Miten ymmärtää, että munasarjakysta on räjähtänyt

Yleisimmät ovat follikkeli- tai corpuscular-kystat, joilla on melko ohut seinät. Siksi he joutuvat useimmiten alttiiksi murtumalle fyysisen rasituksen, vatsan alueen vammojen ja sukupuoliyhteyden aikana.

Vaikka nainen ei tiedä patologiasta, hän on joka tapauksessa antanut ymmärtää, mitä tapahtui. Yritetään selvittää, miten itsenäisesti selvittää, että munasarjakysta on räjähtänyt?

Munasarjojen kysta puhkesi: oireet

Valitettavasti jopa kokematon lääkäri voi joskus sekoittaa munasarjakystan oireita, jotka ovat räjähtäneet oireiden oireilla. Kliininen kuva on todella samankaltainen, mutta jos nainen tietää varmasti, että hänellä on kysta, on tutkittava - mitä oireita voi seurata repeämä, joka estää komplikaatioiden kehittymisen.

Niinpä oireita ovat:

 • lämpötilan nousu. Jos munasarjakysta on räjähtänyt, mutta oikea-aikaista apua ei ole annettu, nainen kehittää tulehdusprosessin, johon liittyy kuume. Lievä verenvuoto, kun aukko on otettu "tavanomaisesta naisten pahoinvoinnista", voi olla läsnä useita päiviä;
 • äkillinen, leikkaava kipu, joka on voimakkaampi vatsan alareunassa, jossa munasarja ja kysta sijaitsevat. Joskus tuskalliset tunteet kattavat koko lantion alueen;
 • On havaittu oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua. Munasarjan kystan sisältämä neste repeämisen jälkeen voi pudota vatsaonteloon. Tässä tapauksessa tapahtuu myrkytystä - ruumiinmyrkytystä, joka saa naisen oksentamaan ja pahoinvoimaan;
 • kehon myrkytykseen liittyy usein lisääntynyttä kaasun muodostumista. Siksi mahdollisia ovat sellaiset merkit kuin turvotus ja ulosteen massan purkamisprosessin rikkominen. Nämä oireet voivat kuitenkin ilmetä toisesta syystä - veren kertyminen vakavan verenvuodon sattuessa johtaa vatsaontelon määrän kasvuun ja puristaa suolet, mikä häiritsee ulostuksen toimintaa;
 • ihon haju, heikkous, huimaus. Jos follikulaarinen munasarjakysta on räjähtänyt, veren menetys on vähäinen. Pääsääntöisesti vapautuneen veren tilavuus ei ylitä 50 - 100 ml. Kuitenkin, kuten minkä tahansa verenvuodon yhteydessä, nainen tuntee heikkouden ja huimauksen. Jos endometrioidi- tai dermoidisen munasarjan kasvain on repeytynyt, veren menetys on merkittävä. Tässä tapauksessa jopa tajunnan menetys on todennäköistä;
 • myös, jos munasarjakysta on räjähtänyt veren menetyksen vuoksi, on sellaisia ​​merkkejä kuin pulssin nopeus, paineen lasku;
 • kun follikulaarinen munasarjasysta purkautuu, veri ei yleensä kerry vatsanonteloon, vaan virtaa ulos emättimen läpi. Joka tapauksessa kuukautiskierron ulkopuolella olevan tarkkailun pitäisi varoittaa naista ja tulla syynä yhteyttä lääkäriin.

Kuten näette, neoplasman repeämisen oireet ovat melko spesifisiä ja on mahdollista tehdä oletus patologiasta jopa ilman fyysistä tutkimusta.

Kysta munasarjalla: miten käsitellä murtuman vaikutuksia?

Jos munasarjan kysta repeytyy, hoitoon liittyy kaksi vaihtoehtoa: lääkitys ja kirurgia.

Kun follikulaarinen kysta puhkeaa, seuraukset eivät ole niin vakavia. Verenvirtausmäärä on minimaalinen, se ei kertyy vatsaonteloon, joten kirurgista hoitoa ei tarvita.

Tulehdusprosessi on kuitenkin poistettava. Tätä naista varten määriteltiin antibioottien kurssi.

Rikkoutuneen kasvaimen hoito on paljon vakavampaa. Usein tässä tapauksessa lääkärin on poistettava munasarja itse.

Lisäksi tällaisessa kasvaimessa oleva aukko uhkaa aina peritoniittia, samoin kuin nekroottisia prosesseja, koska dermoidi- tai endometrioidityypin muodostumisen sisällöllä on korkeat toksiset ominaisuudet ja ne johtavat veren infektioon. Siksi viivästys tällaisen tuumorin rikkomisessa liittyy kuoleman riskiin.

Tällä hetkellä tämä toimenpide suoritetaan laparoskoopilla. Tämä on erittäin hyvänlaatuinen menetelmä, jossa jatkokäsittely ja kuntoutusjakso kulkevat hyvin nopeasti. On kuitenkin pidettävä mielessä, että munasarjojen leikkaaminen tai elimen poistaminen johtaa sen jälkeen mahdollisuuksien syntymiseen ja joskus hedelmättömyyteen.

Kasvainten ehkäisy

Tietäen kasvaimen rikkoutumisen oireita, nainen tai hänen läheiset ihmiset voivat ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa. Mutta joskus nainen ei ymmärrä, että hänen ruumiinsa on tapahtunut muutoksia ja kysta on ilmestynyt. Siksi aukko ja sitä seuraava käsittely ovat odottamattomia.

Tällainen tilanne voidaan kuitenkin välttää, jos emme unohda gynekologisten sairauksien ehkäisyä. Riittää, kun käydään klinikalle 1-2 kertaa vuodessa tuumorin ulkonäön havaitsemiseksi ajoissa.

Miten tämä auttaa estämään kasvain repeytymistä?

Erittäin yksinkertainen. Tällaisen kasvaimen läsnä ollessa tulisi vähentää fyysistä rasitusta ja vähemmän hermostunut. Tämä auttaa estämään tauon. Kasvaimen kasvun tapauksessa on suositeltavaa kuunnella lääkärin suosituksia ja suorittaa kirurginen hoito - tuumorin poistaminen.

Muuten kirurgista hoitoa ei aina suositella. Samat follikulaariset kasvaimet ratkaisevat itsensä useiden kuukautiskiertojen jälkeen. Kaikki, mitä nainen tarvitsee tällä hetkellä, on suojella itseään tarpeettomalta stressiltä, ​​ahdistukselta ja loukkaantumisriskiltä.

Munasarjojen kysta repeämä

Todellisuus on, että jotkut naiset selvittävät munasarjakystan läsnäolosta matkalla leikkaussaliin. Ja mahdollisuus päästä operaatioon, koska munasarjakysta on räjähtänyt, on tyttöjä, tyttöjä ja hedelmällisessä iässä olevia naisia. Harvemmin tämä ongelma ilmenee ennen ja jälkeen menopausaalisessa jaksossa.

Mutta jos luulet, että potilaalla on kysta on hyvin vaikeaa, niin kysymys siitä, miten ymmärrät, että munasarjakysta on räjähtänyt, on vastaus yksinkertainen. Mutta tässä tapauksessa on syytä keskustella siitä, mikä on ennen kystan esiintymistä munasarjassa, mistä syistä sitä epäillään. Onko myös tarpeen toimia siinä suunnitellulla tavalla, mitkä ovat oireet siitä, että munasarjakysta on räjähtänyt, miten se uhkaa naista, mitkä ovat seuraukset.

Kysta - koulutus nesteenä täytetyn kuplan muodossa. Munasarjoissa on useita tyyppejä:

 • Toiminnallinen: corpus luteumin follikulaariset kystat.
 • Ei-toiminnallinen: endometrioidi.
 • Tästä johtuvat embryogeneesin rikkomukset: höyry-munasarja, dermoid.

Todelliset hyvänlaatuiset munasarjasyövät, kudosten lisääntymisestä johtuvat kystoomat tulisi erottaa kystoista. Tunnetuimpia ovat cilioepithelial ja pseudomucinous, joille on ominaista monikammioinen, jättimäinen koko, pahanlaatuisuuden korkea esiintymistiheys (ozlokachestvlenie).

synnyssä

On tarpeen ymmärtää, miten kystat muodostuvat. Munasarjat ovat parittuneita mantelimaisia ​​kokoonpanoja, jotka sijaitsevat kohdun molemmilla puolilla. Tytön syntymässä on noin 2 miljoonaa tulevaa follikkelia. Murrosiän alussa osa niistä on vähentynyt, 200-400 tuhatta. Kun kuukautiset alkavat kuukaudessa monimutkaisen sääntelyjärjestelmän, mukaan lukien aivokuoren, hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja munasarjojen, vaikutuksen alaisena, yksi edellisistä follikkeleista alkaa kasvaa ja nousee munasarjan pinnan yläpuolelle nesteen täyttämän kuplan muodossa.

Estrogeenin nousun huipussa kypsä follikkelikupli pystyy puhkeamaan. Tähän liittyy munan vapautuminen eli ovulaatio, joka on noin syklin 13-14 päivänä. Pieni määrä nestettä kaadetaan lantion onteloon ja sen jälkeen imetään vatsakalvoon - ohut kalvo, joka peittää ontelon sisäpuolen, joka peittää joitakin sen elimistä. Joissakin naisissa tämä prosessi liittyy mediaalisen kivun oireyhtymään, joka ilmenee ovulaation aikana ja kulkee spontaanisti muutaman tunnin kuluttua.

 1. Jos estrogeenit eivät hormonihäiriöiden vuoksi ole saavuttaneet follikkelin repeytymiseen tarvittavaa tasoa, kupla ei räjähtää, kasvaa edelleen ja saavuttaa 5-6 cm: n, jolloin muodostuu follikulaarinen munasarjakysta.
 2. Normaalisti räjähtävän follikkelin sijasta syntyy luteaalinen tai corpus luteum, jonka tehtävänä on tuottaa progesteronin hormonin 2, joka valmistaa hedelmöittyneen munan istutusolosuhteet ja suojaa raskautta alkuvaiheessa. Raskauden puuttuessa corpus luteum tapahtuu käänteisessä kehityksessä (regressio). Näiden prosessien rikkominen johtaa suljetun tilan muodostumiseen, jonka sisällä salaisuus tuotetaan. Joten on olemassa kysta corpus luteum. Sen mitat ovat jopa 8 cm.
 3. Endometriumin tai suklaan kystat ovat yksi sukupuolielinten endometrioosin ilmentymiä, joissa kohdun limakalvon limakalvon solut tulevat munasarjakudokseen. Hormonista riippuvaisesta kudoksesta se menettää kuukautisten aikana syklisiä hormonaalisia vaikutuksia ja "kuukautisia". Veri kerääntyy onteloon, paksuu ja saa suklaan värin.
 4. Paraovariaalinen muodostuu munasarjan epididymiksen alkionkehityksen rikkomisen takia, mikä yleensä vähenee. Keskimäärin se saavuttaa 15 cm tai enemmän, se sijaitsee kohdun leveän nivelsiteen lehtien välissä.
 5. Dermoid muodostaa intrauteriinia kaikista kolmesta idukerroksesta - ectoderm, mesoderm ja endoderm. Siksi sen sisällä paljastaa epätavallisimmat löydöt: hampaat, silmät, hiukset, rasva, luut ja rustot, jotka on suljettu tiheään kapseliin. Se kasvaa hitaasti ja saavuttaa 10-15 cm, joskus enemmän.

Munasarjan terve rakenne on lähes täysin rappeutunut, se ei käytännössä toimi.

oireet

Jos corpus luteumin follikulaarinen ja kysta ilmenevät ainakin kuukautiskierron aikana, loput ovat lähes oireettomia. Vatsan alareunassa on lievä epämääräinen kipu, usein kystan puolella, epämukavuus seksuaalisen yhdynnän aikana, epävakaa rasvapitoisuus. Raskauden alkamiselle saattaa olla vaikeuksia.

Yleensä kystat havaitaan fyysisen tarkastelun ja ultraäänen prosessissa. Sen lajikkeen selvittämiseksi suoritetaan munasarjakudoksen tartunnan aste, diagnostinen laparoskopia, biopsia otetaan.

Funktionaaliset kystat kääntävät yleensä kehitystä useiden kuukautiskiertojen aikana ilman hoitoa. Muita munasarjojen muodostumismuotoja ei koskaan ratkaise itseään, vain leikkaus helpottaa niitä.

Eläimiä oireita esiintyy, kun kystatapauksia esiintyy:

 • Vääntöjalkojen kysta.
 • Tulehdusprosessi.
 • Kysta repeämä
 • Ovary apoplexy.

Kahden viimeisen komplikaation välillä on jonkinlainen ero. Apoplexy - munasarjan repeämä itse kuitujen ja skleroottien muutosten taustalla, ovulaation aikana ja vaiheen 2 aikana esiintyvät kongestiiviset veren ylivuodot. Apoplexyn voi liittyä funktionaalisten kystojen repeämä. Vääntö voi olla täydellinen tai osittainen, ja tuskan vakavuus riippuu siitä.

Kliininen kuva munasarjasystaalisesta repeämästä näyttää eloisimmalta. Tämä on vaarallinen komplikaatio, joka voi johtaa potilaan kuolemaan.

Munasarjojen kysta repeämä

Näin kuultu diagnoosi, jos munasarjakysta on räjähtänyt. Se tapahtuu yhtäkkiä. Joskus unen aikana tai levossa. Useimmiten kuilua edeltää:

 • Hemostaattisen järjestelmän ongelmat.
 • Tulehdukselliset muutokset sukupuolielimissä.
 • Lantion suonien laajentuminen suonikohjujen vuoksi.
 • Verisuonten puristus kasvain tai kystan avulla.
 • Liimaprosessi.
 • Erootiat kohdun ja lisäaineiden sijainnista.
 • Kourut vatsassa.
 • Ratsastus hevosella tai tien ravistelu.
 • Myrskyisät yhdynnät.
 • Douching.
 • Normaali emättimen tutkimus.

Dysfunktion rooli syklin hormonaalisen säätelyn kaikilla tasoilla.

Kysteen repeämä ja munasarjojen apoploksia ilmenevät kahdessa muodossa:

Jälkimmäinen veren menetys on jaettu kolmeen asteeseen:

 • Valo (enintään 150 ml).
 • Medium (150–500 ml).
 • Raskas (yli 500 ml).

Kystisen muodon repeämisklinikka muistuttaa "akuuttia vatsaa". Yhtäkkiä alavihassa on jyrkkä akuutti kipu, joka johtuu munasarjojen reseptorien ärsytyksestä ja vatsakalvon lehdestä. Kun muiden oireiden kivun muoto ei ehkä ole. Kun hemorraginen muoto, on merkkejä sisäisestä verenvuodosta:

 • Kalpeus.
 • Kylmä tahmea hiki.
 • Heikkous ennen pyörtymistä.
 • Joskus pahoinvointi, oksentelu.
 • Tutkimuksessa on usein heikko pulssi, verenpaineen lasku, vatsa on useimmiten lievä, kivulias.
 • Lyömäsoittimilla havaitaan lyömääänen voimakkuus vatsan kaltevilla alueilla.

Auttaa vahvistamaan sisäisen verenvuodon merkit ultraäänellä (vapaa neste Douglasin kohdussa kohdun takana) ja takaosan forteksin puhkeaminen. Suurin osa verenmenetyksestä liittyy hemorragiseen sokkiin.

Jos et heti aloita hoitoa, potilas kuolee.

Lääketieteellinen taktiikka

Ovaarion repeämän kivulias muoto ja lievä verenvuodon muoto, jossa on jopa 150 ml: n veren menetys, hoidetaan sairaalassa konservatiivisesti ja dynaamisesti. Nimitetty tiukka sängyn lepo, paikallinen hypotermia kuuman veden pullon jään kautta pyyhe, hemostaattinen aineet, antispasmodics, vitamiineja. Lääketieteellinen henkilökunta on velvollinen seuraamaan huolellisesti potilaan tilaa ja terveydentilaa, hemodynaamisia parametreja, valvomaan hemoglobiini- ja hyytymishäiriöiden vähenemistä koskevia laboratoriotietoja.

Laparoskooppiset (useiden etupuolen vatsan seinämien puhkeamisen jälkeen) indikaatiot ovat:

 1. Hoidon vaikutuksen puute 1-3 päivän kuluessa.
 2. Veren menetys yli 150 ml.
 3. Tilanne, joka vaatii akuutin gynekologisen ja akuutin kirurgisen patologian erilaistumista.

Toiminnan aikana suoritetaan verenvuotosastioiden koaguloituminen, suoritetaan kystan sisällön imu, indikaatioiden mukaan suoritetaan munasarjojen resektio (muuttuneen munasarjakudoksen poistaminen maksimaalisen terveellisen säilymisen avulla).

Indikaatiot laparotomia varten (alempi mediaani tai poikittainen viillotus vatsan iholla):

 • Hemorraginen sokki.
 • Liimaprosessi, joka vaikeuttaa laparoskopiaa.

Toimenpiteen aikana on mahdollista täydentää veren häviötä uudelleenfuusion vuoksi (oma veri vatsaontelosta kerätään, suodatetaan ja infusoidaan laskimonsisäisesti).

Seuraukset ja ennuste

Sen jälkeen, kun kielteisiä vaikutuksia ei ole havaittu. Muissa tapauksissa, jos munasarjakysta on räjähtänyt, seuraukset havaitaan tarttuvuuden muodossa, mahdollinen hedelmättömyys.

Negatiivisten komplikaatioiden ja palauttavien säätelymekanismien vähentämiseksi suositellaan nootropisten, rauhoittavien aineiden ja aineiden määräämistä, jotka parantavat aivojen verenkiertoa kolmen kuukauden aikana. 6 kuukauden ajan tulee ottaa suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet, kuten Marvelon, Janine, Logest, Mersilon, Novinet. Lääkehoito, fysioterapia.

Ennuste ennenaikaiselle vierailulle lääkärille ja hoito on suotuisa. Tulevaisuudessa, jotta estetään toistuminen ja säilytetään terveyttä, vierailu gynekologiin 6 kuukauden välein on suositeltavaa lantion elinten ultraääni.

Munasarjakysta on rikki

Naisten, joille on diagnosoitu munasarjakysta, on oltava hyvin varovaisia. On tunnettua, että tauti ei aiheuta vakavaa kipua, epämukavuutta, mutta voi kuitenkin aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Jotkin kasvaintyypit liukenevat yksinään, eivät vaadi interventiota, kun taas toiset kasvavat koon ja räjähtävät.

Syyt munasarjasysteemien repeämiseen naisilla

Tavallisemmin funktionaaliset kasvaimet puhkeavat ohuemmilla kapseliseinillä. Naiset itse voivat aiheuttaa munasarjan corpus luteumin kystan repeytymistä, esimerkiksi nostamalla painoja, suorittamalla liiallista fyysistä rasitusta. Ne aiheuttavat iskuja, vammoja vatsan alueella, aktiivisuutta sukupuoleen. Muut syyt, jotka aiheuttavat follikulaarisen kystan ja corpus luteumin rikkoutumisen:

 • leikkauksen
 • hormonaalinen epätasapaino;
 • erilaiset tulehdukset sukupuolielimissä;
 • kasvaimen vääntyminen;
 • verenvuotohäiriö.

Kysteen repeämisen oireet

Kun muodostuminen murtuu, tyttöjen oireet voivat olla erilaisia ​​riippuen tuumorin tyypistä, joka meni, millä kuukautiskierron päivänä se tapahtui. Lääkärien havaintojen mukaan potilaalla on ennen repeytymistä kipua, tylsiä kipuja vatsan alaosassa ja vakavaa epämukavuutta. Muodostuksen purkausten jälkeen sen koskemattomuuden oireet näkyvät välittömästi. Tärkeimmät ovat:

 1. Vakava, usein akuutti kipu puhkeamisen alueella. Jonkin ajan kuluttua epämukavuus lakkaa olemasta paikan päällä yhdessä paikassa, joka kattaa koko vatsan.
 2. Korkea lämpötila, jota pillerit eivät voi pudottaa.
 3. Myrkytyksen oireet (oksentelu, epänormaali uloste, pahoinvointi).
 4. Emätinpoisto, joskus verellä.
 5. Yleinen huonovointisuus, heikkous.
 6. Kasvojen iho.
 7. Verenpaineen lasku.
 8. Turvotusta.
 9. Tietoisuuden menetys

Mitä tehdä, jos munasarjan kysta puhkeaa

Kystan repeytymisen jälkeen neste joutuu vatsaonteloon, joka on erittäin vaarallista potilaille. Jos jäljellä on tyhjäkäynti, peritoniitti ja infektio voivat kehittyä. Tilanne on kriittinen - heti kun munasarjan kystinen muodostuminen on räjähtänyt, ensimmäiset oireet, verenvuoto ovat ilmestyneet, on välttämätöntä kutsua ambulanssi hätäapuun. Lääkärit suorittavat tutkimuksen (laparoscopy, ultraääni) ja saavat diagnoosin vahvistuksen jälkeen operaation.

Mikä se on? Ensinnäkin vatsakalvoon tehdään viilto lääkinnällisten instrumenttien ja kameran käyttöönottoon. Tämän jälkeen lääkäri tutkii koulutuksen, päättää follikkelin poistamisesta tai sukupuolielinten osan poistamisesta (täysi, osittainen). Potilas voi tarvita verensiirtoa, anti-sokerihoitoa. Toimenpiteen jälkeen hänelle on määrätty hormonaalisia ja tulehduskipulääkkeitä, ja fysioterapiaa suositellaan. Valitettavasti opetuksen kasvun riski on jopa operatiivisen menetelmän jälkeen, joten gynekologin jatkuvaa seurantaa tarvitaan.

Voiko munasarjakysta räjähtää raskauden aikana?

Kasvaimet voivat esiintyä ennen raskautta ja raskauden aikana. Yleensä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana hedelmöityksen jälkeen naisille muodostuu keltainen vartalon kysta, joka regressoituu itsenäisesti ilman seurauksia sikiölle ja odottavalle äidille. Hän ei tarvitse hoitoa. Raskauden aikana kasvaimet kasvavat suuriksi ja harvinaisissa tapauksissa repeytyvät. Jos munasarjakystan ontelo on räjähtänyt, sinun tulee välittömästi mennä sairaalaan, muuten saattaa tapahtua keskenmeno.

tehosteet

Jos purskeen muodostumista ei käsitellä oikein, se voi rappeutua pahanlaatuiseksi. Tällaisia ​​seurauksia on vain vähän, mutta niitä ei suljeta pois. Jos räjähtämisellä on kielteinen vaikutus lisääntymisjärjestelmään, toisinaan lääkärit päättävät poistaa koulutuksen osan sukuelimistä. Tämän jälkeen käsitys on monimutkainen. Räjähtävä kasvain voi aiheuttaa muiden gynekologisten sairauksien kehittymistä, koska sukuelimet ovat alttiita infektioille.

Suuren verenhukan vuoksi anemiaa esiintyy joskus, ja leikkauksen jälkeen on mahdollista kehittää ihonväristä peritoniittia. Lantion, tartunnan muodostuminen, joka aiheuttaa kohdunulkoista raskautta, hedelmättömyyttä. Jos munasarjasysta purkautuu ja tyttö ei saanut lääkärin hoitoa ajoissa, kuolema on mahdollista. Johtopäätös - jos kasvain on diagnosoitu, sinun on kiinnitettävä huomiota kaikkiin muutoksiin. Kipun kipu ei ole aina, joten sinun täytyy käydä lääkärissä useammin.

Miten ymmärtää, että munasarjan kysta puhkesi - selkeät merkit

Kysta on munasarjojen hyvänlaatuinen kasvain. Tällainen pussi koostuu rauhasen soluista, joiden sisällä on seerumia.

Tulehduksen aikana se täyttää mädän ja voi räjähtää. Tämä prosessi aiheuttaa kehon tilan voimakkaan heikkenemisen, mikä voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Esimerkiksi murtuneesta munasarjakystasta on monia oireita, kuten vakava vatsakipu, verenvuoto. Ne ovat melko selkeitä ja vaativat hätähoitoa.

Voiko munasarjakysta räjähtää

Usein tytöt näyttävät munasarjoissa kasvaimia, jotka voidaan poistaa lääkkeiden avulla. Mutta kysta voi rikkoutua.

On olemassa tällaisia ​​munasarjoja, jotka voivat esiintyä ja ratkaista itsensä muutaman kuukauden kuluessa, esimerkiksi follikulaariset.

Mutta joskus fysiologisista muutoksista johtuu kuilu. Corpus luteumin kasvaimet voivat myös rikkoutua.

Repeämä johtuu hyvänlaatuisen muodostumisen kertymisestä onteloon, joka joskus muuttuu myrskyn tilaksi, se puristuu seinää vasten ja kun ne eivät nouse ylös.

Tämä tapahtuu useimmiten ulkoisista tekijöistä, esimerkiksi äkillisen fyysisen rasituksen vuoksi. Jos munasarjakysta on räjähtänyt, tarvitaan kiireellistä lääkärin hoitoa.

Kun tyttö tietää, että hänellä on kysta, häntä on kohdeltava sekä poistettava aktiivinen urheilu, seksuaalisuus ja raskas fyysinen rasitus.

Jos kysta on jo rikki, on välttämätöntä noudattaa samoja ennaltaehkäisymenetelmiä ja palata normaaliin elämän rytmiin leikkauksen jälkeen vähitellen, ylittämättä kehoa.

Miten ymmärtää, että munasarjan kysta puhkesi

On olemassa useita syitä, miksi kystinen muodostuminen voi räjähtää, esimerkiksi terävä painonnousu.

Jotta patologia ei huononeisi itsehoitamalla tai poistamalla epämukavuutta aiheuttavia oireita eikä lisäämällä komplikaatioiden riskiä, ​​on tarpeen tunnistaa oireet ajoissa ja etsiä apua.

Ymmärtääksemme, että apopeksia on tapahtunut, ei vain potilas vaan myös lääkäri eivät voi aina. Tosiasia on, että murtuman oireet ovat hyvin samanlaisia ​​kuin liitteen repiminen.

Mutta silti on olemassa tietty määrä merkkejä, joiden avulla voidaan tunnistaa rikkoutunut kysta - apoplexy:

 • Terävä voimakas kipu vatsan oikeassa tai vasemmassa reunassa patologian sijainnista riippuen.
 • Kehon lämpötilan nostaminen 39 asteeseen on lähes mahdotonta pudota.
 • Sydämentykytys tulee usein - takykardia.
 • Heikkous, letargia.
 • Suolen motiliteetin muutoksista johtuen potilaalla voi esiintyä jatkuvaa ripulia tai ummetusta.
 • Vatsan etuseinä on jännittynyt.
 • Alhainen verenpaine, johon liittyy huimausta, suuntautumisen menetystä ja pahoinvointia.
 • Verenvuoto emättimestä.
 • Jos elimistössä on vakava myrkytys - oksentelu, mahdollisesti tajunnan menetys.

Jos tyttö löytää munasarjan särkyneen kystan oireita, hän tarvitsee kiireellistä lääkärin hoitoa ja hoitoa.

Kun kasvain purkautuu, käytetään kirurgista interventiota, jota seuraa lääkkeiden käyttö.

Jos follikulaarinen munasarjakysta on räjähtänyt, leikkausta ei käytetä. On vaikea määritellä repeämisaikaa oireiden salaisuudesta johtuen - emättimen verenvuotoa ja teräviä kipuja ei ole, joten myrkytyksen merkkejä havaitaan useammin.

Torn-kasvain on vaarallista keholle - sen sisältö tunkeutuu vatsaonteloon ja lisää siten sisäisten infektioiden, kuten peritoniitin, riskiä.

Mitä tehdä, jos kysta on räjähtänyt

On olemassa väliaikaisia ​​itsepalvelumenetelmiä, kun munasarjakysta on räjähtänyt. Tällöin lääkärit suosittelevat pysyvän rauhallisina, älkääkä paniikkia ja selän selässä.

On välttämätöntä levittää kylmä kompressi kipua kohden, jotta tuskan kipua ja verenvuotoa voidaan vähentää emättimestä. Lämmin pakkaa ei voida käyttää, jotta se ei aiheuta ylimääräistä verenhukkaa.

On parasta kutsua ambulanssi tai pyytää sukulaisia ​​ottamaan ne nopeasti sairaalaan. Oireet ovat hyvin voimakkaita, joten lääkärit voivat helposti tunnistaa purkautuneen kystan.

Gynekologit toimivat tässä tapauksessa hyvin nopeasti kehon myrkytyksen estämiseksi. Lääkärit suorittavat vatsaontelon ultraäänitutkimuksen kystisen neoplasman rikkoutumisen havaitsemiseksi ja sulkevat pois apenditiksin.

Jos munasarjan corpus luteumin kysta on repeytynyt, kirurginen toimenpide on määrätty verenvuodon poistamiseksi ja tuumorikapselin poistamiseksi.

Myös vakavan elinvaurion sattuessa suoritetaan resektio tai täydellinen poisto liitteineen. Sen infektio ja sen leviäminen koko elimistössä voivat vaikuttaa muiden elinten ja kudosten toimintaan.

Jos follikulaarinen kysta repeytyy, määrätään lääkehoito anti-inflammatorisista ja hormonaalisista lääkkeistä.

Synnytyksen aikana lääkäri voi hoitaa potilasta verensiirroilla elimen mahdottomuuden vuoksi, jotta ei aiheudu aborttia.

tehosteet

Jos äkillisesti munasarjakysta on räjähtänyt ja sen oireet tunnistetaan, on kiireellinen tarve kuulla lääkärin kanssa vakavien seurausten välttämiseksi, kuten peritoniitti, adheesiot, anemia jne.

Itsehoito tai pitkäaikainen pääsy lääkäriin ei ainoastaan ​​vaikeuta tilannetta vaan myös komplikaatioita.

Kasvaimen sisällä on neste, joka sisältää pistosinfektiota, ja kun se repeytyy ja neste pääsee kehoon, päihtymys tapahtuu.

Kehon elinten tai kudosten patologiset muutokset voivat alkaa. Repeämä voi myös aiheuttaa enemmän verenhukkaa ja peritoniittia.

Usein murtuman aiheuttama infektio aiheuttaa muiden sairauksien esiintymistä, esimerkiksi apopoksi on usein syövän esiaste.

Jos et mene gynekologiin pitkään tai itsehoitoon, voit odottaa vaihetta, kun munasarjat on poistettava kokonaan, joten tyttöjen ja naisten hedelmättömyysriski kasvaa dramaattisesti.

Tietenkin on mahdollisuus tulla raskaaksi ja vauva, mutta hän on hyvin pieni.

Siksi, jos follikulaarinen kysta on räjähtänyt, ei ole välttämätöntä viivyttää vastaanottoa gynekologissa, vaan mennä pikaisesti hänen luokseen niin, että hän määrittelee oikean hoidon ja sen jälkeen - ehkäisyn, jotta minimoidaan vakavien seurausten mahdollisuus.

Mikä herättää tauon

Kasvaimien esiintyminen munasarjoissa on usein esiintynyt naisen kehossa. Ne voivat liueta ja räjähtää.

Tärkein syy murtumiseen on tulehdus, kun taas kystisen muodostuksen seinät ohentuvat, sisäkorvaus kerääntyy rauhassoluista ja ulkoisten tai sisäisten vähäisten tekijöiden vaikutuksesta se rikkoutuu.

Follikulaarinen kasvain repeytyy usein ovulaation aikana, ja corpus luteum-kysta - kuukautisten toisella puoliskolla.

Yksi rikkoutumisen riskitekijöistä voi olla äkillinen fyysinen rasitus - nopea juokseminen, raskaiden esineiden nostaminen. Tämä syy on usein tytöissä, jotka eivät ole tietoisia kasvainten olemassaolosta.

Ja kun nainen tietää, että he ovat, niin hänen pitäisi kuunnella hänen ruumiinsa, eikä ylikuormita sitä eikä altistu tarpeettomalle stressille.

Toinen tekijä on hektinen sukupuoli. Tässä tapauksessa keholle on myös teräviä kuormituksia ja jopa peniksen epämiellyttävä liike tai sen syvä tunkeutuminen aiheuttaa kystisen neoplasman ärsytystä, jonka jälkeen se murtuu.

Myös vatsaan, laskuun ja muihin vatsaonteloon kohdistuviin loukkauksiin johtava isku johtaa repeämään.

Tyttöjen on huolehdittava terveydestään ja ennen kaikkea lisääntymiselimistä, joten heidän on pakko säännöllisesti käydä gynekologissa ennaltaehkäisevässä tutkimuksessa ja patologioiden tunnistamisessa kehitysvaiheessa.

On myös sisäisiä syitä, joihin kuuluvat hormonaaliset häiriöt, veren hyytyminen, kehon tulehdus ja tuumorin kierretty jalka.

Apoplekia esiintyy useista syistä, useimmiten ulkoisten tekijöiden vuoksi, ja tämä voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten hedelmättömyyteen.

Siksi on erittäin tärkeää säännöllisesti vierailla gynekologissa, ja tauon aikana tunnistaa oireet nopeasti, hakea välittömästi apua ja aloittaa hoito.

Munasarjan kysta puhkesi: oireet, hätäapu, seuraukset

Munasarjat ovat olennainen osa naisten lisääntymisjärjestelmää. Yleisin patologia pariutuneissa rauhasissa on kystat. Kysta on kasvainkaltainen muodostus, jossa on nestemäistä tai puolinesteistä sisältöä, joka voi sijaita sekä munasarjan sisällä (useammin toisaalta) että sen sisällä.

Usein kystan havaitseminen tapahtuu ennaltaehkäisevässä ultraäänitutkimuksessa, ja se on täydellinen yllätys naiselle, koska sen muodostuminen ja kehitys 90 prosentissa tapauksista on oireeton. Kystat luokitellaan pitkään niiden sijainnin, sisällön, niiden aiheuttaman vaaran jne. Mukaan. Mutta riippumatta paikasta luettelossa, kaikki ontot kasvain voivat johtaa hirvittävään komplikaatioon, hengenvaaralliseen - aukkoon.

Mitkä ovat syyt, miksi munasarjakysta voi räjähtää

Helpomman ymmärryksen vuoksi munasarjakysta voidaan verrata täytettyyn ilmapalloon. Jos liioittelet sitä, sen seinä tulee niin ohueksi, että se ei kestä sitä ja räjähtää. Kysta-kirjekuori voi siis yhtäkkiä murtua, koska:

 • liian paljon jännitettä (koot yli 4 cm). Tällainen kysta voi rikkoutua jopa täydellisen lepoajan, esimerkiksi yön unen aikana;
 • äkillinen liike;
 • aggressiivinen emättimen tutkimus;
 • vatsan trauma;
 • sukupuoliyhteys;
 • aktiivinen liikunta.

Kun kysta repeytyy, sen sisältö ei ole enää rajoittunut ja väistämättä putoaa suoraan vatsanonteloon. Roiskuneen nesteen takia peritoniitin (peritoneaalilevyjen tulehdus) riski on suuri. Hoito ilman leikkausta repeytyneelle kystalle on mahdollista vain poikkeustapauksissa, joissa verenmenetys on merkityksetön. Useimmiten leikkaus suoritetaan kiireellisesti.

Noin 60-70% räjähtävistä munasarjakystoista on kirjattu testaamattomille naisille, jotka eivät ole seuranneet terveyttään pitkään eikä ole käynyt gynekologin toimistossa. Tuumorien esiintymisestä kukaan ei ole vakuutettu. Niissä naisissa, jotka laiminlyövät hygienian ja joilla on sekava sukupuoli, kystat näyttävät hieman useammin kuin toiset.

On syytä muistaa, että kasvua ja siten kystan repeämiä esiintyy 3-4 kertaa useammin oikeassa munasarjassa kuin vasemmassa. Tutkijat määrittelevät tämän ilmiön kehittyneempään verenkiertoon oikealle rauhaselle johtuen siitä, että se on suorassa yhteydessä pääasialliseen aorttiin ruokintavaltimon kautta.

Ovarien munasarjojen repeämisen oireet

Jos kystan muodostuminen useimmissa tapauksissa kulkee ilman mitään oireita, on yksinkertaisesti mahdotonta huomata sen murtumista. Tyypillisiä merkkejä, joiden avulla on mahdollista tunnistaa räjähtävä munasarjakysta:

 1. Terävä tuskakipu vatsassa, johon liittyy joskus tajunnan menetys.
 2. Pehmeä iho.
 3. Sydämen sydämentykytys.
 4. Lisääntynyt ruumiinlämpötila (yli 38 ° C), jota antipyreettiset aineet eivät pudota.
 5. Yleinen heikkous, letargia.
 6. Pahoinvointi, oksentelu.
 7. Huimausta.
 8. Suolen pysäytys.
 9. Jyrkkä verenpaineen nousu, jonka myöhempi lasku johtuu veren menetyksestä.
 10. Pistäminen sukupuolielimestä (kohtalainen).

Jos jokin edellä mainituista oireista on joka tapauksessa, et voi vetää lääkärin käyntiä. Myöskään sairaalaan ei tarvitse mennä julkisilla liikennevälineillä tai jalka. Paras vaihtoehto on kutsua ambulanssi, käyttää henkilöautoa tai äärimmäisissä tapauksissa soittaa taksille. Muista, että viivästyminen nesteen kaatamiseen vatsaonteloon on täynnä vakavia seurauksia.

Diagnoosi murtuneesta munasarjakystasta

Kun kysta purkautuu, lääkäreillä ei ole ylimääräistä aikaa suorittaa yksityiskohtainen tutkimus, tehdä yksityiskohtaisia ​​laboratoriotutkimuksia tai kommunikoida potilaan kanssa. Pisteet eivät aina mene tunteina, vaan minuutteina. Jotta lääkärit voisivat diagnosoida oikein ja ymmärtää, mitä on tehtävä, lääkärit käyttävät seuraavia diagnostisia menetelmiä:

 1. Oireiden nopea tarkastus ja rekisteröinti. Verenpaineen mittaus.
 2. Vatsan elinten ultraääni vatsan etuseinän läpi ja transvaginaalisen anturin avulla.
 3. Vatsaontelon puhkeaminen emättimen takaseinän läpi erityisellä neulalla, joka sallii nesteen läsnäolon siinä.
 4. Diagnostinen laparoskopia. Informatiivinen tapa selvittää kivun syy 100%: n tarkkuudella ja erottaa repeytynyt kysta muista patologioista, joilla on samanlaisia ​​oireita (esimerkiksi akuutti apenditiivi).
 5. Nopea verikoe hyytymiselle ja hemoglobiinille.

ICD-10-koodilla ei ole rikkoutunutta kysta, tätä patologiaa kutsutaan tavallisesti nimellä ”Muut munasarjan, munanjohtimen ja leveän sidoksen ei-inflammatoriset sairaudet” ja kirjoitetaan numerolla 83.8. Älä sekoita kystan repeämää apopeksilla (munasarjan repeämä), joka on ICD-10: n alla nro 83.

Hei Minulla on follikulaarinen kysta oikealla munasarjalla, joka on 36 mm. Olin gynekologin nimittämisessä, määrin hoitoa. Kerro minulle, voiko se räjähtää? Ja mikä on kystan koko, joka voi yhtäkkiä murtua? Kiitos jo etukäteen. (Olga, 28 vuotias)

Hei, Olga. Sinulla on hyvin pieni kysta, ja lisäksi sen todennäköisyys itsenäiselle katoamiselle on suuri 2-3 kuukauden kuluessa. Ota lääkärin määräämät lääkkeet ja tee kerran kuukaudessa ultraäänitarkastus, älä pelaa urheilua ja tarkkaile seksuaalista lepoa. Todennäköisyys, että kystasi repeytyy, on pieni, mutta se on edelleen olemassa. Jopa pieni kysta, jonka koko on vähintään 2 cm, voi räjähtää. Tämä johtuu tavallisesti vatsavauriosta. 40–50 mm: n koon ylittävän kystan repeämisen todennäköisyys.

Tilan vakavuus

Lääkärin taktiikka riippuu tutkimuksessa todetusta diagnoosista. Suurennetut kystat jakautuvat vakavuuden mukaan seuraavasti:

 • lievä aste. Veren menetys on enintään 150 ml.
 • keskimäärin. Veren määrä vatsaontelossa voi olla 150 - 500 ml.
 • vakava, veren menetys, joka ylittää 0,5 litraa. verta.

Tunnistetuista oireista riippuen räjähtävät kystat luokitellaan myös muotojen mukaan:

 • kun kivulias neste kerääntyy kasvaimen kuoren alle, mikä johtaa hyytymän muodostumiseen, joka estää nesteen vapaan virtauksen. Tämän hyytymän paine munasarjan kudokseen aiheuttaa kivulääkkeiden jatkuvan ärsytyksen aiheuttaman terävän kivun. Mutta tässä muodossa veri ei pääse vatsaonteloon ollenkaan tai pieninä määrinä;
 • aneeminen. Kivun oireyhtymä ei ole niin voimakas, mutta mikään ei häiritse verta, ja se tunkeutuu vapaasti vatsaonteloon;
 • sekoitettu. Yhdistää molemmat yllä olevat lomakkeet.

Rikkojen kystojen hoito

Pienin epäilys räjähtävästä munasarjakystasta on osoitus välittömästä sairaalahoidosta hätäapuun.

Toisin kuin yleinen usko, tämä patologia ei aina päätty operaatioon. Jos apua hakeneella tytöllä ei ole nestettä vatsaontelossa, ja hänen sairautensa on yleensä vakaa, hänelle määrätään tiukat vuoteet, kipulääkkeet ja hemostaattiset aineet, antispasmodit, ja alarauhaselle määrätään jäälämmitintä. On parempi, jos potilas pysyy sairaalassa lääkärin valvonnassa vähintään muutaman päivän ajan, koska tilanne voi pahentua, ja sitten on todennäköistä, että kirurgin toiminta on tarpeen.

Jos potilaan tila pahenee ja vatsaontelossa esiintyy nestettä, leikkaussali sijoitetaan epäonnistumaan. Toimenpide voidaan suorittaa laparoskoopilla valaistuslaitteilla tai klassisella laparotomiamenetelmällä etupuolen vatsan seinämän viillon kautta. Jokainen menetelmä on hyvä omalla tavallaan, ja kirurgi päättää, kumpi valita. Periaatteessa laparotomia suoritetaan voimakkaalla verenvuodolla, kun tarvitaan nopeampaa pääsyä sisäelimiin.

komplikaatioita

Viivästyksen, kansanhoitoon tarkoitetun hoidon ja lääkärin määräämättömien hoitomuotojen ohella munasarjasystaalis repeämä voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita:

 1. Peritoniitti. Kuten edellä mainittiin, peritoniitti on vatsakalvon arkin tulehdus, joka johtuu siitä tulleesta nestestä. Jos kyseessä on ennenaikainen hoito, peritoniitti aiheuttaa vakavia häiriöitä elintoiminnoille ja voi jopa johtaa kuolemaan.
 2. Sepsis - verenmyrkytys.
 3. Täydellinen munasarjan poisto kyseiseltä puolelta. Jos rauhasen vauriot ovat liian voimakkaita ja ei ole mitään järkeä sen säästämiselle, kirurgit päättävät asiasta yksinkertaisesti - kokonaan poistamalla (ovariektomia). Tällaista surullista lopputulosta voivat odottaa ne, jotka haluavat käsitellä "isoäidin menetelmiä", pysyä kotona viimeiseen hetkeen saakka.

Edellä esitetyn perusteella on selvää vastausta kysymykseen, miksi on mahdotonta viivästyttää lääkärin käyntiä jopa tunnin ajan. Räjähtävä kysta voi myös aiheuttaa olosuhteita, jotka eivät kehitty välittömästi:

 1. Anemia. Tämä patologia on nyt helposti kovetettavissa rautavalmisteilla.
 2. Vatsan elinten loukkaaminen. Tämä tila kehittyy sillä edellytyksellä, että potilas on kokenut peritoniittia. Jos komplikaatioita havaitaan, toinen toimenpide voi olla tarpeen.
 3. Liimaprosessi. Kystauksen repeytymisen jälkeiset tarttuvuudet muodostuvat usein lantion ontelosta, mikä aiheuttaa hedelmättömyyttä ja kipua fyysisesti. kuormia. Tämän patologian välttämiseksi lääkärit määrittävät tulehduslääkkeitä, fysioterapiaa.

Hyvä päivä, lääkäri. Minulla oli kysta oikealla munasarjalla 3 päivää sitten. Siihen saakka en edes tiennyt sen olemassaolosta. Ambulanssi toi minut sairaalaan, jossa he tekivät tällaisen diagnoosin ultraäänitutkimuksen jälkeen. He eivät toimineet minulla, kieltäydyin sairaalahoidosta, lääkäri määräsi minulle täydellisen luettelon lääkkeistä. Nyt olen kotona ja pelkää. Kuinka vaarallinen on kystinen repeämä? (Diana, 42)

Hei, Diana. Toivottavasti käytät lääkettä, jonka lääkäri on määrännyt. He eivät toimineet teillä, koska vatsaontelossa oli kerääntynyttä nestettä, joka on jo erittäin hyvä merkki, mikä osoittaa lievän murtuman. Mutta kieltäytyitte sairaalahoidosta turhaan, olisi hyvä jäädä sairaalaan kokeneiden lääkärien valvonnassa. Mutta kun olet kotona, noudata tiukasti kaikkia määrättyjä tapaamisia, älä nouse ylös, voit käyttää jäätä täynnä olevaa lämmityslevyä (lyhyen aikaa, 2-3 kertaa päivässä) vatsan alapuolella, eikä missään tapauksessa altista itseäsi fyysiselle rasitukselle. Muista myös käydä lääkärissä muutaman päivän kuluttua seuraamaan elpymisen dynamiikkaa.

Munasarjojen kystan rikkoutumisen ehkäisy

Kuten tiedätte, ehkäisy on aina parempi kuin parannuskeino. Sen vuoksi on välttämätöntä välttää sekä repeämän itsensä että sen seurausten välttäminen, terveyden ja hermojen säilyttäminen:

 1. Vieraile gynekologissa vähintään kerran vuodessa ja paras vaihtoehto - 1 kerran kuuden kuukauden aikana. Samalla taajuudella on myös välttämätöntä tehdä lantion elinten ultraääni, koska tuolilla katsottuna lääkäri ei saa ”nähdä” kystaa, jos se on pieni tai ei ”pinnalla”.
 2. Ajoissa ja hyvin hoidetaan urogenitaalijärjestelmän tulehdusprosesseja.
 3. Aika poistaa muodostuneet kystat. Kysta ei aina mene pois itsestään, kuten esimerkiksi korpuksen luutin funktionaalinen tai kysta. Joskus konservatiivinen hoito tai odottavat taktiikat eivät tee mitään, kun kysta kasvaa edelleen.
 4. Jos sinulla on jo kysta, ja menit lääkärin määräämään lääkäriin, sinun ei pidä sivuuttaa hänen nimittämistään. Tämä ei koske vain lääkkeiden ottamista vaan myös fyysistä ja seksuaalista toimintaa.

Hei, lääkäri. Minulla oli munasarjalla kysta 5 päivää sitten. Se oli suuri - 8 cm halkaisijaltaan. Minulla oli operaatio kiireellisesti. Näyttää siltä, ​​että kaikki meni hyvin, olen jo kotona. Pelkään kuitenkin, mitä seurauksia tästä kuilusta voi aiheutua. Mieheni ja haluan suunnitella lapsen... (Anna, 29-vuotias)

Hei, Anna. Mikään ei estä sinua tulevasta lapsesta. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat tietysti mahdollisia, mutta ne koskevat vain niitä, jotka eivät noudata lääkärin määräyksiä. Nyt sinun täytyy juoda määrätyt lääkkeet, pitää fyysinen ja seksuaalinen rauha. Muista, että sinun täytyy käydä lääkärissä useita kertoja seurata elpymisen dynamiikkaa ja olla menettämättä pitkäaikaisia ​​vaikutuksia. Kun kaikki on hyvin parantunut, suunnittele raskaus, mutta ei ennen kuin asiantuntija sallii sen.

Munasarjojen kysta puhkesi: oireet

✓ Lääkäri on tarkistanut artikkelin

Munasarjakysta on hyvänlaatuinen kasvu, joka on rauhaskudoksen kasvu virtsarakon tai sakan muodossa, joka on täytetty seroottisella nesteellä. Tulehduksellisen prosessin tapauksessa pussi muodostuu pussista, joka voi johtaa vatsakalvon tulehdukseen ja punaiseen infektioon liittyviin veripatologioihin kysteen repeämisen yhteydessä. Useimmissa tapauksissa naisilla diagnosoidaan follikulaariset kystat - rauhasen epiteelin kasvu, joka esiintyy follikkeliseinien repeämisen aikana ovulaation aikana.

Asiantuntijat uskovat, että lisääntymisikäiset naiset ovat alttiimpia kystisille muodostuksille. 45 vuoden jälkeen patologia on harvinaisempi, mutta sen esiintymistiheys on riittävän suuri, jotta se voi kiinnittää riittävästi huomiota diagnoosiin ja käydä lääkärissä ajoissa, kuten repeytymisen tapauksessa seuraukset voivat olla hyvin vakavia (jopa naisen kuolemaan asti).

Munasarjojen kysta puhkesi: oireet

Kuka on vaarassa?

Useimmissa tapauksissa kystiset muodot eivät vaadi lääketieteellistä ja kirurgista korjausta ja ratkaisevat itsensä. Tämä koskee pääasiassa follikkelikystoja, jotka häviävät 1-2 kuukauden kuluttua ovulaation jälkeen. Yksi tyyppi follikkelikasvuista - corpus luteum-kysta - ei myöskään ole vaarallinen ja liukenee 2-3 kuukauden kuluessa, jos hedelmöitys ei ole tapahtunut.

Vaikka kysta ei ilmentäisi ja ei kasva, nainen on silti asiantuntijoiden valvonnassa, koska patologia voi nopeasti kehittyä haitallisten tekijöiden vaikutuksesta. Näitä tekijöitä ovat:

 • sukupuolihormonien synteesin rikkominen, joka ilmenee kuukautiskierron epäsäännöllisyydessä;
 • lihavuus (erityisesti 3 ja 4 astetta);
 • mikä tahansa diabeteksen muoto (myös raskaana oleva diabetes);
 • lantion elinten sairaudet, jotka esiintyvät akuuttien tulehdusprosessien taustalla;
 • abortti tai kiretageen tarve terapeuttisiin tai diagnostisiin tarkoituksiin (esimerkiksi kohdun verenvuodon lopettamiseksi).

Mikä on munasarjakysta

On tärkeää! Jopa toiminnalliset kystat voivat rappeutua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Tätä prosessia ei voida hallita, joten ainoa varma tapa välttää syövän kehittyminen on oikea-aikainen hoito ja patologisten kasvainten poistaminen.

Murtuman syyt

Noin puolet kaikista munasarjasystaalisesta repeämästä liittyy tulehduksellisiin prosesseihin muodostumisessa. Sakan tulehtuneet seinät tulevat hyvin ohuiksi ja voivat räjähtää mistä tahansa, jopa merkityksettömästä, liikunnasta. Painojen nostaminen, urheilun pelaaminen, nopea vauhti - tämä voi aiheuttaa tulehdusmuodon repeämisen, joten kun olet diagnosoinut kystat, sinun on käsiteltävä kehoa hyvin huolellisesti ja vältettävä kaikenlaista stressiä, varsinkin jos ne liittyvät raskaiden esineiden nostamiseen.

Varovaisuutta ja aktiivisten seksuaalisten kontaktien ystäviä on noudatettava, koska kumpikin huolimaton liike tai liian syvä tunkeutuminen kumppaniin voi aiheuttaa vahinkoa kystisille seinille ja lisääntyneelle ulkoiselle paineelle muodostumiselle, mikä johtaa kystan repeytymiseen.

Munasarjojen kystatyypit

Erilaiset vammat (erityisesti putoavat) voivat myös johtaa siihen, että tulehtunut kysta puhkeaa, mutta tämä tapahtuu lähinnä hidasta tulehdusprosessia vastaan.

Kiinnitä huomiota! Naisilla, joilla on veren häiriöitä, sekä huono hyytyminen, on suositeltavaa poistaa munasarjojen kystiset leesiot odottamatta spontaania imeytymistä, koska niiden repeämisriski on 40–60% suurempi kuin naisilla, jotka eivät kärsi näistä sairauksista.

Oireet ja vaaralliset merkit

Kysteen repeämisen oireet ovat aina ilmaisia ​​ja näkyvät välittömästi sen jälkeen, kun solun eheys on vaarassa. Ensimmäinen ja tärkein oire on akuutti vatsakipu patologisen prosessin paikallistamisesta. Useimmiten kipu tapahtuu yhdynnän, trauman, peräruiskeiden aikana. Kivun vakavuuden vähentämiseksi nainen pyrkii istumaan alas, alitajuisesti vie tyypillisen asennon, yrittäen kiristää polvinivelissä taivutetut jalat lähemmäs vatsaa (rungon oire). Emättimen tutkimuksella (vain erikoistuneille ambulanssiryhmille) voi tuntea voimakkaasti kivulias laajentunut munasarja palpaatiossa, kaaren tasoittumisessa, takaosien eturintamassa, sen jyrkässä kipuessa (”Douglasin itku”) ja digitaalisessa peräsuolen tutkimuksessa ylitys on määritetty; etuseinä.

Kystan repeytymisen jälkeen ihonvärinen sisältö tulee peritoneaalisiin kudoksiin, mikä vaikuttaa tuskallisten tunteiden luonteeseen ja edelleen paikallistumiseen. Kun verenmenetys on yli 150 ml, kliininen kuva johtuu pääasiassa hemoperitoneumista, ja sen vakavuus riippuu verenvuodon kestosta ja voimakkuudesta.

 • yleiset verenmenetyksen oireet - paineen lasku, nopea pulssi, heikkous, huimaus, vaalea iho, pahoinvointi ja joskus löysät ulosteet - esiintyy yleensä BCC-puutteen ollessa yli 15%;
 • turvotus, vatsakipu ilman selvää paikannusta, joka säteilee peräaukkoon, reiteen sisäpinta;
 • peritoneaalisen ärsytyksen oireet (Blumberg-Shchetkina);
 • frenicus-oire (kipu palpationa sternocleidomastoid-lihaksen jalkojen välillä oikealla);
 • Kulenkampffin oire (peritoneaalisen ärsytyksen kipu ja oireet vatsan seinämän jännityksen jälkeen);
 • tylsä ​​lyömäsoittimen ääni vatsan viistoissa osissa.

Kaikki oireet viittaavat hätäavun tarpeeseen.

Kiinnitä huomiota! Kysta-paikannuspaikassa esiintyvä kivun oireyhtymä esiintyy noin muutamassa tunnissa (harvemmin - päivässä) ennen repeytymistä. Kipu on yleensä nykimistä, intensiteetti lisääntyy tulehduksen kehittymisen ja kystisen sakan seinien ohenemisen myötä. Jos menet sairaalaan tässä vaiheessa, vakavia komplikaatioita (joista vaarallisin on sepsis ja peritoniitti) voidaan välttää.

Patologiset eritteet

Välittömästi kystan repeytymisen jälkeen naisella on ei-tyypillisiä päästöjä, useimmiten verta tai veren sisältäviä raitoja. On syytä kiinnittää huomiota paitsi purkauksen johdonmukaisuuteen (siinä ei pitäisi olla verihyytymiä), vaan myös hajuun. Purkauksella, joka osoittaa, että kystan repeämä on tapahtunut, ei ole voimakasta tai epämiellyttävää hajua, se ei aiheuta kutinaa, polttamista ja muita epämiellyttäviä oireita.

On tärkeää! Jos tulehdusprosessiin liittyy myrskyn muodostuminen, purkaus voi sisältää lisäkkeitä röyhkeästä kellertävänruskeasta väristä. Se voi olla pieniä kimpuja tai paksuja raitoja, joiden haju on heikko.

Kaavamainen kuva munasarjakystasta

Myrkytyksen merkit

Kystan repeämisprosessiin liittyy aina lämpötilan nousu, joka voi nousta jopa 40 ° (harvinaisissa, erityisen vakavissa tapauksissa suurempi). Eräs tunnusominaisuus kuumetta tällä patologialla on se, että lämpötila on vakaa eikä se mene harhaan perinteisten paracetamoliin tai ibuprofeeniin perustuvien lääkkeiden kanssa.

Samalla naisella on vilunväristykset, lihasjärjestelmän heikko heikkous ja yleinen heikkeneminen hänen hyvinvoinnissaan. Hallitsematon oksentelu, vakava pahoinvointi voi ilmetä. Erittäin korkeissa lämpötiloissa esiintyy usein kouristuksia ja vapinaa, jolloin voi esiintyä tahmeaa hikiä. Juuri murtumishetkellä nainen kärsii voimakasta janoista, joka johtuu suuontelon limakalvojen kuivumisesta.

Alenna verenpainetta

Verenpaine munasarjan kystan repeämisessä laskee jopa naisilla, jotka kärsivät kroonisesta verenpaineesta. Kliinisesti tähän liittyy muita oireita, kuten:

 • sydämen sydämentykytys;
 • pulssin aleneminen;
 • patologinen ihon haju (mahdollinen syanoosin kehittyminen - ihon ja limakalvojen syanoosi, joka johtuu veren vähentyneen hemoglobiinipitoisuuden lisääntymisestä);
 • huimaus;
 • suuntautumisen rikkominen avaruudessa.

Keltainen runkokysta

On tärkeää! Vaikeissa tapauksissa (painehäviö alle 80/60 mm Hg) tajunnan menetys ja hallusinaatioiden esiintyminen ovat mahdollisia. Älä missään tapauksessa yritä korjata tilannetta itse, koska saatat tarvita elvytysryhmän apua. Ensimmäinen asia, joka tulee tehdä, kun jokin varoitusmerkki tulee, on soittaa hätätilanteessa olevalle tiimille.

Oireet ruoansulatuskanavan

Yksi tyypillisistä oireista seerumin tai röyhtäisen nesteen tunkeutumiselle vatsaonteloon on turvotuksen tunne. Vatsa muuttuu tiheäksi ja tuskalliseksi, näyttää paisutetulta pallolta. Tämä oire on vaikea diagnosoida ylipainoisilla naisilla, mutta lääkäri pystyy määrittämään vatsalihasten jännityksen palpation aikana.

Muut ruoansulatushäiriöt ovat lieviä (joskus täysin poissa), mutta joissakin tapauksissa nainen voi kokea:

 • vatsan ja nielun kiput;
 • suolistojen kaasujen käyminen;
 • akuutti ripuli.

Näitä oireita ei voida hoitaa erillään. Vain yhdessä muiden patologisten merkkien kanssa he antavat yleiskuvan olemassa olevien rikkomusten kliinisestä kuvasta.

Video - munasarjakysta on räjähtänyt. oireet

Munasarjojen kystan repeämä: ensiapu ja hoito

Rikkoutumisen hoito vain kirurgisesti. Kun diagnostiset toimenpiteet on toteutettu, lääkäri poistaa patologisen muodon ja ympäröivät kudokset erityislaitteen avulla. Tarvittaessa sukupuolielinten tai lisääntymiselinten täydellinen tai osittainen leikkaaminen on mahdollista. Toimenpiteen aikana suoritetaan vatsan tyhjennys, jolla poistetaan myrsky ja huuhtele vatsakalvo.

Kystan poistamiseksi sairaalassa voidaan käyttää kahta menetelmää: laparoskopia ja laparotomia.