Hormonikorvaushoito vaihdevuodet

Ikääntymiseen liittyvät muutokset, jotka tapahtuvat vaihdevuosiin menevän naisen kehossa, älä ota ketään. Iho kuivuu ja naarmuuntuu, naarmut näkyvät kasvoilla. Sukupuolihormonien puute herättää painetta, seksuaalisen halun vähenemistä. Hormonikorvaushoito auttaa selviytymään vaihdevuodet.

Mitkä hormonit eivät riitä vaihdevuodet

Hormonit vaihdetaan vaihdevuosien aikana kriittiselle tasolle, jonka jälkeen nainen pysäyttää kuukautiset. Menopaussin viimeisessä vaiheessa he yleensä lakkaavat erottumasta, koska munasarjojen toiminta häviää. Sukupuolihormonien määrän lasku johtaa lukuisiin aineenvaihduntahäiriöihin, jotka aiheuttavat sellaisia ​​ilmiöitä kuin pahoinvointi, tinnitus, lisääntynyt verenpaine.

Vaihdevuodet ovat kolme vaihetta: premenopause, vaihdevuodet, vaihdevuodet. Yhdistää niiden laskevan hormonitason prosessin. Kuukautiskierron ensimmäisellä puoliskolla vallitsee estrogeeni (naaras hubbub), toisella puoliskolla - progesteroni (uros). Premenopauseille on ominaista estrogeenin puute, joka johtaa epäsäännölliseen kuukautiskiertoon. Vaihdevuosien aikana progesteronitasot laskevat, mikä koordinoi kohdun limakalvon paksuutta. Postmenopausissa hormonituotanto pysähtyy kokonaan, munasarjat ja kohtu vähenevät.

Hormonihoito vaihdevuodet

Muutokset, joita esiintyy naisen kehossa vaihdevuosien aikana, ilmenevät seuraavasti:

 • mielialan vaihtelut;
 • unettomuus, ahdistus;
 • vähentää ihon joustavuutta ja lujuutta;
 • kehon paino ja asennon muutos;
 • osteoporoosi kehittyy;
 • inkontinenssi;
 • lantion elinten laiminlyönti;
 • ateroskleroosin kehittyminen, diabetes mellitus;
 • hermoston häiriöt.

Menopausin hormonikorvaushoito auttaa ylläpitämään terveyttä. Edellä mainittujen oireiden eliminoinnin takia kehon yleinen nuorentuminen tapahtuu, sukupuolielinten muoto ja muutokset estyvät. Hormonikorvaushoidolla vaihdevuosien aikana on kuitenkin haittoja. Pitkäaikaisessa käytössä se voi aiheuttaa sydäninfarktia, lisää aivohalvauksen riskiä. Lisäksi homonominen korvaushoito edistää veren laskimonsisäistä koagulointia.

Onko hormonikorvaushoito turvallinen vaihdevuosien aikana?

Hormonaalisten lääkkeiden juominen vaihdevuosien aikana ei ole kaikille. Ensinnäkin lääkäri määrää lääkärin, gynekologin, kardiologin, hepatologin ja flebologin suorittaman tutkimuksen. Vaihdevuosien hormonikorvaushoito on vasta-aiheinen, jos naisella on seuraavat sairaudet:

 • kohdun verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä;
 • sisäisten sukuelinten tai rintarauhasen pahanlaatuiset kasvaimet;
 • munuaisten tai maksan vajaatoiminta;
 • adenomyoosin tai munasarjojen endometrioosin läsnäolo;
 • vakava diabeteksen vaihe;
 • lisääntynyt veren hyytyminen;
 • lipidimetabolian häiriö;
 • mastopatian, bronkiaalisen astman, epilepsian, reuma-aineen paheneminen;
 • yliherkkyys hormonikorvaushoidolle.

Hormonaaliset lääkkeet vaihdevuosien oireyhtymään

Hormonivalmisteet valitaan uuden sukupolven huipun aikana riippuen tilan kestosta ja vakavuudesta sekä potilaan iästä. Hormonaalista korvaushoitoa (HRT) tarvitaan naisille, joiden vaihdevuodet ovat vaikeita. Määritä lääkkeet parenteraalisesti tai suun kautta. Menopausaalisen oireyhtymän häiriöistä riippuen hormonikorvaushoito valitaan erikseen.

kasviestrogeenit

Vaihdevuosien aikana estrogeenitaso laskee voimakkaasti naaraskehossa, joten huono kolesteroli alkaa muodostua, rasvan aineenvaihdunta häiriintyy ja immuunijärjestelmä heikkenee. Näiden oireiden välttämiseksi lääkärit määräävät luonnollisia kasviperäisiä hormoneja vaihdevuosien aikana. Näiden lääkkeiden käyttö ei riko hormonaalista tasapainoa, vaan lievittää oireita. Kasviaineita sisältävät ravintolisät toimivat luonnollisten hormonien analogeina, joita ei myydä korkealla hinnalla. Hormonia korvaavia fytoestrogeenejä ovat:

 1. Klimadinon. Vaikuttava aine on cimifugi-racimoza-uutetta. Sen avulla kuumien aaltojen voimakkuus pienenee ja estrogeenin puute poistuu. Hoito kestää yleensä kolme kuukautta. Lääke otetaan 1 tabletti päivässä.
 2. Femikaps. Se edistää estrogeenin normalisoitumista, korjaa psykologisen tilan, parantaa mineraali-vitamiinitasapainoa. Sisältää soijalesitiiniä, vitamiineja, magnesiumia, passifloraa, primulaa. Juo tabletteja 2 kapselia päivässä. Lääkärit määräävät lääkkeen juomisen vähintään kolmen kuukauden ajan.
 3. Remens. Vaaraton homeopaattinen korjauskeino. Sillä on tonic vaikutus naisten kehoon, eliminoidaan estrogeenin puute. Sisältää seepia, lachesis, tsimifuga -uute. Nimitettiin 2 kurssia kolmeksi kuukaudeksi.

Hormonikorvaushoito vaihdevuodet - kaikki edut ja haitat

Naisilla vaihdevuosien aiheuttamien patologisten häiriöiden ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi käytetään erilaisia ​​lääkkeitä, lääkkeitä ja hormonaalisia aineita.

Viimeisten 15–20 vuoden aikana erityinen hormonikorvaushoito vaihdevuodet (HRT) on yleistynyt. Toisin kuin se, että keskusteluja käytiin hyvin pitkään, siitä, että tästä asiasta ilmaistiin epäselvä mielipide, sen käyttöaste oli 20–25 prosenttia.

Hormonihoito - edut ja haitat

Yksittäisten tutkijoiden ja harjoittajien kielteinen asenne on perusteltua seuraavilla väitteillä:

 • vaara häiritä "ohut" hormonaalisen säätelyn järjestelmää;
 • kyvyttömyys kehittää oikeat hoito-ohjeet;
 • häiriö kehon luonnolliseen vanhenemisprosessiin;
 • hormonien tarkan annostelun mahdottomuus kehon tarpeista riippuen;
 • hormonihoidon sivuvaikutukset pahanlaatuisten kasvainten, sydän- ja verisuonitautien ja verisuonten tromboosin kehittymisen mahdollisuutena;
 • luotettavien tietojen puute vaihdevuosien myöhäisten komplikaatioiden ehkäisyn ja hoidon tehokkuudesta.

Hormonaalisen säätelyn mekanismit

Kehon sisäisen ympäristön pysyvyyden säilyttäminen ja sen riittävän toiminnan koko mahdollisuuden tarjoavat suoran ja palautteen itsesäätyvä hormonaalinen järjestelmä. Se on kaikkien järjestelmien, elinten ja kudosten välillä - aivokuoressa, hermostossa, hormonitoiminnoissa jne.

Kuukautiskierron jakso ja kesto, ilmastoajan alkamisajankohta on säädetty hypotalamuksen ja aivolisäkkeen-munasarjojen järjestelmällä. Yksilöllisten yhteyksien, joista tärkeimmät ovat aivojen hypotalamusrakenteet, toiminta perustuu myös periaatteeseen, joka koskee suoraa ja käänteistä viestintää keskenään ja koko organismin kanssa.

Hypotalamus jatkuvasti tietyssä pulssimoodissa erittää gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRg), joka stimuloi follikkelia stimuloivien ja luteinisoivien hormonien (FSH ja LH) etu- aivolisäkkeen synteesiä ja vapautumista. Viimeisten, munasarjojen (lähinnä) tuottavat sukupuolihormonit - estrogeenit, androgeenit ja progestiinit (progestiinit).

Yhden linkin hormonien määrän lisääminen tai vähentäminen, johon vaikuttaa sekä ulkoiset että sisäiset tekijät, merkitsee muiden linkkien endokriinisten rauhasien tuottamien hormonien pitoisuuden kasvua tai vähenemistä ja päinvastoin. Tämä on suoran ja palautemekanismin yleinen merkitys.

HRT: n tarve

Climax on fysiologinen siirtymävaihe naisen elämässä, jolle on ominaista elinvoimainen muutos kehossa ja lisääntymisjärjestelmän hormonaalisen toiminnan sammuminen. Vuoden 1999 luokituksen mukaan vaihdevuosien aikana, joka on 39-45 vuotta ja kestää 70-75 vuotta, on neljä vaihetta - premenopaus, vaihdevuodet, postmenopaus ja perimenopaus.

Pääasiallinen alkuvaihe vaihdevuosien kehittymisessä on ikään liittyvä follikulaarisen yksikön heikkeneminen ja munasarjojen hormonaalinen toiminta sekä aivojen hermokudoksen muutokset, jotka johtavat munasarjojen tuotannon vähenemiseen, ennen kaikkea progesteroniin ja sitten estrogeeniin, ja hypotalamuksen herkkyyden heikkenemiseen ja siten hypotalamuksen herkkyyden heikkenemiseen heille GnRg-synteesi.

Samalla palautteen mekanismin periaatteen mukaisesti aivolisäke ”reagoi” FSH: n ja LH: n lisääntymiseen vasteena hormoneiden vähenemiselle niiden tuotannon stimuloimiseksi. Tämän munasarjojen "tehostamisen" vuoksi sukupuolihormonien normaali pitoisuus veressä säilyy, mutta jo nyt aivolisäkkeen stressaantuneella toiminnalla ja syntetisoituvien hormonien veripitoisuuden lisääntymisellä, joka ilmenee verikokeissa.

Kuitenkin estrogeeni muuttuu ajan myötä riittämättömäksi aivolisäkkeen vastaavaan reaktioon, ja tämän kompensoivan mekanismin loppuminen tapahtuu asteittain. Kaikki nämä muutokset johtavat muiden endokriinisten rauhasien toimintahäiriöihin, kehon hormonaaliseen epätasapainoon ilmenemällä eri oireyhtymien ja oireiden muodossa, joista tärkeimmät ovat:

 • menopausaalinen oireyhtymä, joka esiintyy premenopausaalisilla naisilla 37%: lla naisista, 40% vaihdevuosien aikana, 20% - 1 vuosi sen alkamisen jälkeen ja 2% - 5 vuotta sen alkamisen jälkeen; menopausaalinen oireyhtymä, joka ilmenee kuumien aaltojen ja hikoilun äkkinäisenä tunteena (50-80%), vilunväristyksiä, psyko-emotionaalista epävakautta ja epävakaa verenpainetta (yleensä kohonnut), sydämen sydämentykytyksiä, sormien tunnottomuutta, pistelyä ja kipua sydämessä, muistin heikkenemistä ja unihäiriöitä, masennus, päänsärky, muut oireet;
 • virtsan häiriöt - seksuaalisen aktiivisuuden väheneminen, emättimen limakalvon kuivuminen, palaminen, kutina ja dyspareunia, kipu virtsatessa, virtsankarkailu;
 • ihon ja sen liitteiden dystrofiset muutokset - hajakuoritus, kuiva iho ja kynsien lisääntynyt hauraus, ihon ryppyjen ja taittumien syveneminen;
 • aineenvaihdunta-aineenvaihdunnan häiriöt, jotka ilmenevät ruumiinpainon lisääntyessä ruokahalun vähenemisenä, nesteen kertyminen kudoksiin kasvojen pastositeetin ja jalkojen turvotuksen, glukoosin sietokyvyn jne.
 • myöhäiset ilmenemismuodot - luun mineraalitiheyden väheneminen ja osteoporoosin, verenpaineen ja iskeemisen sydänsairauden, Alzheimerin taudin jne. kehittyminen.

Näin ollen monien naisten (37-70%) ikääntymiseen liittyvien muutosten taustalla kaikki klimaattisen jakson vaiheet voivat liittyä yhdelle tai toiselle patologisten oireiden ja oireyhtymien hallitsevalle kompleksille, joilla on erilainen vakavuus ja vakavuus. Ne johtuvat sukupuolihormonien puutteesta, jolla on vastaava merkittävä ja jatkuva aivolisäkkeen gonadotrooppisten hormonien tuotannon lisääntyminen - luteinisoiva (LH) ja follikkelia stimuloiva (FSH).

Menopausin hormonikorvaushoito, ottaen huomioon sen kehittymisen mekanismit, on patogeeninen menetelmä, jolla estetään, eliminoidaan tai vähennetään merkittävästi elinten ja järjestelmien toimintahäiriöitä ja vähennetään riskiä sairastua sukupuolihormonien puutteeseen.

Hormonihoito vaihdevuodet

HRT: n pääperiaatteet ovat:

 1. Käytä vain sellaisia ​​lääkkeitä, jotka ovat samanlaisia ​​kuin luonnolliset hormonit.
 2. Vähäisten annosten käyttö, jotka vastaavat endogeenisen estradiolin pitoisuutta nuorilla naisilla jopa 5-7 päivän ajan kuukautiskierrosta, eli proliferatiivisessa vaiheessa.
 3. Estrogeenien ja progestogeenien käyttö erilaisissa yhdistelmissä, joiden avulla voidaan sulkea pois endometriumin hyperplasia.
 4. Kun kohdun jälkeinen poissaolo ei ole mahdollinen - mahdollisuus käyttää vain estrogeenin jaksottaisia ​​tai jatkuvia kursseja.
 5. Hormonihoidon minimi kesto sepelvaltimotaudin ja osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa on 5-7 vuotta.

Hormonikorvaushoitoon tarkoitettujen lääkkeiden pääkomponentti on estrogeenit, ja gestageenien lisääminen suoritetaan hyperplastisten prosessien estämiseksi kohdun limakalvossa ja sen tilan hallitsemiseksi.

Vaihdevaiheeseen tarkoitetut tabletit vaihdevuodet sisältävät seuraavat estrogeeniryhmät:

 • synteettiset, jotka ovat oraalisten ehkäisyvalmisteiden olennaisia ​​osia - etinyyliestradioli ja dietyyli- stilbestroli;
 • luonnollisten hormonien estriolin, estradiolin ja estronin konjugoidut tai mikronisoidut muodot (parempi imeytyminen ruoansulatuskanavassa); näihin kuuluvat mikronisoitu 17-beeta-estradioli, joka on osa sellaisia ​​lääkkeitä kuin Clikogest, Femoston, Estrofen ja Trisequens;
 • eetterijohdannaiset - estriolisukkinaatti, estronisulfaatti ja estradiolvaleraatti, jotka ovat Klimene-, Klimonorm-, Divina-, Proginova- ja Cycloproginova-valmisteiden komponentteja;
 • luonnolliset estrogeenit, jotka on konjugoitu ja niiden seos, sekä eetterijohdannaiset valmisteissa Hormplex ja Premarin.

Parenteraalista (ihon) käyttöä maksan ja haiman vakavien sairauksien läsnä ollessa käytetään migreenihyökkäyksiä, yli 170 mm Hg: n verenpaineita, geelejä (Estragel, Divigel) ja estradiolia sisältäviä laastareita (Klimara). Hakemuksissaan ja ehjissä (säilyneissä) kohtisissaan on tarpeen lisätä progesteronivalmisteita (”Utrogestan”, ”Duphaston”).

Korvaushoidon lääkkeet, jotka sisältävät gestageeneja

Progestiini, joka on tuotettu vaihtelevalla aktiivisuudella ja jolla on kielteinen vaikutus hiilihydraattien ja lipidien metaboliaan. Siksi niitä käytetään pienimmässä annoksessa, jota tarvitaan säätelemään endometriumin eritystä. Näitä ovat:

 • Didrogesterone (Duphaston, Femoston), jolla ei ole metabolisia ja androgeenisiä vaikutuksia;
 • noretisteroniasetaatti (Norkolut), jolla on androgeeninen vaikutus - suositellaan osteoporoosille;
 • Livial tai Tibolon, sen rakenteessa lähellä Norkolutia ja sitä pidetään tehokkaimpina lääkkeinä osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa;
 • Diane-35, Androkur, Klimen, joka sisältää syproteroniasetaattia, jolla on anti-androgeeninen vaikutus.

Yhdistetyt korvaushoidon lääkkeet, joihin kuuluvat estrogeenit ja progestogeenit, ovat Triaclim, Klimonorm, Angelik, Ovestin jne.

Hormonaalisten lääkkeiden ottamistavat

On kehitetty erilaisia ​​hoitomenetelmiä ja kaavioita hormonaalista hoitoa vaihdevuodet, joita käytetään poistamaan varhaisen ja myöhäisen vaikutuksen, joka liittyy hormonaalisen munasarjojen toiminnan puutteeseen tai puutteeseen. Tärkeimmät suositellut järjestelmät ovat:

 1. Lyhytaikainen, pyritään ehkäisemään vaihdevuosien oireyhtymää - kuumia aaltoja, psyko-emotionaalisia häiriöitä, urogenitaalihäiriöitä jne. Lyhyen aikavälin hoidon kesto on kolmesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen ja mahdollisuus toistaa kursseja.
 2. Pitkä - 5-7 vuotta tai enemmän. Sen tavoitteena on ehkäistä myöhäisiä häiriöitä, joihin kuuluvat osteoporoosi, Alzheimerin tauti (sen kehittymisen riski vähenee 30%), sydän- ja verisuonisairaudet.

Tabletteja on kolme:

 • monoterapia estrogeenisten tai progestogeenisten aineiden kanssa syklisessä tai jatkuvassa tilassa;
 • kaksivaiheiset ja kolmivaiheiset estrogeeni-gestageenivalmisteet syklisessä tai jatkuvassa tilassa;
 • estrogeenin ja androgeenien yhdistelmä.

Hormonihoito kirurgisessa vaihdevuodessa

Se riippuu suoritetun leikkauksen määrästä ja naisen iästä:

 1. Kun munasarjat on poistettu ja alle 51-vuotiailla naisilla on säilytetty kohtu, on suositeltavaa ottaa 2 mg: n syklinen hoito 1 mg: n ciprateronin tai 0 mg: n levonorgestreelin, 15 mg: n tai 10 mg: n medroksiprogesteronin tai 1 mg: n estrogiolin kanssa. didrogesteronilla 10 mg.
 2. Samoissa olosuhteissa, mutta 51-vuotiailla ja sitä vanhemmilla naisilla, ja myös kohtuullisen kohtuullisen kohdun amputoinnin jälkeen lisäyksillä, 2 mg estradiolia monofaasiseen hoitoon 1 mg noretisteronilla tai 2,5 mg tai 5% medroksiprogesteronia, tai 2 mg tai 2 mg Drosyrenonia tai 1 mg estradiolia 5 mg: lla didrosteronia. Lisäksi on mahdollista käyttää Tibolonea (viittaa STEAR-ryhmän lääkkeisiin) 2,5 mg päivässä.
 3. Endometrioosin kirurgisen hoidon jälkeen, johon liittyy uusiutumisen riski, estradiolin yksivaiheinen hoito dienogestin 2 mg tai 1 mg estradiolin kanssa 5 mg didrogesteronia tai STEAR-hoitoa.

HRT: n haittavaikutukset ja sen käytön vasta-aiheet

Mahdolliset hormonihoidon sivuvaikutukset vaihdevuodet:

 • virtsaaminen ja arkuus maitorauhasissa, kasvainten kehittyminen niissä;
 • lisääntynyt ruokahalu, pahoinvointi, vatsakipu, sapen dyskinesia;
 • kasvojen ja alaraajojen pastositeetti, joka johtuu nesteen kertymisestä kehossa, painonnousu;
 • kuiva emättimen limakalvo tai kohdunkaulan liman lisääntyminen, kohdun epäsäännöllinen ja kuukautiskierto;
 • migreenikipu, väsymys ja yleinen heikkous;
 • alaraajojen lihaskouristukset;
 • esiintyminen akne ja seborrhea;
 • tromboosi ja tromboembolia.

Menopausin hormonihoidon tärkeimmät vasta-aiheet ovat seuraavat:

 1. Rintarauhasen tai sisäisten sukuelinten pahanlaatuiset kasvaimet historiassa.
 2. Verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä.
 3. Vaikea diabetes.
 4. Maksan munuaisten vajaatoiminta.
 5. Lisääntynyt veren hyytyminen, taipumus tromboosiin ja tromboemboliaan.
 6. Lipidiaineenvaihdunnan rikkominen (ehkä hormonien ulkoinen käyttö).
 7. Munasarjojen endometrioosin tai adenomyoosin esiintyminen (estrogeenisen monoterapian käytön vasta-aihe).
 8. Yliherkkyys käytetyille lääkkeille.
 9. Tällaisten sairauksien, kuten mastopatian, sidekudoksen autoimmuunisairauksien, reuman, epilepsian, keuhkoputkien astman kehittyminen tai paheneminen.

Ajoissa ja asianmukaisesti käytetty ja yksilöllisesti valittu hormonikorvaushoito estää naisen kehossa tapahtuvia vakavia muutoksia vaihdevuosien aikana, parantaa fyysisen mutta myös mielenterveyden tilaa ja parantaa merkittävästi laatutasoa.

Hormonikorvaushoito vaihdevuodet - luettelo huumeista ja niistä kertovista arvioista

Climax - melko vakava testi naiselle. Hyvin yksinkertaisesti ongelma voidaan kuvata seuraavasti: hormonaaliseen epätasapainoon liittyy hyvin erilaisia ​​ja melko epämiellyttäviä oireita. Hormonit vaikuttavat suoraan kaikkiin elimiin ja järjestelmiin (keho toimii neurohumoraalisen säätelyn kautta). Hyvin koordinoidun työn epäonnistuminen johtaa häiriöihin ja vasteisiin kuumien aaltojen, unettomuuden, heikkouden, väsymyksen jne. Muodossa. (Lisätietoja vaihdevuosien oireista on artikkelissa "Climaxes naisilla: oireet, ikä, hoito").

Naisten sukupuolihormonin estrogeenin puute aiheuttaa voimakkaita mielialan vaihteluja, voi johtaa hermostuneisiin häiriöihin, stressiin ja jopa vakavaan masennukseen. Lisäksi naisen psyko-emotionaalista tilaa tässä iässä vaikuttavat luonnollisen ikääntymisen ulkoiset merkit, seksuaalisen vetovoiman ja houkuttelevuuden väheneminen. Sitä käytetään oireiden vakavuuden vähentämiseksi ja hormonaalisen taustan vakauttamiseksi. Sitä käytetään hormonikorvaushoitoon (hormonikorvaushoito). Sen tavoitteena on kompensoida hormonien puute, jonka taso vähitellen vähenee vaihdevuosien aikana. Tämän ratkaisun avulla voit ratkaista menestyksekkäästi useita naisiin liittyviä ongelmia.

Valitettavasti monilla naisilla on ennakkoluuloja, ja he pelkäävät tai jopa kieltäytyvät ottamasta hormoneja. Heidän pelonsa johtuvat erilaisista syistä (negatiiviset arviot, mahdolliset sivuvaikutukset jne.). Mutta lääketiede ei pysähdy, hormonaaliset lääkkeet uuden sukupolven huipentuma-aikana auttavat poistamaan negatiivisia ilmentymiä. Samaan aikaan heillä ei ole enää kielteisiä seurauksia, joita heille yleensä annetaan. Tarkat tiedot nykyaikaisista hormonia sisältävistä lääkkeistä vaihdevuodet auttavat naisia ​​tekemään oikean päätöksen ja vähentämään kriittistä suhtautumistaan ​​tämäntyyppiseen huumeeseen.

Mitä hormoneja naiset tarvitsevat?

Jos haluat ymmärtää, mitä hormonit on otettava vaihdevuosien aikana, harkitse, miten hormonit tasapainottavat. Tämä jakso voidaan jakaa useisiin vaiheisiin:

 • Premenopause (voi kestää 5–10 vuotta);
 • Vaihdevuodet (laskeminen alkaa vuoden kuluttua viimeisestä kuukautiskierrosta);
 • Postmenopaus (alkaa 5 vuotta viimeisestä kuukaudesta ja päättyy 70 - 75 vuotta).

Akuutti elin reagoi vaihdevuosien kahdessa ensimmäisessä jaksossa. Nainenhormonit lakkaavat vähitellen tuottamasta kehoa. Aluksi regressiivinen prosessi alkaa munasarjoissa, jota helpottaa follikulaarisen laitteen häviäminen. Luonnollisesti keho alkaa reagoida progesteronin ja estrogeenin puutteeseen, myös kompensoiviin reaktioihin. Tässä vaiheessa aivolisäke alkaa tuottaa voimakkaasti LH: ta ja FSH: ta (luteinisoivat ja follikkelia stimuloivat hormonit). Tätä taustaa vasten hormoneista riippuvien reseptorien herkkyys, jolla on myös rooli naisten lisääntymisjärjestelmän normaalissa toiminnassa, vähenee vähitellen.

Hieman kompensoivat mekanismit antavat keholle selviytyä vaihdevuosien oireista. Kuitenkin sukupuolihormonien synteesi vähenee edelleen, aivolisäkkeen toiminnan parantaminen ei enää anna toivottuja tuloksia, ja sen herkkyys hormonivajeelle vähenee. Tällä hetkellä ilmastonmuutosjakson ilmeisemmät ja usein ilmenevät ilmentymät alkavat: kuukautiset ovat aluksi epäsäännöllisiä, pysähtyvät ja kehon tärkeimmät järjestelmät alkavat reagoida hormonaalisen taustan uudelleenjärjestelyyn. Symptomatologia on erilainen (vaihdevuodet ovat noin 30), useimmiten kärsivät:

 • sydän- ja verisuonijärjestelmä (verenpaine, nopea pulssi, sydänkohtausten ja aivohalvausten riski);
 • hermosto: se kärsii erityisen kovista, kuumista aaltoista, migreenikipusta, unettomuudesta, psykoemionisesta epävakaudesta jne.;
 • endokriininen järjestelmä: ilmenee ikään liittyvänä painonnousuna, joka usein johtaa lihavuuteen, kilpirauhasen sairauteen, diabetekseen jne.;
 • virtsajärjestelmä: munasarjojen toimintahäiriön ja kohdun kokorajoituksen lisäksi havaitaan kaikkien lihasten hypotensio, mikä johtaa tuskallisiin tunteisiin sukupuoliyhdistyksen aikana (tämä vähentää emättimen eritystä), johon liittyy usein virtsaaminen (myöhemmin inkontinenssi on mahdollista) jne.

Tämä ei ole täydellinen luettelo vaihdevuosien oireista, mikä antaa naiselle epämukavuutta.

Tyypillisimpiä valituksia ovat vasomotoriset reaktiot (“huuhtelut”, päänsärky ja huimaus jne.) Ja psyko-emotionaaliset reaktiot. Useiden gynekologisten sairauksien, erityisesti hormoniriippuvaisen, kehittymisen riski kasvaa. Hormoneiden normaalin synteesin häiriöt lisäävät syövän riskiä. Pitäisikö tällaisessa tilanteessa ryhtyä asianmukaisiin toimiin? Luonnollisesti vaihdevuosien oireet, jotka ovat itsessään epämiellyttäviä, kuljettavat useita uhkia ja edistävät eri patologisten tilojen kehittymistä. Tässä tilanteessa hormonikorvaushoito voi olla ainoa tapa lievittää hormonien puutteen aiheuttamia akuutteja tiloja.

Climax itse on luonnollinen prosessi, mutta jokaiselle naiselle se etenee eri tavalla. Hormonikorvaushoitoa ei näytetä kaikille, sillä on useita vasta-aiheita. Ilman tarvetta hormonikorvaushoitoa ei käytetä, ja lääkkeet valitaan ottaen huomioon kunkin potilaan ominaisuudet kattavan tutkimuksen jälkeen. Mutta kieltäytyä ennakkoluuloista ajankohtana, jolloin hormonit ovat yksinkertaisesti välttämättömiä naispuoliselle keholle, se tarkoittaa riskiä omalle terveydelleen tulevaisuudessa.

Mikä on hormonikorvaushoito ja miten se toimii?

HRT: n tärkein tehtävä on naisen terveyden säilyttäminen. Hormonien tasapaino on häiriintynyt luonnollisten syiden takia, mutta kehon vastaus tällaisiin muutoksiin voi olla patologista. Osittainen korvaus hormonien puuttumisesta ulkopuolelta - tämä on hormonikorvaushoito, joka vähentää oireiden vakavuutta.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi olla tarkoitettu gestageeniryhmän tai estrogeenin hormonien palauttamiseen, ne voidaan antaa mono- tai kompleksilääkkeinä, sisältävät androgeenejä jne. Eli monenlaisia ​​nykyaikaisia ​​lääkkeitä voit valita tehokkaimman taktiikan kussakin tapauksessa.

Hormonaaliset muutokset muuttuvat vähitellen, yhden hormoniryhmän tuotannon väheneminen vaihdevuosien aikana käynnistää jatkuvasti koko mekanismin. Tämän seurauksena käytännössä koko keho on mukana prosessissa tavalla tai toisella, joka vastaa tapahtuviin muutoksiin. Kunkin naisen reaktiot voivat edetä omalla tavallaan: jotkut menevät rauhallisesti läpi kaikki vaihdevuosien jaksot ilman, että ilmenee mitään erityisiä ongelmia jaksottaisesti esiintyvistä oireista. Toisissa tapauksissa kehon ikääntymiseen liittyvä rakenneuudistus etenee nopeasti ja jyrkästi. Vaihdevuosien aikana naisen tulisi erityisesti seurata huolellisesti hänen terveyttään, mikä auttaa ajoissa ymmärtämään, milloin oireet ovat rehottavia ja ryhtyä toimiin ajoissa.

Onko hormonikorvaushoito hyötyä naispuoliselle keholle vai vahingoittaako sitä? Tästä ei ole olemassa yhtä ainoaa lausuntoa. Monet potilaat suhtautuvat negatiivisesti hyvin hormonin saantiin, ja uskoo, että on helpompaa selviytyä vaihdevuodet. Lääkärit eivät myöskään ole yksiselitteisiä tästä asiasta, mutta viime aikoina hormonikorvaushoitoa käytetään yhä useammin.

Hormonikorvaushoidon tavoitteena on auttaa kehoa käsittelemään hormonien vähäisyyttä, joilla on vähiten tappiota. Euroopan maissa HRT: stä on tullut tavanomainen vaihtoehto lääketieteelliseen hoitoon, ja sitä käytetään parhaillaan aktiivisesti kotitalouksissa. Vaihdevuosien aikana hormonikorvaushoito on helpoin ja tehokkain tapa päästä eroon epämiellyttävistä vaihdevuosien oireista ja palauttaa hormonien tasapaino kehon rakenneuudistuksen aikana.

Hormonihoito - kaikki edut ja haitat

Naisilla vaihdevuosien aikana hormonikorvaushoitoa ei aina määrätä. On olemassa lukuisia vasta-aiheita, joissa hormonit ovat ehdottomasti kiellettyjä. Lääkärin suositukset perustuvat:

 • potilaan yleinen tila;
 • akuutit oireet;
 • tutkimuksen tulokset.

Tällöin otetaan huomioon, millainen hormoni naisten kehon tarvitsee tietyn vaihdevuosien aikana.

Hormonaalisten lääkkeiden käytön edut vaihdevuosiin ovat seuraavat:

 • mahdollista täyttää tietyn hormoniryhmän puute;
 • oireiden vakavuus poistetaan, vaihdevuodet ovat vähemmän kivuliaita;
 • elin saa mahdollisuuden rakentaa asteittain uudelleen ilman äkillisiä muutoksia hormonien tasolla;
 • ikääntymisprosessit hidastuvat;
 • HRT otetaan lääkärin valvonnassa, jonka avulla voit säätää hoidon kulkua tarpeen mukaan;
 • lääkkeet valitaan yksilöllisesti ottaen huomioon potilaan terveydentila.

Haittaa tällaista hoitoa voi tuoda, jos nainen alkaa ottaa hormonaalisia aineita hallitsemattomasti ystävien palautteen tai oman mielipiteensä perusteella. Tällaisten lääkkeiden määrääminen lääketieteen erikoislääkäriltä on edellytys onnistuneelle hormonikorvaushoidolle ilman sivuvaikutuksia ja kielteisiä seurauksia.

Täytyykö minun juoda hormoneja vaihdevuosien aikana

Hormonien juominen mihin tahansa ilmasto-aikana on täysin moderni ja tehokas tapa poistaa epämiellyttäviä oireita ja auttaa kehoa selviytymään hormonaalista stressiä. Tämä on kuitenkin tehtävä vain lääkärien suositusten perusteella ja perusteellisen tutkimuksen jälkeen.

Lääkkeiden valinta suoritetaan vasta sen jälkeen, kun on suoritettu hormonien tasoa osoittavat testit. Vaihdevuosien oireet voivat ilmetä reaktiona kaikkiin hormonitasojen muutoksiin, mutta on tärkeää määrittää, mikä on korvattava. Joskus tarvitaan yhdistelmälääkkeitä.

Hormonit vaihdevuosien aikana auttavat korjaamaan tasapainonsa elimistössä, poistamaan akuutteja ilmenemismuotoja, jotka ilmenevät vastauksena luonnollisiin ikään liittyviin muutoksiin. Vanhenemisprosessi hidastuu, on vähemmän tuskallista. On syytä muistaa, että yksi tyypillisistä vaihdevuosien ilmenemismuodoista on terävä psyko-emotionaalinen reaktio. HRT voi auttaa korjaamaan tämän oireen. Toisin sanoen naiset hyötyvät yleensä sen käytöstä, minkä ansiosta voidaan puhua tällaisen hoidon eduista.

Lääkehoito

Miten hormonivalmisteita otetaan vaihdevuosien aikana? Tämän ongelman ratkaisemiseksi voi vain kokenut asiantuntija kyselyn tulosten perusteella. Tällä hetkellä moderni lääketiede tarjoaa kaksi taktiikkaa:

 • lyhytaikainen käyttö: lievä vaihdevuodet, jotka eivät ole komplikaatioita akuuttien reaktioiden vuoksi, hoito voi kestää 1–2 vuotta;
 • pitkäaikainen hoito: hoito voidaan suorittaa 2-4 vuoden kuluessa.

On tärkeää ymmärtää, että puhumme lääkehoidosta, HRT: llä yksi lääke voidaan korvata toisella. Korjaus perustuu hormonitason testien tuloksiin. Hoidon aikana potilas tarvitsee lääkärin valvontaa, näin voit saavuttaa suurimman tehokkuuden ja minimoida mahdolliset riskit.

Käyttöaiheet HRT: lle

HRT: n käyttöä koskevat oireet ovat joukko oireita, jotka uhkaavat erityisesti naisen kehoa. Näitä ovat:

 • varhainen vaihdevuodet;
 • kirurginen vaihdevuodet;
 • sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen riski;
 • geneettinen alttius osteoporoosille, diabetes mellitus, lihavuus, GB ja muut patologiset tilat.

Myös hormonit tulisi ottaa, jos vaihdevuodet aiheuttavat akuutteja psyko-emotionaalisia reaktioita, jotta vältetään neuroosin ja masennuksen kehittymisen riski.

Vasta

Joillakin patologioilla ei koskaan anneta potilaille vaihdevuosien hormonihoitoa. On olemassa useita vakavia sairauksia, jotka eivät ole yhteensopivia hormonikorvaushoidon kanssa. Hormonit tällaisissa tapauksissa on vaarallista määrätä, joten asiantuntijalausunto ja kattava tutkimus on edellytys hormonikorvaushoidon aloittamiselle.

Vasta:

 • tuntemattoman etiologian verenvuoto;
 • estrogeeniriippuvaiset kasvaimet (hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset);
 • onkologiset sairaudet;
 • joitakin sydän- ja verenkiertoelimistön patologioita;
 • kohonnut tromboosi, tromboembolia ja verenvuotohäiriöt;
 • akuutti ja krooninen maksasairaus, maksan ja / tai munuaisten vajaatoiminta;
 • monimutkainen diabetes;
 • useita autoimmuunisairauksia;
 • yksilöiden suvaitsemattomuus hormoneja sisältäville lääkkeille.

HRT: n käyttö on hyödyllistä ja turvallista vain, jos lääkäri valitsee lääkkeet.

Mahdolliset haittavaikutukset

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi aiheuttaa useita sivuvaikutuksia:

 • nesteen kertyminen (edema, pastoznost);
 • liman hypo- tai hypersektio emättimessä, kuukautisten kaltainen verenvuoto;
 • väsymys, heikkous, päänsärky;
 • erilaisia ​​reaktioita ruoansulatuskanavasta;
 • rintojen arkuus;
 • lihaskouristukset;
 • seborrhea ja akne.

Nämä ja muut reaktiot voivat ilmetä yhdessä muodossa tai monimutkaisina, niiden ulkonäkö edellyttää lääkärin houkuttelemista hoitotaktiikan korjaamiseksi.

HRT: n pääperiaatteet

Hormonit vaihdetaan vaihdevuosien aikana tutkimuksen tulosten perusteella. Nykyaikaisen hoidon pääperiaatteet ovat:

 • luonnon kaltaisten hormonaalisten lääkkeiden käyttö;
 • pienet annokset;
 • yhdistelmälääkkeiden käyttö endometriumin hyperplasian riskien minimoimiseksi;
 • hormonaalisen stabilointikurssin kesto.

HRT: n valinta: lääkkeiden tyypit ja muodot

Oikean hoidon valitseminen tällä hetkellä ei ole vaikeaa. Hormoneiden monipuolisen yhdistelmän lisäksi on vielä mahdollista valita käyttötapa:

 • tablettivalmisteet, pillerit tai kapselit;
 • paikallinen käyttö: geelit, kynttilät, voiteet, laastarit;
 • suonensisäisesti
 • ihonalaiset implantit.

Hormonihoito kirurgisessa vaihdevuodessa

HRT, jossa on vaihdevuodet, on määrätty potilaille, jotka ovat tehneet leikkauksen kohdun poistamiseksi. Hormonien käyttö kirurgisen vaihdevuosien aikana:

 • alle 51-vuotiaille naisille, kun munasarjat poistetaan ja kohdun säilyy;
 • naiset, jotka ovat olleet yli 51-vuotiaita munasarjojen amputoinnin jälkeen;
 • endometrioosin kirurgisen poistamisen jälkeen, mikä voi aiheuttaa toistumisen riskin.

Hävitä HRT: tä koskevat myytit

Menopausaalisen hormonihoidon syynä on usein kiista ja pelko. Potilaat kieltäytyvät hormonikorvaushoidosta, sillä he uskovat, että niiden käyttö voi johtaa:

 • riippuvuus;
 • lihavuus;
 • maha-suolikanavan komplikaatiot;
 • onkologian riski;
 • pitkän aikavälin negatiivisia tuloksia.

Monet uskovat myös, että hormonaalisia lääkkeitä tutkitaan huonosti ja ne sisältävät runsaasti luonnonhormonien synteettisiä analogeja. Moderni HRT - uusi sukupolvi lääkkeitä, jotka sisältävät vähimmäismäärän luonnollisia ja täysin identtisiä naisille. He tarvitsevat ja voivat ottaa, koska useimmat oireet ovat merkkejä vaihdevuosien luonnollisista prosesseista. HRT ei lisää, mutta hidastaa niiden kehitystä. Lääkkeet käyvät läpi prekliiniset ja kliiniset tutkimukset. Kotimaisen lääketieteen pitkäaikaisia ​​tuloksia koskevien tietojen puuttuminen kompensoidaan ulkomailla suoritettavista opinnoista, joissa hormonikorvaushoitoa on käytetty aktiivisesti useita vuosikymmeniä.

Luettelo lääkkeistä HRT

Menopausin hormonikorvaushoidon periaatteet mahdollistavat tehokkaimman hoidon kunkin potilaan osalta. 40 vuoden kuluttua naisen tulisi valmistautua tulevaan kehon rakenneuudistukseen. Tässä vaiheessa säännöllinen tarkastelu on tärkeä ja välttämätön edellytys kehon normaalin toiminnan ylläpitämiselle. HRT auttaa palauttamaan hormonitasoja, jotka väistämättä vähenevät. Jopa normaalien kuukautisten aikana on tärkeää tietää hormonien pitoisuus, joka auttaa ajoissa ottamaan tehokkaita lääkkeitä vaihdevuodet.

Kun synteesitoiminto hajoaa, vaihdevuosien keskeiset oireet lisääntyvät. Kuulemisen ja tutkinnan jälkeen lääke on määrätty, joka tällä hetkellä auttaa korjaamaan hormonaalista epätasapainoa. Nämä voivat olla:

 • Kasviestrogeenit. Kuten tämän ryhmän nimestä käy ilmi, koostumus sisältää luonnollisia estrogeenianalogeja. Näitä ovat: Klimadinon, Femikaps, Remens. Jokainen heistä tulee pillerimuodossa ja juoma kurssilla;
 • Bioidentiset hormonit. Yhdistetyllä tavalla Janine ja Femoston tabletit auttavat lievittämään vaihdevuosien oireita. Duphastonia progesteronin johdannaisena määrätään sen puutteesta ja estrogeenin vaikutuksen neutraloimiseksi;
 • Estrogenosoderzhaschie. Tämän tyyppinen hormonaalinen aine sisältää synteettistä estrogeeniä. Useimmiten käytetään Klimonormia, Premarinia, Ovestinia;
 • Androgeeninen vaikutus osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitoon tarjoaa Norkolut, Livial, Tibolon;
 • Androkur, Klimen, Diane-35 esittävät nykyaikaisia ​​anti-androgeenivaikutteisia lääkkeitä;
 • Parhaat yhdistelmätuotteet ovat Triaclima, Angelique.

Luettelo tehokkaista keinoista ei rajoitu tähän luetteloon, myös Klimara ja Dermestil, Divigel hormonaalinen geeli, Ovestin-peräpuikot jne. On käytössä.

Ei-hormonaaliset tuotteet

Ei-hormonaalisia lääkkeitä vaihdevuosien hoitoon vaihtoehtoisena hormonikorvaushoitona on määrätty yksilön intoleranssille tai kyvyttömyydelle käyttää hormonia sisältäviä lääkkeitä. Nykyaikaisen luokituksen mukaan tähän ryhmään kuuluvat luonnolliset fytoestrogeenit. Ne ovat saatavilla homeopaattisina lääkkeinä ja ravintolisinä. Edellä mainittujen työkalujen lisäksi vaihda puuttuvat hormonit vaihdevuosien aikana:

 • geelit Bonisan, Klimakt Hel;
 • teetä tai tippaa punaisella harjalla;
 • tabletit CI-Klim, Estrovel;
 • Ladis Formula kapselit Vaihdevuodet, Menopace jne.

Kuinka kauan juoda hormoneja

Ota hormoneja lääkärin valvonnassa ja määräämisessä, vaikka puhumme ravintolisistä, kasviperäisistä lääkkeistä tai homeopaattisista lääkkeistä. Useita järjestelmiä on useita vuosia:

 • monoterapia;
 • kahden ja kolmen vaiheen kurssi;
 • Yhdistetty.

Jokaisella lääkkeellä on omat käyttöehdot, jotkut lääkkeet voidaan korvata muilla lääkkeillä, mikä on välttämätöntä vaihdevuosien oireiden muuttuessa.

Arviot

Olen yksi niistä lääkäreistä, jotka ovat hormoneja vaihdevuosien aikana. Potilaiden arviot voivat vahvistaa, että he pystyivät "selviytymään" tällä kaudella vähiten tappioita. HRT pelasti heidät monista epämiellyttävistä oireista ja antoi heille mahdollisuuden säilyttää ulkoinen houkuttelevuutensa, rauhallisuus ja terveys.

Voin kertoa teille henkilökohtaisesta kokemuksesta hormonien ottamisesta vaihdevuosien aikana. Kun olet kokenut kaikki kuumien aaltojen, hysteerian pienimmän syyn ja unettomuuden, aloin käyttää lääkkeitä, joita lääkäri otti. Lääkkeet ovat jo muuttuneet useita kertoja, mutta samaan aikaan en muistanut epämiellyttäviä oireita, tunnen ehdottoman normaalin.

Svetlana, 53-vuotias

Olen kuitenkin pahoillani siitä, että kärsin melkein 2 vuotta kuumia aaltoja ja päänsärkyä. Hän pelkäsi äitinsä tarinoita siitä, miten hän "murskattiin" hormonien jälkeen, hän kieltäytyi hyväksymästä niitä. Minulle hormonikorvaushoito alkoi "infarktin edeltävän tilan" diagnosoinnin jälkeen. Valitsin pienemmän kahdesta pahasta ja alkoin juoda hormoneja. Sittemmin ei ole koskaan pahoittanut sitä. Nykyaikaiset lääkkeet eivät anna sellaisia ​​vaikutuksia, että aikaisemmat gomonien annokset ovat vähäisiä. Jos sinulla on vaihdevuodet, kuuntele lääkäreitä ja älä vedä hoitoa.

Hormonikorvaushoidot, arviot

Asiantuntijoiden lausuntojen mukaan HRT-lääkkeiden uusi sukupolvi on paras tapa hoitaa vaihdevuosien oireyhtymää. Rahastojen kokoonpano sisältää synteettisten hormonien vähimmäismäärän, mikä tekee lääkkeestä lähes vaarattoman ja sopivan pitkäaikaiseen käyttöön. Harkitse hormonaalisia lääkkeitä vaihdevuosien uusi sukupolvi.

Hormonikorvaushoito

Monille naisille menostaasi muuttuu erittäin vaikeaksi elinaikaksi. On kuitenkin täysin väärin pitää vaihdevuosia sairautena ja hoitaa hormonihoitoa vaihdevuosien hoitona. HRT on vaihdevuodet uuden sukupolven huumeiden kanssa lääkärin mukaan vain auttaa kehoa siirtymään sujuvammin hedelmällisyyden täydelliseen lopettamisvaiheeseen ilman riskiä kehittää vaarallisia patologioita, jotka johtuvat jyrkästä estrogeenipuutoksesta. Synteettisiä estrogeenejä ei voi käyttää jokainen, eikä myöskään kontraindikaatioiden puuttuessa joidenkin naisten gynekologien ole suositeltavaa käyttää hormonihoitoa.

Esimerkiksi nainen ei kokea voimakkaita aaltoja, hormonit ovat hyväksyttävissä rajoissa, ja osteoparoosin kehittymisen riskit ovat vähäiset - asiantuntijat eivät voi neuvoa tällaista naista, koska on selvää, että hänen ruumiinsa käsittelee hormonaalisia muutoksia eikä vaadi hormonihoitoa. Toinen asia on, kun potilas tulee lääkäriin valituksiin elämänlaadun huomattavasta laskusta, toistuvista ja voimakkaista huuhteluista, hermostuneesta uupumuksesta ja kyvyttömyydestä jatkaa tavanomaista elämäntapaa. Tällaista naista tutkitaan huolellisesti, ja kontraindikaatioiden puuttuessa häntä voidaan suositella hormonikorvaushoidolle.

 • Kohdun verenvuoto;
 • Epäilty onkologia;
 • Onkologian historia;
 • verenpainetauti;
 • ateroskleroosi;
 • iskemia;
 • Hyvänlaatuiset kasvaimet;
 • Diabetes mellitus;
 • Maksa patologia;
 • Munuaispatologia;
 • Raskaus ja imetys.

On tärkeää! HRT-hoito on mahdollista vain asiantuntijan tarkassa valvonnassa. Itsehoito on ehdottomasti kielletty!

Varhainen vaihdevuodet: onko syytä ottaa hormoneja?

Varhainen vaihdevuodet on patologia, joka on vaarallinen ensisijaisesti komplikaatioiden kehittymisen myötä. Menostaasia pidetään varhaisessa vaiheessa, jos hedelmällinen toiminta alkoi häipyä 40-vuotiaana. Tällaiset potilaat kohtaavat useimmiten vakavia vaihdevuosien oireita, koska itse keho ei ole vielä valmis hormonaalisiin muutoksiin, ja jyrkkä estrogeenipuutos johtaa varhaisiin verenpaineisiin, sydänsairauksiin, osteoporoosiin, hyvänlaatuisiin kasvaimiin, Alzheimerin tautiin ja muihin sairauksiin.

Jos vasta-aiheita ei ole, naisilla, joilla on varhainen vaihdevuodet, tulisi ehdottomasti ottaa hormonaalisia pillereitä. Tässä tapauksessa hormonikorvaushoito sallii vaihdella vaihdevuosia useita vuosia ja tasoittaa epämiellyttäviä ilmentymiä ja estää myös edellä mainittujen patologioiden esiintymisen. Sama voidaan sanoa potilaille, joilla on kirurginen vaihdevuodet, heidän on myös otettava HRT suojaamaan näitä sairauksia vastaan.

On tärkeää! Ennen HRT: n nimittämistä varhaisen vaihdevuosien aikana sinun on tunnistettava poikkeaman syy.

Ei-hormonaaliset lääkkeet, jotka on otettu vaihdevuosien aikana oireiden lievittämiseksi

Hoito ilman hormoneja on vaihtoehtoinen tapa lievittää vaihdevuosien oireita. Nykyään on olemassa paljon lääkkeitä, joilla on kasviperäisiä koostumuksia, joilla on estrogeenin kaltainen vaikutus ja jotka eivät ole seksuaalisten aineiden synteettisiä analogeja, voivat myös poistaa menostaasin epämiellyttävät oireet. Fytohormonit ovat riittävän tehokkaita pitkäaikaisessa käytössä, mutta tuntea ensimmäiset positiiviset muutokset heidän terveydentilaansa vähintään 2-3 kuukautta.

Fytohormonit eivät ole lääkkeitä, niillä ei käytännössä ole vasta-aiheita, ja potilaat sietävät niitä helposti. Monet naiset valitsevat tänään juuri kasviperäisiä lääkkeitä vaihdevuodet, ja asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, mutta vain jos potilas ei vaadi vakavaa hormonihoitoa. Hoidon valinta jää aina potilaan tehtäväksi, mutta asiantuntijat vaativat, että jos tiettyjä pillereitä on määrätty sinulle, on parempi noudattaa lääkärin suosituksia, jotta tulevaisuudessa ei kohdistu epämiellyttäviä komplikaatioita.

On tärkeää! Ei-hormonaalinen hoito edellyttää myös lääkärin valvontaa ja valvontaa, koska ravintolisillä on myös vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia.

Hormonikorvaushoito vaihdevuodet: hyvät ja huonot puolet

Monet katsaukset hormonien vaihdevuodet voivat todella hälyttää. Sosiaalisia verkostoja ja foorumeita edustavat naiset jakavat surullisia tarinoitaan, kun hormonit aiheuttavat heidän mielestään syöpää, myomasia, kystoja ja muita vaarallisia sairauksia, mutta gynekologit vaativat, että hormonikorvaushoito ei aiheuta riittävää lähestymistapaa. Harkitse yleisimpiä myyttejä hormonihoidosta, joista tulee usein syy olla hyväksymättä tämän ryhmän varoja:

 • HRT aiheuttaa syöpää. Tämä on tietenkin kaikkein kauhea ja yleisin myytti. Onkologisia tapauksia koskevien virallisten tilastojen mukaan potilailla, jotka saavat hormonaalista hoitoa, noin 1 000: sta 5 000 sairaudesta. Samaan aikaan yli puolet tapauksista esiintyy naisilla, joilla on geneettinen alttius onkologialle, ja 30% löytyy itsehoitetuista lääkkeistä ilman etukäteistutkimuksia ja havaintoja.
 • Hormonihoito on liikalihavuuden syy. Tämä on pohjimmiltaan virheellinen lausunto, päinvastoin, oikean lääkityksen ja annostuksen avulla tämän ryhmän lääkkeet estävät painonnousua. Sinun tarvitsee vain tietää, että rasvavarastot vaihdevuodet - tämä on vain kehon vastaus estrogeenin puutteeseen. Keho pyrkii siis kompensoimaan sukupuolihormonin puutetta, koska rasva syntetisoi yhden estrogeenityypeistä.
 • Hormonihoito on ikuisesti. Täysin väärin. Potilaat, jotka väittävät lopettavansa hormonien käytön, eivät ole mahdollisia, vain mennä kokeneelle lääkärille. Sekä hormonikorvaushoidon tulo että poistuminen tulee olla sileä muuttamalla lääkityksen annosta ja aikataulua.

Lisäksi on vielä paljon myyttejä, jotka kulkevat suusta suuhun ja jotka ovat kasvaneet hirvittävillä yksityiskohdilla, mutta asiantuntijat neuvovat kiinnittämään huomiota etuihin, joita hoito voi antaa:

 • Vuorojen ja muiden menostaasin ilmenemismuotojen puute. Korvaushoidon vuoksi elimistö ei kohdistu estrogeenipuutteeseen, mikä tarkoittaa, että kaikki elimet ja järjestelmät toimivat edelleen kunnolla.
 • Menostaasin etäkomplikaatioiden ehkäisy. Nykyään vain hormonikorvaushoito voi taata osteoparoosin, verenpaineen, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen ehkäisyn sukupuolihormonien puutteen vuoksi.
 • Kaunis ulkonäkö. Korvaushoitoa saavat potilaat eivät kärsi dramaattisesta ikääntymisestä ja näyttävät paljon nuoremmilta kuin heidän ikäisensä, jotka kieltäytyvät hoidosta. On huomattava, että nuoriso säilyy paitsi kasvoilla, myös sisäelimissä, aluksissa, lisääntymisjärjestelmässä ja niin edelleen.
 • Iloisuus ja vakaa tunnelma. Masennuksen, ärtyneisyyden ja apatian puuttuminen antaa naisille mahdollisuuden johtaa normaalia elämää ja nauttia edelleen päivittäisistä hiukkasista. Tällaiset naiset ovat ystävällisiä ja iloisia, he nauttivat elämästä ja voivat varaa tehdä sitä, mitä he rakastavat.
 • Seksuaalisen elämän täyteys. Yksi menostaasin ongelmista on libidon ja emättimen kuivuuden väheneminen, josta tulee usein syy fyysisen läheisyyden hylkäämiseen. Hormonikorvaushoito poistaa nämä poikkeamat ja mahdollistaa normaalin sukupuolielämän, jolla on epäilemättä myönteinen vaikutus itsetuntoon, perhesuhteisiin, terveyteen ja niin edelleen.

On tärkeää! Kaikista korvaushoidon myönteisistä näkökohdista huolimatta tätä hoitoa ei voida käyttää nuorentavana aineena tai käyttää etukäteen ennen epämiellyttävien oireiden alkamista.

Luettelo lääkkeistä, joilla on uuden sukupolven hormonihoitoa

Huumeiden hormonikorvaushoidon katsaukset vaihdevuodet on melko monipuolinen, mutta potilaat ja lääkärit antavat uuden sukupolven tehokkaimmat lääkkeet:

 • Klimonorma. Koostumukseen kuuluu kaksi sukupuolihormonien, estrogeenin ja histagenin synteettistä analogia, joiden avulla voit välttää hormonaalista epätasapainoa, joka joissakin tapauksissa on sysäys onkologian kehittämiselle.
 • Femoston. Tämä on uuden sukupolven kaksivaiheinen yhdistelmälääke, joka poistaa tehokkaasti tärkeimmät klimaattiset ilmentymät ja estää vaihdevuosien pitkäaikaisia ​​komplikaatioita.
 • Angelique. Tablettien koostumuksessa on vaikuttavat aineet estradioli ja drospirenoni. Parannuskeinoa määrätään sekä varhaiselle että oikea-aikaiselle menostaasille pitkäaikaisen komplikaation ehkäisemiseksi ja keinoksi parantaa vaihdevuosien naisten hyvinvointia merkittävästi.
 • Levian. Vaikuttava aine tiboloni. Tämä lääkitys on kasvava suosio, koska se aiheuttaa harvoin sivuvaikutuksia ja taistelee täydellisesti kaikkien vaihdevuosien ilmenemismuotojen kanssa. Arvion mukaan gynekologit ovat huumeita 21. vuosisadalla.

Miten hormonikorvaushoitoa suoritetaan vaihdevuosien aikana: perusviljelmien tarkastelu + palaute asiantuntijoilta ja potilailta

Menopausin hormonikorvaushoidolla on tärkeä rooli naisten kehossa tapahtuvien patologisten muutosten säätelyssä ja hoidossa tässä kriittisessä jaksossa.

Huolimatta useiden myyttien olemassaolosta tällaisen tapahtuman suuresta vaarasta, lukuisat arviot viittaavat päinvastaisuuteen.

Nykyaikaiset lääkkeet voivat välttää monia aikaisemmin käytettyjen työkalujen sivuvaikutuksia.

Muutokset naisten kehossa vaihdevuosien aikana

Itse asiassa vaihdevuodet ovat seurausta naispuolisen kehon luonnollisesta ikääntymisestä, joka liittyy lisääntymisjärjestelmän toimintojen asteittaiseen estoon ja varmistaa hormonien tuotannon.

Naisten kehossa on vaihdevuosien aikana seuraavat muutokset:

 1. Climacteric-oireyhtymää ilmaisee erityiset merkit: kuumat aallot ja hikoilu, verenpaineen epävakaus ja mielentila, vilunväristykset, takykardia, unettomuus, sormien tunnottomuus, päänsärky. Useimmissa naisissa tällaisia ​​poikkeavuuksia esiintyy eturauhasen tai vaihdevuosien vaiheessa, mutta joillakin oireyhtymä voi kehittyä vain seuraavissa vaiheissa.
 2. Urogenitaalijärjestelmän rikkomuksiin on tunnusomaista seksuaalisen aktiivisuuden, emättimen epämukavuuden tunteminen, kutina, polttava tunne ja kipu virtsarakon tyhjentämisessä, spontaani virtsaaminen.
 3. Ihon ja lisäaineiden dystrofia ilmenee ihon kuivumisen lisääntymisenä, kynsien haurauteen, hiustenlähtöön, ryppyjen massamuotoon.
 4. Metaboliset ja metaboliset häiriöt johtavat painonnousuun, jossa ruokahaluttomuus, kasvojen ja alaraajan turvotus kudosten nesteen kertymisen vuoksi.
 5. Myöhemmässä vaiheessa luukudoksen voimakkuus pienenee osteoporoosin merkkien muodostumisen, valtimoverenpaineen kehittymisen ja iskeemisten prosessien muodostumisen myötä.

Mitä hormoneja puuttuu?

Menopausin kehittymisen seurauksena munasarjojen kyky tuottaa progesteronia ja sen jälkeen estrogeenejä on vähentynyt, mikä johtuu follikkelimekanismin rappeutumisesta ja aivojen hermokudosten muutoksista. Tätä taustaa vasten hypotalamuksen herkkyys näille hormoneille vähenee, mikä johtaa gonadotropiinin (GnRg) tuotannon vähenemiseen.

Vastaus on aivolisäkkeen lisääntynyt työ luteinisoivien (LH) ja follikkelia stimuloivien (FSH) hormonien tuotannossa, jotka on suunniteltu stimuloimaan menetettyjen hormonien tuotantoa. Aivolisäkkeen liiallisen aktivoitumisen vuoksi hormonitasapaino stabiloituu tietyn ajan. Sitten estrogeenin puute vaikuttaa ja aivolisäkkeen toiminta hidastuu vähitellen.

LH: n ja FSH: n tuotannon väheneminen johtaa GnRg: n määrän vähenemiseen. Munasarjat hidastavat sukupuolihormonien (progestiinien, estrogeenien ja androgeenien) tuotantoa, kunnes niiden tuotanto lopetetaan kokonaan. Se on näiden hormonien jyrkkä lasku ja johtaa kliinisiin muutoksiin naisen kehossa.

Tietoja FSH: n ja LH: n normista vaihdevuodet, lue täältä.

Mikä on hormonikorvaushoito?

Menopausin hormonikorvaushoito (HRT) on hoitomenetelmä, jossa annetaan sukupuolihormonien kaltaisia ​​lääkkeitä, joiden erittyminen viivästyy. Nainen elin tunnistaa nämä aineet luonnollisiksi ja toimii edelleen normaalisti. Tämä takaa tarvittavan hormonitasapainon.

Lääkkeen vaikutuksen mekanismi määräytyy koostumuksen perusteella, joka voi perustua todellisiin (eläin), kasvi (kasvihormonit) tai keinotekoisiin (syntetisoituihin) ainesosiin. Koostumus voi sisältää vain yhden tietyn tyyppisiä hormoneja tai useiden hormonien yhdistelmää.

Useissa tuotteissa estradiolivaleraattia käytetään vaikuttavana aineena, joka naisen kehossa muuttuu luonnolliseksi estradioliksi, joka jäljittelee estrogeeniä tarkasti. Yleisempiä ovat yhdistetyt variantit, joissa on määritelty ainesosan lisäksi gestageeniä muodostavia komponentteja - didrogesteronia tai levonorgestreeliä. Saatavana myös lääkkeitä, joissa on yhdistelmä estrogeeniä ja androgeenejä.

Hormonikorvaushoitoa varten on kaksi pääasiallista hoito-ohjelmaa:

 1. Lyhytaikainen hoito. Kurssi on suunniteltu 1,5-2,5 vuodeksi ja se on nimetty kevyellä ilmastoajalla ilman naispuolisen kehon ilmeisiä vikoja.
 2. Pitkäaikainen hoito. Mikäli ilmenee voimakkaita rikkomuksia, mm. sisäisen erityksen elimissä, sydän- tai verisuonijärjestelmässä tai psyko-emotionaalisessa luonnossa hoidon kesto voi olla 10–12 vuotta.

HRT: n nimittämistä koskevat tiedot voivat toimia seuraavasti:

 1. Mikä tahansa vaihdevuosien vaihe. Tällaiset tehtävät asetetaan - premenopause - kuukautiskierron normalisointi; vaihdevuodet - oireenmukaista hoitoa ja komplikaatioiden riskin vähenemistä; postmenopaus - valtion enimmäispoisto ja kasvainten poissulkeminen.
 2. Ennenaikainen vaihdevuodet. Hoitoa tarvitaan, jotta pysäytetään naisten lisääntymisfunktion estäminen.
 3. Kun on tehty kirurgiset toimenpiteet, jotka liittyvät munasarjojen poistoon. HRT auttaa ylläpitämään hormonitasapainoa, mikä estää raskaita muutoksia kehossa.
 4. Ikään liittyvien sairauksien ja patologioiden ehkäisy.
 5. Joskus käytetään ehkäisymenetelmänä.

Argumentit ja vastaan

HRT: n ympärillä on monia myyttejä, jotka pelkäävät naisia ​​ja jotka joskus aiheuttavat heille epäilystä tällaisesta hoidosta. Oikean päätöksen tekemiseksi on tarpeen käsitellä menetelmän vastustajien ja kannattajien todellisia argumentteja.

Hormonikorvaushoito tarjoaa naispuolisen kehon asteittaisen mukautumisen muihin tiloihin siirtymiseen, jolloin vältetään vakavat häiriöt useiden sisäelinten ja järjestelmien toiminnassa.

HRT: n hyväksi sanoen tällaiset positiiviset vaikutukset:

 1. Psyko-emotionaalisen taustan normalisointi, mukaan lukien poistetaan paniikkikohtaukset, mielialan vaihtelut ja unettomuus.
 2. Virtsajärjestelmän toiminnan parantaminen.
 3. Luun kudosten tuhoavien prosessien estäminen kalsiumin säilymisen vuoksi.
 4. Seksuaalisen jakson pidentyminen libidon lisääntyessä.
 5. Lipidiaineenvaihdunnan normalisointi, joka vähentää kolesterolia. Tämä tekijä vähentää ateroskleroosin riskiä.
 6. Emättimen suoja atrofiasta, joka takaa peniksen normaalin tilan.
 7. Menopausaalisen oireyhtymän huomattava helpotus, mukaan lukien pehmenevät vuorovesi.

Terapiasta tulee tehokas ennalta ehkäisevä toimenpide, jolla estetään useiden patologioiden - sydänsairauksien, osteoporoosin, ateroskleroosin - kehittyminen.

HRT: n vastustajien väitteet perustuvat seuraaviin väitteisiin:

 • tiedon puute hormonaalisen tasapainon säätelyjärjestelmään;
 • optimaalisen hoito-ohjelman valinnan vaikeus;
 • biologisten kudosten käyttöönotto luonnollisissa, luonnollisissa ikääntymisprosesseissa;
 • kyvyttömyys määrittää kehon hormonien tarkka saanti, mikä vaikeuttaa niiden annostelua valmisteisiin;
 • todisteiden puuttuminen todellisesta tehosta myöhäisissä komplikaatioissa;
 • sivuvaikutusten esiintyminen.

HRT: n pääasiallinen haitta on tällaisten sivuvaikutusten riski - rintakipu, kasvainmuodostus endometriumissa, painonnousu, lihaskouristukset, ruoansulatuskanavan ongelmat (ripuli, kaasun muodostuminen, pahoinvointi), ruokahalun muutokset, allergiset reaktiot (punoitus, ihottuma, kutina).

Peruslääkkeet

HRT-lääkkeiden joukossa on useita pääluokkia:

Estrogeenipohjaiset tuotteet, nimet:

 1. Etinyyliestradioli, dietyylistilbestroli. Ne ovat suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita ja sisältävät synteettisiä hormoneja.
 2. Clikogest, Femoston, Estrofen, Trisequens. Ne perustuvat luonnollisiin hormoneihin estrioli, estradioliin ja estroniin. Jotta niiden imeytyminen ruoansulatuskanavassa paranisi, hormonit esitetään konjugoidussa tai mikronisoidussa muodossa.
 3. Klymen, Klimonorm, Divina, Proginova. Valmisteisiin kuuluvat estriolit ja estroni, jotka ovat olennaisia ​​johdannaisia.
 4. Hormplex, Premarin. Ne sisältävät vain luonnollisia estrogeenejä.
 5. Estragel-geelit, Divigel- ja Climar-laastarit on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön. Niitä käytetään vakaviin maksan patologioihin, haiman sairauksiin, verenpaineeseen ja krooniseen migreeniin.

Progestageenipohjaiset tuotteet:

 1. Duphaston, Themeston. Ne kuuluvat didrogesteronamiin eivätkä aiheuta metabolisia vaikutuksia;
 2. Norkolut. Perustuu noretisteroniasetaattiin. Sillä on voimakas androgeeninen vaikutus ja se on käyttökelpoinen osteoporoosissa;
 3. Livial, Tibolon. Nämä korjaustoimenpiteet ovat tehokkaita osteoporoosille ja ovat monin tavoin samanlaisia ​​kuin edellinen lääke;
 4. Klymen, Andokur, Diane-35. Vaikuttava aine on syproteroniasetaatti. Sillä on voimakas antiandrogeeninen vaikutus.

Yleiset valmisteet, jotka sisältävät molempia hormoneja. Yleisin - Angelic, Ovestin, Klimonorm, Triaklim.

Luettelo uuden sukupolven lääkkeistä

Tällä hetkellä uusi huumeiden sukupolvi on yleistynyt. Niillä on tällaisia ​​etuja - käyttämällä aineksia, jotka ovat täysin identtisiä naishormonien kanssa; monimutkaisia ​​vaikutuksia; mahdollisuus käyttää vaihdevuosia missä tahansa vaiheessa; useimpien näiden sivuvaikutusten puuttuminen. Ne valmistetaan eri muodoissa - tabletit, kerma, geeli, laastari, injektioliuos.

Tunnetuimmat lääkkeet:

 1. Klimonorma. Vaikuttava aine on estradiolin ja levonorne-sterolin yhdistelmä. Tehokas poistamaan vaihdevuosien oireet. Vasta-aiheet kohdunulkoisessa verenvuodossa.
 2. Norgestreeliä. Se on yhdistelmätyökalu. Se selviytyy hyvin neurogeenisten häiriöiden ja autonomisten häiriöiden kanssa.
 3. Syklo-Proginova. Auttaa lisäämään naisen libidoa, parantaa virtsajärjestelmän toimintaa. Ei voida käyttää maksan ja tromboosin patologioissa.
 4. Klimov. Se perustuu ziproteroniasetaattiin, valeraattiin, antiandrogeeniin. Täysin palauttaa hormonaalisen tasapainon, kun sitä käytetään painonnousun ja hermoston masennuksen riskinä. Allergiset reaktiot ovat mahdollisia.

Rohdosvalmisteet

Merkittävä ryhmä lääkkeitä hormonikorvaushoitoon ovat kasviperäisiä lääkkeitä ja lääkekasveja.

Pikemminkin estrogeenin aktiiviset toimittajat ovat tällaisia ​​laitoksia:

 1. Soijapapuja. Sen käytön avulla voit hidastaa vaihdevuosien alkamista, helpottaa kuumien aaltojen ilmenemistä, vähentää vaihdevuosien sydänvaikutuksia.
 2. Tähkäkimikki. Se kykenee lievittämään vaihdevuosien oireita ja estämään muutoksia luukudoksessa.
 3. Punainen apila Omistaa aiempien kasvien ominaisuudet ja pystyy myös vähentämään kolesterolin ylläpitoa.

Fitohormonien perusteella valmistetaan tällaisia ​​valmisteita:

 1. Estrofel. Se sisältää fytoestrogeeniä, foolihappoa, B6- ja E-vitamiinia, kalsiumia.
 2. Tibolonia. Voidaan käyttää osteoporoosin ehkäisyyn.
 3. Inoklim, Feminal, Tribustan. Välineet perustuvat fytoestrogeeniin. Anna asteittain kasvava terapeuttinen vaikutus vaihdevuosien aikana.

Tärkeimmät vasta-aiheet

Jos sisäelimissä on kroonisia sairauksia, lääkärin on arvioitava mahdollisuutta toteuttaa hormonikorvaushoitoa, ottaen huomioon naisen kehon ominaisuudet.

Tämä hoito on vasta-aiheinen tällaisille patologioille:

 • kohdun ja kohdun verenvuoto (erityisesti selittämättömien syiden vuoksi);
 • kasvaimet lisääntymisjärjestelmässä ja rintarauhasessa;
 • kohdun sairaudet ja rintojen sairaudet;
 • vakavia munuaisten ja maksan patologioita;
 • lisämunuaisen vajaatoiminta;
 • verisuonitukos;
 • lipidiaineenvaihdunnan poikkeavuuksia;
 • endometrioosi;
 • diabetes;
 • epilepsia;
 • astma.

Miten erottaa verenvuoto kuukautisista, lue tämä artikkeli.

Kirurgisen vaihdevuosihoidon piirteet

Keinotekoinen tai kirurginen vaihdevuodet ilmenevät munasarjojen poistamisen jälkeen, mikä johtaa naisten hormonien tuotannon lopettamiseen. Tällaisissa olosuhteissa hormonikorvaushoito voi merkittävästi vähentää komplikaatioiden riskiä.

Terapia sisältää seuraavat järjestelmät:

 1. Kun munasarjat on poistettu, kohdun (jos nainen on alle 50-vuotias) läsnäolo syklistä hoitoa käytetään tällaisissa muunnelmissa - estradioli ja ziprateroni; estradioli ja levonorgesteli, estradioli ja didrogesteroni.
 2. Yli 50-vuotiaille naisille - yksivaiheinen hoito estradiolilla. Se voidaan yhdistää noretisteroniin, medroksiprogesteroniin tai drosirenoniin. Tibolonea suositellaan.
 3. Endometrioosin kirurgisessa hoidossa. Relapsin riskin poistamiseksi suoritetaan estradiolin hoito yhdessä dienogestin kanssa, didrogesteroni.

Erikoisarvostelut

Hormonikorvaushoitoa, jossa on kaikki sivuvaikutusten riskit, pidetään arvokkaasti yhtenä tärkeimmistä tavoista lievittää naisen tilannetta ilmaston aikana. Viimeisen sukupolven huumeella ei ole monia puutteita, ja hän sai kunnollisen arvioinnin sekä asiantuntijoiden että potilaiden keskuudessa. Jos ZTG suoritetaan asiantuntijan valvonnassa, voit odottaa todellisia positiivisia tuloksia.