Fysioterapian menettelyt gynekologiassa

GOU DPO "Irkutskin osavaltio Venäjän federaation terveys- ja sosiaaliministeriön laitokselle"

S.G. Abramovich

Käsikirja lääkäreille

ESITTELY

Nykyaikainen tieteellinen tutkimus ja käytännön kokemus synnytyksen ja gynekologian alalla osoittavat tarvetta kohtuullisesti rajoittaa naisen kehon lääkekuormaa pidentämättä aikaa ja vähentämällä hoidon lopputulosta. Tämä on tärkeää, jotta estetään huumeiden kielteiset haittavaikutukset naisen kehoon, mutta myös sikiön suojelemiseksi tarpeettomien ja haitallisten aineiden vaikutuksista.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi ei-huumeiden menetelmiä, mukaan lukien fyysiset ennaltaehkäisy- ja kuntoutushoitomuodot, kutsutaan johtavaksi. Laajan käytännön käyttöönoton kannalta on tarpeen tietää fysioterapian nykyaikaiset mahdollisuudet sekä terapeuttisten fysikaalisten tekijöiden käytön piirteet naisilla, jotka kärsivät sekä gynekologisista että extragenitaalisista sairauksista.

Lääkärin ja fysioterapeutin on vastattava kysymykseen - ovat samat mekanismit, jotka on sisällytetty naisten terapeuttisiin fysikaalisiin tekijöihin reagoinnin toteuttamiseen miehiin verrattuna? Valitettavasti nykyinen kliinisen fysioterapian kirjallisuus ei anna sille vastausta - fyysisen vaikutuksen menetelmät nimitetään ottamatta huomioon sukupuolieroja. Tämä lähestymistapa hoitokysymyksiin näyttää kuitenkin olevan väärä, koska naisen kehon tärkeimmät erot (vaste fyysiselle tekijälle) ovat alkuperäisen hormonaalisen taustan piirteitä. Tämä on otettava huomioon gynekologisten potilaiden hoidossa.

Monet fysiologiset prosessit naisten kehossa esiintyvät syklisesti. Tämä koskee myös sellaista ilmiötä kuin kuukautiskierto. Tätä fysiologista prosessia leimaa syklisiä muutoksia lisääntymisjärjestelmän munasarjoissa ja hormoniriippuvaisissa elimissä (kohtu, munanjohtimet, emätin, rintarauhaset).

Normaalille kuukautiskierrokselle on tunnusomaista kaksivaiheinen hormonaalinen suhde naisen kehossa, ts. sukupuolihormonien toiminnan estrogeeni - estrogeeni ja progesteroni. Kuukautiskierron ensimmäisessä vaiheessa (kypsymisvaihe ja follikkelien kasvu) estrogeenin aktiivisuus on yleisimpiä. Tämä vaihe kestää 13-14 päivää, kunnes kypsä muna lähtee munasarjasta (ovulaatio). Kuukautiskierron toisessa vaiheessa (corpus luteum -vaiheessa) corpus luteumin luteaalisolujen tuottama progesteronin aktiivisuus on vallitseva.

Estrogeenin vaikutuksesta, verisuonten kehittymisestä, stromin ja endometriumin rauhasen kasvusta. Progesteronin vaikutuksen alaisena esiintyy endometriumin erittymistä, ja kohdun lihassävy vähenee, ts. prosessit, jotka valmistavat kohtua alkion istutukseen ja istukan muodostumiseen. Nämä aivolisäkkeen hormonit vaikuttavat ja kontrolloivat näitä muutoksia. Menstruaalisen jakson ensimmäisellä puoliskolla follikkelia stimuloivan hormonin rooli kasvaa, kun ovulaation jälkeen luteinisoivan hormonin, prolaktiinin, erittyminen lisääntyy. Jos käsitystä ei tapahdu, kaikki sykliset prosessit lisääntymisjärjestelmässä toistetaan samalla rytmillä.

Yleisimmät testit munasarjojen toiminnan tutkimiseksi ovat: perus- (peräsuolen) lämpötilan määrittäminen, endometriumin histologinen tutkimus (diagnostinen kuretti), "oppilaan" ja "lehtisuunan" ilmiöiden määrittäminen.

VAIHTOEHDOT ESTROGEN-PROGESTERONOVA-SUHTEET

 1. Munasarjatoimintoa ei muuteta.
 2. Vähentynyt estrogeeninen aktiivisuus. Usein tämä vaihtoehto yhdistetään corpus luteumin hormonin aktiivisuuden vähenemiseen (todellinen munasarjojen hypofunktio).
 3. Estrogeenien tai estrogeenien muuttumattoman sisällön kohonneet tasot, joilla on alentunut hormonikorvaus (absoluuttinen tai suhteellinen hyperestrogeneesi).
 4. "Keltaisen" rungon puuttuminen (anovulaatio, kuukautiskierron uuskulaation puute).

Nämä neljä vaihtoehtoa sijaitsevat vaarallisessa järjestyksessä (fysioterapian komplikaatioiden tiheyden kannalta) vaarallisempiin. Joten ensimmäisen vaihtoehdon avulla voit määrittää lähes kaikki fyysiset tekijät, toiset, virheet ja komplikaatiot, yleensä eivät tapahdu, ja kolmannen ja varsinkin neljännen vaihtoehdon mukaan fysioterapian nimittämisellä on erittäin suuri vastuu, koska hormonaalisen taustan aliarviointi voi johtaa vakaviin seurauksiin

FYSIKAALISEN TEKIJÖIDEN LUOKITUS

VAIKUTUKSET NAISTEN HORMONAALISEN TAUSTAAN

 1. Fysikaaliset tekijät, jotka lisäävät kehon estrogeenikylläisyyttä pitkäkestoisella vaikutuksella: kaikenlaista mutakäsittelyä; peloidiset aineet (otsokeriitti, parafiini, savi, Naftalan öljy jne.); lämmitetty hiekka; kivennäisvesi balneoterapiaan (vetysulfidi, joka sisältää arseenia, hiilidioksidia, typpisilikaattia, korkean mineralisaation natriumkloridia), tärpättihaudat; vuoristoalueiden ilmasto; fysioterapian menetelmät: ultraääni (erityisesti pulssitilassa), indukteeri; rm UHF, TNC-hoito, IR, laserterapia, SMV: n ja VLMV: n lämpöannokset, kuparielektroforeesi, välihypoksinen koulutus, ”kuiva” hiilihauteet, värähtelyhieronta, klassinen lumbosakraalisen selkärangan hieronta.

Ennen kuin nimitätte naisen edellä mainitun ensimmäisen ryhmän fyysisistä tekijöistä, on aina vastattava kysymykseen - onko se patogeeninen, oliko alkuperäinen hormonaalinen tausta huomioitu?

 1. Fysikaaliset tekijät, jotka vähentävät kehon estrogeenikylläisyyttä pitkäkestoisella vaikutuksella Tämä ryhmä on valitettavasti pieni ja sisältää: radonin vedet, jodi- ja bromivedet sekä jodielektroforeesin (sen tarkoitus on perusteltu ja sopiva sekä lisääntymisikään että nuorille ja naisille vaihdevuosien aikana).
 2. Fysikaaliset tekijät, jotka stimuloivat corpus luteumin funktionaalista aktiivisuutta, on matalan intensiteetin lasersäteily, häiriövirrat, elektroforeesi. Jälkimmäinen, yhdessä anti-inflammatorisen vaikutuksen kanssa, stimuloi progesteronin keltaakiven hormonin toimintaa (kehon riittävän estrogeenisaturaation taustalla), lisää androgeenien tasoa.
 3. Fysikaaliset tekijät, jotka käytännössä eivät muuta munasarjojen hormonaalista toimintaa tai vaikuttavat siihen lyhyellä aikavälillä. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki terapeuttiset fyysiset tekijät, joita ei ollut sisällytetty edellisiin ryhmiin.

FYSIKAALISEN TERAPIAN TAKTIIKKA

Menstruaatiopäivän valinta (fysioterapian aloitus). Kiireellisten indikaatioiden puuttuessa optimaalinen aika fysioterapian aloittamiseksi gynekologisissa sairauksissa on 5-7 vuorokautta kuukautiskierrosta, so. lähes välittömästi kuukautisten päättymisen jälkeen. Kun amenorrhea on syklisillä premenstruaalisilla tunteilla, jälkimmäistä on pidettävä tärkeänä oppaana kuukautisten aikana.

Jos ensimmäinen fysioterapeuttinen prosessi on sama kuin preovulointijakso ja ovulaatio, patologisen polttoreaktion todennäköisyys kasvaa merkittävästi. Fysioterapiaa ei ole suositeltavaa aloittaa kuukautiskierron toisen vaiheen keskellä, koska tässä tapauksessa on mahdollista keskeyttää lyhytaikainen raskaus tai viivästyttää kuukautisia, mikä vaikuttaa kielteisesti potilaan psyko-emotionaaliseen tilaan.

Fysioterapia kuukautisten aikana. Mahdollinen kuukautiskierron kasvu. Fysioterapeuttisten toimenpiteiden peruuttaminen näinä päivinä ei saisi riittää vähentämään fyysisen tekijän energian annosta, jonka jälkeen kuukautiset normalisoituvat, ja nämä toiminnalliset häiriöt häviävät tai heikkenevät merkittävästi.

Fysioterapian alku alkaa mahdollisimman nopeasti. Se on perustavanlaatuinen operatiivisen gynekologian klinikalla kirurgisten toimenpiteiden jälkeen tilavuudesta ja pääsystä riippumatta.

Hoidon päivittäinen rytmi. Menettelyjen päivittäisen (24 tunnin) jaksollisuuden noudattaminen auttaa palauttamaan elimistön pääfysiologisten funktioiden vuorovaikutteisen värähtelyn rytmin, jota sairaus häiritsee.

Jälkivaikutuksen käsite. Tämä on aika, jonka jälkeen fysikaalinen tekijä altistumisen lopettamisen jälkeen kestää kehon aiheuttamia fysiologisia muutoksia kehossa ja heikkenevät vähitellen. Toimenpiteen jälkeisen jakson jälkeen saadut pitkän aikavälin tulokset ovat yleensä parempia kuin välittömät, joten fysioterapian tehokkuuden arvioiminen on oikeampaa ottaen huomioon jälkikäteisen ajanjakson. Suunnitellun fysioterapeuttisen hoidon kurssien välinen tauko ei saa olla pienempi kuin jälkivaikutuksen jakso, koska tällöin haittavaikutusten todennäköisyys lisääntyy.

Jälkivaikutuksen keskimääräinen kesto on terapeuttinen muta (6 kuukautta), otsokeriitti (4 kuukautta), balneoterapia vetysulfidivesillä (6 kuukautta), muut balneofaktorit - 4 kuukautta, ultraääni (mukaan lukien pulssitila) - 3 kuukautta, muut fysioterapian menetelmät - 2 kuukautta. Fysioterapian jälkikäsittelyjakson kliiniset piirteet gynekologiassa ovat suunnitellun fysioterapian toivottomuus; ehkäisyn tarve (etusija annetaan kondomille).

Vastausten huomioiminen Kehon kliiniset vasteet ilmenevät useimmiten ensimmäisten 7-10 -menetelmien dynamiikassa, joten on tärkeää etsiä mahdollisuuksia määrittää organismin vasteen luonne paljon aikaisemmin, mieluiten jopa prekliinisessä vaiheessa. Kaikki on tärkeää, jopa fysioterapian kielteiset vaikutukset. Tällöin ne voivat olla arvokas lisädiagnostiikkamerkki.

Niinpä lantion elinten kroonisessa tulehduksessa jatkuvan remissiokauden aikana kivunlievityksen puuttuminen fysikaalisen tekijän vaikutuksista, jolla on yleensä analgeettinen vaikutus, ilmaisee useimmiten tunnistamattomia pieniä sukupuolielinten endometrioosin tai lantion lantion suonikohjuja. Kohtu on ominaista tämän elimen hyperplastisille prosesseille. Nämä oireet johtuvat fysioterapian provosoivasta vaikutuksesta.

Monofactorial-tehosteet. Jos useita fyysisiä keinoja käytetään yhdistelmänä (samanaikaisesti) tai yhdistelmänä (peräkkäin), niin sitten organismin riittämättömällä vasteella on paljon vaikeampi tunnistaa syy-seuraussuhteet. Siksi fysioterapeutit - gynekologit mieluummin käyttävät yhtä fyysistä tekijää, joka on kaikkein perustellumpi tietyssä kliinisessä tilanteessa.

Hoidon tehostaminen Sisältää 3 toisiinsa liittyvää komponenttia: kuorman "tiheys" terapeuttisen tekijän useiden (2–4 kertaa päivässä) vaikutusten muodossa; päivittäinen kliininen ja toistuva funktionaalinen seuranta kehon vasteista, jotta voidaan arvioida niiden riittävyys naisen ja sen lisääntymisjärjestelmän tilaan; potilaan kehon vasteen luonteen perusteella suoritettujen vaikutusten nykyaikainen korjaus.

Palauttava fysioterapia endoskooppisen toiminnan jälkeen. Peruslähtöisten lähestymistapojen yleisesti ottaen palauttavan fysioterapian taktiikka on hieman erilainen kuin keliakiaosuuden jälkeen.

Ensinnäkin johtuen infektioriskin käytännön puutteesta ja merkityksettömän ihon haavan virheellisestä paranemisesta, vaikutukset leikkauksen jälkeiseen haavaan voidaan hylätä, ja intrakavitaarisia (emättimen ja peräsuolen) energiajohtimia käytetään laajalti.

Lisäksi naisten tyydyttävä kunto kirurgisen laparoskopian jälkeen mahdollistaa fysioterapian tehostamisen lisäämällä päivittäisten toimenpiteiden määrää jopa 2: een ja jopa 3: een, jotta saavutetaan haluttu kliininen vaikutus potilaan hyvin lyhyessä oleskelun aikana sairaalassa.

Ja lopuksi tällaisten toimenpiteiden yhteydessä sairaalassa olevien potilaiden oleskeluehdot ovat pienentyneet, eikä usein ole tarvetta kylpyläkeskuksen kunnostamiseen.

Systeeminen ehkäisy. Tämä toimenpide on tarpeen fysioterapiaa käytettäessä sekä fysikaalisten tekijöiden jälkivaikutuksen aikana (parempi - kondomin avulla). Tähän liittyy lisääntynyt kohdunulkoisen raskauden riski ja fyysisten tekijöiden mahdollinen haittavaikutus embryogeneesiin. On tärkeää korostaa, että kohdunsisäisten ehkäisyvalmisteiden, kuten kuparipitoisten ehkäisyvälineiden, käyttö ei häiritse minkäänlaisen fysioterapian, myös intrakavitaarisen, käyttäytymistä.

Fysioterapian iän ominaisuudet. Lapsilla ja nuorilla vallitsevat ekstrakavitiiviset vaikutukset, jotka toteutetaan lievitetyssä versiossa, ja niiden lastaus lisääntyy asteittain vain riittävillä kehon vasteilla.

Lisääntymisikään integroidut intakavitaariset menetelmät ovat sopivimpia. Muista ottaa huomioon naisen hormonit ja lisääntymisjärjestelmän hyvänlaatuisten assosioituneiden kasvainten esiintyminen.

Perimenopausaalisessa vaiheessa vaikutus ei ole lantion alueella, vaan keskeisillä sääntelymekanismeilla.

FYSIKAALISEN TEKIJÖIDEN SOVELTAMISEN METODOLOGISET OMINAISUUDET GYNEKOLOGISESSA

Lukuisat tekniikat, joita käytetään naisen sukupuolielämän sairauksien fysioterapiassa, voivat olla ontelon ulkopuolella ja intrakavitaarisia. Jälkimmäisiin kuuluvat emättimen, endokervikaaliset ja rektaaliset toimenpiteet. Ontelotapaukset gynekologiassa ovat vähemmän tehokkaita, vaikka niitä käytetään useammin. Tämä johtuu intrakavitaaristen toimenpiteiden puuttumisesta, erityisten elektrodien ja säteilijöiden puuttumisesta.

Fysioterapiahoidon intrakavitaaristen menetelmien toteuttaminen on mahdollista erityisesti varustetuissa huoneissa, mieluiten gynekologisen osaston välittömässä läheisyydessä.

Intrakavitaariset vaikutukset voidaan suorittaa käyttämällä seuraavia fysioterapian menetelmiä:

 • Vesihoito - douching, kastelu lääkkeen tai kivennäisveden liuoksella, kylpyammeet, hoito paikallisella hypotermialla.
 • Mud - emättimen ja yhdistetyn peräsuolen ja emättimen mudan tamponit.
 • Valohoito Iho-tekniikoiden lisäksi voit käyttää ns. Aktivoituja tamponeja, voit käyttää lyhyen aallon ultraviolettilaitteita OKUF-5M tai BOP-4 paikallisia vaikutuksia varten käyttämällä valo-ohjaimia tai lokalisointiputkia.
 • Lasernaterapiaa käytetään laajalti gynekologisten potilaiden hoidossa valonohjainten ja intrakavitaaristen tekniikoiden avulla. Viime vuosina laajalti käytetään "Range" -, "MILTA" -, "Isel" - infrapunasäteilijöiden lasereita.
 • Magneettinen hoito laitteella "Pole-2". Induktiivinen ontelo (nro 3) sijoitetaan kondomiin ja työnnetään takakuoren emättimen fornixiin, useammin käytetään ajoittaista magneettikentän muodostumista, sykkevirtaa ja “Intensity” -nuppia ”4” -asennossa. Menettelyn kesto on 20 minuuttia. Jos käytetään kaksinkertaista induktiotekniikkaa, ihon yläpuolella oleva induktori on sijoitettu siten, että nuoli "N - S" kohtaa onteloputken eri nimillä olevalla napalla. Voit myös käyttää laitetta "Induktori-2G", emättimen induktori sijoitetaan oletettavasti ja injektoidaan emättimen takaosaan. Magneettikentän intensiteetti on 1,5 mTl, toimenpiteen kesto on 15 minuuttia, päivittäin, kerran päivässä, kurssin numero 12.
 • Galvanointi ja lääkinnällinen elektroforeesi Intrakavitaarinen hoito suoritetaan seuraavien avulla:
 • Emättimen menetelmät. Laitteen "Stream-1" yksi elektrodi viedään emättimen emättimeen, ja toinen on kaksiosainen ja sijoitettu supralona- ja lumbosacral-alueille (tai vain sakraalisille alueille). Silato 10-15 mA, menettelyn kesto on 20-30 minuuttia, 15-20 menettelytapa. Emättimen elektroforeesiin käytetään sauvan grafiittia tai puisia elektrodeja. Vaahtopyyhe kostutetaan lääkeaineliuoksella Vaginaalinen elektroforeesi voidaan suorittaa emättimen täyttöelektrodilla, useimmiten gynekologiassa käytetään elektroforeesia: jodia, kalsiumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, happojäännöstä, oksalisyylihappoa, hyaluronidaasia, lidazaa.
 • Menetelmät Yagunova (elektroforeesi lääkkeen ottamisen kanssa peräsuoleen). Yksi sähköpiste, joka sijaitsee pisimmällä alueella, toinen - lumbosakraalissa. Lääkeainetta injektoidaan peräsuoleen.
 • Menetelmät Kellata (endocervical elektroforeesi). Menettelyn suorittamiseksi tarvitaan erityisiä sinkkielektrodeja gynekologisesta joukosta laitteeseen "Potok-1". Kohdunkaulan tai kohdunkaulan sisäkaulan elektrodia työnnetään kohdunkaulan kanavaan. Kumipallon avulla, jonka kapasiteetti on 100 ml, emättimeen kaadetaan 0,25% sinkkisulfaattiliuosta. Sinkkielektrodi on kytketty laitteiston galvanointin positiiviseen napaan, negatiivinen elektrodi sijaitsee selkärangan poikki, sen pinta-ala on 300-400 cm 2. Virta on jopa 10 mA, toimenpiteen kesto on 10-15 minuuttia. Hoito suoritetaan kerran viikossa, enintään 10 menettelyä.
 • Centimetri- ja desimetrin sähkömagneettinen hoito (laitteet "Ray-3", "Ray-4", "Kamomilla", "Ranet", "Terma"). Intrafolio-hoito suoritetaan erityisten emättimen ja peräsuolen patterien avulla.
 • Supra-tonaalisen taajuuden käsittely Ultratone TNC-10-1 -laitteesta. Se suoritetaan emättimen (EPP) tai pienen tai korkean peräsuolen elektrodin (EPI-11 tai EPI-15) avulla käyttäen stabiilia menetelmää, tehon voimaa - kunnes potilas tuntuu heikolta lämmöltä, 20-30 minuuttia. 20 menettelyn aikana.
 • Diadynamic-hoito, jossa käytetään Tonus-1- ja Tonus-2-laitteita, DD-sphincterotonization (Kalyakin-tekniikka). Menettelyn suorittamiseksi tarvitaan erityinen emätinelektrodi, joka työnnetään emättimeen niin, että elektrodipadat ovat vieressä emättimen limakalvoon virtsakuplan sulkijalihassa. Emättimen elektrodi on katodi, anodi (koko 10-15 cm) sijoitetaan yliluonnolliseen alueeseen. Potilaan virran voimakkuus eturauhasen etusivun lihasten supistumisessa, soveltaa OM: n, DV: n ja OR: n virtoja. Kunkin virran tyyppi on 7–10 minuuttia, ja hoito suoritetaan päivittäin, ja se kestää jopa 15 menettelyä.
 • Vahvistushoito Stimul-1-laitteen avulla suoritetaan munanjohtimien sähköinen stimulaatio, vakiovirta, lähetys-tauko-tila ja suorakulmainen moduloitu aaltomuoto. Anodi (kooltaan 10–12 cm) on sijoitettu ristilohkealueelle, avaliikkielektrodi (katodi) työnnetään emättimen fornixiin. Anodin (8-12 mA) alla olevien heikkojen värähtelyjen nykyisten tunteiden vahvuus. Menettelyn kesto on 15 minuuttia, hoito suoritetaan päivittäin, kurssi koostuu 12-15 menettelystä.
 • Ultraäänihoito. Intracavitary-tekniikoita käytetään laajalti gynekologiassa, tätä tarkoitusta varten käytetään erikoisvarusteita.
 • Kohdun elektrostimulaatio monopolaarisilla pulsseilla, joilla on suorakaiteen muotoinen erikoisbipolaarinen elektrodi laitteesta UIEI-1, Electrosleon-4 tai Endoton.
 • Laitteet kipinöimiseksi "Iskra-1", "Iskra-3", "Crown". Emätinelektrodi asetetaan emättimen takaosaan. Lähtöteho on heikon lämmön tunteen lisääminen, ja sen kesto on 15 minuuttia, joka päivä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi - jopa 20 menettelyä.
 • Laite pulssi matalataajuinen sähköstaattinen kenttä "INFITA" hitsauselektrodilla. Paikannusvaikutukset: ihoelektrodit, joiden mitat ovat 9 x 6 cm, sijaitsevat etupuolella ja symmetrisesti ristillä; Onteloelektrodi sijoitetaan kondomin sisään, työnnetty emättimen takaosaan. Pulssin toistonopeus 20 Hz. Menettelyn kesto on 20 minuuttia.
 • Matalataajuisen impulssin (bipolaariset impulssit) sähköterapia sujuvasti muuttuvien taajuuksien alueella käyttäen laitetta "Andro-Gin". Potilailla, joilla on krooninen tulehdussairaus, endometriitti käyttäen tämän laitteen intravaginaalista tekniikkaa. Syvennyselektrodi sijoitetaan takaosan emättimeen, ja levynomainen (välinpitämätön) elektrodi, 6 x 8 cm, sijoitetaan vaakasuoraan suprapubiseen alueeseen. Stimulaatiota, jossa on positiivinen tai negatiivinen napaisuus 10 Hz: n taajuudella, käytetään 10 minuutin ajan, ja sen jälkeen pakkaukset, joiden kesto on 6 s ja joiden tauko on 2 s. Menettelyn kesto on 20 minuuttia, kurssi sisältää 10-15 menettelyä.

KÄSITTELYN TAKTIIKAT SEURANTAJÄRJESTELMÄN HORMONAALISEN HYVÄKSYTTÄVÄN NAISTEN FYSIKAALISET TEKIJÄTÄ

Reproduktiivisen järjestelmän hyvänlaatuisten hormonikorvaisten kasvainten patogeneesissä ja hyperplastisissa prosesseissa endometriumissa merkittävää roolia ovat estrogeeni-progesteronin suhde. Terapeuttisten fysikaalisten tekijöiden käyttö näihin sairauksiin edellyttää jatkuvaa onkologista valppautta. Kun kohdun myoma, sukupuolielinten endometrioosi ja mastopatia, fyysisiä tekijöitä voidaan käyttää vain silloin, kun ei ole epäilystä pahanlaatuisesta kasvaimen rappeutumisesta ja vain silloin, kun se ei vaadi kirurgista hoitoa.

Näiden potilaiden fyysisten tekijöiden hoidossa tulisi noudattaa seuraavia säännöksiä:

 1. Epätyypillinen hyperplasia, fokusaalinen adenomatoosi ja adenomatoottiset polyypit ovat syövän endometriumia ja siksi ne ovat kontraindikaatioita fysioterapia- ja sanatoriohoitokäytössä potilailla, joilla on gynekologisia sairauksia, sekä ekstragenitaaliseen patologiaan.
 2. Miomatskii, sukuelimet Muut fyysisen toiminnan menetelmät yleensäkin parantavat estrogeenistä aktiivisuutta ja luovat siten edellytykset hormoniriippuvaisille muodostumisille.
 3. Kohdun fibroidien, endometrioosin, mastopatian ja hyperplastisten prosessien kirurginen hoito endometriumissa ei poista suhteellista hyperestrogenemiaa. Tämä tärkein seikka on otettava huomioon päätettäessä fyysisten menetelmien nimittämisestä ja siirtämällä potilaat kylpylähoitoon tapauksissa, joissa heille on suoritettu tällaisia ​​toimenpiteitä, kun käytetään geneettisiä tai ekstragenitaalisia sairauksia. Tällainen potilaiden kontingentti vaaditaan munasarjojen hormonaalisen toiminnan pakollisessa määrityksessä. Jos tämä tutkimus vahvisti suhteellisen hyperestrogenemian, potilaan voi lähettää vain resorteihin, joissa on radon- ja jodi-bromia. Fysikaalisten hoitomenetelmien (mukaan lukien kylpylähoito) valinta ei johdu kohdun fibroidien tai ei-hormonaalisesti liittyvien muodostumien läsnäolosta potilaassa, vaan munasarjojen hormonaalinen toiminta tällä hetkellä.

Lisääntymisikäisten potilaiden hoidon konservatiiviseen kompleksiin kohdun myoma OMT (taajuus 100 Hz, sinimuotoinen kentän muoto, 3,5 mT: n induktio, magneettikentän nousu- ja laskuaika 25 sekuntia, vain 18 sykliä, aika 15 min) lisää sen tehokkuutta kolmen kuukauden hoidon jälkeen, ei vain vähentämällä kliinisiä ilmenemismuotoja (kipua, kuukautisten lyhentämistä, menettäneen veren määrää, kuukautiskierron normalisoitumista), vaan myös (ultraäänen mukaan) vähentää momatomaattisten solmujen kokoa 64,3 prosentissa naisista keskimäärin 16,7 prosentilla. %. Tämä näkyy erityisesti naisilla, joiden sairaus kestää enintään 4 vuotta. Yhden vuoden seuranta-aikana myoma-solmuja ei kasvanut 100%: lla naisista. Tätä kompleksiä (gestageenien ja norkolutin hormonihoidon taustalla) suositellaan lisääntymisikäisille potilaille, joilla on kohdun myoma, 12 viikon raskauden ajan, ja taudin kesto on enintään 8 vuotta. Yksityiset vasta-aiheet OMT: lle: yleiset vasta-aiheet fysioterapiaa, kohdun fibroideja, verenvuotoa vaikeuttavia, kilpirauhasen hyperfunktiota, röyhkeitä tulehdusprosesseja, vakavaa hypotensiota, raskautta, keinotekoisen sydämentahdistimen läsnäoloa.

POHJOISEN JA SEN VÄHENTÄMISTEN INFLAMMATERIAALISEN HAITOJEN FYSIOTERAPIA

Tämä on useimpien gynekologisten sairauksien ryhmä. Fysikaalisten hoitomenetelmien tarkoituksena on pysäyttää tulehdus, tarttujen tuhoaminen, munasarjojen munasarjojen toiminnan palauttaminen, immuunijärjestelmän toimintahäiriön korjaaminen ja kivun ja hermostuneiden tilojen helpottuminen.

Fysioterapia alkaa ulkoisilla menetelmillä, ja sitten, kun tulehdusprosessi lakkaa, ne siirtyvät vatsan (suonensisäisen, peräsuolen) menettelyihin tehokkaammin. Fysioterapiaa määrättäessä otetaan huomioon tulehduksen vakavuus ja kliininen kurssi.

Salpingo-oophoritis etenee (ehdollisesti) kahdessa versiossa:

 1. "Classic" - johon liittyy useita paikallisia, veren jne. Tulehduksen kliinisiä ilmenemismuotoja.
 2. Pääasiassa tuskalliset ilmentymät. Tässä tapauksessa ensimmäinen paikka klinikalla - kivun oireyhtymä, joka johtuu hermoston hermoista, vegetatiivisten roiskeiden toimintahäiriö.

"Klassisen" salpingoophoriitin fysioterapiahoito

Raskausvaihe

UHF-30-, UHF-66-, UHF-80- ja UHF-80-laitteiden alhaisen intensiteetin HF-hoito (27,12 MHz) lisäyksen tai kohdun alueella, pitkittäis- tai poikittaissuuntainen, ei-lämpö- tai matala lämpöannos (enintään 30 W) 10 minuuttia päivässä; kurssi - 6-8 menettelyä. Jos on olemassa kurja komponentti, on välttämätöntä jättää ulosvirtauksen puuttuminen. UHF-5-1-laitteen "Miniterm" läsnä ollessa 4-5 perkutaanisen menettelyn jälkeen on mahdollista jatkaa (silti 3-4) hoidon kulkua intrakavitaarisilla tekniikoilla.

SUF-säteilytys erytemaalisissa annoksissa Zhelokhovtsevin mukaan. Levitä akuutin kohdun tulehduksen kanssa, jossa on voimakas eksudatiivinen komponentti ja elävät kliiniset oireet. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää yhdessä UHF-hoidon kanssa (sen jälkeen) tai itsenäisesti. ”Panty” -vyöhykkeen neljä kenttää ovat yhdenmukaisia, joista kukin on 25 x 20 cm (500 cm 2):

 1. Reiden ylemmän kolmanneksen takapinta.
 2. Reiden ylemmän kolmanneksen etupinta.
 3. Lumbosakraalialue gluteaalikerrokseen.
 4. Edessä olevan vatsan seinän alempi osa koverrokseen (joka suojaa viimeisiä ultraviolettisäteitä).

Säteilytetään vain yksi kenttä päivässä. Ensimmäisessä säteilytyskierrossa käytetään 2–3 biologista annosta toisessa - 3-4 biologisessa annoksessa. Toinen jakso alkaa välittömästi ensimmäisen jälkeen. Päivittäiset toimenpiteet.

Kylmähoito. Käytä tätä tarkoitusta varten:

 1. Pakattu suolan ja suolan jäähdytykseen (tilavuus on 80-100 ml ja lämpötila -180 ° C 60 ° C). 3 minuutin, kaksi kertaa, 1-3 minuutin välein, vaikutus kestää 8-10 minuuttia, päivittäin, 10-12 hoidon aikana. Hoitoihin kuuluu ihon ja emättimen kryopakettien yhdistetty käyttö.
 2. Emättimen jäähdyttimet, jotka edustavat onttoa sylinteriä, joka on valmistettu lämpöä johtavasta materiaalista, jossa jäähdytetty neste kiertää. Toisessa jäähdytyksessä lyijy- ja poistoputket asennetaan jäähdytysnesteen syöttämiseksi ja poistamiseksi (veden lämpötila on 20 0 С). Aliravitsemuksen elinten ja kudosten lämpötila vaihtelee 28 - 32 ° C jäähdytyksen aikana, ja hypotermia suoritetaan 30 minuuttia 3-4 kertaa päivässä 2-3 päivän ajan.. Hoidon kulku koostuu 6-8 menettelystä, riippuen tulehdusprosessin vakavuudesta ja kivun oireyhtymästä.

Kryoterapian käytön indikaatiot ovat äidin tulehdussairaudet, jotka ovat monimutkaisia ​​hypomenstruaalisen oireyhtymän kuukautisten toimintahäiriön, algomenorrhean; munasarjojen hypofunktio; munanjohtimien supistumisaktiivisuus itsenäisenä muotona ja yhdessä asteenisten oireiden ja kivun oireyhtymän kanssa.

Krioterapian käytön vasta-aiheet: kuukautisten toimintahäiriöt hyperpolymenorrhean tyypin mukaan, samanaikaiset hyperestrogeeniset tilat, oireet toistuvissa leikkaustoimenpiteissä lantion elimissä, tubalihypertonus, raskaus.

Kryoterapiaa voidaan parhaiten toteuttaa ensimmäisten 3-5 päivän kuluttua seuraavan kuukautisten päättymisestä. Näin lääkäri voi olla varma raskauden puuttuessa, ja se edistää myös kohdunkaulan nopeampaa paranemista toimenpiteen jälkeen. Jos kryoterapia tehdään pian ennen kuukautisia, sitten mensiksen aikaan kohdunkaula on turvonnut ja voi estää kuukautiskierron virtauksen kohdusta.

Jos tulehdusprosessin vakavuus on vähentynyt sekä hitaasti liikkuva paheneminen, määrätään UHF-hoitoa. UHF-hoito on tässä tilanteessa parempi kuin SMV-hoito, koska se ei aiheuta kasvullisia häiriöitä. Käytetty laite "Wave-2". Vaikutuksen paikannus - etureunan alemman kolmanneksen. Pitkänomainen jäähdytin sijoitetaan vaakasuoraan, alareuna on 1-2 cm julkisivun yläpuolella. Tekniikka on kaukainen, ilmarako on 5 cm, altistuksen annos on heikosti lämpö- tai (useammin) lämpö (teho jopa 40 W), kesto - 15 min. Menettelyt suoritetaan päivittäin. V.M. Strugatsky et ai. (2002), menettelyt voidaan suorittaa intensiivisessä tilassa: kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä vähintään 2 tunnin välein. Hoitokurssi sisältää 14-15 vaikutusta.

Käytettäessä kannettavia laitteita "Ranet", "Ray-3", "Ray-4" (erityisesti yksisuuntaisella prosessilla) menettely suoritetaan kosketustavan mukaisesti, sylinterimäinen jäähdytin, annos on alhainen lämpö (8-10 W), 10 minuuttia päivittäin; 10 hoitoa. 4-5 iho-menettelyn jälkeen voidaan käyttää intrakavitaarisia altistuksia: Kamomilla, Ranet - 5-7 W, Luch-3, Luch-4 - 8-12 W. Iskun voimakkuuden tulisi vastata pehmeän lämmön tunteita, emitteri on kiinnitetty reiteen.

Muuttuva matalataajuinen magneettikenttä. Tämä hoitomenetelmä on erityisen käytännöllinen, koska sitä voidaan käyttää yli 35-vuotiaiden naisten hoidossa, joilla on hyvänlaatuisia hormoniriippuvaisia ​​lisääntymiselimien muodostumia - kohdun myoma, minkä tahansa paikannuksen sukuelinten endometrioosi, mastopatia, jos ne eivät vaadi kirurgista hoitoa.

Laite "Pole-2". Vastaavassa lisäyksessä tai välittömästi kahden magneetin kanssa molempien lisäosien alueella (pylväiden suunta vaaditaan, jos niiden välinen etäisyys ei ylitä 15 cm) Käytetään jatkuvaa tilaa, sinimuotoista nykyistä muotoa, 3-4 intensiteettitasoa (30-40 mT), 10-20-30 minuuttia, jopa 15-17 menettelyä hoitokurssia kohti. Hoidon kulusta alkaen vatsan magneettihoito voidaan suorittaa samoilla annosmittausparametreilla. Tässä tapauksessa yhden toimenpiteen aikana on mahdollista suorittaa sekä vatsan että ihon kautta tapahtuvien vaikutusten yhdistelmä.

Laite "ALIMP-1". Vaikutus suoritetaan neljän parin solenoidi-induktorin avulla vatsan alaosassa. Altistumisparametrit: intensiteetti 100%, taajuus 10 Hz, magneettisen induktion suuruus 5 mT. Menettelyt suoritetaan päivittäin 5-7 vuorokautta kuukautiskierron aikana 10-15 minuutin ajan. Hoidon aikana - 10-12 menettelyä.

Subakuutti tulehdus

Ultratonotherapy. Sen pääasiallinen käyttöaihe on krooninen, mukaan lukien pitkäaikainen, jatkuva kohdun tulehdus alenevan pahenemisen ja remissioiden aikana. Käytännössä tärkeä on mahdollisuus käyttää HPC: tä naisilla, joilla on progesteronipuutteinen tila ja hyperandrogeneesi tai perusteltu epäily siitä (klassinen oireiden kolmikko on hirsutismi, rasvainen iho ja acne vulgaris). Lisämaksupumpun määräämisen toteutettavuus kasvaa, jos potilas kärsii virtsaputkesta ja / tai kystiitista ilman pahenemista; neurokirkulaarinen dystonia (erityisesti hypotonisessa tyypissä), kardioneuroosi; alaraajojen suonikohjuja.

Käytä laitetta "Ultrathon TNC-10-1" ja kahta joustavaa lannerangasta apuvälineestä vastaavaan laitteeseen, joka on tarkoitettu inductothermia IKV-4: lle. Vaikutuksen paikannus - keskimmäinen lannerangan applikaattori sijoitetaan suprapubiseen alueeseen ja suuri - ristiin; Emätinelektrodi asetetaan takaosan emättimeen. Iskuparametrit: sen intensiteetti - kunnes heikko lämpö tuntuu, kesto - 20 min.

Inductothermia (HF PeMP). Aloita ihon vaikutuksilla, sitten, jos ei ole patologista yleistä ja polttovastausta, mene suonensisäisiin toimenpiteisiin. Pienet, keskisuuret ja suuret lannerangan applikaattorit gynekologisesta joukosta IKV-4 -laitteeseen on sijoitettu hieman häpylähdön yläpuolelle, nivusalueelle tai ristikkopinta-alalle (levityslaitteen sijainti ja koko riippuu tulehdusprosessin lokalisoinnista). Iskun voimakkuus on heikosti lämpöä tai ilman lämpöantureita, kesto on 20 minuuttia; Hoitoa varten - 5-6 päivittäistä hoitoa. Seuraavia menetelmiä voidaan käyttää:

 1. PEMF: n vaikutus suoritetaan ihon alle käyttäen kahta applikaattoria; yksi (halkaisijaltaan pienempi) on sijoitettu etummaisen vatsan seinän tai ristikon alueelle, toinen on symmetrinen kehon vastakkaiselle puolelle.
 2. Laite IKV-4 syöttää samaan gynekologiseen sarjaan kuuluvan erityisen ontelo- (emättimen) applikaattorin.
 3. Yksittäiset lannerangan applikaattorit sijaitsevat etupuolen vatsan seinämässä, nivusalueella tai ristikkorakenteella, ja vyöhykkeeseen on sijoitettu nauhan implantti.

Näitä vaikutuksia käytettäessä käytetään hieman lämpimää tai ilman lämpöherkkyyttä, päivittäisten vaikutusten kesto 20 minuuttia; 14-15 menettelyn aikana. Suurin polttoväli on odotettavissa, kun suoritetaan tekniikoita nro 1 ja nro 3.

Gynekologisen pakkauksen puuttuessa etureunan etupuolelle asetetaan induktorilevy, jonka halkaisija on 20 cm tai induktorikaapeli 2,5 kierrosta tasaisen kierteen muodossa. Altistuksen voimakkuus heikon lämmön kärsivän potilaan kanssa; päivittäisten toimenpiteiden kesto on 20 minuuttia; hoitokurssi - 15-20 menettelyä.

Vaikutukset suorittaa induktori, jonka halkaisija on 6 tai 9 cm; se sijaitsee hieman julkisivun yläpuolella, nivus- tai ristiluu-alueella (riippuen tulehdusprosessin vallitsevasta paikannuksesta). Valotuksen voimakkuus heikkolämmön tunne, päivittäin suoritettavien toimenpiteiden kesto, 20 minuuttia; Hoidon kulku on 15 menettelyä.

Laser- ja magneettinen laserhoito.

Altistumisen patogeneettinen ehdollisuus: anti-inflammatoriset, dekongestiviset, regeneratiiviset vaikutukset, paikallisen verenkierron parantaminen.

Altistumismenetelmät: iho sopivien kenttien mukaan; yhdistetty perkutaaninen ja intravaginaalinen säteilytys; lasertulostus.

Potilaan asema toimenpiteen aikana: kun ihon säteilytys - makaa sohvalla selässä; Yhdistetty säteilytys - makaa sohvalla selässä, intravaginaaliselle säteilylle on välttämätöntä taivuttaa polvilla ja levittää jalat.

Iskualueet: 1) ihottuma-alueella oikeassa etupuolen vatsan seinässä ja (tai) vasemmalla; 2) emättimen seinämien limakalvo, joka on säteilytetty samanaikaisesti kuituoptisten diffuusiosuuttimien kanssa.

Kun se altistetaan lasersäteilylle spektrin punaisella alueella, on tarpeen suorittaa yhdistetty perkutaaninen ja intravaginaalinen säteilytys. IR-laserilla hoidon aikana kohdun vatsan seinämän kohdun kohdistus altistuu kohtuun.

Kun käytetään pulssi-lasereita tulehduksen akuutissa vaiheessa, suositellaan taajuuksia, jotka ovat korkeintaan 1000 Hz (600-1000 Hz). subakuuttivaiheessa - taajuudet 100 - 600 Hz; krooninen - alle 100 (60-80 Hz).

Salpingoophoritis-kivun fysioterapeuttinen hoito

Raskausvaihe

Sinimuotoiset moduloidut virrat.

 1. SMT-prosessi koostuu kahdesta osasta: ensinnäkin ampli- pulssihoito suoritetaan orbitaalis-mastoiditekniikalla (vaihteleva tila, 3 РР, FM 100 Hz, GM 50%, puolijaksot 1-1,5 s, kesto 10-15 min). Päivittäiset toimenpiteet määrätään yleensä kuukautiskierron 3. - 5. päivästä 10–12. Hoidon toisessa vaiheessa, syklin toisesta vaiheesta alkaen, potilaat käyvät läpi CMT-hoitomenetelmiä jaetun elektrodin kanssa kohdunliitosten projektioalueella (3-4 PP, hoito-muuttuja, FM 50 Hz, GM 50-75%, kesto 2-3 sekuntia, 5 min) jokainen työryhmä päivittäin 10–12 menettelyn aikana).
 2. On mahdollista käyttää monistetun magneettiterapiamenetelmän yhdistelmää laitteesta "Sedaton". SMT, jossa on seuraavat parametrit: muuttuva tila, puolijaksojen kesto 4/6, PP 3, GM75%, FM 100 Hz. Vaihtuva matalataajuinen magneettikenttä projektioalueella ja (tai) sen lisäyksellä (-alueilla), induktio MP 30 mT. Hoidon kulku koostuu 10 päivittäisestä yhdistetystä 15 minuutin vaikutuksesta.
 3. Yagunovin muunnettu menetelmä. Potilaan asema hänen puolellaan; Käyttämällä kumipulloa, jonka tilavuus on 100 ml, peräsuoleen tulee lisätä 50-70 ml kaliumjodidin liuosta, joka on kuumennettu 36-37 ° C: seen tai 1-2% natriumsalisylaattiliuokseen suoraan peräsuoleen. Elektrodit 11 x 16 on järjestetty seuraavasti: poikittain positiivinen emättimen yläpuolelle ja negatiivinen ristiin. Korjattu tila. 1 RR, FM 100-150 Hz, GM 50%, 20-30 min, № 10-12.

4. SMT: n 2-prosenttisen natriumsalisylaattiliuoksen elektroforeesi vaginaalisesti. Katodi on emättimen etu- tai takaosassa. Anodi (kaksisuuntainen) - supra- ja lumbosakraalialueella. Lääke injektoidaan katodista. Korjattu tila, 1 PP, GM 50-75%, FM 100-150 Hz, 20-30 mA, päivittäin, № 10-12.

 1. SMT-Foreznovokaina, Analgin, ganglioblokatorov.
 2. Amplipulse-UZ-hoito kaulusalueella. UZT-1.08: n ultraäänen vaikutukseen ja Amplipuls-5-ultraäänikuvantamiseen käytetään kahta kotimaista sarjalaitteistoa SAU-kytkentälaitteen avulla, jonka avulla voit liittää ultraäänilaitteen Amplipuls-5 ja käyttää sitä paitsi ultraäänivärähtelyn lähteenä myös yhtenä elektrodit synkronisia vaikutuksia varten käyttäen SMT: tä. Repak-geeliä käytetään kontaktiväliaineena, jolla on myös hyvä sähkönjohtavuus. Levyelektrodi, jonka koko on 8 x 10 cm, muodostaa alemman kohdunkaulan selkärangan alueen ja on kiinnitetty Amplipulse-5-laitteeseen, ja ultraäänivärähtelijä toimii toisena elektrodina. Tässä tapauksessa käytetään seuraavia parametreja: Ultraääni (4 cm: n värähtelijä, pulssitila, intensiteetti 0,4 W / cm 2, pulssin kesto - 10 ms); SMT (muuttuva tila, kesto 4: 6, 3 ja 4 RR-puoliaikaa, GM-50%, FM-100 Hz, 3-5 min kutakin työn tyyppiä. Hoitokurssi koostuu 10 päivittäisestä menettelystä.
 3. Transvaginaalinen amplifikaatio-ultraääniterapia. Menettelyn suorittamiseksi, käytä samaa menetelmää kuin ultraäänen ja SMT: n yksitoiminen vaikutus samoilla parametreilla, mutta 8 x 10 cm: n mittainen levylektrodi muodostaa lumbosakraalisen selkärangan ja käyttää erityistä emättimen ultraäänivärähtelijää, jolle kondomi asetetaan pinnalle ennen menettelyä, Repack-geeli ja iho levitetään sen pinnalle. suorittaa kohdunlihasten sonikointi. Hoitokurssi koostuu 10 päivittäisestä menettelystä, joiden kokonaiskesto on 8-10 minuuttia.

Häiriöterapia. IT: tä käytetään naisten sukupuolielinten kroonisten tulehdussairauksien tapauksessa remissio-vaiheessa, kuukautisten toimintahäiriön tapauksessa hyper-, poly- ja algomenorrhea-tyypin mukaan, hypomenstruaalinen oireyhtymä; hypo- ja hyperestrogeeniset tilat; toiminnallinen hyperprolaktinemia; liittyvät psyko-emotionaalisen alan muutokset. IT: n käytön vasta-aiheet ovat tulehdussairauksia, jotka ovat remissiossa hyperprolaktinemian orgaanisissa muodoissa, samanaikainen likinäköisyys (-5 ja>), kulman sulkeminen glaukooma dekompensointivaiheessa, epilepsia.

 • Laite "Interdinid-79 M". Iskupaikannus: E50-elektrodit, joiden välikappaleet on kostutettu vedellä ja jotka sijaitsevat paravertebraalisen sakraalisen nikaman tasolla (S1- S2): oikealla - musta kärki, vasemmalla - punaisella kärjellä. Samankaltaiset elektrodit sijaitsevat oikealla (punaisella kärjellä) ja vasemmalle (mustalla kärjellä) vatsan valkoisesta viivasta, elektrodien yläreuna on sisääntulotasolla. Virtojen vaihtuvuus vaihtelee automaattisesti välillä 0-100 Hz. Nykyinen voimakkuus - kunnes tuntuu voimakasta, mutta kivutonta tärinää esiintyy elektroditilassa (syvällä pienessä lantiona). Menettelyn kesto on 20 min. Päivittäin, 1 tai jopa 2-3 kertaa päivässä, vähintään 2 tuntia. Kurssi - jopa 30 menettelyä.
 • Laite "Stereodinator-728" ("Siemens", Saksa). IT-terapia elektrodinäytteellä, jonka taajuus on 200 Hz elektrodien etupuolella. Vahvuutta havaitsee aistit ja keskiarvot 2,5 mA. Menettelyt suoritetaan päivittäin 15 minuutin ajan. 10-12 menettelyn aikana.
 • Laite AIT-KS-50-01 (Venäjä). Mahdollistaa kolmen sinimuotoisen virran häiriön toteuttamisen rytmisesti vaihtelevalla taajuudella IT-virtoja välillä 0 - 150 Hz valon värähtelyn tunteen kanssa. Menettelyn suorittamiseksi käytetään elektrodilaitetta (maskia) ITtokesin levittämiseksi sähköstysmenetelmän mukaisesti, joka koostuu kolmesta kumikalvoon upotetusta elektrodiparista, jotka suoritetaan päivittäin, yhden toimenpiteen kesto on 15 minuuttia. Hoidon aikana 10-12 menettelyä.

Flyuktuorizatsiya. Laitteet ASB-2-1, FS-100-4. Iskupaikoitus: yksi elektrodi, jonka tiiviste on 11 cm x 16 cm ja joka on kostutettu vedellä, sijaitsee suprapubisessa alueella; toinen elektrodi sijaitsee lumbosakraalialueella. Virta vuorotellen (1 lomake). Virran voimakkuus on, kunnes elektrodien alla näkyy lievä tunne. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1, 2 tai 3 kertaa päivässä, vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi - jopa 30 menettelyä.

Faasin häipyminen paheneminen

Intravaginaalinen pulssitaajuinen sähköterapia Andro-Gin-laitteella. Potilaan asento selässä, jalat taivutti polvilleen ja eronnut. Onteloelektrodi on takaosan emättimessä, ja levyn (välinpitämätön) elektrodi 6 x 8 cm on vaakasuora suprapubisessa alueella. Ne käyttävät stimulaatiota positiivisen ja negatiivisen napaisuuden pulsseilla 10 Hz: n taajuudella 10 minuutin ajan, minkä jälkeen pakkaukset kestävät 6 s. taukoilla 2 sekuntia. Impulssien amplitudia säätelevät potilaiden kivuttomat värähtelyn tunteet tai eturauhasen seinämän lihasten supistukset. Päivittäisten toimenpiteiden kesto on 20 minuuttia, hoitokurssi sisältää 10-15 menettelyä.

Infitoterapia (alhaisen taajuuden sähköinen staattinen kenttä). Menettelyt alkavat 5-7 vuorokautta kuukautiskierron aikana. Käytetään kotimaisia ​​Infita-laitteita: ekstrasavitiivisten elektrodien paikallistaminen (etäislaatat 9 x 6 cm) - etu- vatsan seinämä oikean ja vasemman kohdun ulokkeiden projektiovyöhykkeessä, emättimen elektrodi posteriorisessa emättimen fornixissa. Pulssin toistonopeus on 20 Hz, toimenpiteen kesto on 20 minuuttia, päivittäin, intensiivisessä tilassa - 3 kertaa päivässä, vähintään 1 tunnin välein, yhteensä 30 altistusta (Strugatsky V.M. et ai., 1999).

Ultraäänihoito. Nimitettiin usein pahenevia, pitkittyneitä kursseja, adheesioita, kohtalaisen kivun oireyhtymää. Ensin (2 menettelyä) pulssitilassa, sitten jatkuvana. 3 kenttää ilmaistaan: kaksi paravertebraalia (0,2 - 0,4 W / cm2) 2-3 minuutin ajan kummallakin puolella. Kolmas kenttä on hypogastrinen alue (jonka on ilmaissut trapezoidi, jonka sivut ovat kummankin puolen iliaksi alueita - 6 - 10 minuuttia). Ultraäänen voimakkuus kasvaa asteittain 0,2: stä 0,4: ään ja 0,8 W / cm2: iin. Menettelyn kokonaisaika on enintään 15 minuuttia, hoitokurssi on 10-15 menettelyä. Tehokkuuden lisäämiseksi - analginin, anestesiinin, Cortanan, hydrokortisonin fonoforeesi.

Erytherapy "pikkuhousut" vyöhyke Zhelokhovtsev. Erityisesti näkyy, jos tätä tekniikkaa ei käytetty tulehduksen akuutissa vaiheessa.

Lääkkeiden elektroforeesi. Käytetään natriumsalisylaattia, analginia, magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä, jodia, kuparia, novokaiinia. Voit käyttää ihon ja intrakavitaarista tekniikkaa. Käytetty: galvaaninen virta, sinimuotoiset moduloidut virrat, vaihtelevat virrat. Lääkkeen valinta riippuu erityisestä kliinisestä tilanteesta:

 • Magnesiumia käytetään tapauksissa, joissa on spastisuutta, ärtyneisyyttä, valtimoverenpainetta.
 • Zinkokazyvaetin monenvälinen toiminta, edesauttaa reparatiivisia-troofisia ja immunomodulatorisia vaikutuksia, vähentää tartuntoja, estää estrogeeniä ja normalisoi progesteronin aktiivisuutta.
 • Iodnormalisoi aineenvaihduntaa, omistaa fibroosivaikutuksen, pehmentää piikkejä, estää estrogeenit, ei vaikuta progesteroniin. Gynegologit yhdistävät usein jodia ja sinkkiä elektroforeesimenetelmiin.
 • Kupari lisää redoksireaktioita, lisää estrogeenin tasoa.

Menetelmät: vatsa-sakraali; emätin (tehokkaampi); on mahdollista injektoida lääkitys emättimeen mikropellereissä (30-50 ml), joissa on samanaikaisesti transkutaaninen galvanointi; Voit käyttää lääkkeen sisääntuloa mikropuskuriin peräsuolessa samanaikaisesti poikittaisen sinkityksen avulla poikittain.

Sinkin ja salisyylihapon yhdistetty diadynamoforeesi. Laite "Tonus-2". Potilaan sijainti hänen puolellaan; käyttäen kumipalloa, jonka kapasiteetti on 100 ml, injektoidaan peräsuoleen 50-70 ml 2-prosenttista natrium- salisylaattiliuosta, joka on kuumennettu 37 ° C: seen, minkä jälkeen potilaan asento makaa selässä. Iskupaikoitus: anodi (11 x 16 cm), joka on kostutettu 1% sinkkisulfaattiliuoksella suprapubisessa alueella; saman kokoinen katodi, joka on kostutettu 2% natriumsalisylaattiliuoksella, sijaitsee lumbosakraalialueella. Virran tyyppi - DV, virranvoimakkuus - kunnes aistimukset näkyvät voimakkaina, mutta kivut värähtely elektrodien alla. Kesto - 20 minuuttia, päivittäin, 1 tai 2 kertaa vähintään 1 tunnin keskeytyksillä. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisten sukuelinten subakuutti tulehdus, joka aiheutuu potilaan jäähdytyksestä tai / ja johon liittyy kipua, vetämällä lantion kipua.

Sinkin ja salisyylihapon yhdistetty elektroforeesi sinimuotoisilla moduloiduilla virroilla. Laitteet "Amplipulse-4", "Amplipulse-5". Potilaan asento - makaa hänen puolellaan; käyttämällä kumipalloa, jonka kapasiteetti on 100 ml, peräsuoleen injektoidaan 50-70 ml natriumsalisylaatin 2-prosenttista liuosta, joka on kuumennettu 36-37 ° C: seen, minkä jälkeen potilaan asento makaa selässä. Iskupaikoitus: anodi, jonka elektrodipehmuste on kooltaan 11 x 16 cm, kostutettu 1% sinkkisulfaattiliuoksella, sijaitsee suprapubisella alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan 2% natriumsalisylaattiliuoksella, joka sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu tila, 4 RR, FM 150 Hz, GM 75%, pakettien kesto 4-6 s. Nykyinen - kivutonta tärinää elektrodien alla. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 1 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisen sukupuolielinten subakuutti tulehdus, joka aiheutuu potilaan jäähdytyksestä ja / tai johon liittyy kipua, vetämällä lantion kipua.

Sinkin ja salisyylihapon yhdistetty elektroforeesi vaihtelevalla virralla. Laitteet ASB-2-1, FS-100-4. Potilaan asento - makaa hänen puolellaan; käyttämällä kumipalloa, jonka kapasiteetti on 100 ml, peräsuoleen injektoidaan 50-70 ml natriumsalisylaatin 2-prosenttista liuosta, joka on kuumennettu 36-37 ° C: seen, minkä jälkeen potilaan asento makaa selässä. Vaikutuksen paikantaminen: anodi, jonka elektroditiiviste on 11 x 16 cm, kostutettu 1% sinkkisulfaattiliuoksella, sijaitsee suprapubisessa alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan 2% natriumsalisylaattiliuoksella, joka sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu virta (3 muoto). Virran voimakkuus on, kunnes elektrodien alla näkyy lievä tunne. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisten sukupuolielinten subakuutti tulehdus, joka aiheutuu potilaan jäähdytyksestä tai / ja johon liittyy kipua, vetämällä lantion kipua yksilöillä, joilla on verisuonitonista.

Magnesiumin diadynamoforeesi. Laite "Tonus-2". Potilaan asento selässä. Vaikutuspaikoitus: anodi, jossa on elektrodin tiiviste (11 x 16 cm), joka on kostutettu 10% magnesiumsulfaattiliuoksella - suprapubisella alueella; samankokoinen, vedellä kostutettu katodi sijaitsee lumbosakraalialueella. Virran tyyppi - DV, virranvoimakkuus - kunnes aistimukset näkyvät voimakkaina, mutta kivut värähtely elektrodien alla. Kesto - 20 minuuttia, päivittäin, 1 tai 2 kertaa, vähintään 1 tunnin välein. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisten sukupuolielinten subakuutti tulehdus, johon liittyy spasminen (kouristava) lantion kipu, erityisesti henkilöillä, jotka kärsivät algomenorrheasta.

Magnesiumelektroforeesi sinimuotoisilla moduloiduilla virroilla. Laitteet "Amplipulse-4", "Amplipulse-5". Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen paikantaminen: anodi, jossa on 11 x 16 cm: n suuruinen elektrodityyny, kostutettu 10-prosenttisella magnesiumsulfaatin liuoksella, sijaitsee suprapubisella alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan vedellä ja sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu tila, 4 RR, FM 150 Hz, GM 75%, pakettien kesto 4-6 s. Nykyinen - kivutonta tärinää elektrodien alla. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 1 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisten sukuelinten subakuutti tulehdus, johon liittyy spasminen (kouristava) lantion kipu verisuonten dystoniaa sairastavilla henkilöillä.

Magnesiumelektroforeesi vaihtelevalla virralla. Laitteet ASB-2-1, FS-100-4. Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen paikantaminen: anodi, jossa on 11 x 16 cm: n suuruinen elektrodityyny, kostutettu 10-prosenttisella magnesiumsulfaatin liuoksella, sijaitsee suprapubisella alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan vedellä ja sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu virta, (3 muoto). Virran voimakkuus on, kunnes elektrodien alla näkyy lievä tunne. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: sisäisten sukuelinten subakuutti tulehdus, johon liittyy spasminen (kouristava) lantion kipu verisuonten dystoniaa sairastavilla henkilöillä.

Diadynamoforeesi kalsium. Laite "Tonus-2". Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen sijainti: anodi, jossa on elektrodin tiiviste (11 x 16 cm), kostutettu 5% kalsiumkloridiliuoksella, - suprapubisella alueella; samankokoinen, vedellä kostutettu katodi sijaitsee lumbosakraalialueella. Virran tyyppi - DV, virranvoimakkuus - kunnes aistimukset näkyvät voimakkaina, mutta kivut värähtely elektrodien alla. Kesto - 20 minuuttia, päivittäin, 1 tai 2 kertaa vähintään 1 tunnin keskeytyksillä. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: subakuutti kohdun tulehdus verenvuodolla.

Kalsiumin sinimuotoiset moduloidut virrat elektroforeesi. Laitteet "Amplipulse-4", "Amplipulse-5". Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen paikantaminen: anodi, jonka elektrodityynyn koko on 11 x 16 cm ja joka on kostutettu 5% kalsiumkloridiliuoksella, sijaitsee suprapubisessa alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan vedellä ja sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu tila, 4 RR, FM 150 Hz, GM 75%, pakettien kesto 4-6 s. Nykyinen - kivutonta tärinää elektrodien alla. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 1 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: kohdun subakuutti tulehdus verisillä eritteillä, joilla on negatiivinen emotionaalinen reaktio diadynaamisten virtausten toimintaan liittyviin tunteisiin.

Kalsiumin vaihtelevan virran elektroforeesi. Laitteet ASB-2-1, FS-100-4. Potilaan asento - selässä. Vaikutuksen paikantaminen: anodi, jonka elektrodityynyn koko on 11 x 16 cm ja joka on kostutettu 5% kalsiumkloridiliuoksella, sijaitsee suprapubisessa alueella; saman kokoinen katodi kostutetaan vedellä ja sijaitsee lumbosakraalialueella. Korjattu virta (3 muoto). Virran voimakkuus on, kunnes elektrodien alla näkyy lievä tunne. Menettelyn kesto on 20 minuuttia päivässä, 1 tai 2 kertaa päivässä ja vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä. Indikaatiot: subakuutti kohdun tulehdus veren purkauksella vegetovaskulaarisessa dystoniassa.

EHF - hoito. Laite "Yav'-1" (kiinteä aallonpituus 5,6 mm, tunkeutuvan tehon tiheys 10 mW / cm 2) Potilaan sijainti selässä. Vaikutuksen paikannus: asenna aaltoputken sarven kiinnitys suprapubiseen alueeseen keskiviivaa pitkin. Tila - taajuusmodulaatio (50 Hz) kaistanleveydellä 0,03 mm (+ 100 MHz). Menettelyn kesto on 30 minuuttia päivässä, 1, 2 tai 3 kertaa päivässä ja vähintään 2 tunnin tauko. Kurssi jopa 30 menettelyä.

Remissiovaihe

Tänä aikana molempia salpingoophoriitin variantteja kohdellaan tasapuolisesti. Adhesioinnit kehittyvät monilla potilailla, putkimaisen kinetiikan häiriöt, ja hedelmättömyyden hoito ja ehkäisy suoritetaan fysioterapian avulla. Näiden potilaiden remissiovaiheessa hormonitasojen hallinta on pakollista. Indikaatioiden mukaan pulssivirrat, magneettinen stimulaatio, PEMF: ää käytetään intensiivisissä moodeissa (suurin induktio pulsoituvalla MT-muodossa) ja lämpökäsittely. Voit määrittää lääkkeiden elektroforeesin, laserterapian.

Sähköinen stimulaatio pulssivirtojen kanssa hedelmättömyyden hoitoon ja ehkäisyyn.

DDT - poikittain. Käytä 2 kaksisuuntaista elektrodia, joiden pinta-ala on 200 cm 2, kohdun kohdalla ja yksi (400 cm 2) lumbosakraalisen selkärangan alueella. Virran tyypit: DN (2 + 2 min), vaihteisto (5 + 5 min), DP (3 + 3 min). Menettelyn kokonaiskesto on enintään 20 minuuttia, virta ylittää voimakkaan värähtelyn tunteet (ilman kipua), päivittäin, nro 12-15. Voit - DDT-forez-mudamuotoja.

SMT - elektrodien sijainti on sama. SMT-parametrit: korjattu tila, 1 РР - 100 Hz (2 + 2 min), 4 РР - 50 Hz, puolijaksot 1 -1,5 s, (5 + 5 min), 4 РР - 30 Hz, puolijaksot 2 - 3 s tai 4 - 6 s, (3 + 3 min). Virran voimakkuus on jopa voimakkaan värähtelyn tunteita (ilman kipua). GM 50%, neljännellä menettelyllä - 100%. Menettelyn kesto on enintään 20 minuuttia. Päivä, numero 12-15.

TERVEYSRAHASTO

Kroonisessa vaiheessa salpingo-ooforiittipotilaat, jotka eivät ole aikaisintaan 2 kuukautta pahenemisen jälkeen (normaaleilla kliinisillä analyyseillä), lähetetään ilmastollisiin, balneologisiin ja muta-parannuspaikkoihin, joissa on rikkivetyä (Bakirovo, Hot Key, Yeisk, Krasnousolsk, Pyatigorsk) ”,” Talgi ”,“ Ust-Kachka ”), radoniikka (” Belokurikha ”,“ Pyatigorsk ”), jodibroomi (” Yeisk ”,” Ust-Kachka ”), natriumkloridi (“ Anapa ”,“ Guy ”,” Yeisk ", Kaliningradin lomakohde," Kalinin "," Krainka "," Angara ") tai typpisilikaatti ja vettä ( "Goryachinsk").

Hypoestrogenemian läsnä ollessa potilaille osoitetaan baleaalisia ja muta-kovettumiskeskuksia, joissa on hydrosulfurisia, natriumkloridia, typpisilikaattisia vesiä, ja hyperestrogenemian sattuessa balneetti- ja mutakovetuskeskuksia, joissa on radon- ja jodi-bromia.

Terveydenhoidon vasta-aiheet: naisen sukupuolielinten sairaudet akuutin ajanjakson aikana, nuorten kohdun verenvuoto veren hyytymisjärjestelmän sairauksissa, munasarjakystat, endometrioosi, joka vaatii kirurgista hoitoa.