Munasarjojen kystirikko: kliininen kuva ja ensiapu

Yleisimmät ovat follikkeli- tai corpuscular-kystat, joilla on melko ohut seinät. Siksi he joutuvat useimmiten alttiiksi murtumalle fyysisen rasituksen, vatsan alueen vammojen ja sukupuoliyhteyden aikana.

Vaikka nainen ei tiedä patologiasta, hän on joka tapauksessa antanut ymmärtää, mitä tapahtui. Yritetään selvittää, miten itsenäisesti selvittää, että munasarjakysta on räjähtänyt?

Munasarjojen kysta puhkesi: oireet

Valitettavasti jopa kokematon lääkäri voi joskus sekoittaa munasarjakystan oireita, jotka ovat räjähtäneet oireiden oireilla. Kliininen kuva on todella samankaltainen, mutta jos nainen tietää varmasti, että hänellä on kysta, on tutkittava - mitä oireita voi seurata repeämä, joka estää komplikaatioiden kehittymisen.

Niinpä oireita ovat:

 • lämpötilan nousu. Jos munasarjakysta on räjähtänyt, mutta oikea-aikaista apua ei ole annettu, nainen kehittää tulehdusprosessin, johon liittyy kuume. Lievä verenvuoto, kun aukko on otettu "tavanomaisesta naisten pahoinvoinnista", voi olla läsnä useita päiviä;
 • äkillinen, leikkaava kipu, joka on voimakkaampi vatsan alareunassa, jossa munasarja ja kysta sijaitsevat. Joskus tuskalliset tunteet kattavat koko lantion alueen;
 • On havaittu oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua. Munasarjan kystan sisältämä neste repeämisen jälkeen voi pudota vatsaonteloon. Tässä tapauksessa tapahtuu myrkytystä - ruumiinmyrkytystä, joka saa naisen oksentamaan ja pahoinvoimaan;
 • kehon myrkytykseen liittyy usein lisääntynyttä kaasun muodostumista. Siksi mahdollisia ovat sellaiset merkit kuin turvotus ja ulosteen massan purkamisprosessin rikkominen. Nämä oireet voivat kuitenkin ilmetä toisesta syystä - veren kertyminen vakavan verenvuodon sattuessa johtaa vatsaontelon määrän kasvuun ja puristaa suolet, mikä häiritsee ulostuksen toimintaa;
 • ihon haju, heikkous, huimaus. Jos follikulaarinen munasarjakysta on räjähtänyt, veren menetys on vähäinen. Pääsääntöisesti vapautuneen veren tilavuus ei ylitä 50 - 100 ml. Kuitenkin, kuten minkä tahansa verenvuodon yhteydessä, nainen tuntee heikkouden ja huimauksen. Jos endometrioidi- tai dermoidisen munasarjan kasvain on repeytynyt, veren menetys on merkittävä. Tässä tapauksessa jopa tajunnan menetys on todennäköistä;
 • myös, jos munasarjakysta on räjähtänyt veren menetyksen vuoksi, on sellaisia ​​merkkejä kuin pulssin nopeus, paineen lasku;
 • kun follikulaarinen munasarjasysta purkautuu, veri ei yleensä kerry vatsanonteloon, vaan virtaa ulos emättimen läpi. Joka tapauksessa kuukautiskierron ulkopuolella olevan tarkkailun pitäisi varoittaa naista ja tulla syynä yhteyttä lääkäriin.

Kuten näette, neoplasman repeämisen oireet ovat melko spesifisiä ja on mahdollista tehdä oletus patologiasta jopa ilman fyysistä tutkimusta.

Kysta munasarjalla: miten käsitellä murtuman vaikutuksia?

Jos munasarjan kysta repeytyy, hoitoon liittyy kaksi vaihtoehtoa: lääkitys ja kirurgia.

Kun follikulaarinen kysta puhkeaa, seuraukset eivät ole niin vakavia. Verenvirtausmäärä on minimaalinen, se ei kertyy vatsaonteloon, joten kirurgista hoitoa ei tarvita.

Tulehdusprosessi on kuitenkin poistettava. Tätä naista varten määriteltiin antibioottien kurssi.

Rikkoutuneen kasvaimen hoito on paljon vakavampaa. Usein tässä tapauksessa lääkärin on poistettava munasarja itse.

Lisäksi tällaisessa kasvaimessa oleva aukko uhkaa aina peritoniittia, samoin kuin nekroottisia prosesseja, koska dermoidi- tai endometrioidityypin muodostumisen sisällöllä on korkeat toksiset ominaisuudet ja ne johtavat veren infektioon. Siksi viivästys tällaisen tuumorin rikkomisessa liittyy kuoleman riskiin.

Tällä hetkellä tämä toimenpide suoritetaan laparoskoopilla. Tämä on erittäin hyvänlaatuinen menetelmä, jossa jatkokäsittely ja kuntoutusjakso kulkevat hyvin nopeasti. On kuitenkin pidettävä mielessä, että munasarjojen leikkaaminen tai elimen poistaminen johtaa sen jälkeen mahdollisuuksien syntymiseen ja joskus hedelmättömyyteen.

Kasvainten ehkäisy

Tietäen kasvaimen rikkoutumisen oireita, nainen tai hänen läheiset ihmiset voivat ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa. Mutta joskus nainen ei ymmärrä, että hänen ruumiinsa on tapahtunut muutoksia ja kysta on ilmestynyt. Siksi aukko ja sitä seuraava käsittely ovat odottamattomia.

Tällainen tilanne voidaan kuitenkin välttää, jos emme unohda gynekologisten sairauksien ehkäisyä. Riittää, kun käydään klinikalle 1-2 kertaa vuodessa tuumorin ulkonäön havaitsemiseksi ajoissa.

Miten tämä auttaa estämään kasvain repeytymistä?

Erittäin yksinkertainen. Tällaisen kasvaimen läsnä ollessa tulisi vähentää fyysistä rasitusta ja vähemmän hermostunut. Tämä auttaa estämään tauon. Kasvaimen kasvun tapauksessa on suositeltavaa kuunnella lääkärin suosituksia ja suorittaa kirurginen hoito - tuumorin poistaminen.

Muuten kirurgista hoitoa ei aina suositella. Samat follikulaariset kasvaimet ratkaisevat itsensä useiden kuukautiskiertojen jälkeen. Kaikki, mitä nainen tarvitsee tällä hetkellä, on suojella itseään tarpeettomalta stressiltä, ​​ahdistukselta ja loukkaantumisriskiltä.

Mitä tehdä, jos munasarjakysta on räjähtänyt

Terävä kipu on hyvin hälyttävä signaali elimistöstä, jota ei missään tapauksessa voida sivuuttaa. Loppujen lopuksi kipu voi osoittaa erilaisia ​​kriittisiä olosuhteita, jotka voivat aiheuttaa vakavan uhkan terveydelle ja vaatia välitöntä sairaalahoitoa. Tämä on juuri silloin, kun munasarjojen kysta repeytyy, joka ei oikea-aikaisen ja riittävän hoidon puuttuessa voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Puhutaan siitä, mitä tehdä, jos munasarjalla on kysta, harkitse tämän tilan oireita ja vaikutuksia ja keskustele sen hoidosta.

Munasarjakystat ovat itse asiassa melko yleinen ongelma. Tällaisia ​​muodostelmia on useita, ja jotkut niistä ovat erityisen alttiita repeämille. Tämä koskee ensisijaisesti ns. Funktionaalisia kystoja, joita edustavat corpus luteumin follikulaariset kystat ja kystat. Lisäksi ne ovat paljon itsensä absorboivia. Toiminnallisten kasvainten välinen ero muodostuu kapselin erityisen ohuista seinistä, tiheissä ne ovat paksumpia ja tiheämpiä.

Mitkä ovat kysteen repeytymisen oireet?

Yleensä munasarjakystat repeytyvät lisääntyneen vatsan sisäisen paineen takia, mikä puolestaan ​​voi johtua erilaisista vatsan, aktiivisen urheilun, fyysisen rasituksen ja sukupuoliyhteyden aiheuttamista vammoista. On myös sisäisiä tekijöitä, jotka aiheuttavat aukon. Joka tapauksessa kysteen koskemattomuuden rikkomiseen liittyy yleensä riittävän kirkas oireiden ilmaantuminen. Aluksi naiset ovat huolissaan ns. "Akuutin vatsan" oireista. Tämä on terävä ja erittäin voimakas kipu, joka on paikoitettu vatsaan. Kipu on yleensä yksipuolinen, voi keskittyä oikealle tai vasemmalle munasarjaan. Myös rikkoutumisen aikana suoliston motiliteetti muuttuu merkittävästi, mikä johtaa tyhjenemisen heikentymiseen. Lisäksi tuloksena olevaan ongelmaan liittyy vatsakalvon etuseinän voimakas jännitys.

Vaikean kivun esiintyminen on seurausta kapselin ja veren sisällön purkamisesta vatsan ontelon jälkeen. Kipu annetaan usein lannerangan alueelle tai reiteen sisäosalle.

Melko usein munasarjasystaalisessa repeämässä esiintyy tiputtelua tai verenvuotoa emättimen ontelosta. Lämpötilaindeksien lisääntymistä havaitaan myös usein merkittäviin lukuihin, ja tavanomaiset antipyreettiset aineet eivät alenna tällaisia ​​lämpötiloja.

Yleinen riittävän samanaikaisen oireen puhkeamisen kysta (repeämä) on pahoinvointi ja oksentelu. Vaikuttavan henkilön iho on maalattu vaalealla sävyllä, tajunnan menetys ja painemittareiden jyrkkä lasku ovat mahdollisia.

Koska aukon mukana tulee vakava kipu, potilailla on yleensä pysyvä takykardia. Jos sydämen lyöntitiheys kasvaa jyrkästi verenpaineen ja ortostaattisten häiriöiden jyrkän vaihtelun kanssa, on tarpeen suorittaa välitön kirurginen toimenpide, koska tällainen kliininen kuva on ominaista sisäiselle verenvuodolle.

Räjähtävien kystojen hoito

Jos epäillään munasarjan kystan repeämää, Health Popularin lukijoiden on aina haettava lääketieteellistä apua - soita hätähoitoon. Tämän tilan avulla hoito voi olla joko konservatiivinen (lääkkeiden avulla) tai operatiivinen (kirurgien avulla). Täsmällisesti määrittää, mikä kystatapojen hoitomenetelmä on merkityksellinen tietyssä tapauksessa, lääkärit voivat tehdä vain useita diagnostisia menettelyjä. Niinpä lääkärit voivat suorittaa ultraäänitutkimuksen sekä puhkaista peritoneumin emättimen takaosassa. Lisäksi voidaan suorittaa diagnostinen laparoskopia.

Jos toiminnallinen kysta on repeytynyt, lääkärit rajoittuvat usein konservatiiviseen hoitoon. Mutta taudin vakava kulku vaatii leikkausta. Toimenpiteen aikana lääkärit poistavat joitakin kudoksia ja toisinaan koko munasarjan (joilla on vakavia vaurioita).

Valitettavasti mikään hoito ei voi taata suojaa munasarjakysteen rikkoutumisesta tulevaisuudessa.

Särkyneen kystan seuraukset

Tohtorikoulutuksen oikea-aikainen hoito ja mutkaton sairaus, munasarjakysteen repeämä korjataan onnistuneesti ja ei yleensä vaikuta naisen terveyteen.

Joissakin tapauksissa kystisen muodostumisen poistuminen vatsanontelon sisällä johtaa peritoniitin (vatsakalvon tulehdukseen) esiintymiseen. Tämä on hengenvaarallinen tila, joka voi ilmetä vakavana pallorina, voimakkaan kivun, matalan hengityksen, alhaisen verenpaineen, pahoinvoinnin ja oksentelun muodossa. Jos epäilet peritoniitin kehittymistä, lääkärin tulee olla välitön, muuten kuolema on mahdollista. Mutta jopa kun tämä ehto korjataan ajoissa, se voi edelleen johtaa tarttuvuuden syntymiseen.

Munasarjojen kystan repeämisen yleisin vaikutus on anemian kehittyminen sisäisen verenvuodon seurauksena. Tällainen ehto voidaan kuitenkin korjata muutaman viikon kuluessa ruokavalion avulla ja ottaa useita lääkkeitä.

Munasarjan kystan repeämä voi olla melko vaarallinen tila ja vaatia välitöntä lääketieteellistä apua.

Ekaterina, Popular Health -kirjan tekijä (www.rasteniya-lecarstvennie.ru)

Aiheeseen liittyvät uutiset

Kommentit (0)

Munasarjakysta on rikki

Naisten, joille on diagnosoitu munasarjakysta, on oltava hyvin varovaisia. On tunnettua, että tauti ei aiheuta vakavaa kipua, epämukavuutta, mutta voi kuitenkin aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Jotkin kasvaintyypit liukenevat yksinään, eivät vaadi interventiota, kun taas toiset kasvavat koon ja räjähtävät.

Syyt munasarjasysteemien repeämiseen naisilla

Tavallisemmin funktionaaliset kasvaimet puhkeavat ohuemmilla kapseliseinillä. Naiset itse voivat aiheuttaa munasarjan corpus luteumin kystan repeytymistä, esimerkiksi nostamalla painoja, suorittamalla liiallista fyysistä rasitusta. Ne aiheuttavat iskuja, vammoja vatsan alueella, aktiivisuutta sukupuoleen. Muut syyt, jotka aiheuttavat follikulaarisen kystan ja corpus luteumin rikkoutumisen:

 • leikkauksen
 • hormonaalinen epätasapaino;
 • erilaiset tulehdukset sukupuolielimissä;
 • kasvaimen vääntyminen;
 • verenvuotohäiriö.

Kysteen repeämisen oireet

Kun muodostuminen murtuu, tyttöjen oireet voivat olla erilaisia ​​riippuen tuumorin tyypistä, joka meni, millä kuukautiskierron päivänä se tapahtui. Lääkärien havaintojen mukaan potilaalla on ennen repeytymistä kipua, tylsiä kipuja vatsan alaosassa ja vakavaa epämukavuutta. Muodostuksen purkausten jälkeen sen koskemattomuuden oireet näkyvät välittömästi. Tärkeimmät ovat:

 1. Vakava, usein akuutti kipu puhkeamisen alueella. Jonkin ajan kuluttua epämukavuus lakkaa olemasta paikan päällä yhdessä paikassa, joka kattaa koko vatsan.
 2. Korkea lämpötila, jota pillerit eivät voi pudottaa.
 3. Myrkytyksen oireet (oksentelu, epänormaali uloste, pahoinvointi).
 4. Emätinpoisto, joskus verellä.
 5. Yleinen huonovointisuus, heikkous.
 6. Kasvojen iho.
 7. Verenpaineen lasku.
 8. Turvotusta.
 9. Tietoisuuden menetys

Mitä tehdä, jos munasarjan kysta puhkeaa

Kystan repeytymisen jälkeen neste joutuu vatsaonteloon, joka on erittäin vaarallista potilaille. Jos jäljellä on tyhjäkäynti, peritoniitti ja infektio voivat kehittyä. Tilanne on kriittinen - heti kun munasarjasystaali puhkesi, ensimmäiset oireet ilmestyivät, verenvuoto, sinun täytyy soittaa ambulanssille hätäapua varten. Lääkärit suorittavat tutkimuksen (laparoscopy, ultraääni) ja saavat diagnoosin vahvistuksen jälkeen operaation.

Mikä se on? Ensinnäkin vatsakalvoon tehdään viilto lääkinnällisten instrumenttien ja kameran käyttöönottoon. Tämän jälkeen lääkäri tutkii koulutuksen, päättää follikkelin poistamisesta tai sukupuolielinten osan poistamisesta (täysi, osittainen). Potilas voi tarvita verensiirtoa, anti-sokerihoitoa. Toimenpiteen jälkeen hänelle on määrätty hormonaalisia ja tulehduskipulääkkeitä, ja fysioterapiaa suositellaan. Valitettavasti opetuksen kasvun riski on jopa operatiivisen menetelmän jälkeen, joten gynekologin jatkuvaa seurantaa tarvitaan.

Voiko munasarjakysta räjähtää raskauden aikana?

Kasvaimet voivat esiintyä ennen raskautta ja raskauden aikana. Yleensä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana hedelmöityksen jälkeen naisille muodostuu keltainen vartalon kysta, joka regressoituu itsenäisesti ilman seurauksia sikiölle ja odottavalle äidille. Hän ei tarvitse hoitoa. Raskauden aikana kasvaimet kasvavat suuriksi ja harvinaisissa tapauksissa repeytyvät. Jos munasarjakystan ontelo on räjähtänyt, sinun tulee välittömästi mennä sairaalaan, muuten saattaa tapahtua keskenmeno.

Kysteen repeämisen seuraukset

Jos purskeen muodostumista ei käsitellä oikein, se voi rappeutua pahanlaatuiseksi. Tällaisia ​​seurauksia on vain vähän, mutta niitä ei suljeta pois. Jos räjähtämisellä on kielteinen vaikutus lisääntymisjärjestelmään, toisinaan lääkärit päättävät poistaa koulutuksen osan sukuelimistä. Tämän jälkeen käsitys on monimutkainen. Räjähtävä kasvain voi aiheuttaa muiden gynekologisten sairauksien kehittymistä, koska sukuelimet ovat alttiita infektioille.

Suuren verenhukan vuoksi anemiaa esiintyy joskus, ja leikkauksen jälkeen on mahdollista kehittää ihonväristä peritoniittia. Lantion, tartunnan muodostuminen, joka aiheuttaa kohdunulkoista raskautta, hedelmättömyyttä. Jos munasarjasysta purkautuu ja tyttö ei saanut lääkärin hoitoa ajoissa, kuolema on mahdollista. Johtopäätös - jos kasvain on diagnosoitu, sinun on kiinnitettävä huomiota kaikkiin muutoksiin. Kipu munasarjakystassa ei ole aina, joten sinun täytyy käydä lääkärissä useammin.

Video: munasarjakysteen repeämisen vaara

Kuten tämä artikkeli? Kerro ystävillesi:

Munasarjojen kystirikko: kliininen kuva ja ensiapu

Yleisimmät ovat follikkeli- tai corpuscular-kystat, joilla on melko ohut seinät. Siksi he joutuvat useimmiten alttiiksi murtumalle fyysisen rasituksen, vatsan alueen vammojen ja sukupuoliyhteyden aikana.

Vaikka nainen ei tiedä patologiasta, hän on joka tapauksessa antanut ymmärtää, mitä tapahtui. Yritetään selvittää, miten itsenäisesti selvittää, että munasarjakysta on räjähtänyt?

Munasarjojen kysta puhkesi: oireet

Valitettavasti jopa kokematon lääkäri voi joskus sekoittaa munasarjakystan oireita, jotka ovat räjähtäneet oireiden oireilla. Kliininen kuva on todella samankaltainen, mutta jos nainen tietää varmasti, että hänellä on kysta, on tutkittava - mitä oireita voi seurata repeämä, joka estää komplikaatioiden kehittymisen.

Niinpä oireita ovat:

 • lämpötilan nousu. Jos munasarjakysta on räjähtänyt, mutta oikea-aikaista apua ei ole annettu, nainen kehittää tulehdusprosessin, johon liittyy kuume. Vähäisellä verenvuodolla, kun aukko on otettu "tavanomaisesta naisten pahoinvoinnista". kuume voi esiintyä useita päiviä;
 • äkillinen, leikkaava kipu, joka on voimakkaampi vatsan alareunassa, jossa munasarja ja kysta sijaitsevat. Joskus tuskalliset tunteet kattavat koko lantion alueen;
 • On havaittu oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua. Munasarjan kystan sisältämä neste repeämisen jälkeen voi pudota vatsaonteloon. Tässä tapauksessa tapahtuu myrkytystä - ruumiinmyrkytystä, joka saa naisen oksentamaan ja pahoinvoimaan;
 • kehon myrkytykseen liittyy usein lisääntynyttä kaasun muodostumista. Siksi mahdollisia ovat sellaiset merkit kuin turvotus ja ulosteen massan purkamisprosessin rikkominen. Nämä oireet voivat kuitenkin ilmetä toisesta syystä - veren kertyminen vakavan verenvuodon sattuessa johtaa vatsaontelon määrän kasvuun ja puristaa suolet, mikä häiritsee ulostuksen toimintaa;
 • ihon haju, heikkous, huimaus. Jos follikulaarinen munasarjakysta on räjähtänyt, veren menetys on vähäinen. Pääsääntöisesti vapautuneen veren tilavuus ei ylitä 50 - 100 ml. Kuitenkin, kuten minkä tahansa verenvuodon yhteydessä, nainen tuntee heikkouden ja huimauksen. Jos endometrioidi- tai dermoidisen munasarjan kasvain on repeytynyt, veren menetys on merkittävä. Tässä tapauksessa jopa tajunnan menetys on todennäköistä;
 • myös, jos munasarjakysta on räjähtänyt veren menetyksen vuoksi, on sellaisia ​​merkkejä kuin pulssin nopeus, paineen lasku;
 • kun follikulaarinen munasarjasysta purkautuu, veri ei yleensä kerry vatsanonteloon, vaan virtaa ulos emättimen läpi. Joka tapauksessa kuukautiskierron ulkopuolella olevan tarkkailun pitäisi varoittaa naista ja tulla syynä yhteyttä lääkäriin.

Kuten näette, neoplasman repeämisen oireet ovat melko spesifisiä ja on mahdollista tehdä oletus patologiasta jopa ilman fyysistä tutkimusta.

Kysta munasarjalla: miten käsitellä murtuman vaikutuksia?

Jos munasarjan kysta repeytyy, hoitoon liittyy kaksi vaihtoehtoa: lääkitys ja kirurgia.

Kun follikulaarinen kysta puhkeaa, seuraukset eivät ole niin vakavia. Verenvirtausmäärä on minimaalinen, se ei kertyy vatsaonteloon, joten kirurgista hoitoa ei tarvita.

Tulehdusprosessi on kuitenkin poistettava. Tätä naista varten määriteltiin antibioottien kurssi.

Rikkoutuneen kasvaimen hoito on paljon vakavampaa. Usein tässä tapauksessa lääkärin on poistettava munasarja itse.

Lisäksi tällaisessa kasvaimessa oleva aukko uhkaa aina peritoniittia, samoin kuin nekroottisia prosesseja, koska dermoidi- tai endometrioidityypin muodostumisen sisällöllä on korkeat toksiset ominaisuudet ja ne johtavat veren infektioon. Siksi viivästys tällaisen tuumorin rikkomisessa liittyy kuoleman riskiin.

Tällä hetkellä tämä toimenpide suoritetaan laparoskoopilla. Tämä on erittäin hyvänlaatuinen menetelmä, jossa jatkokäsittely ja kuntoutusjakso kulkevat hyvin nopeasti. On kuitenkin pidettävä mielessä, että munasarjojen leikkaaminen tai elimen poistaminen johtaa sen jälkeen mahdollisuuksien syntymiseen ja joskus hedelmättömyyteen.

Kasvainten ehkäisy

Tietäen kasvaimen rikkoutumisen oireita, nainen tai hänen läheiset ihmiset voivat ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa. Mutta joskus nainen ei ymmärrä, että hänen ruumiinsa on tapahtunut muutoksia ja kysta on ilmestynyt. Siksi aukko ja sitä seuraava käsittely ovat odottamattomia.

Tällainen tilanne voidaan kuitenkin välttää, jos emme unohda gynekologisten sairauksien ehkäisyä. Riittää, kun käydään klinikalle 1-2 kertaa vuodessa tuumorin ulkonäön havaitsemiseksi ajoissa.

Miten tämä auttaa estämään kasvain repeytymistä?

Erittäin yksinkertainen. Tällaisen kasvaimen läsnä ollessa tulisi vähentää fyysistä rasitusta ja vähemmän hermostunut. Tämä auttaa estämään tauon. Kasvaimen kasvun tapauksessa on suositeltavaa kuunnella lääkärin suosituksia ja suorittaa kirurginen hoito - tuumorin poistaminen.

Muuten kirurgista hoitoa ei aina suositella. Samat follikulaariset kasvaimet ratkaisevat itsensä useiden kuukautiskiertojen jälkeen. Kaikki, mitä nainen tarvitsee tällä hetkellä, on suojella itseään tarpeettomalta stressiltä, ​​ahdistukselta ja loukkaantumisriskiltä.

Munasarjan kysta puhkesi: oireet, hätäapu, seuraukset

Munasarjat ovat olennainen osa naisten lisääntymisjärjestelmää. Yleisin patologia pariutuneissa rauhasissa on kystat. Kysta on kasvainkaltainen muodostus, jossa on nestemäistä tai puolinesteistä sisältöä, joka voi sijaita sekä munasarjan sisällä (useammin toisaalta) että sen sisällä.

Usein kystan havaitseminen tapahtuu ennaltaehkäisevässä ultraäänitutkimuksessa, ja se on täydellinen yllätys naiselle, koska sen muodostuminen ja kehitys 90 prosentissa tapauksista on oireeton. Kystat luokitellaan pitkään niiden sijainnin, sisällön, niiden aiheuttaman vaaran jne. Mukaan. Mutta riippumatta paikasta luettelossa, kaikki ontot kasvain voivat johtaa hirvittävään komplikaatioon, hengenvaaralliseen - aukkoon.

Mitkä ovat syyt, miksi munasarjakysta voi räjähtää

Helpomman ymmärryksen vuoksi munasarjakysta voidaan verrata täytettyyn ilmapalloon. Jos liioittelet sitä, sen seinä tulee niin ohueksi, että se ei kestä sitä ja räjähtää. Kysta-kirjekuori voi siis yhtäkkiä murtua, koska:

 • liian paljon jännitettä (koot yli 4 cm). Tällainen kysta voi rikkoutua jopa täydellisen lepoajan, esimerkiksi yön unen aikana;
 • äkillinen liike;
 • aggressiivinen emättimen tutkimus;
 • vatsan trauma;
 • sukupuoliyhteys;
 • aktiivinen liikunta.

Kun kysta repeytyy, sen sisältö ei ole enää rajoittunut ja väistämättä putoaa suoraan vatsanonteloon. Roiskuneen nesteen takia peritoniitin (peritoneaalilevyjen tulehdus) riski on suuri. Hoito ilman leikkausta repeytyneelle kystalle on mahdollista vain poikkeustapauksissa, joissa verenmenetys on merkityksetön. Useimmiten leikkaus suoritetaan kiireellisesti.

Noin 60-70% räjähtävistä munasarjakystoista on kirjattu testaamattomille naisille, jotka eivät ole seuranneet terveyttään pitkään eikä ole käynyt gynekologin toimistossa. Tuumorien esiintymisestä kukaan ei ole vakuutettu. Niissä naisissa, jotka laiminlyövät hygienian ja joilla on sekava sukupuoli, kystat näyttävät hieman useammin kuin toiset.

On syytä muistaa, että kasvua ja siten kystan repeämiä esiintyy 3-4 kertaa useammin oikeassa munasarjassa kuin vasemmassa. Tutkijat määrittelevät tämän ilmiön kehittyneempään verenkiertoon oikealle rauhaselle johtuen siitä, että se on suorassa yhteydessä pääasialliseen aorttiin ruokintavaltimon kautta.

Ovarien munasarjojen repeämisen oireet

Jos kystan muodostuminen useimmissa tapauksissa kulkee ilman mitään oireita, on yksinkertaisesti mahdotonta huomata sen murtumista. Tyypillisiä merkkejä, joiden avulla on mahdollista tunnistaa räjähtävä munasarjakysta:

 1. Terävä tuskakipu vatsassa, johon liittyy joskus tajunnan menetys.
 2. Pehmeä iho.
 3. Sydämen sydämentykytys.
 4. Lisääntynyt ruumiinlämpötila (yli 38 ° C), jota antipyreettiset aineet eivät pudota.
 5. Yleinen heikkous, letargia.
 6. Pahoinvointi, oksentelu.
 7. Huimausta.
 8. Suolen pysäytys.
 9. Jyrkkä verenpaineen nousu, jonka myöhempi lasku johtuu veren menetyksestä.
 10. Pistäminen sukupuolielimestä (kohtalainen).

Jos jokin edellä mainituista oireista on joka tapauksessa, et voi vetää lääkärin käyntiä. Myöskään sairaalaan ei tarvitse mennä julkisilla liikennevälineillä tai jalka. Paras vaihtoehto on kutsua ambulanssi, käyttää henkilöautoa tai äärimmäisissä tapauksissa soittaa taksille. Muista, että viivästyminen nesteen kaatamiseen vatsaonteloon on täynnä vakavia seurauksia.

Diagnoosi murtuneesta munasarjakystasta

Kun kysta purkautuu, lääkäreillä ei ole ylimääräistä aikaa suorittaa yksityiskohtainen tutkimus, tehdä yksityiskohtaisia ​​laboratoriotutkimuksia tai kommunikoida potilaan kanssa. Pisteet eivät aina mene tunteina, vaan minuutteina. Jotta lääkärit voisivat diagnosoida oikein ja ymmärtää, mitä on tehtävä, lääkärit käyttävät seuraavia diagnostisia menetelmiä:

 1. Oireiden nopea tarkastus ja rekisteröinti. Verenpaineen mittaus.
 2. Vatsan elinten ultraääni vatsan etuseinän läpi ja transvaginaalisen anturin avulla.
 3. Vatsaontelon puhkeaminen emättimen takaseinän läpi erityisellä neulalla, joka sallii nesteen läsnäolon siinä.
 4. Diagnostinen laparoskopia. Informatiivinen tapa selvittää kivun syy 100%: n tarkkuudella ja erottaa repeytynyt kysta muista patologioista, joilla on samanlaisia ​​oireita (esimerkiksi akuutti apenditiivi).
 5. Nopea verikoe hyytymiselle ja hemoglobiinille.

ICD-10-koodilla ei ole rikkoutunutta kysta, tätä patologiaa kutsutaan tavallisesti nimellä ”Muut munasarjan, munanjohtimen ja leveän sidoksen ei-inflammatoriset sairaudet” ja kirjoitetaan numerolla 83.8. Älä sekoita kystan repeämää apopeksilla (munasarjan repeämä), joka on ICD-10: n alla nro 83.

Hei Minulla on follikulaarinen kysta oikealla munasarjalla, joka on 36 mm. Olin gynekologin nimittämisessä, määrin hoitoa. Kerro minulle, voiko se räjähtää? Ja mikä on kystan koko, joka voi yhtäkkiä murtua? Kiitos jo etukäteen. (Olga, 28 vuotias)

Hei, Olga. Sinulla on hyvin pieni kysta, ja lisäksi sen todennäköisyys itsenäiselle katoamiselle on suuri 2-3 kuukauden kuluessa. Ota lääkärin määräämät lääkkeet ja tee kerran kuukaudessa ultraäänitarkastus, älä pelaa urheilua ja tarkkaile seksuaalista lepoa. Todennäköisyys, että kystasi repeytyy, on pieni, mutta se on edelleen olemassa. Jopa pieni kysta, jonka koko on vähintään 2 cm, voi räjähtää. Tämä johtuu tavallisesti vatsavauriosta. 40–50 mm: n koon ylittävän kystan repeämisen todennäköisyys.

Tilan vakavuus

Lääkärin taktiikka riippuu tutkimuksessa todetusta diagnoosista. Suurennetut kystat jakautuvat vakavuuden mukaan seuraavasti:

 • lievä aste. Veren menetys on enintään 150 ml.
 • keskimäärin. Veren määrä vatsaontelossa voi olla 150 - 500 ml.
 • vakava, veren menetys, joka ylittää 0,5 litraa. verta.

Tunnistetuista oireista riippuen räjähtävät kystat luokitellaan myös muotojen mukaan:

 • kun kivulias neste kerääntyy kasvaimen kuoren alle, mikä johtaa hyytymän muodostumiseen, joka estää nesteen vapaan virtauksen. Tämän hyytymän paine munasarjan kudokseen aiheuttaa kivulääkkeiden jatkuvan ärsytyksen aiheuttaman terävän kivun. Mutta tässä muodossa veri ei pääse vatsaonteloon ollenkaan tai pieninä määrinä;
 • aneeminen. Kivun oireyhtymä ei ole niin voimakas, mutta mikään ei häiritse verta, ja se tunkeutuu vapaasti vatsaonteloon;
 • sekoitettu. Yhdistää molemmat yllä olevat lomakkeet.

Rikkojen kystojen hoito

Pienin epäilys räjähtävästä munasarjakystasta on osoitus välittömästä sairaalahoidosta hätäapuun.

Toisin kuin yleinen usko, tämä patologia ei aina päätty operaatioon. Jos apua hakeneella tytöllä ei ole nestettä vatsaontelossa, ja hänen sairautensa on yleensä vakaa, hänelle määrätään tiukat vuoteet, kipulääkkeet ja hemostaattiset aineet, antispasmodit, ja alarauhaselle määrätään jäälämmitintä. On parempi, jos potilas pysyy sairaalassa lääkärin valvonnassa vähintään muutaman päivän ajan, koska tilanne voi pahentua, ja sitten on todennäköistä, että kirurgin toiminta on tarpeen.

Jos potilaan tila pahenee ja vatsaontelossa esiintyy nestettä, leikkaussali sijoitetaan epäonnistumaan. Toimenpide voidaan suorittaa laparoskoopilla valaistuslaitteilla tai klassisella laparotomiamenetelmällä etupuolen vatsan seinämän viillon kautta. Jokainen menetelmä on hyvä omalla tavallaan, ja kirurgi päättää, kumpi valita. Periaatteessa laparotomia suoritetaan voimakkaalla verenvuodolla, kun tarvitaan nopeampaa pääsyä sisäelimiin.

komplikaatioita

Viivästyksen, kansanhoitoon tarkoitetun hoidon ja lääkärin määräämättömien hoitomuotojen ohella munasarjasystaalis repeämä voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita:

 1. Peritoniitti. Kuten edellä mainittiin, peritoniitti on vatsakalvon arkin tulehdus, joka johtuu siitä tulleesta nestestä. Jos kyseessä on ennenaikainen hoito, peritoniitti aiheuttaa vakavia häiriöitä elintoiminnoille ja voi jopa johtaa kuolemaan.
 2. Sepsis - verenmyrkytys.
 3. Täydellinen munasarjan poisto kyseiseltä puolelta. Jos rauhasen vauriot ovat liian voimakkaita ja ei ole mitään järkeä sen säästämiselle, kirurgit päättävät asiasta yksinkertaisesti - kokonaan poistamalla (ovariektomia). Tällaista surullista lopputulosta voivat odottaa ne, jotka haluavat käsitellä "isoäidin menetelmiä", pysyä kotona viimeiseen hetkeen saakka.

Edellä esitetyn perusteella on selvää vastausta kysymykseen, miksi on mahdotonta viivästyttää lääkärin käyntiä jopa tunnin ajan. Räjähtävä kysta voi myös aiheuttaa olosuhteita, jotka eivät kehitty välittömästi:

 1. Anemia. Tämä patologia on nyt helposti kovetettavissa rautavalmisteilla.
 2. Vatsan elinten loukkaaminen. Tämä tila kehittyy sillä edellytyksellä, että potilas on kokenut peritoniittia. Jos komplikaatioita havaitaan, toinen toimenpide voi olla tarpeen.
 3. Liimaprosessi. Kystauksen repeytymisen jälkeiset tarttuvuudet muodostuvat usein lantion ontelosta, mikä aiheuttaa hedelmättömyyttä ja kipua fyysisesti. kuormia. Tämän patologian välttämiseksi lääkärit määrittävät tulehduslääkkeitä, fysioterapiaa.

Hyvä päivä, lääkäri. Minulla oli kysta oikealla munasarjalla 3 päivää sitten. Siihen saakka en edes tiennyt sen olemassaolosta. Ambulanssi toi minut sairaalaan, jossa he tekivät tällaisen diagnoosin ultraäänitutkimuksen jälkeen. He eivät toimineet minulla, kieltäydyin sairaalahoidosta, lääkäri määräsi minulle täydellisen luettelon lääkkeistä. Nyt olen kotona ja pelkää. Kuinka vaarallinen on kystinen repeämä? (Diana, 42)

Hei, Diana. Toivottavasti käytät lääkettä, jonka lääkäri on määrännyt. He eivät toimineet teillä, koska vatsaontelossa oli kerääntynyttä nestettä, joka on jo erittäin hyvä merkki, mikä osoittaa lievän murtuman. Mutta kieltäytyitte sairaalahoidosta turhaan, olisi hyvä jäädä sairaalaan kokeneiden lääkärien valvonnassa. Mutta kun olet kotona, noudata tiukasti kaikkia määrättyjä tapaamisia, älä nouse ylös, voit käyttää jäätä täynnä olevaa lämmityslevyä (lyhyen aikaa, 2-3 kertaa päivässä) vatsan alapuolella, eikä missään tapauksessa altista itseäsi fyysiselle rasitukselle. Muista myös käydä lääkärissä muutaman päivän kuluttua seuraamaan elpymisen dynamiikkaa.

Munasarjojen kystan rikkoutumisen ehkäisy

Kuten tiedätte, ehkäisy on aina parempi kuin parannuskeino. Sen vuoksi on välttämätöntä välttää sekä repeämän itsensä että sen seurausten välttäminen, terveyden ja hermojen säilyttäminen:

 1. Vieraile gynekologissa vähintään kerran vuodessa ja paras vaihtoehto - 1 kerran kuuden kuukauden aikana. Samalla taajuudella on myös välttämätöntä tehdä lantion elinten ultraääni, koska tuolilla katsottuna lääkäri ei saa ”nähdä” kystaa, jos se on pieni tai ei ”pinnalla”.
 2. Ajoissa ja hyvin hoidetaan urogenitaalijärjestelmän tulehdusprosesseja.
 3. Aika poistaa muodostuneet kystat. Kysta ei aina mene pois itsestään, kuten esimerkiksi korpuksen luutin funktionaalinen tai kysta. Joskus konservatiivinen hoito tai odottavat taktiikat eivät tee mitään, kun kysta kasvaa edelleen.
 4. Jos sinulla on jo kysta, ja menit lääkärin määräämään lääkäriin, sinun ei pidä sivuuttaa hänen nimittämistään. Tämä ei koske vain lääkkeiden ottamista vaan myös fyysistä ja seksuaalista toimintaa.

Hei, lääkäri. Minulla oli munasarjalla kysta 5 päivää sitten. Se oli suuri - 8 cm halkaisijaltaan. Minulla oli operaatio kiireellisesti. Näyttää siltä, ​​että kaikki meni hyvin, olen jo kotona. Pelkään kuitenkin, mitä seurauksia tästä kuilusta voi aiheutua. Mieheni ja haluan suunnitella lapsen... (Anna, 29-vuotias)

Hei, Anna. Mikään ei estä sinua tulevasta lapsesta. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat tietysti mahdollisia, mutta ne koskevat vain niitä, jotka eivät noudata lääkärin määräyksiä. Nyt sinun täytyy juoda määrätyt lääkkeet, pitää fyysinen ja seksuaalinen rauha. Muista, että sinun täytyy käydä lääkärissä useita kertoja seurata elpymisen dynamiikkaa ja olla menettämättä pitkäaikaisia ​​vaikutuksia. Kun kaikki on hyvin parantunut, suunnittele raskaus, mutta ei ennen kuin asiantuntija sallii sen.

Voiko kysta murtua itsestään?

Jos kysta on räjähtänyt

Kysta on nestettä sisältävä injektiopullo. Ja mikä tahansa kupla muodostuminen voi räjähtää, minkä jälkeen sisältö leviää. Sisäinen aukko on paljon vaarallisempi kuin pinnallinen.

Pienet kohdunkaulan tai rintojen systeemit rikkovat joskus itsensä ja paranevat sitten, jos ei ole höyryä. Mutta ilman hoitoa ne kasvavat usein samassa paikassa.

Kun kysta repeytyy munasarjoissa, munuaisissa, kohdun kehossa, maksassa tai toisessa elimistössä vatsaontelon sisällä, tapahtuu sisäinen verenvuoto. Jopa kaikkein edullisimmassa tapauksessa, jos kystan sisältö ei ole tartunnan saanutta ja vain pienet alukset vahingoittuvat, veri vähitellen kerääntyy ja puristaa sisäelimet. Ilman hätärokotusta, kun sisäinen kysta purkautuu, ei voi tehdä mitään.

Rutiininomainen kasvainpoisto tehdään laparoskoopilla. Jos kysta purkautuu itse, vatsan ontelo on vapautettava verestä, ja täällä minimaalisesti invasiiviset menetelmät eivät useinkaan ole sopivia. Siksi on parempi olla aloittamatta tautia ennen tilaa, kun kupla hajoaa. Tämän tapahtuman todennäköisyys riippuu:

 • ihmisen toiminta, koska uupumus voi tapahtua väkivaltaisen sukupuolen, loukkaantumisen, painonnoston, hyppäämisen, juoksemisen, rasittamisen yhteydessä;
 • kystan koko - jos se on kasvanut 5 cm: iin munasarjasta, sinun täytyy miettiä toimintaa, ja 17 cm: n päässä ei voi vetää sitä edelleen;
 • varovainen käyttäytyminen, koska kysta voi räjähtää loukkaantumisen takia, jopa pienen iskun pöydän yläreunaan;
 • kasvainpaikat:
 • seinän paksuus.

Harvoin, mutta tapahtuu, että pieni sisäisen kystan repeämä paranee itse. Henkilö voi kestää valon epäkohdan eikä ymmärrä sen syitä. Elimen vauriot paranevat vähitellen, mutta mikrotrauman takia liimamuodot, jotka ajan mittaan tuntevat itsensä kipuina ja elinten toimintahäiriöinä. Naisilla tartunta lantion alueella voi johtaa hedelmättömyyteen.

oireet

Suuren purskeen sattuessa kehittyy akuutti tila, joka vaatii kiireellistä sairaalahoitoa. Siihen liittyy:

 • voimakas kipu, mutta joskus tämä oire ei ole voimakas tai puuttuu, jos hermoja ei vaikuta;
 • puristimen seinän kireys, kun kysta on räjähtänyt vatsaan;
 • joskus korkea kuume;
 • kylmä, tahmea hiki;
 • paineen lasku;
 • kalpeus.

Munasarjojen kysta-apopoksi

Tornin munasolukudosta, jossa on sisäinen verenvuoto, kutsutaan apopoksiksi. Useimmiten tämä akuutti tila tapahtuu, kun kysta purkautuu. Tällöin vatsaonteloon saapuu paitsi veri, myös kystan sisältö.

Jos aukko on pieni, se voi aluksi osoittautua vähäiseksi. Vähitellen nainen pahenee ja pahenee. Jopa pienimpiä asenteita terveyteen kohtaan on mentävä gynekologiin. Usein nämä potilaat otetaan ambulanssilla sairaalaan hätätilanteessa suoraan synnytystä edeltävältä klinikalta.

Tällaisten potilaiden tulo suurten sairaaloiden gynekologisiin ja kirurgisiin osastoihin on lomalla: uusi vuosi, 8. maaliskuuta. Naiset kävelevät ravintoloissa, tanssivat sydämestään unohtamatta varovaisuutta, jota on noudatettava, kun munasarjassa on kysta. Monet eivät edes tiedä tästä ongelmasta.

Jos munasarjakysta oli pieni ja sen dissektio löydettiin välittömästi, on mahdollisuus saada vähemmän traumaattisella laparoskopialla. Mutta suurella verenvuodolla on suoritettava vatsakirurgia suurella viillolla.

Raskauden aikana

Erityisen vaarallinen on munasarjakystan repeämä raskauden aikana. Siksi, jos suunnittelua on suunniteltu, ultraäänellä tunnistetut munasarjakystat on poistettava 5 cm ja enemmän. Pienet kuplat raskauden aikana ovat joskus resorboituneet. Mutta joissakin tapauksissa valitettavasti alkaa kasvaa. Raskaana olevan naisen leikkaus ei ole toivottavaa. On parempi käyttäytyä hyvin huolellisesti, ennen kuin synnytät. Ja sitten kysta poistetaan samanaikaisesti keisarileikkauksen kanssa.

Jos kysta purkautuu raskauden aikana tai on olemassa vakava uhka sen repeämästä, neoplasma eliminoidaan raskauden aikana. On toivottavaa, että termi on yli 14 viikkoa. Toiminta suoritetaan laparoskooppisesti. On parempi poistaa suuri kysta odottamatta sen purkautumista - sitten interventio ei ole niin vaarallista sikiölle.

Kystan aikana tilanne on erittäin vaikeaa. Jotta oikein määritettäisiin, mikä on tässä tapauksessa järkevämpää - odottaa keisarileikkauksen termiä tai poistaa kysta etukäteen, tarvitset erittäin kokeneen ja ajattelevan gynekologisen kirurgin.

Todennäköisyys, että kysta repeytyy oikeassa munasarjassa on 200-400% suurempi kuin vasemmalla. Oikean valtimon paine on oikealla puolella korkeampi, koska se lähtee välittömästi aortasta, ja veren tarjonta tässä naaraskannassa on voimakkaampi. Siksi monet patologiat esiintyvät useammin ja kehittyvät nopeammin oikeassa munasarjassa.

Mikä tahansa munasarjojen vesikulaarinen muodostuminen voi räjähtää. Endometrioidin, follikulaarisen ja keltaisen ruumiin kystan repeämillä on omat ominaisuutensa.

kohdun limakalvon

Kystat, jotka kehittyvät munasarjojen endometrioosin kautta, voivat näyttää pieniä reikiä niiden läpi, osa niistä verisestä sisällöstä. Emme voi sanoa, että kysta murtuu. Se jatkuu, mutta tämän ympärillä alkaa vatsakalvon tulehdusprosessi ja tarttuvuus. Tämä on toinen lisäkerroin hedelmättömyydestä endometrioosi kanssa.

Tällaisten pienten rei'itysten vaikutukset endometriottisissa kystoissa voivat ilmetä särkevinä lantion kipuina, jotka liittyvät tulehdukseen. Vähitellen kystan reikä kasvaa.

Kuormituksella on mahdollista, että endometrioidisysta on suuri repeämä, mikä vaatii leikkausta. Kun kysta täynnä "suklaata" veristä sisältöä murtuu, niin kaikki tämä massa virtaa vatsaonteloon. Tämä johtaa kemialliseen peritoniittiin, so. Vatsakalvon tulehdukseen. Tämän akuutin tilan merkit, tappava vaarallinen ilman kiireellistä leikkausta:

 • huimaus, paineen lasku;
 • vakava, mahdollisesti pistävä kipu;
 • terveyden heikkeneminen;
 • sydämen sydämentykytys;
 • joillakin on oksentelua;
 • kylmä hiki

Hätätilanteen laparotomian aikana endometrioidin munasarjakysta poistetaan ja onkalo pestään. Samanaikaisesti tarkista endometriumin keskipisteiden esiintyminen muissa elimissä, jos tarpeen, poista ne.

Endometrioidisysteemit voivat imeytyä raskauden aikana, koska hormonien suhde on muuttunut. Mutta he voivat myös aiheuttaa keskeytyksen, koska ne lisäävät kohdun seinien supistumista. Jos raskaus on suunniteltu, on parempi päästä eroon endometrioidisysteemistä.

Keltainen runko

Luteaalinen kysta on toiminnallinen kokonaisuus. Se voi hävitä ilman jälkiä, ja se voi räjähtää. Corpus luteumin kystan repeämä 9: stä kymmenestä tapauksesta tapahtuu ovulaation jälkeen, syklin toisella puoliskolla, kun rakko saavuttaa maksimikoonsa.

Akuutin vatsan merkkien lisäksi, jotka liittyvät vatsaontelossa olevan kystan repeytymiseen, toisin sanoen kivuun, heikkouteen, vatsan seinän kovuuteen, apopleksia voi myös seurata sinertävän pinnan ilmestyminen napan ympärillä olevalle alueelle.

Pienet autopsiat ommellaan leikkauksen aikana. Jos corpus luteumin kysta on hyvin suuri ja vaurio apopeksin aikana on merkittävä, niin naiselle, joka ei enää aio synnyttää, on joskus parempi poistaa munasarja kokonaan. Potilaille, jotka haluavat ja voivat vielä saada lapsia, lääkärin on tehtävä kaikkensa pelastamaan sukupuolirauhanen.

follikulaarinen

Follikulaarisen kystan repeämisessä on tyypillisiä apopleksin oireita, emättimen verinen purkautuminen on mahdollista. Tämä tapahtuu, kun vatsa verestä poistuu munanjohtimien ja kohdun kautta. Useimmiten follikulaariset munasarjakystat puhkeavat syklin keskellä.

Jos pieni pullo purkautuu ja veren kertymistä vatsaan ei ole, vaurioita hoidetaan konservatiivisesti antibioottien kanssa. Suurella murtumalla laparoskopia tai laparotomia riippuu apopeksin laajuudesta. Kehittyneissä tapauksissa on välttämätöntä suorittaa ooforektomia - poista munasarja kokonaan.

Kohdun kysta-aukko

Tapaukset, joissa kohdun puhkeamisen kysta esiintyy gynekologisessa käytännössä melko harvoin. Pienien kystojen repeämä kohdunkaulassa, erityisesti endometrioidissa, sisällön tyhjentämisellä voi olla oireeton. Tällä alueella on vähän hermopäätteitä, joten tällainen aukko kulkee usein kivuttomasti. Mutta joissakin tapauksissa on verenvuotoa ja vatsakipua.

Kohtuun kysta voi räjähtää ympäröivien elinten suuren koon ja paineen, sekä karkean sukupuoliyhdistyksen tai synnytyksen aikana.

Kuilu on paranemista. Mutta voi jäädä tulipalon kuumuus. Endometrioidikysta on useimmiten jonkin aikaa sen puhkeamisen jälkeen, ja se täytetään jälleen verisellä sisällöllä.

Miksi kysta voi murtua rinnassa?

Kystan repeämä rintarauhasessa johtuu useimmiten traumasta tai aktiivisesta hieronnasta. Jos neoplasma oli infektoitu, on repeytymisen jälkeen mahdollista laajamittainen tulehdus, joka vahingoittaa imusolmukkeita.

Jopa mutkaton rintakysta, joka rikkoo eheyttä, paranee harvoin ilman seurauksia, ellei sitä hoideta. Joskus seinät pysyvät yhdessä ja liukenevat vähitellen. Mutta useimmissa tapauksissa rintakupla kasvaa uudelleen.

Munuaisten ehtyminen

Mitä suurempi munuaisen kystan koko on, sitä suurempi on sen repeämisvaara. Erittäin vahva vaara, että kupla puhkeaa, halkaisijaltaan 5 cm tai enemmän. Traumassa ja voimakkaassa fyysisessä rasituksessa on mahdollista missä tahansa koossa olevan munuaiskysteen apopeksia.

Veri ja munuaisten kasvaimen sisältö, kun se on vaurioitunut, voidaan kaataa:

 1. kupit, lantio, virtsatie,
 2. retroperitoneaalinen tila.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa veri esiintyy virtsassa - hematuria, lievemmissä tapauksissa se havaitaan vain analyysillä. Enemmän verta virtsassa munuaisten monimutkaisten kystojen rikkoutumisen jälkeen septa. Kun kystan ja veren sisältö tulee vatsaonteloon, alaselässä, vatsassa ja reisissä on jyrkkä kipu.

Jos munuaisten kysta purkautuu, vaarallisimmat seuraukset ovat:

 • sepsis - verenmyrkytys;
 • sisäinen verenvuoto.

Hoito kystan repeämisen jälkeen munuaisissa voi olla konservatiivinen, mutta kirurgista hoitoa tarvitaan useammin, varsinkin jos on verenvuotoa.

Nenä

Kysta maksimi-sinuksessa voi räjähtää parhaimmillaan:

 • lennon aikana, kun ilmareiät aiheuttavat voimakkaita painehäviöitä;
 • unessa, joka johtuu poskipaineesta;
 • syksyllä tai loukkaantumisessa.

Se tapahtuu niin, että tämä tapahtuu ilman ulkoista vaikutusta, koska ympäröivän kudoksen puristama koko on kasvanut nenäkysta.

Paranasaalisen sinuksen kystan repeämisriski liittyy ensisijaisesti aivojen läheisyyteen. Erityisesti, jos kasvain on syvennysosassa ollut kurja. Kystan vaurioituminen voi aiheuttaa:

 • aivokalvojen infektio eli meningiitti;
 • keski- ja sisäkorvan tulehdus: otiitti, labyrinttiitti.

Jos lapsella on nenäkysta unessa, on myös vaarallista, jos hengittävästi pääsee iholle, ja myös apnea pysähtyy hengittämällä.

Mitä voi tapahtua hammaskysta?

Hammaskysta esiintyy useimmiten johtuen juurien ympärillä olevista tulehdusprosesseista - periodontiitista. Tämä on yksi karieksen komplikaatioista. Ensinnäkin tulisija on pieni, sitä kutsutaan granuloomaksi. Mutta granuloomista voi muodostua suuri paise. Tähän liittyy ensimmäinen kipu ja sitten voimakas kipu.

Kipu heikkenee, kun hampaan kysta purkautuu, toisin sanoen kumiin ilmestyy kupla, jossa on kupla. Fistulan tai fistulan läpi pyöreä sisältö.

Jos hampaan kysta avautuu kumin pinnalle, se ei ole yhtä vaarallinen kuin fistuli, niin että se on syvennyksen yläosassa, josta se on lähellä kallononteloa.

On olemassa erilaisia ​​tapoja käsitellä hammaskysta sen murtumisen jälkeen fistulana. Yksinkertaisin asia on poistaa huono hammas. Hyvä hammaslääkäri voi säästää hampaan kysta, mutta tähän tarvitaan pitkä hoito kanavapuhdistuksella, antiseptisellä pesulla ja uudelleen täyttöä.

Jos leuka-aineen myrkyllistä massaa ei hoideta, se voi johtaa veren infektioon. Kehon pysyvä bakteeritartunnan lähde on muiden tällaisten vaurioiden uhka, esimerkiksi munuaisissa.

Antibiootit auttavat pääsemään eroon fistulasta: Doksisykliinikapselit, Lincomycin intramuskulaarisesti, vaikeissa tapauksissa, kefalosporiinit, kuten Ciprolex-tabletit.

Kysta ei räjähtä itse, tarvitset:

 • Vältä fyysistä rasitusta, joka aiheuttaa repeytymistä jännityksellä, tärinällä, aivohalvauksilla, vain uinti ja yksittäiset jooga-asanat voidaan osoittaa kystan aikana;
 • tarkkaile pieniä hiljaisia ​​kystoja, hoida keskikokoisia tai monimutkaisia, poista suuria tai liian ongelmallisia ajoissa;
 • luopua lentomatkustuksesta, sukelluksesta ja muista tilanteista, joissa on voimakas painehäviö;
 • Vältä lämpökäsittelyjä, kylpyjä, saunoja, jotka johtavat verenkiertoon kystan alueelle.

Munasarjakysta on rikki

Naisten, joille on diagnosoitu munasarjakysta, on oltava hyvin varovaisia. On tunnettua, että tauti ei aiheuta vakavaa kipua, epämukavuutta, mutta voi kuitenkin aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Jotkin kasvaintyypit liukenevat yksinään, eivät vaadi interventiota, kun taas toiset kasvavat koon ja räjähtävät.

Syyt munasarjasysteemien repeämiseen naisilla

Tavallisemmin funktionaaliset kasvaimet puhkeavat ohuemmilla kapseliseinillä. Naiset itse voivat aiheuttaa munasarjan corpus luteumin kystan repeytymistä, esimerkiksi nostamalla painoja, suorittamalla liiallista fyysistä rasitusta. Ne aiheuttavat iskuja, vammoja vatsan alueella, aktiivisuutta sukupuoleen. Muut syyt, jotka aiheuttavat follikulaarisen kystan ja corpus luteumin rikkoutumisen:

 • leikkauksen
 • hormonaalinen epätasapaino;
 • erilaiset tulehdukset sukupuolielimissä;
 • kasvaimen vääntyminen;
 • verenvuotohäiriö.

Kysteen repeämisen oireet

Kun muodostuminen murtuu, tyttöjen oireet voivat olla erilaisia ​​riippuen tuumorin tyypistä, joka meni, millä kuukautiskierron päivänä se tapahtui. Lääkärien havaintojen mukaan potilaalla on ennen repeytymistä kipua, tylsiä kipuja vatsan alaosassa ja vakavaa epämukavuutta. Muodostuksen purkausten jälkeen sen koskemattomuuden oireet näkyvät välittömästi. Tärkeimmät ovat:

 1. Vakava, usein akuutti kipu puhkeamisen alueella. Jonkin ajan kuluttua epämukavuus lakkaa olemasta paikan päällä yhdessä paikassa, joka kattaa koko vatsan.
 2. Korkea lämpötila, jota pillerit eivät voi pudottaa.
 3. Myrkytyksen oireet (oksentelu, epänormaali uloste, pahoinvointi).
 4. Emätinpoisto, joskus verellä.
 5. Yleinen huonovointisuus, heikkous.
 6. Kasvojen iho.
 7. Verenpaineen lasku.
 8. Turvotusta.
 9. Tietoisuuden menetys

Mitä tehdä, jos munasarjan kysta puhkeaa

Kystan repeytymisen jälkeen neste joutuu vatsaonteloon, joka on erittäin vaarallista potilaille. Jos jäljellä on tyhjäkäynti, peritoniitti ja infektio voivat kehittyä. Tilanne on kriittinen - heti kun munasarjan kystinen muodostuminen on räjähtänyt, ensimmäiset oireet, verenvuoto ovat ilmestyneet, on välttämätöntä kutsua ambulanssi hätäapuun. Lääkärit suorittavat tutkimuksen (laparoscopy, ultraääni) ja saavat diagnoosin vahvistuksen jälkeen operaation.

Mikä se on? Ensinnäkin vatsakalvoon tehdään viilto lääkinnällisten instrumenttien ja kameran käyttöönottoon. Tämän jälkeen lääkäri tutkii koulutuksen, päättää follikkelin poistamisesta tai sukupuolielinten osan poistamisesta (täysi, osittainen). Potilas voi tarvita verensiirtoa, anti-sokerihoitoa. Toimenpiteen jälkeen hänelle on määrätty hormonaalisia ja tulehduskipulääkkeitä, ja fysioterapiaa suositellaan. Valitettavasti opetuksen kasvun riski on jopa operatiivisen menetelmän jälkeen, joten gynekologin jatkuvaa seurantaa tarvitaan.

Voiko munasarjakysta räjähtää raskauden aikana?

Kasvaimet voivat esiintyä ennen raskautta ja raskauden aikana. Yleensä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana hedelmöityksen jälkeen naisille muodostuu keltainen vartalon kysta, joka regressoituu itsenäisesti ilman seurauksia sikiölle ja odottavalle äidille. Hän ei tarvitse hoitoa. Raskauden aikana kasvaimet kasvavat suuriksi ja harvinaisissa tapauksissa repeytyvät. Jos munasarjakystan ontelo on räjähtänyt, sinun tulee välittömästi mennä sairaalaan, muuten saattaa tapahtua keskenmeno.

tehosteet

Jos purskeen muodostumista ei käsitellä oikein, se voi rappeutua pahanlaatuiseksi. Tällaisia ​​seurauksia on vain vähän, mutta niitä ei suljeta pois. Jos räjähtämisellä on kielteinen vaikutus lisääntymisjärjestelmään, toisinaan lääkärit päättävät poistaa koulutuksen osan sukuelimistä. Tämän jälkeen käsitys on monimutkainen. Räjähtävä kasvain voi aiheuttaa muiden gynekologisten sairauksien kehittymistä, koska sukuelimet ovat alttiita infektioille.

Suuren verenhukan vuoksi anemiaa esiintyy joskus, ja leikkauksen jälkeen on mahdollista kehittää ihonväristä peritoniittia. Lantion, tartunnan muodostuminen, joka aiheuttaa kohdunulkoista raskautta, hedelmättömyyttä. Jos munasarjasysta purkautuu ja tyttö ei saanut lääkärin hoitoa ajoissa, kuolema on mahdollista. Johtopäätös - jos kasvain on diagnosoitu, sinun on kiinnitettävä huomiota kaikkiin muutoksiin. Kipun kipu ei ole aina, joten sinun täytyy käydä lääkärissä useammin.