2. Kohdun verenvuoto

2.3 Dysfunktionaalinen kohdun verenvuoto (DMK)

1. Verenvuoto sukuelimistä: lähtöasemat

Naisten sukuelinten ulkoisen verenvuodon lähde voi olla kohtu, kohdunkaula, emätin, ulkoiset sukuelimet.

Kohdun verenvuoto viittaa sellaiseen kohdun verenvuotoon, jota havaitaan normaalin kuukautisten ulkopuolella, raskauden aikana tai jos ne ylittävät normaalin verenmenetyksen kuukautisten aikana, synnytyksen aikana ja synnytyksen alkuvaiheessa.

Kohdun verenvuoto voi olla syklinen (kuukautiskierto), joka liittyy kuukautiskiertoon, ja asyklinen (metrorraagia), kun verenvuoto esiintyy satunnaisesti ja se ei liity kuukautiskiertoon. Lisäksi esiintyy anovulatorista yksivaiheista kohdun verenvuotoa (dysfunktionaalinen kohdun verenvuoto, hemorraginen metropatia).

Menorhagian syitä voivat olla epänormaalit kohdun sijainnit, lähinnä retrodeaviation (retroflection, retroversion), intrauteriininen synechia, joka rikkoo kohdun supistusten, fibroidien ja kohdun hypoplasian voimakkuutta, adenomyoosia, erilaisia ​​endometriumin hyperplastisia prosesseja. Metrorraagiaa havaitaan yleensä kohdun limakalvon myomassa (erityisesti solmun syntymässä), pahanlaatuisissa prosesseissa (endometriumin syöpä), hormonia tuottavissa munasarjasoluissa, aloitetussa abortissa tai käynnissä olevassa abortissa, jääneen raskauden, kohdunulkoisen raskauden aikana.

Kohdunkaulan verenvuodon syitä voivat olla tulehdusprosessit (kohdunkaulahoito, endocervicitis), eroosio, polyypit, endometrioosi, kohdunkaulan syöpä, kohdunkaulan raskaus.

Emättimen verenvuoto voi tapahtua tulehduksellisten prosessien (kolpiitti), emättimen synnynnäisen syövän ja pahanlaatuisten prosessien seurauksena.

Lisäksi sukupuolielinten verenvuoto voi johtua ekstragenitaalisista syistä (veren ja verisuonitautien sairaudet, erilaiset infektiot, vitamiinipuutteet, hypertensio, mielenterveyshäiriöt jne.).

Seuraavassa asemme kohdun verenvuotoa yksityiskohtaisemmin, kun otetaan huomioon niiden pääasialliset muodot.

2. Kohdun verenvuoto

2.1 Menoragiat

Kuukautisten lopettaminen liittyy kohdun supistumiseen, verisuonten lumenin sulkemiseen ja kohdun haavan (epämääräisen) pinnan epitelisoitumiseen. Kaikki prosessit, jotka rikkovat kohdun supistumiskykyä ja estävät limakalvon regeneroitumista, johtavat lisääntyneeseen veren menetykseen ja lisäävät kuukautisten kestoa eli menorragiaa. Lisääntynyt veren menetys kuukautisten aikana edistää prosesseja, jotka aiheuttavat sukupuolielinten hyperemiaa ja rikkovat veren hyytymistä.

Kuukautiskiertojen lyhentäminen (usein kuukautiset) liittyy munasarjojen hypofunktioon, supistumiseen ja munasarjojen syklin tärkeimpien vaiheiden huonontumiseen, erityisesti luteaalivaiheeseen. Kuukautisten välisen ajanjakson aleneminen voi johtua alemman corpus luteumin nopeasta taantumisesta.

Menoragian syyt ovat erilaiset.

Pitkäaikainen, runsas ja usein kuukautiset voivat johtua munasarjojen hypofunktiona hermoston ja aivolisäkkeen, aliravitsemuksen, infantilismin, yleisten heikentävien sairauksien ja aineenvaihduntahäiriöiden heikentyneen toiminnan perusteella. Menorhagiaa havaitaan usein munasarjojen ikääntymiseen liittyvässä hypofunktiossa: murrosiässä (munasarjojen toiminnan kehittyminen) ja vaihdevuosien aikana (munasarjojen toiminta).

Menoragiaa voi esiintyä sairauksien yhteydessä, joihin liittyy veren pysähtyminen pienen lantion elimissä, verisairaudet, veren hyytymisjärjestelmän häiriöt, hypovitaminoosi C, infektiot ja myrkytykset, jotka johtavat verisuonten seinämien häiriöihin. Lisääntynyt kuukautiset havaitaan kilpirauhasen ja muiden sisäisen erityksen elimissä.

Menoragia liittyy usein gynekologisiin sairauksiin. Näitä ovat kohdun fibroidit, erityisesti solmujen interstitiaalinen sijainti. Menoragia myomasissa johtuu pääasiassa kohdun supistumisaktiivisuuden rikkomisesta. Sukupuolielinten tulehduksellisissa sairauksissa esiintyy suhteellisen usein kuukautisia. Vahvistaminen ja pitkittynyt kuukautiset liittyvät kohdun supistumiskyvyn laskuun ja haavan pinnan hitaampaan regeneroitumiseen (erityisesti endometriitin yhteydessä).

Menoragia, jota joskus havaitaan poikkeavuuksina kohdun asemassa (patologiset ylilyönnit, kohdun prolapsi), riippuu yleensä mukana olevista hetkistä (tulehdus, verenkiertohäiriöt jne.). Tunnettu etiologinen merkitys on kohdun sävyn väheneminen usein toistuvien syntymien (erityisesti patologisten) seurauksena.

Hoidon onnistuminen riippuu menorragian syyn selvittämisestä. Tätä helpottaa potilaan historian perusteellinen tutkimus ja kattava objektiivinen tutkimus. Joissakin tapauksissa menorragian syyn selvittäminen ei ole vaikeaa (fibroidit, tulehdusprosessi jne.), Toisissa diagnoosi on vaikeaa.

Terapeuttisilla toimenpiteillä on pyrittävä poistamaan sairaus, joka oli menoragian aiheuttaja. Sopivissa tapauksissa se auttaa tulehdusta ehkäisevää hoitoa, sydän- ja verisuoni- ja muiden sairauksien hoitoa.

Vahvistettu ja pitkäaikainen veren menetys myomassa toimii osoituksena kohdun amputoitumisesta tai kuolemasta: nuorilla naisilla solmuja kuoritaan. Infantilismin ja munasarjojen sekundaarisen hypofunktion (sairauksien perusteella) hyvä ravitsemus ja palauttava hoito ovat erittäin tärkeitä. Voit yrittää levittää sukupuolihormoneja syklin asiaankuuluvissa vaiheissa (estrogeenit tai peräkkäin estrogeenit ja progesteroni). Ennen hormonihoidon nimittämistä on välttämätöntä sulkea pois muut menoragian syyt (kasvaimet, tulehdus- ja muut sairaudet).

Symbolista hoitoa käytetään menoragiassa: verensiirto, rautavalmisteet, aineet, jotka parantavat veren muodostavien elinten toimintaa (maksauute, kampoloni jne.) Ja hemostaattiset aineet. Näitä ovat stiptisiini (0,05 g 1 tabletti 3 kertaa päivässä), ergotal tabletit (1 mg 2-3 kertaa päivässä), vesipippuriuute (30-40 tippaa 3 kertaa päivässä) jne.

Vaikeaa verenvuotoa käytettäessä voidaan käyttää ergotamiini- ja pituitriini-injektioita.

Menorragia, etiopatogeneesi metrorragia

Kohdun fibroidit ovat dyshormonaalinen kasvain eli kasvain, joka esiintyy kohdussa heikentyneiden hormonaalisten suhteiden vaikutuksesta aivolisäkkeen ja munasarjojen välillä, mikä voi ilmetä eri tavoin. Monissa kohdun myomaa sairastavissa potilailla kuukautiskierto voi olla ovulaatio (kaksivaiheinen), mutta yksittäisten vaiheiden kesto vaihtelee. Syklin toisen vaiheen eniten havaittu pidentyminen ja toisen vaiheen lyheneminen. Noin 20%: lla potilaista havaitaan anovulatorinen jakso follikkelin pysyvyyteen tai atresiaan. Tämän seurauksena kehittyy suhteellisen hyperestrogenian tila, eli estrogeenin pitkittynyt vaikutus kohtuun. Estrogeeniset hormonit myötävaikuttavat myometriumin, mutta myös endometriumin (polyposiksen, rauhaskystisen hyperplasian) lisääntymiseen.

Kohdun fibroidien johtava oire on kuukautiskierron vahvistuminen ja pidentyminen (menorragia). Kuukautisen verenvuodon vahvistaminen ja pidentäminen kohdun myomassa liittyy myometriaalisen supistumiskyvyn vähenemiseen kasvaimen kehittymisen takia sekä kohdun sisäpinnan lisääntymiseen, johon limakalvojen hajoaminen tapahtuu kuukautiskierron aikana.

Pian syklisten verenvuotojen taustalla esiintyvät asykliset verenvuodot (metrorrhagia). Erityisesti voimakas asyklinen verenvuoto esiintyy fibroideilla, joilla on solmupisteiden kasva- minen tai niiden submukoosinen järjestely. Mutta useimmiten metrorragian oire johtuu munasarjojen toiminnan samanaikaisesta rikkomisesta (dysfunktionaalinen verenvuoto), koska patogeneesissä ja kohdun fibroideissa ja munasarjojen toimintahäiriössä on sama patologinen prosessi. Kasvainpaikan submucousin sijoittamisen tapauksessa asykliset verenvuodot liittyvät pinnallisten, laajalti silmukoituneiden kasvainastioiden lievään traumaatioon, joilla ei ole voimakasta sidekudosseinää. Lisäksi on kapselin harvennus, joka johtaa itse kasvain, hyvin verisuonissa, altistumiseen.

Useiden ja pitkittyneiden verenmenetysten seurauksena syntyy verenvuodon jälkeinen anemia.

Hätätilanteet gynekologiassa, enemmän.

Oireita, syitä ja hoitoa menorragia naisilla

Lääkärit määrittävät menoragian raskaiksi ja raskaiksi kuukautisten jaksoiksi tai liialliseksi kohdun verenvuotoksi, joka kestää seitsemän päivää. Tämä tila voi häiritä naisen tavanomaista elämää ja on hänelle vakava emotionaalinen stressi.

Menoragian klassinen määritelmä on yli 80 ml: n veren menetys sykliä kohti, mutta tätä indikaattoria on vaikea mitata. Sen sijaan lääkärit käyttävät tamponin tai padin vaihdon taajuutta diagnoosiin.

Syyt ja riskitekijät

Menoragian tarkka syy ei ole tiedossa, mutta naishormonien, progesteronin ja estrogeenin määrän epätasapainossa on tärkeä rooli. Yleisimmät syyt ja riskitekijät tämän tilan kehittymiselle ovat:

 1. Hormonaalinen epätasapaino. Hormonit estrogeeni ja progesteroni säätelevät kuukautiskiertoa naisilla ja ovat vastuussa kohdun (endometriumin) sisäisen vuoren paksunemisesta. Näiden hormonien epätasapaino voi johtaa liialliseen endometriumin sakeutumiseen ja vakavampaan verenvuotoon.
 2. Ikä. Tytöillä ensimmäisten kuukautisten aikana ja naisilla, jotka lähestyvät vaihdevuosia (40–50-vuotiailla), on epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja ilman ovulaatiota. Se vähentää suoraan hormonin progesteronin määrää ja aiheuttaa voimakasta verenvuotoa kuukautisten aikana.
 3. Kohdun tuumorit. Hyvänlaatuiset kasvut kohdussa, kuten polyypit ja fibroidit, jotka esiintyvät lisääntymisikäisillä naisilla, voivat aiheuttaa raskasta kuukautiskiertoa.
 4. Komplikaatiot raskauden aikana. Myös keskenmeno tai kohdunulkoinen raskaus voi aiheuttaa hypermenorreaa.
 5. Intrauteriinilaite. IUD on pieni ehkäisylaite, joka on sijoitettu kohtuun. Raskaan kohdun verenvuoto voi olla IUD: n sivuvaikutus.
 6. Koaguloitavuuden häiriöt. Von Willebrandin tauti tai verihiutaleiden toimintahäiriö ovat geneettisiä sairauksia. Tässä tapauksessa veressä ei ole erityisiä proteiineja, jotka ovat välttämättömiä veren hyytymiselle.
 7. Muut häiriöt. Lantion elinten, maksan, munuaisen tai kilpirauhasen tulehdukselliset sairaudet sekä endometrioosit voivat lisätä menorrhagian riskiä naisilla.
 8. Lääkehoito. Tiettyjen anti-inflammatoristen lääkkeiden ja antikoagulanttien käyttö voi johtaa kuukautisten runsauden lisääntymiseen.

On käynyt ilmi, että hypermenorrea kehittyy useiden tekijöiden yhdistelmän takia.

Patologian oireet

Naiset, joilla on tämä tauti, kärsivät verenvuodosta, joka kestää yli 7 päivää normaalilla 4-5 prosentilla ja menettää yli 80 ml verta päivässä. Tarve muuttaa hygieenistä suojaa lähes joka tunti voi olla keskeinen diagnostiikka merkki menorragiasta.

Jos sinulla on seuraavat oireet, ota välittömästi yhteys lääkäriin:

 • liota useita terveyssiteitä tai tamponeja tunnissa;
 • tarve käyttää samanaikaisesti kahta tiivistettä;
 • Herääminen yön aikana padon tai tamponin korvaamiseksi;
 • pitkäaikainen verenvuoto, jota havaitaan yli viikon ajan;
 • suurten verihyytymien esiintyminen purkauksessa;
 • kyvyttömyys harjoittaa päivittäistä toimintaa;
 • jatkuva väsymys ja yleinen heikkous (anemian merkkeinä).

Tärkein syy lääketieteelliseen hoitoon on epämukavuus naisilla, jotka kärsivät liian suurista jaksoista. Lisäksi usein vakava verenvuoto liittyy kipuun.

Luokittelu ja diagnoosi

Ennen taudin diagnosointia sinun on määriteltävä tarkka terminologia. Kliinisestä kuvasta riippuen erotetaan seuraavat samanlaiset olosuhteet:

 1. Menoragian tyypin NMC: t - sama kuin hypermenorrea - pitkäaikainen ja raskas kohdun verenvuoto säilyttäen kuukautiskierron. Niillä on diagnoosin kesto yli 7 päivää ja verenmenetys yli 80 ml. Tällaisissa tapauksissa esiintyy ovulaatiota.
 2. Polymenorrhea - verenvuoto, joka esiintyy tasaisesti lyhentyneen kuukautiskierron taustalla. Tässä tapauksessa kuukautiset kestävät alle 21 päivää ja niihin liittyy yleensä hedelmättömyyttä.
 3. Metrorragia tai menometorragia - kohdun verenvuoto, jota ei tunne rytmin läsnäolo. Ne esiintyvät usein pitkän kuukautisten tai oligomenorrhean puuttumisen jälkeen.

Nykyaikaisessa lääketieteessä menoragian ja metrorragian diagnosointiin sekä historian ottamiseen tarvitaan lisäkokeita. Analyysit menorragian määrittämiseksi:

 1. Verikokeet suoritetaan raudan puutteen (anemian oire) havaitsemiseksi ja menoragian syiden määrittämiseksi. Voit esimerkiksi diagnosoida kilpirauhasen, munasarjojen tai hyytymishäiriöiden sairaudet.
 2. Papp-testi Tutkimukseen tehdään kohdunkaulan lika, joka tarkistetaan infektioiden, tulehdusten ja syövän merkkien varalta.
 3. Endometriumin biopsia. Kudosnäyte kerätään ja tarkistetaan tulehduksen, syövän ja muiden poikkeavuuksien merkkien varalta. Tämä menettely voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua, joka on samanlainen kuin kuukautiset.
 4. USA. Ultraääniä käytetään saadakseen kuvia kohdusta, lisäyksistä ja munasarjoista, jotka voivat auttaa lääkäreitä havaitsemaan muutoksia näissä elimissä.
 5. Hysteroscopy. Tämän testin avulla voit visualisoida suoraan kohdun pienen kameran kautta, joka on työnnetty emättimen ja kohdunkaulan kautta.

Lääkäri valitsee diagnostisten toimenpiteiden kompleksin sen jälkeen, kun historia on otettu yksilöllisesti kullekin potilaalle.

Hoito ja ehkäisy

Erilaisia ​​menetelmiä voidaan käyttää oireiden lievittämiseen ja menorragian tai metromenorragian hoitoon. Valinta riippuu potilaan iästä, sairauden historiasta, toivotusta tuloksesta ja aikomuksesta tulla raskaaksi tulevaisuudessa. Kirurgisia menetelmiä käytetään yleensä potilailla, jotka eivät reagoi lääkehoitoon.

Hoitomenetelmät:

 1. Hormonihoito. Suun kautta otettavat ehkäisytabletit, hormonaaliset IUD: t voivat vähentää verenvuotoa palauttamalla hormonien häiriintynyt tasapaino ja tekemällä syklejä säännöllisemmin.
 2. Muut lääkkeet. Vitamiinilisät auttavat poistamaan anemiaan liittyvää rautapuutetta. Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (kuten tulehduskipulääkkeet), kuten ibuprofeeni, voivat helpottaa kuukautiskouristuksia ja vähentää verenmenetystä. Varoja, jotka auttavat veren sakeuttamisessa joissakin tapauksissa määräämään veren hyytymishäiriöitä sairastaville potilaille.
 3. Fibroosin poistaminen. Fibroidien aiheuttamaa voimakasta verenvuotoa voidaan hoitaa poistamalla ne. Kohdun valtimon embbolisointi häiritsee fibroidien verenkiertoa, ja keskittynyt ultraäänen ablaatio tuhoaa kuitukudoksen. Kohdun fibroidit voidaan myös poistaa kirurgisesti. Myomectomy suoritetaan joko pienemmillä etureunan seinämän leikkauksilla tai kirurgisten instrumenttien asettamisella emättimen ja kohdunkaulan läpi.
 4. Endometriumin poisto. Endometriumin kalvon irrottaminen tai ohentaminen voi auttaa vähentämään naisten voimakasta verenvuotoa. Tätä tekniikkaa käytetään naisilla, jotka eivät suunnittele raskautta.
 5. Kohdunpoisto. Naiset, jotka kärsivät menoragian oireista ja jotka eivät enää halua tulla raskaaksi, voivat harkita hysterektomian, eli kohdun poistamisen mahdollisuutta. Operaation jälkeen nainen pysäyttää kuukautiskierronsa ja hän ei voi enää tulla raskaaksi. Tämä menettely suoritetaan yleisanestesiassa ja vaatii sairaalahoitoa.

Valitettavasti ei aina ole mahdollista tunnistaa taudin kehittymisen syitä ja diagnosoida pääasiallista patologiaa. Siksi lääke eristää ns. Idiopaattista menorragiaa. Tämä tarkoittaa, että taudin patogeneesi ei ole aina selvä.

Ja vaikka ei ole tarkkoja suosituksia tämän sairauden ehkäisemiseksi, jokainen nainen voi yrittää estää riskitekijöiden kehittymisen. Tätä varten hänen on seurattava huolellisesti hänen terveyttään, vierailla säännöllisesti gynekologissa ja tehtävä ennaltaehkäisevästi määrättyjä testejä.

Mikä on menorragia?

Menoragia on eräänlainen kuukautisten toimintahäiriö, jossa kohdun verenvuoto on pitkittynyt (yli viikko), ja erittyvän veren määrä ylittää fysiologisen normin ja on yli 150 ml. Tämä ei ole itsenäinen sairaus, vaan erilaisten gynekologisten patologioiden ilmentymä. Asianmukaisen hoidon puuttuessa anemia voi kehittyä.

Menorrhagia - mikä se on?

Menoragiaa havaitaan lähes joka kolmas nainen. Samalla ne jäävät huomaamatta jo pitkään. Tämän patologian on olemassa ensisijaisia ​​ja toissijaisia ​​muotoja. Toissijainen tapahtuu normaalien kuukautisten jälkeen, kun taas primäärinen menorragia tapahtuu ensimmäisen syklisen verenvuodon aikana.

Tämän patologian on kyettävä erottamaan metrorragiasta. Se edustaa asyklistä (esiintyy normaalin kuukautisten välillä) kohdun verenvuotoa. Tämä on oire vaarallisille gynekologisille sairauksille.

Menoragian kehittymisen syyt ja mekanismi

Menorragiaa (hypermenorrhea) esiintyy eri syistä. Tärkeimmät riskitekijät ovat:

 1. Hormonisen tasapainon häiriöt. Useimmiten runsas kuukautiset ovat tyypillisiä siirtymävaiheessa oleville naisille ja menopausaalisille jaksoille. Hormonaalinen vajaatoiminta voi aiheuttaa munasarjojen (kasvainten, kystat, ooforiitin), hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän, kilpirauhanen ja lisämunuaisen sairaudet. Usein metrorragia esiintyy, kun hormonaalisia lääkkeitä käytetään irrationaalisesti.
 2. Naisten sukuelinten patologia (kystat, polyypit, kohdunkaulan eroosio, hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset kasvaimet, endometriitti, cervicitis, salpingo-ooforiitti).
 3. Sisäpuolisten laitteiden pitkäaikainen käyttö.
 4. Veren hyytymishäiriö. Antikoagulanttien ja antikoagulanttien taustalla on mahdollista, että elimistössä ei ole K-vitamiinia, alhainen verihiutaleiden määrä ja veren hyytymistekijöiden heikentynyt tuotanto.
 5. Yleiset somaattiset sairaudet (hepatiitti, nefriitti, sydänpatologia).
 6. Ilmasto-olosuhteiden jyrkkä muutos.
 7. Stressiä.
 8. Ylitöistä.
 9. Raskas fyysinen työ.

Menoragian patogeneesissä ovat seuraavat muutokset:

 • heikentynyt kontrolli endometriumin funktionaalisen kerroksen (kohdun limakalvon) päivittämisestä hermoston avulla;
 • hormonaalisen säätelyn epäonnistuminen;
 • verisuonten lisääntynyt verenvuoto seinien heikkouden tai muiden häiriöiden seurauksena.

Metrorragian kehitys perustuu täysin erilaisiin prosesseihin. Samaan aikaan syklinen säännöllinen (verenvuoto) ei ehkä muutu.

Oireet ja taudin diagnosointi

Hypermenorrea (raskas verenhukka) voi olla ainoa merkki. Samalla veri vapautuu ulkopuolelle hyytymien muodossa. Usein tämä patologia liittyy yleisiin oireisiin heikkouden, huimauksen ja jaksottaisen pyörtymisen muodossa. Syy on veren menetys.

Menorhagiassa verenvuodon kesto ylittää viikon, kun taas fysiologinen normi on 3-7 päivää. Nuorilla tytöillä kuukautiset kestävät keskimäärin 2-4 päivää. Muita oireita voivat olla:

 1. Verenvuoto muut lokalisoinnit ja verenvuotokumit. Mahdollinen, jos raskaiden ja pitkittyneiden ajanjaksojen syy on tullut verijärjestelmän sairauksiksi.
 2. Vatsakipu tai alaselän kipu. Mahdollinen kasvainten kanssa.
 3. Vaikeus virtsaaminen ja ulostaminen. Sitä havaitaan kasvaimissa, kun suolisto ja rakko on puristettu.
 4. Patologinen purkautuminen kuukautisten välillä.
 5. Vaikeudet lapsen syntymisessä.
 6. Kuukautisten loukkaaminen dysmenorreana (kivulias verenvuoto).
 7. Asyklinen verenvuoto.
 8. Epämukavuus sukupuoliyhteydessä.
 9. Merkkejä myrkytyksestä kehossa kuumeena, laihtumisena ja huonovointisena. Havaitaan kroonisissa tartuntatauteissa ja syöpässä.

Menoragian (raskaiden ja pitkittyneiden kuukautisten) läsnä ollessa on kuultava gynekologia ja tutkittava. Diagnoosiin tarvitaan:

 1. Poll. Synnytyshistoria ja ensimmäisten valitusten aika.
 2. Fyysinen tutkimus (vatsan palpointi, keuhkojen ja sydämen kuuntelu, lyömäsoittimet).
 3. Yleiset kliiniset veri- ja virtsatestit.
 4. Raskaustesti. Arvioidaan ihmisen koriongonadotropiinin tasoa, joka lisääntyy lapsen käsitteessä.
 5. Emättimen tutkiminen synnytystuolissa.
 6. USA. Voit arvioida kohdun, virtsarakon ja lisäosien tilaa.
 7. Hysteroskooppi (kohdun endoskooppinen tutkimus).
 8. Sytologinen analyysi. Vaaditaan syöpäsairauksia.
 9. Hyytymiseen. Auttaa arvioimaan veren hyytymisjärjestelmän tilaa.
 10. CT tai MRI.
 11. Maalien tarkastelu.
 12. Hormonitasojen arviointi. Määritetään progesteronin, estrogeenin, follikkelia stimuloivan ja luteinisoivan hormonin, prolaktiinin, veritasot.
 13. Veren biokemiallinen analyysi.
 14. Koepala.
 15. Tuumorimarkkereiden analyysi. Suoritettu epäiltyjen kasvainten kanssa.

Patologian hoito ja ehkäisy

Tällä patologialla hoito-ohjelma riippuu raskaiden ja pitkittyneiden kuukautisten esiintymisen syistä. Seuraavat lääkkeet voidaan antaa:

 1. Antihemorragiset aineet (Vikasol, Etamzilat). Vikasolia käytetään verenvuotoon, joka ei liity orgaaniseen patologiaan, kehon K-vitamiinin puute, protrombiinin alhainen taso ja antikoagulanttien hallitsematon saanti.
 2. Hemostaattiset aineet (fibrinolyysin estäjät). Näitä ovat aminokapronihappo. Sitä käytetään sukupuolielinten patologiassa verenvuodon vähentämiseksi.
 3. Hormonaaliset lääkkeet (yhdistetyt oraaliset ehkäisyvalmisteet, GnRT-agonistit, progesteronin johdannaiset). Lääke valitaan erikseen.
 4. Antianemiset lääkkeet (rautavalmisteet). Usein käytetään Ferrum Lekiä. Sitä käytetään liuoksen tai tablettien muodossa.
 5. Särkylääkkeet (tulehduskipulääkkeet, antispasmodics). Niitä käytetään, jos hypermenorrhea yhdistetään kivun oireyhtymään.

Lisäksi käytetään rutiinia ja askorbiinihappoa. Kuukautisten lopettamisen jälkeen suositellaan fysioterapiaa (monimutkaisia ​​sovelluksia, diathermiaa).

Radikaalihoitoa koskevat merkinnät ovat:

 • pitkittynyt, toistuva kuukautiset, joita ei voida hoitaa;
 • polyypit;
 • kasvaimet (myoma, syöpä);
 • eroosiota.

Myomektomiaa (solmun poisto), hysterektomiaa (koko kohdun poisto), ylivoimainen amputointi (kohdunkaulan eliminointi), panhysterektoomia (kohdun poistaminen putkilla ja munasarjoilla) voi olla tarpeen. Vaihtoehtoiset hoidot ovat:

 • diathermy;
 • laserhöyrystys;
 • endometriumin ablaatio (osittainen tuhoaminen);
 • kohdun valtimon embolisointi;
 • säteily ja kemoterapia (käytetään menorragiaa pahanlaatuisen patologian taustalla);
 • altistuminen kylmälle (cryodestruction);
 • radioaaltohoito.

Pitkän ja raskaan jakson ehkäisemiseen kuuluvat optimaalisen hormonitason säilyttäminen, spiraalien, aborttien, hormonaalisten lääkkeiden ja kohdun kurettimisen välttäminen, hormonaalisten ja tarttuvien patologioiden hoito, stressin poistaminen, oikea hoito, raskauden ajoaikainen suunnittelu (enintään 30 vuotta), säännöllinen raskauden suunnittelu (jopa 30 vuotta) gynekologi ja terveellisen elämäntavan ylläpitäminen.

menorragia

Menorrhagia on säännöllinen kuukautiskierto, joka tulee ajoissa epänormaalin keston (joskus jopa 14 vuorokauden) ja suuren verenhukan vuoksi. Nuorilla tytöillä voi esiintyä kuukautisia säännöllisen kuukautiskierron aikana aikuisilla naisilla sekä vaihdevuosien aikana menevillä potilailla.

Menorragia on oire, ei itsenäinen sairaus. Itse asiassa se on pitkä, runsas kuukautiset, jotka tulevat kuukausittain ajoissa. Tärkeä diagnoosikriteeri menorragialle on sen säännöllisyys, koska joskus tämä oire sekoittuu toisen tyyppiseen kuukautisten toimintahäiriöön - metrorraagiaan, epäsäännölliseen intermenstruaaliseen verenvuotoon.

Menorragia naisilla johtuu monista syistä, mutta se liittyy aina kohdun limakerroksen oikean hylkäysprosessin rikkomiseen kuukautisten aikana.

Jotta kuukautisten luonne voitaisiin tulkita asianmukaisesti, on tarpeen määrittää sen normaalit parametrit, joita pidetään normina. Fysiologiset kuukautiset tulevat pääsääntöisesti kerran 28 päivässä (sallitaan 25 - 35 vrk), kestävät enintään viikon (mutta vähintään 2 vuorokautta), eikä siihen liity liikaa verenhukkaa (40 - 150 ml). Yleensä naiset mittaavat veren määrän, joka häviää päivässä käytettyjen tyynyjen määrästä. Jos se ei ylitä neljää kappaletta, kuukautiskierron menetys hyväksytään ehdollisesti normaaliksi. Kuukautisten verenvuodon kesto kuukautisten myötä kasvaa, joten intermenstruaalinen aika lyhenee.

Kuukautisten toiminnan luotettavien kriteerien määrittäminen ei ole helppoa. Pitkäaikainen ja runsas kuukautiset, samoin kuin lyhyet ja niukat, voivat näkyä nuoressa naisessa ja jatkaa koko elämänsä ajan aiheuttamatta vahinkoa hänen terveydelle ja lisääntymiskyvylle. Tilannetta, jossa potilaalla havaitaan epätyypillinen kuukautiskierto hänen koko elämänsä ajan (primäärinen menorragia) ei ole yhdistetty sairauteen tai lisääntymisvaikeuteen, ei pidetä patologisena, vaan sitä pidetään yksittäisenä normina.

Jos menorragia tapahtuu normaalin kuukautisten jälkeen, on tavallista puhua sen toissijaisesta alkuperästä.

Menorhagian syyt eivät rajoitu gynekologiseen kenttään, koska kuukautiskierto liittyy läheisesti keskushermostoon, endokriinisten rauhasten toimintaan ja riippuu pitkälti immuunijärjestelmän tilasta. Kaikki ne johtavat hormonaaliseen toimintahäiriöön, jota pidetään kuukautisten häiriöiden johtavana syynä.

Joskus kun tutkitaan menorragian luonnetta ja syitä, sen idiopaattinen luonne on ilmoitettu. Idiopaattinen menorragia on ensisijainen loukkaus normaalin kuukautisten muodostumisesta, joka tapahtuu yksinään ilman ulkoisen toimintahäiriön osallistumista. Idiopaattinen menorragia riippuu vain kohdun patologisista prosesseista, ja sitä havaitaan munasarjojen normaalin toiminnan aikana (so. Naisilla, joilla on ovulaatio).

Naisten menorragiaa yhdistetään usein gynekologisten sairauksien oireisiin, mutta se voi myös aiheutua väliaikaisista tekijöistä: stressi, aklimatisaatio, liiallinen liikunta ja muut.

Menoragian diagnoosi ei ole koskaan lopullinen. Itse asiassa hän vain toteaa, että normaalia kuukautiskiertoa on rikottu ja se vaatii lisätutkimuksia sen esiintymisen syyn määrittämiseksi. Menorragian hoito riippuu suoraan sen syystä.

On huomattava, että yksittäiset naiset kokevat yksittäisiä kuukautisia ja terveitä naisia. Elämässä jokaisella naisella on tilanteita, jotka muuttavat normaalin kuukautiskierron kulun. Tässä tilanteessa on kuitenkin aina hyvä loppu, kun elin itse palauttaa rikkomukset, tai ne eliminoidaan yksinkertaisilla terapeuttisilla menetelmillä.

Patologinen kuukautiset osoittavat aina vakavan syyn ja vaativat hoitoa.

Menorragian syitä

Menoragia liittyy rakenteellisiin muutoksiin kohdun limakalvossa kuukautisten aikana. Sen kehityksen mekanismin ymmärtämiseksi on syytä muistaa sykliset fysiologiset prosessit, joita esiintyy kohdun limakalvossa ja sen toiminnallisesti yhteydessä olevissa elimissä.

Kuukautiskierto on aika, joka kuluu kuukautisten verenvuodon alusta seuraavan kerran. Syklin ensimmäinen päivä on myös kuukautisten ensimmäinen päivä, ja sen viimeinen päivä vastaa seuraavan kuukautisten alkua. Kuukautiskierron takia nainen ymmärtää lisääntymisfunktion, eli se voi kuvitella ja toteuttaa lapsen.

Kuukautiskierto koostuu aina yhteisistä peräkkäisistä muutoksista munasarjoissa ja kohdussa keskushermoston, tarkemmin sanottuna aivolisäkkeen ja hypotalamuksen valvonnassa.

Normaali kuukautiskierto on aina kaksivaiheinen. Ensimmäiseen (follikulaariseen) vaiheeseen liittyy munan kypsyminen munasarjassa. Se sijaitsee follikkeli - vesikkelissä, joka sisältää follikulaarista nestettä. Munan kypsymisen päätyttyä (syklin keskellä) follikkeli rikkoutuu ja vapauttaa sen munasarjan ulkopuolella (ovulaatio). Samanaikaisesti kohdun limakalvossa (endometrium) alkaa sisäisen kerroksen kasvuprosessit (proliferaatio). Endometrium tulee paksuksi, löysäksi, itää verisuonilla, joten se valmistaa kohdun mahdolliseen raskauteen: jos muna on hedelmöittynyt ja putoaa munanjohtojen läpi kohdunonteloon, laajentunut endometrium muuttuu sikiön kohdaksi.

Jos hedelmöittämistä ei tapahdu kahden päivän kuluessa, munasolu kuolee ja kaikki muutokset endometriumissa alkavat syklin ensimmäisen follikulaarisen vaiheen aikana. Syklin toista (luteaalista) vaihetta seuraa kasvun limakalvon hylkääminen ja päättyy kohdun sisällön evakuointiin ulkopuolelle - kuukautiset. Endometriumin regeneraatio (elpyminen) alkaa 36 tuntia verenvuodon alkamisen jälkeen.

Kaikki nämä kohdun ja munasarjojen muutokset tapahtuvat hormonien kontrolloidulla osallistumisella. Follikkelin ja ovulan kypsyminen liittyy aivolisäkkeen follikkelia stimuloivaan (FSH) -hormoniin ja estrogeenit stimuloivat endometriumin proliferaatiota. Ovulaation jälkeen aivolisäkkeen luteinisoiva (LH) hormoni hallitsee munasarjassa, ja progesteroni on vastuussa kohdun muutoksista.

Kaikki aivolisäkkeen, munasarjojen ja kohdun sykliset vaikutukset katsotaan aivoissa sijaitsevasta hypotalamuksesta.

Siten minkä tahansa järjestelmän "hypotalamuksen - aivolisäkkeen - munasarjojen - kohdun" linkin normaalin toiminnan muutos voi johtaa kuukautisten toiminnan luonteen muutokseen.

Menorrhagian esiintymisen fysiologiset syyt ovat:

- psyko-emotionaaliset häiriöt, ylityö;

- Elintarvikkeiden luonteen muuttaminen: käynyt maidon ruokavalio aiheuttaa maksan tuottavan aineita, jotka vähentävät veren hyytymistä.

- Väärä annostelu. Urheilu tai raskas fyysinen työvoima kuukautisten aikana ja sen aikana johtavat kohdun supistumiseen ja endometriumin virheelliseen hylkäämiseen.

- Ilmasto-olosuhteiden jyrkkä muutos.

- maksan, endokriinisten rauhasien, kilpirauhasen (hypotyreoosi) tai veren hyytymisjärjestelmän heikentynyt toiminta.

- Veren hyytymisjärjestelmään liittyvien vitamiinien puute (C, P, K, kalsium ja muut).

- kuukautisten toiminnan (murrosikä) tai sen sukupuuton (vaihdevuodet) muodostumisen aika.

- Hormonaalisten lääkkeiden, aspiriinin, antikoagulanttien hyväksyminen.

Kun tällaiset syyt poistetaan, normaali kuukautitoiminto vakautuu.

Menorhagian patologiset syyt viittaavat aina siihen, että on olemassa tauti, johon liittyy kuukautishäiriöitä, eli:

Oireet ja merkit menorragia

Menoragia ilmenee kliinisesti pitkittyneen (yli viikon) kuukautisen verenvuodon vuoksi, joskus niiden välistä aikaa voidaan lyhentää (alle kolme viikkoa). Voimakkaimman verenvuodon aika ei yleensä kestää enempää kuin kolme päivää. Menorrhagian erottuva piirre on kuukautisten veren esiintyminen hyytymillä. Koska endometriumissa hylkimisprosessit tapahtuvat epätasaisesti, veri, ennen kuin se kaadetaan, kerääntyy kohdunonteloon ja onnistuu hyytymään ja muodostamaan hyytymiä.

Merkittävät kuukautiskierron vaikutukset vaikuttavat menorragiaa sairastavien potilaiden yleiseen tilaan, anemian sattuessa heikkous, huimaus ja mahdolliset huimaukset.

Jos kohdunkaulan tai kohdun polyyppien taustalla esiintyy menorrhagiaa, kuukautiset tulevat paitsi runsaiksi ja pitkiksi, vatsan kipu tulee esiin. Myös kohdun fibromyoma, erityisesti keskiosalla submucosal-kerroksessa, aiheuttaa kipua kuukautisten aikana.

Menorhagian diagnoosi edellyttää johdonmukaisen diagnoosin etsimistä sen esiintymisen syystä. Tämän oireiden esiintymisen mahdollisten syiden erittäin suuren määrän vuoksi seuraavat toimet suoritetaan peräkkäin:

- Keskustelu. On tärkeää selvittää, milloin menoragia ilmeni, onko sillä ilmeinen syy (stressi, väsymys jne.), Verenvuodon luonne ja siihen liittyvät oireet (erityisesti kipu).

- Gynekologinen tutkimus. Myoma-solmun läsnä ollessa kohdunontelossa voidaan muuttaa kohdun kokoa ja sen johdonmukaisuutta, ja pitkän kaulan kohdunkaulan polyyppejä visualisoidaan ulkoisen nielun alueella, kun sitä tarkastellaan peileissä. Palpation ja dislokaation kohdun kohtu voi olla tuskallista. Valkeamman läsnäolo emättimessä ilmaisee tartuntavaarallisen prosessin.

- Materiaalien kerääminen (emättimen ja kohdunkaulan sisältö) laboratoriokokeita varten.

- Hormoninen tutkimus syklin vaiheiden mukaan. Estradioli, FSH, LH, progesteroni määritetään.

- Verikoe anemian asteen määrittämiseksi.

- lantiontelon ultraäänitutkimus. Sen avulla voit nähdä munasarjojen follikkelit (tai niiden poissaolon), arvioida endometriumin tilaa suhteessa syklin vaiheeseen, ks. Myoma, polyypit tai munasarjasyövät.

- Hysteroskooppi. Voit tarkastella visuaalisesti koko kohdunonteloa, havaita ja poistaa välittömästi polyypin ja poimia materiaalin (endometrium) histologista tutkimusta varten.

Menorragian hoito

Valitettavasti potilaat etsivät harvoin pätevää apua ajoissa, kun ensimmäinen menorragia tulee näkyviin. Yleensä, jos verenvuotoon ei liity merkittävää terveydentilan heikkenemistä, he yrittävät ensin selviytyä ei-toivotuista oireista yksinään hemostaattisten ja kipulääkkeiden avulla. Oireellinen hoito voi usein poistaa taudin ulkoiset ilmenemismuodot, mutta se auttaa vain fysiologisen alkuperän menorragiaa. Kun tauti on keskeinen tavanomaisen kuukautiskierron häiriötilanteessa, menoragia ei katoa. Jos menorragiaa toistetaan kaksi tai kolme sykliä peräkkäin, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen.

Menorragian hoito riippuu sen syistä. Itse asiassa se on samanlainen kuin kuukautiskierron aiheuttavan sairauden hoito. Ensinnäkin kaikki provosoivat tekijät poistetaan. Sitten jatka menoragian välittömän syyn poistamista.

Hormonaaliset häiriöt korjataan asianmukaisesti valittujen lääkkeiden avulla, käytetään syklisiä oraalisia ehkäisyvalmisteita ja progestogeenejä. Heillä on hemostaattinen, anti-inflammatorinen vaikutus sekä palautetaan oikea hormonitasapaino. Valmistelut valitaan kuukautisten toiminnan iän ja luonteen perusteella. Useimmiten käytetään Utrozhestania, Duphastonia, Noretisteronia.

Kohdun fibroidit vaativat lisää terapeuttisia toimenpiteitä, ja polyypit poistetaan varmasti hysteroskoopin aikana.

Verenhukan vähentämiseksi käytetään hemostaattisia aineita (tranlekam, Vikasol ja vastaavat).

Raudan lisäys auttaa poistamaan anemiaa.

Säännöllinen tuntemattomasta alkuperää olevasta menorragiasta vaaditaan joskus koko limakerroksen poisto (kuretti), jota seuraa histologinen tutkimus.

Jopa kaikkein oikea menoragian hoito poistamatta sen välitöntä syytä ei ole tehokasta.

Miksi menorragiaa esiintyy naisilla ja miten sitä hoidetaan

Kuukautiskierto on olennainen osa jokaisen naisen elämää ja terveyttä. Ovulaation jälkeen tapahtuu kuukautisia, joissa verenmenetys on yleensä 50 - 80 ml. Menorragia naisilla aiheuttaa raskasta verenvuotoa kuukautisten aikana. Tässä tapauksessa veren menetys on noin 120-180 ml. Se kehittyy eri syistä, ja ilman hoitoa se voi johtaa kohdun ja muiden sukuelinten tulehdukseen. Miksi menoragia syntyy, mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on menoragia

Keskimäärin yhdellä viidestä naisesta on tai on ollut kerran menorragia. Hän ei tiennyt, mikä se oli, joten hän ei mennyt lääkäriin viitaten liiallisiin urheilukuormituksiin tai muihin tekijöihin. Tämä on valtava virhe, koska suuret veren häviöt häiritsevät kehoa ja voivat aiheuttaa tulehduksellisia prosesseja sukupuolielimissä.

Menorrhagia on kuukautisten patologinen muoto, jossa naisen verenhukka on 120-180 ml verta. Samalla kuukausittainen jakso voi kasvaa viikosta kahteen. Tämän valtion nainen kärsii voimakkaasta hajoamisesta, huimauksesta, vatsakipuista, usein erittäin vakavista.

Raskaan verenvuodon takia elin menettää paljon punasoluja ja heidän kanssaan ja rautaa, joten veren hemoglobiini vähenee. Tämä johtaa hengenahdistukseen, huimaukseen, pahuuteen, hiustenlähtöön ja muihin epämiellyttäviin seurauksiin.

Menorrhagia ja Metrorrhagia

Nämä kaksi käsitettä ovat konsonantteja, molemmille on tunnusomaista runsas verenvuoto, mutta metrorragia eroaa menorragiasta siinä, että veren menetys ei tapahdu kuukautisten aikana, vaan kuukautiskierron aikana. Tämän häiriön syitä ovat lisääntymisjärjestelmän syövät, hormonaaliset häiriöt tai vakavat patologit, kuten myoma tai kohdunkaulan eroosio.

Menorragian syitä

Lääkäreiltä voit kuulla ilmauksen "idiopaattinen menorrhagia", mikä tarkoittaa, että kuukautiskierron patologian syyt liittyvät kehon terveystilanteen poikkeamiin. Tätä tautia aiheuttaa paljon harvemmin geneettinen taipumus.

Menoragian pääasialliset syyt:

 • hormonaaliset häiriöt;
 • sukuelinten infektiot;
 • naisten sukupuolielinten tuhoavat sairaudet (munasarjojen kystoosi, kohdun limakalvo, endometriumin polyypit, endometrioosi);
 • verenvuotohäiriöt, hemofilia;
 • intrauteriinisen laitteen virheellinen asennus;
 • lisääntynyt fyysinen rasitus, jatkuva stressi.

Pääasiallinen tekijä menoragian kehittymisessä - hormonaaliset häiriöt. Periaatteessa tämä patologia esiintyy nuorilla ja naisilla ennen vaihdevuodet. Tällä hetkellä hormonaalinen tausta on epävakaa, estrogeenitaso muuttuu jatkuvasti, joten elimistöllä ei ole aikaa rakentaa uudelleen.

Nuorilla menorragia häviää yleensä kuukautiskierron vakiintumisen myötä.

Sukuelinten infektiot ja verenvuotohäiriöt myös pidentävät kuukautisten kestoa, mikä tekee siitä runsaamman ja tuskallisemman. Mitä tulee endometrioosiin, menoragia tapahtuu, kun se johtuu suuresta määrästä limakalvoja, jotka on poistettava kohdusta kuukautisten aikana, joten keho menettää enemmän verta.

Menoragian oireet

Kun olet ymmärtänyt, mikä on menoragia, ja mitkä tekijät ovat sen syitä, sinun täytyy muistaa patologian ilmenemismuodot. Hypermenorrhean oireet (toinen menorragian nimi) ovat akuutteja, joten niitä on helppo tunnistaa:

 • runsas verenvuoto ei vain kuukautisten ensimmäisinä päivinä;
 • kuukautisten keston kasvua;
 • suuri määrä hyytymiä läsnä ollessa;
 • vakavat leikkaus- ja närästyskiput vatsassa;
 • usein huimausta ja päänsärkyä;
 • käsien hämmennys ja vapina;
 • pahoinvointi ja ruokahalua;
 • pyörtyminen ja jatkuva uneliaisuus.

Jos kuukautisten yhteydessä esiintyy samankaltaisia ​​oireita, sinun on otettava yhteyttä gynekologiin, koska menorragian hoito edellyttää yksityiskohtaista alustavaa tutkimusta, ultraääntä ja analyysiä.

Menorragian hoito

Menoragia, jonka hoito tulee aloittaa välittömästi sen havaitsemisen jälkeen, voi johtaa vakaviin komplikaatioihin: anemia, tulehduksellisten prosessien kehittyminen kohdussa ja munasarjoissa, kehon infektiokestävyyden heikkeneminen, endometriumin sakeutuminen, mikä pahentaa taudin kulkua.

diagnostiikka

Kotikäytännöt tai perinteiset menetelmät voivat ottaa arvokasta aikaa ja vaikeuttaa tilannetta, joten sinun tulee välittömästi ottaa yhteyttä gynekologiin, jolla on oireita hypermenorrheasta. Ensiksi tarvitaan tutkimus kohdunkaulaan tai infektioihin liittyvien poikkeavuuksien havaitsemiseksi. Hänen jälkeen tarvitaan lantion elinten ultraääni, joka voi havaita kohdun, munasarjojen ja muiden sukuelinten sairaudet. Lisäksi sinun on suoritettava verikoe, joka voi osoittaa joidenkin infektioiden esiintymisen tai hyytymisongelmia.

Ensisijainen hoito

Menorragian hoito riippuu sen syistä. Jos se aiheutuu infektiosta, se on poistettava antibioottien tai viruslääkkeiden avulla. Muiden sukuelinten sairauksien kohdalla sinun täytyy ensin selviytyä niistä kirurgian tai hoidon avulla.

Hypermenorreaa nuorilla ja naisilla, jotka ovat ikääntyneessä iässä, hoidetaan harvoin, koska se on normaali seuraus kehon hormonaalisista muutoksista. Sen oireiden lievittämiseen voi käyttää rautaa, turvallisia kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä.

Ylläpitohoito

Hoidon lisäksi hypermenorrhea sairastavat potilaat vaativat tukihoitoa, joka seuraa veren koostumusta ja parantaa sen palautumista. Tukitoimenpiteitä ovat:

 • ruokavalio;
 • vitamiini- ja mineraalikompleksien ottaminen;
 • fysioterapia.

Menoragiaa sairastavien naisten ruokavalion tulee sisältää runsaasti rautaa sisältäviä elintarvikkeita, proteiineja ja B-ryhmän vitamiineja. pinaatti ja salaatti), pähkinät ja kuivatut hedelmät.

Naiset eivät saa luopua makeasta, koska glukoosi auttaa lievittämään huimausta ja voimakasta kipua, helpottamaan veren palautumista.

Yhdessä veren keho menettää vitamiineja ja kivennäisaineita, joiden puute estää uusien punasolujen ja muiden verisolujen synteesiä, joten hoidon aikana on tarpeen ottaa vitamiini- ja mineraalivalmisteita.

Fysioterapiaan voi kuulua rentouttavia ja uudistavia menettelyjä: terapeuttinen hieronta, puhtaaseen ilmaan, voimisteluun. Saunat, kylpylät ja lämpimät kylpylät tulisi kuitenkin jättää hoidon aikana, koska ne laajentavat verisuonia kehossa ja veren menetystä tästä kasvusta. Samasta syystä ei missään tapauksessa voi lievittää kipua levittämällä lämmin lämmityslevy vatsalle tai alaselälle.

Menoragian ehkäisy

Tärkein ehkäisevä toimenpide - säännölliset vierailut gynekologiin. Jokaisen naisen tulisi mennä tapaamiseen lääkärin kanssa vähintään kerran puolessa vuodessa, ja on parempi tehdä tämä joka kausi. Säännölliset tutkimukset auttavat estämään sukupuolielinten patologioiden kehittymistä, kontrolloimaan pysyvien ehkäisyvalmisteiden vaikutusta ja antamaan sinulle mahdollisuuden havaita ja parantaa veneraalisia sairauksia ajoissa.

Teini-ikäisten tyttöjen ja ikääntyneiden naisten on seurattava huolellisesti heidän sykliään, viikkoa ennen kuukautisia, jotta vältetään raskaat fyysiset rasitukset, huolissaan vähemmän eikä mene ruokavalioihin, jotta ei häiritä epävarmoja hormoneja.

Jos menorragiaa aiheuttaa geneettiset tekijät ja siitä on mahdotonta päästä eroon, on tarpeen tukea kehoa hyvällä ravinnolla, kohtalaisella fyysisellä rasituksella, raudanvalmisteilla sekä pienellä makeisten kulutuksella. Huonolla veren hyytymisellä voit poimia lääkärisi lääkkeitä, jotka auttavat parantamaan tätä prosessia ja ottamaan ne kuukautisten aikana.

Menoragiasta tulee jokaisen viidennen naisen ongelma, mutta harvat ymmärtävät sen, älä mene lääkäriin ja pahentavat heidän terveyttään. On tarpeen seurata tarkasti kuukautisten runsautta, kestoa ja säännöllisyyttä, koska ne heijastavat naisen terveydentilaa.

Lääketieteellinen hakemisto

Kohdun verenvuoto

Rintakalvon verenvuotoja raskauden ja synnytyksen aikana havaitaan keskenmenojen kanssa, kohdunulkoinen raskaus, sappirakko, normaalisti kiinnitetyn vauvan istuimen ennenaikainen irtoaminen vauvan istuimella. Kohdun verenvuoto raskauden ulkopuolella on gynekologisten sairauksien oire: hyvänlaatuiset, pahanlaatuiset kasvaimet, tulehdussairaudet sekä hermoston ja hormonitoiminnan häiriöt jne.
On olemassa kaksi pääasiallista kohdun verenvuodon muotoa: 1) menoragia ja 2) metrorragia.

Menoragia - kuukautiskiertoon liittyvä kohdun verenvuoto: kuukautiset alkavat ajoissa, mutta eivät pysähdy, kuten tavallista, 4 - 5 päivän kuluttua, ja kestää 8 - 10 - 12 päivää. Seuraavana kuukautena, joka tapahtuu myös ajoissa, sama kuvio toistuu. Näin ollen kuukautisten päivien lukumäärä kuukautisten aikana kasvaa, ja intermenstruaalinen aika lyhenee. Menorrhagioita havaitaan kohdun fibroideissa, naisten sukupuolielinten tulehduksellisissa prosesseissa, joidenkin infantilismin muotojen (kohtuun riittämätön kontraktiilisuus) sekä sydänsairauksien (lantion ruuhkautuminen) jne.

Metrorragia - kohdun verenvuoto, joka ei liity kuukautiskiertoon, epäsäännöllinen, epätasainen, vaihtelevan voimakkuus (voimakas ja heikko); ne jatkuvat loputtomiin, jota seuraa aika ilman verenvuotoa ja joka vaihtelee edelleen epäsäännöllisen verenvuodon kanssa. Metrorragia havaittiin kohdun syöpässä, submucous myoma, kohdun limakalvon vaikea tulehdus jne.
Eräänlainen metrorragia on hemorraaginen metropatia, jossa kuukautiset saattavat puuttua joskus 11/2 - 2, jopa 3 kuukautta, ja sitten saattaa alkaa epäsäännöllinen kohdun verenvuoto, joka ei myöskään liity kuukautiskiertoon. Hemorragista metropatiaa havaitaan pääasiassa nuorena (15-20 vuotta), kun kuukautisten normaali rytmi muodostuu ja ennen vaihdevuosien alkamista kuukautisten toiminnan lopetuksen aikana.

tunnustus
On erittäin tärkeää nimetä asianmukainen hoito taudin syiden tunnistamiseksi. On välttämätöntä kerätä anamneesi huolellisesti, selvittää verenvuodon ominaisuudet ja luonne sekä naisen sukuelinten, kasvainten ja muiden kuin sukupuolitautien (sydän, keuhkot, munuaiset, hermosto jne.) Tulehdussairaudet. Tätä seuraa gynekologinen tutkimus: tutkimukset peilien avulla eroosion läsnäolon havaitsemiseksi (syöpäseikkaus), fibromyoman syntynyt polyyppi ja sisäinen tutkimus: selvittää kohdunkaulan tilaa, kokoa, muotoa, koostumusta, kohdun motiliteettia, kohdun tulehduksellisia kasvaimia jne. Epäillään kohdunkaulan tai kohdun elimistön syöpä on välttämätöntä tehdä kiireellinen biopsia ja kuretti, jota seuraa mikroskooppinen tutkimus.

Kommentit (2) merkinnästä ”Kohdun verenvuoto”

 1. Kohtutulehdus. Akuutti ja krooninen metriitti | Lääketieteellinen hakemisto kirjoittaa:
  05.06.2009 klo 11:02

[...] raskaan herkän luonteen purkautuminen; kohdun verenvuototyyppi meno - ja metrorragia; naistentautien kanssa [...]

[...] kohdun fibroidien pääasiallinen oire on kohdun verenvuoto, useammin menorragian tyyppi. Suuren kasvain läsnä ollessa [...]

Jätä kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi.

Menorrhagia - mikä se on?

On olemassa joukko naisia, joiden kriittiset päivät tulevat niin sanan kirjaimellisesti. Noin 30% lisääntymisikäyhteisön naispuolisesta naisesta kärsii menorragiasta.

Mikä se on - menorragia?

Menorrhagia ei ole mitään muuta kuin ehtoa, jonka pääasiallinen oire on suuri veren menetys kuukautisten aikana, joskus yli 90-100 ml. Tässä tapauksessa syklin säännöllisyys säilyy, mutta kuukautisten verenvuotoon voi liittyä vatsakipu, heikkous, pyörtyminen, anemian kehittyminen, naisen elämänlaadun heikkeneminen ja työkyvyn heikkeneminen. Myös menorrhagian oireisiin voi liittyä - kuukautisten kesto yli 7 päivää.

Menorragia naisilla on ensisijaista ja toissijaista. Primaaristen menoragioiden yhteydessä kuukautiset tulevat runsaasti heti niiden esiintymisen jälkeen. Toissijainen kehittyy pitkän jakson jälkeen normaalien kuukautisten aikana.

Idiopaattisen menorragian syyt

Useimmissa tapauksissa menoragian syiden määrittämiseksi ja hoidon määrittelemiseksi on suoritettava lääkärintarkastus. Ensinnäkin kohdunkaulan ja emättimen tutkiminen sekä lantion elinten ultraäänitutkimus. Jos patologioita ei ole, tehdään useita testejä (hormonaalinen tausta, endometriumin analyysi, kohdunkaulan biopsia, hysteroskooppi, myös koagulogrammi ja biokemiallinen verikoe). Menorhagiaa ei pidä jättää huomiotta: se ei ole vain suuri haittaa naiselle, vaan se voi olla myös oire vakavalle sairaudelle. Joten, mitä syitä ovat menorragia:

 • hormonaaliset häiriöt (erityisesti yleiset nuorille ja potilaille, joilla on pre-himax-ikä);
 • gynekologiset sairaudet (kohdun fibroidit, kohdunkaulan polyypit, endometriumin polyyppi, munasarjojen toimintahäiriö, endometrioosi jne.);
 • veren hyytymiseen liittyvät sairaudet;
 • kilpirauhasen ongelmat;
 • tulehdusprosessit lantion elimissä;
 • sydän-, maksa- ja munuaissairaus;
 • kohdun tai muiden sukuelinten syövät;
 • sisäisen laitteen käyttö ehkäisymenetelmänä;
 • ylityö, stressi, lisääntynyt fyysinen rasitus.

Edellä mainitut rikkomukset voivat aiheuttaa ei vain menoragiaa, vaan myös metrorhagiaa. On syytä huomata niiden ero, koska metro, toisin kuin menorragia, on verenvuoto, jolla ei ole mitään tekemistä kuukautisten kanssa, ja sille on ominaista sen asyklisyys.

Menorragian hoito

Menorragian hoito valitaan näiden rikkomisten syiden mukaan. Useimmissa tapauksissa et voi tehdä ilman hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, hemostaattisia ja tulehdusta ehkäiseviä lääkkeitä, joita lääkäri määrää erikseen. Kehon palauttamiseksi suurten verenhukan jälkeen käytetään rautaa sisältäviä lääkkeitä. On suositeltavaa vähentää fyysistä rasitusta, yrittää välttää stressaavia tilanteita, syödä täysin ja levätä.

On myös tapauksia, joissa lääkehoito ei tuota tuloksia tai on epäkäytännöllistä, sitten lääkärit harjoittavat kirurgiaa.

Monet naiset ovat laajalti tunnettuja menoragialaisten kansanhoidon menetelmiä. Erilaiset yrtit ja infuusiot auttavat runsaasti kuukautisia: tavallisista, niittyjen geraniumista, kamomillista, nokkosesta koostuvat uutteet sisältävät hemostaattisia ominaisuuksia ja niitä voidaan käyttää keittäminä tai tamponeina. Älä kuitenkaan itse lääkehoito. Ota yhteyttä lääkäriisi saadaksesi selville tämän rikkomisen syyn. Jos menorragiaa aiheuttaa hormonaalinen häiriö ja muut vakavat patologiset prosessit, perinteistä lääketieteellistä hoitoa tulisi käyttää vain lääketieteelliseen tai kirurgiseen hoitoon.