Kuukausittainen lasku

Vakaat kuukautiset muodostuvat yleensä ensimmäisten vuosien aikana sen ensimmäisen esiintymisen jälkeen. Sen kesto riippuu kunkin naisen kehon yksilöllisistä fysiologisista prosesseista ja vaihtelee keskimäärin 25–35 päivässä (neljän ja viiden viikon jakso). Taajuus voi kuitenkin vaihdella eri tekijöiden vaikutuksesta. Siksi jokainen nainen, iästä riippumatta, voi kohdata tällaisen ongelman kuin lyhyt kuukautiskierto. Tämän ilmiön syitä käsitellään tässä artikkelissa.

Normaali kuukausiprosentti

Syklisten häiriöiden syiden ymmärtämiseksi sinun täytyy ensin tutustua sen ominaispiirteisiin ja fysiologiseen pohjaan. Vahva paikka kehon moitteettomassa toiminnassa on osoitettu hormonitasapainoon, jota normaalissa tilassa ylläpitää säätelyjärjestelmä, joka koostuu hypotalamuksesta, aivolisäkkeestä ja munasarjoista.

Saadut sääntelyviranomaiset koordinoivat naisten sukupuolielinten toimintaa, jotta voidaan luoda suotuisat olosuhteet lapsen syntymiselle. Naisten sykli voidaan jakaa kahteen vaiheeseen:

 1. Follikulaarinen.
 2. Luteiinia.

Sykli alkaa toiminnallisen kerroksen erottamisesta kohdussa. Tämä tapahtuu 5–7 päivän kuluessa. Seuraavaksi aivolisäkkeen ansiosta, joka parantaa follitropiinisynteesiä, esiintyy follikkelien kasvua ja tuotetaan hormoni estrogeeni. Tässä vaiheessa endometrium alkaa muodostua.

Ensimmäisen vaiheen loppuvaihe päättyy ovulaatioon, munan vapautumiseen follikkelista. Seuraavaksi luteinisoiva hormoni muunnetaan corpus luteumiksi, joka pystyy syntetisoimaan progesteronia. Tällä hetkellä myös limakalvot kasvavat. Siten toinen vaihe päättyy joko seuraavan kuukautisen alkuun tai lapsen käsitteeseen.

Kuukausittainen syklirikkomus

Lyhyt kuukautiskierto johtuu useista ulkoisista ja sisäisistä tekijöistä, ja se edustaa epäonnistumista hormoniprofiilissa, mikä johtaa jaksoittaisen menetykseen ja vaiheiden keston muutokseen, eritteiden tilavuuden vähenemiseen jne.

Nykyaikaisessa lääketieteellisessä käytännössä on useita kuukautisten häiriöitä:

 • Proiomenorrhea - kuukautisten vajaatoiminta, jossa sen kesto lyhenee, eli kuukautisten väliset vaihtelut vaihtelevat jopa 20 päivään, normin ollessa 21-35;
 • Amenorrea on patologinen tapaus, jossa kuukautiset puuttuvat vähintään kolme kuukautta;
 • polymenorrhea - on ominaista kuukautisten jakson nousu 7 päivästä tai enemmän, ylittämättä normaalia veren purkautumistilavuutta;
 • oligomenorrhea on häiriö, joka ilmenee kuukautisten vähenemisenä jopa 1-2 päivään. Purkauksen määrä voi olla joko säännöllinen tai epäsäännöllinen;
 • hypomenorrhea - havaitaan syklin säännöllinen jaksotus, mutta tyhjennys on vähäistä;
 • Hypermenorrea - hypomenorrhian vastakkainen tilanne, kun kuukautisten säännöllisyys säilyy, ja eritteiden määrä kasvaa merkittävästi normin verran ja on yli 100 millilitraa;
 • dysmenorrea - häiriö, joka liittyy naisen fyysiseen kuntoon ja joka ilmenee voimakkaana tuskallisena tunneena ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana.

Tilastojen mukaan noin 30% naisista on alttiita tämäntyyppisille kuukautiskierron häiriöille hypermenorreana. Hypomenorrheaa esiintyy usein tytöillä, joilla on myöhäinen murrosikä 14-16-vuotiailla, sekä naisilla, jotka ovat yli 46-vuotiaita, kun lisääntymisjärjestelmän toiminta heikkenee. Mutta polymenorrea yleensä huolestuttaa naisia ​​35-40 vuoden kuluttua, erilaista hyperemotionista.

Vähentyneen kuukautiskierron syyt

On monia tekijöitä, jotka aiheuttavat kuukautisten lyhyen jakson. Niiden joukossa ovat ne, jotka liittyvät itse lisääntymisjärjestelmän sairauksiin, on melko vaikea tunnistaa niitä itse. Syyt syklin taajuuden vähentämiseen ovat seuraavat:

 • Terävä painonpudotus, nopea painonpudotus - sykli riippuu naisen ruokavaliosta ja painosta. Elimistön riittämättömällä ravinnepitoisuudella (esim. K- ja C-vitamiinit) kuukautisten säännöllinen jaksotus on häiriintynyt. Liian tiukkojen ruokavalioiden noudattaminen voi johtaa kuukautisten menettämiseen.
 • Käyttö ehkäisy pillereitä. Kuukautiskierron rikkominen ja sen lyhyt kesto merkitsevät kehon epäonnistumista. Yleensä nämä vaikutukset voivat esiintyä kolmen kuukauden kuluttua ehkäisyvälineiden käytöstä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää neuvotella gynekologin kanssa ja lopettaa lääkkeen ottaminen.
 • Varhainen raskaus on täysin normaali syy kuukautisten puuttumiseen.
 • Climax - iän myötä lisääntymiselinten toiminta heikkenee, tämä johtaa ensin kuukautiskierron vähenemiseen, viivästymisiin tai niukkojen päästöjen vähenemiseen ja sitten vaihdevuosiin - kuukautisten viimeiseen vaiheeseen naisessa. Munasarjoissa tuotettu hormoni progesteroni estää asteittain lisääntymistoiminnot.
 • Endokriiniset häiriöt. Lisääntymisjärjestelmän teho johtuu myös kilpirauhasen ja lisämunuaisen toiminnasta. Hormonin vajaatoiminta kehossa voi johtaa endokriiniseen steriilyyteen.
 • Gynekologiset sairaudet - toinen syy, joka vaikuttaa vähennysjaksoon. Yksi indikaattoreista on endometrioosi, joka ilmenee kudoksen lisääntymisessä, joka muistuttaa kohdun limakalvoa naapurielimissä. Endometrioosin hoito toteutetaan riippuen elinvaurion asteesta: hormonaalista hoitoa varhaisessa vaiheessa ja operatiivisesti - myöhemmin.
 • Haitalliset ulkoiset tekijät: ylityö, stressi, masennus, ilmasto-olosuhteiden muutos, keskeytyneen raskauden seuraukset ja useat muut.

Merkkejä, jotka viittaavat ongelmaan

Sisäisten sukupuolielinten sairauksiin voi liittyä kuukautiskierron muutos. Syklin lyhentyminen voi johtua follikulaarisen tai luteaalisen munasarjakystan läsnäolosta. Tämän ongelman vaara on siinä, että myöhempien kuukautisten aikana tällaiset ilmenemismuodot eivät yleensä toistu. Väliaikavälin väheneminen kuukautisten välillä ja niiden keston lisääntyminen ovat tunnusmerkkejä sairauksista, kuten kohdun limakalvoista tai polyypeistä. Tässä tapauksessa verinen luonne valitaan eri vaiheissa. Osoitus ongelmasta lisääntymisjärjestelmässä näyttää olevan kohdun koon lisääntyminen.

Lyhyen jakson johtavista tekijöistä erottuu:

 • endometrium;
 • tulehdukselliset sairaudet, kuten tuberkuloosi.

Hormonien riittämätön vapautuminen johtaa huonoon verenkiertoon kohdussa, ja tämä vaikuttaa suoraan eritteiden määrään.

Kirurginen interventio sukupuolielinten järjestelmään voi myös johtaa negatiivisiin seurauksiin - hypomenorrhea. Kuukautiskierron pieneneminen johtuu myös ulkoisten kemiallisten ärsykkeiden kovista vaikutuksista.

Naiset, joilla on lyhyt kuukautiskierros, osoittavat seuraavia oireita:

 • pahoinvointi;
 • päänsärky ja lievä huimaus;
 • kipu lannerangan alueella ja selässä;
 • ruoansulatusprosessin rikkominen.

Kun on tarpeen kuulla gynekologia

Kuinka tunnistaa välitöntä hoitoa vaativa vika? Yleensä lisääntymisjärjestelmässä esiintyvien tulehdusprosessien tapauksessa lyhyen jakson mukana on useita oireita, joita ei ole vaikea huomata:

 • erilaisia ​​vatsakipuja;
 • raskas poistuminen emättimestä;
 • synnytysfunktion rikkominen;
 • seksuaalisen halun väheneminen.

Polymenorrhea on merkki lisääntymiselinten patologiasta ja voi olla vakavien sairauksien tartunta: kohdunkaulan syöpä, munasarjasyöpä ja muut. Transformaatiot munasarjoissa tai sukupuolielinten epäonnistuminen voivat myös aiheuttaa polymenorreaa. Tässä tapauksessa hoitoa määrää vain gynekologi. Kun tunnistat merkkejä, jotka eivät ole tyypillisiä naisen kehon normaalille fysiologiselle tilalle, ota yhteyttä asiantuntijaan.

Lääkäreiden lausunto

Kuukautiskierron vähentäminen ei aina merkitse kehossa esiintyvien ongelmien esiintymistä. Niinpä jokainen gynekologi vakuuttaa teille, että tämä on normaali seuraavissa tilanteissa:

 • Ensisijaiset kuukautiset nuorilla tytöillä. Kuukausittain, joka kestää 1-2 päivää ja jonka esiintymistiheys on enintään 21 päivää, esiintyy tytöissä ensimmäistä kertaa sen jälkeen. Sykli on yleensä linjassa kahden vuoden ajan, jonka jälkeen se muuttuu säännölliseksi.
 • Lisääntymisjärjestelmän heikentynyt toiminta vaihdevuosien alkamisen aikana.
 • Raskaus ja synnytysaika. Imetyksen aikana esiintyy kuukautisten tai epäsäännöllisen virtauksen puute, eikä se ole vakava ongelma. Syklin vakautuminen tapahtuu yleensä imetyksen lopettamisen jälkeen.

tulokset

Tärkeä indikaattori naisen terveydelle on kuukautiskierto. Lyhyt epäsäännöllinen purkausjakso merkitsee epätasapainoa lisääntymiselinten työssä.

Heterogeenisten syiden vaikutuksesta kuukautiset voivat muuttua taajuudella tai puuttuu periaatteessa. Kuukautiskierron rikkomuksiin liittyy useita oireita, jotka havaitsevat, että naisen tulisi välittömästi neuvotella asiantuntijan kanssa, jotta vältetään kielteiset seuraukset.