Mikä on metrorragia: diagnoosin ja hoidon menetelmät


Tällaisten verenvuotojen sattuessa sinun on kuitenkin välittömästi suoritettava lääkärintarkastus. Metrorragia voi aiheuttaa minkä tahansa infektion, joka on tunkeutunut kohtuun, mutta usein endometriumin (kohdun sisäkerroksen) kasvu muuttuu aiheuttajaksi.

Kohdunkaulan eroosion aikana esiintyy kohdunkaulan aiheuttamaa kohdun verenvuotoa, joka on monimutkainen endometriitin, sarkooman, adenomyoosin, syövän muoto.

oireiden

Tämä tauti on vaikeaa. Metrorragian oireet sekoittuvat usein tavalliseen kuukautiskierron aikana esiintyvään epämukavuuteen, mutta silti on mahdollista erottaa metrorragia. Hänellä on:

 • Asyklinen - normaalin kohdun verenvuodon keskeytys.
 • Runsas tai päinvastoin pieni veren menetys. Ne voivat myös olla epätasaisia, eli ensimmäisenä päivänä verenvuoto on merkittävä, seuraavana päivänä - pieni.

Lisäksi tautiin liittyy oireita muista tulehdusprosesseista, jotka aiheuttivat kohdun verenvuotoa:

 1. Päänsärky.
 2. Heikkous.
 3. Pahoinvointi.
 4. Lisääntynyt väsymys.
 5. Suuri veren menetys (väri tummanpunainen).
 6. Sydämentykytys.
 7. Lämpötilan nousu.
 8. Vaikea vatsakipu.

Sairauden syyt

Metrorragia voi esiintyä tytöillä ja naisilla. Taudin lähde on aina vaurioittaa kohdun sisäistä kerrosta. Metrorragyin pääasialliset syyt ovat seuraavat:

 • haavauma;
 • kohdunkaulan eroosio;
 • stressi, masennus;
 • kohdun fibroidit;
 • fyysinen ylirajoitus;
 • henkinen väsymys;
 • kasvaimen kohdun ja munasarjojen kohdalla (kohdun myoma-solmu);
 • hormonaaliset häiriöt;
 • pitkäaikainen oleskelu negatiivisessa ympäristössä (esimerkiksi lisääntynyt vaara työssä).

Vatsassa voi olla lievää kipua.

Häiriötön metrorragia

Tätä termiä kutsutaan neuroendokriiniksi, joka vaikuttaa sukupuolihormonien työhön. Kun tällainen rikkominen muuttaa kuukautisten luonnetta, joka lopulta aiheuttaa asyklisiä verenvuotoja. On olemassa kahdenlaisia ​​dysfunktionaalisia metrorragia: ovulaatiota ja anovulatorista.

 1. Ovulaatio - tällä ilmiöllä tapahtuu ovulaatiota, mutta huomattavia poikkeamia. Ne ilmenevät kuukautiskierron epäsäännöllisinä aikoina. Jos ovulaatio on epätäydellinen, naisella ei voi olla lasta.
 2. Anovulatoiva on yleisin sairauden muoto. Ovulaatiota ei tapahdu, mutta kuukautiset, joissa on yksi vaihe, etenevät normaalisti. Tämän taudin syyt ovat seuraavat:
 • Oulujen kuolema, joka johtuu follikkelin atresiasta (alikehitys).
 • Munan kuolema follikkelin kypsymisen ja kypsän munan kyvyttömyyden vuoksi. Tässä tapauksessa follikkeli pysyy yksin (pysyvyys).

Molemmat ilmiöt aiheuttavat runsaan verenvuodon ja kohdun sisäisen kerroksen (endometriumin) kasvun. Sellaiset hormonaaliset häiriöt johtuvat ylityöstä, vitamiinipuutoksesta, kroonisista sairaudista, virtsatietojärjestelmästä, akuuteista infektioista ja hermosairaudista.

Premenopausaalinen metrorragia

Premenopause on alempi estrogeeni, joka johtuu munasarjojen alhaisesta aktiivisuudesta. Prosessi on tyypillinen 40–50-vuotiaille naisille, mutta se voi koskea myös aiempia vuosia. Premenopause on täysin normaali prosessi naisten kehossa, se päättyy munasarjojen lopettamisen jälkeen.

Premenopausaalinen metrorragia viittaa siihen, että kohdun polyypit ovat muodostuneet. Nämä hyvänlaatuiset kasvaimet aiheuttavat usein keskenmenon, ennenaikaisen syntymisen.

Polyyppien vuoksi hedelmöittynyt muna ei voi korjata kohtuun. Tällaisissa jaksoissa kuukautiskierto on joko kokonaan poissa tai kestää yli 7 päivää ja runsaasti. Ennaltaehkäisyssä nämä ilmiöt voivat merkitä patologioita kohdussa ja muissa lisääntymisjärjestelmän tulehduksissa.

Kohdun verenvuoto vaihdevuosien aikana

Metropragia vaihdevuosien aikana johtuu hormonihäiriöistä tai syövän esiintymisestä kehossa. Provokatiivinen tekijä voi olla erilaisia ​​kasvaimia tai muodostumia lantion alueella.

Verenvuodatusta vaihdevuosien yhteydessä seuraa jyrkkä, äkillinen kipu vatsaan. Tällaisen merkin esiintyminen merkitsee vakavaa häiriötä kehossa, joten naisen on välittömästi kuultava lääkäriä.

Samalla ajanjaksolla naisilla on usein koko joukko erilaisia ​​sairauksia. Munasarjojen kasvaimet eivät ole harvinaisia ​​50-vuotiailla naisilla. Jos munasarjakysta löytyy vaihdevuosien aikana, lääkäri määrää leikkauksen. Ainoa tapa poistaa kasvain.

Kaikki kysta vaihdetaan vaihdevuosien aikana kirurgisesti. Tämä on tarpeen syövän kehittymisen riskin estämiseksi.

Postmenopausaalinen metrorragia

Erityistä huomiota tarvitaan taudin kehittymiseen postmenopausaalisessa jaksossa. Tämä on aika, jolloin hormonaalinen toiminta on lähes hävinnyt, eikä kuukautisia enää esiinny. Jos postmenopausaalista verenvuotoa esiintyy, se tarkoittaa, että elimistössä on vakavia sairauksia, mukaan lukien syöpä. Postmenopausaalisen metrorragian syyt ovat seuraavat:

 • polyypit;
 • kohdun fibroidit;
 • adenomyoosista;
 • onkologiset prosessit;
 • keskenmeno, abortti;
 • diabetes;
 • sydän- ja verisuonitaudit.

Hoito ja ehkäisy

Metrorragian standardihoito on kattava. Ensinnäkin lääkäri tekee kaiken mahdollisen verenvuodon lopettamiseksi.

Jos potilas kääntyi ajoissa, vielä sairauden varhaisessa vaiheessa, lääkäri määrää yleisen vahvistavan hoidon, mukaan lukien anemian poistamisen, veren hyytymisen palauttamisen, kohdun supistumisprosessin. Kuitenkin ei aina ole mahdollista määrätä hoitoa ajoissa, koska metrorragia ei ole niin helppo diagnosoida välittömästi.

Taudin diagnosointi

Taudin läsnäolon määrittämiseksi on välttämätöntä keskittyä paitsi oireisiin. Jos löydät verisen purkauksen emättimestä, joka tällä hetkellä ei pitäisi olla, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jo sairaalassa tehdään lisätoimia:

 1. Hemoglobiinin ja verihiutaleiden tason määrittäminen veressä.
 2. Endometriumin paksuuden mittaaminen ja kohdun koon tutkiminen.

NMC: n havaitseminen metrorraagian tyypin mukaan (kuukautiskierron häiriöt) esiintyy jopa historian aikana. Tässä tapauksessa potilaalla on seuraavat ominaisuudet:

 • kuukautisten kesto alle 3 tai yli 7 päivää;
 • vähäiset tai runsaat jaksot, joita ei ilmene kuukautiskierrossa;
 • jyrkkä vatsakipu.

NMC lisääntymisjaksolla (20 - 35 vuotta) on yleinen ja normaali ilmiö. Kuitenkin, jos poikkeavuuksia aiheuttavat metrorragia, sairaus voi aiheuttaa naisen kyvyn pienentyä.

hoito

Metrorragian hoito alkaa verenvuotoa aiheuttaneen taudin poistamisesta. Jos kohdun patologia löytyy, potilaalle määrätään kohdun kuretti.

Jos munasarjojen toimintahäiriö havaitaan, lisämunuaiset ja aivokuoret säädetään. Sitten - ruoka, nainen muodostaa erityisen ruokavalion, joka täyttää kehon olennaisilla elementeillä.

Metrorragia: kliiniset oireet, syyt ja hoitomenetelmät

Metrorragia on yleensä oire vakavalle patologialle, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Tämä rikkominen ilmenee kohdun verenvuodon muodossa. Se ei itsessään vaaranna mitään erityistä vaaraa, mutta se herättää epämiellyttävien tunteiden, intiimielämän ongelmien ilmaantumisen.

Mikä on metrorragia naisilla

NMC (kuukautiskierron rikkominen) metrorragian tyypin mukaan on verinen purkautuminen emättimestä, jolla ei ole yhteyttä kuukautisiin. Sen esiintyminen on havaittu asetusten välillä, kenties "kerrostamalla". Verenvuoto voi olla hyvin pitkä, raskas tai heikko. Tällaisia ​​muutoksia ei voida jättää huomiotta. Pitkäaikaisen verenpoiston seurauksena anemia kehittyy, heikkous ja monet muut epämiellyttävät oireet tulevat esiin.

oireiden

Ymmärtääksemme, mikä on metrorragia naisilla, sinun täytyy selvittää, mitkä kliiniset oireet ovat tämän tilan tunnusmerkkejä. Symptomatologia ilmenee usein dramaattisesti, ja siihen liittyy aina kuukautiskierron rikkominen. Kohdun verenvuodon lisäksi havaitaan usein patologisia merkkejä, mikä johtaa samankaltaisiin muutoksiin.

Metrorragian pääasiallinen oire on, että kuukautiskierto alkaa näkyä tietyn ajan kuluttua, tai päinvastoin, hieman aikaisemmin, mennä pidempään kuin tavallisesti, tai lopettaa liian nopeasti. Lisäksi voi olla kipua, kuumetta.

Muita patologisia kliinisiä ilmenemismuotoja ovat seuraavat:

 • takykardia ja sydämen sydämentykytys;
 • ihon valkaisu;
 • lisääntynyt uneliaisuus;
 • heikkous;
 • runsas, pitkittynyt verenvuoto, hyytymiset purkautumisessa;
 • viive 1,5-3 kuukautta.

Ei aina aina kuukautisten viivästyminen 2 kuukauden ajan tai kauemmin osoittaa metrorragian kehittymistä. Joskus tämä ehto osoittaa muiden patologioiden esiintymistä, jotka kuvataan tarkemmin erillisessä artikkelissamme verkkosivuillamme.

Sairauden syyt

Metrorragia lisääntymisjaksolla syntyy aina lisääntymiselimen sisäisen kerroksen eheyden loukkaamisen vuoksi. Verenvuodon syyt ovat erilaiset. Tärkeimpien joukossa erotetaan seuraavat:

 • kohdunkaulan eroosio-tila;
 • altistuminen stressille, masennus;
 • lisääntymiselimen myoma;
 • tulehdusprosessit;
 • liiallinen liikunta;
 • väsymys;
 • neoplasmidit lisäosien ja sukuelinten osalta;
 • hormonaaliset häiriöt;
 • Nainen on pitkään epäsuotuisissa olosuhteissa (esimerkiksi työskentelee vaarallisissa töissä).

Anovulatorinen metrorragia

Anovulatorinen metrorragia on yleisin patologian muoto. Kehityksen myötä ovulaatiota ei havaita, mutta kuukautiset näkyvät normaalitilassa. Tällaisiin muutoksiin on useita syitä:

 • munasolu kuolee kehittymättömän follikkelin vuoksi;
 • munan kuolema havaitaan, kun follikkeli on kypsä, ja kypsän munasolun kyvyttömyys vapautua.

Molemmissa tapauksissa on vakava verenvuoto ja voimakas endometriumkasvu. Yleensä tällaiset ongelmat ilmenevät liiallisen väsymyksen, vitamiinien puute kehossa, urogenitaalijärjestelmän patologiat, jotka esiintyvät kroonisessa muodossa.

Akuuteissa infektioissa ja hermostoissa ilmenee myös anovulatorisen tyypin dysfunktionaalinen metrorrage.

Lisätietoa ovulaation sykleistä on suositeltavaa lukea erillisessä artikkelissamme.

Postmenopausaalinen metrorragia

Erityisesti on kiinnitettävä huomiota taudin kehittymiseen postmenopausaalisessa jaksossa naisilla. Menstruaatiot eivät tule, ja lisääntymistoiminto on lähes kokonaan sammunut. Verisen purkauksen ulkonäkö merkitsee vakavan sairauden, myös onkologian, kehittymistä. Pääasialliset kohdun verenvuodon syyt ovat seuraavat:

 • polyyppien muodostuminen;
 • kohdun myoma ja vaihdevuodet;
 • pahanlaatuisia prosesseja;
 • adenomyoosista;
 • diabetes;
 • sydän- ja verisuonijärjestelmän patologia.

Taudin diagnosointi

Diagnoosin prosessissa on äärimmäisen tärkeää tunnistaa, mitkä sairaudet metrorragiasta aiheutui. Aluksi lääkäri kuuntelee naisen valituksia ja tutkii ei-gynekologista tuolia. Lisäksi mitataan verenpaine ja pulssi. Arvio limakalvojen ja ihon tilasta. Myös kehon massaindeksi määritetään.

Suoraan tutkimuksen aikana gynekologi saa tietoa lisääntymiselimen tilasta, erityksen voimakkuudesta. Lisäksi suoritetaan hysteroskooppia. Käyttämällä erityistä laitetta (hysteroskooppi), joka on sijoitettu kohdunonteloon, on mahdollista nähdä endometriumin vauriot ja heti valmistuttaa ne. Tuloksena olevat kudokset lähetetään histologian laboratorioon. Täten toimintahäiriön syy määritetään tarkasti.

Hoito ja ehkäisy

Metrorragian hoidon taktiikka riippuu suoraan patologiasta, joka aiheutti purkauksen ulkonäön. Tavoitteena on yleensä suorittaa seuraavat tehtävät:

 • lopeta kohdun verenvuoto. Käytetyt lääkkeet, jotka aiheuttavat lisääntymiselimen vähentymistä. Tästä johtuen verenvuoto pysähtyy. Joskus he käyttävät hormonaalisia lääkkeitä. Joissakin tapauksissa ilman kirurgisia toimenpiteitä ei voi tehdä. Suoritetaan kohdunontelon kuretti tai elimen täydellinen poistaminen. Tällaiset toimet ovat yleensä välttämättömiä intensiivisen verenvuodon aikaansaamiseksi;
 • uusiutumisen ehkäisy. Päämääränä on kuukautiskierron normalisointi;
 • elin. Runsas verenmenetys voi johtaa raudan vajaatoiminnan kehittymiseen. Sen poistamiseksi nainen tarvitsee ottaa rauta- ja vitamiinikomplekseja sisältäviä valmisteita.

Kun verenvuodon jälkeinen anemia esiintyy suuren verenhukan taustalla, nainen tarvitsee sairaalahoitoa. Hoito suoritetaan sairaalassa.

Patologian kehittymisen estämiseksi on tarpeen vahvistaa kehoa, harjoittaa virkistystoimintaa. On äärimmäisen tärkeää aloittaa minkä tahansa sairauden hoito, etenkin ruuansulatuskanavan sairaudet. Aborttia tulisi myös välttää.

Naisen täytyy johtaa melko aktiivista elämää, antaa riittävästi aikaa levätä, järjestää asianmukaisesti työaikataulu. On myös tarpeen siirtää joka kuukausi tarkastus gynekologilta. Tämän vuoksi on mahdollista tunnistaa patologiset prosessit kehityksen alkuvaiheessa ja estää ei-toivottuja muutoksia.

Metrorragia ei ole vaarallista naisten terveydelle. Tästä huolimatta sitä ei voida jättää huomiotta. Sen kehittyminen johtuu taudista, jonka seuraukset voivat olla hyvin valitettavia. Usein syntyy kohdun verenvuotoa syöpään, hyvänlaatuisten kasvainten lisääntymiseen. Lisäksi runsas verenmenetys voi vaikuttaa kielteisesti kehon yleiseen tilaan.

Naisten verenvuoto (metrorragia) - syyt, taktiikat

Metrorragia on hyperpolymenorrea-tyyppisen munasarjojen ja kuukautiskierron rikkominen eli runsas verenvuoto sukupuolielimestä. Voi esiintyä eri ikäryhmissä - nuorten, lisääntymisjakson, vaihdevuosien ja postmenopausaation jälkeen. Metrorragian syyt näissä naisen elinaikoina ovat kuitenkin erilaisia.

syistä

Metrorragian syyt nuorten aikana ovat seuraavat:

 • hormonaalinen epätasapaino (NMC kehittyy usein sen hormonaalisen säätelyn puutteessa tytöissä);
 • veren hyytymishäiriöt (synnynnäiset ja hankitut hemostaasiviat);
 • munasarjakystat, joilla on hormonaalista aktiivisuutta.

Metrorroria lisääntyy lisääntymisjaksolla seuraavien syy-tekijöiden seurauksena:

 • kohdun fibroidit, erityisesti submucous myoma-solmun kanssa;
 • endometrioosi;
 • sukupuolielinten tulehdukselliset sairaudet;
 • hormonaaliset muutokset;
 • endometriumin hyperplasia;
 • korkea verenpaine;
 • lisääntynyt verenvuoto.

Metropragian syyt, jotka kehittyvät premenopausaalisilla naisilla, liittyvät yleensä kohdun fibroidien tai hypertensioiden läsnäoloon. Ne voidaan selittää myös endometriumin hyperplastisilla prosesseilla, mukaan lukien dysplasia.

Menopaussin ja postmenopausaation yhteydessä havaittuja metrorhagioita on aina pidettävä kliinisenä ilmentymänä syöpälääkitysprosessissa tai endometriumin pahanlaatuisessa leesiossa. Näissä ikäryhmissä voi tietysti olla muita syitä metrorragiaan, mutta vakavimmat tulisi jättää pois. Vasta tämän jälkeen suoritetaan muiden mahdollisten patologisten prosessien diagnostiikka, joka ilmenee sukupuolielinten verinäisillä eritteillä, ja niiden intensiteetti voi olla erilainen (verenvuodosta raskaaseen verenvuotoon).

Niinpä NMC: ien aiheuttavat tekijät hyperpolymenorrean tyypin mukaan eivät voi olla pelkästään gynekologisia, vaan ne voivat olla myös ekstragenitaalisia (hyytymishäiriöt, valtimon hypertensio jne.).

diagnostiikka

Metrorragian oireita ovat merkit taustalla olevasta sairaudesta, joka aiheutti verenvuodon naispuolisistä sukupuolielimistä. Jotkut patologiset prosessit voivat kuitenkin olla oireettomia jo pitkään. Tällöin diagnoosin tarkistamiseksi on tarpeen käyttää muita diagnostisia menetelmiä. Informatiivisimmat ja usein käytetyt ovat seuraavat:

 • veren yleinen kliininen analyysi (ensinnäkin on tarpeen määrittää hemoglobiinitaso ja verihiutaleiden määrä);
 • Ultraääni kohdun koon ja endometriumin paksuuden arvioimiseksi;
 • erillinen kohdun ja kohdunkaulan kanavan diagnostiikkakirjoitus pakollisella histologisella tutkimuksella (tämä manipulointi ei ole vain diagnostinen, vaan myös terapeuttinen).

Lisäksi on tarpeen laskea pulssi ja verenpaine metrorragian ekstragenitaalisten syiden poistamiseksi. On myös pakollista, että kaikki tämän oireyhtymän sairastavat naiset näyttävät kaksivuotisen tutkimuksen, jossa arvioidaan kohdun kokoa, tutkitaan kohdunkaulan ja lisäaineiden kuntoa.

Lääketieteellinen taktiikka

Metrorragia tarkoittaa konservatiivista ja operatiivista hemostaasia. Ensimmäisessä tapauksessa sekä hormonaalisia valmisteita että hemostaattisia lääkkeitä voidaan käyttää yhdessä uterotonisten kanssa. Toisessa tapauksessa puhumme kohdun kaaremisesta.

Metrorragian hoito riippuu potilaan yleisestä tilasta, hänen ikästään ja historiastaan ​​(kohdun kaaretuksen välisen ajan pitäisi olla vähintään 6 kuukautta). Niinpä nuorten aikana hoidon tärkein paikka on konservatiivinen hemostaasi. Lisääntymisikä, premenopaus, vaihdevuodet ja postmenopaus, tulevat ensin kirurgiseen hemostaasiin.

Tyttöjen NMC: n pitäisi alkaa hoitaa hormonaalisten lääkkeiden nimittämistä. Ensinnäkin tehokkuuden kannalta yhdistetyt suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet. Ne otetaan tietyssä kuviossa. Ensimmäisenä päivänä voit ottaa jopa 5 tablettia annostusten välissä puolen tunnin tunnin välein. Joka päivä sinun on vähennettävä lääkkeen annosta yhdellä pillerillä. Hormonihoidon ensimmäisen jakson kokonaiskesto on 21 päivää. Toistuvien verenvuotojen välttämiseksi hormonihoito jatkuu 3-6 kuukautiskierrossa, jolloin jokaisen syklin välillä on tauko viikon ajan.

Metrorragia naisilla kaikissa muissa ikäryhmissä edellyttää kohdun kaaretusta terapeuttisissa ja diagnostisissa tarkoituksissa. Sitten lääkkeitä määrätään oireenmukaiseen hoitoon - uterotonisiin ja hemostaattisiin. Lisähoito riippuu histologisen tutkimuksen tuloksesta. Joissakin tapauksissa tarvitaan kirurgista hoitoa - kohdun tai myoma-solmun poistaminen. Operaation volyymi riippuu naisen halusta toteuttaa tulevaisuudessa lisääntymistoiminto.

Jos naisen sukuelinten verenvuodon syy on valtimon verenpainetauti, verenpainetta alentava hoito suoritetaan. Kurettimesta paineen tason normalisointiin olisi pidättäydyttävä.

Lopuksi on syytä huomata, että metrorragia on viittaus synnytyslääkärin ja gynekologin välitöntä apua varten. Tämä johtuu siitä, että se voi olla yksi naisten lisääntymisjärjestelmän vakavien sairauksien ilmenemismuodoista, varsinkin jos se esiintyy vaihdevuodet ja postmenopaus. Siksi tarvitaan erilaista diagnoosia tämän patologisen tilan erityisen syyn määrittämiseksi. NMC: iden diagnostiikan etsinnän pääpaikka hyperpolymenorrean tyypin mukaan on kohdennettu erilliseen kohtuun ja kohdunkaulan kanavaan, jota seuraa histologinen tutkimus. Tämän jälkeen laaditaan yksilöllinen hoito-ohjelma.

Mikä on metrorragia

Naisten terveys on suoraan riippuvainen psykologisesta ja fyysisestä tilasta. Stressi, huono elämäntapa ja muut negatiiviset tekijät vaikuttavat huonosti terveyteen. Muihin virheisiin liittyy erilaisia ​​oireita, joihin on kiinnitettävä huomiota.

Metrorragia - kohdun verenvuoto, joka tapahtuu kuukautiskierron aikana. Sairaus ei liity kuukautisiin, joten on tärkeää tietää sen oireet, jotta ongelma voidaan tunnistaa ja poistaa ajoissa.

Mikä se on

Metrorragia on veren erittyminen, joka ei liity kuukautisiin. Patologia tapahtuu kuukautisten välillä, rakentaa niitä tai jatkuu. Verenvuoto voi kestää kauan, olla niukkaa tai päinvastoin runsaasti. Joka tapauksessa tautia ei voida jättää huomiotta, koska pitkäaikainen verenvuoto johtaa anemiaan, heikkouteen ja muihin raudan puutteen oireisiin.

Kuukautiskierto koostuu useista vaiheista, jotka korvaavat toisensa. Ensimmäinen vaihe on follikulaarinen. Tänä aikana kypsyy munasolun sisäpuolella oleva follikkeli. Eri hormonien, myös estrogeenin, tuotanto kasvaa. Kun follikulaarinen vaihe loppuu, ovulaatio tapahtuu, muna alkaa siirtyä kohduun, päästä eroon follikkelista.

Toista vaihetta kutsutaan lutealiksi. Munan sijasta kehittyy corpus luteum, joka tuottaa raskaushormonia. Luteaalisen vaiheen aikana naarasrunko valmistautuu aktiivisesti mahdolliseen lannoitukseen 13 päivän ajan. Jos raskaus ei tule, muna kuolee, corpus luteum kuolee pois, sisäinen äidin kerros hylätään ja sitten erittyy. Yhdessä eritteiden kanssa corpus luteum poistetaan kehosta.

Hormonaalinen vajaatoiminta aiheuttaa häiriöitä follikkelifaasissa, ja estrogeenitason nousu johtaa ongelmiin endometriumissa, mikä aiheuttaa verenvuotoa. Erittyvän veren määrä riippuu siitä, kuinka endometriumin toiminta on vaurioitunut. Tätä koko prosessia kutsutaan dysfunktionaaliseksi kohdun verenvuodoksi. Patologia on yleisin murrosikä.

Sairauksien kehittymisen syitä voivat olla stressaavat tilanteet, kilpirauhasen ja lisämunuaisen sairaudet, vammat, hypovitaminoosi, huono elämänlaatu. Lisääntymiskyvyssä diagnoosi tehdään vain 4-5 prosentissa tapauksista. Verenvuoto esiintyy milloin tahansa elämän aikana. Ne viittaavat hormonaalisen järjestelmän epäonnistumiseen tai minkä tahansa sairauden esiintymiseen. Metrorragian alla ymmärrät verenvuotoa ulkoisten tekijöiden aiheuttaman kuukautiskierron taustalla.

Merkkejä

Metrorragia, jonka oireet voivat näkyä äkillisesti, liittyy aina syklin rikkomiseen. Tärkeimpien oireiden lisäksi verenvuotoa aiheuttaneet taudin ilmenemismuodot ovat usein havaittavissa. Jos veri vapautuu, potilas tuntee pahoinvointia, vakavaa väsymystä, huimausta ja yleistä heikkoutta. Joissakin tapauksissa on nopea syke ja verenpaineen lasku (verenpaine).

Patologian pääasiallinen oire on kuukautisten rytmin muutos. Lisäksi voi esiintyä voimakasta kipua ja kuumetta, kun veren menetys johtuu kohdunulkoisesta raskaudesta tai submucous-solmun kehittymisestä. Koska metrorragia liittyy suoraan kuukautisiin, he voivat viipyä, aloittaa varhain, mennä liian pitkään tai päättyä nopeasti.

Muita metrorragian merkkejä:

 1. Sydämen sydämentykytys, takykardia.
 2. Pehmeä iho.
 3. Heikkous ja uneliaisuus.
 4. Huimausta.
 5. Voimakas verenvuoto hyytymillä.
 6. Kuukautisten viive 1,5-3 kuukautta.

Kohtuun, kohdunkaulan tai munasolun raskauden kasvaimiin liittyy epänormaalia verenvuotoa alemman vatsakivun ja hypertermian kanssa. Menstruagialla on kuukautiskierron katkeaminen yksilöllisiä oireita, toisin sanoen jokainen potilas luonnehtii tunteitaan eri tavalla.

Tärkeimmät oireet ovat:

 • Kuukausien välinen aika on 2-3 kuukautta;
 • Verenvuoto runsas ja pitkittynyt;
 • Verenvuodon ja epämukavuuden alussa on voimakasta kipua muina aikoina.

Jos nainen toteaa ainakin yhden oireen, gynekologin pitäisi heti nähdä hänet.

syitä

Metrorragia esiintyy nuorilla ja vaihdevuosien naisilla. Metrorraagian syistä huolimatta endometriumin vaurio on aina verenvuodon syy. Tämä voi olla eroosiota, hyperplastisia muutoksia, haavaumia jne. Tällä hetkellä on tärkeää erottaa normaali kuukautiset ja verenvuoto. Muutokset endometriumissa aiheuttavat hormonaalisia häiriöitä, jotka muuttavat kuukautisten luonnetta ja rytmiä asyklisen verenvuodon muodossa.

Epäonnistumiset johtavat siihen, että aivojen osa, joka vastaa naishormonien tuotannosta, liittyy väärin kohtuun ja munasarjoihin. Jos tällainen metrorragia on tunnistettu, lääkärit kutsuvat sitä disfunktionaaliseksi. Dysfunktionaalinen metrorragia liittyy hormonaaliseen epätasapainoon. Tämä lomake on yleisin murrosiässä tai vaihdevuosien aikana. Dysfunktionaalinen verenvuoto on ovulaatio ja anovulatorinen.

Ensimmäinen tyyppi on ominaista ovulaation läsnäololla, mutta se etenee väärin. Tässä tapauksessa sykli on 2-vaiheinen, ajan kesto vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon hormonaalista säätelyä on vaurioitunut. Anovulatorinen verenvuoto on yleisimmin diagnosoitu, kun sykli on yksivaiheinen ja ovulaatio puuttuu. Munan kypsymiseen liittyvät häiriöt voivat aiheuttaa tämän tyyppisiä metrorragia.

Lääkärit tunnistavat useita tärkeimpiä syitä, joiden vuoksi muna kehittyy väärin, se on:

 1. Kuolema ei ole täysin kypsynyt follikkelia munalla, josta prosessi pysähtyy.
 2. Muna-follikkeli kypsyy, mutta sen seinät eivät tuhoa kypsän munan vapauttamiseksi. Tässä tapauksessa munasolu kuolee, ja follikkelia esiintyy edelleen, kasvaa, muuttuu, kehittyy kystaksi.

Molemmat prosessit johtavat siihen, että sykli muuttuu yksivaiheiseksi, endometrium laajenee ja verenvuoto tapahtuu.

Hormonisen epätasapainon syyt:

 • Hermoston sairaudet;
 • Stressi, säännöllinen sammuminen;
 • Kehon myrkytys;
 • Mielenterveys;
 • Akuutit, krooniset tartuntataudit;
 • Sukuelinten krooninen tulehdus;
 • Elinikäisten vitamiinien ja hivenaineiden puute;
 • Mielenterveys.

Menopaussin aikana metrorragia kehittyy hormonaalisen epätasapainon, lantion stagnaation tai onkologisen prosessin taustalla. Vaarallista verenvuotoa, joka on kehittynyt postmenopausissa hormonaalisten toimintojen päätyttyä, pidetään vaarallisena. Miksi näin tapahtuu? Tämä johtuu lisääntymiselinten vakavista patologioista:

 1. Oncology.
 2. Adenomyoosista.
 3. Integroidun epiteelin tuhoutuminen.
 4. Kohdun.
 5. Polyypit limakalvot.
 6. Munasarjasyöpä.

Verenvuoto kehittyy myös keskenmenojen, aborttien, kohdunulkoisen raskauden jne. Vuoksi. On olemassa useita ei-gynekologisia patologioita, jotka aiheuttavat metrorragiaa:

 • Diabetes mellitus;
 • Kardiovaskulaarinen patologia;
 • Hypertensio ja niin edelleen.

Jotta hoito olisi tehokas, on tärkeää määrittää tarkasti verenvuodon syy. Vasta sen jälkeen voit aloittaa hoidon, joten itsehoito ei ole hyväksyttävää.

Hoitomenetelmät

Verenvuodon hoito tulee tehdä klinikalla. Tämä johtuu siitä, että tauti on melko vakava ja sillä on monimutkainen rakenne. Kun diagnoosi on todettu, lääkäri määrää hoidon, joka koostuu useista vaiheista:

 1. Verenvuodon lopettaminen.
 2. Veren menetystä aiheuttaneen patologian poistaminen.
 3. Käyttö lääkkeitä, jotka vähentävät kohtua ja normalisoivat hormoneja.
 4. Relapsien ehkäisy.

Verenpudotuksen lopettaminen on välttämätöntä anemian ehkäisemiseksi. Lääkkeen valitsee hoitava lääkäri, yleensä tämä injektio. Lisäksi häviön palauttamiseksi on määrätty veren korvikkeita.

Jos valinta on niukkaa, voit juoda pillereitä tai pisaroita. Normalisoida hormonaalisen taustan määrätty hormonihoito. Hoitoa suositellaan lisääntymisikään ja vain anemian tai muiden patologian kehittymisen syiden puuttuessa.

Hoitoon käytetään estrogeeniä - rigevidonia sisältäviä suun kautta otettavia ehkäisyvälineitä. Hoidon kulku on 21 päivää. Ensimmäisenä päivänä sinun täytyy ottaa 4 pilleria, ja sitten annos pienenee 1-2 pilleriksi. Jos verenvuoto pysähtyy, et voi lopettaa ottamista.

Lääkkeet metrorragiassa auttavat vain, jos syy ei ole vakava. Yli 30-vuotiaille potilaille määrätään hysteroskooppia. Sitä voidaan käyttää poistamaan endometriumin vaurioitunut alue sekä havaitsemaan niihin liittyvät patologiat. Lisäksi nainen tarvitsee juoda joitakin lääkkeitä - diklofenaakkia, naprokseeniä, etamzilaattia jne.

Kaavion jälkeen hormonikorvausta määrätään joskus metrorragialle. Lääkkeet valitaan yksilöllisesti ottaen huomioon vuotojen syy, ikä, mahdolliset vasta-aiheet ja tutkimustulokset. Emäksen supistumisen palauttamiseksi käytetään oksitosiini- tai Pituitrin-injektioita.

Jos nainen on yli 40-vuotias ja ei aio synnyttää, kohdunpoisto poistuu kokonaan syövän kehittymisen estämiseksi. Tehokkaaseen hoitoon sinun tulee kuulla lääkärin ajoissa ja noudattaa kaikkia ohjeita. Hoidon aikana on suotavaa seurata ruokavaliota, älä harjoita kovaa urheilua, seurata terveyttäsi ja luopua huonoista tottumuksista.

Ennaltaehkäisy ja palauttaminen

Kun metrorragiasta on onnistuttu eroon, naispuolinen elin on tuettava huumeiden vahvistamisen, hyvän ravitsemuksen ja oikea-aikaisen lepoajan kanssa. Tästä syystä biokemialliset veriparametrit ja terveys yleensä palautuvat. Joillekin potilaille on hyödyllistä juoda vitamiineja ja kivennäisaineita, joiden joukossa tulisi olla rautaa, rutiinia, askorbiinihappoa ja kalsiumia.

Relaksin estämiseksi on suositeltavaa tehdä tutkimus 1-2 kertaa vuodessa. Kun havaitaan gynekologisia patologioita, on tarpeen tehdä asianmukainen hoito. On tärkeää hylätä kaikki huonot tavat ja seurata psyko-emotionaalista tilaa. Usein ennaltaehkäisyssä he käyttävät suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita. Vastaanottojärjestelmä:

 • Ensimmäiset 3 jaksoa - 5-25 päivää;
 • Toinen 3 sykliä - 16-25 päivää;
 • 5-6 kuukauden kuluessa progestiinilääkkeet ottavat 16–25 päivää.

Oraaliset ehkäisyvalmisteet auttavat välttämään hormonaalisia häiriöitä sekä ei-toivotun raskauden, rintasyövän, hedelmättömyyden ja muiden sairauksien puhkeamista. Elvytysjakson aikana et voi ylikuormittaa itseäsi liian kovalla työllä ja on jatkuvassa stressissä.

On toivottavaa sulkea pois kaikki negatiiviset tekijät, sitten elpyminen tulee paljon aikaisemmin. Verenvuotoa ei voida jättää huomiotta, koska se voi puhua vakavan sairauden kehittymisestä, jota ei ole helppo parantaa.

metrorragia

Metrorragia on mikä tahansa epäsäännöllinen kohdun verenvuoto, jos se ei ole kuukautisia. Metrorragia voi esiintyä kuukautisten välisenä aikana, kuukautisten kerrostettuna tai sen jatkumisena.

Kuukautiskierto on kuukautisten välisen verenvuodon välillä kuluneiden päivien määrä. Useimmiten se on 26-30 päivää. Pieni virhe on sallittu, jos sykli on vakio. Syklin ensimmäinen päivä on seuraavan kuukautiskierron alku.

Koko kuukautiskierron aikana tiettyjen hormonien vaikutuksesta syntyy syklisiä muutoksia kohdun (limakalvon) ja munasarjojen sisäisessä limakalvossa. Kuukautiskierroksella on tärkeä rooli kohdun valmistamisessa mahdolliseen raskauteen. Voidaan kuvitettavasti sanoa, että jokainen kuukautiset ovat seurausta luonnollisesta raskauden unelmasta.

Kaikki sykliset muutokset endometriumin rakenteessa voidaan jakaa kahteen vaiheeseen, jotka erotetaan lyhyellä ovulaation jaksolla. Syklin ensimmäisessä vaiheessa sisäinen limakalvo (funktionaalinen kerros) laajenee niin, että raskauden sattuessa hedelmöittynyt muna voi upota siihen ja aloittaa normaalin kehityksen. Kuukautiskierron ensimmäistä puolta kutsutaan proliferaation vaiheeksi.

Tämän rinnalla tulevaisuuden uusi elämä - munasolu - syntyy munasarjoissa. Epäkypsää munaa ympäröi erityinen kalvo, joka koostuu sidekudoksen ja epiteelin kudoksen elementeistä, jota kutsutaan follikkeliksi. Jos muna on kypsynyt, follikkelikalvo tuhoutuu. Kypsä muna lähtee follikkelista, siirtyy munasaresta vatsaonteloon. Koko prosessi kestää noin tunnin ja sitä kutsutaan ovulaatioksi. Seuraavan päivän aikana munalla on kyky hedelmöittää. Ovulaatiojakso jakaa kuukautiskierron puoleen ja sitä pidetään edullisimpana ajankohtana.

Jos munasolu kuolee hedelmöimättömänä, eritysfaasi alkaa endometriumista - syklin toisesta vaiheesta. Sen seurauksena, että endometriumin umpeenkasvanut funktionaalinen kerros menettää tarkoituksensa, sen hyljinnän prosessit alkavat muodostaen laajan haavan pinnan kohdun sisällä. Endometriumin funktionaalisen kerroksen hylkäämistä, johon liittyy verenvuoto, kutsutaan kuukautiskierrokseksi, ja itse verenvuotoa kutsutaan kuukautiskierrokseksi.

Metrorragia ei liity kuukautisiin. Kuukautisen verenvuoto on normaali fysiologinen prosessi, ja metrorrage on aina patologia. Sitä ei voida jättää huomiotta.

Metrorragia on aina asyklinen, se tapahtuu kaikenikäisillä naisilla. Metrorragialla ei ole itsenäistä merkitystä, koska se on sairauden oire tai seuraus sukupuolihormonituotannon prosessin rikkomisesta.

Metrorragian syyt

Metrorragia on ominaista eri ikäryhmissä oleville naisille - tytöistä murrosiässä vanhuksiin. Välimuotoisen verenvuodon syystä riippumatta sen lähde on aina vahingoittunut endometriumpinta, joka ei liity peruskerroksen sykliseen hylkäämiseen. Tämä voi olla haava, eroosio, verisuonten eheyden rikkominen, endometriumin hyperplastiset prosessit ja niin edelleen. Tällaisessa tilanteessa on erittäin tärkeää erottaa fysiologiseen prosessiin liittyvät pitkät jaksot endometriumissa samanaikaiseen toisen sukupolven verenvuotoon.

Neuroendokriinihäiriöt johtavat sukupuolihormonien virheelliseen tuotantoon ja sen seurauksena kuukautisten rytmin ja luonteen muuttumiseen asyklisen verenvuodon muodossa. Prosessin ytimessä on sukupuolihormonien (aivolisäkkeen ja hypotalamuksen) tuottamisesta vastaavien aivokuoren keskusten yhteyksien katkeaminen munasarjojen ja kohdun kanssa. Muita syitä metrorragyiin ei paljasteta. Jos puhumme tällaisesta verenvuodosta, käytetään termiä "disfunktionaalinen metrorrage". Koska hormonaalisen säätelyn järjestelmä on epävakaampi muodostumisen aikana ja sen sukupuuton aikana, suurin osa dysfunktionaalisen metrorragian tapauksista ilmenee murrosiän aikana ja vaihdevuosien aikana. Jos alle 18-vuotiailla tytöillä esiintyy metrorragiaa, sitä kutsutaan nuoreksi.

Dysfunktionaalinen metrorragia johtaa kaikkien kohdun verenvuotojen kokonaismäärään. Se on kahdenlaisia ​​- ovulaatiota ja anovulointia. Ovulaation metrorragiasta puhutaan, jos ovulaation prosessi on olemassa, mutta etenee poikkeamilla. Sykli pysyy kaksivaiheisena, mutta kunkin vaiheen kesto muuttuu riippuen siitä, mikä hormonaalisen säätelyn yhteys on vaurioitunut. Kaikki rikkomukset tapahtuvat I- tai II-vaiheen lyhentämisen tyypin tai kuukautiskierron II-vaiheen pidentymisen tyypin mukaan. Riittämätön ovulaatio tällaisten häiriöiden aikana aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Anovulatorinen metrorrage esiintyy paljon useammin. Itse asiassa se on kuukautiset ilman ovulaatiota yhden vaiheen sykli. Anovulatorisen metrorragian syy on munan kypsymisen heikentynyt prosessi:

- jos follikkelia, jolla on epäkypsä munasolu, tapahtuu käänteisessä kehityksessä (follikkelin atresia), munasolu kuolee sen kanssa kypsymättä;

- jos follikkelia kypsyy, mutta sen seinän tuhoutuminen myöhemmällä kypsän munan vapautumisella ei tapahdu, munasolu kuolee, ja follikkelia esiintyy edelleen munasarjassa (follikkelin pysyvyys), kasvaa ja muuttuu kystatyypin mukaan.

Molemmat mekanismit johtavat proliferaatiovaiheen pidentymiseen (itse asiassa sykli muuttuu yksivaiheiseksi), endometriumin kasvusta ja voimakkaasta verenvuodosta.

Anovulatorinen metrorrage, joka esiintyy dysfunktionaalisessa kohdun verenvuodossa, esiintyy melko usein kaikissa ikäryhmissä.

Hormonaalisten häiriöiden syyt elimistössä voivat olla:

- stressaavat tilanteet ja ylityö;

- elintärkeiden vitamiinien ja muiden biologisten aineiden puute;

- mielenterveyden sairaudet;

- sukuelinten tulehdukselliset krooniset sairaudet;

- endokriinisten rauhasten sairaudet;

- akuutit ja krooniset infektiot;

- hermoston sairaudet ja vammat.

Metroplastialla vaihdevuosien aikana voi olla hormonaalinen luonne tai se voi osoittaa syöpää. Joskus se voi aiheuttaa lantiota lantion alueella.

Postmoropausaalinen metrorragia ansaitsee tarkan huomion, kun hormonitoiminnan sukupuuttoaika on jo päättynyt. Verenvuodon syy voi olla vakavia sairauksia, mukaan lukien seksuaalisen alan pahanlaatuiset prosessit.

Kohdun ja lisäosan sairaudet voivat aiheuttaa metrorhagiaa. Niistä yleisimpiä ovat:

- kohdun limakalvon polyypit;

- hormonia tuottavat munasarjasyövät;

- kohdun fibroidit (erityisesti submucous lokalisointi);

- kohdunkaulan sairaudet, joihin liittyy integumentaarisen epiteelin eheyden rikkominen;

Kohdun verenvuotot voivat olla seurausta keskenmenosta, abortista, kohdunulkoisesta raskaudesta, paisuttamisesta ja muista olosuhteista.

Ei-gynekologiset sairaudet voivat myös laukaista metrorragiaa. Tällaisten sairauksien luetteloon kuuluvat diabetes mellitus, sydän- ja verisuonitaudit, verenkiertoelimistön patologiat, hypertensio ja muut.

Jotta kohdun verenvuoto voidaan hoitaa tehokkaasti, sinun on ensin määritettävä niiden syy mahdollisimman tarkasti.

Metrorragian oireet

Metrorragiaa leimaa acyclicity, epäsäännöllisyys ja eriarvoinen verenmenetys. Emättimen verenvuodon lisäksi kuukautisten ulkopuolella metrorragia voi aiheuttaa oireita taudista, jolla se aiheutuu.

Jos veren menetys on merkittävä, naisilla on yleinen heikkous, huimaus, pahoinvointi, väsymys. Joskus verenpaine laskee, takykardia (nopea syke).

Metrorragia voi esiintyä voimakasta kipua ja kuumetta, jos verenvuoto johtuu akuuteista tiloista, kuten submucous (submucosal) myomatous solmusta tai kohdunulkoisesta raskaudesta.

Dysfunktionaalinen metrorragia liittyy kuukautiskiertoon ja ilmenee erilaisissa poikkeamavaihtoehdoissa normista, joka on tavallista jokaiselle naiselle. Kuukautiset voivat alkaa ennenaikaisesti tai viivästyä, niiden kesto ja intensiteetti vaihtelevat.

Ovulaation puute tekee syklin yksivaiheisen - proliferaatiovaihe kestää pitkään, funktionaalinen kerros ei hylkää ajoissa, vaan kasvaa edelleen hallitsemattomasti. Anovulatorisessa metrorragiassa seuraava kuukautiset tulevat viiveeseen (joskus yli kuukauden), ja siihen liittyy runsaasti pitkäaikaisia ​​verenvuotoja. Pienessä määrässä naisia ​​kuukautisia ei tapahdu, mutta verenvuodon kesto kasvaa.

Postmenopausaalinen metrorragia voi olla sekä niukkaa että merkittävää. Riippumatta verenhukan määrästä, heidän pitäisi ansaita erityistä huomiota pahanlaatuisen prosessin riskin vuoksi. Vasta sen jälkeen, kun kaikkein kaikkein hirvittävimmät sairaudet on poistettu, voidaan alkaa etsiä muita vähemmän vaarallisia syitä. Erityisen vaarallisia ovat postmenopausaaliset metrorragia.

Yhden johtavan oireen läsnäolosta johtuva metrorraagian diagnoosi ei ole vaikeaa. On vaikeampaa selvittää kohdun verenvuodon syy, joka on erityisen tärkeää dysfunktionaalisen metrorragian tapauksessa.

Dysfunktionaalisen metrofaagian diagnoosia kutsutaan "syrjäytymisen diagnoosiksi". Alkuvaiheessa kaikki mahdolliset verenvuodon syyt on vähitellen suljettu pois, mikä tapahtuu tarvittaessa yhdessä yleislääkäreiden, hematologien, kirurgien ja muiden kapeiden asiantuntijoiden kanssa. Diagnoosin osalta toteutetaan seuraavat toimet:

- potilaan anamneesi (tutkimus), joka sisältää tietoa kuukautisten luonteesta, hedelmällisyydestä, gynekologisten ja muiden sairauksien esiintymisestä jne.;

- gynekologinen tutkimus, jossa määritetään kohdun ja lisäaineiden koko ja rakenne, purkauksen luonne jne.;

- veren kliininen analyysi anemiaa ja hyytymishäiriötä, biokemiallista verikokeita varten;

- ultraääni, joka sallii kohdun ja lisäaineiden koon määrittämisen sekä endometriumin paksuuden arvioinnin;

- Poissulkea kohdunulkoinen raskaus, tehdään hormonaalisia tutkimuksia;

- endometriumin diagnostinen kuretti, jota seuraa histologinen tutkimus;

- harvinaisissa tapauksissa voidaan suorittaa hysteroskooppia tai diagnostista laparoskopiaa.

Diagnostisten toimenpiteiden laajuus ja niiden järjestys määräytyvät hoitavan lääkärin yksilöllisesti.

Metrorragian hoito

Metrorragian hoito on aina monimutkaista. Lääkärin tärkein ja ensisijainen tehtävä on estää verenvuoto. Hemostaasin menetelmät riippuvat veren menetyksen tilavuudesta ja potilaan tilasta. Jos veren menetys on pieni ja potilaan yleinen terveydentila on tyydyttävä, se voidaan rajoittaa avohoidon hoitoon käyttämällä konservatiivisia hoitomenetelmiä:

- veren hyytymisjärjestelmän normalisointi;

- kohdun kontraktiofunktion palauttaminen;

Jos ei ole positiivista vaikutusta, suorita hormonaalinen hemostaasi (stop) verenvuotoa hormonaalisten lääkkeiden avulla. Käytä hormoneja periaatteeseen, jonka mukaan hormonaalisen säätelyn puuttuva linkki täytetään. Hormonaalisten lääkkeiden spektri on hyvin laaja. Lääke valitaan kunkin naisen hormonaalisten häiriöiden tutkimuksen mukaan, jotta voidaan kompensoida hänen poikkeamiaan. Monimutkaisena hemostaasina käytetään hormonaalisten valmisteiden yhdistelmää, jossa on normaalin kuukautiskierron jäljitelmä, tai yhdistettyjä oraalisia ehkäisyvalmisteita, joissa on sopiva hormonien koostumus.

Kun nuorten kohdun verenvuoto 12 vuoden iässä, estrogeeni on määrätty.

Jos verenvuoto on runsaasti ja potilaan yleinen hyvinvointi heikkenee, tarvitaan sairaalahoitoa. Metrorragian hoito voi koostua hormonihoidosta, jos vaikutus on negatiivinen, suoritetaan kirurginen hoito - kohdun kuretti tai (harvoin) sen poistaminen.

Verenvuodon lopettamisen jälkeen ne alkavat poistaa sen esiintymisen syyn. On tarpeen palauttaa normaali kuukautiskierto, eliminoida anemia, hoitaa verenvuotoa aiheuttavia sairauksia. Hoitosuunnitelma laaditaan kullekin potilaalle erikseen.

Dysfunktionaalinen metrorragia pyrkii toistumaan, joten kaikki naiset, joilla on tämä patologia, ovat seurannassa.

Metrorragia: miksi kohdun verenvuoto avautuu ja miten se pysäytetään

Normaali on sukupuolielinten verenvuoto, joka esiintyy 21–35 päivän välein ja kestää kolmesta kuuteen päivään. Jos säännöllisyys tai äänenvoimakkuus muuttuu, syklin epäonnistumiseen on oltava patologinen syy. Metrorragia on verenvuotoa sukupuolielimestä normaalin kuukautisten ulkopuolella. Tämä oire voi esiintyä missä tahansa iässä - nuorilla, lisääntymisikäisillä naisilla vaihdevuosien aikana.

Metrorragian ICD-10-koodi vastaa useita rivejä. N92 sisältää raskasta, epäsäännöllistä ja usein menstruaatiota, ja N93 sisältää muun epänormaalin kohdun verenvuodon, joka voi esiintyä sekoittumisen jälkeen (N93.0) tai määrittelemättömistä syistä (N93.8-9).

Mikä on metrorragia, patologian syyt

Yleisimmät syyt metrorraggiaan ovat hormonaaliset häiriöt, tulehdussairaudet ja veren hyytymisjärjestelmän ongelmat. Mutta jokaisella iällä on omat ominaisuutensa.

nuoret

Verenvuotoa, joka ei liity kuukautisten hoitoon nuorilla, kutsutaan nuoreksi kohdun verenvuodoksi. Se selittyy usein hormonirakenteiden kypsymättömyydellä, mutta tekijöiden ryhmät on tunnistettu, jotka voivat vaikuttaa epämiellyttävän oireen esiintymiseen.

 • Annetatal-aika. Sikiön kehityksen aikana tyttö aloittaa sukupuolielinten ja useita miljoonia munia. Jotkut heistä vähenevät edelleen, ja loput muodostavat munasarjan varauksen elämälle. Toisin kuin miehet, joilla siittiöiden tuotanto tapahtuu jatkuvasti, uudet munat eivät muodosta naisia. Siksi mahdolliset kielteiset vaikutukset synnytyksen aikana voivat johtaa lisääntymisjärjestelmän patologiaan tulevaisuudessa.
 • Mielenterveys. Stressi ja raskas fyysinen rasitus vaikuttavat hormonien tuotantoon hypotalamuksen ja aivolisäkkeen-lisämunuaisen kuoren pitkin. Tämä johtaa gonadotrooppisten hormonien erittymisen rikkomiseen, follikkelin pysyvyyteen ja sukupuolihormonien synteesin muutoksiin.
 • Vitamiininpuutokset. Vaikuttavat C-, E-, K-vitamiinien puute, joka johtaa verisuonten herkkyyteen, heikentyneeseen hemostaasiin ja prostaglandiinin erittymiseen sekä verihiutaleiden liimausprosessiin verihyytymien muodostumisen aikana.
 • Infektio. Tytöissä, joilla on NMC: tä metrorragian tyypin mukaan, havaitaan usein kroonista tonsilliittia, influenssaa, akuutteja hengitystieinfektioita ja muita infektioita. Tonsillogeenisillä tartuntaprosesseilla on erityinen vaikutus hypotalamualueeseen.
 • Lisääntynyt aivolisäkkeen toiminta. FSH: n ja LH: n erittyminen verenvuotoisilla tytöillä on epätavallinen. Suurin vapautuminen voi tapahtua 1–8 päivän välein, ja pitoisuus on useita kertoja suurempi kuin terveillä ihmisillä. Verenvuoto tässä iässä on useammin anovulatorinen.
 • Veren hyytymishäiriöt. Nämä ovat usein hemostaattisen järjestelmän perinnöllisiä patologioita. Niiden kanssa havaitaan nuorten verenvuotoa 65 prosentissa tapauksista. Usein tämä on trombosytopatia, von Willebrandin oireyhtymä, idiopaattinen trombosytopeeninen purpura.

Nuorten verenvuoto voi olla kolmenlaisia:

 • gipoestrogeniya;
 • normaali estrogeeni;
 • giperestrogeniey.

Samanaikaisesti ultraäänellä on ominaista muutoksia munasarjoissa ja endometriumissa. Hypoestrogenismin aikana endometriumin paksuus pienenee ja munasarjoissa on pieniä kystisiä muutoksia. Hyperestrogeenisen tyypin mukaan endometrium ei voi nousta 2,5 cm: iin, mikä on paljon normaalia korkeampi. Tällöin munasarjoissa visualisoidaan 1 - 3,5 cm: n kystiset muodostumat.

Tee potentiaalisia äitejä

Metrorroria lisääntymisjaksolla voi liittyä seuraaviin olosuhteisiin:

 • hormonaaliset patologiat;
 • turvotus;
 • kohdunkaulan patologiset olosuhteet;
 • kanssa raskauden komplikaatioita.

Hormonaaliset patologiat sisältävät lisääntymiselinten ei-tulehdukselliset sairaudet:

 • endometriumin hyperplasia;
 • kohdun;
 • endometrioosi.

Samalla havaitaan suhteellisen hyperestrogenian tila. Endometriumin paksuus kasvaa merkittävästi, ja aliravitsemuksen tapauksessa verenvuoto voi alkaa syklin keskellä. Endometrioosissa verenvuoto voi johtua kohdun limakalvojen tyhjenemisestä, jotka muodostavat onteloita kohdun kehossa.

Lisääntymisjaksolla esiintyy usein toimintahäiriöitä. Ne esiintyvät munasarjojen hormonaalisten toimintojen vastaisesti. Lähtökertoimet voivat olla:

 • infektio;
 • stressi;
 • trauma;
 • epäsuotuisa ympäristö;
 • metabolisen oireyhtymän.

Metrorragia esiintyy yleensä kuukautisten pitkäaikaisen viivästymisen jälkeen, joskus jopa kolme kuukautta. Itse verenvuoto voi kestää jopa seitsemän päivää, suuri veren määrä erittyy hyytymillä, mikä johtaa anemiaan.

Veren erittyminen ovulaation aikana voi olla fysiologista. Sitä kutsutaan myös "läpimurto", ja se selittyy voimakkaalla sukupuolihormonien hyökkäyksellä. Toisinaan naisilla, jotka ovat aloittaneet yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita, esiintyy myös verenvuotoa. Sitä pidetään kuitenkin normaalina vain lääkeaineen sopeutumisen aikana kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Kohdunkaulan syöpymistä voi seurata postcoital verenvuoto. Myös veren erittyminen voi tapahtua endometriitin yhteydessä.

Hänen raskautensa alkuvaiheessa nainen ei voi arvata. Erityisesti jos siinä on epäsäännöllinen kuukautiskierto, on usein viiveitä. Siksi metrorragia saattaa liittyä varhaisiin keskenmenoihin. Mutta jopa diagnosoidulla raskaudella, sukupuolielinten verenvuoto puhuu alku- abortin puolesta.

Yli 45 vuotta vanha

Climacteric metrorrhage voi olla syklinen ja asyklinen. Sen alkuperä voi olla erilainen:

 • orgaaninen - liittyy kohdunkaulan, endometriumin, myometriumin, munasarjojen tai emättimen patologiaan;
 • epäorgaaniset - johtuu endometriumin atrofisista prosesseista ja anovulaatiosta;
 • iatrogeeninen - korvaushoidon lääkityksen vuoksi;
 • extragenital - muiden elinten patologian vuoksi.

Premenopausaalinen metrorragia liittyy yleisemmin endometriumin polyyppeihin. 45–55-vuotiailla naisilla pääasiallinen syy on endometriumin hyperplasia. Rakennemuutosten mukaan se voi olla ilman solujen atyypiaa ja epätyypillistä, mikä voi muuttua onkologiaksi.

55–65-vuotiailla naisilla on eniten kohdun limakalvon syöpä. Siksi postmenopausaalinen metrorragia tekee aina ajattelemaan kasvainta.

Pre- ja postmenopausaaliselle verenvuodolle, jolle on tunnusomaista fibroidit, jotka sijaitsevat submucousissa (kohdun lihaksen kerroksessa), myosarkooma. Ennen vaihdevuodet adenomyosis voi olla syynä. Munasarjojen, kohdunkaulan, emättimen atrofisten prosessien patologia johtaa harvemmin metrorragiaan.

Diagnostiset menetelmät

Teini-ikäistä keskustelua käydään äitinsä kanssa. Lääkäri kiinnittää huomiota raskauden ja synnytyksen kulkuun, äidin diabetes mellituksen esiintymiseen, endokriinisiin patologioihin, jotka voivat vaikuttaa tytön terveyteen. Ulkoinen tutkimus paljastaa seuraavat oireet, jotka liittyvät hypotalamuksen toimintahäiriöön:

 • valo stria iholla;
 • liiallinen hiusten kasvu;
 • hyperpigmentaatio kainaloissa, kaulassa ja kyynärpäissä.

Usein tytöt ovat lihavia tai ylipainoisia.

Laboratoriokokeet ovat:

 • biokemiallinen verikoe - heijastaa proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien metabolian tilaa;
 • paasto veren glukoosi - taipumus diabetekselle;
 • sukupuolisteroidit virtsassa - hormonien metabolian analyysi;
 • veren hormonit - LH, FSH, estrioli, progesteroni, testosteroni, EDGEA, kortisoli.

Lisäksi tutkitaan TSH, T3 ja T4. Määritetään myös kilpirauhasperoksidaasin vasta-aineet. Joissakin tapauksissa käytetään LH: n, prolaktiinin, kortisolin päivittäisten rytmien rekisteröintiä.

Teini-ikäisen instrumentaalisen diagnostiikan menetelmät ovat seuraavat:

 • Ultraääni emättimen läpi;
 • Lantion MRI;
 • aivojen röntgenkuvaus;
 • käsien osteometria;

Valittaessa diagnoosimenetelmää naisille, joilla on lisääntymisikä, lääkäri aloittaa olemassa olevan kliinisen kuvan. Raskauden keskeytymisen aiheuttama metrorragia ei ole tarpeen sukupuolen tai aivolisäkkeen hormonien määrän määrittämiseksi. Tällaisessa tilanteessa yleiset kliiniset verikokeet, lantion ultraääni, ovat riittäviä.

Vanhemmilla naisilla verenvuoto voi olla monien gynekologisten sairauksien oire. Diagnoosilla pyritään luomaan verenvuodon syitä, mutta myös paikka: kohdusta, emättimestä, munasarjoista, kohdunkaulasta. Käytä seuraavia tarkastusmenetelmiä:

 • historian ottaminen;
 • veren menetyksen arviointi sanoista;
 • esiasteessa beta-hCG: n määritelmä;
 • biokemiallinen verikoe;
 • täydellinen verenkuva;
 • hyytyminen;
 • hormonit: LH, FSH, estrioli, progesteroni;
 • kilpirauhashormonit;
 • markkerit CA-125, SA-199;
 • Lantion ultraääni transvaginaalinen;
 • Doppler-kartoitus;
 • Lantion MRI;
 • kosteus onkosytologiassa;
 • endometriumin biopsia;
 • hysteroscopy;
 • erillinen diagnostinen kuretti.

Taktinen hoitotapa

Metrorraagian hoito riippuu potilaan iästä, hänen yleisestä tilastaan ​​ja verenvuodon syystä. Terapeuttiset toimenpiteet voivat olla konservatiivisia ja kirurgisia.

Nuorille tytöille

Nuoruusiässä käytetään useammin konservatiivista hemostaattista hoitoa hoidon aikana tapahtuvan verenvuodon aikana. Tätä varten käytä yhdistettyjä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, mutta niitä ei oteta pilleriä päivässä, vaan tietyn järjestelmän mukaisesti, joka voi sisältää neljästä pillestä päivässä. Verenvuodon toistumisen välttämiseksi COC-yhdisteitä käytetään edelleen sen lopettamisen jälkeen, mutta jo normaalissa tilassa.

Äitien leikkaaminen tytöissä ei käytä. Manipulointi on sallittua vain vakavan endometriumin hyperplasiaa tai polyyppiä kohden. Tässä tapauksessa imusolmuke leikataan levatsalla ja kaikki manipulaatiot suoritetaan erityisillä lasten peileillä.

Aikuiset naiset

Verenvuodon pätevän pysäyttämisen kannalta tärkeintä on selvittää syy. Jos tämä on abortti tai häiriötön kohdun verenvuoto, endometriumin hyperplasia, niin pääasiallinen hoito on curettage.

Lääkkeitä voidaan käyttää myös verenvuodon lopettamiseen:

 • "Dicynone";
 • aminokapronihappo;
 • kalsiumglukonaatti.

Hormonaalista hemostaasia käytetään harvoin vain alle 30-vuotiailla naisilla, joilla on vähäinen verenvuoto munasarjojen toimintahäiriön vuoksi. Myöhemmin heille suositellaan monofaasisten hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden "Yarin", "Janine", "Marvelon" ottamista.

Nykyisten endometrioosien ja fibroidien taustalla sekä endometriumin hyperplasiaa suositellaan, että naiset, jotka eivät aio saada lapsia lähivuosina, asentavat Mirena-hormonijärjestelmän.

Emä poistetaan menetelmänä verenvuodon lopettamiseksi lisääntymisikästä. Yleensä vain yhdistettynä fibroideihin, vakavaan endometrioosiin, jossa on merkittäviä vasta-aiheita hormonihoidolle.

Vaihdevuodet

Hoidon ensimmäinen vaihe on verenvuodon lopettaminen. Tätä varten käytetään kaavinta, hysteroskooppia ja resektoskooppia. Vaikeassa tapauksessa, varsinkin jos onkologia, suorita hysterektomia.

Lisähoito määritetään verenvuodon syiden mukaan.

 • Syöpä. Onkologisen prosessin tapauksessa on välttämätöntä poistaa kasvain ja useita kemoterapia- ja sädehoidon kursseja toistumisen estämiseksi.
 • Kohdun. Kun esiintyy usein esiintyvää verenvuotoa, naapureiden elinten heikentynyt toiminta tulisi poistaa. Ennaltaehkäisevässä iässä oleville naisille suoritetaan hysterektomia.
 • Endometrioosi. Hormoneja Mirena käytetään, hormonaalista hoitoa munasarjojen toiminnan estämisen muodossa voidaan käyttää ennen vaihdevuosien alkamista.
 • Kohdunkaulan patologia. Hoito riippuu syystä. Jos muodostuminen on hyvänlaatuista, se on riittävä. Ennaltaehkäisevien patologioiden paljastamisessa suoritetaan kohdunkaulan konissio. Kohdunkaulan syövän tapauksessa elimen kirurginen poistaminen.

Metrorragia on monien sairauksien oire. Diagnostiikka on tarpeen tehdä ottaen huomioon, että syy voi olla ei gynekologinen patologia. Sitten lääkärit neuvottelevat taustalla olevan sairauden profiilista, mutta lopeta verenvuoto edelleen vakavien komplikaatioiden estämiseksi.