Epäsäännölliset kuukautiset: normi tai patologia? Kuinka palauttaa sykli?

Naisia ​​verrataan usein kuuhun. Jos tämä vertailu ei johdu onnettomuuksista, voimme helposti piirtää rinnakkain: ei ilman syytä perinteinen munasolun kypsymisjakso vastaa kuun kuukautta - 28 päivää. Syklin kesto merkityksettömästi suuremmalla tai pienemmällä puolella on normaali. Jos naisen kuukautiskiertoa ei systematisoida millään tavalla, se voi hävitä useita kuukausia tai päinvastoin se havaitaan liian usein - on huolenaihe.

Mikä on epäsäännöllinen kuukautiskierto?

"Epäsäännöllisten aikojen" käsite liittyy usein järjestelmän tilapäiseen vikaantumiseen. Epäsäännöllinen kuukautiskierto yhdistetään aina niiden perusominaisuuksien muutokseen: ne ovat runsaita tai niukkoja, voimakkaasti tuskallisia. Näin ollen on järkevämpää tulkita tämä termi "kuukautiskierrona". Kuitenkin kuukausittaisen verenvuodon esiintymisen epäsäännöllisyys on yleisin syy naiselle nähdä lääkärin kaikista kuukautiskierron mahdollisista loukkauksista.

Syklin normaali kesto on 21-31 päivää ja todennäköinen poikkeama ylös tai alas 5-7 päivässä. Jos kuukautiset tapahtuivat 40-50 päivän kuluttua tai aloitettiin liian aikaisin - 2 viikon kuluttua - kuukautiskierto voidaan kutsua epäsäännölliseksi.

Epäsäännölliset kuukautiset: normi tai patologia?

Epäsäännölliset kuukautiset eivät aina osoita patologian kehittymistä. Joissakin tapauksissa tämä ilmiö voi johtua elimistön luonnollisista fysiologisista prosesseista, jotka voivat esiintyä naisen eri jaksoissa.

Lisääntymisikä

Seuraavat fysiologiset tekijät voivat johtaa lisääntymisikäisen naisen kuukautiskierron epäonnistumiseen:

 • äskettäinen abortti;
 • curettage-menettelyt keskenmenon jälkeen;
 • elpymisaika synnytyksen jälkeen (epäsäännölliset jaksot imetyksen

Näissä tapauksissa naisen sykli normalisoidaan itsenäisesti.

nuoret

Muutamassa kolmessa 11-17-vuotiaassa teini-ikäisessä tyttössä kuukautiset ovat epäsäännöllisiä. Tämä ei koske patologisia ilmiöitä. Kuukautivirtauksen ulkonäön epäsäännöllisyys osoittaa, että tuotettujen hormonien riittämättömät määrät eivät kykene järjestämään ja synkronoimaan kuukautisia. Kun tyttö kasvaa, sykli palautuu.

Vaihdevuodet

Epäsäännöllinen kuukautiskierto 40 vuodessa voi ilmaista esiasteen puhkeamisen - vaihdevuosia edeltävän ajan. Tämä johtuu munuaisten toiminnan vähenemisen aiheuttamista kehon muutoksista. Syklin häiriöt voidaan havaita koko vuoden ajan (joskus pitempiä), sitten kuukausi katoaa. Tätä tilaa pidetään myös normaalina.

Häiriön patologiset syyt

Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi osoittaa naisten lisääntymisjärjestelmän eri patologioiden etenemistä. Yleisimpiä ovat:

 • PCOS (polysystinen munasarjasyndrooma);
 • kasvaimet;
 • kohdun;
 • polyypit;
 • endometriitti kroonisessa muodossa;
 • endometrioosi.

Sopiva ehkäisymenetelmä tai lääkkeen pitkäaikainen käyttö voi myös johtaa epämiellyttävään ilmiöön.

Muut sairaudet, jotka vaikuttavat haitallisesti naisen hormonaaliseen taustaan, voivat myös johtaa kuukautiskierron epäonnistumiseen. Todennäköisimpiä patologioita:

 • endokriiniset sairaudet, mukaan lukien kilpirauhanen;
 • hypotalamuksen, aivolisäkkeen, toiminnalliset häiriöt;
 • nopea painonpudotus;
 • poikkeavuuksia lisääntymiselinten rakenteessa (kaksinkertainen kohtu, lisääntymiselimen väliseinä, infantilismi jne.).

Psykologiset häiriöt, alkoholin ja tupakoinnin väärinkäyttö, vitamiinivajaus, kromosomaattiset sairaudet muuttuvat usein syklin epäonnistumisen provokaattoreiksi.

Kuukautisten häiriöiden luokittelu

Nykyaikainen luokittelu taajuuksien rikkomuksista, kuukautisten esiintymistiheydestä, veren voimakkuudesta ja ajasta määritellään seuraavilla termeillä:

 • hypermenorrhoea. Runsaat (yli 80 ml) kohdun verenvuoto, joka kestää yli viikon ja esiintyy säännöllisesti (välein);
 • metrorragia. Kohdun verenvuoto, joka esiintyy epäsäännöllisesti, lyhyin väliajoin, usein pitkittyneinä, eri intensiteetin mukaan;
 • menometrorrhagia. Pitkäaikainen verenvuoto kohdusta, joka esiintyy epäsäännöllisesti;
 • välimiesmenettely. Havaittiin säännöllisten jaksojen välisinä aikoina, joiden intensiteetti vaihtelee;
 • polimenoreya. Kohdun verenvuoto, joka esiintyy säännöllisesti lyhyin väliajoin (alle 21 päivää);
 • oligomenorrhea. Harvinaiset jaksot, joissa on yli 40 päivän taukoja;
 • kuukautisia. Ei verenvuotoa kuusi kuukautta tai enemmän;
 • kohdunpoisto. Asyklinen verenvuoto, havaittu orgaanisista häiriöistä riippumatta.

Jos orgaanisen patologian kehittyminen (fibroidit, endometriitti jne.) On suljettu pois, menorragia esiintyy, koska korpukalvon toiminnallisuutta on rikottu. Verenvuoto jaksojen välillä - signaali estrogeenipitoisuuden vähenemisestä veressä ovulaation jälkeen. Usein tapahtuva purkaus osoittaa lyhyen follikulaarisen vaiheen. Oligomenorrhea, joka virtaa metrorragiaan tai menometrihagiaan, ilmenee folikuluksen tai atresian pysyvyyden aiheuttaman anovulaation takia.

Ahdistuneisuusoireet - syy käydä gynekologissa

On olemassa lukuisia ilmentymiä, jotka toimivat "herätyskellona" naiselle, joka kohtaa epäsäännöllisten kuukautisten ongelman. Tunnista väärät oireet voivat olla seuraavat:

 • rasva-aineenvaihdunnan häiriö, ilmaistuna akneina, ylipainoinen;
 • Hirsutismi - runsaat hiukset kasvojen, rintakehän, vatsan, raajojen alueella. Samankaltainen ilmiö liittyy 25 prosenttiin naisista, joilla on epäsäännöllisiä aikoja;
 • merkkejä urospuolisesta kehosta (lihasten luuston aktiivinen kehitys);
 • seksuaalisen vetovoiman tason väheneminen.

Lisäksi monet naiset ovat kiinnostuneita siitä, onko mahdollista saada raskaaksi epäsäännöllinen kuukautiskierto. Jos purkaus ei ole järjestelmällinen, potilaat kokevat usein kyvyttömyytensä. Tilastojen mukaan enintään 20% naisista saa itsensä raskaaksi.

Kuinka palauttaa sykli?

Koska syklin epäsäännöllisyys ei ole sairaus, vaan vain yksi oire, prosessin hoito voi vaihdella riippuen epäonnistumisen syystä. Puhumme seuraavista lähestymistavoista hoidossa:

 1. Taudin tunnistaminen ja hoito.
 2. Ehkäisyvalmisteiden tarkoitus.
 3. Vaihda ehkäisymenetelmää.
 4. Elämäntapojen muutos.
 5. Oireellinen hoito.

Tärkeimmän sairauden lääkehoito

Useimmiten epäsäännöllisten aikojen "syylliset" ovat kilpirauhasen ja polysystisten munasarjojen sairaudet. Ensimmäisessä tapauksessa lääkkeitä määrätään normalisoimalla hänen työnsä (Jodomarin, Eutiroks). Kun hormonien pitoisuus on vähentynyt, hormonikorvaushoito on määrätty. Hormoneiden aktiivisella tuotannolla hoito tapahtuu tukahduttamalla rauhasen toimintaa. Joissakin tapauksissa suositellaan leikkausta.

Kun kyseessä on polysystaaliset munasarjat, hormonaaliset ehkäisyvalmisteet tulevat potilaan apuun (Jes, Midiana, Yarin). Jos patologian kehittymisen taustalla on pitkä viive, Duphaston voidaan nimittää.

Ehkäisyterapia

Yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita tai COC-yhdisteitä voidaan käyttää epäsäännöllisten kuukautisten hoidossa jopa ilman seksuaalista toimintaa. Yleisimpiä edustajia ovat Marvelon, Silest, Ovidon, Rigevidon, Non-Ovlon.

Joskus KOK on määrätty naisille, jotka suunnittelevat raskautta säännöllisten jaksojen puuttuessa. Näiden varojen hyväksyminen kuudeksi kuukaudeksi tai enemmän johtaa syklin normalisoitumiseen.

Ehkäisymenetelmän muuttaminen

Jos kohdunvalmisteen pillereiden ottaminen aiheuttaa kohdun verenvuodon epäsäännöllisyyttä, asiantuntijat määrittävät sopivan vaihtoehdon naiselle: lääkeaine, jolla on erilainen hormonaalinen koostumus tai suurempi pitoisuus.

Kun ongelma johtuu kohdunsisäisestä laitteesta, ainoa tapa päästä pois tilanteesta on määrätä toisenlaista ehkäisyä.

Elämäntapojen muutos

Jos ruumiin toimintahäiriö johtuu liiallisesta fyysisestä rasituksesta, stressistä, aliravitsemuksesta, kannattaa ottaa henkeä ja tarkkailla, miten tilanne muuttuu olosuhteissa muuttuu.

Oireinen hoito

Lisäksi taustalla esiintyvien epäsäännöllisten kuukausittaisten oireiden "sammuttamiseen" voidaan määrätä seuraavia lääkeaineita:

 • kipulääkkeet (kivunlievitykseen);
 • hemostaattinen (Ditsinon, Vikasol);
 • ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet;
 • antibakteeriset lääkkeet (tulehdusta varten);
 • vitamiinikompleksit (kehon heikkeneminen).

Vakavan kohdun verenvuodon tapauksessa, joka ei ole houkutteleva konservatiivisella hoidolla, suoritetaan kohdun kuretti.

Folk-korjaustoimenpiteet

Perinteisen lääketieteen tavanomaisen kuukausittaisen tukitoimenpidekäytön palauttaminen. Todistetuimpia varoja ovat:

 • inkivääri. Vähentää kipua, palauttaa syklin. Lääketieteellisiin tarkoituksiin käytetään inkivääriä: ½ tl. juuria vasaran muodossa kaada lasillinen vettä ja kiehauta. Kantaa, lisää hieman sokeria ja juo kolmesti päivässä;
 • seesaminsiemeniä. Puhumme naisten sukupuolihormonin kasvisekvivalentista. 2 rkl. l. jauhaa raaka-aineet kahvimyllyssä, kaada 1 tl. palmuöljy, sekoita ainekset ja syödä 1 tl. kerran päivässä;
 • kaneli. Lieventää kohdun kipua kuukautisten aikana. On tarpeen lisätä 1 tl. maustetaan vasaran muodossa 200 ml: ssa maitoa tai kefiriä. Juo juoda 14 päivää;
 • aloe ja hunaja Sekoita 1 tl. hunaja ja sama määrä aloe mehua ja syödä ½ tl. tarkoittaa tyhjässä vatsassa 30 päivää.

Parantaviin tarkoituksiin voit myös käyttää kurkuma, korianteri, fenkoli, piparminttu, sekoittamalla ainesosat hunajaan.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Epäsäännöllisten kuukautiskierron estämisellä pyritään estämään ulkoisten ja sisäisten tekijöiden herättäminen. Jotta estettäisiin hormonaalisten häiriöiden esiintyminen kehon luonnollisten voimien avulla, voit seurata useita yksinkertaisia ​​suosituksia:

 • minimoida stressaavat tilanteet. Jos nainen on useiden elinolosuhteiden takia jatkuvasti stressaantunut, hänelle osoitetaan, että hän käyttää rauhoittavia aineita: Sedavit, Adaptol jne.;
 • järjestää hyvää ravitsemusta;
 • Ota monivitamiinikompleksi, jotta vältetään immuunijärjestelmän heikentyminen ja vitamiinivajauksen kehittyminen;
 • luopua huonoista tavoista (juominen, tupakointi);
 • tarkkailla lisääntymisjärjestelmän ja STD: iden patologioiden ehkäisyä;
 • tarkista säännöllisesti gynekologisi (vähintään kerran vuodessa).

Niinpä epäsäännölliset jaksot voivat aiheuttaa sekä ulkoisia että sisäisiä tekijöitä ja olla sekä fysiologisia että patologisia. Ilmiön luonne pystyy määrittämään lääkärin, joka ei ainoastaan ​​määritä patologian tosiasiaa, vaan myös määrittää kuukautisten epäsäännöllisyyden tyypin. Diagnoosin perusteella suoritetaan asianmukainen hoito, jolla pyritään palauttamaan kuukautisten säännöllisyys. Parantamistoimenpiteet voivat olla ensisijaisen taudin poistaminen tai elämäntavan, ehkäisymenetelmän muuttaminen, samanaikaisten oireiden poistaminen, hormonihoito. Epäsäännöllisten kuukautisten tapauksessa kansan korjaustoimenpiteet ovat perusteltuja vain apuelektroniikkana, edellyttäen etukäteen lääkärin kuulemista. Patologian ehkäisemisen tarkoituksena on estää provosoivien tekijöiden esiintyminen.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto - pieni haitta tai todellinen uhka?

Monet nykyaikaiset nuoret tytöt ja naiset, joilla on suuri elämänkokemus, uskovat, että naisten terveys on erottamattomasti sidoksissa kuukautiskiertoon, erityisesti sen säännöllisyyden mukaan. Osittain se on, epäsäännöllinen sykli, useimmissa tapauksissa, on patologia, joka osoittaa tai on seurausta naispuolisessa kehossa esiintyvistä sairauksista. Yleisimmät syyt ovat lisääntymisjärjestelmän sairaudet tai hormonaaliset häiriöt.

Pelossa ajoissa ei ole sen arvoista, epäsäännöllinen sykli voi olla seurausta täysin luonnollisista syistä. Kuitenkin, jos kuukautiskierron säännöllisyydestä on katkennut, lääkärin tulee käydä välittömästi. Tärkein tehtävä on määrittää ja erottaa epäonnistumisen syy, jos sellainen on periaatteessa mahdollista. On monia lääkkeitä, jotka voivat auttaa lähes kaikissa ongelmissa. Usein tavallisen ja säännöllisen kuukautiskierron palauttamiseksi on helpompaa kuin aluksi näyttää, mutta silti on vielä ponnisteltava.

Kuukautiskierto - säännöllinen ja epäsäännöllinen

Luonto antoi naiselle mahdollisuuden kuvitella ja synnyttää lapsen, ja samalla hän kehitti erityistä mekanismia, jota kutsutaan kuukautiskierrokseksi. Mutta luonto ei asettanut tarkkaa asetusta, ja siksi kuukautiskierto on yksilöllinen jokaiselle naiselle.

Yksinkertaisesti sanottuna kuukautiskierto on aika kuukaudesta toiseen, mitattuna kalenteripäivinä. Käynnistyksen jälkeen prosessi ei lopu ennen vaihdevuodet. Kuukautiskierron läsnäolo määrittelee lisääntymisjärjestelmän kyvyn toimia sellaisenaan, toisin sanoen tyttö tai nainen voi ajatella ja toteuttaa lapsen 2.

Kuukautiskierron "kulta-standardi" on sen kesto 21–35 päivää. Yleisimmät arvot laskivat numeroihin 26-29 päivää. Jos sykli kestää alle 21 päivää, se katsotaan lyhyeksi, jos se on yli 35 päivää, niin se on pitkä. Tärkeintä on pitää syklinen ja vakaa 1.

Jos kuukautiset puuttuvat yli 40–45 päivän ajan tai päinvastoin, se tulee liian usein, niin voimme puhua kuukautiskierron epäsäännöllisyydestä ja epäsäännöllisyydestä. Tyttö tai nainen itse pystyy tunnistamaan ongelman - rikkominen on kuukautiskierron ja tavanomaisen välillä oleva jyrkkä ero. Erityisesti kiinnitä huomiota kuukautiskierron outoihin "hyppyihin" ja teräviin perusteettomiin poikkeamiin tavallisesta rytmistä. Kun katsot näitä patologioita kehossa, sinun tulee välittömästi käydä gynekologissa.

"Epäterveellisen" jakson tärkeimmät oireet ja rikkomukset 2:

 • kuukautisten puute;
 • ajanjakson aikavälien pysyvä tai suuri muutos;
 • lyhyen ja pitkän jakson kuukausittainen vuorottelu;
 • epätyypillinen alavaivojen kipu kuukautisten aikana ja millä tahansa muulla jaksolla;
 • muutokset kuukautisten purkautumisessa - väri, rakenne tai haju;
 • lapsen syntymättömyys.

Epäsäännöllisen syklin luonnolliset syyt

Ei aina epäsäännöllinen sykli osoittaa terveysongelmia tai lisääntymisjärjestelmän mahdollisia patologioita. Syyt voivat olla varsin loogisia ja luonnollisia.

 • leikkauksen jälkeinen aika;
 • kehon ikääntyminen ja vaihdevuodet;
 • murrosikä (murrosikä);
 • abortti;
 • raskaus;
 • synnytyksen jälkeinen elpymisaika.

Joitakin syitä olisi analysoitava yksityiskohtaisemmin. Teini-ikäinen tyttö kohtaa kuukautisia 11-14-vuotiaana. Syklin säännöllisyys muodostuu jo pitkään. Seksuaalihormonit teini-ikäisenä eivät riitä ja puhutaan kuukautiskierron vakaudesta. Vastaava ajanjakso voi kestää jopa kaksi vuotta, mikä on luonnollinen syy 2: n sääntöjenvastaisuuksiin.

Synnytyksen jälkeen naisen vartalo käyttäytyy erityisellä tavalla. Hormonin prolaktiini (joka vastaa maidon muodostumisesta) on päätoiminnon lisäksi mukana hormonaalisen taustan rakenneuudistuksessa, joka johtaa kuukautiskierron epäonnistumiseen.

Naisen keho on mennyt tulevaisuuteen menemällä vaihdevuodet - ikääntyminen ja lisääntymisjärjestelmän epäonnistuminen. Sukupuolihormonien pitoisuus laskee, mikä luonnollisesti johtaa epäsäännölliseen kuukautiskiertoon, kunnes se häviää kokonaan.

Jotkut lääkärit viittaavat luonnollisiin stressiin ja hermostuneeseen ahdistukseen. On todettu, että naisen psykologinen tila voi vaikuttaa myös kuukautiskiertoon.

Menopausia lukuun ottamatta jotkut vakavat abortti- ja kirurgiset interventiot, kuukautiskierron luonnollisista syistä johtuva "väärä" palautetaan aina.

Epäsäännöllisen syklin luonnolliset syyt

Monet sairaudet, lääkkeet ja jopa elämäntilanteet voivat aiheuttaa syklin epäonnistumisen. Yleisiä syitä ovat 3:

 • Tiettyjen hormonien tuotannon heikkeneminen. Merkittävin patologia on hyperprolaktinemia, jossa esiintyy prolaktiinin hormonia. Tämä hormoni herättää rintojen kasvua, maitotuotantoa ja kuukautiskierron estämistä.
 • Eri munasarjasairaudet (polystoosi).
 • Naisten lisääntymisjärjestelmän kasvaimet - kystooma ja fibroidit.
 • Tulehdusprosessit ja sukuelinten infektiot.
 • Endometrioosi - hormonaalinen vajaatoiminta, joka pilaa kuukautisten suhdanteen.
 • Lääkitys, ensisijainen hormonaalinen tyyppi.

Mielenkiintoinen koe tehtiin sytologian ja geneettisen tutkimuslaitoksen seinissä. Tutkijat yrittivät vahvistaa naisten hajujen ja houkuttelevuuden välistä suhdetta. Täysin nimettömät miehet asettavat hajuun positiivisia tai negatiivisia pisteitä. Tilastojen perusteella määriteltiin houkutteleva tyyppi naisten hajua. Kokeen aikana havaittiin, että tytöt, joilla oli epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja, saivat arvioita huomattavasti pienemmiksi kuin tytöt, joilla oli säännöllinen sykli. Tämä johtuu siitä, että miespuoliset aivot antavat keholle refleksiivisesti komennon keskeyttää kosketuksen naisen kanssa, jolla voi olla ongelmia lisääntymisfunktioiden kanssa 4.

Epäsäännöllisen kuukautiskierron hoito

Mainittiin jo, että pääasiallinen tehtävä, kun viitataan lääkäriin, on etsiä kuukautisten häiriöiden syy. Lisäksi hoito perustuu tunnistettuihin syihin. On huomattava, että vain lääkäri voi määrätä hoitoa, itsehoitoa, voit vakavasti pahentaa ongelmaa.

Syistä riippuen voidaan määrätä antibiootteja (tulehduksellisia prosesseja ja infektioita), hormoneja, vitamiineja ja oireenmukaisia ​​lääkkeitä. Melko usein määrätty fysioterapia, muodostavat terapeuttisen ruokavalion, laativat suunnitelman immuunijärjestelmän nostamiseksi ja vahvistamiseksi. Vakavan verenvuodon sattuessa määrätään hemostaattisia aineita, jos kasvain kehittyy, kirurginen toimenpide voi olla tarpeen 3.

 • 1. Gorelyshev, A. hypotalamuksen / A.S.:n kuukautiskierto ja energiapolitiikka. Gorelyshev, I.V. Kuznetsova // Tehokas farmakologia - 2015 - №5 - s. 4-12.
 • 2. Savelieva, G. Obstetrics / G.M. Saveliev, V.I. Kulakov, A.N. Strizhakov // “GEOTAR –Media”, - 2011, s. 50-62.
 • 3. Podzolkova, N. Menstruaalisen jakson häiriöt lisääntymisjaksolla / N.М. Podzolkova, V.A. Danshina // Lääketieteellinen neuvosto - 2014 - №9 - s. 44-48.
 • 4. Moshkin, M. Haju on osa poikien ja tyttöjen houkuttelevuuden subjektiivista arviointia. Moshkin, N.A. Litvinova, A.V. Bedareva, M.S. Bedarev, E.A. Litvinova, L.A. Gerlinskaya // Evolutionaarisen biokemian ja fysiologian lehti - 2011 - V. 47 - nro 1 - s. 62-72.

RUDFS181607 alkaen 05/17/2018

Lue myös

Myyttejä ja PMS: n todellisuutta

PMS (Premenstruaalinen oireyhtymä) on yksi yleisimmistä ongelmista, joita lähes kaikki naiset kohtaavat.

Kivulias jakso - voidaan hoitaa ja sen pitäisi olla

Tuskallisten aikojen ongelma syntyy melko usein. Miksi jotkut tytöt eivät menetä työkykyään ja positiivisia?

Vahvistan täten, että olen täysin perehtynyt henkilötietojen käsittelyä koskevaan politiikkaan Abbottin verkkosivuilla, teksti on minulle täysin selvä eikä vaadi tarkempaa selvennystä.

Täten antamalla merkin alla olevaan "Hyväksyn" -kenttään annan suostumukseni Abbottille, mukaan lukien sen mahdolliset toimialat ja sivukonttorit. Abbott Laboratories Limited Liability Company, joka sijaitsee osoitteessa: Venäjän federaatio, 125171, Moskova, Leningradskoye Highway, 16 A, s. 1 (yhdessä nimeltään "Abbott"), käsittelyyn (automatisoitu ja ilman automaatiota) a) henkilötietojani, mukaan lukien henkilötietojen kerääminen, järjestäminen, kerääminen, tallentaminen, parantaminen (päivittäminen, muuttaminen), käyttö, jakelu (mukaan lukien siirto), tunnistamisen poistaminen, estäminen, tuhoaminen, rajat ylittävä siirto Abbott-kumppaneille alueella Rhee tahansa ulkomaille (ml eivät tarjoa riittävää suojaa oikeuksien henkilötietojen aiheista). Samalla, liittovaltion lain nro 152-ФЗ "henkilötietoja" varten tämä suostumus on yhtä suuri kuin kirjallinen suostumus.

Abbott voi käyttää lähettämiäni henkilötietoja tämän sivuston asianmukaisen ja oikean toiminnan varmistamiseksi; Abbottin postitus lääketieteelliseen, mainontaan ja muihin tietoihin; Abbott viittaa minulle kutsuihin Abbott-tuotteiden edistämiseen tähtääviin tieteellisiin tapahtumiin ja tapahtumiin sekä muihin tavoitteisiin, joita ei ole mainittu edellä ja joiden tarkoituksena on varmistaa Abbottin lain ja muiden säädösten noudattaminen.

Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että henkilötietojen käsittely voidaan antaa kaikille asianomaisille valtuutetuille Abbott-työntekijöille.

Tämä suostumus annetaan kaikille Abbott-verkkosivustolla antamilleni henkilötiedoille, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, sukunimi, etunimi, isäntä, ammatti, erikoisuus, yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköposti).

Tämä suostumus on voimassa toistaiseksi, kunnes peruutan tai lakkautan Venäjän federaation voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Tämä suostumus voidaan peruuttaa lähettämällä Abbottille ilmoitus tämän sopimuksen peruuttamisesta seuraavalla osoitteella:

Abbott Laboratories LLC

Huomio: Vastuullinen virkamies henkilötietojen käsittelyn järjestämisestä TA Ponyushenko

Epäsäännöllinen kuukautiskierto. Rikkomusten luokittelu, epäonnistumisen tärkeimmät syyt ja oireet

Kuukautiskierron häiriöt ovat yleisin syy naisten kuulemiseen gynekologiin. Jokainen nainen joutui kohtaamaan ongelmia, kuten syklin epäsäännöllisyys, kuukautisten runsauden ja keston muutokset (kuukautiset). Artikkelimme auttaa ymmärtämään, mikä on normaali kuukautiskierto, miten sen rikkomukset tunnistetaan ja mikä voi aiheuttaa tällaisia ​​muutoksia.

Mikä on tavallinen kuukautiskierto?

Ne fysiologiset prosessit, jotka esiintyvät naispuolisessa kehossa ja joihin liittyy voimakkaita vaihteluja. Näin ollen suurin stressi tapahtuu ennalta edeltävän jakson lopussa. Tällaiset muutokset ovat syklisiä, ja ne ilmenevät ulkoisesti vähäisenä lämpötilan nousuna, rintojen kasvuna ja kipuna, kilpirauhasen lisääntymisenä, valtimopaineena ja hengityksen syvyydessä. Mielialan muutokset osoittavat naisen kehossa esiintyviä aktiivisia prosesseja. Kriittisen stressin lasku yhtyy niihin päiviin, jolloin kuukautiset ovat jo tapahtuneet.

Ja kaikki nämä merkit - normi. Toinen asia on, että kaikki nämä merkit eivät saa aiheuttaa merkittävää epämukavuutta.

Niinpä tarkoitamme perusedellytyksiä, jotka määrittelevät naisen normaalin (fysiologisen) kuukautiskierron käsitteen:

 1. Syklisyyden noudattaminen (hormonaalisten muutosten vuoksi elimistössä tulisi vaihdella kuukautiskierron 3 vaihetta);
 2. Syklin normaali kesto (vähintään 20 päivää ja enintään 45 päivää). Tavallisimman jakson keston yleisin indikaattori - 28 - 30 päivää;
 3. Jokaisen naisen kuukautisten kohdalla pitäisi olla tietty kesto (2–7 päivää), ja tämä luku ei saisi vaihdella merkittävästi kuukausittain;
 4. Kokonaisveren menetys kuukautisia kohti ei saa olla pienempi kuin 50 ml ja enintään 150 ml;
 5. Menstruatiot eivät saa antaa naiselle vakavaa kipua ja epämukavuutta.

Oikean kuukautiskierron kesto

Muista, että kuukautiskierto on ajanjakso edellisten kuukautisten alusta nykyisen ajankohtaan. Kuten jo todettiin, naisen kuukautiskierto voi yleensä olla 20-45 päivää. Eri naiset, joiden kesto voi vaihdella, voivat vaihdella huomattavasti. Yleensä sykli on täysin perustettu vuoden kuluttua ensimmäisten kuukautisten alkamisesta tytöissä. Paljon harvemmin sen täydellinen toipuminen tapahtuu ensimmäisen raskauden ja synnytyksen jälkeen.

Jos poikkeamia normistosta esiintyy joskus (kerran vuodessa) ja se on rajoitettu muutamasta päivästä viikkoon, sitä ei pidetä patologiana eikä hoitoa tarvita. Näin ollen jos kuukausittain tulevat muutama päivä aikaisemmin tai myöhemmin, se ei tarkoita, että sinulla on epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Jos kuukautisten välinen tauko on pidempi kuin 40–60 päivää tai päinvastoin aikaisemmin 20–25 päivää (2 kertaa kuukaudessa), on epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Kuinka laskea kuukautiskierron?

Joten, mikä on kuukautiskierto ja kuinka normaalia sen pitäisi olla, tietenkin. Mutta miten tarkkaan sen laskeminen? Tätä voidaan tehdä useilla tavoilla. Kun olet oppinut näiden laskelmien ominaisuuksista, voit päättää, mikä näistä menetelmistä sopii sinulle.

Viime aikoina monet nykyaikaiset naiset haluavat käyttää tietotekniikkaa tähän.
Internetissä on nyt paljon ohjelmia, jotka tekevät nopeasti kaikki tarvittavat laskelmat. Niinpä syöttämällä kuukausitietosi voit määrittää kuukautiskierron keston, selvittää ovulaation hetken. Tällaisten ohjelmien ansiosta voit selvittää raskauden, toimitusajan ja jopa lapsen sukupuolen. Näin voit selvittää kuukautiskierron vaiheiden muutosjaksot ja määrittää aivohalvauksen esiintymisajan. Lääkärit-gynekologit hyväksyvät tämän menetelmän, koska se on erittäin kätevä. Tulet lääkärin puoleen, voit tulostaa tulokset.

Laskelmat voidaan tehdä itsenäisesti ja tehdä sen manuaalisesti. Tätä varten sinun on kuitenkin tarkkailtava kehon käyttäytymistä tietyn ajan kuluessa (ainakin viimeiset 6 kuukautta). Kuuden kuukauden tietojen perusteella on mahdollista tunnistaa lyhyimmät ja pisimmän kuukautiskierron jaksot. Näiden tietojen perusteella tiedetään, kuinka stabiili kuukautiskierronne on. Jos se on vaihteleva, se tulee myös ilmeiseksi. Kokoa kaavion näistä tiedoista (normaali - kuten matematiikan oppitunnissa koulussa), voit nähdä visuaalisesti, miten käyrän muutokset, ehkä sitten tulee selväksi, miksi tämä tapahtuu, jos verrataan tapahtuneita olosuhteita (hermostunut tai fyysinen ylikuormitus, seksuaalisuuden puute jne.).

Niin sanottujen turvallisten päivien määrittämiseksi sinun on otettava 18 päivää suurimman kuukautiskierron päivien lukumäärästä ja vähennettävä 10 päivää lyhimmän jakson numerosta. Tuloksena olevat numerot tarkoittavat seuraavaa: ensimmäinen numero on turvallisten päivien lukumäärä kuukauden alussa ja toinen lopussa. Nämä päivät ovat turvallisia ei-toivotusta raskaudesta. Mutta näiden kahden numeron välinen aika on suotuisinta käsitykselle.

Tehokkain menetelmä kuukautiskierron laskemiseksi on mitata säännöllisesti sen peruslämpötilaa. Se on kehon lämpötila sisäelimissä (mitattuna emättimessä tai suussa), joka pystyy muuttumaan naisten sukupuolihormonien vaikutuksen alaisena. On huomattava, että tällainen lämpötila tulisi mitata aikaisin aamulla heti heräämisen jälkeen. Saadut indikaattorit laaditaan yksinkertaisen aikataulun muodossa, jonka tiedot lääkäreitä pidetään oikeutetusti tarkimpina indikaattoreina. Lämpötilan mittaaminen yhden kalenterikuukauden aikana (joka päivä) huomaa tällaiset muutokset pian.

Niinpä vastaanotettu data tulkitaan seuraavasti. Menstruaation ensimmäisestä päivästä ovulaation aikaan basaalilämpötila on noin 36,6 - 36,8 astetta. Jos lämpötila laski 36,4 asteeseen tiettynä päivänä, tämä on päivä, jolloin ovulaatio alkoi. Koko ajanjakso, kun lämpötila pidetään alle 37 astetta, on suotuisa ajankohta. Sitten tulee kuukautiskierron toinen vaihe (lämpötila 37 astetta), tämä lämpötila kestää seuraavan kuukautiskierron alkuun asti. On tärkeää tietää, että jokaisen naisen lämpötilan vaihtelu voidaan ilmaista eri tavalla. Siksi oikean laskennan kannalta on tarpeen ottaa huomioon mahdollisimman pienet lämpötilan vaihtelut (jos ne pysyvästi kiinnitetään, tämä näkyy välittömästi).

Kuukautiskierron kalenteri. Mitä se on, miten ja milloin johtaa sitä?

Kun käytetään mitä tahansa edellä mainituista menetelmistä, tiedot siirretään erityiseen päiväkirjaan, jota kutsutaan kuukautiskierron kalenteriksi. Se voi esiintyä eri muodoissa: tavallisten numeroiden ympyröiminen kalenteriin, kaavion tai kaavion muodossa tai tulosteen muodossa - tietokoneen laskennan aikana. Hänen tavoitteensa on sama - tietää kuukautiskierron ja seurata sen vaihteluja.

Kuukautiskalenterissa on seuraavat toiminnot:

 1. Määrittää kuukautisten keston, luonteen ja keston;
 2. Auttaa välttämään ei-toivottua raskautta (paljastaa ovulaation ajan - vaaralliset päivät);
 3. Auttaa ravitsemuksen aikatauluttamisessa (painon menettämisessä tai ihanteellisen painon ylläpitämisessä);
 4. Tunnistaa kuukausittaisen viiveen;
 5. Helpottaa gynekologin työtä.

Kun on tarpeen pitää tällainen kalenteri:
 • Tytöt - ensimmäisten kuukautisten alkaessa;
 • Naiset 40 vuoden jälkeen (premenopausaalinen aika);
 • Raskauden suunnittelussa (määrittelee suotuisat syntymäpäiville);
 • Jos kuukautiset ovat epäsäännöllisiä missä tahansa iässä.

Epäsäännöllisen kuukautiskierron käsite

Kuukautiskierron toimintahäiriöt eri elämänkausilla esiintyvät 70%: lla kaikista ikäryhmistä. Säännöllisten kuukautisten alkamisen viivästyminen 1–2 vuorokauden ajan ei osoita epäsäännöllistä kuukautiskiertoa. Epäsäännöllistä sykliä tarkastellaan tapauksissa, joissa kuukautisten alkamisen jaksotus on rikottu tai niiden kesto muuttuu merkittävästi.

Kuukautiskierron tiheyden ja keston rikkominen voi olla:

 • Pitkäaikainen;
 • Lyhytaikainen.

Esimerkkejä pitkäaikaisista kuukautisten väärinkäytöksistä:
 1. Kuukautiskierron kesto muuttuu joka kuukausi;
 2. Ei kuukausittain useita kuukausia;
 3. Viivytyksen jälkeen - voimakas verenvuoto kivulla;
 4. Kipu ovulaation aikana (vakio).

Lyhyen aikavälin sääntöjenvastaisuudet syklin keston aikana ovat harvinaisia ​​tällaisten muutosten seurauksena:
 1. Krooninen väsymys;
 2. Liiallinen liikunta;
 3. stressi;
 4. Alkoholin väärinkäyttö;
 5. Huumeiden saanti;
 6. Seksuaalisuuden puute (tai sen uudistaminen);
 7. Ilmastonmuutos;
 8. Keskenmenoon.

Rikkomukset voivat tapahtua missä tahansa iässä. Tytöissä ensimmäisen kuukautiskierron alkamisen ja 40-vuotiaiden naisten jälkeen tämä ilmiö esiintyy paljon useammin. Jos kuukautiskierto ei ole vuoden aikana vakiintunut, on tarpeen kuulla gynekologia ongelman selvittämiseksi. Lisääntymisikästä kuukautiskierron on oltava vakaa.

Kuukautiskierron keskeiset oireet. Rikkomusten luokittelu ja luonne

Kuukautiskierron häiriöt jaetaan yleensä lääkäreille kahteen pääryhmään:

 1. Kuukautisten vaihtelun ja keston muutokset;
 2. Muutokset kuukautisten luonteessa.

Ensimmäinen rikkomusten ryhmä sisältää:
 • Polymenorrhea (kuukautiskierron lisääntyminen);
 • Oligomenorrhea (kuukautiskierron vähentäminen);
 • Amenorrea (kuukautisten täydellinen katoaminen).

Muutosten luonteen mukaan kuukautiskierron häiriöt voivat olla seuraavat:
 • Hypermenorrea tai menorragia (kuukautisten liiallinen runsaus, suuri veren menetys);
 • Hypomenorrhea (erittäin heikko verenpoisto);
 • Algomenorrhea (liiallinen kipu kuukautisten aikana);
 • Metrorragia (kuukautisten puhkeaminen useita kertoja kuukaudessa - välimuotoinen verenvuoto);
 • Postmenopausaalinen verenvuoto (kuukautisten esiintyminen vaihdevuosien jälkeen - vuosi tai enemmän).

Kaikki syklin rikkomukset naisilla liittyvät munasarjojen toimintahäiriöön (toimintahäiriöön). Munasarjojen toimintahäiriön alla ymmärretään niiden hormonitoiminnan monimutkaiset loukkaukset ja sen seurauksena kuukautiskierron rikkominen.

Munasarjojen toimintahäiriötä ilmaisee seuraavat oireet:

 • Epäsäännöllinen kuukautisten rytmi;
 • Kuukautisten runsauden muutos (lisääntyminen tai väheneminen);
 • Verenvuodon esiintyminen syklin keskellä (esimerkiksi ovulaation aikana);
 • Vatsakipu vetämällä kipua kuukautisten aikana ja syklin keskellä;
 • Kyvyttömyys tulla raskaaksi;
 • Keskenmeno (keskenmeno).

Useimmille naisten gynekologisille sairauksille on ominaista kuukautiskierron säännöllisyyden rikkominen. Hyvin usein tämä johtaa patologian kehittymiseen - dysfunktionaaliseen verenvuotoon. Toisin sanoen verenvuoto, muu kuin normaali kuukautiset (kesto ja runsas), on jo patologia.

Miksi kuukautiskierron kesto muuttuu? Vian syyt

Yleensä kuukautiskierron epäonnistumisen syitä on kolme:

 1. Fysiologinen (ulkoinen);
 2. patologinen;
 3. Lääkehoito.

Ulkoiset tekijät (syyt) ovat vaikutuksia kehoon epäsuorasti ilman suoria fysiologisia vaikutuksia. Ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä.

Esimerkkejä tällaisista tekijöistä ovat:

 • Stressi, neuroosi;
 • Ilmastonmuutos;
 • Elämäntapojen muutokset (liiallinen liikunta);
 • Virheellinen ruokavalio (ruokavalio, ruokailun rajoittaminen);
 • Terävät painon muutokset (laihdutus tai lihavuus);
 • Kofeiinin, alkoholin väärinkäyttö;
 • Tupakointi.

Patologisiin syihin kuuluu valtava määrä sairauksia, joissa kuukautiskierros on muuttunut. Taudeista, jotka uhkaavat naisen elämää, on banaalinen kylmä. Tämä syiden ryhmä sisältää myös spontaanin abortin (keskenmenon) ja lääketieteellisen abortin komplikaation. Näissä tapauksissa erityisen usein esiintyy voimakkaita verenvuotoja ja kuukautiskierron häiriöitä.

Huumeiden syyt ovat usein kuukautiskierron väärinkäytösten syyllisiä. Käytännössä kaikilla lääkkeillä, jotka on tuotu uudelleen elimistöön, on suora vaikutus ihmisen kaikkiin elimiin ja järjestelmiin ja erityisesti naisen lisääntymisjärjestelmään.

Erillisistä syistä on mainittava toinen yleinen syy naisten kuukautiskierron epäonnistumiseen - tämä on kohdunsisäisen laitteen asennus. Jopa sen oikean asennuksen yhteydessä tapahtuu jonkin verran kierron rikkomista. Mutta jos sen sijaintia (vahinkoa) tai lukutaidottomia laitoksia rikotaan, esiintyy usein kohdun verenvuotoja ja vakavia epäsäännöllisyyksiä kuukautiskierrossa.

Kuukautisen jälkeisen kuukautiskierron epäonnistuminen imetyksen aikana on normaalia.

Onko viive aina kuukautiskierron epäonnistuminen?

Huolimatta siitä, että naisen kuukautiskierron säätelymekanismi on melko harmoninen ja tarkka, jopa täysin terveessä naisessa, kuukautiset eivät aina esiinny päivittäin. Siksi useiden päivien viiveet, joita esiintyy satunnaisesti, eivät saisi aiheuttaa suurta huolta.

Kuukautisten viivästyminen osoittaa kuukautiskierron epäonnistumisen, jos aiemmin nainen oli ollut vakaa pitkään. Naisilla, joilla on epävakaa kuukautiskierto, kun syklin kesto muuttuu jatkuvasti, todellinen viivästyminen on hyvin vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että seuraavan kuukautisten päivämäärän määrittäminen on lähes mahdotonta. Näissä tapauksissa, kun ahdistusta syntyy, sinun täytyy tehdä raskaustesti ja mennä tapaamiseen gynekologin kanssa.

Kuukautiskierto epäsäännöllinen

Kuukautiskierto on aika, joka kuluu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavan kuukautisten ensimmäiseen päivään. Useimmissa naisissa kuukautiskierto on säännöllinen: tämä tarkoittaa sitä, että kuukautisten välillä kulkee sama määrä päiviä.

Kuukautiskierron kesto useimmilla naisilla on 24–38 päivää. Tässä tapauksessa 2-3 päivän poikkeamat yhdessä tai toisessa suunnassa eivät ole kriittisiä eivätkä edellytä lääkärin käyntiä.

Tietoja epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta, jos:

 • Kuukausittain joka kerta, kun he tulevat läpi eri aikoja, ja nainen lähes ei voi ennustaa, kun seuraava kuukautiset alkavat.
 • Kuukausittain kestää joka kerta eri määrän päiviä (esimerkiksi kerran 3 päivää, toinen aika 8 päivää).
 • Kuukausittain jokaisella kerralla on erilainen runsasaste (joskus hyvin runsas, joskus harvempi).

Epäsäännöllisten kuukautisten syyt

Epäsäännöllinen kuukautiskierto kertoo lähes aina, että naisella on terveysongelmia. Tärkein syy epäsäännölliseen kuukautiseen on hormonaalinen vika, joka voi aiheuttaa monia tekijöitä. Luettelemme yleisimmät epäsäännöllisten aikojen syyt:

 • Stressi ja fyysinen ylikuormitus

Naisen fyysinen ja emotionaalinen tila on erittäin tärkeä seksuaalisen ja hormonaalisen järjestelmän normaalille toiminnalle. Konfliktitilanteet ja ylityöt aiheuttavat stressihormonien (kortisoli jne.) Vapautumista, jotka vaikuttavat naisten sukupuolihormonien tuotantoon ja johtavat usein kuukautiskierron epäonnistumiseen. Tässä syystä syynä voi olla unen puute, ylimääräinen kofeiini ja alkoholi, tiukat ruokavaliot.

Pari ylimääräistä kiloa ei voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, mutta jos pisteet menee kymmeniin ylimääräisiin kiloihin, kuukautiskierron epäonnistuminen on varsin todennäköistä. Asia on, että androgeenit (miespuoliset hormonit) tuotetaan rasvakudoksessa, ja enemmän rasvakudosta, sitä enemmän mieshormoneja tuotetaan. Androgeenit eivät ainoastaan ​​aiheuta kuukautiskierron epäonnistumista, vaan voivat aiheuttaa myös rasvaisen ihon, kasvojen akneen, kasvojen ja kehon liiallisen kasvun.

 • Polysystinen munasarjojen oireyhtymä (PCOS)

Polysystisten munasarjojen tapauksessa on heidän työnsä rikkominen: ovulaation puute, hormonaalinen epätasapaino. Kaikki tämä vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen: naisilla, joilla on monirakkulaisia ​​munasarjoja, kuukautiset viivästyvät usein.

 • Kilpirauhasen sairaus

Kilpirauhasen häiriöt vaikuttavat kuukautiskiertoon. Sekä liiallinen että puutteellinen kilpirauhashormoni voivat aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia.

Endometriumin hyperplasia on sairaus, jossa kohdun sisäpinta (endometrium) laajenee ja sakeutuu, mikä johtaa ei-sykliseen (epäsäännölliseen) kohdun verenvuotoon. Endometriumin hyperplasiaa on useita mahdollisia syitä, mutta yleisin syy tähän tilaan on hormonaalinen epätasapaino. Tämän taudin vaara on se, että joillakin naisilla, jotka eivät saa hoitoa, endometriumin hyperplasia voi muuttua kohdun syöpään.

Kohtuun polyyppi on kohtuullisen kasvaimen sisäisen kerroksen (endometrium), joka voi olla eri kokoja ja joskus kehittyy kohdun syöpään. Kohdun polyypit voivat olla oireettomia, mutta joissakin naisissa ne aiheuttavat kuukautiskierron häiriöitä, kohdun verenvuotoa ja hedelmättömyyttä. Sivustollamme on artikkeli, joka on omistettu tälle aiheelle: Kohdun polyypit: syyt, oireet, hoito.

Myoma on kohtalaisen kohtuullinen kasvain, joka voi aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia. Yleensä kuukausittain myoma kestää tavallista pidempään ja siihen liittyy suurempaa verenhukkaa. Sivustollamme on artikkeli, joka on omistettu tälle aihealueelle: Kohdun fibroidit: syyt, oireet, komplikaatiot.

 • Syntymänvastaisen pillereiden peruuttaminen

OK-jakson peruuttamisen jälkeen epäonnistuminen tapahtuu melko usein. Onneksi se ei ole terveydelle vaarallista eikä yleensä vaadi hoitoa. Kuukautiskierto palautuu itsestään 2-3 kuukauden kuluessa. Hoito voi olla tarpeen, jos ajanjaksosi ei tule säännölliseksi 4 tai useamman kuukauden kuluttua ehkäisytablettien lakkauttamisesta.

 • Hätäehkäisyn hyväksyminen (Postinor, Escapel jne.)

Hätäehkäisyä käytetään ehkäisemään ei-toivottuja raskauksia sukupuoliyhdistyksen jälkeen. Postinorin ja Escapelin kaltaisilla lääkkeillä on suuri annos hormoneja, jotka muuttavat munasarjojen ja kohdun työtä tavalla, joka vähentää raskauden riskiä. Näiden lääkkeiden hyväksyminen voi johtaa kuukautiskierron epäonnistumiseen, joka ilmenee kuukautisten viivästymisenä tai epäsäännöllisenä jaksona lähikuukausina. Yleensä tämä ei edellytä hoitoa, ja sykli palautetaan itsestään seuraavien 2-3 kuukauden aikana.

 • Keskenmeno, keskeytetty abortti tai keskenmeno

Raskauden lopettaminen (spontaani tai huume) on aina stressaavaa koko organismille ja erityisesti hormonitoiminnalle. Useiden kuukausien aikana keskenmenon tai abortin jälkeen naisilla voi olla epäsäännöllisiä jaksoja. Tässä tilanteessa nainen voi tarvita hoitoa.

Epäsäännöllinen sykli nuorilla

Ensimmäisten kuukausien jälkeen ensimmäisen kuukautiskierron jälkeen kuukautiset voivat jäädä epäsäännöllisiksi: tule kaksi kertaa kuukaudessa tai häviävät pari kuukautta peräkkäin. Tämä on normaalia eikä yleensä edellytä lääkärin käyntiä. Tietoja siitä, missä tapauksissa hoitoa voidaan tarvita, lue erillinen artikkeli verkkosivuillamme: Epäsäännöllinen sykli nuorilla: syyt ja hoito.

Epäsäännöllinen sykli synnytyksen jälkeen

Raskauden ja synnytyksen jälkeen havaitaan usein epäsäännöllisiä jaksoja. Jos nainen ei imetä, aika yleensä tulee ensimmäisten 6-12 viikon kuluttua syntymästä. Jopa 3-6 kuukautta tämän jälkeen kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen. Tämä on normaalia eikä tarvitse hoitoa.

Keskustele lääkärin kanssa, jos et imetä ja:

 • kuukautiset eivät tulleet kolmen ensimmäisen kuukauden kuluessa synnytyksestä
 • kuukautiskierto ei tullut säännölliseksi kuuden kuukauden ajan ensimmäisen kuukautiskierron saapumisesta.
 • kuukausittainen viive on yli 3 kuukautta

Kiinnitä huomiota siihen, että vaikka epäsäännöllinen kuukausittainen voi tulla raskaaksi, mikä tarkoittaa sitä, että käytät kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä, jos et suunnittele raskautta uudelleen.

Epäsäännöllinen sykli imetyksen aikana

Jos nainen imettää, ensimmäiset jaksot tulevat yleensä 4-6 kuukautta syntymän jälkeen. Joillakin naisilla kuukautiset alkavat kuitenkin ensimmäisten 3 kuukauden kuluttua synnytyksestä, ja joskus kuukautiset puuttuvat, kunnes imetys lopetetaan. Kaikki nämä olosuhteet ovat täysin normaaleja.

Epäsäännöllisiä jaksoja imetyksen aikana havaitaan hyvin usein. Tämä johtuu prolaktiinin hormonin lisääntyneestä tasosta, joka muuttaa munasarjojen toimintaa ja voi estää ovulaation. Säännöllinen kuukautiskierto on pääsääntöisesti määritetty, kun lapsi lakkaa pyytämästä rintaa yöllä tai täydellisen vieroituksen jälkeen.

Ota yhteys lääkäriin, jos:

 • kuukautiset eivät tulleet ensimmäisen kolmen kuukauden aikana imetyksen lopettamisen jälkeen.
 • epäsäännöllinen kuukautiskierto jatkuu vähintään 6 kuukautta imetyksen lopettamisen jälkeen
 • kuukausittainen viive on yli 3 kuukautta

Pidä mielessä, että vaikka sinulla ei ole kuukausittain, raskausriski on edelleen olemassa. Voit tulla raskaaksi, vaikka olisit imettävä ja synnytyksen jälkeen sinulla ei ole ollut aikoja. Jos et aio ottaa raskautta uudelleen, käytä kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä.

Epäsäännöllinen sykli 40 vuoden kuluttua

Useimmissa naisissa vaihdevuosien (tai vaihdevuosien) esiintyminen on 45–55-vuotiaita, mutta ensimmäiset oireet saattavat näkyä useita vuosia ennen kuukautisten lopettamista. Tätä ajanjaksoa naisen elämässä kutsutaan perimenopausiksi.

Epäsäännölliset jaksot yli 40-vuotiailla naisilla eivät ole harvinaisia. Tässä iässä kuukautiset voivat tulla viiveellä ja kestää tavallista pidempään. Kaikki nämä oireet liittyvät munasarjojen toiminnan asteittaiseen sammumiseen.

Epäsäännölliset jaksot voivat liittyä muihin perimenopausin oireisiin: kuumat aallot, mielialan vaihtelut, unettomuus.

Huomaa, että vaikka olet yli 40-vuotias ja sinulla on ensimmäiset merkit tulevasta vaihdevuodesta, voit silti tulla raskaaksi. Jos raskaus ei sisälly suunnitelmiin, käytä kondomeja tai muita ehkäisymenetelmiä.

Mikä on vaarallinen epäsäännöllinen kuukautiskierto

Epäsäännöllinen sykli sinänsä ei aiheuta vaaraa organismille, mutta tämä oire voi merkitä vakavia sairauksia, kuten eudometrian hyperplasiaa, kohdun syöpää, monirakkulan munasarjojen oireyhtymää tai kilpirauhasen sairautta.

Naisilla, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto, on paljon vähemmän ovulaatiota, mikä tarkoittaa, että heillä on usein ongelmia lapsen ja lapsettomuuden syntymisessä. Hoidon mahdollisuuksien lisäämiseksi suositellaan ovulaatiotestejä naisille, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Pitääkö minun hoitaa epäsäännöllisiä aikoja?

Epäsäännöllinen kuukautiskierto voidaan havaita normaalisti vain edellä mainituissa tilanteissa (nuorilla, synnytyksen jälkeen, yli 40-vuotiailla naisilla). Kaikissa muissa tapauksissa epäsäännölliset jaksot ovat hormonaalisten häiriöiden oireita ja lähes aina tarvitsevat hoitoa.

Epäsäännöllinen kuukautiskäsittely

Epäsäännöllinen kuukautiskierto ei ole sairaus, vaan vain oire, jota voidaan havaita erilaisissa häiriöissä. Siksi epäsäännöllisten kuukautisten hoito voi olla radikaalisti erilainen riippuen syystä, joka on sen ytimessä.

Epäsäännöllisten kuukautisten hoidossa voidaan käyttää seuraavia menetelmiä:

 • Elämäntapojen muutos
 • Taudin tunnistaminen ja hoito
 • Ehkäisypillereiden antaminen
 • Ehkäisymenetelmän muuttaminen

Puhutaan alla olevista menetelmistä.

Elämäntapojen muutos

Kuten olemme jo huomanneet tämän artikkelin ensimmäisessä osassa, jotkut tavat voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Jos epäilet, että epäsäännölliset jaksot liittyvät elämäntapaanne (usein stressi, aliravitsemus, liiallinen liikunta, tiukat ruokavaliot jne.), Anna kehollesi tauko ja katsoa, ​​miten tämä vaikuttaa kehitykseen.

Taudin tunnistaminen ja hoito

Usein epäsäännöllisten kuukautisten syitä ovat munasarjojen monirakkulatauti ja kilpirauhasen sairaus. Näihin olosuhteisiin liittyy hormonaalinen epätasapaino, joten hoidon päätavoite on palauttaa hormonaalinen tasapaino elimistössä.

Normaalien kuukautiskierron palauttamiseksi monirakkulan munasarjojen kanssa hormonaalisia ehkäisyvalmisteita (OC) määrätään usein anti-androgeenisellä vaikutuksella (Jess, Midiana, Yarin jne.)

Kilpirauhasen sairauksiin on määrätty lääkkeitä, jotka normalisoivat sen toimintaa. Jos kilpirauhashormonien tasoa alennetaan, hormonikorvaushoito on määrätty, mikä kompensoi hormonien puutetta. Kun kilpirauhashormonit on määrätty liian korkealle, suositellaan lääkkeitä, jotka tukahduttavat hormonituotantoa tai leikkausta kilpirauhanen.

Ehkäisypillereiden antaminen

Yhdistettyjä suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita käytetään laajalti epäsäännöllisten kuukautisten hoidossa. Tässä tapauksessa ehkäisypillereitä voidaan suositella, vaikka et asu seksuaalisesti.

Joissakin tilanteissa ehkäisypillereitä määrätään naisille, jotka suunnittelevat raskautta, jos heillä on epäsäännöllinen sykli. Vastaanotto OK 6 kuukaudeksi tai enemmän normalisoi syklin ja lääkkeen peruuttamisen jälkeen mahdollisuus hedelmöittymiseen lisääntyy.

Ehkäisymenetelmän muuttaminen

Kukin elin on ainutlaatuinen ja voi vastata eri tavalla erilaisiin ehkäisymenetelmiin. Esimerkiksi, jos on olemassa läpimurto kohdun verenvuotoa tai hyvin usein tarkkailua kun otat ehkäisypillereitä, lääkäri voi suositella tämän OC: n muuttamista toiseen lääkkeeseen, jossa on suurempi annos tai erilainen hormonaalinen koostumus.

Epäsäännöllisiä jaksoja voidaan havaita naisilla, jotka käyttävät sisäistä laitetta. Joissakin tapauksissa ainoa tapa hoitaa tällainen ehto olisi helixin poisto ja toisen ehkäisymenetelmän määrittäminen.