Prenenstruaalisen oireyhtymän hoito, lääkkeet PMS: lle

Premenstruaalinen oireyhtymä (PMS) on patologinen tila, jossa yli puolet naisten ja tyttöjen väestöstä kokee ennen kuukautisia. Sille on ominaista henkisten ja fyysisten ilmenemismuotojen monimutkainen hämärtyminen ilmaisemaan. Syklisen taudin syitä ei ole määritelty tarkasti, hoidon tarkoituksena on lievittää oireita ja vakauttaa hermostoa. Hoitoon useilla keinoilla, joista jokainen auttaa selviytymään sairauden erityisestä syystä.

PMS: ää erottavia oireita ei ole olemassa, jokainen nainen kokee tämän tilan omalla tavallaan. Jotkut kärsivät voimakkaasti eri paikoista, toiset kokevat henkistä epämukavuutta ja toiset kärsivät molemmista oireiden ryhmistä. Kuitenkin jotkut tuntemattomat negatiiviset tunteet ennen kriittisten päivien alkua.

Premenstruaalisen sairauden oireita on kaksi:

 1. 1. Emotionaaliset - käyttäytymishäiriöt: vihan, ärtyneisyyden, kyyneleen, masennuksen tunteen, ahdistuneisuuden, unettomuuden, usein esiintyvien mielialan muutosten, vähentyneen tai lisääntyneen ruokahalun, joidenkin hajujen suvaitsemattomuuden tunteet.
 2. 2. Fyysiset ilmenemismuodot: migreeni, selkäkipu, vatsa, sydämen alue, huimaus, pahoinvointi, voimahäviö, ilmavaivat, järkyttynyt uloste, rintakipu, turvotus, raajojen tunnottomuus, verenpaineen lasku.

Premenstruaalinen oireyhtymä on lievä, kohtalainen ja vaikea. Ensimmäinen on ominaista enintään 4 oireiden esiintyminen, ja vakava nainen tuntee jopa 12 erilaista patologian ilmentymää. Jos tilanne ennen kuukautisia pahenee sellaiseen määrään, joka vaikuttaa tavanomaiseen elämäntapaan ja vammaisuuteen, se luokitellaan esihierontaan.

Syklisellä oireyhtymällä on neljä muotoa, joille on tunnusomaista hallitsevat oireet:

 • neuropsykkinen, jossa esiintyy käyttäytymis- ja emotionaalisia häiriöitä;
 • kefalgiset - ominaista migreenikipu, pahoinvointi, oksentelu, huimaus, tajunnan menetys;
 • turvotus - ominaista jalkojen, sormien, kasvojen, heikkouden, maitorauhasen turvotuksen ilmaantuminen;
 • kriisi - verenpaineen nousu, kipu rintalastan takana, takykardia, paniikkikohtaukset.

Tunnista PMS: n epätyypilliset muodot, joihin liittyy kuume, vastustamaton halu nukkua, kehon lihasten yksipuolinen heikkeneminen.

Hoito on määrätty riippuen oireyhtymän muodosta, oireista ja vakavuudesta. Lieviä ja lieviä ilmenemismuotoja, vitamiinikomplekseja, homeopaattisia, rauhoittavia kasviperäisiä lääkkeitä, magnesiumvalmisteita auttaa. Niiden joukossa ovat PMS: n tipat ja tabletit:

 1. 1. Magne B6. Vähentää hermoston jännitystä, rauhoittaa migreenejä, vatsakipu, normalisoi unen, mielialaa, poistaa turvotusta ja lihaskouristuksia.
 2. 2. Mastodinon. Homeopaattiset lääkkeet, normalisoi kuukautiskierron, lievittää henkistä stressiä, turvotusta, päänsärkyä.
 3. 3. Syklodinoni. Vaikuttava aine on hedelmän prutnyakin tavallinen kuiva ote. Lääke säätelee naisten sukupuolihormonien tasoa, on määrätty kuukautiskierron heikentyneen hoidon, PMS: n, rintojen arkuus.
 4. 4. Poistaa. Homeopaattiset lääkkeet tablettien tai tipojen muodossa. Säätää sykliä, vähentää verenvuotoa raskaiden jaksojen aikana, vähentää psyko-emotionaalisten ilmentymien voimakkuutta PMS: n aikana ja vaihdevuosien aikana.

Lisääntynyt hermostuneisuus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, rauhoittavia aineita käytetään:

 1. 1. Glysiini. Keino parantaa aivojen suorituskykyä, lievittää hermorasitusta, auttaa normalisoimaan unta aiheuttamatta eston tilaa.
 2. 2. Valerianiin perustuvat valmisteet. Vapauta ärtyneisyys, normalisoi unta, rauhoittava vaikutus. Pitkäaikaisessa käytössä tai suurina annoksina vähennä huomion keskittymistä, joten se on vasta-aiheinen kuljettajille.
 3. 3. Pioniuute. Rauhoittava, auttaa selviytymään ahdistuksesta ja pelosta PMS: ssä, on vasta-aiheinen ihmisille, joiden työ vaatii huomiota ja hyvää reaktiota.
 4. 4. Sedavit. Yrtit ja vitamiinit sisältävät kasviperäisiä valmisteita. Poistaa pelon tunteen, normalisoi nukkua, sillä on lievä antispasmodinen vaikutus.
 5. 5. Rentoudu. Rohdosvalmisteet. Poistaa ahdistusta, hermostunut jännitys, auttaa unihäiriöissä.

Premenstruaalinen oireyhtymä (PMS)

Premenstruaalinen oireyhtymä (PMS) on sellaisten oireiden ryhmän nimi, joita nainen voi kokea 14 vuorokauden aikana ennen kuukautisia. Lisäksi kaikki oireet häviävät yleensä pian kuukautisten alkamisen jälkeen.

Mikä on PMS?

Premenstruaalinen oireyhtymä (PMS) on sellaisten oireiden ryhmän nimi, joita nainen voi kokea 14 vuorokauden aikana ennen kuukautisia. Lisäksi kaikki oireet häviävät yleensä pian kuukautisten alkamisen jälkeen.

oireet

Useimmat naiset kohtaavat kuukautisia, joilla on lievä epämukavuus, mutta PMS: llä, ahdistusta, masennusta ja ärtyneisyyttä voidaan lisätä tähän epämukavuuteen, koska et voi kunnolla selviytyä kotitaloustasi tai työtehtävistänne. Yleisimmät PMS-oireet on lueteltu alla. Joissakin kuukausissa tietyt oireet saattavat vaikuttaa voimakkaammilta, toiset - lievemmät.

 • finni
 • Selkäkipu
 • vatsan turvotus
 • Ruokahalun muutokset, mukaan lukien tiettyjen elintarvikkeiden himo
 • ummetus
 • Huutoa
 • masennus
 • Nopea syke
 • Ärtyneisyys, jännitys ja ahdistus
 • Vaikea väsymys
 • päänsärky
 • vuorovesi
 • Nivelkipu
 • Mood Swings
 • Sukupuolen kiinnostuksen menetys
 • Rintojen turvotus ja yliherkkyys
 • Vaikeudet keskittyä
 • Unihäiriöt
 • Jalkojen ja käsien turvotus
 • Halu olla yksin
 • Painonnousu.

Syyt ja riskitekijät

Kukaan ei tiedä tarkkoja syitä PMS: n kehittämiseen. Uskotaan, että osa sen kehityksestä liittyy hormonaalisten tasojen muutoksiin kuukautiskierron aikana. Toisin kuin yleinen usko, PMS: n esiintyminen ei liity stressiin tai psykologisiin ongelmiin, vaikka ne voivat pahentaa oireiden voimakkuutta.

diagnostiikka

Lääkäri pyytää sinua pitämään kirjaa kalenterin oireista. Jos joka kuukausi toistetaan heidän kuvansa kuva, tämä on hyvä syy epäillä PMS: ää.

Lääkäri voi myös suorittaa tutkimuksen ja määrätä useita menettelyjä ja testejä muiden mahdollisten syiden sulkemiseksi pois. Lopuksi hän voi keskustella kanssasi ominaisuuksista ja ruokavaliosta, liikunnan tasosta, työ- ja perhe-elämän erityispiirteistä.

hoito

Premenstruaalisessa oireyhtymässä ei ole parannuskeinoa, mutta terveellinen ruoka, säännöllinen liikunta ja lääkitys voivat auttaa. Lääkäri keskustelee kanssanne ruokavalion ja liikunnan muutosten tarpeesta. Myös oireista ja niiden vakavuudesta riippuen se voi määrätä lääkkeitä.

Usein ennen optimaalisen valintaa on kokeiltava useita erilaisia ​​lääkkeitä. Monet niistä ovat vapaasti ostettavissa missä tahansa apteekissa, mutta jotkut vaativat lääkärin määräystä. Lääkkeitä, jotka vaativat reseptiä monissa maissa, ovat esimerkiksi diureetit, masennuslääkkeet ja suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet. Muiden lääkkeiden tehokkuus PMS-oireiden hoidossa on tutkittavana.

Mitä diureetit ovat?

Diureetit (diureetit) auttavat kehoa pääsemään eroon ylimääräisestä natriumista (suolasta) ja nesteistä. Ne voivat helpottaa turvotusta sekä pysäyttää painonnousua, kipua rinnassa ja vatsassa. Diureetit otetaan yleensä juuri ennen syklin vaihetta, kun alkaa yleensä tuntea oireita.

Kuinka tehokkaita ovat masennuslääkkeet?

Masennuslääkkeet voivat auttaa vakavassa ärtyneisyydessä, masennuksessa ja ahdistuneisuudessa, jota jotkut naiset kokevat. Yleensä nämä lääkkeet otetaan päivittäin.

Ja suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet?

Lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita joidenkin PMS-oireiden lievittämiseksi. Yleensä ne mahdollistavat hormonien kohdistamisen syklin aikana. Jotkut naiset pyrkivät merkittävästi helpottamaan näitä varoja, mutta on ymmärrettävä, että ne eivät sovi kaikille, ja niillä voi olla myös sivuvaikutuksia.

Kuinka tehokkaita ovat reseptilääkkeet?

Joskus on mahdollista lievittää OMS-lääkkeiden oireita. Ne koostuvat tavallisesti aspiriinin tai asetaminofeenin seoksesta kofeiinin, antihistamiinien tai diureettien kanssa.

Myös jotkut tiskilääkärit voivat auttaa. Näitä ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni.

Nämä lääkkeet ovat melko tehokkaita PMS: n lievissä ja kohtalaisissa muodoissa, mutta ennen niiden ottamista sinun on neuvoteltava lääkärisi kanssa.

Voinko jotenkin helpottaa oireita?

Kyllä. Alla on joitakin tehokkaita suosituksia tältä osin. On tärkeää tietää, mitä PMS-oireita sinulla on ja milloin juuri tämä tapahtuu. Tässä tapauksessa voit muuttaa ruokavaliota, fyysisen aktiivisuuden tasoa ja työ- / lepoaikataulua, jotta tämä vaikea jakso kulkee joka kuukausi mahdollisimman vähän epämukavuutta.

Älä hävitä, jos ensimmäiset testatut vinkit eivät anna odotettua tulosta. Tosiasia on, että jokaiselle ihmiselle tehokkain on jotain erilaista. Ole niin, että lääkärisi auttaa sinua valitsemaan parhaan hoitovaihtoehdon.

Täytyykö minun ottaa vitamiineja ja muita kodin korjaustoimenpiteitä?

Olet ehkä lukenut, että jotkut vitamiinit ja muut lisäaineet, kuten B6-vitamiini, E-vitamiini, magnesium, mangaani ja tryptofaani, auttavat lievittämään PMS: n oireita. Itse asiassa tältä osin on vielä liian vähän todellista tutkimusta yksiselitteisen vastauksen saamiseksi, ja on täysin mahdollista, että kaikki luetellut aineet tekevät enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi B6- ja E-vitamiinit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, jos vaadittu annos ylitetään. Keskustele lääkärisi kanssa, jos aiot ottaa ne.

Toisaalta kalsiumlisät voivat helpottaa oireita, kuten vedenpidätystä, koliikkaa ja selkäkipua. Toisin sanoen 1000 mg: n kalsiumin käyttö päivässä, todennäköisimmin, ei aiheuta haittaa, varsinkin kun otetaan huomioon, että se on erittäin hyödyllinen luut.

PMS-hoito

PMS: n ei-farmakologinen käsittely

Vähemmän vaikeissa tapauksissa on ensinnäkin harkittava muita kuin lääkehoitomenetelmiä, nimittäin elämäntavan muutosta. PMS: n vähentämiseksi voit käyttää: kognitiivista käyttäytymistä hoitavaa hoitoa, rentoutumismenetelmiä ja säännöllistä liikuntaa. Kohtalainen, mutta säännöllinen liikunta vaikuttaa myönteisesti kehoon ja edistää ilon - endorfiinin hormonin kehittymistä, joka puolestaan ​​säätää mielialaa. Välttää ärtyneisyyttä tai jopa masennusta, joten sinun täytyy nukkua vähintään 8 tuntia päivässä. Myös terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti kalsiumkarbonaattia ja B6-vitamiinia, voi parantaa tilaa.

SSRI

SSRI: t ovat osoittautuneet tehokkaiksi PMS: n psykologisten oireiden vähentämisessä. Niitä käytetään yleensä pienemmällä annoksella kuin masennuksen hoitoon. SSRI: iden ajoittainen käyttö liittyy kuitenkin merkittäviin sivuvaikutuksiin, kuten pahoinvointi, väsymys, unettomuus, maha-suolikanavan häiriöt, hikoilu, päänsärky ja vapina. Pitkäaikainen käyttö voi johtaa libidon vähenemiseen ja vaikeuksiin orgasmin saavuttamisessa.

Anksiolyyttiset lääkkeet

Joidenkin anksiolyyttisten aineiden tehokkuus PMS-oireiden vähentämisessä on osoitettu. Mutta jos otamme huomioon vakavat sivuvaikutukset, näitä lääkkeitä ei voida pitää PMS: n hoitona.

diureetit

Diureetteja suositellaan pääasiassa sellaisten oireiden kuten turvotuksen tai raajojen turvotuksen vuoksi. Niiden ottamisella on kuitenkin riski hyperkalemian kehittymiseen (hyperkalemia aiheuttaa lihasheikkoutta, jopa hengityselinten vajaatoimintaan).

Hormonihoito

Hormonaaliset häiriöt ovat usein naisten lisääntymisjärjestelmän sairauksien pääasiallinen syy ja aiheuttavat PMS: n alkamisen. Joissakin maissa progesteroni ja progestogeenit ovat hyväksyttyjä PMS: n hoitoon. Tutkimusten mukaan nämä lääkkeet ovat kuitenkin tehottomia ja usein jopa stimuloivat PMS: ää.

Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet

Suun kautta käytettäviä ehkäisyvalmisteita käytetään usein PMS: n hoitoon. Vaikka on tehty useita kontrolloituja tutkimuksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti niiden tehokkuuteen, joillakin uusilla ehkäisyvalmisteilla on positiivinen vaikutus vakavan PMS-muodon tapauksessa. Mutta ei ole tiedossa, onko näiden suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden tehokkuus pidempi kuin kolme sykliä ja ovatko ne tehokkaita vähemmän vakavissa PMS-oireissa. Lisäksi COC liittyy usein laskimotukoksen riskiin.

Monet naiset käyttävät ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) PMS: n itsehoitoon. Näiden lääkkeiden analgeettisen vaikutuksen vuoksi ne ovat käyttökelpoisia sellaisten oireiden kuten päänsärky tai yleinen kipu hoidossa. Niiden tehokkuudesta ei kuitenkaan ole näyttöä monien PMS: n tyypillisten oireiden varalta.

Prutnyakin tavallinen

Abrahamin puu tai Prutnian tavallinen on lehtipuusta valmistettu kasvi, jonka hedelmiä käytetään perinteisesti kasviperäisinä lääkkeinä ja joita on käytetty antiikin ajoista naishormonijärjestelmän eri häiriöitä vastaan. Tämän lähestymistavan etuna on se, että Prutniak on ainoa kasviperäinen lääke, jolla on monimutkainen vaikutus kaikkiin PMS: n oireisiin ja jolla on kliinisiä todisteita PMS: n hoidossa. Lisätietoja PMS prutnyakin tavallisten oireiden hoidosta ►

Prenenstruaalisen oireyhtymän (PMS) hoito naisilla

Huolimatta siitä, että premenstruaalinen oireyhtymä on vain oireiden kompleksi, jossa patogeneesi on epäselvä loppuun asti, sen hoitomenetelmät ovat varsin laaja ja monipuolisia.

TÄRKEÄÄ TIETÄÄ! Onneajan nina Nina: "Raha on aina runsaasti, jos se asetetaan tyynyn alle." Lue lisää >>

Niihin kuuluvat sekä patogeenisten että oireiden aiheuttajien vaikutukset, psykoterapian ja homeopatian menetelmät, hormonihoito ja suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden hoito.

Tämä erilainen hoitomenetelmä perustuu yksittäisten potilaiden premenstruaalisen jännityksen oireyhtymän kliinisten oireiden erityispiirteisiin. Jokaisella PMS: stä kärsivällä naisella on yksilöllinen kliininen kuva, ja hoito tulisi suunnata nimenomaan tämän potilaan kehon erityisilmiöiden eliminoimiseen.

Tässä artikkelissa käsitellään vain modernia lähestymistapaa premenstruaalisen oireyhtymän hoidossa. PMS: n kliinisten muotojen syitä, patogeneesiä ja luokittelua voidaan tutkia tässä.

1. Tärkeimmät hoitomenetelmät

Nykyaikaiset hoitomenetelmät pystyvät korjaamaan kaikki premenstruaalisen oireyhtymän olemassa olevat ilmenemismuodot, jotka johtuvat laajasta lääkeryhmien valikoimasta.

 1. 1 Ei-lääkehoito (ruokavalio, psykoterapia, elämäntapakorjaus, liikunta, vitamiinin saanti ja muut menetelmät).
 2. 2 Patogeneettinen hoito sisältää seuraavat lääkeryhmät PMS: lle:
  • GnRH-agonistit;
  • antigonadotrooppiset lääkkeet;
  • antiestrogeenit;
  • yhdistetyt oraaliset ehkäisyvalmisteet;
  • progestiinit;
  • estrogeenit.
 3. 3 Symptomaattista hoitoa tarjoavat seuraavat lääkeryhmät:
  • psykotrooppiset lääkkeet (anksiolyyttiset lääkkeet, masennuslääkkeet);
  • ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID);
  • diureetit;
  • Dofaminomimetiki;
  • kasviperäiset ja homeopaattiset lääkkeet;
  • adaptogens.

2. Ei-huumeiden korjaus

Tämäntyyppistä hoitoa on pidettävä ensimmäisenä askeleena premenstruaalisen oireyhtymän oireiden voittamiseksi.

Sen olennainen osa on psykoterapia, jonka tavoitteena on potilaan itsensä hyväksyminen ja hänen kanssaan tapahtuvat sykliset muutokset, jotka parantavat itsekontrollia.

Tämä koskee erityisesti naisia, joilla on psyko-vegetatiivisia ja kriisimuotoja. Heidän tietonsa tilanteesta, omasta tunteestaan ​​riippuu suoraan oireiden vakavuudesta, joten potilaan täydellinen paniikkikohtausten ja kriisien voittaminen on todennäköistä.

Tässä tapauksessa päivittäisen hoito-ohjelman noudattaminen, hyvä lepotila ja lepo ovat erittäin tärkeitä. Tärkeä näkökohta on päivittäiseen liikuntaan liittyminen - lataaminen aamulla ja illalla 30 minuutin ajan raikkaassa ilmassa.

Toinen ei-lääkehoidon tyyppi on ruokavalio. On välttämätöntä poistaa tai vähentää merkittävästi kulutettujen hiilihydraattien ja sokerin, kahvin ja alkoholin, suolan, teen, eläinrasvojen, maidon määrää, kiinnittäen erityistä huomiota siihen kuukautiskierron toisen puoliskon aikana.

On suositeltavaa päästä ruokavalioon enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Fysioterapialla on positiivinen vaikutus, erityisesti sähkö- ja hieronta (yleinen, kohdunkaulan kaulusalue).

Ei-huumeiden korjaus ei ole ihanteellinen eikä kykene poistamaan ennalta ehkäisevän jännityksen oireyhtymän täydellistä esiintymistä, vaikka se löytää vastauksen ulkomaille.

Tässä on ero naisten ja miesten mentaliteetissa Venäjällä ja esimerkiksi Euroopassa. Kuten tiedätte, eurooppalaiset naiset ovat huolissaan henkisestä terveydestään, joten nämä suositukset pannaan täysimääräisesti täytäntöön.

Venäläisille naisille tämä lähestymistapa ei kuitenkaan valitettavasti aiheuta vakavaa asennetta. Suurimmalla osalla potilaista ei ole halua muuttaa radikaalisti elämäntapaansa, koska se vaatii paljon vaivaa.

3. Vitamiinit PMS: lle

Seksuaalisten ja endokriinisten järjestelmien normaaliin toimintaan nainen tarvitsee riittävästi rasvaliukoisia vitamiineja (Aevit, 1 kapseli kerran päivässä tai multivitamiinien tai ruokavalion korjaus). Pitäisi pitää tällaista tärkeää hivenaineita magnesiumina.

Paljon työtä on kirjoitettu sen myönteisestä vaikutuksesta syklisen oireyhtymän kulkuun, on tehty riittävä määrä tutkimuksia, jotta siihen perustuvat valmisteet ovat laajalti käytössä gynekologin käytännössä. Totta, kaikki olemassa olevat tutkimukset tehtiin Venäjällä, mikä jonkin verran vähentää järkevän henkilön optimismia.

On pidettävä mielessä, että puhumme tämän aineen orgaanisista suoloista, kuten sitraatista, laktaatista, orotaatista, pidolatista. Epäorgaanisia suoloja (magnesiumsulfaattia) käytetään synnytys- ja gynekologisessa käytännössä preeklampsian ja eklampsian hoidossa, verenpaineen korjaamisessa.

Magnesiumsitraatilla yhdessä B6-vitamiinin kanssa on paras sulavuus. Sanofin (Ranska) valmistama lääke "Magne B6 Forte" täyttää nämä vaatimukset täysin.

Kuva 1 - Magne B6 forte (magnesiumsitraatti + pyridoksiinihydrokloridi)

4. Patogeeniset aineet

Vakavin premenstruaalinen oireyhtymä on patogeeninen hoito. Seuraavien lääkkeiden nimeäminen PMS: lle edellyttää gynekologin pakollista valvontaa!

4.1. GnRH-agonistit ja antigonadotrooppiset lääkeaineet

GnRH-agonisteja ja antigonadotrooppisia lääkkeitä käytetään yksinomaan vakavaan kuukautiskierron oireyhtymään tai jos muuta hoitoa ei ole mahdollista.

Niiden käyttö rajoittuu merkittäviin sivuvaikutuksiin, kuten osteoporoosin kehittymiseen, munasarjojen toimintahäiriöön, vaikkakin se antaa varmasti näkyviä tuloksia niiden soveltamisessa.

Tämän lääkeryhmän käytön väistämättömyys on mahdollista niin sanotulla "toistuvalla" estrogeenihoidolla.

Hoito-ohjelmat voivat olla seuraavat:

 1. 1 Buserelin 150 mg nenäsumutteena syklin toisesta päivästä, hoidon kesto on 6 kuukautta;
 2. 2 Gosereliini liuoksessa subkutaanisesti, 0,36 g kerran 28 päivässä, hoidon kesto on 6 kuukautta;
 3. 3 Leuproreliini 0,375 g: n liuoksessa kerran 28 päivässä 6 kuukautta;
 4. 4 Triptoreliini intramuskulaarisesti 0,375 g kerran 28 päivässä.

4.2. antioesterogeenit

Antiestrogeenit ovat tässä tapauksessa samanlaisia ​​kuin edellinen lääkeryhmä. Lääkettä käytetään tamoksifeenin sisällä 0,1 g kerran päivässä.

4.3. Monifaasinen COCKI

Monofaasiset yhdistetyt suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ovat suosituin ja nykyaikaisin tapa hoitaa premenstruaalista oireyhtymää sekä Venäjällä että ulkomailla.

Negatiivinen vaikutus tämän lääkeryhmän kehoon on minimoitu, niitä parannetaan säännöllisesti, mikä laajentaa mahdollisuutta käyttää suun kautta otettavia ehkäisyvälineitä naisten joukossa.

Tämän lääkeryhmän käyttö on patogeenisesti perusteltua, koska suun kautta otettavien ehkäisyvälineiden pitäisi vakauttaa estrogeeni / gestageenisuhde, jonka epätasapainoa esiintyy useimmiten premenstruaalisen oireyhtymän pohjalla.

Aiemmin käytetyt klassiset progestogeenit (kuten levonorgestreeli, norgestimaatti, noretisteroni) eivät kuitenkaan vain tukeneet oireita, vaan joskus pahentivat niitä, kasvattivat niiden aggressiivisuutta ja ärtyneisyyttä ja vaikuttivat niiden painonnousuun, mikä johtui niiden puutteesta anti-mineralcorticoid-aktiivisuuteen.

Nykyään innovatiivista gestageeni-drospirenonia, jota on äskettäin otettu käyttöön kliinisessä käytännössä, käytetään aktiivisesti ja sillä on erinomaisia ​​tuloksia, ja sillä on voimakas anti-mineralokortikoidiaktiivisuus. Tästä syystä drospirenoni eliminoi ensisijaisesti oireet, kuten turvotus, mastodynia, mastalgia.

Drospirenoni on synteettinen aine, spironolaktonin johdannainen, joka antaa sille voimakkaan antiminerokortikoidi- ja antiandrogeenisen aktiivisuuden.

Kuva 2 - Angelique (Drospirenonum + estradiolum (suku. Drospirenoni + Oestradioli)

Sen käyttö sallii estrogeenistä riippuvaisen estenogeenisen jännityksen oireyhtymän poistumisen estämällä androgeenireseptoreita.

Siksi, kun sitä käytetään, ruumiinpainon nousua ei havaita, hermostuneisuus, ärtyneisyys, aggressiivisuus, mielialan vaihtelut, päänsärky, turvotus, akne ja seborrhea katoavat.

Syklisen oireyhtymän suositeltavan tilan hoidossa 24 + 4. Tämä rytmi tarjoaa siten kaikkein vakaan hormonien konsentraation ja voimakkaamman positiivisen vaikutuksen.

Seuraavat monofaasisten oraalisten ehkäisyvalmisteiden (PMS-tabletit) hoito-ohjelmat ovat myös mahdollisia:

 1. 1 etinyyliestradioli / gestoden oraalisesti 0,3 mg / 0,75 mg 1 kerran päivässä, ennalta valittu aika syklin ensimmäisestä 21. päivään läpäisyllä 7 päivää;
 2. 2 etinyyliestradioli / desogestreeli oraalisesti 0,3 mg / 0,15 mg 1 kerran päivässä, ennalta valittu aika syklin ensimmäisestä 21. päivään läpäisyllä 7 päivää;
 3. 3 Etinyyliestradioli / dienogesti suullinen 0,3 mg / 2 mg 1 kerran päivässä yhdessä, ennalta valittuna ajankohtana kuukausittaisen syklin ensimmäisestä 21 päivään;
 4. 4 Etinyyliestradioli / tsiproteroni sisältäen 0,35 mg / 2 mg kerran päivässä samaan tapaan, otettu aikaisemmin, aika ensimmäisestä 21: een syklin päivään ottamalla 7 päivän kuluessa;
 5. 5 Etinyyliestradioli / drospirenoni suun kautta tabletteina 0,3 mg / 3 mg kerran vuorokaudessa yhdessä, ennalta valittuna ajanjaksona syklin ensimmäisestä 21. päivään läpäisyllä 7 päivää.

Kaikkien lueteltujen yhdistelmien kohdalla hoidon kesto on yleisesti hyväksytty 3 kuukaudesta kuuteen kuukauteen, jota seuraa tehokkuuden hallinta.

4.4. progestiinit

Progestiineja käytetään riittämättömällä korpuslumin toiminnalla, varsinkin sen vakavalla kurssilla, premenstruaalisen jännityksen oireyhtymän ja endometriumin hyperplastisten prosessien yhdistelmänä.

Kuten edellä mainittiin, pelkästään gestageenien käyttö vähenee tällä hetkellä merkittävästi uusien lääkkeiden luomisen vuoksi, joilla on selvempi positiivinen aktiivisuus PMS-oireiden helpottamiseksi.

Samat gestageenihoitojärjestelmät ovat seuraavat:

 1. 1 Dydrogesteroni, 20 mg kuukausittaisen syklin 16. päivästä 10 päivän ajan; - Medroksiprogesteroniasetaatti 150 mg lihaksensisäisesti joka 9. päivä;
 2. 2 Levonorgestreeli, kohdunsisäinen järjestelmä, lisätään kohdunonteloon kuukausittaisen syklin 4-6 päivänä kerran.

Sikiön sisäinen järjestelmä on T-muotoinen sauva, jossa on erikoisajo, joka sisältää 52 mg levonorgestreeliä. Hormonikäyttö on peitetty erityisellä kalvolla, joka ohjaa levonorgestreelin virtausta kohduun ja ylläpitää sitä 20 mikrogramman tasolla.

Kuva 3 - Mirena - intrauteriininen järjestelmä (Levonorgestrel * (Levonorgoestrelum))

Seuraava ja usein ainoa mahdollinen premenstruaalisen oireyhtymän hoidon vaihe on oireinen. Tässä tapauksessa vain potilaan elämää häiritsevät oireet ovat peitossa paitsi lääkkeiden lisäksi myös homeopaattisten, kasviperäisten lääkkeiden avulla.

5. Oireellinen hoito

Psykotrooppiset lääkkeet, kuten anksiolyytit, masennuslääkkeet, neuroleptit, edellyttävät vakavaa perustelua niiden tarkoituksiin. Tässä tapauksessa nämä lääkkeet määräävät yhdessä gynekologi ja neurologi tai psykiatri / psykoterapeutti, jotta voidaan poistaa kaikki tämän lääkeryhmän ominaispiirteet.

5.1. Anksiolyytit ja neuroleptikot

Anksiolyyttiset lääkkeet (tai ahdistuneisuuslääkkeet) on määrätty erilaisen vakavuuden omaaville neuropsykiatrisille häiriöille.

Ne ovat tehokkaita sellaisissa esiasteisen jännitysoireyhtymän ilmentymissä, kuten ahdistuneisuus, ärtyneisyys, ahdistuneisuus, aggressio, mielialaherkkyys.

Masennuksen tai masennuksen monoterapia, jolla on lisääntynyt ahdistus, tämä lääkeryhmä ei ole edullinen.

Tavalliset anksiolyyttiset hoito-ohjelmat ovat seuraavat:

 1. 1 Alprazolaami 0,1 g, hoidon kesto 3 kuukautta;
 2. 2 Suun kautta annettava diatsepaami 5–15 mg vuorokaudessa 3 kertaa päivässä;
 3. 3 Clonazepam 0,5 mg kerran vuorokaudessa;
 4. 4 Mebicar sisällä 0,3-0,6 mg 3 kertaa päivässä;
 5. 5 Medatsepaami 10 mg kerran vuorokaudessa.

Neuroleptikoista lääkettä tioridatsiinia käytetään suun kautta annoksina 10-25 mg.

5.2. masennuslääkkeet

Antidepressantit ovat tiukasti käyttäneet kapeallaan nykyaikaisen ihmisen elämässä, ja niitä käytetään tällä hetkellä paitsi mielenterveyden häiriöiden korjaamiseen myös psykosomaattisten sairauksien hoidossa, jolloin neuropsykiatriset ilmenemismuodot voivat johtua syklisestä taudista.

Erityisesti masennuslääkitys ja suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ovat suosittuja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Näiden maiden väestö on jo kauan löytänyt näiden ryhmien huumeiden positiivisen vaikutuksen eikä ole niin varovainen kuin esimerkiksi Venäjän asukas.

Masennuslääkkeiden premenstruaalisen oireyhtymän hoitoon käytetään selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (sertraliini, paroksetiini, fluvoksamiini, fluoksetiini).

Tällä lääkeryhmällä on melko lievä Timoanaleptinen vaikutus, lievittää ahdistusta, jännitystä, parantaa yleistä psyko-emotionaalista taustaa ja sille on ominaista hyvä suvaitsevaisuus.

Mutta heidän nimittämisensä olisi harkittava ja kunkin lääkkeen ominaisuudet. Huolimatta siitä, että ne kuuluvat samaan ryhmään, fluoksetiini ja sertraliini ovat tyypillisempiä niin kutsutulle "sekundääriselle" vaikutukselle, kun taas paroksetiini ja fluvoskamiini ovat päinvastoin rauhoittavia.

Myös erittäin tärkeä on annoksen ja hoito-ohjelman oikea valinta. Aloita hoito 1/4 annoksena aamulla (lääkkeille, joilla on stimuloiva vaikutus) tai illalla (lääkkeille, joilla on rauhoittava vaikutus).

7 päivän kuluttua annosta nostetaan ½: een ja siten jopa 1-2 tablettiin, kunnes potilas havaitsee odotetun vaikutuksen.

Yleensä 1 tabletti päivässä tulee riittäväksi annokseksi, kun otetaan huomioon, että jonkin verran syklisiä ominaisuuksia on noudatettava: yleensä lääkkeen annoksen pieneneminen syklin ensimmäisellä puoliskolla ja sen asteittainen nousu ennalta ehkäisevän oireyhtymän suurimman ilmenemisen aikaan.

Tämän lääkeryhmän hoidon positiivinen vaikutus on odotettavissa 60–90 päivän kuluttua, hoidon kesto on 6-9 kuukautta, mutta jos se on osoitettu, sitä voidaan pidentää 12 kuukauteen.

Tavalliset hoito-ohjelmat masennuslääkkeiden kanssa:

 1. 1 Sertralin on 0,50 g kerran päivässä;
 2. 2 Tianeptiini oraalisesti 0,125 g;
 3. 3 Fluoksetiinia suun kautta 20-40 mgv aamulla;
 4. 4 Citaloprami suun kautta 10–20 mg.

5.3. Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet

Tablettien muodossa olevat ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet määrätään pääasiassa PMS: n kefalgiseen muotoon.

Täällä tärkeä rooli tässä lääkeryhmässä esiintyvässä antiprostaglandiinin vaikutuksessa, koska prostaglandiinien rooli premenstruaalisen jännityksen oireyhtymän patogeneesissä on tiedossa. sovelletaan:

 1. 1 Ibuprofeeni 0,2-0,4 g sisällä;
 2. 2 Indometasiini 25-50 mg;
 3. 3 Naprokseeni 250 mg: n sisällä.

5.4. diureetit

Diureettiset keinot - käytetään aldosteroniantagonisteja, joilla on kaliumia säästäviä, verenpainetta alentavia ja diureettisia vaikutuksia. Diureetit on tarkoitettu premenstruaalisen oireyhtymän edemaattisiin ilmenemismuotoihin.

Käytä lääkeainetta spironolaktonia (Veroshpiron) 25 mg: n annoksella 3-4 vuorokautta ennen odotettujen oireiden ilmaantumista. Hoidon kulku on 1 kuukausi.

5.5. Dofaminomimetiki

Dopaminomimeettejä käytetään prolaktiinin lisääntymisen läsnä ollessa. Tämän ryhmän lääkkeitä alkoi käyttää ensimmäisten joukossa premenstruaalisen oireyhtymän oireiden hoidossa.

Ensinnäkin ne poistavat sellaiset oireet kuin mastodynia ja mastalgia.

Yleiset lääkkeet ja hoito-ohjelmat ovat seuraavat:

 1. 1 bromokriptiinia oraalisesti 1,25-2,5 mg 3 kuukauden ajan;
 2. 2 Cabergoline, 0,25-0,5 mg, 2 kertaa viikossa;
 3. 3 Hinagolidi 75 - 150 mg.

On syytä muistaa, että tätä lääkeryhmää määrätään 14. - 16. Päivä kuukausikierroksesta, jolloin prolaktiinin korkeimmat pitoisuudet havaitaan.

5.6. Kasviperäiset valmisteet ja homeopatia

Kasviperäiset ja homeopaattiset lääkkeet ovat melko suosittuja Venäjällä ja niitä käytetään yleisesti lievittämään joitakin premenstruaalisen oireyhtymän oireita.

Tällaisten ravintolisien vaikutuksesta kehoon on tehty paljon tutkimusta ja erityisesti tarvittavien oireiden poistamista.

Jokaisella lääkärillä on oma mielipiteensä ja suhtautumistaan ​​tähän huumeiden ryhmään, mutta joskus synteettisten huumausaineiden sietämättömyydestä johtuen tämän ryhmän aineet tulevat pelastamaan.

Esimerkiksi lääkettä Cyclodinone käytetään vaihtoehtona bromokriptiinille. Tällä lääkkeellä on tutkimuksia, jotka osoittavat jopa sen tehokkuuden syklisen oireyhtymän vakavissa ja kohtalaisissa ilmenemismuodoissa, joilla on dopaminerginen vaikutus ja vähennetään prolaktiinitasoa. Lääkeaine Mastodinonilla on samanlainen vaikutus.

5.7. adaptogens

Se on myös biologisesti aktiivisia aineita, jotka lisäävät kehon kykyä vastustaa ulkoisen ja sisäisen ympäristön haitallisia tekijöitä ja varmistaa homeostaasin muuttuvissa ympäristöolosuhteissa.

Tämän lääkeryhmän tarkoituksena on lisätä lisääntynyttä kehon vastustusta. Ne ovat tehokkaampia monimutkaisessa terapiassa, eikä ainoana mahdollisena keinona.

Koska tämä ryhmä, joka on samanlainen kuin homeopaattiset lääkkeet, ei aina löydä lääkäreiltä vastausta, sitä harvoin nimitetään, ja usein potilaat alkavat ottaa ne itse.

Adaptogeenien käyttö edellyttää tiukkaa päivittäisten biorytmien noudattamista, sillä niillä on kyky lisätä katekoliamiinien määrää veressä.

Edullisesti niiden käyttö aamulla. Odotettavissa oleva vaikutus adapogeenien ottamisessa saavutetaan vain pitkällä järjestelmällisellä vastaanotolla (vähintään 6 kuukautta).

Adaptogeenit on jaettu useisiin ryhmiin:

 1. 1 Kasviperäinen alkuperä (ginseng, Eleutherococcus, kiinalainen Schizandra, Manchurian Aralia, Zamaniha jne.);
 2. 2 Kasviperäiset mineraalit (humusaineet);
 3. 3 Luonnollisten ihmisen hormonien (melatoniini) analogit;
 4. 4 Synteettinen (etyylitiobentsimidatsolihydrobromidimonohydraatti).

5.8. Miten arvioida hoidon tehokkuutta?

Onnistuneen hoidon varmistamiseksi on välttämätöntä, että nainen pitää päiväkirjaa, jossa hänen pitäisi huomata oireiden vakavuus pistettä:

 1. 1 0 pistettä - ei oireita;
 2. 2 1 piste - häiritse heikosti;
 3. 3 2 pistettä - häiritse keskimäärin, mutta älä muuta elämänlaatua;
 4. 4 pistettä - vakavia oireita, jotka loukkaavat naisen elämänlaatua.

Tässä tapauksessa, kun nainen itse ja hänen hoitava lääkäri tekevät työtä, tehokkaimmat tulokset saavutetaan.

On myös näyttöä kirurgisesta menetelmästä syklisen oireyhtymän - ooforektomian - hoitamiseksi vakavissa muodoissa, jotka eivät ole konservatiivisen hoidon kohteena. Myös tällainen toiminta voi olla melko sopiva 35-vuotiaille naisille, joilla on toteutunut lisääntymistoiminto.

Näin varmistetaan ennaltaehkäisevän oireyhtymän oireiden, mutta myös luotettavan ehkäisymenetelmän vaikutus. Estrogeenin puute tässä tapauksessa korjataan hormonikorvaushoidon nimittämisellä.

Päästä eroon turvotuksesta diureettien kanssa kuukautisten aikana

Melko usein antenataalisten klinikoiden potilaat valittavat lääkärilleen vatsan ja jalkojen turvotuksesta PMS: n aikana. Monet naiset käyttävät diureettia kuukautisten aikana näiden oireiden torjumiseksi. Kysymys herää heti: ”Ovatko kaikki nykyaikaiset diureettivalmisteet sopivia nuorille naisille tänä aikana?” Tällaisten ongelmien onnistuneeksi ehkäisemiseksi on ymmärrettävä turvotuksen syyt kuukautisten aikana.

Lue tämä artikkeli.

Miksi kuukausittainen turvotus näkyy

Kaikki naisen kehossa on toisiinsa yhteydessä, ja vaikka asiantuntijat tunnistavat kaksi pääasiallista syytä kudoksen turvotukseen kuukautisten aikana, hormonaalisia vaihteluja tämän ajanjakson aikana ja naisen yksilöllisiä fysiologisia ominaisuuksia on tarkasteltava yhdessä.

Turvojen esiintymisen riippuvuus naisten sukupuolihormoneista

Kehon rakenneuudistusprosessit koko naisten kuukautiskierron aikana ovat tärkeimmät sukupuolihormonit, progesteroni ja estrogeeni. Se on niiden suhde naisen veressä, joka vaikuttaa ulkonäköön: oikeat mittasuhteet edistävät ihon kauneutta ja joustavuutta, parantavat ihoa, auttavat välttämään ryppyjä ja taitoksia ongelmallisilla alueilla.

Tämä suhde ei kuitenkaan aina pysy normaalialueella. Naisten elimistössä esiintyvä ylimääräinen estrogeeni aiheuttaa kuukautisten aikana erilaisia ​​patologisia reaktioita:

 • Naiset valittavat sydän- ja verisuonijärjestelmän toimintahäiriöstä. Tämä ilmenee lisääntyneenä verenpaineena, väsymisenä, suorituskyvyn heikkenemisenä.
 • Se ei kestä samanlaista hormonaalista patologiaa ja keskushermostoa. Päänsärky, huimaus, mielialan muutos - kaikki nämä oireet ilmenevät, kun potilaan veressä on ylimäärin estrogeeniä.
 • Näiden sukupuolihormonien kasvu aiheuttaa munuaisrikkomuksia. Suodatusfunktio pysähtyy, virtsan määrä erittyy ja neste tulee kudokseen, mikä edistää turvotuksen muodostumista.

Mutta estrogeenin lisäksi, joka naispuolisessa kehossa on jatkuvasti, kuukautisten aikana on voimakas vapautuminen ja toinen naispuolinen sukupuolihormoni - progesteroni. Sen lisääntynyt pitoisuus voi johtaa estrogeenin vaikutusten vähenemiseen naisille, mukaan lukien kudosten turvotuksen vähentäminen.

Katso video premenstruaalisen oireyhtymän ilmenemisistä:

Mikä johtaa turvotukseen kuukautisten aikana

Se on estrogeeni, joka aiheuttaa turvotusta nuoren naisen vatsassa, jaloissa ja kasvoissa tässä vaikeassa jaksossa. Potilaan kehon fysiologiset yksilölliset ominaisuudet vain 10 prosentissa tapauksista ovat syynä naisten sukupuolihormonien lisääntyneeseen sisältöön.

Useimmiten estrogeenin ja progesteronin suhteellisuuden suhteellisen loukkaamisen syyt:

 • Ensimmäinen on hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden pitkäaikainen käyttö.
 • Ruokavalio, jossa on paljon eläinrasvaa. Että ne sisältävät paljon estrogeeniä, joten tämän ongelman estämiseksi asiantuntijat suosittelevat myös palkokasvien, kurpitsan, tomaatin ja porkkanan päivittäistä ruokavaliota.
 • Kaikki huonot tavat, erityisesti alkoholi ja tupakointi, lisäävät estrogeenin eritystä ja edistävät turvotuksen kehittymistä kuukautisten aikana.
 • Naiset yrittävät ratkaista ongelman itse, käyttäen kuukautisten aikana diureetteja. On huomattava, että diureettilääkkeillä on erilainen vaikutusmekanismi, ja monet niistä ovat yksinkertaisesti kontraindisoituja käytettäväksi PMS: ssä.
 • Älä unohda stressiä. Vahvat fyysiset ja hermostolliset ylikuormitukset johtavat hormonaaliseen epätasapainoon naisten kehossa, mikä usein vaikuttaa turvotuksen esiintymiseen kuukautisten aikana.

Luetteloa syistä, jotka aiheuttavat tämän patologian, voidaan jatkaa, mutta tällaisia ​​ongelmia sairastavat potilaat ovat hyödyllisempiä kuulemaan asiantuntijaa. He tunnistavat turvotuksen syyn, neuvoo tarvittavaa ruokavaliota ja sopivaa hoitoa.

Suosittelemme artikkelin lukemista turvotuksesta ennen kuukautisia. Sieltä opit syyt siihen, miksi kehon ylimääräinen neste esiintyy ennen kuukautisia, hoito lääkkeillä ja perinteisen lääketieteen menetelmät.

Diureetti kuukautisten aikana: mitä asiantuntijat sanovat

Lääketieteellisessä käytännössä suurin osa lääkkeistä, jotka lisäävät nesteiden poistamista elimistöstä, ovat diureetteja. Niiden toimintamekanismi perustuu estämään elektrolyyttien päinvastaisen virtauksen munuaisputkiin, mikä johtaa niiden prosentuaaliseen kasvuun ja lisää suodatusta.

Lääkärien argumentit diureettisten lääkkeiden ottamisesta kuukautisten aikana

Useimmiten näitä lääkkeitä käytetään sydänsairauksien turvotukseen, verenpaineen alentamiseen ja erilaisiin myrkytyksiin. Asiantuntijat toteavat positiivisen vaikutuksen näiden lääkkeiden nimittämiseen kuukautisten aikana.

Diureetit ennen kuukautisia poistaa ylimääräinen natriumin kehosta, mikä auttaa vähentämään turvotusta. Lisäksi älä unohda, että kuukautisten aikana nestemäärän määrä laskee, se muuttuu tiheämmäksi. Se on natriumin väheneminen soluissa, joka edistää nesteen virtausta kudoksesta verenkiertoon ja estää verihyytymien ja hyytymien muodostumisen.

Miksi ei suositella diureettien käyttöä kuukautisten aikana

Mutta kaikki ei ole niin yksinkertaista, kun käytetään diureettisia lääkkeitä PMS: n turvotuksen lievittämiseksi. Muuttamalla veren ionien tasapainoa nämä lääkkeet voivat vaikuttaa myös potilaiden hormoneihin.

Kirjallisuudessa kuvataan tapauksia, joissa näiden lääkkeiden luvaton käyttö turvotuksen vähentämisen lisäksi aiheutti naisen lopettamaan kuukautiset kokonaan. Tämä johtuu progesteronin tuotannon vähenemisestä ja potilaan koko kuukautiskierron täydellisestä epätasapainosta diureettien vaikutuksen alaisena.

Kaikki lääkkeet voivat olla potilaan pelastus, mutta se voi myös aiheuttaa korjaamatonta haittaa. Kaikki riippuu annoksesta ja niiden käytöstä. Diureetit eivät ole poikkeus tähän sääntöön.

Monet naiset yrittävät laihtua diureettien kanssa. Tällainen väärinkäsitys voi johtaa tuhoisiin tuloksiin.

Diureettiset lääkkeet osallistuvat todellakin kolesterolin plakkien tuhoutumiseen, mikä johtaa tämän aineen määrän vähenemiseen veressä ja rasvan määrän vähenemiseen kehossa. Jotkut asiantuntijat ovat edenneet väitöskirjan, jonka mukaan kehon rasva on 80% vettä naisen kehossa. Suuri samanaikainen veden poistaminen kehosta johtaa kuitenkin veren sakeutumiseen, joka kuukautisten aikana ja siten uhkaa naista.

Mitä naisen tulisi tietää diureettisista lääkkeistä

Nykyaikaisessa lääketieteessä on tietty diureettilääkkeiden luokitus. Asiantuntijat tunnistavat seuraavat diureettiryhmät:

 • Ensinnäkin nämä ovat lääkeaineita, jotka estävät kaliumin erittymisen kehosta. Nämä lääkkeet estävät myös mineralokortikoidireseptorien aktiivisuuden. Tämän ryhmän pääedustajaa pidetään "Veroshironina".
 • Toinen suuri diureettiryhmä lisää munuaistubulusten epiteelin toimintaa, mikä johtaa lisääntyneeseen suodattumiseen. Näitä ovat ”Furosemidi”, ”Hlortalidon”, “Triamteren” ja muut lääkkeet. Tämän ryhmän lääkkeitä määräävät useimmiten asiantuntijat, jotka lievittävät turvotusta kuukautisten aikana.
 • Osmoottiset diureetit. Näitä varoja käytetään useimmiten akuuttien sairauksien hoitoon: sydämen rytmihäiriöt, akuutti myrkytys, sydäninfarkti jne. Tämän diureettiryhmän pääasiallinen edustaja on Manitol.

Edellä mainitun luokituksen lisäksi potilaan tilan korjaamiseksi kätevästi diureetit jaetaan potilaan kehosta erittyvän natriumin nopeudella ja määrällä. Voimakkaimmat lääkkeet voivat huuhdella jopa 20% naisen kudoksissa ja veressä olevasta natriumista.

Diureetteja pidetään varsin tehokkaina lääkkeinä, joten niiden itsenäinen käyttö on täynnä vakavia terveysongelmia. Voit ottaa ne vain lääkärin kanssa ja hänen valvonnassaan.

Tämä koskee erityisesti naisia. Raskaana oleville potilaille näiden lääkkeiden käyttö on yleensä vasta-aiheista, mutta PMS: n turvotuksen estämiseksi on noudatettava suurinta varovaisuutta.

Kansanhoito turvotuksen aikana kuukautisten aikana

Naisen turvotuksen vähentämiseksi tänä aikana on paljon reseptejä. Itsehoidossa potilaan on kuitenkin noudatettava kahta perussääntöä:

 • Kun pienennät nesteen määrää kehossa ja vähennetään turvotusta, on välttämätöntä, että täytät hivenaineiden, erityisesti kaliumin ja magnesiumin, häviämisen.
 • Älä unohda mahdollista allergista reaktiota. Monet kasvit voivat aiheuttaa patologisia oireita ihmisillä, ja koska naisen immuunitoiminta pienenee kuukautisten aikana, sinun on oltava varovainen mainostettujen kansan korjaustoimenpiteiden osalta, jotka vähentävät turvotusta.

Useimmiten kansanparantajat suosittelevat päivittäisessä ruokavaliossa vähentää melonia, vesimelonia, karpaloita, kurkkuja, päärynöitä ja selleriä, jotta vähennetään turvotusta PMS: llä. Kaikilla näillä vihanneksilla ja hedelmillä on voimakas diureettinen vaikutus säilyttäen samalla positiivisen tasapainon vitamiineissa, hivenaineissa ja muissa olennaisissa aineissa kudoksissa.

Jotta nainen voisi välttää kasvojen, vatsan ja alaraajojen turvotusta, asiantuntijat suosittelevat seuraavia kansan korjaustoimenpiteitä:

 • Hyvä apu samankaltaisen ongelman takia juurihoidossa. 15 - 20 grammaa murskattua kasvia kaadetaan 1 litraan kiehuvaa vettä ja infusoidaan 12 tuntia. Tämä juomamäärä riittää naiselle kolmessa annoksessa. Infuusiota on suositeltavaa käyttää 30 minuuttia ennen ateriaa.
 • Tehokkain keino turvata turvotusta potilailla pidetään koivunlehtien ja knotweed-infuusiona. 20 grammaa kuivaa seosta kaada 500 ml kiehuvaa vettä, kiehauta alhaisella lämmöllä 30 minuuttia ja aseta sitten samaan aikaan. Levitä neuvoja aamulla ja illalla, 200 grammaa. Hoidon kulku on yleensä 5 - 7 päivää, mutta aikarajaa ei ole esitetty kirjallisuudessa.
 • Hyvin auttaa läsnäolo turvotus kuukautisten aikana ja keittäminen metsän kupyr. Juoman valmistusmenetelmä ei ole erityisen alkuperäinen. Tuore murskattu kasvi kaadetaan kiehuvaan veteen ja pidetään pari tuntia noin tunnin ajan. Tuloksena syntynyt työkalu laimennetaan keitetyllä vedellä suhteessa 1: 1 ja kestää 15-20 grammaa kolme kertaa päivässä.
 • Meidän ei pidä unohtaa suosituinta juomaa useimpien potilaiden keskuudessa - vihreää teetä. Se on erinomainen diureetti, varsinkin kun käytetään fenkolia. Samoin auttaa infuusio luonnonvaraisten ruusu.

Monet naiset ovat kiinnostuneita lääkäreistä, jos diureetti lisää kuukautisia. Lääkkeet ja luonnolliset diureetit vähentävät nestemäisen veren määrää, mikä johtaa sen viskositeetin kasvuun. Asiantuntijat huomauttavat, että diureettisten lääkkeiden käytön seurauksena voi olla kuukautisten puuttuminen, joten lisääntynyt verenvuoto tällaisten lääkkeiden käytöstä voi olla naisen yksilöllinen piirre.

Potilaan käyttämät lääkkeet voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Diureettilääkkeillä ja kansanhoitovälineillä, jotka lievittävät kudosten turvotusta PMS: llä, voi myös olla patologinen vaikutus naisen kehoon. Siksi naisen tulee hoitaa turvotusta kuukautisten aikana vain hänen hoitavan lääkärinsä valvonnassa.

PMS tai premenstruaalinen oireyhtymä hoidetuilla naisilla - ei-hormonaaliset ja hormonaaliset aineet

PMS tai premenstruaalinen oireyhtymä on syklisesti toistuva psyko-emotionaalisten ja somaattisten oireiden kompleksi, joka esiintyy premenstruaalisessa jaksossa. Sen vakavuusaste voi vaihdella ja aiheuttaa normaalin toiminnan häiriöitä.

Vakavia PMS-ilmentymiä esiintyy noin 4–8%: lla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Lähes 20 prosentissa tapauksista tarvitaan lääkehoitoa.

PMS: n hoito sisältää:

· Lääkehoito (ei-hormonaaliset ja hormonaaliset aineet).

PMS: n ei-farmakologinen käsittely

Potilaille, joille on diagnosoitu PMS, annetaan neuvoja elintapojen muutoksista. Paljon huomiota olisi kiinnitettävä täysimittaiseen uneen ja normaaliin työhön ja lepoon. Yön unen keston tulisi olla vähintään 7 (mieluiten 8) tuntia. Olisi vältettävä stressiä ja psyko-emotionaalista stressiä, fyysisiä ylikuormituksia. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus, jolla on kohtalainen intensiteetti ja kesto, on kuitenkin välttämättä oltava läsnä tilassa. On hyödyllistä kävellä, uida, lenkillä tai pyöräillä. Hoitava aerobic ovat suosittuja kuntokeskuksissa, joissa yhdistyvät usein vesihoito ja hieronta.

PMS: n oireiden poistamisessa on tärkeää syödä oikein. Päivittäisen valikon tulisi sisältää 25% proteiinia, 10% lipidejä ja 65% hiilihydraatteja. Suurin osa rasvasta tulisi käyttää tyydyttymättömien lipidien muodossa (kasviöljyt, kalan sisältämät rasvat). On tarpeen rajoittaa sellaisten elintarvikkeiden saantia, jotka voivat pahentaa PMS: n oireita. Näitä ovat esimerkiksi kahvi, kofeiinit ja elintarvikkeet (mukaan lukien suklaa). Ne lisäävät emotionaalista labiliteettia ja ahdistusta, mikä edistää kipujen esiintymistä rintarauhasissa.

Tapauksissa, joissa PMS: ään liittyy painonnousua, päänsärkyä ja nivelkipua, turvotusta, on välttämätöntä vähentää ruokasuolan kulutusta. On suositeltavaa käyttää vilja- tai leseiden leipää, enemmän vihanneksia ja hedelmiä, toisin sanoen monimutkaisia ​​hiilihydraatteja sisältäviä tuotteita. Samalla yksinkertaiset sokerit olisi rajoitettava tai poistettava kokonaan.

PMS ei-hormonaalinen hoito

PMS: n hoitoon tarkoitettujen ei-hormonaalisten aineiden joukosta käytetään seuraavia lääkeryhmiä:

· Vitamiini- ja kivennäisaineet

1. Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiini- ja mineraalivalmisteet ovat hyviä, koska potilaat eivät näe niitä lääkkeenä. Niiden tehokkuutta PMS: ssä on kuitenkin osoittanut erikoistutkimukset. Kalsiumkarbonaatti vähentää siten oireyhtymän psyko-emotionaalista komponenttia, parantaa ruokahalua ja vähentää vedenpidätystä. Magnesium Orotate vähentää turvotusta ja turvotuksen oireita. B-ryhmän vitamiinit, erityisesti B6, vähentävät neuropsykiatrisia ilmenemismuotoja. E-vitamiini vähentää maitorauhasen herkkyyttä ja epämukavuutta, lievittää turvotusta.

2. Diureetit

Diureettilääkkeiden (diureettien) käyttö on suositeltavaa PMS: n edemaattisessa muodossa sekä oireyhtymän kefalgisessa muunnoksessa, johon liittyy kallonsisäisen paineen lisääntyminen. Yleisimmin käytetty kaliumia säästävä diureetti on Veroshiron (Spironolactone), joka on aldosteroniantagonisti.

Aldosteroni on lisämunuaisen hormoni, joka edistää vedenpidätystä ja natriumia elimistössä. Verohpironilla on myös joitakin antiandrogeenisiä vaikutuksia, jotka voivat vähentää sellaisia ​​patologisia ilmentymiä kuin mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys. Yleensä spironolaktonia annetaan syklin 16-25 päivänä, kun tapahtuu voimakkain nesteen kertyminen. Verohspironia ei voi käyttää jatkuvasti, koska sivuvaikutuksia voi esiintyä uneliaisuuden, verenpaineen alenemisen, libidon pahenemisen, kuukautisten häiriöiden jne. Muodossa.

Masennuslääkkeinä PMS: lle käytetään lääkkeitä, jotka selektiivisesti inhiboivat serotoniinin takaisinottoa. Ne vähentävät taudin merkkejä, jos psyko-emotionaalinen komponentti hallitsee patologisen tilan oireita (masennus, ärtyneisyys, mielialan lability jne.). Masennuslääkkeiden joukossa Cipramil, Fluoksetiini ja Sertraliini ovat tehokkaimmat ja siedettävimmät.

Haittavaikutusten riskin vähentämiseksi näitä lääkkeitä määrätään ajoittaisina kursseina (2 viikkoa ennen odotettua kuukautiskiertoa). Masennuslääkkeiden ottaminen ensimmäisessä syklissä hoidon alusta voi vähentää PMS: n psyko-emotionaalisia, mutta myös joitakin somaattisia oireita, kuten rintakehän turvotusta ja virtsaamista. Masennuslääkkeitä tulisi hoitaa vain, jos on merkkejä ja psykiatriin kuultuaan, koska haittavaikutukset ovat mahdollisia - kuukautiskierron keston lyhentäminen, seksuaalisen pallon häiriöt. Lisäksi tämän lääkityksen aikana tarvitaan luotettavia ehkäisymenetelmiä, koska masennuslääkkeillä voi olla embryotoksisia ominaisuuksia.

4. Ei-steroidiset kipulääkkeet

Ei-steroidisilla tulehduskipulääkkeillä on antiprostaglandiiniaktiivisuutta, koska ne inhiboivat näiden aineiden synteesiä kehossa. Niiden käyttö on tarkoitettu premenstruaalisen oireyhtymän cephalgic-variantille ja muille PMS-muodoille, ja siihen liittyy lisääntynyt nesteen kertyminen. Jälkimmäisessä tapauksessa kipulääkkeet voivat poistaa tällaisia ​​turvotuksen merkkejä kuin kipua rintarauhasissa, alavatsassa, niveltulehduksessa. Yleensä NSAID-lääkkeet määrätään luteaalisessa vaiheessa. Ibuprofeenia, ketoprofeenia ja muita niihin perustuvia keinoja käytetään useimmin.

5. Homeopaattiset lääkkeet

Näillä lääkkeillä on monimutkainen vaikutus naisen kehon hormonaaliseen säätelyyn. Tämän seurauksena luodaan olosuhteet maitorauhasen normaaliin toimintaan patologisesti kohonneiden estrogeenitasojen absoluuttinen arvo pienenee. Paras käsi osoittautunut huume Mabyusten.

PMS-hormonihoito

Kuten tiedetään, premenstruaalisen oireyhtymän ilmenemismuodot liittyvät naisten kehon syklisiin hormonaalisiin muutoksiin. Siksi hormonihoidon patologia toteutetaan yhdellä tai toisella vaikutuksella sukupuolihormonien tasoon. Seuraavia hormonaalisia aineita käytetään tämän oireyhtymän hoitoon:

Progestiinilääkkeitä, myös progesteronia, käytetään usein PMS: n hoidossa, mutta tutkimustulosten mukaan tämän lääkeryhmän tehokkuus on alhainen. Todettiin, että Utrogestanilla (mikronisoitu progesteroni) on lievä positiivinen vaikutus. Sen vaikutus liittyy todennäköisesti progesteronin metaboliittien pitoisuuden kasvuun, mikä vaikuttaa myönteisesti keskushermoston toimintaan. Utrozhestania määrätään 16. - 25. päivästä. Gestageenien (Norethisterone, Medroxyprogesterone) synteettiset muodot ovat tehokkaampia, mikä vähentää somaattisten sairauksien vakavuutta, mutta ei poista patologian neuropsykiatrisia ilmenemismuotoja.

Danazol on edustava antigonadotropiini, joka vähentää estrogeenin pitoisuutta veressä ja estää ovulaation. Kuten havainnot ovat osoittaneet, sen käyttö mahdollistaa PMS: n poistamisen vähintään 85%: lla potilaista. Lääke poistaa tehokkaasti mastalgiaa. Danazolin käyttö on rajoitettu sen androgeenisten ominaisuuksien ja vastaavien sivuvaikutusten vuoksi, jotka ovat samanlaisia ​​kuin hyperandrogenismin merkit. Danatsolin anabolinen aktiivisuus voi johtaa ruumiinpainon nousuun. Ruokavalion pillerit

3. Gonadotropiinia vapauttavan tekijän agonistit

AGRF-lääkkeitä käytetään premenstruaalisen oireyhtymän hoitoon, koska ne estävät syklistä munasarjojen aktiivisuutta. Niiden avulla voit heikentää tai jopa pysäyttää PMS: n oireet. Seuraavat lääkkeet tunnetaan parhaiten:

PEG-agonistit vähentävät ilmavaivojen oireita, lievittävät päänsärkyä, poistavat masennuksen ja ärtyneisyyden vaikutukset. Gosereliinia injektoidaan ihon alle neljän viikon välein. Busereliinia annetaan lihakseen, myös kerran neljän viikon välein, tai annostellaan päivittäin nenäsumutteessa.

AGRF-hoidon kesto ei saa ylittää kuutta kuukautta. Muuten on lisääntynyt riski, että menopausaalisen oireyhtymän oireyhtymän kaltaiset haittavaikutukset ovat samankaltaisia. Näin ollen GRF-agonistit ovat riittävän tehokkaita PMS: lle, mutta ne tulisi määrätä vain, jos muista lääkehoidoista ei tule tuloksia.

Yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita käytetään usein PMS: n hoitoon. Heidän toimintansa perusta on ovulaation tukahduttaminen, joka teoreettisesti pitäisi edistää premenstruaalisen oireyhtymän eliminointia. Käytännön tulokset ovat kuitenkin melko ristiriitaisia.

Erilliset tutkimukset ovat osoittaneet, että hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vähentävät taudin psyko-emotionaalisia oireita, mukaan lukien masennuksen kehittymisen estäminen. Samaan aikaan jotkut asiantuntijat huomauttavat, että COC-lääkkeiden käyttö ei joskus heikennä oireiden vakavuutta, mutta saattaa jopa pahentaa niitä. Monet näiden aineiden edustajat sisältävät gestodeenia, desogesterolia, levonorgestreeliä tai norgestimaattia gestageenikomponenttina. Kaikilla näillä yhdisteillä on anti-estrogeenisiä ja androgeenisiä ominaisuuksia ja ne itse kykenevät aiheuttamaan PMS-klinikan kaltaisia ​​vaikutuksia.

Hormonaalinen lääke Yarina, jolla on merkittävä anti-mineralcorticoid-vaikutus, on nyt suosittu. Se koostuu etinyyliestradiolista ja progestiinidrospirenonista. Näiden yhdisteiden ominaisuudet voivat vähentää turvotusta ja ehkäistä nesteen kertymistä, mikä johtuu vähäisestä laihtumisesta, toisin kuin muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet. Drospirenoni on ominaisuuksiltaan samankaltainen kuin diureettinen Verospiron, joka selittää sen antiminerkalortikoidi- ja antiandrogeenisen aktiivisuuden. Vaikka se edistää natriumin ja veden erittymistä kehosta, kaliumin pitoisuus ei ole merkittävästi kasvanut (natriumantagonistina). Tämän ansiosta Yarinaa voidaan määrätä myös potilaille, joilla on munuaissairaus.

Niinpä Yarin ja muut yhdistetyt hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, jotka sisältävät gestageeni Drospirenonia, ovat optimaalinen ratkaisu premenstruaalisen oireyhtymän hoidossa. Näitä lääkkeitä ei ole vain korkean tehokkuuden, vaan myös sivuvaikutusten pienentyneen riskin takia, jotka jopa silloin, kun ne näyttävät itsestään poistuvan 1-2 syklin jälkeen, ja hyvä toleranssi.

Todettiin, että seitsemän vuorokauden tauko, jossa käytettiin drospirenonia sisältäviä COC-yhdisteitä, johtaa siihen, että PMS-oireet, kuten rintarauhasen itkeytyminen ja herkkyys, meteorismi, päänsärky, turvotus jne.. Jos COC: n teho on riittämätön, sen yhdistäminen masennuslääkkeiden kanssa on suositeltavaa.

johtopäätös

PMS on melko yleinen patologia lisääntymisikäisten naisten keskuudessa. Syndrooman ilmentyminen häiritsee naisen normaalia elämää, vähentää hänen suorituskykyään. Siksi PMS-hoito on edelleen kiireellinen kysymys. Edellä mainittujen patologisten hoitomenetelmien yhdistelmä mahdollistaa pääsääntöisesti hyvien tulosten saavuttamisen. Optimaalisen hoidon valinta riippuu PMS: n muodosta, vallitsevista oireista ja samanaikaisista sairauksista. Jos ilmenee patologisia oireita, ota yhteyttä gynekologiin ja hoito.

PMS Premenstruaalisen oireyhtymän syyt

PMS-premenstruaalisen oireyhtymän todennäköisin syy on syklin hormonaaliset muutokset. Kerran kuukaudessa 5-10 päivää ennen kuukautiskierron alkua estrogeenihormonit kertyvät naaraskehoon ja progesteroni. Niiden lukumäärän kasvu on epätasainen, ja yksi hormoni vaikuttaa negatiivisesti toiseen, jolloin PMS: n epämiellyttävät merkit näkyvät. Premenstruaalisella PMS-oireyhtymällä on noin 150 oireita. Sana "oireyhtymä" käännetään latinasta ja - oireiden kertymisestä. Luonnollisesti yksi nainen ei testaa kaikkia 150: ää itsestään, mutta jopa kymmenen heistä voi tehdä elämän vaikeaksi. PMS: n oireet, joiden pitäisi varoittaa: unettomuus, heikkous, uneliaisuus, sekavuus, väsymys, apatia, lisääntynyt tai vähentynyt ruokahalu, aggressiivisuus, kyyneleisyys, nämä ovat PMS: n psykologisia oireita. Fyysiset ilmenemismuodot ilmenevät päänsärkyinä, nenän verenvuotoina, vatsaontelon vatsakipu, ummetus, ilmavaivat, lämpötilan nousu, immuniteetin väheneminen ja sen seurauksena kurkkukipu tai kystiitti kehittyy.

Surullinen mutta totta: tutkimukset osoittavat, että naiset tekevät useimmat rikokset PMS-tilassa tai hallitsemattomassa aggressiossa. Monissa maissa rikoksentekijät, jotka ovat syyllistyneet rikokseen, ovat lieventävä tekijä. Lisääntynyt epäilyttävyys ja kontrollin menettäminen lisää psykoterapeuttiin vierailevien naisten määrää tänä aikana. Todettiin myös, että onnettomuuden todennäköisyys autolla ajon aikana nousee viisi kertaa. Suurin osa maanmiehistämme eivät pidä näitä ilmentymiä vakavina ja eivät mene lääkärin puoleen, koska he ovat vakuuttuneita siitä, että valerian- ja äitiyhdistys- tai analgin-tablettien lisäksi he eivät auta itseään. Euroopassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa olevat naiset ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että sairauksien kestämiseksi joka kuukausi on väärä taktiikka, ja he hyväksyvät Mabustin-kompleksin, kivennäisaineet, phytococktails ja bioadditit asiantuntijoiden neuvojen perusteella ja tuntevat ”sata prosenttia. Kun vaihdevuodet alkavat, PMS-ongelmat, jos et ota ajoissa toimenpiteitä nuoresta iästä, eivät kadota lainkaan. Tässä tapauksessa sairaudet jatkuvat jopa kuukautiskierron puuttuessa, ja asiantuntijat kutsuvat tätä transformoiduksi premenstruaaliseksi oireyhtymäksi. Tästä seuraa, että mitä aikaisemmin olet alkanut käsitellä tuskallisia tunteita, sitä parempi on terveydentila 40 vuoden jälkeen.

Miten käsitellä PMS: ää

Ensinnäkin sinun täytyy tarkistaa veren hormonit. Sitten lääkäri määrää hormonaalisia, vitamiini- ja kipulääkkeitä. Vitamiini-mineraalikompleksien koostumukseen tulisi kuulua ryhmän B vitamiinit, erityisesti pyridoksiinin (B6), jotka ovat tässä ryhmässä tehokkaimpia. B6-vitamiini rauhoittaa hermostoa, auttaa unettomuudessa, vähentää vatsakipua ja lihaksia. Sisältää elintarvikkeita, kuten maksa, kala, siipikarja, naudanliha, saksanpähkinät, banaanit, avokadot.
PMS-merkkien alkamiseen vaikuttaa myös kalsiumin ja magnesiumin puute. Mitä enemmän nainen kuluttaa kalsiumia, sitä vähemmän hän altistuu stressille, migreenille, aggressiivisuudelle, kaikille niille, jotka liittyvät PMS: ään. On osoitettu, että riittävän kalsiumin saaminen koko naisen elämästä auttaa välttämään tuhoavaa luun häviämistä myöhemmässä iässä. Kalsium ylläpitää myös verenpainetta normaalilla tasolla, jos ruokavalio on vähärasvainen. Kynsien hauraus, makuelementtien muutos antavat myös merkin kalsiumin puutteesta kehossa. Tutkijat ovat sopineet, että magnesiumin puute kehossa on toinen syy PMS: n kehittymiselle naisilla. Huumeiden ottaminen Mabusthen vähentää merkittävästi PMS: n merkkejä: ärtyneisyys, kyyneleisyys, masennus, väsymys. Keittämisen, jäätymisen ja jalostuksen aikana merkittävä osa magnesiumista vähenee. Rasvat ja makeat elintarvikkeet, valkoiset jauhotuotteet, alkoholi ovat magnesiumin "vihollisia". Ruoka, jossa on runsaasti monimutkaisia ​​hiilihydraatteja, on parempi korvata leivällä, spagetti, halva, pähkinät ja siemenet ovat hyödyllisiä. PMS: n merkkien vähentämiseksi ruokavalion tulisi sisältää kasviproteiineja sekä vaihdevuodet, jotka sisältävät palkokasveja, vihanneksia mikroelementeillä: kukkakaali, parsakaali, selleri, kurpitsa. Alkoholijuomat myötävaikuttavat kalsiumin ja magnesiumin suotautumiseen, säilyttävät nestettä elimistössä, tästä syystä turvotusta esiintyy. PMS-jakson aikana jopa pieni alkoholiannos aiheuttaa migreenihyökkäyksen. Lasillinen maitoa, jossa on hunajaa yöllä, auttaa täyttämään kahden tärkeän elementin: magnesiumin ja kalsiumin puutteen. Sairauden aikana älä ryntäisi ottamaan analginia tai valeriania. Vapauta PMS: n ilmenemismuodot auttamaan folk-korjaustoimenpiteitä. Munuainen teetä, punaherukkalehdet, horsetail, äiti, piparminttu - täysin selviytyvät tästä ongelmasta. Gynekologit suosittelevat seksiä useammin, koska orgasmi lievittää lihasten jännitystä, parantaa verenkiertoa lantion elimissä.