Kivulias jakso - syy

Tärkein syy tuskallisiin kuukautisiin naisilla on hormonaalisen järjestelmän häiriö. Tällaisissa tapauksissa kipu havaitaan pääsääntöisesti alavihassa ja voidaan antaa alaselälle. Tässä tapauksessa se on enimmäkseen tylsää, vetävää merkkiä. Usein yhdessä kipeiden tunteiden kanssa kuukautisten aikana havaitaan päänsärkyä, pahoinvointia, heikkoutta, huimausta. Jotkut naiset voivat kokea kipua useita tunteja ennen verenvuotoa, ja jotkut sen jälkeen.

Miksi kaudet ovat tuskallisia?

Vatsakipu ilmenee, kun kohdun lihasten supistuminen tapahtuu. Oikeuden vuoksi on huomattava, että pieniä myometriumin supistuksia havaitaan lähes aina. Kuitenkin kuukautisten aikana ne ovat voimakkaimpia, niillä on suurempi intensiteetti ja tiheys.

Kun kohdun sopimukset, jotkut verisuonet ovat kuristettu, mikä vähentää veren virtausta kohduun itse. Hapen puutteen vuoksi sisäisten lisääntymiselinten kudokset alkavat erittää kemiallisia yhdisteitä veriin, mikä johtaa myös voimakkaan kivun esiintymiseen. Juuri tämä seikka selittää, miksi tytöillä on tuskallisia aikoja.

Se, että joillakin naisilla kuukautiset ovat tuskallisempia kuin toiset, ei ole täysin ymmärretty. Tämän osalta fysiologit ovat ehdottaneet, että tämä seikka voi johtua suuren määrän prostaglandiinien kertymisestä elimistöön, mikä voi aiheuttaa kipua kuukautisten aikana.

Miksi muuten voi olla hyvin tuskallisia aikoja?

Useimmiten kipu kuukautiskierron aikana tapahtuu 12 - 24 tunnin kuluessa. Suurin kivun intensiteetti on purkauksen huippu.

Jos puhumme suoraan siitä, miksi kuukautiset ovat tuskallisia, on tarpeen nimetä seuraavat sairaudet, joissa kuukautisten mukana on lähes aina tämä oire. Niiden joukossa ovat:

 • endometrioosi;
 • kohdun fibroidit;
 • tulehdusprosessit lantion elimissä;
 • adenomyoosista;
 • ehkäisyn käyttö (kohdunsisäinen laite).

Nämä ovat vain muutamia syitä tuskallisiin kuukautisiin naisilla. Jotta tytön kuukautisten aikana tuskallisia tunteita saataisiin tarkasti määritellä, tytön on suoritettava erilaisia ​​tutkimuksia, jotka auttavat vahvistamaan olemassa olevan rikkomisen.

Kivulias jakso: syyt

Aiheuttaa kipua kuukausittain

Miksi kuukausittain tuskallinen - onko tämä patologia vakava vai onko se muutos normi? Valitettavasti tämä ominaisuus löytyy naisten absoluuttisesta enemmistöstä. Joissakin niistä tuntuu ensimmäisistä kuukautisista, kun taas toisissa se näkyy yhtäkkiä. Tällaisissa tapauksissa tuskallisten jaksojen syyt ovat yleensä täysin erilaisia.

Tätä ilmiötä kutsutaan dysmenorreaksi. Yleensä on kipuja useita tunteja ennen kuukautisten alkamista ja ne kestävät 2-4 päivää, heikkenevät vähitellen. Joskus heitä yhdistää pahoinvointi, oksentelu ja masennus. Useimmiten dysmenorreaa esiintyy nuorissa tytöissä kolmen ensimmäisen vuoden aikana vaihdevuosien jälkeen ja se voi jatkua tarpeeksi kauan.

Tällaisessa tilanteessa tytön vanhempien tulisi viedä hänet gynekologiin selvittämään, mistä kuukausittaisen kivun syyt ovat tytöille ja erityisesti tyttärelleen. Tätä varten suoritetaan tarkastus, vaikka neitsytkin ovat mahdollisia, ja välttämättä kohtu ja ultraääni. Jos kaikki on poikkeamatonta, sisäisten ja ulkoisten sukupuolielinten kehityksessä ei tapahdu anatomisia häiriöitä - diagnoosi kuulostaa "algomenorrhea". Hyvin tuskallisia jaksoja pidetään tässä tapauksessa hormonaalisen epätasapainon seurauksena, nimittäin prostagladiinin liiallinen muodostuminen kuukautiskierron toisessa vaiheessa. Tämä tila voidaan estää ottamalla gestageeneja tiettyinä päivinä syklin aikana tai koko suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden aikana (tärkeää, jos ehkäisyä tarvitaan). Toinen suosittu tapa parantaa hyvinvointia on ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) käyttö, jotka sisältävät esimerkiksi ibuprofeenia. Yleensä suositellaan, että tulehduskipulääkkeet otetaan kuukautisten aikana 3-4 kuukautta, ja sitten otetaan lyhyitä taukoja, joissa lääkehoidon vaikutus voidaan säilyttää.

Vaarallinen toissijainen dysmenorrea. Kivulias kuukautiset voivat olla vakavampia. Ja mitä vanhempi nainen, sitä enemmän hänellä voi olla sairauksia, jotka johtavat juuri tällaisiin seurauksiin.

Yleisimmät syyt, joiden vuoksi kuukautiset tulevat kivuliaiksi, ovat krooninen endometriitti, kohdun fibroidit ja endometrioosi. Jälkimmäinen voi olla jopa hyvin nuorilla tytöillä, hän on yksi hedelmättömyyden tekijöistä. Hänen oireet ovat kuukautisten aikana kipua ja verenvuodon runsautta lukuun ottamatta ennen kriittisiä päiviä ja sen jälkeen. Aluksi diagnosoitu ultraääni. Ja diagnoosi vahvistetaan hysteroskooppia suoritettaessa - kohdun visuaalinen tarkastelu erityisellä optisella laitteella. Ei liian kehittyneissä tapauksissa suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet voivat osaltaan parantaa terveyttä, vähentää verenmenetystä ja hidastaa patologian kehittymistä. Jos ne ovat vasta-aiheisia, progestiinit on määrätty.

Endometriitti on kohdun limakalvon tulehdus. Akuutti muoto voi ilmetä kohdun kurkuttamisen jälkeen, synnytys, kirurginen abortti jne. Jos hoitoa ei anneta ajoissa, prosessi muuttuu krooniseksi. Ja tässä tapauksessa nainen ei vain kiduteta kipua, vaan myös intermenstruaalista vastuuvapautta.

Kun kohdun myoma-kipu voi esiintyä paitsi kuukautisten aikana, mutta millä tahansa muulla syklin päivänä. Tämä voi johtua verenkierron heikentymisestä myoma-solmussa tai sen vierekkäisten elinten puristamisessa.

Ja tämä on vain osa kuukautiskivun mahdollisista syistä. Vain lääkäri potilaan tutkimisen jälkeen voi määrittää tarkan syyn ja määrätä hoidon. Kipu ei ole koskaan normaali.

Kivulias jakso

Kuukautiskierto on luonnollinen prosessi, joka tapahtuu kuukausittain naisilla. Kuukautisten alkaminen vahvistaa, että nainen on saavuttanut murrosiän. Tämä prosessi on täysin luonnollinen, ja jokaisen naisen on hyväksyttävä ja tottuttava siihen. Mutta kaikki ei ole niin yksinkertaista. On totta, että nainen odottaa näinä päivinä kauhua, koska hänellä on tuskallisia aikoja.

Yleensä kuukautiset eivät saa aiheuttaa naiselle suurta haittaa. Kuitenkin kuukautisten kipu on eräänlainen merkki siitä, että naisruumissa on jotain vikaa. Kivuliaiden aikojen syyt olisi tiedettävä jokaiselle naiselle, joka on saavuttanut hedelmällisyyden.

Kivun kuukautisten syyt

Mikä on algomenorrhean syy (kivulias kuukautiset)? Menstruaalisen veren ja endometriumin erittyminen johtuu kohdun intensiivisestä supistumisesta. Kun jotain häiritsee tätä prosessia, kipu tapahtuu kuukautisten aikana. Vakavin kipu, jota nainen yleensä kokee kuukautisten ensimmäisen tai toisen päivän aikana.

Yleisin syy, miksi kuukautiset ovat kivuliaita, on kohdun virheellinen sijainti. Se pakkaa hermopäätteet, jotka vaikuttavat kipun, alaselän ja vatsan kipuun. Tämä tila voi olla joko synnynnäinen tai hankittu erilaisten kohdun, munasarjojen ja munanjohtimien tulehduksellisten prosessien seurauksena.

Myös kohdun supistumisen voimakkuus ja naisen kipuherkkyys vaikuttavat kehossa olevien hormonien tasoon. Usein yli 30-vuotiaille naisille on tunnusomaista erittäin tuskalliset jaksot, jotka ovat seurausta naisten sukupuolihormonin, estrogeenin, lisääntyneestä tasosta.

Kohdun rytmisten supistusten aikana kuukautisten aikana ovat vastuussa erikoiskemikaalit, prostaglandiinit. Mitä korkeampi niiden taso, sitä useammin esiintyvät ja kohdun supistukset. Siksi tuskallisia jaksoja esiintyy usein, kun prostaglandiinien määrä on kohonnut. Usein kipua seuraa myös ripuli, pahoinvointi, päänsärky ja naisen yleinen huono terveys.

Miksi tuskallisia jaksoja esiintyy edelleen? Usein tämä johtuu lisämunuaisen ja kilpirauhanen häiriöistä. Mutta näissä tapauksissa nainen kärsii paitsi kuukautisten kipuista myös premenstruaalisesta oireyhtymästä.

Jos nuoret ja vielä synnyttämättömät naiset valittavat erittäin tuskallisista jaksoista, tämä saattaa merkitä hedelmättömyyttä.

Kivun jaksojen syy voi olla myös naisen kohdun sisäisen laitteen käyttö keinona estää ei-toivottu raskaus. Koska IUD on vieras elin, keho yrittää usein päästä eroon siitä. Lisäksi helix edistää prostaglandiinikalvon limakalvon tuotannon lisääntymistä.

Kipu kuukautisten aikana on usein oire naisten sukupuolielinten kroonisille tulehdussairauksille: munasarjojen tulehdus, endometrioosi, kolpiitti, munanjohtimien tulehdus jne.

On tapahtunut, että algodysmenorrhea aiheuttaa geneettinen tekijä, kun perheessä monet naiset kärsivät tästä taudista.

Oireita kivulias kuukautiset

Algomenorrhea on yleisin gynekologinen sairaus. Tilastojen mukaan joka toinen nainen koki kipua kuukautisten aikana. Lisäksi usein tuskalliset jaksot ilmenevät paitsi vatsan, alaselän, ristikon, mutta myös muiden kehon häiriöiden yhteydessä: pahoinvointi ja oksentelu, päänsärky, ärtyneisyys, pyörtyminen, kipu jaloissa jne.

Jos naisella on säännöllisiä jaksoja, ne ovat tuskallisia, kaikki nämä oireet johtuvat usein siitä, että nainen viettää koko kuukauden jännittyneenä odottamassa seuraavaa kuukautiskiertoa ja näkee hänet katastrofiksi, jota ei voida välttää. Toisin sanoen psykologinen tekijä on myös tärkeä rooli.

Mitä oireita tulisi neuvotella gynekologin kanssa?

 • Menstruation aikana kipu kasvaa dramaattisesti ja siihen liittyy hyvin raskasta verenvuotoa.
 • Vähemmän kipua kuukautisten aikana kuin tavallisesti.
 • Kuukautisten yhteydessä esiintyy kuumetta, vilunväristyksiä, hikoilua, mikä voi merkitä tulehdusprosessia.
 • Poistaminen epätavallinen, sillä on pistävä haju ja epätavallinen väri. Virtsaamisen aikana nainen tuntee kipua ja polttamista. Nämä oireet saattavat viitata kehon infektioon.

Milloin minun pitäisi kutsua ambulanssi?

 • Vaikea huimaus, tajunnan menetys.
 • Terävä voimakas kipu vatsan alareunassa, joka ei salli sängystä poistumista.
 • Kudosharmaiden tai hopeanväristen kappaleiden ulkonäkö kuukautisten veressä.
 • Jos raskauden aikana on kulunut aikaa.

Diagnoosi kivulias kuukautiset

Algomenorrhean diagnosoimiseksi naisen tulee vastata useisiin kysymyksiin gynekologille:

 • Mikä on kivun luonne, miten ne liittyvät kuukautisiin ja milloin ne alkavat?
 • Elääkö nainen aktiivista sukupuolielämää ja kuinka usein hän saavuttaa orgasmin?
 • Onko hänellä säännöllinen kuukautiskierto?
 • Tuntuuko nainen kipua yhdynnässä?
 • Mitä menetelmiä nainen käyttää suojaamaan ei-toivotusta raskaudesta?
 • Onko naisilla tällä hetkellä tulehduksellisia gynekologisia sairauksia ja ovatko he olleet aiemmin?
 • Eikö nainen kärsi hedelmättömyydestä?

Jokaisen naisen on ymmärrettävä, että tuskalliset jaksot eivät ole vain epämiellyttäviä tunteita, vaan myös todiste siitä, että elimistössä esiintyy jonkinlainen häiriö. Siksi, kun algomenorrhea on tarpeen kuulla lääkärin kanssa, joka auttaa tunnistamaan sen syyn ja määrää asianmukaisen hoidon.

Löysitkö tekstissä virheen? Valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Syyt hyvin kivulias kuukautiset ja mitä tehdä, kun ne tapahtuvat

Kriittiset päivät ovat luonnollinen prosessi kaikille lisääntymisikäisille naisille. Heidän saapumisensa osoittavat, että naisten lisääntymisjärjestelmä on täysin kypsä ja valmis kantamaan jälkeläisiä. Useimmissa tapauksissa kuukautiset naisilla aiheuttavat vain lievää epämukavuutta, mutta on olemassa poikkeuksia, kun kivulias jaksot häiritsevät täysin elämäntapaa ja vaikuttavat oikeudenmukaisen sukupuolen suorituskykyyn.

Jokaisen hedelmällisessä iässä olevan naisen tulisi tietää tarkalleen, mitä tehdä erittäin tuskallisilla jaksoilla, ja missä tapauksissa on tarpeen ottaa välittömästi yhteyttä asiantuntijaan. Tässä artikkelissa käsitellään tuskallisten kuukautisten oireita, syitä ja hoitoa.

syistä

Kevyt kipu kuukautisten aikana aiheuttaa kohdun supistuksia, jotka myötävaikuttavat kuukautiskierron ja kohdun limakalvon vapautumiseen. Jos erittymisprosessi on häiriintynyt jostakin tekijästä, nainen muuttuu tuskallisesti kipeäksi aikana. Liian tuskallisilla jaksoilla on tieteellinen nimi "algomenorrhea" tai "dysmenorrea". Naisilla, jotka eivät ole synnyttäneet, yleisimpiä tuskallisen kuukautisten aiheuttajana on kohdun virheellinen sijainti, joka puristaa hermopäätteet ja aiheuttaa kipua paitsi alavatsassa, myös alaselässä ja ristissä. Tämä tila voi johtua myös naisten sukuelinten synnynnäisistä epämuodostumista.

Kivulia kuukautisia esiintyy naisilla, jotka kärsivät seuraavista sairauksista:

 • tartuntataudit (trikomonioosi, syfilis, herpes-sukuelinten tyyppi, gonorrea). Useimmiten ne välittyvät seksuaalisen kosketuksen aikana, mikä lisää ruostumattomia ja tulehduksellisia oireita, jotka aiheuttavat lihaskudoksen ja kohdun, mikä häiritsee sykliä ja pahentaa tuskallisia oireita. On tarpeen hoitaa molempia osapuolia taudista. On olemassa useita infektioita aiheuttavia patologioita, jotka voivat olla infektioita jokapäiväisessä elämässä, ne sisältävät kandidiaasia;
 • tulehdusprosessit. Niitä voi aiheuttaa henkilökohtaisen hygienian sääntöjen noudattamatta jättäminen, mikä edistää ehdollisesti patogeenisen mikroflooran - streptokokin, staph-infektion, E. coli -kasvin kasvua. Myös näiden mikro-organismien patologinen lisääntyminen voi johtua hypotermiasta, vitamiinin puutteesta, muutoksista muissa elimissä tapahtuvassa mikroflooran koostumuksessa jne. Cervicitis, endometriitti tai salpingiitti voi aiheuttaa vakavia kipuja säätelyn aikana. Näitä sairauksia on hoidettava, koska tulehdus voi aiheuttaa kohdunkaulan taipumisen, verisuonten tilan vaurioitumisen, kystat, polyypit ja jopa aiheuttaa syöpää;
 • hyvänlaatuisia ja pahanlaatuisia kasvaimia. Syövän aikana tuskalliset jaksot ovat toisinaan ainoa tämän patologian oire. Kasvain, laajeneva, puristaa verisuonia ja hermoja kohdussa ja läheisissä elimissä. Kasvaimen takia kohdun muoto voi muuttua, kuukausiveri pysähtyy, mikä aiheuttaa sietämättömiä kipuja. Kasvaimen kasvun myötä tuskalliset tunteet lisääntyvät;
 • endometrioosi. Tässä sairaudessa kohdun sisäkerroksen solut ityvät muihin elimiin, jolloin syklin säännöllisyys häviää, kun taas ajanjaksot ovat pidempiä ja kivuliaampia, endometrioidisysteemien aiheuttamat hormonaaliset häiriöt alkavat;
 • dysplasia, kohdunkaulan eroosio ja muut sairaudet, jotka liittyvät kohdunkaulan epiteelin kerroksen vaurioitumiseen;
 • hormonaalinen toimintahäiriö. Sitä voidaan käynnistää hormonaaliset lääkkeet, määrättyjen hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden äkillinen peruutus, munasarjojen, kilpirauhasen tai aivolisäkkeen häiriöt. Hormonaalisten muutosten vuoksi tapahtuu metabolinen häiriö, joka aiheuttaa diabeteksen kehittymisen tai äkillisen painonnousun sekä ylöspäin että liian alaspäin;
 • synnytyksen ja leikkauksen vaikutukset. Synnytyksen aikana tai aborttien aikana kohdun kiinnittävät nivelsiteet voivat vaurioitua, joten sen normaali sijainti keskeytyy, mikä aiheuttaa voimakasta kipua säätämisen aikana. Voi olla taivutuksia, joissa veri pysähtyy, ja tulehdusprosesseja esiintyy.

Algomenorrhea voi olla perinnöllinen, joten jos isoäiti tai äiti oli liian tuskallista, tämä patologia lähetetään todennäköisemmin tyttärelleen.

Liittyvät oireet

Tuskallisilla jaksoilla on tärkeää kiinnittää huomiota paitsi kivun luonteeseen myös niihin liittyviin oireisiin. Algomenorrheaan voi liittyä tällaisia ​​merkkejä:

 • pahoinvointi oksenteluun, ripuli;
 • vaikea päänsärky;
 • lisääntynyt hikoilu, kuumat aallot, huimaus ja pyörtyminen;
 • äkilliset verenpaineen laskut, syväpulssit tai hänen lisääntynyt taajuus;
 • heikkous, lihas- ja nivelkipu.

Kuukautiskierron kestoa voidaan loukata ja kuukausittaisen vastuuvapauden kesto itsessään kasvaa, niistä tulee runsaasti tai päinvastoin niukasti. Kuukautisten välillä on joskus verinen leucorrhoea. Dysmenorrean kipu ei välttämättä näy kuukautisten ensimmäisenä päivänä, vaan 1-2 päivää ennen niiden esiintymistä. Heillä on vetäminen, leikkaus, kipeä tai kramppimainen luonne ja ne häviävät vasta kuukautisten päätyttyä. Vakavan sekundaarisen dysmenorrean tapauksessa kipua voi tuntea koko kuukautiskierron ajan.

Kipuasteet

Tuskallisilla jaksoilla on 3 vakavuusastetta:

 1. Helppo vaihe liittyy lyhyisiin ja siedettäviin kipuihin.
 2. Algomenorrhean keskiarvoa leimaavat vatsan ja selän kipu, usein virtsaaminen, vilunväristykset ja psyko-emotionaaliset häiriöt (ärtyneisyys, masennus, valonarkuus, ankarat aromit ja kovat äänet).
 3. Vaikeassa dysmenorrheassa voimakkaan kivun lisäksi sydänlihaksen työ häiriintyy, lämpötilan nousu, emeettiset toiveet, ripuli, yleinen heikkous, nainen voi menettää tajuntansa.

Ensisijainen muoto

Ensisijaista dysmenorreaa ei aiheuta sairaudet tai lisääntymisjärjestelmän elinten vaurioituminen, vaan se tapahtuu täyden kypsymisen aikana kolmen vuoden ajan ensimmäisten kuukautisten saapumisen jälkeen. Tuskalliset jaksot teini-ikäisissä aiheuttavat dramaattisia hormonaalisia muutoksia, jotka tapahtuvat tällä hetkellä kehossa.

Puberteettisuudessa eri hormonien pitoisuus voi vaihdella riippuen siitä, kumpi niistä nousee, nuorilla on yksi kahdesta ensisijaisesta dysmenorreasta:

 1. Adrenergisten. Diagnosoitu adrenaliinin lisääntyminen veressä. Tyypillisiä oireita tämän lisääntymisjärjestelmän patologialle ovat kuume, nopea pulssi, päänsärky, vaalea iho, hikka, täydellisen vatsan tunne, ummetus.
 2. Parasympaattisen. Diagnosoitu selkäytimen serotoniinipitoisuuksien nousulla. Samalla pulssi hidastuu, kehon lämpötilaa voidaan alentaa, ripulia, kasvojen ja raajojen turvotusta, ruumiinpainoa kasvaa.

Tytöstä tuskan aiheuttavasta syystä riippuen on olemassa useita ensisijaisia ​​dysmenorrealaisia:

 • spazmogennoe. Syy sen esiintymiseen on kohdun lihasten kouristukset;
 • psychogenic. Vatsakipu aiheuttaa kipua kerran oireista ja jättää raskaan muistin teini-ikäiseen;
 • Välttämätöntä. Taudin syy tässä tapauksessa on kipukynnyksen vähentäminen, joka johtuu aivojen yksittäisten keskusten työn häiriöistä. Tällöin jopa hermojen juurien vähäinen ärsytys aiheuttaa voimakasta kipua.

Miksi

Seuraavat tekijät voivat aiheuttaa primaarisen algomenorrean kehittymistä:

 • sidekudoksen kasvun synnynnäinen dysplasia, joka johtuu magnesiumin puutteesta. Tämä tauti on vaarallinen kuin rustokudoksen koostumuksen rikkominen, mikä johtaa nivelten epänormaaliin muodostumiseen, raajojen pidentymiseen, litteään jalkaan ja skolioosiin. Myopia, ruoansulatuskanavan ongelmia ja suonikohjuja voi esiintyä;
 • sukuelinten tuberkuloosi;
 • hermostolliset ja henkiset häiriöt;
 • synnynnäiset kohdun poikkeavuudet (kaksinaisuus, virheellinen sijainti tai alikehitys).

Jos kohdun mutka esiintyy murrosiässä väärän kehityksen tai liiallisen kuormituksen takia, on suuri todennäköisyys, että tuskalliset jaksot lakkaavat häiritsemästä tyttöä synnytyksen jälkeen. Jos patologia on synnynnäinen, synnytys ei korjaa tilannetta, vaan vain pätevä asiantuntija hoitaa taudin hoidon.

Toissijainen muoto

Hankitut patologiat aiheuttavat dysmenorrean toissijaisen muodon: arvet, sidokset kohdussa kirurgisten toimenpiteiden ja aborttien jälkeen, hormonaaliset epätasapainot, infektiot ja tulehdusprosessit. Liian kivulias säätö voi häiritä kaikenikäisiä naisia, mutta useimmiten säännöt ovat hyvin tuskallisia 25–30-vuotiailla.

Useimmiten sekundaarinen algomenorrhea aiheuttaa suonikohjuja lantion elimissä ja vatsaontelossa sekä tulehdusprosesseja, jotka vaikuttavat lantion alueen hermopäätteisiin.

Toissijainen dysmenorrea ilmenee usein naisilla, joilla on tiukka ruokavalio, minkä vuoksi kehittyy anoreksia tai boulemia. Potilaat, jotka kärsivät tuskallisista jaksoista, joissa ruumiinpaino laskee voimakkaasti, häiritsevät kohdun kudoksen rakennetta, arpeutumista ja tarttuvuutta. Hankitun algomenorrhean syynä ovat myös tarttuvat ja tulehdukselliset sairaudet, onkologia, endometrioosi, hormonaaliset häiriöt ja sairaudet, jotka liittyvät kohdunkaulan epiteelisolujen vaurioitumiseen.

tilasto

70% lisääntymisikäisistä naisista joutuu kivuliaiden kuukautisten ongelmiin, mutta vain 10% heistä valittaa sietämättömistä, kivulaisista kivuista kriittisinä päivinä. Tilastotiedot osoittavat, että kivun oireyhtymää täydentää toinen oire:

 • 17% naisista on pyörtynyt kivun takia;
 • 23% oikeudenmukaisesta sukupuolesta kärsii huimauksesta ja vielä 13% päänsärkyistä;
 • 84%: lla tapauksista oksentelu tapahtuu;
 • 79% naisista valittaa ripulista.

diagnostiikka

Tehokkaan hoidon määrittelemiseksi sinun pitäisi oikein määrittää kipujen syy kuukautisten aikana. Diagnoosi voi sisältää seuraavat tutkimusmenetelmät:

 • tarkastus gynekologisesta tuolista;
 • yleiset veri- ja virtsakokeet;
 • mustetta mikroflooraan;
 • Lantion elinten ultraääni;
 • laparoskooppinen tutkimus;
 • Doppler-verisuonet epäiltyihin suonikohjuihin.

Joissakin tapauksissa sinun on ehkä kuultava psykologia, endokrinologia ja muita kapeita asiantuntijoita.

Hoitomenetelmät

Jos kivuliaita aikoja aiheuttaa primaarinen algomenorrea, hoito sisältää useimmiten stressitekijöiden poistamisen, fyysisen aktiivisuuden lisäämisen ja huonojen tapojen poistamisen. Syklin toisella puoliskolla lääkärit suosittelevat pidättäytymistä aktiivisesta sukupuoliyhteydestä ja painonnostosta. Usein raskauden ja synnytyksen jälkeen tuskalliset tunteet, jotka johtuvat primaarista algomenorrheasta, häviävät kokonaan, joten on suositeltavaa olla keskeyttämättä ensimmäistä raskautta naisille, joilla on samanlainen diagnoosi.

Algomenorrhean kehittymisen syistä riippuen lääkkeellä tai ilman hoitoa voidaan määrätä, ja lääkäri voi suositella kansanhoitoa. Harkitse yksityiskohtaisemmin kaikkia hoitomuotoja.

lääketiede

Tuskallisen kuukautisten hoito ei ole pelkästään oireiden poistaminen, vaan myös taudin syyn hävittäminen, joten sen pitäisi olla kattava. Lääkkeiden nimittäminen ja annostelu valitaan yksinomaan hoitavan lääkärin kanssa. Seuraavia lääkeaineita voidaan määrätä:

 • ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (Ibuprofeeni, Tamipul, Naproxen jne.);
 • antispasmodics - No-shpa, Spazmalgon;
 • yhdistetyt ehkäisyvalmisteet tai lääkkeet, jotka sisältävät gestageeneja (Diane-35, Yarin, Duphaston);
 • varmista, että otat vitamiineja, erityisesti E-vitamiinia;
 • jos kohtalaisen patogeenisen mikroflooran kasvu aiheuttaa kivuliaita säännöksiä, voidaan määrätä sienilääkkeitä ja peräpuikkoja;
 • rauhoittavat aineet, rauhoittavat aineet (Relanium);
 • homeopaattiset lääkkeet (Remens, Menalgin).

Jos algomenorrhea aiheutuu sukuelimissä olevista adheesioista tai kasvaimista, kirurginen interventio voidaan ilmoittaa.

Ei-huumeiden menetelmät

Tyttöjen nuoren algomenorrhian tapauksessa psykoterapeuttiset istunnot tarjoavat tehokasta apua. Jos haluat päästä eroon tuskallisista säännöistä, riittää, että hallitaan erityinen rentoutumis- ja häiriötapa.

Fysioterapeuttiset menetelmät antavat myös hyvän tuloksen:

 • akupunktio, joka vaikuttaa tiettyihin kohtiin, vähentää kipua, mutta myös poistaa tulehdusprosessit;
 • amplipulsihoito;
 • magneettinen hoito;
 • dynaaminen nykyinen hoito;
 • sähköinen, ultraviolettisäteily;
 • UHF-menettelyt;
 • balneotherapy;
 • elektroforeesi.

Akupainanta ja yleinen hieronta sekä liikunta, uinti tai jooga auttavat selviytymään tuskallisista jaksoista. On olemassa laaja valikoima erityisesti suunniteltuja voimisteluharjoituksia, jotka voidaan tehdä kotona.

Folk-korjaustoimenpiteet

Folk-korjaustoimenpiteet ja homeopatia auttavat myös tekemään kipua vähemmän tuskallista kuukautisten aikana, mutta niitä tulisi käyttää vain lääkärin kuulemisen jälkeen, jotta tilanne ei pahene eikä menetä patologian hoitoon tarvittavaa aikaa.

Algomenorrheaa varten määrätty tunnetuin homeopaattinen lääke on Remens. Sen tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat kasviperäiset uutteet (tsimitsifugi, pilocarpus ja kanadalainen sanguinaria), seepian rauhan salaisuus ja käärme surukukun myrkky.

Folkherbalistit suosittelevat horsetailin tai vesipippuriliemen tuskallisen kuukautisten infuusion käyttöä. Muut yrtit auttavat selviytymään vakavista kivuista kriittisinä päivinä, esimerkiksi mansikanlehdillä, jotka on ruiskutettu kylmään veteen tai keittovihreiden lehtien, kamomillakukkien ja valerianjuuren keittämiseen. Käytä kuukautiskipujen torjuntaan liittyvistä parantavista juurista elecampane, lovage tai selleri tuoksuva juurakko.

ennaltaehkäisy

Dysmenorrean kehittymisen estämiseksi asiantuntijat suosittelevat seuraavien sääntöjen noudattamista:

 • kehittää päivän oikea tila, jossa on aikaa työskennellä, nukkua ja levätä;
 • valita tasapainoinen ruokavalio, kuukauden aikana syödä itsestään rinnastettuja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja;
 • sinun täytyy valvoa ruumiinpainoa, estää liikalihavuus, mutta älä heikentä itseäsi tiukoin ruokavalioin;
 • sinun on otettava säännöllisesti vitamiineja;
 • et voi osallistua tee- tai kofeiinijuomiin;
 • eivät salli stressaavia tilanteita;
 • kävellä ulkona useammin;
 • kiinnitä erityistä huomiota liikuntaan, harjoita harjoituksia ja valitse urheilun harrastukset iän ja yleisen terveydentilan mukaan;
 • poistaa huonot tavat, jotka vaikuttavat haitallisesti naisten terveyteen.

Jos ennaltaehkäisevät toimenpiteet eivät auta, ja nainen alkoi saada tuskallista sääntelyä, on tarpeen kuulla lääkäriä sairauden syyn määrittämiseksi ja oikean hoidon määrittelemiseksi. On ehdottomasti kiellettyä käyttää kipulääkkeitä kuukautisten aikana ja antispasmodicsilla pitkään selvittämättä kivuliaiden kuukautisten syytä.

Kivulias jakso

Kivulias jakso on erilaista voimakkuusastetta sisältävän kivun oireyhtymä, jonka ulkonäkö on selvästi riippuvainen kuukautisten alkamisesta. Noin 40-50% lisääntymisikäisistä naisista toteaa runsaasti ja tuskallisia vaihteluvälejä.

Vakava algomenorrhea, joka on täysin työkyvyn menetys, vaikuttaa noin 10 prosenttiin kaikista naisista, joilla on kivulias jakso. Kohtalaisen selvää kipu-oireyhtymää kuukautisten alkamisen aikana nuorilla naisilla, jotka eivät ole naisia, pidetään normaalina vaihtoehtona eikä se vaadi erityishoitoa.

Algomenorrhean tyypillisiä ilmenemismuotoja pidetään oireiden kompleksiin, joka sisältää paitsi kivuliaita kuukautisia, myös kuukautisten alkamisen häiriöitä sekä oireita, joilla ei ole yhteyttä urologisen järjestelmän patologiaan (oksentelu, vaikea heikkous ja vamma, huimaus, epänormaali uloste). Nämä ilmenemismuodot viittaavat naisen hormonaalisen tilan häiriöön ja sen seurauksena naisten elintärkeiden elinten ja järjestelmien toimintahäiriöihin.

Kivun kuukautisten syyt

Ennen kuin päätetään tiettyjen tuskallisten jaksojen hoitomenetelmien käytöstä, on välttämätöntä määrittää luotettavasti etiopatogeeninen tekijä, josta tuli niiden esiintymisen perimmäinen syy, koska joissakin tapauksissa syyn poistaminen riittää kivun oireyhtymän lievittämiseen.

Kivun oireyhtymän kehityksen etiopatogeeniset mekanismit ovat samat kaikille algomenorrhean muodoille ja ne perustuvat kohtuun, joka johtuu kohdun spasmista johtuvasta mykometrisen trofismin rikkomisesta. Kasvavan valtimon spasmin suora provosaatti on prosessi, jossa kohdun supistukset ovat suuria, mikä johtuu prostaglandiinien lisääntyneistä tasoista. Normaaleissa olosuhteissa kohdun supistukset esiintyvät jatkuvasti, mutta ne ovat niin heikkoja, että ne eivät vaikuta naisen terveyteen eivätkä aiheuta kipua. Täten kivun oireyhtymä ilmenee vain kohdun voimakkaan intensiivisen supistumisen tapauksessa.

Tuskalliset jaksot nuorille kuuluvat ensisijaisen algomenorrhean ryhmään, joka esiintyy kolmen ensimmäisen vuoden aikana kuukautisten alkamisesta. Astenisen kehon tyypin tytöt, joilla on emotionaalisesti epävakaa psyyke, kärsivät useammin kivuliasta kuukautista. Joissakin tapauksissa primaarinen algomenorrhea kulkee yksin synnytyksen jälkeen kohdunkaulan venyttämisen vuoksi, mikä on este veren ulosvirtaukselle.

Ensisijaisen algodysmenorrean debyytti ilmenee nuoruusiässä ja kivuliaiden jaksojen esiintyminen johtuu yhdestä seuraavista etiologisista tekijöistä:

- sympaattisen hermoston häiriöt, joilla on samanaikainen hormonaalisen pallon epätasapaino (noradrenaliinin ja dopamiinin tason nousu). Näissä häiriöissä kärsivillä tytöillä ei ole vain kivuliaita jaksoja, vaan myös usein ummetusta, takykardiaa, ylemmän ja alemman raajan perifeerisen verenkierron rikkomista, unihäiriöitä ja lyhytaikaista kuumetta kuukautisten alkamisen aikana;

- parasympaattisen hermoston toiminnan epäonnistuminen, johon liittyy serotoniinin lisääntynyt määrä ja ilmenee algomenorrhean muodossa, sydämen lyöntitiheyden vähenemisenä, heikentyneenä ulosteena, kehon lämpötilan laskuna ja taipumuksena allergisiin reaktioihin;

- Sukupuolielinten tuberkuloosivaurio. Lapsuudessa tämä patologia ilmenee synnynnäisten kehityshäiriöiden, yhden tai molempien rintarauhasen alikehityksen, kroonisen salpingo-ophariitin, kuukautisten alkamisen heikentyneen toistumisen ja tuskallisten jaksojen muodossa. Tämän patologian uskotaan olevan riippuvainen kaudesta, ja pahenemisjaksoja havaitaan vuoden syksyllä ja keväällä.

- magnesiumin pitoisuuden väheneminen kehossa ei liity vain kivulias ajanjaksoon, vaan myös taipumukseen ummetukseen, suolistossa esiintyviin kipuongelmiin, jotka eivät liity ravinnon saantiin, sekä myopian merkkien kehittymiseen;

- sidekudoksen dysplastisia poikkeamia 60%: ssa tapauksista seuraa kivulias jakso. Tytöillä, jotka kärsivät sidekudoksen kehittymisestä, on tunnusomaisia ​​fenotyyppisiä merkkejä pitkänomaisen raajan muodossa, kehon epäsuhtaisuutta, rintakehän selkärangan staattista muodonmuutosta ja pitkittäistä poikittaista litteää jalkaa;

- psyko-neurologisen luonteen eri sairauksiin liittyy kipuherkkyyden vääristyminen, joten tytöt, joilla on tällaisia ​​häiriöitä, valittavat usein tuskallisista jaksoista, eikä tässä tapauksessa ole mahdollista paljastaa lisääntymisjärjestelmän orgaanista patologiaa;

- Menstural-purkauksen vaikeaa ulosvirtausta kohdun synnynnäisen anomalian kanssa kohdun sijainnin tai muodon mukana seuraa lisää kivuliaita kohdun supistuksia.

Naisilla synnytyksen jälkeen tuskalliset jaksot luokitellaan toissijaiseksi algomenorrhiaksi ja niiden esiintyminen liittyy lääketieteellistä korjausta tarvitsevien tekijöiden vaikutukseen. Tuskallisten jaksojen esiintymisen riskitekijät ovat:

- tarttumien muodostuminen lantion alueeseen sisäisten sukuelinten infektoivien ja tulehdussairauksien jälkeen;

- kohdun ja lisäosan neoplasmat (fibromyoma, polyp). Kivun esiintyminen johtuu kohdun veren ulosvirtauksen rikkomisesta johtuen volyymikoulutuksen läsnäolosta sen ontelossa;

- endometrioosin merkit, jotka ilmenevät myometrium-solujen leviämisellä muihin sukuelimiin. Tässä tilanteessa kipu syntyy näiden solujen hylkäämisestä kuukautisten alkamisen aikana. Pitkäikäinen kivun oireyhtymä, joka havaitaan myös kuukautisten päättymisen jälkeen, on ominaista;

- ileofemoraalisen segmentin laskimoverkon suonikohjut;

- kohdun massiivinen epämuodostuma, joka johtuu useista kohdunsisäisestä vatsaontelosta ja kaaretuksesta;

- kohdunsisäisen ehkäisyn pitkäaikainen käyttö sekä sen perustamisen teknisten edellytysten rikkominen;

- kohdun nivelsiteiden repeäminen kuljetuksen aikana;

- adenomyoosin merkkien ilmaantuminen, jossa endometriumisolujen lisääntyminen kehittyy, ja niiden tunkeutuminen kohdun syvemmille lihaksille.

Erittäin tuskalliset jaksot

”Erittäin tuskalliset jaksot” ovat useimmista naisista, jotka pyytävät neuvontaa gynekologilta. Lähes kaikki lisääntymisikäiset naiset toteavat, että kuukautiskierron ensimmäisinä päivinä heillä on tuskallisia aikoja, joita voidaan pitää eräänlaisena epämukavuutena, kun paikannus on vatsaontelossa.

Maailman tilastojen mukaan enintään 10% naisista, jotka kuvaavat kivun oireyhtymää, koska äkillinen voimakas kouristava jaksollinen kipu vatsan alaosassa tai suoraan kohdun yläpuolella, kärsivät tyypillisistä algomenorrheasta. Alle vatsakivun lisäksi 80% tapauksista tänä aikana on irtoava uloste ja yksi oksentelu, joka ei liity ruokaan. Useimmissa tapauksissa naisilla, joilla on kivuliaita kuukautisia syklin ensimmäisinä päivinä, on voimakas päänsärky, puristava luonne, huimaus ja jopa lyhyellä aikavälillä tietoisuuden heikkeneminen.

Tyypillinen kivun oireyhtymä, jossa on algomenorrhea, on kivulias tai raskauttava kipu, joka säteilee sekä lannerangalle että perianaalialueelle, joka on havaittu kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, ja vähitellen pienenee kahden päivän kuluttua.

Tuskallisista jaksoista kärsivien naisten ominaispiirteitä ovat psyko-emotionaaliset häiriöt, jotka ilmenevät lisääntyneen ärtyneisyyden, unihäiriöiden unettomuudesta unettomuuteen, mielialahäiriöihin ja masennuksen kehittymiseen asti. Kaikilla näillä häiriöillä ei ole mitään perustetta, koska tässä tilanteessa ei ole aivorakenteiden orgaanista patologiaa ja suuremmalla määrin nämä psyko-emotionaaliset häiriöt johtuvat naisen hormonaalisen tilan muutoksesta kuukautisten alkamisen aikana.

Riippuen tiettyjen oireiden ilmentymien vakavuudesta, gynekologiassa on yleisesti hyväksytty algomenorrhian luokitus, jonka mukaan tämän patologian kolme vakavuusastetta erottuu.

Ild Lievälle algodysmenorrhealle on tunnusomaista lyhytkestoinen kohtalainen kipu alavihassa kuukautisten alkamisen aikana, ja tämä kivulias oireiden kompleksi ei aiheuta naisen vammaisuutta. Huolimatta siitä, että kivun oireyhtymällä ei ole voimakasta kielteistä vaikutusta terveydentilaan, gynekologit suosittelevat tutkimaan tällaisia ​​naisia ​​perusteellisesti sen esiintymisen syiden tunnistamiseksi ja algomenorrean etenemisen estämiseksi. Jotkut naiset huomaavat, että kohtalaisen tuskalliset jaksot synnytyksen jälkeen lakkaavat häiritsemästä heitä tai kipuoireyhtymä lakkaa.

♦ Keskivaikea kipuinen kuukautiskierto on myös määritettävä niiden esiintymisen perimmäinen syy, koska tästä patologiasta kärsivät naiset tarvitsevat pätevää hoitoa kivun vähentämiseksi. Keskimääräinen aste merkitsee sitä, että naisella ei esiinny vain kipua, vaan myös psyko-emotionaalisen taustan häiriöitä.

♦ Lähes 100 prosentissa tapauksista kivulias kuukautisten vakava muoto johtuu lisääntymisjärjestelmän elinten synnynnäisestä tai tarttuvasta tulehduksellisesta patologiasta. Naiset, jotka kärsivät vakavasta algomenorrheasta, menettävät täysin kykynsä työskennellä kuukautisten alkamisen aikana, koska niillä on voimakkaita fyysisen ja psyko-emotionaalisen terveyden häiriöitä.

Lisäksi on välttämätöntä erottaa primaarisen algomenorrean kompensoitu muoto, jossa on kuukautisten aikana yhtä voimakasta kivun oireyhtymää kuin dekompensoitua, ja jolle on tunnusomaista kivun voimakkuuden asteittainen lisääntyminen. Jotta vältettäisiin dekompensointi algomenorrhian ensisijaisessa tyypissä, suositellaan ensimmäisen raskauden säilyttämistä.

Kaikki kliiniset oireet, jotka on havaittu erittäin kivuliasta kuukautiskierrosta, johtuvat tietystä oireyhtymästä:

- vegetatiivinen-vaskulaarinen oireyhtymä, joka ilmenee huimauksena, motivoimattoman pahoinvoinnin ja oksentelun muodossa, vakavia puristavia päänsärkyä, ylemmän ja alemman raajojen tunnottomuutta sekä lyhyen aikavälin tajunnan häiriöitä;

- psyko-emotionaalinen oireyhtymä, joka ilmenee lisääntyneen ärtyneisyyden, maku- ja hajuasetusten vääristymisen, ruokahaluttomuuden ja jopa masennustilojen kehittymisen myötä;

- Endokriinista metaboliaa aiheuttava oireyhtymä, joka ilmeni lievittämättömänä heikkoudena, ihon kutinaa ja kipua suurissa nivelissä.

Joskus tuskallisilla jaksoilla on runsaasti kohdun verenvuotoa, ja joissakin tapauksissa päinvastoin, naiset huomaavat, että kuukautisten veren vapautuminen hyytymien muodossa on heikko.

Endometrioosin seurauksena esiintyvän kivuliaiden kuukautisten ominaispiirre on voimakas kivun oireyhtymä ja tartuntavaarallisen oireyhtymän (kehon lämpötilan nousu subfebriliselle tasolle, kohonnut ESR, mucopurul-eritteiden lisääntyminen kuukautiskierrosta riippumatta). Endometrioosin aiheuttama, kivulias jaksoisen naisen ensisijainen gynekologinen tutkimus mahdollistaa tämän kauhean taudin epäilyttämisen, koska kohdun ja lisäaineiden manuaalisen tarkastelun aikana havaitaan kivuliaita tunteita ja niiden liikkuvuutta.

Endometrioosia, joka on paikallinen kohdun ruumiinonteloon, ei liity vain voimakkaan kivun oireyhtymään, vaan myös kohdun verenvuodon ilmaantumiseen kuukautiskierron ulkopuolella. Eräs kivun kuukautisten ilmentymä sisäisellä endometrioosilla on kohtalaisen ja vakavan vakavuuden aneminen oireyhtymä, johon liittyy voimakas heikkous, ihon pehmeys, makun vääristyminen. Tämä patologia tarvitsee varhaisen diagnoosin ja hoidon, koska 70 prosentissa tapauksista endometrioosia vaikeuttaa hedelmättömyyden kehittyminen munanjohtimien tukkeutumisen vuoksi.

Yleensä tuskallisilla kausilla, joilla on vakava vakavuus, ei ole erityisiä komplikaatioita eikä ne aiheuta pitkäaikaista terveyttä ja vammaa. Pitkällä kurssilla ja ajankohtaisen diagnoosin ja taustalla olevan sairauden hoidon, joka on algomenorrhean esiintymisen pääasiallinen syy, puuttuessa esiintyy tulehduksellisia komplikaatioita.

Mitä tehdä tuskallisten kuukautisten kanssa

Absoluuttinen väärinkäsitys monista algomenorrheasta kärsivistä naisista on, että tämä patologia tarvitsee vain anestesia-pillereitä tuskallisiin aikoihin. Älä usko, että kivuliaiden aikojen hyökkäykset päättyvät lapsen syntymän jälkeen. Itse asiassa jopa pienin epämukavuus lantion alueella ja vatsassa on perustana naisten perusteelliselle lääkärintarkastukselle laboratorio- ja instrumentaalisilla tutkimusmenetelmillä.

Jotta gynekologi voisi helpommin määrittää tarvittavien diagnostisten ja terapeuttisten toimenpiteiden määrän, tuskallisista jaksoista kärsivän naisen tulisi aina pitää päiväkirja, joka heijastaa kaikkia hänen kehossaan kuukautiskierron aikana tapahtuvia muutoksia. Kuukautiskierron keston säännöllisen rekisteröinnin lisäksi naisen on tallennettava kuukautisten virtauksen kesto, runsaus sekä kaikki kuukautisten alkamisen aikana havaitut oireet.

Naisilla, jotka kärsivät tuskallisista jaksoista, gynekologit suosittelevat tiettyjen työ- ja lepo-olosuhteiden noudattamista sekä ruokavalion säätämistä. Ei-spesifisistä toimenpiteistä, jotka voivat vähentää kipua kuukautisten alkamisen aikana, on huomattava:

- työaikataulun normalisointi ja vähintään 8 tunnin koko yöunen tarjoaminen;

- säännölliset fyysiset harjoitukset, joilla pyritään vahvistamaan etupuolen vatsan seinämän lihaksia;

- syömiskäyttäytymisen korjaaminen kokonaan alkoholijuomien käytön hylkäämisellä sekä kalorien ruokien rajoittaminen;

- kehon stressivaikutusten rajoittaminen sekä rauhoittavien menetelmien käyttö käyttäytymisen psyko-korjauksessa;

- Yleisen rentouttavan hieronnan käyttö akupunktioelementeillä;

- lämpöä lämpimämpi alemman alueen alueelle muutama päivä ennen kuukautisten odotettua alkamista;

- 5-6 elektroforeesin istuntoa Novocainen kanssa aurinkopeksossa ennen kuukautisten alkua.

Vaihtoehtoinen lääketiede tarjoaa myös laajan valikoiman lääkkeitä, jotka perustuvat kasviperäisiin ainesosiin, joita voit valmistaa kotona. Nämä reseptit ovat tehokkaita hoidettaessa kipua kuukautisten aikana: vesipippurin infuusiota (2 ruokalusikallista keitettyjä lehtiä keitetään 500 ml: ssa vettä ja anna seistä kaksi tuntia, sitten ota 50 ml kolme kertaa päivässä ateriasta riippumatta), keittäminen horsetail (sekoita 300 ml keitettyä vettä ja 1 rkl hienonnettu horsetail ja jätä 2 tuntia, sitten kantaa ja ottaa 50 ml kahdesti päivässä).

Kaikilla edellä mainituilla menetelmillä, joilla käsitellään kipua, on oikeus olla olemassa, mutta naisten tulisi ottaa huomioon, että algomenorrhea ei ole riippumaton nosologinen muoto, ja tämä patologia edellyttää välttämättä diagnoosia ja yksilöllisen hoito-ohjelman käyttöä.

Algomenorrhean onnistuneen hoidon avain on potilaan kattava tutkimus, joka edellyttää ulkoisten ja sisäisten sukupuolielinten gynekologista tutkimusta, hormonaalisen tilan arviointia, ruoansulatuskanavan sisäisten elinten tutkimista, virtsajärjestelmää säteilykuvantamismenetelmillä ja tarvittaessa laparoskooppista tutkimusta.

Potilaan kivun ajanjakson alkuvaiheen gynekologisen tutkimuksen jälkeen lääkäri päättää useiden muiden instrumentaalisten ja laboratorio-diagnostisten menetelmien käytöstä. Useimmissa tapauksissa ultraäänimenetelmä algomenorrhean syyn diagnosoimiseksi on kohtuun ja kohtisuoraan ultraäänitutkimus lineaarisella tai emättimen anturilla. Tämä säteilydiagnoosimenetelmä mahdollistaa kohdun ja munasarjojen tilavuusvaurioiden havaitsemisen sekä niiden sijainnin ja muodon poikkeavuudet.

Jotta selvitettäisiin suonikohjujen läsnäolo pienen lantion heijastuksessa samoin kuin merkit vauriosta kohdun ligamenttisessa laitteessa, suositellaan laparoskooppista kuvantamismenetelmää premenstruaalisessa jaksossa.

Laboratorio- ja sytologiset tutkimukset verestä, virtsasta eivät ole ratkaisevia algomenorrhean syyn diagnosoinnissa, mutta jotkut tuskallisia jaksoja aiheuttavat sairaudet heijastuvat laboratorion parametrien muutoksiin. Esimerkiksi infektio- ja tulehdussairauksiin liittyy ESR: n, veren leukosytoosin lisääntyminen. Lisäksi pakollinen luettelo tuskallisten jaksojen diagnostisista toimenpiteistä sisältää kolposytologian biopsian kanssa sekä emättimen leviämisen epätyypillisiin soluihin lisääntymisjärjestelmän pahanlaatuisen onkopatologian diagnosoimiseksi.

Tuskallisen kuukautisten hoito

Ennen kuin aloitat kivuliaiden kuukautisten oireenmukaista hoitoa, on välttämätöntä diagnosoida niiden esiintymisen perimmäinen syy, koska useimmissa tapauksissa riittävän etiopatogeenisen hoidon toteuttaminen täydentää kivun täydellistä poistamista kuukautisten aikana.

Primaarisen ja sekundaarisen algomenorrhean naisten hoitoa tulisi hoitaa eri asiantuntijoita: gynekologi, geneettinen asiantuntija, endokrinologi, neuropatologi, kuntoututkija.

Tuskallisen kuukautisten hoidon pääsuunnat ovat: yksilöllinen lähestymistapa, terapeuttisen menetelmän jatkuvuus ja hoidon etiopatogeeninen komponentti. Tehokkaimman hoitomenetelmän, algomenorrhean muodon, potilaan iän, taudin kliinisten oireiden vakavuuden valinnassa olisi harkittava mahdollisuutta korjata tämän taudin esiintymisen etiologinen tekijä sekä samanaikaisen kroonisen patologian esiintyminen naisessa.

Ensisijaista algomenorrhea on vaikea hoitaa, koska tällä patologialla on usein vaikeaa poistaa kivuliasjaksojen syy. Psyko-emotionaalisen tekijän poistamiseksi, joka pahentaa kipua, on suositeltavaa käyttää rauhoittavia lääkkeitä (Adaptol 500 mg 2 p. / Päivä. Suun kautta, Sedasen 1 kapseli 2 s / vrk).

Voimakkaan kivun lievittämiseksi on suositeltavaa käyttää antispasmodisen ryhmän lääkkeitä (Spazmolgon 500 mg päivässä, No-shpa päivittäisannoksena 120 mg) ja ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (Nise 100 mg 2 s / päivä. Indometasiini 25 mg 3 p. päivässä.). Näiden ryhmien valmistelua suositellaan kestämään muutama päivä ennen kuukautisten odotettua alkamista sekä koko kivuliasta. On pidettävä mielessä, että ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet ovat aggressiivisia suhteessa maha-suolikanavan limakalvoon kohdistuviin vaikutuksiin, ja siksi niiden säännöllisen oraalisen antamisen kesto ei saa ylittää 5 päivää.

Ei-steroidisilla tulehduskipulääkkeillä on kipua lievittävä vaikutus, koska se kykenee nopeasti vähentämään prostaglandiinien tasoa, ja siksi positiivinen vaikutus tapahtuu kahden tunnin kuluessa ja anestesian kesto on vähintään 6 tuntia. Absoluuttinen vasta-aihe lääkkeiden käyttöön tässä ryhmässä on raskaus, virushepatiitti ja diabetes.

Lääkkeet, joilla on todistettu teho primaarisen algomenorrean hoidossa, ovat luonnollisia gestageeneja, jotka kykenevät vähentämään prostaglandiinin määrää veressä ja antavat siten rentouttavan vaikutuksen kohdun lihaksille. Tämän ryhmän lääkkeillä on lisäksi edullinen vaikutus lisääntymistoimintoon ja ne ovat keino estää spontaani keskenmeno. Nuoressa iässä on parempi käyttää luonnollisia gestageeneja, joilla ei ole haittavaikutuksia (Progesteroni 5 mg vuorokaudessa lihaksensisäisesti 6 injektiona). Ainoa kontraindikaatio huumeiden käytölle tässä ryhmässä on sukupuolielinten tarttuvien ja tulehduksellisten sairauksien esiintyminen.

Kun seksuaalisesti aktiivisilla naisilla on primaarinen algomenorrhea, on järkevää käyttää säännöllisesti hormonaalisia ehkäisyvalmisteita (Ovidon, Antiovin). Kivun lievittämismekanismi johtuu prostaglandiinin tason vähenemisestä, johtuen ovulaation tukahduttamisesta, kohdun paineen laskusta sekä kohdun supistusten voimakkuuden vähenemisestä. Huumeiden käytön kesto tässä ryhmässä on vähintään kolme kuukautta hormonaalisten yhdistelmätoimien tavanomaisen hoidon mukaisesti ehkäisyä varten. Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden pitkäaikaista käyttöä pidetään parhaiten ehkäisevänä toimenpiteenä kohdunulkoisen raskauden ehkäisemiseksi sekä pahanlaatuisten kasvainten esiintymisen lantion alueella.

Suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden ja E-vitamiinin yhdistelmällä 300 mg: n vuorokausiannoksella on hyvä vaikutus primaarisen algomenorrhean hoitoon. Kuten kaikilla synteettistä alkuperää olevilla lääkkeillä, suun kautta otettavilla ehkäisyvälineillä on useita vasta-aiheita, jotka rajoittavat niiden käyttöä, mikä sisältää taipumuksen lisääntyneeseen tromboosiin, maksakirroosiin ja imetykseen.

Kirurgisen hoitomenetelmän ainoa alue on tytön läsnäolo, jolla on kivuliaita kuukautiskierron synnynnäisiä epämuodostumia lisääntymisjärjestelmässä.

Ratkaiseva tekijä sopivan sekundäärisen algomenorrhean hoitomenetelmän valinnassa on taudin perimmäisen syyn määrittäminen ja sen poistaminen. Niinpä kohdun merkkien havaitseminen kohdun epämuodostumassa potilaalla, jolla on samanaikainen liimaprosessi pienessä lantiossa, on ehdoton merkki kirurgiselle hoidolle. Operatiivisten hyötyjen määrä tässä tilanteessa määräytyy sen mukaan, onko nainen synnyttänyt vai ei. Kirurgista hoitoa käytetään myös sisäisten sukupuolielinten diagnosoitujen tuumorivaurioiden tapauksessa. Jos kivuliaiden kuukautisten esiintyminen johtuu kohdunsisäisten ehkäisylaitteiden pitkäaikaisesta käytöstä, tämä seikka on perustelu kohdun spiraalin poistamiseksi.

Vaginaalisia peräpuikkoja kivuliaita kuukautisia varten käytetään vain, jos kohdun ja lisäaineiden infektio- ja tulehdukselliset muutokset aiheuttavat merkittävää kivun oireyhtymää.

Kivun lievittämistä kuukautisten aikana vaikuttavat myönteisesti erilaiset fysioterapian hoitomenetelmät (diadynaamiset virrat, Novocainin elektroforeesi, akupunktio), joita tulisi käyttää 10–15 istunnon kursseina vähintään kolme kuukautta.