Ensimmäinen apu kaikenlaisten verenvuotojen varalta

Tästä artikkelista opit: että oikein annettava ensimmäinen apu verenvuodolle auttaa säilyttämään uhrin elämän; mitä apua tulisi antaa vakavan tai vähäisen verenvuodon sattuessa; verenvuototyypit; miten tarjota apua tietyissä tapauksissa.

Artikkelin kirjoittaja: Alexandra Burguta, synnytyslääkäri, gynekologi, yleislääketieteen korkeakoulututkinto.

Kun loukkaantuu suuria valtimoita ja laskimot, voi tapahtua hengenvaarallista elämää. Siksi on tarpeen lopettaa veri mahdollisimman pian ja pyytää välittömästi hätäapua. Jos verisuonet vahingoittuvat hieman, on myös erittäin tärkeää pysäyttää veri ajoissa. Jopa heikon, mutta jatkuvan verenhukan vuoksi ihminen voi menettää tajuntansa.

Väärin tarjottu ensiapu voi aiheuttaa vahinkoa uhreille, nimittäin: enemmän verenhukkaa, infektiota ja haavan tulehdusta.

Jos verenvuoto ei ole kovin vahva, kun apua tarvitaan myös kiireellisesti kirurgin kanssa, koska veren menetys voidaan lopulta lopettaa vasta, kun haava on käsitelty ja ommeltu tai toiminta on suoritettu. Verenvuodon lähteestä riippuen voi olla tarpeen kuulla myös kapeita asiantuntijoita, kuten gastroenterologi, onkologi, pulmonologi ja gynekologi.

Lyhyesti ensiapu:

 1. Jos verenvuoto on vakava, uhri on asetettava ja hänen jalkansa nostettava.
 2. Pysäytä veri väliaikaisesti kiinnittämällä vaurioitunut astia tai tukemalla voimakkaasti raajan tai päällekkäisen valjaan.
 3. Soita hätätilanteeseen välittömästi.
 4. On mahdotonta koskettaa haavaa, on mahdotonta huuhdella, poistaa vieraita kappaleita.
 5. Jos haavan pinta on saastunut, sen reunat tulee puhdistaa haavan suunnassa; levitä vaurion ympärille antiseptinen aine, kuten jodi, klooriheksidiini, vetyperoksidi; jodi ei saa päästä haavan sisään.

Neljä päätyyppiä verenvuodosta

Lähteestä riippuen erotetaan seuraavat pääasialliset verenvuototyypit:

 1. Verenvuoto valtimoista on suuri vaara, koska huomattava määrä verta häviää nopeasti. Samanaikaisesti veri on punaruskea ja sykkyy sykkivän suihkulähteen muodossa.
 2. Verenvuoto laskimoista on myös vaarallista, jos uhria ei kohdella ajoissa. Tätä osoittaa se, että vahingoittuneesta astiasta hitaasti virtaava tumma veri esiintyy.

 • Kapillaariveren menetys ei usein aiheuta vakavaa vaaraa. Sitä havaitaan useammin pienillä pinnallisilla ihovaurioilla.
 • Sisäinen (parenkymaalinen) - kun veri virtaa ihmiskehon onteloon. Se on erittäin vaarallista ennenaikaisen tunnistamisen tapauksessa. Sisäelinten, myös parenkymaalisten, loukkaantumisia havaitaan useammin. Koska veri ei virtaudu ulos, se voidaan asentaa pääasiassa sellaisiin merkkeihin kuin usein hengitys, pyörtyminen, vaalentuminen.
 • 1. Ensiapu verenvuotoa varten

  Vaurioitunut valtimo on painettava välittömästi sen viereen kulkevaa luua vastaan ​​veren väliaikaiseksi pysäyttämiseksi.

  Tavat tiivistää valtimoita:

  1. Kaulavaltimo - paina kämmen uhrin takaosaan ja paina toisen käden sormet valtimoon.
  2. Brachiaalinen valtimo on helposti saatavilla ja sitä on painettava humerusta vasten.
  3. Veren pysäyttäminen sublavian valtimosta on melko vaikeaa. Tätä varten ota uhrin käsi takaisin ja paina valtimon takana olevaa valtimoa ensimmäiseen kylkiluun.
  4. Aksiaalinen valtimo on painettava voimakkaasti sormilla tiivistymään, koska se on melko syvä.
  5. Femoraalinen valtimo on hyvin suuri ja se on painettava reisiluun vasten nyrkillä. Jos näin ei tapahdu, uhri voi kuolla 2-3 minuutissa.
  6. Popliteaalista valtimoa tulee painaa fossa-sukupolven aikana, joka ei vaadi paljon vaivaa.

  Ensiapu verenvuotoa varten raajojen valtimoista tehdään kiristämällä ne, taipumalla raajoja voimakkaasti ja soveltamalla kiertokulje. Jos et pysty puristamaan raajan alusta sormillasi, on välttämätöntä taivuttaa raajaa niin paljon kuin mahdollista, sen jälkeen kun on asetettu tiheä sideharsoa sisäpuolelle.

  Jos veri virtaa edelleen, on välttämätöntä laittaa kierre. Se on toimitettava nopeasti, koska veri virtaa hyvin voimakkaasti.

  Valjaat voidaan pitää talven puolessa tunnissa ja kesällä jopa tunnin ajan. Jos lääkäri ei ole saapunut määritetyn ajan kuluessa, on kiertokiristin hitaasti poistettava ja odottava, kunnes verenkierto palautuu. Sen jälkeen ota se uudelleen käyttöön. Tällöin ei pitäisi tuntea loukkaantuneen raajan pulssia. Sitten veri pysähtyy.

  On muistettava, että polttaminen, kun sitä käytetään väärin, aiheuttaa suurempaa vaaraa kuin itse verenvuoto.

  Jos erityisiä valjaita ei ole, se voidaan korvata pyyhkeellä, hihnalla, sidoksella. Ne on kierretty kiinni ja kiinnitetty sen välttämiseksi. Nauhoja, ohutta köyttä ja vastaavia materiaaleja ei voi käyttää.

  2. Auttaa verenvuotoa laskimosta

  Tällainen verenmenetys tapahtuu syvällä vaurioitumisella. Ensiapu laskimoverenvuotoon suoritetaan välittömästi. Loukkaantuneet suonet voivat imeä ilmassa, koska niiden paine on alle ilmakehän. Samaan aikaan ilmakuplat voivat tukkia alukset eri elimissä, mikä voi johtaa uhrin kuolemaan.

  Avustaessa haavaa ei saa pestä, puhdistaa lialta ja hyytymistä. Sinun on tehtävä seuraavat toimet:

  • puhdista iho haavan suuntaan kostealla liinalla;
  • syvä vaurio, joka on suljettu steriilillä pyyhkeellä;
  • sitten peitä haavan pinta usealla kerroksella steriiliä sidosta;
  • laittaa siihen pakkaamaton sidos paineen aikaansaamiseksi;
  • tämän sidoksen on oltava hyvin tiukka;
  • kun veri tarttuu sidoksen läpi, pyyhkeet tulee laittaa päälle ja niitä on vaikea korjata;
  • nosta raajan ja jätä se tähän asentoon.

  Jotta side voidaan asianmukaisesti soveltaa, on tarpeen:

  1. Kun käsi sidotaan, se on taivutettava.
  2. Jos jalka on sidottu, se on myös taivutettava polviin.
  3. Kun käytät sideosaa, peitä edellinen kierros.
  4. Sidotun raajan sijainti on jätettävä niin kuin ennen sidostusta.

  3. Ensiapu kapillaarivuodolle

  Se pysähtyy usein yksin. Ominaisuus on veren hidas vuoto koko haavan pinnalta. On kuitenkin vakavia vammoja, joihin liittyy huomattava veren menetys. Vaarallisimmat ovat sisäinen kapillaarivuoto.

  Kapillaarien verenvuodon tärkeimmät syyt:

  • Veren sairaudet, joihin liittyy sen hyytymisen rikkominen.
  • Eri traumaattiset vammat.
  • Vaskulaariset sairaudet (kasvaimet, ihon ihon tulehdukset, jotka vaikuttavat kapillaareihin).
  • Yleiset sairaudet, jotka vaikuttavat verisuonten seiniin, kuten kasvaimet, ateroskleroosi, nivelreuma.
  • Hormonaaliset häiriöt.

  Kapillaarivuodot eivät usein aiheuta paljon verenhukkaa, sen vaara on patogeenisten mikrobien infektoinnissa.

  Kun annat lääketieteellistä hoitoa raajojen kapillaareista peräisin olevien verenvuotojen varalta, on toteutettava seuraavat toimet:

  1. Nosta vaurioitunut raaja sydämen alueen yläpuolella, mikä auttaa vähentämään verenmenetystä.
  2. Vähäisiä vammoja varten haavan ympärillä oleva iho on hoidettava antiseptisillä aineilla. Yläosassa on bakterisidinen kipsi.
  3. Jos veri nousee voimakkaasti, sinun on asetettava paine side.
  4. Erittäin voimakkaalla verenvuodolla on välttämätöntä taivuttaa raajan haavan päälle mahdollisimman paljon. Jos tämä ei auta, aseta kierre.
  5. Kiinnitä kylmä haavaan, mikä auttaa estämään veren menetystä ja vähentämään kipua.

  Kun verenvuotoa on esiintynyt useista nenäkapillaareista, jotka ovat melko yleisiä, on myös kyettävä antamaan apua. Syy tähän voi olla verisuonten seinien heikentyminen vilustumiseen. Hypertensiivinen kriisi, nenän traumaattiset vammat ja muut negatiiviset tekijät voivat myös vaikuttaa siihen. Ensinnäkin sinun täytyy rauhoittaa potilasta, koska kun ihminen on huolissaan, hänen sydämensä lyö useammin, mikä lisää verenvuotoa.

  Nukkumien hoidon vaiheet:

  1. On välttämätöntä painaa nenän siivet sormillasi, mikä auttaa puristamaan verisuonia ja lopettamaan veren. Potilaan pää on kallistettava hieman eteenpäin, eikä sitä saa heittää takaisin, koska veren menetys ei ole mahdollista hallita.
  2. Kiinnitä jää tai kylmä esine nenään niin, että alukset kapenevat kylmän toiminnan takia. Tämä auttaa vähentämään verenvuotoa.
  3. Jos verenvuoto jatkuu, sinun on asetettava nenäreikiin taitetut siteet, jotka on aiemmin kastettu 3 prosentin vetyperoksidiin. Näiden tamponien kärjet on jätettävä ulkopuolelle ja kiinnitettävä siteellä.
  4. Kuusi tuntia veren lopettamisen jälkeen tamponit poistetaan hyvin varovasti ja kostutetaan ensin neulaansa ja yrittävät olla repimättä syntynyttä verihyytymää.
  5. Veren pysäyttämiseksi nopeasti potilaalle on annettava lääke, joka vahvistaa verisuonten seinämiä - kalsiumvalmisteita, Ascorutinia, Rutinia.
  6. Jos veren menetys jatkuu, potilaalle on annettava hemostaattinen lääkitys (Ditsinon, Vikasol) ja otettava välittömästi yhteyttä otolaryngologiin tai pyydettävä hätähoitoa.

  4. Ensiapu sisäisen verenvuodon varalta

  Tällainen verenvuoto voi aiheuttaa sisäelinten sairautta tai loukkaantumista. Se on hyvin salakavalaista, koska verenmenetystä ei voida hallita. Myöskään ei ole kivun oireyhtymää, joka merkitsee vaaraa, joten sisäinen verenvuoto pitkään voi jäädä huomaamatta. Vain silloin, kun potilaan tila heikkenee voimakkaasti, kiinnitetään huomiota tähän.

  Vaarallisin verenvuoto on veren virtaus parenkymaalisista elimistä, joilla ei yleensä ole onteloita ja jossa valtimoverisuoniverkosto on hyvin kehittynyt. Näitä ovat elimet, kuten keuhkot, haima, maksa.

  Näiden elinten vaurioituminen voi aiheuttaa vakavaa verenvuotoa. Riippumatta se voi tuskin pysähtyä, koska näiden elinten alukset on kiinnitetty kudoksiin ja ne voivat pudota. Siksi ensiapun antaminen verenvuotoa varten suoritetaan välittömästi. Tämäntyyppisten verenmenetysten syyt ovat vammat, tartuntataudit, kuten tuberkuloosi; kasvainten hajoaminen tai repeämä.

  Sisäelinten verenvuotoon voi liittyä asteittain tavallisten subjektiivisten oireiden ja objektiivisten merkkien ilmaantuminen:

  • heikkous;
  • huonovointisuus;
  • huimaus;
  • pyörtyminen;
  • kiinnostuksen puute kaikkeen;
  • uneliaisuus;
  • painehäviö;
  • blanching;
  • nopea pulssi.

  Ensiapun sisäisen elimen verenvuodon tärkein tehtävä on potilaan kiireellinen sairaalahoito. Ennen ambulanssin saapumista tulee olla:

  • Aseta potilas, anna rauha.
  • Kiinnitä kylmä vatsaan tai rintaan, riippuen väitetyn verenvuodon lähteestä.
  • Hemostaattisia aineita voidaan antaa (aminokapronihappo, Vikasol).

  Parenkymaalisen verenvuodon tapauksessa, jossa on voimakas paineen lasku, on tarpeen nostaa potilaan jalat sydämen alueen yläpuolelle noin kolmekymmentä- neljäkymmentä senttimetriä. Koko ajan hengityksen ja sykkeen hallitsemiseksi. Suorita tarvittaessa elvytys. Potilaalle ei saa antaa kipulääkkeitä tai muita lääkkeitä. Älä anna ruokaa ja vettä, suu huuhtelemalla vedellä on hyväksyttävää.

  Nopea ja oikea ensiapu erilaisille verenvuodoille, ennuste on suotuisa, nopea ensiapu myös auttaa uhria toipumaan nopeammin.

  Verenvuodon lopettaminen

  Verenvuoto näyttää rikkovan verisuonten eheyttä. Se voi olla sekä ulkoista, kun veri pääsee haavasta ihon pintaan ja sisäiseen, kun se kaadetaan kehoon. Tämän patologisen tilan tärkeimmät syyt ovat vammat sekä eri elinten sairaudet (mahahaava, tuberkuloosi, pahanlaatuinen kasvain) tai verenvuotohäiriöt (hemofilia).

  Tyypit ja syyt

  Nopean verenhukan myötä kehossa liikkuvan veren määrä vähenee. Samalla hapen syöttö kudoksiin, erityisesti aivoihin, munuaisiin ja maksaan, kärsii. Jos veren menetys ei ole niin merkittävä, mutta jatkuu pitkään (esim. Peräpukamat tai raskaat kuukautiset), henkilöllä on rautapuutosanemia. Vaarallisin veren menetys lapsilla ja vanhuksilla.

  Veren menetyksen seuraukset riippuvat loukkaantuneen aluksen koosta. Kun pienet valtimot ja kapillaarit haavoittuvat, niissä muodostuu nopeasti verihyytymiä ja veren virtaus pysähtyy itsenäisesti. Jos suuri valtimo on vaurioitunut, verenkierto on hyvin vahva, mikä voi aiheuttaa asianomaisen kuoleman muutamassa minuutissa.

  Erilaisten alusten vahingoittumisen yhteydessä esiintyy yksi verenvuodon muodoista:

  Kapillaarivuoto ei ole voimakas, ja veri vapautuu loukkaantumisen koko pinnalle. Kun se on laskimo, se muodostaa yhtenäisen kirsikkavärin. Valtimon haava ilmenee voimakkaana pyöreän veren pulssina sydämen supistusten mukaisesti. Sekalaiset vauriot osoittavat valtimon ja laskimoveren häviön merkkejä.

  Tällaisten prosessien mukana voi olla veren eristäminen suusta:

  • verenvuoto keuhkoista syöpään tai tuberkuloosiin (scarlet-vaahtoava veri);
  • mahalaukun verenvuoto mahahaavan tai ruokatorven haavassa tai syöpässä (veren oksentelu tai hyytymät, usein samankaltaiset kuin kahvipohjat).

  Veri virtsaamisen aikana on merkki virtsatieteen sairauksista.

  Sisäinen verenvuoto voidaan olettaa uhrin huononemisen perusteella. Veren kertymisellä vatsaonteloon on usein heikko pulssi, huono, jano, uneliaisuus, pyörtyminen. Hengenahdistus täydentää näitä oireita, kun verenvuoto on keuhkopussinonteloon. Veren kertymisellä kraniin on merkkejä aivojen puristumisesta - tajunnan menetys, hengitysvajaus ja muut.

  Ensiapu

  Jos haavan verenvuoto ei pysähdy, on kiireesti kuultava lääkäriä. Sama koskee vatsan, rintakehän tai pään vammoja, kun kehon sisäelinten vaurioituminen on mahdollista.

  Ulkoinen verenvuoto

  Pienellä verenvuodolla raajan pienestä haavasta on tarpeen käyttää steriiliä puuvillaa ja sideharsoa useissa kerroksissa. Ylhäältäpäin se on kiinnitettävä hyvin siteellä tai liimakipsillä. On kuitenkin huolehdittava siitä, että sidos ei purista ehjiä astioita, eikä sidoksen levityskohdan alapuolella oleva osa ole sininen.

  Kun verisuonesta tulee voimakasta verenvuotoa, side ei voi pysäyttää sitä. On tarpeen yrittää löytää kohta haavan yläpuolelle, jossa valtimon pulssi tuntuu, ja paina sitä voimakkaasti sormilla tai nyrkillä. Verenvirtaus pysähtyy lähes kokonaan.

  Jopa vahvin henkilö ei kuitenkaan pysty puristamaan valtimoa yli 15 minuutin ajan. Siksi sinun pitäisi heti aluksen puristamisen jälkeen etsiä muita mahdollisuuksia auttaa uhria. Voit tehdä tämän käyttämällä hemostaattia. Hänet voidaan korvata improvisoiduilla keinoilla - solmio, huivi ja niin edelleen, mutta ei langalla. Tällaiset kankaan nauhat kiristetään jonkin kiinteän esineen, esimerkiksi tikkujen avulla, ja vahvistetaan kierre erillisellä sidoksella.

  Jos jalka on vaurioitunut polven alapuolelle, kiertokulma asetetaan reiteen ja jos käsi loukkaantuu kyynärpään alapuolella, ylä- tai alareunan tasolla. Tourniquet ei ole sijoitettu olkapään keskelle, koska hermot kulkeutuvat ihon alle täällä. Ne voivat loukkaantua helposti.

  Raaja on kääritty pehmeään kankaaseen tai vaatekappaleisiin. Leikkaa raajan alle, ota se loppuun ja keskelle ja venytä, sitten kääritään reiden tai olkapään ympärille verenvuodon lopettamiseksi. Liikevaihdon pitäisi vähitellen heikentyä. Heidän täytyy tehdä vierekkäin, jotta niiden välistä kangasta ei loukata. Valjaiden ei pitäisi olla liian tiukkoja.

  Sen alle asetetaan muistiinpano, jossa ne osoittavat tunnin ja minuutin, kun kierrosta käytettiin. Se voi jäädä henkilön ruumiin lämpimään huoneeseen enintään 2 tuntia ja talvella - enintään puolitoista tuntia. Jos uhria ei ole vielä vietetty sairaalaan, jännitystä on tarpeen väliaikaisesti rentouttaa. Ensimmäinen avustaja painaa valtimon loukkaantumispaikan yläpuolelle, ja toinen hitaasti heikentää kiertokulmaa 5 minuutin ajan, minkä jälkeen se taas asettaa edellisen kohdan yläpuolelle, mutta mahdollisimman lähelle verenmenetyslähteen.

  Verenvuodon lopettamiseksi raajojen loukkaantumisilla saadaan joskus niiden lisääntynyt taipuminen. Jos käsi tai kyynärvarsi on loukkaantunut, kyynärvarren taivutukseen asetetaan puuvillavilla ja sideharso tai -liina, raajan taipuma ja houkuttelevat olkapään ja kyynärvarren toisiinsa sidoksen tai hihnan avulla. Jos olkapää on vaurioitunut yläosassa tai sen alapuolella olevalla alueella, molemmat kädet vedetään selän taakse ja kiristetään kyynärpäiden avulla. Jalka- ja alaraajojen loukkaantumisessa tela asetetaan polven alle, raajojen taivutettu ja houkuttelee reidet ja alareuna toisiinsa. Lopuksi, jos reite on vaurioitunut, rulla asetetaan nivusille, taivuta lantiota ja houkuttelee sitä kehoon.

  Vaurioitunut osa on nostettu ja hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon.

  Muut verenvuototyypit

  Kun veri hengitysteistä, emättimestä, suuontelosta tulee näkyviin, sinun tulee välittömästi kutsua ambulanssi. Nämä olosuhteet voivat olla hengenvaarallisia. Ensiaputoimenpiteet:

  • verenvuoto keuhkoista ja hemoptysis: istu kärsivällisesti makuuasentoon, laita kuumaa vettä sisältävä pullo kylmällä vedellä tai jäällä rinnassa, neuvoa olemaan liikkumatta tai puhu;
  • mahalaukun verenvuoto: täydellinen lepo, kylmä vatsassa;
  • kohdun verenvuoto: lepo, runsas juoma.
  • aseta potilaan makuuasentoon;
  • vie vetyperoksidiin kastettu sideharso sieraimiin;
  • laittaa nenäliinaan kostutettu nenäliina nenäalueelle;
  • tehottomuudella voit käyttää kylmää pään taakse.

  Päätä ei voi kallistaa taaksepäin, koska tässä tapauksessa veri pääsee nieluun ja antaa vaikutelman verenvuodon lopettamisesta.

  Kun kotimaiset toimenpiteet ovat tehottomia, sinun pitäisi kutsua ambulanssi.

  Kun veren poistuminen nenästä on lopetettu, sairas tarvitsee levätä. Hän ei ole suositeltavaa tehdä teräviä taipumuksia, syödä kuumaa ruokaa, puhaltaa nenäänsä. Kun toistuvaa verenvuotoa on kuultava lääkärin kanssa, koska niihin liittyy usein sisäelinten tai verenkierron vakavia sairauksia.

  Mikä lääkäri ottaa yhteyttä

  Verenvuodon kehittyessä on välttämätöntä ottaa nopeasti yhteyttä kirurgiin, koska verenmenetys voidaan pysäyttää vasta haavan käsittelyn tai ompelun tai sisäelimien toiminnan jälkeen. Pitkäaikaisen verenvuodon vuoksi sinun on ehkä kuultava asiantuntijaa: pulmonologi, ENT-lääkäri, gastroenterologi, gynekologi, prokologi, urologi tai onkologi.

  Lastenlääkäri E. O. Komarovsky puhuu nenäverenvuodesta:

  Ensiapu vakavan verenvuodon varalta

  Jos sinulla on jokin vakava verenvuoto, on toteutettava seuraavat vaiheet:

  Ø nostaa vaurioitunut osa kehosta niin, että se on mahdollisimman pitkälle sydämen tason yläpuolella;

  Ø laita haavaan steriili tamponisidos tai puhdas kangas ja paina se haavaan;

  Ø laittaa paineistettu sidos, tähän tarkoitukseen täysin sidottu vaurioitunut paikka; jos veri tarttuu sidoksen läpi, laita lisää pyyhkeitä ensimmäisen sidoksen ja siteen päälle; kun haaraa levitetään käsivarteen tai jalkaan, sormet tulisi jättää avoimiksi, niistä on mahdollista määrittää, onko sidos sidottu tiukasti; jos sormet alkavat kasvaa kylmiksi, tunnottomiksi tai vaihtavat väriä, sinun täytyy hieman löysää side;

  Ø soita ambulanssi.

  Kun valtimoverenvuoto, voit käyttää valtimon digitaalisen puristamisen menetelmää. Tätä menetelmää käytetään väliaikaisen verenvuodon lopettamiseen raajoissa. Valtimot puristetaan vaurion yläpuolelle siinä paikassa, jossa valtimo ei ole kovin syvä ja se voidaan painaa luuhun. Sormenpuristuksen tärkeimmät kohdat ovat kaksi: olkapää ja lantio.

  Hemostaattivaljaiden asettaminen on tehokkain tapa lopettaa valtimoverenvuoto. Peitto asettaa raajan vahingoittuneen osan yläpuolelle noin 5 cm: n päähän, mutta nipun sijasta voit käyttää laajaa materiaalia, joka on taitettu useita kertoja. Se on kääritty kahdesti raajan ympärille ja sidottu yhteen solmuun. Aseta sitten tikku (levy, sakset) silmukkaan ja kierrä tätä köyttä niin paljon, kunnes verenvuoto pysähtyy. Stick (levy, sakset) on kiinnitetty kaksoissolmulla. Valjaiden alla kiinnitä muistiinpano, jossa ilmoitetaan sen käyttöönottoajankohta. Älä jätä kierukkaa raajoihin yli kaksi tuntia. On suositeltavaa, että yhden tunnin kuluttua liuotetaan valjaat useita minuutteja ja kiristä se sitten uudelleen.

  Veneen verenvuodon sattuessa joskus riittää nostamaan uhrin raajan korkeammalle ja kiinnittämään painesidos.

  Muista, että vakavan verenvuodon sattuessa on tarpeen soittaa ambulanssiin, soita numeroon 03 (matkapuhelin 112) ja ilmoita lähettäjälle seuraavat tiedot:

  Ø tarkka osoite (katunimi, talon ja huoneiston numero, lattia, tunnusmerkit);

  Ø puhelinnumero, josta puhelu tehdään;

  Ø uhrin sukunimi, nimi ja isäntä;

  Ø mitä tapahtui ja mitä uhrin tilanne on.

  194.48.155.245 © studopedia.ru ei ole lähetettyjen materiaalien tekijä. Mutta tarjoaa mahdollisuuden vapaaseen käyttöön. Onko tekijänoikeusrikkomusta? Kirjoita meille | Ota yhteyttä.

  Poista adBlock käytöstä!
  ja päivitä sivu (F5)
  erittäin tarpeellinen

  Verenvuoto: oireet ja luokittelu, ensiapu, hoito

  Ihmiskehon ja nisäkkäiden on läpäissyt tuhansia pieniä, keskisuuria ja suuria aluksia, jotka sisältävät arvokkaita, täyttäviä valtavia toimintoja, neste-verta. Henkilön elämän aikana vaikuttaa huomattava määrä haitallisia tekijöitä, joista useimmiten havaitaan tällaisia ​​traumaattisia vaikutuksia, kuten mekaanisia vaurioita kudoksille. Tuloksena on verenvuoto.

  Mikä se on? Lääketieteen "patologinen fysiologia" antaa tämän tilan määritelmän: "tämä on veren poistuminen loukkaantuneelta alukselta." Samalla se kaataa tai kehon onteloon (vatsan, rinnan tai lantion) tai elimeen. Jos se säilyy kudoksessa, liota sitä, sitä kutsutaan verenvuotoksi, jos se kerääntyy vapaasti siihen - hematoma. Henkilö voi kuolla, kun astiat ovat vahingoittuneet, useimmiten äkillisesti nousevat ja elinvoimaisen nesteen voimakas loppuminen. Siksi ensiapua verenvuodolle säästää usein hänen elämänsä, ja olisi mukavaa, että jokainen tietää sen perusteet. Loppujen lopuksi tällaisia ​​tilanteita ei aina tapahdu, kun on olemassa lääketieteellistä henkilökuntaa tai ainakin juuri koulutettuja ihmisiä.

  Millaisia ​​verenvuotoja on ja miksi ne esiintyvät?

  Tämän patologisen tilan luokituksia on monia, ja asiantuntijat opettavat heitä kaikkia. Olemme kuitenkin kiinnostuneita verenvuodon jakautumisesta lajikkeisiin pääasiassa käytännön näkökulmasta. Onnistunut ensiapu, seuraava luokitus on tärkeä. Se näyttää verenvuodon tyypit vaurioituneen aluksen luonteen mukaan.

  Arteriaalinen verenvuoto

  Se on peräisin valtimoista, jotka sisältävät hapetettua verta, joka virtaa keuhkoista kaikkiin elimiin ja kudoksiin. Tämä on vakava ongelma, koska nämä alukset sijaitsevat yleensä syvällä kudoksissa, lähellä luita, ja tilanteita, joissa ne loukkaantuvat, ovat hyvin vahvojen vaikutusten seurauksena. Joskus tällainen verenvuoto pysähtyy itsenäisesti, koska valtimoissa on voimakas lihaksikas takki. Jos tällainen alus vahingoittuu, jälkimmäinen on spasmed.

  Venoosinen verenvuoto

  Sen lähde on laskimot. Niiden mukaan aineenvaihduntatuotteita ja hiilidioksidia sisältävä veri virtaa soluista ja kudoksista sydämeen ja edelleen keuhkoihin. Suonet sijaitsevat pinnallisemmin kuin valtimoissa, joten ne vahingoittuvat useammin. Näitä aluksia ei heikennetä vammoja, mutta ne voivat tarttua yhteen, koska niiden seinät ovat ohuempia ja niiden halkaisija on suurempi kuin valtimoiden.

  Kapillaarivuoto

  Veri virtaa pienistä aluksista, useimmiten ihosta ja limakalvoista, yleensä tällainen verenvuoto on merkityksetön. Vaikka se voi olla pelottavan runsaasti laajalla haavalla, koska kapillaarien määrä kehon kudoksissa on hyvin suuri.

  Parenchyminen verenvuoto

  Erotetaan myös ns. Parenkymaalinen verenvuoto. Rungon elimet ovat onttoja, itse asiassa nämä ovat "pusseja", joissa on monikerroksisia seiniä - ja parenkymaattisia, jotka koostuvat kudoksesta. Jälkimmäisiä ovat maksa, perna, munuaiset, keuhkot, haima. Yleensä tällainen verenvuoto voidaan nähdä vain kirurgi leikkauksen aikana, koska kaikki parenkymaaliset elimet ovat "piilossa" syvälle kehossa. Tällaista verenvuotoa ei ole mahdollista määrittää vahingoittuneen aluksen tyypistä, koska kaikki sen lajikkeet ovat läsnä elimen kudoksessa ja kaikki ovat loukkaantuneet kerralla. Tämä on sekava vuoto. Jälkimmäistä havaitaan myös raajojen laajoilla loukkaantumisilla, koska suonet ja valtimot sijaitsevat lähellä.

  Verenvuoto esiintyy riippuen siitä, onko veri ruumiissa tai elimistössä tai kaadetaan ulos kehosta.

  • Sisäinen. Veri ei tule ulos, joka on viipyvä sisällä: vatsan, rintakehän, lantion, nivelen (W) ontelossa aivojen kammiot. Vaarallinen veren menetys, jota on vaikea diagnosoida ja hoitaa, koska veren virtauksen ulkoisia merkkejä ei ole. On olemassa vain yleisiä ilmentymiä sen häviämisestä ja elimen (t) häiriöiden oireista.
  • Ulkoinen verenvuoto. Veri kaadetaan ulkoiseen ympäristöön, useimmiten tämän tilan syyt ovat vammat ja erilaiset sairaudet, jotka vaikuttavat yksittäisiin elimiin ja järjestelmiin. Nämä verenvuodot voivat olla keuhkoa, kohtua, ihosta ja limakalvoista, mahalaukusta ja suolistosta, virtsajärjestelmästä. Tässä tapauksessa veren näkyvää ulosvirtausta kutsutaan avoimeksi, ja ne, jotka esiintyvät ontelossa, joka kommunikoi ulkoisen ympäristön kanssa, on piilotettu. Jälkimmäistä ei ehkä havaita välittömästi verenvuodon alkamisen jälkeen, koska veri vie aikaa päästä ulos esimerkiksi pitkästä ruoansulatuskanavasta.
  1. Terävä. Tässä tapauksessa suuri määrä verta häviää lyhyessä ajassa, yleensä se tapahtuu äkillisesti vamman seurauksena. Tämän seurauksena henkilö kehittää akuutin anemian tilan (anemia).
  2. Krooninen. Tämän biologisen nesteen pienten määrien pitkäaikainen häviäminen, joka johtuu yleensä elinten kroonisista sairauksista, joiden haavaumat ovat niiden seinien verisuonia. Aiheuttaa kroonisen anemian tilaa.

  Video: verenvuoto "Tohtori Komarovskin koulussa"

  Verenvuodon tärkeimmät syyt

  Mikä voi aiheuttaa verenvuotoa? Tässä yhteydessä on syytä huomata, että kaksi erilaista erilaista tyyppiä erottuu myös siitä, onko normaali alus vahingoittunut tai patologinen tila muuttunut verisuonten seinämän tuhoutumisen taustalla. Ensimmäisessä tapauksessa verenvuotoa kutsutaan mekaaniseksi, toisessa - patologiseksi.

  Seuraavat pääasialliset verenvuodon syyt voidaan erottaa:

  • Traumaattiset vammat. Ne voivat olla termisiä (kriittisten lämpötilojen vaikutuksista), mekaanisia (luunmurtumien, vammojen, mustelmien) tapauksessa. Jälkimmäinen esiintyy useissa äärimmäisissä tilanteissa: tieliikenneonnettomuudet, rautatie- ja ilma-onnettomuudet, putoavat korkeudesta, taistelut, joihin liittyy lävistäviä esineitä, ampuma-haavat. On myös työ- ja kotivammoja.
  • Vaskulaariset sairaudet, mukaan lukien kasvaimet (särkyneet kudosvauriot, joissa on verisuonten mukanaolo, ateroskleroosi, hemangiosarkooma).
  • Veren hyytymisjärjestelmän ja maksan sairaudet (hemofilia, von Willebrandin tauti, fibrinogeenipuutos, hypovitaminoosi K, hepatiitti, kirroosi).
  • Yleiset sairaudet. Esimerkiksi diabetes, infektiot (virus, sepsis), vitamiinin puutteet, myrkytys aiheuttavat vahinkoa verisuonten seinämille koko kehossa, mikä johtaa plasman ja verisolujen vuotamiseen niiden läpi ja verenvuoto.
  • Eri elimiin vaikuttavat sairaudet. Veren virtaus keuhkoista voi aiheuttaa tuberkuloosia, syöpää; peräsuolesta - kasvaimet, peräpukamat, halkeamat; ruoansulatuskanavasta - mahalaukun ja suoliston haavaumat, polyypit, divertikula, kasvaimet; kohdusta - endometrioosi, polyypit, tulehdukset, kasvaimet.

  Mikä uhkaa henkilöä vuotamaan?

  Yksi tärkeimmistä, mutta ei ainakaan veren ainoa tehtävä on hapen ja ravinteiden kuljettaminen. Hän toimittaa ne kudoksiin, ja ne vievät aineenvaihduntatuotteita ja hiilidioksidia. Merkittävän verenvuodon vuoksi tämä välttämätön kehon aine häviää merkittävästi. Hermosto ja sydänlihas ovat hyvin herkkiä hapenpuutteelle. Ihmisillä ja eläimillä tapahtuu vain 5-6 minuutissa aivokuolema, jossa veren virtaus lopetetaan kokonaan.

  Kuitenkin arvokasta happea sisältävän nesteen välittömän häviämisen lisäksi on vielä yksi ongelma. Tosiasia on, että se pitää alukset tonusina ja merkittävällä häviöllä se putoaa. Tässä tapauksessa jäljelle jäänyt veri ihmiskehossa, sisältämä happi muuttuu tehottomaksi ja voi tehdä vähän auttaakseen. Tämä ehto on hyvin vaarallinen, sitä kutsutaan verisuonistukseksi tai romahtamiseksi. Se esiintyy akuutissa vakavassa verenhukassa.

  Edellä kuvatut vaikutukset ovat hengenvaarallisia potilaalle ja kehittyvät hyvin nopeasti verenvuodon jälkeen.

  Veri suorittaa valtavan määrän toimintoja, joiden joukossa on erittäin tärkeää ylläpitää kehon sisäisen ympäristön tasapainoa sekä varmistaa elinten ja kudosten viestintä keskenään siirtämällä erilaisia ​​biologisesti aktiivisia aineita. Näin ollen miljardit solujen solut vaihtavat tietoa ja voivat siten toimia sujuvasti. Verenvuoto yhdessä tai toisessa rikkoo kehon sisäisen ympäristön pysyvyyttä ja kaikkien sen elinten toimintaa.

  Usein veren menetys ei uhkaa suoraan potilaan elämää, sitä havaitaan monissa sairauksissa. Tällaisissa tapauksissa verenmenetys on krooninen eikä vakava. Veren virtaus korvataan plasman proteiinien ja luuytimen synteesillä soluelementtien avulla. Verenvuoto muuttuu tärkeäksi diagnoosimerkiksi sairauden tunnistamiseksi.

  Verenvuotot

  yhteinen

  1. Heikkous, unthiness;
  2. huimaus;
  3. jano;
  4. Sydämentykytys ja ilman puute.

  Verenmenetyksen ulkoiset oireet, joita havaitaan millä tahansa verenvuodolla, ovat seuraavat:

  • Iho ja limakalvot;
  • Kylmä hiki;
  • Lisääntynyt syke;
  • Hengenahdistus;
  • Virtsaamishäiriöt virtsan täydelliseen puuttumiseen asti;
  • Verenpaineen lasku;
  • Usein heikko pulssi;
  • Tietoisuuden häiriöt jopa sen menetykseen.

  paikallinen

  Ulkoinen verenpoisto

  Paikallinen oire on ihon tai limakalvon pinnalla olevan haavan läsnäolo ja sen näkyvän verenvirtaus. Verenvuodon luonne on kuitenkin erilainen ja riippuu suoraan aluksen tyypistä.

  1. Kapillaari ilmenee siitä, että veri kerätään suuriin pisaroihin, jotka poistuvat haavan koko pinnasta. Sen menetys aikayksikköä kohti on yleensä pieni. Sen väri on punainen.
  2. Verenvuodon oireet: veri voi vuotaa melko nopeasti, kun suuri suone on haavoittunut tai useita kerralla, se valuu haavasta nauhoissa. Sen väri on tummanpunainen, joskus viininpunainen. Jos ylävartalon suuret suonet ovat vaurioituneet, voi haava aiheuttaa veren välitöntä purkausta (kuitenkin rytmi ei ole synkronoitu pulssin kanssa, vaan hengittämällä).
  3. Valtimon verenvuodon merkkejä: veri kaadetaan vaurioitumispaikasta sykkivillä iskuilla - "suihkulähteillä" (niiden taajuus ja rytmi sattuvat sykkeisiin ja pulssiin), sen väri on kirkkaan punainen, punainen. Veren menetys aikayksikköä kohti on yleensä nopeaa ja merkittävää.

  Ilmaisut piilevää verenvuotoa

  • Keuhkoista - veri erittyy yskän kanssa (hemoptyysin oire), se on vaahtoava, väri on kirkkaan punainen.
  • Vatsasta - väri on ruskea (mahahapon suolahappo reagoi veren kanssa, jälkimmäinen muuttaa sen varjoa). Saattaa olla hyytymiä.
  • Suolistosta ulosteet muuttuvat tummanruskeaksi tai mustiksi ja niillä on viskoosi, tahmea konsistenssi (terva ulosteet).
  • Munuaisista ja virtsateistä - virtsa muuttuu punaiseksi (tiilistä ruskeaksi ”tatters” - hyytymiä ja kudospaloja).
  • Kohdun ja sukupuolielinten - veri on punainen, usein purkauksessa on palan limakalvoa.
  • Peräsuolesta lähtien ulosteesta löytyy punaista verta.

  Sisäisen verenvuodon merkkejä

  1. Veren virtausta ympäristöön ei havaita. On yleisiä oireita veren menetyksestä.
  2. Paikalliset ilmentymät riippuvat aluksen vaurioitumispaikasta ja kehonontelosta, johon veri kerääntyy.
  3. Aivojen kammiot - tajunnan menetys tai sekavuus, paikalliset motoristen toimintojen heikentyminen ja / tai herkkyys, kooma.
  4. Pleuran ontelossa - rintakipu, hengenahdistus.
  5. Vatsaontelossa - vatsakipu, oksentelu ja pahoinvointi, vatsan seinän lihasten jännitys.
  6. Liitoksen ontelossa - sen turvotus, kipu palpation aikana ja aktiiviset liikkeet.

  Voiko elin selviytyä verenvuodosta?

  Luonto on tarjonnut mahdollisuuden, että kehon herkät ja herkät elävät kudokset vahingoittuvat pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan mekanismi, jolla vastustetaan vahingoittuneiden alusten veren virtausta. Ja ihmisillä on se. Veriplasman koostumuksessa eli nestemäisessä osassa, joka ei sisällä soluja, on biologisesti aktiivisia aineita - erityisiä proteiineja. Kompleksissa ne muodostavat veren hyytymisjärjestelmän. Auttaa häntä palvelemaan erityisiä verisoluja - verihiutaleita. Monimuotoisen monivaiheisen veren hyytymisprosessin tulos on verihyytymän muodostuminen - pieni hyytymä, joka tukkii vahingoittuneen astian.

  Laboratoriokäytännössä on erityisiä indikaattoreita, jotka osoittavat veren hyytymisjärjestelmän tilan:

  • Verenvuodon kesto. Indikaattori veren ulosvirtauksen kestosta hienosta tavallisesta vauriosta, jonka on aiheuttanut sormella tai korvakoruella oleva erityinen liuska.
  • Hyytymisaika - osoittaa, kuinka kauan veri hyytyy ja muodostaa verihyytymän. Pidetään koeputkissa.

  Verenvuodon kesto on kolme minuuttia, veren hyytymisaika on 2-5 minuuttia (Sukharevin mukaan), 8-12 minuuttia (Lee-White).

  Aluksen loukkaantuminen tai vahingoittuminen on usein liian laaja, patologinen prosessi ja luonnolliset mekanismit verenvuodon lopettamiseksi eivät voi selviytyä tai henkilöllä ei yksinkertaisesti ole aikaa odottaa elämänuhan vuoksi. Ilman asiantuntijaa on vaikea arvioida uhrin tilaa ja hoitotaktiikka vaihtelee syystä riippuen.

  Siksi potilas, jolla on vakava verenvuoto laskimosta tai valtimosta, on toimitettava kiireellisesti sairaalaan. Sitä ennen hänelle olisi annettava hätäapua. Voit tehdä tämän lopettamalla verenvuodon. Tämä on yleensä väliaikainen verenvirtauksen lopettaminen aluksesta.

  Ensiapu

  Mitkä ovat tunnetut menetelmät verenvuodon väliaikaiseksi lopettamiseksi? Tässä ne ovat:

  1. Paine (astian painaminen haavassa, painesidoksen asettaminen).
  2. Hemostaattisen sienen, jään levittäminen, kastelu vedyn peroksidilla (kapillaarivuotoa varten).
  3. Erittäin voimakas raajojen taipuminen.
  4. Tiheä tamponade, jossa side, sideharso, puuvilla (nenäonteloon, syviin ulkoisiin haavoihin).
  5. Overlay-hemostaatti.

  Tavat pysäyttää verenvuodon, jonka voi suorittaa vain lääkäri ja sairaalassa:

  • Mekaaninen: säiliön ligaatio haavassa, verisuonten ompeleen toteutus, vilkkuva kudos astian kanssa.
  • Kemikaalit: lääkkeet, jotka lisäävät hyytymistä ja vasokonstriktoria (kalsiumkloridi, epinefriini, aminokapronihappo)
  • Lämpö: sähkösolu.
  • Biologinen (kapillaarisen ja parenkymaalisen verenvuodon pysäyttäminen käytön aikana): fibriinikalvot, hemostaattiset sienet, oman kehon kudosten (omentum, lihakset, rasvakudokset) tuhoutuminen.
  • Aluksen embolisointi (pienten ilmakuplien ottaminen siihen).
  • Vaurioituneen elimen tai sen osan poistaminen.

  On erittäin tärkeää määritellä vahingoittuneen aluksen tyyppi, koska se riippuu siitä, miten veren ulosvirtaus lopetetaan.

  Ensiapu verenvuotoa varten

  On erittäin tehokasta käyttää valjaita, jos raajan astia on vaurioitunut. Levitä myös paineen ja tiukan haavan tamponadin menetelmä.

  Valjaiden sovellussäännöt

  Valmistelun aikana on välttämätöntä painaa valtimo valtimoiden yläpuolella oleviin luihin nyrkillä tai sormilla, muista, että suurella aluksen loukkaantumisella laskenta jatkuu minuutteina. Humeralteria puristetaan olkapäähän olkapään sisäpuolella, kyynärpään ulnarissa, nielun reiässä, alareunassa poplitealissa ja samassa masennuksessa kainalossa.

  Haavoittunut jalka tai varsi on nostettava. Laita valjaat tiukasti kiristämällä ja pyyhkimällä pyyhe tai rätti sen ja ihon väliin. Jos ei ole erityistä kuminauhaa, voit käyttää tavanomaista sidosta, huivi, ohut kumiletku, housuvyö, huivi tai jopa köysi. Sitten se on solmittu raajan ympärille löysästi, tarttumalla sauva silmukkaan ja kiertämällä haluttuun kiristykseen. Valjaiden asettamisen oikeellisuuden kriteeri muuttuu verenvuodon lopettamiseksi. Hänen oleskelunsa raajoissa: enintään kaksi tuntia kesällä ja puoli tuntia talvella. Alusten kiinnityspisteen kiinnittämiseksi aika kirjoitetaan paperille ja kiinnitetään asianomaiselle raajalle.

  vaara

  Ongelmana on, että on mahdotonta laittaa valjaita enemmän kuin edellä mainittu aikajakso, koska vahingoittunut jalka tai varsi on häirinnyt verenkiertoa, kudokset kuolevat pois. Raajan toimintaa ei palauteta kokonaan, joskus amputointi on tarpeen. Lisäksi on olemassa vaara, että vauriot (kaasut, jotka elävät maaperässä ja lisääntyvät elävissä kudoksissa hapen puuttuessa) pääsevät haavaan. Jos henkilö ei ole vielä onnistunut saamaan sairaalaan määritetyn ajan kuluessa, valjaat olisi joka tapauksessa irrotettava usean minuutin ajan. Haava on kiinnitetty niiden päälle puhtaalla liinalla.

  Kun kaulavaltimo on loukkaantunut ja verenvuoto siitä, on tarpeen puristaa se sormella ja tamponoida haava steriiliin sidokseen. Kaulassa olevaa levyä voidaan käyttää, tätä tarkoitusta varten käytetään erityistä tekniikkaa uhrin kuristumisen estämiseksi. Nosta käsivarsi loukkaantumisen vastakkaiselle puolelle ja vedä kaula vyöhykkeen alapuolella olevalla valjaalla raajan kanssa.

  Video: hätäapu voimakkaalla verenvuodolla

  Venoosinen verenvuoto

  Kun laskimonsisäinen verenvuoto toimii hyvin tiukalla sidoksella tai kuristimen asettamisella. Jälkimmäisen erityispiirteenä on, että sen sijainti ei ole suurempi kuin vahinkopaikka, kuten valtimon loukkaantumisen tapauksessa, vaan päinvastoin alempi.

  Mahdollisella verenvuodon lopettamismenetelmällä haava itse peitetään steriilillä liinalla tai puhtaalla liinalla. Jos kipulääkkeitä on saatavilla, voit antaa vahingoittuneelle injektiolle tai antaa pilleriä, jos hän on tajuissaan. Hypotermian estämiseksi on peitettävä maalla oleva henkilö. Älä liikuta tai käännä uhria.

  Jos epäilet trauman aiheuttamaa sisäistä verenvuotoa, on tarpeen varmistaa potilaan täydellinen lepo ja lähettää hänet sairaalaan mahdollisimman pian.

  Video: ensiapu laskimoon

  Kapillaarivuoto

  Kun käytetään kapillaarivuotoa, paine, mukaan lukien kämmen tai sormet, sidos, hemostaattinen sieni, kylmät esineet. Verenvuodon väliaikainen pysäyttäminen lopullisesti tapahtuu hyytymisjärjestelmän riittävällä työllä.

  Hoito hoidon lopettamisen jälkeen

  Veren hyytymistekijöiden, veren korvaavien lääkkeiden, kokoveren / plasman / verihiutaleiden käyttö on pakollista. Laskimonsisäistä infuusiohoitoa tarvitaan myös ionitasapainon palauttamiseksi. Koska vakavien traumaattisten onnettomuuksien jälkeen verenvuoto ei yleensä ole ainoa ongelma, samanaikaisesti sen lopettamisen kanssa lääkärit suorittavat hätädiagnostiikan ja siihen liittyvien sairauksien hoidon.

  Tärkeintä ei ole menettää päätäsi, jos joku ympärillä olevasta ihmisestä on katastrofi ja henkilöllä on verenvuotoa. Jotta voit selviytyä siitä, voit käyttää autojen ensiapupakkauksessa olevia materiaaleja, asioita omalta laukulta, vaatteita tai kotitaloustuotteita.

  Jokaisen normaalin henkilön tehtävänä ja velvollisuutena on antaa uhreille ensiapua, joka koostuu hänen veren menetyksensä väliaikaisesta lopettamisesta. Ja sitten sinun tulee ottaa potilas välittömästi sairaalaan omalla voimalla tai soittaa välittömästi ambulanssiin.

  Kohdun verenvuoto. Tyypit, syyt, ensimmäiset merkit, lopetus, ensiapu, verenvuodon hoito, kansanhoitotuotteet.

  Sivusto tarjoaa taustatietoja. Taudin asianmukainen diagnosointi ja hoito ovat mahdollisia tunnollisen lääkärin valvonnassa.

  Kohdun anatomia

  Kohtuun kuuluu kolme pääkerrosta:

  1) perimetria - kerros, joka ulkona peittää kohdun ja kulkee vatsaontelon seinään;

  2) myometrium - lihaksen kuituista koostuva emättimen massiivin kerros, joka sisältää suuren määrän aluksia, jotka ruokkivat kohtua;

  3) endometrium - kuori, joka ulottuu kohdun sisäpuolelle. On endometriumia, joka paksuu kuukautiskierron aikana ja valmistautuu munasolun käyttöönottoon.

  Endometrium on jaettu kahteen kerrokseen: pää (basaaliin) ja funktionaaliseen, joka hylätään kuukausittain, jos munan lannoitusta ei ole. Endometriumin funktionaalisen kerroksen hylkääminen on se, mitä me kutsumme kuukaudeksi. Kuitenkin, jos hormonijärjestelmässä on vika, funktionaalisen kerroksen hylkääminen ei ehkä ole tehokasta. Tämän seurauksena osa endometriumista säilyy, ja sen myötä useita laajentuneita rauhasia ja aluksia, jotka alkavat vuotaa. Joten on olemassa häiriöitä kohdun verenvuoto.

  Kohdun verenvuotojen tyypit ja syyt


  Syyt, jotka voivat johtaa kohdun verenvuotoon, ovat lukuisia. Siksi verenvuodon diagnoosin ymmärtämisen ja yksinkertaistamisen helpottamiseksi syyt on jaettu tiettyihin luokkiin. Näin ollen kaksi ensimmäistä suurta luokkaa ovat:

  1) verenvuoto eri elinten ja järjestelmien poikkeavuuksien seurauksena, 2) sukupuolielinten poikkeavuuksiin liittyvä verenvuoto.

  Verenvuodon ei-sukuelinten syyt (extragenital)

  • Tartuntataudit (influenssa, tuhkarokko, lavantauti, sepsis);
  • Veritaudit (verenvuotoinen verisuonitulehdus, hemofilia, K- ja C-vitamiinin puutos jne.;
  • Maksa tauti (kirroosi);
  • Sydän- ja verisuonijärjestelmän sairaudet (korkea verenpaine, ateroskleroosi jne.);
  • Kilpirauhasen toiminnan väheneminen.
  1. Kohdun verenvuoto sukuelinten (sukuelinten) häiriöiden seurauksena.
  Verenvuodon sukuelinten syyt saattavat olla tai eivät liity raskauteen.

  Raskauteen liittyvät sukupuolielinten syyt (varhaiset ehdot)

  1. Epänormaali raskaus (kohdun, ektooppinen)
  2. Munan munuaissairaus (kystinen luistelu, korionin epiteeli on pahanlaatuinen kasvain)
  Raskauteen liittyvät sukuelinten syyt (myöhäinen toimitus, synnytys, puolivuotiskausi):
  • Syyt raskauden myöhään
   • Placenta previa
   • Kohdun arpi
   • Ennenaikainen istukan keskeytys
   • Kudoksen tuhoutumisprosessit kohdunkaulassa
   • Muut synnytyssyyt
  • Syyt työvoiman aikana
   • Ennenaikainen istukan keskeytys
   • Placenta previa
   • Matala istukan istukka
   • Kohdun repeämä
   • Vaginaali- ja vulvavammat
   • Viivästynyt synnytyksen jälkeinen syntyminen
   • Pinch synnytyksen jälkeen
   • Istukan kiinnittymisen loukkaaminen
   • Pehmeän syntymäkanavan loukkaantumiset
  • Syyt synnytyksen jälkeen
   • Vähentynyt kohdun sävy
   • Pehmeiden sukuelinten vammat
   • Jälkisyntymän osien viivästyminen
   • kohdun limakalvon tulehdus
   • chorionepithelioma
   • Kohdun myoma

  Sukuelinten syyt, jotka eivät liity raskauteen

  1. Dyscirculatory kohdun verenvuoto
  • Nuorten (murrosiässä 12-18 vuotta);
  • Lisääntyminen (murrosiässä 18–45 vuotta);
  • Climacteric (vaihdevuosien jakso);
  1. kasvaimet
  • kohtu
  • munasarja
  1. Munasarjojen repeämä, munasarjasystaalis repeämä
  2. Kohdun vamma
  3. Tartuntataudit ja tulehdussairaudet

  Dysfunktionaalinen verenvuoto (DMK)

  Normaalien kuukautisten aikana esiintyvä verenvuoto on seurausta endometriumin funktionaalisen kerroksen hylkäämisestä naisten sukupuolihormonien (estrogeenien, gestageenien) määrän vähenemisen seurauksena.

  Normaalissa määrin veren menetys on 30-40 ml, yläraja normaali 80 ml. DMK: lla on runsaasti yli 100 ml: n verenvuotoa, joka voi olla tai ei välttämättä vastaa kuukautisten aikaa.

  Antakaa verenvuotoja, jotka ovat samanaikaisesti kuukautisten kanssa - menoragia, runsas ja pitkittynyt. Sekä kuukautisten välisen verenvuodon että metrorraagian lisäksi niillä on erilainen voimakkuus ja epäsäännöllinen.

  Dysfunktionaalinen kohdun verenvuoto on yleistä naisten keskuudessa, erityisesti 30–40-vuotiaiden välillä. DMK: n pääasiallinen syy on ovulaatioprosessin rikkominen.

  Ovulaatioprosessin mahdottomuus johtuu naisen hormonaalisen järjestelmän epäonnistumisesta (luteinisoivan ja follikkelia stimuloivan hormonin erittymisen tason ja rytmin muutos). Tämän seurauksena kohdun limakalvo (endometrium) kasvaa rauhas- ja verisuonten riittämättömällä kehittymisellä, veren kertyminen ja pysähtyminen, verenkiertohäiriöt ja verisuonten läpäisevyys muuttuu. Näin ollen suotuisat olosuhteet verenvuodon esiintymiselle. Ja kun endometrium hylätään, se hylätään ei tasaisesti, mikä johtaa eri vakavuuden ja keston verenvuotoon.

  Lisäksi tällaisten hormonaalisten häiriöiden aikana kohdun tasolla verihiutaleiden toiminta (hyytymisjärjestelmän tärkeimmät solut) pienenee ja veren ohennusprosessit lisääntyvät, mikä lisää verenvuotoa.

  Hormoneja häiritsevät tekijät

  Oireita kohdun verenvuodolle

  Yleiset oireet:

  • Heikkous, huimaus
  • Pehmeä iho
  • Ehkä pahoinvointi, oksentelu
  • pyörtyminen
  • Nopea ja heikko pulssi
  • Alenna verenpainetta
  Paikalliset oireet:
  • Veren eristäminen emättimestä
  • Kuukautisten aikana suuri määrä verihyytymiä. Nopeasti ja runsaasti liotusta tai tamponia. Tiivisteet vaihdetaan usein yöllä (1-2 tunnin välein).
  • Lisääntynyt verenvuodon kesto (yli 7-8 päivää). Normaalisti kuukautiskierto kestää 3-8 päivää.
  • Mahdollinen verenvuoto yhdynnän jälkeen
  • Häiriötön kohdun verenvuoto on lähes kivuton.
  • Verenvuoto ei usein vastaa kuukautisten aikaa
  Emättimen verenvuodon tärkeimmät oireet murrosiässä: pitkäaikainen verenvuoto emättimestä (yli 7-8 päivää); verenvuoto, jonka välinen ero on alle 21 päivää; veren menetys yli 100-120 ml päivässä.

  Kohdun verenvuoto, joka ilmenee kuukautisten viivästymisen jälkeen, puhuu yleensä niiden toiminnallisesta luonteesta.

  Syklinen, raskas verenvuoto esiintyy useammin myomaa, adenomyoosia ja verisairauksia vastaan.

  Ensimmäinen apu kohdun verenvuodolle

  Tarvitseeko minun soittaa ambulanssiin?
  Kyllä, tarvitset mahdollisimman pian! Erityisesti jos verenvuoto esiintyi ensimmäistä kertaa, nainen on raskaana ja tila huononee nopeasti. Älä lykkää ambulanssikutsua, joka minuutti voi olla ratkaiseva.

  Kohdun verenvuoto on hirvittävä signaali naispuolisen kehon rikkomisesta. Ja siksi on tarpeen reagoida siihen erittäin vakavasti. Ensimmäinen vaihe on kutsua ambulanssi tai käänny lääkärin puoleen. Vain lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen asianmukaisesti, koska on olemassa useita syitä, jotka voivat aiheuttaa kohdun verenvuotoa, ja vain lääketieteellinen kokemus mahdollistaa kokonaisvaltaisen tarkastelun ongelmasta.

  Seuraavat suositukset soveltuvat paremmin kohdun verenvuotoon.

  walkthrough: