä havaitaan naisilla useita vuosia vaihdevuosien alkamisen jälkeen (sekä luonnollinen että keinotekoinen). Jos luetellut oireet ilmenevät aikaisemmin ja niihin liittyy erilaisia ​​eritteitä, todennäköisimmin tämä puhuu virtaavasta taudista, joka on syntynyt tai pahentunut vaihdevuosien taustalla.

Prurituksen hoito vaihdevuosien aikana

Polttaminen, kipu ja kutina vaihdevuosien aikana voivat olla oire vakavissa sairauksissa, joten on välttämätöntä aloittaa hoito selvittämällä syyt. Vain lääkäri pystyy suorittamaan erikoistutkimuksen ja määrittelemään tarvittavat testit, jotka auttavat tunnistamaan patologian ja määrittämään hoidon. Aikaisella hoidolla gynekologille voit nopeasti päästä eroon epämukavuudesta vaihdevuosien aikana ja palata normaaliin elämään. Hoito on aina kattava:

 • Paikallinen hoito. Vatsan epämukavuuden lievittämiseksi ja lievittämiseksi käytettiin lääkkeitä geelien, emättimen peräpuikkojen tai kosteuttavien öljyjen muodossa. Lääkäri voi lääketieteen historiasta riippuen määrätä tehokkaamman vaihtoehdon. Kuitenkin nämä antiseptiset ja kosteuttavat aineet torjuvat taudin oireita, eivät poista kutinaa ja aiheuttavat siten vain tilapäistä helpotusta.
 • Sairauksien hoito, jotka aiheuttavat vaginiitin kehittymistä.
 • Menopaussin aiheuttaman atrofisen vulvovaginiitin hoitoon määrätään hormonikorvaushoitoa estrogeenin puutteen poistamiseksi kehossa.
 • Sukuelinten ja virtsateiden infektiot, herpes ja kandidiaasi hoidetaan onnistuneesti asianmukaisilla lääkkeillä.
 • Dermatiitin hoitoon on välttämätöntä poistaa ärsyttävät aineet, jotka aiheuttivat sen - muuttaa ruokavaliota, käyttää luonnonmateriaaleista valmistettuja alusvaatteita jne.
 • Jos sairaus johtuu diabetes mellituksen pahenemisesta, lääkkeitä määrätään veren glukoosipitoisuuden alentamiseksi.
 • Jos havaitaan kasvaimia, hoito ja tarvittaessa kirurginen toimenpide toteutetaan.
 • Hygieniamenettelyt. Jos intiimialueella esiintyy epämukavuutta, on tarpeen tarkistaa niiden hygieeniset tavat. Sinun täytyy pestä joka päivä, mutta sinun ei pitäisi käyttää tavallisia maustettuja geelejä ja saippuoita tähän. On parempi valita maitohappoon perustuvat pH-neutraalit aineet, joilla on pehmennys- ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Aika ajoin on mahdollista käyttää eri lääkkeitä, jotka ovat peräisin kamomillaa, peräkkäisyydestä, salvia tai keltaista pesua varten. Tätä ei kuitenkaan pitäisi tehdä liian usein, jotta se ei aiheuttaisi vieläkään ärsytystä ohennetuissa ja vaurioituneissa kudoksissa.

Oikeasti määrätty monimutkainen hoito kutinaa vaihdevuosien aikana auttaa pääsemään eroon taudista paitsi nopeasti myös pitkään. Ja jotta intiimissä vyöhykkeessä kutinaa, samoin kuin muut vaihdevuosien epämiellyttävät seuraukset eivät pilaa elämääsi, sinun ei pitäisi unohtaa ehkäisyä aikuisuudessa. Lääkärit neuvoo kaikkia naisia ​​40 vuoden kuluttua seuraamaan tarkasti heidän terveyttään ja huolehtimaan kehostaan:

 • Aloita syöminen - luopua ruokavaliosta ja haitallisista elintarvikkeista, ruoan pitäisi olla tasapainoinen ja sisältää kaikki tarvittavat kehon aineet. Rajoita sokerin saantia (se pahentaa diabetesta ja edistää sieni-infektioiden kasvua), suolaisia ​​ja mausteisia elintarvikkeita (suolaa ja mausteita tulee virtsan mukana, mikä tekee siitä enemmän ärsyttävää sukupuolielinten herkälle kudokselle).
 • Anna elimistölle vitamiineja ja hivenaineita. Kesällä ja syksyllä riittää, että syöt enemmän hedelmiä ja vihanneksia, ja talvella ja keväällä vitamiinikompleksit auttavat täydentämään energiavaroja.
 • Rentoudu. Terveellinen unta ja asianmukainen lepo auttavat elimistöä heikentämään vaihdevuodet.
 • Pysy raikkaassa ilmassa ja älä unohda fyysistä rasitusta. Kohtalaisen liikunnan harjoittaminen millä tahansa urheilulla auttaa ylläpitämään normaalia painoa, nopeuttamaan verenkiertoa ja parantamaan kudosten ravitsemusta.
 • Älä ole hermostunut. Stressi on yksi niistä tekijöistä, jotka pahentavat vaihdevuodet ja vaikuttavat haitallisesti moniin kehon prosesseihin. Yritä välttää stressaavia tilanteita ja oppia rentoutumaan nopeasti.
 • Käytä seksiä käyttäessäsi erityisiä voiteluaineita. Kosteuttavat geelit auttavat välttämään epämukavuutta sukupuoliyhdistyksen aikana sekä mikrotrumien esiintymistä emättimessä. On erityisen tärkeää noudattaa tätä sääntöä, jos olet jo kokenut kuivuutta tai polttavaa tunnetta sukupuolielimissä.

Vaihdevuosien alkaminen on vaikeaa aikaa naiselle, mutta tämä ei tarkoita, että et voi jatkaa elämää. Huolehdi itsestäsi, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi, jos emättimessä on kutinaa tai muita epämiellyttäviä oireita, ja sitten olet terve ja onnellinen pitkään!

Miten hoitaa sukupuolielinten kutinaa ja polttamista vaihdevuosien aikana naisilla

Kirjoittaja: Ekaterina Sibileva, viimeksi muokattu päivämäärä 10/06/2018

Kutina, kuivuus ja epämukavuus sukuelinten alueella ovat usein vaihdevuosien satelliitteja, jotka voivat olla merkkejä ikään liittyvistä muutoksista lisääntymisjärjestelmässä, mutta myös useista niihin liittyvistä sairauksista. Näiden häiritsevien oireiden huomiotta jättäminen ei ole hyväksyttävää, koska ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia naisen terveydelle. Onneksi aloitettu hoito ja muutokset elämäntapaanne voivat täysin päästä eroon kutinaa vaihdevuosien aikana.

Kutina ja vaihdevuosien hoito

Kun vaihdevuodet alkavat, naisen hormonaalinen tausta lähtee valtaviin muutoksiin, jotka eivät vaikuta pelkästään lisääntymisjärjestelmään, vaan vaikuttavat myös koko organismin työhön. Yksi epämiellyttävimmistä vaihdevuosien ilmenemisistä on kutina ja epämukavuus intiimialueella. Kun tämä oire ilmenee, sinun ei pidä antaa tilanteen kulkua ja lykätä asiantuntijan vierailua seksuaalisen tartunnan ja muiden sairauksien sulkemiseksi pois. Närästyksen varhainen hoito vaihdevuosien aikana ei ainoastaan ​​pysäytä kipua, vaan myös välttää mahdolliset vakavat seuraukset, jotka johtuvat sukuelinten elimistön muutoksista.

Syyt epämukavuuteen vaihdevuosien aikana

Vaihdevuosiin liittyy estrogeenin asteittainen peruuttamaton väheneminen - naispuoliset sukupuolihormonit, jotka ovat pääasiassa vastuussa lisääntymisfunktiosta. Niiden puute johtaa sukupuolielinten epiteelin paksuuden merkittävään vähenemiseen ja niiden elastisuuden menetykseen. Lisäksi sukupuolirauhasien erittyminen ja kudosten nopeasta regeneroinnista vastuussa olevien kollageenikuitujen tuotanto vähenee jyrkästi. Kaikki tämä aiheuttaa epämukavuutta intiimissä paikassa, joka yleensä alkaa haara-alueella kuivuuden ja huokosten minoran ja labia minoran harvenemisen vuoksi.

Kutinaa ja polttamista emättimessä ilman purkausta pidetään niin sanotun atrofisen vulvovaginiitin ilmentymänä ja perineum-vulvovaginaalisessa atrofiassa. Nämä ikääntymiseen liittyvät muutokset eivät sinänsä aiheuta vakavaa vaaraa naisten terveydelle. Patologisen alueen ja seksuaalisten kontaktien yhdistäminen ilman ylimääräistä voitelua voi kuitenkin johtaa pitkiin parantaviin halkeamiin ja eroosioihin, mikä aiheuttaa infektioiden lisäämistä ja tulehdussairauksien pahenemista.

Kliinisen kuvan kehittyminen ei tapahdu välittömästi, vaan useiden kuukausien tai jopa vuosien ajan. Samaan aikaan sukupuolielinten kutina vaihdevuosien aikana on usein episodista ja tuntuu vain virtsaamisen tai sukupuoliyhdistyksen jälkeen. Mutta joillekin naisille tämä oire ilmenee hyvin vakavassa muodossa, ja siihen liittyy sietämättömiä tuskallisia tunteita lantion ja perineumin, unihäiriöiden ja mielialan vaihtelujen alueella.

Huolimatta läheisten alueiden epämukavuuden voimakkuudesta, sinun ei pidä koskaan sivuuttaa patologiaa, aivan kuten sinun ei pitäisi itse hoitaa. Jos havaitset ensimmäiset atrofisten muutosten merkit, ota välittömästi yhteyttä gynekologiin tai gynekologi-endokrinologiin asianmukaisen hoidon nimittämiseksi.

Samanaikaiset sairaudet

Vaihdevuosien aikana paikallisen immuniteetin väheneminen emättimessä ja kroonisten patologioiden paheneminen on merkittävä. Lisäksi ikään liittyvät muutokset avaavat usein tien moniin vakaviin sairauksiin. Niinpä onkologisten sairauksien tai diabeteksen debyytti on useimmiten tällä kaudella. Siksi ulkoisten sukuelinten kutina, pistely ja voimakas punoitus eivät aina ole merkki vain atrofisista prosesseista kehossa.

Usein nämä oireet peittävät vakavia haittavaikutuksia, nimittäin:

 1. Diabetes. Virtsaan sisältyvä glukoosi, jopa lyhytaikaisessa kosketuksessa ohennettujen kudosten kanssa, aiheuttaa niiden ärsytystä ja aiheuttaa intiimialueella palavan tunteen.
 2. Virtsateiden tulehdussairaudet. Tässä tapauksessa virtsan bakteerit ja urean hajoamistuotteet ovat ärsyttävä tekijä.
 3. Kandidiaasi. Emättimen mikroflooran rikkominen hormonaalisten muutosten taustalla johtaa Candida-suvun sienen patologiseen kasvuun, johon liittyy runsaasti juustoa erittäviä ja polttavaa tunnetta.
 4. Sukuelinten infektiot. Gardnerellalla, trikomoniaanilla ja muilla sairauksilla on samanlaiset oireet: purkautuminen, jolla on voimakas epämiellyttävä haju, kipu virtsaamisen aikana ja sietämätön kutina emättimessä.
 5. Ihottumaa. Ulkoisten sukuelinten seinien ohentaminen ja suojaavan voiteluaineen puute johtaa usein epämukavuuteen, joka voi aiheuttaa tavallista saippuaa hygieenisiin toimenpiteisiin tai synteettisten liinavaatteiden kulumiseen.
 6. Sukuelinten herpes. On todettu, että herpesvirus on läsnä valtaosassa ihmisiä, useimmiten lepotilassa. Hormonaalinen ravistelu naisilla, joilla on vaihdevuodet, voi aiheuttaa infektiota, vaikka se ei ole koskaan ilmennyt.
 7. Kohtuun tai munasarjoihin. Kun tämä patologia tapahtuu, tapahtuu huomattava muutos emättimen mikrofloorassa, mikä johtaa sukupuolielinten kutistumiseen naisilla.

Prurituksen hoito vaihdevuosien aikana

Mitä tehdä epämukavuuden ja kutinaa? Ensinnäkin sinun tulee ilmoittautua asiantuntijaan, joka valitsee yksittäisen hoito-ohjelman kussakin tapauksessa. Jotta hoito olisi nopeaa ja tehokasta, sen on sisällettävä seuraavat vaiheet:

 • kaikkien epämukavuuden mahdollisten syiden selventäminen;
 • hoito tai siirtyminen siihen liittyvien sairauksien remissiovaiheeseen;
 • iän aiheuttamien muutosten välittömien oireiden poistaminen sukupuolielimissä;
 • fytoestrogeenihoito lääkärin suosituksen mukaisesti;
 • hormonaalisten lääkkeiden nimittäminen erityistapauksissa;
 • mahdollinen komplikaatioiden ehkäiseminen ja päivittäisten hygieniamenettelyjen korjaaminen.

Paikalliset varat

Jos emättimen ja vulvan kutinaa aiheuttavat yksinomaan lisääntymisjärjestelmän ikääntymiseen liittyvät muutokset, lääkäri määrää yleensä paikallisia valmisteita peräpuikkojen, geelien tai öljyjen muodossa epämiellyttävien oireiden lievittämiseksi. Nykyään tuotetaan monia lääkkeitä ja hygieniatuotteita, joilla on antiseptisiä ja pehmentäviä ominaisuuksia. Useimmat ammattilaiset valitsevat seuraavat merkit:

 • kynttilät Ovestin, Estriol, Estrokad, Orto-Ginest;
 • geelit Ovestin, Dermestril, Divigel, Klimara;
 • rauhoittavat öljyt Ginokomfort, Vagikal, Montavit.

Lisäksi gynekologit suosittelevat voimakkaasti erityistä vesipohjaista voiteluainetta jokaisen sukupuoliyhteyden aikana. Se ei vain lisää mukavuutta, vaan myös suojaa ohennettua limakalvoa ei-toivotuista vammoista.

On muistettava, että kaikki nämä lääkkeet tarjoavat vain tilapäistä helpotusta ja auttavat epämukavuuden tärkeimpien syiden hoitamisessa.

Samanaikaisten sairauksien hoito

Tietoja siitä, miten tätä tai tätä tautia hoidetaan, kutinaa ja polttamista vaihdevuosien aikana, voi vain sanoa lääkäri. Epämiellyttävien oireiden tärkeimmistä syistä riippuen seuraava perushoito on määrätty:

 1. Diabetes mellitus vaatii erityistä ruokavaliota ja alentaa verensokeriarvoja normaaleiksi tasoilla, kuten Mininil, Metrophin jne. Erityistapauksissa insuliinin pistos on ilmoitettu.
 2. Virtsateiden tulehduksellisia sairauksia hoidetaan antibiooteilla tai antiseptikoilla asiantuntijan suositusten mukaisesti.
 3. Kynttilät Terzhinan, Pimafucin, Metronidazole, Clotrimazole ja maitohappobakteerit palauttavat emättimen luonnollisen mikroflooran onnistuneesti selviytymään emättimen kandidiaasista ja seksuaalitaudeista.
 4. Dermatiitin oireita lievittävät tiukka ruokavalio, paikalliset valmisteet (Solcoseryl, Videstim), antihistamiinit ja pääasiallisen ärsytyksen syyn poistaminen.
 5. Sukupuolielinten herpes hoidetaan voiteilla ja voiteilla, Gerpferon, Zovirax yhdessä suun kautta annettavien immunomodulaattoreiden kanssa.
 6. Tuumorisairaudet eliminoidaan kirurgisesti tai konservatiivisesti patologian tyypistä riippuen.

kasviestrogeenit

Fytoestrogeenit ovat kasviperäisten naisten sukupuolihormonien ainutlaatuisia analogeja. Ne vähentävät kaikkia epämiellyttäviä vaihdevuosien ilmenemismuotoja, myös epämukavuutta intiimialueella. On olemassa useita kasveja, joissa on runsaasti kasviestrogeenejä:

 • pavut, soijapavut ja muut palkokasvit;
 • punainen apila;
 • tähkäkimikki.

Eräänä mahdollisista hoitovaihtoehdoista kutinaa ja polttamista vaihdevuosien aikana asiantuntijat määrittävät lääkkeitä, kuten Remens, Estrovel ja Klimadinon. Nämä lääkkeet ovat täysin luonnollisia ja turvallisia, niillä on lievä vaikutus eikä niillä ole sivuvaikutuksia, joten ne voidaan ottaa pitkään.

Hormonihoito

Hoito hormoneilla, jotka on määrätty vakavaa vaihdevuosia varten, kun muut lääkkeet eivät auta. Hormonikorvaushoidolla on monia vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia, joten jokaiselle potilaalle valitaan yksilöllinen hoito, ottaen huomioon kaikki mahdolliset riskit.

Hygieniamenettelyt

Emättimen epämukavuuden hoito vaihdevuosien aikana edellyttää kattavaa lähestymistapaa. Hygienia on tässä merkittävä. Päivittäisten toimenpiteiden on oltava riittävän hellävaraisia, jotta sukuelimissä ei synny mikrokärryjä eikä häiritä haurasta mikroflooraa. Huuhtele pois käytöstä pH-neutraaleja, maitohappoon perustuvia hypoallergeenisia aineita (Lactacid, Epigen). Tavallisten saippuan tai geelien käyttö hajusteilla ja väriaineilla on erittäin epätoivottavaa.

Jotkut folk korjaustoimenpiteet voivat täysin lievittää ärsytystä. Aika ajoin voidaan käyttää kasviperäisiä teetä (kamomillaa, salvia, merkkijono, keltaista tai niiden seosta) pesu- tai saippuakylpyihin. Hyvää apua kuivuuden ja polttavan puuvillanauha-tamponien kanssa astelpuuöljyllä, A- ja E-vitamiineilla tai calendula-kukkien vesiuuteella.

On suositeltavaa luopua synteettisistä alusvaatteista luonnonmateriaaleista valmistettujen tuotteiden hyväksi, älä käytä pesupulloja tai geelejä tuoksulla.

Näräyksen hoidon ennuste vaihdevuosien aikana on suotuisa

Hyvin valitulla hoidolla Klimaxiin liittyvä kutina on melko nopea, jos nainen ei viivyttele käyntiä gynekologiin. Kivulias oireiden jättäminen sukupuolielinten alueelle ei ole hyväksyttävää, koska mahdollisten komplikaatioiden ja vakavien terveysvaikutusten ennuste riippuu hoidon alusta. Niiden joukossa ovat munasarjojen, munanjohtimien, munuaisten, virtsarakon ja virtsaputkien tulehdukselliset patologiat, vaikeasti käsiteltävä eroosio ja jopa onkologiset sairaudet, jotka voivat kehittyä melko nopeasti.

Jotta keho voi selviytyä epämiellyttävistä ilmiöistä vaihdevuosien aikana, noudata yksinkertaisia ​​ohjeita, jotka usein unohdetaan:

 • eliminoida naisen kehon ikääntymistä nopeuttavat tekijät (stressi, tupakointi, alkoholi, krooninen unihäiriö, ylipaino);
 • tehdä voimistelua, joogaa, kävelyä ja muita fyysisiä aktiviteetteja;
 • tarkista ruokavalio (vähennä rasvaisen lihan kulutusta, ainakin osittain korvaamalla ne merikala- ja kasviöljyillä, mukaan lukien hedelmät, vihannekset, monimutkaiset hiilihydraatit päivittäisessä valikossa);
 • juo vähintään 2 litraa puhdasta vettä joka päivä, käytä vihreää teetä mustan teen sijaan;
 • välttää stressiä ja älä liikaa.

Kun vaihdat vaihdevuodet, voit käyttää yrttien infuusiota ja limakalvoja: mäntymetsää, kamomillaa, äitiä, nokkonen, calendula, majoraani tai niiden seos. Juoman valmistukseen tarvitaan noin 50 g kuivaa kasvimateriaalia, kaada 400-600 ml keitettyä vettä ja keitetään alhaisen lämmön yli 5-7 minuuttia. Anna nesteen tunkeutua kannen alle, sitten sitten seulan tai sideharjan läpi. Ota 2-3 ruokalusikallista 3-4 kertaa päivässä 10-14 päivän ajan.

On muistettava, että vaihdevuodet ovat väistämättömiä, mutta kattavan taistelun ajoissa alkaa epämiellyttäviä ilmiöitä, joten voit tehdä elämästäsi täysin mukavan ja onnellisen.