6 epäsäännöllisten kuukautisten syitä

Myönnä se, oletteko koskaan joutunut käsittelemään kuukautisten häiriöiden ongelmaa? Huomaa, että epäsäännölliset kuukautiset voivat merkitä hormonaalista epätasapainoa ja muita vakavia terveysongelmia. Tässä artikkelissa olemme keränneet 6 yleisintä epäsäännöllisten kuukautisten syytä.

Kuukautiskierron häiriöt ja kuukautisten viivästyminen voivat johtua erilaisista tekijöistä. Siksi tällaisen ongelman läsnäollessa suosittelemme, että otat välittömästi yhteyttä gynekologiin saadaksesi oikean diagnoosin.

Kuukautiskierto on biologinen ja hormonaalinen prosessi, jonka mukaan tietyn iän naiset joutuvat säännöllisesti läpi. Kuukautisten kulku riippuu suoraan naisen psykologisesta ja fysiologisesta terveydestä.

Kuukautiskierron keskimääräinen kesto on 28 päivää. Itse kuukautiset kestävät 3–6 päivää, mutta kaikki riippuu kunkin naisen hormonaalisesta tilasta.

Jokaisen seuraavan kuukautiskierron aikana naisen kehossa tapahtuu useita muutoksia, jotka vaikuttavat hänen seksuaaliseen ja lisääntymiseen liittyviin toimintoihinsa. Kuitenkin valitettavasti jotkut naiset sivuuttavat ensimmäiset hälytyskellot, jotka saattavat merkitä epäsäännöllisiä kuukautisia ja muutoksia purkauksen luonteeseen.

Kuukautisten kesto ja luonne voivat vaihdella koko elämän ajan, ja syynä tähän ovat hormonien erilaiset tasot murrosiän ja vaihdevuosien välillä.

Jokaisen naisen täytyy pystyä erottamaan kuukautisten häiriöiden merkit, koska ne saattavat osoittaa hormonaalisia muutoksia kehossa ja vakavia häiriöitä sisäelinten työssä.

Jos kuukautiset viivästyvät usein tai päinvastoin alkaa ennen tavanomaista aikataulua, suosittelemme, että otat yhteyttä gynekologiin määrittääksesi epäsäännöllisten kuukautisten syyn.

Epäsäännölliset kuukautiset - syyt

Tietenkin, sinun ei pitäisi ennenaikaisesti asettaa itsesi negatiiviseksi, mutta sen jälkeen, kun ensimmäiset merkit kuukautisten epäsäännöllisyydestä ilmenevät, on parempi kuulla asiantuntijaa, jotta vältetään lisää komplikaatioita.

Useimmat naiset, jotka kärsivät epäsäännöllisistä jaksoista, eivät ymmärrä epäsäännöllisten kuukautisten syitä. Siksi käytimme tilaisuutta löytääksemme kuusi epäsäännöllisten kuukautisten syytä.

Kilpirauhasen ongelmat

Kilpirauhasen häiriöt ovat kuukautisten häiriöiden tärkeimmät laukaisimet.

Koska tämä elin on vastuussa elintärkeiden hormonien tuotannosta, niiden epätasapaino johtaa amenorrheaan (kuukautisten puuttuminen 6 kuukauden ajan tai pidempään) ja epäsäännöllisiin kuukautisiin. Tilastot osoittavat, että noin 15% naisista, joilla on amenorrhea, on ongelmia kilpirauhasen kanssa.

Jotkut asiantuntijat pitävät kilpirauhasen olevan kehon tärkein rauhanen, koska sen päätehtävänä on hormonitoimintaa, aineenvaihduntaa ja ihmisen seksuaalista libidoa.

Älä lopeta ehkäisyvälineitä

Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet on suunniteltu ehkäisemään syntyvyyttä ja ehkäisemään ei-toivottua raskautta.

Nämä tabletit ylläpitävät korkeaa estrogeenitasoa kehossa. Keho havaitsee tämän raskauden tilan ja estää siten hedelmöityksen.

Kun käytät ehkäisyvälineitä säännöllisesti 21 päivän kuluttua, sinun täytyy ottaa seitsemän päivän tauko, jonka jälkeen sykli toistetaan uudelleen.

Ongelmana on se, että usein ehkäisyvalmisteiden ottamisen jälkeen naisten kehossa voi tapahtua tiettyjä muutoksia, erityisesti kuukautiskierron häiriöitä ja kuukautisten puuttumista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 29 prosentilla naisista, jotka lopettavat ehkäisyvälineiden käytön, ei ole kriittisiä päiviä kolmen kuukauden ajan.

Intensiivinen fyysinen rasitus

Voimakas fyysinen rasitus voi aiheuttaa muutoksia lisämunuaisen ja kilpirauhasen ja aivojen lisäyksen työhön. Joten kannattaa olla varovainen urheilun kanssa, koska kuristavat harjoitukset eivät voi vain rikkoa kuukautiskiertoa, vaan myös haitata muiden sisäelinten työtä.

Esimerkiksi urheilumaratoneihin osallistuvilla tai urheilutoiminnassa ammattimaisesti mukana olevilla naisilla ei välttämättä ole kriittisiä päiviä useita kuukausia kehon lisääntyneen hormonaalisen aktiivisuuden vuoksi.

Lisäksi noin 81% naisten kehonrakentajista kärsii usein epäsäännöllisistä jaksoista koko elämänsä ajan.

Hormonaalinen epätasapaino

Polykystisten munasarjojen oireyhtymän aiheuttama kehon hormonaalinen epätasapaino johtaa usein kuukautiskierron häiriöihin.

Tämä tila muuttaa sukupuolihormonien, erityisesti estrogeenin, progesteronin ja testosteronin tasoa.

Tämän seurauksena kuukautiskierron aikana tapahtuu myös tiettyjä muutoksia ja usein epämiellyttäviä oireita, kuten hiusten kasvua ei-toivotuissa paikoissa, akneja ja äkillisiä painonnousuja.

On toinen epämiellyttävä merkki kehon hormonaalista epätasapainoa - ennenaikainen vaihdevuodet. Naisilla, jotka kärsivät tällaisesta oireesta, kuukautiset päättyvät jopa 40 vuoteen.

-Hormonaalisten häiriöiden yhteydessä epäsäännöllisiin aikoihin liittyy usein tällaisia ​​epämiellyttäviä oireita:

 • Emättimen kuivuus
 • Liiallinen hikoilu yöllä
 • Pysyvät mielialan muutokset

Allergia ja herkkyys tietyille tuotteille

Immuniteetti tiettyihin elintarvikkeisiin ja ruoka-aineallergioihin ovat usein kuukautiskierron heikentyneitä kumppaneita.

Yleensä allergia tietyille elintarvikkeille johtaa kilpirauhasen heikentymiseen, minkä seurauksena sukupuolihormonien tasapaino on häiriintynyt, ja elimistöstä tulee alttiimpia stressaaville tilanteille.

Ravinteiden puute kehossa

Vitamiinien ja kivennäisaineiden epätasapaino kehossa vaikuttaa haitallisesti kilpirauhasen ja lisämunuaisen toimintaan.

Vähäinen antioksidantteja sisältävä ruokavalio, vitamiinit, probiootit ja kivennäisaineet lisäävät kortisolin (stressihormonin) tasoa, mikä johtaa sellaisiin häiriöihin, kuten hypertreoosi (oireyhtymä, jossa kilpirauhas kasvaa) ja hypoadrenia (lisämunuaisen uupumus) kehittyvät.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että korkeat kortisolitasot tekevät kehosta vain haavoittuvamman stressille. Se estää myös monien tärkeiden hormonien (mukaan lukien hormonit, jotka ovat vastuussa henkilön seksuaalista toimintaa) tuotannon.

Ensimmäisten kuukautisten väärinkäytön merkkien vuoksi suosittelemme, että lisäät mahdollisimman paljon ravintoainetta ruokavalioon.

On erittäin tärkeää tietää kaikki mahdolliset epäsäännöllisten kuukautisten syyt, jotta ongelma voidaan tunnistaa ajoissa ja pyytää neuvoja asiantuntijalta.

Suosittelemme myös säännöllisesti tarkistamaan kehossa olevien hormonien tasoa estääkseen muiden sisäelinten ja -järjestelmien häiriöiden kehittymisen.

Miksi ei säännöllisesti mene kuukausittain ja mitä tehdä, epävakaa kuukausikierto

Kirjoittaja: Ekaterina Sibileva, viimeksi muokattu 29.2.2017

Säännöllinen kuukautiset, kuten kello, ovat pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Naiset eivät ehkä kiinnitä vakavasti huomiota satunnaisiin epäonnistumisiin. Se on täysin vaaraton, jos siitä ei tule sääntöä. Mutta jos rikkominen kestää useita kuukausia, sinun pitäisi alkaa olla kiinnostunut sen alkuperästä. On parempi selvittää, miksi kuukautiset eivät mene säännöllisesti eikä odota selkeää vastausta kehosta. Syyt on helpompi poistaa patologisen prosessin alussa.

Jo 8 tyttöä jätti kommentin tähän säikeeseen. Selvitä, mitä ongelmia lukijat kohtaavat.

Mikä sykli pidetään normaalina?

Aloittaminen on tarkastella kalenteria ja varmistaa, että vika todella tapahtui. Tällainen "kuukautisten päiväkirja" ei ole tarpeeton missään iässä. Muista vain, että kuukausittain tulevat esimerkiksi kuukauden alussa, voit sekoittaa itsesi hyvin.

Sitä pidetään normaalina, jos ensimmäisestä purkautumispäivästä alkaen 21–35 päivää kulkee seuraavan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä. Tämä on hyvin harvinaista kalenterikuukauden keston kanssa. Ilman merkkiä kalenteriin on hyvin helppoa harhautua ja turhautua turhaan. Älä ole laiskoja laskemaan päiviä, joten olet rauhallisempi ja selkeämpi gynekologille tarvittaessa.

Miten prosessia säännellään

Prosessit, jotka tarjoavat lisääntymistoimintoja ja kuukautisten ajoissa saapumista, ovat hormonien hallitsemia ja niillä on monimutkainen hierarkia:

 1. Kaikki alkaa aivojen osista, jotka ovat vastuussa tunteista, pelosta, stressaavista tiloista, unesta, muistista. Kaikki ne kuuluvat limbiseen järjestelmään ja välittävät tietoa hermoimpulssien avulla.
 2. Toisen vaiheen säätö on hypotalamus, se määrää suuresti ihmisen käyttäytymisen, säätelee homeostaasia ja koko organismin eloonjäämistä. Tässä aivojen osassa tehdään translaatio hermoimpulssien kielestä endokriiniksi.
 3. Hypotalamuksen (jo hormonin) tilausten mukaan aivolisäke tuottaa yli 10 omaa hormonia, jotka kontrolloivat kaikkia prosesseja.
 4. Munasarjat, lisämunuaiset, kilpirauhaset ovat suoraan aivolisäkkeen alaisia. Ne tuottavat hormonejaan, joista jotkut säätelevät seksuaalista toimintaa.
 5. Kohtuun, endometriumin ja rintarauhasen vuori on hyvin herkkiä kaikille hormonaalisille "tilauksille" ja suorittaa suoria toimintojaan tällaisen johtamisen vuoksi.

Kaikki viisi tasoa ovat vuorovaikutuksessa keskenään sekä suoraan että peräkkäin vaiheittain. Mahdolliset muutokset jossakin vaiheessa johtavat loukkauksiin muualla. Siirretty stressi, jännitys, ravitsemuksen muutos, unen puute (ylemmissä kerroksissa tapahtunut vika) ovat melko kykeneviä heijastumaan koko ketjun alaosassa kuukausittaisen vastuuvapauden epäsäännöllisyydellä.

Epävakaiden kuukautisten syyt voidaan piilottaa varsin syvästi, mutta useimmat niistä ovat ilmeisiä harjoittajien gynekologeille ensimmäisen oton jälkeen ja useita testejä.

Mahdolliset vian syyt

Menstruation puuttuminen joissakin tapauksissa viittaa fysiologisten prosessien normaaliin kulkuun. Kun raskaus ilmenee, yksi ensimmäisistä oireista on säännöllisen vastuuvapauden viivästyminen. Imetyksen aikana kuukautiset voivat myös mennä epäsäännöllisesti.

Epänormaalilla kuukautiskierroksella voi olla sekä fysiologinen että patologinen perusta.

Fysiologiset syyt

Tällaiset rikkomukset ovat väliaikaisia. Syklisyys voi toipua itsestään ja edellyttää vain havainto- ja tukitoimenpiteitä. Regeneroiva organismi, jolla ei ole patologioita, säätää prosessia vähitellen. Näitä syitä ovat:

 1. Ikä. Ensimmäisten kuukautisten saapumisen jälkeen taajuus on 1 vuosi. 40 vuoden kuluttua naiset alkavat häipyä prosesseissa lisääntymisalueella, ja purkauksen epäsäännöllisyys osoittaa vaihdevuosien lähestymisen.
 2. Raskaus, synnytys, imetys muuttavat suuresti kehon koko hormonaalista taustaa. Se palautetaan useista kuukausista vuoteen.
 3. Keinotekoinen tai spontaani abortti on myös shokki keholle. Luonnollisten prosessien jyrkkä rikkominen vaatii aikaa hormonaaliseen ja fyysiseen elpymiseen sekä lääkärin huomion.
 4. Kirurgiset toimenpiteet (kohdun kuretti). Menetelmän sairastuvuudesta ja organismin erityispiirteistä riippuen ne voivat johtaa sekä syklisen fysiologisiin häiriöihin että aiheuttaa patologiaa.
 5. Lääkkeet, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen, hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin, rauhoittaviin aineisiin ja jopa pitkäaikaisiin antibioottien käyttöön, voivat vaikuttaa merkittävästi kuukautisten esiintymistiheyteen.

Varoitus! Ehkäisymenetelmän epäonnistunut valinta voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Hormonaalisten lääkkeiden pitkäaikainen käyttö (sekä suun kautta että emättimen kautta) on sallittua vain säännöllisen lääkärin valvonnassa. Vaikka lääke oli aiemmin hyvin siedetty, mutta ajan myötä kuukautiset tulivat epäsäännöllisiksi, muuttuivat kvantitatiivisesti, vierailivat gynekologissa, ehkä ehkä on korvattava korjaustoimenpide.

Teräviä painonpudotuksia tai sen asetuksia, unen, hypotermian, väsymyksen rikkomista voidaan selittää häiriöiden fysiologisilla syillä, kunhan ne ovat helposti korjattavissa ja ne eivät kehittyisi tuskallisiksi patologisiksi tiloiksi.

Aiheuttaa patologisia

Tällaiset kuukautisten syklisen luonteen loukkaukset johtuvat taudeista, niiden oireista, eliminoidaan vain tärkeimmällä patologialla. Yleisimmät syyt ovat:

 1. Hormoni. Yksi hypotalamuksen endokriinisen ketjun elinten hormonit ovat riittämättömiä tai liiallisia. Sairaudet, niiden loukkaantumiset voivat aiheuttaa epävakaita jaksoja. Tarkan syyn tunnistaminen mahdollistaa vain kattavan selvityksen.
 2. Kasvaimet, polyypit, fibroidit kohdussa ja lisäyksissä häiritsevät elinten normaalia toimintaa. Hyvänlaatuiset kasvut häiritsevät mekaanisesti, jotkut pahanlaatuiset kasvaimet tuottavat hormoneja, jotka sisällytetään kokonaisjärjestelmään.
 3. Endometrioosi. Yleinen syy, miksi kuukautiset eivät mene ajoissa. Epiteeli kohdun sisäpinnasta (endometrium) kasvaa ulkona: kaulassa, emättimessä, peittää lähimmät elimet. Tämä kudos ei ole sovitettu toimimaan kohdun ulkopuolella, usein verenvuotoa. Patologia vaikeuttaa suuresti koko seksuaalisen alan normaalia työtä.
 4. Munasarjojen toimintahäiriöt, kysta, polysystinen (useita kysta), kasvaimet. Munasarjat ovat aktiivisimpia lisääntymiselimiä, ja sairaudet voivat levitä nopeammin. Usein se vaikuttaa endometrioosiin, tulehduksellisiin prosesseihin, kasvaimiin, jotka rikkovat yhtä naisten terveyden tärkeistä yhteyksistä.
 5. Minkä tahansa alkuperän tulehdusprosessit. Sukuelinten infektiot - yksi tulehduksen syistä, lantion elinten vaurioitumisesta, tarttuvuuden muodostumisesta, munanjohtimien tukkeutumisesta. Niillä on paljon haittavaikutuksia, ja ne ilmenevät yleensä vaihdetuilla kuukautiskierron ja muiden oireiden varalta. Tutkimus määrittää helposti.

Kilpirauhasen häiriöt, diabetes, veritaudit voivat vaikuttaa kuukausittaisen syklin säännöllisyyteen. Selvittää, miksi kuukautiset eivät mene säännöllisesti, lääkäri voi havaita piilotetut patologiat, jotka eivät osoittaneet itseään muuten.

Epäsäännöllisen syklin seuraukset

Pitkän kuukautisten toimintahäiriön seurauksena syntyy ongelma, joka liittyy käsitteeseen. Naisten lisääntymisjakson yksittäisten vaiheiden väärä kulku vaikuttaa munan kypsyyteen, sen hedelmöittämisen mahdollisuuteen ja kiinnittymiseen kohtuun. Kun diagnosoidaan, he huomaavat ovulaation puuttumisen tai raskautta tuottavien hormonien puutteen.

Tällainen rikkominen aiheuttaa usein endokriinistä steriiliyttä. Korjaaminen ei ole säännöllistä ovulaatiota tai epäsäännöllisiä kuukautisia, neuvoo lisääntymis- tai synnytyslääkäri-gynekologille. Syiden tunnistaminen auttaa selviytymään useimmista näistä olosuhteista konservatiivisilla menetelmillä.

On tärkeää! Tyttöjen kuukautisten ikähäiriöitä pidetään normina. Mutta jos normaalia sykliä ei ole muodostettu yli kaksi vuotta, on olemassa vaara, että lisääntymisprosessit asetetaan väärin. Tässä tapauksessa vain lääkäri pystyy määrittämään, tarvitaanko hoitoa vai riittävästi havaintoa. Ensimmäisen syntymän jälkeen onnistuneessa versiossa on vakiintunut sykli.

Entä jos sykli on epävakaa ja syy ei ole heti selvä? Joka tapauksessa keho signaloi toimintahäiriöitä ja tarvitsee kiireellisesti normalisoida järjestelmän, ravitsemuksen, tottumukset.

Mitä etsiä:

 1. Vähentää stressiä, välttää voimakkaita huolia, jos on mahdotonta valita riittävä rauhoittava aine.
 2. Sleep, riittävän pitkä, pimeässä. Jotkut hormoninmuodostusprosessit tapahtuvat vain nukkumassa yöllä.
 3. Poistetaan tiukat ruokavaliot. Rasvan tiukka rajoittaminen aiheuttaa epäsäännöllisen kuukausikierron. Naisen keho vaatii hyvää ravintoa, riittävän määrän proteiineja ja kevyitä hiilihydraatteja.
 4. Tarvittaessa täydennä ruokavaliota monivitamiinikomplekseilla ja ota "naispuolisia" vitamiineja (E, C, foolihappo, rutiini).
 5. Vähennä fyysistä aktiivisuutta niiden intensiteetillä. Lisätä aktiivisuutta vajaatoiminnan tapauksessa. Naisten terveydelle on tärkeää liikuntaa, mutta ei kovaa urheilua.

Usein tarpeeksi pieniä muutoksia käyttäytymisessä tai ravinnossa, jotta varmistetaan, että kaikki palaa normaaliksi. Miksi ei säännöllisesti mene kuukausittain, määritä lääkäri. Jos syy on syvempi, elintapojen positiiviset muutokset helpottavat ja nopeuttavat kaikkia tauteja. Kaikki lääkkeet tai kirurgiset hoidot ovat tehokkaampia.

Muistakaa, että naisten sukupuolielinten sfäärin kaikkien prosessien säätö alkaa päähän. Emotionaalinen stressitekijä - yksi tärkeimmistä monien sairauksien esiintymisessä. Pidä huolta rauhastasi ja tasapainostasi, varmista paitsi työn lisäksi myös lepo. Kaikki normaalitilassa toimivat endokriiniset rauhaset auttavat muodostamaan menetetyn tasapainon.

Epäsäännölliset jaksot

Epäsäännöllinen kuukautiskierto on yksi useimpien gynekologisten sairauksien yleisimmistä oireista, kuten naisilla esiintyvien ekstragenitaalisten sairauksien tapauksessa. Termi "epäsäännölliset jaksot" heijastaa vain järjestelmän väliaikaista vikaantumista, joka ei heijasta kaikkia muita mahdollisia kuukautisten patologioita. Menstruation epäsäännöllisyys yhdistetään aina niiden luonteen rikkomiseen: ne ovat runsaampia, tuskallisia jne., Joten on oikein puhua kuukautiskierron rikkomisesta, ja diagnoosi kuulostaa siltä. Kuitenkin juuri seuraavan kuukautisten alkamisen epäsäännöllisyys on yleisin syy mennä lääkäriin kaikkien kuukautisten häiriöiden joukossa, joten tarkastelemme niitä tarkemmin.

Epäsäännölliset kuukautiset voivat olla fysiologisia ja patologisia, ne voivat olla oireita monille gynekologisille ja ei-gynekologisille patologioille, voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä, koska siihen liittyy usein anovulaatiota tai ei häiritse naista eikä aiheuta hänelle patologisia ilmiöitä. Kaikki tämä kertoo, kuinka tärkeää on määrittää kuukautisten luonne, kun lääkäri ottaa anamneesin ja tarpeen ottaa tämä tekijä huomioon suunnitellussa hoidossa.

Kuukautiskierto kestää tavallisesti 21 - 31 päivää, ja mahdolliset poikkeamat ovat ± 5-7 päivää. Jos kuukautisten välinen tauko on 40–60 päivää tai päinvastoin, se on alle 21–25 päivää, ja tietyn naisen kuukautiset ovat jo pitkään virtaa tällä tavalla - on mahdollista puhua syklin epäsäännöllisyydestä.

Epäsäännöllisten kuukautisten syyt

Epäsäännölliset jaksot voivat ilmetä seuraavista syistä:

1. Fysiologinen - aborttien ja kaavin jälkeen synnytyksen jälkeen sykli voi harhautua ja tulla epäsäännölliseksi jonkin aikaa. Yleensä kaikki on palautettu yksin, mutta joskus tarvitaan vähäistä hoitoa, joka rajoittuu useimmiten suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden antamiseen. On myös syytä huomata, että kuukautiset, jotka menarsin jälkeen (syklin perustaminen) olivat epäsäännöllisiä syntymän jälkeen, voivat olla säännöllisiä. Tähän liittyy se, että nuoret tytöt, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto ilman muita syklihäiriöiden oireita ja muita patologioita, eivät vaikuta sykliin ennen raskauden alkua ja ensimmäistä syntymää.

2. Patologiset:
• Kasvaimet, aivolisäkkeen vauriot ja häiriöt hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän tasolla - syklin epäsäännöllisyys liittyy pääasiassa hormonaaliseen vajaatoimintaan.
• Kystat, munasarjasyövät - munasarjojen toimintahäiriöt - yksi tärkeimmistä syistä syklin epäsäännöllisyyksiin. Se tapahtuu usein polysystisten munasarjojen, kasvainmuodostusten kanssa.
• Endometriumin polyypit, krooniset myo- ja endometriumin tulehdussairaudet, kohdun fibroidit
• Endometrioosi. Tyypillinen oire on ruskea tiputtaminen alemmasta sukupuolielimestä ennen kuukautisia ja sen jälkeen; munasarjojen endometriaalisten kystojen muodostuminen on mahdollista, ja siksi syklihäiriön syy voidaan tunnistaa munasarjakysta (jossa on virheellinen diagnoosi ultraäänellä), ja päätöstä jatkokäsittelystä ei ehkä tehdä oikein.
• Patologiset hormonit erittävät kasvaimet.
• Iatrogeeniset syyt - niin pitkäkestoinen käyttö tai ehkäisyvälineiden väärä valinta voi johtaa syklin epäonnistumiseen.

Minkälainen lääkäri ottaa yhteyttä epäsäännöllisiin aikoihin

Gynekologin tai gynekologi-endokrinologin tutkiminen ja hoito.

Epäsäännöllisten jaksojen potilaan tutkiminen

Diagnostiset menetelmät ovat:
1. Kliiniset tiedot
2. Hormonit - niiden sisällön muutokset saattavat viitata ensisijaiseen painopisteeseen.
3. Lantion ja vatsan ultraäänitutkimus
4. MRI (harvoin, tarvittaessa).
5. Hysteroskooppi

Epäsäännöllinen kuukausittainen komplikaatio

Lapsettomuus voi johtua tärkeimmistä komplikaatioista, koska syklin epäsäännöllisyydestä voi usein seurata anovulaatiota (ovulaation puuttuminen - munan vapautuminen munarakkulasta munasarjakudokseen) ja harvemmin toisen vaiheen hormonivaje, jossa raskauden raskaus tulee erittäin vaikeaksi. Siksi lääkärin tulee suositella, että potilas suorittaa ovulaatiotestin.

Epäsäännöllisten jaksojen hoito

Hoidon tärkein ja tärkein asia on häiriön ja hoidon ensisijaisen syyn löytäminen, jonka tavoitteena on sen maksimaalinen eliminointi. Lisäksi meidän ei pidä unohtaa, että nuorilla tytöillä ja naisilla pitkään 45 kuukauden kuluttua voi olla epäsäännöllistä, mikä liittyy fysiologiseen epätyydyttävyyteen tai siten elimistön kykyjen sammumiseen. Jos epäsäännölliset jaksot vaativat lääkärin hoitoa (esimerkiksi raskauden mahdottomuuden takia), hoito alkaa selvittää perussyy. Tärkeimmät epäsäännöllisten hoitojaksojen hoitomenetelmät:

1. Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet, yleensä progesteroni, joka sisältää: Duphaston - 1-välilehden. 2 kertaa päivässä, Utrozhestan 1 kapseli 2-3 kertaa päivässä jne. On myös mahdollista nimetä lihaksensisäinen injektio.
2. Antibiootit tulehdussairauksiin (Ofloxocine 1 tabletti 2 kertaa päivässä 7 päivän ajan)
3. Tarvittaessa: kohdun kurppaaminen polyyppien poistamiseksi.
4. Tarvittaessa kirurginen hoito (esimerkiksi munasarjakystan poistaminen)

Menstruaatioiden hoidossa tärkeitä tekijöitä ovat myös potilaan elämäntavan muutokset. Näin ollen tupakoinnin lopettaminen, stressin vähentäminen, tyhjentävien ruokavalioiden ja harjoitusten kieltäminen voi johtaa kuukausittaisen syklin normalisoitumiseen ilman lääkitystä.

Lisäksi on olemassa fytoteropian menetelmiä. Näitä ovat tinktuurat ja verbena-dekokeet, mäkikuisma, äiti. Tämä hoitomenetelmä ei ole vasta-aiheinen nuorille potilaille vakavan patologian puuttuessa.

Tarvitset asianmukaista ravintoa, ruoan pitäisi olla runsaasti kaloreita. Proteiiniruoka on pakollinen käytettäväksi ja ruoka sisältää helposti sulavia hiilihydraatteja. Mikä tahansa tyhjentävä ruokavalio on suora kontraindikaatio epäsäännöllisen kuukausikierron tapauksessa.

Meidän on yritettävä vähentää stressiä työpaikalla ja kotona, jos se on tarpeen, näyttää sairaalahoidon hoitoa. Balneologisille lomakohteille annetaan etu.

Epäsäännölliset kuukautiset: syyt

Kun kuukautiskierto on ajoittain epäsäännöllinen, jokainen nainen kohtaa. Sen kestoa voidaan pidentää ja lyhentää, kuukausittaisen verenvuodon kesto ja intensiteetti eivät myöskään ole vakioarvoja. Monet tekijät vaikuttavat näihin tekijöihin, joten epäsäännölliset jaksot eivät aina osoita lisääntymisjärjestelmän vakavia loukkauksia. Joissakin tapauksissa tällaiset viat voivat olla patologian kehittymisen oireita, joten syklin dynamiikkaa on valvottava tarkasti.

Eivätkö epäsäännölliset jaksot osoita taudin esiintymistä?

Naisten kuukautiskierto on monimutkainen kuukausimuutos naisen kehossa, joka esiintyy koko sen lisääntymisikän, jolloin lapsi on mahdollista. Näitä prosesseja säätelee monimutkainen neurohumoraalimekanismi, johon osallistuvat:

 • aivokuori;
 • hypotalamus;
 • aivolisäkkeet;
 • sukupuolirauhaset;
 • perifeeriset elimet ja kudokset - kohtu, munanjohtimet, rintarauhaset jne.

Sykli koostuu kolmesta päävaiheesta, joissa vastaavat muutokset ilmenevät munasarjoissa ja kohdun endometriumissa. Naisfunktio lisääntyy seuraavissa prosesseissa näissä vaiheissa:

 1. Follikulaarinen. Luteinisoivien (LH) ja follikkelia stimuloivien (FSH) hormonien tuotanto lisääntyy, minkä jälkeen munasarjassa kehittyvät follikkelit kypsyvät. Sen kesto on 5–8 päivää.
 2. Ovulaatiovaihe. Se kestää noin kolme päivää, päättyy ovulaatioon. Tämä on aika, jolloin poistutaan kypsän munan hallitsevasta follikkelista, joka on valmis hedelmöitymistä varten.
 3. Viimeistä vaihetta kutsutaan lutealiksi. Tämän ajanjakson aikana progesteronia tuottaa aktiivisesti corpus luteum, joka valmistaa kohdun endometriumia hedelmöittyneen munan istuttamiseksi. Jos synnytys tapahtuu ja muna "juurtuu" kohtuun, raskaus alkaa. Kun raskautta ei tapahdu, corpus luteum romahtaa, estrogeenin ja progesteronin taso putoaa jyrkästi, ja tämä on signaali LH: n ja FSH: n tuotannon uudelleen aloittamiseksi uuden syklin alussa. Hänen ensimmäinen päivä on kuukautisten alkamispäivä, jonka aikana kohdun poistuu edellisen syklin jäljellä olevasta ylimääräisestä endometriumista.

Normaalin syklin pituuden katsotaan olevan sen kesto 21–35 päivää (28 ± 7 päivää). Normaali kuukautisten kesto on 2-6 päivää (4 ± 2), veren menetys on 20 - 60 ml. Nämä alueet ovat normaaleja, ja 3-5 päivän normaali poikkeama katsotaan normaaliksi. Syklin säännölliset siirtymät 6 päivän ajan ja enemmän voivat puhua rikkomuksista.

Lisääntymisikä

Epäsäännöllinen kuukautiskierto lisääntymisikästä muuttuu kolmen tärkeimmän tekijäryhmän tulokseksi. Tämä on ulkoisen ympäristön, lisääntymisjärjestelmän elinten sairauksien tai systeemisten epäonnistumisten vaikutus työhön sekä lääkkeiden ottamisen aiheuttamat viat. Erillinen ryhmä voidaan tunnistaa hormonitasojen muutokset raskauden, synnytyksen, keisarileikkauksen, imetyksen, keskenmenon, abortin, epäonnistuneen IVF: n jälkeen premenopausaalisesti. Tärkeimmät syyt kuukausittaisen verenvuodon päivämäärien muutoksiin ovat:

 1. Ulkoinen - ilmastonmuutos, hermostunut uupumus tai krooninen stressi, ravitsemusmuutokset.
 2. Fysiologiset - hormonaaliset häiriöt. Tällaisten häiriöiden ensimmäiset oireet ovat painonnousu ja hiusten kasvu epätyypillisissä paikoissa.
 3. Sukuelinten tai muiden järjestelmien sairaudet - munasarjat, kohtu, maksa, sappirakko ja lisämunuaiset. Aivolisäkkeen ja hypotalamuksen vuorovaikutuksen patologiset häiriöt, veren hyytymisprosessi, endokriinihäiriöt, hormoniriippuvaiset kasvaimet, syöpä, vitamiinipuutteet ja muut aineenvaihduntaan tärkeät yhdisteet, huonojen tapojen vaikutukset (tupakointi, huumeriippuvuus, alkoholismi).
 4. Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden, masennuslääkkeiden, glukokortikosteroidien, antikoagulanttien ja muiden lääkkeiden hyväksyminen.

nuoret

Epävakaat ajanjaksot nuoruuden aikana, murrosiässä, tytöt ovat luonnollisempia ilmiöitä kuin poikkeama. Hormonaalinen tausta on epävakaa, elimistö tarvitsee aikaa virittääkseen siinä tapahtuvat muutokset. Vuodesta menarhe (ensimmäinen kuukautiset) ja vakauttamiseen sykli, keskimäärin noin vuoden kulkee, eli 17 ja 11 sykliä. Kun tyttö on innostunut erilaisista ruokavalioista ja niihin liittyvistä painon hyppyistä, epäsäännöllisen verenvuodon todennäköisyys kasvaa. Nuoruuskauden aikana nuoren kohdun verenvuoto on ominaista.

Vaihdevuodet

Kun kehon valmistelu tapahtuu vaihdevuosien aikana, joka tulee 45 vuoden kuluttua ja täydentää naisen elämän lisääntymisjaksoa, kuukautiskierto keskeytyy kehon vakavan hormonaalisen rakenneuudistuksen vuoksi munanvalmistuksen heikentymisen taustalla. Prosessiin liittyy asyklinen ja syklinen, runsas tai niukka epäsäännöllinen verenvuoto, joka johtuu kohdun endometriumissa esiintyvistä hyperplastisista prosesseista. Joissakin tapauksissa tällaiset olosuhteet vaativat lääketieteellistä korjausta, hormonikorvaushoidon käyttöä.

Epäsäännöllisen kuukausikierron patologiset syyt

Epäsäännöllisten kuukautisten syynä voi olla lisääntymis- ja siihen liittyvien järjestelmien häiriöt, erilaiset sairaudet ja epäterveelliset olosuhteet. Eri-ikäisillä naisilla on epäsäännöllisen syklin patologisia syitä:

 1. Nuoruusiässä. Epäsäännölliset kuukautiset voivat johtua hormonitoiminnan häiriöistä, lisääntymisjärjestelmän kehittymisen poikkeavuuksista, uupumuksesta, psykologisesta traumasta, sukupuolielinten huonosta terveydestä, tulehduksesta ja tartuntataudeista huonojen tapojen, ruokavalion, varhaisen seksuaalisen toiminnan ja sekavuuden vuoksi..
 2. Lisääntymisjaksolla. Sairaudet, joissa kuukautiskierron häiriöt ovat oireita, ovat hyperprolaktinemia, munasarjojen ja kohtun polysystiset munasarjat, pahanlaatuiset ja hyvänlaatuiset kasvaimet (fibroidit, syöpä, kystoma), lisääntymiselinten tulehdus ja infektio, endometrioosi, adenomyosis, endometriumin hyperplasia.
 3. Menopaussin aikana. Vaarallinen patologia, joka voi kehittyä esihoidon aikana hormonaalisen säätelyn taustalla, on hyper estogeenia. Hypotalamuksen ja aivolisäkkeen kommunikaatiovikojen vuoksi endometriumin hyperplasian riski, estrogeeniriippuvaiset kasvaimet ja muut vaaralliset sivuvaikutukset lisääntyvät.

Kuukautisten häiriöiden luokittelu

Kuukauden jakson erilaisten rikkomusten osalta on olemassa lääketieteellinen nimi ja kuvaus. Luokittelu ei perustu pelkästään kuukausittaisen verenvuodon saapumisasteen tasoon, vaan myös niiden intensiteettiin, kestoon ja muihin ominaisuuksiin. Kuukautiskierron keskeiset häiriötyypit ovat seuraavat:

 • Oligomenorrhea - verenvuoto tapahtuu 3-4 kuukauden välein.
 • Amenorrea - kuukautisten puuttuminen useista sykleistä peräkkäin.
 • Opsomenorrhea - vähäinen purkaus, verenvuotoaika on enintään 2 päivää.
 • Menorragia - kuukautisten kesto ylittyy huomattavasti (jopa 10 päivää), verenvuoto on vakava.
 • Hyperpolymenorrhea - sykli on normaali, verenvuoto on erittäin vahva.
 • Dysmenoria - kuukautisten mukana tulee voimakas kipu vatsan alareunassa tai alaselässä, sykli on säännöllinen.
 • Algomenorrhea - kuukautiset, joilla on voimakasta kipua, kuukautisten epäsäännöllinen.
 • Proomenorrhea on lyhyt sykli;
 • Metrorragia - kohdun verenvuoto kuukautisten välillä.

Miksi kuukautiset eivät tule säännöllisesti

Kuukautiskierto on aika, joka kuluu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavan kuukautisten ensimmäiseen päivään. Useimmissa naisissa kuukautiskierto on säännöllinen: tämä tarkoittaa sitä, että kuukautisten välillä kulkee sama määrä päiviä.

Kuukautiskierron kesto useimmilla naisilla on 24–38 päivää. Tässä tapauksessa 2-3 päivän poikkeamat yhdessä tai toisessa suunnassa eivät ole kriittisiä eivätkä edellytä lääkärin käyntiä.

Tietoja epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta, jos:

 • Kuukausittain joka kerta, kun he tulevat läpi eri aikoja, ja nainen lähes ei voi ennustaa, kun seuraava kuukautiset alkavat.
 • Kuukausittain kestää joka kerta eri määrän päiviä (esimerkiksi kerran 3 päivää, toinen aika 8 päivää).
 • Kuukausittain jokaisella kerralla on erilainen runsasaste (joskus hyvin runsas, joskus harvempi).

Epäsäännöllisten kuukautisten syyt

Epäsäännöllinen kuukautiskierto kertoo lähes aina, että naisella on terveysongelmia. Tärkein syy epäsäännölliseen kuukautiseen on hormonaalinen vika, joka voi aiheuttaa monia tekijöitä. Luettelemme yleisimmät epäsäännöllisten aikojen syyt:

 • Stressi ja fyysinen ylikuormitus

Naisen fyysinen ja emotionaalinen tila on erittäin tärkeä seksuaalisen ja hormonaalisen järjestelmän normaalille toiminnalle. Konfliktitilanteet ja ylityöt aiheuttavat stressihormonien (kortisoli jne.) Vapautumista, jotka vaikuttavat naisten sukupuolihormonien tuotantoon ja johtavat usein kuukautiskierron epäonnistumiseen. Tässä syystä syynä voi olla unen puute, ylimääräinen kofeiini ja alkoholi, tiukat ruokavaliot.

Pari ylimääräistä kiloa ei voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, mutta jos pisteet menee kymmeniin ylimääräisiin kiloihin, kuukautiskierron epäonnistuminen on varsin todennäköistä. Asia on, että androgeenit (miespuoliset hormonit) tuotetaan rasvakudoksessa, ja enemmän rasvakudosta, sitä enemmän mieshormoneja tuotetaan. Androgeenit eivät ainoastaan ​​aiheuta kuukautiskierron epäonnistumista, vaan voivat aiheuttaa myös rasvaisen ihon, kasvojen akneen, kasvojen ja kehon liiallisen kasvun.

 • Polysystinen munasarjojen oireyhtymä (PCOS)

Polysystisten munasarjojen tapauksessa on heidän työnsä rikkominen: ovulaation puute, hormonaalinen epätasapaino. Kaikki tämä vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen: naisilla, joilla on monirakkulaisia ​​munasarjoja, kuukautiset viivästyvät usein.

 • Kilpirauhasen sairaus

Kilpirauhasen häiriöt vaikuttavat kuukautiskiertoon. Sekä liiallinen että puutteellinen kilpirauhashormoni voivat aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia.

Endometriumin hyperplasia on sairaus, jossa kohdun sisäpinta (endometrium) laajenee ja sakeutuu, mikä johtaa ei-sykliseen (epäsäännölliseen) kohdun verenvuotoon. Endometriumin hyperplasiaa on useita mahdollisia syitä, mutta yleisin syy tähän tilaan on hormonaalinen epätasapaino. Tämän taudin vaara on se, että joillakin naisilla, jotka eivät saa hoitoa, endometriumin hyperplasia voi muuttua kohdun syöpään.

Kohtuun polyyppi on kohtuullisen kasvaimen sisäisen kerroksen (endometrium), joka voi olla eri kokoja ja joskus kehittyy kohdun syöpään. Kohdun polyypit voivat olla oireettomia, mutta joissakin naisissa ne aiheuttavat kuukautiskierron häiriöitä, kohdun verenvuotoa ja hedelmättömyyttä. Sivustollamme on artikkeli, joka on omistettu tälle aiheelle: Kohdun polyypit: syyt, oireet, hoito.

Myoma on kohtalaisen kohtuullinen kasvain, joka voi aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia. Yleensä kuukausittain myoma kestää tavallista pidempään ja siihen liittyy suurempaa verenhukkaa. Sivustollamme on artikkeli, joka on omistettu tälle aihealueelle: Kohdun fibroidit: syyt, oireet, komplikaatiot.

 • Syntymänvastaisen pillereiden peruuttaminen

OK-jakson peruuttamisen jälkeen epäonnistuminen tapahtuu melko usein. Onneksi se ei ole terveydelle vaarallista eikä yleensä vaadi hoitoa. Kuukautiskierto palautuu itsestään 2-3 kuukauden kuluessa. Hoito voi olla tarpeen, jos ajanjaksosi ei tule säännölliseksi 4 tai useamman kuukauden kuluttua ehkäisytablettien lakkauttamisesta.

 • Hätäehkäisyn hyväksyminen (Postinor, Escapel jne.)

Hätäehkäisyä käytetään ehkäisemään ei-toivottuja raskauksia sukupuoliyhdistyksen jälkeen. Postinorin ja Escapelin kaltaisilla lääkkeillä on suuri annos hormoneja, jotka muuttavat munasarjojen ja kohdun työtä tavalla, joka vähentää raskauden riskiä. Näiden lääkkeiden hyväksyminen voi johtaa kuukautiskierron epäonnistumiseen, joka ilmenee kuukautisten viivästymisenä tai epäsäännöllisenä jaksona lähikuukausina. Yleensä tämä ei edellytä hoitoa, ja sykli palautetaan itsestään seuraavien 2-3 kuukauden aikana.

 • Keskenmeno, keskeytetty abortti tai keskenmeno

Raskauden lopettaminen (spontaani tai huume) on aina stressaavaa koko organismille ja erityisesti hormonitoiminnalle. Useiden kuukausien aikana keskenmenon tai abortin jälkeen naisilla voi olla epäsäännöllisiä jaksoja. Tässä tilanteessa nainen voi tarvita hoitoa.

Epäsäännöllinen sykli nuorilla

Ensimmäisten kuukausien jälkeen ensimmäisen kuukautiskierron jälkeen kuukautiset voivat jäädä epäsäännöllisiksi: tule kaksi kertaa kuukaudessa tai häviävät pari kuukautta peräkkäin. Tämä on normaalia eikä yleensä edellytä lääkärin käyntiä. Tietoja siitä, missä tapauksissa hoitoa voidaan tarvita, lue erillinen artikkeli verkkosivuillamme: Epäsäännöllinen sykli nuorilla: syyt ja hoito.

Epäsäännöllinen sykli synnytyksen jälkeen

Raskauden ja synnytyksen jälkeen havaitaan usein epäsäännöllisiä jaksoja. Jos nainen ei imetä, aika yleensä tulee ensimmäisten 6-12 viikon kuluttua syntymästä. Jopa 3-6 kuukautta tämän jälkeen kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen. Tämä on normaalia eikä tarvitse hoitoa.

Keskustele lääkärin kanssa, jos et imetä ja:

 • kuukautiset eivät tulleet kolmen ensimmäisen kuukauden kuluessa synnytyksestä
 • kuukautiskierto ei tullut säännölliseksi kuuden kuukauden ajan ensimmäisen kuukautiskierron saapumisesta.
 • kuukausittainen viive on yli 3 kuukautta

Kiinnitä huomiota siihen, että vaikka epäsäännöllinen kuukausittainen voi tulla raskaaksi, mikä tarkoittaa sitä, että käytät kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä, jos et suunnittele raskautta uudelleen.

Epäsäännöllinen sykli imetyksen aikana

Jos nainen imettää, ensimmäiset jaksot tulevat yleensä 4-6 kuukautta syntymän jälkeen. Joillakin naisilla kuukautiset alkavat kuitenkin ensimmäisten 3 kuukauden kuluttua synnytyksestä, ja joskus kuukautiset puuttuvat, kunnes imetys lopetetaan. Kaikki nämä olosuhteet ovat täysin normaaleja.

Epäsäännöllisiä jaksoja imetyksen aikana havaitaan hyvin usein. Tämä johtuu prolaktiinin hormonin lisääntyneestä tasosta, joka muuttaa munasarjojen toimintaa ja voi estää ovulaation. Säännöllinen kuukautiskierto on pääsääntöisesti määritetty, kun lapsi lakkaa pyytämästä rintaa yöllä tai täydellisen vieroituksen jälkeen.

Ota yhteys lääkäriin, jos:

 • kuukautiset eivät tulleet ensimmäisen kolmen kuukauden aikana imetyksen lopettamisen jälkeen.
 • epäsäännöllinen kuukautiskierto jatkuu vähintään 6 kuukautta imetyksen lopettamisen jälkeen
 • kuukausittainen viive on yli 3 kuukautta

Pidä mielessä, että vaikka sinulla ei ole kuukausittain, raskausriski on edelleen olemassa. Voit tulla raskaaksi, vaikka olisit imettävä ja synnytyksen jälkeen sinulla ei ole ollut aikoja. Jos et aio ottaa raskautta uudelleen, käytä kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä.

Epäsäännöllinen sykli 40 vuoden kuluttua

Useimmissa naisissa vaihdevuosien (tai vaihdevuosien) esiintyminen on 45–55-vuotiaita, mutta ensimmäiset oireet saattavat näkyä useita vuosia ennen kuukautisten lopettamista. Tätä ajanjaksoa naisen elämässä kutsutaan perimenopausiksi.

Epäsäännölliset jaksot yli 40-vuotiailla naisilla eivät ole harvinaisia. Tässä iässä kuukautiset voivat tulla viiveellä ja kestää tavallista pidempään. Kaikki nämä oireet liittyvät munasarjojen toiminnan asteittaiseen sammumiseen.

Epäsäännölliset jaksot voivat liittyä muihin perimenopausin oireisiin: kuumat aallot, mielialan vaihtelut, unettomuus.

Huomaa, että vaikka olet yli 40-vuotias ja sinulla on ensimmäiset merkit tulevasta vaihdevuodesta, voit silti tulla raskaaksi. Jos raskaus ei sisälly suunnitelmiin, käytä kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä.

Mikä on vaarallinen epäsäännöllinen kuukautiskierto

Epäsäännöllinen sykli sinänsä ei aiheuta vaaraa organismille, mutta tämä oire voi merkitä vakavia sairauksia, kuten eudometrian hyperplasiaa, kohdun syöpää, monirakkulan munasarjojen oireyhtymää tai kilpirauhasen sairautta.

Naisilla, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto, on paljon vähemmän ovulaatiota, mikä tarkoittaa, että heillä on usein ongelmia lapsen ja lapsettomuuden syntymisessä. Hoidon mahdollisuuksien lisäämiseksi suositellaan ovulaatiotestejä naisille, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Pitääkö minun hoitaa epäsäännöllisiä aikoja?

Epäsäännöllinen kuukautiskierto voidaan havaita normaalisti vain edellä mainituissa tilanteissa (nuorilla, synnytyksen jälkeen, yli 40-vuotiailla naisilla). Kaikissa muissa tapauksissa epäsäännölliset jaksot ovat hormonaalisten häiriöiden oireita ja lähes aina tarvitsevat hoitoa.

Epäsäännöllinen kuukautiskäsittely

Epäsäännöllinen kuukautiskierto ei ole sairaus, vaan vain oire, jota voidaan havaita erilaisissa häiriöissä. Siksi epäsäännöllisten kuukautisten hoito voi olla radikaalisti erilainen riippuen syystä, joka on sen ytimessä.

Epäsäännöllisten kuukautisten hoidossa voidaan käyttää seuraavia menetelmiä:

 • Elämäntapojen muutos
 • Taudin tunnistaminen ja hoito
 • Ehkäisypillereiden antaminen
 • Ehkäisymenetelmän muuttaminen

Puhutaan alla olevista menetelmistä.

Elämäntapojen muutos

Kuten olemme jo huomanneet tämän artikkelin ensimmäisessä osassa, jotkut tavat voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Jos epäilet, että epäsäännölliset jaksot liittyvät elämäntapaanne (usein stressi, aliravitsemus, liiallinen liikunta, tiukat ruokavaliot jne.), Anna kehollesi tauko ja katsoa, ​​miten tämä vaikuttaa kehitykseen.

Taudin tunnistaminen ja hoito

Usein epäsäännöllisten kuukautisten syitä ovat munasarjojen monirakkulatauti ja kilpirauhasen sairaus. Näihin olosuhteisiin liittyy hormonaalinen epätasapaino, joten hoidon päätavoite on palauttaa hormonaalinen tasapaino elimistössä.

Normaalien kuukautiskierron palauttamiseksi monirakkulan munasarjojen kanssa hormonaalisia ehkäisyvalmisteita (OC) määrätään usein anti-androgeenisellä vaikutuksella (Jess, Midiana, Yarin jne.)

Kilpirauhasen sairauksiin on määrätty lääkkeitä, jotka normalisoivat sen toimintaa. Jos kilpirauhashormonien tasoa alennetaan, hormonikorvaushoito on määrätty, mikä kompensoi hormonien puutetta. Kun kilpirauhashormonit on määrätty liian korkealle, suositellaan lääkkeitä, jotka tukahduttavat hormonituotantoa tai leikkausta kilpirauhanen.

Ehkäisypillereiden antaminen

Yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita käytetään laajalti epäsäännöllisten kuukautisten hoidossa. Tässä tapauksessa ehkäisypillereitä voidaan suositella, vaikka et asu seksuaalisesti.

Joissakin tilanteissa ehkäisypillereitä määrätään naisille, jotka suunnittelevat raskautta, jos heillä on epäsäännöllinen sykli. Vastaanotto OK 6 kuukaudeksi tai enemmän normalisoi syklin ja lääkkeen peruuttamisen jälkeen mahdollisuus hedelmöittymiseen lisääntyy.

Ehkäisymenetelmän muuttaminen

Kukin elin on ainutlaatuinen ja voi vastata eri tavalla erilaisiin ehkäisymenetelmiin. Esimerkiksi, jos on olemassa läpimurto kohdun verenvuotoa tai hyvin usein tarkkailua kun otat ehkäisypillereitä, lääkäri voi suositella tämän OC: n muuttamista toiseen lääkkeeseen, jossa on suurempi annos tai erilainen hormonaalinen koostumus.

Epäsäännöllisiä jaksoja voidaan havaita naisilla, jotka käyttävät sisäistä laitetta. Joissakin tapauksissa ainoa tapa hoitaa tällainen ehto olisi helixin poisto ja toisen ehkäisymenetelmän määrittäminen.

Mitä tehdä, jos aika ei ole säännöllinen

Naisten epäsäännöllisten kuukautisten syyt ja yleiset suositukset

Ihannetapauksessa naisten syklin pituus on 28 päivää ja mahdollinen poikkeama jopa viikosta mihin tahansa suuntaan eli vähintään 21 ja enintään 35 päivää. Vuoden kuluessa ensimmäisistä kuukautiskiertoajoista sykli olisi määritettävä tiettyyn ajankohtaan, joka on ominainen - se voi olla sekä 24 että 32 päivää, tärkeintä on, että kuukautiset alkavat saman ajanjakson jälkeen, ja suurin ero on 1-2 päivää.

Miksi sykli olisi säännöllinen?

Jokainen nainen on ainakin kerran elämässään kohdannut kuukautiskierron epäonnistumisia. Lisäksi kuukautisten viivästyminen tai ennenaikainen alkaminen 1-2 kertaa vuodessa enintään 7 vuorokauden ajan on normaali ilmiö, joka ilmenee stressin, matkustamisen, ilmastonmuutoksen ja jopa kauden muutoksen taustalla.

Jos epäsäännölliset jaksot eivät tule pysyväksi ongelmaksi, vaan tapahtuvat satunnaisesti, mitään ei tarvitse tehdä tämän kanssa. Tärkeintä on pystyä määrittämään ero syklin kertaluonteisen siirron ja todella epäsäännöllisten kuukautisten välillä. Jos käytät kuukautiskalenteria, huomaat heti, että on olemassa selkeä esimerkki. Kehotamme niitä, jotka eivät pidä kalenteria, aloittamaan välittömästi tämän, koska kuukautisten epäsäännöllinen sykli on useimmiten hälyttävä signaali naispuoliselle keholle.

Älykäs valvonta kierron päivämääristä antaa mahdollisuuden seurata ongelmia gynekologian alalla ja yksinkertaistaa monien sairauksien hoitomenetelmää. Lisäksi kehittyneiden gadgetien ja tekniikoiden aikakaudella voit asentaa jonkin monista kätevistä ohjelmista, joilla voit hallita sykliä puhelimessasi tai tabletissa. Elektroniset kalenterit eivät seuraa vain sykliä, vaan myös laskea ovulaation päivämäärät, kertoo odottamasta kuukautisten alkamisesta, tarkista rintojen tilan ja muiden tärkeiden naisten asioiden tilan.

Epäsäännölliset jaksot. Syyt ja hoito

Listaamme yleisimmät tilanteet, joissa on epäsäännöllinen kuukautiskierto:

 • Paino. Terävällä painonpudotuksella, jäykällä tai yksitoikkoisella ruokavaliolla ja päinvastoin - liiallisen täyteyden ja epäterveellisen ruokavalion yhteydessä havaitaan usein epäsäännöllisiä aikoja. Avitaminoosi johtuu myös tästä tuotteesta, koska vitamiinien ja ravintoaineiden saanti riippuu suoraan terveellisestä ruokavaliosta. Pysäytä ruumiin kiusaaminen, syö yksinkertaisia, terveellisiä ruokia, harjoita harjoituksia tai pelaa urheilua, ja kaikki palaa pian normaaliksi.
 • Ikä. Puberteen alkuvaiheessa ja vaihdevuosien kynnyksellä tapahtuu aina epäsäännöllinen kuukautiskierto. Ensimmäisessä tapauksessa kaiken pitäisi palata normaaliksi vuoden sisällä. Naisille, jotka lähestyvät vaihdevuosia, heidän gynekologinsa on seurattava, koska he ovat tänä aikana erittäin alttiita erilaisille sairauksille.
 • Stressiä. Vahva hermoston jännitys, krooninen väsymys tai hermoston toimintahäiriö merkitsee kehoa, joka ei ole nyt aika tuottaa jälkeläisiä. Päivän kuukausittainen uudistuminen on ainoa merkitys - naisen valmisteleminen raskauteen, ja jos aivot, väsynyt stressiä, kieltäytyy ajattelemasta käsitystä, sitten lisääntymiselimet tottelevaisesti "lepotilassa". Hoito koostuu levosta, elämän rytmin muuttamisesta, vitamiinien ja kevyiden rauhoittavien aineiden ottamisesta.
 • Muutos. Äkillinen asuinpaikan muutos, esimerkiksi siirtyminen useisiin aikavyöhykkeisiin tai ilmastovyöhykkeisiin, pudottaa kehon biologisen kellon. Yleensä muutamassa kuukaudessa keho sopeutuu uusiin olosuhteisiin ja kaikki palaa normaaliksi. Jos toimintahäiriöitä havaitaan useita syklejä peräkkäin, ota yhteys lääkäriin diagnoosin ja hoidon määräämiseen.
 • Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet. Raskauden ehkäisy pillereiden poistamisen jälkeen voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin keho virittää työhön ilman synteettisten hormonien apua. Jos sykli hyppää ei lopeta, sinun on tehtävä hormonien testejä ja haettava lääkäriltäsi neuvoja.
 • Äitiys. Nuorten äitien epäsäännölliset jaksot ovat yleisiä ja loogisia. Raskaus, äskettäinen työ, imetys ja dramaattiset muutokset elämässä tekevät naishormonien tasosta näyttävän keinuina. Huoli on, jos lapsi on jo mennyt jalka, eikä kuukausittain ole. Jos lapsi ei välitä itsestäsi huolta, katsokaa kehoasi, ja jos sykli ei toipu, ota yhteyttä lääkäriisi.

Seuraavat syyt syklin epäonnistumiseen naisilla ovat syynä kiireelliseen vetoomukseen lääkäriin ja seuraavaan hoitoon:

 1. Sukuelinten infektio ja tulehdus. Jos kuukautisten puuttumisen lisäksi olet huolissasi emättimen purkautumisesta, kohdun ja lihaskipujen kipu, kuume ja muut häiritsevät oireet, mene välittömästi gynekologille! Tartuntataudit ja tulehdusprosessit edellyttävät välitöntä hoitoa, jotta vältytään syklin epäonnistumisesta entistä vakavammista seurauksista.
 2. Hormonaalinen epätasapaino. Hormonit ovat erittäin monimutkaisia. Kuukautiset voivat vaikuttaa munasarjojen lisäksi myös aivolisäkkeen, kilpirauhasen ja lisämunuaisen hormoneihin. Et voi itse määrittää, miksi endokriininen järjestelmä epäonnistui. Testitulosten mukaan sinulle määrätään hoitoon joko gynekologi tai endokrinologi.
 3. Perinnöllisyys. 5%: lla naisista kuukautiskierto pysyy epäsäännöllisenä koko elämän ajan ja sitä ei voida korjata. Muilla naisilla voi olla syklin vaihtelu useita vuosia, mutta myös geneettisen alttiuden vuoksi. Tämä voi olla ongelma raskauden suunnittelussa, varsinkin jos et voi seurata ovulaatiota. Tällöin hae asiantuntijoiden diagnoosia ja hoitoa, voit aina, jos et korjaa tilannetta, ainakin parantaa sitä.
 4. Munasarjojen toimintahäiriö. Synnynnäiset viat, polysystoosi, kystat ja fibroidit sekä muut munasarjojen sairaudet tai häiriöt vaikuttavat kuukautisten säännöllisyyteen.
 5. Onkologiset ja muut sairaudet. Juuri siksi, että kuukautisten säännöllisyyden rikkominen voi olla oire vakavista ja kuolemaan johtavista sairauksista, sinun on seurattava sykliäsi. Menstruation puuttuminen tai häiriö voi merkitä hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia kasvaimia sekä sukuelimissä että muissa elimissä. Toinen syy tähän voi olla diabetes, kilpirauhasen sairaus, keskushermoston vauriot. Muista, että naisilla, joilla on lisääntymisikä, säännöllinen kuukautiset ovat yksi normaalin kehon tilan indikaattoreista.

Yleiset suositukset

Olemme luetelleet tärkeimmät ja yleisimmät syyt, joiden vuoksi kuukausittainen jaksosi saattaa kadota. On muitakin, erityisempiä tauteja tai tiloja, jotka vaikuttavat kuukautisiin, mutta ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Yleensä jokainen tyttö tai nainen, jolla on lisääntymisikä, voi yksinkertaistaa huomattavasti heidän elämäänsä ja välttää monia terveysongelmia, jos he ovat tarkkaavaisia ​​oman organisminsa käyttäytymiseen.

Syklin loukkauksia ei pidetä sen sääntöjenvastaisuutena, vaan myös sen pituuden muutoksina, erojen luonteen ja voimakkuuden muutoksina, kivulias tunteiden esiintymisenä, jos et ole nähnyt niitä ennen.

Esimerkiksi: sinulla on pitkään vakiintunut sykli, joka kestää 28–29 päivää ja joka alkoi vähitellen alentaa - kuukauden välein kuilu oli 25, sitten 23, 21 päivää ja tämä suuntaus jatkuu useita kuukausia. Todennäköisesti tämä osoittaa jonkinlaista endokriinista tautia tai ainakin hormonaalista tasoa. Jos sinulla on aina ollut kuukausittaisia ​​jaksoja viiden päivän ajan ja ilman kipua, mutta useiden syklien peräkkäin niiden jakso on pidentynyt, intensiteetti on lisääntynyt ja et voi tehdä ilman pillereitä - se tarkoittaa, että kehossa tapahtuu muutoksia, joista kerrotaan paremmin lääkärille. Sama, kun tyhjennys on vähäistä ja se laskee 3 päivään.

Epäsäännölliset jaksot

Epäsäännöllinen kuukautiskierto on yksi useimpien gynekologisten sairauksien yleisimmistä oireista, kuten naisilla esiintyvien ekstragenitaalisten sairauksien tapauksessa. Termi "epäsäännölliset jaksot" heijastaa vain järjestelmän väliaikaista vikaantumista, joka ei heijasta kaikkia muita mahdollisia kuukautisten patologioita. Menstruation epäsäännöllisyys yhdistetään aina niiden luonteen rikkomiseen: ne tulevat runsaammiksi, tuskallisiksi jne. siksi on oikein puhua kuukautiskierron rikkomisesta, ja diagnoosi kuulostaa tältä. Kuitenkin juuri seuraavan kuukautisten alkamisen epäsäännöllisyys on yleisin syy mennä lääkäriin kaikkien kuukautisten häiriöiden joukossa, joten tarkastelemme niitä tarkemmin.

Epäsäännölliset kuukautiset voivat olla fysiologisia ja patologisia, olla monien gynekologisten ja ei-gynekologisten patologioiden oire, jotka voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä. koska siihen liittyy usein anovulaatio tai ei häiritä naista eikä aiheuta hänelle patologisia ilmiöitä. Kaikki tämä kertoo, kuinka tärkeää on määrittää kuukautisten luonne, kun lääkäri ottaa anamneesin ja tarpeen ottaa tämä tekijä huomioon suunnitellussa hoidossa.

Kuukautiskierto kestää tavallisesti 21 - 31 päivää, ja mahdolliset poikkeamat ovat ± 5-7 päivää. Jos kuukautisten välinen tauko on 40–60 päivää tai päinvastoin, se on alle 21–25 päivää, ja tietyn naisen kuukautiset ovat jo pitkään virtaa tällä tavalla - on mahdollista puhua syklin epäsäännöllisyydestä.

Epäsäännöllisten kuukautisten syyt

Epäsäännölliset jaksot voivat ilmetä seuraavista syistä:

1. Fysiologinen - abortin ja kaavin jälkeen. synnytyksen jälkeen sykli voi kadota ja tulla epäsäännölliseksi jonkin aikaa. Yleensä kaikki on palautettu yksin, mutta joskus tarvitaan vähäistä hoitoa, joka rajoittuu useimmiten suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden antamiseen. On myös syytä huomata, että kuukautiset, jotka menarsin jälkeen (syklin perustaminen) olivat epäsäännöllisiä syntymän jälkeen, voivat olla säännöllisiä. Tähän liittyy se, että nuoret tytöt, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto ilman muita syklihäiriöiden oireita ja muita patologioita, eivät vaikuta sykliin ennen raskauden alkua ja ensimmäistä syntymää.

2. Patologiset:
• Kasvaimet, aivolisäkkeen vauriot ja häiriöt hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän tasolla - syklin epäsäännöllisyys liittyy pääasiassa hormonaaliseen vajaatoimintaan.
• Kystat. munasarjasyöpä - munasarjojen toiminnan häiriöt - yksi tärkeimmistä syistä syklin epäsäännöllisyyksiin. Se tapahtuu usein polysystisten munasarjojen, kasvainmuodostusten kanssa.
• Endometriumin polyypit. myo- ja endometriumin krooniset tulehdussairaudet. kohdun fibroidit
• Endometrioosi. Tyypillinen oire on ruskea tiputtaminen alemmasta sukupuolielimestä ennen kuukautisia ja sen jälkeen; munasarjojen endometriaalisten kystojen muodostuminen on mahdollista, ja siksi syklihäiriön syy voidaan tunnistaa munasarjakysta (jossa on virheellinen diagnoosi ultraäänellä), ja päätöstä jatkokäsittelystä ei ehkä tehdä oikein.
• Patologiset hormonit erittävät kasvaimet.
• Iatrogeeniset syyt - niin pitkäkestoinen käyttö tai ehkäisyvälineiden väärä valinta voi johtaa syklin epäonnistumiseen.

Minkälainen lääkäri ottaa yhteyttä epäsäännöllisiin aikoihin

Gynekologin tai gynekologi-endokrinologin tutkiminen ja hoito.

Epäsäännöllisten jaksojen potilaan tutkiminen

Diagnostiset menetelmät ovat:
1. Kliiniset tiedot
2. Hormonit - niiden sisällön muutokset saattavat viitata ensisijaiseen painopisteeseen.
3. Lantion ja vatsan ultraäänitutkimus
4. MRI (harvoin, tarvittaessa).
5. Hysteroskooppi

Epäsäännöllinen kuukausittainen komplikaatio

Lapsettomuus voi johtua tärkeimmistä komplikaatioista, koska syklin epäsäännöllisyydestä voi usein seurata anovulaatiota (ovulaation puuttuminen - munan vapautuminen munarakkulasta munasarjakudokseen) ja harvemmin toisen vaiheen hormonivaje, jossa raskauden raskaus tulee erittäin vaikeaksi. Siksi lääkärin tulee suositella, että potilas suorittaa ovulaatiotestin.

Epäsäännöllisten jaksojen hoito

Hoidon tärkein ja tärkein asia on häiriön ja hoidon ensisijaisen syyn löytäminen, jonka tavoitteena on sen maksimaalinen eliminointi. Lisäksi meidän ei pidä unohtaa, että nuorilla tytöillä ja naisilla pitkään 45 kuukauden kuluttua voi olla epäsäännöllistä, mikä liittyy fysiologiseen epätyydyttävyyteen tai siten elimistön kykyjen sammumiseen. Jos epäsäännölliset jaksot vaativat lääkärin hoitoa (esimerkiksi raskauden mahdottomuuden takia), hoito alkaa selvittää perussyy. Tärkeimmät epäsäännöllisten hoitojaksojen hoitomenetelmät:

1. Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet, yleensä progesteroni, joka sisältää: Duphaston - 1-välilehden. 2 kertaa päivässä, Utrozhestan 1 kapseli 2-3 kertaa päivässä jne. On myös mahdollista nimetä lihaksensisäinen injektio.
2. Antibiootit tulehdussairauksiin (Ofloxocine 1 tabletti 2 kertaa päivässä 7 päivän ajan)
3. Tarvittaessa: kohdun kurppaaminen polyyppien poistamiseksi.
4. Tarvittaessa kirurginen hoito (esimerkiksi munasarjakystan poistaminen)

Menstruaatioiden hoidossa tärkeitä tekijöitä ovat myös potilaan elämäntavan muutokset. Näin ollen tupakoinnin lopettaminen, stressin vähentäminen, tyhjentävien ruokavalioiden ja harjoitusten kieltäminen voi johtaa kuukausittaisen syklin normalisoitumiseen ilman lääkitystä.

Lisäksi on olemassa fytoteropian menetelmiä. Näitä ovat tinktuurat ja verbena-dekokeet, mäkikuisma, äiti. Tämä hoitomenetelmä ei ole vasta-aiheinen nuorille potilaille vakavan patologian puuttuessa.

Tarvitset asianmukaista ravintoa, ruoan pitäisi olla runsaasti kaloreita. Proteiiniruoka on pakollinen käytettäväksi ja ruoka sisältää helposti sulavia hiilihydraatteja. Mikä tahansa tyhjentävä ruokavalio on suora kontraindikaatio epäsäännöllisen kuukausikierron tapauksessa.

Meidän on yritettävä vähentää stressiä työpaikalla ja kotona, jos se on tarpeen, näyttää sairaalahoidon hoitoa. Balneologisille lomakohteille annetaan etu.

Lääkäri gynekologi-endokrinologi Kupatadze DD

Kommentit

# 25 tammi 07/07/2017 07:29

Hei, olen 17-vuotiaana 12-vuotiaana. Usein huolissaan leikkaamisesta (kenzhalnaya kipu) munasarjoissa. Kuukausittain ei voi mennä 3-4 kuukauden välein ja jatkaa koko viikon ajan. Pelkään hieman, että tämä johtaa vielä suurempiin ongelmiin. Mutta en halua mennä lääkärin puoleen. Pelkään. Minulla on usein migreeni, paino on hieman 31kg, olen myös melko pieni. Kerro, mitä tehdä. Olen umpikujaan. Kumpikaan perhe ei kerro lääkärille.

# 24 Gloom 07/18/2017 14:26

Herra, jokaisen artikkelin alla, teidän kelkka-kysymyksesi. naiset, mitä sinä olet? tyhmät. Mene lääkäriin, mutta älä etsi itsehoitoa.

Miksi ei säännöllisesti mene kuukausittain ja mitä tehdä, epävakaa kuukausikierto

Säännöllinen kuukautiset, kuten kello, ovat pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Naiset eivät ehkä kiinnitä vakavasti huomiota satunnaisiin epäonnistumisiin. Se on täysin vaaraton, jos siitä ei tule sääntöä. Mutta jos rikkominen kestää useita kuukausia, sinun pitäisi alkaa olla kiinnostunut sen alkuperästä. On parempi selvittää, miksi kuukautiset eivät mene säännöllisesti eikä odota selkeää vastausta kehosta. Syyt on helpompi poistaa patologisen prosessin alussa.

Mikä sykli pidetään normaalina?

Aloittaminen on tarkastella kalenteria ja varmistaa, että vika todella tapahtui. Tällainen "kuukautisten päiväkirja" ei ole tarpeeton missään iässä. Muista vain, että kuukausittain tulevat esimerkiksi kuukauden alussa, voit sekoittaa itsesi hyvin.

Sitä pidetään normaalina, jos ensimmäisestä purkautumispäivästä alkaen 21–35 päivää kulkee seuraavan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä. Tämä on hyvin harvinaista kalenterikuukauden keston kanssa. Ilman merkkiä kalenteriin on hyvin helppoa harhautua ja turhautua turhaan. Älä ole laiskoja laskemaan päiviä, joten olet rauhallisempi ja selkeämpi gynekologille tarvittaessa.

Miten prosessia säännellään

Prosessit, jotka tarjoavat lisääntymistoimintoja ja kuukautisten ajoissa saapumista, ovat hormonien hallitsemia ja niillä on monimutkainen hierarkia:

 1. Kaikki alkaa aivojen osista, jotka ovat vastuussa tunteista, pelosta, stressaavista tiloista, unesta, muistista. Kaikki ne kuuluvat limbiseen järjestelmään ja välittävät tietoa hermoimpulssien avulla.
 2. Toisen vaiheen säätö on hypotalamus, se määrää suuresti ihmisen käyttäytymisen, säätelee homeostaasia ja koko organismin eloonjäämistä. Tässä aivojen osassa tehdään translaatio hermoimpulssien kielestä endokriiniksi.
 3. Hypotalamuksen (jo hormonin) tilausten mukaan aivolisäke tuottaa yli 10 omaa hormonia, jotka kontrolloivat kaikkia prosesseja.
 4. Munasarjat, lisämunuaiset, kilpirauhaset ovat suoraan aivolisäkkeen alaisia. Ne tuottavat hormonejaan, joista jotkut säätelevät seksuaalista toimintaa.
 5. Kohtu, kohdun limakalvon ja rintarauhasen limakalvot ovat hyvin herkkiä kaikille hormonaalisille "tilauksille" ja suorittavat suorat toiminnot tämän ohjeen ansiosta.

Kaikki viisi tasoa ovat vuorovaikutuksessa keskenään sekä suoraan että peräkkäin vaiheittain. Mahdolliset muutokset jossakin vaiheessa johtavat loukkauksiin muualla. Siirretty stressi, jännitys, ravitsemuksen muutos, unen puute (ylempien kerrosten vika) ovat melko kykeneviä heijastumaan koko ketjun alaosassa kuukausittaisen vastuuvapauden epäsäännöllisyydellä.

Epävakaiden kuukautisten syyt voidaan piilottaa varsin syvästi, mutta useimmat niistä ovat ilmeisiä harjoittajien gynekologeille ensimmäisen oton jälkeen ja useita testejä.

Mahdolliset vian syyt

Menstruation puuttuminen joissakin tapauksissa viittaa fysiologisten prosessien normaaliin kulkuun. Kun raskaus ilmenee, yksi ensimmäisistä oireista on säännöllisen vastuuvapauden viivästyminen. Imetyksen aikana kuukautiset voivat myös mennä epäsäännöllisesti.

Epänormaalilla kuukautiskierroksella voi olla sekä fysiologinen että patologinen perusta.

Fysiologiset syyt

Tällaiset rikkomukset ovat väliaikaisia. Syklisyys voi toipua itsestään ja edellyttää vain havainto- ja tukitoimenpiteitä. Regeneroiva organismi, jolla ei ole patologioita, säätää prosessia vähitellen. Näitä syitä ovat:

 1. Ikä. Ensimmäisten kuukautisten saapumisen jälkeen taajuus on 1 vuosi. 40 vuoden kuluttua naiset alkavat häipyä prosesseissa lisääntymisalueella, ja purkauksen epäsäännöllisyys osoittaa vaihdevuosien lähestymisen.
 2. Raskaus, synnytys, imetys muuttavat suuresti kehon koko hormonaalista taustaa. Se palautetaan useista kuukausista vuoteen.
 3. Keinotekoinen tai spontaani abortti on myös shokki keholle. Luonnollisten prosessien jyrkkä rikkominen vaatii aikaa hormonaaliseen ja fyysiseen elpymiseen sekä lääkärin huomion.
 4. Kirurgiset toimenpiteet (kohdun kuretti). Menetelmän sairastuvuudesta ja organismin erityispiirteistä riippuen ne voivat johtaa sekä syklisen fysiologisiin häiriöihin että aiheuttaa patologiaa.
 5. Lääkkeet, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen, hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin, rauhoittaviin aineisiin ja jopa pitkäaikaisiin antibioottien käyttöön, voivat vaikuttaa merkittävästi kuukautisten esiintymistiheyteen.

Varoitus! Ehkäisymenetelmän epäonnistunut valinta voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Hormonaalisten lääkkeiden pitkäaikainen käyttö (sekä suun kautta että emättimen kautta) on sallittua vain säännöllisen lääkärin valvonnassa. Vaikka lääke oli aiemmin hyvin siedetty, mutta ajan myötä kuukautiset tulivat epäsäännöllisiksi, muuttuivat kvantitatiivisesti, vierailivat gynekologissa, ehkä ehkä on korvattava korjaustoimenpide.

Teräviä painonpudotuksia tai sen asetuksia, unen, hypotermian, väsymyksen rikkomista voidaan selittää häiriöiden fysiologisilla syillä, kunhan ne ovat helposti korjattavissa ja ne eivät kehittyisi tuskallisiin patologisiin tiloihin.

Aiheuttaa patologisia

Tällaiset kuukautisten syklisen luonteen loukkaukset johtuvat taudeista, niiden oireista, eliminoidaan vain tärkeimmällä patologialla. Yleisimmät syyt ovat:

 1. Hormoni. Yksi hypotalamuksen endokriinisen ketjun elinten hormonit ovat riittämättömiä tai liiallisia. Sairaudet, niiden loukkaantumiset voivat johtaa epävakaaseen kuukautiseen. Tarkan syyn tunnistaminen mahdollistaa vain kattavan selvityksen.
 2. Kasvaimet, polyypit, fibroidit kohdussa ja lisäyksissä häiritsevät elinten normaalia toimintaa. Hyvänlaatuiset kasvut häiritsevät mekaanisesti, jotkut pahanlaatuiset kasvaimet tuottavat hormoneja, jotka sisällytetään kokonaisjärjestelmään.
 3. Endometrioosi. Yleinen syy, miksi kuukautiset eivät mene ajoissa. Epiteeli kohdun sisäpinnasta (endometrium) kasvaa ulkona: kaulassa, emättimessä, peittää lähimmät elimet. Tämä kudos ei ole sovitettu toimimaan kohdun ulkopuolella, usein verenvuotoa. Patologia vaikeuttaa suuresti koko seksuaalisen alan normaalia työtä.
 4. Munasarjojen toimintahäiriöt, kysta, polysystinen (useita kysta), kasvaimet. Munasarjat ovat aktiivisimpia lisääntymiselimiä, ja sairaudet voivat levitä nopeammin. Usein se vaikuttaa endometrioosiin, tulehduksellisiin prosesseihin, kasvaimiin, jotka rikkovat yhtä naisten terveyden tärkeistä yhteyksistä.
 5. Minkä tahansa alkuperän tulehdusprosessit. Sukuelinten infektiot - yksi tulehduksen syistä, lantion elinten vaurioitumisesta, tarttuvuuden muodostumisesta, munanjohtimien tukkeutumisesta. Niillä on paljon haittavaikutuksia, ja ne ilmenevät yleensä vaihdetuilla kuukautiskierron ja muiden oireiden varalta. Tutkimus määrittää helposti.

Kilpirauhasen häiriöt, diabetes, veritaudit voivat vaikuttaa kuukausittaisen syklin säännöllisyyteen. Selvittää, miksi kuukautiset eivät mene säännöllisesti, lääkäri voi havaita piilotetut patologiat, jotka eivät osoittaneet itseään muuten.