Hormonikorvaushoito vaihdevuodet - kaikki edut ja haitat

Naisilla vaihdevuosien aiheuttamien patologisten häiriöiden ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi käytetään erilaisia ​​lääkkeitä, lääkkeitä ja hormonaalisia aineita.

Viimeisten 15–20 vuoden aikana erityinen hormonikorvaushoito vaihdevuodet (HRT) on yleistynyt. Toisin kuin se, että keskusteluja käytiin hyvin pitkään, siitä, että tästä asiasta ilmaistiin epäselvä mielipide, sen käyttöaste oli 20–25 prosenttia.

Hormonihoito - edut ja haitat

Yksittäisten tutkijoiden ja harjoittajien kielteinen asenne on perusteltua seuraavilla väitteillä:

 • vaara häiritä "ohut" hormonaalisen säätelyn järjestelmää;
 • kyvyttömyys kehittää oikeat hoito-ohjeet;
 • häiriö kehon luonnolliseen vanhenemisprosessiin;
 • hormonien tarkan annostelun mahdottomuus kehon tarpeista riippuen;
 • hormonihoidon sivuvaikutukset pahanlaatuisten kasvainten, sydän- ja verisuonitautien ja verisuonten tromboosin kehittymisen mahdollisuutena;
 • luotettavien tietojen puute vaihdevuosien myöhäisten komplikaatioiden ehkäisyn ja hoidon tehokkuudesta.

Hormonaalisen säätelyn mekanismit

Kehon sisäisen ympäristön pysyvyyden säilyttäminen ja sen riittävän toiminnan koko mahdollisuuden tarjoavat suoran ja palautteen itsesäätyvä hormonaalinen järjestelmä. Se on kaikkien järjestelmien, elinten ja kudosten välillä - aivokuoressa, hermostossa, hormonitoiminnoissa jne.

Kuukautiskierron jakso ja kesto, ilmastoajan alkamisajankohta on säädetty hypotalamuksen ja aivolisäkkeen-munasarjojen järjestelmällä. Yksilöllisten yhteyksien, joista tärkeimmät ovat aivojen hypotalamusrakenteet, toiminta perustuu myös periaatteeseen, joka koskee suoraa ja käänteistä viestintää keskenään ja koko organismin kanssa.

Hypotalamus jatkuvasti tietyssä pulssimoodissa erittää gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRg), joka stimuloi follikkelia stimuloivien ja luteinisoivien hormonien (FSH ja LH) etu- aivolisäkkeen synteesiä ja vapautumista. Viimeisten, munasarjojen (lähinnä) tuottavat sukupuolihormonit - estrogeenit, androgeenit ja progestiinit (progestiinit).

Yhden linkin hormonien määrän lisääminen tai vähentäminen, johon vaikuttaa sekä ulkoiset että sisäiset tekijät, merkitsee muiden linkkien endokriinisten rauhasien tuottamien hormonien pitoisuuden kasvua tai vähenemistä ja päinvastoin. Tämä on suoran ja palautemekanismin yleinen merkitys.

HRT: n tarve

Climax on fysiologinen siirtymävaihe naisen elämässä, jolle on ominaista elinvoimainen muutos kehossa ja lisääntymisjärjestelmän hormonaalisen toiminnan sammuminen. Vuoden 1999 luokituksen mukaan vaihdevuosien aikana, joka on 39-45 vuotta ja kestää 70-75 vuotta, on neljä vaihetta - premenopaus, vaihdevuodet, postmenopaus ja perimenopaus.

Pääasiallinen alkuvaihe vaihdevuosien kehittymisessä on ikään liittyvä follikulaarisen yksikön heikkeneminen ja munasarjojen hormonaalinen toiminta sekä aivojen hermokudoksen muutokset, jotka johtavat munasarjojen tuotannon vähenemiseen, ennen kaikkea progesteroniin ja sitten estrogeeniin, ja hypotalamuksen herkkyyden heikkenemiseen ja siten hypotalamuksen herkkyyden heikkenemiseen heille GnRg-synteesi.

Samalla palautteen mekanismin periaatteen mukaisesti aivolisäke ”reagoi” FSH: n ja LH: n lisääntymiseen vasteena hormoneiden vähenemiselle niiden tuotannon stimuloimiseksi. Tämän munasarjojen "tehostamisen" vuoksi sukupuolihormonien normaali pitoisuus veressä säilyy, mutta jo nyt aivolisäkkeen stressaantuneella toiminnalla ja syntetisoituvien hormonien veripitoisuuden lisääntymisellä, joka ilmenee verikokeissa.

Kuitenkin estrogeeni muuttuu ajan myötä riittämättömäksi aivolisäkkeen vastaavaan reaktioon, ja tämän kompensoivan mekanismin loppuminen tapahtuu asteittain. Kaikki nämä muutokset johtavat muiden endokriinisten rauhasien toimintahäiriöihin, kehon hormonaaliseen epätasapainoon ilmenemällä eri oireyhtymien ja oireiden muodossa, joista tärkeimmät ovat:

 • menopausaalinen oireyhtymä, joka esiintyy premenopausaalisilla naisilla 37%: lla naisista, 40% vaihdevuosien aikana, 20% - 1 vuosi sen alkamisen jälkeen ja 2% - 5 vuotta sen alkamisen jälkeen; menopausaalinen oireyhtymä, joka ilmenee kuumien aaltojen ja hikoilun äkkinäisenä tunteena (50-80%), vilunväristyksiä, psyko-emotionaalista epävakautta ja epävakaa verenpainetta (yleensä kohonnut), sydämen sydämentykytyksiä, sormien tunnottomuutta, pistelyä ja kipua sydämessä, muistin heikkenemistä ja unihäiriöitä, masennus, päänsärky, muut oireet;
 • virtsan häiriöt - seksuaalisen aktiivisuuden väheneminen, emättimen limakalvon kuivuminen, palaminen, kutina ja dyspareunia, kipu virtsatessa, virtsankarkailu;
 • ihon ja sen liitteiden dystrofiset muutokset - hajakuoritus, kuiva iho ja kynsien lisääntynyt hauraus, ihon ryppyjen ja taittumien syveneminen;
 • aineenvaihdunta-aineenvaihdunnan häiriöt, jotka ilmenevät ruumiinpainon lisääntyessä ruokahalun vähenemisenä, nesteen kertyminen kudoksiin kasvojen pastositeetin ja jalkojen turvotuksen, glukoosin sietokyvyn jne.
 • myöhäiset ilmenemismuodot - luun mineraalitiheyden väheneminen ja osteoporoosin, verenpaineen ja iskeemisen sydänsairauden, Alzheimerin taudin jne. kehittyminen.

Näin ollen monien naisten (37-70%) ikääntymiseen liittyvien muutosten taustalla kaikki klimaattisen jakson vaiheet voivat liittyä yhdelle tai toiselle patologisten oireiden ja oireyhtymien hallitsevalle kompleksille, joilla on erilainen vakavuus ja vakavuus. Ne johtuvat sukupuolihormonien puutteesta, jolla on vastaava merkittävä ja jatkuva aivolisäkkeen gonadotrooppisten hormonien tuotannon lisääntyminen - luteinisoiva (LH) ja follikkelia stimuloiva (FSH).

Menopausin hormonikorvaushoito, ottaen huomioon sen kehittymisen mekanismit, on patogeeninen menetelmä, jolla estetään, eliminoidaan tai vähennetään merkittävästi elinten ja järjestelmien toimintahäiriöitä ja vähennetään riskiä sairastua sukupuolihormonien puutteeseen.

Hormonihoito vaihdevuodet

HRT: n pääperiaatteet ovat:

 1. Käytä vain sellaisia ​​lääkkeitä, jotka ovat samanlaisia ​​kuin luonnolliset hormonit.
 2. Vähäisten annosten käyttö, jotka vastaavat endogeenisen estradiolin pitoisuutta nuorilla naisilla jopa 5-7 päivän ajan kuukautiskierrosta, eli proliferatiivisessa vaiheessa.
 3. Estrogeenien ja progestogeenien käyttö erilaisissa yhdistelmissä, joiden avulla voidaan sulkea pois endometriumin hyperplasia.
 4. Kun kohdun jälkeinen poissaolo ei ole mahdollinen - mahdollisuus käyttää vain estrogeenin jaksottaisia ​​tai jatkuvia kursseja.
 5. Hormonihoidon minimi kesto sepelvaltimotaudin ja osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa on 5-7 vuotta.

Hormonikorvaushoitoon tarkoitettujen lääkkeiden pääkomponentti on estrogeenit, ja gestageenien lisääminen suoritetaan hyperplastisten prosessien estämiseksi kohdun limakalvossa ja sen tilan hallitsemiseksi.

Vaihdevaiheeseen tarkoitetut tabletit vaihdevuodet sisältävät seuraavat estrogeeniryhmät:

 • synteettiset, jotka ovat oraalisten ehkäisyvalmisteiden olennaisia ​​osia - etinyyliestradioli ja dietyyli- stilbestroli;
 • luonnollisten hormonien estriolin, estradiolin ja estronin konjugoidut tai mikronisoidut muodot (parempi imeytyminen ruoansulatuskanavassa); näihin kuuluvat mikronisoitu 17-beeta-estradioli, joka on osa sellaisia ​​lääkkeitä kuin Clikogest, Femoston, Estrofen ja Trisequens;
 • eetterijohdannaiset - estriolisukkinaatti, estronisulfaatti ja estradiolvaleraatti, jotka ovat Klimene-, Klimonorm-, Divina-, Proginova- ja Cycloproginova-valmisteiden komponentteja;
 • luonnolliset estrogeenit, jotka on konjugoitu ja niiden seos, sekä eetterijohdannaiset valmisteissa Hormplex ja Premarin.

Parenteraalista (ihon) käyttöä maksan ja haiman vakavien sairauksien läsnä ollessa käytetään migreenihyökkäyksiä, yli 170 mm Hg: n verenpaineita, geelejä (Estragel, Divigel) ja estradiolia sisältäviä laastareita (Klimara). Hakemuksissaan ja ehjissä (säilyneissä) kohtisissaan on tarpeen lisätä progesteronivalmisteita (”Utrogestan”, ”Duphaston”).

Korvaushoidon lääkkeet, jotka sisältävät gestageeneja

Progestiini, joka on tuotettu vaihtelevalla aktiivisuudella ja jolla on kielteinen vaikutus hiilihydraattien ja lipidien metaboliaan. Siksi niitä käytetään pienimmässä annoksessa, jota tarvitaan säätelemään endometriumin eritystä. Näitä ovat:

 • Didrogesterone (Duphaston, Femoston), jolla ei ole metabolisia ja androgeenisiä vaikutuksia;
 • noretisteroniasetaatti (Norkolut), jolla on androgeeninen vaikutus - suositellaan osteoporoosille;
 • Livial tai Tibolon, sen rakenteessa lähellä Norkolutia ja sitä pidetään tehokkaimpina lääkkeinä osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa;
 • Diane-35, Androkur, Klimen, joka sisältää syproteroniasetaattia, jolla on anti-androgeeninen vaikutus.

Yhdistetyt korvaushoidon lääkkeet, joihin kuuluvat estrogeenit ja progestogeenit, ovat Triaclim, Klimonorm, Angelik, Ovestin jne.

Hormonaalisten lääkkeiden ottamistavat

On kehitetty erilaisia ​​hoitomenetelmiä ja kaavioita hormonaalista hoitoa vaihdevuodet, joita käytetään poistamaan varhaisen ja myöhäisen vaikutuksen, joka liittyy hormonaalisen munasarjojen toiminnan puutteeseen tai puutteeseen. Tärkeimmät suositellut järjestelmät ovat:

 1. Lyhytaikainen, pyritään ehkäisemään vaihdevuosien oireyhtymää - kuumia aaltoja, psyko-emotionaalisia häiriöitä, urogenitaalihäiriöitä jne. Lyhyen aikavälin hoidon kesto on kolmesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen ja mahdollisuus toistaa kursseja.
 2. Pitkä - 5-7 vuotta tai enemmän. Sen tavoitteena on ehkäistä myöhäisiä häiriöitä, joihin kuuluvat osteoporoosi, Alzheimerin tauti (sen kehittymisen riski vähenee 30%), sydän- ja verisuonisairaudet.

Tabletteja on kolme:

 • monoterapia estrogeenisten tai progestogeenisten aineiden kanssa syklisessä tai jatkuvassa tilassa;
 • kaksivaiheiset ja kolmivaiheiset estrogeeni-gestageenivalmisteet syklisessä tai jatkuvassa tilassa;
 • estrogeenin ja androgeenien yhdistelmä.

Hormonihoito kirurgisessa vaihdevuodessa

Se riippuu suoritetun leikkauksen määrästä ja naisen iästä:

 1. Kun munasarjat on poistettu ja alle 51-vuotiailla naisilla on säilytetty kohtu, on suositeltavaa ottaa 2 mg: n syklinen hoito 1 mg: n ciprateronin tai 0 mg: n levonorgestreelin, 15 mg: n tai 10 mg: n medroksiprogesteronin tai 1 mg: n estrogiolin kanssa. didrogesteronilla 10 mg.
 2. Samoissa olosuhteissa, mutta 51-vuotiailla ja sitä vanhemmilla naisilla, ja myös kohtuullisen kohtuullisen kohdun amputoinnin jälkeen lisäyksillä, 2 mg estradiolia monofaasiseen hoitoon 1 mg noretisteronilla tai 2,5 mg tai 5% medroksiprogesteronia, tai 2 mg tai 2 mg Drosyrenonia tai 1 mg estradiolia 5 mg: lla didrosteronia. Lisäksi on mahdollista käyttää Tibolonea (viittaa STEAR-ryhmän lääkkeisiin) 2,5 mg päivässä.
 3. Endometrioosin kirurgisen hoidon jälkeen, johon liittyy uusiutumisen riski, estradiolin yksivaiheinen hoito dienogestin 2 mg tai 1 mg estradiolin kanssa 5 mg didrogesteronia tai STEAR-hoitoa.

HRT: n haittavaikutukset ja sen käytön vasta-aiheet

Mahdolliset hormonihoidon sivuvaikutukset vaihdevuodet:

 • virtsaaminen ja arkuus maitorauhasissa, kasvainten kehittyminen niissä;
 • lisääntynyt ruokahalu, pahoinvointi, vatsakipu, sapen dyskinesia;
 • kasvojen ja alaraajojen pastositeetti, joka johtuu nesteen kertymisestä kehossa, painonnousu;
 • kuiva emättimen limakalvo tai kohdunkaulan liman lisääntyminen, kohdun epäsäännöllinen ja kuukautiskierto;
 • migreenikipu, väsymys ja yleinen heikkous;
 • alaraajojen lihaskouristukset;
 • esiintyminen akne ja seborrhea;
 • tromboosi ja tromboembolia.

Menopausin hormonihoidon tärkeimmät vasta-aiheet ovat seuraavat:

 1. Rintarauhasen tai sisäisten sukuelinten pahanlaatuiset kasvaimet historiassa.
 2. Verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä.
 3. Vaikea diabetes.
 4. Maksan munuaisten vajaatoiminta.
 5. Lisääntynyt veren hyytyminen, taipumus tromboosiin ja tromboemboliaan.
 6. Lipidiaineenvaihdunnan rikkominen (ehkä hormonien ulkoinen käyttö).
 7. Munasarjojen endometrioosin tai adenomyoosin esiintyminen (estrogeenisen monoterapian käytön vasta-aihe).
 8. Yliherkkyys käytetyille lääkkeille.
 9. Tällaisten sairauksien, kuten mastopatian, sidekudoksen autoimmuunisairauksien, reuman, epilepsian, keuhkoputkien astman kehittyminen tai paheneminen.

Ajoissa ja asianmukaisesti käytetty ja yksilöllisesti valittu hormonikorvaushoito estää naisen kehossa tapahtuvia vakavia muutoksia vaihdevuosien aikana, parantaa fyysisen mutta myös mielenterveyden tilaa ja parantaa merkittävästi laatutasoa.

Onko 50-vuotiaalla naisella tarvittava hormonihoitoa?

Hormonaalisia lääkkeitä naisille 50 vuoden jälkeen ei määrätä kaikille. Jos tällaista hoitoa tehdään edelleen, se on ehdottomasti määrätty ja lääkärin valvonnassa. Monet gynekologit yrittävät korvata hormonihoidon ei-hormonaalisilla lääkkeillä. Tromboosi ja hormonista riippuvien kasvainten kasvun stimulointi, joita ei havaittu ajoissa, voivat olla hormonihoidon vaarallisia seurauksia.

Hormonisen epätasapainon syyt 50: n jälkeen

40 vuoden jälkeen naisen kehossa alkaa asteittain alentaa hormonitasoja, koska munasarjan varanto on heikentynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että munasarjojen munasarjojen lukumäärä on pienempi eikä jokainen kuukautiskierto päättyy ovulaatioon (muna vapautuu munasarjasta). Ja koska sukupuolihormonit erittävät follikkelien seinät, joissa munasolu kypsyy, hormonaalinen hormoni vähenee vähitellen. Kun munat loppuvat kokonaan, omat estrogeenit tuotetaan pienessä määrin rasvakudoksesta ja lisämunuaisista.

Lisäongelmia synnyttää aivolisäke, joka alkaa voimakkaasti vapauttaa gonadotrooppisia hormonejaan (THG) naisten hormonien erittymisen stimuloimiseksi. Erityisesti kasvaa follikkelia stimuloivan hormonin (FSH - MC: n ensimmäinen puoli, joka stimuloi estrogeenien erittymistä) pitoisuus veressä. FSH: n kasvunopeus voi määrittää vaihdevuosien puhkeamisen jo ennen ensimmäisten oireiden alkamista. Luteinisoivan hormonin (LH) määrä kasvaa myös, mutta pienemmässä määrin kuin FSH.

Hormonaalisten häiriöiden oireet

Monet ihmiset kestävät tänä aikana kivuttomasti, mutta joillakin naisilla on menopausaalinen oireyhtymä: monimutkainen oire, joka liittyy vegetatiivisiin häiriöihin hormonitasojen laskun taustalla.

Autoninen hermosto (ANS) innervoi verisuonten sisäelimiä ja seinämiä. Siksi, kun sen rikkomukset saattavat näkyä sellaisina oireina kuin:

 • sydämentykytys;
 • pitkittynyt kipu sydämessä;
 • hyppää verenpaineessa (BP);
 • kuumat aallot kasvoille ja ylävartalolle, joihin liittyy kasvojen punoitus ja hikoilu; vakavissa kliinisissä oireyhtymissä huuhtelu toistuu 10 tai useammin kerran tunnissa, ja se voi esiintyä yöllä, mikä johtaa naisten neuroosiin;
 • naisen tunnelma ja käyttäytyminen muuttuu: hän muuttuu ärtyneeksi, mieliala muuttuu jatkuvasti kyyneleestä ja epätoivosta euforiaan.

50-vuotiailla naisilla on viimeisimmät kuukautiset (vaihdevuodet), ja hänestä tulee postmenopausaalinen. Joku tämä aika tulee ennen 50, joku myöhemmin. Mutta sen alkamisen jälkeen kasvulliset oireet vähenevät vähitellen, ja 55-60 vuotta menevät kokonaan pois. Uusi ajanjakso alkaa, kun naarashormonien puutteeseen liittyvät ikään liittyvät metaboliset muutokset tulevat esiin.

Naisten sukupuolihormonit (lähinnä estrogeenit) tukivat koko elimen toimintaa, joten kun ne vähenevät, on olemassa niin vakavia loukkauksia kuin:

 • osteoporoosi,
 • nivelten ja selkärangan degeneratiiviset-dystrofiset häiriöt;
 • ateroskleroosi ja siihen liittyvä angina, sydäninfarkti;
 • diabetes mellitus, joka vahingoittaa pieniä verisuonia ja hermoja;
 • liikalihavuus, sydämen ja verisuoni- ja osteo-nivelen kuormituksen vahvistaminen;
 • heikentynyt kilpirauhasen toiminta ja hypothyroidismi kuivan ihon, turvotuksen ja älykkyyden vähentyessä;
 • heikentynyt koskemattomuus.

Noin 50-vuotiaalla naisella on edelleen kasvullisia häiriöitä useimmissa tapauksissa, mutta myös aineenvaihduntaprosessien muutokset tuntevat itsensä.

Naisten hormonaalisen taustan tutkiminen

Voit vahvistaa vaihdevuosien läsnäolon suorittamalla seuraavat testit:

 1. FSH: n verikoe annetaan MC: n 4. – 5. Päivänä; nopeus lisääntymisjakson aikana on keskimäärin 10 mMED / ml. Tämä indikaattori kasvaa MC: n ensimmäisellä puoliskolla ja pienenee toisessa. Vaihdevuosien aikana FSH kasvaa ja kasvaa useita kertoja (20 - 100 tai enemmän).
 2. LH: n verikoe annetaan MC: n 4. – 5. Päivänä. Lisääntymisikä on 0,6-50 mMED / ml MC: n vaiheen mukaan. Vaihdevuosien aikana tämä indikaattori kasvaa tasaisesti 30 - 50: een.
 3. Estradioli (yksi estrogeeneistä, tärkein) - annetaan MC: n 4. – 5. Päivänä. Lisääntymisjakson normi vaihtelee 90 - 1600 pmol / l, riippuen MC: n vaiheesta; vaihdevuodet laskevat 73: een ja alle.
 4. Progesteroni - vuokrataan syklin 18. - 21. päivänä. Normaali lisääntymisjaksolla on 0,3 - 56 nmol / l riippuen MC: n vaiheesta. Vaihdevuosien aikana arvo laskee arvoon 0,6 tai alle.
 5. Testosteroni - luovuttaa joka päivä MC. Normaali lisääntymisjaksolla on 0,52-1,72 nmol / l. Menopausin aikana tämä luku pienenee. Kohonnut tasot osoittavat munasarjasyövät.
 6. Prolaktiini - vuokrattavana mistä tahansa MC: n päivästä. Normaali 109 - 557 mU / ml, kasvu voi osoittaa kasvaimen läsnäolon

Menopaussin esiintymisestä seuraa estrogeenin väheneminen FSH: n ja LH: n korkean tason taustalla.

Kilpirauhashormonit tarkistetaan myös. Niiden nostaminen osoittaa hypertyreoosin esiintymistä, mutta vaihdevuosien aikana tämä tapahtuu harvoin. Tähän tilaan on tunnusomaista hypothyroidismi - tila, jossa heikentynyt kilpirauhasen toiminta aiheuttaa vieläkin suurempia metabolisia häiriöitä.

Hormonien toimitusehdot:

 • veri annetaan aamulla tyhjään vatsaan;
 • veren luovutusta edeltävänä päivänä on suljettava pois: alkoholin saanti, liikunta, sukupuoli;
 • Älä mene testien aattona käymään kylvyssä, saunassa ja solariumissa.
 • mahdolliset lääkkeet on tutkittava etukäteen lääkärisi kanssa.

Käytettyjen lääkkeiden tyypit

Hormonikorvaushoitoa (HRT) varten käytetään kahdenlaisia ​​lääkkeitä:

 • sisältää vain estradiolia (yksi estrogeenityyppi); tällaisen lääkkeen ottaminen on yleensä yhdistetty gestageenien (progesteronianalogien) - Duphastonin tai Utrogestanin ottamiseen;
 • sisältävät estradiolia ja progestogeenejä; nämä lääkkeet on määrätty täydelliseen korvaushoitoon.

Estradiolia sisältävät lääkkeet sisältävät lääkkeitä, joilla on seuraavat nimet:

Proginova (Bayer Pharma, Saksa)

Sisältää estradiolia. Proginovan saannin taustalla ei ole naisen omien hormonien erittymisen tukahduttamista. Tukee vaihdevuosien autonomisia oireita, estää vakavien aineenvaihduntaprosessien kehittymisen. Lääkeainetta voidaan ottaa päivittäin ilman taukoja tai syklisesti 21 peräkkäisen päivän ajan 7 päivän tauon jälkeen. Mutta on suositeltavaa, että naiset, joilla ei ole poistettua kohtua, ottavat progestogeenejä kuukaudessa 10 päivää kohdun syövän ehkäisemiseksi.

Estrofarm (Novo Nordisk, Tanska)

Sisältää estradiolia. Hyväksy jatkuvia kursseja tabletissa päivässä, enintään kolme kuukautta peräkkäin.

Estrogeeniä ja progestiinia sisältävien lääkeaineiden sisältämiä lääkkeitä ovat:

Angelique (Bayer Pharma, Saksa)

Lääke on määrätty postmenopausaalisessa (viimeisten kuukautisten alkamisen jälkeen) autonomisten häiriöiden poistamiseksi, osteoporoosin ja ateroskleroosin estämiseksi. Ota yksi tabletti päivässä.

Cyclo-Proginova (Bayer Pharma, Saksa)

Lääkeainetta on saatavana kahden tyyppisenä tablettina ja se otetaan syklisesti. Syklin ensimmäiset 11 päivää ottavat tabletteja, jotka sisältävät vain estradiolia, seuraavien 10 päivän aikana - tabletteja, joissa on estradiolia ja progestogeeniä, ja tee sitten tauko 10 päivän ajan. Se lievittää vaihdevuosien oireita, estää osteoporoosin ja ateroskleroosin kehittymisen.

Klimonorm (Bayer Pharma, Saksa)

Sisältää molempia hormonityyppejä, otetaan syklisesti. Ensimmäiset 9 päivää ottavat pillerin, joka sisältää vain estradiolia, sitten 10 päivää pilleri, jossa on kaksi naarashormonia, minkä jälkeen ne vievät viikon pituisen tauon. Se lievittää vaihdevuosien oireita hyvin, säätelee MC: ää etukäteen.

Trisequens (Novo Nordisk, Tanska)

Lääke on saatavilla sinisen ja valkoisen tabletin muodossa. Siniset sisältävät vain estradiolia ja ne otetaan 12 vuorokautta, valkoiset sisältävät estradiolia ja gestageenia, ja ne otetaan 10 päivää, minkä jälkeen ne kestävät tauon 6 päivän ajan.

Femoston (Abbot, Alankomaat)

Sisältää kahdenlaisia ​​hormoneja ja se otetaan jatkuvissa kursseissa.

Lääkärin pääsyn kesto määräytyy lääkäri erikseen.

HRT: n annostusmuodot

HRT-varoja on saatavilla seuraavissa annostusmuodoissa:

 • suullisissa tableteissa nimellä Themison, Trisequens, Klimonorm, Cyclo-Proginova, Proginova, Angelique, Estroferm; useimmat naiset suosivat tätä erityistä annosmuotoa;
 • liuoksena ihonalaisille injektioille - Ginodian depot, joka injektoidaan kerran viikossa; jotkut naiset pitävät parempana injektioita, koska ne ovat harvoin ja harvemmin tilanteita, joissa on unohtaa antaa uudelleen lääkitys;
 • transdermaalisten terapeuttisten järjestelmien muodossa - ihon laastarit (Klimara); se on turvallisin tapa päästä hormoneihin hormoniin, koska sillä on paljon pienempi negatiivinen vaikutus maksaan; laastarit levitetään iholle kerran viikossa;
 • ulkoisten ja paikallisten käyttövälineiden muodossa - voiteet, geelit, emättimen peräpuikot (Divigel, Estrozel, Ovestin); päivittäin käytetään poistamaan virtsateiden limakalvojen kuivumista.

Hormonaalisten lääkkeiden käyttöaiheet

HRT-merkinnät ovat:

 • vakava kliiniset oireyhtymä, jolla on vakava:
  • kasvulliset häiriöt;
  • muutokset urogenitaalirakenteessa, johon liittyy virtsaamisen ja kivun rikkominen sukupuoliyhdistyksen aikana;
  • masennus.
 • vakavien metabolisten häiriöiden ehkäisy: osteoporoosi, ateroskleroosi ja diabetes.

Vasta-aiheet ja haittavaikutukset

HRT: llä on monia vasta-aiheita:

 • verenvuoto tuntemattomasta sukuelimestä;
 • sukupuolielinten ja rintarauhasien hormoniriippuvaiset kasvaimet;
 • hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia maksakasvaimia, myös aikaisemmin;
 • vaikea maksasairaus;
 • lisääntynyt veren hyytyminen, taipumus tromboosiin;
 • hormonaaliset ehkäisyvalmisteet (yhdistetyt suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet - COC).

Varovaisesti ja perusteellisen tutkimuksen jälkeen hormonikorvaushoito on määrätty diabetes mellitukselle, jatkuvasti korkealle verenpaineelle, minkä tahansa alkuperän keltaisuudelle, kohdun myomalle, endometrioosille.

Näiden korjaustoimenpiteiden sivuvaikutukset ajattelevat niiden käytön järkevyyttä:

 • asyklisen (intermenstruaalisen) ja lisääntyneen syklisen kohdun verenvuodon ilmaantuminen;
 • tuskalliset jaksot;
 • hermostolliset ja autonomiset häiriöt ennen kuukautisia, samanlainen kuin premenstruaalinen oireyhtymä;
 • maitorauhasen arkuus ja laajentuminen;
 • ruoansulatuskanavan häiriöt, jotka liittyvät ruoan ruoansulatukseen ja sapen pysähtymiseen;
 • ihottuma, ihon pigmenttipaikat;
 • päänsärky (joskus migreenin tyypin mukaan), huimaus, lisääntynyt ahdistus, masennus, korkea väsymys;
 • turvotus, kohonnut verenpaine;
 • tromboosi ja tromboembolia;
 • luuston lihaskrampit;
 • kehon paino.

Suurin vaara hormonikorvaushoidossa on naishormonien kyky stimuloida hormonikorvaisten kasvainten kasvua. Hormonit eivät aiheuta kasvaimia, mutta jos kasvain on jo olemassa, ne stimuloivat voimakkaasti kasvua.

HRT: n vaikutuksesta tiettyjen sairauksien kulku voi pahentua. Näitä sairauksia ovat:

 • endometrioosi;
 • kohdun fibroidit;
 • tromboflebiitti;
 • sydän- ja verisuonijärjestelmän sairaudet;
 • maksasairaus;
 • diabetes;
 • migreeni;
 • systeemiset sidekudosairaudet (lupus erythematosus, skleroderma jne.);
 • epilepsia;
 • keuhkoputkien astma;
 • vaikea munuaissairaus.

Huumeiden valinta

HRT-lääkkeet valitaan yksilöllisesti ottaen huomioon naisen valitukset, hänen ikänsä, painonsa, siirrettynä aikaisemmin ja olemassa sairauksien hoidon aikana. Muista ottaa huomioon korjaustoimenpiteiden käytön vasta-aiheet.

Naiset, joilla on kohdunpoisto, voivat ottaa lääkkeitä, jotka sisältävät vain estrogeeniä, ottamatta gestageeneja. Jos otetaan, Proginovu tai Estroferm ilman gestageeneja, joilla on merkitsemätön kohtu, sitten limakalvon (endometriumin) proliferaation vuoksi kohdun syövän riski kasvaa.

2 hormonia (estrogeenit ja gestageenit) sisältäviä valmisteita määrätään turvallisen kohdun ja endometrioosin kärsivien naisten tapauksessa (gestageenit estävät estrogeenien stimuloivaa vaikutusta endometrioosiin). Jos menopausaalinen oireyhtymä ilmenee etukäteen, tällainen hoito on määrätty syklisessä tilassa ja postmenopausessa pysyvässä tilassa.

Transdermaaliset valmisteet ovat sopivia kaikille naisille, mutta ne on erityisesti tarkoitettu ruoansulatuskanavan sairauksiin, myös sappirakon poistamisen jälkeen.

Video, HRT-lääkkeen valinta:

Hormonihoidot hormonihoitoon naisille 50 vuoden kuluttua on valittava yksilöllisesti ottaen huomioon käyttöaiheet ja vasta-aiheet. Jos et ota huomioon kaikkia näitä tekijöitä, on mahdotonta välttää vakavia komplikaatioita. Äskettäin yhä useammat lääkärit yrittävät määrätä ei-hormonaalisia aineita vaihdevuodet.

Hormonikorvaushoito

Hormonikorvaushoito on hormonien tai hormonin kaltaisten aineiden kehoon siirtyminen puuttuvien tai puuttuvien elinten hormonien korvaamiseksi.

muoto

 • Hormonikorvaushoidon tyypit korvaavien hormonien määrän mukaan:
  • eristetty (kompensoitu vain yhden hormonin puuttumisesta). Useimmiten hormonihoito estrogeenillä (naisten sukupuolihormonit, jotka stimuloivat kohdun limakalvon kasvua ja naaraspuolisten itusolujen kehittymistä munasarjoissa) tai androgeenit (uroshormonit);
  • yhdistettynä (useita hormoneja lisätään). Useimmiten estrogeeni ja progesteroni (naarashormoni, joka tukee raskautta).
 • Hormonaalisten lääkkeiden käyttöönottotavat:
  • geelien ja voiteiden käyttö hormonaalisilla valmisteilla (levitetään iholle tai emättimen limakalvolle);
  • hormonaaliset lääkkeet pillerimuodossa;
  • saada hormonaalisia lääkkeitä käyttämällä iholle kiinnitettyä laastaria;
  • hormonaalisten lääkkeiden käyttöönotto implanttien avulla, jotka on injektoitu ihon alle pitkävaikutteisiin.

syistä

Syyt, joiden vuoksi hormonikorvaushoitoa voidaan määrätä.

 • Munasarjojen ennenaikainen heikkeneminen - vaihdevuosien varhainen puhkeaminen (munasarjojen toiminnan sukupuuttoon liittyvä luonnollinen ajanjakso, johon liittyy estrogeenin puute (naisten sukupuolihormonit)) 40 vuoteen.
 • Vaihdevuodet ja menopausaalisen oireyhtymän (vaihdevuosien ilmeneminen, kun naisen elämänlaatu heikkenee merkittävästi) aikana, kun ilmenee seuraavia ilmiöitä:
  • kuumat aallot (lämmön tunne, ”kuumat aallot”, erityisesti kasvot), hikoilu;
  • mielialan vaihtelut, repiminen, ärtyneisyys;
  • unettomuus;
  • emättimen kuivuus;
  • vähentynyt libido (libido);
  • virtsankarkailu.
 • Jos munasarjoja ei ole, koska ne on poistettu hoidosta:
  • munasarjojen ja kohdun pahanlaatuiset kasvaimet;
  • kohdun fibroidit (kohtuullisen kasvaimen kohdun lihaksen kerros) yhdessä munasarjasysteemien kanssa (kehon sisällä olevat ontelot täynnä nestettä);
  • äkillinen ooforiitti (munasarjojen tulehduksellinen sairaus, joka korvaa kudospurkaukselliset massansa);
  • endometrioidin munasarjakystat (endometriumin (kohdun limakalvon) esiintyminen munasarjojen kudoksessa) yhdessä adenomyoosin kanssa (kohdun limakalvon lisääminen lihaskerroksen paksuuteen).
 • Osteoporoosin (luuston sairaus, jossa luut tulevat hauraiksi ja huokoisiksi estrogeenin puuttumisen vuoksi (naisen sukupuolihormonit)) ehkäisemiseksi.
 • Kun vaihdat uroksen naarasiksi.

Gynekologi auttaa sairauden hoidossa

diagnostiikka

Ennen hormonikorvaushoidon määräämistä on suoritettava seuraavat tutkimukset.

 • Verenpaineen ja sykkeen mittaus.
 • Mammografia (rintarauhasen avulla rintarauhasen tutkiminen) rintarauhasen syövän (pahanlaatuisuuden) estämiseksi.
 • Pappanicolaou tahraa (kohdunkaulasta mikroskoopilla otetun aineen tutkiminen) kohdunkaulan syövän (pahanlaatuisuuden) estämiseksi.
 • Hormonitasojen määrittäminen veressä:
  • FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) on aivolisäkkeen hormoni (endokriininen rauha, joka sijaitsee aivojen pohjalla ja joka säätelee useimpien kehon hormonien tuotantoa) stimuloimalla naaraspuolisten itusolujen kehittymistä munasarjassa;
  • LH (luteinisoiva hormoni) on aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi ovulaatiota (munan vapautuminen munasarjasta hedelmöittämiseksi ja sen jälkeen implantointi (implantointi) kohdun limakalvoon);
  • estrogeeni (naarashormoni);
  • prolaktiini (aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi maidon erittymistä (tuotantoa));
  • TSH (kilpirauhasen stimuloiva hormoni) - aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi kilpirauhashormonien tuotantoa;
  • testosteroni (miespuolinen hormoni).
 • Lipidiveren spektri (erilaisten rasvojen pitoisuuksien määrittäminen veressä).
 • Koagulogrammi (veren hyytymisajan ja veren hyytymiseen osallistuvien proteiinien pitoisuuksien määrittäminen).
 • Veren biokemiallinen analyysi (erilaisten aineiden, jotka heijastavat maksan, haiman, munuaisten, proteiini- ja rasva-aineenvaihdunnan tilaa, veritasojen määrittäminen).
 • Lantion elinten ultraääni (ultraääni) eliminoi transvaginaalisen (emättimen kautta) ultraäänen, joka poistaa kohdun syöpää (pahanlaatuisuutta).
 • Osteodensitometria (luun tiheyden määrittäminen röntgensäteillä).
 • Myös endokrinologin kuuleminen on mahdollista.

Hormonikorvaushoidon hoito

Hormonikorvaushoidon käyttö yli 10 vuotta voi olla vaarallista sivuvaikutusten suuren määrän vuoksi.

Hormonikorvaushoidon periaatteet.

 • Hoidon indikaatioiden ja vasta-aiheiden yksilöllinen arviointi.
 • Vähimmäisannosten käyttö lääkkeissä, vähentämällä niiden annoksia postmenopausaalisessa (kuukautisten lopettamisen jälkeen).
 • Yksilöllinen huumeiden valinta.
 • Tilanteen tarkkailu ja vuotuinen seuranta:
  • rintarauhaset (mammografia - rintarauhasen tutkiminen röntgensäteilyn avulla) rintarauhasen syövän (pahanlaatuisuuden) estämiseksi;
  • endometrium (kohdun limakalvo): lantion elinten ultraääni (ultraääni) eliminoi transvaginaalisen (emättimen kautta) ultraäänen (kohtalaisen pahanlaatuisuuden).
 • Erikoistutkimuksen suorittaminen ennen hoitoa ja indikaattoreiden vuotuinen seuranta.
 • Vain luonnollisen estrogeenin käyttö (naishormonit, jotka stimuloivat kohdun limakalvon kasvua ja naaraspuolisten itusolujen kehittymistä munasarjoissa).
 • Pakollinen estrogeenin ja progesteronin yhdistelmä (naarashormoni, joka tukee raskautta).

Hormonikorvaushoitoa on kolme.

 • Monoterapia (käyttäen yhtä lääkettä) estrogeenin tai gestageenien kanssa (synteettiset huumeet, progesteronianalogit).
 • Estrogeenin ja progestiinin yhdistelmä eri muodoissa.
  • Syklinen: yksi kuukausi (estrogeeni otetaan päivittäin, ja progesteroni otetaan myös kuukauden 14 viimeisenä päivänä) ja kolme kuukautta (estrogeeni otetaan päivittäin, ja joka kolmas kuukausi 14 päivän aikana myös progesteroni otetaan).
  • Jatkuva (yhdistetään estrogeeni ja progesteroni keskeytyksettä).
 • Estrogeenin ja androgeenien yhdistelmä.
Lääkäri määrittelee lääkehoito, annostus, käyttöaiheet, lääkkeiden antoreitti, hormonikorvaushoidon käyttöaika riippuen tekijöiden yhdistelmästä.
 • Naisen ikä.
 • Menstruaalisen tilan tila (onko vielä kuukautisia, mikä on niiden kesto, runsaus, säännöllisyys).
 • Kohteen läsnäolo tai puuttuminen.
 • Muiden kohdun sairauksien esiintyminen:
  • kohdun fibroidit (kohtuullinen lihaksen muodostuminen kohtuun);
  • adenomyosis (endometriumin (kohdun limakalvon) lisääminen lihaskerrokseen).

Komplikaatiot ja seuraukset

 • Sydän- ja verisuonitautien lisääntynyt riski:
  • sydäninfarkti (sydämen lihasalueen nekroosi sen riittämättömän verenkierron takia);
  • iskeeminen aivohalvaus (aivojen nekroosi, joka johtuu riittämättömästä verenkierrosta).
 • Lisääntynyt tromboosiriski (verihyytymien (verihyytymien) muodostuminen verisuonissa, jotka ruokkivat erilaisia ​​elimiä ja kudoksia).
 • Lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään, munasarjasyöpään ja endometriumiin (kohdun limakalvo).

lisäksi

Hormonikorvaushoidon vaikutukset naisten sukupuolihormonien puuttuessa tai puuttuessa.

 • Naisten hyvinvoinnin parantaminen.
 • Menopausaalisen oireyhtymän ilmenemismuotojen eliminointi (munasarjojen toiminnan sukupuuttoon liittyvä luonnollinen ajanjakso, johon liittyy estrogeenin puute (naisten sukupuolihormonit)):
  • kuumat aallot (lämmön tunne, ”kuumat aallot”, erityisesti kasvot), hikoilu;
  • mielialan vaihtelut, repiminen, ärtyneisyys;
  • unettomuus;
  • emättimen kuivuus;
  • vähentynyt libido (libido);
  • virtsankarkailu.
 • Naisen muistin ja tunnelman parantaminen.
 • Osteoporoosiriskin (luuston sairaus, jossa luut tulevat hauraiksi ja huokoisiksi estrogeenin puuttumisen vuoksi) vähentäminen).
 • Turvotusta.
 • Rintojen turvotus.
 • Taipumus turvotukseen.
 • Suolen syövän riskin vähentäminen.
 • Sydän- ja verisuonitautien lisääntynyt riski.
 • Lisääntynyt tromboosiriski (verihyytymien (verihyytymien) muodostuminen verisuonissa, jotka ruokkivat erilaisia ​​elimiä ja kudoksia).
 • Lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään, munasarjasyöpään ja endometriumiin (kohdun limakalvo).

Vasta.

 • Absoluuttinen (mahdotonta käyttää):
  • siirretty rintarauhasen, munasarjojen, endometriumin (kohdun limakalvon) onkologiset sairaudet;
  • verisuonten tromboosi (verihyytymien muodostuminen (verihyytymiä) suurissa aluksissa, jotka ruokkivat erilaisia ​​elimiä ja kudoksia);
  • siirretty sydäninfarkti (sydämen lihasalueen nekroosi riittämättömän verenkierron takia), iskeeminen aivohalvaus (aivojen nekroosi riittämättömän verenkierron takia);
  • hoitamaton valtimoverenpaine (jatkuva verenpaineen nousu yli 140/90 mm Hg. Art.);
  • maksasairaus (maksan vajaatoiminta);
  • raskaus;
  • huumeiden suvaitsemattomuus.
 • Suhteellinen (sovellus on mahdollista, jos odotettu hyöty on suurempi kuin mahdollinen riski):
  • kohdun fibroidit (kohtuullisen kohdun lihaksen kerroksen kasvain);
  • epilepsia (hermoston sairaus, joka ilmenee jaksoittaisilla kouristuskohtauksilla);
  • sappikivitauti (sappikivet);
  • migreeni (pitkittynyt episodinen päänsärky);
  • endometrioosi (sairaus, jolle on tunnusomaista endometriumin (kohdun limakalvon) läsnäolo kohdun ulkopuolella);
  • lisääntynyt rintasyövän riski (äidin ja sisaren rintasyöpä);
  • laskimotukoksen historia (verihyytymän muodostuminen suurten suonien luumenissa) esiintyy useimmiten raajojen astioissa.

Mitä tehdä, kun hormonikorvaushoito?

 • Valitse sopiva gynekologi
 • Pass-testit
 • Hoito lääkäriltä
 • Noudata kaikkia suosituksia

Hormonikorvaushoidon naisten arviot 40, 50, 60 vuoden kuluttua

Naisten kehon hoikka järjestelmä objektiivisista tai subjektiivisista syistä aiheuttaa epäonnistumisen, joka heijastuu usein hormonaaliseen taustaan. Tarvittavien hormonien puute voi kompensoida hormonikorvaushoitoa. Tämä nykyaikainen hoitomuoto kompensoi hormonien puutetta naisilla, joita ilman hermoston häiriöt voivat alkaa, eri aivojen patologioita ja häiriöitä lisääntymisjärjestelmässä.

Hormonihoito - edut ja haitat

Hormonikorvaushoito on suhteellisen uusi menetelmä naisen tilan lievittämiseksi vaihdevuosien aikana. Tällainen hoito on saanut laajaa levitystä viimeisten 20 vuoden aikana. Joka neljäs nainen käyttää sitä jo. Mutta suhtautuminen korvaushoidon asiantuntijoihin on epäselvä. Keskustelun aiheena on sekä hyödyllisyys että tehokkuus sekä kielteinen vaikutus.

Hoidon kannattajat uskovat, että hormonien korvaaminen vaikeiden vaihdevuosien aikana antaa kaikille kehon järjestelmille mahdollisuuden toimia keskeytyksettä. Progesteronin ja sitten estrogeenin tuotannon luonnollinen hidastuminen johtaa erilaisten elinten toiminnan häiriintymiseen, hormonaaliseen epätasapainoon, joka johtaa erilaisiin häiriöihin ja sairauksiin. nimittäin:

 • vaihdevuosien oireyhtymä, jolle on ominaista äkillinen kuumahuuhtelu ja liiallinen hikoilu, vuorotellen vilunväristykset. Samaan aikaan psyko-emotionaalinen tila vaihtelee euforiasta unmotivoituneeseen vihaan, aggressioon. Tätä tilannetta pahentaa nopea pulssi, kohonnut verenpaine, sydämen kipu, muistin menetys, unihäiriöt, masennus, päänsärky;
 • urogenitaalijärjestelmän toimintahäiriö, joka johtaa seksuaalisen halun vähenemiseen. Emättimen limakalvo menettää joustavuutensa, kuivuu, kutinaa ja polttamalla, sekä kivulias virtsaaminen ja virtsankarkailu;
 • ihon degeneratiiviset muutokset johtavat ihon kuivumiseen, mikä edistää syvien ryppyjen ja taittumien muodostumista, harvennuksia ja hauraita kynnet;
 • aineenvaihdunnan muutos, joka johtaa ruumiinpainon kasvuun päivittäisen ruokavalion vähenemisen, kehon nesteen kertymisen ja liiallisen kertymisen vuoksi jalkojen lihaksissa, glukoosin huonoon imeytymiseen ja sokerin lisääntymiseen jne.;
 • pitkittynyt vaihdevuodet johtavat luun mineraalikoostumuksen hajoamiseen ja osteoporoosin kehittymiseen, verenpaineen, sepelvaltimotaudin, Alzheimerin taudin jne. esiintymiseen.

Suuri määrä naisia ​​vaihdevuosien aikana sukupuolihormonien puutteen taustalla saattaa ilmetä koko kompleksin edellä mainituista erilaisista muodoista ja vakavuudesta. Tässä tapauksessa hormonikorvaushoito on kohtuullinen, ja sen avulla voit estää, pysäyttää tai minimoida elinten ja järjestelmien patologiat ja vähentää vakavien sairauksien kehittymisen todennäköisyyttä.

Menetelmän vastustajilla on myös perustelut. Niiden mielestä se ei ole tehokas menetelmä, koska:

 1. merkitsee suurempia vaikeuksia oikean hoito-ohjelman laatimisessa;
 2. ei pysty laskemaan tarkasti tietyn naisen hormonien määrää yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti;
 3. on todennäköisempää, että sivuvaikutuksia esiintyy syövän ja verisuonten tromboosin muodossa;
 4. ei ole luotettavaa tietoa kliinisistä tutkimuksista, jotka on tehty tämän menetelmän tehokkuudesta myöhään vaihdevuodetuksen komplikaatioiden hoidossa;
 5. on suuri määrä vasta-aiheita verenkiertoelimistön, munuaisen ja maksan, alkoholin väärinkäytön ja nikotiiniriippuvuuden muodossa.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kun hoito-ohjelma on taitava nimittäminen ja valinta, on mahdollista saavuttaa suuri positiivinen tulos ja minimoida sivuvaikutusten riski. Menestyksen avain on hoidon oikea-aikainen aloittaminen ja jopa 60 vuoden ikä. Ja uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että positiivinen tulos ylittää huomattavasti kaikki HRT: n haitat.

Hoidon ominaisuudet ja tyypit

Hormonihoitoon tarkoitettujen lääkkeiden vastaanotto on suositeltavaa suorittaa hormonien alijäämän täyttämiseksi, jonka tuotanto lopetettiin jostain syystä. Hormonien puute vaikuttaa haitallisesti veren tuotantoon, eri kudosten solujen jakautumiseen. Puute johtaa hermoston ja aivojen patologian peruuttamattomiin prosesseihin, ja mikä tärkeintä, vaikuttaa lisääntymisjärjestelmän tilaan.

Hormonikorvaushoitoa on kahdenlaisia:

 1. Eristetty hormonihoito käsittää sellaisten lääkkeiden käytön, jotka perustuvat yhden tyyppiseen hormoniin, esimerkiksi estrogeeniin.
 2. Yhdistelmähoito perustuu sellaisten varojen käyttöön, jotka sisältävät monenlaisia ​​hormoneja.

Hormonin täydentämisprosessissa pyritään paitsi lisääntymisfunktion täydelliseen palauttamiseen, myös oireiden poistamiseen, joiden ilmentyminen johtuu munasarjojen muutoksista ja jotka vaikuttavat naisen tilaan.

Menestyksen saavuttaminen riippuu hormonien ajantasaisuudesta, kun kehon toimintahäiriö ei ole peruuttamaton.

Hormonien hyväksyminen on pitkä prosessi, optimaalinen vastaanotto - pieninä annoksina. Asiantuntijat pitävät mieluummin luonnollisia ainesosia kuin synteettisiä analogeja. Hormonien kompleksi valitaan siten, että vältetään negatiivinen vaikutus ja estetään komplikaatioiden riski.

Mistä lääkäristä lääkäri valitsee, riippuu joistakin tekijöistä:

 • kuinka vanha potilas on;
 • Vasta;
 • potilaan paino;
 • vahvat ilmasto-oireet;
 • ekstragenitaalisen patologian esiintyminen.

Käyttöaiheet HRT: n käyttöön

Kaksi potilaiden ryhmää, joille on määrätty hormonihoito, on tunnistettu.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat tapaukset, joiden tarkoituksena on hoitaa vaihdevuosien oireita. Tämä on:

 • neuroottiset tilat, joihin liittyy äkillisiä mielialan vaihteluja, stressiä, unettomuutta tai toisaalta uneliaisuutta;
 • "Nukkuminen" sukuelimet;
 • takykardia, terävät aallot vuorotellen vilunväristyksillä, lisääntynyt hikoilu;
 • äkillinen verenpaineen lasku, sydämen kipu, hengenahdistus, päänsärky ja huimaus;
 • usein kohdun verenvuoto, johon liittyy voimakasta kipua;
 • vatsakipu vetämällä vatsakipua, liikuntaelimistön häiriöt;
 • seksuaalisen halun väheneminen, emättimen limakalvon voitelun puute;
 • ihon kimmoisuuden menetys, ikääntyminen, syvien ryppyjen muodostuminen, koska ihon kuivuminen on lisääntynyt.

Toinen ryhmä sisältää tapauksia, jotka liittyvät ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttamiseen, joilla pyritään estämään myöhäisen jakson komplikaatioiden esiintyminen. Nämä ovat sydän- ja verisuonijärjestelmän sairaudet, osteoporoosi. Näitä ovat naiset:

 • alkuvaiheessa tahansa vaihdevuodet;
 • joilla on osteoporoosihistoria;
 • jo nyt on tehty sydän- ja verisuonijärjestelmän tauteja tai heillä on geneettinen taipumus.

Lisäksi HRT-lääkkeet voidaan osoittaa mihin tahansa vaihdevuosien vaiheeseen: premenopausaalisen syklin vakauttamiseen, vaihdevuosien oireiden vähentämiseen ja postmenopausaalisten kasvainten estämiseen ja yleisen terveydentilan parantamiseen.

Vasta

Hormonien hyväksymisellä, kuten monilla muilla lääkkeillä, on useita vasta-aiheita:

 • aivojen pahanlaatuiset kasvaimet, rintarauhaset, sukuelimet;
 • verenkiertoelimistön sairaudet ja mahdollinen verihyytymien riski;
 • sydänkohtaus tai aivohalvaus;
 • verenpainetauti;
 • maksan sairaudet, hormonitoimintajärjestelmä, erityisesti diabeteksen läsnä ollessa;
 • yksilön suvaitsemattomuus allergioita aiheuttavien lääkkeiden komponenteille;
 • kohdun verenvuotoa hoidettaessa;
 • raskauden ja imetyksen aikana.

Hormonihoitoa määrättäessä lääkäri painaa kaikenlaisia ​​riskejä. Joskus niiden merkitys on vähemmän tuhoisa kuin estrogeenipuutoksen komplikaatiot. Tällaisia ​​sairauksia ovat migreeni, epilepsia, fibroidit, rintasyövän geneettinen alttius.

Mahdolliset komplikaatiot

Usein hormonikorvaushoito on ainoa hyväksyttävä tapa estää vakavien komplikaatioiden esiintyminen. Hormonien vaikutus naisen kehoon ei kuitenkaan aina ole ennustettavissa. On kohonnut verenpaine, verihyytymiä sekä sydän- ja verisuonijärjestelmän kivulias tilan paheneminen sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen saakka. Hormonien kohtuuton käyttö voi aiheuttaa sappirakon pahenemista.
Alustava diagnoosi

Jotta ei aiheudu haittaa HRT: n käytöstä, tutkimuksia tehdään. Perinteisten verikokeiden, virtsan, antropometristen tietojen lisäksi sinun täytyy tehdä mammografia, ottaa kohdunkaulan onkosytologian testitesti ja suorittaa myös kohdunkaulan ja munasarjojen ultraääni. Saatuaan täydellisen kuvan potilaan tilasta lääkäri ratkaisee seuraavat kysymykset:

 • soveltamisen tarkoituksenmukaisuus;
 • syövän ja muiden monimutkaisten sairauksien riski;
 • kunnon ja annoksen vakavuus;
 • mahdollisuus korvata hormonikorvaushoito muiden lääkkeiden kanssa.

Korvaushoidon suorittaminen

Lääkäri määrää hormonihoidon algoritmin vasta potilaan perusteellisen tutkimuksen jälkeen, koska tiettyjen lääkkeiden määrääminen on puhtaasti yksilöllistä.

On yhteisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat lääkärin päätökseen:

 • ikä ja sosiaalinen toiminta;
 • kuukautiskierron tila, kuukautisten esiintyminen;
 • lisääntymisjärjestelmän tila;
 • fibroidien ja muiden syöpien esiintyminen;
 • aiheet.

HRT-tyypit, käytetyt lääkkeet

Hormoneja sisältävät lääkkeet jakautuvat korvaushoidon tyypin mukaan. Yhdistetyt keinot ovat: Klimonorm, Femoston, Pausogest, Cyclo-Progenova jne.

klimonorma

Lääkkeellä on kaksi pääkomponenttia: estrogeeni ja progestiini. Ensimmäisen tarkoituksena on poistaa negatiiviset psyko-emotionaaliset ja autonomiset oireet. Tämä on unihäiriö, liiallinen hikoilu, emättimen limakalvon kuivaaminen, emotionaalinen epävakaus. Toinen on vastuussa hyperplastisten prosessien ja endometriumin syövän esiintymisen estämisestä.

Lääkettä on saatavana 21 tabletin laatikoina kolmella levyllä. Yhdeksällä tabletilla on keltainen väri, koska ne sisältävät estradiolivaleraattia 2 mg: n massaosuudessa. Ne otetaan ensin. Loput kaksitoista pilleriä ovat ruskeita ja yhdessä kahden milligramman estradiolivaleraatin kanssa sisältää vielä 150 mg levonorgestrelolia. Ota lääkekurssit yhdellä tabletilla päivässä ja seitsemän päivän taukoja. Tänä ajanjaksona pitäisi aloittaa pieni kuukautiset, kuten kuukautiset. Jos kyseessä on säilytetty kuukautiskierto, ota pilleri kuukauden viidennestä päivästä.

Se on kohtuulliseen hintaan ja maksaa 730-800 ruplaa, vapaasti myydään apteekkiketjussa. Sen toiminnan tarkoituksena on poistaa vaihdevuosien oireet, ei ehdottomasti vaikuta kehon painon nousuun, normalisoi psyko-emotionaalista tilaa. Haittapuolia ovat kuukautiskierron esiintyminen syklin keskellä, vakio päivittäinen saanti, kipu ulkonäön rintarauhasissa ja akne.

Femoston

Tämä lääke on saatavilla eri tasoilla progestogeenin ja estrogeenin komponenteilla. On tyyppejä Femoston 1/5, Femoston 2/5, Femoston 2/10. Pysähdy viimeiseen versioon. Tämä lääke on saatavana 28 kpl: n pakkauksissa jaettuna puoleen: 14 tablettia vaaleanpunaisesta ja keltaisesta.

Vaaleanpunainen koostumus sisältää 2 mg estradiolihemihydraattia. Keltaisissa tableteissa 10 mg didrogesteronia lisätään kahteen milligrammaan estradiolia.

Hoidon kulku koostuu neljästä viikosta päivässä yhdestä tabletista, eikä kurssien välillä ole taukoa.

Themison 2/10 apteekeissa on saatavilla reseptiä ja se maksaa 900-1000 ruplaa. Sen toiminnan tarkoituksena on lievittää vaihdevuosien oireita, kuten kuumia aaltoja, liiallista hikoilua jne. Negatiiviset puolet sisältävät raskaiden kuukautisten äkillisen alkamisen, päänsärkyjen esiintymisen ja ruumiinpainon nousun.

Pauzogest

Saatavana 28 tablettia sisältävässä pahvipakkauksessa. Jokaisessa tabletissa on 2 mg estradiolia ja 1 mg noretisteroniasetaattia. Lääkettä otetaan päivittäin jatkuvasti, yksi tabletti, alkaen viidennestä päivästä kuukautiskierron alusta.

Puzogestilla on erittäin tehokas vaikutus kliinisiin oireisiin, ja se estää myös endometriumin hyperplasiaa ja osteoporoosia.

Huumeiden haitat ovat sen korkea hinta ja usein poissaolo apteekkien hyllyissä. Hoidon aikana on maitorauhasen turvotusta ja tuskallista tilaa sekä äkillisen kohdun verenvuotoa.

Syklo-Proginova

Saatavana 21 tabletin pakkauksissa. Alkuvaiheessa 11 tablettia on valkoista ja ne sisältävät 2 mg estradiolivaleraattia. Jäljellä olevilla 10 tabletilla on vaaleanruskea päällyste ja ne koostuvat estradiolista lisäämällä 0,15 mg norgestreeliä. Tämä lääke otetaan kolmeksi viikoksi, sitten tehdään seitsemän päivän tauko. Tässä taukossa veren virtaus, joka on samanlainen kuin kuukautiset, pitäisi alkaa.

Cyclo-Proginova viittaa kohtuuhintaisiin lääkkeisiin ja maksaa 830-950 ruplaa. Positiiviset ominaisuudet sisältävät vaihdevuosien oireiden täydellisen poistamisen, seksuaalisen halun palauttamisen, päänsärkyjen helpottamisen. Negatiivisia puolia ovat: jatkuvan vastaanoton tarve, koska tehokkuutta havaitaan vain hoidon aikana, kipua maitorauhasissa, ilmavaivoja ja turvotusta.

Yhden hormonin - estrogeenin - sisältöön perustuvat valmisteet. Näitä ovat: Divigel, Menorest, Estrozhel jne.

Divigelin

Tämä työkalu on saatavana geelinä, joka sisältää 0,5 tai 1 mg estradiolihemihydraattia. Lääkettä käytetään kerran päivässä levittämällä puhdas iho. Soveltamisala: alavatsat, alaselkä, hartiat, kyynärvarret, pakarat. Geelin peittoalue ei saa olla suurempi kuin 1-2 kämmenet. On suositeltavaa vaihtaa hankausalue joka päivä. On myös kiellettyä levittää geeliä kasvojen, rinnan, sukuelinten iholle.

Menorest

Saatavana myös estradiolipohjaisena geelinä. Se on pakattu putkiin, joissa on annostelija. Toimintaperiaate on samanlainen kuin Divigel.

Estrozhel

Ulkoiseen käyttöön tarkoitettua geeliä myydään putkissa, joissa on annostelija, kokonaispaino 80 g. Yksi geeli-annos sisältää 1,5 mg vaikuttavaa ainetta. Se on määrätty estrogeenin puutteen poistamiseksi, koska se on toiminut hyvin vaihdevuosien oireiden lievittämisessä ja syklin palauttamisessa. Vaikeus on mastodonian annostuksessa ja mahdollisessa esiintymisessä.

Tutkimukset hoidon aikana ja sen jälkeen

Hormoneilla hoidon aikana voi ilmetä ensimmäisiä merkkejä komplikaatioista. Siksi vakavien ongelmien puhkeamisen välttämiseksi on tarpeen säätää lääkkeiden tyyppejä ja niiden annostusta. On tärkeää seurata naisten tilaa. Ensimmäinen tutkimus suoritetaan kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta seuraavien kolmen kuukauden aikana ja sitten kuusi. Hormonien jatkuvalla käytöllä naisen tulee tulla gynekologiin kuuden kuukauden tutkimukseen. Suorita rintasyövän tutkiminen säännöllisesti, seuraa verenpainetta, seuraa sydämen tilaa. Muista ottaa biokemiallinen verikoe ja seurata hormonitoimintaa.

HRT ja raskaus

Ensimmäinen syy hormonihoidon nimittämiseen on vaihdevuosien alkaminen melko nuorena - 35 vuotta. Syynä on estrogeenin puute. Lääkkeiden yhdistelmän vastaanottaminen lisää estrogeenin tasoa ja palauttaa hormonit. Kohdun limakalvo paksuu, mikä joissakin tapauksissa voi johtaa käsitteeseen. Tämä tapahtuu yleensä sen jälkeen, kun nainen lopettaa lääkkeen käytön.

Tilanteessa, jossa raskaus tapahtuu hoidon aikana, on tarpeen lopettaa se ja kuulla lääkärisi kanssa sen säilymisestä, koska hormonit vaikuttavat haitallisesti sikiön kehitykseen.

Naisten arvioinnit 40 vuoden jälkeen

Voit jättää palautteen hormonihoitojen hoidosta alla olevissa kommenteissa, ne ovat hyödyllisiä muille sivuston käyttäjille!

Victoria:

Kun minulla oli ensimmäiset oireet lähestyvästä vaihdevuodesta, tunsin loukkaantuneena - kuinka aikaisin elin alkoi ikääntyä. Mutta kyyneleet eivät auta surua, ja usein huuhtelu, lisääntynyt paine ja epävakaa psyyke lähettivät minut lääkäriin. Läpäisin erilaisia ​​testejä, suoritin ultraäänitutkimuksen, mammografian ja sain tuomion - vaihdevuodet. Lääkäri määräsi lääkkeen Klinogest. Kolmen kuukauden kuluttua verenpaineen palautumisesta normaaliksi vuorovesi pysähtyi.

claudia:

Viime aikoina jokainen ympärilläni huomasi, että minulla oli kannustamattomia tantrumeja ja hermoja. Ystäväni nauroi, he sanoivat aloittaneen vaihdevuodet. Ja ajattelin sitä ja aloin analysoida tilaani. Jo puolen vuoden ajan minulla oli kuukausittaisia ​​viiveitä, unettomuutta, painehyppyjä. Päätin mennä lääkärille. Pitkän tutkimuksen jälkeen hän sanoi, että 42 vuoden aikana menopaus alkoi. Terveyden parantamiseksi hän kirjoitti Estrofertin. Kuukauden kuluttua tunsin oloni paremmin ja jopa hermot rauhoittuivat. ”

Hormonihoito 50 vuoden kuluttua

Lähestymällä viisikymmentä vuotta naisen hormonaalinen tausta heikkenee munasarjojen toiminnan heikentymisen vuoksi. Oosyytit kypsyvät vähemmän ja ei kukin kuukautiskierto päättyy ovulaatioon.

Tällä hetkellä aivolisäke reagoi heikoon munasarjojen toimintaan ja pyrkii lisäämään gonadotrooppisia hormonejaan estrogeenien stimuloimiseksi. Veri lisää follikkelia stimuloivaa hormonia. Kun tämä prosessi alkaa, voit puhua lähestyvästä vaihdevuodesta.

50 vuoden aikana useimmat naiset kokevat viimeiset kuukautiset, minkä jälkeen ne tulevat vaihdevuodet. Kasvulliset oireet laskevat merkittävästi, ja 60-vuotiaiksi he lakkaavat kokonaan. Elämässä on aika, jolloin muutokset alkavat aineenvaihdunnassa naisten hormonien vähenemisen vuoksi.

Naiset kärsivät seuraavista sairauksista: osteoporoosi, nivelten ja selkärangan rappeuttavat muutokset, ateroskleroosi yhdessä angina- ja sydänkohtauksen, diabeteksen, lihavuuden, kilpirauhasen heikentymisen, ihon kuivumisen, turvotuksen, älykkyyden vähenemisen.

Vakavien komplikaatioiden estämiseksi hormonihoito on määrätty. Tämä on:

 • kasvulliset häiriöt;
 • heikentynyt virtsaaminen ja kipu yhdynnässä;
 • masennus.

Hormonaaliset lääkkeet naisille 50 vuoden aikana olisi valittava yksilöllisesti ottaen huomioon käyttöaiheet ja sivuvaikutukset. Siksi asiantuntijat yrittävät määrätä ei-hormonaalisia lääkkeitä vaihdevuodet.

Hormonihoito 60 vuoden kuluttua

Postmenopausaalisessa vaiheessa hormonihoito kontrolloi tehokkaasti luukudoksen tilaa ja estää luiden ja nivelten murtumia. Siten HRT on ensimmäinen apu osteoporoosin ehkäisyssä.

Postmenopausaalinen hormonikorvaushoito on myös varoitus sydän- ja verisuonijärjestelmän komplikaatioiden kehittymisestä. Muut hormonit voivat vähentää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, ​​vähentää kolesterolitasoja, normalisoida glukoosin aineenvaihduntaa ja tasoittaa verenpainetta.

Mielenkiintoinen video: vaihdevuodet ja hormonikorvaushoito