Kuinka kauan sykli elpyy synnytyksen jälkeen

”Raskaus on loistava aika: 9 kuukautta ei ole kuukautisia!” Tämä on tietenkin vitsi, mutta monet nuoret äidit muistavat todellakin tämän raskauden vivahteen. Milloin, miten ja miksi kuukautiset tulevat uudelleen esiin, mikä on normi ja mitä lääkärin luo?

Miksi kuukautiset pysähtyvät raskauden aikana ja sen jälkeen?

Kuukautiskierto (ovulaatio) on kuin kuljetin; tietyssä vaiheessa haluttu hormoni tulee voimaan, mikä tuottaa tietyn vaikutuksen.

Syklin ensimmäinen vaihe - follikulaarinen - on ominaista follikkelia stimuloivan hormonin (FLG) korkea taso. Hän herättää hallitsevan follikkelin, joka "kypsyy" kaksi viikkoa. Samalla munasolu ei ole vain valmistautumassa hedelmöitymiseen, follikkelina itsessään tulee "pieni hormonaalinen tehdas" - se erittää estrogeenit, jotka vähentävät FLG-tasoja ja lisäävät luteinisoivan hormonin - LH: n pitoisuutta.

Heti kun LH: n ja estrogeenin pitoisuus saavuttaa maksiminsä, syklin seuraava vaihe alkaa - ovulaatio. Kuten ymmärrät, juuri tällä hetkellä ovulaatio tapahtuu: follikkelin pohjakalvo on repeytynyt ja kypsä muna menee munanjohtoon. Ovulaatiovaihe ei kestä kauan, keskimäärin 36 tuntia.

Ruumis puolestaan ​​alkaa valmistautua mahdolliseen raskauteen - ovulaatioprosessin kolmas, luteaalinen vaihe alkaa. LH ja progesteroni valmistavat voimakkaasti kohdun raskauden aikana noin syklin 22. päivä. Jos raskaus ei tapahdu, hormonien pitoisuus pienenee minimiin, kohtuun "hedelmällinen" kohdun limakalvo hajoaa ja hylätään - kuukautiskierto alkaa.

Jos raskaus ilmenee, kuva on hieman erilainen: estrogeenin ja progesteronin pitoisuus pysyy korkeana (jälkimmäistä kutsutaan jopa "raskaushormoniksi"). Tämä on tarpeen kohdun lihaksen rentouttamiseksi, kehon immuunivasteen vähentämiseksi sikiölle ja monien muiden "onnistuneiden" raskauden kannalta välttämättömien "töiden" suorittamiseen. Mutta miksi kuukautiset häviävät ja uusi raskaus on mahdotonta raskauden aikana?

”Kun huomasitte, sykli on mahdotonta ilman ensimmäistä askelta: follikkelia stimuloivan hormonin pitoisuuden nousu. Syklin keskellä (ja raskauden aikana) sen keskittyminen "palautteen" periaatteeseen vähenee estrogeenitason nousun vuoksi. Syklin lopussa (ja raskauden aikana) progesteroni muuttuu tällaiseksi rajoittajaksi. Lopuksi välittömästi synnytyksen ja imetyksen aikana FSH: n tuotantoa vaikeuttaa prolaktiini, hormoni, joka aiheuttaa maidon muodostumista rintarauhasissa.

Joten nämä kolme hormonia - estradioli, progesteroni, prolaktiini - antavat merkille kehon: nyt ei ole tarvetta aloittaa uutta raskautta, valmistaudumme jo raskauteen / olemme raskaita / ovat juuri synnyttäneet ja tarvitsemme lepoa.

Imetys ja kuukautiskierron elpyminen

Kuten huomasitte, hormoni prolaktiini tulee uuden raskauden "vastustajaksi" imettävän äidin kehossa. Sen sisältö riippuu kuitenkin nännin stimulaation taajuudesta. Vauva alkaa imeä - prolaktiini erittyy, maitotuotantoa stimuloidaan. Mitä useammin vauva ottaa rinnan, sitä tasaisemmin prolaktiini vapautuu, sitä vähemmän todennäköistä on, että FSH-taso nousee tasolle, joka on tarpeen ovulaatioprosessin alkaessa. Tätä kuukautisten puutetta kutsutaan imetys amenorrea.

Miten kuukautiskierto riippuu imetyksen kestosta

Jos et jostain syystä imetä lapsesi, kuukautiskierto palautuu 6-8 viikkoa sen jälkeen.

Jos teet ilman iltaisin ruokintaa (esim. Ilmaiset maitoa etukäteen ja vauva syötetään pullosta jollakin kotoa) tai syötte vauvaa maitovalmisteella, sykli palautuu 3-4 kuukautta synnytyksen jälkeen.

Jos aloitat täydentävien elintarvikkeiden antamisen, sykli palautuu 1-2 kuukautta täydentävän ruokinnan alkamisen jälkeen.

Jos syötte vauvaa kysyntään eikä anna täydentäviä elintarvikkeita, sykli toipuu edelleen 12-14 kuukautta synnytyksen jälkeen.

"Uskotaan, että maitohoito amenorrhea toimii luonnollisena ehkäisymenetelmänä kuuden kuukauden ajan imetyksen aikana. Tämän ajankohdan jälkeen, vaikka imetät samalla tilavuudella, syklin toipumisen todennäköisyys lisääntyy ja imetys ei voi enää suojata sinua uudelta raskaudelta!

Hormonien normaali suhde eri naisilla on melko laajalla alueella. Sen vuoksi kuukautiskierto voi palautua hyvin aktiivisen imetyksen taustalla. Älä pelkää, että tämä vaikuttaa imetykseen: maidon määrä voi laskea vain kuukautisten aikana ja vain vähän.

Sitä vastoin sykli ei välttämättä toipu edes imetyksen päätyttyä. Jos olet lopettanut HBG: n tai vähentänyt merkittävästi rehujen määrää, ja ajanjaksosi ei toipunut kolme tai neljä kuukautta myöhemmin, ota yhteys lääkäriisi selvittämään ongelman syy.

”Uskotaan, että” ruskeat ”ruskeat silmäiset brunetit” eteläisissä ”kuukausissa palautuvat nopeammin kuin” pohjoiset ”siniläiset blondit. Emme löytäneet yhtä tutkimusta, jossa vahvistettaisiin tämä hypoteesi, joten odotamme kommenttejasi kommenteissa!

Synnytyksen jälkeinen purkautuminen ja kuukautiset

Kaikki synnyttäneet naiset tietävät, että verenvuoto emättimestä synnytyksen jälkeen (lochia) on normi. Tosiasia on, että kohdun pinta istukan erottamisen jälkeen voidaan verrata avoimeen haavaan: ensin se vuotaa, sitten (kolmas tai neljäs päivä) purkaus alkaa verrata, vähitellen kirkastua, vähäistä ja nestettä.

”Lochia voi erottua jopa 6 viikon kuluttua toimituksesta.

Jos purkauksen luonne ei muutu (muutaman päivän kuluttua ne ovat edelleen verisiä), sinun on otettava yhteys lääkäriisi mahdollisimman pian selvittääksesi verenvuodon syy. Mutta jos vaimonpoisto muuttuu yhtäkkiä sen merkistä värittömästä veriseen, niin suurella todennäköisyydellä voidaan väittää, että tämä on varhainen elpymisjakso.

”Yleisistä väärinkäsityksistä huolimatta toimitusmuoto ei vaikuta kuukautiskierron palautumiseen. Keisarileikkauksen jälkeen se palautetaan sekä emättimen annon jälkeen.

Raskaus ilman kuukautiskierron palauttamista

Monet naiset pelkäävät, että uusi raskaus voi tulla huomaamatta, koska ovulaatiota ei aina tunneta fyysisesti. Tällaiset tapaukset eivät todellakaan ole harvinaisia, mutta usein ensimmäinen sykli muuttuu anovulaattoriksi, ts. On kuukautiskierto, mutta ovulaatio ei ole. Tehokkaalla imetyksellä (ja jopa syklin muodostuessa nuorille tytöille ja vaihdevuosien alussa) ilman ovulaatiota se voi käydä läpi useita syklejä peräkkäin. Tämä selittää, miksi “raskaus ilman syklin palauttamista” ei ole vieläkään yhtä yleinen kuin mitä voisi odottaa.

Muutokset kuukautiskierron aikana synnytyksen jälkeen

Itse asiassa jokainen kuukautiset on "mikro-synnytys": kohdun sopimukset päästä eroon tarpeettomasta endometriumista. Siksi useimmat naiset tuntevat kuukautiskipuja - yksi tuntuu sietämättömältä, toiset kuvaavat heidän tilaansa vain epämukavaksi. Synnytyksen jälkeen jotkut naiset huomaavat kuitenkin, että heidän tunteensa ovat muuttuneet.

Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun alkupoikkeamat kohdun sijainnissa, esimerkiksi kun taivutetaan etukäteen. Samalla veri kerääntyy kohduun ja erittyy vaikeuksissa. Synnytyksen jälkeen kohdun asema voi tasaantua ja kipu häviää.

Se tapahtuu kuitenkin toisin päin, jos esimerkiksi synnytyksen aikana tartunta tarttuu kohdunonteloon, sitten seuraukset saattavat jäädä tuskallisten jaksojen jälkeen täydellisen toipumisen jälkeen. Lopuksi, raskauden ja synnytyksen jälkeen hormonit voivat muuttua. Nykyään yksi kivuliaiden kuukautisten syistä on korkea (ei-patologisesti) estrogeenitaso.

Myös kuukautisten esiintymistiheys voi muuttua. Ensimmäiset muut syklin jälkeiset syklit voivat olla tavallista lyhyempiä tai pidempiä, kuukautiset saattavat pysähtyä jonkin aikaa (kuukausi tai kaksi), sitten sykli palautuu uudelleen. Kun nainen vakiintuu, nainen voi huomata, että esimerkiksi 30 päivän sijasta hän kestää nyt 26 tai päinvastoin 32 päivää.

”Vaikka mikään ei häiritse sinua, muista käydä lääkärillesi, kun palautat kuukautiskierron. Sinun tulisi myös neuvotella gynekologin kanssa, jos kuukautiset eivät näy 12-14 kuukautta synnytyksen jälkeen, ja jos lopetit imetyksen, sitten 3 kuukautta sen jälkeen.

Ja tietenkin, älä unohda, milloin sinun pitäisi kiireesti hakeutua lääkärin hoitoon: jos kyseessä on vakava kuukautiskipu sekä epänormaali verenmenetys (kahden tai useamman päivän ajan, maksimikapasiteetin vuori kastuu alle kahdessa tunnissa).

Ja muistakaa: lääkärit eivät suosittele raskautta uudelleen aikaisemmin kuin kaksi vuotta edellisen syntymän jälkeen. Vaikka sinusta tuntuu, että olet voimakas ja täynnä energiaa, elimistö tarvitsee vielä toipua kunnolla!

Kuinka paljon on kuukausittain synnytyksen jälkeen?

Synnytyksen jälkeen naisen ruumis palautuu asteittain. Myös sen elinten ja kaikkien järjestelmien toiminta on vakiintumassa. Tämä ei aina tapahdu ilman ongelmia, minkä vuoksi monet äidit ovat huolissaan seuraavista asioista: kun he alkavat synnytyksen jälkeen ja kuinka kauan he menevät.

Mitä se riippuu?

Muutokset naisen kehossa alkavat välittömästi synnytyksen jälkeen ja jatkuvat jopa 2 kuukautta. Synnytyksen aikana tuotetaan intensiivisesti hormonia progesteronia. Munasarjat tuottavat oman hormoninsa (corpus luteum) munan kohtaan. Mutta nyt se on tullut tarpeettomaksi - ja munarakkulat kypsyvät. Tämä on kuukautiskierron palauttaminen. Menstruation aloittaminen edellyttää synteettistä työtä kohdun ja munasarjojen kanssa. Ensimmäisten 1,5–2 viikon aikana kohtu laskeutuu voimakkaasti edelliseen paikkaansa, ja 2 kuukauden kuluttua sen koko muuttuu normaaliksi tai jopa pienemmäksi, jos äiti imettää. Myös kohdunkaulan kanava, jossa on sisäinen kohtu, muuttuu vähitellen, ja 21 päivässä se saa kokonaan uuden rakoisen muodon sylinterimäisen sijasta. Näitä prosesseja kutsutaan involuutioiksi, niiden väliaikainen kurssi riippuu nuoren äidin iästä, imettämisestä ja raskauden ominaisuuksista. Hidastuminen voi tapahtua monta kertaa synnyttäneillä naisilla, joilla on heikentynyt elin, kun hallinto on jäänyt alas ja jos ensimmäinen henkilö on syntynyt yli 30 vuotta.

Milloin ne alkavat?

Muutokset johtuvat hormonaalista säätelystä, vain toinen hormoni toimii: prolaktiini. Kyllä, kyllä, tämä on "maitohormoni", joka vastaa ruoan tuottamisesta lapselle. Ja se myös estää hormonien aktiivisuutta munasarjoissa. Ja koska muna ei ole kypsä - eikä ovulaatiota ole.

Kuinka paljon aikaa synnytyksen jälkeen alkaa kuukautiset - kysymys ei ole yksinkertainen. Tämä prosessi voi olla varhainen tai myöhäinen. Kaikki riippuu naispuolisen kehon yksilöllisyydestä, hormonaalisista valmisteista, jotka stimuloivat raskautta ja joita käytetään ehkäisyyn, lääkkeitä synnytyksen aikana.

Varhainen ja myöhäinen loukkaus

Kuukautisten alkaminen on 6–7 viikkoa annon jälkeen, ja tämä on normaali. Syynä voi olla imetyksen epääminen mistä tahansa syystä. Jos syöttömenetelmä on kuitenkin sekoitettu, kuluu 3-4 kuukautta.

Myöhäisiä termejä on vaikea ennustaa, koska kuukautisten esiintymisen pääasiallinen syy on imetys.

Keinotekoinen ja imetys

Jotta "maidon hormoni" tuotettaisiin sujuvasti, äidin täytyy ruokkia vauvaa kysynnän mukaan. Useimmiten on parempi sekä lapsi että äiti: enemmän maitoa, se ei katoa, eikä kuukautisia tapahdu. Jos maito vähenee tai se häviää kokonaan - hormonaalinen järjestelmä tulee entiseen normiinsa ja aika alkaa. Toisin sanoen syklin alku on sama kuin lapsen ruokinnan alkaminen.

Normaalien kuukautisten jälkeen synnytyksen jälkeen imetys ei ole ja ei ole niin kauan kuin nuoren äidin kehossa on prolaktiinihormonia ja vauva saa maitoa. Jos ei ole jaksoja koko vuoden tai enemmän, ja imetät vauvaasi, ei ole mitään huolta.

Jos lapsen ravitsemus on sekoittunut alusta alkaen, palautuminen tapahtuu normaalisti 3-4 kuukauden kuluttua.

Kun syötät vauvaa aluksi keinotekoisesti, niin kuukausittain tulevat jopa kuukauden kuluttua syntymästä.

Kuukautiskierron palauttamisen ominaisuudet

Ensimmäisiä kuukautisia synnytyksen jälkeen kutsutaan anovuloiviksi, koska ne tapahtuvat usein ilman ovulaatiota, joka on keino munasolun munasolusta. Follikkeli, jossa munasolu kehittyy, on väärä, kun taas kohdun limakalvo hylätään. Tämä on ensimmäinen kuukautiset.

Ensimmäisten 2-3 jakson jälkeen sykli palautetaan yleensä. Muuten lääkäri auttaa sinua, koska epäonnistumisen syitä on monia: tulehdus, munasarjojen tai kohdun kasvaimet, endometrioosi ja paljon muuta.

Kuukautiskierron jatkaminen riippuu:

 • komplikaatiot raskauden ja synnytyksen aikana;
 • nuoren äidin ikä;
 • krooniset sairaudet;
 • ruokavalio ja lepo, uni;
 • mielentila.
On käynyt ilmi, että ennen lapsen syntymää ajanjaksot olivat hyvin tuskallisia ja sen jälkeen - ei ollenkaan. On vain, että synnytyksen aikana kohdunvaihto: sen taaksepäin mutka häviää epämiellyttävien tunteiden mukana.

säännöllisyys

Se tulee heti, mutta se voidaan asentaa 4-6 kuukautta. Eli kuukautisten välinen aika voi hypätä yli 3 päivää. Standardisykli on 21–35 päivää. Ei tarvitse huolehtia, jos se muuttuu uudeksi ja tulee olemaan erilainen ennen kuin se oli ennen raskautta: esimerkiksi jos se oli ennen 21 tai 31 päivää, nyt voi olla 25.

kesto

Normaali kuukautisten kesto synnytyksen jälkeen on enintään 1 viikko, eli vähintään 3 ja enintään 5 päivää.

tilavuus

Ensimmäiset synnytyksen jälkeiset kuukautiset ovat usein runsaita, ja tämä on myös normi. Kun sykli on normalisoitu, tilavuus voi olla 50–150 ml. Poikkeamat ovat lähempänä talteenottoprosessin alkua, mutta eivät saa ylittää 4-5 tunnin nopeutta saniteettipatruunaa kohti.

Kuukausittain synnytyksen jälkeen: milloin lääkäriin tulee?

Lohii-hoidon aikana saattaa olla tarpeen käydä lääkärissä. Niin tapahtuu niin, että veren hyytymiset viipyvät kohtuun sen taivutuksen tai sisäisen nielun tukkeutumisen vuoksi. Sitten tarvitaan lääkitystä ja kohdun pesua.

Lääkärin tulee suorittaa tutkimus, jos kuukautisten ärsytyksen aikana: huimausta, heikkoutta, nopeaa sykettä.

Menstruation kipu voi myös olla syynä lääkärin vierailuun, vaikka joskus tätä pidetään normaalina. Mutta tapahtuu, että kipu on synnytyksen jälkeinen tulehdus, esimerkiksi kohtu ja lisäykset. Tai syy on kehon kypsymättömyys, kohdun seinien aktiiviset supistukset tai naisen psykologiset piirteet. Yleensä kuukautiset itsessään on prosessi, joka pahentaa kroonisia naisten sairauksia.

Veren määritys ja epämiellyttävä haju ei ole normaalia, varsinkin jos se kestää kauan. Ne voivat olla seurausta tulehduksesta: endometrioosista tai endometriitista, salpingooporiitista (lievitysten tulehdus).

Vakavien kipujen tapauksessa elintärkeä rytmi hajoaa ja antispasmodicsin saanti on väistämätöntä. Lääkäriltä on tarpeen selvittää, ovatko nämä oireita algomenorrheasta.

Jos kuukautiskierron säännöllisyys ei toipu 0,5 vuoden kuluttua ensimmäisestä kuukautiskierrosta, myös olla ystäviä lääkärin kanssa.

Lisäksi aivolisäkkeen toimintahäiriöstä johtuen voi olla munasarjojen toimintahäiriö. Oosyytit kehittyvät epänormaalisti hormonaalisen häiriön takia, joten myös viivästymiset odottamattomalla verenvuodolla voivat tapahtua. Lääkärin tulee tietää siitä välittömästi.

Kaikki endokriinsysteemin sairaudet voivat pahentua synnytyksen jälkeisenä aikana, mikä vaikuttaa negatiivisesti kehon elpymiseen. Siksi endokrinologin suositukset hoidosta eivät myöskään vaikuta.

Myöhemmin keisarileikkauksen palautusjakso voi myös viivästyä ajassa, mikä johtuu kohdun pitkittyneestä uudelleen aloittamisesta. Sen aikana tehtiin ommel. Samanaikaisesti munasarjat eivät välttämättä toimi kunnolla samanaikaisen tulehduksen jälkeisen prosessin vuoksi.

Jos kuukautiset kestävät pitkään, runsas - syy voi olla kohdun fibroidit tai endometrioosi.

Joskus miehet kärsivät premenstruaalisesta oireyhtymästä, kun kaikki ympärillään on ärsyttävää ja ärsyttävää, jopa kyyneliin. Täällä on vaikea ymmärtää syitä jopa lääkärille, mutta hän voi määrätä lääkkeitä, jotka lievittävät tällaisia ​​oireita.

Nuorten äitien tulisi seurata huolellisesti kehon elpymistä, koska ensimmäisen kuukauden kuluttua syntymästä ovulaatio on mahdollista ja myös uusi raskaus. Ja kuukausittainen ei aina edistä tätä. Välittömästi synnytyksen jälkeen lääkärin on selitettävä, miten vältetään ei-toivottu raskaus.

Henkilökohtainen hygienia kuukautisten palauttamisessa

Naisen tulisi olla erityisen tarkkaavainen hänen omaan hygieniaansa. On syytä huolehtia tulehdukseen liittyvien komplikaatioiden välttämisestä.

Hygieniatuotteet synnytyksen jälkeen voivat valita makusi. Tämä koskee myös tamponeja. Vaikka se on parempi olla valitsematta niitä, samoin kuin tyynyjä, joissa on imukykyinen verkko, varsinkin lohin aikana. Voit neuvotella lääkärisi kanssa, mutta hyvä ratkaisu olisi hygieenisten tuotteiden sileiden pintojen suosiminen. Ne on vaihdettava usein 3-4 tunnin kuluessa. Elvytysjakson aikana eritteet voivat olla erilaisia ​​ja toisinaan arvaamattomia runsauden suhteen, ja tässä tapauksessa on toivottavaa hankkia varoja, joilla on vaihtelevia nesteen absorptiotasoja.

On tärkeää uida useammin, ja voit käyttää saippuaa tai kotitaloutta (72%) tai kiinteitä lapsia.

Sukupuoli synnytyksen jälkeen ei ole toivottavaa 1,5 kuukauden ajan.

Lääkärin elintoimintojen palautumisprosessissa synnytyksen jälkeisenä aikana on pidettävä ajan tasalla kuukautiskierron palauttamiseen liittyvistä ongelmistasi. Ole terve äiti vauvallesi!

Kuukautisten jälkeisen kuukautisten palauttamisen ajoitus: mikä on normi ja mikä on patologia?

Nuoret äidit ovat aina kiinnostuneita siitä, kun kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen. Elvytysjakson aikana se voi muuttaa pituutta, kuukausittain usein hankkia erilainen luonne, voimakkuus, kesto, tulee enemmän tai vähemmän tuskallista kuin ennen raskautta. Usein tämä on normi, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan neuvontaa gynekologin kanssa.

Verenvuoto synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto tai lochia on puhdistetun haavan pinnan, joka muodostuu erotettujen kalvojen ja istukan kohdalla. Ne kestävät koko kohdun sisäpinnan elpymisen ajan.

Tällä hetkellä kohdussa on erityisen haavoittuva infektio, joten sinun tulee vaihtaa säännöllisesti terveyssiteitä ja seurata purkauksen luonnetta. Ne ilmaistaan ​​maksimissaan 3 päivän kuluessa syntymästä ja heikkenevät sitten vähitellen.

Joskus tällainen purkaus pysähtyy täysin kirjaimellisesti joka toinen päivä. Tämä johtuu veren viivästymisestä kohdussa (hematometri), mikä johtaa lisääntyneeseen infektioriskiin. Tässä tapauksessa tarvitset lääkärin apua.

Normaalisti kohdun puhdistus luonnollisen synnytyksen jälkeen kestää 30-45 päivää. Kirurgisen annon jälkeen tämä aika voi kasvaa arpien muodostumisen ja pidemmän paranemisen vuoksi.

Miten erottaa kuukautiset synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta?

Lochiat muuttavat asteittain niiden luonnetta. Ensimmäisen viikon loppuun mennessä ne tulevat kirkkaammiksi, 2 viikon kuluttua ne muuttuvat limakkaiksi. Veren sekoitus voi näkyä kuukauden kuluessa, mutta sen määrä on merkityksetön. Yleensä nainen erottaa tämän prosessin helposti kuukautisten välillä. Lohin lopettamisen ja ensimmäisten kuukautisten alkamisen välillä tulisi kestää vähintään 2 viikkoa. Epäselvissä tapauksissa on parempi neuvotella gynekologin kanssa tai ainakin aloittaa esteen ehkäiseminen, joka suojaa kohtua infektioista.

Menstruation alkaminen

Raskauden aikana kuukautisia ei ole. Tämä on luonnollinen suojamekanismi sikiön säilyttämiseksi, jota hormonit säätelevät. Synnytyksen jälkeen alkaa palauttaa naisten normaali hormonaalinen tila. Se kestää kuukauden, jos imetystä ei aloiteta.

Milloin kuukautiset alkavat syntymän jälkeen?

Tämä määräaika määräytyy ensisijaisesti lapsen ruokintatyypin mukaan: luonnollinen tai keinotekoinen. Rintamaidon tuotanto tapahtuu aivolisäkkeen hormonin prolaktiinin vaikutuksesta. Se on hän, joka estää munan kasvun munasarjassa imetyksen aikana. Estrogeenin taso ei kasva, joten imettämisen aikana kuukautiset alkavat keskimäärin 2 kuukautta synnytyksen jälkeen, useammin ruokittaessa "tunnilla".

Monille nuorille äideille tämä kuilu pidentyy kuuteen kuukauteen tai pidempään, varsinkin silloin, kun ruokitaan ”kysyntään”. Hyvin harvinaisissa tapauksissa, vaikka imetys säilyy, jopa säännöllisesti, naiset huomauttavat, että heillä ei ole aikaa vuodessa ja joskus jopa pidempään. Tällaisissa tapauksissa sinun tulee käyttää säännöllisesti ehkäisymenetelmää ja tehdä tarvittaessa raskaustesti. Sinun on myös kuultava lääkärisi kanssa hyperprolaktinemian poistamiseksi.

Kun keinotekoinen ruokinta syntyy syntymästä, syklin kesto palautuu kuukaudessa - puolitoista. Tällä hetkellä esiintyy myös ovulaatiota, jolloin uusi raskaus on mahdollista.

Kun vauva syö vain äidinmaitoa, naisella ei aina ole aikaa. Tässä tapauksessa ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen alkavat vuoden alkupuoliskolla imetyksen päättymisen jälkeen "pyynnöstä" tai täydentävien elintarvikkeiden käyttöönotosta. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja jopa imetyksen aikana kuukautiset voivat elpyä.

Kun sekoitus ruokitaan (pullosta ja luonnollisesti), kuukausittainen elpyminen kehittyy nopeammin 4 kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Kuinka kauan kuukautiset kestävät synnytyksen jälkeisenä aikana?

Usein ensimmäiset kuukautiset ovat hyvin runsaasti. Voi olla voimakas purkautuminen, kuukautiset verihyytymillä. Jos sinun täytyy vaihtaa tiiviste joka tunti, ota yhteyttä lääkäriisi: tämä voi olla oire verenvuodolle, joka on alkanut. Seuraavat jaksot ovat yleensä normaaleja.

Muissa tapauksissa naisten ensimmäisinä kuukausina esiintyy epäsäännöllistä tiputtelua. Tämä on ominaista imetykselle, kun prolaktiinin synteesi vähenee vähitellen.

Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat normaalin syklin elpymiseen:

 • vaikeudet lapsen hoitamisessa, unen puute, sukulaisten avun puute;
 • epäterveellistä ruokaa;
 • synnytyksen jälkeinen masennus;
 • liian nuori äiti tai myöhäinen synnytys;
 • niihin liittyvät sairaudet (diabetes, astma ja muut), erityisesti ne, jotka vaativat hormonihoitoa;
 • komplikaatioita synnytyksen jälkeen, esimerkiksi Sheehanin oireyhtymä.

Muutokset kuukautiskierrossa

Epäsäännölliset jaksot säilytetään usein useita syklejä toimituksen jälkeen. Nämä muutokset eivät saisi olla pysyviä. 1-2 kuukauden kuluessa sykli palaa normaalisti ennen synnytystä tai vaihtelee hieman keston aikana.

 • Pienet jaksot voivat olla normaaleja 2-3 alkusyklin aikana, varsinkin jos sekoitetaan.
 • Ensimmäisten synnytysjaksojen aikana, toisin sanoen, joillakin naisilla on runsaasti aikaa. Tämä voi olla normaalia, mutta jos kuukautiset eivät tule normaaliksi seuraavassa jaksossa, sinun on kuultava gynekologia.
 • Kuukautiskierron säännöllisyys katkeaa, ts. Sykli katoaa.
 • Kivulias jakso voi ilmetä, vaikka nainen ei ole koskaan valittanut kipua ennen raskautta. Syynä tähän on infektio, liian suuri kohdun seinän supistuminen. Useimmissa tapauksissa, päinvastoin, kuukautiset, jotka ovat tuskallisia ennen raskautta, ovat normaaleja. Tämä johtuu kohdun normalisoinnista kehon ontelossa.
 • Jotkut naiset kehittävät premenstruaalista oireyhtymää tai sen esiasteita: pahoinvointia, turvotusta, huimausta, emotionaalisia muutoksia ennen kuukautisia.

Synnytyksen jälkeisten kuukautisten muutosten syyt

Menstruation viivästyminen syntymän jälkeen ilmenee hormoneja muuttuvien tasojen vaikutuksen alaisena:

 • prolaktiinin aivolisäkkeen eritys, joka auttaa erittämään rintamaitoa ja tukahduttaa ovulaation;
 • esto estrogeenin prolaktiinituotannon vaikutuksesta, mikä johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin tai niiden täydelliseen poissaoloon imetyksen aikana (laktaalinen amenorrea).

Kun vauva syö vain äidinmaitoa, ja "kysynnällä" eikä "tunnilla", ja naisella ei ole kuukautisia kuuden kuukauden ajan synnytyksen jälkeen - tämä on normi.

Kuukautisten esiintymisen jälkeen on suotavaa aloittaa ehkäisyn käyttö. Vaikka imetys vähentää hedelmällisyyden todennäköisyyttä, se on edelleen mahdollista. Esimerkiksi jos synnytyksen jälkeinen aika alkoi ja hävisi, todennäköisin syy tähän on toistuva raskaus. On myös muistettava, että ovulaatio tapahtuu ennen kuukautiskierron alkamista. Siksi on mahdollista raskautta jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Jos nainen on huolissaan siitä, miksi kuukautisten verenvuotoa ei ole pitkään aikaan, sinun on ensin tehtävä kotiraskaustesti ja kuultava sitten gynekologia. Sinun on ehkä kuultava endokrinologia.

Kuukautiskierron ilmestymisen jälkeen ei ole tarpeen hylätä imetystä. Kuukausittainen laatu ei muutu. Se tapahtuu, että lapsi syö näinä päivinä huonosti, on tuhma, kieltäytyy imettämästä. Tämä liittyy yleensä naisen emotionaalisiin häiriöihin, hänen tunteisiinsa ruokinnan laadusta.

Kuukautisten aikana nänniherkkyys voi lisääntyä, ruokinta tulee tuskallista. Näiden tunteiden vähentämiseksi on suositeltavaa, että ennen kuin annat vauvalle rinnan, hiero se, lämmitä se, laita lämpimään puristimeen nänniin. On tarpeen seurata rintakehän ja aksillaryhmän puhtautta. Kun kuukautiset muuttavat hiki koostumusta ja vauva tuntuu erilaiselta tuoksulta. Tämä voi olla toinen syy ruokintaongelmiin.

Epäsäännölliset jaksot

Mitä tehdä, jos kuukautiskierto on tullut epäsäännölliseksi:

 1. Synnytyksen jälkeisen elpymisjakson ensimmäisinä kuukausina, älä paniikkia. Useimmissa tapauksissa tämä on normin muunnos. Jokainen nainen normalisoi syklin yksilöllisesti, tavallisesti kuukautiskierron alkamisen ensimmäisen kuukauden aikana. Sääntöjenvastaisuus on yleisempää naisilla, jotka käyttävät imettämistä.
 2. Kaikkien elinten ja järjestelmien normaalin toiminnan palauttaminen kestää noin 2 kuukautta. Endokriinisen järjestelmän tasapaino tulee myöhemmin, varsinkin jos imetetään. Niinpä nainen voi tuntea melko terveellisen, mutta samalla hän kokee kuukautisten puuttumisen.
 3. Kiinnitä huomiota epäsäännölliseen kiertoon vain kolmen jakson jälkeen. Tämä voi johtua tulehduksesta, endometrioosista tai sukuelinten kasvaimesta. Toisen kuukautisen viivästyminen ei ole vaarallista, ellei se ole yhteydessä raskauteen.

Jos sinulla on epäilyksiä, on parempi kuulla gynekologia, saada diagnoosi ajoissa ja aloittaa hoito.

Kierrä raskauden tai synnytyksen jälkeen

Menstruaatiota vasta jääneen abortin jälkeen ei palauteta välittömästi. Vain joissakin naisissa tapahtuu säännöllisesti verenvuotoa kuukauden kuluessa. Useimmissa tapauksissa hormonaalinen epätasapaino, joka johti aborttiin, aiheuttaa syklin epäsäännöllisyyttä.

Kun olet keskeyttänyt jääneen raskauden tai abortin, ensimmäiset kuukautiset tapahtuvat 45 päivän kuluessa. Jos näin ei tapahdu, naisen tulisi pyytää apua gynekologilta.

Amenorreaa aiheuttavien syiden, kuten kohdun jäljellä olevan munasolun osan tai tulehduksen, sulkemiseksi pois, 10 päivää jäädytetyn tai normaalin raskauden lopettamisen jälkeen, tarvitaan ultraäänitarkistus.

Ensimmäinen kuukautiskierto kohdunulkoisen raskauden jälkeen alkaa 25-40 päivän kuluttua sen valmistumisesta. Jos he aloittivat aikaisemmin, on luultavasti kohdun verenvuoto, joka edellyttää lääkärin käyntiä. Yli 40 päivän viivästyminen edellyttää myös neuvontaa gynekologin kanssa. Jos sairaus on aiheuttanut vakavaa stressiä naisessa, on normaalia, että elpymisaika pidentyy 2 kuukauteen.

Menestys keisarileikkauksen jälkeen palautuu samalla tavalla kuin normaalin toimituksen jälkeen. Imetyksen aikana kuukautiset eivät tule kuuden kuukauden kuluessa. Keinotekoisella ruokinnalla ei ole kuukautisia 3 kuukautta tai jopa vähemmän. Sekä fysiologisessa että synnytyksessä keisarileikkauksella pienessä osassa naisia ​​sykliä ei palauteta vuoden kuluessa. Jos muita patologioita ei löydy, sitä pidetään normaalina.

Muutaman ensimmäisen kuukauden kuluttua jäädytetyn, kohdunsisäisen raskauden tai keisarileikkauksen jälkeen sykli voi olla epäsäännöllinen. Tämän jälkeen sen kesto voi muuttua edellisestä. Mutta tavallisesti se on vähintään 21 päivää ja enintään 35 päivää. Kuukautiset kestävät 3–7 päivää.

Kaikkien edellä mainittujen tilanteiden jälkeen on suositeltavaa estää uusi raskaus vähintään kuuden kuukauden ajan. On muistettava, että kuukautisten puuttuminen ei ole merkki anovulaatiosta, ja jopa ennen ensimmäisiä kuukautisia nainen voi tulla raskaaksi.

Kuukautisten patologia

Joskus naisen synnytyksen jälkeen alkanut verenvuoto on patologinen. Samalla ei ole syytä odottaa useiden jaksojen normalisointia, mutta välittömästi lääkärin kanssa.

 • Äkillisen synnytyksen jälkeinen irtoaminen - merkki kohdun mutkasta tai endometriitista, paikan kertyminen kohdunonteloon - lochometrit.
 • Pienet jaksot kolmelle tai useammalle jaksolle. Ehkä he ovat oire hormonaalisia häiriöitä, Sheehan-oireyhtymää tai endometriittia.
 • Epäsäännölliset kuukautiset kuusi kuukautta sen elpymisen jälkeen, yli 3 kuukauden verenvuodon välinen tauko. Useimmiten mukana munasarjojen patologia.
 • Liian paljon verenvuotoa kahdella tai useammalla jaksolla, erityisesti leikkauksen tai abortin jälkeen. Ne johtuvat usein kohdun seinämiin jääneiden sikiökalvojen kudoksista.
 • Kesto kuukautisten yli viikko, johon liittyy heikkous, huimaus.
 • Vatsakipu, kuume, epämiellyttävä haju, emättimen purkautumisen värjäytyminen on merkki kasvaimesta tai infektiosta.
 • Ennen menstruointia ja sen jälkeen huuhtelupaikat ovat todennäköisesti endometrioosin tai tulehduksellisen sairauden oire.
 • Kutina emättimessä, sekoitus cheesy vastuuvapauden - merkki kandidiaasia.
 • Verenvuoto kahdesti kuukaudessa, jatkuva yli 3 jaksoa.

Kaikissa näissä tapauksissa tarvitaan gynekologin apua.

Joskus naisen ilmeisestä terveydestä huolimatta hänellä ei ole kuukautisia oikeaan aikaan. Tämä voi olla oire synnytyksen komplikaatioon - Sheehanin oireyhtymä. Se esiintyy raskaan verenvuodon aikana synnytyksen aikana, jonka aikana verenpaine laskee jyrkästi. Tämän seurauksena aivolisäkkeen solut kuolevat - tärkein elin, joka säätelee lisääntymisjärjestelmän toimintaa.

Ensimmäinen merkki taudista on synnytyksen jälkeisen imetyksen puuttuminen. Normaalisti, maidon puuttuessa, kuukautiset näkyvät 1,5-2 kuukauden kuluttua. Sheehanin oireyhtymässä esiintyy kuitenkin gonadotrooppisen hormonin puutetta. Munan kypsyminen munasarjassa on heikentynyt, ei ole ovulaatiota, ei ole kuukautiskiertoa. Siksi, jos synnyttäneellä naisella ei ole maitoa, ja sitten sykliä ei palauteta, hänen on välittömästi neuvoteltava lääkärin kanssa. Sheehan-oireyhtymän seuraukset ovat lisämunuaisen vajaatoiminta, johon liittyy usein tarttuvia tauteja ja kehon vastustuskyvyn yleinen väheneminen erilaisiin rasituksiin.

On myös päinvastainen ongelma - hyperprolaktinemia. Tämä tila johtuu prolaktiinituotannon lisääntymisestä aivolisäkkeessä laktaation päättymisen jälkeen. Tämä hormoni estää munan kehittymisen, aiheuttaa anovulaatiota, häiritsee endometriumin normaalia sakeutumista syklin ensimmäisessä vaiheessa. Sen ylimäärä johtaa kuukautisten puuttumiseen maidon jatkuvan synteesin taustalla.

Tärkeimmät hyperprolaktinemian syyt ovat aivolisäkkeen adenoma, gynekologiset sairaudet, munasarjat.

Syklin normalisoinnin suositukset

Kun nainen on terve, hänen sykliään palautuu normaalisti. Jotta vältetään mahdolliset viat, sinun on noudatettava joitakin yksinkertaisia ​​ohjeita:

 1. Jotta elin voi nopeasti palauttaa hormonien synteesin, sinun täytyy syödä täysin. Paljon hedelmiä, vihanneksia, täysjyviä ja vettä yhdistettynä säännölliseen liikuntaan on tehokas tapa palauttaa hormonitasapaino. Valikon tulee olla meijerituotteita, juustoa, lihaa. Kun olet kuullut lääkäriä, voit ottaa monivitamiinia imettäville äideille.
 2. Älä ota ehkäisypillereitä. Ne voivat muuttaa hormoneja ja aiheuttaa ennustamattomia muutoksia sykliin. Jos nainen on seksuaalisesti aktiivinen, on parempi käyttää kondomeja tai muita ei-hormonaalisia ehkäisymenetelmiä.
 3. Järjestä tehokkaimmin tilasi. Jos vauva ei nuku hyvin yöllä, yritä saada riittävästi unta päivän aikana. Älä anna periksi rakkaansa apua. Naisen hyvä fyysinen kunto auttaa häntä toipumaan nopeammin.
 4. Kroonisten sairauksien (diabeteksen, kilpirauhasen sairauden, anemian ja muiden) läsnä ollessa on tarpeen käydä asianomaisella asiantuntijalla ja säätää hoitoa.