menorragia

Menoragia (runsas kuukautiset) - veren menetys kuukautisten aikana, joka ylittää fysiologisen normin (

150 ml). Se voi olla naisten sukupuolielinten sfäärin tulehduksellisten prosessien, kohdun fibroidien, munasarjojen toimintahäiriön, neuropsykiatrisen väsymyksen ilmentymä. Edistää anemian, vammaisuuden ja naisen elämänlaadun kehittymistä. Muut komplikaatiot riippuvat taustalla olevan sairauden syystä. Menoragiaa diagnosoidaan anamneesin, gynekologisen tutkimuksen, lantion elinten ultraäänen mukaan. Tarvittaessa suoritetaan biopsia ja sytologia. Menorragian hoito voi olla terapeuttista ja kirurgista.

menorragia

Menorragia on yksi hypermenstruaalisen oireyhtymän (raskas kuukautiset) muunnelmista, jossa säännöllinen kuukautiskierto kestää yli 7 päivää ja veren menetys tässä tapauksessa on yli 100-150 ml. Runsaasti ja pitkittyneitä kuukautisia häiritsee noin 30% naisista, mutta kaikki eivät käsittele menoragian ongelmaa gynekologille. Erottaa toisistaan ​​ensisijaiset menoragiat, jotka esiintyvät samanaikaisesti ensimmäisen kuukautisten kanssa, ja toissijainen kehittyminen normaalin kuukautisten jälkeen.

Menoragian oireet

Menorhagian pääasiallinen ilmenemismuoto on pitkäaikainen ja runsas kuukautiskierto verihyytymillä. Pitkäaikainen ja vakava verenmenetys voi johtaa anemiaan, joka ilmenee terveyden heikkenemisenä, heikkoudena, huimauksena, pyörtymisen kehittymisenä. Usein menoragian, verenvuotoa ikenistä ja nenästä, mustelmia, mustelmia kehossa. Menorhagian myötä kuukautiset ovat niin runsaita, että nainen joutuu korvaamaan hygieenisen tamponin tai padan joka tunti ja joskus useammin.

Menoragian tärkeimmät syyt

Menoragian kehittymiseen johtavat syyt voivat olla seuraavia häiriöitä:

 • Hormoninen epävakaus. Erityisesti ilmenee potilailla, joilla on pre-menopausaalinen ja siirtymäkausi. Hormonaalisen taustan epävakaus näissä fysiologisissa jaksoissa lisää menoragian riskiä.
 • Lisääntymisjärjestelmän sairaudet: fibroidit, polyypit, kohdun adenomyosis, munasarjojen toimintahäiriöt. Kehitä kehon hormonaalisen epätasapainon takia ja toimii syynä menoragiaan 80 prosentissa naisista.
 • Sikiön sisäisten ehkäisyvalmisteiden käyttö. Menorrhagia tässä tapauksessa on ei-toivottu sivuvaikutus, joka saattaa vaatia IUD: n (intrauteriinisen laitteen) poistamista.
 • Veren hyytymistä heikentävät sairaudet (esim. K-vitamiinin puutos, trombosytopenia) sekä tiettyjen hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden ottaminen (antikoagulantit). Lisääntynyt verenvuoto, joka liittyy veren hyytymisjärjestelmän rikkomiseen, saattaa ilmetä runsaasti kuukautisia - menoragiaa.
 • Perinnöllinen menorragia. Menorrhagia on usein perheen sairaus, jonka naaraslinja välittää.
 • Sairaudet lantion elimet, kilpirauhasen, munuaisten, maksan, sydämen. Menorhagiassa potilaan tulee neuvotella endokrinologin ja yleislääkärin kanssa, jotta estettäisiin raskaiden kuukautisten endokriiniset ja somaattiset syyt.
 • Liiallinen tehokuorma, ylityö, stressaavat tilanteet, ilmasto-olosuhteiden muutos Kaikki tekijät, jotka aiheuttavat kehon sopeutumista uusiin olosuhteisiin ja paineisiin, voivat aiheuttaa menorragian kehittymisen.

Menoragian diagnoosi

"Menorrhagian" diagnoosi tehdään valitusten ja liiallisen verenmenetyksen merkkien perusteella. Minkä tahansa kohdun verenvuodon estämiseksi raskaus, erityisesti ektooppinen, on suljettu pois. Raskaustesti, koriongonadotropiinin määrittäminen veressä, mahdollistaa raskauden ja siihen liittyvän patologian sulkemisen.

Menoragian diagnoosin kannalta tärkeitä ovat historiatiedot (lääkkeet, aiempien raskauksien komplikaatiot ja synnytys jne.). Menoragian syiden selvittämiseksi vaginaa ja kohdunkaulaa tutkitaan vieraiden elinten, traumaattisten vammojen, polyyppien, kasvainten, tulehduksellisten tai atrofisten muutosten varalta.

Jos epäillään kohdun ja munasarjojen patologiaa, suoritetaan diagnoosimenetelmiä: lantion elinten ultraääni, hysteroskooppi, kohdunkaulan biopsia, curettage ja endometriumin kudosanalyysi. Hemoglobiinia tutkitaan menoragian laboratorio-diagnoosimenetelmillä, suoritetaan biokemiallinen verta-analyysi ja hyytyminen, määritetään hormonaalinen tausta, CA 19-9, CA-125 -kasvamerkit. Ennaltaehkäisevien tai syöpäsolujen tunnistamiseksi kohdunkaulassa suoritetaan sytologinen Pap-analyysi.

Menorhagian naisia ​​suositellaan pitämään kuukautiskalenteri, joka osoittaa kuukautisten keston, runsauden ja purkauksen luonteen. Veren menetys määräytyy tiivisteen tai tamponin vaihtamisen tiheyden mukaan.

Menorragian hoito

Menorragian hoitomenetelmä valitaan kuukautiskierron syyn, syvyyden ja keston mukaan. Menorrhagian itsehoito voi vain pahentaa tautia.

Menoragian lääkehoidon yhteydessä hormonaalista tasapainoa määrätään pitkäaikaiseen hormonaaliseen ehkäisyyn. Progesteroni ja estrogeeni, jotka ovat osa suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita, estävät endometriumin liiallista kasvua ja vähentävät kuukautisten purkautumista määrän yli 40%. Suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden valinta suoritetaan gynekologin kuulemisella yksilöllisesti.

Menorrhagiaa sairastavilla naisilla on suositeltavaa ottaa rauta-lisäaineita raudan vajaatoiminnan välttämiseksi. Rutiinin ja askorbiinihapon käyttö auttaa vähentämään verenmenetystä. Menorrhagian hoitoon käytetään tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeenia), jotka vaikuttavat verenvuodon kestoon ja määrään. Vakavan verenvuodon sattuessa määrätään hemostaattisia valmisteita - etamzilaattia, kalsiumkloridia tai glukonaattia, aminokapronihappoa. Hormonaalisen epätasapainon tapauksessa homeopaattinen hoito on tehokasta.

Menorhagian hoitoon intrauteriinisilla järjestelmillä levonogestreelillä. Koska niillä on ehkäisevää vaikutusta, ne estävät endometriumin lisääntymistä, vähentävät sen paksuutta ja verenkiertoa. Kuitenkin, jos kuukautiset johtuvat kohdunsisäisen ehkäisyn käytöstä, se on poistettava ja muita menetelmiä ja suojakeinoja on käytettävä. Menorragiaa sairastaville naisille suositellaan järjestelmän normalisointia, kunnollista lepoa ja ravintoa. Menstruaalisen verenvuodon lopettamisen jälkeen suoritetaan fysioterapeuttisia menettelytapoja (10–15 istuntoa otsokeriittia ja diathermiaa). Jotkut menorragian tapaukset vaativat leikkausta.

Menorragian kirurginen hoito

Kirurginen gynekologia käsittelee menorragiaa seuraavien merkintöjen osalta:

 • toistuva menorragia;
 • fysiologiset häiriöt tai sukupuolielinten vaurioituminen;
 • menorragian lääketieteellisen hoidon tehottomuus;
 • vakava rautapulan anemia.

Menorhagiaa varten suoritetaan hysteroskooppi diagnostiikka- ja hoitotarkoituksiin, jonka avulla voidaan diagnosoida jokin kohdun patologia (esimerkiksi endometriumin polyypit) ja poistaa se. Kohdistaminen kohdunonteloon mahdollistaa muutaman kuukautiskierron verenvuodon vähentämiseksi, minkä jälkeen menorragia jatkuu.

Pitkäaikainen ja raskas kuukautiskierto tai fibroidien ja polyyppien läsnäolo, he turvautuvat hysterektomiaan - kohdun nopea poistamiseen. Joissakin tapauksissa on mahdollista suorittaa sen ylivoimainen amputointi. Menorrhagian kirurgista hoitoa käytetään naisilla, jotka ovat yli 40-vuotiaita, nuoremmassa iässä - vain erityisen vakavissa tapauksissa. Kilpirauhasen sairaudet ja kasvaimet, jotka aiheuttavat menorhiaa, hoidetaan joko lääketieteellisesti tai kirurgisesti.

Menorragia nuorilla

Koska nuorille on ominaista hormonaalinen epävakaus, kuukautisia esiintyy usein 13–16-vuotiailla tytöillä. Suurin syy nuorten menorragiaan on epätasapaino progesteronin ja estrogeenin tasojen välillä, mikä vaikuttaa kohdun endometriumin kypsymiseen ja hylkäämiseen. Kuukautisten paheneminen voi kehittyä kilpirauhasen laajentumisen, heikon veren hyytymisen, sukuelinten infektioiden tapauksessa. Yleinen syy nuorten menorragiaan ovat perinnölliset koagulopatian muodot (hemostaasihäiriöt).

Nuoret kärsivät erityisen voimakkaasta menorragiasta ja vaativat välitöntä lääketieteellistä kuulemista häiriön syiden ja korjauksen määrittämiseksi. Jos hoitoa ei tapahdu, nuorten menoragia tulevaisuudessa, 30%: lla kehittyy munasarjoja.

Tytön kanssa käydyssä ensimmäisessä kuulemisessa hänen äitinsä tulisi tulla ja ilmoittaa lääkärille perheen historiasta, raskauden kulusta ja lapsen sairaudesta. Lääkäri arvioi potilaan antropometrisiä tietoja (korkeus, paino), sekundaaristen seksuaalisten ominaisuuksien kehittymisen astetta poistaakseen tytön kehitykseen vaikuttavia patologisia prosesseja. Määritetään kuukautisten alkamisajankohta, kuukautiskierron jakson ominaisuudet ja ominaisuudet (syklin kesto, kesto, kuukautisten verenvuodon runsas ja kipu jne.). Huomiota kiinnitetään kuukautisten vaikutuksiin tytön yleiseen hyvinvointiin ja työkykyyn (onko hän menettänyt harjoittelunsa menoragian takia, osallistuuko hän urheiluseuroihin jne.). Tämä tieto on tärkeä indikaattori sekä nuoren yleisestä että gynekologisesta terveydestä.

Nuorilla menorragialla on tarpeen tutkia veren hemoglobiinipitoisuutta anemian havaitsemiseksi. Raudanpuutteen anemian läsnä ollessa menorragiaa sairastaville potilaille annetaan rauta-lisäaineita. Kuukautiskierron säätelemiseksi nuorten menorragiassa käytetään pieniannoksisia hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, jotka sisältävät enintään 35 μg estrogeenikomponenttia 1 tablettia kohti. Olisi hyödyllistä opettaa tytölle, miten pidetään kuukautiskalenteri kuukautiskierron ominaisuuksien vahvistamisessa.

Menorrhagian hoitotuloksen tehokkuus arvioidaan noin 6 kuukauden kuluttua, ja sen indikaattori on kuukautiskierron normaalin tilavuuden palauttaminen. Tulevaisuudessa tavallisen gynekologin tarkkailu - 2 kertaa vuodessa.

Menoragian ehkäisy

Menoragia, vaikka se ei toimi vakavan ja vaarallisen sairauden ilmentymisenä, antaa naiselle paljon haittaa ja heikentää merkittävästi hänen elämänlaatua. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä menoragian kehittymiselle naisia ​​suositellaan pidättäytymään liiallisesta fyysisestä rasituksesta, harjoittelemalla voimaharrastusta, jotta vältetään ylitöitä, stressiä, jyrkkiä ilmasto-olosuhteiden muutoksia. Näiden toimenpiteiden tehottomuuden ja hyvinvoinnin heikkenemisen vuoksi lääkärin käynti tulee olla nopea.

Menorragian ehkäisemiseksi multivitamiinikompleksien, kuten B-vitamiinien, C-vitamiinin, foolihapon ja raudan, saanti on hyödyllistä. Kuukautiskalenterin säännöllinen täyttäminen auttaa määrittämään menoragian ilmestymisen hetken, mikä mahdollistaa ajoissa suoritettavat diagnostiset ja terapeuttiset toimenpiteet.

Verenvuoto on aina hätätilanne. Siksi viivästyttämällä käyntiä lääkäriin menoragian kehittymisen myötä nainen itsenäisesti pahentaa anemian vakavuutta, lisää endometriitin riskiä, ​​pahentaa veren hyytymisjärjestelmän tilaa.

menorragia

Menorrhagia on säännöllinen kuukautiskierto, joka tulee ajoissa epänormaalin keston (joskus jopa 14 vuorokauden) ja suuren verenhukan vuoksi. Nuorilla tytöillä voi esiintyä kuukautisia säännöllisen kuukautiskierron aikana aikuisilla naisilla sekä vaihdevuosien aikana menevillä potilailla.

Menorragia on oire, ei itsenäinen sairaus. Itse asiassa se on pitkä, runsas kuukautiset, jotka tulevat kuukausittain ajoissa. Tärkeä diagnoosikriteeri menorragialle on sen säännöllisyys, koska joskus tämä oire sekoittuu toisen tyyppiseen kuukautisten toimintahäiriöön - metrorraagiaan, epäsäännölliseen intermenstruaaliseen verenvuotoon.

Menorragia naisilla johtuu monista syistä, mutta se liittyy aina kohdun limakerroksen oikean hylkäysprosessin rikkomiseen kuukautisten aikana.

Jotta kuukautisten luonne voitaisiin tulkita asianmukaisesti, on tarpeen määrittää sen normaalit parametrit, joita pidetään normina. Fysiologiset kuukautiset tulevat pääsääntöisesti kerran 28 päivässä (sallitaan 25 - 35 vrk), kestävät enintään viikon (mutta vähintään 2 vuorokautta), eikä siihen liity liikaa verenhukkaa (40 - 150 ml). Yleensä naiset mittaavat veren määrän, joka häviää päivässä käytettyjen tyynyjen määrästä. Jos se ei ylitä neljää kappaletta, kuukautiskierron menetys hyväksytään ehdollisesti normaaliksi. Kuukautisten verenvuodon kesto kuukautisten myötä kasvaa, joten intermenstruaalinen aika lyhenee.

Kuukautisten toiminnan luotettavien kriteerien määrittäminen ei ole helppoa. Pitkäaikainen ja runsas kuukautiset, samoin kuin lyhyet ja niukat, voivat näkyä nuoressa naisessa ja jatkaa koko elämänsä ajan aiheuttamatta vahinkoa hänen terveydelle ja lisääntymiskyvylle. Tilannetta, jossa potilaalla havaitaan epätyypillinen kuukautiskierto hänen koko elämänsä ajan (primäärinen menorragia) ei ole yhdistetty sairauteen tai lisääntymisvaikeuteen, ei pidetä patologisena, vaan sitä pidetään yksittäisenä normina.

Jos menorragia tapahtuu normaalin kuukautisten jälkeen, on tavallista puhua sen toissijaisesta alkuperästä.

Menorhagian syyt eivät rajoitu gynekologiseen kenttään, koska kuukautiskierto liittyy läheisesti keskushermostoon, endokriinisten rauhasten toimintaan ja riippuu pitkälti immuunijärjestelmän tilasta. Kaikki ne johtavat hormonaaliseen toimintahäiriöön, jota pidetään kuukautisten häiriöiden johtavana syynä.

Joskus kun tutkitaan menorragian luonnetta ja syitä, sen idiopaattinen luonne on ilmoitettu. Idiopaattinen menorragia on ensisijainen loukkaus normaalin kuukautisten muodostumisesta, joka tapahtuu yksinään ilman ulkoisen toimintahäiriön osallistumista. Idiopaattinen menorragia riippuu vain kohdun patologisista prosesseista, ja sitä havaitaan munasarjojen normaalin toiminnan aikana (so. Naisilla, joilla on ovulaatio).

Naisten menorragiaa yhdistetään usein gynekologisten sairauksien oireisiin, mutta se voi myös aiheutua väliaikaisista tekijöistä: stressi, aklimatisaatio, liiallinen liikunta ja muut.

Menoragian diagnoosi ei ole koskaan lopullinen. Itse asiassa hän vain toteaa, että normaalia kuukautiskiertoa on rikottu ja se vaatii lisätutkimuksia sen esiintymisen syyn määrittämiseksi. Menorragian hoito riippuu suoraan sen syystä.

On huomattava, että yksittäiset naiset kokevat yksittäisiä kuukautisia ja terveitä naisia. Elämässä jokaisella naisella on tilanteita, jotka muuttavat normaalin kuukautiskierron kulun. Tässä tilanteessa on kuitenkin aina hyvä loppu, kun elin itse palauttaa rikkomukset, tai ne eliminoidaan yksinkertaisilla terapeuttisilla menetelmillä.

Patologinen kuukautiset osoittavat aina vakavan syyn ja vaativat hoitoa.

Menorragian syitä

Menoragia liittyy rakenteellisiin muutoksiin kohdun limakalvossa kuukautisten aikana. Sen kehityksen mekanismin ymmärtämiseksi on syytä muistaa sykliset fysiologiset prosessit, joita esiintyy kohdun limakalvossa ja sen toiminnallisesti yhteydessä olevissa elimissä.

Kuukautiskierto on aika, joka kuluu kuukautisten verenvuodon alusta seuraavan kerran. Syklin ensimmäinen päivä on myös kuukautisten ensimmäinen päivä, ja sen viimeinen päivä vastaa seuraavan kuukautisten alkua. Kuukautiskierron takia nainen ymmärtää lisääntymisfunktion, eli se voi kuvitella ja toteuttaa lapsen.

Kuukautiskierto koostuu aina yhteisistä peräkkäisistä muutoksista munasarjoissa ja kohdussa keskushermoston, tarkemmin sanottuna aivolisäkkeen ja hypotalamuksen valvonnassa.

Normaali kuukautiskierto on aina kaksivaiheinen. Ensimmäiseen (follikulaariseen) vaiheeseen liittyy munan kypsyminen munasarjassa. Se sijaitsee follikkeli - vesikkelissä, joka sisältää follikulaarista nestettä. Munan kypsymisen päätyttyä (syklin keskellä) follikkeli rikkoutuu ja vapauttaa sen munasarjan ulkopuolella (ovulaatio). Samanaikaisesti kohdun limakalvossa (endometrium) alkaa sisäisen kerroksen kasvuprosessit (proliferaatio). Endometrium tulee paksuksi, löysäksi, itää verisuonilla, joten se valmistaa kohdun mahdolliseen raskauteen: jos muna on hedelmöittynyt ja putoaa munanjohtojen läpi kohdunonteloon, laajentunut endometrium muuttuu sikiön kohdaksi.

Jos hedelmöittämistä ei tapahdu kahden päivän kuluessa, munasolu kuolee ja kaikki muutokset endometriumissa alkavat syklin ensimmäisen follikulaarisen vaiheen aikana. Syklin toista (luteaalista) vaihetta seuraa kasvun limakalvon hylkääminen ja päättyy kohdun sisällön evakuointiin ulkopuolelle - kuukautiset. Endometriumin regeneraatio (elpyminen) alkaa 36 tuntia verenvuodon alkamisen jälkeen.

Kaikki nämä kohdun ja munasarjojen muutokset tapahtuvat hormonien kontrolloidulla osallistumisella. Follikkelin ja ovulan kypsyminen liittyy aivolisäkkeen follikkelia stimuloivaan (FSH) -hormoniin ja estrogeenit stimuloivat endometriumin proliferaatiota. Ovulaation jälkeen aivolisäkkeen luteinisoiva (LH) hormoni hallitsee munasarjassa, ja progesteroni on vastuussa kohdun muutoksista.

Kaikki aivolisäkkeen, munasarjojen ja kohdun sykliset vaikutukset katsotaan aivoissa sijaitsevasta hypotalamuksesta.

Siten minkä tahansa järjestelmän "hypotalamuksen - aivolisäkkeen - munasarjojen - kohdun" linkin normaalin toiminnan muutos voi johtaa kuukautisten toiminnan luonteen muutokseen.

Menorrhagian esiintymisen fysiologiset syyt ovat:

- psyko-emotionaaliset häiriöt, ylityö;

- Elintarvikkeiden luonteen muuttaminen: käynyt maidon ruokavalio aiheuttaa maksan tuottavan aineita, jotka vähentävät veren hyytymistä.

- Väärä annostelu. Urheilu tai raskas fyysinen työvoima kuukautisten aikana ja sen aikana johtavat kohdun supistumiseen ja endometriumin virheelliseen hylkäämiseen.

- Ilmasto-olosuhteiden jyrkkä muutos.

- maksan, endokriinisten rauhasien, kilpirauhasen (hypotyreoosi) tai veren hyytymisjärjestelmän heikentynyt toiminta.

- Veren hyytymisjärjestelmään liittyvien vitamiinien puute (C, P, K, kalsium ja muut).

- kuukautisten toiminnan (murrosikä) tai sen sukupuuton (vaihdevuodet) muodostumisen aika.

- Hormonaalisten lääkkeiden, aspiriinin, antikoagulanttien hyväksyminen.

Kun tällaiset syyt poistetaan, normaali kuukautitoiminto vakautuu.

Menorhagian patologiset syyt viittaavat aina siihen, että on olemassa tauti, johon liittyy kuukautishäiriöitä, eli:

Oireet ja merkit menorragia

Menoragia ilmenee kliinisesti pitkittyneen (yli viikon) kuukautisen verenvuodon vuoksi, joskus niiden välistä aikaa voidaan lyhentää (alle kolme viikkoa). Voimakkaimman verenvuodon aika ei yleensä kestää enempää kuin kolme päivää. Menorrhagian erottuva piirre on kuukautisten veren esiintyminen hyytymillä. Koska endometriumissa hylkimisprosessit tapahtuvat epätasaisesti, veri, ennen kuin se kaadetaan, kerääntyy kohdunonteloon ja onnistuu hyytymään ja muodostamaan hyytymiä.

Merkittävät kuukautiskierron vaikutukset vaikuttavat menorragiaa sairastavien potilaiden yleiseen tilaan, anemian sattuessa heikkous, huimaus ja mahdolliset huimaukset.

Jos kohdunkaulan tai kohdun polyyppien taustalla esiintyy menorrhagiaa, kuukautiset tulevat paitsi runsaiksi ja pitkiksi, vatsan kipu tulee esiin. Myös kohdun fibromyoma, erityisesti keskiosalla submucosal-kerroksessa, aiheuttaa kipua kuukautisten aikana.

Menorhagian diagnoosi edellyttää johdonmukaisen diagnoosin etsimistä sen esiintymisen syystä. Tämän oireiden esiintymisen mahdollisten syiden erittäin suuren määrän vuoksi seuraavat toimet suoritetaan peräkkäin:

- Keskustelu. On tärkeää selvittää, milloin menoragia ilmeni, onko sillä ilmeinen syy (stressi, väsymys jne.), Verenvuodon luonne ja siihen liittyvät oireet (erityisesti kipu).

- Gynekologinen tutkimus. Myoma-solmun läsnä ollessa kohdunontelossa voidaan muuttaa kohdun kokoa ja sen johdonmukaisuutta, ja pitkän kaulan kohdunkaulan polyyppejä visualisoidaan ulkoisen nielun alueella, kun sitä tarkastellaan peileissä. Palpation ja dislokaation kohdun kohtu voi olla tuskallista. Valkeamman läsnäolo emättimessä ilmaisee tartuntavaarallisen prosessin.

- Materiaalien kerääminen (emättimen ja kohdunkaulan sisältö) laboratoriokokeita varten.

- Hormoninen tutkimus syklin vaiheiden mukaan. Estradioli, FSH, LH, progesteroni määritetään.

- Verikoe anemian asteen määrittämiseksi.

- lantiontelon ultraäänitutkimus. Sen avulla voit nähdä munasarjojen follikkelit (tai niiden poissaolon), arvioida endometriumin tilaa suhteessa syklin vaiheeseen, ks. Myoma, polyypit tai munasarjasyövät.

- Hysteroskooppi. Voit tarkastella visuaalisesti koko kohdunonteloa, havaita ja poistaa välittömästi polyypin ja poimia materiaalin (endometrium) histologista tutkimusta varten.

Menorragian hoito

Valitettavasti potilaat etsivät harvoin pätevää apua ajoissa, kun ensimmäinen menorragia tulee näkyviin. Yleensä, jos verenvuotoon ei liity merkittävää terveydentilan heikkenemistä, he yrittävät ensin selviytyä ei-toivotuista oireista yksinään hemostaattisten ja kipulääkkeiden avulla. Oireellinen hoito voi usein poistaa taudin ulkoiset ilmenemismuodot, mutta se auttaa vain fysiologisen alkuperän menorragiaa. Kun tauti on keskeinen tavanomaisen kuukautiskierron häiriötilanteessa, menoragia ei katoa. Jos menorragiaa toistetaan kaksi tai kolme sykliä peräkkäin, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen.

Menorragian hoito riippuu sen syistä. Itse asiassa se on samanlainen kuin kuukautiskierron aiheuttavan sairauden hoito. Ensinnäkin kaikki provosoivat tekijät poistetaan. Sitten jatka menoragian välittömän syyn poistamista.

Hormonaaliset häiriöt korjataan asianmukaisesti valittujen lääkkeiden avulla, käytetään syklisiä oraalisia ehkäisyvalmisteita ja progestogeenejä. Heillä on hemostaattinen, anti-inflammatorinen vaikutus sekä palautetaan oikea hormonitasapaino. Valmistelut valitaan kuukautisten toiminnan iän ja luonteen perusteella. Useimmiten käytetään Utrozhestania, Duphastonia, Noretisteronia.

Kohdun fibroidit vaativat lisää terapeuttisia toimenpiteitä, ja polyypit poistetaan varmasti hysteroskoopin aikana.

Verenhukan vähentämiseksi käytetään hemostaattisia aineita (tranlekam, Vikasol ja vastaavat).

Raudan lisäys auttaa poistamaan anemiaa.

Säännöllinen tuntemattomasta alkuperää olevasta menorragiasta vaaditaan joskus koko limakerroksen poisto (kuretti), jota seuraa histologinen tutkimus.

Jopa kaikkein oikea menoragian hoito poistamatta sen välitöntä syytä ei ole tehokasta.

Menorragia: hoito ja missä tapauksissa kuukautiset ovat vaarallisia.

Naiset arvioivat usein kuukautiskierronsa subjektiivisesti, jopa normaalia verenmenetystä pidetään liiallisena. Jos epäilet, sinun ei tarvitse spekuloida ja ottaa yhteyttä gynekologiin. On patologisia tiloja, joissa verenvuodon kasvu kuukautisten aikana on johtava oire. Menoragia on verenmenetys, joka ylittää fysiologisen normin tai kuukautisten keston. Siihen liittyy kuitenkin yleisen tilan heikkeneminen.

Menoragia ei ole itsenäinen sairaus, mutta menorhagian N92 ICD-10-koodi korostuu. Tämä on oire patologioille, kuten lisääntymisjärjestelmälle ja muille elimille. Diagnoosin tarkoituksena on löytää lisääntyneen verenvuodon syy ja hoito sen eliminoinnissa sekä anemian korjaus.

Mitä pidetään normina

Kuukautiskierto kestää keskimäärin 28 päivää. Se voidaan nostaa 35: een tai lyhentää 21 päivään. Suoraan kuukautisiin annetaan kolmesta seitsemään päivään. Tänä aikana nainen menettää jopa 100 ml verta. Ensimmäisten kolmen päivän aikana havaitaan runsaampaa verenvuotoa, ja sitten se alkaa laskea.

Menstruaation ensimmäisestä päivästä lähtien on tapana laskea syklin alku, mutta fysiologisessa käsitteessä tämä on myös loppu. Koko syklin aikana tapahtui muutoksia munasarjoissa ja kohdussa, jotka valmistivat ne raskauteen.

 • Syklin ensimmäinen vaihe. Follikkelia stimuloivan hormonin vaikutuksesta follikkelit kasvavat munasarjan kudoksissa, joista suurin on hallitseva. Siinä erääntyy yksi muna. Kohtuun, endometrium uudelleen ja sen paksuus kasvaa.
 • Ovulaatio. Hormonien pitoisuuden jyrkän nousun vaikutuksesta follikkelia repeytyy. Munasarja tulee vatsaonteloon, mutta nestevirralla tulee munanjohtimiin. Siellä hänellä on 12–24 tuntia hedelmöitettäväksi.
 • Syklin toinen vaihe. Tappuneen follikkelin sijasta muodostuu keltainen runko. Sen solut alkavat syntetisoida progesteronin hormonia. Se parantaa endometriumin ravitsemusta ja valmistaa sen alkion istuttamiseen. Epiteelin kalvon astiat tulevat huomattavasti suuremmiksi, ne ottavat kierteisen ulkonäön.

Jos hedelmöitystä ei ole tapahtunut, ei ole olemassa hormonaalista tukea korpuslumin olemassaololle. Se pienenee asteittain. Progesteroni pienenee ja kohdun limakalvo tarvitsee samaa pitoisuutta. Siksi mikrohuokoset alkavat hävitä, menettämällä kiusallisuutta. Verenkierto ei muutu, mutta endometriumissa kehittyy atrofisia prosesseja, ravitsemus häiriintyy.

Miksi menoragia tapahtuu

Kaikki kuukautiskierron jonkin vaiheen rikkominen voi muuttaa sen valmistumista - kuukautisia. Menorhagian syy voi olla niin vähäisiä rikkomuksia kuin vakava patologia. Idiopaattinen menorragia voi esiintyä missä tahansa iässä:

 • teini-ikäisenä;
 • seksuaalisesti kypsä nainen;
 • etukäteen.

Jokaisella iällä on omat syyt ja mekanismit verenvuodon esiintymiselle. Menoragian oireet ovat kuitenkin samat:

 • veren menetys - yli 100 ml;
 • kesto - kuukautiset kestävät yli seitsemän päivää, joskus jopa 14 päivää;
 • terveydentila - yleisen tilan heikkeneminen, heikkouden ja heikkouden tunne, huimaus ja takykardia.

Itsensä tehostama verenvuoto on mahdotonta. Se on aina merkki toisesta sairaudesta tai tietyn tilan oireesta. Joskus se on tiettyjen lääkevalmisteiden luonnollinen seuraus. Raskaiden jaksojen ja seuraavien olosuhteiden välinen yhteys tunnetaan luotettavasti.

 • Intrauteriiniset ehkäisyvalmisteet. Sikiön sisäisten laitteiden ohjeet osoittavat sivuvaikutuksia, kuten lisääntynyttä verenvuotoa ja sen kestoa kuukautisten aikana. Kuukausittain kohdunsisäisten ehkäisyvalmisteiden käyttö kestää kauemmin, helix on vieras elin, joten se aiheuttaa ei-vaarallista aseptista tulehdusta, joka ei salli munan istuttamista, ja myös rikkoo sen hylkäämistä. Ainoa kierre, jota vastaan ​​kuukautiset lyhenevät ja pienempi, on Mirenan hormonaalinen järjestelmä.
 • Tulehdus. Patologinen prosessi kohdussa voi johtaa endometriumin hylkäämisen rikkomiseen. Akuutissa tai kroonisessa muodossa olevaan endometriittiin voi liittyä kuukautiskierron häiriöitä (NMC) ja muita oireita kuumeena, myrkytyksenä ja vatsakivuna.
 • Endometrioosi. Endometriumin polttimilla, jotka sijaitsevat epätyypillisissä paikoissa tai kasvavat syvälle kohdun seinään ja saavuttavat lihaskerroksen, on oma hormonaalinen aktiivisuus ja ne voivat aiheuttaa syklin häiriöitä. Ja adenomyoosin tapauksessa - kohtuun kohdistuvat vahingot - endometriumin hylkääminen tapahtuu pidempään, ja verenvuoto on vahvempi.
 • Kohdun. Tätä tilannetta kuvaavat suhteellinen hyperestrogenismi, joka johtaa endometriumin aktiivisempaan lisääntymiseen syklin follikulaarivaiheessa. Suuret solmut deformoivat kohtua, lisäävät sen sisäpinnan aluetta, loukkaavat supistuvuutta. Siksi limakalvojen hylkääminen tapahtuu pidempään.
 • Endometriumin hyperplasia. Lisääntymisjaksolla toisen vaiheen endometriumin paksuus ei saa ylittää 12-15 mm, postmenopausessa - 5 mm. Jos tämä indikaattori muuttuu suurella tavalla ja on olemassa muita tunnusomaisia ​​ultraäänimerkkejä, diagnosoidaan endometriumin hyperplasia. Runsaasti veren menetys on suora seuraus limakalvon suuresta paksuudesta. Keho tarvitsee enemmän aikaa päästä eroon siitä.
 • Veren hyytymishäiriöt. Hemostaattisen järjestelmän synnynnäiset tai hankitut viat voivat tehdä menoragiaa. Synnynnäiselle patologialle on tunnusomaista, että ensimmäisen raskaan kuukautiskierron esiintyminen on jo nuoruusiässä. Mutta samanaikaisesti on lisävirheitä verenvuodon muodossa petekiaalisella tai hematomatoottisella tyypillä, kun vähäinen kosketus ihon kanssa johtaa joko verisuonten repeämästä syntyvien ihonalaisen tähdien muodostumiseen tai hematomiin ja mustelmiin. Joskus hyytymistä voidaan rikkoa K-vitamiinin puutteen vuoksi, jonka tarve on täysin peitetty suoliston mikroflooralla.
 • Kilpirauhasen patologia. Endokriiniset patologiat voivat vaikuttaa myös lisääntymisjärjestelmään. Menorrhagian oireita voi esiintyä hypertreoosilla, mikä johtaa hajanaisen myrkyllisen struuman syntymiseen. Mutta tämä patologia ei aina liity hypermenorreaan. Taudin yksilöllisestä kulusta riippuen tämä voi olla oligomenorrhea (harvinaiset kuukautiset), hypomenorrhea (vähäinen kuukautiset), polymenorrhea (usein kuukautiskierto).
 • Lääkehoito. Antikoagulantit, joita usein määrätään tromboosin riskiksi, johtavat veren ohenemiseen ja viivästyneisiin verihyytymiin. Siksi kuukautisten verenvuotoa on vaikeampi pysäyttää. Myös riskitekijän roolissa voi olla hoito sulfonamidi-antibiooteilla. Ne aiheuttavat suoliston mikroflooran kuoleman, rikkovat K-vitamiinin synteesiä ja hyytymispatologiaa.
 • Rungon kuormitus. Stressi ja raskas fyysinen rasitus eivät voi johtaa vain kuukautisten viivästymiseen, vaan myös sen keston ja määrän kasvuun. Jos naiset jatkavat aktiivisesti kuntosalilla ensimmäisinä päivinä, se nostaa painoja, ja tämä voi päättyä menoragiaan.

Erillisesti sinun on korostettava runsasta kuukautiskiertoa, joka ilmenee nuoruuden aikana ja vaihdevuosien aikana.

nuoret

Tällainen teini-ikäisen tytön patologia kutsutaan gynekologiksi useimmiten kolmen ensimmäisen vuoden aikana kuukautisten alkamisen jälkeen. Hormonaalista sääntelyä ei ole vielä vahvistettu, joten sykli voi kadota ja jaksot muuttavat niiden luonnetta. Aloittavat tekijät ovat seuraavat:

 • lihavuus;
 • ruumiinpainon puute;
 • psykologinen stressi;
 • ravitsemuksen puute;
 • vitamiinien puutoksesta;
 • kova fyysinen työ;
 • epäsuotuisa ekologinen tilanne.

Mikä tahansa näistä tekijöistä on kiihdytin, joka muuttaa syklin hormonaalista säätelyä. Ensisijainen menorragia nuorilla voi esiintyä kolmella eri tavalla.

 1. Giperestrogeniey. Kohdun koko on lisääntynyt, munasarjat. Sitä havaitaan yleisemmin murrosikäisen alussa 11–12-vuotiaana tai lopussa - 17-18-vuotiaana.
 2. Norma estrogeeni. Sukupuolielinten kehittyminen normaalilla alueella. Se on yleisempää 13 - 16 vuotta.
 3. Gipoestrogeniya. Enemmän kuin toiset ovat nuoruudelle ominaisia. Sitä havaitaan hauraissa tytöissä, joiden sekundaariset seksuaaliset ominaisuudet kehittyvät hitaasti.

vaihdevuodet

Vaihdevuodet alkavat merkitä munasarjojen toiminnan lopettamista. Kuukautiset pysähtyvät kokonaan. Mutta edellisellä kaudella voidaan havaita menoragiaa, joka useimmissa tapauksissa liittyy endometriumin hyperplasiaan.

Jos vaihdevuosien alkamisen jälkeen naisen verenkierto on jatkunut, diagnoosi on ennen kaikkea pyritty poistamaan syöpä. Ikä, jolloin syöpä on yleisin, esiintyy 55–60 vuoden aikana.

Mitä diagnoosia tarvitaan

Menorhagian diagnoosi voi toimia itsenäisenä puberteettisena aikana. Mutta lisääntymis- ja vaihdevuosien iässä on syytä etsiä syytä. Voit tehdä tämän käyttämällä seuraavia diagnostisia menetelmiä.

 • Tarkastus. Tuolilla peilien avulla lääkäri voi arvioida emättimen, kohdunkaulan ja käsien tilaa - kehon kokoa, kasvainten esiintymistä, kipua ja munasarjojen tilaa.
 • Tahroja. On välttämätöntä, että kasvistossa on tahra ja PAP-testi, joka määrittää onkologian aikana esiintyvien epätyypillisten solujen läsnäolon.
 • Verikoe Yleisten indikaattoreiden avulla voit määrittää anemian esiintymisen. Se riippuu veren menetyksen määrästä ja kehon kyvystä kompensoida niitä. Saatat myös huomata tulehdusreaktion esiintymisen. Koagulogrammi on tarpeen hyytymisjärjestelmän tilan arvioimiseksi. Se voi olla myös hyödyllinen biokemiallinen analyysi, joka heijastaa maksan toimintaa, elektrolyyttitasapainoa.
 • Hormonaalinen profiili. Se suoritetaan syklin viidennessä tai seitsemännessä päivässä hormonien tilan arvioimiseksi. Tutki estradiolin, progesteronin, prolaktiinin, LH: n, FSH: n, testosteronin, kortisolin pitoisuutta. Joissakin tapauksissa saatat tarvita muita hormoneja. Lisäksi otetaan kilpirauhashormonien veri.
 • USA. Suorita lantiontutkimus lisääntymiselinten patologiaa varten. Tarvitaan myös kilpirauhasen tentti.
 • Kallon röntgenkuva. On välttämätöntä sulkea hypotalamuksen suuret kokoonpanot, tulehdusprosessit ja niiden seuraukset, osteosynteesin rikkominen.
 • Diagnostinen kaaret. Käytetään lisääntymisikäisillä ja vanhemmilla naisilla. Nuorilla menetelmää käytetään vanhempien suostumuksella, jos aiempien tutkimusten tulosten mukaan kohdussa on havaittu polyyppiä.

Hoitomenetelmät

Menorrhagian hoito tulisi suorittaa lääkärin valvonnassa. Pyrkimykset korjata itsenäisesti sykli, varsinkin ilman asianmukaista tutkimusta, voivat loppua kyyneliin. Komplikaatiot voivat olla syklin häiriintyneen taustalla olevan sairauden eteneminen sekä vakava anemia. Tätä tilaa ei voida helposti korjata rautavalmisteilla, ja se vaatii verensiirtoa.

Konservatiivinen hoito

Jos nainen on valittanut pitkittyneistä kuukautista, lääkäri voi määrätä lääkkeitä, jotka lopettavat verenvuodon. Mutta tulevaisuudessa tulisi diagnosoida ja valita hoito riippuen patologian syystä.

Menorrhagian lääkkeet voivat olla seuraavat.

 • "Ibuprofeeni", "Indometasiini". Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet, jotka voivat hieman vaikuttaa kuukautisten runsauteen ja kestoon. Vaikutus kehittyy prostaglandiinien synteesin suppressoinnin vuoksi, joka laajentaa verisuonia ja edistää verenvuotoa.
 • "Dicynone". Vaikuttava aine etamzilat. Sitä voidaan käyttää injektionesteen muodossa verenvuodon kiireeksi vähentämiseksi ja sen jälkeen korvata pillereillä. Naisilla, joilla on intrauteriinisia ehkäisymenetelmiä, voi käyttää sitä viisi päivää ennen ajanjaksoa.
 • Aminokapronihappo. Käytetään laskimonsisäisesti sairaalassa, jossa on raskas verenvuoto. Vaikutus kehittyy 15 minuutin kuluessa. Joskus suositellaan nauttimista.
 • Kalsiumkloridi. Kalsium on yksi veren hyytymisen tekijöistä, tiheän veren hyytymän muodostuminen, joka estää verenvuodon, voi kärsiä sen puutteesta. Lääkettä annetaan suonensisäisesti tai hitaasti virrassa, mutta on myös tablettimuotoja, joita käytetään menorragian ehkäisyyn ja hoitoon.
 • Rautaa. Hedoglobiinin palauttamiseksi on määrätty valmisteita "Maltofer", "Sorbifer", "Totem", "Ferroplex" ja monia muita. Ne otetaan pitkään, kunnes veren parametrit normalisoituvat, ja sitten jonkin aikaa korjata tulos.
 • COC. Suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita voidaan käyttää hemostaattisesti nuorilla. Mutta useimmille naisille heistä tulee parantava työkalu, joka auttaa säätelemään hormoneja ja kuukautiskiertoa. Reproduktiokaudessa monofaasisia tai kaksivaiheisia lääkkeitä määrätään useammin. Naisilla premenopausaalinen ikä on kolmivaiheinen. Nuorilla potilailla voidaan käyttää myös yksivaiheisia pieniannoksisia hormonaalisia ehkäisyvalmisteita.
 • "Mirena". Endometriumin liikakasvun, endometrioosin, fibroidien tapauksessa hormonaalinen järjestelmä auttaa vähentämään verenvuotoa ja vähentämään taustalla olevan patologian oireiden vakavuutta. Mielipiteiden mukaan "Mirenan" taustalla olevat kuukautiset vähenevät monissa tapauksissa kolmesta neljään päivään, ja verenmenetys alkaa muistuttaa tiputtelua.
 • Vitamiineja. Voit käyttää komplekseja, jotka on suunniteltu erityisesti naisille tai erikseen juoda askorbiinihappoa, E-vitamiinia. Ne auttavat vahvistamaan verisuonia.

Kirurginen hemostaasi

Verenvuodon kirurgisen hoidon menetelmää käytetään, jos loput tekniikat ovat tehottomia. Useimmiten tämä tapahtuu lisääntymis- ja premenopausaalisessa iässä. Kohdistetaan kohtu, jolla on myös diagnostinen tarkoitus.

Jos naisella on endometriumin kasvain, oikea hoito on kohdun poistaminen munasarjojen säilyttämisen avulla. Muussa tapauksessa metastaasit leviävät muihin elimiin ja muut hoidot tulevat tehottomiksi.

Kun myoma, joka johtaa menorrhagiaan, suoritetaan operaatio solmujen poistamiseksi kirurgisesti. Tai he käyttävät nykyaikaisempia menetelmiä - FUS-ablaatiota ja kohdun valtimoiden embolisaatiota. Niiden avulla voit tuhota solmut ja tallentaa kohdun naisille, jotka suunnittelevat raskautta. Myös kirurgista hoitoa voidaan käyttää endometrioosiin.

Folk-korjaustoimenpiteet

Liitäntänä voidaan käyttää folk-korjaustoimenpiteitä. Raskaiden kuukautisten pysäyttämiseksi ja ehkäisemiseksi käytetään erilaisia ​​yrttejä.

 • Mansetin ote. Kaksi ruokalusikallista kuivia kasveja kaada 300 ml vettä ja keitetään viisi minuuttia. Käytetään kuukautisten sisällä sisällä jaettuna keittäminen kolmeen annokseen.
 • Tammi kuori. Sitä käytetään punaviinin tinktuurina. 50 g kuorta ottaa 1 litraa viiniä. Kiinnitä päivä ja lämmitä sitten 35 ° C: een, mutta älä keitä. Liuokseen upotetaan yöksi emättimeen sijoitetut dip tamponit.
 • Vesipippuria Valmis tinktuura ostetaan apteekista. Käytetään kuukautisten päivinä 20-30 tippaa kolme kertaa päivässä.
 • Nokkosia. Keittäminen sitä käytetään parantamaan veren hyytymistä. Yhdellä ruokalusikalla tarvitset 200 ml vettä. Seos keitetään, jäähdytetään ja juodaan kahdesti päivässä.

Kansan menetelmien valintaa tulisi lähestyä äärimmäisen varovaisesti ja vasta lääkärin kanssa. Jotkut käyttävät homeopatiaa raskaiden aikojen vähentämiseen. Tällaisen hoidon vaikutus kehittyy kuitenkin pitkään, mutta sen käyttökelpoisuutta ei ole osoitettu.

Viimeinen paikka ei ole naisten menoragian ehkäisy. Se sisältää terveellisen elämäntavan periaatteiden noudattamisen, psyykkisen mukavuuden, optimaaliset työolosuhteet ja kohtalaisen liikunnan. Muita somaattisia patologioita tulisi myös käsitellä nopeasti, jotta niiden komplikaatiot eivät pääse lisääntymisjärjestelmään.

Arviot

Minulla on koko elämäni. Toisena päivänä pakkaus tiivisteitä lähtee. Mutta minä itse olen syyllinen, olen jotenkin tottunut siihen ja olen liian laiska parantua. Hän yritti monta kertaa: hän otti mastodinonin, joi nokkosen ja teki kaikenlaista ruohoa: apila äitinsä ja äitipuolensa kanssa. Mutta kaikki tämä edellyttää pitkää hoitoa. Aloitan, ja sitten heittää. Mutta nokkojen osalta voin sanoa 100 prosenttia, että kun alat juoda sitä viikkoa ennen kuukautisia, he menevät vikaan prosessissa ja päättyvät nopeammin. Tarkastettu.

Minulla oli sama ongelma. Aivan kuten kirjoittaja. Vuosien mittaan enemmän ja enemmän kuukausittain. Kaikki osoittautui fibroidien takia. Lopulta anemia ja poisto. Minusta tuntuu hyvältä nyt.

Toinen hyvä mehu juomaan granaattiomena, tukemaan kehoa. Vähän vähitellen, siemailla, mutta usein. Ja sitten suuresta verenhukasta ja pyörtymisestä voi pudota.

Ja hemostaasista - ja olla varovainen. Lääkäri neuvoi minua nokkosiin. Yliannostus on vaikea saada, mutta se on myös heikko. Myös tiivistetty hautua ja siemailla. 15 minuutin kuluttua, mutta tämä on hyvin vanha suositus, sitä voidaan nyt käsitellä eri tavalla...

Miksi menorragiaa esiintyy naisilla ja miten sitä hoidetaan

Kuukautiskierto on olennainen osa jokaisen naisen elämää ja terveyttä. Ovulaation jälkeen tapahtuu kuukautisia, joissa verenmenetys on yleensä 50 - 80 ml. Menorragia naisilla aiheuttaa raskasta verenvuotoa kuukautisten aikana. Tässä tapauksessa veren menetys on noin 120-180 ml. Se kehittyy eri syistä, ja ilman hoitoa se voi johtaa kohdun ja muiden sukuelinten tulehdukseen. Miksi menoragia syntyy, mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on menoragia

Keskimäärin yhdellä viidestä naisesta on tai on ollut kerran menorragia. Hän ei tiennyt, mikä se oli, joten hän ei mennyt lääkäriin viitaten liiallisiin urheilukuormituksiin tai muihin tekijöihin. Tämä on valtava virhe, koska suuret veren häviöt häiritsevät kehoa ja voivat aiheuttaa tulehduksellisia prosesseja sukupuolielimissä.

Menorrhagia on kuukautisten patologinen muoto, jossa naisen verenhukka on 120-180 ml verta. Samalla kuukausittainen jakso voi kasvaa viikosta kahteen. Tämän valtion nainen kärsii voimakkaasta hajoamisesta, huimauksesta, vatsakipuista, usein erittäin vakavista.

Raskaan verenvuodon takia elin menettää paljon punasoluja ja heidän kanssaan ja rautaa, joten veren hemoglobiini vähenee. Tämä johtaa hengenahdistukseen, huimaukseen, pahuuteen, hiustenlähtöön ja muihin epämiellyttäviin seurauksiin.

Menorrhagia ja Metrorrhagia

Nämä kaksi käsitettä ovat konsonantteja, molemmille on tunnusomaista runsas verenvuoto, mutta metrorragia eroaa menorragiasta siinä, että veren menetys ei tapahdu kuukautisten aikana, vaan kuukautiskierron aikana. Tämän häiriön syitä ovat lisääntymisjärjestelmän syövät, hormonaaliset häiriöt tai vakavat patologit, kuten myoma tai kohdunkaulan eroosio.

Menorragian syitä

Lääkäreiltä voit kuulla ilmauksen "idiopaattinen menorrhagia", mikä tarkoittaa, että kuukautiskierron patologian syyt liittyvät kehon terveystilanteen poikkeamiin. Tätä tautia aiheuttaa paljon harvemmin geneettinen taipumus.

Menoragian pääasialliset syyt:

 • hormonaaliset häiriöt;
 • sukuelinten infektiot;
 • naisten sukupuolielinten tuhoavat sairaudet (munasarjojen kystoosi, kohdun limakalvo, endometriumin polyypit, endometrioosi);
 • verenvuotohäiriöt, hemofilia;
 • intrauteriinisen laitteen virheellinen asennus;
 • lisääntynyt fyysinen rasitus, jatkuva stressi.

Pääasiallinen tekijä menoragian kehittymisessä - hormonaaliset häiriöt. Periaatteessa tämä patologia esiintyy nuorilla ja naisilla ennen vaihdevuodet. Tällä hetkellä hormonaalinen tausta on epävakaa, estrogeenitaso muuttuu jatkuvasti, joten elimistöllä ei ole aikaa rakentaa uudelleen.

Nuorilla menorragia häviää yleensä kuukautiskierron vakiintumisen myötä.

Sukuelinten infektiot ja verenvuotohäiriöt myös pidentävät kuukautisten kestoa, mikä tekee siitä runsaamman ja tuskallisemman. Mitä tulee endometrioosiin, menoragia tapahtuu, kun se johtuu suuresta määrästä limakalvoja, jotka on poistettava kohdusta kuukautisten aikana, joten keho menettää enemmän verta.

Menoragian oireet

Kun olet ymmärtänyt, mikä on menoragia, ja mitkä tekijät ovat sen syitä, sinun täytyy muistaa patologian ilmenemismuodot. Hypermenorrhean oireet (toinen menorragian nimi) ovat akuutteja, joten niitä on helppo tunnistaa:

 • runsas verenvuoto ei vain kuukautisten ensimmäisinä päivinä;
 • kuukautisten keston kasvua;
 • suuri määrä hyytymiä läsnä ollessa;
 • vakavat leikkaus- ja närästyskiput vatsassa;
 • usein huimausta ja päänsärkyä;
 • käsien hämmennys ja vapina;
 • pahoinvointi ja ruokahalua;
 • pyörtyminen ja jatkuva uneliaisuus.

Jos kuukautisten yhteydessä esiintyy samankaltaisia ​​oireita, sinun on otettava yhteyttä gynekologiin, koska menorragian hoito edellyttää yksityiskohtaista alustavaa tutkimusta, ultraääntä ja analyysiä.

Menorragian hoito

Menoragia, jonka hoito tulee aloittaa välittömästi sen havaitsemisen jälkeen, voi johtaa vakaviin komplikaatioihin: anemia, tulehduksellisten prosessien kehittyminen kohdussa ja munasarjoissa, kehon infektiokestävyyden heikkeneminen, endometriumin sakeutuminen, mikä pahentaa taudin kulkua.

diagnostiikka

Kotikäytännöt tai perinteiset menetelmät voivat ottaa arvokasta aikaa ja vaikeuttaa tilannetta, joten sinun tulee välittömästi ottaa yhteyttä gynekologiin, jolla on oireita hypermenorrheasta. Ensiksi tarvitaan tutkimus kohdunkaulaan tai infektioihin liittyvien poikkeavuuksien havaitsemiseksi. Hänen jälkeen tarvitaan lantion elinten ultraääni, joka voi havaita kohdun, munasarjojen ja muiden sukuelinten sairaudet. Lisäksi sinun on suoritettava verikoe, joka voi osoittaa joidenkin infektioiden esiintymisen tai hyytymisongelmia.

Ensisijainen hoito

Menorragian hoito riippuu sen syistä. Jos se aiheutuu infektiosta, se on poistettava antibioottien tai viruslääkkeiden avulla. Muiden sukuelinten sairauksien kohdalla sinun täytyy ensin selviytyä niistä kirurgian tai hoidon avulla.

Hypermenorreaa nuorilla ja naisilla, jotka ovat ikääntyneessä iässä, hoidetaan harvoin, koska se on normaali seuraus kehon hormonaalisista muutoksista. Sen oireiden lievittämiseen voi käyttää rautaa, turvallisia kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä.

Ylläpitohoito

Hoidon lisäksi hypermenorrhea sairastavat potilaat vaativat tukihoitoa, joka seuraa veren koostumusta ja parantaa sen palautumista. Tukitoimenpiteitä ovat:

 • ruokavalio;
 • vitamiini- ja mineraalikompleksien ottaminen;
 • fysioterapia.

Menoragiaa sairastavien naisten ruokavalion tulee sisältää runsaasti rautaa sisältäviä elintarvikkeita, proteiineja ja B-ryhmän vitamiineja. pinaatti ja salaatti), pähkinät ja kuivatut hedelmät.

Naiset eivät saa luopua makeasta, koska glukoosi auttaa lievittämään huimausta ja voimakasta kipua, helpottamaan veren palautumista.

Yhdessä veren keho menettää vitamiineja ja kivennäisaineita, joiden puute estää uusien punasolujen ja muiden verisolujen synteesiä, joten hoidon aikana on tarpeen ottaa vitamiini- ja mineraalivalmisteita.

Fysioterapiaan voi kuulua rentouttavia ja uudistavia menettelyjä: terapeuttinen hieronta, puhtaaseen ilmaan, voimisteluun. Saunat, kylpylät ja lämpimät kylpylät tulisi kuitenkin jättää hoidon aikana, koska ne laajentavat verisuonia kehossa ja veren menetystä tästä kasvusta. Samasta syystä ei missään tapauksessa voi lievittää kipua levittämällä lämmin lämmityslevy vatsalle tai alaselälle.

Menoragian ehkäisy

Tärkein ehkäisevä toimenpide - säännölliset vierailut gynekologiin. Jokaisen naisen tulisi mennä tapaamiseen lääkärin kanssa vähintään kerran puolessa vuodessa, ja on parempi tehdä tämä joka kausi. Säännölliset tutkimukset auttavat estämään sukupuolielinten patologioiden kehittymistä, kontrolloimaan pysyvien ehkäisyvalmisteiden vaikutusta ja antamaan sinulle mahdollisuuden havaita ja parantaa veneraalisia sairauksia ajoissa.

Teini-ikäisten tyttöjen ja ikääntyneiden naisten on seurattava huolellisesti heidän sykliään, viikkoa ennen kuukautisia, jotta vältetään raskaat fyysiset rasitukset, huolissaan vähemmän eikä mene ruokavalioihin, jotta ei häiritä epävarmoja hormoneja.

Jos menorragiaa aiheuttaa geneettiset tekijät ja siitä on mahdotonta päästä eroon, on tarpeen tukea kehoa hyvällä ravinnolla, kohtalaisella fyysisellä rasituksella, raudanvalmisteilla sekä pienellä makeisten kulutuksella. Huonolla veren hyytymisellä voit poimia lääkärisi lääkkeitä, jotka auttavat parantamaan tätä prosessia ja ottamaan ne kuukautisten aikana.

Menoragiasta tulee jokaisen viidennen naisen ongelma, mutta harvat ymmärtävät sen, älä mene lääkäriin ja pahentavat heidän terveyttään. On tarpeen seurata tarkasti kuukautisten runsautta, kestoa ja säännöllisyyttä, koska ne heijastavat naisen terveydentilaa.

Menorragia naisilla: mikä se on, hoito, syyt, oireet, merkit

Mikä on menorragia?

Menoragia on lääketieteellinen termi, jota käytetään viittaamaan raskaisiin kuukautisiin. Laskentatyynyihin ja tamponeihin perustuvassa tutkimuksessa osoitettiin, että nainen menettää keskimäärin 35 ml verta kuukaudessa. Menorragiaa määritellään yli 80 ml: n veren häviönä (yli 90-prosenttisen prosenttiosuuden).

Kuinka usein se tapahtuu?

Väestötutkimukset ovat osoittaneet, että 10% naisista menettää yli 80 ml verta. Ei niin kauan sitten havaittiin, että naisen verenmenetyksen subjektiivinen arviointi korreloi mitattuun häviöön paremmin kuin aikaisemmin ajatteltiin.

Kuinka usein yleinen käytäntö menoragiaa esiintyy?

Noin 5% 30–49-vuotiaista naisista hakeutuu yleislääkäriään raskaan verenvuodon vuoksi. Siksi menoragia on ehto, jonka mukaan yleislääkärin on voitava hoitaa tehokkaasti. Tämä on myös tärkeää, koska äskettäin riski kohdun poistamisesta (pääasiassa kuukautiskierron häiriöiden vuoksi) lisääntymisikä oli 20%.

Mitä naisten pitäisi tietää menoragiasta ja miten lääkäri voi auttaa heitä?

Äskettäin tehtiin mielenkiintoinen tutkimus siitä, miten naiset itse kokevat menoragiaa, miten he ymmärtävät sen esiintymismekanismin ja millaista apua he odottavat terveydenhuollon työntekijöiltä. Arvioi tulokset, jotka saatiin tutkimuksesta naisista, jotka hakivat yleislääkäriään "raskaista jaksoista". Tutkijat havaitsivat, että naiset ymmärtävät oireensa varsin tarkasti. Monet naiset pitivät jo syklin muutosta ongelmana ilman lisäkriteereitä. Naiset kiinnittivät erityistä huomiota siihen, miten he tuntevat, kuinka tehokkaasti he ovat, mutta ilman innostusta he havaitsivat lääkärin ehdotuksen veren menetyksen määrän mittaamisesta. Monet naiset olivat pettyneitä yleislääkärin lausuntoon ja katsoivat, että hän oli menettänyt heidän ongelmansa ytimen. Naiset etsivät selityksiä syklin muutoksen syistä eivätkä ymmärtäneet täysin, mikä on kuukautiskierto. Vastaajat eivät olleet varmoja siitä, pitäisikö heidän ongelmansa katsoa sairaudeksi tai mitä epämukavuutta pitäisi pitää normaalina.

Lääkärin on pidettävä veren menetystä liiallisena, jos se vähentää fyysistä, emotionaalista, sosiaalista ja aineellista elämänlaatua riippumatta muista oireista. Näin ollen kaikkien toimien tavoitteena on parantaa elämänlaatua.

Diagnoosi menorragiaa naisilla

Mikä on lääkärin taktiikka naiselle, joka valittaa raskaista kuukautisista?

Viimeisessä näyttöön perustuvassa käsikirjassa ehdotettiin uutta lähestymistapaa vakavan verenmenetyksen hoitoon kuukautisten aikana yleisessä käytännössä.

Tämä algoritmi olettaa, että yleislääkäri on ensimmäinen askel:

 • ehdottaa verenvuodon luonnetta;
 • arvioida oireita, jotka voivat osoittaa anatomisia tai histologisia poikkeavuuksia;
 • arvioida vaikutusta elämänlaatuun sekä muita tekijöitä, jotka voivat määrittää hoidon (esim. samanaikaiset sairaudet).

Mitkä ovat tärkeimmät seikat, jotka on selvitettävä, kun otat potilaan, joka valittaa raskaista kuukautiskierroksista?

Ensimmäinen vaihe on määrittää veren menetysaste. Naisten on vaikea mitata sitä. Sen sijaan, että veren menetys voitaisiin mitata laskemalla tyynyjä, yleislääkäri voi tunnistaa "indikaattorit" esittämällä seuraavat kysymykset:

 • Kuinka monta tamponia tai tyynyä käytät päivässä?
 • Onko sinulla verihyytymiä?
 • Pitäisikö sinun käyttää sekä tamponia että tiivistettä ja huolehtia vuotojen mahdollisuudesta?
 • Onko sinulla tunne, että verta vapautuu jatkuvassa virrassa?

Veren hyytymiset, veren virtauksen tunne ja tarve käyttää tyynyjä ja tamponeja samanaikaisesti toimivat hyvinä indikaattoreina menorragialle.

Tämän jälkeen on tärkeää selvittää, kuinka paljon verenvuotoa on säännöllistä. Tämä kertoo, onko verenvuoto johtunut ovulaatio- tai anovulatorisesta syklistä, jossa voi esiintyä häiriöitä kohdun verenvuotoa. 36–50-vuotiailla naisilla raskaat kuukautiset esiintyvät yleensä ovulaatioprosessin taustalla, ja ne johtuvat myomaattisista solmuista. 80-90%: lla naisista, joilla on vaikea kuukautiskierto, on säännöllinen sykli (kestää 21–35 päivää). Naisilla, joilla on pitkäaikainen epäsäännöllinen tai välimuotoinen verenvuoto 25–50%: ssa tapauksista, on submukoosisia myomatoottisia solmuja tai endometriumin polyyppejä (arviointi tehtiin huolellisesti valituilla potilailla). Submukosaalisten solmujen ja polyyppien esiintymistiheys naisilla, joilla on säännöllinen raskas kuukautiset, ei ole tiedossa.

Epäsäännöllinen ja välimuotoinen verenvuoto toisin kuin säännöllinen verenvuoto viittaa usein patologisiin muutoksiin.

Hyvin harvoin verenvuotohäiriöt voivat olla menorragian syy. Laboratoriotutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että menorragiaa sairastavilla naisilla on lisääntynyt fibrinolyyttinen aktiivisuus ja lisääntynyt prostaglandiinien tuotanto endometriumissa. Nämä havainnot olivat perusta joidenkin uusien lähestymistapojen käyttöönotolle menorragian hoidossa.

Kolmannessa vaiheessa sinun pitäisi selvittää, miten oireet vaikuttavat naisen normaaliin elämään. Pitääkö hän selviytymään työstä, perhe-elämästä ja päivittäisistä askareista? Pitääkö hän jatkuvasti varmistaa, että lähistöllä on wc tai kylpyhuone, jota hän joutuu käymään verenvuodon vuoksi? Vastaukset näihin kysymyksiin antavat yleislääkärille ymmärtää, miten kiireellinen tilanne on.

Lääkärin on lopulta arvioitava anemian todennäköisyyttä. Länsimaissa menorragia on pääasiallinen syy rautapulaan ja anemiaan. Siksi hemoglobiinipitoisuuden väheneminen heijastaa objektiivisesti verenmenetyksen vakavuutta kuukautisten aikana.

Mitä tietojen historiaa lääkäri voi epäillä patologian esiintymisessä?

Kohdun rakenteelliset poikkeamat, kuten endometriumin polyypit, adenomyosis ja leiomyomatosis, ovat tunnetuimpia syitä kohdun verenvuotoon. Lääkärin tulee olla varovainen todisteiden historiasta, joka osoittaa orgaanisen patologian ja pahanlaatuisten kasvainten esiintymisen, ja muista, että endometriumin syövän riski alkaa kasvaa 40 vuoden kuluttua.

Endometriumin hyperplasiaa koskevat riskitekijät ovat:

 • hedelmättömyys tai raskauden puute;
 • altistuminen endogeeniselle estrogeenille tai eksogeeniselle estrogeenille / tamoksifeenille;
 • PCOS;
 • lihavuus;
 • endometriumin syövän tai paksusuolen esiintyminen perheessä.

Hyperplasian ja endometriumin syövän riski, jolla on raskas kuukautiskierto, on:

 • 4,9% kaikille naisille;
 • 2,3% alle 45-vuotiailla naisilla, jotka painavat alle 90 kg;
 • 13% yli 90 kg painavilla naisilla;
 • 8% yli 45-vuotiaista naisista.

Jos naisella ei ole ollut merkkejä anatomisesta tai histologisesta patologiasta, niin jo ensimmäisen vierailun aikana voit määrätä lääkkeitä ilman fyysisiä tai muita tutkimuksia. Poikkeuksena olisi LP-IUD: n tai suunnitellun tahran asettaminen kohdunkaulasta Papanicolaoussa. Jos on esiintynyt raskasta kuukautiskiertoa yhdessä intermenstruaalisen tai post-coital-verenvuodon kanssa, lantion kipu, dyspareunia ja / tai stressioireet, fyysinen tutkimus ja / tai muut tutkimukset (esim. Ultraääni) ovat tarpeen pahanlaatuisten kasvainten ja muun patologian sulkemiseksi pois..

Milloin lääkärin pitäisi tehdä tutkimus?

Monet muistuttavat vanhaa sanaa "mitä et etsi, et löydä sitä" suosittelevat lantiontutkimusta kaikille naisille, joilla on menoragia.

NICE-käsikirjassa todetaan, että tarkastus on tarpeen, jos:

 • jos yleislääkäri uskoo, että mahdollisen patologian historiassa on merkkejä;
 • jos nainen päätti asentaa LV-IUS: n (tutkimus on välttämätöntä arvioidakseen mahdollisuuden asettaa kierre kohtuun);
 • jos nainen lähetetään jatkotutkimukseen, kuten ultraäänitutkimukseen tai biopsiaan.

Jos naisen myomatoottiset solmut ovat näkyvissä vatsan seinämän läpi tai havaitaan kohtuun ultraäänen tai hysteroskoopin aikana ja / tai kohdun pituus on yli 12 cm, se on lähetettävä välittömästi asiantuntijalle kuulemista varten.

Mitä laboratoriokokeita lääkärin pitäisi määrätä naiselle, jolla on menorragia?

Koska on olemassa monia erilaisia ​​tutkimusmenetelmiä, on tarkoituksellisesti lähestyttävä tarkoitustaan ​​ja muistettava, että 40–60 prosentissa naisista ei löydy menorragiaa (tällaisissa tapauksissa kohdun verenvuotoa pidetään disfunktionaalisena (selittämätön etiologia)).

Anemian kliiniset ilmenemismuodot eivät korreloi hemoglobiinitason kanssa kohtalaisen vakavia ja vakavia tapauksia lukuun ottamatta. Siksi kaikille naisille, joilla on raskas kuukautiskierto, on tehtävä ylimääräinen verikoe verenmenetyksen vakavuuden arvioimiseksi. Rauta-arvojen normaalia määrittämistä ei suositella, koska hematologiset indeksit antavat pääsääntöisesti hyvän käsityksen rautareservin tilasta. Naisilla, joilla on vaikea anemia, patologian todennäköisyys lisääntyy, ja ne on viipymättä saatettava asiantuntijan puoleen. Koagulopatian testit tulisi tehdä vain silloin, kun raskaat kuukautiset vaikuttavat naisiin menarheista lähtien, ja jos on esiintynyt hyytymishäiriöitä henkilökohtaiseen tai perheen historiaan. Naisten hormonien tason arvioimiseksi ei ole perusteltua. Tutkimus kilpirauhashormonien tasosta näkyy vain kilpirauhasen sairauden merkkien yhteydessä.

Suositukset menorragian useimmiten suoritettavista laboratoriotesteistä

 • Kaikille menorragiaa sairastaville naisille on annettava täydellinen verenkuva. Samanaikaisesti tulee säätää menorragian hoitoa.
 • Koagulopatian (esim. Willebrandin taudin) seulonta tulee antaa menorhiaa sairastaville naisille, joita on havaittu menarche-ajan jälkeen, sekä jos on esiintynyt hyytymishäiriöitä henkilökohtaisessa tai perheen historiassa.
 • Seerumin ferritiinipitoisuuksien mittaamista ei pidä määrätä rutiininomaisesti kaikille menorragiaa sairastaville naisille.
 • Menorrhagiaa sairastavia naisia ​​ei pidä tutkia naisten sukupuolihormonien määrän tutkimiseksi.
 • Tutkimus kilpirauhashormonien tasosta näkyy vain kilpirauhasen sairauden merkkien yhteydessä.
 • Menorrhagian tapauksessa seerumin ferritiinipitoisuus ei anna enemmän tietoa kuin voidaan saada yleisestä verikokeesta.

Mikä on ultraäänen merkitys raskaan verenvuodon omaavien naisten tutkimuksessa?

Yllättäviä todisteita on saatu ultraäänen puolesta ensisijaisena menetelmänä rakenteellisten poikkeamien tunnistamiseksi. Tämä on ei-invasiivinen ja kivuton menetelmä naisille, jotka tarvitsevat lisäkokeita. Ultraäänellä voidaan määrittää endometriumin paksuus (premenopausaalisilla naisilla normaali raja on 10-12 mm) polyyppien ja solmujen tunnistamiseksi.

Vakavia todisteita on saatu transvaginaalisen ultraäänen käyttämisestä ensisijaisena diagnostisena menetelmänä, jolla tutkitaan menorragiaa sairastavia naisia.

Tämä tutkimus olisi tehtävä seuraavissa tapauksissa:

 • jos kohtu on palpoitu vatsan seinämän läpi;
 • jos emättimen tutkimisen aikana ilmeni koulutusta tuntemattoman alkuperän lantiontelossa;
 • jos lääkehoito on tehotonta.

Mikä on hysteroskoopin ja biopsian rooli?

Hysteroskooppi diagnoosimenetelmänä on suoritettava vain ultraäänen johtopäätöksen epäselvyydessä, esimerkiksi määrittämään myoma-solmun sijainti tarkasti tai selventämään havaitun poikkeaman luonne.

Biopsia on tarpeen endometriumin syövän tai epätyypillisen hyperplasian estämiseksi. Biopsian käyttöaiheet ovat:

 • stoinen intermenstruaalinen verenvuoto;
 • 45-vuotiaiden ja sitä vanhempien naisten hoidon katoaminen tai vaikutuksen puuttuminen.

Älä käytä diagnoosina vain kohdun kurettia.

Mitkä naiset olisi saatettava endometriumin testaukseen?

Ei ole täysin selvää, mitkä naiset olisi lähetettävä endometriumin tutkimukseen ja millaisia ​​tutkimuksia pitäisi tehdä. Uusi-Seelanti-opas suositteli endometriumin transvaginaalista ultraääniä seuraaville naisille:

 • paino yli 90 kg;
 • yli 45-vuotiaita (englanninkielisen käsikirjan mukaan on suositeltavaa suorittaa lisätutkimus 40 vuoden kuluttua);
 • muiden endometriumin hyperplasiaa tai syöpää sairastavien riskitekijöiden kanssa, kuten vakiintunut PCOS-diagnoosi, hedelmättömyys, raskauksien nolla-pariteetti, altistuminen ylimääräisille estrogeeneille tai perheen tapaukset endometriumin syöpään tai paksusuoleen.

Jos transvaginaalisen ultraäänen kohdalla endometriumin paksuus on yli 12 mm, on otettava näyte endometriumista hyperplasian poistamiseksi. Jos ei ole transvaginaalista ultraäänitietoa, on myös otettava näyte endometriumista. Naiset, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto, lääkehoidon tulosten puuttuminen ja patologian oireet transvaginaalisen ultraäänen (polyypit tai submucosal myomatous-solmut) kanssa, osoittavat hysteroskooppia ja biopsiaa. Diagnostisena toimenpiteenä hysteroskooppi ja biopsia ovat informatiivisempia. Vaihtoehtona biopsialle on endometriumin aspiraatiobiopsia. Menettely suoritetaan sokeasti, ja huolimatta siitä, että naiselle on suurempaa mukavuutta, on edelleen kyseenalaista, voiko hän korvata hysteroskoopin riittävällä herkkyydellä ja spesifisyydellä.

Endometriumin paksuus yli 12 mm voi merkitä hyperplasiaa.

Menorragian hoito naisilla

Pitäisikö kaikille naisille, joilla on menorragiaa, määrätä rauta-tabletteja?

Normaalien kuukautisten aikana verenvuoto kestää 4 ± 2 päivää, jolloin 35–40 ml verta häviää keskimäärin - määrä vastaa 16 mg rautaa. Ruoan suositeltava käyttö ruoan kanssa riittää kompensoimaan 80 ml veren menetystä kuukaudessa. Keskimääräinen nainen kuluttaa kuitenkin riittämätöntä rautaa ruoan kanssa, mikä johtaa siihen, että anemia voi kehittyä 60 ml: n veren menetys kuukaudessa. Useimmissa tapauksissa tärkein oire, joka häiritsee naisia, joilla on vaikea kohdunvuoto, on anemiasta johtuva heikkous. Anemian hoidossa 60-180 mg alkuaista rautaa tulisi käyttää päivässä.

Mitä hoitoa yleislääkäri voi määrätä naisille, joilla on menorragia?

Lääkehoito on määrätty, jos ei ole merkkejä anatomisesta tai histologisesta patologiasta tai jos on olemassa alle 3 cm: n pituisia myomatoosisia solmuja, jotka eivät aiheuta kohtuun laajentumista.

Kuten kliinisessä tapauksessa todettiin, yleislääkärin on määrättävä naiselle mikä tahansa hoito, jolla pyritään vähentämään verenmenetystä, ennen kuin hän tarvittaessa tutkii gynekologin. Yleislääkärin käytettävissä on monia työkaluja, kuten tulehduskipulääkkeet, hormonihoito (COC tai gestageenien syklinen anto), traneksamiinihappo ja jopa Mirena - LV-IUD. Jos lääkehoitoa määrätään tutkimuksen keston ajaksi ja radikaalihoidon järjestämistä, tulee käyttää traneksamiinihappoa ja tulehduskipulääkkeitä.

Menorrhagian lääkehoito on erittäin tehokas ja sitä tulisi käyttää yleislääkäri.

Hoidon valintaan vaikuttaa useita tekijöitä:

 • ovulaatio- tai anovulatoriset syklit;
 • ehkäisyn tarve tai halu tulla raskaaksi;
 • potilaan mieltymys (erityisesti, kuinka tyytyväinen hän on hormonihoidon käytössä);
 • vasta-aiheita hoitoon.

Jos historian ja tutkimustulosten perusteella lääkkeen hormoni tai ei-hormonaalinen hoito on ilmoitettu, se on määrättävä seuraavassa järjestyksessä:

 1. mieluiten LP-IUD: n käyttö pitkällä aikavälillä (vähintään 12 kuukautta);
 2. traneksamiinihappo, tulehduskipulääkkeet tai COC: t;
 3. noretisteroni tai pitkävaikutteiset injektiot progestogeenit.

Danazolia ei saa käyttää rutiininomaisesti raskaan kuukautiskierron hoitoon.

Suositukset lääkehoidon määräämiseksi raskaan kuukautiskierron aikana

 • Naiset, jotka suunnittelevat LV-IUD: n asentamista, on varoitettava mahdollisuudesta muuttaa verenvuodon luonnetta, usein muutamassa ensimmäisessä syklissä, joskus kestää yli 6 kuukautta. Niiden tulisi kärsiä vähintään 6 sykliä hoidon myönteisen vaikutuksen arvioimiseksi.
 • Kun runsas kohdun verenvuoto yhdistetään dysmenorreaan, tulehduskipulääkkeet ovat edullisia kuin traneksamiinihappo.
 • Tulehduskipulääkkeiden ja / tai traneksamiinihapon käyttöä on jatkettava niin kauan kuin nainen tuntee niiden edut.
 • Tulehduskipulääkkeiden ja / tai traneksamiinihapon käyttö on lopetettava, jos kolmen kuukautiskierron aikana ei ole paranemista.
 • Jos ensimmäinen hoito oli tehoton, sen sijaan, että lähettäisit välitöntä hoitoa kirurgiseen hoitoon, olisi harkittava toisen linjan nimittämistä.
 • Suun kautta annettavia progestogeenejä ei pidä käyttää raskaan kuukautiskierron hoidossa.

Kaksi pääasiallista ensimmäistä rivihoitoa menoragia - antifibrinolyyttinen traneksamiinihappo (cyclokapron) ja tulehduskipulääkkeet - ei-hormonaaliset. Näiden lääkkeiden tehokkuus on osoitettu satunnaistetuissa kokeissa ja systemaattisissa tarkasteluissa.

Naiset, jotka eivät suunnittele raskautta ja joille voidaan antaa lääketieteellinen hoito ensimmäisenä vaihtoehtona, voivat suositella LV-IUD: n asentamista.

Ymmärtämisen helpottamiseksi yleislääkäri voi kertoa potilaille, että traneksamiinihappo vähentää veren menetystä kuukautisten aikana puolet, ja NSAID-lääkkeet noin kolmanneksella. Useimmille naisille, joiden kanssa yleislääkäri on tekemisissä, tällainen selitys antaa toivoa, että he voivat palata normaaliin kuukautiseensa ja leikkaustarve häviää. Molemmilla lääkkeillä on se etu, että ne on otettava vain kuukautisten aikana (mikä edistää parempaa kiinnittymistä) ja sopii erityisesti naisille, jotka eivät tarvitse ehkäisyä ja jotka eivät halua ottaa hormonihoitoa. Tämäntyyppiset hoidot ovat myös tehokkaita kuukautiskierron lisääntyessä ei-hormonaalisten intrauteriinisten ehkäisylaitteiden käytön aikana.

Mikä on traneksamiinihapon vaikutusmekanismi, sen sivuvaikutukset ja kontraindikaatiot tapaamiselle?

Traneksamiinihappo estää plasminogeenin aktivoitumista ja estää veren fibrinolyyttistä aktiivisuutta. Arviot osoittivat, että traneksamiinihapon asianmukainen käyttö (verenvuodon alkaessa) 2-3 sykliä alensi kuukautiskierron menetystä 34-59%. Haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja dyspepsiaa, havaittiin 12%: lla naisista. Toisin kuin tulehduskipulääkkeet, traneksamiinihapolla ei ollut vaikutusta dysmenorreaan. Vasta-aiheita ovat laskimotromboembolia tai aivohalvaus, joka on saanut värin näön rikkomisen.

On myös tärkeää huomata, että traneksamiinihappo:

 • ei vaikuta verenvuotoon liittyvään dysmenorreaan / kipuun, joten se voi vaatia lisäravinteita;
 • sillä ei ole ehkäisymenetelmää, joten ehkäisyä voidaan tarvita;
 • ei säädä kuukautiskierrosta, joten tarvittaessa voidaan tarvita lisää neuvontaa ja hoitoa.

Miten NSAIDia tulisi määrätä menorragian hoitoon?

Voit käyttää mitä tahansa tulehduskipulääkkeitä, mutta useimmiten niitä määrätään:

 • mefenamiinihappo (Ponstan);
 • Diklofenaakki (Voltaren);
 • naprokseeni (naprosiini).

Naisen tulisi ottaa pillereitä vain kuukautisten aikana. Dysmenorreaa varten, mahdollisimman tehokkuuden vuoksi, yritä aloittaa sen ottaminen, kun aika alkaa. Yleislääkärin tulee olla tarkkaavainen tulehduskipulääkkeiden vasta-aiheisiin. Näitä ovat:

 • jatkuva ruoansulatuskanavan verenvuoto tai haavaumien esiintyminen;
 • tulehduksellinen suolistosairaus;
 • aspiriinin tai tulehduskipulääkkeiden aiheuttama yliherkkyys (astma, angioedeema);
 • heikentynyt munuaisten tai maksan toiminta.

Kuinka hyödyllinen on hormonihoito?

Perinteisesti menorrhagian hormonihoito oli sellaisten progestogeenien käyttö, joita annettiin syklin luteaalisessa vaiheessa. Progestogeenit vähentävät tehokkaasti verenhukkaa vain, jos ne on määrätty 21 vuorokauden ajan jokaisesta syklistä. Tällaisen hoidon komplikaatiot voivat kuitenkin johtaa siihen, että potilaat kieltäytyvät jatkamasta sitä.

COC-hoito voi olla yleislääkärille tutumpi. Kontraindikaatioiden puuttuessa COC: n antaminen vaikuttaa myönteisesti menoragiaan. Raskauden ehkäisyn lisäksi huumeet vähentävät merkittävästi kuukautisten aikana kadonneen veren määrää. Yleislääkäri voi valita sopivimmat pillerit naiselle. Jos esimerkiksi levonorgestreeli ei ole riittävästi vähentänyt verenvuotoa, voit kokeilla lääkettä, joka sisältää noretisteronia tai kolmannen sukupolven progestogeeniä sisältäviä ehkäisyvälineitä. Lääkäri voi myös ehdottaa, että nainen ohittaa paketit ja juo hormonaalisia pillereitä jatkuvasti - tämä antaa hyvän levon kuukautisten aikana. COC-lääkkeet ovat tehokkaita myös anovulatorisessa verenvuodossa, kun ne säätelevät sykliä.

LP-IUD (Mirena) on edullinen ja lopullinen hoitomenetelmä sen taloudellisen toteutettavuuden vuoksi pitkällä aikavälillä. Se on T-muotoinen pohja, joka on peitetty levonorgestreelin säiliöllä, joka vapautuu nopeudella 20 mg päivässä. Tämän alhaisen hormonitason vuoksi gestageenien systeemiset sivuvaikutukset on minimoitu. Siksi potilaat jatkavat tätä hoitoa todennäköisemmin kuin progestogeenien syklinen anto. IUD: llä on vaikutus vähentämällä endometriumin proliferaatiota ja siten vähentämällä verenvuodon kestoa ja vakavuutta. Epäsäännöllinen verenvuoto ja harvinainen verenvuoto voivat häiritä potilasta kuuden kuukauden ajan ja varsinkin kolmen ensimmäisen kuukauden kuluttua järjestelmän asennuksesta, mutta 12 kuukauden kuluttua. useimmissa tapauksissa vain vähäinen verenvuoto tai amenorrea kehittyy. Monet verenvuotoon ja vähäiseen verenvuotoon liittyvät ongelmat voidaan ratkaista huolellisesti alustavalla neuvonnalla.

Mitkä ovat kirurgisen hoidon periaatteet?

Menorrhagian lääkehoito ei millään tavoin sulje pois mahdollisuutta leikkaukseen seuraavana vaiheena. Tässä tapauksessa konservatiivinen lähestymistapa voi antaa naiselle aikaa toipua ”raskasta kuukautiskierrosta” ja harkita kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja jatkokäsittelyyn, mukaan lukien nopea. Jos huumehoitoa ei ole sovellettu, nainen voi päättää, että toimenpide on ainoa tie ulos vaikeasta tilanteesta, jossa hän löytää itsensä. Monien naisten kohdun poistaminen on itse asiassa paras valinta, mikä tarkoittaa, että menoragian hoidon tarve pysähtyy.