Miten fysioterapiaa käytetään gynekologiassa

Fysioterapia on hoito, joka ei perustu kemiaan (huumeisiin), vaan fysiikkaan. Potilaan tilan parantamiseksi ja sairauksien torjumiseksi käytetään lämmön, valon, ultraäänen, magneettikentän, sähkövirran ja muiden fyysisten tekijöiden voimia.

Miksi fysioterapia on tärkeä?

Sekä potilaat että lääkärit jättävät fysioterapian usein huomiotta. Sen visuaalinen ja välitön vaikutus ei ole näkyvissä, ja on liian työlästä kävellä klinikalle 10–15 vuorokauden kuluessa klinikan hoitoon. Käsi sydämessä, ihmiset usein liian laiska osallistua menettelyyn ja viettää arvokasta aikaa heille, jotka voidaan viettää kotona televisiota tai tietokonetta katsellen.

Haluaisin kiistää tämän ennakkoluulon, koska fysioterapia gynekologiassa on välttämätöntä, sen tulokset voivat selviytyä niistä ongelmista, jotka eivät ole kalliita lääkkeitä.

Fysioterapia kykenee parantamaan syvästi piilotettuja patologioita, kuten laajoja tarttuvuuksia lantion elimissä, amenorreaa, anovulaatiota tai kehittyneitä kroonisia tulehduksia.

Gynekologiassa fysioterapeuttiset menettelyt voivat joissakin tapauksissa korvata kirurgiset toimenpiteet, lääkehoito, terapeuttiset harjoitukset tai hieronta.

Vaikka menettelyt eivät voi korvata jonkin edellä mainitun hoitomenetelmän nimeämistä, ne voivat täydentää ja parantaa merkittävästi vaikutusta.

Milloin fysioterapiaa tarvitaan?

Aloitetaan melko vaikuttavalla luettelolla olosuhteista, joissa tällaiset menettelyt on osoitettu gynekologiassa:

 1. Kuukautiskierron häiriöt;
 2. Ovulaation tai sen väärinkäytön puute;
 3. Krooninen kohtuun tulehdus tai sen lisäykset;
 4. Liimat, putkien tukkeutuminen;
 5. Kipu-oireyhtymä;
 6. Mastopatia ja muut rintarauhasen ongelmat;
 7. IVF-protokollan valmistelu ja normaali raskaus;
 8. Nälkien sairaudet ja tulehdukset lantion alueella;
 9. Kohdun hypoplasia, sukupuolielinten kehittymisen häiriöt;
 10. Urologiset sairaudet;
 11. Minkä tahansa sukupuolielimissä tapahtuneen toiminnan jälkeen;

Pysykäämme viimeiseen kohtaan. Ehdottomasti jokainen leikkaus sukupuolielimissä, jopa pienin (kuten puhdistus tai abortti) voi johtaa tarttuvuuden muodostumiseen.

Fysioterapian nimittäminen leikkauksen jälkeen on ehdottoman välttämätöntä, koska ne eivät ainoastaan ​​nopeuta paranemista ja paranemista, vaan myös vähentävät epämiellyttävien seurausten ja hedelmättömyyden riskiä tulevaisuudessa.

Mitä menettelyt ovat?

Gynekologisten sairauksien hoidossa fysioterapian menetelmät on jaettu kolmeen yleiseen ryhmään:

 1. Keinotekoinen tai laitteistomenetelmä. Tähän sisältyvät erilaiset välineet ja laitteet. Seuraavia fyysisiä tekijöitä käytetään vaikuttavina keinoina:
  • eri jännitteen sähkövirta (UHF, elektroforeesi jne.);
  • magneettikenttä;
  • valo (ultraviolettisäteily);
  • ultraääni;
  • lasersäteily;
  • otsoniterapia;
  • tyhjiö (tyhjiöhieronta);
 2. Luonnolliset (luonnolliset) tekijät - muta, vedenkäsittelyt.
  Terapeuttinen muta on arvokasta hyötyä liimojen, lantion elinten tulehdusten ja muiden patologioiden torjunnassa. Fysioterapiassa niitä käytetään yhdessä laitteistomenetelmän kanssa (esimerkiksi elektroforeesi mutan kanssa) ja kääreinä, mutakylpyinä ja tamponeina lääketieteelliseen mutaan. Hoitovettä käytetään gynekologisten ongelmien hoidossa sen kemiallisen koostumuksen näkökulmasta (kylpy, douching, nieleminen). Niissä hyödynnetään myös veden mekaanisia ominaisuuksia vesihieronta-, Charcot-suihkussa ja tuulettimen muotoisessa suihkussa. Veden lämpöominaisuuksia käytetään kontrasti- tai lämpenevissä suihkussa ja kylpyissä, jotka aktivoivat sisäelinten työtä.
 3. Gynekologinen hieronta ja erikoisharjoitukset koskevat myös fysioterapiaa. Hieronta on tarkoitettu laajalle tarttumiselle, putken tukkeutumiselle ja kohdun patologioille. Hierontaa tekee vain gynekologi, menettelyjen lukumäärä määritetään potilaan diagnoosin perusteella Harjoitukset tekee potilas itse, tämä osa harjoituksen hoito on yleensä osoitettu kirurgisten toimenpiteiden jälkeen menetelmänä estää tarttuvuutta tai parantaa verenkiertoa pienessä lantion.

Plussat ja haitat

Fysioterapian etuja ovat seuraavat kohdat:

 • Edulliset kustannukset. Useimmat menettelyt ovat saatavilla myös tavallisimmissa klinikoissa ja maksavat pelkästään pennejä. Hoitavan lääkärin suuntaan menettelyt ovat useimmiten täysin ilmaisia. Saatat joutua ostamaan aktiivisia ainesosia, jotka tuodaan kehoon fysioterapian avulla (geelit, voiteet, terapeuttinen muta, ampullit). Mutta kaikki nämä työkalut ovat halpoja.
 • Ei haittavaikutuksia. Menetelmät, joissa käytetään virtaa tai magneettikenttää, voivat ja voivat olla vain vähän vaikutusta viereisiin elimiin, mutta se on todennäköisesti positiivinen. Ja jos verrataan sellaisiin lääkkeisiin, jotka vaikuttavat paitsi gynekologiaan, vaan myös asettavat maksan, munuaiset, ruoansulatuskanavan ja Jumala tietää, mitä muuta, fyysiset toimenpiteet ovat täysin vaarattomia.
 • Korkea hyötysuhde ja yleiset edut keholle. Fysioterapian hyödyt on toistuvasti todistettu kaikissa maailman maissa. Saatat tuntea, että kun olette 15 minuuttia makaa sohvalla, jossa on levyt vatsaan, et tunne mitään muutoksia kehossa. Mutta usko tuhansia tutkimuksia ja arvioita tyytyväisistä potilaista - menettelyjen vaikutus on ja erittäin merkittävä. Se ilmenee vain täydellisen hoidon jälkeen, ja se voidaan huomata lääkärin toistuvan tutkinnan jälkeen, eikä "silmällä".
 • Fysioterapia vähentää taudin hoidon kestoa, tehostaa minkä tahansa lääkkeen terapeuttista vaikutusta ja vähentää niiden annostusta, nopeuttaa paranemisprosessia ja kudoksen regeneroitumista leikkauksen jälkeen, estää siirtymisen taudin akuutista tilasta krooniseen, joka on paljon vaikeampi hoitaa. Voit parantaa lääkkeitä osallistumatta menettelyihin, mutta heidän kanssaan hoito tapahtuu paljon nopeammin, tehokkaammin ja vähäisin seurauksin.
 • Fysioterapia on ehdottoman välttämätöntä gynekologiassa. Krooniset krooniset tulehdukset, lisääntymiselinten häiriöt, munasarjojen toimintahäiriöt, krooninen lantion kipu-oireyhtymä, putkien ja muiden elinten vaurioituminen tarttumisilla eivät reagoi hyvin lääkehoitoon. Mutta menettelyt, erityisesti yhdessä huumeiden kanssa, tekevät ihmeitä tällä alalla.

Fysioterapian haittapuoli on niin vähäistä, että niitä on jopa vaikea löytää. Ainoa asia, jota voidaan pitää haittana, on tarve käydä klinikalla tai sairaalassa menettelyjen suorittamiseksi. On yksi asia, jos naiselle määrätään fysioterapia leikkauksen jälkeen ja hän voi osallistua menettelyyn sairaalassa tai sairaalassa. Mutta työssäkäyvien naisten on vaikeaa löytää aikaa ja halua mennä klinikalle. Useimpien toimenpiteiden jälkeen suositellaan istumaan tai makaamaan sohvalla 15–20 minuuttia ennen kuin lähdet ulos. Tämä suositus on erityisen tärkeä kylmän kauden aikana.

Gynekologit määräävät useimmiten fysioterapiaa kroonista tulehdusta sairastaville potilaille, jotka johtavat lantion tarttuvuuteen tai niille, joille on jo diagnosoitu tarttuva tauti. On syytä muistaa, että munanjohtimien tarttuvuus on yksi yleisimmistä lapsettomuuden syistä. Suurimmalla osalla potilaista ne näkyvät juuri alitulehdettujen tulehdusten seurauksena, kun taas fysioterapia tulehduksen aikana voi minimoida tarttumisriskin.

Siksi kannattaa miettiä tulevaisuutta ja päättää: onko syytä uhrata tunti aikaa noin 10 päivän ajaksi, jotta voisit ajatella ja kantaa lasta ilman ongelmia?

Ultraäänihoito gynekologiassa

Fysioterapia gynekologiassa sekä lääkehoito valitaan yksilöllisesti henkilön ja hänen sairautensa monien ominaisuuksien mukaan. Fysioterapia on hyvä, koska se auttaa ja täydentää sellaisten tilojen hoitoa, jotka eivät aina vastaa hyvin perinteiseen hoitoon:

-krooninen tulehdusta ja kohtia,

-valmistelu IVF: lle ja raskaudelle yleensä, t

-kohdun hypoplasia ja sukuelinten infantilismi, t

-kuukautisten häiriöt,

-kunto toiminnan jälkeen

Fysioterapia on tehokas menetelmä kohdun kroonisen tulehduksen hoitoon ja lantion tarttuvuuteen. Se ei poista tarttuvuutta, mutta pehmenemällä se vähentää oireita: kipua, elimien häiriöitä, ummetusta.

Menetelmien valinta

Lukuisat tekniikat voivat olla ontelon ulkopuolella, ts. ihon tietyille alueille (fysioterapialaitteiden elementit sijoitetaan vatsan alapuolelle) tai intrakavitaarisiksi (laitteiden elementit sijoitetaan kosteuteen tai peräsuoleen). Joskus ne yhdistetään toisiinsa. Intrakavitaariset tekniikat gynekologiassa ovat pääsääntöisesti tehokkaampia kuin ekstracavitary-menettelyt.

Gynekologisissa sairauksissa on tärkeä tehtävä kuukautiskierron valinnassa fysioterapian aloittamiseksi. Menettelyjen alkuvaiheessa sattumalta preovulointijaksoon (kuukautiskierron 10-12. Päivä) tai ovulaatioon, kuukautiskierron toiseen vaiheeseen liittyy usein erilaisia ​​paikallisia ja yleisiä ei-toivottuja reaktioita (kipu, kuukautiskierron häiriöt jne.). Siten kiireellisten indikaatioiden puuttuessa optimaalinen aika fysioterapian aloittamiseksi gynekologisissa sairauksissa on kuukautiskierron 5-7 päivä, so. välittömästi kuukautisten päättymisen jälkeen.

Ultraäänitehosteet tarjoavat eräänlaista solujen ja kudosten mikromassaa, johon liittyy lämmön ulkonäkö ja antavat anestesiavaikutusta, "pehmeneviä adheesioita", parantavat kudosten verenkiertoa ja lisäävät munasarjojen hormonaalista aktiivisuutta.

Kehon fysiologisten ja terapeuttisten vaikutusten perustana ovat mekaaniset, termiset ja fysikaalis-kemialliset vaikutukset. Tällainen ultraäänen monipuolinen ensisijainen vaikutus yhdessä neurohumoraalisen mekanismin kanssa määrittää sen monipuolisen vaikutuksen yksittäisiin elimiin ja kehoon kokonaisuutena, mikä tarjoaa laajan valikoiman tekijän terapeuttisia vaikutuksia - kipulääkettä, antispastista, vasodilataattoria, imeytyvää, tulehdusta ehkäisevää, desensitizing.

Ultraäänen sisällyttäminen fysioterapiaan ei poista muita terapeuttisia aineita, mutta joko tehostaa niiden toimintaa tai luo niiden käyttöön suotuisamman taustan, mikä lisää vaikutuksen tehokkuutta.

Yksityiset menetelmät

lactostasis

Menettely suoritetaan ennen maidon syöttämistä tai dekantointia. Potilaan asema - selässä tai istumassa. Vaikutuksen paikannus - rintarauhas, lukuun ottamatta isola ja nänni. Kosketusväliaine - nestemäinen parafiini, kosketustapa, labiili. Säteilytila ​​on pulssi, pulssin kesto on 10 ms, tehovirran tiheys on 1,0 W / cm2, menettelyn kesto on 5-10 minuuttia päivässä, kurssi on enintään 10 menettelyä.

Hypogalactia

Menettely suoritetaan ennen maidon syöttämistä tai dekantointia.

Potilaan asema - selässä tai istumassa. Iskun paikallistaminen - peräkkäin oikean ja vasemman rintarauhanen, lukuun ottamatta isolaa ja nänniä. Keskipitkä - nestemäinen parafiini. Kosketusmenetelmä, labiili. Säteilytila ​​on jatkuva, tehon virran tiheys on 0,6 W / cm 2, toimenpiteen kesto on 5 minuuttia jokaiselle rauhaselle, päivittäin, kurssi on enintään 10 menettelyä.

Mastiitti, nänni älykkyys

Isku tapahtuu syöttämisen tai dekantoinnin jälkeen. Potilaan asema - istuminen. Vaikutuksen paikannus - kosketus, kohdistuu tasaisesti jatkuvasti vasempaan ja oikeaan nippeliin. Keskipitkä - nestemäinen parafiini. Tehovirran tiheys on 0,2-0,4 W / cm 2, toimenpiteen kesto on 3 minuuttia kullekin nännille, päivittäin, kurssi on enintään 10 menettelyä.

Vasta-aiheet: sekundaarinen amenorrea, kohdunulkoinen raskaus, eri alkuperää olevien naisten hedelmättömyys, kohdunsisäinen patologia, keskenmeno, parametriitti, krooninen salpingoorofiitti, synechia intrauteriini, peritoneaaliliitokset, endometriitti krooninen, hyvänlaatuinen munasarjojen muodostuminen

Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen lokalisointi - kosketus, labiili tekniikka suprapubisessa ja molemmissa piikkialueissa. Keskipitkä - nestemäinen parafiini. Kosketusmenetelmä, labiili. Säteilytila ​​on pulssi, pulssin kesto on 10 ms, tehovirran tiheys ja altistuksen kesto ovat seuraavat:

Fysioterapia gynekologiassa

Fysioterapiahoito on hyvin vanha lääketieteen ala, koska se käyttää luonnon parantavia voimia: lämpöä, kylmää, valoa, erilaisia ​​aaltoja ja säteilyä, vettä, mutaa ja muita tekijöitä. Fysioterapiaa käytetään monissa lääketieteen aloilla, erityisesti kuntoutuksessa ja sairaalahoidossa. Ei ohittanut tätä lääketieteen ja gynekologian osaa. Tämänpäiväisessä artikkelissamme luetellaan tehokkaimmat fysioterapian menetelmät gynekologiassa.

Vasta-aiheet ja fysioterapiaa koskevat ohjeet

Aloita artikkeli välittömästi luettelolla fysioterapiassa kielletyistä sairauksista ja olosuhteista.

Fysioterapian vasta-aiheet

 • Korkea kuume - yli 38 astetta ja kuume.
 • Erilaisia ​​paikallisia prosesseja.
 • Taudin akuutti muoto.
 • Onkologiset sairaudet ja erityisesti verisairaudet.
 • Taipumus verenvuotoon tai veren ohentavien lääkkeiden ottamiseen (varfariini, hepariini)
 • Akuutit sydänsairaudet - valtimoverenpaine, angina, sydämentahdistimen läsnäolo.
 • Verisuonitukosten.
 • Mahdollisen lokalisoinnin tuberkuloosi.
 • Psyykkiset sairaudet akuutissa vaiheessa.
 • Iho-vauriot iskun alueella, erityisesti lämpö- ja sähkömenetelmissä.

Nämä ovat yleisiä vasta-aiheita kaikille fysioterapialle kaikilla lääketieteen aloilla. Erikseen tehdään luettelo tämän hoidon vasta-aiheista gynekologiassa:

Indikaatiot fysioterapiaa varten gynekologisessa käytännössä

Mahdolliset toimenpiteet on määrättävä gynekologin ja fysioterapeutin toimesta, tarkoin määrittelemällä potilaan diagnoosi ja asettamalla erityiset hoitotavoitteet. Hoito on tehtävä tiukasti lääkärin määräämän järjestelmän mukaisesti.

Fysioterapian edut ja haitat

Kaikilla käsittelyillä on tietysti sen etuja ja haittoja.

Aloitetaanko ammattilaisilla:

 1. Yksinkertaisuus. Fysioterapian osastot ovat lähes kaikissa sairaaloissa tai klinikoissa, joista monet ovat koti-fysioterapialaitteita.
 2. Korkea hyötysuhde, erityisesti monimutkaisten menettelyjen asianmukainen ja oikea-aikainen valitseminen.
 3. Kivuton. Monet potilaat ovat huolissaan siitä, onko se tuskallista tai fysioterapiaa. Pyrimme rauhoittamaan: se ei vahingoita lainkaan, ja joskus jopa miellyttävästi.
 1. Riittävästi luettelo vasta-aiheista.
 2. Fysioterapia ei ole pääasiallinen hoitomenetelmä, sitä voidaan käyttää vain adjuvanttina.
 3. Menettelyt on suoritettava säännöllisesti ja menetelmällisesti. Tätä varten sinun täytyy usein matkustaa lääkäriasemalle ja viettää paljon aikaa siellä.

Fysioterapian perusteet gynekologiassa

Fysioterapia pitkään ja melko menestyksekkäästi käytettäväksi gynekologiassa, erityisesti eri kroonisten sairauksien ja naisten hedelmättömyyden hoitoon. Me luetellaan tehokkaimmat.

elektroforeesi

Tätä varten käytä kahta tyynyä, jotka on asetettu iholle tarkennuksen projektiossa - ylä- ja alapuolella. Ylätiiviste kostutetaan lääkeaineen liuoksella. Sähkövirta ikään kuin "poimii" lääkkeen ionit ja "kuljettaa" ne määränpäähänsä, jolloin aktivoidun lääkkeen maksimipitoisuus saadaan oikeaan paikkaan.

Seuraavia aineita käytetään laajalti gynekologiassa:

 • Sinkkiä. Sinkkivalmisteilla on hyvä anti-inflammatorinen ja bakterisidinen vaikutus, erityisesti kohdunkaulan ja kohdun limakalvojen tulehdussairauksissa.
 • Kaliumjodidilla on kipua lievittävä vaikutus, ja se myös stimuloi endometriumin kasvua, jos se epäonnistuu.
 • Hydrokortisonia. Elektroforeesi hydrokortisonin kanssa auttaa hyvin kipua ja liimausoireyhtymää, oireiden tulehduksellisia sairauksia.
 • Novocain auttaa lievittämään tulehdusta.
 • Lidaza on erinomainen lääke adheesioiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi tulehduksen ja gynekologisten toimenpiteiden jälkeen.
 • Magnesia-elektroforeesia määrätään usein raskaana oleville naisille, joilla on preeklampsia tai jotka ovat uhanalaisia ​​ennenaikaisia ​​synnytyksiä.

Elektroforeesi tulisi tehdä päivittäin. Menettely kestää noin 10 minuuttia, yleensä 7-14 menettelyä tarvitaan.

UHF ja EHF-hoito

Nämä ovat erilaisten taajuuksien sähkömagneettisia kenttiä käsitteleviä hoitomuotoja.

 • UHF: n pääasiallinen vaikutus on lämpenevä vaikutus, jota käytetään laajasti tulehdussairauksien hoidossa: adnexiitti, salpingiitti, erityisesti kroonisessa kurssissa. Lämpö lievittää kipua ja parantaa verenkiertoa kärsivälle alueelle.
 • EHF: n pääasiallinen vaikutus on immuunijärjestelmän solujen stimulointi. Kun ne altistetaan EHF: lle, paranemis- ja kudosparannusprosessit paranevat ja naispuolisten sukupuolielinten pallot ovat paikallisia.

Pulse Current Treatment

Gynekologiassa käytetään eniten kohdunkaulan sähköstimulaatiota. Menetelmän ydin on se, että kaulaan on liitetty erityisiä elektrodeja, joiden kautta sähköpulsseja annetaan säännöllisesti.

Tämä aiheuttaa sukupuolielinten - hypotalamuksen ja aivolisäkkeen - palautesäätelyn aktivoitumisen. Tätä tekniikkaa käytetään:

 • Työkierron rikkomukset;
 • Lapsettomuus, jossa on heikko munasarjojen toiminta;
 • Varhainen vaihdevuodet;
 • Kohdun hypoplasia;
 • Työn valmistelu ja stimulointi;
 • Työvoiman heikkous.

ultraääni

Fysioterapian ultraäänen pääasiallinen vaikutus on mikromassaa. Aalto aiheuttaa mikrovärähtelyjä kudoksissa, jotka parantavat:

 • Veren virtaus ja mikrokierto.
 • Vähentää kudosten turvotusta ja stimuloi nesteen ulosvirtausta tulehduslähteestä.
 • Sillä on tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus.
 • Ultraäänen edullisin vaikutus on antispak-vaikutus. Tämä on erittäin tärkeää akuuttien tulehdusprosessien tai -toimien jälkeen tapahtuvien tarttuvuuksien ehkäisemiseksi. Ihanteellinen on ultraäänen ja elektroforeesin yhdistelmä lidzoy-hoidon jälkeen leikkauksen jälkeisenä aikana - liimaprosessien ehkäisyyn.

Ultraääni-fysioterapia gynekologiassa suoritetaan hyvin yksinkertaisesti - ne antavat ja ohjaavat erityisiä antureita vatsan tai rintarauhasen ympärille noin 10 minuutin ajan 5-10 päivän ajan. Ultraäänikoneita varten on erityisiä emättimen lisälaitteita.

Magneettinen hoito

Magneettiterapian laite on kaikissa klinikoissa, ja monissa on "magneetteja" kotona - pieninä kodinkoneina.

Magneettikentällä on seuraavat vaikutukset:

 1. Paranna mikrokiertoa.
 2. Lisää sileän lihaksen sävyä - mikä osaltaan edistää kohdun supistumista. Tätä vaikutusta käytetään synnytyksen jälkeisenä aikana sekä raskaiden kuukautisten lopettamiseen.
 3. Sillä on voimakas analgeettinen vaikutus - varsinkin kivuliaiden kuukautisten ja endometrioosin tapauksessa.

Magneettiterapian menettely on samankaltainen kuin ultraäänellä - erityinen anturi ohjataan alavihaa pitkin 10-15 minuuttia päivässä. Yleensä menettelytapa kestää 7–10 päivää.

Laserhoito

Lasersäteilyä käytetään laajalti lääketieteessä. Sen vaikutukset riippuvat suuresti aallonpituudesta ja tehosta. Suuritehoista säteilyä käytetään skalpelianalogi- tai kudoshaihduttimena mikrokirurgian aikana. Fysioterapia-laserilla on myös voimakas immuunijärjestelmä, joka stimuloi ja stimuloi kasvua ja solujen uudistumista.

Viime vuosina veren verisuonten lasersäteilyä koskeva menettely (NLOC) on saanut paljon suosiota. Tämä tekniikka koostuu suurten säiliöiden säteilyttämisestä laserilla - menettelyllä on voimakas immunomoduloiva vaikutus kroonisten tulehdusprosessien torjuntaan.

vesihoito

Erilaiset vesiurheilumahdollisuudet eivät ole vain miellyttäviä, vaan myös erittäin hyödyllisiä menetelmiä:

 • Charcotin suihku
 • Pyöreä suihku
 • Erilaisia ​​kylpyjä - havupuut, mineraali, tärpätti.

Nämä yhteiset vedenkäsittelyt rauhoittavat hermostoa, normalisoivat unen, aktivoivat verenkiertoa ja auttavat torjumaan turvotusta. Nämä vaikutukset ovat erittäin tärkeitä raskaana oleville naisille ja naisille vaihdevuosien aikana.

Paikalliset vedenkäsittelyt ovat erilaisia ​​emättimen suihkuja ja kylpyjä. Niille käytetään lääkkeiden mineraalivettä ja erilaisia ​​lääkkeiden ratkaisuja. Tällaiset paikalliset menetelmät ovat tehokkaita erilaisille vaginiitille ja kohdunkaulan taudeille.

Mud-hoito

Terapeuttista mutaa on pitkään käytetty naisten sairauksien hoitoon. Tsaristisessa Venäjällä ja Neuvostoliitossa syntyi muta-kylpyjä erityisesti naisten sairauksien hoitoon - Kislovodsk, Saki ja muut. Muda sisältää suuren määrän ravinteita, mineraaleja ja bioaktivaattoreita, jotka tunkeutuvat kankaaseen, kun käytetään ulkopuolista mutaa.

Gynekologiassa käytetään laajalti muta-tamponeja ja kohdunkaulan emulsioita. Voit myös käyttää muta-sovelluksia ulkoisesti - iholle munasarjojen ja kohtuun. Tämä on erityisen tehokasta yhdessä muiden fysioterapian menetelmien kanssa - lämpökäsittelyt, elektroforeesi ja ultraääni.

Ultraäänihoito gynekologiassa

Etusivu → Gynekologia → Ultraäänihoito gynekologiassa

Ultraäänihoito on todella yksi halutuimmista fysioterapeuttisista menetelmistä sairauksien hoidossa. Tämän menetelmän tehokkuus johtuu ultraääniaaltojen erityisestä vaikutuksesta kudoksiin ja elimiin.

Ultraäänihoito menetelmänä sairauksien hoitamiseksi perustuu erityisiin ultraäänialtistusmekanismeihin:

  Terminen. Ultraääniaaltojen vaikutuksesta tapahtuu paikallista lämpötilan nousua, joka kiihdyttää solujen ja kudosten aineenvaihduntaa ja nopeuttaa siten regeneraatioprosesseja ja vähentää pysähtyneitä ilmentymiä (tunkeutuminen, turvotus).

Ainutlaatuisten ominaisuuksien vuoksi ultraääniterapian käyttö parantaa paranemisprosessia, vähentää kipua, nopeuttaa paikallista verenkiertoa kärsineellä alueella.

Ultraääniterapian käyttö gynekologiassa

Ultraäänihoitoa käytetään menestyksekkäästi kaikilla lääketieteen alueilla. Useimmiten tätä tekniikkaa käytetään gynekologisten sairauksien klinikalla. Useiden gynekologisten sairauksien hoitoon käytetään vatsa- ja ekstrakavitaarisia toimintatapoja riippuen patologisen fokuksen sijainnista.

Ulkopuolinen ultraäänihoito suoritetaan hypogastrisilla, supraloneilla ja imusolmukkeilla. Vatsan tai emättimen hoito suoritetaan emättimen ultraäänianturilla. Yleensä ultraääniä, jonka intensiteetti on enintään 1 W / cm2, käytetään gynekologisten patologioiden hoitoon.

Tärkeimmät gynekologiset sairaudet, joihin ultraäänihoitoa sovelletaan, ovat:

 • oireiden krooniset sairaudet;
 • hypoplasia tai kohtuun ja kohdun kehittymiseen;
 • munasarja-kuukautiskierron rikkominen;
 • mastopatia ja mastiitti;
 • kivun oireyhtymä gynekologisessa käytännössä;
 • liimaprosessit vatsaontelossa;
 • krooninen endometriitti;
 • jotkut hedelmättömyyden tyypit;
 • krooninen kolpiitti;
 • vulkarin limakalvon krauroosi tai atrofia;
 • leikkauksen jälkeiset haavat;
 • kohdunkaulan eroosio ja muut patologiset tilat.

Ultraäänihoidon standardikurssi on 10-12 menettelyä, riippuen taudin vaiheesta. Menettelyn intensiteetti ja kesto lasketaan yksilöllisesti.

Vasta

Huolimatta ilmeisistä positiivisista vaikutuksista kudoksiin, ultraääniterapialla on useita vasta-aiheita käytettäväksi:

 1. pahanlaatuiset kasvaimet;
 2. laskimotaudit (tromboflebiitti, tromboosi);
 3. kardiovaskulaarinen vajaatoiminta;
 4. akuutit tartuntaprosessit;
 5. verenvuoto eri alkuperää;
 6. keskushermoston vakavat orgaaniset vauriot;
 7. endokrinopatiat;
 8. raskaus.

Käytetyt ultraäänilaitteet

Ultraäänen käytön helpottamiseksi on luotu erikoislaitteita, jotka eroavat toisistaan ​​valmistajan, suunnittelun ja toimintojen joukosta. Suosituimpia gynekologisessa käytännössä ovat seuraavien merkkien laitteet:

 1. GINETON-sarjan laitteet;
 2. FOTEK AK100-25 -laitteet;
 3. S? RING;
 4. laite "core-LU";
 5. laitteisto "Surgitron"

Ja jotkut muut.

Postoperatiivinen aika

Ei-invasiivisesta ja atraumaattisesta hoitomenetelmästä huolimatta kahden tai kolmen viikon kuluessa ja sen jälkeen on tarpeen seurata joitakin suosituksia gynekologisten sairauksien ultraäänihoidon jälkeen.

 • Pidättäytyminen yhdynnästä (noin kaksi viikkoa).
 • Liikunnan rajoittaminen (erityisesti ensimmäisellä viikolla).
 • Tiettyjen lääkkeiden käytön rajoittaminen.
 • Jos sinulla on valituksia terveydentilasta, sinun tulee ilmoittaa siitä hoitavalle lääkärille.

Mikä on fysioterapia gynekologiassa?

Fysioterapia gynekologiassa on erittäin tärkeä sukupuolielinten ja gynekologisten sairauksien hoidon tyyppi. Tällaiset menettelyt eivät ole vain tehokkaita, vaan myös turvallisia naisen keholle. Fysioterapiaa ei käytetä harvoin gynekologisten sairauksien pääasiallisena hoitona.

Moderni fysioterapia sisältää usein menettelyjä, kuten altistumista magneettisille ja sähkömagneettisille kentille, sähkövirran käyttöä, valoa, ultraääniä, hierontaa.

Usein käytetään laseria, joka auttaa poistamaan tulehdusta, parantaa kudosten regeneroitumista ja kivunlievitystä.

Milloin fysioterapia on määrätty?

 • leikkauksen jälkeisessä elpymisjaksossa;
 • toipuminen abortin jälkeen;
 • valmistella nainen raskauteen, jos raskauden aikana esiintyy ongelmia (keskenmeno, jäädytetty raskaus, ektooppiset raskaudet, abortit);
 • endometriumin valmistuksen aikana ennen keinosiemennystä;
 • kohdun, munanjohtimien ja munasarjojen kroonisiin sairauksiin;
 • hedelmättömyyttä.

Fysioterapia synnytyksessä ja gynekologiassa

Fysioterapiaa voidaan käyttää raskauden ja synnytyksen jälkeen. Molemmissa tapauksissa fysioterapia on vain hyödyllinen.

Raskauden aikana varhainen toksikoosi eliminoidaan fysioterapian avulla, keskenmenon riski vähenee. Raskauden jälkeen fysioterapiaa määrätään naisille, joilla voi olla kohdun limakalvon tulehdus. Se edistää ompeleiden nopeaa paranemista.

Magnetoterapia on fysioterapeuttinen hoitomenetelmä, joka on usein määrätty tulehdukselle sekä ulkoisille sukupuolielimille että sisäisille.

Magneettiterapian aikana elimistöön vaikuttaa magneettikenttä, joka johtuu siitä, että lääkäri on täysin keinotekoisesti luotu, ja se voi olla erilainen, mikä antaa mahdollisuuden mukautua naisen kehoon. Toisin sanoen magneettikenttä voi olla vakio tai väliaikainen (impulsiivinen), korkea tai matala taajuus. Tämä hoito mahdollistaa ärsytyksen poistamisen, lisäksi se toimii kipulääkkeenä ja edistää verenkiertoa.

Fysioterapiassa gynekologiassa on suuri merkitys hedelmättömyydessä, ja se auttaa ensisijaisesti munanjohtimien juottamisessa, mikä on useimmiten hedelmättömyyden syy. Se edistää veren kiirettä lantion elimiin.

Fysioterapian hoidon jälkeen odotetaan munasarjojen paranemista ja pienen ihme syntymistä. Etuna on, että tulevaisuudessa se ei aiheuta munanjohtimien piikkejä.

Fysioterapian edut

Useimmat lantion elinten ruuhkautumiseen liittyvät gynekologiset sairaudet häiritsevät suuresti muiden tautien poistamista ja hoitoa, eikä pelkästään tablettien hoitoon riitä. Mutta kukaan ei halua turvautua kirurgiaan, ja tällaisissa tapauksissa on määrätty fysioterapiaa.

Fysioterapia sisältää useita etuja, kuten esimerkiksi:

 • kipujen väheneminen tai täydellinen katoaminen sukupuolielimissä;
 • elinten toiminnan täydellinen elvyttäminen;
 • tulehdusprosessien eliminoiminen kehossa;
 • parantaa verenkiertoa elimissä;
 • voimakkaampi aineenvaihduntaprosessi leikkauksen jälkeen, vaikea työ;
 • normalisoi kudosten metaboliaa.

Fysioterapiaa sairastavien gynekologisten sairauksien hoidossa on vielä monia etuja, kuten:

 • nopea toipuminen menettelyistä, leikkauksista ja vastaavista toimenpiteistä;
 • relapsien ja komplikaatioiden ehkäisy;
 • voidaan yhdistää antibioottien ja muiden lääkkeiden käyttöön;
 • vähentää kehon kuormitusta antibioottien käytön aikana;
 • poistaa sivuvaikutukset lääkityksen jälkeen.

Mitä menettelyjä on fysiologisia

Gynekologisten ongelmien hoitoon käyttämällä luonnollisia, termisiä, gynekologisia hierontoja, laitteistovaikutuksia.

Luonnollisia menetelmiä ovat kivennäisvesi ja parantava muta. Niihin kuuluu valtava määrä vitamiineja ja ravinteita, joilla on positiivinen vaikutus kehoon, vaurioituneiden kudosten palauttaminen. Lähes kaikissa tapauksissa hoidon jälkeen on parantunut terveydentila, elinten työ ja kestävä hoito monille naissairauksille.

Lämpökäsittelyt. Näitä ovat parafiini ja ozokeritoterapia, jotka vaikuttavat estrogeenin tuotantoon munasarjoissa. Ne poistavat tulehduksen ja parantavat imeytymisprosesseja naisen kehossa.

Gynekologista hierontaa määrätään venytysputkille, liimautumisille ja arpeille, joita esiintyy tulehduksen jälkeen. Se lisää hemodynamiikkaa sukupuolielimissä, parantaa anaboliaa, eliminoi ongelmia ja auttaa estämään tulehduksen esiintymistä elimistössä tulevaisuudessa, normalisoi kuukautisten toimintaa ja munasarjojen toimintaa.

Laitteiston vaikutus. Tällä hetkellä gynekologiassa käytetään useita eri tyyppisiä laitteistovaikutuksia, kuten:

 1. Magneettisilla impulsseilla hoidolla on tulehdusta ja kipua lievittäviä vaikutuksia. Useimmiten käytetään kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, jotta ompeleet ja kudos korjataan nopeasti.
 2. Sähköterapia tai elektroforeesi auttaa parantamaan lantion elinten verenkiertoa, eliminoi verisuonten ja lihasten kouristukset.
 3. Ultraäänihoito parantaa munasarjojen toimintaa ja hormonien tuotantoa, pehmentää tarttuvuutta, lievittää munasarjojen kipua ja parantaa verenkiertoa.
 4. Valohoito - hoito laser- ja infrapunasäteillä. Sillä on tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus. Sillä on tonic vaikutus kohduun, munasarjoihin ja osittain munanjohtimiin. Sitä käytetään ulkoisiin sukuelimiin ja emättimeen.

Fysioterapian käyttöaiheet ja vasta-aiheet

Lääkäri määrää fysioterapian ongelman mukaan, mukaan lukien:

 • paranemisaika gynekologisen väliintulon jälkeen;
 • abortin tai keskenmenon jälkeen;
 • hedelmättömyys;
 • kohdun tulehdus, munasarjat tai munanjohtimet;
 • tarttumat munanjohtimissa;
 • hormonaaliset häiriöt;
 • kipu sukupuolielimissä;
 • keinosiemennyksen valmistelun aikana;
 • raskautta valmisteltaessa, jos raskaus on epäonnistunut aiemmin.

Fysioterapialla on kuitenkin useita vasta-aiheita, esimerkiksi:

 • onkologian läsnäolo;
 • akuutit ja krooniset sairaudet;
 • munuaisten ja maksan vajaatoiminta;
 • verenkiertohäiriöt;
 • kasvaimet sukupuolielimissä;
 • sukuelinten tuberkuloosi;
 • särkyvät sairaudet sukupuolielimissä.

Mutta eivät aina kontraindikaatiot tule fysioterapian esteeksi, ja lääkärillä on oikeus päättää määrätä tietty hoito eri annoksilla. Älä unohda, että kussakin tapauksessa tarvitset oman lähestymistavan.

Miten fysioterapia on hyödyllinen?

On yleistä, että fysioterapiaa käytetään nivelten tai katarraalisten sairauksien hoidossa. Mutta on vaikea sanoa, kuinka hyödyllinen fysioterapia on muilla lääketieteen aloilla, mukaan lukien gynekologia. Se ei ainoastaan ​​auta hoidon aikana, mutta on tapauksia, joissa fysioterapia on ainoa hoitomenetelmä, kun antibiootit ja muut lääkkeet eivät lainkaan auta.

Fysioterapia vähentää merkittävästi toipumisaikaa. Lisäksi sillä ei ole sivuvaikutuksia, toisin kuin kemoterapiaa tai lääkkeitä.

Fysioterapia parantaa merkittävästi elinten verenkiertoa, normalisoi heidän työnsä ja edistää ongelman täydellistä poistamista, mikä lisää suuresti mahdollisuuksia, että ongelma ei enää esiinny.

Fysioterapia raskauden aikana

Fysioterapia raskauden aikana on mahdollista vain, jos lääkäri on määrännyt sitä! Lisäksi sen pitäisi:

 1. Hyödynnä äiti.
 2. Älä vahingoita tulevaa vauvaa.

Fysioterapiaa voidaan käyttää varhaisen toksikoosin aikana. Fysioterapian pulssit tulevat aivoihin ja poistavat haitallisen oireen. Tällaisissa tapauksissa käytetään usein elektroforeesia.

Fysioterapiaa käytetään vähentämään kohdun ääniä keskenmenon tai varhaisen työvoiman estämiseksi.

Fysioterapia gynekologiassa

Fysioterapia on tärkeä menetelmä naisten lisääntymisjärjestelmän sairauksien torjumiseksi. Useimmiten tätä lääketieteen aluetta käytetään akuuttien ja kroonisten patologioiden hoitoon. Fysioterapia on kuitenkin tehokas kirurgisten toimenpiteiden valmisteluun tai leikkauksen jälkeiseen aikaan, raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

todistus

 • halkeamat nännit;
 • laktaatio-mastiitti;
 • vulvitis;
 • emätintulehdus;
 • vulvovaginiittia;
 • Bartolini;
 • coleitis;
 • kohdunkaulan eroosio;
 • kohdun, lisäaineiden ja lantion peritoneumin ja kuitujen tulehdussairaudet akuuteissa ja kroonisissa vaiheissa;
 • toiminnalliset munasarjakystat remissioiden aikana;
 • häiriötön kohdun verenvuoto;
 • heikko työvoima;
 • kuukautisten toimintahäiriö, johon ei liity verenvuotoa;
 • endokriiniset oireyhtymät gynekologiassa;
 • tuskallinen kuukautiset;
 • paraneminen gynekologisten toimenpiteiden jälkeen;
 • elpyminen raskauden päättymisen jälkeen, keskenmenon hoito;
 • valmistelu IVF: lle.

Fysioterapia voi vähentää sairauksien hoidon aikaa, auttaa muiden hoitomenetelmien tehokkuuden puutteessa (esimerkiksi kroonisen lantion kipun esiintymisessä liimataudissa), vähentää kuntoutuksen aikaa kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, ja sitä käytetään myös komplikaatioiden ja relapsien ehkäisyyn.

Fysioterapian tavoitteet

Luonnollisten tekijöiden käsittelyllä on seuraavat vaikutukset:

 • kivunlievitys;
 • verenkierron ja imusolukierron parantaminen;
 • hormonaalisten tasojen palauttaminen;
 • elinten toiminnan palauttaminen;
 • adheesioiden muodostumisen resorptio ja ennaltaehkäisy;
 • trofismin ja metabolisten prosessien parantaminen kudoksissa;
 • solun immuniteetin stimulointi, korjausprosessit ja kudosten regeneraatio.

Fysioterapian vasta-aiheet

Fysioterapian vasta-aiheet ovat:

 • kystat;
 • endometrioosi;
 • pahanlaatuiset, hyvänlaatuiset vauriot;
 • verenvuoto;
 • kuume;
 • potilaan vakava tila;
 • kakeksia;
 • mielisairaus akuutissa vaiheessa;
 • kuukautiset;
 • akuutti munuaisten ja maksan vajaatoiminta;
 • myrkyllisiä patologioita;
 • sukuelinten tuberkuloosi;
 • urolithiasis.

Fysioterapia raskauden aikana

Hoidon fyysisten tekijöiden käyttö lapsen kuljettamisessa on täysin perusteltua ja turvallista.

Fysioterapia on määrätty toksikoosille, kohdun hypertoniaa, työvoiman heikkoutta. Fyysisten tekijöiden vaikutuksen avulla voit kieltäytyä farmakologisten lääkkeiden nimittämisestä tai vähentää merkittävästi niiden annostusta sekä välttää lääkkeiden sivuvaikutusten kehittymisen.

Synnytyksen jälkeisellä jaksolla fysioterapia on myös tärkeä, koska hyvin usein imetyksen muodostumiseen liittyy mastiitin esiintyminen. Lisäksi fysioterapia on osoitettu keisarileikkauksen jälkeisessä elpymisjaksossa ompeleiden paranemisen stimuloimiseksi episiotomian ja repeämien jälkeen.

Sovellettavat tekijät

Fysioterapeuttisten toimenpiteiden nimittämisen olisi oltava johdonmukainen olemassa olevien poikkeamien kanssa ja suoritettava fyysisten tekijöiden ja niiden toiminnan mekanismien terapeuttisten vaikutusten mukaisesti.

Postoperatiivisessa jaksossa magneettiterapiaa käytetään aktiivisesti ja onnistuneesti.

Anestesia, verisuonten spasmin poistaminen, sähkö-ultraäänihoito on määrätty.

Ultraäänihoitoa käytetään munasarjojen hormonaalisen toiminnan stimuloimiseen. Ultraääniä ja elektroforeesia entsyymivalmisteilla käytetään tarttuvuuden resorptioon ja pehmenemiseen.

Jos on tulehduksellisia patologioita, joilla on bakteriostaattinen ja bakterisidinen toiminta, ultraviolettisäteily määrätään.

Infrapunasäteilyllä on syvä lämpenemisvaikutus, sitä käytetään hitaisiin tulehdussairauksiin.

Sähkö-, magneto- ja ultraäänihoitoa käytetään verenkierron parantamiseen.

Laserterapialla on voimakas korjaus ja regeneratiivinen vaikutus, se stimuloi solun immuniteettia, mutta ei koske raskautta.

Sähkö- tai magneettikentät on määrätty tulehdusta ja turvotusta vastaan.

Luonnollisia tekijöitä kivennäisveden ja mutan muodossa käytetään monien gynekologisten patologioiden hoidossa, koska mineraalikoostumuksella ja biologisesti aktiivisilla aineilla on voimakas myönteinen vaikutus koko kehoon.

Lämpökäsittelyt parafiinin ja ozokeritoterapian muodossa mahdollistavat kivun selviytymisen sekä munasarjojen hormonaalisen toiminnan stimuloinnin.

Parannusjaksot suoritetaan sekä ihon kautta että ihon läpi ja vatsan kautta.

Ihon läpi menettely suoritetaan vaikuttamalla vatsan, alaselän, sisäreiden ja perineumiin. Vatsa-tekniikka suoritetaan transvaginaalisesti tai transraginaalisesti. Istunnot on suunniteltu 5-7 päivän kuukautiskierron aikana, joka liittyy ovulaatioon.
Hierontaa käytetään parantamaan verenkiertoa ja normalisoimaan lihaksen sävyä. Raskauden aikana selkärangan lisääntyvän kuormituksen vuoksi naiset kärsivät usein kaulan ja kauluksen alueesta ja selästä. Tässä tilanteessa on mahdollista osoittaa hieronta näille osastoille.

Synnytyksen jälkeisenä aikana hieronta parantaa kohdun sävyä, auttaa sitä palauttamaan entisen koonsa lyhyessä ajassa, palauttamaan etupuolen vatsan seinän lihaksen. Myös synnytyksen alkuvaiheessa on suositeltavaa hieroa rintamaitoa ennen imetyksen aloittamista imetyksen lisäämiseksi.

Pidän tarpeellisena koskettaa gynekologista hierontaa. Tämä erillinen menetelmä naisten lisääntymisjärjestelmän vaikuttamiseksi suoritetaan verenkierron parantamiseksi, seksuaalisen halun lisäämiseksi, lieventämiseksi ja venyttämiseksi, hormonitasojen normalisoimiseksi, kuukautisten toiminnan lisäämiseksi, metabolian lisäämiseksi, raskauden todennäköisyyden lisäämiseksi ja psyko-emotionaalisen taustan normalisoimiseksi. Tämäntyyppisellä altistuksella on tärkeä tehtävä, mutta toistaiseksi jostain syystä sitä käytetään harvoin, hoito suoritetaan gynekologilla tai itsenäisesti (lääkärin harjoittaman koulutuksen jälkeen).

Muut ei-altistumisen menetelmät

Fysioterapian käyttö gynekologisten sairauksien sekä raskauden ja synnytyksen jälkeen vaikuttaa patologisen prosessin ratkaisemiseen, estää komplikaatioiden esiintymisen, poistaa patologian jäännösvaikutukset tai käytetään ennaltaehkäiseviin, korjaaviin tarkoituksiin.

Raskauden aikana harjoitushoito auttaa naispuolista kehoa sopeutumaan pysyviin muutoksiin sekä myöhempään työvaiheeseen. Tarvittaessa fysioterapiaa käyttämällä voit säätää lapsen asemaa kohdussa.

Synnytyksen jälkeisenä aikana fysioterapiaharjoitukset ovat välttämättömiä kehon palauttamiseksi raskauden ja synnytyksen jälkeen, normaalin toiminnan palauttamiseen ja entiseen muotoon sisäisten elinten normaalin sijainnin palauttamiseksi.

Fysioterapian erityiset menetelmät auttavat perustamaan tuolin raskauden aikana ja sen jälkeen, ja myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia synnytyksen jälkeen luomaan imetyksen.

akupunktio

Sen avulla voit stimuloida immuunijärjestelmää ja normalisoida naisen hormonit, joiden rikkominen on usein syynä patologioihin, joilla on gynekologisia moans. Raskauden aikana akupunktio auttaa selviytymään tokemiasta ja eliminoi myös gestoosin ja uhkaa aborttia. Synnytyksen jälkeen tämä menetelmä voi lisätä imetyksen ja normalisoida muiden elinten ja järjestelmien työtä.

hirudotherapy

Lääketieteellinen laitos sisältyy Venäjän federaation lääkkeiden rekisteriin, joka on kasvatettu erityisissä biotekniikoissa.

Hirudoterapian terapeuttiset vaikutukset: nuorentuminen, immuniteetin vahvistaminen, kivunlievitys, tulehdusta ehkäisevä vaikutus jne.

Leechillä on useita toimintamekanismeja. Se tarttuu biologisesti aktiivisten pisteiden alueelle, ja se voi suorittaa refleksoterapian tehtäviä. Puremisen hetkellä potilaan veriin joutuu valtava määrä biologisesti aktiivisia aineita, joilla on monipuolinen vaikutus kehoon. Lisäksi eräänlainen verenpoisto, joka tapahtuu menettelyn aikana ja sen jälkeen, stimuloi veren ja imusolmukkeen uudistumista, mikä on hyvin hyödyllistä keholle.

Hirudoterapiaa käytetään endometrioosiin, kohdun limakalvoon, munasarjojen toimintahäiriöihin, polyypit, endometriitti, adnexiitti, salpingoophoriitti, vulvovaginiitti, bartholiiniitti, mastitis, leikkauksen jälkeen, raskauden aikana, synnytyksen jälkeen.

Tämä hoitomenetelmä on vasta-aiheinen hemofiliaa, pahanlaatuisia kasvaimia, kehon implantteja, yksilöllistä suvaitsemattomuutta.

Fysioterapia käytännön gynekologiassa: patologioita, menetelmiä, etuja ja haittoja

Terapeuttisina toimenpiteinä käytetään usein fysioterapiaa gynekologiassa. Vähemmän tehokas on fyysisten toimenpiteiden käyttö ja ennaltaehkäisevä aine, sekä toimenpiteet, jotka edistävät naisen kehon palauttamista synnytyksen tai kirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Fysioterapian periaatteet gynekologiassa

Fysioterapiamenetelmien käyttöä gynekologisessa käytännössä on useita:

 • diagnoosi olisi selvitettävä ja vahvistettava tutkimuksissa;
 • yksilöllinen lähestymistapa fyysisten vaikutusten valintaan kussakin yksittäisessä kliinisessä tapauksessa;
 • Fysioterapiahoidon yhteydessä on tärkeää ottaa huomioon vain sen elimen tila, johon se vaikuttaa, mutta myös päivittäiset rytmit, kuukautiskierto, munasarjojen toiminnallinen toiminta ja muut vivahteet;
 • menettelyjen johdonmukaisuus, jos ne suoritetaan samanaikaisesti muiden kanssa tai yhdessä;
 • Pakollinen valvonta fysioterapian prosessin ja sen lopun muutosten dynamiikasta.

Käyttöaiheet fysioterapian käyttöön gynekologiassa

Koska fysioterapeuttisten menetelmien käytön pääsuunta on terapeuttinen, indikaatiot ovat erilaisia ​​naissairauksia, esimerkiksi:

 • tulehdukselliset prosessit sisäisten ja ulkoisten sukupuolielinten kudoksissa (endometriitti, bartholiini, vulvitis ja muut);
 • kuukautisten häiriöt (dysmenorrea, amenorrea);
 • atrofiset prosessit (esimerkiksi liittyvät vaihdevuosiin, kohdun prolapseihin);
 • lapsettomuuden ja lapsettomuuden ongelmat;
 • liimojen läsnäolo;
 • kivun lantion elimet ja monet muut.

Fysioterapia gynekologisessa käytännössä sisältyy kuntouttamisen toimenpiteiden kompleksiin (abortti tai diagnostiikkatarkoituksiin), operaatioihin, mukaan lukien keisarileikkaus, kohdun poistaminen. Joissakin tapauksissa käytetään fysikaalisia menetelmiä synnytyksen aikana analgeettiselle vaikutukselle, kun IVF-valmistetta valmistellaan, jos on mahdotonta tulla raskaaksi, potilailla, joilla on aikaisemmin ollut keskenmenoja tai muita patologioita.

Vain lääkäri voi valita yhden tai toisen fysioterapian menetelmän ja laatia hoito-ohjelman.

Vasta

Fysioterapian monista eduista huolimatta sen käyttö gynekologiassa on vasta-aiheita. Ne on jaettu yleisiin, kaikille fysioterapeuttisille vaikutuksille ominaisia ​​ja kullekin menetelmälle ominaisia.

Munuaisten vajaatoiminta, maksa

Virusten sairauksien paheneminen

Sairaudet akuutissa vaiheessa

Alkoholi, huumeriippuvuus

Vaikea potilaan tila

Myrkylliset prosessit lantion elimissä ja niin edelleen

Pääfysioterapia gynekologiassa

Historiallisen tutkimuksen ja diagnostisten toimenpiteiden perusteella gynekologi määrää yhden tai toisen tyyppisen fysioterapian. Usein sattuu, että naiselle näytetään useita menetelmiä, joita voidaan käyttää yhdessä tai yhdessä (vuorotellen). Fysioterapian eri menetelmiä on käytetty gynekologisessa käytännössä. Alla on lyhyt kuvaus menettelyistä, jotka on määrätty useimmiten ja jotka ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi.

elektroforeesi

Elektroforeesin käyttö gynekologisten sairauksien hoidossa takaa lääkeaineiden tunkeutumisen suoraan patologian keskipisteeseen. Virran vaikutuksesta ionit tunkeutuvat kudoksiin, kertyvät niihin, mikä johtaa terapeuttiseen vaikutukseen paitsi toimenpiteen aikana myös tietyn ajanjakson jälkeen.

Elektroforeesin terapeuttisiin vaikutuksiin lääkkeiden käyttö, kuten:

 • lidaza (onnistuneesti hoitaa ja estää tarttuvuuden muodostumisen leikkauksen, mini-aborttien tai tulehduksen jälkeen);
 • Novocain (jolla on analgeettinen vaikutus);
 • sinkki (poistaa tulehduksen, estää patogeenisten mikro-organismien kehittymisen);
 • hydrokortisoni (poistaa turvotusta, estää tarttumien muodostumisen);
 • magnesia (näytetään raskauden aikana estääkseen sen keskeytymisen sekä esisampleksian);
 • kaliumjodidi (jolla on kipua lievittävä vaikutus, sillä on stimuloiva vaikutus endometriumiin).

Ultraäänialtistus

Ultraääni tai UST (Yhdysvaltain hoito) johtaa kudosten värähtelyyn mikroskooppisella tasolla. Vaikutukset voidaan tunnistaa:

 • vähentää turvotusta;
 • lisääntynyt verenkierto;
 • vähentää tulehdusprosessin intensiteettiä;
 • kivun poistaminen;
 • adheesioiden muodostumisen ehkäiseminen leikkauksen jälkeisessä tai toipumisjaksossa (erityisesti yhdessä elektroforeesin kanssa).

Ultraäänihoito suoritetaan sekä pinnalla että vatsaontelossa.

Sähkömagneettinen kenttähoito

Erilaisten taajuuksien sähkömagneettisten kenttien toimintaa käytetään gynekologiassa käyttämällä UHF: n ja EHF: n kaltaisia ​​tekniikoita. Se ilmenee kudosten lämpenemisessä, minkä seurauksena patologisen alueen verenkierto kasvaa, aineenvaihdunta kiihtyy, kipu katoaa, regeneratiiviset ja paikalliset immuuniprosessit aktivoituvat. Näitä tekniikoita käytetään menestyksekkäästi tiettyjen tulehdusprosessien kroonisessa muodossa, esimerkiksi adnexiitissa.

Magneettinen hoito

Magneettikentän käyttö gynekologiassa ja synnytyksessä näkyy synnytyksen jälkeisellä kaudella, jotta kohdun supistuminen on nopeampaa ja liian pitkät, endometrioosin ja muiden sairauksien hoitoon. Magnetoterapialla on merkittävä analgeettinen vaikutus. Lisäksi menettely parantaa metabolisia prosesseja ja verenkiertoa.

Lasersäteen käsittely

Lasersäteen fysioterapeuttisella vaikutuksella gynekologisissa sairauksissa ja häiriöissä on voimakas regeneroiva ja stimuloiva immuniteettivaikutus. Lisäksi laser auttaa vähentämään kutinaa, epiteelisolujen uudistumista ikään liittyviin muutoksiin liittyvien atrofisten prosessien aikana ja parantamaan verenkiertoa naisen ulko- ja sisäelimissä.

Sähköpulssihoito

Elektropulsiohoitoa (EIT) käytetään normalisoimaan lisääntymisjärjestelmän elinten toiminnallinen aktiivisuus. Useimmiten impulssivirrat ohjataan kohdunkaulan alueelle, josta ne lähetetään hermoyhteyksien kautta keskushermoston asianmukaisiin osastoihin. Tuloksena on aktiivisten yhdisteiden heijastava tuotanto, joka palauttaa ja säätää lisääntymisjärjestelmän työtä. Tämän fysioterapeuttisen tekniikan käytön indikaattoreita ovat:

 • vaihdevuosien alkuvaihe;
 • kuukautisten häiriöt;
 • liitteiden riittämätön aktiivisuus;
 • hedelmättömyys;
 • kohdun hypoplasia;
 • heikko työvoimaa.

Electropulse-hoitoa käytetään synnytyksen aikana kohdun supistumisten stimuloimiseksi valmistelujakson aikana.

Vesihoito gynekologiassa

Gynekologisessa ja synnytyskäytössä käytetään laajalti erilaisia ​​veden käsittelymenetelmiä:

 • kylpyammeet ja kylpyammeet mineraaleilla, tärpätti, kasviuutteet, lääkekomponentit;
 • sielut (Charcot, pyöreä);
 • emättimen kastelu.

Paikallinen hoito on osoitettu kohdunkaulan itiöiden, emättimen tulehduksellisten prosessien ja ulkoisten sukuelinten kudosten patologioille. Yleisiä menettelyjä esitetään raskauden, vaihdevuosien ja muiden sairauksien aikana, joissa on hermoston häiriöitä, unihäiriöitä, turvotuksen kehittymistä ja niin edelleen.

peloidotherapy

Mudihoito on ansainnut suosittu naisilla, joilla on gynekologisia häiriöitä. Terapeuttinen koostumus voidaan levittää paikallisesti, vatsan alaosaan tai levittää koko kehoon. Joissakin tapauksissa muta-tamponien tuonti emättimeen on sallittua esimerkiksi kohdunkaulan tautien tapauksessa. Suurempi vaikutus saavutetaan yhdistämällä peliterapia lämpökäsittelyihin, ultraäänikäsittelyyn, elektroforeesiin. Tämä yhdistelmä parantaa biologisesti aktiivisten yhdisteiden tunkeutumista patologiaan.

Fysioterapia kuukautisten aikana

Yksi fysioterapeuttisten menetelmien käytön periaatteista gynekologiassa on ottaa huomioon naisten kuukautiskierron erityispiirteet. Mikä päivä on paras aloittaa hoito? Fysioterapian aloittamisen optimaalinen aika on 5-7 päivää kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Useimmissa tapauksissa naiset menevät verenvuodosta. Jos potilas kärsii amenorrheasta, on syytä ohjata premenstruaalisia tunteita. Jos näin ei ole, hoidon aloittamisaika ei ole väliä.

Miksi sinun täytyy kiinnittää huomiota kuukautiskiertoon fysioterapian gynekologisten häiriöiden aikana? Tosiasia on, että kliinisten tutkimusten seurauksena todettiin seuraavaa: jos fyysisten toimenpiteiden alkaminen tapahtuu ovulaation aikana tai suoraan kuukautisia edeltävinä päivinä, negatiivisen vastauksen todennäköisyys kehosta kasvaa merkittävästi. Tämä voi ilmetä vaihtelevan voimakkuuden lisääntymisellä tai esiintymisellä. Lisäksi tässä tapauksessa kipu ei osoita tulehdusprosessin kehittymistä, vaan vain sen jäljitelmä.

Kuukautiskierron toisella puoliskolla fysioterapiaa ei suositella, koska tänä aikana olemassa olevan raskauden todennäköisyys on korkea. Fysioterapia voi johtaa sen keskeytymiseen.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä fysioterapiaistuntojen järjestämiseen kuukautisten päivinä. Tässä tapauksessa asiantuntijan on seurattava tarkasti naisen kehon vastetta, joka voi ilmetä lisääntyneenä verenvuotona. Jos näin tapahtuu, potilaan tulee ilmoittaa tästä fysioterapeutille. Jotta kuukautiskierron määrää voidaan vähentää normaaliin, se vähentää energian altistumista, fysioterapian lopettamista ei tarvita.

Toinen asia on, jos fyysisen altistumisen aikana vapautuu vapautuneen veren määrän lisääntyessä hyytymiä. Tällainen ilmiö voi puhua olemassa olevista patologioista, jotka eivät ole vielä ilmenneet tyypillisinä oireina. Nämä ovat: fibroidit, endometriumin dystrofiset prosessit ja sen kasvu, polyyppien ja muiden sairauksien esiintyminen. Tässä tapauksessa fysioterapian käyttö on lopetettava.

Menstruatiot eivät ole vasta-aihe fysioterapeuttisten menetelmien, myös transvaginaalisten, käyttöön. Kuitenkin tässä tapauksessa sinun tulee kuulla gynekologin kanssa ennen niiden suorittamista.

Fysioterapia raskauden aikana

Raskauden aikana fyysisten menetelmien käyttö on tarkoitettu gynekologisten sairauksien hoitoon, synnytyksen valmistelutoimenpiteisiin synnytyksen jälkeisenä aikana. Huolimatta siitä, että kaikkia fysioterapian menetelmiä ei voida käyttää lapsen kuljettamiseen, monet tekniikat ovat täysin turvallisia äidille ja vauvalle.

Lisäksi fysioterapia voi usein korvata lääkehoitoa, sillä jälkimmäisillä on sivuvaikutuksia ja ne voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön tilaan. Lääkkeiden transdermaalinen antaminen mahdollistaa negatiivisten seurausten välttämisen ja lääkityksen lopettamisen.

Fysioterapeuttiset menetelmät gynekologiassa ja synnytyksissä raskauden aikana on osoitettu toksikoosiksi, kohdun lihasten seinän lisääntyväksi sävyeksi, työn stimuloimiseksi ja helpottamiseksi, joillekin välitöntä hoitoa vaativille sairauksille jne.

Synnytyksen jälkeisenä aikana fysioterapian käyttö edesauttaa ompeleiden nopeampaa paranemista keisarinleikkauksen, perineaalisen repeytymisen tapauksessa. Jotkut menetelmät nopeuttavat kohdun vähentämistä, sillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Lisäksi fysioterapeuttinen vaikutus estää mastiitin kehittymisen, joka usein liittyy imettämisen alkuvaiheeseen.

Fysioterapian edut ja haitat gynekologiassa

Fysioterapian käytön hyödyt gynekologiassa ja synnytyskäytännöissä ovat seuraavat.

 • Ei haittavaikutuksia. Kun fysioterapia on asianmukaisesti valittu ja nainen ottaa huomioon yksilölliset ominaisuudet ja vasta-aiheet, fysioterapia ei johda kehon negatiivisiin reaktioihin (etenkin lääkkeisiin verrattuna) eikä aiheuta haittaa.
 • Kohtuullinen hinta. Kaikki perusfysioterapia voidaan tehdä asuinpaikan klinikalla. Maksettu hoito on edullista, ja jos lääkäri on lähettänyt käsiteltäväksi, sinun ei tarvitse maksaa mitään. Joskus saattaa olla tarpeen ostaa lääke. Useimmissa tapauksissa fyysisiin toimenpiteisiin käytetään edullisia keinoja.
 • Elpymisen nopeutuminen. Lisähoitona käytettynä fysioterapia tehostaa lääkkeiden terapeuttista vaikutusta ja samalla vähentää niiden määrää merkittävästi. Fysikaaliset menetelmät vähentävät merkittävästi toipumisaikaa, mikä vähentää komplikaatioiden riskiä.
 • Suuri tehokkuus. Monet potilaat ovat epäileviä fysioterapiaan, mutta eivät havaitse merkittäviä "näkyviä" vaikutuksia etenkin ensimmäisten istuntojen jälkeen. Lukuisat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että vastakkaiset menettelyt ovat erittäin tehokkaita. Tätä varten sinun on suoritettava täydellinen hoitokurssi.

Fysioterapian menettelyillä ei ole käytännössä puutteita. Voimme vain todeta, että on tarpeen käydä säännöllisesti lääkäriasemissa. Koska lähes kaikki tällaiset keskukset ja klinikat tarjoavat palveluja päivällä, työpotilaiden ei ole helppoa saada istuntoa ajoissa.

Fysioterapian käyttöä gynekologiassa pidetään tärkeänä suuntauksena sairauksien hoidossa. Monet gynekologiset häiriöt eivät juuri reagoi lääkkeiden vaikutuksiin, esimerkiksi liimaprosesseihin putkissa, krooninen alavaivakipu, krooniset tulehdusprosessit ja muut. Siksi usein fyysisten hoitomenetelmien nimittäminen on ainoa keino päästä eroon patologioista ja niiden ehkäisemisestä.