Ensimmäiset vaihdevuosien oireet naisilla 40-50 vuotta

Naisen keho on herkkä ja herkkä järjestelmä, jonka vakaa tila säilyy sukupuolen ja muiden hormonien tasapainossa. Tämän tasapainon muutos tapahtuu ei vain raskauden aikana, vaan myös lisääntymisjärjestelmän luonnollisella ikääntymisellä ja koko naiselimellä.

TÄRKEÄÄ TIETÄÄ! Onneajan nina Nina: "Raha on aina runsaasti, jos se asetetaan tyynyn alle." Lue lisää >>

Yhä useammat 40–50-vuotiaat naiset ajattelevat, miten hyvinvointia ja houkuttelevuutta säilytetään mahdollisimman pitkään. Siksi me kiinnitämme tämän materiaalin vaihdevuodet ja perimenopaus.

Luonnon suurin ihme kattaa naisen ruumiin - kyvyn luoda ja synnyttää uuden elämän. Mutta kaikella on aikansa, ja mahdollisuus suorittaa lisääntymistoimintoa on myös aikakehyksessä. Naisen elämässä on useita merkittäviä jaksoja (ks. Alla oleva taulukko).

1. Ja missä on "huipentuma"?

Ensin on ymmärrettävä peruskäsitteet:

Climacteric-jaksoon liittyy tavallisesti lukuisia vaihtelevia muutoksia naisen kehossa, munasarjojen toiminnallisen ja hormonaalisen aktiivisuuden vähenemistä, aivolisäkkeen hormonien erittymisen vähenemistä ja seurauksia eri subjektiivisten ja objektiivisten oireiden muodossa, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta.

Mutta jos oireet ovat liian aktiivisia ja vähentävät merkittävästi naisen elämänlaatua ja toimintaa, ja mikä tärkeintä, se vaikuttaa haitallisesti hänen terveytensä, perimenopausaalinen jakso on patologinen ja sitä kutsutaan "vaihdevuosioireeksi", jota kutsutaan usein "vaihdevuodeksi".

Jotta voit ymmärtää patologian, sinun täytyy selvittää normaalin vaihdevuosien aikana.

2. Mikä on normaalia?

Kuten kaikki kauniit maailmassa, synnytysjakson loppu on. Tämä tapahtuu yleensä 45–50-vuotiaiden välillä, mutta joissakin tapauksissa perimenopause alkaa aikaisemmin:

 1. 1 Ennenaikainen vaihdevuodet - viimeisten kuukautisten alkaminen jopa 40 vuoteen. Munasarjojen leikkaus (kystojen poistaminen, resektio, hyytyminen) voi vaikuttaa varhaisen vaihdevuodetuksen alkamiseen, minkä seurauksena niiden määrä ja follikkelien lukumäärä vähenevät ja veren tarjonta pahenee; sekä kemoterapiaa, säteilyä, kroonista alkoholia ja nikotiinia. Joskus perinnöllinen taipumus vaikuttaa (äidit, isoäidit, sisaret, vaihdevuodet tapahtuivat myös aikaisemmin), joissakin tapauksissa syntyminen on epäselvä. Tällaisilla potilailla estradiolin pitoisuus veressä on normaaliarvoa pienempi, ja gonadotrooppiset hormonit ovat normaalia korkeampia. Tässä tapauksessa munasarjat voivat olla resistenttejä (niillä on normaali määrä follikkeleita, mutta ei reagoi FSH: han) tai heikkenee.
 2. 2 Keinotekoinen (kirurginen) vaihdevuosikausi tapahtuu molempien munasarjojen resektion tapauksessa (ovariektomia). Edellyttää hormonikorvaushoitoa, jos se vastaa lisääntymisjaksoa. Jopa kun kohtu poistetaan ja lisäosat säilyvät, vaihdevuodet esiintyvät yleensä 2-3 vuotta etuajassa.

Kun tyttö syntyi, hänellä oli varastossa noin 500 000 alkueläintä (hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa). Näistä vain 300–400 follikkelia kypsyy pääasialliseksi follikkeliksi ja tuottaa täysimittaisen munasolun.

Loput epäonnistuvat ja käyvät läpi atresiassa - kääntää kehitystä tai “hukuttaa”. Munan kypsymisen lisäksi kasvavat ja tärkeimmät follikkelit erittävät 2/3 veren estradioli-pyöräilyn määrästä, jonka ne muuttuvat androstendinonista ja testosteronista rakeisissa soluissa, jotka peittävät ne sisäpuolelta.

Follikkelia ympäröivä kirjekuori, teknologia, tuottaa estradiolia androgeeneistä. Näin ollen koko munasarjoissa tuotettu estradioli on tuote, joka muodostuu androgeenien (testosteroni ja androstendinoni) transformaatiosta spesifisten aromataasien vaikutuksesta, jonka aktiivisuutta tehostaa follikkelia stimuloiva hormoni tai FSH. Se on aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi ensisijaisesti follikkelien kasvua munasarjoissa.

Vanhenemisprosessi alkaa heikentävien munasarjojen herkkyyden vähenemisestä aivolisäkkeen hormonien (FSH ja LH) vaikutukseen. Tämän seurauksena ne eivät reagoi tavalliseen tasoonsa, eivät tunne sen stimuloivaa vaikutusta eivätkä tuota estradiolia.

Estradiolin taso veressä laskee, mikä takaisinkytkentämekanismin mukaan johtaa lisääntyneeseen gonadotrooppisen hormonin synteesiin aivolisäkkeen edestä. Veressä kasvaa FSH: n taso ja sitten LH.

Gonadotropiinien kohonneiden pitoisuuksien vaikutuksesta tapahtuu seuraava kuukautiset, ja useita seuraavia jaksoja voi olla jopa tavallista lyhyempiä, mikä lisää munasarjoja. Siksi kuukautiskierto on vähitellen laajennettu kuukautisten täydelliseen lopettamiseen.

Samanaikaisesti aivolisäkkeessä rikotaan gonadotrooppisten hormonien syklistä vapautumista, mikä johtaa sen vaikutuksen vähenemiseen uupuneisiin munasarjoihin.

Yhdessä nämä "lyhytaikaiset" hormonaaliset prosessit johtavat todellisiin rakenteellisiin muutoksiin munasarjoissa: oosyytin kuoleman ja primordiaalisten follikkelien atrofian prosessit kiihtyvät sekä granuloosit ja stroma niiden koostumuksessa, kovettumisessa ja hyalinosisissa.

Siksi kuukautisten epäsäännöllisyys johtuu syklin luteaalisen (toisen) vaiheen ovulaation mahdollisuuden puuttumisesta. Oligomenorrhea muodostuu (harvinainen ja vähäinen kuukautiset) ja sitten amenorrea (niiden täydellinen poissaolo).

Theca-solut kuitenkin säilyttävät toimintansa ja tuottavat androgeenejä. Mutta niiden muuntuminen estrogeeniksi (vähemmän aktiiviseksi estroniksi) perimenopausaalisessa jaksossa tapahtuu pääasiassa rasvakudoksessa. Niinpä estrogeenin taso naisen kehossa säilyy edelleen, mutta alhaisella tasolla ja vähemmän aktiivisen fraktion vuoksi, estroni.

Atrofisia prosesseja esiintyy kohdussa (endometriumin harvennus) tai päinvastoin diffuusio- tai fokusaalisia hyperplastisia muutoksia hormonaalisen epätasapainon taustalla. Kohtu on pienentynyt kooltaan ja tilavuudeltaan 4-5 cm.

Estrogeenireseptoreita ei löydy pelkästään munasarjoista, vaan myös monista naispuolisen elimen elimistöistä ja kudoksista: kohdussa (endometrium), luukudoksissa, astioissa, maitohappo-kilpirauhasissa - siksi vaihdevuosien muutokset vaikuttavat lähes koko kehon tilaan.

Normaalisti kaikki homeostaasin häiriöt korjataan sisällyttämällä sopeutumismekanismeja ja patologisen menopausaalisen oireyhtymän kehittyminen ei ole sallittua.

3. Climacteric-oireyhtymä

Climacteric-oireyhtymä on oireiden yhdistelmä, joka esiintyy perimenopausaalisen jakson patologisen kulun aikana, joka valitettavasti havaitaan 50 prosentissa naisista.

Tiettyä syytä ei ole mahdollista tunnistaa, mutta on joitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat sen kehitykseen:

Näin ollen menopausaalinen oireyhtymä voidaan kutsua monitekijätaudiksi. Pääsääntöisesti se kehittyy naisilla, joilla on jo mitään ekstragenitaalisia sairauksia ja pahentaa niiden kulkua.

Oireyhtymän kehittymismekanismiin kuuluu kolme tasoa, ja se liittyy vaihteluihin, jotka johtuvat estrogeenikonsentraation vähenemisestä naisen veressä ja FSH: n ja LH: n erityksen samanaikaisesta synkronoinnista aivolisäkkeen etuosassa.

Tämä aivojen alue erittää myös muita "trooppisia" hormoneja, jotka vaikuttavat lähes kaikkiin elimiin ja järjestelmiin: kortikotrooppinen hormoni (ACTH, stimuloi lisämunuaisen kuoren), kilpirauhasen stimuloiva hormoni (säätää kilpirauhanen).

Tropihormonien työ on läheisesti yhteydessä toisiinsa, joten niiden veritaso nousee yhdessä FSH: n ja LH: n kanssa. Tämän seurauksena perifeeristen endokriinisten rauhasien toiminta muuttuu: seuraavan tason hormonien eritystä stimuloidaan: kilpirauhasen, kilpirauhasen, aldosteronin, kortisolin, testosteronin ja lisämunuaisen.

Ne puolestaan ​​muuttavat kehon homeostaasia ja vaikuttavat sydän-, verisuoni-, virtsa- ja muiden kehon järjestelmien, käyttäytymisreaktioiden, termoregulointimekanismien toimintaan ja aiheuttavat erityisiä oireita. Todistettu suhde veren korkeiden tropihormonien ja kliinisten oireiden vakavuuden välillä.

3.1. Luokittelu ja vakavuus

Yleensä vaihdevuosien erityisten varhaisen oireiden kokonaisuutta kutsutaan "vuorovesi", ja oireet itse jakautuvat kolmeen ryhmään:

 1. 1 Exchange-endokriini;
 2. 2 Neurovegetative;
 3. 3 Psyko-emotionaalinen.

Vaihdevuosien vakavuutta arvioidaan syntyvien vuoroveden lukumäärän mukaan:

 1. 1 Valomuoto - Jopa 10;
 2. 2 Keskivaikea muoto - 11-20;
 3. 3 Raskas muoto - yli 20;

Myös oireyhtymän vakavuuden arvioimiseksi voit käyttää Kuppermann-pistemäärää (vaihdevuosikohtaista indeksiä) (Uvarova-modifikaatiossa), jossa jokainen oire on arvottu 0: sta 3: een (katso alla olevat taulukot).

Miten taulukoita käytetään? MMI: n laskentataulukossa valitse oireet ja niiden vakavuuden aste, määrittää sarakkeen mukaisesti - pisteiden lukumäärä kullekin oireelle. Yhteenveto sitten taulukon kohdista: neurovegetatiiviset oireet, psyko-emotionaaliset oireet ja aineenvaihdunnan häiriöt. Tämän jälkeen siirrymme taulukkoon 4, määrittelemme MMI: n pisteiden summan perusteella.

Taulukko muutetun menopausaalisen indeksin (MMI) laskemisesta - (Source Consilium Medicum). Voit tarkastella napsauttamalla taulukkoa.

4. Tärkeimmät oireet

4.1. Neurovegetatiiviset reaktiot

Neurovegetatiiviset ilmenemismuodot antoivat nimen "vuorovesi" -ilmiölle, koska ne näyttävät spontaanisti merkkien yhdistelmänä: kehon ylemmällä puolella esiintyy lämpö tunne, hikoilu, verenpaineen nousu tai lisääntyminen, lisääntynyt syke, kuume ja vilunväristykset, mukana päänsärky.

Patogeenisesti "kuumat aallot" edustavat autonomisen hermoston paroksismaalista reaktiota: aivolisäkkeen tropiisten hormoneiden vapautuminen merkitsee ensinnäkin sympaattisen hermoston aktivoitumista (adrenaliinin vapautumisena), jonka takykardia, ahdistus, hikoilu, kuume on kliinisesti määritelty.

Seuraavaksi tulee parasympaattisen hermoston (noradrenaliinin) kompensoiva aktivoituminen, joka johtaa verenpaineen vaihteluihin, kasvullisten poikkeavuuksien esiintymiseen pysyvänä punaisena dermografismina - punaisena "jännityksen" kohdalla rinnassa, kasvoissa, kaulassa ("verisuonikaulakoru").

Riippuen autonomisen hermoston hallitsevan osan tyypistä - sympaattisesta tai parasympaattisesta jaosta - voi olla kahdenlaisia ​​"vuorovesi":

 1. 1 Sympaattisen ja lisämunuaisen osan aktiivisuudella on enemmän ominaista terävän verenpaineen nousu, kohonnut sydämen syke, mahdollisesti päänsärky ja kivut sydämen alueella, suun kuivuminen ja paniikki.
 2. 2 Jos parasympaattista jakaumaa esiintyy, hypotensio (matala verenpaine), sydämen lyöntitiheyden lasku, pyörtyminen, ilman puute, hikoilu, pahoinvointi ja heikkous havaitaan.

Usein vaihdevuosien puhkeamisen yhteydessä naisilla, jotka saavat verenpainetautia. Jos potilas oli aiemmin havainnut verenpaineen vaihtelevuutta, spastista verisuonireaktiota stressiin, sitten kun perimenopausaalinen hormonaalinen epätasapaino ilmenee tropihormonien erityksen muutoksina, on katekoliamiinin biosynteesi ja sen seurauksena sympaattisen-lisämunuaisen toiminnan lisääntyminen.

Tämän seurauksena latentti arteriaalinen verenpaine saa aktiivisen kurssin tai kehittyy ensimmäistä kertaa. Sellaiselle hypertensiiviselle taudille on ominaista tilapäinen yhteys vaihdevuosien alkamiseen, kriittinen kurssi ja voimakas psyko-emotionaalinen sävy.

Epätyypillisten muotojen joukossa erottuu klimakteerisen sydänlihaksen kehittyminen. Tässä tapauksessa potilaat pääsevät ensin terapeuttisiin sepelvaltimotaudin hoitoon, mutta ei ole erityisiä muutoksia EKG: hen ja muihin tunnusmerkkeihin CHD: n hyväksi.

Sydämen kipuja erottaa johdonmukaisuus, EKG-muutosten puute, fyysisen aktiivisuuden puute ja veren triglyseriditaso sekä sukupuolisteroidihoidon positiivinen vaikutus.

Enintään 40 vuotta naisilla on sydänkohtausten ja aivohalvausten riski merkittävästi pienempi kuin miehillä, koska estrogeenien suojaava vaikutus naaraspuoliseen kehoon johtuu. Vaihdevuosien jälkeen akuuttien sepelvaltimotilojen riski kasvaa merkittävästi, kun otetaan huomioon valtimoverenpaineen kehittyminen ja veren lipidien lisääntyminen (koronaaristen valtimoiden ateroskleroosin todennäköisyyden lisääntyminen).

Ruoansulatuskanavan taustalla esiintyvien sairauksien, kuten kroonisen kolesistiitin, koliivituksen, kroonisen koliitin, peptisen haavan tai 12 pohjukaissuolihaavan, menopausaalinen oireyhtymä lisää niiden pahenemisen riskiä ja lisää kurssin vakavuutta.

Tämä selittyy sillä, että monet ruoansulatuskanavan peptidit ja välittäjät, jotka säätelevät ruoansulatuskanavan toimintaa, ovat suuresti riippuvaisia ​​katekoliamiinien tasosta, samoin kuin niiden toimipaikan lisäksi, voidaan tuottaa keskushermoston rakenteissa.

Jos potilaalla on ollut vakava premenstruaalinen oireyhtymä, on mahdollista havaita epätyypillinen menopausaalisen oireyhtymän "kriisimuoto", jolle on tunnusomaista sympaattisten-lisämunuaisen kriisien esiintyminen tiettyinä päivinä suunniteltua sykliä ja sitä pidetään transformoituna PMS: nä.

4.2. Emotionaaliset reaktiot

Usein psyko-emotionaaliset reaktiot vaihdevuosien aikana vaikeuttavat 75% naisten elämää enemmän kuin somaattiset sairaudet. Yleensä vegetovaskulaariset ja psykoemionaaliset reaktiot tapahtuvat samanaikaisesti tai seuraa toisiaan lyhyessä ajassa - ennen vaihdevuosia, hermoreaktioita hallitsevia ja jälkikasvullisia.

Ärtyneisyys, kyyneleet, masennustilat, muistin ja huomion heikkeneminen, unen ja ruokahalun häiriöt, ahdistuneisuus, heikentynyt suorituskyky ja nopea väsymys, sietämättömyys koviin ääniin ja hajuihin.

Naisen reaktio estrogeenisen taustan vähenemiseen on yksilöllinen, joten jotkut hyvin sietävät perimenopausaalista jaksoa, mukauttavat ja selviytyvät negatiivisista emotionaalisista tiloista, kun taas toiset pystyvät täysin muodostamaan asthenoneurotic-oireyhtymän, joka tarvitsee lääkitystä.

Hermoston hermostuminen johtuu naisen hermoston sopeutumis- ja kompensointimekanismeista. Estrogeenipuutos ei ole ainoa syy psyko-emotionaalisiin häiriöihin.

Patogeneesi liittyy siihen, että hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän rakenteet ovat tiiviissä yhteydessä limbiseen järjestelmään (joka vastaa henkilön persoonallisuudesta ja tunteistaan) ja retikulaarisesta muodostumisesta (rakenne, joka yhdistää "kaikki aivojen alueet"), minkä vuoksi yhden osaston toimintahäiriö vaikuttaa työhön koko hermosto, mukaan lukien korkeampi hermosto.

Erityisen todennäköistä on psyko-emotionaalisten reaktioiden kehittyminen epäedullisen premorbid-taustan läsnä ollessa kroonisen stressin, ankarien elinolosuhteiden, traumaattisen aivovamman historian, hermoston sairauksien muodossa.

10–15% naisista voi kehittyä todellisimman masennuksen, joka vaatii hoitoa. Sen esiintymisen ytimessä on edellä mainittujen mekanismien lisäksi serotoniinin ja dopamiinin puutos niiden synteesin ja aivojen aineenvaihdunnan dysregulaation seurauksena.

4.3. Exchange-rikkomukset

Tämä on myöhäinen rikkomus, joka tapahtuu yleensä 2-4 vuotta viimeisten kuukautisten jälkeen. Patogeneesi liittyy perifeeristen endokriinisten rauhasien toimintahäiriöihin, jotka johtuvat tropisen aivolisäkehormonin erittymisen rytmin muutoksista.

4.3.1. Metabolinen oireyhtymä

Kilpirauhasen aktiivisuus pienenee, lisämunuaisten rauhas- ja mineralokortikoidiaktiivisuus lisääntyy, mikä puolestaan ​​johtaa perus- aineenvaihdunnan nopeuden ja lihavuuden vähenemiseen (varsinkin kun se on jo olemassa olevaan ylipainoon) ja liiallisen nesteen viivästyminen kehossa.

Hyperlipidemialle on taipumus (lisää ateroskleroosin ja sydänsairauksien riskiä), hyperglykemia (debyytti- riski tai diabeteksen vakavuuden paheneminen), glukoositoleranssi voi esiintyä ensimmäistä kertaa.

Estrogeenien antiandrogeenisen vaikutuksen pieneneminen ja androgeenien synteesin lisääntyminen munasarjojen pysyvällä stroomana vaihdevuosien aikana voi johtaa jonkin verran "viriloitumiseen" lisääntyneenä hiusten kasvuna koko keholla ja kasvolla, äänen ja muiden muutosten väheneminen. Hormonikorvaushoito lopettaa yleensä kaikki rikkomukset.

4.3.2. trombofilia

Hormonaalisten muutosten taustalla näyttää olevan taipumus lisätä veren hyytymisominaisuuksia, verihiutaleiden aggregaatiokykyä ja samanaikaisesti fibrinolyyttisen aktiivisuuden vähenemistä. Tromboosin, aivohalvausten ja sydänkohtausten riski kasvaa erityisesti kirurgisten toimenpiteiden aikana.

4.3.3. Endometriumin patologia

Hypoestrogeeniset olosuhteet johtavat endometriumin atrofiseen transformaatioon, mutta hormonaalisen taustan alkuperäiset vaihtelut voivat aiheuttaa diffuusion ja fokusoivan endometriumin hyperplastisten prosessien kehittymistä, ennakoivia tiloja, jotka ilmeisesti ilmenevät epänormaalin kohdun verenvuodona vaihdevuosien aikana.

4.3.4. Urogenitaalihäiriöt

Esiintyy 30–40 prosentissa naisista. Pienen estrogeenitason taustalla glykogeenin erittyminen emättimen epiteelin solujen, joka on maitohappobakteerien elinkaaren substraatti, soluilla vähenee.

Niiden lukumäärä ja erittyvän maitohapon määrä vähenee ja sen seurauksena emätinympäristön pH kasvaa, mikä johtaa ehdollisesti patogeenisen ja patogeenisen kasviston aktivoitumiseen.

Atrofinen kolpiitti, mahdolliset tartuntaprosessit, "virtsaputken oireyhtymä" usein tuskallisen virtsaamisen muodossa, kystiitti kehittyy. Infektiot voivat toistua ja ne ovat vaikeasti antibakteerisia, kun otetaan huomioon virtsaputken emättimen epiteelin ja virtsaputken epiteelin atrofia.

Kliinisesti atrofiset muutokset ilmenevät kuivuudessa ja epämukavuudessa emättimessä, kivulias sukupuoliyhteys ja hyvä vaste paikallisiin hormonihoitoihin sukupuolisteroideilla peräpuikkojen muodossa.

Sidekudosoluissa on myös estrogeenireseptoreita, jotka lisäävät solunsisäisen nesteen määrää, solujen lisääntymistä. Niiden puute johtaa kollageenin muodostumisen vähenemiseen, dehydraatioon, joten iho ja limakalvot ovat ohuempia, atrofisia.

Kuivumista, ryppyjä, kosmeettisia vikoja - ihon ikääntymistä ja kuivuutta, hauraita hiuksia, hiustenlähtöä.

Sidekudoksen muutokset vaikuttavat myös kohdun nivelsiteisiin, lantionpohjan lihakset heikkenevät, jolloin vaihdevuodet alkavat, sukupuolielinten häiriöt ja täydellinen prolapsia, "virtsaputken oireyhtymän" esiintyminen liittyy usein.

4.3.5. osteoporoosi

Se on uusin erityinen vaihdevuosien oire. Luukudoksen aineenvaihduntaa koko naisen elämän ajan säätelee sukupuolihormonien - estrogeenin - vaikutus.

Luukudos on sidekudoksen muoto, joka sisältää runsaasti estrogeenien reseptoreita, on kalsiumfosfaattikiteillä mineralisoitu kollageenimatriisi.

Luumatriisi on suhteellisen dynaaminen rakenne, joka on jatkuvasti tasapainossa osteoblastien synteesin prosessien ja osteoklastien resorptioprosessien välillä, jotka ovat säänneltyjä, mukaan lukien estrogeeni.

Hypoestrogeeninen ja aivolisäkkeen toimintahäiriö vaihdevuosina eri mekanismien kautta, jotka eivät ole täysin kirkkaita, vaikuttavat luukudoksen prosesseihin: vähentämällä kalsitoniinin synteesiä, inhiboimalla kalsiumin imeytymistä paksusuolessa, imemällä sen uudelleen munuaisiin; suora vaikutus osteoklasti- ja osteosyytireseptoreihin.

Tämän seurauksena osteoklastien aktiivisuus ja luukudoksen resorptio lisääntyvät, mineralisaatioprosessit ovat häiriintyneitä - luukudoksen fysiologinen tuhoaminen alkaa hallita luun muodostumista.

Iän myötä ruokailutottumukset ovat muuttuneet, ja kalsiumin saanti ruoasta vähenee yleensä, kalsiumin häviäminen virtsassa kasvaa. Ikääntyminen ihon ollessa riittämättömässä likaantumisessa menettää kyvyn tuottaa D-vitamiinia, joka osallistuu kalsiumin aineenvaihduntaan ja sen puute muuttuu yhdeksi osteoporoosin patogeneesiin.

Niinpä osteoporoosi on monimutkainen tauti, jolle on tunnusomaista luumassan väheneminen ja luun rakenteen arkkitehtuurin rikkominen, mikä johtaa herkkyyden lisääntymiseen, luiden haurauteen ja vaarallisesti suuriin murtumariskeihin.

Perimenopausaalisilla naisilla esiintyy yleisimpiä osteoporoottisia murtumia: ensinnäkin - reisiluun kaulan murtuma, selkärangan eri segmentit ja distaaliosassa oleva säteittäinen luu.

Osteoporoosi on yhteiskunnallisesti merkittävä ongelma, koska lonkkamurtuman aikana valitettavasti jopa 30% potilaista pysyy vammaisena ja rajoittuu fyysiseen aktiivisuuteen, he tarvitsevat lisähoitoa sukulaisilta tai valtiolta.

Osteoporoosin ongelma on sairauden kliinisten oireiden poissaolo pitkään aikaan. Usein ensimmäiset oireet ovat murtumia. Aikaisempi diagnoosi vaatii luun tiheyden määrittämistä ajoissa osteodensitometrian avulla.

5. Diagnoosi ja kliininen tutkimus

Normaalisti perimenopausaalinen jakso ei aiheuta uhkaa naisen elämälle ja terveydelle, ellei se johda "sopeutumisen epäonnistumiseen" elinten järjestelmissä tai kroonisten sairauksien pahenemisessa, samoin kuin jos se ei vaikuta vaikean vaihdevuosioireyhtymän kehittymiseen.

COP: n diagnoosille on ominaista selkeä väliaikainen suhde vaihdevuosien alkamiseen ja sukupuolisteroidihoidon positiiviseen vaikutukseen.

Ihannetapauksessa on tarpeen arvioida tilannetta täydellisesti, ja on tarpeen arvioida joitakin yhteisiä indikaattoreita:

 1. 1 Äidin ultraäänitutkimus (hyperplastisten prosessien sulkemiseksi pois),
 2. 2 Tarvittaessa hysteroskooppi ja kolposkopia,
 3. 3 Kasvojen ja onkosytologian leviäminen;
 4. 4 Rintarauhasen ja niiden ultraäänen tai mammografian tutkiminen;
 5. 5 Ennenaikaisen vaihdevuodetapauksen yhteydessä ilmenee hormonaalisten tutkimusten kompleksi (estrogeenien, androgeenien, gonadotrooppisten hormonien tason arviointi) syyn tunnistamiseksi.

Oireet "vaihdevuodet" ovat tyypillisiä eikä niitä ole vaikea diagnosoida. Hoidettaessa potilasta, jolla on tyypillisiä valituksia, on tärkeää, että menopausaalisen oireyhtymän peitossa esiintyviä vakavampia somaattisia sairauksia ei unohdeta.

 1. 1 Hypertensiossa on suoritettava vähintään minimaalisia lisäselvityksiä: EKG, Echo-KG, 24 tunnin verenpaineen seuranta.
 2. 2 Liikalihavuuden ja vakavien sympaattisen lisämunuaisen kriisitilanteissa on välttämätöntä sulkea pois perifeeristen endokriinisten rauhasten sairaus: hypotyreoosi, feokromosytoma, hypotolamian oireyhtymä ja aivolisäkkeen adenoma.
 3. 3 Jos glukoosin sietokyky on heikentynyt - tehdä lisätutkimuksia diabeteksen sulkemiseksi pois.
 4. 4 Kun virilization-merkkejä ilmenee - äänen sävyn muutos, hirsutismin esiintyminen, hypertrikoosi - sulkee pois hormonaalisesti aktiivisen munasarjasyövän.
 5. Jos kuukautiskierto säilyy pitkään yli 50-55-vuotiaana, hormonaalisesti aktiivisen feminisoivan munasarjasyövän esiintyminen on suljettava pois.
 6. 6 Osteoporoosin, osteodensitometrian, veren (kalsium, fosfori) ja konjugoitujen hormonien (kortisoli, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhashormonien) elektrolyyttikoostumuksen määrittäminen suoritetaan.

Nimi "vaihdevuodet" tulee kreikkalaisesta sanasta "askel" - seuraava askel naisen elämässä. Terveesi huolellisesti voit olla tyytyväinen "hedelmällisen kypsyyden" vaiheeseen ja päästä "syksyn auringonlaskun aikaan". Olemme omistaneet erillisen artikkelin vaihdevuosien oireiden hoitoon (menopausaalinen oireyhtymä), joka on luettavissa täällä.

Climax naisilla: 3 jaksoa, puhkeamista, oireita, hoitoa

Climax naisilla on toinen siirtymäikä jokaisen naisen elämässä, johon liittyy suuria ja peruuttamattomia hormonaalisia muutoksia. Mutta missään luonnon lakeista et pääse! Siksi yritämme pysyä nuorina pidempään, kun olemme saaneet tietoa vaihdevuosien jaksoista, niiden puhkeamisen iästä, oireista, hoidosta erityisesti suunniteltujen harjoitusten avulla, akupressurilla. Ne auttavat hidastamaan ikääntymistä, selviytymään tästä vaikeasta elämästä.

Wikipedian mukaan tämä on vanhuuden alku, kun nainen ei enää kykene saamaan lapsia ja laajentamaan lajiansa, kun sairaudet alkavat ja kehon monien toimintojen hajoaminen tapahtuu vähitellen. 60-vuotiaana saavutamme vanhuuden, 75-vuotiaana - vanhuus, ja niitä, jotka ovat astuneet virstanpylvään yli, kutsutaan pitkäikäiseksi 90 vuodeksi.

Miten vaihdevuodet naisilla

Luonnossa syntyy naisen kehossa syntymää noin 400 tuhatta munaa, jotka riittää synnytysjaksolle, joka kestää jopa 35 vuotta. Ja vaihdevuodet alkavat vain 300-400. Jos lisäät kaikki päivät, joissa meillä on kuukautiset, vietämme noin viisi ja puoli vuotta elämää tällä ilolla.

Jokaisen naisen ikä kuukautisten alussa ja lopussa on luonnostaan ​​ohjelmoitu yksilöllisesti. Usein normaalit jaksot pysähtyvät 49-50 vuotta. Jos ne hävisivät ennen 45-vuotiaita, tämä on varhainen vaihdevuodet, jos 55 - myöhemmin. Munasarjojen toiminta ja kyky kantaa lapsia vähitellen hajoaa, 3 jaksoa vaihdevuodet alkavat: premenopause, vaihdevuodet, postmenopaus.

1. jakso - etukäteen

Tämä vaihe alkaa 40-45-vuotiaana ja kestää 4–10 vuotta, kun naisen lisääntymiskyky loppuu. Naiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota terveyteen, koska kehon muutokset eivät ole parempia.

Mutta kun munasarjat jatkavat työtä, nainen pysyy suhteellisen nuorena. Ja juuri tämän ajanjakson aikana on tärkeää, ettei aikaa menetä ja ota korvaushoitoa, jotta keho ei vanhene. Muuten myöhemmin, kun munasarjat haalistuvat, mikään ei auta.

Tämä on hyvin vastuullinen aika myöhemmälle elämälle ja naisten terveydelle. Loppujen lopuksi juuri nyt alkavat suuret ja peruuttamattomat muutokset sydän- ja verisuoni-, hermo- ja luusysteemeissä.

Vaihdevuosien oireet

 1. Munasarjat alkavat toimia huonommin, naishormonin progesteronin puute.
 2. Tänä aikana voi esiintyä kuukautiskierron epävakautta.
 3. Kuukausi voi hävitä useita kuukausia, ja se voi olla 2 kertaa kuukaudessa.
 4. Kuukautiskiertoja pidennetään tai lyhennetään.
 5. Vatsakipu voi olla pitkäaikainen ja vaikea verenvuoto, mutta ne voivat olla niukkoja.
 6. Rinta muuttuu kireäksi ja kiinteäksi. Kaikki tämä on puhtaasti yksilöllistä.
 7. Alkaa pahentaa virtsaamista, virtsankarkailua, erityisesti fyysisen rasituksen aikana, yskää.
 8. Sydän- ja verisuonijärjestelmässä on epäsäännöllisyyksiä, naiset ovat herkempiä kylmälle ja lämpölle.
 9. Usein on unihäiriö, painonnousu.
 10. Sukupuolielimissä on syövän riski.
 11. Yleinen hyvinvointi ei ole vain muuttumassa, vaan myös tunnelma, koska seksuaalinen toiminta on vähentynyt.
 12. Näyttöön tulee hermostuneisuus, aggressio, kyvyttömyys keskittyä.
 13. Hitaasti typerät hiukset jättävät älypäät, ryppyjä ilmestyy, jättää paljon ihon toivottua tilaa.

Kaikki nämä muutokset aiheuttavat paljon vaivaa, minkä vuoksi on välttämätöntä rakentaa tavanomainen elämäntapa. Mutta sinun täytyy katsoa kaikkea optimismilla. Ja jos muutat elämäntapaa, niin vain parempaan!

2. jakso - Vaihdevuodet

Vaihdevuodet alkavat 49-55-vuotiaana, ja nainen siirtyy edistyneen iän aikana. Tässä vaiheessa munat eivät pysy, tai niillä ei ole aikaa kypsyä munasarjojen ikääntymisen vuoksi. Naisen lopussa elämässä kuukautiset. Se, että vaihdevuodet ovat alkaneet, voidaan sanoa luotettavasti vain vuoden kuluttua viimeisestä kuukautiskierroksesta. Katso, miten vaihdevuodet ilmenevät naisilla, mitä lääkärit sanovat tästä.

Vaihdevuosien oireet

Munasarjat alkavat katkaista ja kutistua. Naarashormonit estrogeeni ja progesteroni tuotetaan hyvin vähän, ja itse asiassa ne tasapainottivat tasapainoa kilpirauhasen ja lisämunuaisen hormonien kanssa. Ja nyt, kun tämä tasapaino on jyrkästi häiriintynyt, todellinen vakava hormonaalinen myrsky alkaa naispuolisessa kehossa äkillisen sykkeen muodossa, kuten jos sydän yrittää murtautua rintaan, huimausta ja päänsärkyä, unettomuutta.

Tähän ajanjaksoon liittyy toinen tärkeä epämukavuus - se on kuuma vilkkuu. Kokenut tämän tilan ainakin kerran, nainen ei unohda sitä. Pään, sydämen sykkeen tunne tuntuu, iho lämpenee ja hiki. Muutama minuutti myöhemmin se kulkee, ja nainen taas tuntuu rauhalliselta. Tämä on hermoston reaktio, joka säätelee lämmönsiirtoa kehossa.

Nainen huomaa kuivan ihon ja kehon limakalvojen esiintymisen. Hän ikääntyy nopeasti ja pari vuotta ilman naishormoneja voi muuttua vanhaksi naiseksi. Emättimen kosteuttava, salainen ja kohdunkaulan voitelu häviää, mikä tekee seksuaalista elämää vaikeaksi, kun haluat silti, mutta se ei aina toimi.

Huomaamattomat ja nopeasti talletetut kolesteroli-astiat, jotka uhkaavat havaita ateroskleroosin, sepelvaltimotaudin, verenpaineen, aivohalvauksen, Alzheimerin taudin. Ilman hormonaalista tukea kalsium pestään pois luustojärjestelmästä, jota seuraa osteoporoosi ja spontaani luunmurtumat, usein reisiluun kaula.

3. jakso - postmenopaus

Tämä vaihe alkaa noin 55-vuotiaana ja kestää 5-6 vuotta, kunnes munasarjat eivät toimi. Sneaking vanhuus.

 1. Häpeät hiukset harvenevat, se menee alas.
 2. Häikäisevät suuret lapset tulevat pirteiksi ja kutistuvat, ja pienet huulet häviävät vähitellen kokonaan.
 3. Emättimessä on täysin poissa suojaava seksuaalinen voiteluaine, joka johtaa mikroflooran muutokseen, sukupuolielinten tulehdukseen, infektioiden lisääntymiseen.
 4. Edellä mainittujen sairauksien ja tilojen lisäksi postmenopausaaliset hiukset ovat hyvin ohuita ja muuttuvat harmaiksi.
 5. Visio ja muisti heikkenevät.
 6. Lisää ruumiinpainoa.
 7. Syvä ja useita ryppyjä ilmestyy.

Mutta nainen on selviytynyt monista hänen varhaisista ikäisistä, saavuttanut arvokkaan vanhuuden, nauttii edelleen elämästä, lastenlasten syntymisestä ja kilpailun jatkamisesta.

Miten hoitaa vaihdevuodet

Jokainen nainen on elintärkeä lääkärin kuuleminen ja vaihdevuosien hoito niin pitkään kuin mahdollista tukemaan munasarjojen työtä, hormonien tuotantoa. Jos haluat säätää lääkkeiden hormonitasoa, naisen tulee neuvotella gynekologin kanssa. Hän määrittelee tarvittavat testit ja korvaushoidon.

Lääkäri korjaa hoitoprosessin, ja nainen ottaa määrätyt lääkkeet ennen vaihdevuodet. Vain siellä on tärkeä edellytys hormonien vastaanottamiselle - nainen ei saa tupakoida. Mitä nopeammin aloitat terveiden elämäntapojen harjoittamisen, sitä parempi on naisten terveys ja hyvinvointi.

On välttämätöntä ymmärtää, että naisten vaihdevuodet eivät kestä ikuisesti. Heti kun hormonaaliset vaihtelut pysähtyvät, myös epämiellyttävät oireet häviävät.

Hylkäämään huonoja tapoja, kuten tupakointia, alkoholia, kahvin väärinkäyttöä ja vahvaa teetä - ne myötävaikuttavat kalsiumin huuhtoutumiseen, osteoporoosin etenemiseen, seniilien sairauksien nopeaan syntymiseen.

Terveellinen ruoka, ennen kaikkea! Vähintään 5 kertaa päivässä pieninä annoksina - parin kuukauden kuluttua tulos ei kestä kauan. Paino palautuu yleensä normaaliksi. Ravitsemus huipentuma, tuotteiden valinta, folk korjaustoimenpiteitä hoitoon, lue erillinen artikkeli klikkaamalla linkkiä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden vastaanotto täyttää ruoasta saamattomansa vastaanoton, täytä kehon antioksidanttien avulla tuhoavien prosessien ja solumutaation estämiseksi.

Liikunta, hieronta. Jos et voi tehdä niitä, niin kävely on hyvä vaihtoehto.

Pidimme mielessä, mikä on naisten vaihdevuodet, sen vaiheet ja oireet, hoitovälineet, aseistetut tietämyksellä ja yrittävät hoitaa kaikki ongelmat pätevästi. Omasta kokemuksestani voin sanoa - selvisimme ja emme pidä siitä! Älkää epätoivottako, lähetä voimaa terveyden parantamiseksi, elämäntapamuutos ja nautinto itsellesi. Ja mikä tärkeintä - positiivisempi!

Vaihdevuodet naisilla

Kirjoittaja: Ekaterina Sibileva, viimeksi muokattu 11/15/2018

”Climax” kreikaksi tarkoittaa ”tikkaita”. Jossain vaiheessa naisen on lisääntymiselinten käänteisen kehityksen takia voitettava tämä vaihe, mikä johtaa lisääntymistoiminnon sukupuuttoon. Vaihdevuosien aikana esiintyvät hormonaaliset muutokset ovat luonnollinen prosessi, sitä ei tarvitse pelätä.

Vaihdevuodet

Climax on elinaika, jonka aikana lisääntymisjärjestelmän toiminta lakkaa.

Naisten vaihdevuodet ovat kolme:

 1. Premenopausal. Alkaa muutama vuosi ennen kuukautisten päättymistä. Vaiheen kesto on 1 vuosi ja 3 vuotta. Munasarjojen toiminta alkaa vähitellen haihtua, ovulaatio päättyy, käsitysprosessi tulee ongelmalliseksi. On epäsäännöllisiä aikoja. Niiden välinen aikaväli kasvaa ja kestoa vähennetään vähitellen. Vaihe ulottuu viimeiseen kuukautiseen.
 2. Vaihdevuodet. Aika, jolloin naisella ei ole jaksoja vuoden aikana. Tällä hetkellä nainen voi saada paljon painoa, sydänongelmia syntyy ja diabetes voi kehittyä. Vaihdevuodet kehittyvät useimmiten 45–50-vuotiaiden välillä. Kuukautisten lopettaminen 45 vuoteen katsotaan varhaiseksi vaihdevuodeksi, ja jopa 40 vuotta on ennenaikaista.
 3. Postmenopaussi. Aika vaihdevuosien lopusta 69-70 vuoteen.

Usein ihmiset ajattelevat, että vaihdevuodet ja vaihdevuodet ovat samat. Kuitenkin vaihdevuodet määritellään hedelmällisyyden menetykseksi ja vaihdevuosiksi - vuosi ilman kuukautisia.

On tapauksia, joissa vaihdevuodet tulevat odottamatta, vaikka nainen suunnitteli valmistautumista tähän vaiheeseen. Tämän tilanteen välttämiseksi sinun on tiedettävä vaihdevuosien lähestymistavan oireet naisilla.

oireet

Taulukossa esitetään tärkeimmät merkit lähestyvästä vaihdevuodesta.

On paljon enemmän merkkejä tulevasta naisten vaihdevuodesta, mutta nainen ei saa olla huolissaan ja huolissaan tästä. Ajankohtainen kuuleminen lääkärin kanssa ja lääkkeiden asianmukainen valinta helpottavat tilaa.

Vaihdevuodet

Kaikissa tapauksissa ei ole normaalia vaihdevuosien virtausta naisilla. Tämän jakson mahdolliset ongelmat:

 • vakava ilmasto-oireyhtymä, joka rikkoo ruoansulatuskanavaa, mikä aiheuttaa naisten hajoamisen;
 • patologiset murtumat (osteoporoosin oire);
 • hormonaalisten häiriöiden aiheuttama läpimurto kohdun verenvuoto;
 • endometriumin hyperplasia;
 • kohdun fibroman kehittyminen;
 • mastopatia, rintarauhasen kasvainkaltaiset muodot.

Mahdollisten komplikaatioiden suuren määrän vuoksi tarvitaan säännöllisiä ennaltaehkäiseviä vierailuja gynekologiin.

Climacteric-oireyhtymä

Tämä on yksi yleisimmistä vaihdevuosien ongelmista. Climacteric-oireyhtymä ilmaistaan ​​endokriinisten ja neurologisten häiriöiden kompleksiin. Tämän oireyhtymän oireita ovat:

 • päänsärky, migreeni, huimaus;
 • kuuma vilkkuu päähän ja ylävartaloon;
 • mielialan vaihtelut;
 • unettomuus;
 • olemassa olevien kroonisten sairauksien paheneminen;
 • sydän- ja verisuonijärjestelmän häiriöt;
 • hypertensio jne.

Yhdessä nämä oireet pahentavat merkittävästi naisen elämänlaatua ja vähentävät työkykyä.

Menopausaalisen oireyhtymän vakavuus riippuu kuumien aaltojen taajuudesta. Lievä aste on ominaista kuumien aaltojen esiintymiselle jopa 10 kertaa 24 tunnin aikana; keskipitkä - jopa 20 kertaa, vakava - yli 20 kertaa päivässä.

Varhaisen vaihdevuosien syyt

Varhaiset vaihdevuodet, joita kutsutaan hormonaalisiksi muutoksiksi, jotka alkoivat aikaisemmin kuin 45 vuotta. Tämä voi johtua useista syistä:

 • munasarjojen heikkeneminen, joka liittyy geneettiseen poikkeavuuteen (X-kromosomivika);
 • perinnölliset sairaudet (galaktosemia, amenorrea, blefarofimoosi);
 • leikkauksen vaikutukset - fibroidien poistaminen kohdun kanssa, munasarjojen poisto;
 • pahanlaatuisten kasvainten hoidossa määritellyn säteilyn ja kemoterapian vaikutus;
 • koskemattomuuden vähentäminen.

Naisen tulisi tietää, mikä lääkäri kuulee varhaisesta vaihdevuodesta. Ammattilainen gynekologi-endokrinologi kuulee ja määrää hoitoa.

Miten viivyttää vaihdevuodet?

Asiantuntijat ovat kehittäneet useita menetelmiä vaihdevuosien poistamiseksi. Premenopause on ajanjakso, joka soveltuu eniten lykkäystoimenpiteiden käyttöön.

 1. Lääkäri määrää hormonikorvaushoitoa tiukasti ohjeiden mukaan. Estrogeenivalmisteet (Ovestin, Divigel, Klimonorm, Norkolut jne.) Voivat lykätä vaihdevuodet.
 2. Lääkäri voi määrätä fytoestrogeenien pitkäaikaisen käytön - luonnollisen estrogeenin vaikutusmekanismin kaltaiset kasviaineet. Tällaisia ​​lääkkeitä ovat Feminal, Estrovel, Femwell jne.
 3. Fytoterapia - joidenkin lääkekasvien (timjami, maku, salvia, horsetail ja monet muut) viemärit ja infuusiot. Tehokas viivästyttämään vaihdevuodet ja luostariteetä.
 4. Lisäksi tehokkaiden tulosten saavuttamiseksi sinun on noudatettava seuraavia sääntöjä:
 • älä syö rasvaisia, sokerisia elintarvikkeita; ruokavaliossa tulisi hallita hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita;
 • harjoittaa urheilua ja siten kannustaa nuorten pidentämiseen tarkoitettujen biologisten aineiden tuotantoon;
 • huolehtia naisten terveydestä ja käydä säännöllisesti gynekologissa;
 • välttää stressaavia tilanteita;
 • luopua huonoista tavoista.

Noudattamalla näitä vinkkejä, naisella on mahdollisuus viivyttää vaihdevuodet.

diagnostiikka

Vaihdevuosien diagnostiikka sisältää neuvoja gynekologin, endokrinologin, kardiologin ja neurologin kanssa. Munasarjojen funktionaalinen tila määritetään käyttämällä histologista analyysiä ja sytotutkimuksia. Tarvittaessa suoritetaan rintojen ultraääni, lantion elimet, mammografia.

Tapoja poistaa vaihdevuosien oireet

Nykyaikainen lääketiede tarjoaa seuraavat menetelmät menopausijakson epämiellyttävien ilmentymien poistamiseksi:

 • Hormonaaliset lääkkeet (estrogeeni) on tarkoitettu vaikeaksi vaihdevuodelle.
 • Fytoestrogeenit - pehmeä vaihtoehto vaihdevuosien hoitoon.
 • Fysioterapia - hieronta, fysioterapia.
 • Kansanhoito.

Mitä keinoja on naisten menopaussin hoito, joka näkyy videossa.

Climax on väistämätön fysiologinen prosessi naisen elämässä. Siksi ennemmin tai myöhemmin hän joutuu selviytymään tästä jaksosta.

Miten ja milloin vaihdevuodet alkavat, kuinka kauan se kestää ja miten helpottaa sen ilmenemismuotoja

Vaihdevuodet tai vaihdevuodet - vaihe terveessä naisessa, kun hänen kehossaan tapahtuu ikämuutoksia, jotka aiheuttavat asteittaisen käänteisen kehityksen ja lisääntymisjärjestelmän toiminnan lopettamisen.

Joillakin naisilla on tällä hetkellä hermoston häiriöitä, psyyke, sisäelinten työ ja verisuonijärjestelmä, aineenvaihdunta - vaihdevuosioireyhtymä.

Lyhyt tieto

Vaihdevuodet ovat aika, jolloin nainen pysäyttää kuukautiskierronsa. Menopausiin siirtymisen yhteydessä kehossa esiintyy hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat sen hyvinvointiin ja joilla on erilaisia ​​ilmenemismuotoja. Kun vaihdevuosia esiintyy, luukudoksen voimakkuus laskee usein, mikä liittyy sen harvinaisuuteen. Kolesterolin määrä veressä nousee, mikä lisää sydänsairauksien riskiä.

Kuinka vanha vaihdevuodet alkavat ja kuinka kauan se kestää?

Naisten keski-ikä vaihdevuosien aikana on 51 vuotta. Keskimääräinen kesto on 48-55 vuotta. Noin 1% naisista kohtaa ennenaikaisesti tämän tilan, kun ensimmäiset vaihdevuosien merkit näkyvät jo ennen 40 vuoden ikää.

Vaihdevuodet alkavat aikaisemmin tupakoivilla naisilla, jotka eivät ole koskaan olleet raskaita tai elävät suurella korkeudella.

Vaihdevuodet (vaihdevuodet) liittyvät hormonaaliset muutokset alkavat yleensä 4-5 vuotta ennen viimeistä kuukautiskiertoa, tätä aikaa kutsutaan premenopauseiksi. Naiset alkavat kokea ensimmäisiä vaihdevuosien oireita, vaikka kuukautiset olisivat edelleen normaaleja. Ennenaikainen jakso ja vuosi sen jälkeen, kun sitä yhdistää käsite "perimenopause". Postmenopaus on aika, joka alkaa vaihdevuodet ja kestää noin 70 vuotta (jopa 5 vuotta - varhain, sen jälkeen - myöhäismenestys).

Vaihdevuodet ovat aika, jolloin naisella ei ole kuukautisia vuodessa. Kuitenkin vaihdevuosien, ennen kuukautisten lopettamista ja sen jälkeen jatkumista, kesto vaihtelee ja joissakin naisissa voi kestää jopa 10 vuotta. Vaihdevuodet esiintyvät yleensä 45-50 vuoden iän jälkeen. Jos se on 45 vuotta vanha, sitä kutsutaan aikaisin ja jopa 40 - ennenaikaiseksi. Useimmat näistä potilaista kehittävät vaihdevuosien oireyhtymää.

Myöhäinen vaihdevuodet

Sitä esiintyy yli 55-vuotiailla naisilla. Syyt ovat yleensä piilossa geneettisissä ominaisuuksissa, on lähes mahdotonta viivyttää vaihdevuosien alkamista keinotekoisesti. Tällaisen tilan vaara on munasarjojen ja rintarauhasen lisääntyneen syövän riski, koska nämä ovat estrogeeniriippuvaisia ​​kasvaimia. Siksi, jos sukupuolihormonit erittyvät jatkuvasti, tällaisten sairauksien todennäköisyys kasvaa. Negatiivisten seurausten välttämiseksi jokaisen naisen, iästä riippumatta, tulisi tutkia vuosittain gynekologi, ja sillä olisi oltava myös mammografia ajoissa.

Kirurginen vaihdevuodet

Menstruaalisen verenvuodon lopettaminen tässä tapauksessa liittyy munasarjojen poistoon. Tämä voi olla tarpeen sellaisissa sairauksissa, kuten munasarjasyöpä, polysystinen munasarjojen endometrioosi, laiminlyötyt sukupuolielinten tulehdusprosessit ja tuberkuloosi. Leikkauksen jälkeen tapahtuu keinotekoinen vaihdevuodet, ja sen oireet alkavat yhtäkkiä ja kehittyvät nopeasti. Tällaisen tilan välttämiseksi on heti leikkauksen jälkeen tarpeen aloittaa hormonaalisten valmisteiden ottaminen, jotka jäljittelevät normaalia sykliä.

Jos kohdun säilyy, niin jatkuva hoito kestää myös kuukautiset. Climax kohdun poistamisen jälkeen tapahtuu useammin, kun munasarjat poistetaan samanaikaisesti. Tällainen toiminta on välttämätöntä endometrioosin, kasvainten, sukupuolielinten prolapsin kannalta. Kuitenkin, vaikka munasarjat säilytetään, niiden toiminta hysterektomian jälkeen häviää aikaisemmin kuin normaalisti. Tällaiset potilaat tarvitsevat pätevää hormonihoitoa.

Menopaussin syyt

Climax esiintyy monimutkaisten hormonaalisten muutosten vuoksi. Ensinnäkin tämän jakson alkaminen liittyy aktiivisten munien määrän vähenemiseen munasarjoissa. Syntymähetkellä naisilla on 1–3 miljoonaa munaa, ja kuukautisten alussa tyttö on yleensä noin 400 000. Menopaussin aikaan on jäljellä noin 10 000 munaa.

Pieni määrä munia menetetään kuukausittaisen ovulaation aikana kuukautiskierron aikana. Useimmat heistä käyvät atresiassa (degeneraatio ja epäkypsien munasarjojen follikkelien resorptio).

Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on vastuussa follikkelien kasvusta kuukautiskierron ensimmäisellä puoliskolla. Kun vaihdevuodet lähestyvät, munat tulevat yhä vähemmän herkiksi tästä hormonista, ja munasarjat vähentävät voimakkaasti estrogeenin tuotantoa. FSH: n kompensoinnin lisääntyminen, mutta se ei kykene palauttamaan munasarjojen toimintaa. Tätä tilannetta kutsutaan hypergonadotrooppiseksi hypogonadismiksi.

Vaihdevuosien aikana munien määrä laskee hyvin nopeasti, ja kuukautisten lopettamisen jälkeen yksittäiset follikkelit jäävät, ja sitten ne häviävät.

Estrogeenit (naishormonit) vaikuttavat moniin kehon osiin, mukaan lukien alukset, sydän, luut, rintarauhaset, kohtu, virtsajärjestelmä, iho ja aivot. Estrogeenitasojen laskua pidetään useiden vaihdevuosien oireiden syynä. Kun vaihdevuodet alkavat munasarjoissa, myös seksuaalista halua vastaavan hormonin testosteronin tuotanto vähenee.

oireet

Miten vaihdevuodet ilmenevät? Tässä on 10 usein esiintyvää merkkiä vaihdevuodet:

 1. Hänen ensimmäiset kumppanit - vuorovesi. Joidenkin tutkimusten mukaan kuumia aaltoja esiintyy 75%: lla naisista. Tämän tilan oireet voivat vaihdella. Tyypillisesti vuorovesi tuntuu lämmön tunteena, joka leviää koko kehoon ja kestää 30 sekuntia useita minuutteja. Tähän tilaan liittyy usein ihon punoitus, sydämentykytys, vilunväristykset, hikoilu ja unettomuus. Kuumat aallot kestävät yleensä 3 vuotta, mutta joillekin naisille ne kestävät vähintään viisi vuotta. Pienessä määrässä potilaita havaittiin jopa 15 vuoden kuumien aaltojen kesto.
 2. Inkontinenssi, polttava tunne virtsatessa.
 3. Emättimen muutokset: Estrogeenit vaikuttavat emättimen limakalvoon, joten perimenopausaalinen kipu voi syntyä yhdynnän aikana ja muutokset emättimen purkautumisen luonteessa. Menopaussin aikana tapahtuva allokointi saattaa muistuttaa kuukautisia, mutta kun ne ilmenevät, ota yhteys lääkäriin.
 4. Rintarauhaset muuttavat muotoa, joka liittyy rauhaskudoksen asteittaiseen atrofiaan.
 5. Kuiva ja ohut iho, hiustenlähtö.
 6. Luun massan nopea häviäminen. Suurin osa naisista saavuttaa luun tiheyden huipun 25-30-vuotiaana, sitten luun massa pienenee vuosittain 0,13%. Vaihdevuosien aikana luukadon määrä kasvaa 3 prosenttiin vuodessa. Tämä tila ei aiheuta kipua eikä muita epämiellyttäviä tunteita.
  Osteoporoosi kehittyy kuitenkin vähitellen, mikä voi johtaa luunmurtumiin. Murtumat voivat merkittävästi heikentää elämänlaatua ja jopa aiheuttaa kuoleman. Syksyessä on usein reisiluun kaulan tai selkärangan murtuma, jopa omasta korkeudestaan.
 7. Vaihdevuosien aikana kolesteroliprofiili muuttuu merkittävästi. Kokonais- ja "huono" kolesterolitaso nousee. Tämä lisää sydän- ja verisuonten sairauksien riskiä, ​​verenpaine voi nousta. Monet potilaat valittavat myös alhaisesta verenpaineesta ja päänsärkyistä.
 8. Sydänsairauksien lisääntynyt todennäköisyys vaihdevuosien jälkeen. On epäselvää, kuinka paljon tämä liittyy ikääntymisprosessiin ja kuinka paljon - hormonaaliset muutokset kehossa. Ennenaikaisen vaihdevuosien tai munasarjojen kirurgisen poiston yhteydessä sydän- ja verisuonitaudit esiintyvät jo nuorena.
  Syynä tähän on monin tavoin kudosresistenssin kehittyminen insuliinitoimintaan perimenopausissa, mikä johtaa verihyytymien lisääntyneeseen muodostumiseen astioissa ja lisääntyneeseen sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiin. Myös dyshormonaalinen myokardiodystrofia kehittyy, joka ilmenee sydämen rytmihäiriöinä, heikentyneestä liikuntatoleranssista, hengenahdistuksesta, ompeleesta sydämen kärjessä.
 9. Terveitä naisia ​​vaihdevuodet osoittanut tutkimus osoitti, että keskimäärin niiden paino nousee 5 kg 3 vuoden aikana. Mahdollisten syiden joukossa ovat sekä vaihdevuodet että kehon yleinen ikääntyminen. Muodostettiin ns.
 10. Usein esiintyy emotionaalisia muutoksia - ärtyneisyyttä, ahdistusta, masennusta, motivoivaa heikkoutta, mielialan epävakautta. Ne liittyvät sekä hormonaalisen epätasapainon välittömään vaikutukseen että stressitekijöihin - yksinäisyyteen, pelkoon menettää kauneutta, tunne lähestyy vanhuutta ja niin edelleen.

Kuukausittain, kun vaihdevuodet alkavat normaalisti vaihdella vaihdevuosien aikana. Anovulointisyklien määrä lisääntyy vähitellen (ilman kypsän munan muodostumista ja sen poistumista vatsaonteloon), verenvuoto muuttuu epäsäännölliseksi, pitkät viiveet ovat mahdollisia sekä kohdun verenvuoto.

Verenvuodon syyt vaihdevuosien aikana:

 • luonnolliset hormonaaliset muutokset;
 • lisääntymisjärjestelmän sairaudet: myomaa, kasvain tai endometriumin polyyppi ja muut;
 • hormonaaliset lääkkeet;
 • muiden elinten, kuten veren tai maksan, sairaudet.

Ongelman lisäksi perimenopause voi auttaa naista. Niinpä usein kohdun fibroidit ja endometrioidin munasarjakysta, joilla on vaihdevuodet, alkavat vähitellen pienentyä, koska estrogeenien stimuloiva vaikutus näihin sairauksiin lakkaa. Tämä koskee kuitenkin vain pieniä kokoonpanoja.

Suuret fibroidit voivat sitä vastoin aiheuttaa kohdun verenvuotoa. Jos hänellä on jalka, vääntyminen ja myoma-solmun nekroosi on todennäköistä, mikä vaatii välitöntä leikkausta. Jos potilaalla ei ole munasarjakysta vaihdevuosien jälkeen, tämä on hyvin epäilyttävä merkki tämän elimen kasvain kehittymisestä. Useimmissa tapauksissa tällaiset kystat poistetaan kirurgisesti, mikä voidaan tehdä laparoskopian avulla (ilman pitkiä viiltoja ja vaikeaa leikkausta).

Milloin lääkäriin

Kaikkien perimenopausaalisen ajanjakson aikana olevien naisten on tutkittava täydellisesti yleislääkäri tai perhelääkäri vuosittain. Lisäksi ne on tutkittava gynekologin toimesta ja tutkittava rintarauhasia, mukaan lukien mammografia. Äidin ultraääni vaihdevuosien aikana on yleensä informatiivinen, koska rauhaskudoksen atrofia on alkanut, mikä vaikeuttaa vaurioiden havaitsemista rauhasessa.

Tämän iän naisten on oltava tietoisia sydänsairauksien ja suolistosyövän riskitekijöistä ja hoidettava lääkärinsä kanssa näiden tautien seulontatesti.

Voinko tulla raskaaksi vaihdevuosien aikana?

Naiset, joilla on jatkuva kuukautiset (jopa epäsäännölliset) ja jatkuva sukupuolielämä, voivat tulla raskaaksi. Raskauden ehkäisemiseksi ja vaihdevuosien oireiden lievittämiseksi lääkärisi voi suositella suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden käyttöä, jotka sisältävät pieniä annoksia estrogeeniä. Joka tapauksessa, kun kuukautiset viivästyvät yli 1-3 päivää, on suositeltavaa tehdä raskaustesti kotiin, jotta saat vaikean, mutta erittäin tärkeän päätöksen lapsen syntymisestä jokaisen naisen elämässä.

Huumeet ja elämäntapamuutokset, kuten ruokavalio ja liikunta, voivat auttaa käsittelemään kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien oireita, kuten korkeaa kolesterolia ja luun menetystä.

Menopaussin aikana sinun tulee seurata kuukautiskiertoa. Sen tulisi välittömästi kääntyä lääkärin puoleen tällaisten merkkien kanssa:

 • verenvuoto, johon liittyy vatsakipu;
 • tummat hyytymät;
 • enemmän raskasta verenvuotoa kuin ennen;
 • vähentämällä alle 3 viikon verenvuotoa tai pidentämällä sitä - yli 3 kuukautta.

diagnostiikka

Sen määrittämiseksi, että nainen on perimenopausin aikana, veri testataan FSH: n suhteen, eli hormonit analysoidaan. Määritetään FSH: n pitoisuus ja estrogeenin vähentynyt määrä. Menopaussitesti antaa seuraavat tulokset:

 • estradiolin pitoisuus veressä on alle 80 pmol / l;
 • FSH-tasot ovat korkeammat kuin luteinisoiva hormoni;
 • estronipitoisuus suurempi kuin estradioli;
 • testosteronitasot voidaan laskea tai suhteellisen koholla.

Lisäksi suoritetaan Pap-testitesti, arvioidaan kilpirauhasen toiminta, tehdään biokemiallinen verikoe ja koagulogrammi. Endometriumin tilan määrittämiseksi määrätään transvaginaalinen ultraääni.

Luun massahäviön tai menopausaalisen osteoporoosin havaitsemisstandardi on kaksoisenergian röntgen absorptiometria (DERA). Tässä tutkimuksessa määritetään luun tiheys ja verrataan sitä normaaliarvoon terveille nuorille naisille. Maailman terveysjärjestö määrittelee osteoporoosin luun tiheyden vähenemisenä yli 2,5 standardipoikkeamaa keskiarvosta. Osteopeniaa kutsuva tila tarkoittaa vähemmän vakavaa luun massan menetystä (1 - 2,5 standardipoikkeamaa).

Dera suoritetaan yleensä ennen osteoporoosilääkkeiden määräämistä, jotka palauttavat luut mineraalit. Arvioitiin reiden pää ja alemman selkärangan luut. Skannausta toistetaan 1 kerran kahden vuoden aikana hoidon tehokkuuden arvioimiseksi.

Yksinkertainen osteoporoosin seulonta voidaan tehdä ultraäänitutkimuksella (ultraääni). Kun luun tiheys on alhainen, potilas tulee ohjata DARA: han.

Sydänsairausriskin määrittämiseksi lääkäri määrää kolesterolin verikokeen. Jos kolesterolitaso on korkea, sydänsairauksien riskitekijät korjataan.

hoito

Climax naisilla ei ole sairaus. Hänelle ei ole lääkettä, eikä ole täysin mahdollista toipua. Lääkärit voivat kuitenkin ehdottaa erilaisia ​​tapoja lievittää kuumia aaltoja ja muita oireita, jotka pahentavat naisen elämänlaatua. On monia lääkkeitä veren korkean kolesterolitason estämiseksi ja kontrolloimiseksi ja perimenopausista johtuvan luukadon hoitamiseksi. Monet vaihdevuosien naiset eivät kuitenkaan tarvitse erityistä hoitoa. Kysymykseen siitä, mitä jokaisen naisen vaihdevuodet ottaa, vain lääkäri voi vastata potilaan perusteellisen tutkinnan jälkeen.

Elintapojen muutos vaihdevuosien ehkäisyssä

Terveellinen elämäntapa ja jotkut kosmeettiset hoidot voivat auttaa vuorovesiä vastaan. Monet naiset uskovat, että säännöllinen aerobinen liikunta vähentää kuumien aaltojen voimakkuutta, vaikka erityistutkimukset eivät ole vahvistaneet tätä oletusta. Säännöllinen liikunta on kuitenkin erittäin hyödyllistä liikalihavuuden käsittelemisessä.

ruoka

Mausteisia elintarvikkeita, kofeiinia ja alkoholia tulee välttää. Vähärasvainen ja kolesterolipitoinen ruokavalio auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä sekä torjumaan metabolisen oireyhtymän kehittymistä - yksi tärkeimmistä vaaroista, jotka odottavat naista tässä herkässä elämänvaiheessaan.

Osteoporoosin ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää riittävästi kalsiumia ja jonkin verran voimaharjoittelua. Siellä on tarpeeksi vaivaa, jolla nainen kantaa oman painonsa, joten kävely, puutarhanhoito ja tennis ovat hyödyllisiä. Nämä menetelmät auttavat vahvistamaan luita.

Miten laihduttaa vaihdevuodet? Resepti on yksinkertainen - vähentää kalorien saantia ja lisätä fyysistä aktiivisuutta. Tämä on tehtävä vaihdevuosien ensimmäisissä oireissa normaalin painon säilyttämiseksi. Useita aterioita pieninä annoksina säilyttäen ruokavalion kaloripitoisuus ei auta ylipainon torjunnassa.

Hormonihoito vaihdevuosien oireiden torjumiseksi

Onko mahdollista siirtää vaihdevuodet? Koska se liittyy suoraan sukupuolihormonien pitoisuuden vähenemiseen, niiden lisätarkoitus auttaa torjumaan sen oireita. On välttämätöntä käyttää hormonien vähimmäisannoksia, jotka poistetaan asteittain postmenopausessa. Kun kohtu säilyy, määrätään estrogeenin ja progesteronin yhdistelmä.

Estrogeenit ovat saatavilla eri muodoissa, mukaan lukien emättimen voiteet, pillerit ja renkaat, joita käytetään pääasiassa emättimen oireisiin; laastareiden, ihosuihkeiden ja geelien muodossa sekä oraaliseen antoon tarkoitettujen tablettien muodossa. Yhdistelmähoitoa käytetään yleensä oraaliseen antoon. Geelit ja laastarit ovat käteviä, koska ne aiheuttavat harvoin sivuvaikutuksia.

Ennen kuin aloitat hormonien käytön ja säännöllisesti käytön aikana, naisten on suoritettava rintatesti ja mammografia. Sydänsairaudet eivät saisi käyttää näitä lääkkeitä.

Perimenopausissa hormonihoito on määrätty tällaisissa tapauksissa:

 • kuumat aallot, emotionaaliset häiriöt;
 • kuiva emätin, virtsanpidätyskyvyttömyys (käytetään paikallisia estrogeenimuotoja, esimerkiksi Ovestin-kynttilöitä);
 • osteoporoosin ehkäiseminen potilailla, joilla on suurempi riski tämän tilan hoitoon.

Kuukautisten lopettamisen jälkeen hormoneja määrätään seuraaville käyttöaiheille:

 • lyhytaikaiseen käyttöön - emotionaalisten, kosmeettisten, kasvullisten ja muiden sairauksien hoitoon;
 • pitkäaikaiseen käyttöön - osteoporoosin, Alzheimerin taudin, masennuksen, sydänsairauksien ehkäisy;
 • emättimen kuivuuden ja virtsankarkailun hoito, seksuaalisen elämän normalisointi;
 • potilaan elämänlaadun parantaminen.

Yleensä hormonikorvaushoitoa määrätään vähintään kolmen vuoden ajan.

Hormonihoito on vasta-aiheinen tällaisissa tilanteissa:

 • estrogeeniriippuvaisten elinten syöpä (endometrium, rintarauhaset);
 • kohdun verenvuoto epäselvästä luonnosta;
 • endometriumin hyperplastinen prosessi, jota ei ole aiemmin käsitelty;
 • alaraajojen laskimotromboosi;
 • iskeeminen sydänsairaus;
 • hypertensio ilman sovitettua hoitoa;
 • akuutti maksasairaus;
 • porfyria;
 • yksilön suvaitsemattomuus.

Jos hormonit voidaan käyttää varoen, on suhteellisia vasta-aiheita:

 • myoma ja vaihdevuodet;
 • endometrioosi ja adenomyosis;
 • migreeni;
 • edellinen laskimotromboosi;
 • triglyseridien pitoisuuden lisääntyminen perinnöllisessä veressä;
 • sappikivet;
 • epilepsia;
 • lisääntynyt rintasyövän riski.

Hormonien käyttö vaihdevuosien aikana on rajoitettu tällaisissa tilanteissa:

 • vastaanoton alkaessa yli 65-vuotiaita;
 • käyttö vain sydänsairauksien tai dementian ehkäisyyn ilman vaihdevuosien oireyhtymän merkkejä (tämän käytön hyödyt eivät ole osoittautuneet).

Paras aika hormonien määräämiseksi on perimenopause, eli aika ensimmäisten oireiden ilmestymisestä vuoden loppuun, joka on kulunut kuukautisten lopullisen lopettamisen jälkeen.

Vain estrogeenit voidaan määrätä, vain gestageenit tai niiden yhdistelmä. Estrogeenimonoterapiaa käytetään naisilla, joilla kohdunpoisto on poistettu. Ne otetaan sisäisesti ajoittain tai jatkuvasti, ja niissä käytetään myös geelejä ja laastareita.

Menopausin hoito estrogeenillä ei suojaa raskauden aikana. Jos käytät ehkäisyä, sinun tulee käyttää yhdistettyjä lääkkeitä.

Estrogeeniä käyttävillä naisilla on suurempi riski tällaisista tiloista:

 • sappikivet;
 • lisääntyneet triglyseridit;
 • liiallinen veren hyytyminen.

Gestagenin monoterapiaa (esim. Duphaston) suoritetaan naisilla, joilla on kohdun myoma ja / tai adenomyosis, jotka eivät vaadi kirurgista hoitoa, samoin kuin kohdun verenvuotoa. Valmisteita määrätään tablettien muodossa ajoittaisessa tilassa. Potilasta voidaan myös pyytää asentamaan intrauteriininen laite, joka sisältää levonorgestreeliä (Mirena).

Naisilla, joilla on säilynyt kohtu, on osoitettu epäjatkuvaa tai jatkuvaa hoitoa, joka ottaa käyttöön estrogeeniä ja progestiinia sisältäviä 2- tai 3-vaiheisia ehkäisyvalmisteita (esimerkiksi femoston).

Pitkäaikaiset tutkimukset, joissa potilaita, jotka käyttävät yhdistelmähoitoa (GT) estrogeenin ja progesteronin kanssa, ovat osoittaneet, että ne lisäävät sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja rintasyövän todennäköisyyttä verrattuna naisiin, jotka eivät saaneet HT: tä. Pelkkään estrogeenin ottamiseen liittyi lisääntynyt aivohalvauksen riski, mutta ei sydänkohtaus tai rintasyöpä. Vain estrogeenihoitoon liittyy endometriumin syövän (kohdun limakalvon syöpä) lisääntynyt riski.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että postmenopausaalisilla iäkkäillä naisilla, jotka saavat HT: tä, kardiovaskulaariset riskit lisääntyvät. Hormonihoitoa koskevan päätöksen tulee olla yksilöllinen jokaiselle potilaalle, perustuen hänen sairauskertomukseensa, oireisiinsa ja mahdollisiin hyötyihin ja hormonihoidon riskiin.

On olemassa vaihtoehtoinen korjauskeino, kuten potilaan asteniassa (heikentyminen), seksuaalisen toimintahäiriön, pienen kohdun myoomin tai aiemmin siirrettyyn endometriumin hyperplastiseen prosessiin on osoitettu. Se on kudoskohtainen estrogeeniaktiivisuuden säätelijä Tibolone - lääke, jolla on ainutlaatuinen vaikutus, toistamalla estrogeenien, androgeenien ja gestageenien vaikutuksia kudoksiin.

Mikä on bioidentinen hormonihoito?

Viime vuosina on lisääntynyt kiinnostus ns. Bioidentisten hormonihoitojen käyttöön vaihdevuodet. Bio-identtiset hormonit ovat lääkkeitä, jotka sisältävät hormoneja, joilla on sama kemiallinen kaava kuin luonnollisilla aineilla. Hormoneja syntyy laboratoriossa muuttamalla luonnollisista kasvituotteista johdettuja yhdisteitä. Useimmat näistä lääkkeistä eivät ole standardoituja.

Bioidentisen hormonihoidon kannattajat väittävät, että voiteiden tai geelien muodossa käytetyt tuotteet imeytyvät elimistöön aktiivisessa muodossaan ilman, että ne muuttuvat maksassa, joten niiden käyttö auttaa välttämään synteettisesti tuotettujen hormonien todennäköisiä haittavaikutuksia. Näiden lääkkeiden tehokkuuden ja turvallisuuden selvittämiseen tähtäävää tieteellistä tutkimusta ei kuitenkaan tehty.

Venäjällä on vasta alkanut esiintyä ikääntymistä ehkäiseviä ohjelmia, jotka tarjoavat biologisen lääkkeen "cocktailin", joka on valittu yksilöllisesti kullekin potilaalle. Monissa tapauksissa tällainen mainonta ei ole totta. Jopa USA: ssa, jossa tällainen hoitomenetelmä on yleisempää ja tutkittua, yhä useammat esteet on otettu käyttöön. Se, liittyykö tämä synteettisiä hormoneja tuottavien lääkealan yhtiöiden etuihin, tai tosiasiallisesti bioidentisen hoidon tehokkuuteen, on liioiteltu liioiteltua - toistaiseksi kukaan ei voi sanoa.

Onko mahdollista hoitaa vaihdevuosien ilmenemismuotoja muiden kuin hormonaalisten lääkkeiden kanssa?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lääkkeitä, joita yleensä määrätään sellaisille tiloille, kuten masennus ja ahdistus, voidaan käyttää vähentämään kuumia aaltoja - selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä ja norepinefriinin estäjiä. Näin ollen paroksetiinia suositeltiin kohtalaisen tai vakavan kuuman välähdyksen hoitoon.

Tiedemiehet uskovat, että psykosomatiikalla on merkittävä rooli vakavien oireiden kehittymisessä - kokemusten ilmentymisessä tuskallisten oireiden muodossa. Esimerkiksi on osoitettu, että suuret naiset sietävät ilmapiiriä helpommin, mutta yksittäisten ja eronneiden ihmisten keskuudessa, jotka ovat tietoisia vanhuuden lähestymisestä ja turhautumisesta toivomaan onnellista perhe-elämää, psykosomaattiset ja emotionaaliset ongelmat ovat usein selvempiä. Tällaisille potilaille voidaan suositella kasviperäisiä masennuslääkkeitä, erityisesti mäkikuismaa. Se on osa tällaista lääkettä kuten Deprim Forte. Se on tarkoitettu krooniseen väsymykseen, jatkuvaan masennukseen, unettomuuteen, heikkouteen, ärtyneisyyteen, apatiaan ja muihin emotionaalisiin häiriöihin.

Kuumahuuhtelujen ja progestiinilääkkeiden käsittelyyn käytetään. Niitä käytetään kuitenkin yleensä lyhyessä kurssissa, jossa asteittainen peruutus tapahtuu. Progestiinin pitkäaikainen käyttö voi johtaa painonnousuun.

Vaikeaa vaihdevuosia liittyy usein osteoporoosiin. Ennaltaehkäisyyn ja hoitoon määrätään eri ryhmien huumeita:

 • bisfosfonaatit (FOSAMAX) luun menetyksen vähentämiseksi postmenopausaalisilla naisilla ja osteoporoosin murtumariskin vähentämiseksi;
 • selektiivinen estrogeenireseptorimodulaattori raloksifeeni vähentää murtumariskiä;
 • kalsitoniini (Miacalcic) - lääke, joka on ruiskun muodossa nenään, vahvistaa luita, erityisesti selkärankaa, estäen puristusmurtumat ja niiden seuraukset, kuten selkäkipu ja vähentynyt kasvu;
 • joissakin tapauksissa voidaan käyttää parathormonia.

Joissakin tutkimuksissa melatoniinilääkkeiden (Melaxen) hyvä vaikutus on osoitettu menopausaalisen oireyhtymän monimutkaisessa hoidossa. Niiden tarkoitus auttaa nopeasti eroon vaihdevuosioireista.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot

On tunnettua, että hormonikorvaushoito vähentää luotettavasti vaihdevuosien, virtsaamishäiriöiden ja seksuaalisen toiminnan ilmenemismuotoja, estää osteoporoosin kehittymistä. Sen negatiiviset ominaisuudet - rintasyövän ja sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyden lisääntyminen - aiheuttavat usein naisia ​​lopettamaan hormonien käytön. Siksi tutkijat etsivät vaihtoehtoa estrogeenille, joka ei vaikuttaisi kasvainten esiintymiseen ja lujittamaan luita. Yksi ehdotetuista vaihtoehdoista on cimicifuga.

tähkäkimikki

Klopogon (cimicifuga) on yleisesti käytetty vihannesten täydennys, jonka uskotaan pystyvän vähentämään vuoroveden voimakkuutta. Kuitenkin tämän laitoksen kliiniset tutkimukset kestävät hyvin lyhyen ajan. Lisäksi näiden tutkimusten yksi haittapuoli on lumekontrollin puute, toisin sanoen ei ole selvää, onko niiden vaikutus johtunut terapeuttisista vaikutuksista tai itsestään hypnoosista. Lääkkeen toimintamekanismia on myös tutkittu: on todettu, että toistaiseksi tuntematon osa cimicifuga-uutteen uutteesta on jotenkin vuorovaikutuksessa vielä tuntemattoman estrogeeniä sitovan proteiinin kanssa.

On mahdollista, että tsimizifugan positiivinen vaikutus kuumiin aaltoihin liittyy sen kykyyn estää serotoniinireseptoreita. Lisäksi koe osoittaa tämän kasvin vahvistavan vaikutuksen luukudokseen. Musta sohka voi kuitenkin aiheuttaa haitallista vaikutusta maksakudokseen.

Edellä esitetyn perusteella Saksan kasviperäisten lääkkeiden virasto ei suosittele cimicifuga-lääkkeiden (joita mainostetaan laajalti maassamme "luonnollisina" ja "ei-hormonaalisina") pitämistä yli kuuden kuukauden ajan. Haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, huimaus, näön hämärtyminen, hidas syke ja hikoilu. Zimitsifugi-valmisteita käytetään erittäin harvoin useissa maissa, myös Yhdysvalloissa.

kasviestrogeenit

Kasviperäiset estrogeenit (fytoestrogeenit), kuten soijaproteiini, ovat melko suosittuja vaihdevuodet. Tiedot tehokkuudesta ovat rajalliset. Fukoestrogeenit, joilla on vaihdevuodet, ovat luonnollisia kasvi-estrogeenejä (isoflavoneja), joiden käytön seuraukset ovat samanlaisia ​​kuin synteettisten estrogeenien käyttö. On huomionarvoista, että tutkimuksessa, jossa on tutkittu rintasyöpään joutuneita naisia, soijan turvallisuutta ei ole osoitettu, mutta tietoja saatiin sen tehottomuudesta vaihdevuosien oireiden suhteen. Soijapavun lähteet elintarvikkeissa voivat olla soijapapuja, tofua, soijamaitoa ja jauhoja. Soijakastike ja soijaöljy eivät sisällä isoflavoneja.

Vain muutamia epämääräisiä ja kiistanalaisia ​​tutkimuksia kasviperäisistä lääkkeistä menopaussin aikana tehtiin, joissa osoitettiin, että yrttejä, kuten dagilia, niittyapilla, kermavaahtoa ja joitakin muita, sekä homeopatiaa, voidaan käyttää vaihdevuosien aikana, mutta vain lääkärin valvonnassa ja huolellisesti, välttää sivuvaikutuksia ja odottamattomia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Yhdysvaltojen kansallisen täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteellisen keskuksen mukaan muita kuin lääkkeitä koskevia menetelmiä, kuten meditaatiota, akupunktiota, hypnoterapiaa, biopalautusta, hengitysharjoituksia (erityisesti hitaita hengityksiä vatsalihasten mukaan lukien) voidaan käyttää vaihdevuosien oireiden lievittämiseen. Jooga on erittäin hyödyllinen, se ei ainoastaan ​​vahvistaa kehoa, vaan myös kouluttaa henkeä.

Miten helpottaa vaihdevuodet

Climaxia ei voida estää, mutta niihin voidaan ryhtyä toimenpiteisiin ongelmien vähentämiseksi. Eräät mikroelementit ja vitamiinit vaihdevuodet ovat erityisen hyödyllisiä. Naisen tulisi kuluttaa 1200-1500 mg kalsiumia päivässä ruoan kanssa, tarvittaessa käyttää kalsiumia sisältäviä ravintolisiä sekä 800 yksikköä D-vitamiinia.

Oikean ravitsemuksen avulla voit helposti saada 1000-1500 mg kalsiumia päivässä. Näin ollen lasillinen tavallista tai rasvatonta maitoa sisältää 300 mg kalsiumia, lasillinen kefiiriä sisältää 400 mg, ja 100 grammaa lohi sisältää 200 mg tätä hivenaineita.

Lisäksi voit ottaa ravintolisät kalsiumilla. Kalsiumkarbonaattivalmisteet ovat halvimpia, mutta joillakin naisilla ne voivat aiheuttaa turvotusta. Paras vaihtoehto on kalsiumsitraattilisät.

Sinun on tiedettävä, että enintään 500 mg kalsiumia imeytyy yhdestä ruoan tai lisäaineen annoksesta, joten sen saanti on jaettava koko päivän. Tämän hivenaineen liiallisia annoksia ei voida ottaa, koska ne voivat johtaa virtsatulehdukseen. Jos potilaalla on munuaissairaus, ota yhteyttä lääkäriin ennen kalsiumlisien käyttöä. D-vitamiinin yliannostusta tulee myös välttää.

Täydellistä elämää vaihdevuosien aikana on tarpeen seurata ihon tilaa: vahvistaa sitä hieronta- ja laitteistomenettelyillä, kosteuttaa käyttämällä erityisiä anti-aging-voiteita ja suojata myös auringolta. Pehmeät pensaikot ovat myös hyödyllisiä, mikä nopeuttaa ihosolujen uudistumista.

Lopuksi muutamia psykologisia vinkkejä, jotka voivat auttaa selviytymään sekaannuksesta ennen vaihdevuodet:

 • Tällä hetkellä nainen tietää jo, mitä hän voi antaa kumppanilleen ja mitä hän haluaa saada vastineeksi; monissa tapauksissa hän on luonut suhteita ihmisen lisäksi myös elämään yleensä;
 • tuossa iässä paljon on jo tiedossa hänen omasta seksuaalisuudestaan, nainen voi antaa itsensä rentoutua, hänellä on jotain puhua, älykäs mies on vain enemmän kiinnostunut hänestä kuin joillekin nuorille tytöille;
 • lapset ovat jo kasvaneet tai kasvaneet, voit rentoutua vähän ja ymmärtää vanhat unelmasi, varsinkin kun tähän mennessä on jo ryhdytty merkittäviin askeliin urakehitykseen ja taloudellinen riippumattomuus on saavutettu;
 • nainen voi alkaa huolehtia itsestään, päivittää vaatekaappi, hiukset, meikki, joten hän tulee luottavaisemmaksi ja houkuttelevammaksi;
 • lopuksi voit lopettaa riippuen ihmisten ympärillä olevista mielipiteistä; vaihdevuodet ovat aika, jolloin vapautuminen on monimutkaisia ​​ja vapauden hankkiminen.

Niinpä oikea asenne itsellesi ja terveydelle huolehtiminen auttaa selviytymään niin vaikeaksi elämästä, kuten vaihdevuodesta.