Mitä peruslämpötilan pitäisi olla

Peruslämpötila auttaa määrittämään ovulaation päivät, ja sen avulla voidaan valvoa kuukausittaista sykliä ja paljastaa hedelmättömyyttä sekä monia muita kehon tekijöitä. Mittaa BT suussa, emättimessä tai peräsuolessa. Ulkoiset ympäristövaikutukset eivät vaikuta siihen, se pysyy samana kuin peruslämpötila.

BT-aikataulu

Tärkein indikaattori diagnoosin määrittämisessä on peruslämpötilakaavio.

Kaavio valmistetaan mittaamalla peruslämpötila useita päiviä. Jotta kaavio muuttuisi laadullisemmaksi ja ohjeellisemmaksi, sinun on mitattava lämpötila joka päivä kolmen kuukauden jaksoissa.

Mikä on BT-aikataulu?

  1. Nainen, joka käyttää tällaista aikataulua, voi määrittää munan kypsymispäivän.
  2. Auttaa tarkemmin määrittämään kuukautiskierron.
  3. Tunnistaa, onko ovulaatio tapahtunut.
  4. Tunnistaa naisten lisääntymisjärjestelmän vakavat loukkaukset.

Naisille, jotka suunnittelevat raskautta, on suositeltavaa säilyttää peruslämpötilakaavio, jotta määritetään tarkasti syntymispäivä.

Aikataulun tekeminen itsestään ei ole niin vaikeaa, mutta tulkinta on parempi antaa lääkärille, olla varma tuloksen oikeellisuudesta, määrittää tarvittaessa oireet, tehdä oikea diagnoosi, määrätä hoito.

Miten mitataan peruslämpötila?

Oikean diagnoosin tekemiseksi tai ovulaation määrittämiseksi on välttämätöntä rakentaa kaavio oikein, ja tätä varten - mitata oikein peruslämpötila.

Basaalilämpötila mitataan suun, emättimen tai rektaalisesti. Peräsuolen menetelmä pidetään kaikkein oikeana.

Jos mittaat lämpötilaa, pidät lämpömittaria suussa, sinun täytyy kestää enintään 5 minuuttia. Muilla tavoin mitataan 3 minuutin kuluessa.

On välttämätöntä yrittää ylläpitää samaa kellonaikaa, kun mittaat BT: tä, mieluiten aamun jälkeen, ilman, että sängystä pääsee ulos. Tallenna tulokset välittömästi. Aikataulun rakentaminen on välttämätöntä kuukautisten ensimmäisestä päivästä, jotta aikataulu on tarkempi.

Kaavion rakentamisen aikana lämpötilamittarit mitataan aina samalla tavalla.

Mitä peruslämpötilan pitäisi olla?

Kuten edellä mainittiin, peruslämpötila antaa lääkärille mahdollisuuden määrittää naisten lisääntymisjärjestelmän toiminnan laatu. BT: stä ei ole täydellistä kuvaa, jokainen naisorganismi on yksilöllinen, on vain yleisiä kaavamaisia ​​piirteitä, niistä hieman pienempi. Miten määritetään, mikä basaalilämpötila on normaali?

Erityistä huomiota ei kiinnitetä lämpötilamittareihin vaan sen muutoksen luonteeseen aikataulun mukaisesti.

Jos nainen on terve, sitten ennen kuukautisia hänen lämpötila nousee yli asteen. Kun kuukautiset alkavat, lämpötila laskee vähitellen ja nousee sitten uudelleen. Menetelmien ensimmäisinä päivinä standardi on 36,8 astetta. Jos lämpötila nousee päivittäin - tämä viittaa sairauteen. Jos lämpötila nousee ennen kuukautisia ja se ei laske uuden syklin ensimmäisinä päivinä, tämä voi osoittaa, että raskaus on ollut, mutta se keskeytettiin ennen kuukautisten alkua.

Tavalla tai toisella, nainen ei pitäisi purkaa basal lämpötilan kaavion omasta, anna lääkärin tehdä pätevä diagnoosi.

BT ennen kuukautisia

Terveessä naisessa lämpötila on hieman kohonnut ennen kuukautisten alkua. Kuukauden aikana lämpötila nousee myös hieman tai pysyy samalla tasolla. Älä unohda, että tärkein informatiivinen indikaattori ei ole itse lämpötila, vaan sen ero normaalin ja korkean välillä.

Jos lämpötila-ilmaisimet ovat hälyttäviä, älä paniikkia, näyttää paremmin aikataulu asiantuntijalle, joka voi oikein diagnosoida tulokset. Ehkä teit väärät mittaukset.

BT kuukautisten aikana

Ennen kuukautisten alkamista lämpötila nousee ja kestää noin kaksi päivää samalla tasolla, sitten lämpötilan lasku tapahtuu, ja syklin loppuun mennessä on pieni hyppy ylöspäin. Siksi ihanteellinen on, että peruslämpötilakaavio on normaali.

Jos kuukautisten toisen päivän jälkeen lämpötila pysyy samalla tasolla, tämä voi merkitä rikkomuksia seksuaalialalla.

BT on ovulaatio

Ovulaatio - aika, jolloin käsitys on mahdollista, yleensä ovulaatio tapahtuu kaksi viikkoa ennen seuraavaa kuukautiskiertoa. Jos pidät peruslämpötilan kuvaajan, voit määrittää tarkimmin ovulaation alkamisajankohdan.

Ennen ovulaatiota lämpötilakäyrä hyppää ylös, kasvun ero voi olla noin kaksi kymmenesosaa tutkinnosta. Joidenkin naisten lämpötila voi kuitenkin pysyä samassa tasossa. Siksi kannattaa rakentaa kaavio useiden kuukausittaisten jaksojen ajan tarkemman kuvan saamiseksi. Ovulaation päättymiselle on tunnusomaista lämpötilan lasku edellisiin tasoihin.

BT ovulaation jälkeen

Ovulaatio jakaa kuukausijakson kolmeen vaiheeseen: ennen ovulaatiota, ovulaatiota, ovulaation jälkeen. Ovulaation jälkeen peruslämpötila laskee normaalisti kolmeen kymmenesosaan. Jos lämpötila putoaa viiden kymmenesosan sisällä, voidaan sanoa, että ovulaatio tapahtui oikein ja ajoissa. Älä kuitenkaan unohda kunkin organismin yksilöllisyyttä: ovulaation jälkeen lämpötilamittarit eivät ehkä muutu, ja tämä on myös normi.

Mikä on peruslämpötila raskauden aikana

Mitä peruslämpötilan tulisi olla raskauden aikana? Lisääntynyt. Tämä näkyy erityisesti lämpötilan kaaviossa. Jos peruslämpötila pysyy koholla noin 20 päivän ajan, voidaan väittää, että raskaus on tapahtunut.

Lämpötilan nousu havaitaan usein corpus luteum -vaiheessa (kuukautisten jälkeen). Mutta tämä vaihe kestää kaksi viikkoa, ja BT: n pidempi kasvu on todennäköisesti raskaus. Vain asiantuntija vahvistaa tai kieltää tämän tosiasian.

Peruslämpötilan mittaaminen ei ole vain menetelmä ovulaation tai raskauden määrittämiseksi. Se on keino tuntea kehosi, tutustua sen toimintoihin.

Mikä olisi ovulaation peruslämpötila?

Naiset käyttävät usein basaalilämpötilan mittausta raskauden suunnitteluvaiheessa. Tämän menetelmän avulla voit määrittää ovulaation päivän, mikä lisää onnistuneen konseptin todennäköisyyttä. Munan vapauttamisen jälkeen pitäisi olla merkittävä suorituskyvyn kasvu.

Peruslämpötila ovulaation aikana

Peruslämpötila on parametri, joka kuvaa kehon lämpötilaa levossa. Se mitataan rektaalimenetelmällä päivittäin samanaikaisesti. Analyysi tehdään dynamiikassa. Menetelmä, jossa käytetään normaalia elohopeaa tai sähköistä lämpömittaria. Manipulaatiot suoritetaan välittömästi heräämisen jälkeen, ennen kuin nainen pääsee ulos sängystä.

Parametrit vaihtelevat kuukautiskierron vaiheen mukaan. Tätä prosessia vaikuttaa naisten kehon hormonien taso. Follikulaarivaiheessa lämpötila laskee korkean estrogeenitason vuoksi ja on alueella 36,2–36,5 astetta.

1–2 päivää ennen munan vapautumista havaitaan 0,1–0,4 ° C: ssa ”pre-ovulatorinen masennus” ensimmäisen vaiheen keskilämpötilasta (syklin ensimmäisiä päiviä ei oteta huomioon). Välittömästi follikkelin repeytymisen jälkeen lämpötila nousee 0,4–0,6 astetta. Tämä hyppy kuvaajasta ilmaistaan. Mutta pienet poikkeamat näistä parametreista ovat hyväksyttäviä.

Yksi tärkeimmistä edellytyksistä ihanteelliselle jaksolle on keskimääräisten lämpötilojen välinen ero follikkeli- ja luteaalifaasien välillä yli 0,4 ° C. Aikataulun muutosten ohella nainen voi huomata muiden merkkien esiintymisen ovulaation aattona. Näitä ovat seuraavat:

    Ulkonäkö limakalvojen eritteitä muodossa munanvalkuainen.

Raskauden mahdollisuudet muutama päivä ennen ovulaatiota ja sen jälkeen ovat suurimmat. Määrittämällä mittaukset on mahdollista määrittää, onko käsitys tapahtunut. Tällöin implantaation sisäänveto havaitaan noin 5–12 päivää hedelmöityksen jälkeen. Sitten kuvaajan asteikko kasvaa jälleen.

Miten aikataulu tulkitaan?

Kun arvioidaan tulosta, sinulla on oltava ajatus kuukautiskierron vaiheista. Follikulaari voi vaihdella kestoistaan ​​7-22 päivää. Se riippuu naisen hormonaalisen järjestelmän työstä. Luteal on lähes 14 päivää +/- 2 päivää. Aikataulun salauksen helpottamiseksi sinun täytyy piirtää ovulaation linja, joka jakaa sen ehdottomasti kahteen osaan.

Seuraavaksi arvioimme järjestelmän yleistä muotoa. Syklin toisessa vaiheessa parametrit nousevat tai pysyvät koholla ovulaation jälkeen. Ennen kuukautisten alkamista ne vähenevät järjestelmällisesti. Jos käsitys on tapahtunut, lämpötila pysyy korkeana.

Missä tapauksissa lämpötila ei nouse ovulaation aikana?

On myös mahdollista, että tutkimuksen tuloksena on mahdollista paljastaa ovulaation puuttuminen. Tällöin peräsuolen lämpötila ei nouse syklin toisessa vaiheessa.

Terveillä naisilla anovulointisyklit ovat sallittuja 1-2 kertaa vuodessa. Jos tätä ilmiötä toistetaan useammin, voimme puhua hedelmättömyyden kehittymisestä. Paniikki etukäteen ei ole sen arvoista. Naiselle osoitetaan yksityiskohtaisempi tutkimus tämän ilmiön syyn määrittämiseksi. Voit tehdä tämän seuraavasti:

    Verenluovutus hormonitasoille, erityisesti progesteronille.

Yleisin esiintyminen, jossa kaavion mittakaava ei kasva toisessa vaiheessa, on munasarjojen toimintahäiriö. Hormoneista on pulaa, minkä vuoksi follikkelit eivät kasva oikein. Tämä ilmiö johtuu estrogeenipuutoksesta.

Joskus on toinen ongelma. Kun hallitseva follikkeli ei räjähtää, se kehittyy kystaksi, joka aiheuttaa kuukautisten viivästymisen. Tässä tapauksessa toisessa vaiheessa progesteronin taso laskee. Hoitoon liittyy hormonaalisia lääkkeitä.

On pidettävä mielessä, että useat ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa mittaustulokseen. Näitä ovat:

    Alkoholijuomien käyttö mittausten aattona.

Tarkkailuprosessin aikana saadut tiedot on kirjattava erilliseen muistikirjaan tai muistikirjaan. Et voi unohtaa yhtä päivää, koska se rikkoo kokonaiskuvan eheyttä. Peruslämpötilan analyysiin perustuvat tutkimukset edellyttävät maksimaalista toiminnan tarkkuutta ja itsekuria. Mittaussääntöjen rikkominen voi johtaa virheelliseen tulokseen.

Peruslämpötila

Kuvaaja peruslämpötilasta

Ennen kuin aloitat peruslämpötilan (BT) aikataulun, sinun on tiedettävä, miten peruslämpötila itse muuttuu normaalisti hormonien vaikutuksen alaisena?

Naisen kuukautiskierto on jaettu kahteen vaiheeseen: follikulaariseen (hypotermiseen) ja luteaaliseen (hyperthermic) vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa follikkelia kehittyy, josta munasolu lähtee. Samassa vaiheessa munasarjat tuottavat intensiivisesti estrogeenejä. Follikulaarisen vaiheen aikana BT on alle 37 astetta. Lisäksi ovulaatio tapahtuu kahden vaiheen keskellä - noin kuukautiskierron 12-16 päivänä. Ovulaation aattona BT putoaa jyrkästi. Lisäksi ovulaation aikana ja välittömästi sen jälkeen progesteroni vapautuu ja BT kasvaa 0,4-0,6 astetta, mikä on luotettava merkki ovulaatiosta. Toinen vaihe - luteaali, eli sitä kutsutaan corpus luteum -vaiheeksi - kestää noin 14 päivää ja jos sitä ei ole suunniteltu, se päättyy kuukautisiin. Keltaisessa kehon vaiheessa tapahtuu hyvin tärkeitä prosesseja, tasapaino säilyy alhaisen estrogeenitason ja korkean progesteronitason välillä, joten keltainen runko valmistaa kehon mahdolliseen raskauteen. Tässä vaiheessa peruslämpötila (BT) pidetään yleensä noin 37 astetta ja sitä korkeammalla. Menstruation aattona ja syklin ensimmäisinä päivinä basaalilämpötila (BT) laskee jälleen noin 0,3 astetta ja kaikki alkaa uudelleen. Eli normaalisti jokaisella terveellä naisella pitäisi olla vaihtelut basaalilämpötilassa (BT) - jos ei ole ylä- ja alamäkiä, voimme puhua ovulaation puuttumisesta ja sen seurauksena hedelmättömyydestä.

Tarkastellaan esimerkkejä peruslämpötilan (BT) kuvista, mitä niiden tulisi olla normaaleja ja patologisia. Peruslämpötilan kuvaaja (BT), jonka näet alla, heijastaa kahta normaalia fysiologista tilannetta, joiden mukaan terveellä naisella voi olla: 1-lila-käyrä - basaalilämpötila (BT), jonka pitäisi olla normaalin kuukautiskierron aikana ja joka huipentuu kuukautisiin; 2 - vaaleanvihreä käyrä - naisen peruslämpötila (BT), jolla on normaali kuukautiskierto ja joka päättyy raskauteen. Musta viiva on ovulaatiolinja. Maroonin viiva on 37 asteen merkki, joka palvelee kuvaajan selkeyttä.

Nyt yritetään selvittää tämä peruslämpötilakaavio. Huomaa, että pakollinen merkki peruslämpötilasta (BT) normaalissa tilassa on kuukautiskierron kaksivaiheinen - toisin sanoen sekä hypotermisen vaiheen että hypertermisen vaiheen tulee aina olla selvästi näkyvissä kaaviossa. Ensimmäisessä vaiheessa basaalilämpötila (BT) voi vaihdella välillä 36,2 - 36,7 astetta. Noudatamme näitä kaavion vaihteluja syklin 1-11 päivästä. Lisäksi 12. päivänä BT putoaa jyrkästi 0,2 asteeseen, joka on alkupäällystyksen ovulaatio. 13-14 päivänä nousu näkyy heti syksyn jälkeen - ovulaatio tapahtuu. Sitten toisessa vaiheessa peruslämpötila (BT) nousee edelleen 0,4–0,6 astetta ensimmäiseen vaiheeseen verrattuna - tässä tapauksessa 37 asteeseen, ja tämä lämpötila (merkitty rintalinjalla) kestää kuukautiskierron loppuun ja ennen kuukautiset - syklin 25. päivänä. Syklin 28. päivänä linja keskeytetään - tämä tarkoittaa, että sykli on päättynyt ja uusi kuukautiskierto on alkanut. Mutta toinen vaihtoehto on myös mahdollinen - salaatin linja, kuten näette, ei putoa, vaan kasvaa edelleen 37,1: een. Tämä tarkoittaa, että todennäköisimmin nainen, jolla on vaaleanvihreä viiva peruslämpötilan (BT) kuvassa, on raskaana. Peruslämpötilan mittauksen vääriä positiivisia tuloksia (basaalilämpötilan nousu korpusluutin puuttuessa) voi esiintyä akuuteilla ja kroonisilla infektioilla sekä joidenkin muutosten kanssa keskushermoston korkeammissa osissa.

On tärkeää tietää, kun laaditaan peruslämpötilakaavio!

1. Normaalisti terveellisen naisen kuukautiskierto vaihtelee välillä 21 - 35 päivää, useimmiten 28-30 päivää, kuten kaaviossa. Joillakin naisilla sykli voi kuitenkin olla lyhyempi kuin 21 päivää tai päinvastoin, pidempään kuin 35. Tämä on syy mennä gynekologiin. Ehkä tämä on munasarjojen toimintahäiriö.

2. Peruslämpötilan (BT) kaavion tulisi aina heijastaa ovulaatiota, joka jakautuu ensimmäisen ja toisen vaiheen välillä. Nainen ovuloi aina - heti kaavion keskellä, ennen esilämmittävää lämpötilan laskua - kaaviossa 14. päivä, merkitty mustalla viivalla. Siksi paras aika ajatella on ovulaation päivä ja 2 päivää ennen sitä. Käyttämällä tätä aikataulua esimerkkinä edullisimmat suunnittelupäivät ovat 12, 13 ja 14 vuorokautta. Ja vielä yksi asia: et ehkä havaitse ovulaatiota edeltävää alenemista, joka on juuri ennen ovulaatiota, ja katso vain kasvua - siinä ei ole mitään kauheaa, todennäköisesti ovulaatio on jo alkanut.

3. Normaalin ensimmäisen vaiheen pituus voi vaihdella, pidentyä tai lyhentää. Toisen vaiheen pituus ei kuitenkaan saa vaihdella normaalisti ja on noin 14 päivää (plus miinus 1-2 päivää). Jos huomaat, että toinen vaihe on lyhyempi kuin 10 päivää, tämä voi olla merkki toisen vaiheen puutteesta ja edellyttää gynekologin neuvoja. Terveessä naisessa ensimmäisen ja toisen vaiheen keston tulisi yleensä olla suunnilleen sama, esimerkiksi 14 + 14 tai 15 + 14 tai 13 + 14, ja niin edelleen.

4. Huomioi lämpötilan ero graafin ensimmäisen ja toisen vaiheen keskiarvojen välillä. Jos ero on alle 0,4 astetta, tämä voi olla merkki hormonaalisista häiriöistä. Tarvitset gynekologin tekemän tutkimuksen - veritestin suorittamiseksi progesteronille ja estrogeenille. Noin 20 prosentissa tapauksista samanlainen yksivaiheinen basaalilämpötila BT-kaavio ilman merkittävää lämpötilaeroa faasien välillä on normaali variantti, ja tällaisilla potilailla hormonit ovat normaaleja.

5. Jos sinulla on kuukautiskierron viive ja BT: n verenpainetauti (kohonnut) on yli 18 päivää - tämä saattaa merkitä mahdollista raskautta (vaaleanvihreä viiva kaaviossa). Jos kuukautiset ovat vielä tulossa, mutta purkaus on melko vähäistä ja BT: n peruslämpötila on edelleen koholla - sinun on kiireesti kuultava gynekologia ja otettava raskaustesti. Todennäköisesti nämä ovat merkkejä aloitetusta keskenmenosta.

6. Jos BT: n peruslämpötila ensimmäisessä vaiheessa on noussut jyrkästi yhden päivän kuluttua, se on laskenut - tämä ei ole merkki huolenaiheesta. Tämä on mahdollista provosoivien tekijöiden vaikutuksesta, jotka vaikuttavat peruslämpötilan muutoksiin (BT).

Peruslämpötilakäyrät esimerkkien ja transkriptien kanssa

Basaalilämpötilan mittaaminen on tullut todella suosittu raskauden suunnittelun keino.

Miksi mitataan peruslämpötila

Perus- tai peräsuolen lämpötila (BT) on elimistön lämpötila levossa vähintään 3-6 tunnin unen jälkeen, lämpötila mitataan suussa, peräsuolessa tai emättimessä. Ympäristötekijät eivät juuri vaikuta tällä hetkellä mitattuun lämpötilaan. Kokemus on osoittanut, että monet naiset kokevat lääkärin tarpeet mitata peruslämpötilaa muodollisuutena ja peruslämpötila ei ratkaise mitään, mutta tämä on kaukana tapauksesta.

Englannin professori Marshal kehitti vuonna 1953 basaalisen kehon lämpötilan mittausmenetelmän ja kuuluu tutkimusmenetelmiin, jotka perustuvat sukupuolihormonien biologiseen vaikutukseen, nimittäin progesteronin hyperthermiseen (lämpötilan nousuun) vaikutukseen termoregulointikeskukseen. Basaalisen kehon lämpötilan mittaaminen on yksi tärkeimmistä testeistä munasarjojen toiminnan funktionaaliseen diagnosointiin. BT-mittausten tulosten perusteella on piirretty kaavio, jossa on esitetty peruslämpötilakuvioiden analyysi.

Peruslämpötilan mittausta ja ajoitusta suositellaan gynekologiassa seuraavissa tapauksissa:

Jos yrität epäonnistua raskaaksi vuoden aikana
Jos epäilet hedelmättömyyttä itsessäsi tai kumppanissasi
Jos gynekologi epäilee, että sinulla on hormonaalisia häiriöitä

Edellä mainittujen tapausten lisäksi, kun gynekologi suosittelee kehon peruslämpötilan suunnittelua, voit mitata peruskehon lämpötilaa, jos:

Haluatko lisätä raskausmahdollisuuksiasi?
Oletko kokeillut lasten seksisuunnittelutekniikoita
Haluat seurata kehoa ja ymmärtää siinä tapahtuvia prosesseja (tämä voi auttaa sinua kommunikoimaan asiantuntijoiden kanssa)

Kokemus on osoittanut, että monet naiset kokevat lääkärin tarpeet mitata peruslämpötilaa muodollisuutena eikä se ratkaise mitään.

Itse asiassa, kun mitataan basaalista ruumiinlämpötilaa, sinä ja lääkäri voivat selvittää:

Riippumatta siitä, onko muna kypsyy ja milloin se tapahtuu (korosta "vaaralliset" päivät suojata tai päinvastoin, mahdollisuus tulla raskaaksi);
Onko munasolun kypsymisen jälkeen esiintynyt ovulaatiota?
Määritä endokriinisen järjestelmän laatu
Epäilyttävät gynekologiset ongelmat, kuten endometriitti
Milloin odottaa toinen kuukautiset
Onko raskaus tapahtunut viivästymisen tai epätavallisen kuukautisten sattuessa;
Arvioi, kuinka hyvin munasarjat erittävät hormonit kuukautiskierron vaiheiden mukaan;

Kaikkien mittaussääntöjen mukaisesti koottu peruslämpötilakaavio ei osoita pelkästään ovulaation läsnäoloa syklin aikana tai sen poissaoloa, vaan se osoittaa myös seksuaalisen ja endokriinisen järjestelmän sairaudet. Sinun on mitattava basaalilämpötila vähintään 3 syklin ajan, jotta kerääntyneet tiedot tänä aikana mahdollistavat tarkkojen ennusteiden tekemisen odotetusta ovulaation päivämäärästä ja suotuisimmasta käsitysajankohdasta sekä hormonaalisia häiriöitä koskevista päätelmistä. Peruslämpötilakaavion tarkan arvioinnin voi antaa vain gynekologi. Peruslämpötilan aikatauluttaminen voi auttaa gynekologia määrittämään syklin poikkeavuuksia ja viittaamaan ovulaation puuttumiseen, mutta samaan aikaan gynekologi tekee diagnoosin vain peruslämpötilan kaavion tyypin mukaan ilman, että lisätutkimukset ja tutkimukset osoittavat useimmiten lääketietämättömyyttä.

Dmyshkan mukaan on tarpeen mitata peruslämpötila eikä kehon lämpötila. Yleinen lämpötilan nousu sairauden, ylikuumenemisen, fyysisen rasituksen, syömisen, stressin seurauksena vaikuttaa luonnollisesti peruslämpötilaan ja tekee niistä epäluotettavia.

Lämpömittari mittaamaan peruslämpötilaa.

Tarvitset yhteisen lääketieteellisen lämpömittarin: elohopean tai sähköisen. Elohopea-lämpömittarilla mitataan peruslämpötila viisi minuuttia, kun taas sähköinen lämpömittari on poistettava sen jälkeen, kun mittaus on valmis. Leikkauksen jälkeen lämpötila nousee vielä jonkin aikaa, koska lämpömittari tallentaa hetken, jolloin lämpötila nousee hyvin hitaasti (ja älä kuuntele hölynpölyä siitä, että lämpömittari ei kosketa peräaukon lihaksia). Lämpömittari on valmistettava etukäteen, illalla, asettamalla se sängyn viereen. Älä aseta elohopea lämpömittareita tyynyn alle!

Peruslämpötilan mittausohjeet.

Peruslämpötila tulisi mitata aina kun mahdollista joka päivä, myös kuukautisten aikana.

Voit mitata suussa, emättimessä tai peräsuolessa. Tärkeintä on, että koko jakson aikana mittauspaikka ei muutu. Kainalon lämpötilan mittaaminen ei anna tarkkoja tuloksia. Peruslämpötilan mittausmenetelmällä asetat lämpömittarin kielen alle ja mitataan 5 minuuttia suusi suljettuna.
Emättimen tai peräsuolen mittaamiseksi työnnä lämpömittarin kapea osa takakanavaan tai emättimeen, mittausaika on 3 minuuttia. Lämpötilan mittaus peräsuolessa on yleisin.

Mittaa basaalilämpötila aamulla heti heräämisen jälkeen ja ennen kuin pääset ulos sängystä.

Peruslämpötila on tarpeen mitata samanaikaisesti (puolen tunnin ero on sallittu - tunti (enintään puolitoista tuntia)). Jos viikonloppuna päätät nukkua hieman kauemmin, tee muistiinpano tästä. Muista, että jokainen ylimääräinen unihetki nostaa basaalilämpötilasi noin 0,1 asteella.

Jatkuva unta ennen basaalilämpötilan mittaamista aamulla kestää vähintään kolme tuntia. Siksi, jos mittaat lämpötilaa 8 aamulla, mutta nouset aamulla 7 aamulla mennäksesi esimerkiksi WC: hen, on parempi mitata BT, muuten se ei enää ole informatiivinen tavallisissa 8 tuntia.

Voit mitata sekä digitaalisen että elohopean lämpömittarin. On tärkeää, että lämpömittaria ei vaihdeta yhden jakson aikana.
Jos käytät elohopean lämpömittaria, ravista sitä pois ennen nukkumista. Ponnistelu, jota käytät lämpömittarin irrotukseen juuri ennen peruslämpötilan mittaamista, voi vaikuttaa lämpötilaan.

Basaalilämpötila mitataan makuulla. Älä tee tarpeettomia liikkeitä, älä käänny, aktiviteetti on vähäinen. Älä nouse ylös lämpömittarin ottamiseksi! Siksi on parempi kokata se illalla ja laittaa se sängyn lähelle niin, että voit päästä lämpömittariin kädelläsi. Jotkut asiantuntijat suosittelevat, että otat mittauksen avaamatta silmiäsi, koska päivänvalo voi lisätä tiettyjen hormonien vapautumista.

Lämpömittarin lukemat poistetaan välittömästi sen poistamisen jälkeen.

Basaalilämpötila mittauksen jälkeen on parhaiten kirjattu välittömästi. Muussa tapauksessa unohda tai sekoita. Peruslämpötila joka päivä on suunnilleen sama, se eroaa kymmenesosissa asteista. Toivoen muistosi, voit eksyä todistuksessa. Jos lämpömittari lukee kahden numeron välillä, kiinnitä alempi ilmaisin.

Aikataulussa on syytä ilmoittaa syyt, jotka voivat johtaa peruslämpötilan nousuun (akuutit hengitystieinfektiot, tulehdussairaudet jne.).

Liikematkat, matka ja lennot, sukupuoliyhdistys yöllä ennen aamua tai aamulla voivat vaikuttaa merkittävästi basaalilämpötilaan.

Jos sairaudet ovat lisääntyneet ruumiinlämpötilassa, basaalilämpötila on informatiivinen ja voit lopettaa mittausten tekemisen sairauden keston ajan.

Eri lääkkeet, kuten hypnoottiset lääkkeet, rauhoittavat aineet ja hormonit, voivat vaikuttaa peruslämpötilaan.
Peruslämpötilan mittaaminen ja oraalisten (hormonaalisten) ehkäisyvalmisteiden samanaikainen käyttö ei ole järkevää. Peruslämpötila riippuu hormonien pitoisuudesta tableteissa.

Kun olet ottanut suuren määrän alkoholia, peruslämpötila on informatiivinen.

Yöllä työskennellessään basaalilämpötila mitataan päivän aikana vähintään 3-4 tunnin unen jälkeen.

Runko-osan kehon lämpötilan (BT) tallennusta koskevassa taulukossa on oltava viivat:

Kuun päivä
Työkierto
BT
Huomautuksia: Runsaasti tai lieviä päästöjä, poikkeavuuksia, jotka voivat vaikuttaa BT: hen: yleinen sairaus, mukaan lukien kuume, ripuli, yhdynnät illalla (ja vielä enemmän aamulla), alkoholin nauttiminen edellisenä päivänä, BT: n mittaaminen epätavallisena ajankohtana, myöhäinen unilääke (esimerkiksi asetettava kello 3 ja mitataan 6: ssa), ottamalla unilääkkeitä, stressiä jne.

Sarakkeessa "Huomautuksia" luetellaan kaikki tekijät, jotka tavalla tai toisella voivat vaikuttaa peruslämpötilan muutokseen.

Tämä kirjoitusmuoto auttaa naista ja hänen lääkärinsä ymmärtämään hyvin hedelmättömyyden, syklihäiriöiden jne. Mahdolliset syyt.

Peruselimen lämpötilan perusteen perustelu

Peruslämpötila syklin jatkuessa muuttuu hormonien vaikutuksesta.

Munan kypsymisen aikana korkean estrogeenitason taustalla (kuukautiskierron ensimmäinen vaihe, hypoterminen, "alhainen"), peruslämpötila on alhainen, ovulaation aattona, se putoaa minimiinsa ja nousee sitten uudelleen, saavuttaen maksimiarvon. Tällä hetkellä ja ohittaa ovulaation. Ovulaation jälkeen alkaa korkean lämpötilan vaihe (kuukautiskierron toinen vaihe, hypertherminen, "korkea"), joka johtuu alhaisista estrogeenitasoista ja suurista progesteronitasoista. Progesteronin vaikutuksen alainen raskaus etenee myös täysin korkeassa lämpötilassa. "Alhaisen" (hypotermisen) ja "korkean" (hypertermisen) faasin välinen ero on 0,4-0,8 ° C. Ainoastaan ​​basaalisen ruumiinlämpötilan tarkalla mittauksella voit tallentaa "alhaisen" lämpötilan kuukautiskierron ensimmäisellä puoliskolla, siirtymällä "matalasta" arvoon "korkea" ovulaation päivänä ja lämpötilan tasosta toisen jakson aikana.

Tavallisesti kuukautisten aikana lämpötila pidetään 37 ° C: ssa. Follikkelin kypsymisen aikana (syklin ensimmäinen vaihe) lämpötila ei ylitä 37 ° С. Ennen ovulaatiota se laskee (estrogeenin seurauksena) ja sen jälkeen peruslämpötila nousee 37,1 ° C: een ja sitä korkeammaksi (progesteronin vaikutus). Seuraavaan kuukauteen asti peruslämpötila kohoaa ja laskee hieman kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Jos peruslämpötilan indikaattorit ensimmäisessä vaiheessa ovat suhteellisen toiset, ne saattavat viitata pieneen määrään estrogeeniä elimistössä ja vaatia korjauksia naaraspuolisia hormoneja sisältävillä lääkkeillä. Päinvastoin, jos toisessa vaiheessa, ensimmäiseen verrattuna, havaitaan matala peruslämpötila, tämä on indikaattori progesteronin alhaisesta tasosta ja tässä myös lääkkeitä määrätään hormonaalisen taustan korjaamiseksi. Tämä on välttämätöntä tehdä vasta asianmukaisten hormonitesteiden ja lääkärin määräysten ohittamisen jälkeen.

Vakaa kaksivaiheinen sykli osoittaa ovulaation, joka toteutui ja toiminnallisesti aktiivisen keltaisen rungon (munasarjojen oikea rytmi).
Lämpötilan nousun puute syklin toisessa vaiheessa (monotoninen käyrä) tai merkittävät lämpötilanvaihtelut sekä syklin ensimmäisellä että toisella puoliskolla, kun ei ole vakaa hissi, osoittaa inokulaatiota (ei munan vapautumista munasarjoista).
Nousua ja sen lyhytkestoisuutta (hypoterminen vaihe 2-7, enintään 10 vuorokautta) havaitaan lyhentämällä luteaalivaihetta, riittämättömään nousuun (0,2-0,3 ° C).
Progesteronin termogeeninen vaikutus johtaa kehon lämpötilan nousuun vähintään 0,33 ° C: ssa (vaikutus kestää luteaalin loppuun saattamisen, eli kuukautiskierron toisen vaiheen loppuun asti). Progesteronipitoisuudet ovat huipussaan 8–9 vuorokautta ovulaation jälkeen, mikä vastaa suunnilleen hedelmöittyneen munan istutusaikaa kohdun seinään.

Tekemällä kaavion peruslämpötilasta, ei voi vain määrittää, milloin ovulaat, vaan myös selvittää, mitä prosesseja kehossasi tapahtuu.

Peruslämpötilakuvioiden tulkinta. esimerkkejä

Jos peruslämpötilan kuvaaja rakennetaan oikein, ottaen huomioon mittausjärjestelmät, se voi paljastaa ovulaation läsnäolon tai puuttumisen, mutta myös joitakin sairauksia.

Päällekkäisyyslinja

Linja vedetään yli 6 lämpötila-arvoa syklin ensimmäisessä vaiheessa ennen ovulaatiota.

Siinä ei oteta huomioon syklin ensimmäisiä 5 päivää, samoin kuin päiviä, jolloin eri negatiiviset tekijät voivat vaikuttaa lämpötilaan (katso lämpötilan mittaussäännöt). Tämä rivi ei salli tehdä mitään johtopäätöksiä kaaviosta ja palvelee vain selkeyttä.

Ovulaatiolinja

Ovulaation esiintymisen arvioimiseksi käytetään Maailman terveysjärjestön (WHO) sääntöjä:

Kolmen rivin lämpötila-arvon tulisi olla yli 6 edeltävän lämpötilan arvosta.
Keskilinjan ja kolmen lämpötila-arvon välisen eron tulisi olla vähintään 0,1 astetta kahdessa päivässä kolmesta ja vähintään 0,2 astetta yhdessä näistä päivistä.

Jos lämpötilakäyräsi vastasi näihin vaatimuksiin, ovulaatiolinja näkyy peruslämpötilakaaviossa 1-2 päivää ovulaation jälkeen.

Joskus ei ole mahdollista määrittää ovulaatiota WHO: n menetelmällä, koska syklin ensimmäisessä vaiheessa on korkeita lämpötiloja. Tässä tapauksessa voit käyttää "sormen" sääntöä peruslämpötilakaavioon.Tämä sääntö ei sisällä lämpötila-arvoja, jotka poikkeavat edellisestä tai seuraavasta lämpötilasta yli 0,2 astetta, eikä tällaisia ​​lämpötila-arvoja tulisi ottaa huomioon laskettaessa ovulaatiota, jos yleensä peruslämpötilan kaavio on normaali.

Paras aika hedelmöittymistä pidetään ovulaation päivänä ja 2 päivää ennen sitä.

Kuukautiskierron pituus

Kokonaisjakson pituus normaalisti ei saisi olla lyhyempi kuin 21 päivää eikä se saa ylittää 35 päivää. Jos syklit ovat lyhyempiä tai pidempiä, sinulla voi olla munasarjojen toimintahäiriö, joka usein aiheuttaa hedelmättömyyttä ja vaatii gynekologin hoitoa.

Toinen vaiheen pituus

Peruslämpötilakaavio on jaettu ensimmäiseen ja toiseen vaiheeseen. Erotus tapahtuu, kun ovulaatiolinja (pystysuora) on kiinnitetty. Näin ollen syklin ensimmäinen vaihe on kaavion segmentti ennen ovulaatiota ja syklin toinen vaihe ovulaation jälkeen.

Syklin toisen vaiheen pituus on yleensä 12-16 päivää, useimmiten 14 päivää. Sitä vastoin ensimmäisen vaiheen pituus voi vaihdella suuresti ja nämä vaihtelut ovat yksilöllisiä normeja. Samalla terveessä naisessa eri sykleissä ei pitäisi olla merkittäviä eroja ensimmäisen vaiheen ja toisen vaiheen pituudessa. Kokonaisjakson pituutta muutetaan yleensä vain ensimmäisen vaiheen pituudella.

Yksi kaavioissa havaituista ongelmista, jotka on vahvistettu seuraavilla hormonaalisilla tutkimuksilla, on toisen vaiheen epäonnistuminen. Jos mittaat peruslämpötilaa useiden jaksojen aikana, noudattaen kaikkia mittausohjeita ja toinen vaihe on lyhyempi kuin 10 päivää, tämä on tilaisuus kuulla gynekologia. Jos sinulla on säännöllisesti sukupuoliyhteyttä ovulaation aikana, raskautta ei tapahdu ja toisen vaiheen pituus on alarajalla (10 tai 11 päivää), mikä saattaa merkitä toisen vaiheen puutetta.

Lämpötilaero

Tavallisesti ensimmäisen ja toisen vaiheen keskilämpötilojen eron tulisi olla yli 0,4 astetta. Jos se on pienempi, se voi osoittaa hormonaalisia ongelmia. Ota verikoe progesteronille ja estrogeenille ja ota yhteyttä gynekologiin.

Peruslämpötilan nousu tapahtuu, kun progesteronin taso seerumissa ylittää 2,5-4,0 ng / ml (7,6-12,7 nmol / l). Monifaasinen peruslämpötila havaittiin kuitenkin useilla potilailla, joilla oli normaali progesteronin taso syklin toisessa vaiheessa. Lisäksi monofaasista basaalilämpötilaa havaittiin noin 20% ovulaatioprosesseissa. Yksinkertainen selvitys kaksivaiheisesta basaalilämpötilasta ei todista corpus luteumin normaalia toimintaa. Peruslämpötilaa ei myöskään voida käyttää määrittämään ovulaation alkamisaikaa, koska myös kaksivaiheinen peruslämpötila havaitaan neovulatoivan follikkelin luteinisoinnin aikana. Monien tekijöiden on kuitenkin hyväksytty luteaalifaasin kesto peruslämpötilan ja peruslämpötilan alhaisen nousunopeuden mukaisesti ovulaation jälkeen diagnostisina kriteereinä ei-kontrolloivan follikkelin luteinisointioireyhtymälle.

Klassiset gynekologiset käsikirjat kuvaavat viittä perustyyppiä lämpötilan käyristä.

Normaali kaksivaiheinen sykli peruslämpötilan aikatauluun

Tällaiset käyrät osoittavat lämpötilan nousun syklin toisessa vaiheessa vähintään 0,4 ° C; Lämpötila on havaittavissa ”ovulaatiota edeltävällä” ja ”premenstruaalisella”. Lämpötilan nousun kesto ovulaation jälkeen on 12-14 päivää. Tällainen käyrä on tyypillinen normaalille kaksivaiheiselle kuukautiskierrokselle.

Kaavion esimerkissä voidaan nähdä ovulaatiota edeltävä depressio syklin 12. päivänä (lämpötila laskee merkittävästi kaksi päivää ennen ovulaatiota), samoin kuin premenstruaalinen lasku, alkaen syklin 26. päivästä.

Estrogeeni-progesteronipuutos

Toisessa vaiheessa on lievä lämpötilan nousu. Lämpötilaero ensimmäisessä ja toisessa faasissa ei ole enempää kuin 0,2-0,3 C. Tällainen käyrä voi osoittaa estrogeeni-progesteronipuutoksen. Esimerkkejä kaavioista, katso alla.

Jos tällaisia ​​kaavioita toistetaan jaksosta toiseen, tämä voi tarkoittaa hormonaalisia häiriöitä, jotka aiheuttavat hedelmättömyyttä.

Peruslämpötila alkaa nousta vasta vähän ennen kuukautisia, kun taas lämpötilan laskua ei ole. Syklin toinen vaihe voi kestää alle 10 päivää. Tämä käyrä on tyypillinen kaksivaiheiselle kuukautiskierrokselle, jossa on toisen vaiheen vika. Esimerkkejä kaavioista, katso alla.

Raskaus tällaisessa jaksossa on mahdollista, mutta se on uhattuna alusta alkaen. Tällä hetkellä nainen ei vielä tiedä raskauden alkamisesta, vaikka gynekologeilla olisi vaikeuksia tehdä diagnoosi niin varhaisessa vaiheessa. Tällä aikataululla emme voi puhua lapsettomuudesta, vaan keskenmenosta. Muista kuulla gynekologisi, jos sinulla on tällainen aikataulu 3 jaksolle.

Syklissä, jossa ei ole ovulaatiota, ei muodostu corpus luteumia, joka tuottaa progesteronin hormonin ja vaikuttaa kehon kehon lämpötilan nousuun. Tällöin lämpötilan nousu ei ole näkyvissä peruslämpötilan kuviossa ja ovulaatiota ei havaita. Jos kaavion ovulaatiolinja puuttuu, puhumme tässä tapauksessa anovulatorisesta syklistä.

Jokaisella naisella voi olla useita anovulointisyklejä vuodessa - tämä on normaalia eikä vaadi lääketieteellistä väliintuloa, mutta jos tämä tilanne toistuu syklistä toiseen, ota yhteyttä gynekologiin. Ilman ovulaatiota - raskaus on mahdotonta!

Monotoninen käyrä tapahtuu, kun ei ole merkittävää nousua koko syklin ajan. Tätä aikataulua havaitaan anovulatorisessa (ei ovulaatiokierrossa). Esimerkkejä kaavioista, katso alla.

Keskimäärin naisella on yksi anovulatorinen sykli vuodessa, eikä tässä tapauksessa ole mitään syytä huoleen. Mutta anovulatoriset grafiikat, jotka toistuvat syklin ja syklin välillä, ovat erittäin vakava syy ottaa yhteyttä gynekologiin. Ilman ovulaatiota nainen ei voi tulla raskaaksi ja puhumme naisten hedelmättömyydestä.

Estrogeenipuutos

Kaoottisen lämpötilan käyrä. Kaaviossa on suuret lämpötilan heilahtelut, se ei sovi mihinkään edellä mainituista tyypeistä. Tämän tyyppinen käyrä voidaan havaita vakavan estrogeenipuutoksen yhteydessä ja riippuu satunnais- tekijöistä. Esimerkkejä seuraavista kaavioista.

Osaava gynekologi vaatii varmasti hormonien testausta ja suorittaa ultraäänitutkimuksen ennen lääkkeiden määräämistä.

Korkea lämpötila ensimmäisessä vaiheessa

Peruslämpötilakaavio on jaettu ensimmäiseen ja toiseen vaiheeseen. Erotus tapahtuu, kun ovulaatiolinja asetetaan alas (pystysuora viiva). Näin ollen syklin ensimmäinen vaihe on kaavion segmentti ennen ovulaatiota ja syklin toinen vaihe ovulaation jälkeen.

Estrogeenipuutos

Syklin ensimmäisessä vaiheessa hormoni estrogeeni hallitsee naispuolisessa kehossa. Tämän hormonin vaikutuksesta peruslämpötila, kunnes ovulaatio pidetään, on keskimäärin 36,2 - 36,5 astetta. Jos lämpötila ensimmäisessä vaiheessa nousee ja pysyy tämän merkin yläpuolella, voimme olettaa estrogeenin puutteen. Tässä tapauksessa ensimmäisen vaiheen keskilämpötila nousee 36,5 - 36,8 asteeseen ja pidetään tällä tasolla. Estrogeeni-gynekologien-endokrinologien määrän nostamiseksi määrää hormonaalisia lääkkeitä.

Estrogeenin puute johtaa myös korkeampaan lämpötilaan syklin toisessa vaiheessa (37,1 asteen merkin yläpuolella), kun taas lämpötilan nousu viivästyy ja kestää yli 3 päivää.

Kaavion esimerkissä lämpötila ensimmäisessä vaiheessa on yli 37,0 astetta, toisessa vaiheessa se nousee 37,5: een, lämpötilan nousu 0,2 astetta syklin 17. ja 18. päivänä on merkityksetön. Lannoitus syklin aikana tällaisella aikataululla on hyvin ongelmallista.

Liitteiden tulehdus

Toinen syy lämpötilan nousuun ensimmäisessä vaiheessa voi olla liikkeiden tulehdus. Tällöin lämpötila nousee vain muutaman päivän ensimmäisessä vaiheessa 37 asteeseen ja putoaa sitten uudelleen. Tällaisissa kuvioissa ovulaation laskeminen on vaikeaa, koska tällainen nousu "peittää" ovulaation nousun.

Käyttämällä kaaviota esimerkkinä, syklin ensimmäisen vaiheen lämpötila pidetään 37,0 astetta, kasvu tapahtuu jyrkästi ja laskee jyrkästi. Lämpötilan nousu syklin 6. päivänä voidaan sekoittaa ovulaation nousuun, mutta todellisuudessa se todennäköisesti osoittaa tulehdusta. Siksi on niin tärkeää mitata lämpötila koko syklin ajan tällaisen skenaarion sulkemiseksi pois: lämpötila nousi tulehduksen takia, sitten putosi jälleen ja nousi sitten ovulaation alkamisen vuoksi.

kohdun limakalvon tulehdus

Tavallisesti ensimmäisen vaiheen lämpötila laskee kuukautiskierron aikana. Jos lämpötila syklin lopussa laskee kuukautisten alkuun ja taas nousee 37,0 asteeseen kuukautisten alkaessa (harvemmin syklin 2-3 päivänä), tämä saattaa merkitä endometriitin esiintymistä.

Tyypillinen lämpötilan lasku ennen kuukautisia ja nousu seuraavan syklin alusta. Jos lämpötila laskee ennen kuukautisten alkua ensimmäisessä jaksossa, ei lämpötila pysy tällä tasolla, joten raskaus voidaan olettaa verenvuodon alkamisesta huolimatta. Tee raskaustesti ja ota yhteyttä gynekologiin, joka suorittaa ultraäänen tarkan diagnoosin tekemiseksi.

Peruslämpötilan kaavion erityistapaukset

Jos peruslämpötila ensimmäisessä vaiheessa nousee jyrkästi päivällä, tämä ei tarkoita mitään. Liitteiden tulehdus ei voi alkaa ja päättyä yhdessä päivässä. Myös estrogeenin puute voidaan olettaa vain arvioimalla koko aikataulua eikä erillistä lämpötilaa ensimmäisessä vaiheessa. Jos kyseessä on korkea tai kohonnut ruumiinlämpöinen sairaus, ei ole järkevää mitata peruslämpötilaa, ja vielä enemmän arvioida sen luonnetta ja analysoida aikataulua.

Alhainen lämpötila kuukautiskierron toisessa vaiheessa

Syklin toisessa vaiheessa basaalilämpötilan tulisi olla merkittävästi (noin 0,4 astetta) erilainen kuin ensimmäinen vaihe ja sen on oltava 37,0 astetta tai korkeampi, jos mittaat lämpötilaa suoraan. Jos lämpötilaero on alle 0,4 astetta ja toisen vaiheen keskilämpötila ei saavuta 36,8 astetta, tämä saattaa merkitä ongelmaa.

Corpus luteumin riittämättömyys

Syklin toisessa vaiheessa hormoni progesteroni tai korpuslumin hormoni alkaa tuottaa naaraskehossa. Tämä hormoni on vastuussa lämpötilan noususta syklin toisessa vaiheessa ja estää kuukautisten alkamisen. Jos tämä hormoni ei riitä, lämpötila nousee hitaasti ja seurauksena oleva raskaus voi olla vaarassa.

Lämpötila korpusluutin vajaatoiminnassa nousee hieman ennen kuukautisia, eikä "premenstruaalista" laskua. Tämä voi viitata hormonaaliseen puutteeseen. Diagnoosi tehdään progesteronin verikokeen perusteella syklin toisessa vaiheessa. Jos sen arvot laskevat, gynekologi määrää yleensä progesteronin korvikkeen: utrogestan tai duphaston. Nämä lääkkeet otetaan tiukasti ovulaation alkamisen jälkeen. Raskauden alkaessa pääsy kestää jopa 10-12 viikkoa. Progesteronin äkillinen peruuttaminen toisessa vaiheessa raskauden alkaessa voi johtaa raskauden lopettamisen uhkaan.

Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä grafiikkaan, jossa on lyhyt toinen vaihe. Jos toinen vaihe on lyhyempi kuin 10 päivää, voimme myös arvioida toisen vaiheen riittämättömyyttä.

Tilanteet, joissa peruslämpötila pysyy korkealla yli 14 vuorokautta, tapahtuu raskauden aikana, munasarjan corpus luteumin kystan muodostumiseen sekä lantion elinten akuuttiin tulehdusprosessiin.

Estrogeeni-progesteronipuutos

Jos yhdessä toisen vaiheen alhaisen lämpötilan kanssa on hiukan lämpötilan nousu (0,2-0,3 ° C) käyrän ovulaation jälkeen, niin tällainen käyrä voi merkitä paitsi progesteronin puutetta myös hormonin estrogeenin puutetta.

hyperprolaktinemia

Koska aivolisäkkeen hormoni - prolaktiini, joka vastaa raskauden ja imetyksen ylläpidosta, on lisääntynyt, tällöin peruslämpötila voidaan muistuttaa raskaana olevan naisen aikataulusta. Kuukautiset ja raskauden aikana voivat olla poissa. Esimerkki peruslämpötilasta potilailla, joilla on hyperprolaktinemia

Kuvaaja peruslämpötilasta ovulaation stimuloinnin aikana

Kun ovulaatiota stimuloidaan, erityisesti klomifeenin (clostilbegit) avulla käyttämällä duphastonia MC: n toisessa vaiheessa, peruslämpötilakaavio muuttuu tavallisesti "normaaliksi" - kaksivaiheiseksi, jossa on selvä vaihesiirto, jolla on melko korkea lämpötila toisessa vaiheessa, ja jossa on tyypilliset "vaiheet" (lämpötila nousee 2 kertaa) ja lievä masennus. Jos lämpötilan aikataulu stimulaation aikana päinvastoin on häiriintynyt ja poikkeaa normaalista, tämä saattaa merkitä väärää lääkeannoksen valintaa tai epäasianmukaista stimulaatiotapahtumaa (muut lääkkeet voivat olla tarpeen). Lämpötilan nousu ensimmäisessä vaiheessa klomifeenin stimuloinnin aikana tapahtuu myös yksilöllisellä herkkyydellä lääkkeelle.

Peruslämpötilan kaavion erityistapaukset

Alhainen tai korkea lämpötila kummassakin vaiheessa edellyttäen, että lämpötilaero on vähintään 0,4 astetta, ei ole patologia. Tämä on kehon yksilöllinen piirre. Mittausmenetelmä voi myös vaikuttaa lämpötilan arvoon. Yleensä suun mittauksella basaalilämpötila on 0,2 astetta pienempi kuin rektaalisen tai emättimen mittauksessa.

Milloin ottaa yhteyttä gynekologiin?

Jos noudatat tiukasti lämpötilan mittaussääntöjä ja noudata basaalilämpötilakaaviossa kuvattuja ongelmia vähintään 2 peräkkäistä sykliä, ota yhteys lääkäriisi saadaksesi lisätutkimuksia. Varo, että gynekologi tekee diagnoosin vain kaavioiden perusteella. Mitä sinun täytyy kiinnittää huomiota:

anovulatorinen grafiikka
syklin viivästykset syntymättömän raskauden aikana
myöhäistä ovulaatiota ja raskautta useille sykleille
kiistanalainen grafiikka, jossa on huonosti määritelty ovulaatio
korkean lämpötilan grafiikka koko syklin ajan
matalan lämpötilan grafiikka koko syklin ajan
grafiikkaa, jossa on lyhyt (alle 10 päivän) toinen vaihe
grafiikat, joilla on korkea lämpötila syklin toisessa vaiheessa yli 18 päivän ajan ilman kuukautisten alkamista ja negatiivinen raskaustesti
selittämätön verenvuoto tai raskas purkaus syklin keskellä
runsas kuukautiset kestävät yli 5 päivää
grafiikka, jonka lämpötilaerot ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa ovat alle 0,4 astetta
vähintään 21 päivää tai yli 35 päivää
aikataulut, joissa on selkeästi ilmaistu ovulaatio, säännöllinen sukupuoliyhteys ovulaation aikana ja raskauden esiintyminen useilla sykleillä

Todennäköisen hedelmättömyyden oireet peruslämpötilan mukaan:

Syklin toisen vaiheen keskiarvo (lämpötilan nousun jälkeen) ylittää ensimmäisen vaiheen keskiarvon alle 0,4 ° C.
Syklin toisessa vaiheessa lämpötila laskee (lämpötila laskee alle 37 ° C).
Lämpötilan nousu syklin keskellä kestää yli 3–4 päivää.
Toinen vaihe on lyhyt (alle 8 päivää).

Raskauden määrittäminen peruslämpötilan mukaan

Menetelmä raskauden määrittämiseksi peruslämpötilalla toimii sillä edellytyksellä, että syklin aikana esiintyy ovulaatiota, koska joidenkin terveysongelmien osalta peruslämpötilaa voidaan lisätä mielivaltaisesti pitkään, ja kuukausittaiset jaksot voivat puuttua. Eräs merkittävä esimerkki tällaisesta häiriöstä on hyperprolaktinemia, joka johtuu aivolisäkkeen - prolaktiinin - lisääntyneestä hormonin tuotannosta. Prolaktiini vastaa raskauden ja imetyksen ylläpitämisestä ja on yleensä kohonnut vain raskauden ja imetyksen aikana (ks. Esimerkkejä normaaleista ja erilaisista häiriöistä).

Peruslämpötilan vaihtelut kuukautiskierron eri vaiheissa johtuvat vaiheista 1 ja 2 vastuussa olevien hormonien erilaisista tasoista.

Kuukautisten aikana peruslämpötila on aina kohonnut (noin 37,0 ja suurempi). Syklin ensimmäisessä vaiheessa (follikulaarinen) ennen ovulaatiota peruslämpötila on alhainen, jopa 37,0 astetta.

Ennen ovulaatiota basaalilämpötila laskee ja välittömästi ovulaation jälkeen se nousee 0,4–0,5 astetta ja pysyy korkealla seuraavaan kuukauteen saakka.

Naisilla, joilla on erilaiset kuukautiskierron pituudet, follikulaarivaiheen kesto on erilainen ja syklin luteaalisen (toisen) vaiheen pituus on suunnilleen sama ja ei ylitä 12-14 päivää. Näin ollen, jos peruslämpötila hypyn jälkeen (joka osoittaa ovulaation) pysyy koholla yli 14 päivän ajan, tämä osoittaa selvästi raskauden esiintymisen.

Tämä menetelmä raskauden määrittämiseksi toimii, jos syklin aikana esiintyy ovulaatiota, koska joidenkin terveysongelmien osalta peruslämpötilaa voidaan lisätä mielivaltaisesti pitkään, ja kuukausittaiset jaksot voivat puuttua. Eräs merkittävä esimerkki tällaisesta häiriöstä on hyperprolaktinemia, joka johtuu aivolisäkkeen - prolaktiinin - lisääntyneestä hormonin tuotannosta. Prolaktiini vastaa raskauden ja imetyksen ylläpitämisestä ja on yleensä kohonnut vain raskauden ja imetyksen aikana.

Jos nainen on raskaana, kuukautiset eivät tule ja lämpötila koko raskauden aikana pysyy koholla. Basaalilämpötilan lasku raskauden aikana saattaa osoittaa hormonien puutetta, joka säilyttää raskauden ja sen lopettamisen uhkan.

Raskauden alkaessa useimmissa tapauksissa seitsemäs - kymmenes päivä ovulaation jälkeen, implantointi tapahtuu - hedelmöittyneen munan asettaminen endometriumiin (kohdun sisäpinta). Harvinaisissa tapauksissa havaitaan varhainen (enintään 7 päivää) tai myöhäinen (10 päivän kuluttua) implantointi. Valitettavasti implantaation tai sen poissaolon läsnäoloa ei voida luotettavasti määrittää aikataulun perusteella tai käyttämällä ultraäänitutkimusta gynekologin nimityksessä. On kuitenkin olemassa useita merkkejä, jotka saattavat merkitä implantointia. Kaikki nämä merkit voidaan havaita 7-10 päivän kuluttua ovulaation jälkeen:

On mahdollista, että näinä päivinä on pieni purkaus, joka kulkee 1-2 päivän kuluessa. Tämä voi olla ns. Implantin verenvuoto. Kun munan pääsy kohdun sisäpinnalle, endometrium on vaurioitunut, mikä johtaa vähäisiin eritteisiin. Mutta jos sinulla on säännöllinen purkautuminen syklin keskellä ja raskaus ei tapahdu, ota yhteyttä gynekologiakeskukseen.

Lämpötilan voimakas lasku keskiviivan tasolle yhden päivän ajan toisessa vaiheessa, ns. Implantin vetäytyminen. Tämä on yksi oireista, joita havaitaan useimmiten kaavioissa, joissa on vahvistettu raskaus. Tämä taantuma voi tapahtua kahdesta syystä. Ensinnäkin lämpötilan nostamisesta vastaavan progesteronin hormonin tuotanto alkaa laskea toisen vaiheen keskeltä, kun raskaus alkaa, sen tuotanto jatkuu uudelleen, mikä johtaa lämpötilan vaihteluihin. Toiseksi, raskauden aikana estrogeeni vapautuu, mikä puolestaan ​​alentaa lämpötilaa. Näiden kahden hormonaalisen siirtymän yhdistelmä johtaa implantaation masennuksen esiintymiseen kaaviossa.

Kaaviosta on tullut kolmivaiheinen, mikä tarkoittaa sitä, että lämpötilan nousu kuviossa on samanlainen kuin ovulaatio syklin toisen vaiheen aikana. Tällainen kasvu johtuu jälleen hormonin progesteronin lisääntyneestä tuotannosta istutuksen jälkeen.

Esimerkiksi kaavion 21 istutuspäivämäärän implantaation sisäänveto ja kolmannen vaiheen läsnäolo syklin 26. päivästä alkaen.

Tällaiset varhaiset raskauden merkit, kuten pahoinvointi, rintakehä, usein virtsaaminen, suolen häiriö tai vain raskauden tunne, eivät myöskään anna tarkkaa vastausta. Et ehkä ole raskaana, jos sinulla on kaikki nämä merkit tai olet raskaana ilman yhtä oireita.

Kun käytät peruslämpötilamenetelmää suojautumasta ei-toivotusta raskaudesta, sinun on otettava huomioon, että paitsi ovulaation päivät peruslämpötilan aikataulun perusteella voivat olla vaarallisia. Siksi kuukautisten alkamisesta alkaen kolmanteen päivään, kun ovulaation jälkeen esiintyy peruslämpötilan nousu, on parempi käyttää muita toimenpiteitä ei-toivotun raskauden estämiseksi.

Jatkuva lukijamme Natalya Gorshkova on koonnut lomakkeen, jonka avulla voit nopeasti täyttää ja rakentaa automaattisesti peruslämpötilan kaavion, joka voidaan tulostaa ja näyttää lääkärille. Voit ladata sen linkistä: aikataulun muodosta.

Keskustelu kaavioista tehdään foorumilla

Varoitus! Mahdollisten diagnoosien tekeminen vain peruslämpötilakaavioiden perusteella on mahdotonta. Diagnoosi tehdään gynekologin suorittamien lisätutkimusten perusteella.