Kuukautiskierron rikkominen

Ei ole juuri mitään naista, joka ei koskaan kohdistu kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen. Joissakin olosuhteissa jopa täysin terveillä naisilla voi olla kuukautisia. Joissakin tapauksissa tällaiset rikkomukset luokitellaan sairauksiin (ICD-koodi 10 - N94.4-N94.9).

Tässä artikkelissa tarkastelemme yksityiskohtaisesti kuukausiprosessin rikkomusten ongelmaa. Saat selville, mistä syystä eri ikäryhmissä voi esiintyä epäonnistumisia, miten tämä patologinen tila on diagnosoitu ja hoidettu, kun sinun pitäisi aina pyytää lääkärin apua.

Rikkomusten tyypit

Kuukautisten loukkaamista pidetään syklinä, jonka kesto kasvaa yli viikon. Lisäksi, jos kuukautisten välinen aika lyhenee 5-7 päivällä, ja tämä toistuu systemaattisesti, voimme puhua kuukautisten toiminnan epäonnistumisesta. Lukuun ottamatta naisia, joilla on geneettisesti pidempi tai lyhyempi sykli, kaikkien muiden osalta tämä määritellään häiriöksi ja se on tutkittava.

Kuukautiskiertoon liittyy useita erilaisia ​​rikkomuksia:

 1. Amenorrea - tila, jossa useita kuukautiskiertoja ei ole. On primääristä ja sekundaarista amenorrhea. Ensimmäisessä tapauksessa kuukautiset eivät mene puberteettisina vasta 16-vuotiaana, jos esiintyy muita murrosikäisiä merkkejä. Toisessa tapauksessa kuukautiset pysähtyvät pitkään.
 2. Oligomenorrhea on patologia, jossa kuukautiset tapahtuvat hyvin harvoin. Se on yleisempää niillä, jotka kärsivät ylipainoisista. Tällä patologialla lisääntymisikäisillä naisilla on usein ongelmia konseptin kanssa.
 3. Dysmenorrea - kuukautiskierron poikkeamat kasvavan suunnan suuntaan ja välimuotoisen jakson alentamisen suuntaan. Tällaisella rikkomisella naiset voivat tavata missä tahansa iässä. Fysiologisesti samankaltaisia ​​poikkeavuuksia kuukautisten alkamisen aikana, jolloin sykliä ei ole vielä säännelty, ja synnytyksen jälkeisenä aikana, kun sykli on palautettu, ei pidetä dysmenorreana.
 4. Opsomenorrhea on häiriö, jossa syklin kesto nousee 35 päivään tai enemmän (mutta enintään kolmeen kuukauteen), ja kuukautiset ovat lyhyitä ja niukkoja. Usein liittyy lapsettomuutta. Naisilla voi olla miespiirteitä, taipumusta ruumiiseen. Yleinen oire on akne.
 5. Hypomenstruaalinen oireyhtymä on patologia, jolle on tunnusomaista kuukautisten aikana vapautuneen veren määrän väheneminen. Pienet jaksot (veren menetys alle 50 ml) tulevat yleensä viiveellä ja aiheuttavat erilaisia ​​epämukavuutta - pahoinvointia, päänsärkyä jne.

Muita kuukautiskierron häiriöitä, kuten polymenorrhea, proiomenorrhea, metrorragia jne., Erottaa myös, ja jokaisella näistä patologioista voi olla erilaisia ​​syitä, joten testi (eikä vain gynekologi) on pakollinen.

Kuukautisten häiriöiden syyt

Pääsyynä kuukautiskierron epäonnistumiseen on hormonaalinen epätasapaino. Tämä tapahtuu useissa sairauksissa ja olosuhteissa. Tärkeä rooli on myös perinnöllinen tekijä - jos naisten linjan esivanhempien havaittiin epäonnistuvan kierrossa tai muissa rikkomisissa, on täysin mahdollista, että tämä vaikuttaa naisten kuukautisten kuvioihin seuraavilla sukupolvilla.

Koska aivot ja endokriinisen järjestelmän elimet ovat mukana kuukautiskierron säätelyssä, ongelma syntyy usein vuorovaikutuksen rikkomisesta.

Unen puute, stressi, liiallinen liikunta, psyykkinen väsymys, muuttuva aikavyöhyke tai ilmasto-olosuhteet voivat johtaa kuukautisten epäonnistumiseen. Usein esiintyy kuukautisten ongelmia niillä, jotka pysyvät hereillä säännöllisesti yöllä. Aivokasvaimet ja neurovirusinfektiot voivat myös aiheuttaa kuukautisia.

Monissa sairauksissa on havaittu hormonisykli, jossa on rikkomuksia. Useimmiten tämä tapahtuu endokriinisten ja urogenitaalijärjestelmien patologioiden taustalla, kuten:

 • munasarjojen geneettiset ja hormonaaliset patologiat;
 • kohdun ja lisäaineiden tulehdus;
 • lantion elinten tartuntavaurioita;
 • diabetes;
 • kilpirauhasen sairaudet, lisämunuaiset;
 • lihavuus jne.

Endokriinisen järjestelmän toiminnalliset häiriöt, jotka ilmenevät estrogeenin kertymisessä samanaikaisesti progesteronin puutteella, aiheuttavat myös kuukautiskatkoksia. Sykli voi rikkoutua, koska infektio- ja ei-infektiotautit ovat akuutteja tai kroonisia.

Muita tekijöitä, jotka voivat johtaa kuukautisten epäonnistumiseen, ovat yleisimpiä:

 • Pitkäaikainen ruokavalio, epätasapainoinen ruokavalio, tiettyjen elintarvikkeiden elementtien puute.
 • Liian pieni / korkea ruumiinpaino.
 • Akuutti tai krooninen myrkytys (mukaan lukien säännöllinen juominen, tupakointi).
 • Joidenkin lääkkeiden hyväksyminen.

Niinpä suurin osa naisista on vaarassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuukautiskierron epäonnistumisen ongelma voidaan jättää huomiotta, "kumoamalla" kroonisen stressin tai unen puutteen rikkomiset. Jos ilmenee toimintahäiriöitä, lääketieteellinen kuuleminen on tarpeen vakavien sairauksien välttämiseksi.

Kuukautiskierron rikkomukset voivat olla oireita vaarallisista sairauksista, mukaan lukien syöpä.

Diagnoosi häiriintyneestä kuukautiskierrosta

Monet naiset, joilla on kuukautisten ongelmia, lykkäävät lääkärin käyntiä, koska he pelkäävät hormonihoitoa. Itse asiassa hormoneja näytetään vain joissakin tapauksissa ja riittävän hoito-ohjelman valitsemiseksi huolellinen diagnoosi on tarpeen.

Gynekologisen tutkimuksen, rasvan ja yleisten veri- ja virtsatestien lisäksi voidaan määrätä:

 • Lantion elinten ja kilpirauhanen ultraääni;
 • hormonien testaus;
 • hysteroscopy;
 • tutkimukset kromosomaalisten poikkeavuuksien tunnistamiseksi;
 • PCR jne.

Millaisia ​​testejä tarvitaan, lääkäri päättää yksityiskohtaisen kyselyn jälkeen, jossa hän voi määrittää geneettisen taipumuksen, potilaan erityisen elämäntavan ja muita vivahteita, joilla on vaikutusta kuukautisten esiintymistiheyteen ja intensiteettiin. Saatat joutua myös kuulemaan muita lääkäreitä (endokrinologi, terapeutti) ja muita tutkimuksia (tietokonetomografia, kallon radiografia jne.).

Kuukautisten häiriöiden hoitomenetelmät

Ei ole olemassa yhtä menetelmää kuukautiskierron epäonnistumisten hoitamiseksi, koska ongelman esiintymiseen voi liittyä erilaisia ​​tekijöitä. Hoitokompleksi keskittyy perimmäisten syiden poistamiseen. Lisäksi lähes kaikissa tapauksissa on välttämätöntä poistaa tyypilliset "provokaattorit". Ravitsemuksen korjaus, tarpeeksi unta, stressaavien tilanteiden poistaminen on välttämätöntä, jotta sykli palaa normaaliksi.

Hoito nuoruusiässä

Tyttöjen ensimmäiset kuukautiset esiintyvät 12–14-vuotiaina. Jos näin ei tapahdu ennen 16-vuotiaita, on huolenaihe ja vierailu lasten gynekologi-endokrinologi. On myös tarpeen neuvotella lääkärin kanssa, jos sykli ei ole asettunut yli puolitoista vuotta. Nuoruusiässä on muita häiriöitä:

 • liian runsaasti aikoja;
 • huomattava veren menetys;
 • kuukautisten välisen verenvuodon ilmaantuminen;
 • korkea arkuus

Useimmiten paino-ongelmat, vegetatiivinen-verisuoninen dystonia, verenpaine, krooniset tulehdussairaudet, seksuaalisen aktiivisuuden varhainen puhkeaminen johtavat näihin häiriöihin.

Tytöillä, jotka imevät ruokavalionsa, on usein epäsäännöllinen kuukautiskierto. Sama pätee liian tunteisiin nuoriin, joilla on korkea impulsiivisuus tai aggressio.

Nuorten sairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet valitaan iän perusteella. Hormoneja käytettäessä valitaan kaikkein hyvänlaatuisimmat hormonivalmisteet, joissa on pieniä annoksia. Jos syklin epäsäännöllisyyden syy liittyy kilpirauhasen toiminnan häiriöihin, kilpirauhasen toiminnan normalisoimiseksi tarvitaan hoitokompleksi.

Vakavan verenvuodon sattuessa käytetään hemostaattisia valmisteita ja komplikaatioita (hemoglobiinin lasku, huimaus, yleinen heikkous) - curettage. Samanaikaisesti suoritetaan antianemista hoitoa rautavalmisteilla. Komplisoimattomissa tapauksissa kehon stimuloimiseksi käytetään syklistä vitamiinihoitoa. Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä rauhoittavia aineita, ravitsemuksen säätämistä, muutoksia vuorokauden tilassa jne.

Hoito lisääntymisikä

Kuukautiskierron häiriöt hedelmällisessä iässä olevilla naisilla esiintyvät sekä fysiologisista syistä (raskaus, synnytyksen jälkeinen aika) että monista muista syistä. Siksi hoitoa voidaan määrätä vasta perusteellisen tutkimuksen jälkeen. Lääkkeiden lääkäri valitsee tiettyjen sairauksien perusteella.

 • Jos ongelma johtuu hormonaalisista häiriöistä, se eliminoituu estrogeenivalmisteiden, kilpirauhashormonien jne. Avulla.
 • Tartuntatautien läsnä ollessa käytetään antibioottihoitoa.
 • Tuumorit, jotka aiheuttavat häiriöitä kuukautiskierrossa, poistetaan kirurgisesti (kasvainmuodostus urogenitaalijärjestelmän elimissä, kilpirauhasen, aivolisäkkeen).
 • Kirurginen interventio voi olla tarpeen sukupuolielinten patologioiden tapauksessa.
 • Ovulaation puuttuessa käytetään keinoja sen stimuloimiseksi.
 • Kun liian raskas kuukautiset täyttävät kadonneen veren määrän, suorita kuretti ja vaikeimmissa tapauksissa - endometriumin ablaatio tai hysterektomia.

Voi myös olla tarpeen parantaa immuunijärjestelmää, täydentää vitamiineja ja mikroelementtejä sisältävää ruokaa. Tarvittaessa annetaan lisää vitamiini- mineraalikomplekseja. Fysioterapeuttisilla menetelmillä on suotuisa vaikutus. Päivittäisen hoito-ohjeen normalisoiminen, stressitoleranssin parantaminen - tarvittavat toimenpiteet normaalin kuukautiskierron palauttamiseksi.

Jotkut kuukautiset aiheuttavat hedelmättömyyttä. Jos nainen aikoo saada lapsia, hoito on aloitettava mahdollisimman pian. Jos raskautta ei ole suunniteltu lähitulevaisuudessa, hormonaalisia ehkäisyvalmisteita voidaan määrätä kuukautiskierron säätelemiseksi.

Hoito vaihdevuosien aikana

Vaihdevuosia esiintyy yleensä 45–50-vuotiaiden välillä, vaikka se on yleistynyt jo varhaisen vaihdevuosien jälkeen 40 ja jopa 30 vuoden kuluttua. Yleensä, kun kuukautiset tulevat epäsäännöllisiksi aikuisuudessa ja lopetetaan kokonaan, nainen asettaa itsensä diagnoosiksi vaihdevuodet ja ei kiirehtii neuvotella lääkärin kanssa.

Tämä lähestymistapa on täynnä monia epämiellyttäviä seurauksia, jotka vaihtelevat tuntemattomista sairauksista ajoissa ja päättyvät ei-toivottuun raskauteen (tämä on harvinaista, mutta se tapahtuu myös). Siksi, vaikka oletetaan vaihdevuodet, on välttämätöntä tutkia. Jos havaitaan ongelmia, lääkäri ehdottaa hoitomuotojen monimutkaista hoitoa, mukaan lukien:

 • keinot hormonaalisen taustan normalisoimiseksi (duphaston, jne.);
 • antibioottihoito infektioiden läsnä ollessa;
 • tasapainoinen ruokavalio ja kaloreiden väheneminen sekä elintarvikkeiden kokonaismäärä.

Jos kuukautiskierron muutokset tässä iässä ovat fysiologisia, erityistä hoitoa ei tarvita. Kuitenkin, kun nainen kärsii ilmasto-aikakaudesta, on suositeltavaa käyttää fysioterapiaa, huumeiden vahvistamista, perinteistä lääketiedettä.

Minkä tahansa verenvuodon jälkeisen ajanjakson aikana on syytä pyytää lääkärin hoitoa mahdollisimman pian, koska useimmissa tapauksissa tämä on yksi pahanlaatuisten kasvainten oireista!

Viitteet käydä lääkärissä kuukautiskierron vastaisesti

Mahdollisten kuukautiskierron epäsäännöllisyyksien vuoksi on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Tämä auttaa välttämään vakavia seurauksia eikä huoli kunnostasi, mikä pahentaa tilannetta. Joissakin tapauksissa on kuitenkin tarpeen läpäistä tutkimus:

 • Jos teini-ikäisellä tytöllä ei ollut valtakuntaa 15-16-vuotiaana.
 • Puolentoista vuoden kuluttua ensimmäisen kuukautiskierron jälkeen kuukausittainen sykli ei vahvistunut.
 • Kuukausittain liian pitkä ja liian runsas.
 • Kuukautiskierron luonne, niiden väri, haju (tämä voi olla merkki endometriumin taudista) on muuttunut.
 • Ovulaatioon liittyy tuskallisia tunteita.
 • Jakaminen on hyvin vähäistä, ja kuukausittain tulee huomattava viive.
 • Verenvuotoa koskevat ajanjaksot (jopa yksittäinen tapaus edellyttää tutkimusta).

Vaikka kaikki nämä muutokset eivät aiheuta epämukavuutta eivätkä aiheuta valituksia, älä ohita niitä. Kuukautiskierron häiriöt ovat usein merkki taudista, ja oikea-aikainen hoito sallii sinun välttää komplikaatioita ja hengenvaarallisia olosuhteita.

video

Miten ylipaino vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen? Kun katsot tätä pientä videota, opit menstruaalisten häiriöiden ja ylipainon välisestä yhteydestä sekä muista kuukautisten syklin syistä.

Sukupuolihäiriöiden syyt eri ikäryhmissä, diagnoosin ja hoidon periaatteet

Munasarjojen ja kuukautiskierron (NOMT) ​​rikkomukset ovat ehkä yleisin syy mennä gynekologiin. Lisäksi tällaiset valitukset voidaan tehdä potilailla, jotka ovat murrosiässä ikärajaan asti, eli koko elämän potentiaalisen lisääntymisvaiheen aikana.

Mikä sykli pidetään normaalina?

Luonnollisen munasarjojen ja kuukautiskierron ulkoinen ilmentymä - kuukautiset, jotka syntyvät jokaisen naisen esiintymistiheydellä ja kestävät useimmiten 3-6 päivää. Tällä hetkellä endometriumin koko kasvun funktionaalinen kerros (kohdun limakalvo) hylätään. Veren ohella hänen romut poistuvat hieman avoimen kohdunkaulan kautta emättimeen ja sitten ulos. Sen seinien peristalttiset supistukset edistävät kohdun luonnollista puhdistusta, mikä voi aiheuttaa fyysistä epämukavuutta.

Alukset, jotka aukeavat kudosten hylkäämisen jälkeen, sulkeutuvat nopeasti, tuloksena oleva limakalvon kokonaisvika regeneroituu. Siksi normaaliin kuukautiseen ei liity merkittävää verenhukkaa eikä se johda anemian, vakavan asteen ja vamman kehittymiseen. Veren menetys on keskimäärin 150 ml, eikä purkauksessa ole verihyytymiä.

Kuitenkin kuukautiskierto ei ole vain endometriumin uusiutumisvaihe. Normaalisti se sisältää myös follikulaarisen vaiheen, jossa munan kypsyminen munasarjassa, ovulaatio ja sen jälkeinen erittymisvaihe, jossa on endometriumin kasvu ja sen valmistelu mahdolliseen munasolun istutukseen. Terveessä lisääntymisikäisessä naisessa on myös anovulointisyklejä, joita ei pidetä patologisena. Ne eivät tavallisesti johda kuukautisten keston tai luonteen muutoksiin eivätkä vaikuta välivaiheen kestoon. Tällaisissa jaksoissa nainen ei ole hedelmällinen, eli raskaus ei ole mahdollista hänen kanssaan.

Kuukautiset alkavat murrosiässä. Niiden ulkonäkö ilmaisee lisääntymisjärjestelmän valmiuden ajatella. Ensimmäiset kuukautiset (menarhe) havaitaan 9–15-vuotiaina, useimmiten 12–14 vuoden välein. Se riippuu monista tekijöistä, joista tärkeimpiä ovat perinnöllisyys, kansallinen identiteetti, yleinen terveys, tytön ravitsemuksen riittävyys.

Lisääntymisjakson päättymiseen on tunnusomaista vaihdevuosien alkaminen - kuukautisten täydellinen ja lopullinen lopettaminen. Tätä edeltää ilmasto-aika, joka yleensä tapahtuu keskimäärin 46-50 vuotta.

Kehitysmekanismi NOMC

Naisten kehon munasarjojen kuukautiskierto on endokriinista riippuvaista prosessia. Siksi tärkein syy sen häiriöihin on dyshormonaaliset häiriöt. Ne voivat esiintyä pääasiassa eri tasoilla, mukaan lukien endokriiniset rauhaset, jotka eivät liity lisääntymisjärjestelmään. Tämän kuukautisten häiriöiden luokittelun perusteella. Hänen mukaansa päästää:

 • Keskushäiriöt, joissa on lisääntymisjärjestelmän neuroendokriinisen säätelyn korkeampien keskusten vaurioita. Kortikaalinen hypotalamuksen, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen sekä vain aivolisäkkeen rakenteet voivat olla mukana patologisessa prosessissa.
 • Rikkomukset perifeeristen rakenteiden tasolla eli itse lisääntymisjärjestelmän elimissä. Voi olla munasarjojen ja kohdun synty.
 • Muiden endokriinisten rauhasien toimintahäiriöihin liittyvät oireet (lisämunuaiset, kilpirauhanen).
 • Geneettisten ja kromosomaalisten poikkeavuuksien aiheuttamat häiriöt synnynnäisten hyper- tai hypoplasioiden kanssa, keskeisten biologisesti aktiivisten aineiden erittyminen ja niin sanotun palautteen häiriö perifeeristen elinten ja neuroendokriinirakenteiden välillä.

Mahdolliset epäonnistumiset kaikilla tasoilla ilmenevät edelleen erilaisilla NOMC-ryhmillä. Loppujen lopuksi hormonaalinen epätasapaino johtaa munasarjojen työn muutokseen, vaikka niillä ei olisi rakenteellisia poikkeavuuksia. Tämän looginen seuraus on tärkeimpien sukupuolihormonien (estrogeeni ja progesteroni) erittymisen loukkaaminen. Ja niiden pääasiallinen kohde on kohdun limakalvon funktionaalinen kerros, vaan hän hylätään verellä seuraavan syklin lopussa. Siksi kaikki ruumiinmuutokset voivat johtaa kuukautisten luonteen ja säännöllisyyden rikkomiseen.

Endokriininen patologia on kuukautisten toimintahäiriön pääasiallinen syy. Vain melko pienessä osassa tapauksia ei ole hormonaalisten häiriöiden aiheuttama. Kuukautiskierron rikkomukset voivat johtua esimerkiksi voimakkaista muutoksista endometriumissa. Ja joskus vääriä amenorreaa diagnosoidaan, kun kuukautiskierroksella ja hylätyllä endometriumilla ei ole mahdollisuutta poistua luonnollisesti emättimen atresian tai sen ulostulon täydellisen tukkeutumisen vuoksi.

Häiriöiden syyt

Syyt kuukautisten toimintahäiriön esiintymiseen ovat monet. Lisäksi nainen voi samanaikaisesti tunnistaa useita etiologisia tekijöitä, jotka johtavat toiminnallisiin häiriöihin eri tasoilla.

Todennäköisimpiä ovat:

 • Erilaiset aivolisäkkeen adenoomit (acidofiiliset, basofiiliset, kromofobiset), jotka voivat olla hormonaalisesti aktiivisia tai jotka johtavat adenohypofyysin puristumiseen ja atrofiaan. Sairaus ja Cushingin oireyhtymä.
 • Ottaen lääkkeitä, jotka vaikuttavat dopamiinin ja noradrenaliinin synteesiin ja metaboliaan aivorakenteissa, mikä johtaa hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän toimintahäiriöön. Näitä ovat reserpiini, MAO-estäjät, tyypilliset ja epätyypilliset psykoosilääkkeet, eri ryhmien masennuslääkkeet, metoklopramidi, fenotiatsiinijohdannaiset ja useat muut lääkkeet.
 • Lisämunuaisen adenoomit ja muut kasvaimet, jotka tuottavat androgeenejä ja kortisolia. Adrenogenitaalinen oireyhtymä synnynnäisestä lisämunuaisen hyperplasiasta.
 • Jotkut mielenterveyden häiriöt, jotka liittyvät keskushermoston heikentyneeseen säätelyyn. Nämä voivat olla kohtalaisia ​​ja vakavia erilaisten geneesien, endogeenisten sairauksien (skitsofrenia) depressiiviset tilat akuutissa vaiheessa, anorexia nervosa, reaktiiviset häiriöt ja sopeutumishäiriöt kroonisen stressin aikana.
 • Eri alkuperää oleva hypo- tai hypertreoosi.
 • Sklerokystisten munasarjojen oireyhtymä (Stein-Leventhal).
 • Munasarjojen toiminnan tukahduttaminen ja niiden välisen ja hypotalamuksen ja aivolisäkkeen välisen palautteen heikentyminen pitkäaikaisen COC-hoidon jälkeen ja niiden äkillinen peruuttaminen.
 • Resistentit munasarjojen oireyhtymä ja ennenaikainen sukupuolielinten depletionoireyhtymä. Niillä voi olla myös iatrogeeninen geneesi - esimerkiksi siksi, että naiset osallistuvat toistuvasti avustettujen lisääntymisteknologioiden protokolliin ja stimuloivat hyperovulaatiota.
 • Herkät, ei-fysiologiset muutokset hormonitasoissa, jotka voivat johtua spontaanista tai lääketieteellisestä abortista, lääkkeiden ottamisesta nopeasti tukahduttamaan imetyksen.
 • Kohdun viat ja epämuodostumat, myös kromosomitautien aiheuttamat.
 • Leikkauksen seuraukset munasarjojen ja kohdun, säteilyn ja kemoterapian, lisääntymiselinten tulehduksellisten sairauksien seurauksena. Tämä voi olla merkittävä väheneminen toiminnassa olevan munasarjakudoksen tilavuudessa, kohdunsisäinen synekia jopa kohdun atresian kehittymiseen, sukupuolirauhasten ja kohdun poistaminen.
 • Munasarjojen tuumorivaurio. Lisäksi pahanlaatuisilla, mutta myös suurilla hyvänlaatuisilla kasvaimilla, joilla on sekundaarinen munasarjakudoksen atrofia, voi olla kliinistä merkitystä.

Kuukautiskierron häiriöt 40 vuoden jälkeen useimmissa tapauksissa lisääntyvän iän myötä lisääntymisjärjestelmän muutoksista johtuen. Ne johtuvat follikulaarisen munasarjakannan luonnollisesta heikentymisestä anovulatoristen syklien määrän lisääntymisellä, progressiivisella hypoestrogeenisellä ja lisääntymisfunktion sammumisella. Nämä muutokset ovat eniten havaittavissa menopausaalisessa jaksossa, jolloin sykli muuttuu yhä epäsäännöllisemmäksi, kun on taipumus dysfunktionaaliseen kohdun verenvuotoon ja psyko-vegetatiivisten häiriöiden lisäämiseen.

Kuukautisten tyttöjen kuukautisten loukkaaminen johtuu useimmiten hypotalamuksen ja aivolisäkkeen sekä munasarjojen epätasaisesta kypsymisestä. Mutta älä unohda, että tänä aikana tiettyjen synnynnäisten oireyhtymien, kromosomitautien ja lisääntymisjärjestelmän sisäelinten kehittymisen poikkeavuuksien kliinisiä ilmenemismuotoja voidaan debytoida.

Lisäksi nuorilla tytöillä esiintyy usein nuorten häiriöitä keskeisten ravintoaineiden ja erityisesti rasvojen ravitsemuksellisten puutteiden muodostuessa. Tämä johtaa merkitsevään vähenemiseen steroidi- (mukaan lukien sukupuoli) hormonien synteesissä, joka ilmenee useimmiten sekundaarisella amenorrealla.

NOMC: n mahdolliset ilmenemismuodot

Edellisen normaalin kuukautisten jakson mukaan kaikki mahdolliset rikkomukset voidaan jakaa ensisijaisiin ja toissijaisiin.

Kuukautisten häiriöiden oireita voivat olla:

 • Muuta välikierron kestoa. Proiomenorrhea on mahdollista (syklin kesto on alle 21 päivää) ja opsymenorrea (sen venymä on yli 35 päivää).
 • Seuraavien kuukautisten viivästyminen ilman syklin aikaisempia rikkomuksia.
 • Kuukautisten kuukautisten puute 6 kuukautta tai enemmän (amenorrea) lisääntymisikäisillä naisilla.
 • Menstruaalisen verenmenetyksen määrän muutos. On mahdollista sekä sen lisääntyminen (hypermenorrea) että väheneminen (hypomenorrhea). Kun liiallinen verenhukka puhuu menometroragista.
 • Menstruation keston muutos lyhentämisen (oligomenorrhea) tai pidennyksen (polymenorrhea) suuntaan.
 • Välimuotoisen verisen purkauksen ulkonäkö, joka voi olla erilainen voimakkuudessa - tiputtamisesta runsaaseen. Kun asyklinen runsas kohdun verenvuoto käyttäen termiä "metrorragia".
 • Kliinisesti merkittävä paikallinen kipu kuukautisten aikana, jota kutsutaan algomenorrheaksi.
 • Menstruatiotyyppisten oireiden esiintyminen kuukautisten yhteydessä. Näitä ovat eri luonteiset päänsärky, verenpaineen vaihtelut, pahoinvointi ja ruokahalun muutokset sekä muut autonomiset ilmentymät. Tätä tilannetta kutsutaan dysmenorreaksi, ja kun ne yhdistetään kivun oireyhtymään, he puhuvat algomenorrheasta.

Hypermenstruaalinen oireyhtymä, jossa on polyhypermenorrhea ja / tai asyklinen dysfunktionaalinen verenvuoto, on yleensä syy kroonisen post-hemorragisen raudan vajaatoiminnan kehittymiseen. Hänen oireet ovat usein syynä lääkärille. Tässä tapauksessa nainen on huolissaan lisääntyneestä väsymyksestä, sydämentykytyksestä, yleisestä heikkoudesta, taipumuksesta alentaa verenpainetta ja pyörtyminen on mahdollista. Ihon, hiusten ja kynsien tila pahenee, henkisen toiminnan tuottavuuden heikkeneminen lievien kognitiivisten häiriöiden kehittymiseen asti on mahdollista.

Monilla lisääntymisikäisillä naisilla on myös hedelmättömyys - luonnollisen käsityksen puuttuminen yhden vuoden kuluessa suojaamattomasta säännöllisestä seksuaalielämästä. Se johtuu voimakkaista häiriöistä hallitsevan follikkelin kohdentamisessa yhdessä munasarjassa, munan kypsymisprosessissa ja spontaanin ovulaation puuttumisesta.

On tärkeää ymmärtää, että anovulatoristen syklien läsnä ollessa nainen voi itsenäisesti eikä tehdä erityisiä valituksia kuukautisten väärinkäytöksistä, vaikka kohdennetussa tutkimuksessa useimmissa tapauksissa havaitaan erilaisia ​​oireita. Tässä tapauksessa potilas pitää tavallisesti kuukautiskierron ominaispiirteitä yksilöllisenä ominaisuutena eikä patologisena merkkinä.

Eri ikäryhmien kuukautisten häiriöiden piirteet

Alaikäinen

Nuorten NOMT: t voivat esiintyä eräänlaisena hypomenstruaalisena oireyhtymänä tai taipumuksena niin sanottuun nuorten verenvuotoon. Häiriön luonne riippuu etiologiasta ja olemassa olevista dyshormonisista häiriöistä. Ehkä myöhemmin menarhe tai primäärisen amenorrean kehittyminen. Sanotaan, että kuukautiset eivät aloita 15-vuotiaana.

Nuorten verenvuoto esiintyy anovulatorisissa sykleissä, jotka johtuvat follikkelien atresian hormonaalisesta epätasapainosta. Ne vaihtelevat yleensä epätasaisilla kuukautisten jaksoilla, usein yhdistettynä hiusten kasvun heikentymiseen, vajaatoimintaan tai liialliseen ruumiinpainoon. Tässä tapauksessa neuro-emotionaalinen ylirasitus, äkillinen ilmastonmuutos ja ajallinen vyö, unihälytyssyklin rikkominen voi toimia provosoivana tekijänä.

Lisääntymisaika

Reproduktiivisuudessa syklin rikkomukset voivat ilmetä pyöräilyn epäonnistumisella, mikä viivästyttää seuraavaa kuukautiskierron myöhempää verenvuotoa. Samalla tulisi erottaa fysiologiset ja patologiset muutokset. Normaalisti kuukautisten väliaikainen katoaminen voi johtua raskauden alkamisesta, synnytyksen jälkeisestä jaksosta ja hyperprolaktinemiasta imetyksen taustalla. Lisäksi kuukautiskierron syklin ja luonteen muutos tapahtuu hormonaalisten ehkäisymenetelmien käytön ja kohdunsisäisten laitteiden asennuksen jälkeen.

Syklin pidentyminen johtuu useimmiten follikkelin pysyvyydestä. Samalla kypsän munasolun ovulaatiota ei tapahdu. Se kuolee, ja follikkelin koko kasvaa, kun muodostuu eri kokoisia follikulaarista kysta. Samaan aikaan hormonaalinen tausta vastaa syklin vaiheen 1 hyperestrogenismia, joka johtaa endometriumin progressiiviseen kasvuun. Kuukautiset kuukautiset voivat nousta 6-8 viikkoon, minkä jälkeen metrorrage. Tällaista kohdun verenvuotoa kutsutaan dysfunktionaaliseksi. Toinen syy niiden kehitykseen on luteaalivaiheen puute. Tällöin verenvuoto esiintyy ovulaation aikana, ne eivät yleensä ole runsaita, mutta pitkittyneitä.

Muutokset munasarjoissa tyypillisen kuukautiskierron aikana

Abortin jälkeen voi esiintyä myös kuukautisia. Se voi olla spontaani (raskauden spontaani lopettaminen alkuvaiheessa) tai lääketieteellisesti käyttäen erilaisia ​​menetelmiä munasolun / alkion poistamiseksi. Tässä tapauksessa yleensä havaitaan seuraavan jakson pidentyminen, ja kuukautisten toiminnan palauttamista odotetaan 3 kuukauden kuluessa. Jos aborttia seurasi komplikaatioita, pitkäkestoinen kuntoutusjakso, jossa on asyklisiä verisiä päästöjä, ei ole suljettu pois.

Premenopausaalinen ja vaihdevuodet

Kuukautiskierron yleisin toimintahäiriö esiintyy esi-iässä. Lisääntymistoiminnan sukupuuttoon liittyy usein anovulaatioprosessien merkittävä lisääntyminen, taipumus viivästyä ja verenvuoto follikkelin atresian taustalla, syklisten muutosten menetys ja ns. Menopausaalisen oireyhtymän kehittyminen.

Kohdun verenvuodon jatkaminen vaihdevuosien aikana on erittäin huolestuttava merkki. Loppujen lopuksi lisääntymistoiminnon palauttaminen ei ole enää mahdollista, ja verenvuoto ja verenvuoto tänä aikana osoittavat yleensä pahanlaatuisen kasvaimen läsnäolon.

Raskauden mahdollisuus

Raskaus kuukautiskierron vastaisesti on mahdollista. Mutta sen esiintymisen todennäköisyys riippuu dyshormonaalisten häiriöiden vakavuudesta, kohdun kehityksen hyödyllisyydestä ja monista muista tekijöistä. Monissa tapauksissa kuukautisten häiriöihin liittyy lapsettomuus. Se ei ole aina mahdollista poistaa sitä konservatiivisilla menetelmillä, usein raskauden alkaminen on mahdollista vain apuvälineillä. Ja joskus nainen ei voi kuvitella ja toteuttaa itsenäisesti lasta. Tässä tapauksessa hänelle tarjotaan korvaavan äidin ja luovuttajan ohjelmia.

Lisäksi meidän ei pidä unohtaa, että endokriinihäiriöt johtavat usein endometriumin funktionaalisen kerroksen alemmuuteen ja estävät siten munasolun normaalia istutusta. Tämä yhdessä progesteronin ja hCG: n riittämättömän tuotannon kanssa lisää merkittävästi abortin riskiä hyvin varhaisessa ja varhaisessa vaiheessa. Tässä tapauksessa nainen ei ehkä ole tietoinen käsityksestä, joka koskee kuukautisten viivästymistä toisena häiriönä.

Aikaisempia kuukautisten toimintahäiriöitä pidetään tekijänä, joka mahdollisesti vaikeuttaa raskautta. Tällaiset naiset tarvitsevat erityistä huomiota. Usein raskauden pidentämiseksi heidän on otettava tiettyjä hormonaalisia lääkkeitä. Tilastojen mukaan useissa naisissa synnytyksen jälkeen kuukautisten epäsäännöllisyys korjataan itsenäisesti (kuukautisten jaksoissa, artikkelissamme viitteenä). Ja myöhemmät raskaudet voivat tapahtua ilman suuria vaikeuksia.

tutkimus

Useimmissa tapauksissa NOMC: llä on suotuisa ennuste, koska ne johtuvat muutoksista, jotka eivät ole hengenvaarallisia naiselle. Mutta ei pidä unohtaa, että jopa 10% tapauksista johtuu eri lokalisoinnin onkologisista sairauksista. Siksi tällaisen tilan diagnoosi edellyttää huolellista tutkimusta kuukautisten toimintahäiriön todellisen syyn määrittämiseksi, olemassa olevien muutosten luonteen ja vakavuuden määrittämiseksi. Tämä taktiikka mahdollistaa optimaalisen korjaavan hoidon valinnan tai radikaalin hoidon ajoissa.

Peruskokeen tulisi sisältää:

 • Synnytys- ja gynekologisen historian huolellinen kerääminen selvittämällä valitusten aikaa, mahdollinen yhteys mihin tahansa tekijään, aikaisempien kuukautisten häiriöiden tosiasia, menarheiden ikä (ensimmäinen kuukautiset), käsityksen todennäköisyys. Muista selvittää siirretyt sairaudet ja toiminnot, aborttien ja synnytysten lukumäärä ja kesto, aiempien raskauksien kulku ja tulos. Tärkeää on myös lääkkeiden ottaminen, käytetyn ehkäisymenetelmän luonne.
 • Emättimen ja kohdunkaulan gynekologinen tarkastelu peilissä, lantion elinten kaksisuuntainen palpointi. Samalla voidaan havaita näkyviä limakalvojen rakenteellisia muutoksia (viat, kasvut, muodonmuutokset, värinmuutokset, turvotukset), pinnallisten suonien varikoosimuunnokset, ääriviivojen muutokset, kokoa, kohtaa ja kohtaa ja kohtia. Lisäksi arvioidaan emättimen purkauksen ja kohdunkaulan kanavan luonne.
 • Ottaen naarmuja emättimen seinistä, kohdunkaulan kanavan sienistä, virtsaputkesta tärkeimmistä urogenitaalisista infektioista (STD), puhtausasteesta.
 • Kohdunkaulan onkosytologia, joka on erityisen tärkeä patologisten polttopisteiden läsnä ollessa.
 • Raskauden poikkeus. Tätä varten pidä virtsan nopea testi tai määritä hCG: n taso veressä.
 • Endokriinisen tilan määrittäminen. On tarpeen arvioida munasarjojen toimintaa ja kuukautiskiertoa säätelevien tärkeimpien hormonien tasoa. Näitä ovat estrogeeni, progesteroni, aivolisäkkeen hormonit - LH (luteinisoiva), FSH (follikkelia stimuloiva), prolaktiini. Monissa tapauksissa on myös suositeltavaa määrittää kilpirauhasen ja lisämunuaisen toiminta, koska näiden rauhasien toiminnan rikkomukset vaikuttavat munasarjojen työhön.
 • Lantion elinten ultraääni. Yleisimmin käytetään transvaginaalisia ja vatsa-antureita. Tämä riittää kohdun ja sen kohdunkaulan, lisäaineiden, parametrisen kuidun, verisuonten ja alueellisten imusolmukkeiden täydelliseen tutkimukseen. Säilytetyn lypsikynän avulla käytetään tarvittaessa peräsuolen anturia emättimen sijasta. Ultraääni on helpoin ja silti hyvin informatiivinen menetelmä sisäelinten visualisoimiseksi.
 • Endometriumin histologinen tutkimus, joka on saatu kohdunkaulan ja kohdunontelon erillisellä diagnostisella kurettimella. Tämä näkyy pääasiassa hypermenstruaalisessa oireyhtymässä ja metrorrageissa.

Jos tutkimuksessa on todisteita, käytetään korkean teknologian diagnostisia tekniikoita (CT, MRI, PET ja muut). Useimmiten ne on määrätty epäiltyyn onkologiankologiaan.

Hoidon periaatteet

Kuukautisten häiriöiden hoitoon kuuluu useita alueita:

 • Verenvuodon lopettaminen. Tätä tarkoitusta varten voidaan käyttää hormonaalisia valmisteita, aineita, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen ja kohdun kontraktiilisuuteen, ja joskus kaaretaa.
 • Olemassa olevien hormonaalisten häiriöiden korjaaminen, joka on toistuvien kuukautisten häiriöiden ehkäisy. Hoito-ohjelma valitaan yksilöllisesti potilaan endokriinisen profiilin perusteella.
 • Päätelmä kirurgisen hoidon toteutettavuudesta pääasiallisen syy-tekijän poistamiseksi tai olemassa olevien kehityshäiriöiden korjaamiseksi.
 • Tarvittaessa - toimenpiteet, joilla pyritään stimuloimaan kohdun kehittymistä ja munasarjojen aktivoitumista. Erilaisia ​​fysioterapeuttisia menetelmiä, syklistä vitamiinihoitoa, fytoterapiaa käytetään laajalti.
 • Samanaikaisten sairauksien (psyko-vegetatiiviset häiriöt, aneeminen oireyhtymä jne.) Korjaus.
 • Tuloksena olevan hoidon korjaaminen taustalla olevalle taudille. Esimerkiksi psykotrooppisia lääkkeitä käytettäessä voidaan suositella korvaamaan ne nykyaikaisemmilla, tarkemmin kohdennetuilla lääkkeillä. Lopullista päätöstä hoidon korjaamisesta ei tietenkään tee gynekologi vaan hoitava lääkäri (esimerkiksi psykiatri, neurologi).
 • Jos haluat ajatella - monimutkainen hoito hedelmättömyyttä käyttämällä konservatiivisia ja tarvittaessa kirurgisia (endoskooppisia) tekniikoita, oikea-aikaista päätöksentekoa siitä, onko avusteisten lisääntymistekniikoiden käyttö mahdollista.

Kuukautiskierron häiriö on hyvin yleinen ongelma. Ja sen merkitys ei vähene modernin lääketieteen saavutuksista huolimatta. Onneksi muutamia näiden sairauksien muotoja voidaan korjata. Ja kun naiset hoidetaan hyvissä ajoin lääkärille, on usein mahdollista välttää komplikaatioita, pitää potilaan korkea elämänlaatu ja jopa selviytyä samanaikaisesta hedelmättömyydestä.

Kuukautiskierron rikkominen: syyt, hoito, perinteinen lääketiede MC: n rikkomisesta

Normaalien kuukautiskierron häiriöt voivat tapahtua jokaisen naisen elämässä. Tällainen tilanne ei ole aina esimerkiksi kuukautisten viivästyminen, patologian haitta, koska useimmissa tapauksissa se merkitsee raskauden esiintymistä. Sykliä, joka kestää 21-35 päivää, pidetään fysiologisena. Toisin sanoen, 21, 28 ja jopa 31 vuorokauden jakso on normaali, kaikki riippuu naisen kehon yksilöllisistä ominaisuuksista.

Kuukautiskierron rikkomista pidetään yli 10 päivän viiveenä, ja se lyhentää järjestelmällistä kestoa (5 päivästä tai enemmän). On naisia, jotka ovat geneettisesti määrittäneet pitkän jakson, joka ei ole patologia, eli perheessä on jo ollut samanlaisia ​​tapauksia. Sama pätee verisen luonteen purkautumiseen ovulaation aikana, joka on havaittu 2 viikkoa ennen kuukautisten alkamista.

Kuukautisten häiriöiden syyt

Menstruaalinen naisjakso on erittäin monimutkainen järjestelmä, joka sisältää monia tärkeitä biokemiallisia prosesseja. Prosessin säätelyyn osallistuvat erityisesti aivokuoret, endokriiniset rauhaset (lisämunuaiset, kilpirauhanen, munasarjat), subkorttiset keskukset. Tämä tarkoittaa, että näiden järjestelmien toimintahäiriöt voivat aiheuttaa häiriöitä naisten syklin aikana. Mutta joskus tämä syy voi johtua eri elinten vakavista patologioista (kasvain, tuberkuloosi, kohdunulkoinen raskaus).

Endokriinisten elinten patologiat, jotka voivat johtaa syklihäiriöihin:

 • munasarjojen tulehdus;
 • progesteronin puutos;
 • kypsytetyn follikkelin ennenaikainen poistuminen;
 • ylimääräinen estrogeeni;
 • munasarjojen hypoplasia;
 • tulehdusperäisen kohdun patologia;
 • polysystinen munasarja.

Aivokuoren kuukautiskierron rikkomisen syyt:

 • aikavyöhykkeen muutos;
 • unen puute naisessa varhain aamulla, kun syklin hormonit-säätimet erittyvät aktiivisesti;
 • säännöllinen unihäiriö;
 • stressi;
 • erittäin voimakas stressiä.

MC: n loukkausten syyt subkorttisista keskuksista (hypotalamusta, aivolisäkkeestä):

 • aivolisäkkeen adenooma;
 • viruksen syntymisen neuroinfektio;
 • muut kasvaimet.

Muiden elinten ja järjestelmien kuukautiskierron epäonnistumisen syyt:

Kuukautisten häiriöiden oireet

Kuukausikierron rikkominen voi ilmentää useita erilaisia ​​oireita. Kun tämä tapahtuu, kuukautisten kesto, purkauksen luonne, kipu jne. Muuttuu.

Eri sairauksien häiriöiden tärkeimmät oireet:

 • Giperpolimenoreya - tila, jossa kuukautisten aikana purkautuu erittäin paljon, mutta itse sykli ei muutu.
 • kuukautisia - kuukautisten puuttuminen vähintään 6 kuukauden ajan. Se voi olla ensisijainen ja toissijainen, ensimmäinen on ominaista syklin rikkominen menarheesta lähtien ja toinen normaalien kuukautisten jälkeen. On myös fysiologinen amenorrea, jota havaitaan terveillä naisilla raskauden, vaihdevuosien, imetyksen aikana. Muissa tapauksissa käydä lääkärissä.
 • Opsomenoreya - sykli, jossa on hyvin vähän verenvuotoa ja kuukautisia 1–2 päivää.
 • Oligoamenoreya - Kuukausittaiset naiset tulevat 1 kerran 3 tai 4 kuukauden aikana, eli harvoin. Tämä voi olla melko vakava oire, joka osoittaa polysystisten munasarjojen läsnäolon. Erityisesti jos on olemassa muita merkkejä hedelmättömyydestä, munasarjat ovat kooltaan suurempia (bimanual-tutkimuksella), hirsutismi (liiallinen kehon hiusten kasvu).
 • Dysmenorrhea. Tässä tapauksessa on epävakaa kuukautiskierto, kun kuukautiset ovat myöhässä tai ennenaikaisia. Yleensä havaitaan niissä, jotka vaihtavat usein aikavyöhykkeitä ja ilmasto (esim. Lentohenkilökunta). Acclimatization tässä tapauksessa tuo kaikki takaisin normaaliksi.
 • Menorragia. Tällä rikkomisella on melko pitkä ja runsas kuukautiskierros - 10 päivää tai enemmän.
 • Algomenorrhea. Tämä on melko yleinen ongelma, jota monet tytöt ja naiset kohtaavat. Tärkeimmät oireet tällaisen kuukautiskierron syklin epäonnistumisen, johon liittyy vatsan kipu, alaselkä, usein whining-luonne. Tässä tapauksessa on pahoinvointia, suoliston ongelmia, päänsärkyä. Tällainen oireiden kompleksi voidaan havaita jo 14-vuotiaana ja häiritä potilasta koko elämänsä ajan. Joskus se häviää seksuaalisen toiminnan tai synnytyksen jälkeen, mutta ei aina. Joissakin tapauksissa tämä tila on merkki adnexitis tai endometrioosi.
 • Proyomenoreya - kuukausittain tulevat aikaisemmin kuin 21 päivän kuluttua (lyhin fysiologinen sykli).
 • metrorragia - verenvuodon esiintyminen sekä kuukautisten aikana että syklin keskellä.
 • algomenoreya - tila, jossa nainen kärsii erittäin kivuliasta ja raskaasta kuukautiskierroksesta, jonka vuoksi hän ei voi toimia normaalisti, koska hänen terveydentilansa yleisesti on häiriintynyt. Syklin säännöllisyyttä ei häiritä.

Jokainen näistä edellytyksistä edellyttää käyntiä gynekologiin, tutkimusta, tarvittavien testien suorittamista diagnoosin laatimiseksi ja selventämiseksi. Siksi edellä mainittujen oireiden tapauksessa ei pidä lykätä nimittämistä asiantuntijan kanssa.

Milloin minun pitäisi pyytää lääkärin apua?

Ei saa missään tapauksessa lykätä valitusta asiantuntijalle, jos:

 • sykli rikkoo säännöllisesti, eli se lyhenee tai kestää 5-7 päivää;
 • 15-vuotiaille tytöille ei ole valittavaa;
 • on runsaasti aikoja, jotka muistuttavat verenvuotoa. Normaalisti enintään 250 ml verta tulisi hävitä yhden kuukautisen aikana. Kaikki tämä on enemmän - hormonaalisen epätasapainon oire, joka vaatii lääkehoitoa;
 • yhden tai kahden vuoden ajan kuukausittaisen jakson alkamisen jälkeen ei ole vahvistettu;
 • ennen kuukautisten alkua ja sen jälkeen esiintyy tiputtelua. Usein tämä oire viittaa endometrioosiin;
 • Ovulaation aikana on kipua. Tämä tila on vaarallinen munasarjojen repeämisen todennäköisyydelle, ja lääkäri valitsee helposti sen.

Kuukautisten häiriöiden hoito

Tässä tapauksessa hoito riippuu potilaan iästä, koska on olemassa useita syklihäiriöiden syitä, jotka ovat ominaisia ​​tietylle ikäryhmälle.

Kuukautiskierron häiriöiden hoito lisääntymisikäisillä naisilla

Tässä potilasryhmässä havaitaan usein verenvuotoa: kuukautisten, runsaiden, tuskallisten jne. Välisenä aikana. Samanaikaisesti tarvitaan verenvuodon pysäyttämiseksi diagnostiikkakäyristys ja tilan syyn määrittäminen (tuloksena oleva materiaali lähetetään histologista tutkimusta varten).

Seuraavaksi hoidetaan kuukautisten häiriöitä, mukaan lukien:

 • Hormonihoito, joka on yleensä suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden tarkoitus.
 • Jos ongelma on syklin luteaalisessa vaiheessa, esitetään progesteronilääkkeet (Utrogestan, Norkolut, Dyuhoston).
 • Verenmenetyksen kompensoimiseksi laskimoon annettavat nesteet määrätään erityisratkaisuiksi.
 • Anemia näyttää rautaa.
 • Jos syklin rikkomuksiin liittyy hedelmättömyyttä, Horiogoninia ja Pergonalia käytetään follikkelien kehittymisen stimuloimiseen.
 • Jos syy epäonnistumiseen ekstragenitaalisessa patologiassa, ennen kaikkea he harjoittavat hoitoa. Tehonkorjaus suoritetaan tarvittaessa, he kieltäytyvät mono-ruokavaliosta, raskaasta fyysisestä rasituksesta.

MC: n toimintahäiriön hoito nuorilla tytöillä

Tytöissä nuoruuden aikana avautuvia verenvuotoja kutsutaan nuoriksi. Tällaisia ​​kuukautiskierron rikkomuksia on käsiteltävä, suoritettava useissa vaiheissa.

Sitä sovelletaan:

 • hemostasis, eli lopettaa verenvuoto hemostaattisen (Vikasol, Ditsinon) ja hormonaalisten aineiden pohjalla.
 • kaavinta - suoritetaan veren menetyksen tapauksessa, jota vaikeuttaa huimaus, yleinen heikkous, hyvin alhainen hemoglobiini (alle 70).
 • Ehkäisevä käyttö. Ne on määrätty 80 - 100 g / l hemoglobiinille, kun käytetään vain hormonaalisia yhdistelmähoitoja, joiden hormoni on alhainen (Novinet, Mersilon, Marvelon).
 • Anemian hoito. Se sisältää punasolujen massan, reopolyglukiinin, verensiirron, Tardiferonin, Sorbiferin infuusion.
 • Vitamiinihoito - foolihapon, Pentovitin, askorbiinihapon, Aevitan vastaanottaminen.

Hormoneilla hoidon kesto on vähintään 3 kuukautta, anemiaa ehkäisevät lääkkeet otetaan ennen hemoglobiiniparametrien normalisointia.

Kuukautisten häiriöiden hoito naisilla, joilla on vaihdevuodet

Kun verenvuoto vaihdevuosien aikana, kohdun kuretti on välttämätön, koska tällaiset loukkaukset ovat usein merkki naispuolisten sukuelinten patologioista (endometriumin hyperplasia, adenokarsinooma, myoma, adenomyosis). Samalla esitetään histologinen tutkimus saadusta materiaalista kaaretuksen aikana. Joissakin tapauksissa, jos se on osoitettu, kohtu voidaan poistaa.

Useita ongelmia hoidetaan hormonaalisilla lääkkeillä, joista useimmiten määrätään:

Kuukautisten häiriöiden hoitoon missä tahansa iässä oleville naisille tulisi liittää:

 • unen ja herätyksen normalisointi,
 • hyvä ravitsemus,
 • psyko-emotionaalisen tilan vakauttaminen,
 • painon normalisointi (tämä koskee sekä täysiä että liian ohuita naisia).

Perinteinen lääketiede kuukautiskierron rikkomisesta

Kansanhoito valitaan rikkomisen tyypin mukaan.

Reseptit oligomenorrhea

Käytä harvinaisia ​​ajanjaksoja seuraavaa lääkettä: puoli tl petersellinsiemeniä jauhetaan jauheeksi ja otetaan kolme kertaa päivässä ½ kupillisella vedellä ja lusikalla hunajaa.

Perinteinen lääke amenorreaa varten

1 rkl murskattu koiruoho kaada 200 ml kiehuvaa vettä. Liota liemi vesihauteeseen 15 minuutiksi, anna jäähtyä, rasittaa. Se otetaan ennen ateriaa 1/3 kupillista 3 kertaa päivässä.

Menorrhagian korjaustoimenpiteet

Kun kokoelman kuukausittainen käyttö on liian raskasta, joka sisältää tällaisia ​​yrttejä, otetaan yhtä suurina:

 • siankärsämö;
 • tammen kuori;
 • vadelmat (lehdet);
 • hopeanvihreä hanhi;
 • mansikat (lehdet).

1 rkl. l tätä seosta kaadetaan 200 ml kylmää kiehuvaa vettä ja infuusiota 4 tuntia, kun infuusio tulisi keittää 5 minuuttia ja kantaa. Valmistettu liemi otetaan 5-8 vuorokauden päivän aikana.

Kansan reseptejä tällaiseen kuukautiskierron rikkomiseen, kuten algomenorrhea

Jos nainen on huolissaan kipua kuukautisten aikana, seuraava kokoelma auttaa, joka sisältää:

Lusikka tätä seosta kaadetaan lasillisella kiehuvaa vettä, infusoidaan, suodatetaan ja juodaan päivän aikana.

Perinteinen lääketiede menorragiaa varten

Horsetailia on käytetty vuosisatojen ajan hemostaattisena aineena verenvuotoa saavien naisten hoidossa. Yksi lusikka tätä yrttiä kaadetaan 0,5 litraan kiehuvaa vettä, vaaditaan ja otetaan 1 rkl. l joka toinen tunti, kunnes verenvuoto pysähtyy. Lisäksi terapeuttisiin tarkoituksiin - 1 l kolme kertaa päivässä.

Lisätietoja kuukautisten häiriöiden testeistä saat oppia videosta:

Betsik Julia, synnytyslääkäri-gynekologi

11 844 näyttökertaa yhteensä, 1 katselua tänään

Kuukautiset häiriöt

Kuukautiskierron häiriöt - mikä tahansa kuukautiskierron muutos, joka johtaa sen poikkeamiseen normistosta.

Tavallisen kuukautiskierron tärkeimmät ominaisuudet: kuukautisten väliset välit - 21-30 päivää; kuukautisten kesto - 3-7 päivää; kuukautisten vapautuneen veren määrä on 50 - 150 ml. Bloody scarlet bordonille, hyytymätön.

Normaaliin kuukautiskiertoon liittyy vähäinen, helposti siedettävä epämukavuus ja vatsakipu vatsan alaosassa.

Kuukautisten häiriöiden oireet

 • Kuukautiskierron epäsäännöllisyys (eri päivien lukumäärä kuukautisten "saapumisen" välillä).
 • Kuukautisten puute yli 6 kuukautta (amenorrea).
 • Seuraavien kuukautisten viivästyminen useista päivistä useisiin kuukausiin.
 • Runsaat kuukautiset (yli 150 ml purkausta) ja hyytymiä (menorragia).
 • Heikot jaksot, joissa on ohut (merkityksetön) purkaus alle 3 päiväksi (oligomenorrhea).
 • Vakava kipu vatsan alareunassa, alaselkä ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana (algomenorrhea).
 • Huomattavat muutokset mielialassa, hyvinvoinnissa ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana (premenstruaalinen oireyhtymä).

muoto

Kuukautisten häiriöitä on useita.

 • Amenorrea - kuukautisten puuttuminen yli 6 kuukautta.
 • Hypomenorrhea - kuukautiset esiintyvät harvemmin kuin kerran 35 päivässä.
 • Oligomenorrhea (kuukautiset kestävät 2 päivää tai vähemmän).
 • Polymenorrhea - menses "tulevat" useammin kuin 21 päivän kuluttua.
 • Dysmenorrea - ulkonäkö ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana voimakkaasti näkyviä oireita yleisestä pahoinvoinnista - päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta, mielialan pahenemista.
 • Algomenorrhea - voimakkaan kivun esiintyminen lannerangan alueella tai alavatsassa ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana.
 • Algomenorrhea - vatsakipun ja lannerangan voimakkaan kivun esiintyminen ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana, johon liittyy pahoinvointia, huimausta, päänsärkyä ja huonoa tunnelmaa.
 • Metrorragia (epäsäännöllinen välimuotoinen verenvuoto kohdusta).
 • Menoragia (hypermenorrea) - liiallinen (yli 80 ml) tai pitkä (yli 7 päivää) kuukautiset säännöllisesti 21–35 vuorokauden välein.

syistä

 • Raskaus.
Kuukautiskierron häiriöt, jotka liittyvät funktionaalisiin syihin (lisääntymisjärjestelmän heikentyneeseen toimintaan).
 • Munasarjasairaus.
  • Munasarjojen toimintahäiriö - munasarjojen toiminnan rikkominen.
  • Anovulaatio - ovulaation puuttuminen (munan vapautuminen munasarjasta lannoitukseen ja sen jälkeen implantointi (implantointi) kohdun limakalvoon).
  • Luteaalifaasin puute (NLF) on corpus luteumin (väliaikainen hormonaalinen elin, joka esiintyy munasolun ympärillä olevan munasolualueen alueella) häiriö ovulaation aikana ja progesteronin tuotannon väheneminen (naarashormoni, joka edistää raskauden ylläpitämistä).
  • Ovulatorinen oireyhtymä - kipu alemmassa vatsassa ovulaation aikana (yleensä se tapahtuu kuukautiskierron 12-14 päivänä).
  • Resistentit munasarjojen oireyhtymä on sairaus, jossa munasarjat menettävät herkkyytensä "hormonijohtajille", jotka stimuloivat munasarjojen sukupuolihormonien tuotantoa.
  • Munasarjojen hyper-hidastumisoireyhtymä - munasarjojen toiminnan estäminen lääketieteellisten lääkkeiden pitkäaikaisen käytön seurauksena, joka ehkäisee aivolisäkkeen gonadotrooppista (munasarjojen stimuloivaa) toimintaa (endokriininen rauha, joka sijaitsee aivojen pohjalla ja joka ohjaa muiden endokriinisten rauhasien toimintaa).
  • Polykystinen munasarjojen oireyhtymä on sairaus, jossa munasarjat muistuttavat hunajakennoja suuren follikkelien määrän vuoksi.
  • Munasarjojen uupumissyndrooma - vaihdevuosien puhkeaminen (kuukautisten lopettaminen) munasarjojen riittämättömän toiminnan vuoksi ennen 40 vuotta.
 • Endokriinisten (hormonia tuottavien) rauhasien sairaudet.
  • Lisämunuaisen sairaudet:
   • lisämunuaisen aivokuoren synnynnäinen (intrauteriininen indusoitu) hyperplasia (johon liittyy lisämunuaisen kuoren hormonien epätasapaino ja androgeenien esiasteiden (urospuolisten sukupuolihormonien) lisääntynyt tuotanto);
   • Cushingin oireyhtymä (kortisolitason nousu (tärkeä lisämunuaisen kortikaalisen kerroksen hormoni, joka säätelee proteiini- ja energia-aineenvaihduntaa kehossa)).
  • Kilpirauhasen sairaudet:
   • kilpirauhasen vajaatoiminta (heikentynyt kilpirauhashormonin tuotanto);
   • kilpirauhasen vajaatoiminta (lisääntynyt kilpirauhashormonin tuotanto).
  • Aivolisäkkeen sairaudet:
   • aivolisäkkeen hypogonadismi (aivolisäkkeen hormonien vähentyminen, jotka kontrolloivat sukupuolirauhasen toimintaa, mikä johtaa jälkimmäisten toiminnan vähenemiseen ja sukupuolihormonien riittämättömään tuotantoon);
   • hyperprolaktinemia (lisääntynyt prolaktiinitaso (hormoni, joka säätelee rintamaidon tuotantoa ja estää välillisesti sukupuolihormonien tuotantoa));
   • akromegalia (kasvuhormonin tason nousu aikuisessa, mikä johtaa kehon ja sisäelinten kasvuun).

Orgaaniset (liittyvät lisääntymiselinten sairauksiin ja muihin järjestelmiin, jotka muuttavat paitsi funktiota, vaan myös elimen rakennetta) aiheuttavat kuukautisten häiriöitä. Ne voivat johtaa kuukautiskierron häiriöihin sekä itsestään että provosoida munasarjojen toimintahäiriön ja naisen koko lisääntymisjärjestelmän kehittymisen.

 • Sukuelinten sairaudet.
  • Asherman-oireyhtymä (synechian muodostuminen kohdunontelon sisällä (sidekudoksen tiheä tartunta)).
  • Endometrioosi (endometriumin (kohdun limakalvon) esiintyminen kohdun ulkopuolella).
  • Adenomyosis (endometriumin kasvua kohdun seinämän lihaskerroksessa).
  • Kohdun fibroidit (kohtuullinen muodostuminen kohdun lihastekerroksesta).
  • Endometriumin hyperplasia (kasvu) kohdussa.
  • Kohdun polyypit (hyvänlaatuiset endometriumin kasvaimet).
  • Endometriumin syöpä.
  • Munasarjasyöpä.
  • Munasarjojen tuumorit (hyvänlaatuiset tai pahanlaatuiset kasvaimet).
  • Munasarjojen kystat (nesteellä täytetyt ontelot):
   • corpus luteumin kysta (muodostunut corpus luteumin alueelle);
   • follikulaarinen kysta (muodostunut follikkelista).
 • Synnynnäiset epämuodostumat.
  • Munasarjat (naisten sukuelinten rauhaset) - munasarjojen ageneesi (poissaolo).
  • Kohdun ja emättimen:
   • kohdun aplasia (poissaolo);
   • kohdunkaulan kanavan atresia (lumenin puuttuminen, ylikasvatus) (kohtuun kapea osa, joka liittyy emättimeen);
   • emättimen atresia.
 • Lisääntyvien elinten tulehdussairaudet.
  • Salpingo-ooforiitti (munanjohtimien tulehdus (kohdun kehittyminen putken muodossa) ja munasarjat (naisten sukuelinten rauhaset)).
  • Endometriitti (endometriumin tulehdus).
 • Maksa tauti.
  • Rasva maksan dystrofia (maksakudoksen korvaaminen rasvakudoksella).
  • Kirroosi (maksakudoksen korvaaminen sidekudoksella, jolla on heikentynyt rakenne ja elinten toiminta).
  • Hepatiitti (maksan tarttuva tauti).
 • Muiden sisäelinten krooniset (pitkäaikaiset) tartuntataudit.
  • Tonsilliitti (nielutulehdus (nielussa olevat immuunijärjestelmän elimet)).
  • Pyelonefriitti (munuaisten tulehdus).
  • Otiitti (korvan tulehdus).
  • Meningiitti (aivojen limakalvon tulehdus).
  • Enkefaliitti (aivojen tulehdus).
 • Veren sairaudet.
  • Anemia (erilaiset anemian muodot).
  • Veren tuumorisairaudet.
 • Lihavuus.

Iatrogeeninen (johtuu lääketieteellisistä manipulaatioista tai resepteistä) kuukautisten häiriöiden syistä.

 • Hormonaalisten lääkkeiden hyväksyminen.
  • Oraaliset hormonaaliset ehkäisyvalmisteet (lääkkeet ei-toivotun raskauden poistamiseksi) - lääkkeet, jotka sisältävät naispuolisia sukupuolihormoneja sisältäviä tabletteja:
   • estrogeeni (naarashormoni, joka edistää endometriumin kasvua);
   • progesteroni (naarashormoni, joka auttaa ylläpitämään raskautta).
  • Postcoital huumeet (yhdynnän jälkeen) ehkäisyä - lääkkeitä, joita käytetään "hätätilanteessa" ehkäisemättömän yhdynnän jälkeen ehkäisemättömien raskauksien estämiseksi.
  • Progestin-oraaliset ehkäisyvalmisteet (mini-pili) - vain progesteronia sisältävät lääkkeet, joita käytetään estämään ei-toivottua raskautta.
  • Injektoitavat ehkäisyvalmisteet - hormonaaliset lääkkeet injektiona (lihaksen injektointi) ei-toivotun raskauden estämiseksi. Viimeisten 3 kappaleen luettelossa mainitut lääkkeet voivat johtaa kuukautiskierron rikkomiseen sekä niiden ottamisohjelman että näiden lääkkeiden väärän saannin suhteen.
  • Gonadotropiinia vapauttavan hormonin agonistit - lääkkeet, joilla on samanlainen vaikutus kuin gonadotropiinia vapauttavalla hormonilla (hypotalamuksen tuottama hormoni (aivot, jotka säätelevät aivolisäkehormonien synteesiä) (gonadotropiinia vapauttava hormoni) lisäävät gonadotrooppisten (stimuloivien munasarjojen) hormonin tuotantoa..
  • Gonadotropiinia vapauttavan hormonin antagonistit - lääkkeet, jotka vähentävät gonadotrooppisen hormonin tuotantoa.
  • Estrogeenit - syöpälääkkeet (pahanlaatuisten kasvainten hoitoon tarkoitetut lääkkeet), joita käytetään estrogeeniriippuvisten kasvainten hoidossa (pahanlaatuisen muodostumisen kasvu riippuu estrogeenin tasosta (naarashormoni, joka edistää endometriumin kasvua).
  • Androgeeni (miesten sukupuolihormonien lääkkeet).
  • Glukokortikoidit (lisämunuaisen hormonin hormonit - kortisoli).
 • Terapeuttiset ja diagnostiset manipulaatiot ja kirurgiset toimenpiteet.
  • Intuteriinisen laitteen asentaminen (erityinen muovilaite, joka on asennettu kohdunonteloon, usein peitetty kuparilla tai progesteronilla, jota käytetään estämään ei-toivottu raskaus).
  • Suorittavat kohdun diagnostista ja terapeuttista kurettia (kohdun limakalvon poistaminen emättimen kautta työnnetyllä erikoistyökalulla).
  • Lääketieteellinen abortti (abortti).
 • Eri lääkkeiden hyväksyminen:
  • neuroleptit (lääkkeet, jotka vähentävät hallusinaatioita ja hoitavat mielenterveyden häiriöitä);
  • antiemeetit (pahoinvoinnin hoitoon käytetyt lääkkeet).

Muut kuukautisten häiriöiden syyt.

 • Kehon painon menetys - paasto, ruoan, proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden kalorimäärän puute.
 • Psykologiset ongelmat - vakava stressi, masennus, neuroosi (neuropsykkinen sairaus, jolle on ominaista huono mieliala, ärtyneisyys, kyyneleisyys, matala itsetunto, unettomuus), konfliktitilanteet kotona, työssä ja koulussa.
 • Ilmastonmuutos ja aikavyöhyke.
 • Huumeiden ottaminen.
 • Liiallinen harjoitus.

Gynekologi auttaa sairauden hoidossa

diagnostiikka

 • Valitusten analyysi - milloin (kuinka kauan sitten) esiintyi sukupuolielinten verenvuotoa / esiintyi kuukautisten aikana tai ulkopuolella, niiden väri, lukumäärä, mikä edeltää kuukautiskierron muutoksia, joiden kanssa nainen yhdistää näiden oireiden esiintymisen.
 • Taudin historian analyysi - kuinka ajan mittaan kuukautiskierron kesto, kuukautisten kesto ja tilavuus muuttuivat.
 • Synnytys- ja gynekologisen historian analyysi (kun ensimmäinen kuukautiset alkoivat, kun niiden säännöllisyys todettiin, kuinka kauan kuukautiskierto oli, gynekologiset sairaudet, kirurgiset toimenpiteet, raskaudet, synnytys, niiden ominaisuudet, tulokset).
 • Naisen yleinen tarkastelu (erityistä huomiota kiinnitetään naisen korkeuden ja painon suhteeseen, rasvakudoksen jakautumiseen, kehon ja kasvojen hiusten määrään, ihon ja limakalvojen paleness), hänen verenpaineen ja pulssin määrittämiseen.
 • Ulkoinen gynekologinen tutkimus - palpation (palpation) aikana lääkäri määrittää kohdun muodon, sen nivelsiteiden tilan, arvioi munasarjojen tilaa.
 • Kohdunkaulan tutkiminen peilissä - vaginaalisella spekulilla varustettu lääkäri tutkii kohdunkaulan hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia kasvaimia varten, ektopiaa (kohdunkaulan uteran limakerroksen rakenteen rikkominen) kohdunkaulan sairauksien sulkemiseksi verenvuodon syynä.
 • Pappanicolaou tahraa (kohdunkaulasta mikroskoopilla otetun aineen tutkiminen) kohdunkaulan syövän (pahanlaatuisuuden) estämiseksi.
 • Kohtuun ja lantion elinten ultraäänitutkimus (ultraääni) - menetelmä mahdollistaa endometriumin (kohdun limakerroksen) paksuuden, sen vastaavuuden kuukautiskierron, munasarjojen tilan, follikkelien (kypsän munasolun ympärillä olevat munasarjasolut) naisen.
 • Veren määrä on punasolujen (punasolujen), leukosyyttien (valkosolujen, immuunijärjestelmän solujen), verihiutaleiden (verihiutaleiden, jotka ovat vastuussa veren hyytymisestä) määrän määrittäminen. Voit määrittää anemian (anemia) ja tulehduksen esiintymisen ja laajuuden kehossa.
 • Veren hormonitasojen määrittäminen.
  • FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) on aivolisäkkeen hormoni (endokriininen rauha, joka sijaitsee aivojen pohjalla ja säätelee useimpien kehon hormonien tuotantoa), stimuloimalla naaraspuolisten itusolujen kehittymistä munasarjassa.
  • LH (luteinisoiva hormoni) on aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi ovulaatiota (munan vapautuminen munasarjasta hedelmöittämiseksi ja sen jälkeen implantaatio (implantointi) endometriumiin (kohdun limakalvo)).
  • Estrogeeni (naarashormoni, joka edistää endometriumin kasvua).
  • Prolaktiini (aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi maidon erittymistä (tuotantoa)).
  • TSH (kilpirauhasen stimuloiva hormoni) - aivolisäkkeen hormoni, joka stimuloi kilpirauhashormonien tuotantoa.
  • Testosteroni (miespuolinen hormoni).
 • Koagulogrammi (koagulointiajan ja tässä prosessissa mukana olevien proteiinitasojen määrittäminen).
 • Veren biokemiallinen analyysi (maksan, haiman, munuaisten, proteiini- ja rasva-aineenvaihdunnan aktiivisuuden heijastavien eri aineiden veritasojen määrittäminen).
 • Biopsia (ottaen kudoksen kudoksen mikroskooppista tutkimusta varten) endometriumin pahanlaatuisen kasvaimen sulkemiseksi pois yli 35-vuotiaille naisille.
 • Erillinen diagnostinen kohdunpoisto, jota seuraa saadun materiaalin histologinen tutkimus (kudosten tutkiminen mikroskoopilla) - lääkäri erottaa erikseen kohdun limakalvon ja kohdunkaulan kanavan (kohdun kapea osa jatkuu emättimeen) ja tutkii materiaalia mikroskoopilla.
 • Myös gynekologi-endokrinologin kuuleminen on mahdollista.

Kuukautisten häiriöiden hoito

Kuukautisten häiriöiden hoidossa on konservatiivinen ja kirurginen hoito.

Kuukautisten häiriöiden konservatiivinen (ei-kirurginen) hoito.

 • Kuukautiskierron aiheuttaneen sairauden hoito.
 • Kuukautiskierron säätäminen hormonaalisten valmisteiden avulla, jotka sisältävät:
  • estrogeeni (naarashormoni, joka edistää endometriumin kasvua (kohdun limakalvo));
  • progesteroni (naarashormoni, joka auttaa ylläpitämään raskautta).
 • Korjaava hoito (vitamiinikompleksien, eläinperäisistä proteiineista koostuvan ruokavalion (lihavalmisteet) jne. Resepti).
 • Fyysisen aktiivisuuden vähentäminen, mukavien työolosuhteiden luominen.
 • Anemian (anemia) hoito rauta-lisäaineilla.

Kohdun limakalvon kirurginen hoito kuretan muodossa (kaavinta, endometriumin poistaminen emättimeen syötetyn erikoisvälineen avulla) on esitetty:
 • runsaalla hallitsemattomalla verenvuodolla;
 • yli 35-vuotiaita naisia.

Komplikaatiot ja seuraukset

 • Lapsettomuus (kyvyttömyys muodostaa lapsi, jolla on säännöllinen suojaamaton sukupuoli vuoden aikana).
 • Endometriumin syöpä (kohdun limakalvon pahanlaatuinen muodostuminen).
 • Munasarjasyöpä (naisten sukuelinten rauhaset).
 • Mastopatia (hyvänlaatuinen rintakudoksen muutos, jossa on sidekudoksen vallitsevuus ja kystojen läsnäolo (vatsan massat täynnä nestettä)).
 • Rintasyöpä.
 • Munasarjojen toimintahäiriö (munasarjojen toimintahäiriö).
 • Endometriumin (kohdun limakalvon) hyperplasia (ylikasvu).
 • Kohdun polyypit (hyvänlaatuiset endometriumin kasvaimet).
 • Kohdun fibroidit (kohdun seinämän lihaksikerroksen hyvänlaatuinen kasvain).
 • Raskauden keskeyttäminen (spontaani abortti ennen 37 viikkoa).
 • Anemia (anemia).
 • Naisten elämänlaadun heikkeneminen, psyykkisen terveyden heikkeneminen.

Kuukautisten häiriöiden ehkäisy

 • kuukautiskalenterin ylläpitäminen (naisten kuukautisten häiriöiden varhaiselle ja itsestään paljastavalle);
 • säännölliset vierailut gynekologiin (2 kertaa vuodessa);
 • gynekologisten sairauksien ajoissa havaitseminen ja hoito;
 • endokriinisten (hormonia tuottavien) rauhassairauksien ajoissa havaitseminen ja hoito;
 • sisäelinten kroonisten sairauksien ajoissa havaitseminen ja hoito;
 • tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen (jossa on kohtalainen hiilihydraatteja ja rasvoja (lukuun ottamatta rasvaisia ​​ja paistettuja elintarvikkeita, jauhoja, makeisia) ja riittävä proteiini (liha- ja maitotuotteet, palkokasvit));
 • säännöllinen liikunta, urheilu;
 • voimakkaan fyysisen ja psyko-emotionaalisen stressin poissulkeminen.
 • lähteet
 • "Ohjaukset avohoidon ja gynekologian avohoidossa", toimittaja V.I. Kulakov. - M: "GEOTAR-Media", 2007
 • "Sairaanhoito ja synnytyshoito: lyhyt opas" ed. VN Serov. - M: “GEOTAR-Media”, 2011.
 • ”Synnytys: kansallinen johtajuus” ed. EK Ailamazyan. - M: "GEOTAR-Media", 2013.

Mitä tehdä, kun kuukautisten epäsäännöllisyyksiä?

 • Valitse sopiva gynekologi
 • Pass-testit
 • Hoito lääkäriltä
 • Noudata kaikkia suosituksia