Vaihdevuosien ehkäisy 40 vuoden kuluttua

Vaihdevuosien puhkeamisen estämiseksi on mahdotonta, mutta nainen voi hyvin vähentää epämiellyttävien oireiden ilmentymistä, jotka liittyvät tähän tilaan, huolehtimalla omasta terveydestään etukäteen.

Vaihdevuosien ehkäisy edellyttää aktiivisen elämäntavan säilyttämistä ja oikean ruokavalion noudattamista. Sinun tulisi myös suorittaa erilaisia ​​harjoituksia hyvän fyysisen kunnon ylläpitämiseksi. Nämä toimenpiteet auttavat parantamaan terveyttä ja terveyttä ja ehkäisevät tehokkaasti vaihdevuosien epämiellyttäviä oireita.

Varhaisen vaihdevuodetuksen ehkäisyvalmistelut

Koska vaihdevuosien kehittyminen johtuu munasarjojen toiminnan lopettamisesta (pääasiallinen tekijä on estrogeenin sukupuolihormonin tuotannon väheneminen), varhaisen vaihdevuodetuksen ehkäisyyn tarkoitetut lääkkeet sisältävät yleensä estrogeenejä. Näillä lääkkeillä on omat erityispiirteensä - hormonien annostus on valittava naisen iän mukaan, ja huumeidenkäytön hoito riippuu siitä, jatkaako potilas ajanjaksoa.

HRT-hoidon aikana vaihdevuodet sisältävät aina toisen lisähormonin, progesteronin. Tämä komponentti on välttämätön, jotta kohdussa saadaan suoja estrogeenin ylimääräisiä vaikutuksia vastaan.

Useimmiten tällaisissa tapauksissa määrätään seuraavia lääkkeitä: Divina, Angelik, Ovestin ja tämän lisäksi Femoston ja Divisek.

Osteoporoosin ehkäisy vaihdevuodet

Erittäin tärkeä osa osteoporoosin ehkäisyyn on fyysinen aktiivisuus (ne on myös annosteltava). Hyödyllisiä harjoituksia ovat uinti, kävely ja pelityyppien pelaaminen. Samalla se on kontraindisoitu pitkiä matkoja, hyppyjä ja tehokuormituksia, koska tällaiset harjoitukset ylikuormittavat suuresti luusysteemiä. Lisäksi haluat lopettaa tupakoinnin, koska tupakointi häiritsee kalsiumin imeytymisprosesseja.

Sen on myös noudatettava ruokavaliota - syö elintarvikkeita, jotka sisältävät paljon kalsiumia (kuten maitoa ja muita maitotuotteita) ja D-ryhmän vitamiineja (tämä aine on runsaasti munia ja rasvaisia ​​kaloja).

Jotta D-vitamiinia ja kalsiumia voidaan ylläpitää kehossa, sinun täytyy juoda näitä aineita sisältäviä lääkkeitä, kuten kalsiumia D3 Nicomed, Upsavit-kalsiumia ja Natecal D3: n ja muiden lisäksi.

Kalsiumvalmisteet ovat vasta-aiheisia vain, jos potilaalla on hyperkalsiuria tai hyperkalsemia. Muissa tapauksissa lääkkeitä määrätään enintään 600 mg: n annoksena (uudelleen laskettu puhtaan kalsiumin osalta (tavallisesti tämä annos sisältyy ensimmäiseen tabletiin) vastaanottoa kohti. Sinun täytyy juoda tabletteja ruoan kanssa, koska kun käytät kalsiumlääkkeitä tyhjään vatsaan, on munuaiskivien vaara. Samaan aikaan tutkimukset ovat osoittaneet, että kalsiumlääkkeiden oikean käytön vuoksi tällaisia ​​komplikaatioita ei esiinny. Lääkkeiden vakio-ohjelma on 2-3 kertaa päivässä.

Vaihdevuosien ehkäisy 40 vuoden kuluttua

Vaihdevuosien ehkäiseminen 40 vuoden jälkeen sisältää joitakin sääntöjä, joita on noudatettava.

Ensinnäkin sinun on valvottava painoasi huolellisesti ja pidettävä sitä optimaalisella tasolla kehollesi. Tämä voidaan tehdä maltillisen ravitsemusjärjestelmän avulla, jossa rajoitetaan eläinperäisten rasvojen kulutusta ja lisäksi suoloja hiilihydraattien ja alkoholijuomien kanssa.

On ehdottoman mahdotonta estää äkillisiä painonmuutoksia laskevan tai kasvavan suuntaan. On myös tärkeää normalisoida suoliston työtä - tätä varten sinun pitäisi käyttää kuivattuja hedelmiä (kuten rusinoita ja kuivattuja aprikooseja, joissa on luumut).

Lisäksi tarvitaan myös seuraavia lääketieteellisiä menettelyjä:

 • gynekologinen tutkimus;
 • näytteenotto analyysia varten;
 • suoritetaan ultraäänimenettely - määritetään lisääntymisjärjestelmän elinten tila.

Kaikki nämä menetelmät on tehtävä riippumatta siitä, onko naisella mitään menopausaalisen oireyhtymän ilmenemismuotoja.

On myös tärkeää harjoitella säännöllisesti fysioterapiaa, tehdä voimisteluharjoituksia, kävellä jalka (noin puoli tuntia päivässä 5 kertaa viikossa). Lisäksi vähintään 2 kertaa vuodessa mennä hierontahoitoihin.

Mikä on varhainen vaihdevuodet, sen merkit ja hoitomenetelmät

Climax - luonnollinen aika jokaisen naisen elämässä. Se tulee, kun luonto kestää ja synnyttää lapsia (hedelmällinen aika). Hormonitasojen suhdannevaihtelut vähenevät vähitellen, ovulaatio katoaa, kuukautisten verenvuoto pysähtyy. Viimeistä kuukautista naisen elämässä kutsutaan vaihdevuodeksi, ja vaihdevuosien kesto kestää vielä yhden vuoden, sitten vaihdevuodet päättyvät yleensä.

Miksi tulee varhain vaihdevuodet

Hormonaalisen sopeutumisen alkaminen tapahtuu jokaisessa naisessa erikseen, mutta varhaisessa iässä vaihdevuodet liittyvät useimmiten sairauksiin. Se esiintyy noin yhdellä sadasta naisesta keski-ikäisestä, ilmaantuvuus lisääntyy ajan myötä.

Munasarjojen hormonaalisen aktiivisuuden varhainen tukahduttaminen tapahtuu naisilla, jotka ovat 40 vuotta ja vanhemmat (enintään 45 vuotta). Jos huipentuma alkaa 35-40-vuotiailta, sitä kutsutaan ennenaikaiseksi. Tämän tilan alkuaika ei ole rajoitettu, koska se voi johtua esimerkiksi munasarjojen poistamisesta vatsan trauman tai syövän seurauksena, jopa nuoressa naisessa. Kuitenkin 30-vuotiaana alkanut ilmasto on casuistry, eli hyvin harvinainen ilmiö, se vaatii välttämättä hoitoa. Mitä aikaisemmin sairaus on, sitä vaikeampia sen seurauksia.

Naisten sukupuolirauhaset ja kuukautiskierto ovat monimutkainen järjestelmä, jota säätelee sekä palautemekanismi että aivolisäkkeen gonadotrooppisten hormonien osallistuminen. Gonadotropiinit tuotetaan vapauttavien tekijöiden (niiden vapautumista edistävien aineiden) vaikutuksesta, jotka tuottavat hypotalamuksen. Koko ketjulla on yhteydet aivokuoren ja autonomisen hermoston kanssa, joka takaa organismin toiminnan ilman tietoisuutta. Mahdolliset vaikutukset tiettyyn sääntelyyhteyteen voivat aiheuttaa rikkomisen.

Varhaisen vaihdevuodetuksen syillä on erilainen alkuperä, mutta useimmat heistä toimivat suoraan munasarjoissa ja vahingoittavat niitä peruuttamattomasti.

 1. Joillakin naisilla on geneettinen poikkeavuus, joka vastaa munasarjojen toiminnan lopettamisesta. Ainakin kaksi tällaista geeniä tunnetaan. Lisäksi geneettisillä mutaatioilla munasarjakudos muuttuu herkäksi follikkelia stimuloivalle hormonille (FSH), minkä seurauksena ovulaatio pysähtyy tai puuttuu kokonaan (voit lukea ovulaation heikentyneestä tästä). Geneettinen luonne selittää varhaisen vaihdevuodetapaukset perheissä, kun vaihdevuodet esiintyvät ennenaikaisesti isoäidissä, äidissä, tyttäressä ja niin edelleen.
 2. Jotkut perinnölliset sairaudet ilmenevät varhaisen vaihdevuosien lisäksi myös muiden oireiden vuoksi. Esimerkiksi galaktosemiasta kärsivillä naisilla on aivo- ja maksavaurioita, ne kehittävät kaihia (silmän sarveiskalvon läpinäkyvyys) ja amenorreaa (ei kuukautisia). Perinnöllinen sairaus blefarofimoosi ilmenee silmien vahingoittumisena ja siihen liittyy munasarjojen ennenaikaista heikkenemistä.
 3. Lisätä varhaisen vaihdevuosien leikkauksen todennäköisyyttä lantion elimissä - munasarjat, putket, kohtu. Siten munasarjakystan poistaminen vahingoittaa suoraan aktiivisesti toimivaa kudosta follikkelien kanssa, ja kohdun fibroidien poistaminen aiheuttaa tarttuvuutta, mukaan lukien sukupuolirauhaset. Toinen mekanismi on aseptinen (itättömä) tulehdus leikkauksen jälkeen. Myös munasarjojen krooniset tulehdussairaudet (salpingoophoritis) ovat tärkeitä.
 4. Pahanlaatuisten kasvainten hoito sädehoidon avulla. Jos nainen on joutunut kohtuun tai vierekkäisten elinten syöpään ja on saanut kokonaisannoksen 6 Harmaa, munasarjat vahingoittuvat peruuttamattomasti. Sama tilanne voi ilmetä onnettomuuksissa myös teollisissa ydinlaitoksissa. Pienemmän säteilyannoksen vaikutukset riippuvat potilaan iästä, säteilyn vaikutuksen kestosta ja muista tekijöistä.
 5. Vaihdevuosien alkuvaiheessa on mahdollista hoitaa pahanlaatuista kasvainta missä tahansa lokalisoinnissa käyttäen kemoterapeuttisia lääkkeitä. Ensinnäkin ne estävät nopeasti proliferoituvien solujen (sekä kasvaimen että follikkelikennojen) jakautumisen. Toiseksi kemoterapialla on suora haitallinen vaikutus näihin soluihin, tuhoamalla ne.
 6. Autoimmuunisairaudet ovat prosesseja, joissa keho immuunijärjestelmän virheen seurauksena alkaa harkita sen soluja ulkomaalaisiksi. Useimmiten tämä tapahtuu tartuntatauteissa, kun taudinaiheuttajilla (bakteereilla tai viruksilla) on geneettisessä materiaalissaan alueita lähellä kehon soluja. Autoimmuunisairauksiin kuuluvat Addisonin sairaus, johon liittyy lisämunuaisen sairaus, tyypin 1 diabetes, jotkut hypotyroidisyypit (kilpirauhasen aktiivisuuden väheneminen). Kaikkiin näihin olosuhteisiin liittyy munasarjojen vaurioituminen. Joskus vain sukupuolirauhaset altistuvat autoimmuunivaikutukselle, ne kehittävät kroonista tulehdusta ja follikkelit korvataan arpikudoksella.
 7. Monille naisille varhaisen vaihdevuosien syy ei ole tiedossa. Nyt on enemmän ja enemmän tietoa siitä, mikä aiheuttaa hänen aiemmin siirrettyä virusinfektiota. Viraaliset hiukkaset upotetaan normaaleihin soluihin eivätkä ilmentyvät, vaan aiheuttavat vähitellen follikulaaristen solujen kuoleman.

Kliininen kuva ja seuraukset

Varhaisen vaihdevuosien merkkejä

 • Kuukautiskierron rikkominen, jaksojen välisen kuilun pidentäminen, päästöjen määrän vähentäminen ja kuukautisten lopettaminen (amenorrea).
 • Hedelmättömyyttä.
 • Estrogeenin puutteen ilmentyminen.

Kuukautisten lopettaminen on yksi varhaisimmista munasarjojen vajaatoiminnan oireista. Tietoja amenorrhea sanoa, jos kuukausi ei ollut vähintään kuusi kuukautta. Jos niitä esiintyy useammin, mutta vähemmän kuin kerran 35 päivässä, tätä tilannetta kutsutaan oligomenorrheaksi. Siinä puhutaan myös varhaisen vaihdevuodetuksen lähestymistavasta. Amenorrea on toissijainen eli ennen sen alkamista naisella oli normaali kuukautiskierto.

Tärkeä merkki vaihdevuodesta on hedelmättömyys - kyvyttömyys tulla raskaaksi. Sillä on toissijainen luonne ja se liittyy naisten sukupuolirauhasen tappioon. Sukupuolhormonien tuotannon väheneminen munasarjoissa takaisinkytkentämekanismin avulla lisää aivolisäkkeen follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) erittymistä, jonka pitoisuus veressä kasvaa merkittävästi. Tämän hormonin taso arvioidaan sukupuolirauhasen aktiivisuuden eston asteella. Jos FSH-pitoisuus ylittää 20 yksikköä / l, raskauden alkaminen on lähes mahdotonta.

Varhaisen vaihdevuosien oireet johtuvat myös estrogeenin vaikutuksen vähenemisestä kaikkiin elimiin ja kudoksiin. Ne muistuttavat normaalia vaihdevuosia, mutta ne ovat selvempiä:

 • lämmön tunne, kasvojen punoitus, hikoilu, äkilliset hengitysvaikeudet - niin sanotut "kuumat aallot";
 • emotionaalisen ja henkisen alan häiriöt - ärtyneisyys, kyyneleisyys, unihäiriöt, vaikeudet muistaa ja analysoida tietoa, vähentää suorituskykyä;
 • sydänlihaksen vaurioituminen dyshormonaalisen sydänlihaksen dystrofian kehittymisen myötä, joka ilmenee epäsäännöllisellä sydämen toiminnalla, hengenahdistuksella kävellessä, ompelemalla kipuja rinnassa vasemmalla puolella ilman yhteyttä kuormitukseen, erilaisia ​​epämukavuutta rinnassa, joskus pitkä ja melko vahva;
 • emättimen limakalvon kuivuus, polttaminen ja kutina ulkoisten sukuelinten alueella, virtsankarkailu yskimisen, nauramisen, äkillisten liikkeiden vuoksi.

Patologian seuraukset

Hormonisen taustan ennenaikaisen epäonnistumisen vuoksi naiset kehittävät varhaisen vaihdevuodetuksen vaikutuksia, jotka vähentävät merkittävästi sen elämänlaatua monta vuotta:

 • osteoporoosi;
 • ateroskleroosi;
 • autoimmuuniprosessit.

Osteoporoosi ja osteopenia ovat estrogeenipuutoksen aiheuttamia tiloja. Kuten tiedetään, näiden hormonien vaikutuksesta luut absorboivat mineraaleja verestä, erityisesti kalsiumista. Lisäksi estrogeeni stimuloi kalsitoniinin - toisen hormonin, joka vahvistaa luurakennetta - tuotantoa.

Naisten sukupuolihormonien määrän laskiessa kalsium ei enää virtaudu luukudokseen huolimatta sen korkeasta pitoisuudesta veressä. Samalla luun resorptiota, eli resorptiota, parannetaan. Luut menettävät lopulta vahvuutensa, esiintyy patologisia murtumia. Pienellä loukkaantumisella tai epäonnistuneella vuorollaan nainen voi saada reisiluun kaulan, säteen tai selkärangan puristusmurtuman murtuman. Osteoporoosin oireet - vähentynyt kasvu, luiden ja selkäkipujen kipu, asennon muutokset.

Estrogeenit suojaavat naisia ​​ateroskleroosin kehittymisestä. Pienen tiheyden omaavien lipoproteiinien ("huono kolesteroli") puuttuminen vahingoittaa aktiivisesti verisuonten seinämää ja aiheuttaa tulehdusta ja ateroskleroottisten plakkien muodostumista valtimoihin. Varhaisen ateroskleroosin seurauksena on sydänkohtaus, aivohalvaus, mesenterinen tromboosi ja muut verisuonitaudit.

Sepelvaltimoiden ateroskleroosi aiheuttaa sepelvaltimotauti. Se on harvinaista nuorilla naisilla, mutta varhaisessa vaihdevuosissa sairauden ilmaantuvuus kasvaa merkittävästi. Myokardiaalinen iskemia ilmenee painamalla tai polttamalla kipua rintalastan taakse, joka esiintyy kävellessä tai portaiden kiipeämisessä ja kulkiessa nopeasti pysähtymisen jälkeen.

Mikä on vaarallinen varhainen vaihdevuodet muille elimille? Jos se johtuu ns. Resistentistä munasarjojen oireyhtymästä, siihen liittyy usein muita autoimmuuniprosesseja. Samanaikainen vahinko kilpirauhaselle kehittyy Hashimoton autoimmuunista kilpirauhastulehduksesta. Tämä tauti voi ilmetä oireita hypo- ja hypertroidilääkkeistä. Sydän, hermoston, ruoansulatushäiriöiden toiminta, ihon ja hiusten tila pahenee. Sitä esiintyy tällaisilla potilailla ja autoimmuunisilla hiustenlähtöillä - hiustenlähtö. Autoimmuuniseen trombosytopeniaan liittyy verenvuoto, jossa on pieniä vammoja, mustelmien muodostuminen iholle ja limakalvoille.

Tyypin 1 diabeteksella ja Addisonin taudilla (lisämunuaisen vajaatoiminta) on autoimmuuninen luonne. Nämä ovat vakavia tiloja, jotka voivat johtaa vammaisuuden ja jopa naisen kuolemaan.

Varhainen vaihdevuosien hoito

Jos muistamme tämän patologisen tilan syyt, näemme, että useimmissa tapauksissa niitä ei voi vaikuttaa. Siten etiotrooppista hoitoa ei käytännössä käytetä.

Mitä tehdä varhaisen vaihdevuosien kanssa? Ensinnäkin sinun täytyy ottaa yhteyttä gynekologiin. Lääkäri tutkii potilaan, selvittää elämänsä ja sairauden historiaa, määrätä tutkimusta:

 • gonadotrooppisten hormonien, estradiolin, prolaktiinin, kilpirauhasen stimuloivan hormonin tason määrittäminen;
 • sulkea pois aivolisäkkeen adenoomaa, Turkin satulan röntgenkuvausta, laskettua tai magneettista resonanssikuvausta tällä alueella;
 • lisääntymiselinten ultraääni - kohtu, munasarjat;
 • mammografia tai rintojen ultraääni;
 • geneettinen analyysi perinnöllisten poikkeavuuksien havaitsemiseksi;
 • densitometria osteoporoosin ajoissa tunnistamiseksi.

Valitettavasti vastaus kysymykseen, miten varhainen vaihdevuodet, lääke lopetetaan, ei ole tiedossa. Mikään keino ei ole vielä keksitty sukupuolirauhasen menetetyn toiminnan palauttamiseksi, eikä myöskään näiden elinten siirtoa suoriteta.

Siksi tehdään patogeenisesti perusteltu korvaushoito - hormonaalisia valmisteita määrätään.

Hormonikorvaushoidon myönteiset vaikutukset varhaisessa vaihdevuodet:

 • tämän patologisen tilan epämiellyttävien oireiden poistaminen - kuumat aallot, hikoilu, seksuaalinen toimintahäiriö ja niin edelleen;
 • ateroskleroosin ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja niiden komplikaatiot - sydäninfarkti, aivohalvaus, raajojen gangreeni ja muut;
 • lipidien ja hiilihydraattien aineenvaihdunnan normalisointi, liikalihavuuden ehkäiseminen, diabetes, sekundaarinen valtimoverenpaine;
 • osteoporoosin ja sen seurausten ehkäiseminen - raajojen selkärangan ja luiden murtumat.

Mitä ottaa varhaisen vaihdevuosien kanssa, kerro lääkärille. Nämä ovat yleensä estradiolivalmisteita tai niiden yhdistelmää progestogeenien kanssa. Progestiinikomponenttia käytetään estrogeenin stimuloivan vaikutuksen estämiseen endometriumissa, jotta estetään hyperplasia tai kohtuun sisäisen kerroksen pahanlaatuinen transformaatio. Siten Duphaston (progestiini) ja Estrofem (estradioli) määrätään usein yhdessä.

Yleisimmin määritellyt pillerit ovat kuitenkin ihon laastareita, emättimen voiteita tai geelejä, joita voidaan käyttää huonolla toleranssilla tabletteihin. Esimerkkinä on transdermaalinen järjestelmä, joka sisältää estradiolia Climaria, Estrogel-ihon geeliä.

Yksi suosituimmista vaihdevuosien hoidon lääkkeistä, mukaan lukien varhainen, on Angelique. Se sisältää estradiolia ja drospirenonia, jolla on gestageeninen vaikutus ja muut hyödylliset ominaisuudet. Lääke on määrätty jatkuvasti, ei aiheuta verenvuotoa ja poistaa tehokkaasti ennenaikaisen ja varhaisen vaihdevuosien kaikki merkit ja komplikaatiot.

Aikaisempien vaihdevuosien määräämät lääkkeet

Vaihtoehtoinen hoito

Jäljellä olevat hoitomenetelmät ovat vain apuohjelmia. A-, E-, C-vitamiineja määrätään hidastamaan munasarjojen ja verisuonten patologiaa. Kuultuaan asiantuntijaa käytetään myös homeopatiaa: lääkkeitä Acidum Sulphuricum, Glonoin, Remens, Klimadinon. Ne lievittävät vaihdevuosien vegetatiivisia oireita - kuumia aaltoja, heikkoutta.

On ymmärrettävä, että mikään näistä valmisteista ei ole osoittautunut tehokkaaksi tieteellisessä tutkimuksessa, eikä sitä suositella käytettäväksi esimerkiksi ulkomaisilla ohjeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä lääkkeet ottavat naisen useimmissa tapauksissa käyttämään rahaa, mutta eivät saa toivottua vaikutusta. Kuitenkin hän menettää oikeaan hoitoon tarvittavan ajan.

Jotkut klinikat tarjoavat plasmapereesikäsittelyä varhaisen vaihdevuodetuksen oireiden lievittämiseksi, erityisesti kuumia aaltoja. Menetelmä käsittää osan veren uuttamisesta laskimoaluksen läpi, jakamalla sen verisoluihin ja seerumiin ja korvaamalla osan seerumista neutraaleilla liuoksilla.

Plasmapherereesi on osoittautunut myrkytyksen, kroonisen munuaisten vajaatoiminnan, palovammojen ja muiden myrkytyksen aiheuttamien sairauksien varalta. Huipentuma ei ole erityinen tarve tällaiselle menettelylle. Se on melko kallista, sen vaikutus on hyvin lyhytikäinen, ja terveyshyödyt ja vaikutus elämänlaatuun ovat tässä tapauksessa kyseenalaisia.

Jotkut mielenkiintoiset kysymykset patologiasta

Onko mahdollista palauttaa kuukausittain varhaisen vaihdevuodet?

Monet naiset, jotka ovat kärsineet nuorena munasarjojen toiminnan lopettamisesta, ovat kiinnostuneita tästä asiasta. Joissakin tapauksissa tämä on mahdollista, mutta vasta pätevän gynekologin suorittaman täydellisen tutkimuksen jälkeen. Ja tietenkin, ilman hormonihoitoa, joka edistää sukupuolirauhasen työtä, ei riitä.

Voinko tulla raskaaksi aikaisessa vaihdevuosien aikana?

Kyllä, taudin alkuvaiheessa, kun kuukautiset jatkuvat ja ovulaation mahdollisuus on olemassa, voit tulla raskaaksi. Jos tämä ei sisälly potilaan suunnitelmiin, hänen on neuvoteltava lääkärin kanssa asianmukaisista suojausmenetelmistä. Jos raskaus on toivottavaa, tämä on ilmoitettava myös gynekologille. Kun kuukautiset ovat enintään vuoden, raskauden todennäköisyys on nolla.

On melko vakaa myytti, että pitkittynyt imetys aiheuttaa varhaisen vaihdevuodet imetyksen aikana. Itse asiassa se ei ole. Varhaisen vaihdevuodetuksen syy on munasarjakudoksen peruuttamaton vaurio, jota ei tapahdu, kun vauvaa ruokitaan maitoa.

Ovulaation fysiologinen puuttuminen imetyksen aikana on kehon luonnollinen reaktio, "luonnostaan" luonnostaan ​​suojana toistuvalta raskaudelta ennen edellisen lapsen ruokkimista (laktaalinen amenorrea). Tällä laktatiivisella amenorrhealla ei ole mitään tekemistä varhaisen vaihdevuosien kanssa.

Miten ehkäistä varhainen vaihdevuodet?

Vastaus tähän kysymykseen tulee ilmeiseksi, jos muistamme jälleen tämän tilan tärkeimmät syyt. Nainen ei voi muuttaa hänen genetiikkaansa, hän ei voi vaikuttaa perinnöllisten sairauksien kehitykseen.

Siksi ennaltaehkäisy on seuraava: tyttöä, ja sitten tyttöä ja naista, tulisi varhaisesta iästä lähtien opettaa huolehtimaan terveydestään, välttämään sukupuolielinten tulehduksellisia sairauksia, rento seksiä ja aborttia. Naisen on valvottava säännöllisesti gynekologin ja yleislääkärin toimintaa kasvaimen tai muun vakavan sairauden havaitsemiseksi, joka voidaan parantaa varhaisessa vaiheessa ilman vakavia seurauksia sukupuolirauhasille.

Varhainen vaihdevuodet ja sen hoitomenetelmät

Tilastojen mukaan 2% naisista kohtaa tällaisen ongelman, kuten varhainen vaihdevuodet. Kuukautisten lopettaminen ja lisääntymisfunktion sammuminen on normaali ilmiö 40-50-vuotiaana. Jos vaihdevuosia esiintyy paljon aikaisemmin, noin 30 vuotta, tämä ei ole normi. Ennenaikaisen vaihdevuosien syyt voivat olla erilaisia ​​- nämä ovat perinnöllisiä sairauksia ja patologioita ja epäterveellistä elämäntapaa. Ei ole yllättävää, että naiset, joilla on varhainen vaihdevuodet, ovat masentuneet, erityisesti ne, jotka suunnittelivat hankkivansa jälkeläisiä. Sinun ei kuitenkaan pidä antautua epätoivoon. On tarpeen hakea apua gynekologilta, joka on tutkittava tämän ilmiön varhaisimmissa vaiheissa. Saatuaan tarvittavan hoidon on todennäköisyys säilyttää hedelmällinen toiminta ja lykätä vaihdevuosien alkamista.

Lue myös sivuiltamme: Vaihdevuodet: mikä se on? Mitkä ovat vaihdevuosien ensimmäiset oireet?

Ennenaikainen vaihdevuodet ja miksi sinun täytyy taistella sitä vastaan

Vaikka varhaisen vaihdevuodetuksen oireet, kuten kuumat aallot, aggressiivisuus, hermostuneisuus ja epämukavuus sukuelinten alueella, eivät ilmene, hoito on edelleen tarpeen. Miksi? Koska nuoret naiset johtavat enimmäkseen terveelliseen elämäntapaan ja voimakkaaseen toimintaan sekä iän myötä, vaihdevuodet eivät välttämättä ilmene. Tämä merkitsee vaaraa nuoren naisen terveydelle. Loppujen lopuksi, jos aika ei havaitse hormonaalisia muutoksia, vakavien sairauksien kehittymisen todennäköisyys on korkea: diabetes, aivohalvaus ja sydänkohtaus, hypertensio, Alzheimerin tauti. Muutokset vaikuttavat myös ulkonäköön, koska vaihdevuodet alkavat vanhenemisprosessin naisen kehossa. Ihon kunto pahenee, hiukset, kynnet putoavat. On välttämätöntä ymmärtää, että on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin varhaisen vaihdevuodetuksen hoitamiseksi, eivätkä missään tapauksessa anna asioiden kulkua, älä laita ongelmaa, älä vältä sitä.

Miten ehkäistä varhainen vaihdevuodet naisilla?

Kaikki tietävät, että vaihdevuosien puhkeamisen estäminen on mahdotonta. Sinun täytyy ymmärtää, että tämä on väistämätön vaihe jokaisen naisen elämässä, tämä on yksi luonnon lakeja. Mutta on mahdollista estää menopausin eteneminen etukäteen. Jotta vältettäisiin varhainen vaihdevuodet, on olemassa joukko sääntöjä:

 1. Oikea ravinto. Vältä ylikuumenemista, yksinkertaisten hiilihydraattien ja rasvojen syömistä, koska ne johtavat hormonaalisiin häiriöihin ja endokriinisiin sairauksiin, jotka vaikuttavat haitallisesti munasarjoihin. Säilytä vakaa paino, joka vastaa normaa, seuraa sokerin ja kolesterolin määrää. Sisällytä palkokasvit, pähkinät, kalat, vihannekset ja hedelmät, hyytelö. Älä käytä tiukkaa ruokavaliota ja paastoa.
 2. Liikunta. Liikunta ei ainoastaan ​​auta pitämään ohut hahmo, vaan se on toinen tapa ehkäistä varhainen vaihdevuodet. Liike on ennen kaikkea elämä sekä hyvä aineenvaihdunta ja terveet verisuonet.
 3. Huonojen tapojen hylkääminen. Tämä tarkoittaa tupakointia ja alkoholin juomista. Kaikki tämä vaikuttaa haitallisesti munasarjojen tilaan ja toimintaan. Huomaa, että kaikkien tutkittavien naisten, joilla on varhainen vaihdevuodet, 15% käyttää tupakkaa ja alkoholia.
 4. Säännölliset vierailut lääkäriin. Menstruusi menopaussin aikana ei lopu heti. Koska munasarjat ovat huonontuneet, kuukautiskierto on häiriintynyt ja kuukautiset ovat epäsäännöllisiä. Jos tämä tapahtuu kolmen tai neljän kuukauden kuluessa, sinun on otettava yhteyttä gynekologiin perusteellisen tutkimuksen suorittamiseksi.
 5. Sukupuoli ja synnytys. Eräs varhaisen vaihdevuosien ehkäisemisen kohta on tavallinen sukupuoli ja mieluiten säännöllisen kumppanin kanssa. Huolehdi siitä, että ei ole mitään epätoivottua raskautta, koska abortti, koska itse asiassa synnytyksen puute, vaikuttaa haitallisesti munasarjojen työhön ja edistää niiden tehtävien varhaista häviämistä.
 6. Vältä stressaavia tilanteita. Melkein epätodellinen on jatkuvasti rauhassa, mutta stressaavia tilanteita tulisi välttää. Kun jatkat uran kasvua, älä unohda loput.

Lue myös, miten munasarjojen toiminta voidaan palauttaa varhaisen vaihdevuosien aikana.

Valmistelut menopausiuhan poistamiseksi etukäteen

Miten välttää varhaisen vaihdevuodetuksen alkaminen? Nykyaikaisella lääketieteellä on mahdollisuus hoitaa varhaisen vaihdevuodet ja tarjoaa erilaisia ​​lääkkeitä, jotka pystyvät "työntämään" vaihdevuodet, jos sen esiintymisvaara on olemassa ennen määräaikaa.

Kaikkien hoitavien lääkkeiden perustana ovat synteettiset tai fytohormonit estrogeeni ja progesteroni. On tärkeää, että lääkäri vapauttaa lääkkeitä, jopa homeopaattisia aineita, kun hän on suorittanut kehon täydellisen tutkinnan vasta-aiheiden tunnistamiseksi.

Varhainen vaihdevuosien hoito synteettisillä hormoneilla

Kotimaassamme naiset ovat varovaisia ​​hormonia sisältävistä huumeista, kun niitä käytetään kaikkialla Euroopassa, ja niitä pidetään melkein ihmelääkeinä kaikissa sairauksissa. Hormonihoito on välttämätöntä, kun ilmenee varhainen vaihdevuodet ja se on tehokkain. Gynekologi voi määrätä sinulle yhden näistä lääkkeistä:

 • Femoston;
 • Divigelin;
 • Divitren;
 • klimonorma;
 • Syklo-Proginova;
 • estrioli;
 • Kliogest;
 • Premarin;
 • Proginova.

Nämä lääkkeet voivat palauttaa emättimen kudosten elastisuuden ja lievittää vaihdevuosien oireita.

Paikallisia korjaustoimenpiteitä (voiteita, geelejä, voiteita, peräpuikkoja) käytetään, jos olet huolissasi läheisistä alueista kuivuudesta ja polttamisesta sukupuolihormonien puutteen vuoksi. Tällaisia ​​keinoja käytetään myös estämään sukuelinten ja virtsaputken sairaudet. Kaikkia niitä käytetään eri tavalla, joten lue ohjeet ennen käyttöä. Lääkärit-gynekologit pitävät näitä välineitä tehokkaimpina:

Yrtit varhaisen vaihdevuodet

Varhaisen vaihdevuosien hoito naisilla voidaan toteuttaa perinteisillä menetelmillä. Jos sinulla ei ole vasta-aiheita, voit säilyttää naisen kehon terveyden, voit juoda kasviperäisiä lääkkeitä. Tällaiset kansanhoitotuotteet ovat erittäin tehokkaita ja voivat estää vaihdevuosien ennenaikaisen puhkeamisen.
On olemassa kasveja, jotka sisältävät estrogeenejä. Ne edistävät munasarjojen stimulointia ja aineenvaihduntaa kehossa. Ennen kuin käytät yrttejä, älä ole tarpeetonta kuulla asiantuntijan kanssa.

Paimenen kukkaro

Älä kiinnitä huomiota siihen, että tätä kasvia pidetään yleisesti rikkaruohona. Tämä yrtti on voimakas lähde luonnon estrogeenihormoneille. Se otetaan pieninä määrinä: 1 rkl yrttejä kaadetaan kiehuvaan veteen (200 ml) ja jätetään infuusioksi kaksi tuntia. Ota liemi 40 ml: ksi neljä kertaa päivässä.

Borovaya uterus (orthilia yksipuolinen)

Laitoksella on vahvimmat ominaisuudet, lievittää vaihdevuosien oireita, täydentää estrogeenin tasoa. Infuusion valmistamiseksi 200 ml: aan kiehuvaa vettä kaada 1 ruokalusikallinen ortiliaa. Sen jälkeen, kun olet poistunut 20 minuutin ajan ja suodattaa. Ota yksi ruokalusikallinen kolme kertaa päivässä 14 päivän ajan.

Punainen harja

Kuten aikaisemmissa yrtteissä, Rhodiola Coldilla on phytohormoneja. Juo tätä yrtti-infuusiota vuorovesi tai unettomuus. On ehdottomasti kiellettyä käyttää sitä lisääntyneellä paineella tai taipumuksella tromboosiin. Se valmistetaan näin: 1 tl kaadetaan 200 ml: aan kuumaa vettä ja infusoidaan 15 minuuttia. Juo kolme kertaa päivässä puoli lasia. Rhodiola-hoito tapahtuu 1-3 kuukauden kuluessa.

apila

Käytetään menopausaalisena lääkkeenä, joka auttaa poistamaan kuumia aaltoja. Se sisältää paljon magnesiumseleeniä, vitamiineja, kromia, kaliumia ja fosforia. Jotta keittäminen, sinun täytyy ottaa kaksi ruokalusikallista per 200 millilitraa vettä. Kiehauta vesihauteeseen 15 minuutin ajan. Jätä infuusioon kaksi tuntia. Kantaa ja juo.

Kalkkikukkien sisältämät estrogeenit ovat hyvin lähellä munasarjojen tuottamia. Linden on yleinen (poistaa hikoilun, parantaa unettomuutta ja hermostuneisuutta) ja sopii niin monille naisille. Sitä voidaan käyttää juomana (on parempi juoda aamulla, tämä lisää kehon sävyä koko päivän) tai lisää tällaista keittämistä kylpyyn.

salvia

Käytetään vuorovesi. Infuusio tehdään seuraavasti: vesi ja kuiva salvilehdet otetaan suhteessa 1:10. Kypsennetty höyrysaunassa, ei kiehuvaa 15 minuuttia. Lue lisää salvia parantavista ominaisuuksista naisilla, joilla on vaihdevuodet.

Nämä yrtit tulisi valmistaa teetä. Juo niiden kulku voi olla vain kolme kuukautta. Sen jälkeen kun on tarpeen analysoida veren hormonien pitoisuus

Vitamiinit ja homeopaattiset lääkkeet

Homeopaattiset lääkkeet eivät sisällä hormoneja, mutta niillä on hyödyllisiä vaikutuksia kehoon ja ne eivät aiheuta terveysriskejä. Niitä ei käytetä yksinään korjaavana aineena vaan pikemminkin yleisenä tonicina. Varhaisen vaihdevuosien myötä homeopatia tukee naisten immuniteettia, vähentää aggressiivisuutta ja hermostuneisuutta, stabiloi aineenvaihduntaa.

Tällaisia ​​homeopaattisia lääkkeitä määrätään:

Kiinnitä huomiota myös vitamiineihin. Ne auttavat säilyttämään houkuttelevuutesi ja kauneutesi, sillä niillä on nuorentavia vaikutuksia kaikkiin elimiin. Varhaisvaiheen vaihdevuosien häiriöoireet ja merkit auttavat poistamaan magnesium-, kalsium- ja vitamiineja ryhmistä A, D, C, E.

Vitamiinikompleksit parantavat munasarjojen, aivolisäkkeen ja muiden rauhasien toimintaa, auttavat palauttamaan elimistön kudokset, parantavat aineenvaihduntaa. Voit yhdistää vitamiineja sekä hormonien että kasviperäisten lääkkeiden kanssa. Katso multivitamiinikompleksi Ladys Day-Night Menopause Formula.

Muista, että hoito koostuu vaihdevuosien vakavuudesta. Älä määritä itse hoitoa, ota aina yhteyttä lääkäriisi.

Varhainen vaihdevuodet naisilla: nykyaikaiset hoitovaihtoehdot ja ”tulevaisuuden menetelmät”

Nuoret tytöt harvoin ajattelevat, että vaihdevuodet tulevat heidän elämäänsä joskus, heidän ihonsa "haalistuvat" heidän silmänsä edessä, ja hermosto tulee yhtäkkiä häpeäksi. Nykyiset suuntaukset eivät ole rohkaisevia - naisten, joilla on varhainen munasarjojen heikkeneminen ennen 40-vuotiaita, määrä lisääntyy. Miten varhaisen vaihdevuosien oireita havaitaan ajoissa ja onko mahdollista säilyttää terveyttä ja nuoria?

Krooniset tulehdussairaudet lantion elimissä, hallitsematon hätäratkaisu, stimulointi raskauden todennäköisyyden lisäämiseksi - kaikki tämä edistää munasarjojen toiminnan varhaishäviötä. Ajankohtainen ehkäisy ja rationaaliset lähestymistavat gynekologisten sairauksien hoitoon estävät varhaisen vaihdevuodet.

Varhainen on milloin

Vaihdevuosien alkaminen liittyy munasarjojen vähenemiseen. Normaalisti niitä edustaa stroma ja follikulaarinen laite ja ne ovat hormonaalisesti aktiivisia. Munasarjat - tärkein estrogeenin lähde, progesteroni naisen kehossa. Täällä miespuoliset hormonit muodostuvat osittain. Menopaussin aikana munasarjoja edustaa sidekudos yksittäisillä aktiivisilla soluilla, itse asiassa atrofia tapahtuu - elimen toiminnan menetys.

Munien ja vastaavasti follikkelien määrä asetetaan tytön intrauteriiniseen kehitykseen. Niiden enimmäismäärä havaitaan raskauden 20. viikolla, vain 300 tuhatta syntymäaikaa, ja niiden koko eliniän aikana munien määrä vähenee asteittain heti, kun niiden varannot ovat loppuneet, vaihdevuodet alkavat.

Munasarjojen toimintaa säätelevät aivojen aivolisäke ja hypotalamus. "Hänen tiiminsä" ja FSH: n ja LH: n vapautumisen mukaan esiintyy uusien follikkelien kasvua ja naarashormonien synteesiä. FSH- ja LH-tasot ovat koholla, koska munasarjat eivät reagoi pienempiin annoksiin, aivolisäke tuottaa suuria. Mitä korkeampi todistus, "syvempi" vaihdevuodet.

Taulukossa on esitetty varhaisen vaihdevuosien perussäännöt.

Taulukko - Varhaiset vaihdevuosien vaihtoehdot

Varhaisen vaihdevuosien kehitysvaiheet ovat samat kuin ajoissa. Tämä on premenopausaalinen jakso, joka on suoraan vaihdevuodet ja postmenopaus.

Tilan syyt

Varhaisen vaihdevuosien syyt selvitetään yleensä perusteellisen keskustelun jälkeen naisen kanssa, vaikka ensi silmäyksellä ei olisi näkyviä ongelmia.

perinnöllisyys

Varhaisvaiheen vaihdevuosien merkkejä esiintyy usein useiden sukupolvien naisilla - tyttärillä, äiteillä, isoäiteillä ja isoisillä isoäiteillä. Mutta sitä ei pidä pitää itsestäänselvyytenä. Tällaiset olosuhteet voivat laukaista piilotetut krooniset sairaudet, mukaan lukien autoimmuuninen luonne.

Perheen naiset, joilla on ollut varhaisen vaihdevuosien jaksoja, on tärkeää välttää munasarjojen leikkaukseen liittyvää manipulointia. On myös hyödyllistä tietää seuraavat asiat:

 • suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet - auttaa "munien säilyttämisessä";
 • raskaus ja synnytys - varhaisen vaihdevuodetuksen ehkäisy;
 • IVF on munasarjojen häviämisen riskitekijä.

Tulehdussairaudet

Krooninen adnexiitti johtaa munasarjojen aliravitsemukseen. Tulehdusprosessiin osallistuvat kudokset voivat menettää toimintansa. Tämän seurauksena munien lukumäärä vähenee keinotekoisesti ja munasarjojen stroma ei pysty tuottamaan tarvittavaa määrää sukupuolihormoneja. Mitä useammin esiintyy pahenemisvaiheita, sitä suurempi on varhaisen vaihdevuosien todennäköisyys.

Koulutus munasarjoista ja niiden poistaminen

Jokainen munasarjojen koulutus voi myöhemmin johtaa ympäröivien solujen atrofiaan (päätoiminnon vähenemiseen ja häviämiseen). Tämä pätee erityisesti suurikokoisiin kystoihin mekaanisen puristuksen vuoksi. Samalla niiden ympärillä ei ole lähes mitään munasarjakudosta. Varannot vähenevät, vaikka kasvaimia ei hoidettaisi kirurgisesti, ja ne suoritetaan konservatiivisesti.

Munasarjojen kudos kärsii vielä enemmän, kun kystat on poistettu munasarjoista. Endometrioosi on erityisen vaarallinen tästä näkökulmasta, vaikka laparoskooppinen poistaminen polttimista tehtiin. Banalinen polysystiikka on toisinaan verrattavissa kastraatioon.

IVF ja stimulaatio

Kun raskauden todennäköisyyttä lisäävissä tapahtumissa on todettu hedelmättömyys, munasarjoja stimuloidaan hormonaalisten lääkkeiden kanssa, usein ennen IVF-ohjelman toteuttamista. Tällaiset lääkkeet aiheuttavat samanaikaisesti suurempien follikkelien kypsymisen. Itse IVF-prosessissa käytetään usein hormonien "sokkiannostuksia". Vaikka ensimmäinen yritys onnistuu, todennäköisesti nainen päättää lopulta perheen lisäyksestä. Kaikki tämä kirjaimellisesti tyhjentää munasarjat, lisää riskiä ei vain varhaisen vaihdevuodet, vaan myös syöpä.

Autoimmuunisairaudet

Kaikkien autoimmuuniprosessien ovelointi on se, että immuunisolut alkavat tunnistaa kudoksensa vieraana aineena ja käynnistää prosessit niiden tuhoamiseksi. Useimmiten tällaiset prosessit liittyvät kilpirauhanen, ihosairauksiin ja APS, antifosfolipidisyndrooma, seisoo yksin.
Autoimmuunisairauksien seurauksena yleisen hyvinvoinnin taustalla on munasarjasuojelumäärän heikkeneminen, ne eivät enää syntetisoida tarvittavaa määrää sukupuolihormoneja ja varhainen vaihdevuodet.

Kemoterapia ja sädehoito

Altistuminen kemoterapian lääkkeille voi vaikuttaa pysyvästi munasarjojen toimintaan. Tämän alueen lääkkeet estävät solujen jakautumista, provosoivat niiden mutaatioiden kertymistä. Kun kyseessä on "soveltamisala" ja munasarjat, kun otetaan huomioon, että munien lukumäärä ei voi kasvaa elämän aikana.

Sädehoito on vaarallista, jos se suoritetaan lantion alueella. Se voi olla onkologisia prosesseja, jotka liittyvät peräsuoleen, virtsaelimiin, imusolmukkeisiin.

korostaa

Jatkuvilla stressiolosuhteilla, kroonisella väsymyksellä ja masentuneilla tiloilla on vakava vaikutus munasarjojen toiminnan säätelystä vastuussa oleviin aivorakenteisiin. Tämän seurauksena nainen ensin aiheuttaa toimintahäiriöitä, sitten anovulaatiota ja varhaisen vaihdevuodetuksen.

Varhainen vaihdevuodet: oireet

Muutama vuosi ennen ehdotettua vaihdevuosia nainen voi kiinnittää huomiota munasarjojen vähentyneen toiminnan ensimmäisiin merkkeihin. Näitä ovat seuraavat.

 • Kuukautiskierron lyhentäminen. Pysyvä asteittainen keston lasku 21–24 päivään, jos aikaisemmin oli yli 26–28 päivää, mikä on selvä osoitus munasarjojen toiminnan vähenemisestä.
 • Vähäinen purkaus. Jotkut naiset huomaavat purkautumisen luonteen myös kuukautisten toisella tai kolmannella päivällä, mikä viittaa estrogeenin riittämättömään määrään elimistössä.

Jäljellä olevat oireet ilmenevät, kun aivolisäkkeen hormonien taso nousee munasarjojen kudosaktiivisuuden puutteen vuoksi. Miten ilmenee varhainen vaihdevuodet naisilla, jotka on esitetty taulukossa.

Taulukko - Varhaisen vaihdevuosien ensimmäiset oireet

Mitä voidaan sekoittaa

Vaihdevuosien ilmenemismuodot ovat samankaltaisia ​​kuin tavanomaiset autonomisen hermoston häiriöt naisilla, jotka ovat alttiita hypokondrioille, mielialan vaihteluille, joilla on epävakaa psyko-emotionaalinen tausta. Siksi Internetissä voit tavata 25-28-vuotiaita tyttöjä, jotka ovat löytäneet merkkejä vaihdevuodesta ilman syytä. Kun vaihdat vaihdevuodet, voit sekoittaa seuraavia.

 • Kuukautiskierron rikkominen. On pidettävä mielessä, että jotkut kuukautiset tulevat joka kuudes kuukausi tai vuosi, tämä on vakava gynekologinen patologia eikä vaihdevuosien alkaminen.
 • Hysteerinen luonne. Käyttäytymistapa, naisen tyyppi voidaan myös naamioida vaihdevuosien ensimmäisenä ilmentymänä.
 • Kasvistava dystonia. "Neuvostoliiton diagnoosi" on edelleen käynnissä huolimatta virallisen vahvistuksen puutteesta, jolle on ominaista painehäviöt, ajoittaiset takykardian ja päänsärkyä.
 • Endokriinisten elinten sairaudet. Ensinnäkin kilpirauhanen, lisämunuaiset, munasarjojen ja aivolisäkkeen kasvaimet, rintarauhaset.

Mikä uhkaa tulevaisuudessa

Estrogeenit suojaavat naispuolista kehoa monista ongelmista. Estrogeenin puute johtaa muutoksiin aineenvaihdunnassa, elinjärjestelmien rakenteessa ja toiminnassa. Huomattavia muutoksia tapahtuu kahden tai kolmen vuoden kuluttua munasarjojen toiminnan lopettamisesta, toinen osa vain 15-20 jälkeen. Mutta yksi asia, jos huipentuma esiintyy 50 ja vakavissa rikkomisissa 70 vuoden aikana, ja toinen - 35 ja 55, vastaavasti. Ei vain lisää taipumusta erilaisiin sairauksiin, vaan myös pahentaa yleistä terveydentilaa. Taulukossa on esitetty estrogeenien kohde-elimet ja olosuhteet, joita esiintyy, kun naisten sukupuolihormoneja on pulaa vaihdevuosien aikana.

Taulukko - Mikä on vaarallinen varhainen vaihdevuodet

Vaaditut testit

Luotettava vahvistus vaihdevuosien alkamisesta on naisen hormonaalisen profiilin ja ultraäänitietojen määrittäminen. Perusteet esitetään taulukossa.

Taulukko - Laboratorio- ja instrumentaalinen vahvistus vaihdevuodesta

Jotta voitaisiin sulkea pois muita samankaltaisen kliinisen kuvan aiheuttamia patologisia tiloja, suoritetaan useita lisätutkimuksia:

 • kilpirauhashormonitasojen määrittäminen;
 • verenpaineen mittaus;
 • mammografian
 • tarvittaessa aivojen CT tai MRI;
 • yleiset ja biokemialliset verikokeet.

Hoidon piirteet

Varhaisten vaihdevuosien hoitomenetelmät vaihtelevat elämäntapamuutoksista, ravitsemuksesta kasviperäisiin lääkkeisiin ja hormonikorvaushoitoon (hormonikorvaushoitoon). Vain asiantuntija voi määrittää sopivimman vaihtoehdon tietyssä tapauksessa vertaamalla vaihdevuosien oireiden vakavuutta ja komplikaatioiden riskejä, muiden tautien kehittymistä. Jokaisella hoitovaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa.

lääkitys

Koska hormonikorvaushoito voi käyttää eri ryhmien lääkkeitä ja hormoneja. Seuraavassa on korostettu taulukossa.

Taulukko - HRT-variaatiot, joissa on varhainen vaihdevuodet

Folk-menetelmät

Kasviperäisen hoidon periaatteet ja niihin perustuvat fytoestrogeenien vaikutus naisen kehoon. Seuraavia laitoksia käytetään useammin kuin toisia:

 • boorin kohtu;
 • punainen harja;
 • tähkäkimikki;
 • apila;
 • humalan kartiot;
 • Angelica officinalis.

Hermoston toiminnan normalisoimiseksi on usein lisätty salvia, minttua, orapihlaja, lehmää ja koiruohoa. Kansanhoitoa tulisi käyttää myös lääkärin kanssa.

Kasvien perusteella on olemassa suuri määrä lääkkeitä, jotka auttavat selviytymään kasvullisista oireista varhaisen huipentuman aikana. Ne auttavat vähentämään FSH: n tasoa. Luettelo on seuraava:

Elämäntapa

Käyttäytyminen vaihdevuosien kanssa auttaa muuttamaan käyttäytymistä. Naisten arvioinnit vahvistavat, että säännöllinen liikunta, oikea ja tasapainoinen ravitsemus parantavat huomattavasti terveyttä. Tämä vähentää vaihdevuosien komplikaatioiden riskiä, ​​myös pitkällä aikavälillä, lisää naisen laatua ja elinajanodotusta.

Muut lääkkeet

Tuloksena olevien sairauksien korjaamiseksi voidaan käyttää muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat koko naisen elämänlaatuun. Nämä ovat masennuslääkkeitä, verenpainetta alentavia tabletteja, hypoglykeemisiä lääkkeitä ja muita oireenmukaiseen hoitoon.

Kantasolujen kokeet

Nykyään kokeiden tasolla varhainen vaihdevuosia hoidetaan kantasoluilla. Tämä on lupaava suunta munasarjan toiminnan palauttamiseksi. Polypotenttisolujen avulla on mahdollista jatkaa sukupuolirauhasen toimintaa riippumattomaan raskauteen asti.

Joissakin tapauksissa (esimerkiksi tulevassa kemoterapiassa tai sädehoidossa) on tarpeen miettiä oman munasi jäädyttämistä. Tämä voi myös antaa mahdollisuuden tulla naiseksi äidiksi, vaikkakaan korvaavan äitiyden avulla, mutta biologisesti se on verinen lapsi.

Onko mahdollista tulla raskaaksi

Varhaisen vaihdevuosien aikana nuoret naiset, varsinkin ne, joilla ei ole vielä ollut aikaa saada lapsia, ihmettelevät, voitko tulla raskaaksi ja miten. Teoreettisesti käsitys on mahdollista niin kauan kuin nainen kasvaa follikkeleita ja ovulaatio tapahtuu. On tapauksia, joissa "varhainen vaihdevuodet" yhdeksän kuukauden kuluttua "kului" lapsen syntymän jälkeen. Nämä ovat kuitenkin casuistisia tapauksia, ei säännöllisyyttä.

Kuinka varoittaa

Joissakin tapauksissa varhaisen vaihdevuodetuksen ehkäisemiseksi ei ole mahdollista, erityisesti geneettisellä taipumuksella, piilotetuilla autoimmuunisairauksilla, samalla kun munasarjat poistetaan kasvainten muodostumisesta johtuen. Muussa tapauksessa seuraavat esteet ovat:

 • seksuaalinen valppaus, joka estää STI: t ja tulehdusprosessit lantion alueella;
 • kyky välttää stressiä;
 • sitoutuminen terveelliseen elämäntapaan;
 • raskaus ja synnytys alle 35-vuotiailla.

Varhainen vaihdevuodet eivät ole lause naiselle. Nykyaikaiset tarkastus- ja hoitomenetelmät auttavat määrittämään rikkomusten syyn ja valitsemaan kussakin tapauksessa sopivimman hoidon. Tärkeintä ei ole sulkea, vaan löytää asiantuntija, joka auttaa ratkaisemaan ongelman ja vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi.

Arvostelut: "Tides, paine, mielialan vaihtelut..."

Olen 33-vuotias. Helmikuussa 2013 tehtiin toinen toimenpide munasarjakystoille. Sen jälkeen kaikki alkoi..... Kuukausittainen, kuuma vilkkuu, pelon tunne, ärtyneisyys, huono unta. Femoston nimitettiin 2.10, joi sen vuodessa, ja hänelle kerrottiin ottamaan tauko. Ensimmäisellä viikolla tai kahdella oli vielä mitään, ja sitten ajattelin, että menisin mieleeni... Minä tuskin nukkui pari yötä, asun omassa maailmassa... ja minulla on myös aviomies ja poika. Haluan todella synnyttää toisen... mitä tehdä, neuvoa kaikkia, jotka ovat kohdanneet tällaisen ongelman...

Olen 39. Kuukausi on kerran vuodessa. Gynekologi asettaa ennenaikaisen munasarjan loppumisen oireyhtymän. Ilmeisesti tämä on SRIA - resistenttien munasarjojen vähenemisen oireyhtymä. Painonmuutos oli. Jotenkin, huomaamatta vuoden ajan, sain 10 kiloa. Mutta siitä lähtien Olin aina kuollut ja laiha, sitten kaikki sanoivat, että se oli minulle erittäin hyvä
Olen tarkkaillut endokrinogolissa ja gynekologissa. Erityistä hoitoa ei määrätty. Mutta ei, endokrinologi määritti jotain maksalle, Ursofalkille, kuuden kuukauden ajan, metformiini.
Tee säännöllisesti ultraääni libidosta. Erityistä vetovoiman vähenemistä ei havaita. Sukupuoli on edelleen säännöllinen (3-5 kertaa viikossa)... En aina pääse orgasmiin, mutta se tapahtuu miellyttävästi. Yöhikoilu alkoi usein vaivautua. Tides ei sellaisenaan huomaa. Toistaiseksi en huomaisi, että se antoi minulle erityistä haittaa.

Ystäväni joukossa on muutamia esimerkkejä varhaisesta vaihdevuodesta ilman hormoneja ja hormonien kanssa. Ja muutama normaalissa ajassa, mutta korvaushoidolla ja ilman. Ilman hormoneja alkaa hajota lähes välittömästi. Ulkoisesti se ei ehkä ole niin havaittavissa, mutta ero on valtava tunteiden ja terveyden kannalta. Vuorovesi, paine, mielialan vaihtelut ja sitten hypertensio, nivelet, suonet ja paljon ongelmia ensimmäisten kolmen vuoden aikana. Korvaushoidossa monet ilmenemismuodot tulevat olemaan lähes välittömästi, ts. elämänlaatu paranee. Joka tapauksessa lääkäri tarvitsee kattavan tutkimuksen ja hormonien nimittämisen eikä itsehoitoa.

Olen 29-vuotias. Lähes 3 vuoden tutkimusten ja hoitojen jälkeen kaikki päättyi SIA: n diagnoosiin. Syytän tästä kahdesta viimeisestä laparoskopiasta, jossa munasarjat vain kaivasivat. Minulla ei ole enää kuukausittaisia. Yhdessä munasarjassa on myös ei-kehittyvä follikkeli, kohdun limakalvo. Climacteric huuhtelu, unettomuus, alennettu libido alkoi - kaikki merkit vaihdevuodet, kuten yli 50-vuotiailla naisilla... Annoin veren hormonien endokrinologi, odottaen tuloksia. He sanoivat, että he juovat jatkuvasti HRT: tä. Femostonin alkaminen, kunto parani. Tunnelma on hyvä, vaikka lapset eivät enää odota.
Onko joku kohdannut tällaisen diagnoosin? Miten selviytyä?

Varhaisen vaihdevuosien ehkäisy

Odottamaton vaara: varhaisen vaihdevuodetuksen tärkeimmät syyt ja ehkäisy

Kun tämä tapahtuu 50-vuotiaana, voit hengittää ja ottaa sen, mitä tapahtui annettuna, ja sitten löytää positiiviset näkökohdat ja nauttia edelleen elämästä. Mutta entä jos näin tapahtuu 30 asteen kanssa?

Vaihdevuodet tai vaihdevuodet ovat oireiden kompleksi, johon liittyy psyko-emotionaalisia ja vasomotorisia häiriöitä: kuumat aallot, liiallinen ärtyneisyys, hypertensio jne. Ne liittyvät hormonitasojen muutoksiin ja munasarjojen toimintaan.

Vaihdevuosien keski-ikä on 45-55 vuotta. Normaalisti se etenee vähitellen ja lisääntymistoiminnon sujuvasti. Varhainen vaihdevuodet ovat eri asia. Se tapahtuu nopeutetusti ja joskus salamannopeasti. Ja siihen liittyy useita epämiellyttäviä oireita:

 • Kuukautiskierron rikkominen
 • Liiallinen hikoilu
 • Unihäiriöt
 • Lisääntynyt väsymys
 • ärtyvyys
 • Emättimen polttava tunne
 • Kivulias virtsaaminen

Objektiiviset syyt varhaiseen vaihdevuosiin

Varhaisen vaihdevuosien syyt ovat erilaiset, mutta ne kaikki toimivat suoraan munasarjoissa, vahingoittavat niitä peruuttamattomasti.

 • Ensinnäkin ovat leikkaustoimenpiteet lantion elinten alueella. Keho ei anna anteeksi ja antaa sinulle tietoa heidän tyytymättömyydestään vakaviin seurauksiin. Mitä operatiivisia elementtejä voi aiheuttaa varhaisen vaihdevuodet? Useimmiten tämä on munasarjakystan poistaminen, adheesioiden leikkaaminen, putkien sitominen, kohdunulkoinen raskaus jne. Myös tämä varhaisen vaihdevuosien syiden ryhmä sisältää leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja munasarjojen krooniset tulehdussairaudet.
 • Seuraavaksi luettelossa - sädehoito. Esimerkiksi kohdun syöpässä määrätty säteilyannos kirjaimellisesti katoaa munasarjat ja vaihdevuodet voivat esiintyä toisen istunnon jälkeen.
 • Autoimmuunisairaudet ovat prosesseja, joilla keho havaitsee solunsa antigeeneiksi ja alkaa tuottaa vasta-aineita niitä vastaan. Näitä ovat Addisonin tauti, johon liittyy lisämunuaisen vaurioita, tyypin 1 diabetes, joidenkin hypotyreoosien tyypit (kilpirauhasen toimintahäiriö). Kaikkiin näihin olosuhteisiin liittyy munasarjojen vaurioituminen.
 • Geneettinen taipumus voi vaikuttaa munasarjojen suorituskykyyn, se on kysymys toisen X-kromosomin toiminnan häiriöistä tai sen täydellisestä poissaolosta. Tässä tapauksessa munien määrä kehossa on paljon vähemmän kuin normi.
 • Myös varhaisen vaihdevuosien syiden joukossa on havaittu väärin valittujen ehkäisypillereiden käyttöönotto pitkällä aikavälillä, lihavuus tai päinvastoin uuvuttava ruokavalio.

Useimmiten varhaisen vaihdevuodetuksen syy on kuitenkin tuntematon. On olemassa teoria, että koko asia on viruksia, joiden hiukkaset on upotettu soluihin ja aiheuttavat follikkelin kuoleman. Kuitenkin lähes 20 vuoden työssä naisten terveyden alalla päädyin päätelmiin, joita ei enää tarvitse enää vahvistaa. Kaikki kuin kämmen.

Varhaisen vaihdevuosien pääasiallinen syy

Haluan korostaa heti, että puhumme tapauksista, joissa naisella ei ole objektiivisia edellytyksiä varhaisen vaihdevuodetuksen alkamiselle, ei lääketieteellistä eikä ikää. Ja tässä on vaarana yllättää joku odottamattomalla lausunnolla, mutta joillekin se on päinvastoin triviaali, mutta on syytä sanoa: tärkein varhaisen vaihdevuosien syy on elämän korkea stressi ja se, että nykyaikainen nainen ei pysty selviytymään siitä.

Millaisia ​​feats ne odottavat naiselta? Jäykkyys, läpäisevyys ja melkein taistelevia ominaisuuksia liiketoimintaa varten, ilmiömäisen uran rakentaminen, perheen tarjoaminen, ajoissa oleminen ja kaiken tekeminen äärimmäisestä ajamisesta tiellä muuttuvan pyörän luo. Sisäiset resurssit alkavat vilkkua nopeasti, mutta niitä ei voi täydentää! Naisellinen periaate on niin masentunut, että se, joka ruokkii naista itselleen, hänen rakkaansa ja hänen ympärillään olevat, on tukossa, kulmautunut. Naisena oleminen ulkoisesti johtaa paljon. Koska nainen sisällä - yksiköt. On mahdotonta kehittää miesten luonnetta ja laatua viime vuosikymmeninä maksamatta siitä! Elämän vilske, rikkaan miehen harjoittaminen, korkea tulo, Prada-pussi ja niin edelleen, vie naisen pois hänen olemuksestaan, itsestään. Valitsemalla ulkoisen ja sisäisen, nainen pitää parempana ensimmäistä.

Kuolema: elävä organismi, 200%!

Kyllä, kyllä! Tässä aksioomissa kukaan ei voi vakuuttaa minua. Ei ole mitään argumentteja! On jo osoitettu, että meillä on kaksi aivoa - pää ja suolisto. Toinen taksi tunteet, mielialan vaihtelut, koskemattomuus ja antaa meille jopa 2 kiloa hyödyllisiä mikrobeja. Koko maailma uskoi sen. Mutta miksi emme vieläkään usko uskollisuuteen psyko-emotionaalisen ja hormonaalisen hyvinvoinnin suhteeseen kohtuun! Sukupuolielin, joka antaa elämän. Elin, joka puhuu välittömästi omistajansa sukupuolesta. Miksi emme ajattele, että kieltäytymällä naisellisuudesta me vahingoitamme kohtua!

Miten hän kostaa meitä? Tämä ei ole sydän! Ei tule sydänkohtaus. Sen sijaan tauti ja... vaihdevuodet. Kohtu on elävä organismi. Hän tuntee kaiken samoilla värähtelyillä, samalla korujen tarkkuudella kuin aivomme, anturit jne. Ja aivan yhtä hyvin hän kysyy ensin hiljaa apua. Climax voi tulla melko dynaamisesti. Mutta silti ei hetkessä. Aluksi emäntä lähettää SOS-signaaleja, hälytyskellot tulevat. Se sattuu, sitten toinen, jotkut epäonnistumiset, jotkut metamorfoosi yleisessä kunnossa... Hän varoittaa!

Mitä tehdä varhaisen vaihdevuodetuksen estämiseksi

Samalla miljoonat naiset elävät kokeneiden psykotraumien kanssa ja loukkauksia. Jotta heidät pysyisivät itsessään, nainen viettää upeita resursseja. Rikollisuus on kauhea asia. Ja kunnes kaikki lohkot, kaikki kiput, jotka elävät sisällä, eivät ole valmiita, negatiiviset prosessit jatkuvat ja sisältävät ohjelman "Anti-Woman". Sosiaalisen täytäntöönpanon olisi oltava naisten saatavilla ja niillä on oltava oikeat painopisteet. Taistelemme naispuolisen alkamisen kanssa, emme tule miehiksi, olemme juuttuneet keskelle, löydämme itsemme tyhjiössä, sosiaalisten stereotypioiden otteessa. Jaguar, Bentley, eikä varapuheenjohtajan virka tai korkea palkka hengittävät elämääsi olemassaoloon. Ulkoinen ja sisäinen... - tässä taistelussa toisen täytyy voittaa, koska ensimmäinen johtaa aina yhteen paikkaan - umpikujaan, voiman ja sisäisten resurssien menettämiseen ja lähes "kuolleeseen" naiselliseen. Ja miten elää sen kanssa?

Määritellään useita ratkaisuja:

 • Vähennä elämän stressiä! Se on mahdollista! Ja tämä on jokaisen päivän tehtävä.
 • Muista elää tietoisesti! Avaa silmäsi leveäksi, huomaa, mitä teet, missä olet. Joka päivä on ainutlaatuinen! Ja sinun täytyy elää, olla elossa sisällä! Älä vähennä olemustasi kahteen painopisteeseen - sosiaaliseen asemaan ja taloudelliseen hyvinvointiin. Eikä vähennä kaikkia tunteita kapealla listalla - aggressiota ja kipua.
 • Lantion lihakset tarvitsevat selvästi koulutusta. Kohdun ja elämäsi ovat yhteydessä syntymästä loppuun. Joten huolehdi hänestä. Ja hän tarvitsee vahvoja lantionpohjan lihaksia. Tämä tekee negatiivisista tunteista helppoa. Tunteiden nousu, kuten satunnainen tuuli, ja katosi, ei aiheuttanut mitään haavoja ja rikoksia sieluun.

Climax naisilla - klinikka, oireet, diagnoosi, hoito, ehkäisy | Terveys ja lääketiede

Aivolisäkkeen gonadotrooppisten hormoneiden ja hypotalamuksen ja aivolisäkkeen välisen järjestelmän toiminnan ansiosta munasarjassa esiintyy kasvua, follikkelien kehittymistä, ovulaatiota ja corpus luteumin kehittymistä. Iän myötä hypotalamuksessa esiintyy kuitenkin muuttumattomia muutoksia, jotka johtavat gonadotropiinien, pääasiassa follitropiinin, lisääntyneeseen tuotantoon.

Estradiolin erittyminen on huomattavasti rajoitettua ja jonkin verran pienemmässä määrin muita hormoneja: estroni, androstiendiooli, testosteroni ja progesteroni, jotka aiheuttavat epäsäännöllisten, anovulatoristen syklien esiintymisen johtuen kohdun stimulaatiosta estrogeeneillä.

Ensisijaiset hormonaaliset häiriöt - follitropiinin tason nousu, mikä osoittaa munasarjojen aktivoitumisen lisääntymistä, mikä vähentää asteittain niiden potentiaalia. Vaihdevuosien jälkeen määritetään estronipitoisuudet, joista tulee tärkein veressä kiertävä estrogeeni. Kaikki nämä prosessit aiheuttavat hedelmällisen toiminnan häviämisen, kuukautisten lopettamisen, ja hormonaalinen epätasapaino naisen kehossa muodostaa tyypillisiä kliinisiä oireita.

Climax naisten klinikalla.

Akuutin estrogeenipuutoksen varhaiset ongelmat kuuluvat vaihdevuosien komplikaatioihin, osteoporoosiin, sepelvaltimotautiin, Alzheimerin taudin kehittymiseen.

Naisten tyypillisiä vaihdevuosien oireita on jaettu kolmeen ryhmään:

 • vasomotori (kuumat aallot, kuume, hikoilu, päänsärky, hypotensio, takykardia);
 • emotionaalinen-henkinen (ärtyneisyys, uneliaisuus, yleinen heikkous, masennus, alemmuuden tunne, unihäiriöt, unettomuus, heikentynyt libido).
 1. Keskivaiheen vaihdevuosien oireet:
 • virtsatiehäiriöt (estrogeenipuutoksen aiheuttama sukuelinten atrofia, joka ilmenee yhdynnän aikana kipua, kutinaa, dyspareuniaa, virtsaputkea, virtsankarkailua).
 1. Myöhäiset vaihto-ongelmat:
 • osteoporoosi;
 • sydän- ja verisuonitaudit.
Katso myös: Hätäapu traumaattisen aivovaurion varalta (ensimmäinen)

Vaihdevuosien aikana luun resorptio lisääntyy, mikä johtaa osteoporoosiin. Postmenopausaalinen osteoporoosi on myöhäinen metabolinen endokriininen häiriö, joka esiintyy vaihdevuosien aikana ja jolle on tunnusomaista luumassan väheneminen ja luukudoksen mikrorakenteen rikkominen. Tämän seurauksena luiden hauraus kasvaa ja johtaa murtumiin. Tärkein asia, joka erottaa postmenopausaalisen osteoporoosin, on kliinisten oireiden puuttuminen siihen asti, kun se aiheuttaa murtumia.

Toistaiseksi naisten sydän- ja verisuonitautit (angina pectoris, iskeeminen sydänsairaus, ateroskleroosi) kehittyvät harvemmin kuin miehillä. Kääntymispiste on vaihdevuodet. Estrogeenin suojamekanismit muodostuvat tiettyjen lipidifraktioiden metabolian vaikutuksesta verisuonten seinämässä tapahtuviin aineenvaihduntaan estrogeenireseptorien, vasoaktiivisten peptidien, prostaglandiinien, prostasykliinien synteesin kautta. Estrogeenin epäsuora vaikutus verenpaineeseen vähentämällä verisuonten sävyjä, insuliini- hiilihydraatin aineenvaihduntaa.

Climax naisilla Diagnoosi.

Testosteronin, follitropiinin, prolaktiinin, kortisolin, estronin määrän määrittäminen veressä antaa käsityksen hormonaalisesta tilasta vaihdevuosien aikana. Hahmot vähenevät estrogeenitasoissa, lisääntyneet gonadotropiinit ja prolaktiini. Joskus testosteronin, kortisolin ja estronin pitoisuudet voivat nousta.

Kolposytologian tutkimuksen aikana, mukaan lukien oppilaan oire ja arborisaation ilmiö, voidaan arvioida organismin estrogeenistä kyllästymistä.

Emättimen eritteessä - hormoneiden vähentynyt taso, tasoittamalla saniaisten luonteen rakenne kiteytymisen aikana.

45 - 50-vuotiailla naisilla esiintyvien anovulatoristen syklien esiintyminen saattaa merkitä ensimmäisiä merkkejä vaihdevuosien oireyhtymästä, joka on diagnosoitu mittaamalla peräsuolen lämpötilaa kolmen kuukautiskierron aikana.

Climax naisilla Hoito.

Menopausaalista oireyhtymää sairastavien naisten hoidon tulee olla kattava.

Hormonihoito.

Hormonisista lääkkeistä käytettiin estrogeenejä estradiolivaleraatin muodossa proginovan valmistuksessa tai 17-estradiolin muodossa - estrofemien valmistuksessa suun kautta annettavaksi, Vagif - emättimen käyttöön ja Divigel - transdermaaliseen käyttöön.

Korkea endometriumin syövän riski estrogeenimonoterapiassa tekee niistä vain hysterektomian jälkeen. Muissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää estrogeenejä yhdessä gestageenien kanssa, mikä vähentää neoplastisten prosessien riskiä.

170H-progesteronin johdannaiset - syproteroniasetaatti, medrogestoni, megestroliasetaatti (istukan alkuperä) ja ligegestoni, proligestoni, nomegestroliasetaatti (ei-istentaarinen alkuperä) - estrogeenisten vaikutusten taustalla on alhainen androgeeninen aktiivisuus, joka käytännössä ei vähennä estrogeenien hyödyllistä vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin voidaan käyttää sellaisten naisten hoidossa, joilla on sydän- ja verisuonisairaudet.

Katso myös: Lasten syöstymisen syyt

Haittavaikutukset - masennus, aggressiivisuus, ahdistuneisuus, suorituskyvyn heikkeneminen.

19-nortestosteronin johdannaiset - noretindroni, linestrenoli, ortisteroniasetaatti, levonorgestreeli, desogestreeli, gestodeeni, dienogesti - lääkkeet, joilla on tietty androgeeninen aktiivisuus, stimuloivat maksan lipoproteiineja. He pystyvät parantamaan libidoa, parantamaan mielialaa, ruokahalua ja tuottamaan osteoprotektiivista vaikutusta.

Ennaltaehkäisevän hoidon kesto naisilla, joilla on suuri osteoporoosiriski ja sydän- ja verisuonitaudit, on 5-7 vuotta.

Climax naisten ehkäisyssä.

Naisten luukudoksen rakenteellisten ja toiminnallisten muutosten ehkäisemiseksi ja eliminoimiseksi tarvittavien toimenpiteiden kompleksi munasarjojen toiminnan luonnollisen häviämisen aikana sisältää postmenopausaalisen hormonikorvaushoidon, jonka tarkoituksena on palauttaa sukupuolen steroidihormoneiden fysiologinen taso.

Vaihdevuosien merkkejä 50-vuotiailla naisilla.

Perustuu: terveys-medicine.info

Jos löydät virheen, valitse tekstiosa ja paina Ctrl + Enter.

Luku 3. Vaihdevuodon hoito ja ehkäisy IV jakso. Climax | Lue verkossa ilman rekisteröitymistä

Luku 3. Vaihdevuosien hoito ja ehkäisy

Menopausaalisen oireyhtymän hoito on tehokasta vain silloin, kun se alkaa provosoivien tekijöiden eliminoimisesta, ja se yhdistetään lepotilan normalisoitumiseen (vähintään 7–8 tuntia päivässä), työhön ja lepoon, syrjäytymiseen tai ainakin minimoimaan kaikki työperäiset vaarat jatkuvalla hoidolla. kaikki olemassa olevat sairaudet ja asianmukaisen profiilin lääkäreiden tarkkailu (tarvittaessa).

Liikunta ja lepo

Kaikki vaihdevuosien oireet pahenevat ja pahenevat hypodynaamisissa olosuhteissa. Siksi edes lyhyt aamun voimistelu, jopa altis, helpottaa epäilemättä naisen tilaa, parantaa verenkiertoa, helpottaa siirtymistä yön lepotilasta päivävaiheeseen. Fyysistä toimintaa on lähestyttävä varoen. Jos naisen paino ei ole paljon korkeampi kuin normi ja hän on ollut käynnissä ennen, on välttämätöntä jatkaa tätä sekä vaihdevuodet että vanhuus. Jos ennen kuin nainen ei ollut käynnissä, on vielä parempi aloittaa kävely, lisätä etäisyyttä ja sitten kävelynopeutta. Ja jos paino on suuri (liikalihavuusluokka II - III) eli se ylittää normaalin painon 15–25 kg (tai enemmän), niin on mahdotonta aloittaa lenkillä: sydän ei yksinkertaisesti kestä tällaista kuormaa. Liiallisen naisen tulisi aloittaa lataamisesta ja kävelystä, ja heti kun paino normalisoituu hieman, voit alkaa ajaa vähitellen, mutta pulssin ja verenpaineen valvonnassa. On suositeltavaa osallistua terveysryhmiin (joissa on erikoiskouluttaja ja lääkäri).

Sinun ei pitäisi työskennellä kovasti ennen nukkumaanmenoa, pitää hyvää illallista, katsoa televisiota pitkään, lukea. Kun ensimmäiset unihäiriöt ilmenevät, työ on lopetettava 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, kävele ennen nukkumaanmenoa, lämmin kylpy (tai lämmin suihku).

Kävely, raitista ilmaa kävely on aina välttämätöntä naiselle ja erityisesti tänä aikana. On suositeltavaa viettää noin kaksi tuntia päivässä raittiiseen ilmaan.

Vesi on hyvin hyvä tässä vaiheessa: pyyhkiminen, suihku fyysisen toiminnan jälkeen; lämmin suihku kaulusalueella aamulla; jalka kylpyjä illalla; luokat uima-altaassa, erityisesti yhdistettynä wellness-ryhmän luokkiin.

Illalla tai aamulla ei ole huono ottaa kontrastisuihku (mutta ei ennen nukkumaanmenoa) - sekä hermoston että kasvullisten järjestelmien sammuttamiseen ja vakauttamiseen; mutta samanaikaisesti tarvitaan myös asteittaisuutta ja johdonmukaisuutta: kontrasti (viileän ja lämpimän veden välinen ero) kasvaa hitaasti omien tunteidensa perusteella, joiden pitäisi olla miellyttäviä; on välttämätöntä viimeistellä ensin lämpimällä vedellä; viileän (ja sitten kylmän) veden altistumisen pitäisi olla kaksi kertaa lyhyempi (1 minuutti - kylmä ja 2 minuuttia - kuuma).

Kun vaihdevuodet tulevat esiin, useimmat naiset ovat vähentäneet libidoa tai toiveita vastakkaiseen sukupuoleen, joten nainen kaikin tavoin "poikkeaa" miehensä tarjoamasta sukupuoliyhteydestä. Vaikeudet tässä voi olla nainen seuraavassa. Aikaisemmin sanottiin, että seksuaalinen elämä ilmasto-olosuhteissa (ja senilissä) voi olla vaikeaa johtuen voitelun puutteesta ja sisäänkäynnin kapenemisesta, mikä vähentää emättimen taittumista ja venyvyyttä.

Mitä harvemmin nainen elää sukupuoleen, sitä enemmän ja nopeammin emätin kapenee ja pysähtyy.

Jatkuva koulutus ja voitelu hidastavat tätä peruuttamatonta prosessia ja tekevät yhdynnästä nautittavampaa.

Jos postmenopausaalisilla naisilla on kuitenkin liiallista supistumista ja kuivumista, jotka häiritsevät suuresti sukupuoliyhdistystä, jota ei voida korjata eri voiteilla, saattaa syntyä kysymys hormonihoidosta. Hormonit vain 2-3 kuukauden kuluttua voivat lisätä emättimen kyvyttömyyttä ja sen voitelua. Hormonihoitoa määrää ja valvoo vain gynekologi.

Jos se on mahdollista, ei ole huono tehdä yleisiä vartalohierontaistuntoja, 15–20 menettelyä vähintään kahdesti vuodessa (kevät ja syksy), tai ainakin pään ja kaulan hieronta (kaulusalue). Hieronta voidaan tehdä melkein kaikille, vain sairauksien varalta, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Hieronta on vasta-aiheinen syöpään, hyvänlaatuisten ja pahanlaatuisten kasvainten esiintymiseen.

Oikea ravitsemus vaihdevuosien aikana on erittäin tärkeää. Itse asiassa se on tärkeää jokaisen naisen elämän aikana - toimenpiteenä, jolla ehkäistään lihavuus, maksasairaus, ruoansulatuskanava ja patologinen vaihdevuodet.

Ja vaihdevuodet, tasapainoinen ruokavalio on yksi hoitomenetelmistä. Samalla on otettava huomioon 3 tekijää:

1) ruoan tila ja tiheys (ruoan tulisi olla murto-osa - 5–6 kertaa päivässä, 3–3,5 tuntia);

2) elintarvikkeiden järkevä valinta;

3) asianmukaisesti valittu kalorivalmiste.

Yksi tyypillisistä vaihdevuosien oireista on ruumiinpainon lisääntyminen (tai harvemmin väheneminen), joten ruokavaliohoito on välttämätöntä lähes kaikille naisille vaihdevuosien aikana.

Tällä hetkellä kirjallisuudessa on lukuisia vaihtoehtoja ruokavalion purkamiseen. Ruokavalion valinta määräytyy terveydentilan ja tiettyjen sairauksien, lihavuuden luonteen ja yksinkertaisesti naisen makuun: ruokavalio, joka sietää helpommin ja mielihyvin, johtaa nopeasti menestykseen.

Vaihdevuosien aikana kaikkia naisia ​​suositellaan rajoittamaan suolan saantia (enintään 1,5 g / vrk), sokeria, nesteitä (enintään 1–1,5 litraa vapaata nestettä päivässä teetä, paremmin vihreää, kompotteja, hyytelöä, maitotuotteita); myös rajoittaa leivän ja jauhotuotteiden määrää (siirry täysjyväleipää); kaivos- (liha) keitot - paremmat kasvis keitot ja kaali keitto; mausteisia mausteita sekä elintarvikkeita, joissa on paljon kolesterolia (suklaa, munat, hanhet, ankat, sianliha).

Suositeltavat elintarvikkeet ovat: raakoja vihanneksia ja hedelmiä, keitettyä naudanlihaa, jogurttia, raejuustoa, proteiinia omeletteja, Herculesia ja tattari-viljaa.

Ruokavaliosta tulisi poistaa kakut, leivonnaiset, leivonnaiset. Päivän viimeisen aterian pitäisi olla viimeistään klo 19.00.

On suositeltavaa suorittaa paastopäivät 1–2 kertaa viikossa: kefiiri - 1,5–2 l kefiriä päivässä, liha - 400–500 g lihaa plus 200 g vihanneksia, omena - 1,5–2 kg makeuttamattomia omenoita.

Voit suorittaa täydellisen paastoamisen - täydellisen pidättymisen ruoasta (tai ruoasta ja vedestä) yhden päivän ajan paastokaudella paastopäivän lopussa - tämä on hyvä vartalonpuhdistus ja hidastaa ikääntymisprosessia. Mutta on tärkeää kunnolla palauttaa nälkäisen päivän jälkeen: kaksi päivää et voi syödä suolaa, proteiinia, sokeria, tuoretta (ja erityisesti makeaa) leipää, makeaa soodaa, paistettua ja mausteista ruokaa, voita ja jopa kasviöljyä. Jatkuvalla paastolla (kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa) keho siirtyy puhdistuksen rytmiin, ja muutaman kuukauden kuluttua alkaa tasainen laihtuminen. Tärkeintä ei ole aloittaa intensiivistä ja runsasta ruokavaliota elpymisen jälkeen ja elpymisen aikana.

Lähes aina potilailla, joilla on tyypillinen klorakteerisen oireyhtymän muoto lievässä muodossa, kaikkien edellä lueteltujen toimenpiteiden avulla on mahdollista kokonaan pysäyttää oireyhtymä tai helpottaa sen kulkua.

Kaikissa patologisissa vaihdevuosien muodoissa on otettava vitamiineja, erityisesti talvella ja keväällä.

A-vitamiini Hyperestrogenismi (dysfunktionaalinen kohdun verenvuoto endometriumin hyperplasialla ja mastopatialla) vaatii A-vitamiinin saantia, koska se vähentää rinta- ja sukuelinten herkkyyttä estrogeeneille, on syövänvastainen ja sillä on myös edullinen vaikutus ihoon ja limakalvoihin, parannetaan ihon elastisuutta, vähenee kuiviin. A-vitamiinia määrätään 10–15 tippaa mustalle leivälle 2-3 kertaa päivässä 15–20 päivän ajan 10–15 päivän tauko. Hyvällä sietokyvyllä hoitoa voidaan pidentää 6-12 kuukauteen. Kun menopausaalinen oireyhtymä, A-vitamiini otetaan alkoholiliuoksena, nimeltään "Citral" - tässä muodossa se vaikuttaa paremmin kasvulliseen hermostoon. ”Citral” 1%: n liuoksen muodossa otetaan 10–15 tippaa 1-3 kertaa päivässä 2–4 viikon ajan. Jos tänä aikana ei ole parannusta, ei enää ole suositeltavaa. Jos parannusta havaitaan, “Citral” otetaan 1-2 kuukauden pituisilla kursseilla 2-3 kuukauden taukoilla.

E-vitamiini Teoreettisesti perusteltu on E-vitamiinin käyttö vaihdevuosien aikana, koska se lisää estrogeenin ja progesteronin vaikutusta kehoon ja aktivoi myös LH: ta ja estää FSH: n, ts. Poistaa vaihdevuosien syyn. E-vitamiinilla on myös verenpainetta alentava vaikutus (alentaa verenpainetta), joten se on hyvä käyttää hypertensiossa yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

E-vitamiinilla on hyvä vaikutus verenkiertoon, mikä vahvistaa kapillaarien verisuonten seinämää ja parantaa siten kapillaarista verenkiertoa ja kudosravintoa.

Lisäksi on otettava huomioon, että E-vitamiinin pitoisuus veren seerumissa ilmasto-aikana on lähes puolittunut verrattuna normaan.

Tehokkain annos on E-vitamiinin annos, joka on 100–200 mg päivässä (enintään 300 mg) 10–15 päivän ajan. Mutta vaikutus voi olla 20–30 mg / vrk, joten annos on valittava yksilöllisesti alkaen pienistä määristä. E-vitamiinin kursseja toistetaan hyvällä teholla: 4–5 opintoja vuodessa. E-vitamiinia voidaan määrätä niille potilaille, jotka ovat vasta-aiheisia estrogeenin nimittämisessä.

Voit ottaa lääkkeen "Aevit" tai sisälle tai lihaksensisäisesti 1 ml: aan 1 päivässä 20 - 40 injektiolla, joilla on taipumus atrofisiin prosesseihin.

Kun otetaan huomioon klimataktisen oireyhtymän kevään ja syksyn kausiluonteinen paheneminen, jopa terveillä naisilla on oltava multivitamiinihoito tässä jaksossa (neljänkymmenen vuoden kuluttua) ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin. Ne, jotka ottavat A- ja E-vitamiineja erikseen, vaihtavat näitä kursseja multivitamiinikursseilla (niin ettei yliannostusta ole), erityisesti unihäiriöiden, emotionaalisten ja fyysisten ylikuormitusten osalta - ”Undevit” 1 tabletti 2–3 kertaa päivässä 20– 30 päivää aterioiden jälkeen, toistuvat kurssit - 1-2 kuukauden kuluessa; ”Dekamevit” - 1–1 kertaa päivässä 1 keltaisen ja 1 oranssin tabletin syömisen jälkeen, 20 päivän ajan, toista 2-3 kuukauden (tai muiden multivitamiinien) jälkeen.

B- ja C-vitamiinit Vanhukset lisäävät myös B- ja C-ryhmien vitamiineja. Vanhukset eivät yleensä pysty tuottamaan tai kertymään vitamiineja suoliston mikrofloorasta, joten kehomme tarvitsee C-vitamiinia joka päivä ja suurina määrinä. Raaka vihannekset, hedelmät ja yrtit korvaavat kauden puutteet, mutta talvella ja keväällä se ei selvästikään riitä. Lisäksi ikääntyessä elin jopa säilyttää C-vitamiinia voi olla vaikeaa. C-vitamiinin pitämiseksi kehossa P-vitamiini on tarpeen sen imeytymisen kannalta - rutiini. Siksi tämän iän aikana Ascorutin-tabletit ovat erittäin hyviä, 1-2 tablettia 2-3 kertaa päivässä, myös 3-4 viikon pituisissa kursseissa, joissa on tauko.

Kun menopausaalinen kardiopatia on tarpeen: vitamiinit E, A, C sekä B-ryhmän vitamiinit (B1, B2, B6). B-vitamiinit ovat välttämättömiä hermoston normaalille toiminnalle, ovat mukana elimistön redox-reaktioissa, parantavat entsyymien toimintaa ja B1-vitamiini on mukana myös estrogeenin metaboliassa.

B1-vitamiinia otetaan 10–12 mg päivässä 2–3 viikon ajan.

C-vitamiini tukee corpus luteumin, lisämunuaisen kuoren, toimintaa, se voidaan ottaa 100 - 600 mg: n pillereinä päivässä 2-3 viikon ajan.

Yli 30-vuotiaiden naisten on jouduttava ottamaan kalsiumlääkkeitä ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin, erityisesti niille, joilla on osteoporoosiriski (joilla oli osteoporoosia tai murtumia perheessä vanhuksilla, jotka synnyttivät peräkkäin tai joilla oli pitkäaikaisia ​​kroonisia sairauksia), endokriinihäiriöt, leikkaus, verenvuoto, kovaa työtä tai työtä arktisella alueella jne.). Kalsium vaatii 1000 - 1500 mg päivässä (eli 1 - 1,5 g).

Mutta sinun täytyy tietää, että kalsiumilla on erilaisia ​​kemiallisia muotoja, ja siksi sen imeytyminen elimistöön ja siten tehokkuus ovat erilaisia. Useimmat pätevät lääkärit ovat jo lopettaneet kalsiumglukonaatin suosituksen alhaisen sulavuuden vuoksi. Vaikka tehokasta ravintolisää ei ollut, murskaantunut muna-kuori toimi hyvin kehossa. Kalsiumkäsittelyn kulku on pitkä - 2-3 kuukautta.

D-vitamiini Kuoren rinnalla on välttämätöntä käyttää D-vitamiinia, joka on välttämätön kalsiumin imeytymiselle. Kesällä D-vitamiinia tuotetaan ihossa ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Kalsiumia. Nykyään on esiintynyt erinomaisia, kemiallisesti aktiivisia, helposti sulavia kalsiumia sisältäviä ravintolisäaineita, ja jokainen nainen voi hänen tahtonsa mukaan lukea huomautuksen ja valita yhden tai toisen ravintolisän. Elintarvikelisäaineiden pääasiallinen etu on, että heiltä ei koskaan tule mitään haittaa, ja nainen voi ottaa ne kuvauksen mukaan.

Erittäin hyvä kalsiumlisä, johon on lisätty D-vitamiinia, on tällä hetkellä ”kalsiumia D3 nycomed”, joka sisältää sekä kalsiumia että D-vitamiinia sekä "kalsiumia aktiivista".

Kalsiumin ottaminen edellyttää, että se on välttämätöntä osteoporoosin ehkäisemiseksi, se on hyvin tärkeä hivenaine: kalsium on mukana hermoimpulssien siirrossa, jännittävyys- ja johtumismekanismeissa, immuniteetin ylläpitämisessä, veren hyytymismekanismeissa, lihaskuitujen vähentämisessä ja verisuonten sävyjen vähentämisessä, estrogeenin synteesissä ja munanmuodostuksessa. Kolmekymmentä vuotta, jolloin munasarjojen toiminta alkaa heikentyä, on tarpeen tukea sitä kalsiumvalmisteilla, mutta kuukautiskierron kahta vaihetta ajatellen ne on otettava ensimmäisessä, estrogeenivaiheessa (eli päivästä 1 päivään 14, laskettuna alusta alkaen). kuukautiset). Ja jos naisella on jonkin verran poikkeavuuksia sykli- tai gynekologisissa sairauksissa, C-vitamiinia tulisi ottaa toisessa vaiheessa, jotta säilytetään ja stimuloidaan corpus luteumin toiminta. Kirjallisesti 2–3 tällaisen vaihtelun aikana kuukautiset palaavat normaaliksi ja terveydentila paranee. Tällainen ennaltaehkäisy edistää kuukautisten toiminnan pidempää ylläpitoa.

Ilmeisillä osteoporoosin oireilla ja vanhempien naisten murtumien jälkeen lääkäri määrää kalsiumin ja D-vitamiinin sekä naisten sukupuolihormonien (estrogeenien) ohella.

Menopausaalisen oireyhtymän hoidossa on ensinnäkin tärkeää vaikuttaa keskushermostoon, joten naiset saavat helpotusta rauhoittavissa kasveissa: äiti, valerian, orapihlaja, piparminttu (piparminttu) ja sitruunamelami (sitruuna minttu).

Pohjois-Amerikan mustalla cohoshilla on samanlainen toiminta kuin estrogeenillä, mutta se ei toimi välittömästi, joten se otetaan pitkään (mutta enintään 6 kuukauteen).

Antispasminen vaikutus (ts. Rentouttavat lihakset ja verisuonet) ovat: kuivattua soikea (ruoho), calendula (kukat).

Mäkikuisma on vahva luonnollinen masennuslääke, joten sitä suositellaan kasviperäisten teiden seoksissa, joissa on lisääntynyt reaktiivisuus ja taipumus masennukseen.

Kasvanut hikoilu suositellaan salvia. Seuraavat yrttien kerääminen on erittäin hyvä ilmasto-aikana:

1. Se on tarpeen: ruoho kuolleen mustikka - 3 tl., Motherwort ruoho - 5 tl., Hawthorn kukat - 4 tl, mäkikuisma ruoho - 2 tl., Yarrow ruoho - 1 tl. calendula kukat - 2 tl., salvia ruoho - 2 tl, kamomilla kukat - 2 tl., ruusunmarjat - 3 tl., astelapuu kuori - 4 tl.

Valmistus. Kaikki sekoitettu. Vaadi 400 ml kiehuvaa vettä, valuta.

Sovellus. Juo 50-100 ml 3 kertaa päivässä 2 kuukauden ajan kymmenen päivän tauko.

Lihavuuden vuoksi seuraavia yrttejä käytetään ruokavalion kanssa:

2. Tarvittava: astelankorju - 6 tl., Voikukka juuret - 2 tl., Fennel-hedelmät - 2 tl., Persilja - 2 tl., Mintunlehti - 2 tl.

Valmistus. Sekoita kaikki, vaadi 500 ml kiehuvaa vettä 20 minuutin ajan.

Sovellus. Juo 400 ml aamulla joka päivä vähintään kaksi kuukautta.

Kun aineenvaihduntahäiriöt (mukaan lukien liikalihavuus):

3. Pakollinen: violetti kolmivärinen lehti - 3 tl L., ruoho peräkkäin - 2 tl, mansikka lehti - 3 tl., Horsetail ruoho - 2 tl., Yarrow ruoho - 2 tl., mustaherukanlehti - 2 tl., nokkonen ruoho - 1 tl, takiajuuri - 3 tl.

Valmistus. Kaikki sekoitettu. Kaada 500 ml kiehuvaa vettä, keitä 3 minuuttia, vaadi 20 minuuttia.

Sovellus. Juo 100 ml 3 kertaa päivässä vähintään 3 kuukauden ajan.

Sydämen kipuihin, jotka ovat hermostuneita:

4. Pakollinen: orapihlajalehtiä ja kukkia - 2 tl., Melissa-lehtiä (sitruunamehua) - 2 tl, Motherwort-lehtiä - 2 tl.

Valmistus. Kaikki sekoitetaan samassa suhteessa. Ota 1-2 tl. kokoelma, kaada 1 kuppi kiehuvaa vettä, vaatia 10-15 minuuttia, valua.

Sovellus. Juo 2-3 rkl. l. päivässä.

Jos naisella on jatkuvaa hikoilua, korvaa orapihlaja salvilehdellä. Hylkää kahvia ja mustaa teetä. Tämä kokoelma vahvistaa sydäntä ja hermoja, rentouttaa ja rauhoittaa.

Vakavissa kliinisissä vaivoissa:

5. Pakollinen: mansikka ruoho - 2 tl, Sage leaf - 2 tl., Yarrow ruoho - 2 tl, mäkikuisma ruoho - 2 tl.

Valmistus. Sekoita samassa suhteessa. Ota 1 tl. seos, kaada 1 kuppi kiehuvaa vettä, vaadi 10-15 minuuttia.

Sovellus. Juo 1-2 kupillista teetä päivässä 2 kuukautta, jaettuna 2–3 annoksella päivässä. 2 kuukauden kuluttua tauko 4 viikkoa ja toista kurssi uudelleen.

Voimakkailla "vuorovesi", kutina, päänsärky:

6. Pakollinen: tuoksuva tuhkakivi - 2 tl., Blackberry-lehdet - 2,5 tl, Hawthorn-kukat - 1 tl, Motherwort-ruoho - 2 tl., Marshweed-ruoho - 1,5 h.. l.

Valmistus. Ota 1 rkl. l. seos 1 kuppi kiehuvaa vettä. Kiinnitä, kääritty, 1 tunti.

Sovellus. Juo 1 lasi 3 kertaa päivässä teetä. 10 päivää juoda, 10–20 päivää - tauko.

7. Pakollinen: vanhin kukat - 3 tl., Ruoho gryzhnika - 3 tl., Aniksen hedelmät - 3 tl., Buckthorn-kuori - 3 tl., Lakritsijuuri - 3 tl., Kukat. calendula - 2 tl., mallow-kukat - 2 tl.

Valmistus. 1 rkl. l. sekoita seos 1 kupillinen kiehuvaa vettä, jätä 30 minuuttia.

Sovellus. Juo 2 lasillista päivässä.

8. Pakollinen: hirvieläinten kukat - 3 tl., Gryzhnika ruoho - 3 tl., Tricolor violetti ruoho - 3 tl., Siipikarjan juuret - 3 tl., Hawthorn-kukat - 2 tl.

Valmistus. Kaada 0,5 litraa kiehuvaa vettä, vaadi 2 tuntia.

Sovellus. Juo 2 rkl. l. 3 kertaa päivässä.

9. Pakollinen: ruoho vuorikiipeilijä lintu - 10 tl., Ruoho horsetail - 10 tl., Ruoho Centaury - 30 tl., Ruoho Potentilla hanhi - 50 tl.

Valmistus. 1 rkl. l. sekoita hautua 2 kupillista kiehuvaa vettä, vaadi 2 tuntia

Sovellus. Juo 2 rkl. l. 3-4 kertaa päivässä.

10. Pakollinen: Potentilla ruohohanaa - 2 tl., Yarrow-ruohoa - 2 tl., Kamomilla kukkia - 2 tl., Yrttihermunta - 2 tl.

Valmistus. Kaada 2 rkl. l. seosta, jossa on 0,5 litraa kiehuvaa vettä yön päällä. Aamulla.

Sovellus. Juo 1 lasi aamulla ja illalla tyhjään vatsaan.

11. Pakollinen: linden kukkia - 2 tl, piparminttu lehtiä - 2 tl., Koiruoho ruoho - 2 tl., Fennel-hedelmät - 2 tl., Buckthorn-kuori - 2 tl.

Valmistus. 2 rkl. l. Sekoita seos 2 kupilliseen vettä, keitetään vesihauteessa 15 minuuttia, jäähdytä 45 minuuttia. Rasitusta.

Sovellus. Juo 1 lasi aamulla ja illalla.

12. Pakollinen: kamomilla kukat - 1,5 tl, Motherwort yrtti - 1,5 tl., Ruusunmarjat murskataan - 1 tl., Sage ruoho - 1 tl., Hawthorn kukkia - 1h. l., kuivattu ruoho - 1 tl., johanneksen ruoho - 1 tl., keltaisen nurmikko - 1 tl.

Valmistus. Ota 2 rkl. l. kerää, kaada 0,5 litraa kiehuvaa vettä, keitä 5 minuuttia matalalla lämmöllä, vaadi 1 tunti.Kanta ja lisää 2 rkl. l. hunajaa.

Sovellus. Juo 100 ml lämpöä 3 kertaa päivässä.

Huimausta ja päänsärkyä varten Veronica-ruoho on piikikäs tai lehto.

13. Pakollinen: veronica spica - 1 rkl. l.

Valmistus. Raaka-aineet kaadetaan 300 ml kiehuvaa vettä ja annostellaan 1 tunti.

Sovellus. Puolet infuusiosta juo 10 minuuttia ennen ateriaa ja loput - aterioiden välein. Päivän aikana sinun täytyy juoda 600 ml infuusiota (hieman yli puoli litraa).

14. Pakollinen: kuiva orapihlaja hedelmiä - 1 rkl. l.

Valmistus. Raaka-aineet kaadetaan 1 kupillinen kiehuvaa vettä. Huuhtele 2 tuntia lämpimässä paikassa. Rasitusta.

Sovellus. Juo 2 rkl. l. 3 kertaa päivässä.

15. Pakollinen: hienonnettu orapihlaja hedelmä - 5 tl., Hienonnettu orapihlaja kukkia - 5 tl.

Valmistus. 3 rkl. l. seosta hautua 3 kupillista kiehuvaa vettä. Huuhtele 2 tuntia lämpimässä paikassa, valuta.

Sovellus. Juo 1 rkl. l. 3 kertaa päivässä puoli tuntia ennen ateriaa. Tämä infuusio on otettu vaihdevuosien alusta ehkäisyyn.

Herbalistit suosittelevat myös vaihdevuosien lisäksi sitrushedelmien päivittäistä käyttöä, jaksollisia, kursseja, raakapähkinämehun käyttöä hunajan kanssa.

Kun kraurosis, vulvar kutina on tarpeen yhdistää kasvit, jotka vaikuttavat aineenvaihdunnan säätelyyn elimistössä: sarja, kolmivärinen violetti, takiajuuret, voikukka, koivunlehti, horsetail, nokkoslehti, lehmänlehti, mustaherukanlehti (tai kokoelma nro 3). Paikallisesti kutiava iho - aloe liniment tai calendula voide. On mahdollista käyttää tavallisia kylpyjä lääkkeellä.

Vahva sydämen syke, ruusun terälehden teetä ja tuoreita salvialejä auttaa hyvin. Suoraan "vuorovesi" auttaa hankaamaan kasvoja ja kehoa kylmällä kamomilliuutteella (jääkaapista).

Applen siideri-etikka (luonnollinen) on hyvä keino puhdistaa keho: se lisätään makuihin kompoteissa, teissä ja vain jäähdytetyssä vedessä. Erityisesti kesällä tämä juoma edistää kehon hyvää virkistystä. Applen siiderin etikkaa käytetään myös ulkoisesti hikoilun vähentämiseksi: tähän puolet kupillista etikkaa laimennetaan 1 litraan kylmää vettä. Hieronta illalla estää yön hikoilun.

Farmaseuttista raparperia käytetään "vuorovesi", runsas hikoilu.

Kurpitsa missä tahansa muodossa (tuoretta kurpitsamehua, tuoretta raastettua kurpitsaa salaateissa, haudutettua kurpitsaa, haudutettua jne.) On hyvä naisille, joilla on maksasairaus, ja erityisesti ärtyneessä virtsarakossa - usein ja kivulias virtsaaminen (paitsi kohdun fibroidit, kivet, rakko).

Menopausaalisen oireyhtymän hoidossa voit käyttää aromaattisia öljyjä. Tässä iässä miehistö, sypressi, sitruuna, sitruunamelami, piparminttu, neroli, ruusu, kamomilla ja salvia öljyt käytetään vaihdevuosioireita vastaan.

Erityisen tehokas "vuorovesi": sypressi, piparminttu, clary sage.

Tärkeimmät vaihdevuosien öljyt: geranium, ruusu, kamomilla, sitruunamelami.

Geraniumöljy tasapainottaa hormonaalista epätasapainoa, ruusuöljy vahvistaa kohdun ja muita sukupuolielimiä.

Aromivalaisin antaa sinulle mahdollisuuden luoda oikea ilmapiiri huoneessasi valitsemalla aromaattiset öljyt.

Valmistele seos, jonka avulla voit luoda virkistävän tunnelman ja parantaa mielialaasi, tarvitset 3 tippaa bergamottia, 4 tippaa petitgrainöljyä, 2 tippaa neroliöljyä.

Rauhallisella tavalla syntyvien esanssien valmistukseen kuluu 2 tippaa sitruunameljaöljyä, 5 tippaa laventeliöljyä.

Pahoinvointia, päänsärkyä varten hierotaan temppeleitä laventeliöljyllä (muutama minuutti) käyttäen 2 tippaa öljyä.

Kun hermoston häiriöt ovat hallitsevia, hoito alkaa valerianjuuren ja äidinmaidon, 2–3 rkl. l. päivässä, Valerian-tabletit - 1 tabletti 4–6 kertaa päivässä, samojen yrttien tinktuurat alkoholissa 20–30 tippaa 2-3 kertaa päivässä tai erityinen seos - Quateran seos - 1 rkl. l. 3-4 kertaa päivässä.

Hyvällä toiminnalla näitä työkaluja käytetään 3-4 viikkoa samalla taukolla (niin että ei ole riippuvuutta). Pitkä vastaanotto samoista yrtteistä, keho lakkaa vastaamasta niihin asianmukaisesti, joten yrtit tulisi vaihtaa tai ottaa taukoa. Keskimäärin sinun on käytettävä noin 5-6 hoitokurssia.

Hoito näillä menetelmillä on tehotonta, jos aiemmin nainen on jo käyttänyt aktiivisempia aineita, erityisesti rauhoittavia aineita keski- ja suurina annoksina, unilääkkeitä, hormoneja.

Jos vaikutusta ei ole syystä tai toisesta, kaikkien patologisten vaihdevuosien muotoja varten määrätään belladamiinia ja bellaspon-lääkkeitä 1-2 tabletille päivässä, ja frenolonia (neuroleptistä) käytetään 1-2 tabletin päivässä 1-2 viikon ajan.

Hoito rauhoittavilla aineilla ja neuroleptikoilla

Jos vaikutusta ei ole, hoito lopetetaan ja hoito aloitetaan vain rauhoittavilla aineilla. Käsittele rauhoittavia tazepamia, fenatsepaamia, eleniumia, relaania jne.

Rauhoittimet ovat vahvoja lääkkeitä, ja niiden käyttö vaatii tiettyjä sääntöjä. Ensinnäkin hoito alkaa aina pienillä annoksilla (esimerkiksi 1 / 3–1 / 2 fenatsepaamin tai tazepamin tablettia) 25–30 minuuttia ennen nukkumista. Heidän rauhoittava vaikutus lisääntyy, jos lisäät 25-30 tippaa Corvalolia tai valokardiinia (jos nainen on huolissaan sykeestä ja sydämen kipuista). Nainen itse määrittelee rauhoittavan aineen pienimmän tehollisen annoksen ja pysähtyy siihen (ensin nostaa annosta - korkeintaan 1 tabletti yöllä; jos se ei auta, lisää annosnopeutta lisäämällä 1 tabletti iltapäivällä, ilman vaikutusta - 1 tabletti aamulla). Lisäaika on vähintään 3 päivää, jotta ymmärrettäisiin, auttaako tämä annos vai ei. Yli 3 tablettia päivässä ei voida ottaa, se tarkoittaa, että tämä lääke ei yksinkertaisesti sovi henkilölle, voit kokeilla toista rauhoittavaa lääkäriä kuultuaan.

Toinen sääntö, kun käytät rauhoittavia aineita: et voi käyttää niitä pitkään aikaan. Vastaanoton tulee olla enintään 1-2 kuukautta, ja sitten tauko. Tarvittaessa heitä voidaan hoitaa 6–8 kurssille vuodessa, toinen kurssi on määrätty ei profylaktisesti, vaan vain silloin, kun taudin oireet toistuvat.

Rauhoittimien terapeuttisen vaikutuksen mekanismi liittyy niiden estävään vaikutukseen subkortikaalisiin rakenteisiin, mukaan lukien hypotalamukseen, jonka liiallinen aktiivisuus ja aktiivisuuden epäjohdonmukaisuus aiheuttavat vaihdevuosien poikkeavuuksia.

Menopausaalisessa kardiopatiassa käytetään myös kaliumia sisältäviä valmisteita (panangiini, 1 tabletti 3 kertaa päivässä 30 päivän ajan).

Kardiologi voi määrätä ja erityisiä lääkkeitä: beetasalpaajia, joilla on yhdistetyt muodot sepelvaltimotaudin taustalla - nitraatit, ATP.

Tämä on keholle luonnollinen aine, se tuotetaan kaikissa kehon soluissa. Valitettavasti 25-vuotiaasta alkaen ja joskus paljon aikaisemmin koentsyymi Q10: n tuotanto elimistössä pienenee, mikä tarkoittaa, että energiantuotanto ja solurakenteiden säilyttäminen häiritään. Tästä syystä esiintyy nopeaa väsymystä, aktiivisuus vähenee, sydämen lihaksen työ vähenee ja immuunijärjestelmä heikkenee.

Erilaisia ​​sairauksia, lääkkeitä, suuria fyysisiä ja psyykkisiä rasituksia, iän häiriöitä, metabolisia vikoja jne. Aiheuttavat ubikinonin puutos ja sen synteesin väheneminen.

Elintarvikkeiden saannin kompensoimiseksi on välttämätöntä esimerkiksi syödä vähintään 200–400 g lihaa päivässä tai 500 g maapähkinöitä, ja tämä on erittäin suuri kuormitus ruoansulatukseen. Siksi on suositeltavaa käyttää lääkkeitä tämän aineen kanssa, sen yliannostus on mahdotonta, ja se voidaan yhdistää johonkin muuhun. 1 pisara vesiliukoista "Kudesan" -valmistetta sisältää 1,5 mg ubikinonia (koentsyymi Q10). Ennaltaehkäisevästi tarvitaan 10 tippaa aamulla, terapeuttinen annos on 20 tippaa päivässä. Kudesanan käyttötarkoituksia ovat sekä sydänlihaksen häiriöt että tunnettu krooninen väsymysoireyhtymä sekä ikääntymisen ehkäiseminen yleensä.

Kudesan-hoidon jälkeen (kaksi kuukautta kestäneen antamisen jälkeen) se vaikuttaa hyvin sydän- ja verisuonijärjestelmään ja itse sydämessä lääkkeeseen, jota kutsutaan Magne B6: ksi tableteissa.

Sydän- ja verisuonijärjestelmän parantamiseksi suositellaan Ginkgo biloban ruohoa, jolla on voimakas verisuonia laajentava ominaisuus aivojen aluksille. Se on aivohalvausten ja seniilisen hulluuden hoito ja ehkäisy. Tästä täydennyksestä tulee huimaus, päänsärky, tinnitus, aivohalvauksen väheneminen ja jopa katoaminen - puhehäiriöt ja liikkeiden koordinointi. Parempi muisti ja huomio, lisääntynyt henkinen aktiivisuus, vähentynyt vaste sääolosuhteiden muutoksiin.

Ginkgo biloban annokset ovat yksilöllisiä.

Rasvahappojen omega-3-kompleksiin sisältyvät lääkkeenlisäaineet muuttavat veren lipidikoostumusta, myötävaikuttavat sekä ateroskleroosin ehkäisemiseen että hoitoon (jopa ateroskleroottiset plakit liukenevat). Näiden lääkkeiden annostelu on suoritettava niiden ohjeiden mukaisesti, mutta kurssin tulee olla vähintään 2-3 kuukautta ja vähintään 2 kertaa vuodessa.

Lääkeaine, joka vaikuttaa myös ilmakehän oireyhtymän (heikentynyt autonominen hermosto, joka johtuu hypotalamuksen dysregulaatiosta) syystä, normalisoi aktiivisen hermoston, poistaa takykardian, unirytmin häiriöt, verenpaineen vaihtelut jne. - tämä on reserpiini. Reserpiiniä määrätään pieninä annoksina, erityisesti naisille, joilla on taipumus lisätä verenpainetta ja unihäiriöitä.

Luonnollisesti täysi hoito näiden lääkkeiden kanssa voidaan suorittaa vain yleislääkärin tai gynekologin valvonnassa.

Naisilla, joilla on hermoston häiriöitä, antipsykoottisten aineiden käyttö on teoriassa perusteltua.

Neuroleptikot toimivat samalla tavalla kuin rauhoittavat aineet ja niillä on hyvä teho vaihdevuosien oireyhtymässä. Jo vuonna 1976 E. M. Vikhlyaeva kehitti neuroleptisiä hoito-ohjelmia menopausaalisen oireyhtymän hoitoon, ja tämä hoito on tehokasta vaihdevuosien kardiopatiassa ja neuropsykiatrisissa ilmenemismuodoissa.

Neuroleptiset menopausaalisen oireyhtymän hoitomenetelmät

Lääkkeen annosta vähennetään vähitellen. Hoidon kulku on 4-12 viikkoa, toisin sanoen yhdestä kolmeen kuukauteen. Toistuvat kurssit suoritetaan menopausaalisen oireyhtymän uusiutumisen puhkeamisen jälkeen 6 kuukauden - 2 vuoden puoli-annoksina.

Nyt on uusi kotimainen neuroleptikko, jota käytetään laajalti menopausaalisessa oireyhtymässä, Phenibutissa.

Kysymys hormonien käytöstä vaihdevuosien aikana vuosia. Siitä lähtien, kun 40-luvulla. 1900-luvulla. Amerikkalaiset saivat mares-virtsasta ensimmäisen hoitoon sopivan estrogeenilääkkeen, jota kutsutaan kremariiniksi, kiinnostusta naisten hormonaaliseen hoitoon vaihdevuosien aikana ei häviä. Aluksi hoidon onnistumisen euforian jälkeen gynekologit suosittelivat sitä lähes kaikille naisille peräkkäin ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin periaatteen mukaisesti: mitä puuttuu on tarpeen lisätä, ja tämä ratkaisee kaikki ongelmat. Mutta hormonaaliset valmisteet alkoivat vähitellen paljastaa toiminnan negatiivisia puolia, ja gynekologit luopuivat käytännössä niistä.

Hormonien käyttö tässä ikäjaksossa on aina yksilöllistä: siinä otetaan huomioon naisen ikä, vaihdevuosien vaihe, yleinen terveys ja tiettyjen sairauksien esiintyminen, niiden vakavuus, viittaukset ja vasta-aiheet estrogeenin ja yhdistelmälääkkeiden nimittämiseen sekä hormonien välitön vaikutus.

Hormonien määräämiseksi ja niiden käytön vaikutuksen ja keholle aiheuttaman vaikutuksen hallitsemiseksi on välttämättä oltava gynekologi.

Mutta kun päätetään hormonihoidon tarpeesta, ottaen huomioon kaikki mahdolliset seuraukset, naisen itsensä pitäisi ja kun hän on jo tehnyt päätöksen, hän keskustelee lääkärin kanssa siitä, mitä hormoneja, mitä annostusta ja kuinka paljon aikaa hän ottaa, sekä mitä taajuuksia ja mitkä tutkimukset hoidon aikana (hänen valvontaa varten) hänen täytyy lähteä. Venäjän Synnytyslääkärien ja Gynekologien Liitto hyväksyi asiakirjan "Konsensus hormonikorvaushoidosta", joka osoitti selvästi hormonihoidon viitteitä ja vasta-aiheita, ja totesi myös, että naisen pitäisi tehdä päätös hormonien ottamisesta sen jälkeen, kun lääkäri on saanut kattavan tiedon tilastaan. terveydelle ja hoidon vaikutuksille.

Riittävän hormonihoidon hyödyt

1. Sydän- ja verisuonijärjestelmän sairauksien riski vähenee lähes 50% (amerikkalaisten lääkäreiden mukaan sepelvaltimotauti on 35% pienempi), jopa sepelvaltimotaudin (sydäninfarkti) kuoleman riski pienenee 80%. Tämä johtuu siitä, että estrogeenit muuttavat veren lipidien koostumusta: ne lisäävät "hyvän" kolesterolin - suuritiheyksisten lipoproteiinien määrää ja vähentävät "huonon" kolesterolin - matalatiheyksisten lipoproteiinien - määrää, jotka kerrostuvat plakeina verisuonten seinämiin ja ovat ilmentymiä ateroskleroosista. Ne parantavat myös verisuonten elastisuutta, edistävät niiden laajentumista ja vähentävät siten aivohalvauksen todennäköisyyttä.

2. Pitkäaikainen hormonikorvaushoito estää luun häviämisen vaihdevuosien aikana ja 5 vuoden ajan sen jälkeen. Osteoporoosin lonkkamurtumien riski on vähentynyt yli 50%. Amerikkalaisten lääkäreiden mukaan lonkkamurtuman riski pienenee 25% ja nikamamurtuman riski pienenee 50%.

Useimmat lääkärit ovat yhtä mieltä siitä, että osteoporoosin ehkäisemiseksi on tarpeen käyttää hormonihoitoa vähintään 15 vuoden ajan (vähintään 65 vuotta).

3. Amerikkalaisten terapeuttien mukaan estrogeeni-lääkkeet vähentävät 20% suoliston syövän riskiä.

4. Jos yhdistelmälääkkeitä (estrogeenit + progestiinit) hoidetaan, virtsajärjestelmän syövän kehittymisen riski vähenee, ja estrogeenit palauttavat virtsaputket ja virtsarakon kimmoisuus, estävät infektioiden kehittymisen virtsajärjestelmässä.

5. Estrogeenit (ja yhdistetyt lääkkeet) palauttavat emättimen seinien elastisuuden, taittumisen (tilavuuden), normalisoivat kohdunkaulan liman erittymisen ja Bartholin-rauhasien erittymisen, ts. Parantavat emättimen "voitelua".

6. Hormonit auttavat ylläpitämään lihaskudosta hyvässä kunnossa, ts. Nainen ylläpitää työkykyään paremmin ja on vähemmän väsynyt.

7. Ne hidastavat ihon, hiusten vanhenemisprosessia, parantavat kynsien ja hampaiden tilaa.

8. Hormonit parantavat kehon yleistä tilaa, parantavat mielialaa, lievittävät stressiä ja masennusta (estrogeeni).

9. Tärkeintä on se, että estrogeenit vähentävät senilisen seniliteetin kehittymisen todennäköisyyttä. Ne parantavat muistia, refleksejä, liikkeiden koordinointia, kykyä havaita uutta tietoa ja kykyä oppia.

Hormonikorvaushoidon vaarat

1. Endometriumin syöpä. Estrogeenihoito yksin 10–20 vuotta lisää riskiä sairastua endometriumin syöpään kahdeksalla kertoimella, mutta progesteronihormoneiden lisääminen (yhdistettynä) vähentää endometriumin syövän kehittymisen riskiä jopa verrattuna naisiin, joita ei ole hoidettu hormoneilla lainkaan. Toisaalta progestiinien lisääminen vähentää estrogeenien tehokkuutta esimerkiksi menopausaalisessa kardiopatiassa.

2. Rintasyöpä on yleisin syöpä syöpä naisilla, he kärsivät 1/8 naispuolisesta väestöstä. Rintasyövän kehittymisen riski ei kasva, jos nainen ottaa hormoneja enintään 5 vuoden ajan, eli vaihdevuosien oireyhtymän hoitoon. Mutta jos hormonikorvaushoito kestää 10–20 vuotta, rintasyövän kehittymisen riski kasvaa 25%.

Hormonikorvaushoitoa ei suositella naisille, joilla on ollut rintasyöpä perheessä, ja vielä enemmän, jos nainen itse toimii tämän vuoksi.

3. Naiset, jotka saavat hormonikorvaushoitoa, 2,5-kertaisesti lisää sappitulehduksen riskiä. Estrogeeneillä on kyky sakeutua ja tiivistää sappia.

4. Estrogeenit lisäävät veren hyytymistä. Erityisesti riski kasvaa, jos nainen tupakoi. Siksi naisille, joilla on tromboflebiitti, ei voida antaa korvaushoitoa.

Absoluuttiset vasta-aiheet hormonihoidossa

1. Rintasyöpä tai leikkaushoito tähän.

2. Endometriumin syöpä.

3. Akuutit laskimot (akuutti tromboflebiitti tai flebotromboosi).

4. Vakavat maksa- ja munuaissairaudet, jotka rikkovat niiden toimintaa (hepatiitti, maksakirroosi, munuaisten vajaatoiminta), sydän- ja verisuonisairaus ja turvotus; vakava diabetes (insuliiniriippuvainen).

5. Verenvuoto selittämättömän syyn sukuelimistä.

6. Todettu tai epäilty raskaus.

7. Ikä yli 70 vuotta.

Suhteelliset vasta-aiheet hormonihoidossa

Seuraavien naisten sairauksien vuoksi hormonihoidon toteutettavuus määräytyy vain lääkärin toimesta.

1. Potilaat, joilla on mastopatia, rintarauhasen hyvänlaatuiset kystat tai joilla on sukulaisia ​​rintasyöpään.

2. joilla on hyvänlaatuisia kasvaimia ja hyperplastisia prosesseja (endometriumin hyperplasia, endometriumin kystat, kohdun limakalvot, kohdun limakalvot, kasvaimet ja munasarjakystat) - joko nyt tai aikaisemmin, sekä näiden sukulaisten kanssa; tämä sisältää endometrioosin.

3. Ottaa tai ottaa verisuonien vaurioita ilman pahenemista (kuten "laajentuneet suonet", joissa on sukulaiset tai sukulaissairauksia).

4. ottaa kolelitiaasi, krooninen kolecistiitti.

5. Diabetes ja vakava lihavuus (kun paino ylittää normin 40 kg tai enemmän).

6. Vaihdevuosien myöhästyminen (yli 55 vuotta).

7. Geneettisten poikkeavuuksien esiintyminen sukuelinten rakenteessa.

9. Hypertensiivinen sydänsairaus.

10. Migreenityyppiset päänsärky.

11. Ikä yli 60 vuotta.

Korvaushoito on tarkoitettu naisille, joilla on varhainen vaihdevuodet (alle 48-vuotiaat) tai jos munasarjat poistetaan tästä iästä.

Jos naisella on vakava vaihdevuosien oireyhtymä, jota ei voida korjata muilla tavoilla (mukaan lukien menopausaalinen kardiopatia, erityisesti sepelvaltimotauti, emättimen liiallinen kuivuminen ja kapeneminen jne.). Hoito on yleensä puolitoista 3-5 vuoteen, kunnes oireyhtymä poistuu asteittain.

Naiset, joilla on lonkkamurtuman uhka tai sepelvaltimotauti (uhanalainen perinnöllisyys). Tässä tapauksessa hormonihoito on pitkäaikainen (esimerkiksi osteoporoosin ja murtumien ehkäisemiseksi vaadittu annos on otettava vähintään 65 vuotta).

Amerikkalaiset lääkärit korostavat (ja venäläiset lääkärit tukevat heitä tässä), että kun kohdun poistaminen tehokkuuden lisäämiseksi, hoito voidaan suorittaa puhtaiden estrogeenien kanssa, eikä yhdistettyjä.

Amerikkalaiset uskovat myös, että menopausaalisen oireyhtymän ilmenemismuotojen suhteellinen lyhyt hoito (ennen sen korjausta) voidaan suorittaa myös puhtailla estrogeeneillä 1,5–2 vuotta.

Ennen tiettyjen hormonien määräämistä lääkäri tutkii ja määrää:

1) sukupuolielinten ultraääni;

2) mammografia (rinnan röntgenkuvaus mastopatian ja tuumoritautien sulkemiseksi pois);

3) verikoe veren hyytymisjärjestelmän tutkimiseksi;

4) veri laskimosta kolesteroliin, veren lipoproteiinit;

5) verenpaineen mittaus, sydämen EKG.

Hoidon aikana gynekologissa tehdään toistuvia tutkimuksia hoidon seuraamiseksi: ensimmäinen kerta 3 kuukauden kuluttua, sitten joka kuudes kuukausi, tapaaminen uudelleen ja muut tutkimukset tarvittaessa (mammografia, ultraääni jne.).

Mutta naisen tulisi tulla gynekologiin, jos on olemassa uusia, selittämättömiä oireita.

Hormonikorvaushoidon sivuvaikutukset

Hoidon aikana saattaa esiintyä erilaisia ​​hormonihoidon sivuvaikutuksia. Eri naisilla on erilaiset vaikutukset, mutta ne ovat tyypillisiä.

1. Kuukautiskierron uusiminen, vaikkakin pienemmässä määrin, mutta hyvin kivulias.

Yli 50% naisten syklijaksoista kestää koko hormonihoidon ajan.

Äkillistä voimakasta verenvuotoa ja välimuotoista verenvuotoa ei pitäisi esiintyä syklisen hormonihoidon prosessissa, jos näin tapahtuu, naisen on ilmoitettava siitä välittömästi lääkärillesi. Verenvuoto voi merkitä endometriumin (hyperplasia) sairauden alkua, joka vaatii kiireellistä tutkimusta (kohdun ja kohdunkaulan tai ultraäänen erillinen diagnostiikkakäyrä).

2. Nesteen kertyminen kehossa - turvotus.

3. Rintarauhasen arkuus ja herkkyys (yleensä häviää 3-4 kuukauden kuluttua).

4. Painon nousu, joka johtuu osittain nesteen kertymisestä, turvotuksesta ja jota havaitaan noin 25%: lla naisista.

5. Päänsärky.

6. Pahoinvointi ja jopa oksentelu (häviää 2-3 viikon kuluessa).

7. Lisääntynyt verenpaine.

8. Allergiat hormoneille (kutina, ihottuma, turvotus).

9. Ennenaikaisen oireyhtymän oireiden ilmaantuminen: päänsärky, ärtyneisyys, masentunut mieliala, rintojen arkuus, toistuva vatsakipu, turvotus. Jos esiintyy syklisiä "kuukautisia", nämä oireet näkyvät välittömästi ennen heitä (2-5 päivää) ja niiden aikana.

Jos ilmenee haitallisia oireita, naisen tulee neuvotella gynekologin kanssa, jatkaako hoito, korvaa huumeiden käyttö tai muuttaa jotakin annosta tai lopettaa hormonihoito kokonaan ja siirtyä muihin hoitomuotoihin.

On olemassa lääkkeitä, jotka vähentävät vaihdevuosien oireyhtymän ilmenemismuotoja ja hidastavat ikääntymisprosessia. Nämä ovat antioksidantteja.

Antioksidanttien pääasiallinen vaikutus on "haitallisten" vapaiden radikaalien sitominen, molekyylien hapettuneet jäännökset, jotka iän myötä kertyvät kehoon ja tuhoavat sen sisältä.

Antioksidantti on esimerkiksi tavallinen vihreä tee sekä vitamiinit A, C, E.

Antioksidantteihin sisältyvät ravintolisä ”seleeni-aktiivinen”, josta iäkkäillä sydämen kipu kulkeutuu tai vähenee, kehon mieliala ja energia lisääntyvät. "Seleeniaktiivinen" on otettava suositeltuina annoksina vähintään kerran puolessa vuodessa.

On olemassa useita antioksidantteja, jotka sisältävät punaista rypäleen siemenuutetta - erittäin voimakas antioksidantti, joka auttaa myös kasvainsairauksia sairastavilla potilailla.

Adaptogeenit ovat aineita, jotka lisäävät kehon kykyä sopeutua (sopeutua). Näitä ovat: ginseng, Eleutherococcus, vaaleanpunainen radiola, zamaniha, Leuzea safrolovidnaya, Manchurian Aralia, Pantocrinum, lakritsijuuriuute. Nämä lääkkeet, yleensä alkoholin tinktuurien muodossa, otetaan 10–15–25–30 tippana (ks. Ohjeet) 2-3 kertaa päivässä noin kuukauden ajan, 3–4 kertaa vuodessa.

Ryhmää, kuten biostimulantteja, käytetään laajalti, mukaan lukien: aloeuute, FIBS, suspensio ja istukan uute, alkion valmisteet. Apteekkiverkoston naisille on nyt useita istukan naamioita, joissa on erilaisia ​​lisäaineita, joilla on joskus erittäin hyvä vaikutus kasvojen ihoon.

Immunotrooppiset aineet - aineet, joilla on immunokorrektio tai immunostimuloiva vaikutus. Näistä huumeista echinacea-lääkkeet ovat laajalti edustettuina apteekeissa - ne eivät ainoastaan ​​stimuloi immuunijärjestelmää, vaan myös ehkäisevät ikääntymistä.

On olemassa patologinen vaihdevuosien tyyppi, jolle on tunnusomaista dysfunktionaalisen menopausaalisen kohdun verenvuoto. Kun analysoidaan patologisen vaihdevuodetuksen syitä, todettiin, että munasarjojen reaktiot vaihtelevat asteittain naisen vaihdevuosissa, jolloin vaihdevuodet vaihtelevat, normaali tai patologinen (dysfunktionaalinen verenvuototyyppi tai menopausaalinen oireyhtymä).

Kaikissa muodoissa hypotalamuksen ja aivolisäkkeen aktiivisuus lisääntyy, jotka alkavat stimuloida munasarjoja intensiivisesti. Mutta jos ikääntyminen käy hyvin, munasarjat alkavat havaita stimulointia hieman huonommin ja heikkenevät vähitellen aktiivisesta hypotalamuksesta huolimatta. Menopausaalisessa oireyhtymässä munasarjat häviävät liian nopeasti, ja myös hypotalamuksen epänormaalin toiminnan aiheuttama autonomisen hermoston häiriö liittyy.

Dysfunktionaalisessa vaihdevuosien kohdun verenvuodossa munasarjat reagoivat liian aktiivisesti ja alkavat voimakkaasti vapauttaa estrogeenejä hypotalamuksen ja aivolisäkkeen hormonien vaikutuksesta. Tämän seurauksena esiintyy hyperplastisia prosesseja, lähinnä kohdun limakalvoissa, sekä munasarjoissa ja rintarauhasissa.

Nainen näyttää nuoremmalta kuin hänen ikänsä, ja sukuelimet ovat hyvin kehittyneet. Syyt voivat olla erilaiset. Dysfunktionaalinen kohdun verenvuoto on yleisempää naisilla, joilla on perinnöllinen alttius hyperplastisille, kasvaimille (hyvän- ja pahanlaatuisille) sairauksille, jotka ovat joutuneet erilaisiin tartuntatauteihin, sukupuolielinten tulehdussairauksiin.

Kohdun verenvuoto voi olla jopa kaikkien perheen sairauksien perhesairaus ja "siirtää" äidiltä tyttärelle.

Myös tytön syntymävamma voi aiheuttaa varhaisen murrosiän ja sitten kohtuuttoman kohdun verenvuodon.

Nuorten kohdun verenvuoto (nuorten ja nuorten aikana) voi aiheuttaa vaihdevuodet.

Jos teini-ikäisellä ei ole säännöllistä kuukautiskierrosta menarheilla (ensimmäinen kuukautiskierto), se tarkoittaa, että ei ole ovulaatiota ja corpus luteumia, toisin sanoen syntyy kohtia hyperplastisille prosesseille kohdun limakalvossa.

Sekä säännölliset, että aina runsaat ja (tai) pitkäkestoiset kuukautiskierron aikana menarche ovat yksi ilmentymiä disfunktionaalinen kohdun verenvuoto kypsä tai vaihdevuosien ikä ja mahdollisesti kehittyminen kohdun fibroids.

Sukupuolielinten krooniset toistuvat tulehdussairaudet ovat melko yleinen syy kohdun verenvuotoon, myös vaihdevuodet. Pitkä ja epäsäännöllinen tulehdusta ehkäisevä hoito voi edistää hyperplastisten prosessien kehittymistä kohdussa, munasarjoissa, rintarauhasissa tai aiheuttaa häiriöitä hypotalamuksessa ja aivolisäkkeessä.

Luotettavin ja informatiivisin tapa tutkia potilaita, joilla on disfunktionaalinen verenvuoto, on kohdun ja kohdunkaulan erillinen diagnostiikkakäyrä (kohdunkaulan kanava). Seuraava mikroskooppinen tutkimus mahdollistaa tarkan diagnoosin ja asianmukaisen hoidon. Raskaan verenvuodon lisäksi diagnostinen kuretti on samanaikaisesti parantava, koska sen jälkeen tyhjä kohtu on hyvin vähentynyt ja verenvuoto pysähtyy. Kohtuun ultraääni sallii myös "harkita" kohdun limakalvoa, mutta siinä on tietty prosenttiosuus virheistä; Tämä tutkimusmenetelmä on sopiva kohdun ja kohdunulkoisen raskauden, munasarjasolujen, kohdun fibroidien määrittelemiseksi.

Gynekologi käyttää myös ns. Funktionaalisia diagnostiikkatestejä: peräsuolen lämpötilan määrittäminen, emättimen leviäminen solujen koostumukseen. Näiden testien mukaan lääkäri voi määrittää lisääntyneen estrogeenimäärän naisella tai matalalla.

Kohdun verenvuodon hoito on tehokasta vain silloin, kun lääkäri määrää sen potilaan täydellisen tutkinnan jälkeen, joka määrittelee tarkasti, missä kohdussa kohdun verenvuoto esiintyy ja miten tämä tausta muuttuu hoidon vaikutuksesta.

Dysfunktionaalinen menopausaalinen kohdun verenvuoto alkaa useimmiten etukäteen, 42–46 vuotta. Ensinnäkin seuraavan kuukauden viive on 8-10 päivää - 3 kuukautta tai enemmän. Sitten ilmestyy vaihtelevan voimakkuuden verenvuoto - vähäisestä erittäin runsaaseen, vaatii kiireellistä kirurgista toimenpidettä, alkaen diagnoosikäyrästä, joka tässä tapauksessa on myös terapeuttinen.

Verenvuoto kohdun aikana vaihdevuosien aikana on todennäköisempää, kun taustalla on kohonnut estrogeenitasot, kun kohdun hyperplastiset prosessit ovat.

Mutta se voi olla taustalla, jossa on alhainen estrogeenitaso (luonteeltaan vähemmän runsaita), samoin kuin kohdun fibromyoman taustalla (kohdun lihasten kontraktiilisuus on häiriintynyt), endometrioosia vastaan, polyypin vuoksi (joka ei myöskään salli kohtuun). Tässä iässä naisen verenvuotoa voivat aiheuttaa myös sairaudet, jotka eivät liity kohtuun (sydän-, veri-, aineenvaihduntahäiriöt jne.).

Naisten hoito riippuu verenvuodon vakiintuneesta syystä. Hyvä yleinen tila, anemian puuttuminen, hyvät histologiset tulokset (kaavin mikroskooppinen tutkimus), lääkäri voi rajoittaa itsensä hemostaattisiin keinoihin. Määrittäessään tiettyjä hormonaalisia häiriöitä lääkäri määrää hormonaalisen hemostaasin; ja jos naisen ikä ei ylitä 48 vuotta, hormonaalinen korjaus kuukautiskierron palauttamiseksi. Jos nainen on postmenopausaalinen, jatkokäsittelyn tarkoituksena on pysäyttää kuukautiset kokonaan. Tämä on toimenpide, jolla ehkäistään myöhempi verenvuoto ja kehitetään syöpälääkkeitä ja hyperplastisia prosesseja kohdun limakalvossa.

Kaikissa tapauksissa verenvuotoa vaihdevuosien aikana on hyvin vaikea hoitaa ja vaatia jatkuvaa seurantaa ja säätämistä gynekologissa.

Postmenopausaalisella verenvuodolla on erityisen vaarallista, kun kuukautisten lopettamisen jälkeen veriset päästöt näkyvät yhtäkkiä muutaman kuukauden (2–3 vuoden) kuluessa. 28%: lla postmenopausaalisen kohdun verenvuodon tapauksista havaitaan pahanlaatuisia kasvaimia (useimmiten kohdun adenokarsinooma), 41%: ssa - proliferatiivisia prosesseja (endometriumin rauhas- ja rauhaskystinen hyperplasia, endometriumin polyypit ja kohdunkaulan kanavan polyypit). Jos postmenopausaalisilla naisilla esiintyy verenpurkausta ja joskus runsaasti vetistä leucorrhea, tämä voi olla kohdun syöpä.

Verenvuotoa kohdun fibroideilla yhdistetään usein endometriumin muutoksiin ja muiden elinten patologiaan (hypertensio, diabetes jne.). Tutkimuksessa, jossa tutkitaan naisia, joilla on verenvuotoa kohdun fibroidien taustalla, kysymys kirurgisesta tai konservatiivisesta hoidosta on ratkaistu. Kun gynekologi hoitaa konservatiivista hoitoa, hormonihoitoa voidaan määrätä myös kuukautisten lopettamiseksi (sopivassa iässä) ja fibroidien vähentämiseksi. Kun tehottomuus tapahtuu, suorita toimenpide. Lääkäri tekee myös päätöksen tästä tai kyseisestä hoidosta kattavan ja perusteellisen tutkimuksen perusteella.

Naisen on noudatettava kaikkia lääkärin antamia määräyksiä ja tullut ajoissa tutkittavaksi ja tutkittavaksi.

Samanaikainen hoito ja ehkäisy

Climacteric-jakso heijastaa naisen koko aiempaa elämää (elinolosuhteet, erityisesti hedelmällisyys, sairaudet ja niiden hoito, mukaan lukien kuukautiskierto, tulehdus jne.). Ennaltaehkäisyn ydin on pääasiassa oikea-aikainen diagnoosi, asianmukainen hoito (perustuen perusteellisiin tutkimuksiin) kussakin elämänjaksossa täydelliseen parannukseen asti. Tämä pätee myös kaikkiin gynekologisiin sairauksiin ja erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin (on osoitettu, että hormonaaliset, eli vaihdevuodet, kardiopatiat, joita ei hoideta ajoissa, muuttuvat pysyväksi iskeemiseksi sydänsairaudeksi ja sitten sydäninfarktiksi), tämä pätee myös kaikki muut sairaudet.

Samaa lähestymistapaa tarvitaan erityisesti liikalihavuuden ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden osalta. Naisten elin on jatkuvasti vaarassa liikalihavuutta, joten sen järkevä hoito tämän patologian ilmenemisen alussa nuorena nykyaikaisella tiedon tasolla on varsin tehokas. Ja vaihdevuosien aikana lihavuuden hoito on erittäin vaikeaa, varsinkin jos ruumiinpaino on saavuttanut huomattavan kokoisen ja ylittänyt normaalin painon 30 tai enemmän kilogrammaa (III - IV-asteen lihavuus). Kun on taipumus liikalihavuuteen, on parempi hoitaa nuoria ja koko elämää. Liikalihavuus lisää merkittävästi ateroskleroosin, maksasairauden, ruoansulatuskanavan, verenpainetaudin, diabeteksen jne. Riskiä. Ylimääräiset kilogrammat aiheuttavat naisten aliarvostuskompleksin, joka liittyy ulkonäön muutokseen, ja nämä negatiiviset tunteet kertyvät hypotalamukseen ja aiheuttavat jälleen suurempia sääntöjenvastaisuuksia. siinä, rasittaa vaihdevuosien aikana.

Noin sama voidaan todeta patologisen painonpudotuksen suhteen.

Liikalihavuuden ja painon alenemisen tulisi olla lääkärin valvonnassa niiden esiintymishetkestä alkaen ja jatkuvasti. Tässä tapauksessa nämä sairaudet eivät etene ja eivät vaikeuta vaihdevuosien kulkua.

Tärkeä patologisen vaihdevuosien ehkäisemiseksi on maksan, sappirakon, ruoansulatuskanavan sairauksien oikea-aikainen hoito. Kun nämä sairaudet liittyvät ilmasto-oireyhtymään, se etenee vakavassa muodossa.

Lukuisat havainnot ja tutkimukset ovat osoittaneet, että vaihdevuosien kulku riippuu hermoston tilasta, elämäntilanteista ja työstä, erityisesti 5–10 vuotta ennen vaihdevuodet.

Jos nainen jatkaa työskentelyään tällä elämänkaudella, hänen pitäisi poistaa tai ainakin vähentää tuotantotekijöitä, joita hän kohtaa.

Erityisen tärkeää on poistaa:

3) haitalliset mikroklimaattiset olosuhteet teollisuustiloissa;

4) haitalliset aineet, jotka aiheuttavat elimistön kroonista myrkytystä.

Pitkäaikainen altistuminen näille tekijöille yhdistettynä altistaviin hetkeihin (syklin häiriöt, suuri määrä abortteja, synnytykset, erilaiset gynekologiset sairaudet jne.), Menopausaalinen oireyhtymä esiintyy aikaisemmin ja on vakavampi.

Epäsuotuisat työolosuhteet lisäävät huomattavasti muiden tekijöiden vaikutusta kehon toimintoihin.

Saatiin esimerkiksi tällaisia ​​tietoja. Melun ja tärinän ympäristössä työskentelevien naisten keskuudessa sekä kosketuksissa myrkyllisten aineiden kanssa 75,1% ja 74% vaihdevuosioireyhtymästä kehittyi ennen neljäkymmentäviisi-vuotiaita, ja ”varhainen” vaihdevuodet (41–42 vuotta) havaittiin 8.2. % ja 18,4% potilaista. Vertailun vuoksi: 41–42-vuotiailla normaaleissa olosuhteissa työskentelevien joukossa vain 1,3%: lla naisista on vaihdevuosien oireyhtymä.

Haitallisten tekijöiden altistumisen keston osalta: jos naiset tulivat työskentelemään ”haitallisissa” työpajoissa 36–40-vuotiaina (samalla kun heillä oli raskauttavia abortteja, henkisiä traumoja jne.), Vain 20%: lla kehittyi lievä vaihdevuosioireyhtymä (loput - kohtalainen ja vaikea); ja heidän kollegoillaan, jotka alkoivat kokea haitallisten tuotantotekijöiden vaikutuksia nuoremmalla iällä, oli lievä oireyhtymä yli 2 kertaa useammin - noin 42% naisista. On myös mahdollista, että sopeutumiskyvyn tila on myös tärkeä: ikä, joka on lähellä ilmastonmuutosta, kyky järjestää naisia ​​uudelleen on pienempi kuin nuorena.

Menopaussin patologisen etenemisen ehkäiseminen riippuu monista tekijöistä: lääketieteellisistä, sosiaalisista, teollisista, psykologisista.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet olisi toteutettava koko naisen elämän ajan. Tärkeimpien periaatteiden tulisi olla: naispuolisen kehon harmonisen kehityksen ja oikea-aikaisen häviämisen oikea arviointi, fyysisen ja seksuaalisen kehityksen häiriöiden varhainen diagnosointi, gynekologisten ja terapeuttisten sairauksien alkumuodot, näiden sairauksien oikea ja kohtuullinen hoito ja hoito aina kun se on mahdollista, välttämättä yhdistettynä henkiseen korjaukseen ja hermostojen hoitoon, työn ja lepotilan järjestäminen, pakollinen liikunta, ravitsemus- ja karkaisutoiminta.

Samalla on mahdollista itse asiassa vähentää patologisen vaihdevuosien esiintymisen mahdollisuutta sekä oireyhtymän muodossa että verenvuodon muodossa sekä poistaa tai vähentää olemassa olevien terapeuttisten sairauksien vakavuutta.