Kuukautiskierron säätäminen

Naisten lisääntymisjärjestelmä on monimutkainen ja hyvin herkkä mekanismi. Kuukautiskierto on indikaattori tämän mekanismin toiminnasta. Syklin stabiilisuus, kuukautiskierron normaali kesto, verenvuodon taso, joka ei ylitä normia - nämä tekijät osoittavat terveellisen ja asianmukaisen toiminnan paitsi lisääntymisjärjestelmälle myös koko organismille. Kaikki kuukautiskierron häiriöt osoittavat kehon toimintahäiriön ja tarpeen käydä lääkärissä.

Naisten lisääntymisjärjestelmä on monimutkainen ja hyvin herkkä mekanismi. Kuukautiskierto on indikaattori tämän mekanismin toiminnasta. Syklin stabiilisuus, kuukautiskierron normaali kesto, verenvuodon taso, joka ei ylitä normia - nämä tekijät osoittavat terveellisen ja asianmukaisen toiminnan paitsi lisääntymisjärjestelmälle myös koko organismille. Kaikki kuukautiskierron häiriöt osoittavat kehon toimintahäiriön ja tarpeen käydä lääkärissä.

Syklin taajuus määräytyy sääntelyn avulla (latinalaisesta säätötilasta). Tämä termi merkitsee hormoneja tuotannon, munien kypsymisen, endometriumin muutosten järjestystä ja - joko muita hormonaalisia muutoksia, jotka ovat tarpeen sikiön asianmukaiseen kehittymiseen, tai ylimääräisen veren ja liman hylkäämistä ja uuden syklin alkamista.

Kuukautiskierron säätötasot

Kuukautiskierron säätäminen on samanlainen kuin hierarkia - korkeimmat tasot johtavat alempien työhön. Sääntelyprosessi alkaa aivojen lähettämästä pulssista, kulkee hypotalamuksen ja aivolisäkkeen läpi, sitten se vaikuttaa munasarjoihin, stimuloi munien kypsymistä ja päättyy endometriumiin. Joten, mikä on tärkeä rooli kuukautiskierron säätelyssä?

Syklin ensimmäinen ja korkein säädön taso on aivokuori. Silloin suurin osa syklin epäonnistumisesta aiheuttaa psykologista luonnetta. Vahva stressi, haluttomuus tai pelko tulla raskaaksi, ensimmäinen psykologinen tunnelma viivästymisestä, joka johtuisi muuten lomasta tai häät - kaikki nämä psykologiset tekijät vaikuttavat aivokuoreen, mistä käsky hormonien tuotannon lopettamiseksi on alhaisimmalla tasolla (hypotalamus). Syynä syklin epäonnistumiseen ensimmäisellä tasolla voi olla myös aivovamma, joka vaikuttaa aivokuoren toimintaan.

Toisella tasolla on hypotalamus - pieni alue, joka vastaa kehon neuroendokriinistä toimintaa. Tämän alueen erillinen alue, aivolisäke on mukana syklin säätelyssä. Tämä vyöhyke on vastuussa follikkelia stimuloivien hormonien (syklin ensimmäisen vaiheen hormoneista, jotka edistävät follikkelien kypsymistä) erittymisestä ja luteinisoinnista (keltaisen kehon vaiheen hormonit, ne ovat myös LH).

Kolmas taso on aivolisäkkeen käytössä, jonka pääasiallisena tehtävänä on kasvuhormonien tuotanto. Kuukautiskiertoon kuuluu aivolisäkkeen etummainen lohko, joka on vastuussa tuotettujen hormonien tasapainosta, jotka ovat välttämättömiä munan oikean kypsymisen ja sikiön normaalin kehittymisen kannalta, kun kyseessä on hedelmöitys.

Neljännen tason paikka on munasarjojen käytössä. Kudoksen kypsyminen ja repeämä, munan vapautuminen munanjohtoon (ovulaatio), sen jälkeinen corpus luteumin tuotanto, steroidien tuotanto.

Lopuksi viides, alin sääntely on sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet sekä rintarauhaset. Ovulaation jälkeen näissä elimissä esiintyy syklisiä muutoksia (lähinnä nämä muutokset koskevat endometriumia), jotka ovat tarpeen sikiön ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Jos kananmunaa ei ole lannoitettu, sykli päättyy ylirasituksen hylkäämiseen ja sukuelinten palauttamiseen ”alkuperäiseen asentoon”, jonka jälkeen sykli alkaa uudelleen.

Kuukautiskierron hormonaalinen säätely

Follikulaarisen vaiheen aikana follikkelia stimuloivat hormonit (FSH), joita erittävät aivolisäkkeen etupää, edistävät munasarjojen estradiolihormonin tuotantoa. Tämä puolestaan ​​aiheuttaa muutoksia endometriumissa - turvotuksessa, seinien sakeutumisessa. Kun veressä saavutetaan tietty estradiolitaso, follikkeli rikkoutuu, ja kypsä muna lähtee munasarjasta.

Luteaalifaasin alkamisen aikana ruoste- tun follikkelin jäljellä olevissa soluissa alkaa tuottaa keltaista runkoa. Tähän prosessiin liittyy estradiolin ja progesteronin tuotanto, raskaushormoni.

Jos käsitystä ei tapahdu, corpus luteum siirtyy kehitysvaiheeseen. Hormonien taso laskee, ja sen myötä sikiön kehitykselle välttämätön hormonaalinen tuki häviää. Muutokset endometriumissa myös kääntyvät. Veren ja liman hylkääminen vähentää endometriumin seinämien paksuutta, minkä jälkeen hormonien tuotanto alkaa uudelleen.

Menstruatiokierros kuukautiskierron aikana

Lisääntymisjärjestelmän säätely on erittäin monimutkainen prosessi. Sen kuvaaminen ja selittäminen sanoilla on vaikeaa. Suuri määrä lääketieteellisiä termejä vaikeuttaa entisestään henkilön käsitystä lääkkeestä. Alla oleva kaavio, joka koostuu kuvaajasta kuukautiskierron vaiheista ja hormonaalista säätelyä kuvaavasta kaaviosta, osoittaa selvästi kuukautiskierron virtauksen ja tekee tiedon havainnon yksinkertaiseksi ja selkeäksi.

Mikä on kuukautiskierron säätely?

Naisten lisääntymiselinten muutokset, jotka johtavat verisen luonteen poistumiseen emättimestä - tämä on kuukautiskierto. Kuukautiskierron säätötasot voivat ilmetä eri tavoin eri naisilla, koska tämä riippuu organismin yksilöllisyydestä.

Kuukautiskiertoa ei ole vahvistettu välittömästi, mutta vähitellen se ilmenee koko naisen elinkaaren aikana. Useimmissa tapauksissa lisääntymisjakso alkaa 12–13 vuotta ja päättyy 45–50 vuotta. Syklin kesto on 21–35 päivää. Itse kuukautisten kesto on kolmesta seitsemään päivään. Veren menetys kuukautisten aikana on noin 50-150 ml.

Tähän päivään mennessä aivokuori ei ole täysin tutkittu. Mutta se, että henkiset ja emotionaaliset kokemukset vaikuttavat voimakkaasti kuukautisten säännöllisyyteen, nähdään ja vahvistetaan. Stressi voi aiheuttaa sekä itse verenvuodon, joka näkyy aikataulun ulkopuolella, että viive. On kuitenkin tapauksia, joissa onnettomuuden jälkeen loukkaantuneet naiset ovat pitkäaikaisessa koomassa, eikä syklin säännöllisyysmallia häiritä. Eli kaikki riippuu organismin yksilöllisyydestä.

Menstruaatiotasojen tasot

Monien tutkimusten tulosten mukaan asiantuntijat voivat tänään väittää, että syklin sääntely on jaettu viiteen tasoon:

Taso 1

Syklin säätelyä edustaa aivokuori. Se säätelee valinnan lisäksi kaikkia prosesseja yleensä. Ulkopuolelta tulevien tietojen avulla määräytyy emotionaalinen tila. Sekä tilanteen muutokset ovat läheisesti yhteydessä naisen psyyken tilaan.

Vaikean kroonisen stressin alkuperä vaikuttaa suuresti ovulaation esiintymiseen ja sen ajanjaksoon. Kun ulkoiset tekijät vaikuttavat negatiivisesti, kuukautiskierron aikana tapahtuu muutoksia. Esimerkkinä voidaan mainita amenorrea, joka esiintyy usein sodan aikana naisilla.

Taso 2

Hypotalamus on mukana toisessa sääntelytasossa. Hypotalamus on kokoelma herkkiä soluja, jotka tuottavat hormoneja (liberiini sekä vapauttava tekijä). Niillä on vaikutusta toisen tyyppisen hormonin tuotantoon, mutta se on jo adenohypofyysi. Se sijaitsee aivolisäkkeen edessä.

Neurokarkkien ja muiden hormonien tuotannon aktivoituminen tai sen inhibitio vaikuttaa voimakkaasti:

 • välittäjäaineiden;
 • endorfiinien;
 • dopamiini;
 • serotoniinin;
 • noradrenaliinia.

Hypotalamuksessa tuotetaan aktiivisesti vasopressiiniä, oksitosiinia ja antidiureettista hormonia. Niitä tuottaa aivolisäkkeen takaosa, jota kutsutaan neurohypofyysi.

Taso 3

Aivolisäkkeen eturauhasen solut ovat aktiivisesti mukana kolmannessa sääntelytasossa. Aivolisäkkeen kudoksissa syntyy tietty määrä gonadotrooppisia hormoneja. Ne stimuloivat munasarjojen asianmukaista hormonaalista toimintaa. Kuukautiskierron hormonaalinen säätely on melko monimutkainen prosessi. Osallistu siihen:

 • luteotrooppiset hormonit (vastuussa rintarauhasen kasvun aktivoitumisesta sekä imetyksestä);
 • luteinisoivat hormonit (stimuloivat kypsien follikkelien ja munasolujen kehittymistä);
 • hormonit, jotka stimuloivat follikkelin kehittymistä (niiden avulla follikkeli kasvaa ja kypsyy).

Gonadotrooppisten hormonaalisten aineiden tuottamiseksi adenohypofyysi on vastuussa. Nämä hormonit ovat vastuussa sukupuolielinten asianmukaisesta toiminnasta.

Taso 4

Munasarjat ja niiden työ kuuluvat neljännelle sääntelytasolle. On tunnettua, että kypsä muna kypsyy munasarjoissa ja vapautuu (ovulaation aikana). Ja myös sukupuolihormonien tuotanto.

Follikkelia stimuloivien hormonien vaikutuksesta munasarjassa kehittyy munasolun pääasiallinen follikkeli munasoluissa. FSH pystyy stimuloimaan estrogeenin tuotantoa, joka on vastuussa kohdun prosesseista sekä emättimen ja rintarauhasen moitteettomasta toiminnasta.

Ovulaation prosessissa luteinisoivat ja follikkelia stimuloivat hormonit osallistuvat tehokkaaseen progesteronin tuotantoon (tämä hormoni vaikuttaa corpus luteumin tehokkuuteen).

Kehittyvät prosessit munasarjoissa esiintyvät syklisesti. Niiden säätely tapahtuu yhteyksien muodossa (suora ja käänteinen) hypotalamuksen ja aivolisäkkeen kanssa. Esimerkiksi, jos FSH: n taso kasvaa, tapahtuu kypsymisen ja follikkelin kasvun syntyminen. Tämä lisää estrogeenin pitoisuutta.

Progesteronin kerääntymisen myötä LH: n tuotanto vähenee. Naisten sukupuolihormonien kehittyminen aivolisäkkeen ja hypotalamuksen avulla aktivoi kohdussa esiintyviä prosesseja.

Taso 5

Menstruaalisen säätelyn viides taso - viimeinen taso, jossa munanjohtimet, kohdun itsensä, sen putket ja emättimen kudokset ovat mukana. Kohtuun, erityisiä muutoksia tapahtuu hormonaalisia vaikutuksia. Muutokset tapahtuvat endometriumissa, mutta kaikki riippuu kuukautiskierron vaiheesta. Monien tutkimusten tulosten mukaan syklin neljä vaihetta erotetaan:

Jos naisella on lisääntymisikä, kuukautisten jakaminen tulee tapahtua säännöllisesti. Kuukautisten tulisi normaaleissa olosuhteissa olla runsaita, kivuttomia tai lieviä epämukavuutta. 28 päivän jakson keston osalta se on 3-5 päivää.

Kuukautiskierron vaiheet

Naisten kehossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että sillä on tietty määrä nais- ja mieshormoneja. Niitä kutsutaan androgeeneiksi. Kuukautiskierron säätelyssä oli mukana enemmän sukupuolihormoneja. Jokainen kuukautiskierto on kehon valmistelu tulevaa raskautta varten.

Naisen kuukautiskierrossa on tietty määrä vaiheita:

Ensimmäinen vaihe

Ensimmäinen vaihe sisältää follikkelin. Ilmentymisen aikana muna kehittyy, kun taas vanha endometriumin kerros hylätään - näin kuukautiset alkavat. Kun kohdun supistuminen kipu oireet näkyvät vatsan alareunassa.

Kehon ominaisuuksista riippuen joillakin naisilla on kuukautiskierto, joka on kaksi päivää ja toiset jopa seitsemän päivää. Syklin ensimmäisellä puoliskolla follikkelia kehittyy munasarjoissa ajan myötä hedelmöittäväksi valmistettu muna. Tätä prosessia kutsutaan ovulaatioksi. Tarkasteltavana olevan vaiheen kesto on 7–22 päivää. Se riippuu kehosta.

Ensimmäisessä vaiheessa ovulaatiota esiintyy useammin 7. ja 21. päivän välillä. Munan kypsyminen tapahtuu päivänä 14. Seuraavaksi muna siirtyy kohdun putkiin.

Toinen vaihe

Corpus luteumin ulkonäkö esiintyy toisen vaiheen aikana, juuri ovulatoinnin jälkeen. Follikkelia, joka on räjähtänyt, muunnetaan corpus luteumiksi, se alkaa tuottaa hormoneja, myös progesteronia. Hän vastaa raskaudesta ja sen tuesta.

Toisen vaiheen aikana kohdun limakalvo paksuu kohdussa. Näin valmistellaan hedelmöittyneen munan käyttöönottoa. Yläkerros rikastetaan ravintoaineilla. Yleensä tämän vaiheen aika on noin 14 päivää (ensimmäinen pidetään ovulaation jälkeisenä päivänä). Jos lannoitusta ei tapahdu, purkaa kuukausi. Niin valmistettu endometrium tulee ulos.

Useimmissa tapauksissa kuukautiskierto alkaa purkauksen ensimmäisestä päivästä. Tästä syystä kuukautiskiertoa pidetään ensimmäisen purkautumispäivän jälkeen - seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään saakka. Normaaleissa olosuhteissa kuukautiskierto voi vaihdella 21 päivästä 34 päivään.

Jos munan ja siittiöiden tapaaminen tapahtuu - hedelmöitys tapahtuu. Seuraavaksi muna siirtyy lähemmäksi kohdun seinää, jossa on paksu endometriumkerros ja kiinnittyy siihen (kasvaa). Munasolun esiintyminen. Sen jälkeen naarasrunko rakennetaan uudelleen ja alkaa tuottaa suuria määriä hormoneja, joiden pitäisi olla mukana eräänlaisessa kuukautiskierrossa koko raskauden ajan.

Luonnollisen hormonaalisen väliintulon avulla tulevan äidin keho on valmis tulevaan syntymään.

Epäsäännöllisten kuukautiskierron syyt

Syyt, jotka aiheuttavat kuukautisten häiriöitä naisilla, ovat hyvin erilaisia:

 • hormonikorvaushoidon jälkeen;
 • komplikaatiot sukuelinten sairauksien jälkeen (munasarjasyöpä, kohdun myoma, endometrioosi);
 • diabeteksen vaikutukset;
 • seuraukset aborttien ja keskenmenojen jälkeen;
 • kroonisten ja akuuttien tavallisten tartuntatautien seuraukset, mukaan lukien sukupuoliyhdistyksellä välittyvät infektiot;
 • lantion elinten tulehdus (endometriitti, salpingo-ooforiitti);
 • väärässä järjestyksessä spiraali kohdun sisällä;
 • komplikaatiot kilpirauhasen yhteydessä esiintyvien endokriinisten tautien samanaikaisen käytön jälkeen, lisämunuaiset;
 • esiintyy usein stressaavia tilanteita, henkistä traumaa, aliravitsemusta;
 • munasarjojen häiriöt (ne ovat synnynnäisiä ja hankittuja).

Rikkomukset ovat erilaisia, kaikki riippuu organismin yksilöllisyydestä ja sen ominaisuuksista.

Viestintä kuukautiskierroksesta ovulaation kanssa

Sisäiset kelatut seinät peitetään erityisellä solukerroksella, ja niiden yhdistelmää kutsutaan endometriumiksi. Syklin ensimmäisen puoliskon kulkiessa ennen ovulaation alkamista endometriumin solut kasvavat ja jakautuvat, lisääntyvät. Ja puolet syklistä endometriumin kerros muuttuu paksuksi. Kohdun seinät valmistautuvat hedelmöittyneen munan hyväksymiseen.

Ovulaation alkamisen aikana, progesteronin vaikutuksesta, solut muuttavat niiden toimivuutta. Solunjakautumisprosessi pysähtyy ja korvataan erityisellä salaisuudella, joka helpottaa hedelmöittyneen muna-zygootin kasvua.

Jos hedelmöitys ei ole tapahtunut ja endometrium on kehittynyt hyvin, tarvitaan suuria progesteronin annoksia. Jos solut eivät saa sitä, vasokonstriktio alkaa. Kun ruokintakudokset heikkenevät - he kuolevat. Syklin loppupuolella, 28. päivänä, astiat räjähtivät ja veri ilmestyy. Sen avulla endometrium pestään pois kohdusta.

5-7 päivän kuluttua räjähtävät verisuonet palautetaan ja uusi endometrium ilmestyy. Kuukautinen virtaus laskee ja pysähtyy. Kaikki toistaa - tämä on seuraavan syklin alku.

Amenorrea ja sen ilmenemismuodot

Amenorrea voi ilmentää kuukautisten puuttumista kuuden kuukauden ajan tai jopa enemmän. Amenorreaa on kahdenlaisia:

 • väärä (useimmat sykliset muutokset lisääntymisjärjestelmässä esiintyvät, eikä verenvuotoa ole);
 • totta (ilman syklisten muutosten puuttumista paitsi naisten lisääntymisjärjestelmässä myös koko kehossaan).

Väärän amenorrean vuoksi verenvirtaus häiriintyy, tässä tapauksessa atresia voi ilmetä eri vaiheissa. Komplikaatio voi olla monimutkaisempien tautien esiintyminen.

Todellinen amenorrea tapahtuu:

Ensisijaisen patologisen amenorrean kohdalla ei ehkä ole merkkejä kuukautisista jopa 16 tai 17-vuotiailla. Toissijaisen patologian avulla kuukautiset lakkaavat naisista, joilla on kaikki kunnossa.

Tytöissä havaitaan fysiologisen amenorrean merkkejä. Kun systeemistä nivelsideä ei ole, aivolisäkkeen-hypotalamus. Mutta raskauden aikana havaitaan myös fyysistä amenorreaa.

Luento 16: nykyaikainen käsitys kuukautiskierron neuroendokriinisestä kontrollista

Moderni kuukautiskierron teoria.

Kuukautisen toiminnan säätely.

Gonadotrooppiset ja munasarjashormonit.

Morfologiset muutokset munasarjoissa ja endometriumissa.

Munasarjojen ja kohdun sykli.

Toiminnalliset diagnostiset testit.

Naisen elinaika.

Ympäristön vaikutus naisen kehon kehitykseen.

Ei ole oikein puhua kuukautiskierrosta, vaan lisääntymisjärjestelmästä, joka on muiden tavoin funktionaalinen järjestelmä (Anokhinin mukaan, 1931), ja se näyttää toimivan aktiivisuuden vain hedelmällisessä iässä.

Toiminnallinen järjestelmä on kiinteä muoto, joka sisältää keski- ja oheisliitännät ja toimii palautteen perusteella käänteisellä afferentaatiolla lopullisen vaikutuksen mukaan.

Kaikki muut järjestelmät tukevat homeostaasia, ja lisääntymisjärjestelmä tukee lisääntymistä - ihmiskunnan olemassaoloa.

Järjestelmän toiminnallinen toiminta saavuttaa 16-17 vuotta. 40-vuotiaana lisääntymistoiminto on hiipumassa, ja 50-vuotiaana hormonaalinen toiminta häipyy.

Kuukautiskierto on monimutkainen, rytmisesti toistuva biologinen prosessi, joka valmistelee naisen raskauden.

Kuukautiskierron aikana kehossa tapahtuu säännöllisiä muutoksia ovulaation seurauksena ja seurauksena on kohdun verenvuoto. Kuukausittaista, syklisesti esiintyvää kohdun verenvuotoa kutsutaan kuukautiskierroksiksi (latinalaisista. Menstruus - kuukausittain tai sääntely). Menstruaalisen verenvuodon ilmaantuminen osoittaa fysiologisten prosessien loppumisen, jotka valmistavat naisen kehon raskauteen ja munan kuolemaan. Kuukautiskierto on kohdun limakalvon funktionaalisen kerroksen hylkääminen.

Kuukautiset toiminnot - kuukautiskierron ominaisuudet naisen tietyn ajanjakson aikana.

Sykliset kuukautiskierron muutokset alkavat tytön kehossa murrosiässä (7-8–17-18 vuotta). Tällä hetkellä lisääntymisjärjestelmä kypsyy, päättyy naispuolisen kehon fyysiseen kehitykseen - kehon kasvuun pituudella, putkimaisen luun kasvualueiden luutumisesta; rasvakudoksen ja lihaskudoksen kehon ja jakauman muodostaa naaraslaji. Ensimmäiset kuukautiset (kuukautiset) esiintyvät yleensä 12–13-vuotiaina (± 1,5-2 vuotta). Sykliset prosessit ja kuukautiskierto jatkuu jopa 45-50 vuotta.

Koska kuukautiset ovat kuukautiskierron kaikkein voimakkain ulkoinen ilmentymä, sen kesto määritetään perinteisesti menneisyyden ensimmäisestä päivästä seuraavan kuukautisten 1. päivään.

Fysiologisen kuukautiskierron merkit:

kesto on vähintään 21 ja enintään 35 päivää (60% naisista on 28 päivää);

syklisyys, syklin kesto on vakio;

kuukautisten kesto 2-7 päivää;

kuukautisten veren menetys 50-150 ml;

6) elimistön yleisen kunnon tuskallisten ilmenemismuotojen ja häiriöiden puuttuminen.

Kuukautiskierron säätäminen

Lisääntymisjärjestelmä on järjestetty hierarkkisesti. Siinä on viisi tasoa, joista kullakin säännellään takaisinkytkentäjärjestelmällä:

1) aivokuori;

2) subkortikaaliset keskukset, jotka sijaitsevat pääasiassa hypotalamuksessa;

3) aivojen lisäys - aivolisäke;

4) sukupuolirauhaset - munasarjat;

5) perifeeriset elimet (munanjohtimet, kohtu ja emätin, rintarauhaset).

Perifeeriset elimet ovat ns. Kohdeelimiä, koska niissä esiintyy spesifisiä hormonaalisia reseptoreita, ja ne reagoivat selkeimmin munasarjoissa tuotettujen sukupuolihormonien vaikutukseen kuukautiskierron aikana. Hormonit vuorovaikutuksessa sytosolisten reseptorien kanssa stimuloivat ribonukleoproteiinien (c-AMP) synteesiä, edistävät solujen kasvun lisääntymistä tai estämistä.

Naisten kehossa esiintyvät sykliset toiminnalliset muutokset ryhmitellään perinteisesti useisiin ryhmiin:

muutokset hypotalamuksessa - aivolisäke, munasarjat (munasarjasykli);

kohdun ja pääasiassa sen limakalvon (kohdun aikana).

Tämän lisäksi esiintyy syklisiä muutoksia koko naisen kehossa, joka tunnetaan kuukautiskierrona. Ne ilmentyvät keskushermoston aktiivisuuden, aineenvaihduntaprosessien, sydän- ja verisuonijärjestelmän toiminnan, lämmönsäätelyn jne.

Ensimmäinen taso Aivokuoren.

Aivokuoressa ei ole vahvistettu lisääntymisjärjestelmän toimintaa säätelevän keskuksen paikallistamista. Kuitenkin ihmisen aivokuoren kautta, päinvastoin kuin eläimet, taustalla olevat alueet vaikuttavat ulkoiseen ympäristöön. Säätö tapahtuu amyloidisten ytimien avulla (jotka sijaitsevat isojen pallonpuoliskojen paksuudessa) ja limbisen järjestelmän avulla. Kokeessa amyloidisen ytimen sähköinen stimulaatio aiheuttaa ovulaatiota. Ilmastonmuutoksen aiheuttamissa stressaavissa tilanteissa työn rytmi rikkoo ovulaatiota.

Aivokuoressa olevat aivorakenteet havaitsevat impulsseja ulkoiselta ympäristöltä ja välittävät ne neurotransmitterien kautta hypotalamuksen neurosekretorisiin ytimiin. Neurotransmitterit sisältävät dopamiinin, norepinefriinin, serotoniinin, indolin ja uuden luokan morfiinimaisia ​​opioidien neuropeptidejä - endorfiinit, enkefaliinit, donorfiinit. Toiminto - säätelevät aivolisäkkeen gonadotrooppista toimintaa. Endorfiinit estävät LH: n eritystä ja vähentävät dopamiinin synteesiä. Naloksoni - endorfiinien antagonisti - johtaa GT-RG: n erityksen voimakkaaseen nousuun. Opioidien vaikutus tapahtuu muuttamalla dopamiinin pitoisuutta.

Toinen taso on hypotalamuksen aivolisäkkeen alue

Hypotalamus on diencephalonin jako, ja useiden hermojohdinten (aksonien) avulla se on yhdistetty aivojen eri osiin, minkä vuoksi keskusaktiivisuutta säännellään. Lisäksi hypotalamus sisältää reseptoreita kaikille perifeerisille hormoneille, mukaan lukien munasarjat (estrogeeni ja progesteroni). Näin ollen hypotalamus on eräänlainen siirtopiste, jossa monimutkaiset vuorovaikutukset tapahtuvat elimistöstä ympäristöön tulevien impulssien ja toisaalta perifeeristen endokriinisten rauhasten hormonien vaikutusten välillä.

Hypotalamuksen hermokeskuksissa sijaitsevat naiset, jotka säätelevät kuukautisten toimintaa naisilla. Hypotalamuksen valvonnassa on aivojen lisäyksen toimintaa - aivolisäkettä, jonka etupuolella on gonadotrooppisia hormoneja, jotka vaikuttavat munasarjojen toimintaan, sekä muita trooppisia hormoneja, jotka säätelevät useiden perifeeristen endokriinisten rauhasien (lisämunuaisen kuoren ja kilpirauhasen) toimintaa.

Hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmä yhdistetään anatomisiin ja toiminnallisiin yhteyksiin, ja se on kiinteä kokonaisuus, jolla on tärkeä rooli kuukautiskierron säätelyssä.

Hypotalamuksen kontrolloiva vaikutus adenohypofyysin etummaiseen lohkoon suoritetaan erittämällä neurohormoneja, jotka ovat pienimolekyylipainoisia polypeptidejä.

Neurohormoneja, jotka stimuloivat aivolisäkkeen trooppisten hormonien vapautumista, kutsutaan vapauttaviksi tekijöiksi (vapautuminen) tai liberiiniksi. Tämän lisäksi on myös neurohormoneja, jotka estävät trooppisten neurohormonien vapautumista - statiinit.

RG-LH: n erittyminen on ohjelmoitu geneettisesti ja tapahtuu tietyssä sykkivässä tilassa taajuudella 1 kerran tunnissa. Tätä rytmiä kutsutaan tsirkharalnyksi (kello).

Sirroorinen rytmi vahvistettiin suoralla LH: n mittauksella aivolisäkkeen portaalijärjestelmässä ja jugulaarisessa laskimossa naisilla, joilla oli normaali toiminta. Näiden tutkimusten avulla voitiin perustella hypoteesi siitä, että RG-LH: n rooli on lisääntymisjärjestelmän toiminnassa.

Hypotalamus tuottaa seitsemän vapauttavaa tekijää, jotka johtavat vastaavien trooppisten hormoneiden vapautumiseen aivolisäkkeen etuosassa:

somatotrooppinen vapauttava tekijä (SRF) tai somatoliberiini;

adrenokortikotrooppinen vapauttamistekijä (ACTH-RF) tai kortikoliberiini;

tyrotrooppinen vapauttava tekijä (TRF) tai thyroliberiini;

follikkelia stimuloiva vapauttava tekijä (FSH-RF) tai folliberiini;

luteinisoiva vapauttava tekijä (LRF) tai luliberiini;

prolaktiinia vapauttava tekijä (PRF) tai prolaktioliberiini.

Mainituista vapauttamistekijöistä kolme viimeistä (FSH-RF, L-RF ja P-RF) liittyvät suoraan kuukautisten toiminnan toteutukseen. Kolmen vastaavan hormonin - gonadotropiinien vapautuminen adenohypofyysiin - auttaa niiden avulla, koska niillä on vaikutusta sukupuolirauhasiin.

Tekijät, jotka estävät trooppisten hormonien vapautumista adenohypofyysi, statiinit, ovat tähän mennessä löytäneet vain kaksi:

somatotropiniinitekijä (CIF) tai somatostatiini;

prolaktiinin estävä tekijä (MIF) tai prolaktiostatiini, joka liittyy suoraan kuukautisten toiminnan säätelyyn.

Hypotalamukset neurohormonit (liberiinit ja statiinit) tulevat aivolisäkkeeseen jalkojen ja portaalien kautta. Tämän järjestelmän ominaispiirre on veren virtauksen mahdollisuus molempiin suuntiin, minkä vuoksi takaisinkytkentämekanismi toteutetaan.

WG-LH: n vapautumisen circhoral-tila muodostuu murrosiässä ja on indikaattori hypotalamisten neurostrukturien kypsyydestä. Estradiolilla on selvä rooli PH-LH: n vapautumisen säätelyssä. Ennakoivassa jaksossa veressä olevan estradiolin maksimitason taustalla WG-LH: n vapautumisen suuruus on paljon suurempi varhaisessa foliculiini- ja luteaalifaasissa. On osoitettu, että thyroliberiini stimuloi prolaktiinin vapautumista. Dopamiini estää prolaktiinin eritystä.

Kolmas taso on aivolisäkkeen etummainen lohko (FSH LH, prolaktiini)

Aivolisäke on kaikkein monimutkaisin rakenne ja funktionaalisesti endokriininen rauha, joka koostuu adenohypofyysistä (anterior-lobe) ja neurohypofyysi (anterior-lobe).

Adenohypophysis erittää gonadotropiinia hormoneja, jotka säätelevät toimintaa munasarja ja rintarauhasiin: Lutropiinin (luteinisoivan hormonin, LH), follitropiini (follikkelia stimuloiva hormoni, FSH), prolaktiini (PRL) ja somatotropiini (kasvuhormoni) Kortikotropiinivapauttajatekijä (ACTH), tyreotropiini (TSH).

Aivolisäkkeen syklissä on kaksi funktionaalista faasia - follikulaarinen, joilla on vallitseva FSH: n eritys ja luteaali, ja LH: n ja PrL: n hallitseva erittyminen.

FSH stimuloi follikkelien kasvua munasarjassa, granulosa-solujen lisääntyminen yhdessä LH: n kanssa stimuloi estrogeenin vapautumista, lisää aromataasipitoisuutta.

LH: n lisääntynyt erittyminen kypsässä dominoivassa follikkelissa aiheuttaa ovulaatiota. Sitten LH stimuloi progesteronin erittymistä corpus luteumiin. Prolaktiinin ylimääräisen vaikutuksen määrittelee corpus luteumin aamunkoitto.

Prolaktiini yhdessä LH: n kanssa stimuloi progesteronin synteesiä corpus luteumissa; Sen tärkein biologinen rooli on rintarauhasen kasvu ja kehittyminen sekä imetyksen säätely. Lisäksi sillä on rasvaa mobilisoiva vaikutus ja alentaa verenpainetta. Prolaktiinin lisääntyminen elimistössä johtaa kuukautiskierron häiriöihin.

Tällä hetkellä on havaittu kahdenlaisia ​​gonadotropiinien eritystä: tonic, edistämällä follikkelien kehittymistä ja niiden estrogeenien tuotantoa, ja syklinen, mikä takaa muutoksen alhaisen ja korkean hormonipitoisuuden vaiheissa ja erityisesti niiden preovuloiva huippu.

Gonadotropiinien pitoisuus adenohypofyysissä vaihtelee syklin aikana - FSH: n huippu on syklin seitsemäntenä päivänä ja LH: n ovulaatiopiikki 14. päivään mennessä.

Neljäs taso - munasarjat

Munasarja on itsenäinen hormonitoiminta, eräänlainen biologinen kello naisen kehossa, joka toteuttaa palautemekanismin.

Munasarja suorittaa kaksi päätehtävää - generatiivinen (follikkelien kypsyminen ja ovulaatio) ja endokriini (steroidihormoneiden synteesi - estrogeeni, progesteroni ja pieni määrä androgeenejä).

Follikulogeneesin prosessi tapahtuu munasarjassa jatkuvasti, alkaen synnytysjaksosta ja päättyy postmenopausaalisille naisille. Samaan aikaan jopa 90% follikkelista leikataan pois ja vain pieni osa niistä kulkee koko kehityskierroksesta alkukunnosta kypsään ja muuttuu keltaiseksi kehoksi.

Molemmissa munasarjoissa syntymähetkellä tyttö sisältää jopa 500 miljoonaa primordiaalista follikkelia. Atresian aiheuttaman nuoruuden alkupuolella niiden lukumäärä puolittuu. Naisen koko elinkaaren aikana vain noin 400 follikkelia kypsyy.

Munasarjojen sykli koostuu kahdesta vaiheesta - follikulaarisesta ja luteaalisesta. Follikulaarivaihe alkaa kuukautisten päätyttyä ja päättyy ovulaatioon; luteaali - alkaa ovulaation jälkeen ja päättyy kuukautisten tapahtuessa.

Yleensä kuukautiskierron alusta seitsemänteen päivään asti useat follikkelit alkavat kasvaa munasarjoissa samanaikaisesti. Seitsemännestä päivästä alkaen yksi niistä on kehitystyön edellä, saavuttaa ovulaation aikaan 20-28 mm: n halkaisijan, sillä on voimakkaampi kapillaariverkko ja sitä kutsutaan määrääväksi. Syyt dominoivan follikkelin valintaan ja kehitykseen eivät ole vielä selkiytyneet, mutta sen jälkeen muut follikkelit lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä. Hallitseva follikkeli sisältää munasolun, sen ontelo on täytetty follikkelivedellä.

Ovulaation aikaan follikulaarisen nesteen tilavuus kasvaa 100: lla, estradiolin määrä kasvaa dramaattisesti (E2), mikä nostaa LH: n vapautumista aivolisäkkeen ja ovulaation avulla. Follikkelia kehittyy kuukautiskierron I-vaiheessa, joka kestää keskimäärin 14. päivään saakka, ja sitten kypsytetyt follikkelikatkot - ovulaatio.

Pian ennen ovulaatiota tapahtuu ensimmäinen meioosi, eli munasolun pelkistysjakauma. Ovulaation jälkeen vatsaontelosta peräisin oleva muna tulee munanjohtoon, jonka ampulaariseen osaan tapahtuu toinen pelkistysjakauma (toinen meioosi). Ovulaation jälkeen LH: n ensisijaisen vaikutuksen vaikutuksesta havaitaan granulosa-solujen ja follikkelin sidekudoskuorien edelleen kasvua ja lipidien kertymistä niihin, mikä johtaa keltaisen kappaleen muodostumiseen 1.

Itse ovulaation prosessi on vallitsevan follikkelin basaalikalvon repeämä, jossa muna vapautuu säteilevän koronan ympäröimänä vatsaonteloon ja myöhemmin munanjohtimen ampullaan. Jos kyseessä on follikkelin eheyden rikkominen, tuhoutuneista kapillaareista on pieni verenvuoto. Ovulaatio tapahtuu naisen kehon monimutkaisten neurohumoraalisten muutosten seurauksena (follikkelin sisäinen paine kasvaa, seinä ohenee kollagenaasin, proteolyyttisten entsyymien, prostaglandiinien vaikutuksesta).

Jälkimmäinen sekä oksitosiini, relaxiini, muuttavat munasarjan verisuonten täyttöä ja aiheuttavat follikkelin seinämän lihassolujen supistumista. Ovulaation prosessi vaikuttaa myös tiettyihin kehon immuunivaihteluihin.

Kastamaton munasolu kuolee 12-24 tunnin kuluttua. Sen jälkeen, kun kapillaarit muodostuvat nopeasti follikkelin onteloon, ne kasvavat nopeasti, granulosa-solut käyvät läpi luteinisoinnin - muodostuu keltainen runko, jonka solut erittävät progesteronia.

Raskauden puuttuessa keltaista kappaletta kutsutaan kuukautiskierrokseksi, sen kukinta-aika kestää 10-12 päivää, ja sitten regressio tapahtuu.

Follikkelin sisäinen kuori, rakeiset solut, aivolisäkkeen hormonien vaikutuksen alainen corpus luteum tuottavat sukupuolisteroidihormoneja - estrogeenejä, gestageeneja, androgeenejä, joiden metabolia tapahtuu pääasiassa maksassa.

Estrogeenit sisältävät kolme klassista fraktiota - estroni, estradioli, estrioli. Estradioli (E2) - aktiivisin. Munasarjassa ja varhaisessa follikulaarifaasissa syntetisoidaan 60-100 mcg, luteaalissa - 270 mikrogrammaa, ovulaation aikaan - 400 - 900 mcg / vrk.

Estron (E1) on 25 kertaa heikompi kuin estradioli, sen taso kuukautiskierron alusta kunnes ovulaation hetki nousee 60-100 mcg / vrk 600 mikrogrammaan päivässä.

Estrioli (Ez) on 200 kertaa heikompi kuin estradioli, on E: n inaktiivinen metaboliittiminä ja E2.

Estrogeenit (estrus-estrus), kun niitä injektoidaan valkoisten hiirien kastroituihin naaraisiin, aiheuttavat niissä estrus - tila, joka on samanlainen kuin ei-kastroiduilla naisilla munan spontaanin kypsymisen aikana.

Estrogeenit edistävät sekundaaristen seksuaalisten ominaisuuksien kehittymistä, kohdun limakalvon regeneroitumista ja kasvua, endometriumin valmistusta progesteronin vaikutuksesta, stimuloi kohdunkaulan liman erittymistä, sukupuolielinten sileiden lihasten supistumisaktiivisuutta; muuttaa kaikenlaista aineenvaihduntaa katabolian vallitessa; alempi kehon lämpötila. Estrogeenit fysiologisessa määrässä stimuloivat retikuloendoteliaalijärjestelmää, lisäävät vasta-aineiden tuotantoa ja fagosyyttien aktiivisuutta, mikä lisää kehon vastustuskykyä infektioille; pehmeissä kudoksissa säilytetään typpeä, natriumia ja nestettä, luut, kalsium ja fosfori säilyvät; lisäävät glykogeenin, glukoosin, fosforin, kreatiniinin, raudan ja kuparin pitoisuutta veressä ja lihaksissa; vähentää kolesterolia, fosfolipidiä ja maksan ja veren rasvaa, nopeuttaa korkeampien rasvahappojen synteesiä. Estrogeenien vaikutuksesta aineenvaihdunta etenee katabolian vallitessa (viive natriumissa ja vedessä kehossa, lisääntynyt proteiinien hajoaminen) sekä kehon lämpötilan lasku, mukaan lukien peräsuoli (mitattuna peräsuolessa).

Corpus luteumin kehitysprosessi voidaan jakaa neljään vaiheeseen: proliferaatioon, verisuonittumiseen, kukintaan ja käänteiseen kehitykseen. Aikana, jolloin keltainen keho kääntyy, alkaa seuraava kuukautiset. Raskauden aikana corpus luteum kehittyy edelleen (jopa 16 viikkoa).

Progestiinit (gesto - kulumista, raskautta) edistävät raskauden normaalia kehittymistä. Progestiinit, jotka on tuotettu pääasiassa munasarjan corpus luteumilla, ovat merkittävässä asemassa endometriumin syklisissä muutoksissa, joita esiintyy kohdun valmistamisessa hedelmöittyneen munan istuttamiseen. Gestageenien vaikutuksesta myometriumin jännittävyys ja supistuvuus tukahdutetaan samalla, kun ne lisäävät sen elastisuutta ja plastisuutta. Progestiinilla yhdessä estrogeenin kanssa on raskauden aikana suuri rooli rintarauhasen valmistuksessa tulevan imetyksen jälkeen synnytyksen jälkeen. Estrogeenin vaikutuksesta esiintyy maitokanavien lisääntymistä, ja gestageenit vaikuttavat pääasiassa rintarauhasen alveolaariseen laitteeseen.

Prostageeneilla, toisin kuin estrogeeneillä, on anabolinen vaikutus, ts. Ne myötävaikuttavat ulkopuolelta tulevien aineiden, erityisesti proteiinien, assimilaatioon (assimilaatioon). Progestiinit aiheuttavat lievää kehon lämpötilan nousua, erityisesti basaalia.

Progesteroni syntetisoidaan munasarjassa määränä 2 mg / vrk follikkelifaasissa ja 25 mg / vrk. - lutealissa. Progesteroni - tärkein munasarjojen progestogeeni, munasarjat syntetisoivat myös 17a-hydroksiprogesteronia, D4-pregnenol-20-OH-3, O4-pregnenol-20-on-3.

Fysiologisissa olosuhteissa gestageenit vähentävät aminohappopitoisuutta veriplasmassa, lisäävät aminohappojen erittymistä, lisäävät mahahapon erottumista, estävät sapen eritystä.

Seuraavia androgeenejä tuotetaan munasarjassa: androsta- dioni (testosteronin esiaste) määränä 15 mg / vrk, dehydroepiandrosteroni ja dehydroepiandrosteronisulfaatti (myös testosteronin esiasteet) hyvin pieninä määrinä. Androgeenien pienet annokset stimuloivat aivolisäkkeen toimintaa. Androgeenien spesifinen vaikutus voi ilmetä viril-vaikutuksena (klitoriaalinen hypertrofia, urospuolinen hiusten kasvu, cricoid-proliferaatio, acne vulgariksen ulkonäkö), anti-estrogeeninen vaikutus (pieninä annoksina aiheuttaa endometriumin ja emättimen epiteelin lisääntymistä), gonadotrooppinen vaikutus (pieninä annoksina ärsykkeinä)., edistää kasvua, follikkelin kypsymistä, ovulaatiota, corpus luteumin muodostumista); antigonadotrooppinen vaikutus (androgeenien suuri pitoisuus ovulaatiota edeltävässä jaksossa estää ovulaation ja aiheuttaa lisäksi follikkelin atresiaa).

Proteiinihormoneiden inhibiittori, joka estää FSH: n erittymistä aivolisäkkeellä, ja proteiiniaineet, joilla on paikallinen vaikutus, oksitosiini ja relaxiini muodostuvat myös follikkelien granulosa-soluihin. Oksitosiini munasarjassa edistää corpus luteumin regressiota. Prostaglandiinit muodostuvat myös munasarjoihin. Prostaglandiinien rooli naisen lisääntymisjärjestelmän säätelyssä on osallistua ovulaatioprosessiin (varmistaa follikkelin seinän repeäminen lisäämällä follikkelin vaipan sileiden lihasten kuitujen supistumisaktiivisuutta ja vähentämällä kollageenin muodostumista) munasolun kuljetuksessa (vaikuttaa munanjohtimien supistumisaktiivisuuteen ja vaikuttaa myometriumiin ja vaikuttaa myometriumiin ja vaikuttaa myometriumiin blastosysta), kuukautiskierron säätelyssä (endometriumin rakenne hyljinnän aikana, myometriumin kontraktiilivaikutus, arte IOL, verihiutaleiden aggregaation liittyy läheisesti prostaglandiinien synteesiä ja hajoamisen prosesseja).

Corpus luteumin regressiossa, jos hedelmöitystä ei tapahdu, prostaglandiinit ovat mukana.

Kaikki steroidihormonit muodostuvat kolesterolista, synteesiin osallistuvat gonadotrooppiset hormonit: FSH ja LH ja aromataasi, joiden vaikutuksesta estrogeenit muodostuvat androgeeneistä.

Kaikkia edellä mainittuja syklisiä muutoksia, joita esiintyy hypotalamuksessa, aivolisäkkeen etupuolella ja munasarjoissa, kutsutaan nyt yleisesti munasarjasyklinä. Tämän jakson aikana syntyy monimutkaisia ​​suhteita aivolisäkkeen ja perifeerisen sukupuolen (munasarjojen) hormonien välillä. Kaaviomaisesti nämä suhteet on esitetty kuviossa 1. 1, josta on selvää, että suurimmat muutokset gonadotrooppisten ja munasarjashormonien erittymisessä tapahtuvat follikkelin kypsymisen, ovulaation alkamisen ja corpus luteumin muodostumisen aikana. Niinpä ovulaation alkaessa havaitaan gonadotrooppisten hormonien (FSH ja LH) suurin tuotanto. Follikkelin kypsymisen, ovulaation ja osittain corpus luteumin muodostumisen myötä estrogeenituotanto liittyy. Gestageenien tuotantoon liittyy suoraan corpus luteumin muodostuminen ja aktiivisuuden lisääntyminen.

Näiden munasarjojen steroidihormoneiden vaikutuksesta peruslämpötila muuttuu; normaalissa kuukautiskierrossa on erillinen kaksivaiheinen rakenne. Ensimmäisessä vaiheessa (ennen ovulaatiota) lämpötila on muutama kymmenesosa asteesta alle 37 ° C. Syklin toisessa vaiheessa (ovulaation jälkeen) lämpötila nousee muutaman kymmenesosan asteesta yli 37 ° C: n. Ennen seuraavien kuukautisten alkua ja prosessissa sen peruslämpötila laskee jälleen alle 37 ° C.

Hypotalamuksen ja aivolisäkkeen-munasarjojen järjestelmä on yleinen, itsesäätävä superjärjestelmä, joka on olemassa takaisinkytkentälain täytäntöönpanon vuoksi.

Palautteen laki on endokriinisen järjestelmän toiminnan peruslaki. On olemassa kielteisiä ja positiivisia mekanismeja. Melkein aina kuukautiskierron aikana negatiivinen mekanismi toimii, jonka mukaan pieni määrä perifeerisen hormonin (munasarjan) aiheuttaa suurten gonadotrooppisten hormonien annosten vapautumisen, ja kun viimeksi mainitun pitoisuus perifeerisessä veressä nousee, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen ärsykkeet vähenevät.

Positiivisen takaisinkytkentämekanismin tarkoituksena on saada aikaan LH: n ovulaatiohuippu, joka aiheuttaa kypsän follikkelin repeämisen. Tämä piikki johtuu estradiolin suuresta konsentraatiosta, jota tuottaa dominoiva follikkeli. Kun follikkeli on valmis repeämään (aivan kuten paine höyrykattilassa nousee), aivolisäkkeen "venttiili" avautuu ja suuri määrä LH: ta vapautuu välittömästi veriin.

Palautelainsäädäntö toteutetaan pitkällä silmukalla (munasarja-, aivolisäke-), lyhyt (aivolisäke - hypotalamus) ja ultraäänitulo (gonadotropiinia vapauttava tekijä - hypotalamuksen neurosyytit).

Kuukautisen toiminnan säätelyssä on erittäin tärkeää toteuttaa niin sanotun palautteen periaate hypotalamuksen, aivolisäkkeen etupuolen ja munasarjojen välillä. On tapana harkita kahdenlaisia ​​palautetta: negatiivinen ja positiivinen. Negatiivisella takaisinkytkentällä keskushermoston (vapauttavat tekijät) ja adenohypofyysin gonadotropiinien tuotantoa inhiboivat suuria määriä tuotetut munasarjashormonit. Positiivisen takaisinkytkennän myötä hypotalamuksen ja aivolisäkkeen gonadotropiinien vapauttavien tekijöiden tuotantoa stimuloi alhainen munasarjashormonien pitoisuus veressä. Negatiivisen ja positiivisen palautteen periaatteen toteuttaminen perustuu hypotalamuksen ja aivolisäkkeen-munasarjojen toiminnan itsesääntelyyn.

Sukupuolihormonien vaikutuksen alaisia ​​syklisiä prosesseja esiintyy muissa kohde- elimissä, jotka kohdun lisäksi sisältävät putkia, emättimen, ulkoisia sukuelimiä, rintarauhasia, karvatupia, ihoa, luita, rasvakudosta. Näiden elinten ja kudosten solut sisältävät reseptoreita sukupuolihormoneille.

Nämä reseptorit löytyvät kaikista lisääntymisjärjestelmän rakenteista, erityisesti munasarjoista, kypsän follikkelin granulosa-soluissa. Ne määrittävät munasarjojen herkkyyden aivolisäkkeen gonadotropiineille.

Rintakudoksessa ovat estradiolin, progesteronin, prolaktiinin reseptorit, jotka lopulta säätelevät maidon eritystä.

Taso viisi - kohdeliinat

Kohdenneet kudokset ovat sukupuolihormonien toimintaan soveltuvia pisteitä: sukuelimet: kohdun, putkien, kohdunkaulan, emättimen, rintarauhasen, hiusten follikkelien, ihon, luiden, rasvakudoksen. Näiden solujen sytoplasma sisältää tiukasti spesifisiä reseptoreita sukupuolihormoneille: estradioli, progesteroni, testosteroni. Nämä reseptorit ovat hermostossa.

Kaikista kohteiden elimistä suurin muutos tapahtuu kohdussa.

Lisääntymisprosessin yhteydessä kohdussa suoritetaan johdonmukaisesti kolme päätoimintoa: kuukautiset, jotka ovat tarpeen elimen ja erityisesti raskauden limakalvojen valmistamiseksi; rintalastan toiminta varmistaa optimaaliset olosuhteet sikiön ja sikiön toiminnan kehittymiselle syntymisprosessin aikana.

Muutoksia kohdun rakenteessa ja toiminnassa yleensä ja erityisesti endometriumin rakenteessa ja toiminnassa, joita esiintyy munasarjaseksihormonien vaikutuksen alaisena, kutsutaan kohtusyklinä. Kohdun aikana syklisten muutosten neljä vaihetta muutetaan peräkkäin:

1) proliferaatio; 2) eritys; 3) hajottaminen (kuukautiset); 4) regenerointi. Kaksi ensimmäistä vaihetta pidetään perusasioina. Siksi normaalia kuukautiskiertoa kutsutaan kaksivaiheiseksi. Tunnettu raja näiden kahden päävaiheen välillä on ovulaatio. Toisaalta munasarjassa tapahtuvien muutosten ja ovulaation jälkeen ja sen jälkeen tapahtuvien muutosten ja endometriumin vaiheiden muuttumisen välillä on selvä korrelaatio (kuvio 4).

Ensisijaisen limakalvon proliferaation ensimmäinen päävaihe alkaa limakalvon regeneroinnin päätyttyä, joka hylättiin edellisen kuukautisten aikana. Endometriumin funktionaalinen (pinta) kerros, joka syntyy limakalvojen jäännöksistä ja limakalvon perusosan stromasta, osallistuu regeneraatioon. Tämän vaiheen alkaminen liittyy suoraan ikääntymisen aiheuttaman estrogeenin kohdun limakalvolle lisääntyvään vaikutukseen. Proliferaatiovaiheen alussa endometriaaliset rauhaset ovat kapeita ja tasaisia ​​(kuvio 5, a). Kun proliferaatio kasvaa, rauhaset kasvavat koon ja alkavat heilua hieman. Endometriumin voimakkain lisääntyminen tapahtuu follikkelin täydellisen kypsymisen ja ovulaation aikana (12-14 vuorokauden 28 päivän jakso). Kohdun limakalvon paksuus tällä hetkellä saavuttaa 3-4 mm. Tässä vaiheessa proliferaation vaihe päättyy.

Kuva 4. Suhde munasarjojen muutosten ja kohdun limakalvon välillä normaalin kuukautiskierron aikana.

1 - follikkelien kypsyminen munasarjojen proliferaatiovaiheessa endometriumissa; 2 - ovulaatio; 3 - corpus luteumin muodostuminen ja kehittyminen munasarjassa - erittymisvaihe endometriumissa; 4 - corpus luteumin käänteinen kehitys munasarjassa, endometriumin hyljintä - kuukautiset; 5 - uuden follikkelin kypsymisen alku munasarjassa - regeneraation vaihe endometriumissa.

Endometriumirauhasen erittymisen toinen päävaihe alkaa gestageenien nopeasti kasvavan aktiivisuuden vaikutuksesta, jota munasarjan corpus luteum tuottaa lisääntyvässä määrin. Endometriumin rauhaset kiertyvät ja täyttävät yhä enemmän salaisuuksia (kuva 5, b). Kohdun limakalvon stroma paisuu, se on tunkeutunut spiraalisesti kiertyneisiin arterioleihin. Erittymisvaiheen lopussa endometriaalisten lumenien lumeenit saavat sahanterän muodon erittymisen, glykogeenipitoisuuden ja pseudodekiduaalisten solujen esiintymisen myötä. Juuri tähän aikaan kohdun limakalvo on täysin valmis hedelmöittyneen munan havaitsemiseen.

Jos munasolun hedelmöityksen jälkeen ei tapahdu ja näin ollen raskautta ei tapahdu, rypälemehu alkaa käydä käänteisessä kehityksessä, mikä johtaa voimakkaaseen estrogeenin ja progesteronin pitoisuuden vähenemiseen veressä. Tämän seurauksena endometriumissa esiintyy nekroosin ja verenvuodon fokuksia. Sitten kohdun limakalvon funktionaalinen kerros hylätään ja seuraava kuukautiset alkavat, mikä on kuukautiskierron kolmas vaihe - desquamation-vaihe, joka kestää keskimäärin 3-4 päivää. Kun kuukautiskierto päättyy, syklin neljäs (lopullinen) vaihe alkaa - regenerointivaihe, joka kestää 2-3 päivää.

Edellä kuvatut vaiheen muutokset kohdun limakalvon rakenteessa ja toiminnassa ovat merkittäviä kohdun syklin ilmentymiä.

Miten määrittää kuukautiskierron vaihe naisilla?

Monet naiset haluavat säilyttää kauneutta ja nuoria jo vuosia, mutta kaikki eivät muista, että he alkavat terveydestä ja hyvinvoinnista.

TÄRKEÄÄ TIETÄÄ! Onneajan nina Nina: "Raha on aina runsaasti, jos se asetetaan tyynyn alle." Lue lisää >>

Naisen keho on luonnon mysteeri, sitä voidaan tutkia ilman loppua.

Kuukautiskierroksella on suuri vaikutus hyvinvointiin ja emotionaaliseen taustaan. Jokaisen naisen velvollisuus on tietää hänestä ja tuntea ruumiinsa.

1. Mikä on kuukautiskierto?

Kuukautiskiertoa kutsutaan ajanjaksoksi, jonka alkua pidetään kuukautisten ilmestymisen ensimmäisenä päivänä, ja loppua - seuraavaa kuukautiskiertoa edeltävänä päivänä.

Tämä prosessi toistetaan kaikissa terveissä naisissa joka kuukausi, lukuun ottamatta raskaana olevia ja imettäviä naisia.

Joka kuukausi luonto valmistaa naisen potentiaalista raskautta varten ja tekee kaiken niin, että sikiö on mukava ja suotuisa ympäristö, jossa on mahdollista kasvaa ja kehittyä harmonisesti.

Kun tyttö syntyy, munasarjoissa on noin 2 miljoonaa munaa, mutta murrosajanjaksolla ei ole yli 400 tuhatta munaa. 1 syklin aikana kuluu yleensä 1 muna.

On mahdotonta kuvitella säännöllistä kuukautiskiertoa ilman aivorakenteiden ja hormonien osallistumista.

Normaalin syklin aikana tapahtuneiden tapahtumien sekvenssi, joka johtuu hypotalamuksen, aivolisäkkeen, munasarjan ja endometriumin etulohkon läheisestä suhteesta.

Keskimäärin sen kesto on 28 päivää. Sykliä, joka kestää 21–35 päivää, pidetään myös normaalina.

Jos sykli ei sovi näihin ajanjaksoihin, tämä ei ole normi. Tällöin on syytä viitata gynekologiin, ja hänen on valvottava läpi perusteellinen tutkimus.

Kuva 1 - Kaavio kuukautiskierron vaiheista

2. Työkierto

Kuukautiskierto koostuu useista vaiheista. Munasarjojen ja endometriumin muutosten vaiheet ovat erilaiset (katso kaavio kuviossa 1 ja taulukossa). Jokaisella on omat ominaisuutensa ja ominaispiirteensä.

FSH stimuloi follikkelien muodostumista.

Estrogeenin pitoisuuden nousu 3-5 päivästä, päivitetyn endometriumin kasvu.

Se alkaa kuukautisten kanssa samanaikaisesti.

On veristä vastuuvapautta.

Nainen ensimmäisinä päivinä tuntuu pahalta, hän on huolissaan vatsakipuista, vetää alaselän, tunnelma laskee.

Kuukausittaisen purkauksen päättymisen jälkeen, kohtalainen tai vähäinen, ihon kunto asteittain normalisoituu.

LH: n jyrkkä vapautuminen stimuloi munan vapautumista follikkelista.

Muna liikkuu munanjohtimen läpi.

Lisääntynyt seksuaalinen halu, kohtalainen kipu lannerangan alueella, alavatsan.

Valon purkauksen määrä kasvaa, ne muuttuvat limakalvoiksi, viskoosiksi tai nesteiksi.

Estrogeenin vaikutuksen alainen iho on puhdas, sileä, säteilevä.

Peruslämpötilan nousu.

Follikkelia muunnetaan corpus luteumiksi ja progesteronin tuotanto alkaa.

Sen pitoisuushuippu tapahtuu 6-8 päivän kuluttua keltaisen rungon muodostumisesta.

Vaiheen keskellä, hormonaalisten muutosten taustalla, joillakin ihmisillä kehittyy premenstruaalinen oireyhtymä.

Sen oireita ovat rintarauhasen turvotus, alentunut mieliala, repiminen tai aggressio, lisääntynyt ruokahalu, vatsakipu, vatsakipu, painonnousu, turvotus, päänsärky, vähemmän ummetusta, ilmavaivat.

2.1. follikulaarinen

Kuukautiskierron ensimmäistä vaihetta kutsutaan follikkeliksi. Se alkaa ajanjakson ensimmäisestä päivästä, ja sen loppu on päivä, jolloin ovulaatio tapahtuu.

Kuukautisten aikana kohdun limakalvon pintakerros hylätään ja verenvuoto alkaa.

Syklin 1-3 päivän aikana kohdun ulkonäkö näyttää haavan pinnalta, tartunnan todennäköisyys näinä päivinä on korkea. Päivään 5 mennessä endometriumin paksuus alkaa kasvaa.

Ensimmäisessä vaiheessa follikkelit kypsyvät munasarjoissa FSH: n (follikkelia stimuloiva hormoni) vaikutuksesta.

Aluksi voi olla useita, mutta vain yksi valmistaa kypsymisprosessin, josta tulee hallitseva (pää).

Tänä aikana on kohdun limakalvon aktiivinen kasvu (proliferaatio) korkean estrogeenipitoisuuden (pääasiassa estradiolin) vaikutuksesta.

Täten follikkelivaihe ajassa korreloi kuukautisten ja endometriumin proliferaation vaiheen kanssa, eli se kattaa 1-14 päivää.

2.2. ovulaatio

Se alkaa LH: n äkillisen vapautumisen jälkeen (luteinisoiva hormoni). Hallitsevien follikkelipurskeiden jälkeen munasolu lähtee ja alkaa liikkua munanjohtimen läpi.

Jos munasolun ja siittiöiden kokous tapahtuu tällä hetkellä, alkio muodostaa ja nainen voi tulla raskaaksi.

Jos tämä kokous ei tapahdu, muna kuolee noin päivässä. Ovulaatio voidaan laskea ja määrittää seuraavien oireiden perusteella:

 1. 1 Naisella on vahva seksuaalinen halu.
 2. 2 Basaalilämpötilan nousu.
 3. 3 Purkauksen määrä kasvaa, ne tulevat limoisiksi, kiroiksi, mutta pysyvät valoina ja niihin liittyy muita oireita.
 4. 4 Kohtalaista, kiusallista kipua voi esiintyä alaselässä.

2.3. luteal

Toiseen vaiheeseen on tunnusomaista corpus luteumin muodostuminen ja kasvu repeytyneen follikkelin kohdalla. Keskimäärin se kestää 12-16 päivää. Corpus luteum valmistaa raskauden ja tuottaa progesteronia.

Progesteronin maksimipitoisuus havaitaan 6-8 vuorokauden kuluttua corpus luteumin muodostumisesta (noin 22 päivää sykliä).

Tämän ajanjakson endometrium on vielä sakeutunut vain johtuen kohdun rauhasen erittymisestä ja solujen koon kasvusta (erityksen kolmas vaihe). Sen paksuus luteaalivaiheen lopussa voi olla 12-14 mm.

Jos käsitystä ei tapahdu, hormonien (estrogeeni, progesteroni, FSH, LH) taso alkaa vähitellen laskea. Niiden vähimmäismäärä alkaa kuukautisten alussa, uusi sykli alkaa.

Stressi, huonot tavat ja aiemmat sairaudet vaikuttavat tähän prosessiin.

3. Kuukautisten häiriöiden syyt

4. Mitä minun pitäisi etsiä?

Naisten tulisi olla tarkkaavaisia ​​heidän kehonsa suhteen. Kyky tuntea siinä tapahtuvat muutokset, kuulla sen signaalit, auttaa välttämään monia vaikeita tilanteita.

Mikä ei ole normi, mitä varoitusmerkkejä minun pitäisi etsiä?

 1. 1 Jos kuukausittainen meno tapahtuu useammin kuin 1 kerta 21 päivässä tai alle 1 kerran 35 päivässä, ota yhteys lääkäriin.
 2. 2 Voimakas verenvuoto, kun 1 tyyny tai 1 tyyny puuttuu 2 tuntia.
 3. 3 Väliaikainen verenvuoto ja verenvuoto.
 4. 4 Kuukautiset kestävät yli 7 päivää.
 5. 5 Kuukautiskierron aikana tai ovulaation aikana esiintyy voimakkaita kipuja vatsan alle, mikä vaikeuttaa täydellistä työskentelyä, opiskelua ja päivittäistä toimintaa.
 6. 6 Ennaltaehkäisevän oireyhtymän oireet ilmaistaan, vähentävät elämänlaatua.

5. Miksi tarvitsen kuukausittaisen päiväkirjan?

Gynegologit suosittelevat, että kaikki tytöt ja naiset pitävät päiväkirjaa kuukautiskierroksesta.

Nyt ei ole tarvetta käynnistää tätä erityistä muistikirjaa. Voit asentaa sovelluksen puhelimeesi ja syöttää tietoja säännöllisesti. Tätä päiväkirjaa tarvitaan yhden syklin keskimääräisen ajan tuntemiseen.

Mitä kuukautiskalenteri näyttää?

Jos sen kesto muuttuu dramaattisesti, päiväkirja auttaa sinua tietämään rikkomisen luonteen.

Päiväkirja auttaa myös määrittämään oletetun ovulaation päivämäärän. Tämä on erityisen tärkeää niille, joilla on ongelmia konseptin kanssa.

Sähköiset sovellukset tarjoavat kuukausittaiset kuukausittaiset alkamis- ja lopetuspäivät. Näiden tietojen perusteella he laskevat automaattisesti syklin ajan, ovulaation ajan, epäsuotuisat päivät lapsen suunnitteluun ja seuraavan kuukautisten alkamisen ajan.

Jotkin sovellukset eivät rajoitu näihin tietoihin, ne voivat merkitä terveydentilansa tietyissä päivissä (vapautuneen veren määrä, oireet, muutokset).

Kaikki nämä tiedot helpottavat tarvittaessa lääkärin työtä ja auttavat tunnistamaan rikkomusten syyt.