Viive ja kuukautisten puuttuminen (amenorrea)

Säännöllinen kuukautiset viittaavat naisen normaaliin terveyteen, kykyyn tarttua, kantaa ja synnyttää lapselle. Siksi syklin poikkeamat tulisi keskustella lääkärin kanssa. Pitkäaikainen kuukautisten puuttuminen lääketieteessä on nimeltään amenorrea. Patologia kehittyy erilaisista syistä, jotka voidaan todeta vain lääkärin avulla.

Syyt kuukautisten puuttumiseen

Kuukautiskierto johtuu endometriumin funktionaalisen kerroksen hylkäämisestä. Tämä tapahtuu vain, jos raskautta ei ole. Pitkät viivästykset osoittavat hedelmöityksen tai lisääntymishäiriön. Kaikki viivästymistä aiheuttavat tekijät jakautuvat fysiologisiin ja patologisiin. Toisessa tapauksessa naisella on mitään lisääntymisjärjestelmän tai elinten sairauksia, ja tämä on syy mennä lääkäriin.

Fysiologiset syyt

Syklin säännöllisyys riippuu aivokuoren, aivolisäkkeen ja hypotalamuksen oikeasta toiminnasta. Täällä signaaleja tulee hormonien stimuloivista elimistä (kilpirauhasen, munasarjojen, kohdun jne.). Tämä prosessi on joskus häiriintynyt, syy tähän on nuoruus, lapsen imetys, raskaus, vaihdevuodet. Amenorrean fysiologiset syyt eivät edellytä lääkärin hoitoa.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana keho erittää valtavan määrän progesteronia, joka tukahduttaa kuukautisia aiheuttavat hormonit. Lisäksi voi olla corpus luteumin kysta, joka tuottaa progesteronia. Se ei ole vaarallista lapselle, päinvastoin, corpus luteumin puuttuminen aiheuttaa mielivaltaista aborttia.

Imetys vaikuttaa myös sykliin. Kaksi hormonia, oksitosiini ja prolaktiini, ovat vastuussa imetyksestä. Viimeinen niistä herättää maidontuotantoa ja estää ovulaatiota. Joillekin naisille viivästyminen kestää kaksi tai useampia kuukausia, kun taas toisten osalta koko imetysjakso.

Ilmasto

Climax - tärkein luonnollinen syy kuukautisten puuttumiseen. Tänä aikana on luonnollinen organismin ikääntyminen ja lisääntymistoiminnon asteittainen häviäminen. Vaihdevuodet esiintyvät yleensä 45–50-vuotiaana, minkä seurauksena kuukautiset häviävät kokonaan. Tässä tapauksessa ei tarvitse huolehtia, ikään liittyvät muutokset ovat väistämättömiä.

Patologiset syyt

Regulin patologinen puute kehittyy endokriinisen, neurologisen tai gynekologisen häiriön vuoksi. Kaikki syyt on jaettu ensisijaisiin (tosi, väärät) ja toissijaisiin.

Ensisijainen amenorrea

Ensisijaisesta amenorrheasta voidaan puhua, jos 14-vuotiaalla tytöllä ei ole kuukausittaisia ​​jaksoja, eikä murrosikäisiä sekundaarisia merkkejä ole tai ne ovat olemassa, mutta 16-vuotiaana ei ole säännöksiä. Monille nuorille sykli on epäsäännöllinen, esimerkiksi tyttö meni ensimmäisenä kuukautena, ja seuraavat eivät tule 3 kuukaudeksi - tämä ei ole ensisijainen amenorrea.

Väärä amenorrea

Patologiaan liittyy syklisiä muutoksia lisääntymiselimissä kuten tavanomaisessa kuukautiskierrossa, mutta veren purkausta ei ole. Syynä kuukautisten puuttumiseen on:

 1. Kohtelun estäminen.
 2. Emättimen likaantuminen tai synechia.
 3. Keskeytymätön helma.
 4. Kohdunkaulan kanavan fuusio.

Patologialle on tunnusomaista seuraavat oireet:

 • Sääntelyn puute;
 • Kohdun venytyksen aiheuttama vatsakipu;
 • Sekundaaristen murrosikäisten merkkien normaali kehitys;
 • Akuutti vatsa ja voimakas kipu - tämä tila edellyttää välitöntä leikkausta.

Väärän amenorrean myötä veri kerääntyy emättimeen, kohtuun ja putkiin.

Todellinen amenorrea

Jos kuukautisia ja syklisiä muutoksia ei ole, todetaan todellinen amenorrea. Patologiaan liittyy alhainen hormonien määrä ja munasarjojen hormonaalisen aktiivisuuden väheneminen. Näiden häiriöiden vuoksi endometrium ei muutu, eikä määräyksiä ole. Tärkeimmät oireet ovat lyhytkestoisuus, lasten sukuelimet, hiusten rikkoutuminen, emättimen kuivuus. Useimmiten todellinen amenorrea esiintyy kemoterapian seurauksena lapsuudessa, kromosomien poikkeavuudet ja viivästynyt menarhe.

Toissijainen amenorrea

Toissijaista amenorreaa leimaavat vähintään 6 kuukauden viiveet. Tätä ennen naisella oli säännöllinen tai epäsäännöllinen sykli. Patologia provosoi:

 1. Stressiä.
 2. Virheellinen ravitsemus.
 3. Endokriiniset tai tulehdukselliset sairaudet.
 4. Hormonaalisen intrauteriinilaitteen asennus.
 5. Suun kautta annettujen ehkäisyvalmisteiden kieltäytyminen.
 6. Aivolisäkkeen patologia synnytyksen jälkeen.

Jos kuukautiset puuttuvat pitkään negatiivisella raskaustestillä, gynekologin pitäisi heti nähdä se.

Miksi sääntelyä ei ole

Ennen kuin kuulet hälytyksen, poista raskaus, erityisesti ektooppinen, koska se on naiselle erittäin vaarallista. Kuten aiemmin mainittiin, kuukautisten pitkäaikainen puuttuminen voi johtua primaarisesta ja sekundaarisesta amenorrheasta.

Ensisijainen amenorrea

Tilanne on vaikea diagnosoida, kuten useimmiten geneettisistä häiriöistä johtuen, pidämme niitä yksityiskohtaisemmin.

Epänormaali munasarjojen ja kohdun kehittyminen

Yleensä naisilla on kohdun atresia ja emättimen puute. Patologialle on tunnusomaista lisääntymiselinten fuusio ja tukkeutuminen. Synnynnäiset poikkeavuudet johtuvat seuraavista syistä:

 • Syfilis, herpes ja muut äidin infektiot;
 • Huumeiden saanti;
 • Aliravitsemus ravinteiden puutteen tai ylimäärän kanssa;
 • Ionisoiva säteily.

Hankittu atresia kehittyy karkeiden kirurgisten toimenpiteiden tai tulehdussairauksien taustalla. Patologiaan liittyy akuutti kipu ja kohdun tunkeutuminen kertyneestä verestä. Tällaiset potilaat lähetetään välittömästi sairaalaan.

Shershevsky-Turnerin oireyhtymä

Taudin aiheuttavat kromosomaaliset poikkeamat, jotka johtuvat X-kromosomin puutteesta. Y-kromosomin läsnäolo on ominaista sekamuodolle, on myös mosaiikkityyppi.

 1. Huono hiusten kasvu.
 2. Vähäisen asteen murrosikäiset merkit.
 3. Pterygoid-kaula.
 4. Menstruation täydellinen puuttuminen eli se ei ollut olemassa.
 5. Lyhyt
 6. Pikku kohdus.
 7. Endometriumin heikko tila on liian ohut.
 8. Ovaaleilla on johdot.

Epänormaaleja geneettisiä muutoksia kehossa on vaikea korjata, joten potilaalle on tehtävä lisätutkimus ennen hoidon aloittamista.

Ensimmäisen sääntelyn viivästyminen

Pohjoismaiden tytöt kohtaavat suurimman osan ajasta pitkään. Tämä johtuu kansallisista ominaisuuksista, kehityshäiriöitä ei ole, joten ei tarvitse huolehtia. Lisäksi viive voi johtua psykologisen kehityksen viivästymisestä. Yleensä nämä tytöt kärsivät orgaanisesta aivosairaudesta.

Synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia

Kuukausi voi olla poissa hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän heikentyneen toiminnallisuuden vuoksi. Tämä johtuu lisämunuaisen kudoksen ylikasvusta ja glukokortikosteroidien liiallisesta vapautumisesta.

 • Heikentynyt vesi-suola-tasapaino
 • Ulkonäkö venytysmerkit vatsan ja lantion, ylipainoinen;
 • Vahva vartalokarvojen kasvu;
 • Lunar ovaali kasvot;
 • Lihasten heikkous;
 • Akne, kuiva iho;
 • Korkea verenpaine (verenpaine).

Hormoniset häiriöt vaikuttavat haitallisesti aineenvaihduntaan ja hiilihydraatin metaboliaan. Tästä syystä naisella on steroidi-diabeteksen oireita.

Toissijainen amenorrea

Patologian tunnistaminen ei ole vaikeaa, koska toissijainen muoto johtuu stressaavista tilanteista, jyrkästä painonpudotuksesta jne. Hoidon kannalta riittää, että määritetään amenorrhean syy ja poistetaan se, minkä jälkeen sykli tulisi normalisoida.

Stressi ja terävä painonpudotus

Pitkän stressin taustalla naisella on psykologinen amenorrea. Jatkuvan hermoston ylikuormituksen vuoksi voidaan havaita kuukautisten puuttuminen ja niiden äkillinen lopettaminen. Häiriöt johtuvat aivokuoren yksittäisestä tai pitkästä altistumisesta. Tämä voisi olla rakkaan henkilön kuolema, vankeusrangaistus, sotilaalliset toimet jne.

Nuoret naiset, jotka tavoittelevat kauneutta ja täydellistä kehoa, alkavat usein nälkälakon tai istua vähäkalorisessa ruokavaliossa. Proteiinin systemaattinen puute johtaa siihen, että hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmän toiminta on häiriintynyt. Tällaisilla naisilla diagnosoidaan emättimen ja vulvan limakalvon atrofia sekä kohdun pieneneminen, voimakas laihtuminen.

Koska aivolisäke ei vastaanota signaaleja, se lakkaa erittämästä follikkelia stimuloivaa hormonia, minkä vuoksi kuukautiset ovat kadonneet. Lisäksi jotkut sukupuolihormonit syntetisoidaan rasvakudoksen soluissa. Välikerrosten vähentäminen johtaa hormonaaliseen epätasapainoon, joka uhkaa ylimääräisiä terveysongelmia.

Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet

Jos otat COC: tä pitkään aikaan, potilaalla kehittyy hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmä ja hikirauhaset. Toisen sukupolven ehkäisyvälineiden luopumisen jälkeen esiintyy munasarjojen hyper-hidastumisoireyhtymä. Muutaman kuukauden kuluttua tulisi ilmestyä sääntelyä.

Synnytyksen jälkeinen amenorrea

Vaikea synnytys vakavalla verenvuodolla vahingoittaa aivolisäkettä, joka aiheuttaa synnytyksen jälkeistä amenorreaa (Sheehanin oireyhtymä). Verenkiertoa häiritsee, esiintyy aivolisäkkeen nekroosia.

Taudin ensisijainen muoto etenee ilman muita oireita, ankarampia vaiheita seuraa:

 1. Hiustenlähtö
 2. Sukuelinten ja rintarauhasen hypotrofia.
 3. Heikkous, muistin menetys, chilliness.
 4. Laihdutus.
 5. Imetyksen puute.

Imettävillä äideillä amenorrea voi kestää 2-3 vuotta. Oireyhtymä johtaa usein vakaviin seurauksiin, joten naisen täytyy käydä lääkärissä ja suorittaa tarvittavat tutkimukset.

Naisten lisääntymiselinten tulehdussairaudet

Sairaudet, kuten enkefaliitti, ooforiitti, salpingiitti ja aivokalvontulehdus, ovat vaikeita, mikä aiheuttaa sairastuneiden elinten tuottavan hormoneja huonosti. Samanaikaisesti amenorrea voi kestää pitkään, kunnes patologinen prosessi on täysin loppumassa.

Endokriiniset sairaudet

Jos kilpirauhasen erittämästä hormonista puuttuu, amenorrea kehittyy aivolisäkkeen eston taustalla. Tästä syystä hormonien tuotanto vähenee ja kuukautiset pysähtyvät. Diabeteksessa veressä on paljon insuliinia, jolla on valtava vaikutus munasarjojen toimintaan.

Kestävä munasarjasyndrooma

Patologiaan liittyy munasarjakudoksen herkkyys hormoneihin, joita aivolisäkkeet tuottavat. Tämä tapahtuu geneettisen poikkeavuuden vuoksi. Tavallisesti menarche tulee ajoissa, mutta 35-vuotiaana kuukautiset pysähtyvät kokonaan. Raskaus ei tapahdu usein, toisin kuin vaihdevuodet, vastustuskyky, nainen ei kärsi kuumista aaltoista ja muista vaihdevuosien oireista.

Riskitekijät

Menstruation puuttuminen johtuu tällaisista tekijöistä:

 • Kohdun limakalvon vammoja;
 • Säännöllinen stressi;
 • Aivolisäkkeen makro- ja mikronenoomit, kun hyperprolaktinemia tapahtuu, mikä estää ovulaation alkamista;
 • Ammatillinen urheilu ja fyysinen rasitus;
 • Overeating ja paasto;
 • Usein lisääntymiselinten tulehdussairaudet.

Jos johdat terveellistä elämäntapaa, käy säännöllisesti gynekologiin, hoidat syntyneitä sairauksia ja luopumaan huonoista tottumuksista, amenorreaa voidaan välttää.

diagnostiikka

Kuukautisten puute aiheuttaa monia tekijöitä, joten diagnostiset toimenpiteet ovat laajat. Gynekologin toimistossa asiantuntija tutkii ja haastattelee naista ja lähettää hänet tarvittaviin tutkimuksiin. Mitkä testit menevät ilman kuukautisia, lääkäri sanoo. Seuraavassa tarkastellaan amenorrhean tärkeimpiä tutkimusmenetelmiä.

Raskaustesti

Ensimmäinen asia, jota nainen tarvitsee, on raskaustesti. Nykyaikaiset testit ovat herkkiä hCG: n hormonille, jota tuotetaan aktiivisesti lannoituksen aikana. Testiliuska kastetaan virtsakuppiin ja odottaa tulosta.

prolaktiini

Lisääntynyt määrä prolaktiinia vaikuttaa haitallisesti munasarjojen ovulaatiofunktioon, joten potilaan on luovutettava aamun verinäyte laskimosta tämän hormonin tason määrittämiseksi. Normaali - 23 ng / ml.

Progesteronin testi

Menettely on välttämätön gonadien hormonaalisen aktiivisuuden ja veren ulosvirtauksen määrittämiseksi. Testi katsotaan positiiviseksi, jos verenvuotoa esiintyy 7 päivän kuluessa progesteronin ottamisen yhteydessä. Tämä osoittaa munasarjojen, kohtuun ja normaaliin verenkiertoon.

Lantion elinten ultraääni

Ultraääni suoritetaan emättimen tai vatsan läpi. Menettely on tarpeen sisäisten elinten visualisoimiseksi, niiden koon, kunnon arvioimiseksi ja patologisten muutosten läsnäolon määrittämiseksi.

Turkin satulan röntgen

Kallon röntgenografia on tarpeen aivolisäkkeen patologioiden havaitsemiseksi. Menettelyn aikana näet hyvin turkkilaisen satulan, jossa aivolisäke sijaitsee.

Endometriumin diagnoosi

Menettelyssä käytetään ultraääniä tai hysteroskooppia. Lääkäri arvioi endometriumin paksuutta, rakennetta ja läsnäoloa syklin vaiheen mukaan.

CT ja MRI

Diagnostiikan avulla voit tarkasti nähdä lisääntymiselinten ja aivojen rakenteen. Lääkäri tarkastelee aivolisäkkeen ja hypotalamuksen muutoksia tällä alueella.

terapia

Hoito valitaan riippuen patologian muodosta ja amenorrean kehittymisen syystä. Lääkäreiden tehtävänä on palauttaa potilaan lisääntymistoiminto ja normalisoida kuukautiskierto. Yleisimmin käytetty hoito on:

 1. Antibakteeristen lääkkeiden ottaminen tulehdusta varten.
 2. Hormonikorvaushoito.
 3. Sokerin ja kilpirauhashormonien normalisointi.
 4. Toiminnot, joissa kehityksessä on poikkeavuuksia.
 5. Painon vakauttaminen.
 6. Lääkkeiden käyttö prolaktiinin määrän vähentämiseksi.
 7. Kirurginen interventio aivolisäkkeen kasvainten läsnä ollessa.

Joissakin tapauksissa ilmoitetaan homeopaattisia lääkkeitä. Ne palauttavat hypotalamuksen ja aivolisäkkeen välisen yhteyden ja normalisoivat kuukautiset. Nainen hyötyisi juoma-aineista, vitamiineista tai rauhoittavista aineista.

Jos hoito ei anna positiivisia tuloksia, se tarkoittaa, että valittu hoito on valittu. Potilaan on kiireesti tutustuttava lääkäriin, joka tarkistaa diagnoosin ja määrää uuden hoidon.

Miksi ei ole kuukausia pitkään aikaan

Normaali kuukausittainen jakso on 27–32 päivää. Pitkäaikainen kuukautisten puuttuminen on hälyttävä oire, joka tarvitsee huomiota. Tällainen ilmiö ilmaisee usein gynekologisen sairauden tai terveydelle vaarallisen patologian.

Hieman kuukautiskierrosta

Kuukauden syklin päätehtävä on lisääntyminen. Terve nainen kohtaa verinen emättimen eritteitä joka kuukausi, jota ei voi olla poissa ilman syytä.

Kun vaihdevuodet, jotka tapahtuvat 45 vuoden kuluttua, ei ole kuukautisia. Mutta jos on mahdollista jäljentää 12–45-vuotiaana, heidän läsnäolo on pakollinen. Kuukautisten puute voi olla merkki vakavan sairauden kehittymisestä, joka voi johtaa hedelmättömyyteen.

Pitkäaikainen purkautuminen johtaa usein amenorrea-oireiden kehittymiseen, jotka voivat olla:

 • ensisijainen - naisella ei ollut koskaan aikaa;
 • toissijainen - kuukautiset poissa useista sykleistä.

Vakaa sykli on lisääntymisterveyden pääindikaattori. Kaikki sen rikkomukset aiheuttavat munan hedelmöittämiseen liittyviä vaikeuksia. Menstruatioprosessi edustaa kohdun limakalvon hajoamista (hylkäämistä). Tällä hetkellä on follikkelin repeämä, joka aiheuttaa epämiellyttäviä tunteita. Kohdun limakalvo on rikki. Kuitenkin kuukautisten päättymisen jälkeen munasarjassa kypsyy uusi follikkeli - sykli jatkuu.

Kuukausittaisen purkauksen puuttuminen kuukautiskierron aikana vaatii erityistä huomiota.

Syyt kuukautisten puuttumiseen

Kaikki epäsäännölliset kuukautiset ovat vakava ongelma. Syyt kuukautisten puuttumiseen (amenorrea) voivat liittyä sekä naispuolisen kehon fysiologisiin ominaisuuksiin että vaarallisiin patologioihin.

Amenorreaa aiheuttavat tekijät:

 1. Endokriinisen järjestelmän toimintahäiriö. Kun kilpirauhashormonit tuotetaan riittämättömässä määrin, kuukautiset voivat olla poissa pitkään.
 2. Raskaus. Ei ole mikään salaisuus, että raskauden aikana ei ole aikoja. Tämä on ainoa syy, joka selittää tämän ilmiön esiintymisen terveessä naisessa. Vahvistaaksesi tai kumottavan käsityksen, on suositeltavaa käyttää erityistä testiä.
 3. Huipentuma. Vaihdevuodet esiintyvät yleensä 45 vuoden kuluttua. Lisääntymistoiminto häviää sekä kuukausittain vaihdevuosien aikana. Tässä tapauksessa kuukautisten puuttuminen on fysiologinen normi, mikä tarkoittaa, ettei jännitystä ole syytä.
 4. Aivolisäkkeen häiriöt. Tuumorin läsnäolo yhdessä aivokuoren keskipisteistä aiheuttaa kuukautiskierron epäonnistumisen, minkä seurauksena ei ole pitkään purkautumista.
 5. Munasarjojen toimintahäiriö. Munasarjojen toimintahäiriöt voivat liittyä hormonaalisiin häiriöihin. Johtuen kohdun ja munasarjojen toimintahäiriöstä koko syklin ajan, vatsakipu on voimakas vetovoima.
 6. Oraalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö. Joidenkin ehkäisyvalmisteiden hyväksyminen aiheuttaa hormonaalista vajaatoimintaa, jonka seurauksena kuukautiset eivät ehkä ole pitkään.
 7. Bulimia ja anoreksia. Taudit, jotka liittyvät voimakkaaseen painoluokan muutokseen. Niihin liittyy usein vastuuvapauden puute. Tässä tapauksessa tämä ilmiö on organismin puolustava reaktio, koska veren menetys tällaisissa patologioissa, mukaan lukien kuukautiset, on hengenvaarallinen.
 8. Sukupuolitaudit. Jotkut sukupuolitautit aiheuttavat kuukautisten puuttumista.
 9. Alkoholin ja huumeiden väärinkäyttö. Nainen, joka käyttää säännöllisesti huumeita ja alkoholia, kuukautiset voivat olla poissa pitkään. Tosiasia on, että huonoilla tavoilla on tuhoisa vaikutus lisääntymisjärjestelmään.
 10. Emotionaalinen stressi, stressi. Hermostuneita iskuja, joita testataan säännöllisesti, aiheuttavat epäonnistumisia sisäelinten järjestelmien, kuten sukupuolen, toiminnassa. Hänen työnsä häiriöiden seurauksena on olemassa kuukautisten puute.

Kun otat yhteyttä lääkäriin

Kuukautisten puute ei aina ole syy paniikkiin. Jos tämä ilmiö aiheutti raskauden tai stressin kaltaisia ​​tekijöitä, se ei aiheuta epämiellyttäviä seurauksia. Mutta jos kuukautisten pitkäaikainen puuttuminen johtuu sukuelinten tartunnasta tai taudin kehittymisestä, nainen tarvitsee hoitoa.

Joten sinun pitäisi olla huolissaan, jos kuukausittaisten jaksojen välissä esiintyvä amenorrea liittyy seuraaviin oireisiin:

 1. Lihasten heikkous.
 2. Ihon ihottumat.
 3. Ulkonäkö pakarat ja vatsan venytysmerkit.
 4. Kuiva iho.
 5. Lisääntynyt verenpaine.
 6. Jyrkkä painonmuutosluokka.
 7. Lämpötilan nousu.
 8. Ihottuma hiukset.
 9. Väsymys.
 10. Usein huimaus.
 11. Unettomuus.
 12. Säännölliset mielialan vaihtelut.
 13. Cramping vatsakipu.
 14. Heikkous ja epäpätevyys.
 15. Epämukavuutta tuntui kehon eri osissa.

Näiden varoitusmerkkien läsnäolo on syy konsultointiin gynekologiassa.

Mitä tehdä, jos kuukausittain

Amenorrean vaikutusten ehkäisemiseksi sinun tulee seurata säännöllisesti kuukautiskiertoa. Geneettisen taudin läsnä ollessa on tarpeen tehdä diagnostisia toimia. Mutta jos kuukautisten puuttumisen syyt eivät liity patologisiin tekijöihin, vierailu gynekologiin ei ole tarpeen. Riittävät muutokset elintapoihin - ja kuukausittainen sykli vakautuu.

Kuukautisten puuttuminen, joka aiheutui gynekologisista sairauksista tai hormonihäiriöistä, vaatii diagnoosia. Laboratoriotutkimus sisältää:

 • biopsian menettely - tarvitaan endometriumin tilan tarkistamiseksi;
 • virtsa ja verikokeet;
 • turkkilaisen satulan röntgen;
 • karyotyypitys (geneettinen tutkimus);
 • tomografiaan;
 • Lisämunuaisen ja lantion elinten ultraääni;
 • veren biokemia.

Amenorrean hoito alkaa vasta, kun gynekologi tekee oikean diagnoosin. Joissakin tapauksissa sinun on myös kuultava endokrinologia tai genetiikkaa.

Tämän ongelman välttämiseksi suositellaan säännöllistä gynekologista tutkimusta.

Miksi tytöillä ja naisilla ei ehkä ole aikaa

Säännöllinen kuukautiset ovat merkki naisten kehon terveydestä, joka osoittaa, että nainen on valmis ja kykenevä suunnittelemaan, raskauteen, synnytykseen. Siksi kuukautisten puuttuminen on aina hälyttävä oire. Pitkäaikaisia ​​(6 kuukautta tai enemmän) kuukautisten puuttumista kutsutaan amenorreaksi. Sen esiintymiseen on monia syitä, joten on tärkeää kuulla lääkäriä ajoissa, jotta voidaan määrittää amenorrhean syy ja aloittaa tarvittava hoito.

Syyt kuukautisten puuttumiseen

Kaikki kuukautisten puuttumisen syyt on jaettu kahteen ryhmään: fysiologiset (lisääntymisjärjestelmän luonnolliset tilat) ja patologiset (lisääntymisalueen tai muiden elinten sairauden vuoksi).

Fysiologiset syyt

Kuukautiskierron säätelyn perustana on hierarkkinen prosessinohjausjärjestelmä. Keskeinen yhteys on aivokuoren, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen, joka vastaanottaa signaaleja perifeerisestä yhteydestä - munasarjat ja muut kohdemuodot sukupuolihormoneille (lisämunuaiset, kilpirauhasen, kohdun, maitorauhaset).

raskaus

Raskauden aikana progesteroni vapautuu aktiivisesti. Sillä on tukahduttava vaikutus kuukautiskierron laukaisevien hormonien tuotantoon.

imetys

Prolaktiini ja oksitosiini ovat kaksi pääasiallista laktaatiohormonia. Prolaktiini edistää maitotuotantoa, se erottuu aivolisäkkeestä. Hänellä on merkittävä rooli ovulaation estämisessä. Joku ei ole säännöllisesti kuukausittain 2 kuukautta tai hieman enemmän, ja jotkut naiset ja koko ruokinta-aika.

vaihdevuodet

Ilmasto-aika tapahtuu jokaisen naisen elämässä. Tämä on normaali ikääntymisen luonnollinen vaihe. Tällaisessa jaksossa esiintyy lisääntymistoimintojen sukupuuttoa ja sen seurauksena gonadin aktiivisuutta vähennetään vähitellen täydelliseksi sukupuuttoon. Tämä prosessi aiheuttaa amenorreaa vaihdevuosien jälkeen.

Patologiset syyt

Amenorrean patologiset syyt ovat lukuisia. Ne on jaettu ensisijaisiin ja toissijaisiin. Ensisijaiset syyt voivat olla totta ja vääriä.

Ensisijainen amenorrea

Ensisijaista amenorreaa pidetään silloin, kun kuukautisia ei tapahdu 14-vuotiailla tytöillä, joilla ei ole toissijaisia ​​seksuaalisia ominaisuuksia: rintarauhasen kehittyminen, naisen tyypin ja vartalokarvojen ominaisuudet. Tai toissijaisia ​​merkkejä kehitetään, mutta 16-vuotiaille tytöille ei ole aikoja.

On tarpeen ottaa huomioon, että nuorilla sykli voi olla epäsäännöllinen.

Tässä tapauksessa havaitaan esimerkiksi seuraava kuva: kuukausittain ei ole kuukaudessa 3 kuukautta menarsin alkamisen jälkeen (ensimmäinen kuukautiset). Kuvattu tilanne ei ole ensisijainen amenorrea.

Väärä amenorrea

Samaan aikaan lisääntymisjärjestelmän elimissä esiintyy syklisiä muutoksia, jotka ovat ominaista normaalille syklille, mutta emättimestä ei tule veren purkautumista. Syyt tähän ovat seuraavat:

 • emättimen fuusio tai synechia;
 • kohdunkaulan kanavan fuusio;
 • jatkuva imevä;
 • kohdun tukkeutuminen.

Väärän amenorrean oireet ovat seuraavat:

 • sykliset vatsakipu vatsaontelossa, jotka johtuvat kohdun venymisestä verellä;
 • kuukautisten puute;
 • suuria määriä verta, kiireellinen kirurginen tila syntyy - terävä vatsa, jolla on voimakas kipu;
 • sekundaaristen seksuaalisten ominaisuuksien normaali kehitys;
 • luonteenomaisia ​​näkyviä ominaisuuksia gynekologisen tutkimuksen aikana.

Todellinen amenorrea

Todellisilla amenorrhealla ei esiinny kehon lisääntymisjärjestelmän syklisiä muutoksia. Aivojen, sukuelinten ja kohdun välinen sääntelyyhteys on rikki. Tärkeimmät syyt voivat olla tällaisia ​​tiloja ja prosesseja:

 • kromosomaaliset poikkeavuudet;
 • synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia;
 • viivyttää menarheja;
 • kohdun ja / tai munasarjojen epänormaali kehitys;
 • kemoterapia ja / tai sädehoito lapsilla;
 • kohdun ja / tai munasarjojen poistaminen lapsuudessa (esimerkiksi vamman vuoksi).

Todellisen amenorrean tärkeimmät oireet:

 • toissijaisten seksuaalisten ominaisuuksien puute;
 • lyhytkasvuinen;
 • kromosomipatologian spesifisen oireyhtymän ominaisuudet;
 • lapsen sukuelimet;
 • kuiva emättimen limakalvo;
 • hiusherkkyys.

Toissijainen amenorrea

Tämäntyyppisellä kuukautiskierroksella ei ole kuusi kuukautta tai kauemmin, mutta aikaisemmin nainen oli säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Tärkeimmät syyt sekundäärisen amenorrean herättämiseen voivat olla tällaisia:

 • erilaisia ​​jännityksiä;
 • syömishäiriöt;
 • suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden peruuttaminen;
 • aivolisäkkeen synnytyksen jälkeinen patologia;
 • endokriininen patologia;
 • lisääntymisjärjestelmän tulehdussairaudet.

Miksi pitkä aika ei ole kuukausittain

Pitkäaikainen kuukautisten puuttuminen voi, kuten edellä mainittiin, olla ensisijainen tai toissijainen.

Ensisijainen amenorrea

Ensisijaista amenorreaa on vaikea korjata, koska se johtuu useimmiten geneettisistä muutoksista.

Turnerin oireyhtymä

Turner Shershevskyn oireyhtymä viittaa kromosomiryhmän poikkeavuuksiin. Taudin muotoja on kolme. Samaan aikaan useimmissa tapauksissa puuttuu toinen X-kromosomi, Y-kromosomi voi olla läsnä sekamuodossa, ja on myös mosaiikkityyppinen patologia.

Taudin ominaispiirteet ovat tällaisia ​​merkkejä:

 • sukupuolielinten alikehittyminen;
 • lyhytkasvuinen;
 • pterygoid-kaula;
 • matala hiusten kasvu;
 • kuukausittaisia ​​jaksoja ei ollut;
 • toissijaiset seksuaaliset ominaisuudet ovat lieviä;
 • munasarjat johtojen muodossa, kohtu on pieni, endometrium on ohut.

Epänormaali kohdun ja munasarjojen kehitys

Yleisin kehityshäiriö on kohdun atresia yhdistettynä emättimen puuttumiseen. Samalla on munasarjoja, ja siten sekundaariset seksuaaliset ominaisuudet kehittyvät iän mukaan.

Viivästysvalikko

Ensimmäisen kuukautiskierron alkamisen viivästyminen voi olla pohjoisten kansojen tyttöjen joukossa. Tämä on perustuslaillinen kansallinen piirre. Kehitys ei kärsi, ja siksi kuukautisten pitkäaikaista puuttumista ei käsitellä tässä tapauksessa. Lisäksi menarsin viivästyminen voi ilmetä mielenterveyden heikkenemisen seurauksena tytöissä, joilla on orgaaninen aivopatologia.

Synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia

Tämän patologian myötä ilmenee lisämunuaisen kudoksen kasvua, liiallista glukokortikosteroidien muodostumista, jotka vaikuttavat painavasti hypotalamuksen ja aivolisäkkeen järjestelmään. Taudille on ominaista seuraavat ominaisuudet:

 • todellisen luonteen kuukautisten puute;
 • lihavuus;
 • venytysmerkit lonkat, vatsa;
 • kuun kasvot;
 • ylipainoinen mies;
 • korkea verenpaine;
 • vesisuolan aineenvaihduntaa.

Toissijainen amenorrea

On paljon helpompaa selviytyä sekundaarisesta amenorrheasta. On tarpeen selvittää, miksi kuukautisten lopettaminen on aiheuttanut, poistettava se ja sykli palautuu.

stressi

Erilaiset stressaavat olosuhteet, olipa kyseessä sitten yksittäinen altistuminen (rakkaan henkilön kuolema) tai pysyvä masennus, rikkovat kuukautiskierron säätelyn keskeistä linkkiä. Aivokuoresta hypotalamuksen impulssit lakkaavat virtaamasta, ja kuukautiset viivästyvät.

Dramaattinen laihtuminen

Tiukka ruokavalio, joka aiheuttaa terävän painonpudotuksen ja erilaisten aineiden puutteen, hidastaa hypotalamuksen hormonien vapautumista asteittain. Tästä syystä aivolisäke ei vastaanota signaaleja follikkelia stimuloivan hormonin muodostumista varten.

Lisäksi älä unohda, että rasvakudoksen soluissa on osittain sukupuolihormonien synteesi. Lipidikerroksen väheneminen voi siis johtaa hormonaaliseen epäonnistumiseen.

Synnytyksen jälkeinen amenorrea

Amenorrea synnytyksen jälkeen voi tapahtua aivolisäkkeen vaurioitumisen jälkeen vaikean synnytyksen jälkeen, johon liittyy massiivinen verenvuoto. Verenkiertohäiriöiden vuoksi esiintyy aivolisäkkeen nekroosia. Elimistövahinkojen asteesta riippuen ei ole vain kuukautisten puuttumista vaan myös muita oireita:

 • hiustenlähtö;
 • laihtuminen;
 • muistin menetys;
 • heikkous ja chilliness;
 • rintarauhasen ja sukupuolielinten aliravitsemus.

Suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden peruuttaminen

Toisen sukupolven suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden poistamisen jälkeen esiintyy munasarjojen hyper-inhibition oireyhtymä. Samanaikaisesti COC: ien pitkäaikaisen käytön taustalla kehittyy jatkuva hypotalamuksen ja aivolisäkkeen rakenteen ja sukupuolirauhasen inhibitio. Muutaman kuukauden kuluttua kuukautiset toipuvat itsenäisesti.

Endokriininen patologia

Jos kilpirauhashormonit ovat liiallisia tai puutteellisia, pääasiallinen syy amenorrheaan kuuluu aivolisäkkeen tukahduttamiseen ja sen seurauksena hormonituotannon vähenemiseen. Diabeteksessa ylimääräinen veren insuliini vaikuttaa ylivoimaisesti munasarjoihin.

Lisääntymisjärjestelmän tulehdussairaudet

Kun salpingiitti, ooforiitti, aivokalvontulehdus ja enkefaliitti johtuvat voimakkaasta tulehdusprosessista, se heikentää vaikuttavien elinten hormonitoimintaa. Amenorrea voi kestää pitkään, kunnes patologinen prosessi on kokonaan loppunut.

Kestävä munasarjasyndrooma

Tässä tapauksessa munasarjakudos muuttuu herkäksi aivolisäkkeen hormoneille. Syy voi olla geneettinen poikkeavuus. Ensimmäiset naisten kuukautiset tulevat ajoissa, vähitellen he tulevat harvemmin, ja 35-vuotiaiksi he pysähtyvät kokonaan. Raskaus tapahtuu hyvin harvoin. Toisin kuin varhaisessa vaihdevuodessa (jopa 40 vuotta), vastustuskyvyllä ei ole kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien ilmenemismuotoja.

Riskitekijät

Amenorreaan riskitekijät voivat olla sellaisia:

 • stressi;
 • liiallinen liikunta (erityisesti ammattilaisurheilijat);
 • syömishäiriöt (paasto ja ylikuumeneminen);
 • sukupuolielinten usein esiintyvät tulehdussairaudet;
 • aivolisäkkeen mikro- ja makroadenomit (joissa on hyperprolaktinemiaa, joka estää ovulaation);
 • usein trauma sukupuolielinten limakalvolle aborttien aikana, diagnostinen kuretti.

diagnostiikka

Koska kuukautisten puuttumisen syyt ovat moninaiset, niiden diagnostinen haku on melko laaja. Kun potilas vierailee gynekologissa, tehdään ensin perusteellinen kysely provosoivan tekijän tunnistamiseksi. Sitten esitetään yleinen tarkastelu ja tarkastus gynekologisesta tuolista. Lisäksi käytetään muita diagnostisia menetelmiä.

Raskaustesti

Kun kuukauden viive yli viikon on suoritettava yksinkertainen raskaustesti. Raskauden aikana muodostuu hCG-hormoni (ihmisen koriongonadotropiini), joka määritetään laskemalla koeliuska virtsan säiliöön. Testi on informatiivinen ja herkkä.

prolaktiini

Kuten tiedetään, prolaktiinin kohonnut taso estää munasarjojen ovulaatiofunktiota. Sen tason määrittämiseksi suoritetaan aamun laskimoverinäytteitä. Tavallisesti prolaktiinipitoisuus ei saa ylittää 23 ng / ml.

Progesteronin testi

Sen käyttöön käytetään gestageeniä (progesteronia). Tällaisen näytteen avulla määritetään gonadien hormonaalinen aktiivisuus ja veren ulosvirtauksen mahdollisuus. Testi on positiivinen verenvuodolle, joka tapahtui viikon aikana progesteronin käytön aikana. Tämä vahvistaa kohdun, munasarjojen ja vapaan veren virtauksen.

Lantion elinten ultraääni

Se voidaan suorittaa sekä vatsan kautta (vatsan kautta) että transvaginaalisesti (lisäämällä erityisanturi emättimeen). Ultraäänen avulla voit visualisoida sisäiset sukupuolielimet ja arvioida niiden tilaa, kokoa, määrittää, onko poissaoloja tai esiintyy patologisia muutoksia.

Turkin satulan röntgen

Toteutetaan pääkallon yleinen radiografia, ja turkkilainen satula, jossa aivolisäke sijaitsee, on selvästi näkyvissä. Muutokset tässä rakenteessa voivat viitata aivolisäkkeen patologiaan.

Endometriumin arviointi

Se suoritetaan ultraäänellä tai hysteroskoopilla. Sen läsnäolo, rakenne, paksuus arvioidaan kuukautiskierron vaiheen mukaan.

Laskettu ja magneettikuvaus

Tämä diagnostiikkamenetelmä mahdollistaa sukupuolielinten ja aivojen rakenteen tarkan kuvaamisen, mukaan lukien hypotalamuksen ja aivolisäkkeen.

hoito

Amenorrean hoidon tarkoituksena on palauttaa naisen lisääntymiskyky tai kuukautiskierron ulkonäkö ja säätely. Syy mukaan hoito voi olla seuraavia tyyppejä:

 • hormonikorvaushoito (estrogeenin käyttö);
 • kehon painon stabilointi;
 • kirurginen korjaus kehityshäiriöille;
 • sellaisten lääkkeiden käyttö, jotka vähentävät prolaktiinitasoa veressä;
 • aivolisäkkeen kasvainten leikkaus;
 • kilpirauhashormonien stabilointi, verensokeri;
 • antimikrobinen hoito tulehdusprosesseissa.

Vastaa kysymykseen: miksi pitkään ei ole aikaa, auttaa gynekologia. Vain hyvin hoidettu tutkimus ja riittävä oikea-aikainen hoito auttavat naista tai tyttöä palauttamaan lisääntymisfunktion.