Naisten sukupuolihormonit, joilla on vaihdevuodet: miten muuttaa, hormonien määrä

Muutokset kehossa, joita esiintyy vaihdevuosien aikana, aiheuttavat naisille monia epämiellyttäviä tunteita. Iho kutistuu ja kuivuu, ilmestyy syviä ryppyjä. Hormoninen tausta vaihdevuosien aikana on häiriintynyt, minkä vuoksi verenpaine alkaa vaihdella, ja seksuaalinen halu vähenee. Lisääntymiskyvyn häviämisen oireiden poistamiseksi potilaat ovat määrätty hormonihoito.

Miten hormonit naisilla vaihdevuosien aikana?

Naisen koko elämä on hormonaalisen taustan alainen. Nuorissa tytöissä sukupuolihormonit, jotka kasvavat arvokkaiksi, säätelevät rintarauhasen ja lisääntymiselinten kehitystä. Sykliset hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat kuukausittain kuukautisia. Kuukausittaiset muutokset vaikuttavat estrogeeniin, progesteroniin, follikkelia stimuloiviin ja luteinisoiviin yhdisteisiin.

Nämä aineet aiheuttavat muutoksia naisjärjestelmissä ja -elimissä vaihdevuosien aikana. Estrogeenisynteesin inhibitio alkaa 35-vuotiaana. Tämä johtuu munasolujen vähenemisestä sukupuolirauhasissa. Hormonaaliset muutokset elimistössä ovat läheisessä suhteessa, minkä vuoksi muiden biologisesti aktiivisten yhdisteiden estrogeenin tuotannon seurauksena pahenee. Tämä johtaa kuukautisten syklisen luonteen rikkomiseen, ovulaatiota ei suoriteta joka kuukausi.

Hormonaaliset muutokset vaihdevuosien aikana sisältävät progesteronin synteesin vähenemisen, joka säätelee endometriumin syklistä muutosta. Kohdun limakalvo tulee ohuemmaksi, lakkaa päivittämästä joka kuukausi. Näin ollen kuukautiskierto muuttuu mahdottomaksi. Kun postmenopausia ilmenee, aktiivisten yhdisteiden tuotanto munasarjojen kautta on päättynyt, lisääntymiselimet lakkaavat toimimasta ja kutistuvat.

Miksi vaihdevuosien aikana tapahtuu hormonaalisia muutoksia?

Hormonitasojen muutokset huipentumisvaiheessa ovat luonnollinen ja väistämätön prosessi. Mutta liian voimakkaita tai ennenaikaisia ​​vaihdevuosien ilmenemismuotoja voivat aiheuttaa seuraavat tekijät:

 • perinnöllinen alttius lisääntymistoiminnon varhaiselle sammumiselle;
 • lisääntymiselinten sairaudet;
 • sukupuolielinten tartuntataudit;
 • ei-systemaattinen, ei lääkärin hallitsema, ja se käyttää ehkäisyvälineitä;
 • kilpirauhasen ja muiden endokriinisten rauhasien häiriöt;
 • lantion leikkauksen lykkääminen;
 • usein abortit;
 • myöhäinen tai varhainen seksuaalinen toiminta;
 • pitkäaikainen pidättyminen seksuaalisista suhteista;
 • unihäiriöt;
 • huono ruokavalio;
 • jatkuva stressi;
 • inaktiivinen elämäntapa.

Mitkä ovat hormonaalisten muutosten seuraukset vaihdevuosien aikana?

Endokriiniset rauhaset toimivat vahvassa nivelsiteessä, yhden rauhan toiminnan epäonnistuminen johtaa monien elinten työn keskeytymiseen. Siksi, kun hormonaaliset muutokset muuttuvat, ongelmat syntyvät koko naispuolisessa kehossa. Hormonaaliset muutokset alkavat 45 - 50 vuotta, kestävät noin 5 vuotta, sitten tila asteittain vakautuu.

Hormonitasojen väheneminen vaihdevuosien aikana aiheuttaa aivolisäkkeen-hypotalamusjärjestelmän heikkenemisen, joka ohjaa hermoston ja endokriinisten rauhasien yhteistä toimintaa. Niinpä naisilla termoregulointi on heikentynyt, kehon yläosaan on verenvuoto, johon liittyy kuume, kohonnut verenpaine, liiallinen hikoilu ja joskus pahoinvointi.

Jos edellä mainittuja vaihdevuosien oireita ei hoideta, hermorikkoutumisen oireet johtuvat hormonaalisen vajaatoiminnan vuoksi.

Mitä hormoneja elimistössä puuttuu vaihdevuosien aikana?

Jotta vältettäisiin menopaussiin liittyvien patologioiden uhri, naisen on jatkuvasti pidettävä hormonit hallinnassa. Menopausissa estrogeenit, progesteronit, follikkelia stimuloivat ja luteinisoivat yhdisteet muuttuvat merkittävästi.

PHG vaihtelee syklisesti nuorilla naisilla, mutta klimaattisen vaiheen alkaessa aineen pitoisuus nousee enimmäisarvoihin. Hedelmällisyyden aikana hormonin koko on tavallisesti 10 mIU / ml, 30 - 40 mIU / ml tulee normaali indikaattori vaihdevuosien aikana. Joissakin tapauksissa aineen pitoisuus postmenopausaalisessa vaiheessa voi nousta arvoon 135 mUU / ml. Jos iäkkäämällä naisella on verikoe, joka osoittaa korkean follikkelia stimuloivan yhdisteen, voimme puhua vaihdevuosien alusta.

Estrogeenit määräytyvät naisen fyysisen tilan ja ulkonäön mukaan, kyvyn raskaaksi ja lapsen kantamiseksi. Menopausista johtuvan estrogeenipuutoksen vuoksi seuraavat oireet havaitaan:

 • usein kipu päähän;
 • verenpaineen hyppy;
 • pahoinvointi;
 • liikkeiden koordinoinnin puute;
 • ihon kuivaus;
 • syvien ryppyjen ja seniilien pigmenttipaikkojen esiintyminen;
 • kuumien aaltojen syntyminen, johon liittyy kasvojen ja ylävartalon punoitus, liiallinen hikoilu.

Vaihdevuosien oireiden vakavuus johtuu veren estradiolin tasosta. Tämän hormonin puute herättää lisääntyviä lisääntymiskyvyn ilmenemismuotoja. Aineen pienin pitoisuus veressä on 6 - 9 pg / ml. Kun estradioli laskee hyvin alhaiselle arvolle, tarvitaan hormonikorvaushoitoa (HRT).

Milloin on tarpeen tarkistaa veren hormonit?

Kun vaihdevuosien hormonit alkavat vaihdella noin 45 - 50 vuoden ajan, naisen tulisi käydä säännöllisesti gynekologin tutkimuksissa ja luovuttaa verta hormonaalista analyysiä varten tänä aikana. Se, että on aika mennä lääkäriin ja testata, nainen voi ymmärtää seuraavien oireiden ilmestymisen:

 • toistuvat ja vakavat kuumat aallot;
 • sukupuolielinten limakalvojen kuivaus;
 • liiallinen hikoilu;
 • unihäiriöt;
 • merkin muutos huonompi;
 • nopea syvä ryppyjen muodostuminen.

Testitulosten perusteella lääkäri määrää potilaalle synteettisiin tai luonnollisiin ainesosiin perustuvien hormonaalisten lääkkeiden kulun. Lisäksi lääkäri asettaa optimaalisen annoksen keskittyen vaihdevuosiin liittyvien sairauksien oireiden vakavuuteen.

Mitkä hormonit tulisi ottaa vaihdevuosien aikana?

Hormonaalisten lääkkeiden (HRT) hoito valitaan naisten hormonien vaihtelujen vaihdellessa vaihdevuosien aikana. Myös lääkkeiden valinnassa on suuri merkitys potilaan iän ja fyysisen tilan perusteella. Hormonaaliset tabletit vaihdevuodet on tarkoitettu naisille, joilla on vakavia oireita. Hormonit vaihdevuosien aikana valitsee lääkäri jokaiselle potilaalle erikseen.

kasviestrogeenit

Vaihdevuodetta seuraa estrogeenikonsentraation jyrkkä lasku, mikä johtaa haitallisen kolesterolin kerääntymiseen verisuoniin, immuunijärjestelmän heikentymiseen, rasva-aineenvaihdunnan heikkenemiseen. Ikääntymiseen liittyvien patologioiden esiintymisen riskin vähentämiseksi lääkärit neuvovat potilaita istuttamaan hormoneja vaihdevuosien aikana. Fytoestrogeenit eivät vaikuta hormoneihin vaihdevuosien aikana, mutta heikentävät oireita. Vaihdevuodet hoidetaan pääasiassa seuraavilla lääkkeillä.

 1. Klimadinon. Lääke, joka perustuu zimitsifugin juuren otteeseen. Heikkenee kuumien aaltojen ilmentymiä, eliminoi estrogeenin puutteen.
 2. Femikaps. Kattava työkalu, joka sisältää Vitex- ja Passiflora-uutteita, iltaöljyöljyä, E- ja B6-vitamiineja, magnesiumia, lesitiiniä. Normaalisti estrogeenisen tasapainon, palauttaa henkisen tilan.
 3. Remens. Kattava homeopaattinen lääke, joka perustuu cimicifuga-, sanguinaria- ja pilocarpus-uutteisiin, seepian erityserityksiin, käärmeen myrkyllisistä suukuku-aineista. Vahvistaa kehoa, eliminoi estrogeenin puutteen, vähentää mielenterveyden, hermoston, aineenvaihdunnan, autonomisten häiriöiden todennäköisyyttä vaihdevuodet, tukahduttaa tulehdusreaktioita endometriumin ja kohdun limakalvoissa.

Bioidentiset hormonit

Naarashormonit, joilla on vaihdevuodet, täytetään ottamalla käyttöön bioidentikaalisia hormonilääkkeitä. Näitä keinoja on käytettävä 5 vuotta, ennen kuin huipentuma-oireet häviävät. Seuraavat ovat tehokkaimmat ja edulliset lääkkeet.

 1. Duphaston. Korvaava luonnollinen progesteroni. Ei anna estrogeeneille negatiivista vaikutusta endometriumiin, vähentää todennäköisyyttä, että lisääntymiselinten pahanlaatuiset kasvaimet ilmenevät vaihdevuosien jälkeen.
 2. Femoston. Monimutkainen lääke, mukaan lukien estradioli ja didrogesteroni. Poistaa vaihdevuosien henkiset ja kasvulliset ilmenemismuodot, auttaa vähentämään kolesterolitasoa.
 3. Jeanine. Ehkäisevä monimutkainen lääke, joka perustuu dienogestiin ja etinyyliestradioliin. Aiotaan estää ovulaatiota, mutta vaihdevuodet poistavat estrogeenipuutoksen.

Lääkkeet, joissa on estrogeeniä

Lääkkeet, jotka sisältävät vain estrogeeniä, auttavat normalisoimaan vaihdevuodet. Näihin valmisteisiin sisältyvät hormonit palauttavat hermoston työn, stimuloivat kollageenisynteesiä. Parhaat lääkkeet on lueteltu alla.

 1. Klimonorma. Lääke estrogeenipuutoksen poistamiseksi. Normalisoi urogenitaalisten elinten limakalvojen tilaa, vähentää sydämen ja verisuonten patologioiden kehittymisen todennäköisyyttä.
 2. Premarin. Vähentää vaihdevuosien oireita, estää osteoporoosia.
 3. Ovestin. Normaalii emättimen seinien tilan, estää virtsarakon tulehdussairaudet.

Hormonihoidon negatiiviset vaikutukset

Hormonaalisten lääkkeiden saamiseksi tulee aloittaa vasta lääkärin suostumuksella. Kun vaihdevuodet alkavat, hormonit, joilla on väärä valinta ja hallitsematon pääsy, voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia: allergioista sukuelinten onkologiaan.

On kiellettyä täydentää vaihdevuodetonta naishormonia huumeiden kanssa, jos potilaalla on seuraavat patologiat:

 • sukupuolielinten ja rintarauhasen pahanlaatuiset kasvaimet;
 • verenvuoto emättimestä;
 • maksan ja munuaisten häiriöt;
 • diabetes;
 • endometrioosi ja adenomyosis;
 • rasva-aineenvaihdunnan heikkeneminen;
 • lisääntynyt veren hyytyminen;
 • mastopatian kehittyminen ja niiden paheneminen;
 • keuhkoputkien astma;
 • reumatismi;
 • epilepsia.

Lääkärit määräävät hormonaalisia lääkkeitä potilaille äärimmäisissä tapauksissa, mieluummin määrätä kevyempiä ja turvallisempia homeopaattisia ja kasviperäisiä lääkkeitä sekä komplekseja, joihin kuuluvat tokoferoli, askorbiinihappo, kalsiferoli, retinoli, antihemorraginen K1-vitamiini, B-vitamiinit.

Hormonikorvaushoito vaihdevuodet

Ikääntymiseen liittyvät muutokset, jotka tapahtuvat vaihdevuosiin menevän naisen kehossa, älä ota ketään. Iho kuivuu ja naarmuuntuu, naarmut näkyvät kasvoilla. Sukupuolihormonien puute herättää painetta, seksuaalisen halun vähenemistä. Hormonikorvaushoito auttaa selviytymään vaihdevuodet.

Mitkä hormonit eivät riitä vaihdevuodet

Hormonit vaihdetaan vaihdevuosien aikana kriittiselle tasolle, jonka jälkeen nainen pysäyttää kuukautiset. Menopaussin viimeisessä vaiheessa he yleensä lakkaavat erottumasta, koska munasarjojen toiminta häviää. Sukupuolihormonien määrän lasku johtaa lukuisiin aineenvaihduntahäiriöihin, jotka aiheuttavat sellaisia ​​ilmiöitä kuin pahoinvointi, tinnitus, lisääntynyt verenpaine.

Vaihdevuodet ovat kolme vaihetta: premenopause, vaihdevuodet, vaihdevuodet. Yhdistää niiden laskevan hormonitason prosessin. Kuukautiskierron ensimmäisellä puoliskolla vallitsee estrogeeni (naaras hubbub), toisella puoliskolla - progesteroni (uros). Premenopauseille on ominaista estrogeenin puute, joka johtaa epäsäännölliseen kuukautiskiertoon. Vaihdevuosien aikana progesteronitasot laskevat, mikä koordinoi kohdun limakalvon paksuutta. Postmenopausissa hormonituotanto pysähtyy kokonaan, munasarjat ja kohtu vähenevät.

Hormonihoito vaihdevuodet

Muutokset, joita esiintyy naisen kehossa vaihdevuosien aikana, ilmenevät seuraavasti:

 • mielialan vaihtelut;
 • unettomuus, ahdistus;
 • vähentää ihon joustavuutta ja lujuutta;
 • kehon paino ja asennon muutos;
 • osteoporoosi kehittyy;
 • inkontinenssi;
 • lantion elinten laiminlyönti;
 • ateroskleroosin kehittyminen, diabetes mellitus;
 • hermoston häiriöt.

Menopausin hormonikorvaushoito auttaa ylläpitämään terveyttä. Edellä mainittujen oireiden eliminoinnin takia kehon yleinen nuorentuminen tapahtuu, sukupuolielinten muoto ja muutokset estyvät. Hormonikorvaushoidolla vaihdevuosien aikana on kuitenkin haittoja. Pitkäaikaisessa käytössä se voi aiheuttaa sydäninfarktia, lisää aivohalvauksen riskiä. Lisäksi homonominen korvaushoito edistää veren laskimonsisäistä koagulointia.

Onko hormonikorvaushoito turvallinen vaihdevuosien aikana?

Hormonaalisten lääkkeiden juominen vaihdevuosien aikana ei ole kaikille. Ensinnäkin lääkäri määrää lääkärin, gynekologin, kardiologin, hepatologin ja flebologin suorittaman tutkimuksen. Vaihdevuosien hormonikorvaushoito on vasta-aiheinen, jos naisella on seuraavat sairaudet:

 • kohdun verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä;
 • sisäisten sukuelinten tai rintarauhasen pahanlaatuiset kasvaimet;
 • munuaisten tai maksan vajaatoiminta;
 • adenomyoosin tai munasarjojen endometrioosin läsnäolo;
 • vakava diabeteksen vaihe;
 • lisääntynyt veren hyytyminen;
 • lipidimetabolian häiriö;
 • mastopatian, bronkiaalisen astman, epilepsian, reuma-aineen paheneminen;
 • yliherkkyys hormonikorvaushoidolle.

Hormonaaliset lääkkeet vaihdevuosien oireyhtymään

Hormonivalmisteet valitaan uuden sukupolven huipun aikana riippuen tilan kestosta ja vakavuudesta sekä potilaan iästä. Hormonaalista korvaushoitoa (HRT) tarvitaan naisille, joiden vaihdevuodet ovat vaikeita. Määritä lääkkeet parenteraalisesti tai suun kautta. Menopausaalisen oireyhtymän häiriöistä riippuen hormonikorvaushoito valitaan erikseen.

kasviestrogeenit

Vaihdevuosien aikana estrogeenitaso laskee voimakkaasti naaraskehossa, joten huono kolesteroli alkaa muodostua, rasvan aineenvaihdunta häiriintyy ja immuunijärjestelmä heikkenee. Näiden oireiden välttämiseksi lääkärit määräävät luonnollisia kasviperäisiä hormoneja vaihdevuosien aikana. Näiden lääkkeiden käyttö ei riko hormonaalista tasapainoa, vaan lievittää oireita. Kasviaineita sisältävät ravintolisät toimivat luonnollisten hormonien analogeina, joita ei myydä korkealla hinnalla. Hormonia korvaavia fytoestrogeenejä ovat:

 1. Klimadinon. Vaikuttava aine on cimifugi-racimoza-uutetta. Sen avulla kuumien aaltojen voimakkuus pienenee ja estrogeenin puute poistuu. Hoito kestää yleensä kolme kuukautta. Lääke otetaan 1 tabletti päivässä.
 2. Femikaps. Se edistää estrogeenin normalisoitumista, korjaa psykologisen tilan, parantaa mineraali-vitamiinitasapainoa. Sisältää soijalesitiiniä, vitamiineja, magnesiumia, passifloraa, primulaa. Juo tabletteja 2 kapselia päivässä. Lääkärit määräävät lääkkeen juomisen vähintään kolmen kuukauden ajan.
 3. Remens. Vaaraton homeopaattinen korjauskeino. Sillä on tonic vaikutus naisten kehoon, eliminoidaan estrogeenin puute. Sisältää seepia, lachesis, tsimifuga -uute. Nimitettiin 2 kurssia kolmeksi kuukaudeksi.

Luonnolliset estrogeenit vaihdevuosien aikana: yrtit, lääkkeet, tuotteet

Kun premenopause esiintyy naisen elimistössä alkaa peruuttamattomia muutoksia, jotka usein ilmentävät epämiellyttäviä oireita. Sukupuolihormonien puute vaikuttaa haitallisesti paitsi ulkonäköön myös potilaiden yleiseen hyvinvointiin. Tänä aikana esiintyy hypertensiota, päänsärkyä ja kroonista väsymystä, mutta kuumat aallot ovat epämiellyttävin oire.

Nykyään lääkärit suosittelevat estrogeenien ottamista vaihdevuosien aikana vakavien oireiden lievittämiseksi. Mieti, mitkä huumeet perustuvat niihin.

Naarashormonien tyypit

Naiset tuottavat 2 sukupuolihormonia, tämä on estrogeeni ja progesteroni. Ensimmäisellä puolella on kolme muotoa - estradioli, estroni ja estrioli. Nämä aineet ovat vastuussa naisen kyvystä kantaa lapsia, mutta myös kaikki kehon aineenvaihduntaprosessit, minkä vuoksi ikään liittyvän rakenneuudistuksen aikana potilaat voivat kokea epäonnistumisia kaikissa elimissä ja järjestelmissä.

Estrogeenin hyväksyminen vaihdevuosien aikana auttaa kompensoimaan sukupuolihormonien puutetta, joka johtuu munasarjojen toiminnan sammumisesta. Puhdasta estradiolia ei kuitenkaan suositella. Tämä aine voi aiheuttaa solujen rappeutumisen pahanlaatuiseen muotoon ja erilaisten kasvainten kasvuun.

Nykyään estriolia käytetään hormonikorvaushoitoon. Tämä lomake on paljon turvallisempi, mutta kun lääkkeitä määrätään siihen perustuen, on erittäin tärkeää laskea oikea annos. Kun estriolin pitoisuus on kohonnut, voi esiintyä sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua, huimausta ja yleistä huonovointisuutta.

Toisessa vaiheessa vaihdevuodet vähenevät ja progesteronitasot laskevat. Tämä aine aiheuttaa luun tiheyden, emotionaalisen vakauden ja painon korjauksen. Progesteronin puuttuessa potilas voi havaita ei-toivottujen hiusten lisääntymisen, painonnousun, kuivan ihon jne. Kuitenkin tämän aineen ylimäärä voi johtaa ei-toivottuihin seurauksiin, nimittäin masennukseen, lihavuuteen ja ruoansulatushäiriöihin. Progesteronia voi määrätä vain lääkäri kliinisten verikokeiden jälkeen.

On tärkeää! Vain lääkärin tulisi valita estrogeenin omaava lääkitys vaihdevuodet, joka perustuu testien tuloksiin ja potilaan yleiseen hyvinvointiin!

Mitä aineita ei ole riittävästi vaihdevuosien aikana?

Hormonien määrä naisilla vaihtelee vaihdevuosien mukaan. Ensimmäisessä vaiheessa estradiolin taso alkaa laskea elimistössä, mutta silti se on edelleen vallitseva progesteronin määrän suhteen. Tänä aikana on kuukautisten häiriöitä ja menostaasin epämiellyttävien oireiden ilmenemistä.

Toisessa vaiheessa vaihdevuosien estradioli vähenee edelleen nopeasti, mutta myös progesteroni vähenee. Tänä aikana havaitaan useimmiten painonnousua ja osteoporoosin kehittymistä, ja sydämen ja verisuonijärjestelmän ongelmat alkavat.

Vaihdevuosien kolmannessa vaiheessa naarashormonien tuotanto pysähtyy kokonaan. Tällä hetkellä täydennykset ja kohdun sukupuutto ovat täydellisiä, niiden kokoa pienennetään. Nämä elimet eivät enää suorita toimintojaan, ja nainen siirtyy huipentuma-vaiheeseen.

Hoito synteettisten tai luonnollisten alkuaineiden hormonaalisilla aineilla on suositeltavaa vain menostaasin kahdessa ensimmäisessä vaiheessa. Kun kohdun ja munasarjojen toiminta lakkaa toimimasta kokonaan, tableteissa olevat estrogeenit eivät enää ole tarpeen, koska tähän mennessä kehon olisi pitänyt mukauttaa ja rakentaa uusi toimintatapa.

Miten hidastaa vaihdevuosien alkamista ja vähentää sen ilmenemismuotoja?

40-vuotiaasta lähtien jokainen nainen huomaa, miten hänen ruumiinsa muuttuu. Aluksi ilmenee pieniä munasarjojen sukupuuttoon johtavia esiasteita, kuten kuukautiskierron harvinaisia ​​epäonnistumisia, ärtyneisyyttä ja ensimmäisiä ryppyjä. Tällä hetkellä potilaiden on ajateltava, että ikääntymiseen liittyvä rakenneuudistus voi alkaa pian ja on aika ryhtyä toimenpiteisiin vaihdevuosien puhkeamisen viivästyttämiseksi ja sen ilmenemismuotojen minimoimiseksi.

Laajentamaan hedelmällisyysfunktiota ja siten nuorisoa on olemassa useita tehokkaita menetelmiä. Ensimmäisessä vaiheessa, kun kuukautiskierto on edelleen olemassa, voit siirtää menostaasin alkamista säätämällä ruokavaliota, luopumalla huonoista tottumuksista ja muuttamalla elämäntapaa. Asiantuntijat ovat osoittaneet, että potilaat, jotka eivät juo alkoholia, leikkivät urheilua ja noudattavat terveellistä ruokavaliota, kohtaavat myöhemmin vaihdevuodet, ja sen kurssille on ominaista pehmeys ja vakavien oireiden puuttuminen.

Myöhemmissä vaiheissa tarvitaan lääkehoitoa, kun tällaisia ​​epämiellyttäviä oireita ovat:

 • Vuorovesi.
 • Painehyppy.
 • Päänsärkyä.
 • Sydämen kipu.
 • Virtsankarkailu.
 • Emättimen limakalvojen kuivuus jne.

Estrogeeniä sisältäviä lääkkeitä vaihdevuosien aikana voi määrätä vain hoitava lääkäri perusteellisen tutkimuksen ja asianmukaisen diagnoosin jälkeen. Nykyään on olemassa useita lääkeryhmiä, jotka sisältävät luonnollisia tai synteettisiä aineita, jotka kompensoivat estradioli-puutetta vaihdevuosien aikana, ja näin ollen helpottavat huomattavasti sen ilmenemismuotoja.

Vaihdevuodet ja estrogeenit: lääkkeet, yrtit, tuotteet

Ennen kuin ryhdytte toimenpiteisiin seksuaalisten aineiden lisäämiseksi elimistössä, sinun on määritettävä niiden taso kliinisillä verikokeilla. Premenopausin alkaessa estradiolitaso laskee ja voi olla 53 pg / ml ja alle. Jos taso laskee, alle 10 pg / ml, tarvitaan aineen keinotekoista täydennystä, koska tällaisilla indikaattoreilla vaihdevuodet ovat erityisen vaikeita.

Hormonitasojen stabilointi voi sisältää:

 • Luonnolliset hormonit vaihdevuosien naisille.
 • Synteettiset lääkkeet.
 • Kansan reseptit.
 • Erityisruokavalio.

Fytoestrageenien tyypit ja vaikutukset vaihdevuodet

Luonnossa on useita erilaisia ​​elintarvikkeita, joissa on runsaasti kasviestrogeenejä. Ensinnäkin nämä ovat elintarvikkeita, jotka ovat saatavilla jokaiselle kuluttajalle, sekä eräiden yrttien naisten sukuelinten analogit.

ruoka

Syöminen on oikein suositeltavaa kauan ennen vaihdevuodet, ja syömällä ruokaa runsaasti luonnollisia kasvihormoneja sisältäviä elintarvikkeita. Jo 30-vuotiaana jokaisen naisen on ymmärrettävä, että oikea ravitsemus on avain nuorten, kauneuden ja terveyden pidentämiseen. Niistä tuotteista, joiden luonnollinen estrogeenihormoni on suuri, ovat:

 • Kaikenlaisia ​​palkokasveja.
 • Persilja, selleri ja lehtivihannekset.
 • Porkkanat, valkosipuli, parsa.
 • Koko jyvät.
 • Hapenmaitotuotteet.
 • Kasviöljy (enimmäkseen oliiviöljy).

Jatkuvasti ruokavaliotuotteissa, jotka sisältävät luonnollisia naishormoneja vaihdevuosien aikana, voit hidastaa menostaasien alkamista ja lievittää epämiellyttäviä oireita.

yrttejä

Myös taistelussa menostaasin ilmenemismuotoja ja suosittuja reseptejä, jotka perustuvat yrtteihin. Fytoestrageeneja löytyy seuraavista kasveista:

 • Pellavansiemenet.
 • Paimenen kukkaro.
 • Orapihlaja.
 • Siperian ginseng.
 • Punainen apila
 • Borovaya-kohtu.
 • Punainen harja.
 • Sage.
 • Persilja.

Näiden yrttien perusteella voit valmistaa ruokaa, teetä, tinktuureja ja kylpyjä. Kaikki ne, joilla on säännöllinen käyttö, lievittävät tehokkaasti vaihdevuosien oireita.

On tärkeää! Jopa fukoestrogeenit, joilla on vaihdevuodet, voidaan ottaa vasta gynekologin kuulemisen jälkeen, koska niillä voi olla myös sivuvaikutuksia.

Olennaiset lääkkeet, joissa on estrogeeniä vaihdevuosien aikana

Nykyään premenopausin ilmenemismuotojen ja komplikaatioiden hoitoon käytetään kahta päätyyppiä lääkkeitä, jotka sisältävät tarvittavia aineita, jotka ovat hormonia sisältäviä ja ei-hormonaalisia aineita. Näitä lääkkeitä voidaan valmistaa tabletteina, voiteina, drageeina, pisaroina ja laastareina.

Hormonaaliset lääkkeet

Hormonaaliset lääkkeet täyttävät tehokkaasti estradiolin puutteen ja lievittävät vaihdevuosien tärkeimpiä oireita. Näillä lääkkeillä on kuitenkin paljon kontraindikaatioita ja sivuvaikutuksia, ja siksi on välttämätöntä noudattaa tarkasti hoitavan lääkärin määräämää annostusta ja vastaanottoaikataulua. Maamme suosituimmat hormonia sisältävät aineet ovat:

 • Estrogeenilääkkeet vaihdevuosien kanssa Estradiolin, Ovestinin, Estrofemin, Presomenin kanssa.
 • Estrogeeniä ja progesteronia sisältävät valmisteet: Femoston, Norkolut, Divina, Klimonorm.
 • Emättimen kynttilät: Utrozhestan, Vagifem, Ovestin.
 • Estrogeenivoite: Premarin, Ovestin.
 • Geelit: Divigel, Dermestril, Menorest.
 • Laastarit: Menostar, Klimara, Estraderm.

Hormonikorvaushoito vaihdevuodet on tarkoitettu vakavaan hormonaaliseen säätöön. Testien ja tutkimusten tulosten mukaan lääkäri valitsee lääkkeen sopivimman muodon ja tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Useimmiten hormonikorvaushoitoa määrätään enintään viiden vuoden ajaksi, mutta monimutkaisen menostaasikauden aikana hoitojaksoa voidaan pidentää 7-10 vuoteen.

Käyttöaiheet

Käyttöaiheet estrogeenikorvikkeiden käytöstä vaihdevuodet ovat seuraavat:

 • Vuoret, toistuvat yli 20 kertaa päivässä.
 • Emättimen kuivuus.
 • Tahaton virtsaaminen.
 • Migreenityyppiset päänsärky.
 • Äkilliset hypyt verenpaineessa.
 • Osteoparoosin kehittyminen.
 • Terävä painonnousu.
 • Kohdun poistaminen.

Onko hormonikorvaushoito turvallinen vaihdevuosien aikana?

Muutama vuosi sitten lääkkeitä, jotka sisälsivät vain yhtä ainetta, käytettiin esiasteen oireiden hoitoon. Mono-lääkkeet lievittivät merkittävästi vaihdevuosien oireita, mutta niillä oli vakavia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi äskettäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että potilaat, jotka ottivat huumeita estradiolilla, kehittivät onkologisia kasvaimia paljon useammin kuin potilaat, jotka ottivat yhdistetyn keinon. On huomattava, että kohdun ja rintarauhasen syövän riski kasvaa annoksen suurentamisen ja antamisen keston myötä.

Yhdistetyt lääkkeet eivät kuitenkaan voi juoda kaikille potilaille. HRT: n absoluuttiset vasta-aiheet ovat:

 • Verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä.
 • Onkologiset sairaudet.
 • Munuaisten ja maksan patologia.
 • Gynekologiset sairaudet.
 • Diabetes.
 • Veren sairaudet.
 • Mastopatia, astma, epilepsia, reuma.

Luonnolliset estrogeenit, joissa on vaihdevuodet

Menopausaalisen oireyhtymän ei-hormonaaliset aineet ovat moderni ja melko tehokas vaihtoehto hormonikorvaushoidolle. Nämä lääkkeet perustuvat luonnollisiin hormonianalogeihin, jotka on uutettu kasviuutteista ja erilaisten eläinten rauhasuutteista. Tähän mennessä tehokkaimmat ei-hormonaaliset lääkkeet klimakteeriseen oireyhtymään ovat:

LUKIJAT SUOSITTELEE!

"Gynekologi kehotti minua ottamaan luonnollisia korjaustoimenpiteitä. He valitsivat Klimistilin - he auttoivat minua selviytymään vuorovesi. Se on niin painajainen, että joskus et halua mennä töihin, vaikka olisit aloittanut. Silloin halusin taas saada seksuaaliset suhteet mieheni kanssa, mutta kaikki oli ilman mitään erityistä halua. "

 • Klimadinon.
 • Klimaksan.
 • Remens.
 • Klimaktoplan.

Luonnonhormoneilla, joilla on vaihdevuodet, ei käytännössä ole vasta-aiheita, mutta lääkärin tulee myös määrätä ne potilaan tutkimusten tulosten perusteella. Hoito ei-hormonaalisilla lääkkeillä voi kestää pitkään, mutta ensimmäinen vaikutus voidaan tuntea vasta 2-3 viikon antamisen jälkeen.

Muiden kuin hormonaalisten lääkkeiden saanti yli 3 kuukauteen antaa seuraavan hoidon vaikutuksen:

 • Vuorojen tiheyden ja voimakkuuden vähentäminen.
 • Päästä eroon liiallisesta hikoilusta.
 • Emättimen mikroflooran palauttaminen.
 • Elvytyslibido.
 • Unen normalisointi.
 • Psyko-emotionaalisen taustan palauttaminen.
 • Paranna muistia ja huomiota.
 • Ihon, hiusten ja kynsien tilan parantaminen.
 • Painon normalisointi.

On syytä huomata, että ei-hormonaaliset lääkkeet ovat tehokkaimpia ennaltaehkäisyn alkuvaiheessa, ja vakavissa tapauksissa se ei pysty selviytymään tehtävistä. Lääkärien mukaan näiden lääkkeiden tehokkuus riippuu kuitenkin pääsystä ja huumeiden valinnasta annettujen sääntöjen noudattamisesta.

On tärkeää! Estrogeeneillä vaihdevuosien jälkeen ei ole mitään positiivista vaikutusta ja niiden vastaanotto tällä hetkellä on irrationaalista.

Miten valita hormonaalisia pillereitä vaihdevuodet

Jos vaihdevuodet alkavat, nainen ei ole huolissaan vakavista oireista, hän ei ole suositeltavaa ottaa hormonivalmisteita. Tällaiset naiset tutkimustulosten mukaan noin 30%. Heidän täytyy vain olla varovaisempia terveydestään tänä aikana, mennä urheiluun ja säätää ruokavaliotaan.

Loput 70% potilaista voi kokea kuumia aaltoja, hikoilua ja muita epämiellyttäviä oireita. Niiden hoito ja lääkkeiden valinta riippuvat vaihdevuosien vakavuudesta. Kohtalaisen vakavalla tavalla, kun kuumia aaltoja esiintyy enintään 20 kertaa päivässä, luonnollisia estradioleja suositellaan. Naiset voivat määrätä kasviperäisiä teetä, biologisia ravintolisiä ja erikoisruokavaliota.

Vaikeasta ja pitkittyneestä vaihdevuodesta on harvoin mahdollista tehdä ilman hormonikorvaushoitoa. Terävä hormoneja voi johtaa samanaikaisten, hengenvaarallisten patologioiden kehittymiseen, mutta lääkärin pitäisi valita vain lääkäri. Itsehoito synnytyksen aikana voi muuttua entistä suuremmiksi terveysongelmiksi, koska hormonikorvaushoitoa voidaan käyttää vain ilman vasta-aiheita.

HRT vaihdevuosien aikana: edut ja haitat

Potilaiden joukossa mielipide siitä, että hormonikorvaushoito on terveydelle vaarallinen, on jo vakiintunut ja sitä voidaan käyttää vain äärimmäisissä tapauksissa. Erilaiset julkaisut sekä Internetissä että lääketieteellisissä lehdissä vaikuttavat tähän vakaumukseen, mutta asiantuntijan mukaan asianmukaisesti suunniteltu hoito-ohjelma ja hoidon täydellinen hallinta poistavat vakavien sivuvaikutusten riskit. Jotta voimme ymmärtää HRT: n edut ja haitat, tutkikaa erikseen kunkin mahdollisen komplikaation kohta:

 • Rintasyöpä. Rintasyövän kehittymisestä on tehty paljon tutkimusta hormonikorvaushoidon aikana. Itse asiassa tutkijat ovat löytäneet jonkin verran yhteyttä estradiolin ottamisen ja kasvainten kehittymisen välillä. Sairastuvuusriski kuitenkin nousee vasta viiden vuoden huumeidenkäytön jälkeen ja vain, jos nainen on aiemmin ollut alttiita tälle taudille (ylipaino, perinnöllisyys, rintasairaus jne.).
 • Aivohalvaukset ja sydänkohtaukset. Tutkimustulosten mukaan verenkiertohäiriöitä havaittiin naisilla, jotka alkoivat ottaa hormonikorvaushoitoa myöhässä (55 vuoden kuluttua). Tämä koski kuitenkin enemmän potilaita, joilla oli aikaisemmin ollut tromboositapauksia. Myös vaarassa olivat ylipainoiset naiset. Aivoverenkiertohäiriön kehittymisriski heissä lisääntyi suhteessa hoidon kestoon.
 • Kohtu ja munasarjat. Tutkimustulosten mukaan havaittiin, että hormonihoito lisää todella onkologisten kasvainten kehittymisen riskiä. Tilannetta pahentaa se, että kohdun ja munasarjojen syövän varhaiset oireet ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin vaihdevuodet. Jos aloitat lääkityksen ilman testausta, se voi johtaa kasvuun, joka on jo alkiossa. Käynnissä oleva tutkimus ei kuitenkaan riitä päätelemään, että hormonikorvaushoito riippuu kohdun ja munasarjojen syövän kehittymisestä.
 • Vaikeat oireet. Kun otetaan huomioon estradioli, vaihdevuodet ilmenevät huomattavasti. Nainen voi jatkaa normaalia elämää, ei luopua työstä ja kommunikoida ystävien kanssa.
 • Sydän- ja verisuonten sairaudet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hormonikorvaushoito on esiasteen alkuvaiheessa vaikuttanut positiivisesti verisuonten ja sydämen tilaan ja toimii suojana sydänkohtauksia ja aivohalvauksia vastaan.
 • Emättimen limakalvon atrofia. Kun emättimen limakalvon atrofiset prosessit kehittyvät, synteettiset aineet ovat osoittaneet suurta hoidon tehokkuutta. Samaan aikaan parhaat tulokset saavutetaan käyttämällä erityisiä voiteita ja geelejä intravaginaaliseen käyttöön.
 • Osteoparoosin kehittyminen. Testitulosten mukaan estradioli estää merkittävästi luun demineralisaatiota, mutta vain hormonikorvaushoidon yhteydessä menostaasin alkuvaiheessa. On osoitettu, että estradiolin ottaminen vaihdevuosien ja postmenopausin aikana ei vähennä osteoporoosiin liittyvien murtumien määrää, mutta lääkkeiden ottaminen etukäteen tauon aikana sallii luun tiheyden säilyttämisen monta vuotta.

Samojen tutkimusten tulosten mukaan luontaiset hormonit, joissa on vaihdevuodet, ovat vähemmän vaarallisia. Niillä ei ole käytännössä mitään vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia. Ne voidaan ottaa turvallisesti pitkään aikaan, mutta kasviperäiset aineet ovat hoidon tehokkuudessa huomattavasti heikompia kuin synteettiset.

Mikä on uuden sukupolven hormonaaliset lääkkeet ja miksi näitä varoja määrätään naisille vaihdevuosien aikana

Naisen kehon hormonaalisten muutosten ajanjaksoa 45-50 vuotta kutsutaan vaihdevuodeksi.

Tätä jaksoa leimaavat asteittainen menetys, kun nainen voi tulla raskaaksi. Tämä johtuu siitä, että munasarjat ovat lopettaneet naishormonien tuotannon, mikä edistää munan kypsymistä, hedelmöittämistä ja kiinnittämistä kohtuun.

Lisääntymistoiminnan häipyminen johtaa muutoksiin koko kehossa - elintärkeiden elinten järjestelmät sopeutuvat työskentelemään toisessa tilassa.

Tämä johtuu siitä, että naisten sukupuolihormonit vaikuttavat ei vain sukuelimiin, vaan myös muiden järjestelmien harmoniseen toimintaan. Niiden puutteen vuoksi elinten toiminnot on uudistettu.

Muutokset vaihdevuosia sairastavan naisen kehossa

Mahdolliset muutokset kehon toiminnassa vaihdevuosien aikana vaikuttavat paitsi sisäelinten työhön - ihon, hiusten, kynsien ulkoisiin ominaisuuksiin ja kokonaisuutena tapahtuu muutoksia:

 • naisten seksuaalisesta sfääristä. Koska estrogeeni lakkaa tuottamasta riittävässä määrin, munasarjojen kypsymistä follikkelilla ei tapahdu. Ovulaatiota ei tapahdu, lannoitusta ei tapahdu. Munasarjojen follikkelit korvataan yhä enemmän sidekudoksella;
 • iholta. Emättimen sisäseinät sekä kaikki elimistössä olevat kudokset, myös ulompi iho, menettävät elastisuuden, koska tämä indikaattori on estrogeenien avulla. Myös limakalvojen erittyminen lakkaa, mikä lisää emättimen kuivuutta. Alukset menettävät kimmoisuutensa, iholla esiintyy ryppyjä. Vähentynyt kollageenisynteesi, joka johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä, aiheuttaa ihon kuivumista ja haihtumista;
 • sukupuolielimistä. Kohtuun putket kasvavat ajan myötä, mikä estää munan kulkemisen niiden läpi. Sen sisäinen ontelo kasvaa vähitellen sidekudoksella, kohdun elin pienenee. Ulkopuoliset häiriöt menettävät äänensä, koska rasvasolut ovat sidekudoksella. Juoksu pubissa muuttuu harvemmin;
 • sydän- ja verisuonijärjestelmän osassa. Sydän- ja verisuonten työ on monimutkainen kolesterolin lisääntymisen vuoksi. Estrogeeni vaikuttaa kolesterolitalletusten liukenemiseen ja hormoneja sisältävien alusten puutteeseen, jota on vaikea käsitellä kuormituksella, mikä vaikuttaa sydämen työhön;
 • rintarauhasista. Rintakerroksen rasvakerros korvataan sidekudoksella, joka voi aiheuttaa rinnan sävyn vähenemisen. Suurella koolla rinta voi kasvaa, pienellä, se laskee. Muoto muuttuu, rauhasen koko voi muuttua;
 • luusta. Kudoksen tiheys vähenee hormonaalisten häiriöiden vuoksi. Yleinen sairaus vaihdevuosien aikana on osteoporoosi. Mitä vanhempi nainen on, sitä suurempi on luiden hauraus ja huokoisuus.

Kaikki muutokset vaikuttavat haitallisesti hermostoon. Psykologinen ja emotionaalinen tunnelma muuttuu huonommaksi vaihdevuosien oireiden ilmenemisen vuoksi.

Mitä tapahtuu hormonien kanssa

Hormonaalinen epätasapaino vaihdevuosien aikana johtuu pääasiassa estrogeenien tuotannon vähenemisestä, jolla on suuri vaikutus kehoon. Lisäksi progesteronin ja estradiolin tuotanto pysähtyy vähitellen.

Naisten sukupuolihormonien sijasta tuotetaan suurempia määriä follikkelia stimuloivia ja luteinisoivia hormoneja.

Sukupuolihormonien tuotannon väheneminen vaihdevuosien aikana etenee vähitellen. Kun kuukautiset päättyvät, tämä viittaa estrogeenituotannon täydelliseen lopettamiseen.

Miksi tarvitsen hormonihoitoa

Kun hormonaalinen epätasapaino vaihdevuodet aiheuttaa vakavia oireita, on tarpeen lievittää naisen tilaa.

Tätä varten sinun on täytettävä keholle tarvittavan estrogeenin määrä synteettisellä analogilla. Hormonit ovat orgaanisten aineiden korvaavia aineita.

Joissakin tapauksissa vaihdevuosia esiintyy liian aikaisin, mikä johtaa kehon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Tämä tilanne edellyttää naisen kehon lisääntymisfunktion palauttamista, ja se edellyttää myös synteettisten hormonien käyttöä vaihdevuodetuksen myöhemmän alkamisen varmistamiseksi.

Vaihdevuosien vakavien oireiden lievittämiseksi sekä kehon nuorten varmistamiseksi jopa viisikymmentä vuotta tarvitaan hormonihoitoa, joka voi korvata naispuolisen kehon luonnollisen estrogeenin synteettisellä analogilla.

Tällä hetkellä uuden sukupolven hormonaaliset valmisteet ovat niin lähellä luonnollisia hormoneja, että niiden ottamisen sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia, ja näiden lääkkeiden vaikutus on ilmeinen.

Tällaisia ​​lääkkeitä ei voi juoda yksin, koska hormonit vaikuttavat voimakkaasti kehoon. Niiden saamiseksi sinun tulisi tutkia naisen sairauksien historiaa ja riskiä kehittää patologisia prosesseja kussakin yksittäistapauksessa.

Vahvuudet ja heikkoudet

Huolimatta siitä, että hormonikorvaushoitoa (HRT) käytetään onnistuneesti vaihdevuosien oireiden poistamiseen, hormonikorvaushoidolla on kuitenkin merkittäviä haittoja. Siksi ennen niiden ottamista sinun on punnittava edut ja haitat.

Lääkäri ottaa myös huomioon hormonaalisia lääkkeitä naisille:

 • lisää syvien laskimojen tromboosiriskiä, ​​erityisesti potilailla, joilla on sydän- ja verisuonitauti;
 • 2,3%: n kasvu rintasyövän kehittymiseen rintasyöpään, kun hormonikorvaushoitoa käytetään jatkuvasti.

Hormonaalisten lääkkeiden kielteisten vaikutusten välttämiseksi on tehtävä perusteellinen tutkimus, joka voi osoittaa vakavan sairauden kehittymisen taipumuksen.

Lue myös fukohormonien vastaanottamisesta vaihdevuodet.

Koska hormonaalisten lääkkeiden negatiivisten vaikutusten riskejä ei ole, voidaan arvioida hormonikorvaushoidon edut.

Hormoniterapialla on myönteinen vaikutus seuraavaan ilmentymiseen:

 • osteoporoosin ehkäisy kliinisissä muutoksissa;
 • 44% vähemmän mahdollisuuksia sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen;
 • emättimen seinämien joustavuuden varmistaminen, joka varmistetaan vapauttamalla voiteluaineita;
 • varmistetaan ihon ja verisuonten elastisuus;
 • virtsarakon infektioiden ehkäisy ja virtsaputken normaalin toiminnan varmistaminen;
 • normaalin kehon lämmön säätämisen varmistaminen, mikä vähentää merkittävästi kuumien aaltojen oireita;
 • lihas- ja päänsärkyjen poistaminen, joita saattaa esiintyä estrogeenin vähentämisen aikana;
 • vähentää aivojen skleroosin riskiä.

Käyttöaiheet ja vasta-aiheet

Viitteet hormonikorvaushoidon nimittämiseksi ovat:

 • usein huuhtelut, joihin liittyy vakavia oireita;
 • unihäiriöt;
 • masentunut tila;
 • voimakas kipu yhdynnässä emättimen kuivuudesta johtuen;
 • virtsatieteen ongelmat - usein virtsaaminen, inkontinenssi, dysuria;
 • sydämen rytmihäiriöt.

Lisäksi hormonaaliset lääkkeet, joita lääkärit määräävät vaihdevuosien aikana, estävät Alzheimerin taudin ja ehkäisevät osteoporoosia.

Hormonikorvaushoitoa tulee välttää, jos niiden käyttöön on vasta-aiheita:

 • pahanlaatuisten kasvainten esiintyminen, geneettinen alttius rintasyövän kehittymiselle tai muut neoplastiset prosessit;
 • laskimotromboembolia;
 • maksan tai munuaisten vajaatoiminta;
 • tuntemattoman alkuperän omaavien sukupuolielinten verenvuoto;
 • oletettu raskaus.

Lue myös vaihdevuosien ei-hormonaalisten lääkkeiden oireiden hoidosta.

HRT-tyypit

Hormonihoito sisältää hormonien korvaamisen luonnollisilla orgaanisilla elementeillä elimistössä, kun ne ovat puutteellisia ja voivat olla seuraavia tyyppejä:

 • korvaaminen. Täyttää puuttuvan hormonin puutteen. Se sisältää lääkkeen pienten annosten käytön puuttuvien elementtien kompensoimiseksi. Hoito voi olla lyhytaikainen tai monivuotinen;
 • patogeneettisiin. Tarjoaa suurten annosten hormonaalisten lääkkeiden vastaanoton ja hoidon rajoitetun ajan;
 • tukahduttava (ylivoimainen). Hormonien tarkoituksena on estää patologisesti kehittyvän rauhan toiminta. Useimmiten tätä tyyppiä käytetään eturauhassyövän hoitoon miehillä eikä se ole yhteydessä vaihdevuosiin.

Hormonaalisten aineiden, glukokortikoidien ja tyrotrooppisten aineiden koostumuksesta riippuen voidaan käyttää hormonaalisia ehkäisyvalmisteita ja muita hormonaalisia valmisteita.

Hoito voi olla pitkä tai lyhyt. Hoidon kesto riippuu vaihdevuosien oireista ja vakavuudesta.

Peruslääkkeet

Tavallisia korvaushoidon lääkkeitä ovat lääkkeiden uusi sukupolvi, jolla on vähintään sivuvaikutuksia ja selviytyy onnistuneesti vaihdevuosien oireista.

Tässä on lista, jossa luetellaan parhaat lääkkeet vaihdevuosien oireiden torjumiseksi tällä hetkellä:

 • Femoston. Menopausaalinen aine. Vaikuttava aine on estradioli. Lääke sisältää harmaita ja vaaleanpunaisia ​​tabletteja, niillä on erilainen määrä vaikuttavaa ainetta. Lääkkeen tarkoituksena on poistaa vaihdevuosien oireet sekä estää osteoporoosin kehittyminen. Se on vasta-aiheita. Lääkkeen annostus - kerran päivässä. Kuukautisten läsnäolosta ja kulusta riippuen on mahdollista käyttää lisäksi progesteronia;
 • Klimonorma. Estrogeenin ja gestageenin koostumus. Sisältää keltaista ja ruskeaa dražaa. Lääke palauttaa kuukautiskierron, auttaa poistamaan vaihdevuosiin liittyviä kasvullisia ongelmia, lisäämään kollageenin määrää ihossa, vähentämään kolesterolia. Hoitoon liittyy korjaustoimenpide 21 päivän ajan lisäyksessä esitetyn järjestelmän mukaisesti;
 • Klimadinon. Työkalu on saatavana tabletteina ja pisaroina. Viittaa kasviperäisiin lääkkeisiin. Sisältää kasvi cimicifugan kuivaa uutetta. Otetaan pillereitä tai tippoja tehdään kerran kahdessa päivässä. Lääkäri voi määrittää varojen kulun keston yksilöllisten ominaisuuksien mukaan;
 • Angelique. Sisältää harmaa-vaaleanpunaisia ​​tabletteja (28 kappaletta pakkauksessa), jotka sisältävät estradiolia ja drospirenonia. Lääke on tarkoitettu hormonikorvaushoitoon vaihdevuosien aikana sekä osteoporoosin kehittymisen estämiseksi. Vastaanotto tulee tehdä kerran päivässä kerralla.

Miten valita

Jotta voitaisiin päättää, mitkä HRT-lääkkeet valitaan, on tiedettävä, että ne voivat olla homeopaattisia ja synteettisiä. Homeopaattiselle kasviperäiselle koostumukselle on tyypillistä synteettinen - kemiallisten komponenttien kompleksi.

Voit käyttää suun kautta annettavia keinoja (tabletit, dragees). Lisäksi on olemassa transdermaalisia hormonaalisia aineita - injektioita (esimerkiksi pineamiinia) tai implantteja sekä ulkoiseen käyttöön tarkoitettuja aineita (peräpuikot, geelit, voiteet).

Vatsaan tai munuaisiin liittyvissä ongelmissa on suositeltavaa käyttää ulkoisia välineitä tai implantteja. Jos muita lääkkeitä vastaanotetaan rinnakkain, voit välttää huumeiden vuorovaikutuksen.

Tarvittavan annoksen mukaan lääkäri voi määrittää hoidon keston ja muodon.

laastarit

HRT: ssä käytetään melko tehokkaasti rappauksia hormonien puutteen poistamiseksi.

Ne sisältävät estradiolia.

Ne liimataan kehon alueelle vaatteiden alla viikon ajan ja korvataan sitten uudella.

Vaikuttava aine tunkeutuu vähitellen ihoon kehoon ja kompensoi puuttuvan estrogeenin puutteen.

Lääkkeellä ei ole mitään sivuvaikutuksia, mutta kuten muutkin hormonikorvaushoidot, lääkärin on hyväksyttävä.

Geelejä, joissa on korvaushormoneiden pitoisuutta, suositellaan käytettäväksi ilman ihon herkkyyttä lääkkeen komponenteille.

Geeli tulee levittää kerran vuorokaudessa vatsaan tai pakaraan. Nopea imeytyminen tarjoaa helppokäyttöisyyden, mutta suihkun tai kylvyn rajallinen saanti ensimmäisen tunnin aikana lääkkeen nauttimisen jälkeen vähentää sen suosiota.

Tunnetuimmat ja tehokkaimmat geelit:

Arvostelu HRT: n valinnasta

Naiset, jotka ovat jo käyttäneet hormoneja vaihdevuosien aikana, toteavat suurimmaksi osaksi tehokkuuttaan:

Täytyykö minun ottaa hormonit vaihdevuosien aikana

Munasarjojen hormonaalisen toiminnan sammuminen johtaa koko organismin toiminnan muutokseen, joka sopeutuu työskentelemään uusissa olosuhteissa. Sukupuolihormonien taso ja lisääntymistoiminnon kuolemantapahtuma määrittävät oireiden esiintymisen vaihdevuosien aikana.

Hormoninen tausta vaihdevuosien aikana

Käännetty kreikasta, huipentuma tarkoittaa tikkaa. Se olisi ikään kuin tämä luonnollinen prosessi symboloi vaiheiden avulla siirtymistä naisen kehon kukinnasta sen kuivumiseen. Climax on iän vaihe naisessa, jossa hedelmällisyys on vähitellen valmis. Huolimatta siitä, että muutokset alkavat suoraan munasarjoissa, jotka syntetisoivat sukupuolihormoneja, koko kehossa on estrogeenipuutos. Tämän seurauksena on tunnusmerkkejä ja oireita, jotka osoittavat, että nainen on mennyt vaihdevuosiin.

Syntymähetkellä naisilla on noin kolme miljoonaa munaa. Tärkeimmät sukupuolihormonit - estrogeenit - syntetisoidaan munasarjan follikulaariseen laitteistoon. Puberteettisen alkamisen jälkeen havaitaan kuukautisia. Kuukautiskiertoa säätelevät useat hypotalamuksen, aivolisäkkeen, munasarjojen tuottamat hormonit.

Kuukautiskiertoon kuuluu kaksi vaihetta. Syklin ensimmäisessä vaiheessa useat follikkelit kasvavat, jotka ovat väliaikaisia ​​hormonaalisia rakenteita. Vain yksi follikkelia, joka sisältää terveen elinkelpoisen munasolun, läpäisee koko kehitysjakson. Ensimmäisen vaiheen loppuun mennessä kypsä muna lähtee follikkelista ja katkaisee sen kuoren. Follikkelin sijasta muodostuu kystinen keltainen runko, joka syntetisoi progesteronia.

Muna-solu on valmis lannoitukseen 1-2 päivän kuluessa. Tähän mennessä myös kohdun sisäkerros valmistetaan mahdolliseen raskauteen. Syklin ensimmäisen vaiheen hormonien vaikutusten vuoksi kohdun sisäkerros kasvaa. Tämä tarjoaa tarvittavat edellytykset munasolun istuttamiselle ja kehittymiselle. Jos raskautta ei havaita, corpus luteum imeytyy ja kohdun sisäinen kerros hylätään syklin toisen vaiheen sukupuolihormonien vaikutuksesta. Tulkaa siis kuukausittain.

Ovulaation aikana menetetään pieni osa munista. Merkittävä määrä munia käy atresiassa. Erityisesti ennen vaihdevuosien alkamista on jäljellä noin 10 000 munaa. Menstruaalisen toiminnan päätyttyä havaitaan yksittäisiä follikkeleita, jotka pian alkavat elpyä. Munasarjat vähenevät.

Sukupuolihormonit estrogeenit, jotka on syntetisoitu munasarjoissa, säätelevät naisen koko kehon työtä:

 • edistää fosforin ja kalsiumin imeytymistä luissa;
 • antaa iholle joustavuutta, terveellistä ulkonäköä hiuksille, kynnet;
 • vastuussa naispuolisen kuvan muodostamisesta;
 • osallistua aineenvaihduntaan ja termoregulointiin;
 • vaikuttavat sydän-, verisuoni-, hermo-, hormonitoiminto-, ruoansulatuskanavaan ja tuki- ja liikuntaelimistöön.

Kun vaihdevuodet alkavat muuttaa hormonitasoja, jotka johtuvat estrogeenitasojen jyrkästä laskusta. Samalla FSH- ja LH-tasot nousevat monta kertaa estrogeenin puutteen kompensoimiseksi. Estrogeenisynteesi lakkaa kuitenkin ajan myötä. Tämä johtaa sisäisten elinten toiminnan erilaisiin rikkomuksiin, jotka on mukautettu uusiin elämänoloihin.

Hormonaalisen funktion häviämisen jälkeen estrogeenin taso säilyy muiden ei-rautapitoisten kudosten vuoksi. Esimerkiksi estrogeenit voidaan syntetisoida rasvakudoksella. Oireiden vakavuus vaihdevuosien aikana riippuu suoraan estrogeenitasosta ja niiden vähenemisen nopeudesta.

Sukupuolihormonien synteesin väheneminen tapahtuu ennaltaehkäisyssä. Tämä on vaihdevuosien ensimmäinen vaihe, jossa hormonaalisen häiriön seurauksena kuukautisten toiminta on häiriintynyt. Kuukaudet voivat tulla sekä vähäisiksi että runsaiksi, etukäteen tai myöhemmin. Sykli muuttuu sukupuolihormonien tason muutoksista johtuen. Vähitellen sisäelimet alkavat kokea estrogeenin puutetta, joka aiheuttaa ensimmäiset oireet:

 • päänsärky, huimaus, verenpaine;
 • sydämen kipu, takykardia ja sydämentykytys;
 • kuumia aaltoja, joihin liittyy kuume tai vilunväristykset, ihon punoitus, hikoilu.

Premenopause valmistaa kehon lopettamaan sukupuolihormonien synteesin. Menopaussin ensimmäisen vaiheen kesto on noin 4-5 vuotta. Premenopause tulee naisille eri tavoin. Lähtökohtaa pidetään 45-vuotiaana, koska hormonaalisen vajaatoiminnan alkamisajankohtaa, joka viittaa vaihdevuosien alkamiseen, ei voida määrittää. Joissakin naisissa vaihdevuodet esiintyvät aikaisemmin tai myöhemmin perinnöllisen taipumuksen, työolojen ja elämän vuoksi.

3-5% varhaisen tai myöhäisen vaihdevuosien edustajista liittyy geneettiseen taipumukseen. On myös huomattava, että vaihdevuosia esiintyy aikaisemmin vuoristoalueilla asuvilla naisilla.

Varhainen vaihdevuodet, jotka tulevat 40 vuoteen, saattavat viitata ennenaikaisen munasarjojen sammumisen oireyhtymään. Tämä on vakava patologia, johon liittyy sukupuolihormonien synteesin voimakas väheneminen nuoren organismin toiminnan aikana. Terävä hormonaalinen epäonnistuminen aiheuttaa ilmeisiä oireita etukäteen. Kun kokonaislomakkeessa ei havaita yksittäistä follikkelia tutkimuksen aikana, lisääntymistoiminnon palauttaminen on mahdotonta. Ainoa ulospääsyä on IVF yhdessä luovuttajan munasolun kanssa. Joskus varhainen vaihdevuodet etenevät hitaammin, spontaania ovulaatiota havaitaan. Tässä tapauksessa ennuste on suotuisampi.

Myöhäisen vaihdevuodet tulisi myös varoittaa hoitavalle lääkärille ja naiselle. Usein premenopausin myöhäinen puhkeaminen liittyy erilaisiin hormoniriippuvaisiin kasvaimiin, jotka voivat olla pahanlaatuisia. Erityisesti kohdun limakalvon syöpä on ensisijaisesti naisten pahanlaatuisten kasvainten joukossa.

On huomionarvoista, että naisilla, joilla on historian myoomia, vaihdevuodet esiintyvät myöhässä ja niillä on kevyempi kurssi. Tämä johtuu siitä, että tämän hyvänlaatuisen kasvaimen kasvun perusta on estrogeenien aktiivinen synteesi.

Muutama vuosi premenopausin alkamisen jälkeen kuukautisten toiminta on valmis. Tätä ajanjaksoa kutsutaan vaihdevuodeksi ja se sisältää viimeisen kuukautiskauden. Vaihdevuodet jatkuvat seuraavan vuoden aikana ja eliminoivat verenvuodon millään määrällä.

Vaihdevuodet alkavat esiin emättimen ja virtsarakon limakalvojen atrofiaan liittyvät oireet. Naiset ovat huolissaan emättimen kuivuudesta sukupuoliyhdistyksen aikana, siemenen toistuvista toistumista ja tuskallisesta usein virtsaamisesta.

Postmenopausia pidetään vaihdevuosien pisimpänä vaiheena, koska se kestää jopa 69 vuotta, minkä jälkeen nainen alkaa ikääntyessään. Tämän ajanjakson aikana oireet ovat suurimmat. Tämä johtuu estrogeenihormonien synteesin täydellisestä puuttumisesta munasarjoissa. Ateroskleroosin, sydänkohtauksen, aivohalvauksen, Alzheimerin taudin riski kasvaa merkittävästi.

Premenopausaalisessa vaiheessa raskautta ei suljeta pois, kun ovulaatioprosessit säilytetään. Vaihdevuodet ja postmenopausaalit voivat yleensä olla poissa verenvuodosta. Muuten sinun täytyy käydä lääkärissä ja tutkia. Spotting voi osoittaa vaarallisten patologioiden, kuten kohdun syövän, läsnäolon.

Usein vaihdevuosien vaiheisiin liittyy erilaisia ​​psykologisia häiriöitä, jotka liittyvät sekä fysiologisiin syihin että itsensä yliarviointiin naisina. Vaikean vaihdevuosien aikana eri patologioiden taustalla voidaan havaita menopausaalisen oireyhtymän ja neuroosin esiintymistä.

Todistettiin, että elimistö tarvitsee 8-10 vuoden sopeutumisen oppiakseen toimimaan ilman sukupuolihormoneja. Siksi vaihdevuodet esiintyvät monta vuotta, eikä se ilmene yhtäkkiä. Poikkeuksena on ennenaikaisen munasarjojen sammumisen oireyhtymä, kirurginen poisto tai follikkelilaitteiston vaurioituminen.

Vaihdevuosien aikana hormonitasoilla on erilaisia ​​muutoksia. Gynekologit korostavat, että tärkeimmät lisääntymistoimintoa säätelevät hormonit ovat:

 • estrogeenit, pääasiassa estradioli;
 • progesteroni;
 • FSH;
 • LH.

Jokainen hormoni suorittaa tehtävänsä. Estrogeeneillä tiedetään olevan hämmästyttävä kyky itse muuttaa. Kudoksissa estradioli voidaan muuntaa esimerkiksi estroniksi ja päinvastoin.

35 vuoden jälkeen estrogeenituotanto alkaa laskea sujuvasti. Follikkelien varastot ovat tyhjentyneet, koska ne ovat korvaamattomia. Tyttö on syntynyt tietyllä määrällä munia, joita kulutetaan kehon toimina, toisin kuin urospuolisilla soluilla.

40-vuotiaana munien kypsyminen tapahtuu harvemmin. Tämä johtaa kuukautiskierron katkeamiseen, joka muuttuu yksivaiheiseksi. Vaihdevuosien jälkeen kuukautisten toiminta pysähtyy.

Samanaikaisesti estrogeenin synteesin vähenemisen kanssa havaitaan progesteronin tason lasku. Tämä sukupuolihormoni on vastuussa raskauden pidentämisestä. Siksi progesteronia kutsutaan myös raskauden hormoniksi. Progesteroni vastaa myös epiteelikerrosten päivittämisestä. Kun progesteronitasot laskevat, endometrium alkaa heikentyä, ja sillä on myös suora vaikutus kuukautisten toiminnan lopettamiseen.

Naisten sukupuolihormonien suhde vaihdevuosien aikana

Kehon normaali toiminta varmistetaan sukupuolihormonien riittävällä suhteella. Tärkeimmät sukupuolihormonit ovat estrogeeni ja progesteroni. Nämä hormonit ovat tiiviissä yhteistyössä, koska yhden steroidin tuotantoa säätelee toisen valmistus. Menopaussin aikana tämä mekanismi on häiriintynyt, mikä johtaa lisääntymistoiminnon lopettamiseen.

Gynegologit kutsuvat seuraavia sukupuolihormoneja, jotka tarjoavat lisääntymistoimintoja.

 1. Estrogeenit. Kaikki vaihdevuosien aiheuttamat muutokset johtuvat fysiologisesta vähenemisestä tässä sukupuolihormonissa. Estrogeenejä kutsutaan myös nuoruuden ja kauneuden hormoneiksi. Ne säätelevät kaikkien elinten ja järjestelmien toimintaa. Merkittävä osa estrogeenistä syntetisoidaan munasarjoissa. Kun munasarjat ovat lopettaneet hormonien synteesin, rasva- ja lisämunuaiset ovat vastuussa niiden tuotannosta. Estradiolin normaali vaihdevuosien aikana on 11-95 pg / ml. Kun estrogeeni lisääntyy merkittävästi vaihdevuodet, kasvain on mahdollista, munasarjojen kystinen leesio, maksakirroosi. Hormonin estradiolin alhaiset tasot osoittavat munasarjojen toiminnan vähenemistä, prolaktiinipitoisuuden kasvua.
 2. Progesteronia. Progesteronin tuotanto vähenee vaihdevuosien aikana, mikä myös aiheuttaa hormonaalisen vajaatoiminnan.
 3. FSH. Tätä hormonia tuottaa aivolisäke. Lisääntymisjaksossa FSH: n enimmäispitoisuutta havaitaan ensimmäisessä vaiheessa. Tämä ilmiö stimuloi estrogeenin tuotantoa. Tietoja vaihdevuosien lähestymisestä sanoo FSH-taso yli 30 IU / L.
 4. LH. Tämä hormoni osallistuu munan kypsymiseen. Syklin eri vaiheissa on erilaisia ​​LH-indikaattoreita. Normaalisti LH-taso on 29,7-43.9 med / l. Aivolisäkkeen, PCOS: n ja munuaisten vajaatoiminnan tuumorit osoitetaan LH-tasoilla, jotka ylittävät FSH: n.

Hormonaalisen vajaatoiminnan syyt ja merkit

Gynekologit uskovat, että vaihdevuosien ytimessä on lukuisia prosesseja, jotka liittyvät hypotalamuksen ikääntymisrakenteisiin. Tämä osasto sijaitsee aivoissa ja säätelee kehon tärkeimpiä prosesseja:

 • nukahtaminen ja herääminen;
 • jano ja nälkä;
 • pelko ja ilo.

Estrogeenin ja progesteronin väheneminen aiheuttaa vastaavan hypotalamuksen reaktion. Hän yrittää stimuloida munasarjojen toimintaa FSH: n lisääntyneen synteesin vuoksi. Hormonisen häiriön seurauksena ilmestyy kuumia aaltoja, hikoilua, heikkoutta, nopeaa sykettä.

Hormonitasojen muutokset johtavat kasvullisiin ilmentymiin:

 • selittämätön ahdistus;
 • mielialan vaihtelut;
 • lisääntynyt väsymys;
 • unettomuus.

Sukupuolihormonien puute vaikuttaa haitallisesti mineraalien aineenvaihduntaan. Hormonaalinen vajaatoiminta johtaa kudosten lujuuden vähenemiseen, osteoporoosiin, hampaiden heikkenemiseen. Osteoporoosilla ei ole erityisiä oireita. Ajan mittaan nainen saattaa huomata korkeuden laskun, asennon muutoksen. Ensimmäinen hälytys on usein murtumia. Oteoporoosin vakavin komplikaatio on reisiluun kaulan murtuma, joka johtaa vammaan.

Rintarauhaset ja kilpirauhaset reagoivat hormonitasojen muutoksiin. Usein vaihdevuosien yhteydessä esiintyy mastopatiaa. Kilpirauhashormonien puutteen myötä kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen patologiat ilmenevät:

 • ärtyneisyys;
 • masennus;
 • muistin heikkeneminen;
 • lihavia tai laihtuminen;
 • hiustenlähtö;
 • vapina kädet ja jalat;
 • lisääntynyt väsymys.

Yksi estrogeenipuutoksen ilmenemismuodoista on emättimen kuivuus ja heikentynyt libido. Nämä merkit vaikuttavat haitallisesti sukupuolielämän laatuun.

Usein vaihdevuodet kehittävät verenpaineesta, takykardiasta. Mikäli hiilihydraattiaineenvaihdunta rikkoo, voi esiintyä diabetesta. Lihavuus on usein todettu.

tehosteet

Hormonaalinen epäonnistuminen vaihdevuosien aikana on väistämätöntä, koska se liittyy sukupuolihormonien synteesin luonnollisiin sammumiseen. Vakavien somaattisten patologioiden puuttuessa vaihdevuosia esiintyy lievällä epämukavuudella. Vaihdevuosien patologisessa kulussa havaitaan voimakkaita oireita, jotka eivät ainoastaan ​​heikennä merkittävästi naisen elämänlaatua, vaan osoittavat myös vaarallisten patologioiden kehittymistä.

Naisilla, joilla on huomattavia patologisia vaihdevuosien oireita, tarvitaan hoitoa asianmukaiselta asiantuntijalta. Hälytysten huomiotta jättämisellä voi olla vakavia seurauksia. Jos hoitamaton, patologinen vaihdevuodet voivat johtaa klimakteeriseen neuroosiin. Siksi naisten, joilla on vaihdevuodet, täytyy käydä lääkärillä ajoissa, huolehtia terveydestään.

diagnostiikka

Hormonaalinen tausta reagoi erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin. Tässä yhteydessä, jotta saat selville luotettavia tuloksia, on noudatettava tiettyjä sääntöjä:

 • lahjoita verta hormoneille tiukasti tyhjään vatsaan aamulla;
 • välittömästi ennen diagnoosia on kiellettyä ottaa hormonaalisia aineita;
 • ennen testiä on suljettava pois fyysinen aktiivisuus ja sukupuoli;
 • kyselyn aattona ei ole toivottavaa käyttää voimakasta teetä, kahvia ja alkoholijuomia;
 • tupakointi ja stressi voivat vaikuttaa testituloksiin.

Hormonihoito

Hormonikorvaushoitoa määrätään usein naisille vaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana yleensä. Hormonihoidon tehokkuutta määräävät tekijät:

 • hormonien nimittämisen ja niiden peruuttamisen oikea-aikaisuus;
 • pienten annosten käyttö hormoneissa;
 • hormonaalisten lääkkeiden valinta tutkimuksen jälkeen;
 • luonnollisten sukupuolihormonien pääasiallinen käyttö;
 • säännöllinen vastaanotto;
 • kirjanpidon merkinnät ja vasta-aiheet.

Hyödyt ja vahingot

Hormonikorvaushoidon käytöstä on monia myyttejä. Erityisesti monet potilaat uskovat, että hormonihoito on luonnoton. Itse asiassa usein vaihdevuosien aikana ilmenevät häiriöt vaativat hormonaalisten lääkkeiden käyttöä.

Nykyaikaiset hormonaaliset lääkkeet ovat luonnollisia ja hyvin imeytyneitä elimistöön. Myös se, että hormonihoito aiheuttaa lihavuutta, on myös virheellinen. Hormonaaliset lääkkeet eivät ole riippuvuutta aiheuttavia, ne auttavat kehoa kompensoimaan omien sukupuolihormonien puutetta.

Hormonaaliset lääkkeet estävät ei-toivottujen vartalokarvojen kasvua. Tabletit voivat vaikuttaa haitallisesti. Siksi naisille annetaan minimaalisia annoksia. Lisäksi hormonit voidaan ottaa eri annostusmuodoissa.

Oikeasti valittu hormonihoito vähentää pahanlaatuisten kasvainten kehittymisen riskiä. Hormonikorvaushoito kuitenkin peruutetaan 60 vuoden kuluttua, koska se voi edistää joidenkin syöpämuotojen kehittymistä.

HRT on määrätty sekä hoitoon että ennaltaehkäisyyn. Erityisesti hormonaaliset lääkkeet voivat estää mielenterveyden häiriöitä, osteoporoosia, verenpaineesta, ateroskleroosista.

Virheellinen hormonihoito voi vahingoittaa terveyttä. Hormoneja käytettäessä on seuraavia haittavaikutuksia;

 • rinta;
 • lisääntynyt rintasyövän riski;
 • PMS;
 • anovulation;
 • kohdun hyvänlaatuisten kasvainten esiintyminen;
 • emotionaalinen epävakaus;
 • turvotus;
 • sappikivitauti ja aivohalvaus;
 • kohdun hyperplasia ja verenvuoto;
 • tiputtelua;
 • tiivisteet rintarauhasissa;
 • ilmavaivat;
 • painonnousu monoterapiassa.

Käyttöaiheet ja vasta-aiheet

Hormonihoito on osoitettu seuraavissa tapauksissa:

 • patologinen vaihdevuodet;
 • varhainen vaihdevuodet;
 • niihin liittyvät patologiat vaihdevuosien aikana, esimerkiksi verenpaine, osteoporoosi;
 • elämänlaadun parantaminen, mukaan lukien seksuaalinen.

Vasta-aiheet hormonien ottamiseen ovat:

 • lisääntymiselinten syöpä;
 • verenvuoto;
 • taipumus tromboosiin;
 • aivohalvaus ja sydänkohtaus;
 • vakava verenpaine;
 • maksavaurioita;
 • yksilön suvaitsemattomuus;
 • vakavia suonikohjuja;
 • autoimmuunisairaudet.

Suhteelliset vasta-aiheet hormonikorvaushoidon käyttöön ovat:

 • kohdun fibroidit;
 • endometrioosi;
 • migreeni ja epilepsia;
 • sappikivien patologia;
 • rintarauhasen ja kohdun eturauhasolosuhteet.

Hormonaalisten lääkkeiden hyväksymisellä on vaihtoehto fytoestrogeenien ja lääkekasvien muodossa. Monet lääkekasvit tunnustetaan virallisesti lääkkeeksi ja niitä käytetään tehokkaasti vaihdevuosien häiriöiden hoitoon ja ehkäisyyn. Fytoestrogeeneilla ja lääkekasveilla on vähimmäismäärä vasta-aiheita ja ne vaikuttavat naisten kehoon varovasti.

Huumeiden nimet

Gynegologit vaihdevuosien lääketieteellisessä käytännössä käyttävät seuraavia estrogeeniä ja progesteronia sisältäviä hormonaalisia valmisteita:

 • klimonorma;
 • Klimov;
 • Angelique;
 • Femoston;
 • Divino;
 • Syklo-Proginova;
 • Esterlan;
 • Estrimaks;
 • Ovestin;
 • Ovipol Clio;
 • Estroil.

Huumeet, joissa on progesteronia:

 • utrozhestan;
 • Duphaston;
 • Norkolut;
 • Prozhestozhel;
 • intrauteriininen laite Mirena.

Lääkkeiden valinnan tekee lääkäri, jota ohjaavat tutkimustiedot ja ottaen huomioon huipentumisvaihe, potilaan tila. Riippumaton valikoima lääkkeitä hormonihoitoon on ehdottomasti kielletty.