Kuukautiskipu

Kuukautiskourut ovat syklisiä, tuskallisia tunteita, jotka vaihtelevat kuukautisten mukana. Lähes jokaisessa naisessa kuukautiskierron yhteydessä ei ole täysin miellyttäviä subjektiivisia tunteita, mutta kaikki eivät ole luokiteltu patologisiksi. Näihin kuuluvat kuukautiskipu alavihassa.

Suurimmassa osassa (80%) naisista aktiivisen kohdun verenvuodon ajanjaksona on kohtalainen kipu, kun vatsan tai vatsan tunne esiintyy vatsan alaosassa. Ne eivät vääristä tavanomaista elämän rytmiä, eivät vaadi lääketieteellistä korjausta, kestävät hyvin lyhyesti (yleensä 2-3 päivää) ja kulkevat omasta. Lisäksi terveillä naisilla kohtalaisen kivulias kuukautiset eivät toistu syklistä toiseen, vaan ne ovat väliaikaisia, episodisia, luonteenomaisia ​​ja etenevät ilman samanaikaisia ​​patologisia oireita.

Kivun ja epämukavuuden tunteet kuukautisten aikana selittyvät kohdun lihasten supistumisella. Kun veri ja irrotetun endometriumin fragmentit kertyvät kohtuun, on välttämätöntä vapauttaa nopeasti kohdun ontelo. Kohdun seinä alkaa voimakkaasti rytmisesti kutistua, ja sen sisältö evakuoituu, ja tämä saattaa vaikuttaa epämiellyttäviltä subjektiivisilta tunteilta kohtuun. Mitä voimakkaampia ovat kohdun lihasten supistukset, sitä suurempi on tuskan todennäköisyys.

Uskotaan, että kuukautiskipu on seurausta prostaglandiinien pitoisuuden kasvusta endometriumissa ja plasmassa. Prostaglandiinit ovat monimutkaisia ​​kemiallisia yhdisteitä, joilla on voimakas biologinen aktiivisuus ja jotka vaikuttavat energianvaihtoon. Ne stimuloivat ja lisäävät myometriumin kontraktiilitoimintaa työvoiman aikana. Suurilla prostaglandiinipitoisuuksilla kohdun kuukautisten aikana vähenee liian voimakkaasti, mikä aiheuttaa häiriöitä veren tarjonnassa tiettyihin myometriumin osiin ja sen seurauksena vakavia kuukautiskouristuksia.

Ennen kuin keskustelemme kuukautisten parametrien muutoksista, on ensin määritettävä, mitkä kuukautiset viittaavat "normaaliin". Useimmille naisille "normin" käsite vastaa säännöllistä kuukautiskiertoa 25 - 35 vuorokauden välein, joka kestää enintään seitsemän ja vähintään kaksi päivää. Fysiologiset kuukautiset eivät saisi olla liian vähäisiä (alle 40 ml) tai liian runsaasti (yli 150 ml). Veren menetys jakautuu yleensä epätasaisesti kuukautisten aikana: kaikkein "runsain" on ensimmäiset 2-3 päivää, ja sitten veren määrä häviää vähitellen. Se on "runsaasti päiviä", jotka usein kulkevat kuukautiskivun kanssa, paljon harvemmin naiset kokevat kipua koko kuukautiskierron aikana.

Mukavuuden vuoksi potilaita kehotetaan mittaamaan kuukautiskierron menetys korvaamalla päivittäin vaihdettavien terveyssiteiden määrä. Fysiologisella verenmenetöllä päivittäin nainen käyttää enintään 4 tyynyä.

Normaali kuukautiskierto sallii kohtalaisen kuukautiskipun, joka ei häiritse naista johtamaan normaalia elämää. Vaikeat kuukautiskiput aiheuttavat aina ongelmia ja vaativat yksityiskohtaista kliinistä tutkimusta. On kuitenkin huomattava, että naisen kipu on eriarvoinen ja riippuu yksittäisestä kipukynnyksestä. Siksi tuskallisia jaksoja koskevat valitukset eivät voi toimia perustana luotettavalle diagnoosille ilman, että niiden syitä tutkitaan tarkemmin.

Jos kuukautiskipu ei aina merkitse patologiaa, mihin niistä tulisi kiinnittää erityistä huomiota:

- On välttämätöntä, että kuukautiskivut, joissa on kuukautiskierron häiriöitä, kuten häiriöttömän kohdun verenvuoto, menorragia (raskaat kuukautiset, joilla on selkeä jaksotus), metrorragia (epäsäännöllinen verenvuoto ilman vahvistettuja aikavälejä), polymenorrhea (usein kuukautiset), intermenstruaalinen verenvuoto ja muut.

- Jos kuukautisten mukana tulee kivun lisäksi vakava kuume, yleisen hyvinvoinnin heikkeneminen, suuren määrän tummia hyytymiä esiintyy kuukautisten veressä, kivuliaiden jaksojen syy on usein akuutti tulehduksellinen prosessi lantion ontelossa. Pääsääntöisesti kipun voimakkuus tulehduksen taustalla pyrkii kasvamaan, kipu jatkuu koko kuukautiskierron ajan ja joskus ei lopu sen päättymisen jälkeen.

- Vahva kuukautiskipu ilmenee viiveen taustalla usein ajatellen mahdollisesta lopetetusta raskaudesta (myös ektooppisesta).

- Tietoja patologisesta kivun syystä kuukautisten aikana kertoo sen esiintymisen ennen kuukautiskierron alkamista.

- Tuskallisen kuukautisten syiden vakavuutta osoittaa niiden pysyvä luonne, kun syntyneet kuukautiskivut (kuten ilmeisesti ilman ilmeisiä vakavia syitä) alkavat toistua joka kuukausi.

Menstruaalisen kivun syiden diagnosointi alkaa valitusten ja lantion tutkimisen perusteella. Joskus kivun syy on todettu tutkimuksen alkuvaiheessa, kun potilas osoittaa selvästi provosoivan tilanteen: kroonisen tulehduksen paheneminen, vakava stressi, liiallinen liikunta aattona tai kuukautiskierron aikana ja muut.

Laboratorion diagnostiikka auttaa poistamaan kuukautiskivun tarttuvan luonteen, määrittelemään hormonitasojen tilan ja instrumentaalisen tutkimusmenetelmän (ultraääni, MRI, CT, hysteroskooppi ja vastaavat) tarvitaan perusteellisempaan hakuun.

On huomattava, että kipu kuukautisten aikana ei aina liity sukuelinten patologisiin prosesseihin. Jos sukupuolielinten orgaanisen patologian tutkimista ei diagnosoida, tuskalliset jaksot korreloivat fysiologisen prosessin kanssa, joka perustuu neuroendokriinisten, metabolisten ja psyko-emotionaalisten järjestelmien häiriöihin.

Kuukautiskivun hoidon tulee aina olla johdonmukainen niiden syyn kanssa. Kuukautiskivun poistaminen ei tarkoita sen paranemista, joten hoidossa käytetään vain kuukautiskivun kipulääkkeitä. On tarpeen vaikuttaa taudin aiheuttajaan ja estää sen paheneminen.

Kuukautisten kivun syyt

Joskus tuskalliset jaksot johtuvat täysin vaarattomista syistä. Esimerkiksi kuukautiskipu voi ilmetä väärin järjestetyn elämäntavan seurauksena kuukautisten aikana, kun potilaat ovat liian fyysisesti raskaita: he nostavat painoja, leikkivät urheilua ja suorittavat myös merkittävää liikuntaa. Hypotermia ja vilustuminen, stressi ja merkittävä psyko-emotionaalinen stressi voivat lisätä kipua kuukautisten aikana. Pääsääntöisesti näistä syistä syntyneet kivulias jaksot esiintyvät vain kerran, reagoivat hyvin itse hoidettuihin kuukautiskipuongelmiin ja eivät toistu.

Diagnostinen tärkeä kriteeri on kivulias kuukautiset. Perinteisesti kaikki kuukautiskivut luokitellaan ulkonäönhetken mukaan ensisijaiseen ja toissijaiseen.

Ensisijaiset kuukautiskipu ilmenee hyvin varhaisessa vaiheessa - ensimmäisen kuukautiskierron perustamisen yhteydessä tai viimeistään puolitoista vuotta myöhemmin. Tutkiessaan tyttöjä, joilla on ensisijainen kuukautiskipu, ei havaita sukupuolielinten patologisia poikkeavuuksia, mutta monet ns. "Systeemiset" oireet, jotka liittyvät muiden (ei-seksuaalisten) kehon järjestelmien - hermostuneiden, endokriinisten, psyko-emotionaalisten ja muiden - toiminnallisiin häiriöihin, on aina diagnosoitu.

Tavallisten kuukautiskipujen yleisimmät syyt ovat:

- hormonaaliset häiriöt, jotka johtavat hormonaaliseen toimintahäiriöön ja vääristävät prostaglandiinien oikeaa erittymistä.

- Mekaaniset esteet kohdunontelon sisällön ajoissa evakuoimiseksi kuukautiskierron aikana. Näitä ovat ensinnäkin sukuelimien synnynnäiset epämuodostumat: kohdun virheellinen sijainti tai epänormaali rakenne, kohdunkaulan ontelon osittainen tai täydellinen fuusio (atresia).

- perustuslailliset piirteet, nimittäin seksuaalinen infantilismi, jonka vuoksi kohdun lihakset pysyvät alikehittyneenä eikä pysty poistamaan kohtua asianmukaisesti kuukautisten aikana.

- Psyko-emotionaalinen. Näkyvä stressi, pitkittynyt emotionaalinen ahdistus ja masennus voivat muuttaa aivojen oikeaa toimintaa, mukaan lukien kuukautiskierron säätelykeskukset. Myös stressi voi muuttaa tuskan havaitsemista muuttamalla kynnystä.

Joskus primääristen kuukautiskipujen lähde jää selittämättömäksi. Jos primäärisiä kuukautiskipuja sairastavan potilaan tutkinnan aikana ei havaita orgaanista tai toiminnallista patologiaa, kuukautiskipua pidetään yksilöllisenä normina ja korreloidaan alhaisen kipukynnyksen kanssa.

Niinpä ensisijainen kuukautiskipu, ulkonäön syyn mukaan, voidaan luokitella psykogeeniseksi (hermoston liiallinen lability ja / tai asteeno-vegetatiivinen oireyhtymä), spasmogeeninen (myometriumin heikentynyt kyky sopia oikein) ja olennainen (normin yksittäinen variantti).

Sekundaarisen alkuperän kuukautiskipuja esiintyy gynekologisten sairauksien taustalla, mikä on niiden syy. Kivulias jakso voi liittyä sukuelinten alueen tartuntatauteihin ja tulehduksellisiin sairauksiin, myomaan ja kohdun polyyppeihin, endometrioosiin, tartuntaan ja muihin sairauksiin, jotka liittyvät orgaanisiin muutoksiin lantiontelon elimissä. Joskus sekundääriset kuukautiskourut laukaisevat endometriumin spiraalin.

Kuukautiskivun oireet ja merkit

Ensisijaiset kuukautiskiput ilmoittautuvat ensimmäisistä kuukautisista tai esiintyvät ensimmäisen ja puolen vuoden kuluttua niiden alkamisesta. Niitä esiintyy useammin tytöillä ja naisilla, joilla on asteninen fysiikka ja joilla on pieni paino ja labiili psyyke.

Sekundaarisen alkuperän kivuliaita kuukautisia esiintyy naisilla, jotka ovat 30–40-vuotiaita, joilla on gynekologinen patologia ja joilla on ollut synnytys, abortti, pitkäaikainen hedelmättömyys, krooniset tartuntataudit ja kirurgiset toimenpiteet.

Potilaiden valitusten joukossa mainitaan useammin kipua. Yleensä kipu esiintyy 12 tuntia ennen seuraavan kuukautiskierron alkua ja lisääntyy vähitellen kuukautiskierron alkuun, mutta sen kesto ei ole aina sama. Pääasialliset kuukautiskivut ovat pääsääntöisesti kaikkein voimakkaimpia kuukautisten verenvuodon 2 - 42 tunnin aikana, ja sitten ne tulevat merkityksettömiksi tai häviävät kokonaan. Kivun intensiteetti ei myöskään ole sama. Kipu voi olla tylsää, kaareva, sorreva, ja se voi saada kirkkaampia ominaisuuksia - se muuttuu kouristavaksi, teräväksi, säteileväksi viereisille alueille ja elimille.

On tavallista erottaa useita kivun oireyhtymiä:

- Ensimmäinen, helpoin ja aste, on ominaista vähäisemmille tuskallisille tunneille ilman samanaikaisia ​​negatiivisia systeemisiä oireita. Yleensä on lyhyen ajan lyhyt, vetävä, kipeä tai painava heikko tunne, joka on sama kuin raskas kuukautiskierron aika. Potilas tuntee itsensä hyvin ja jatkaa aktiivista elämää ottamatta pillereitä kuukautiskipua varten, mutta ajan kuluessa kipuoireyhtymä voi pahentua.

- Toinen, kohtalainen, kuukautiskivun vakavuus on ominaista kirkkaammalle klinikalle. Kivut toistetaan joka kuukautiset ja niihin liittyy muita, systeemisiä, patologisia oireita, ja toissijaisten kivujen tapauksessa potilaalla on merkkejä perussairaudesta. Tätä kipu vakavuutta kuukautisten aikana ei voida enää jättää huomiotta, koska se pahentaa terveyttä eikä salli normaalia elämää. Potilaan on aina otettava kipulääkkeet toisen asteen kuukautiskipuun. Tärkeä diagnostiikkakriteeri tämän kipuasteen erottamiseksi toisista on kuukautiskipujen nopea lievittäminen lääkkeillä.

- Kolmannen kuukautiskivun astetta voidaan kutsua erittäin vakavaksi. Lantiokipu on niin vahva, että potilaan on mahdotonta päästä ulos sängystä. Systeemiset oireet ovat voimakkaampia. Kolmannen vakavuuden asteen kuukautiskipuun kohdistuvat itsestään tehdyt korjaustoimenpiteet eivät lievitä potilaan tilaa.

Ei aina kuukautiskivun syy ole ilmeinen, usein sen etsimiseen tarvitaan suuri luettelo diagnostisista toimenpiteistä. Ne pidetään, kunnes kivun alkuperät havaitaan.

Selvitys alkaa valitusten tutkimisen, yleisen ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Useimmiten kuukautiskipuja sairastavat potilaat ovat nuoria (jopa 30-vuotiaita), niillä on erityinen perustuslaki, emotionaalinen lability ja "kulunut" ulkonäkö.

Teini-ikäisissä kuukautisten kipu, johon liittyy kuukautiskierron häiriöitä yhdessä premenstruaalisen oireyhtymän kanssa, johtaa valituksiin.

Minkä tahansa alkuperän kuukautiskipuja aiheuttavat systeemiset häiriöt luokitellaan ehdollisesti seuraaviin:

- Kasviperäiset: migreenityyppiset päänsärky, sydämen rytmihäiriöt, sydämen kipu, vuorotellen vilunväristykset ja liiallinen hikoilu, ruoansulatuskanavan toimintahäiriö, oksentelu, kasvojen ja raajojen turvotus, painonnousu ennen kuukautisia, verenpaineen vaihtelut, pyörtyminen ja monet muut.

- Psykoemionaalinen: hengenahdistus tai tukehtuminen, ”kurkku kurkussa”, usein muuttumattomat mielialan muutokset, huono unta, apatia, ahdistus ja ruokahaluttomuus.

Toissijaiset kuukautiskiput yhdistetään aina niiden aiheuttamien gynekologisten oireiden oireisiin. Yleisimpiä sekundäärisen alkuperän kipua kuukautisten syitä ovat:

- endometrioosi. Tämä monimutkainen hormoniriippuva patologia aiheuttaa kipua muutamaan (5-7) päivään ennen kuukautisten alkua. Pääsääntöisesti kivun lisäksi on myös tumma tiputus. Endometrioosin kipu jatkuu kuukautiskierron loputtua. Usein ne häviävät vain syklin puolivälissä.

- Kohdun fibroidit. Kohdun seinämän paksuudessa muodostuneet myomatoottiset solmut rikkovat myometriumin supistumiskykyä ja aiheuttavat kuukautiskipua.

- Tulehdussairaudet ja niiden pääasiallinen komplikaatio on tartunta. Liimat muuttavat lantion elinten asemaa ja liikkuvuutta. Adheesioiden aikana kivun oireyhtymä ei rajoitu pelkästään kuukautiskiertoon, kipu on vakio, ja kuukautiskierron aikana vain tehostuu.

Potilaan valituksia tutkittaessa on tärkeää selvittää, mitkä lääkkeet kuukautiskipua varten ottavat ja kuinka tehokkaita ne ovat.

Laboratorion diagnoosi on tärkein sekundääristen kuukautiskipujen kannalta. Jos ne aiheutuvat tartuntaprosessista, tulokset emättimen ja kohdunkaulan kanavan purkautumisen mikrobikoostumuksesta (leviäminen, viljely jne.) Auttavat määrittämään tulehduksen "syyllisen".

Laboratoriotutkimusten yhteydessä määritettiin myös suurten hormonien (LH, FSH, estrogeenit, progesteroni ja muut) taso.

Kaikki lantion kipua sairastavat potilaat ovat lantiontelon ultraäänitutkimus. Sen avulla voit määrittää kohdun ja lisäaineiden tilan, tunnistaa patologiset muodot (kysta, myoma, polyp, endometrioosin ytimet ja muut) ja tutkia endometriumin tilaa.

Ensisijaisten kuukautiskipujen syyn diagnosoimiseksi tarvitaan usein läheisten asiantuntijoiden apua: endokrinologit, neuropatologit, terapeutit ja muut.

Jos kuukautisten kipu ei muutu, niitä pidetään kompensoituna, ja jos he etenevät kierrosta sykliin, ne tulevat selvemmiksi ja pitkittyneemmiksi, he puhuvat dekompensoidusta kuukautiskipusta.

Jälleen kerran on korostettava, että jos kuukautiskipu rajoittuu vain yhteen kuukautiseen, ja seuraavat kuukautiset olivat normaaleja, tilanne on fysiologinen eikä vaadi yksityiskohtaista tutkimusta ja hoitoa.

Kuukautiskivun hoito

Toissijaisia ​​kuukautiskipuja ei koskaan kohdella erillään taustalla olevasta sairaudesta, koska kivulias jaksot kulkevat vasta niiden aiheuttaman sairauden riittävän hoidon jälkeen. Minkä tahansa kuukautiskivun anestesia on integroitu terapeuttiseen järjestelmään, ja tärkeimmät terapeuttiset toimenpiteet kohdistuvat niiden syihin.

Ensisijaisia ​​kuukautiskipuja ei ole helppo hoitaa, koska niillä ei ole orgaanista perustaa, mutta ne liittyvät systeemisiin häiriöihin. Terapeuttiset taktiikat riippuvat kuukautiskivun vakavuudesta. Ensimmäinen, lievä, aste ilman vakavia systeemisiä vikoja voidaan parantaa ilman huumeiden osallistumista. Lievät kuukautiskiput häviävät itsestään elintapojen, ravitsemuksen ja hermoston kuormituksen vähenemisen jälkeen. Autonomisen ja metabolisen häiriön kehittymisen estämiseksi on joskus suositeltavaa ottaa antioksidantteja, erityisesti E-vitamiinia.

Koska liiallisella prostaglandiinisynteesillä on merkittävä rooli kivun oireyhtymän kehittymisessä, on välttämätöntä poistaa se, jotta kuukautiskivun kohtauksia voidaan lievittää. Ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden ryhmä selviytyy onnistuneesti tästä tehtävästä: Aspiriini, Nimesulidi, Diklofenaakki, Ibuprofeeni ja vastaavat. Niitä voidaan käyttää eri annostusmuodoissa - kynttilöitä tai tabletteja.

Lääkekynttilät kuukautiskipua varten ovat hyvin suosittuja potilailla helppokäyttöisyyden ja nopean paranemisen vuoksi. Niiden koostumuksessa voi olla antibakteerisia, antispasmodisia ja anti-inflammatorisia komponentteja, jotka parantavat kipua lievittävää vaikutusta.

Valittaessa menstruaalisen kivun hoitomenetelmää otetaan aina huomioon kehon hormonitoiminnan tila. Hormonaalinen toimintahäiriö diagnosoidaan usein kuukautiskipuja sairastavilla potilailla, hormonaalisia valmisteita käytetään sen poistamiseen. Hormonaaliset pillerit kuukautiskipua varten valitaan estrogeenitason perusteella.

Tämän ehdon itsekäsittely ei ole hyväksyttävää. Valittuna satunnaisissa pillereissä tai kuukautiskivut voivat aiheuttaa kipua jonkin aikaa, mutta eivät kykene poistamaan syytä.

Vaikea kuukautiskipu

Kouristukset kuukautisten aikana - ikävä asia, mutta ainakin hyvin tunnettu. Siksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muutoksiin - esimerkiksi jos melko siedettävä epämukavuus muuttuu yleensä todellisiksi kärsimyksiksi. Tai kipu ei jätä sinua edes muutaman päivän kuluttua kuukautisten päättymisestä. Lopuksi purkaus on epätavallisen runsas ja jatkuu epätavallisen pitkänä. Riippumatta muutoksesta, se osoittaa, että kehossa voi olla jotain vikaa. ”Ja on mahdotonta jättää huomiotta”, toteaa Alisa Douk, New Yorkissa sijaitsevan Kisco Clinicin synnytyslääkäri-gynekologi.

Jos haluat saada käsityksen mahdollisista toimintahäiriöistä, lue lisää.

Erittäin voimakas kipu ja raskas purkaus.

Mahdollinen syy: kohdun fibroma. Tämä on hyvänlaatuinen kasvain kohdun sisä- tai ulkoseinässä. Miksi fibromat näyttävät, ei ole täysin ymmärretty, mutta ongelma on hyvin yleistä 30–40-vuotiaiden naisten keskuudessa. Kipu, jonka taso Douk kuvailee "menossa villiksi", tapahtuu yleensä kasvaimen mekaanisen paineen vuoksi kohdun kohdalla tai tulehduksen seurauksena.

Mitä tehdä: tapaaminen gynekologin kanssa ja puhu oireista. Lääkäri todennäköisesti suorittaa useita tutkimuksia, joiden tuloksena tulee selväksi, onko sinulla fibroma ja onko se poistettava. Jälkimmäinen riippuu monista tekijöistä - mukaan lukien tuumorin sijainti ja sen koko (vaihtelee painikkeista keskikokoiseen greippiin). Koska fibromat ovat herkkiä estrogeenitasoille, COC-lääkkeitä voidaan määrätä sinulle anestesia-aineena.

Jatkuva vetovoima

Mahdollinen syy: tulehdusprosessi lantion elimissä eli munasarjojen, virtsarakon, kohdun ja / tai munanjohtojen infektio. Mistä tulehdus tulee? Esimerkiksi, mikä tahansa STI voi johtaa siihen pitkälle (muistakaa, että klamydia ja gonorrhoea ovat usein oireettomia). "Kipu on melkein vakio, yleensä ilman voimakkaita hyökkäyksiä, mutta samalla hyvin epämiellyttävää", Alice sanoo. Ja kuukautisten aikana, yhdessä kouristusten kanssa, tulehduksen kipu voi kasvaa.

Mitä tehdä: mene gynekologiin viipymättä. ”Tulehduksellinen prosessi tulee harvoin syyksi erittäin kiireelliseen toimintaan, mutta et voi käynnistää sitä”, Duek sanoo. - Mitä nopeammin lääkäri tutkii sinut ja määrittää syyn - mitä nopeammin voit määrätä antibiootteja. Jos ohitat tulehdusta pitkään, se voi aiheuttaa arpikudoksen muodostumista, mikä vaikuttaa lopulta kykyynsi muodostaa lapsi.

Terävä kipu toisella puolella

Mahdollinen syy: munasarjan vääntö. ”Tämä tapahtuu, kun ilmiö (esimerkiksi kystan muodostuminen) aiheuttaa munasarjan vääntymisen, mikä vaikeuttaa veren virtaamista”, Duek sanoo. ”Tämä on erittäin vahva, lähes sietämätön kipu, joka vaatii välitöntä lääketieteellistä apua.” Yksi seurauksista on munasarjojen toiminnan sammuminen.

Mitä tehdä: soita ambulanssi. Todennäköisesti tarvitset ultraääniä ja muita tutkimuksia. Vahvistettaessa vääntymisen diagnoosia tarvitaan välitön laparoskooppinen (eli minimaalinen interventiotaso) leikkaukseen, jotta elin saadaan normaaliin asentoon. ”Toisinaan ajoissa, munasarja voidaan pelastaa. Mutta jos hän näyttää jo kestämättömältä - hänet on poistettava. Onneksi tämä elin on paritettu, ja estrogeenin ja munasolujen tuotanto siirtyy jäljellä olevaan munasarjaan. "

Vakavat krampit, joita tavanomaiset kipulääkkeet eivät auta.

Mahdollinen syy: endometrioosi on sairaus, jossa kohdun kudokset siirtyvät muihin elimiin (esimerkiksi munasarjoihin tai munanjohtimiin) ja juurtuvat sinne. Amerikkalaisen synnytys- ja synnytyskeskuksen mukaan endometrioosi löytyy lähes 10 prosentista naisista. Mutta asia on, että oikean diagnoosin määrittäminen voi kestää vuosia. Ennen kuin näin tapahtuu, suurin osa potilaista uskoo, että voimakkaimmat kiput kuukautisten aikana ovat yleisiä ja kärsivät. Lisäksi he kokevat usein epämukavuutta seksin aikana.

Mitä tehdä: mene lääkärille ja kuvaile oireesi. Sinulle annetaan useita testejä ja tutkimuksia mahdollisten hoitovaihtoehtojen määrittämiseksi. Koska endometriumin kudokset ovat herkkiä hormonitasoille, hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden ottaminen auttaa vähentämään kipua. Mutta ainoa tapa vahvistaa endometrioosi on edelleen laparoskopia, jonka aikana lääkäri voi yrittää poistaa mahdollisimman paljon ylimääräistä kudosta.

Vaikeat kouristukset kohdunsisäisten laitteiden asentamisen jälkeen

Mahdollinen syy: kupari (ei-hormonaalinen) intrauteriininen laite. Kolmen kuukauden kuluessa tämän pienen T-muotoisen laitteen asennuksesta kipu voi kasvaa, koska spiraalit tarvitsevat aikaa "tottua" kehoon.

Mitä tehdä: "jos kipu jatkuu pitkään tai äkillisesti pitkän IUD: n normaalin toiminnan jälkeen, sinun täytyy kirjautua ultraäänitarkistukseen, jonka avulla voit selvittää spiraalin tilan", kertoo Duke. Lääkäri voi tarkistaa ja korjata IUD: n sijainnin vähän, minkä jälkeen kipun on läpäistävä.

Miksi kuukautisten aikana esiintyy voimakkaita kipuja?

Jokainen nainen tuntee kuukautisten oireet: masentunut mieliala, ärtyneisyys, rintakehän epämukavuus, krampit ja vatsakipu. Joskus vatsakipu on niin voimakasta, että tavallinen elämäntapa on häiriintynyt. Lääkärit kutsuvat tätä tilannetta dysmenorrea.

Monet naiset ovat kokeneet kipua kuukautisten aikana. Mutta tällainen asenne tällaiseen herkkään ongelmaan on virheellinen, koska kipu ei voi olla vain luonnollinen huonovointisuus, vaan se osoittaa myös vakavan sairauden. Vakavaa kipua kriittisinä päivinä ei pidä jättää huomiotta.

Kivun luonne kuukautisten aikana, oireet

Menstruointi on prosessi, jossa naarasrunko vapautuu tarpeettomista jätetuotteista.

Sitä säätelevät hermoimpulssit, joten kevyt epämukavuus ja kipu eivät voi olla patologia. Erittäin vakava kipu puhuu naisten lisääntymisjärjestelmän ongelmista.

Yleensä kipu alkaa tuntua useita tunteja ennen kuukautisten alkamista ja kestää jopa kaksi päivää. Luonteeltaan se on kouristelua, ompelua, kipeyttä ja itsensä löytämistä paitsi alavatsassa, mutta ristissä ja alaselässä.

Asiantuntijat luokittelevat kuukautiskipuja seuraavien kriteerien mukaisesti:

 1. Kipu on hieman voimakas, epämukavuutta. Lievä sairaus, uneliaisuus ja väsymys ovat mahdollisia. 40% naisista kärsii tästä ensimmäisestä kuukautiskierroksesta johtuvasta dysmenorreasta. 25% naisista tämä tila ilmenee koko elämän ajan. Lääkärit eivät suosittele tekevänsä mitään näihin kivuihin, ellei ne lisäänny ja eivät häiritse tavanomaista elämäntapaa.
 2. Dysmenorrean keskimääräinen muoto on algomenorrhea, johon liittyy vilunväristykset, vakava vatsakipu, silmien tummeneminen, tinnitus ja joskus pyörtyminen ennen kuukautiskierron alkamista. Naisen toimintaa tällä hetkellä vähennetään huomattavasti. Monet turvautuvat vahvojen kipulääkkeiden ja antispasmodicsin apua kuukautisten ensimmäiseen päivään, mutta pillerit vain hukuttavat kivun, mutta eivät ratkaise ongelmaa. On suositeltavaa kuulla gynekologia ja selvittää tämän sairauden syyt.
 3. Kolmas dysmenorrea-muoto on hyvin vakava. Edellä kuvattuja algomenorrhian oireita täydentävät rytmihäiriöt, sydämen kipu, oksentelu ja yleinen hyvinvoinnin heikkeneminen. Kipulääkkeet eivät aina anna toivottua tulosta. Kiireinen tarve ottaa yhteyttä lääkäriin.

Hyvin vakavia kipuja ennen kuukautisia ja niiden aikana voi esiintyä hormonaalisten häiriöiden, gynekologisten patologioiden, sukuelinten vammojen taustalla, aiheuttaa mielenterveyshäiriöitä, masennusoireyhtymää ja jopa hedelmättömyyttä.

syistä

Vakavia kuukautiskipuja voi aiheuttaa seuraavat syyt:

 • tulehdusprosessit lantion elimissä;
 • polyypit kohdussa;
 • endometrioosi;
 • kiinnikkeistä;
 • polysystinen munasarjasyndrooma;
 • hyvänlaatuinen kasvain - fibroma;
 • keskenmeno kuukautisten päivinä;
 • hormonaaliset häiriöt, kilpirauhasen lisääntynyt aktiivisuus;
 • sisäisen laitteen läsnäolo;
 • lisääntymiselimen epätyypillinen sijainti;
 • sukuelinten infektiot;
 • hermoston herkkyyden lisääntyminen;
 • geneettinen taipumus;
 • magnesiumin ja kalsiumin puute kehossa;
 • äskettäinen abortti tai synnytys;
 • istumaton elämäntapa;
 • väärä ravitsemus.

Jos kuukautiskipu on lyhytikäinen ja kipu ei ole niin voimakas, että se häiritsee tavanomaista elämäntapaa, se tarkoittaa, että kaikki on normaalialueella, mitään ei tarvitse tehdä.

diagnostiikka

Tuskallisen kuukautisten tutkimisen tulee olla monimutkaista. Lääkäri tutkii potilaan gynekologisesta tuolista ja suorittaa rintojen palpation.

Tärkein valitushistoria, jonka avulla voit tunnistaa dysmenorrean mahdolliset syyt.

Potilaan haastattelun ja tutkinnan jälkeen asiantuntija voi ehdottaa seuraavia diagnostisia tutkimuksia taudin aiotusta syystä riippuen:

 • Lantion elinten ultraäänitutkimus;
 • hormonaalisen tilan määrittäminen;
 • STD-sytologia;
 • hysteroskooppi sikiön poikkeavuuksien sulkemiseksi pois;
 • laparoskooppi vatsaelinten tilan arvioimiseksi;
 • asiantuntijoiden kuuleminen: endokrinologi, kirurgi, psykiatri.

hoito

Riittävän konservatiivisen hoidon valinnassa asiantuntija ottaa huomioon dysmenorrean muodon (lievä, keskivaikea tai vakava), kivun oireyhtymän luonne, sen syyt ja potilaan yksilölliset ominaisuudet. Kirurginen interventio on osoitettu vain vakavan dysmenorrean tapauksessa, johon liittyy lisääntymisjärjestelmän patologioita (kasvaimet, tartunta jne.).

On olemassa useita yleisiä suosituksia, joiden noudattaminen sallii kivuliaiden kuukautisten alkuvaiheen ilmenemisen ilman huumeiden käyttöä:

 • huonojen tapojen välttäminen: alkoholi, tupakointi, kofeiini;
 • työ- ja lepo-olosuhteiden normalisointi;
 • stressitekijöiden poissulkeminen;
 • täysi uni;
 • terveellinen syöminen, lukuun ottamatta rasvaisia, paistettuja ja vaikeasti sulavaa ruokaa;
 • painon normalisointi (todistetaan, että lihavia naisia, jotka ovat useammin kuin toiset, kärsivät tuskallisista jaksoista);
 • kohtalainen liikunta, vedenkäsittely.

Ei-lääkehoito pyrkii vähentämään kipujen voimakkuutta kuukautisten aikana ja vähentämään kehon tarvetta kipulääkkeille. Dysmenorrean patogeneesistä riippuen se sisältää seuraavat altistumismenetelmät:

 • akupunktio;
 • elektroforeesi;
 • hieronta;
 • manuaalinen hoito;
 • hengitysharjoitukset;
 • psykologinen apu;
 • kuuloon koulutusta.

Dysmenorrean lääkehoito perustuu useiden lääkeryhmien käyttöön, jotka eroavat toimintamekanismista:

 • progestiinit;
 • suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet;
 • ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID).

Progestiinit vaikuttavat endometriumin erittymiseen, mutta eivät vaikuta munasarjojen ovulaatiofunktioon. Progesteronia ja sen johdannaisia ​​sekä testosteronia käytetään aktiivisesti. Ne vähentävät kvalitatiivisesti kohdun supistumista, estävät prostaglandiinien tuotantoa. Ne myös vähentävät hermosäikeiden kiihtyvyyttä, joka on paikallinen kohdun lihaskerroksessa.

Suun kautta otettavilla ehkäisyvalmisteilla on positiivinen vaikutus naisen hormoneihin ja normalisoidaan kuukautiskierto. Ne vähentävät veren menetystä kuukautisten aikana ja estävät ovulaation prosessia. Kontraceptiset pillerit vähentävät myös kohdun hermostuneisuutta ja supistumisaktiivisuutta, minkä vuoksi COC: ia edeltävät kivut vähenevät merkittävästi. Lisätietoja suun kautta otettavista ehkäisymenetelmistä →

Ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä määrätään potilaille, jotka eivät jostain syystä halua käyttää suun kautta annettavaa ehkäisyä. Tulehduskipulääkkeiden tehokkuus johtuu niiden analgeettisista ominaisuuksista, jotka liittyvät prostaglandiinien tuotannon vähenemiseen.

Näiden lääkkeiden pääasiallinen haitta on niiden lyhyt altistuminen - 2-6 tuntia. Plus sijaitsee pikemminkin episodisessa kuin jatkuvassa lääkkeiden saannissa, kuten COC: n ja progestiinin tapauksessa. Riittää, että käytät NSAID-lääkkeitä jännitteellä ennen kuukautisten alkamista ja sen ensimmäisenä päivänä eli vain silloin, kun se on todella tarpeen. Tämän ryhmän lääkkeet ovat ketoprofeeni, diklofenaakki, nimesil, mig.

Asiantuntijan harkinnan mukaan edellä mainittujen valmisteiden ryhmät voidaan täydentää lääkkeillä, kuten antispasmodikoilla, rauhoittavilla aineilla, antioksidanteilla sekä vitamiinikomplekseilla, kasviperäisillä lääkkeillä ja homeopatian korjaustoimenpiteillä.

Perinteinen lääketiede kivuliaita kuukautisia varten

Ei ole tarpeen luottaa vakaviin kipulääkkeisiin aina, jos kuukautisten kipu on siedettävä. Kansanreseptit auttavat rauhoittamaan jopa erittäin voimakkaita vaivoja kuukautisten ensimmäisenä päivänä.

Kansan reseptit:

 1. Horsetail- ja karvan korvat perustuvat kasvisruokiin, jotka vaikuttavat diureettiseen vaikutukseen ja lievittävät vatsakipua ennen kuukautisia.
 2. Teetä, jossa on kamomilla, vadelma, minttu ja kissanmarja, on suositeltavaa juoda ennen kuukautisia ja sen aikana. Nämä juomat, jotka tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan, myötävaikuttavat kohdun lihasten rentoutumiseen.
 3. Oreganon infuusio lievittää kipua kuukautisten aikana ja suolistossa esiintyviä kouristuksia, joita esiintyy usein naisilla verenvuodon ensimmäisenä päivänä. Infuusion valmistamiseksi tarvitset ruokalusikallista yrttejä täyttääkseen lasillisen kiehuvaa vettä. Kun aine on infusoitu, se juodaan ennen ateriaa kolme kertaa päivässä.
 4. Keuhko viburnum kuori myös helpottaa elämää kuukautisten aikana. Liemen valmistamiseksi kaadetaan neljä lasia vettä, keitetään liemi 30 minuuttia ja suodatetaan. Juo korjata ennen ateriaa ruokalusikallista.
 5. Jos kuukautisten ensimmäisenä päivänä nainen kärsii päänsärkystä, voit valmistaa vadelman lehtiä. Kolme teelusikallista lehtiä kaadetaan lasillinen kiehuvaa vettä, vaaditaan ja juodaan päivän aikana ennen ateriaa pienissä sipsissä.
 6. Yksinkertainen tapa päästä eroon kivusta on kylmä. Ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana alaraajan päälle voidaan laittaa lyhyen ajan jääpussi. Kipu ja kouristukset häviävät, koska alukset kaventuvat matalan lämpötilan vaikutuksesta. Mutta sinun täytyy olla varovainen, ettet jäähdytä lantion elimiä.
 7. Lämpö voi myös auttaa selviytymään kipuista kriittisinä päivinä. Lämminvesipullo levitetään vatsaan lyhyeksi ajaksi useita kertoja päivässä. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että tämä menetelmä voi lisätä verenvuotoa, joten on tärkeää, ettei sitä liioitella.

ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla ehkäistään dysmenorrean oireet, ei voida aliarvioida, mutta monista naisista ei jostain syystä kiinnitä tätä huomiota.

Naisen tulisi käydä säännöllisesti gynekologin toimistossa vähintään kerran vuodessa. Ensimmäinen käynti tulee tapahtua vakiintuneiden kuukautisten jälkeen, mutta viimeistään 16-vuotiaana ja potilaan valitusten puuttuessa.

Kaikki sukupuolielinten alueella esiintyvät tulehdusprosessit tulee hoitaa viipymättä mahdollisten komplikaatioiden poistamiseksi. Tämän taktiikan avulla voit välttää kuukautisten epäsäännöllisyyksiä ja kivuliaita kuukautisia.

Naimattomia tyttöjä ei suositella käyttämään kohdunsisäistä laitetta ehkäisymenetelmänä. Jotkut asiantuntijat estävät potilaita käyttämästä sitä tulevaisuudessa poistamaan lantion tulehduksen todennäköisyyttä ja välttämään kivuliaita kuukautisia, koska helixillä on juuri tämä sivuvaikutus. Lue lisää kohdunsisäisestä ehkäisystä →

Käytä luotettavia ehkäisyvälineitä ei-toivottujen raskauksien estämiseksi. Koska abortti johtaa kohdun limakalvon mekaaniseen traumaan ja vaikuttaa haitallisesti naisen hormoneihin ja hänen kuukautiskiertoonsa.

Kivulien kuukautisten ehkäisy on myös tärkeää, jotta vältetään vakavia komplikaatioita, kuten hedelmättömyyttä, neuroosin ja psykoosin kehittymistä säännöllisen kivun taustalla.

Jos naisen kriittisillä päivillä on voimakas kipu, älä hoitaa itseään. Ensimmäisessä tilaisuudessa sinun on otettava yhteyttä gynekologiin. Yksinkertaisen tentti-asiantuntijan avulla selvitetään kivun syyt ja määrätään riittävä hoito.

Kirjoittaja: Olga Rogozhkina, lääkäri,
erityisesti Mama66.ru: lle

Kipu kuukautisten aikana

Hyvät lukijat, ei ole tapana keskustella kipuista kuukautisten aikana niin laajasti, ja on epämiellyttävää, että naiset puhuvat kuukautisten itsestään, mutta se olisi sen arvoista. Loppujen lopuksi kuukausittainen verenvuoto menee suurimmaksi osaksi nuoresta ja aktiivisesta elämästä: noin 13-vuotiaasta alkaa vuoto, joka kestää vähintään 3 päivää joka kuukausi. Ei ole vaikeaa laskea, kuinka monta vuotta on käytetty kuukautisiin, ja jos siihen liittyy edelleen voimakasta kipua, se muuttuu täysin tyytymättömäksi. Mutta entä jos se on meidän luonne? Entä luonto?

Loppujen lopuksi voimakas kipu kuukautisten aikana - tämä on kaukana normista. Ja me tytöt eivät saa sietää häntä. Miksi kuukautisten aikana esiintyy voimakkaita kipuja ja mitä tässä tapauksessa tehdä? Tämä kertoo korkeimman luokan lääkärille Evgeny Nabrodova.

Kipu kuukautisten aikana on algomenorrhea tai algomenorrhea. Viimeinen versio kivun oireyhtymästä kuukautisten aikana liittyy voimakkaaseen terveydentilan heikkenemiseen. Monet naiset tuntevat halu käpertyä, peittää lämpimän peiton ja pysyä kotona. Vaikuttaa siltä, ​​että kriittiset päivät tapahtuvat liian usein, varsinkin kun sykliä lyhennetään. Mutta miksi kipu kuukautisten aikana? Tarkastellaan syitä.

Kivun syyt

Kipu ennen kuukautisia ja niiden aikana esiintyy kaikissa naisissa, mutta kipu voi olla erilainen, samoin kuin reaktio niihin - myös erilainen. Joku ei kiinnitä huomiota kuukautiskiertoon, joku - kirjaimellisesti “kiipeää seinään” ja putoaa pois aktiivisesta elämästä vähintään 3 päivää.

Joten mitkä ovat kipujen syyt kuukautisten aikana? Jos selitämme kivun oireyhtymää, joka ei ylitä fysiologista prosessia, se johtuu prostaglandiinien määrän lisääntymisestä, mikä aiheuttaa kohdun supistuksia. Ne voivat olla melko kivuliaita.

Toinen kipu selässä ennen kuukautisia ja alavihan alueella johtuu endometriumin hylkäämisestä ja vaikutuksesta samojen prostaglandiinien hermoihin. Kohtuun on hermopäätteitä, ja edellä kuvattujen prosessien yhdistelmä herättää kivun esiintymisen. Yleensä se on voimakkainta kuukautisten alkuvaiheessa 2-3 päivää, kun veri on runsaampaa, ja sen myötä suurennetun endometriumin kanssa - sen olisi pitänyt perustaa hedelmöittyneen munan kiinnittäminen.

Mutta voimakas kipu vatsakalvon aikana kuukautisten aikana saattaa ilmetä myös patologisten syiden seurauksena:

 • sukupuolielinten synnynnäiset tai hankitut poikkeavuudet;
 • kohdun, kaksisarvisen kohtuun, kohdunkaulan atresiaan ja muihin patologisiin tiloihin, joihin liittyy kuukautiskierron virtauksen loukkaaminen;
 • krooniset tulehdusprosessit lantion elimissä;
 • adenomyosis (endometriumin itävyys kohdun lihaksessa), endometrioosi (endometriumin lisääntyminen kohdun seinämien ulkopuolella) ovat tärkeimmät syyt algomenorrheaan.
 • polysystiset munasarjat;
 • lantion neuritis;
 • sisäisen laitteen asentaminen;
 • kohtuun liittyvät kohdun supistukset, abortit, keskenmenot, heikon laadun operaatio lantion elimissä.

Nykyaikaisen lääketieteen laajasta mahdollisuudesta huolimatta on hyvin vaikea tietää tarkalleen, miksi vatsakipu tapahtuu kuukautisten aikana. Tähän ongelmaan liittyy usein naisen psyykkinen tila ja keskushermostoherkkyyden aste.

Usein asiantuntijat eivät paljasta mitään orgaanisia patologioita, hormonaalisia häiriöitä, mutta alavihan kipu kuukautisten aikana ei katoa missään ja vaivaa naista vakavasti. Tässä tapauksessa on tarpeen tehdä kattava diagnoosi ja kiinnittää huomiota henkiseen tilaan.

Usein naiset vastaanotossa kysyvät lääkäriltä: mitä tehdä ja miten lievittää kipua kuukautisten aikana? Loppujen lopuksi kipulääkkeet eivät halua kestää kauan, ja joskus kuukautiset kestävät yli 5 päivää. Ensinnäkin hyvä asiantuntija tutkii syklin piirteitä, selvittää, onko olemassa sairauksia, jotka altistavat algodimenorrhealle, ja tietenkin on tarpeen järjestää tutkimus.

Mitä on testattava voimakkaan kivun varalta

Kipu kuukautisten aikana on syynä perusteelliseen tutkimukseen. Se voi sisältää seuraavat menettelyt:

 • Lantion elinten ultraääni;
 • hysteroskooppi, laparoskopia;
 • veren ja virtsan laboratoriokokeet;
 • Röntgenkuvaus - hysterosalpingografia;
 • CT-skannaus, lantion elinten MRI;
 • endometriumin diagnostinen kuretti.

Jos sinulla on kipua kuukautisten aikana, ota yhteyttä gynekologiin. Lääkäri tekee varmasti gynekologista tutkimusta, ottaa kostutusta kohdunkaulan kanavasta, virtsaputkesta ja emättimestä, ja vie sitten nainen lisää testejä, mukaan lukien verenluovutus hormoneille ja virtsatulehduksille.

Muita oireita

Kuukautisten alkaminen alkaa samaan aikaan kuin tietyt hormonaaliset muutokset naisen kehossa. Prostaglandiinien määrän kasvun vuoksi ei ole vain kohdun lihasten supistuksia, vaan myös muita oireita:

 • huimaus;
 • pahoinvointi;
 • sydämen sydämentykytys;
 • vilunväristykset;
 • päänsärkyä;
 • lisääntynyt hikoilu.

Naiset, joilla on algomenorrhea, kärsivät usein premenstruaalisesta oireyhtymästä. Se liittyy voimakkaaseen päänsärkyyn kuukautisten kanssa ja vähän ennen niiden esiintymistä. Myös psyyken muutoksella on ärtyisyyttä, apatiaa, säännöllisiä mielialan vaihteluja ja jopa aggressiivisuutta. Jos analysoimme kaikki naisen elämässä syntyvät konfliktitilanteet, ainakin puolet heistä putoaa menneisyyden ja kuukautisten alkupäiviin. Tämä tekee yhdestä vakavasta ajattelusta oikea-aikaisen korjauksen merkityksen ja todella tehokkaan avun antamisen niille, jotka kärsivät kehonsa fysiologisista prosesseista ja hormoneista.

Tässä videossa asiantuntijat puhuvat tavallisimmista kipuongelmista kuukautisten aikana (endometrioosi) ja ongelman ratkaisuista.

Miten vähentää kipua ja parantaa hyvinvointia

Naiset eivät aina ymmärrä, että algodysmenorrhea voi liittyä vakaviin sairauksiin. Heidän pääasiallinen kysymys lääkärille: miten vähentää kipua kuukautisten aikana ja parantaa heidän terveyttään? Oireinen hoito käsittää kipulääkkeiden ja ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden käytön, jotka tukahduttavat prostaglandiinisyntetaasin tuotantoa, mikä aiheuttaa kipua jopa potilailla, joilla ei ole orgaanisia patologioita.

Mutta on suositeltavaa aloittaa kipulääkkeiden ottaminen kuukautiskierron ajaksi ei ensimmäisellä päivällä, vaan useita päiviä ennen verenvuotoa. Joten on mahdollista lähes kokonaan minimoida kuukautisten aikana ilmenevä epämukavuus.

Kipu pillerit kuukautisia

Algomenorrhean tapauksessa käytetään aktiivisesti yhdistelmälääkkeitä, joihin kuuluvat antispasmodics ja analgeetit. Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet lievittävät nopeasti epämukavuutta, mutta ne ovat vasta-aiheisia ruoansulatuskanavan sairauksiin sairastuneille, erityisesti silloin, kun he ovat alttiita haavaumille ja gastriitin pahenemiselle. Tästä syystä ibuprofeeni tulee ottaa varoen, kun kuukausittainen kipu on samoin kuin muutkin tulehduskipulääkkeet. On parempi varmistaa ensin, että ruoansulatuskanavan limakalvossa ei ole tulehdusprosessia. Lisäksi suositellaan yleensä rauhoittavia aineita tai lääkkeitä, joilla on lievä rauhoittava vaikutus.

Anestesian klassinen versio on Drotaverinum (ei-kylpylä). Kuukausittaisen alhaisen intensiteetin kipu on antispasmodinen, mikä antaa hyviä tuloksia. Mutta jos sinulla on kipua kuukautisten aikana ensimmäisenä päivänä, on kipulääkkeiden lisäksi suositeltavaa käyttää nykyaikaista fysioterapiaa.

fysioterapia

Algomenorrhean fysioterapia sisältää seuraavien menettelyjen käytön:

 • fonoforeesilla;
 • elektroforeesi käyttäen novokaiinia, magnesium- sulfaattia;
 • diadynamisvirtojen ja ultraäänen käyttö;
 • vyöhyketerapia;
 • kaulan ja kaulusvyöhykkeen hieronta, yleinen hieronta;
 • terapeuttinen harjoitus.

Jos asiantuntijat eivät pysty selvittämään kipujen tarkkoja syitä kuukautisten aikana, älä havaitse kroonisia sairauksia, älä rajoita kipulääkkeitä ja kipulääkkeitä, äläkä yritä sietää kivun oireyhtymää, joka ei voi olla fysiologinen, jos se tuo sinulle tällaisia ​​kärsimyksiä. Tarkasta oma elämäntapa, aloita urheilun pelaaminen.

Monet naiset auttavat lievittämään kipua kuukautisten joogan aikana. Käytä varmasti myös laadukkaita ja turvallisia kipulääkkeitä. Ne auttavat siirtämään kivuliaita kuukautisia vähentämättä elämänlaatua.

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet. Kiistanalainen kysymys tai ratkaisu?

Pidän todella siitä, että suhtaudun Euroopan naisten naisten kehon luonnollisiin ilmentymiin. He ovat jo kauan sitten "poistaneet" kuukautiset elämästä hormoneiden avulla, jotka ovat vaarattomia ja tunnustettu tieteellisessä maailmassa. He käyttävät COC-lääkkeitä (yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita) ja hallitsevat kuukautiskierron itseään.

Hormonaalisen ehkäisyn aikana kuukautiset ovat pakkotapauksia. Niitä herättävät "tyhjät" pillerit, jotka eivät sisällä hormonia. Peruutuksen taustalla tapahtuu vain kuukautisten kaltainen verenvuoto. Sillä ei ole mitään merkitystä naispuoliselle keholle. Kun otetaan suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita, elin "ajattelee", että raskaus kehittyy, munat eivät kypsy, munasarjat leviävät. Ja pillereiden laiminlyönnit syklin lopussa keksittiin erityisesti niin, että nainen olisi rauhallinen: on jaksoja, mikä tarkoittaa, että kaikki on kunnossa.

Eurooppalaiset naiset juovat hormonaalisia ehkäisyvalmisteita ilman taukoa 4-6 kuukautta, sitten aloittavat uuden pakkauksen, jossa on tauko ja joilla on niin sanotut kuukautiset. Kuukautiset tapahtuvat vain 2-3 kertaa vuodessa. Hyväksy, mukava? Ja terveydelle se on turvallista. KOKI tekee endometriumin ohueksi (hyperplasian ja syövän ennaltaehkäisy, muuten).

Henkilökohtainen kokemus

Anteeksi minulle kollegoja, jotka työskentelevät "vanhanaikaisella tavalla", mutta henkilökohtaisesti, vaikka ilman taukoa tableteissa, en kärsi kuukautisten aikana, koska kuukautisia ei ole. Kuten olen jo todennut, nykyaikaisen COC: n endometrium on ohut ja sitä ei hylätä. Muille naisille heidän ajanjaksonsa tulevat "mureneiksi", ja kivut todella häviävät. Tämä yksinkertainen ratkaisu soveltuu fysiologisesti tuskallisille jaksoille.

Jos puhumme naisten sairauksiin liittyvästä algomenorrheasta, hoidon tulee olla ja aina monimutkainen. Muuten, hormonaalisia ehkäisyvalmisteita määrätään joillekin sairauksille. Esimerkiksi endometrioosi.

Olen jo vuosia juonut lääkettä “Zoeli” - moderni KOC, ja olen erittäin tyytyväinen siihen. Yli 30-vuotiaille naisille, jotka eivät enää halua tulla raskaaksi - ihanteellinen. Usko, että kärsimys on kohtalaisen vatsakipu ja kuukausittainen verenvuoto, ei mielestäni houkuttele ketään. Ja älä usko kauhutarinoihin painonnoususta: mikään ei yksinkertaisesti ole siellä, jos valitset uusimman huumeiden sukupolven, jossa on vähimmäismäärä hormoneja.

Miehet eivät koskaan ymmärrä, kuinka paljon epämukavuutta tuskalliset jaksot voivat tuoda. Meidän, naisten, meidän on jatkettava työtä, huolehdittava lapsista, kotista. Mutta maassamme ei moni lääkäri eikä potilas itse ymmärrä, että kipua ei tarvitse kestää. Ja lause "Ole kärsivällinen, olet nainen" kuulostaa jumalanpilkalta, kun pidätte, että 30–35 vuoden aktiivisen hormonaalisen ajanjakson aikana on vähintään 9-10 vuotta kestää kuukautisia (kivulias vähintään 60–70%: lle naisista)!

Jotkut naiset eivät vuosien kuluessa pysty ratkaisemaan kipua kuukautisten aikana. Yhdistetyt suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet - yksi ratkaisuista. Niille naisille, joilla ei ole sairauksia, mutta jotka eivät siedä kuukautisia tai haluavat vain tuntea vapaammin. COCI: t eivät nopeuta kehon ikääntymistä ja eivät lakkaa antamasta sinua naiseksi, vaan pikemminkin päinvastoin. Mutta jos haluat, voit lukea niistä ilmaiseksi Internetissä ja erikoistuneissa lääketieteellisissä sivustoissa.

Hyvät naiset, sairasajat - tämä on ongelma, johon on puututtava. Ja päätös tehdään sinä. Tarkista tiedot, joista naisten terveys riippuu. Joskus jopa kokeneet lääkärit ovat väärässä eivätkä näe selvää ratkaisua ongelmaan. Ole varovainen suosittujen kipujen hoitomenetelmien kanssa kuukautisten aikana: jotkut yrtit voivat häiritä hormonitasapainoa ja jopa johtaa kystojen ja kasvainten kasvuun.

Korkeimman luokan lääkäri
Evgenia Nabrodova

Ja sielulle kuulemme tänään GIOVANNI MARRADI - Ja minä rakastan sinua Joten esitin jo tämän ihanan italialaisen muusikon. Kuka haluaa kuunnella jotain Giovanni Marradin musiikin sielusta, kutsun sinut.

Miten ja mitä lievittää kipua kuukautisten aikana kotona

Vatsakipu ja epämukavuus on yleinen tila monille naisille kuukautiskierron aikana. Tieteellisesti tämä ilmiö on merkitty termillä "algomenorrhea" (dysmenorrea).

Tilastot osoittavat, että noin 70–80% naisista kärsii kuukautisten kipuista. Jotta vältettäisiin kaikenlaisia ​​epämiellyttäviä oireita, on ensin tarpeen ymmärtää kivun etymologia.

Kivun syiden selvittäminen on ymmärrettävää: tämä on yleinen ilmiö, joka liittyy luonnollisiin prosesseihin naisen kehossa tai syynä välittömästi lääkärin puoleen ja miten vähentää kipua kuukautisten aikana.

Kivun kuukautisten syyt

Menstruation aikana kohdun kudokset tuottavat prostaglandiinia, mikä provosoi sen vähenemisen.

Tuskallisen tunteen vakavuus riippuu tämän hormonin tasosta. Lääkärit tunnistavat kaksi kuukausittaisen kivun syiden ryhmää.

Opi poistamaan kutiava päänahka täällä. Ennaltaehkäisy ja hoito.

Ensisijainen dysmenorrea

Alle 35-vuotiaille naisille ja nuorille. Kun primaarinen algomenorrhea, hormonaaliset muutokset liittyvät prostaglandiinin määrän kasvuun.

Yksinkertaisesti sanottuna syyt krampauskipuun ja verisuonten kouristukseen hormonaalisissa häiriöissä ja ahdistuneisuudessa, stressissä. Samalla havaitaan, että nuoret tytöt kokevat erityisen voimakasta kipua.

Ensisijaisen dysmenorrean oireet:

 • Päänsärky.
 • Uskomaton uloste.
 • Sama voimakkuus koko syklin ajan.

Vatsakipun ja lannerangan alueen kivun lisäksi voi esiintyä sellaisia ​​reaktioita kuin pahoinvointi, oksentelu ja pyörtyminen. Vakavien ongelmien puuttuessa epämukavuus katoaa iän ja synnytyksen jälkeen.

Toissijainen dysmenorrea

Vaikuttavat yli 35-vuotiaat naiset.

Toissijainen algomenorrhea - merkki tulehduksellisista sairauksista, lantion elinten patologioista.

Se voi liittyä fibromaattisten solmujen, lantion neuritiksen, endometrioosin, fibroidien, kohdun polyyppien kehittymiseen sekä gynekologisten ja vatsa-operaatioiden seurauksiin (vatsan sidokset).

Vaikea kipu kuukautisten aikana ja voi aiheuttaa sisäisen laitteen. Verenvuoto ja kipu tässä tapauksessa ovat voimakkaampia. Vierailu gynekologiin on ensimmäinen asia tällaisissa tilanteissa, mikä jo kertoo, miten vatsakipu poistetaan kuukautisten aikana.

Syyt tuskallisiin jaksoihin, jotka eivät liity lisääntymisjärjestelmän ongelmiin:

 • Naisten sukupuolielinten epätasapaino, kilpirauhasen liiallinen aktiivisuus.
 • Intrauteriinilaite.
 • Korkea herkkyyskynnys kehon muutoksille.
 • Hermoston epävakaus.
 • Abortin tai synnytyksen aiheuttama kipu.
 • Kohtuun on kohtuuton.
 • Perinnöllinen taipumus
 • Magnesiumin puutos, kalsium.
 • Epätasapainoinen ravitsemus.

Toissijaisen dysmenorreasta kärsivät naiset ovat vähentäneet libidoa, he tuntevat tyytymättömyyttä seksuaaliseen elämään, taipumusta masennukseen, masentuneeseen tilaan, joskus jopa psykologisia poikkeavuuksia.

Samanaikaisesti algomenorrheaan liittyvien sairauksien parantaminen edesauttaa kivun lähes täydellistä lopettamista kriittisinä päivinä. Mutta nuorten ja terveempien naisten kanssa asiat ovat monimutkaisempia.

Tässä tapauksessa sinun on läpäistävä kaikki suositellut tutkimukset. Jos gynekologisia ongelmia ei tunnisteta ja kipu ei lopu, tämä on jo syynä vakavampaan lähestymistapaan niiden etymologian selventämiseksi.

Jos lisäät epämukavuutta, voimakasta verenvuotoa, pahoinvointia, migreeniä, ota välittömästi yhteyttä asiantuntijoihin, läpäise suositellut testit, suoritettava ultraäänitutkimus, joka auttaa selvittämään, miten kivun lievittämiseksi tuskallisina aikoina.

Kivunhallintamenetelmät

On monia tapoja päästä eroon kipuista kuukautisten aikana, mikä antaa konkreettisen vaikutuksen.

Niitä voidaan käyttää myös kotona (ottaen huomioon käytettävissä olevat vasta-aiheet).

Tarkastellaan yksityiskohtaisemmin kaikkia luokkia, jotka antavat vastauksen, miten vähentää tai lievittää kipua kuukautisten aikana ilman pillereitä ja kotona.

lääkitys

Tämä menetelmä sopii niille, jotka ovat sitoutuneet perinteisiin lääketieteellisiin teknologioihin hoidettaessa kysymystä - miten lievittää kipua kuukautisten aikana, jos alavihan sattuu.

 • Reseptilääkkeet. Tässä ryhmässä - NSAID-lääkkeet, eli ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet, esimerkiksi ibuprofeeni.
 • Antispasmodisten. Näitä ovat "No-shpa", "Ketonal", "Spazmalgon", "Analgin".
 • Rauhoittavien. Kipu, jonka syy on stressi, hermoston ylikäyttö, voidaan hoitaa tavallisella rauhoittavalla aineella (esimerkiksi valerianilla).

Ennen kuin käytät lääkkeitä kivun lievittämiseksi vatsaan, sinun tulee neuvotella lääkärin kanssa tai tutkia itsenäisesti kaikkia sen näkökohtia ohjeiden mukaisesti. Toinen lääkehoidon luokka on suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet (ehkäisypillerit).

Tällöin lääkitys on ehdottomasti asiantuntijan tarkoitus. Ehkäisyvälineillä on hormonit, jotka palauttavat hormonaalisen tason naisen kehossa ja siten lievittävät kuukautiskouristuksia.

Syntymäkontrollilääkkeitä käytetään päivittäin. Ne ovat edullisia ja myydään lähes kaikissa apteekeissa.

Myös ehkäisymenetelmiä kivun poistamiseksi vatsan alaosassa ovat ehkäisylaastarit, ehkäisyvalmisteinen emättörengas, hormonaaliset injektiot, intrauteriininen laite. Ennen kuin käytät näitä varoja kivun poistamiseen, ota yhteyttä lääkäriisi.

 • Vadelma lehdet - 3 teelusikallista lehtiä kaada 1 kuppi kiehuvaa vettä, liuosta 15 minuuttia, ota sips päivän aikana.
 • Root elecampane - 1 tl kaada kiehuvaa vettä, vaadi 1 tunti, ota 1 rkl 3 p / vrk.
 • Horsetail-kenttä - infuusion valmisteluun tarvitaan 1 rkl. lusikka kaada 300 ml kiehuvaa vettä, vaadi yksi tunti, käytä 50 mg joka tunti, lisää annosteluväliä, kun kipu häviää.

Kansanlääketiede

Vaihtoehto niille, jotka ovat kiinnostuneita kotihoidosta.

Vaihtoehtoisia tapoja lievittää kuukautiskipuja ilman pillereitä ovat:

 • Lämpöä. Joissakin tapauksissa tavallisella lämmöllä on vielä suurempi vaikutus kuin lääkkeillä. Alempaan vatsaan (enintään 10–15 minuuttia) levitettävä lämmityslaite tai termoplastikko auttaa rentouttamaan lihaksia ja poistamaan epämiellyttäviä oireita.
  Liimatut laastarit ovat erittäin mukavia, ne pitävät lämpimänä pitkään. Vaihtoehtoinen vaihtoehto voi olla myös lämmin kylpyamme, suihku ja uima-allas.
  Vesi rauhoittaa kipua. Vedenkäsittelyn jälkeen on suositeltavaa käyttää lämpimiä vaatteita ja makaa pari tuntia.
 • Käyttäytymis- tai kuviointitoimenpiteet. Rentoutuminen, positiivinen asenne, hengitysharjoitukset vaikuttavat positiivisesti emotionaaliseen tilaan. Nämä tekniikat auttavat häiritsemään kipua.
  Tähän kuuluu myös suosikkisi tekeminen: keskustelu verkossa ystävien kanssa, tietokonepelit, kirjojen, aikakauslehtien lukeminen, mielenkiintoisen elokuvan katselu.
 • Hieronta. Kevyt silkki vatsasta (myötäpäivään) epämukavuuden vähentämiseksi, lihaskouristusten lievittämiseksi. Samanaikaisesti makaa alas ja aseta esine jalkojesi alle niin, että ne ovat koholla.
  Paina vatsassa ja alaselkä ei ole kovin vahva, se rentouttaa lihaksia ja poistaa kipua.
 • Ruohoa. Kuuma tee sitruunamelanlehtien, vadelmien, kamomillan, kirsikan, nokkonen ja muiden lämpimien infuusioiden avulla auttaa kivuliaina aikoina.
  Allergian puuttuessa voit lisätä hunajaa liemeen. Hyvinvoinnin parantamiseksi on suositeltavaa käyttää mahdollisimman paljon nestettä kriittisinä päivinä.
 • Muut tekniikat. Tässä ryhmässä kuukausittaisen kivun poistomenetelmät ovat saatavilla kotona. Oikean asennon hyväksyminen auttaa vähentämään epämukavuutta.
  Voit tehdä tämän, makaa puolellasi ja käpertyä, eli ottaa alkion asema. Tämä tila sallii lievittää kipua ja päästä eroon epämukavuudesta, joka esiintyy veren virtauksessa sukupuolielimiin.
  Toinen tapa kivun lievittämiseksi on "vatsan hengitys". Menettely tulisi tehdä seuraavassa järjestyksessä: laittaa kirjan vatsaan, ota hitaasti henkeä, nosta kirjaa vatsaan.
  Nosta se tiettyyn korkeuteen, jos haluat keskeyttää tämän tilan. Harjoitus toista 2-5 minuuttia.

Lue kaikki gastriitin oireista ja hoidosta. Gastriitin lajikkeet ja niiden hoitomenetelmät.

Tutustu kohdunulkoisen raskauden merkkeihin täällä. Sairauden syyt ja hoito.

Linkki koskee kaikki ingverin https://nesekret.net/secrets/imbir-i-ego-poleznye-svojstva hyödyllisiä ominaisuuksia. Auta koskemattomuutta ja aineenvaihduntaa!

ruoka

Kriittisten päivien kipua aiheuttaa usein naisen huono ruokavalio. On olemassa muutamia sääntöjä, joiden mukaan voit vähentää merkittävästi epämukavuutta:

 • Rajoitus maitotuotteiden, jauhojen, lihatuotteiden määrän ruokavaliossa. Sitä suositellaan ennen kuukautisia ja koko syklin ajan.
 • Hanki runsaasti vihannesmehua. Vihreät vihannekset ja marjat sisältävät antioksidantteja, jotka taistelevat eri tulehduksia vastaan.
 • Vastaanotto suositellussa määrässä vitamiini- ja mineraalikomplekseja. Niiden on sisällettävä A-, E-, B-vitamiini-, magnesium-, kalsium-, rauta-vitamiineja. Nämä lääkkeet on määrätty asianmukaisten testien suorittamisen jälkeen.
 • Tupakan, alkoholijuomien käytön rajoittaminen. Alkoholia sisältävät juomat voivat aiheuttaa nesteen kertymistä ja turvotusta. Nikotiini johtaa verisuonten supistumiseen, se voi vähentää veren virtausta kohduun ja lisätä kivuliaita kouristuksia.
 • Päivä ennen kuukausi tehdä paasto päivä.

liikunta

Kohtalaisen fyysinen rasitus selkä- ja vatsakipuun auttaa lievittämään epämukavuutta. Mukana on myös rauhassa kävelyä ilmassa.

Harjoitusten monimutkainen kipu kuukautisten aikana:

 • Lähtöasento: makaa. Nosta jalat noin 90 asteen kulmassa. Muutaman minuutin pysyä tässä asennossa.
 • Lähtöasento: makaa vatsalla. Lepää lattiaa vasten kädet, nosta rinta hitaasti, taivuta niin paljon kuin mahdollista.
 • Lähtöasento: makaa. Jalat taipuvat polvilla. Taivuta vatsa ylös, nojautuen jalkoihin. Pudota varovasti alas.

Harjoitus johtaa kehon endorfiineihin, so. luonnolliset kipulääkkeet. Kävely, lenkkeily, kuntosali, pyöräily, uinti - tämä kokoelma auttaa jossain määrin ongelmaa.

Käyttö yrttien kuukausittaisen keittämisen aikana, ruokavalio ja liikunta voivat antaa vielä voimakkaamman vaikutuksen. Se on myös vakiintunut särkylääkkeeksi, joka työskentelee lihasväreillä Pilates ja jooga.

Mikä voi tarkoittaa kuukautisten viivästymistä. Tärkeintä on kuulla lääkäriä ajoissa!

Selvitä, kuinka paljon elektrolyysilaitteessa on tuote. Laitteiden tyypit ja niiden edut.

Kivun esiintymisen estäminen

Terveellinen elämäntapa on paras tapa ehkäistä erilaisia ​​sairauksia, kuten alavihan kipua kuukautisten aikana.

Muutamat yksinkertaiset suositukset auttavat helpottamaan kipua, ja tulevaisuudessa täysin eroon kaikista epämiellyttävistä oireista:

 • Haitallisten, raskauttavien tilojen, kuten tupakoinnin, alkoholin, huumeiden, hylkääminen.
 • Mausteisten ja mausteisten elintarvikkeiden, kahvin käytön rajoittaminen.
 • Säännöllinen sukupuolielämä. Keskimäärin 3-4 kertaa viikossa.
 • Positiiviset tunteet, stressin ja hypotermian välttäminen.
 • Säännöllinen liikunta (tanssi, juoksu, jooga, uima-allas).

Jatkuvan, jatkuvan kipu kuukautisten aikana tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lisätietoja tästä aiheesta löytyy Terveys-osiosta.

Kuten tämä artikkeli? Tilaa ja pysy ajan tasalla VKontakte, Odnoklassniki, Twitter, Facebook tai Google Plus.