Alareunan oikeanpuoleinen kipu ja verenvuoto

Oikealla oikealla oleva vatsan kipu ovat yleisimpiä syitä potilaan käynteihin hätätilaan. Oikean oikeanpuoleinen vatsa sijaitsee kuvitteellisen vaakasuoran viivan alapuolella, joka on piirretty oikean alemman hypochondriumin alle ja oikealla puolella kuvitteellista pystysuoraa linjaa, joka kulkee napaa pitkin.

Aiheeseen liittyviä oireita ovat:

 • pahoinvointi ja oksentelu
 • ruoansulatushäiriöt,
 • ummetus,
 • ripuli,
 • ruokahaluttomuus
 • turvotus ja kaasu,
 • sekä lämpötilan nousu.

Tämän alueen kipu on yleensä akuutti ja voi olla spontaani tai krooninen, sekä tylsä ​​tai akuutti, paikallinen tai hajanainen, taaksepäin. Mene syytaulukkoon

Oikealla alhaalla on monia rakenteita, joissa se voi esiintyä. Näihin sisäisiin rakenteisiin kuuluu osa paksusuolesta (nimeltään cecum), lisäys ja nouseva suolisto, ohutsuolen osat, oikea munasarja- ja munanjohtoputki sekä oikea virtsaputki. Syynä siihen, että puoli sattuu alla, vatsan oikealla puolella tai takana voi olla mikä tahansa poikkeama tai rikkomus yhdelle tai useammalle näistä rakenteista.

Yleisimpiä oikean kivun syitä ovat:

umpilisäkkeen tulehdus

Yleisin syy, miksi oikeanpuoleinen puoli sattuu, vatsan alareuna on apenditsiitti tai liitteen tulehdus. Tämä tapahtuu noin 10 prosentissa ihmisistä ja esiintyy useimmiten 10–30-vuotiailla, vaikka se voi tapahtua missä tahansa iässä.

Apenditaksin syy voi olla infektio tai tukos, joka johtaa tulehdukseen ja turvotukseen. Oireet alkavat yleensä kivuliaana napan ympärillä tai ylemmän vatsan keskellä ja etenevät sitten sen oikeassa alakulmassa. Tämä kipu pahenee muutaman tunnin kuluttua.

Liittyvät oireet apenditiiviin ovat:

 • matala kuume
 • pahoinvointi,
 • oksentelu,
 • ruokahaluttomuus
 • ummetus
 • tai ripuli.

Jos ilmenee näitä oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

ovulaatio

Ovulaatioon liittyvä kipu voi esiintyä joko vatsan oikeassa tai vasemmalla puolella. Yleensä tätä lääketieteellistä väliintuloa ei tarvita. Kuitenkin joskus saman sijainnin takia se sekoittuu apenditismin oireisiin.

Ovulaatiokipu ilmenee noin 2 viikkoa ennen seuraavaa kuukautiskiertoa, kun muna lähtee munasarjasta. Se voi olla hirveä, ilmentää kramppina, olla terävä ja äkillinen. Se ei yleensä ole vakava, mutta siihen voi liittyä verinen purkaus tai verenvuoto emättimestä. Särkylääkkeet ja loput vapautuvat siitä, mutta jos kipu tulee kuumetta ja pahoinvointia, infektiota, niin sitä tulee käsitellä apenditiseksinä.

Munuaiskivet oikealla

Pienet kiteiset kerrostumat voivat muodostua munuaisten sisällä, varsinkin kun virtsa on liian keskittynyt. Virtsarakon munuaiskivet voivat kulkea virtsateiden minkä tahansa osan läpi. Tämä on erittäin kivulias prosessi, vaikka se ei aiheuta peruuttamattomia vahinkoja.

Oireita ovat voimakas kipu oikean kylkiluun alla, mukaan lukien sivut ja selkä, jotka voivat levitä oikealle alemmalle vatsalle ja nivusille. Se voi mennä aaltoihin ja vaihtelee sen voimakkuudessa.

Aiheeseen liittyviä oireita ovat: kipu virtsatessa, vaaleanpunainen, punertava tai ruskehtava virtsan väri, joka voi olla sameaa ja epämiellyttävää, pahoinvointia, oksentelua, vilunväristyksiä ja usein virtsaamista.

Joskus kaikki menee pois, jos juot paljon vettä ja otat kipulääkkeitä. Kuitenkin, jos tila on vakava, ota yhteyttä lääkäriisi, jotta kivi voidaan poistaa.

Oikea munuaisinfektio

Virtsarakon tai virtsateiden infektio voi levitä munuaisiin ja aiheuttaa tulehdusta ja kipua. Sille on ominaista kipu vatsan alaosassa, selässä, sivussa tai nivusissa. Pysyvä halu mennä wc: hen pieni ja tämä virtsaaminen voi olla tuskallista. Virtsa tulee ulos myrskyllä ​​tai verellä. Lämpötila on usein lisääntynyt.

Jos et hoitaa infektiota munuaisissa, se voi johtaa sen laajaan jakautumiseen tai elimiin. Siten komplikaatioiden ehkäisemiseksi tarvitaan antibioottihoitoa, joten sinun on otettava yhteyttä lääkäriin.

Oikean munasarjan kysta

Joskus kystat näkyvät munasarjan pinnalla - säkit, jotka on täynnä nestettä, joka voi kasvaa ja aiheuttaa epämukavuutta. Vaikka ne ovat yleensä vaarattomia ja voivat kulkea itsestään, ne voivat kasvaa ja aiheuttaa vatsakipua. Tämä on tylsä, kipeä kipu lantion alueella, joka on pysyvä tai ajoittainen ja voi antaa alaselän ja lantion. Lantiokipu voi esiintyä lähes kuukautisten alussa tai lopussa. Kuukautiskausi voi olla epäsäännöllinen. Vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu ja paine virtsarakkoon tai peräsuoleen voivat myös liittyä sen vakavuuteen tai täyteyteen.

Vaikka useimmat munasarjakystat menevät pois itsestään, lääkärin kanssa on kuultava, jos vatsan alavaivassa on yhtäkkiä raskaus tai lantion alueen kipu, johon liittyy kuume tai oksentelu.

ummetus

Toinen yleinen syy kipua oikeassa alareunassa (tai vasemmalla) on ummetus. Tämä tapahtuu silloin, kun et pysty kävelemään säännöllisesti suurella alueella säännöllisesti, mutta kokevat kovia ulosteita alle 3 kertaa viikossa. Pistos, turvotus ja paine peräsuolessa liittyy kipuun. Se häviää tavallisesti ulosteessa eikä siihen liity muita oireita. Jos haluat päästä eroon tästä sairaudesta, sinun täytyy vaihtaa ruokavaliota ja ottaa uloste pehmennysaineita tai laksatiiveja.

Ektopedinen raskaus

Kun hedelmöittynyt muna istutetaan kohdun ulkopuolelle, se johtaa kohdunulkoiseen raskauteen. Lannoitettu muna voi olla oikeassa munasarjassa, munanjohtimessa tai vatsaontelossa ja aiheuttaa voimakasta kipua. Jos tämä tapahtuu oikealla puolella, se voi olla väärässä apenditiksissa. Todellista syytä ei kuitenkaan ole vaikea määrittää, koska prosessi liittyy yleensä kuukautisten viivästymiseen, varhaisen raskauden oireisiin ja emättimen verenvuotoon.

Tämä edellyttää välitöntä lääketieteellistä kuulemista, koska munanjohtimet voivat repeytyä ja aiheuttaa vakavan verenvuodon, joka on hengenvaarallinen.

Miksi satuttaa oikeanpuoleista vatsan alaosaa naisella

Joskus kipuja esiintyy kehossamme. Se tuo myös kärsimystä, koska emme tiedä niiden syitä, jotka eivät itse asiassa ole aina vakavia.

 • Nopea navigointi artikkelissa:
 • Kivun syyt
 • Miten erottaa apenditsiitti
 • Vaaralliset oireet
 • Entä jos on kipua?
 • Arviot

Jos tämä ehto kestää useita päiviä peräkkäin tai kipu on hyvin vakava, sinun tulee pyytää lääkärin apua.

Kivun syyt oikealla puolella

Riippumatta siitä, mikä osa vatsasta sattuu, oikealle tai vasemmalle tai molemmille, se voi olla munuaisongelma. Vaikka munuaisten kipu on useimmissa tapauksissa liitetty muihin oireisiin, esimerkiksi usein virtsaamiseen, kuumeen, vilunväristyksiin ja virtsaan.

Tällainen tila, jossa naisen oikea puoli tai vasemmanpuoleinen alavaivaus sattuu naisessa, voi aiheuttaa taudin ja muiden tässä alueella olevien elinten tai lihasten kouristusten, selkärangan tulehduksen, niveltulehduksen.

Joskus on tärkeää, missä osassa, vasemmalla tai oikealla, vatsa sattuu. Jos kipu leviää vasemmalle, nämä voivat olla merkkejä haimatulehduksesta, haimasta, divertikuloosista tai devertikuliitista, kivistä vasemmalla munuaisella.

Mutta jos kivut ovat oikeassa osassa vatsan oikeassa osassa, niin tämä voi ilmetä sellaisista sairauksista, kuten:

Tämä on yleisin kivun syy vatsan oikealla puolella. Paksusuolen liitteen turvotus tai tulehdus on pieni. Joskus sen tulehduksen syy muuttuu siihen joutuneeksi vierasrunkoksi.

Apenditsiitti - paksusuolen lisäyksen turvotus tai tulehdus

Ensimmäinen oire, kun se ilmenee, on kivun tunne navan ympärillä. Aluksi se on heikko kipu, mutta sitten se muuttuu terävämmäksi. Pahoinvointi voi myös esiintyä ja lämpötila voi nousta hieman.

 • ilmavaivat ja kaasun muodostuminen

Eri suolistosairaudet aiheuttavat kipua, etenkin vatsan alareunassa oikealla puolella. Tämä johtuu usein siitä, että kaasut kertyvät. Niiden syyt ovat hyvin erilaisia: sellaisten tuotteiden käyttö, jotka muodostavat lisääntyneen kaasunmuodostuksen, liian nopean ruoan, stressaavan tilanteen, huonon ruoansulatuksen.

Yleisimpiä oireita ovat vatsakipu, johon liittyy turvotus.

 • maksasairaus

Maksa on suuri elin, joka sijaitsee vatsamme oikeassa yläosassa, mutta jos maksassa on ongelmia, alemman vatsan oikea puoli sattuu yleensä. Naisella, kuten miehessä, maksan liikalihavuus (rasvojen kertyminen tähän elimeen) ja sen kudosten tulehdus katsotaan yleisimmäksi syyksi maksan epämukavuuteen ja kipuun.

 • peptinen haavauma

Mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvolla (ohutsuolen ensimmäinen osa) esiintyy patologioita, kuten haavaumia. Oireet, jotka viittaavat tautiin, ovat vatsan palava tunne ja epämukavuuden tunne, lähinnä vatsaontelossa.

Haavaumien syistä voidaan mainita pitkä lääkitys (kuten ibuprofeeni tai aspiriini) ja Helicobacter pylori.

 • virtsarakon tulehdus ja munuaisongelmat

Tällä taudilla on lääketieteellinen nimi - kystiitti. Tulehdusprosessi johtuu infektiosta. Mutta myös hypotermialla on tärkeä rooli tässä taudissa.

Myös kystiitti voi aiheuttaa mikrotraumaa tai säteilyä.

Samalla kipu voi levitä sellaisiin paikkoihin, joissa on vaikeaa ottaa yhteyttä niihin kyseisen elimen tulehduksen kanssa. Usein sattuu vatsan oikealle puolelle.

Mutta naisella voi olla esimerkiksi selkärangan, peräaukon tai päänsärky.

Jos naisella on vatsan oikeassa reunassa vatsaontelossa, tämä voi merkitä kivien tai tulehdusprosessin esiintymistä oikealla munuaisella. Tällöin kipu voidaan antaa selän oikealle puolelle.

 • sukuelinten sairaudet

Kohdun ja lisäaineiden sairauksissa pääasiallinen oire on vatsakipu. Sama ilmentymä naispuolisten sukupuolielinten epämuodostumien esiintymisessä.

Normaalin munasarjan ja munasarjan välinen ero kystan kanssa

Yleensä satuttaa vatsan oikeaa puolta. Lisäksi nainen näyttää vähitellen kipua peräsuolessa, alaselässä, ristissä.

Näiden tautien havaittavin kipu:

 • vääntö kysta jalat;
 • munasarjojen apopoksi;
 • hyvänlaatuiset munasarjasyövät;
 • akuutit tulehdusprosessit kohdussa;
 • kohdunulkoinen raskaus;
 • kuukautiskipu kohdun epämuodostumilla;
 • endometrioosi.

Tulehduksellisen prosessin alkuvaiheessa kohdun ja lisäyksissä kipu paikallistuu julkisivun yläpuolelle, ja kun liikkeet ovat sairaat, se kattaa alemmat sivuosat tai toisella puolella. Muutaman tunnin kuluttua tila huononee dramaattisesti.

Kehon lämpötila voi nousta 39 asteeseen.

Kipu voi ilmetä synnytyksen jälkeisenä aikana, abortin jälkeen, kohdunsisäisen laitteen käytön jälkeen tai munanjohtimien röntgenkuvauksen jälkeen, jossa kohdunonteli on täytetty erityisellä aineella.

 • syklin rikkominen

Yleisin syy, jonka vuoksi alavihan oikea puoli satuttaa naista, on kuukautiskierron rikkominen.

Yli puolet naisista kokee tämän ongelman koko elämänsä ajan.

Tämä poikkeama normistosta voi tapahtua raskaiden kuukautisten jälkeen stressin, kylmyyden, tiettyjen lääkkeiden ottamisen jälkeen jne.

Normaali sykli naisessa

Jos sykliä rikotaan, ilmaantuu oireita, kuten vatsakipu, raskas verenvuoto ja epäsäännölliset kuukautiset. Tämän prosessin rikkominen vaikuttaa aivolisäkkeen ja munasarjojen hormonaaliseen taustaan. Patologiaa harkitaan, kun syklien väli on 1,5 - 2 kuukautta tai alle 21 päivää.

Luonto on järjestänyt, että muna kypsyy kuukaudessa vasemmassa munasarjassa ja seuraavana kuukautena oikealla. Kuukautisten välissä ovulaatio tapahtuu naisilla. Tässä vaiheessa kypsä muna kulkee munasarjasta. Tällä hetkellä sattuu vatsan oikea puoli. Joskus naisella on pieni verinen purkaus.

Tällaiset kivut eivät yleensä ole vaarallisia eivätkä edellytä hoitoa. Mutta joskus tällainen kivun oireyhtymä on varsin huomattava. Liite sijaitsee oikean munasarjan puolella, huomataan, että useammin naiset kokevat ovulaation aikana kipua, kun munasolu kypsyy oikeassa munasarjassa. Tämän ovulaation ilmentymisen tulisi ottaa yhteyttä terveyslaitokseen.

Joskus follikkeli on riittävän suuri ja kun se repeytyy, munasarjan seinät ovat vaurioituneet ja aiheuttavat verenvuotoa vatsaonteloon.

Tämä on erittäin vakava tilanne ja edellyttää, että nainen joutuu pakolliseksi sairaalaan.

Raskaana oleva nainen voi kokea kipua vatsaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä, jos kivulias tunne on vakaa tai voimakkaampi.

Ruoansulatuskanavan ongelmien lisäksi, kun vatsan oikea puoli sattuu, naisella voi olla kohdunulkoinen raskaus. Tässä tapauksessa hedelmöittynyt muna, joka putoaa johonkin munanjohtoon, alkaa kehittyä ja lisätä tilavuutta.

Raskauden aikana voi esiintyä luonnollista kipua.

Muna-putki venytetään ja ohennetaan ja sen murtuma tapahtuu. Samanaikaisesti alkaa sisäinen verenvuoto, kipu kasvaa, kehon lämpötila nousee merkittävästi, huimaus voi alkaa ja pyörtyminen saattaa ilmetä.

Tässä tapauksessa tarvitaan välitöntä lääketieteellistä apua. Yleensä kohdunulkoinen raskaus päättyy putken repeytymiseen 3 tai 6 viikon kuluttua hedelmöityksestä. Joskus tämä aiheuttaa spontaanin abortin, kun munanputki, supistuu, työntää munasolun.

Lisäksi raskauden aikana voi esiintyä luonnollista kipua, joka ei vaadi lääkärin hoitoa. Esimerkiksi sikiön liikkeessä tai kohdun venyttämisen aikana sikiön kasvun takia.

 • verisuonten ja imusolmukkeiden sairaudet

Imunestejärjestelmä poistaa patogeeniset lymfosyytit elimistöstä, mikä suojaa kehoa. Mutta jos lymfosyyttien hyökkäys on liian laaja, niin imusolmukkeet eivät selviydy tehtävään ja tunkeutuvat.

Kun nielun solusolmuke on tulehtunut, esiintyy lymfadeniitti. Kipu leviää usein vatsan oikealle puolelle.

Kun kerrostumishäiriö voi lisätä kehon lämpötilaa.

Laajentuneet suonet lantion alueella häiritsevät normaalia verenvirtausta elimissä tässä paikassa. Tämä patologia voi kehittyä tytöillä ja naisilla murrosiässä tai raskauden aikana.

Tämä johtuu kehon hormonaalista muutoksesta. Säännölliset kiput tulevat pysyviksi. Paikallinen useimmissa tapauksissa oikealla puolella.

Miten erottaa apenditsiitti

Monilla aikuisilla on erityinen vatsan arpi, joka osoittaa liitteen poistotoiminnon. Vaikka tämä toimenpide ei ole vaarallinen, sinun pitäisi olla tietoinen oireista, jotta se voidaan diagnosoida ajoissa ja estää hengenvaara.

Testaus apenditisoinnin varalta: Kun painat alavihan kipua, käsi vapautuu jyrkästi.

Jonkin ajan kuluttua epämiellyttävät tunteet napanuorassa voivat siirtyä alaspäin ja vatsan oikealle puolelle. Jos kipu lisääntyy liikkeen myötä, on suositeltavaa käydä lääkärillä.

Apenditsiitti heikkenee nopeasti.

Tämän pitäisi olla signaali välitöntä muutosta ambulanssiin. Hyvin usein, kun apenditiivi esiintyy vilunväristyksinä ja kuumeena. Jos tämä ehto yhdistyy vatsakipuun, tätä seikkaa ei pidä jättää huomiotta.

Potilaan ruokahalu heikkenee, pahoinvointi ja joissakin tapauksissa ripuli näkyvät. Jos tämä sairaus kestää 12 tuntia, sinun on välittömästi mentävä lääkärin puoleen.

Lääkärillä on pieni testi, joka ei koskaan onnistu. Kun painat alavihan kipua, ja käsi vapautuu jyrkästi, se kulkee. Tällaista testiä ei kuitenkaan tarvitse toistaa usein, jotta se ei vaarannu.

Jos sinulla tai rakkaillasi on näitä oireita, mene välittömästi sairaalaan.

Vaaralliset oireet

Usein vatsakipua ei kiinnitetä riittävästi, mutta tämä suhtautuminen terveyteen on kohtuutonta. Tämän takana voi olla vakavia sairauksia, jotka vaativat kiireellisiä kirurgisia toimenpiteitä.

Jos apua ei toimitettu ajoissa, se voi johtaa peritoniittiin ja veren infektioon. Tällainen ihmisen tila, jossa on vaaraa elämälle, lääkärit kutsuvat "akuuttia vatsaa".

Lääkärien mukaan näiden oireiden esittämisen vaara:

 • vatsan trauma;
 • oksentelu verinen massa;
 • ulosteet musta;
 • veren esiintyminen ulosteissa;
 • äkillinen kipu;
 • vatsakipu, jossa esiintyy lihasjännitystä;
 • vatsakipu, ulosteenkestävyys ja ilman kaasupurkausta;
 • kylmä hikeä ja palloa, johon liittyy vatsakipu;
 • sydämen sydämentykytys yhdistettynä vatsakipuun.

Vaikka kipu on luonteeltaan määräajoin ja joskus heikkenee, kasvaa taas, sinun pitäisi kutsua ambulanssi. Joka tunti viiveestä voi tehdä tilan huonommaksi. Tämä ei vaikuta pelkästään hoitokustannusten nousuun, mutta voi myös maksaa potilaalle elämää.

Entä jos on kipua?

Jos jokin vatsakipu esiintyy, se on ehdottoman vasta-aiheista lämmittää sitä, ottaa antibiootteja, pese vatsa tai suolet ja ottaa laksatiivisia lääkkeitä.

Sallittu ottaa kaikki antispasmodiset, kuten ei-silo

Älä suosittele lääkkeiden ottamista, joiden vaikutus on suunnattu kivunlievitykseen, koska se voi vaikuttaa taudin edelleen diagnosointiin.

Lääkärit neuvovat laittaa tällaisen potilaan nukkumaan.

Älä anna hänelle ruokaa ja vettä ennen kuin lääkäri saapuu. Voit laittaa viileän lämmityslevyn vatsaan jonkin aikaa. On sallittua ottaa mitä tahansa antispasmodista, kuten ei-siiloa.

Älä uhkaa terveyttäsi ja rakkaasi terveyttä - älä lykkää hoidon hetkiä lääketieteellisessä laitoksessa, jossa on akuutti vatsakipu.

Tässä videossa voit oppia kivun syistä vatsan oikealla puolella:

Tässä videossa sinulla on mahdollisuus tutustua naisten vatsakivun syihin ja hoitomenetelmiin:

Tässä videossa voit saada selville naisten vatsakivun syyt:

Kipeä oikea puoli ja verenvuoto

Haimatulehduksella potilas tuntee erilaisia ​​kipuja: tylsää ja terävää, terävää ja kipeää. Toisinaan ne saattavat kadota.

Peritoneumissa esiintyvässä tulehdusprosessissa henkilö valittaa puuttuvasta tai jopa polttavasta kivusta. Epämiellyttävät tunteet lisääntyvät kävelyn, fyysisen rasituksen, käsien nostamisen aikana.

Kalvon tappion myötä potilas kokee kipua yskimisen aikana, ja hän voi myös antaa olkapään alueelle.

Umbiliset kolikat johtavat terävään tilapäiseen kouristuskipuun. Tämä tila johtuu suoliston venyttämisestä. Oire esiintyy syömisen jälkeen.

Jos oikeanpuoleinen kipu on hyvin voimakas ja se on paikoitettu vatsan lähelle napaa lähellä, sinun pitäisi epäillä, että apenditismi tai muut kirurgiset sairaudet ovat.

Määritä kivun lokalisoinnin syy

Oikean puolen kipu ylemmässä osassa: ruoansulatuskanavan häiriöt, maksasairaus, munuaiset, sappirakenne, sydäninfarkti, apenditsiitti.

Kipu keskellä: apenditiivi, volvulus, ongelmat oikean munuaisen kanssa.

Kipu alemmassa osassa: munuaissairaus, sukupuolielimet, virtsarakko, tyrä, apenditiivi.

Kivun paikallistaminen voi viitata tiettyyn tautiin.

Lue lisää taudeista, jotka ilmenevät kipuna oikealla puolella.

Viruksen hepatiitti. Yleensä kipu tuntuu oikeassa hypokondriumissa. Tämä on vakava sairaus. On olemassa useita lajikkeita. A-hepatiitti voi aiheuttaa joku meistä. Rikkomisen syy on saastunut juomavesi tai ruoka. Tätä tautia käsitellään paljon helpommin kuin muita. B-hepatiitti esiintyy ihmisissä, jotka käyttävät huumeita ja joilla on homoseksuaali. Sama koskee C-hepatiittia. Toinen vakava maksasairaus on kirroosi. Se voi ilmetä hepatiitti B: n, C: n tai alkoholin riippuvuuden vuoksi.

Sappirakon häiriöt. Tämä elin erittää sapen, joka on välttämätön ruoan ruoansulatusta varten. Oikean puolen kipu voi osoittaa infektion ja jopa kivien muodostumisen. Tässä tapauksessa henkilö voi kokea koliikkikohtauksen, joka aiheuttaa vakavaa kärsimystä. Gallstone-tautiin liittyy pahoinvointi. Elimen tulehdus (kolesystiitti) voi johtua aliravitsemuksesta, alkoholin säännöllisestä käytöstä. Henkilö valittaa röyhtäilyä, kutinaa ja oksentelua. Toinen yleinen ongelma on sappiteiden diskenesia. Se rikkoo suolen normaalia toimintaa sappeen. Kipeä kipu esiintyy noin tunnin kuluttua syömisestä. Yleinen heikkous voidaan myös huomata.

Ruoansulatuskanavan sairaudet. Haimatulehduksen sattuessa henkilö voi valittaa paitsi ympäröivien kivien bouteista myös keltaisuudesta, kirkkaista ulosteista, tummasta virtsasta, kutinaa. Enteriitti (tai ohuen kertakudoksen limakalvon tulehdus) ilmenee alhaalta kipuina oikealla puolella. Tällöin potilas toteaa vatsaan vatsassa, ripulia, jatkuvaa turvotusta.

Inguinal hernia. Henkilö tuntee terävän kivun fyysisen rasituksen jälkeen, nostaen raskaita esineitä. Epämiellyttävät tunteet voivat luopua. Hyökkäysten aikana voit havaita ulkoneman, joka katoaa makuulla. Tämä tauti on melko yleinen lasten keskuudessa.

Munuaisten ja virtsarakon sairaudet. Jos munuaissairaus on infektio (pyelonefriitti), vakava kipu kipu voi antaa selkää, jalkaa. Taudin akuuttiin muotoon liittyy kuume, kipu virtsaamisen aikana, heikkous, turvotus. Kystiittiä (virtsarakon tulehdusta) leimaavat virtsaamisen aikana. Henkilöllä on jatkuvasti tarvetta käydä wc: ssä. Virtsatulehduksessa kivien kulkeminen virtsan läpi aiheuttaa terävän kivun, joka antaa alaselälle. Potilas on hyvin huolissaan.

Gynekologiset häiriöt. Usein akuutin kipun syy, joka antaa alemman selän, tulee adnexiitiksi - liikkeiden tulehdus. Hyökkäys muistuttaa munuaisen koliikkaa. Munasarjakysta on vakavampi sairaus, joka ilmenee voimakkaana kipuna kuukautisten aikana. Kystan repeämä johtaa sietämättömään akuuttiin kipuun. Se on jopa mahdollista kuolemaa. Sama koskee munasarjan repeämää. Tähän tilaan liittyy oksentelu ja pyörtyminen. Seksuaalinen kontakti tai liikunta voi aiheuttaa taudin. Toinen vaarallinen gynekologisten ongelmien tyyppi on kohdunulkoinen raskaus. Naisen oikean puolen kivun lisäksi huomataan verinen purkautuminen emättimestä. Joka päivä epämiellyttävät tunteet ovat yhä voimakkaampia. Kun kohdun putki murtuu, tyttö menettää tajuntansa.

Suolitartunta. Näitä voivat olla helmintit, Crohnin tauti, koliitti, ileiitti jne.

Sukupuolitaudit. Jos olet varma, että sinulla ei ole edellä mainittuja rikkomuksia, tee testit gonorrhean, klamydian ja trichomoniasiksen tunnistamiseksi. Sinun tulisi olla varovainen sukupuolielinten purkautumisesta, kutinaa ja muita siihen liittyviä oireita.

Pahanlaatuiset kasvaimet. Varoitus! Oikean puolen kipu voi osoittaa kasvainten esiintymisen eri elimissä. Jos tämän lisäksi havaitset terävän painonpudotuksen, heikkouden, matalan kuumeen, ota välittömästi yhteys asiantuntijaan. Aikainen toiminta voi pelastaa elämäsi.

Diagnoosi kipua oikealla puolella

Jos huomaat jatkuvaa kipua oikealla puolella, tutustu lääkäriin. Hän antaa sinulle tarvittavat testit ja suorittaa yksityiskohtaisen tutkimuksen. Sinun täytyy muistaa kaikki kärsineet ja krooniset sairaudet, vammat. Lääkäri pyytää sinua myös kertomaan elintapasi ja ruokailutottumuksesi.

Ensimmäinen vierailu sisältää ihon tutkimisen ja vatsan seinän palpoitumisen. Lääkäri tutkii potilaan kielen, silmät, ihonvärin. Tarvitaan myös ultraäänitutkimus.

Kipu oikealla puolella vatsan naisilla

Naisen vatsan oikeassa reunassa oleva kipu tuntuu useiden häiriöiden kehittymisestä: gynekologinen, virtsa- ja ruoansulatusjärjestelmän osa, osoittaa verisuonten toiminnan loukkaamista. Tarkka diagnoosi edellyttää lääkärin suorittamaa kattavaa tutkimusta ja fyysistä tutkimusta. On pidettävä mielessä, että vatsakipun tunne voi säteilyttää viereisille elimille: kohdun, klitoriksen, suprapubisen ja vatsan vyöhykkeen, virtsaputken, pakarat, selän, suolet. Lääkäreiden saattaa kestää kauan aikaa selvittää kivun impulssin tarkka lähde. Krooniset kiput pyrkivät huonontumaan provosoivan tekijän vaikutuksesta ja sitten heikkenevät pitkään.

Lääkärit määrittelevät seuraavat tärkeimmät syyt, jotka voivat aiheuttaa kivun alavatsassa naisen oikealla puolella:

 • Oikean lonkkanivelen ja läheisten kudosten sairaudet.
 • Ruoansulatuselimiin vaikuttavat patologiat: haima, ohutsuolet, maksa, paksusuoli, liite.
 • Munuaisten ja virtsaputken heikentynyt toiminta.
 • Gynekologiset sairaudet, jotka vaikuttavat kohtuun, munasarjoihin, vulvaan jne.
 • Sakraali-, lannerangan- ja kokkilja-alueen lokalisoitujen luunelementtien tappio.

Useimmissa tapauksissa kipu ei ole ainoa oire, joten lääkärit muodostavat yleisen kliinisen kuvan ottamalla huomioon lisähäiriöt kuumeessa, mädäntyvässä purkauksessa, herkkyyshäiriöissä, pahoinvoinnissa, oksentelussa, ulostehäiriöissä jne. Asiantuntijan vastaanotossa sinun on ilmoitettava kaikki niihin liittyvät rikkomukset ja niiden vaikutuksen kesto.

Gynekologiset sairaudet

Oikea kipu tunne voi liittyä epäsäännölliseen kuukautiseen, hormonaaliseen häiriöön, altistumiseen patogeenisille mikro-organismeille. Joskus kivun tunne on kehon normaali reaktio kuukautisten verenvuotoon - tätä tilannetta kutsutaan algomenorrhealle ja siihen liittyy lisääntynyt verenkierto lantion elimiin.

Kuukautiskipu voi liittyä myös tulehduksellisiin prosesseihin ja seksuaalisiin infektioihin, algomenorrhean kehittymiseen (tilaan, jossa kuukautiset ovat poissa hedelmällisessä iässä olevasta naisesta). Kipu voi antaa nivusille ja reidelle, on muita valheita ja huimausta. Kuvatut oireet voivat pahentua sukupuoliyhdistyksen aikana.

Kivun kehittyminen on ominaista useille gynekologisille sairauksille:

 • Endometriitti on patologinen tila, johon liittyy kohdun seinämän pintakerroksen tulehdus. Tällaisen rikkomisen kehittymiseen vaikuttavat hypotermia, hormonaalisten häiriöiden ja sukuelinten infektioiden vaikutukset. Siinä tapauksessa, jos syvemmät kerrokset ovat mukana, tämä osoittaa endomyometriitin kehittymistä. Lisäksi on olemassa oireita, jotka johtuvat emätin patologisesta purkautumisesta, kuumeesta, myrkytyksestä.
 • Munasarjojen kystat - tämä ehto liittyy munasarjan ulokkeeseen ja vesikkeleiden muodostumiseen elimeen, jotka ovat täynnä nestettä. Tärkein syy tähän häiriöön on hormonaalinen toimintahäiriö. Munasarjassa on kasvua ja on yksipuolinen kipu, joka ulottuu vatsan alapuolelle. Joissakin tapauksissa tällainen rikkominen tapahtuu yksin, muissa tapauksissa leikkausta tarvitaan.
 • Apoplexy - tila, johon liittyy munasarjan repeämä. On kipua ja sisäistä verenvuotoa. Samanlainen tila kehittyy, jos kysta on saavuttanut suuren koon. Potilailla on valituksia voimakkaasta kipusta, joka on samanlainen kuin apenditismi. Kipu voi säteillä peräaukkoon, oikeaan reiteen. Apopeksin kehittyminen on osoitus välittömästä kirurgisesta interventiosta.

Oikean puolen kipua havaitaan myös salpingiitin kehittymisessä, patologisessa tilassa, jossa tulehdusprosessi vaikuttaa oikeaan munanjohtoon. Tämän syyn joukossa ovat mekaaniset vaikutukset, sukupuoliteitse tarttuvat infektiot. Kipu tuntuu kehon lämpötilan noususta. Kipu voi kasvaa virtsaamisen aikana sekä fyysisen rasituksen ja läheisyyden jälkeen.

Synnytyspatologioiden vaikutus

Gynekologisten sairauksien vaikutusten lisäksi gynekologit tunnistavat seuraavat tärkeimmät syyt, jotka voivat vaikuttaa tämän oireiden kehittymiseen synnytyskäytössä:

 • Ektopediseen raskauteen liittyy munan kiinnittyminen kohdunontelon ulkopuolelle. Alkio kehittyy, kasvaa, mikä voi vaikuttaa munanjohtimen, verisuonten, seinän puristamiseen. Tämän seurauksena on olemassa vaara, että munanjohtimien ja verisuonten seinät voivat rikkoutua. Tässä tapauksessa tarvitaan välitöntä lääketieteellistä apua.
 • Spontaani abortti - havaitaan raskauden alkuvaiheessa, johon liittyy kipu ja emättimen verenvuodon kehittyminen. Kipu tunteet ovat kouristelua luonnossa ja antaa oikealle puolelle. Intensiivinen verenhukka ja patogeenisten mikro-organismien tarttuminen voivat aiheuttaa sellaisten tilojen kehittymisen, jotka uhkaavat äidin elämää ja terveyttä.
 • Raskauden aikana voi olla myös lyhyt kivun tunne vatsan alareunassa oikealla puolella. Tämä johtuu hormonaalista muutoksesta, kohdun verenkierrosta, spraineistä ja sikiön kasvusta. Kivulla on heikko vakavuusaste ja harvoin. Tiheämpi ja voimakkaampi kipu edellyttää lääkärin suorittamaa kokopäiväistä tutkimusta.
 • Ennenaikainen syntyminen voi alkaa raskauden loppupuolella, ja niihin liittyy vatsakipua koskevia valituksia, toksikoosi ilmenee. Komplikaatioiden ehkäisemiseksi nainen tulee ottaa välittömästi lääkäriin.

Ruoansulatuskanavan häiriöt

Yleisin syy, joka voi aiheuttaa kivun tunteen oikealla puolella, on apenditsiitti, tulehduksellinen prosessi, joka vaikuttaa cecumin liitteeseen. Muissa tapauksissa kipu voi osoittaa tällaisten rikkomusten kehittymisen:

 • Peräsuolen tappio, joka ilmenee kivun muodossa, antamalla nivusille.
 • Haimatulehdus on haima, joka vaikuttaa haimaan. Kivun luonne - vyöruusu, voi levitä vatsan alas.
 • Sisäelimen seroosisen kalvon alueella muodostuneet tarttuvuudet. Tällaiset rikkomukset tapahtuvat kirurgisten toimenpiteiden jälkeen sekä synnynnäisten tai hankittujen sairauksien vaikutuksesta. Jos hermopäätteet ovat vahingoittuneet, kivun luonne on terävä, kuten sähköisku.
 • Duodeniitti - tulehdukselliset alkuperätaudit, jotka vaikuttavat pohjukaissuoleen ja ohutsuoleen. Kipu voi antaa oikealla puolella, lisäksi on olemassa valituksia ruoansulatuksen heikentymisestä.
 • Divertikuloosi, johon liittyy suolen seinämän ulkonema. Ilmentymiset ovat samankaltaisia ​​kuin oireyhtymän oireet, kehon myrkytyksen oireet, heikkous, oksentelu, kuume, ummetus, ripuli.
 • Suolen tukos. Tähän tilaan liittyy verenkierron tai peristaltiksen lopettaminen sekä voimakkaan kivun kehittyminen, joka antaa oikealle puolelle. Lisäksi esiintyy oksentelua ja suolen silmukoiden laajentumista.

Vaikeissa tapauksissa kivun syy voi olla vatsakipu. On valituksia kivun lisääntymisestä moottoriaktiivisuuden seurauksena. Tämä patologia kuuluu kirurgisten sairauksien ryhmään. Tällainen rikkominen johtuu useista tekijöistä: vatsan sisäseinän repeämä yhdessä suoliston silmukoiden ja omentumin häviämisen kanssa ihonalaisen alueen alueella. Ulkoisesti kokonaisuudet säilyttävät eheytensä, mutta niiden pussin kaltainen ulkonema havaitaan nivusilla. Erityisen vaarallinen kuristettu hernia, jota ei voi säätää palpation avulla. Leikkausta tarvitaan hoidon aikana.

Virtsajärjestelmän sairauksien vaikutus

Kivulias tunne oikealla puolella voi häiritä naista, jolla on heikentynyt virtsanmuodostus, sekä veren suodatus. Kipuun liittyy tulehdusprosessien kehittyminen sekä dystrofisten, degeneratiivisten, onkologisten patologioiden kehittyminen. Joissakin tapauksissa kipu voi olla niin voimakas, että niitä ei voi pysäyttää käyttämällä huumeita, joilla on anestesiaa.

Joissakin tapauksissa kipu oikealla puolella voi esiintyä virtsaamisen aikana. Tällainen rikkomus on tyypillinen virtsarakon akuutille tukkeutumiselle, joka aiheutuu virtsaputken muodostamien kivien muodostamasta tukosta. Kivulias virtsaaminen voidaan havaita myös virtsaputken ja virtsaputkien tukkeutumisen ja tulehduksen yhteydessä.

Kipu oikealla puolella: syyt, diagnoosi, hoito

Oikealla puolella kipu näkyy kehon oireina. Riippuen sairastuneesta elimestä potilas voi tuntea kipua oikeassa hypochondriumissa tai kipua oikeassa reunassa vatsan alareunassa, hyvin puolella, takana. Kipu-oireyhtymä voi levitä kauas enimmäiskivun paikasta ja antaa sen toiseen suuntaan. Joka tapauksessa kivun sijainti ja luonne antavat paljon tietoa sen aiheuttamasta patologiasta.

Kipu oikeassa hypokondriumissa

Tässä vaiheessa kipu voi johtua seuraavista syistä:

 • sisäelinten sairaudet;
 • vammat;
 • tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet;
 • neurologiset sairaudet.

Sisäelinten sairaudet mahdollisena kivun syynä oikealla puolella

Sisäelinten sairauksien joukossa sappirakon patologia aiheuttaa vakavimman kivun. Akuutti ja krooninen kolesistiitti, kolpelitia ja sen komplikaatio - sappikolikot, sapen dyskinesia, Vaterin nännin kasvaimet ja akuutti haimatulehdus - kaikki nämä sairaudet, kipu on lokalisoitu oikeaan hypokondriumiin.

Akuutissa kolesystiitissa, tämän oireen ohella, lämpötila nousee, suussa esiintyy katkera maku, pahoinvointi oksennuksen kanssa, joka ei paranna potilaan hyvinvointia. Toisin kuin yleinen mielipide, keltaisuus ei ole tyypillinen tälle taudille.

Krooninen kolesystiitti ei ilmene ilman pahenemista. Kun se on pahentunut, se on yleisesti oireenmukaista ja erityisesti kivun luonne on hyvin samanlainen kuin akuutti tulehdus:

 • lokalisoitu oikeaan hypokondriumiin;
 • ovat ensin paroxysmal ja sitten pysyviä;
 • tulehduksen huipussa lisääntyy kaikilla toimenpiteillä, jotka lisäävät vatsan sisäistä painetta - yskimistä, aivastelua, jännitystä ja jopa hengittämistä.

Oikean hypokondriumin kipu koliivitassa ei esiinny niin usein. Sappikivet eivät ehkä ilmene vuosia. Hyvin usein ne havaitaan sattumanvaraisesti ultraäänitutkimuksessa tai potilaan tutkimuksessa muista sairauksista.

Mutta kaikki muuttuu, jos kivi estää sappirakon poistumisen.

Tällä hetkellä leikkaus-, lävistys-, repimis- ja repimisen luonteen alla esiintyy voimakasta paroksismaalista kipua. Usein ne antavat alaselän, oikean olkapään alla, kädessä ja joskus sydämen alueella. Henkilö, joka on sappikolttikohtauksen hyökkäyksen huipussa, suostuu kaikkeen, vain päästä eroon kivusta, he ovat niin vahvoja.

Samanaikaisesti kivun kanssa esiintyy pahoinvointia toistuvassa oksentamisessa, potilas ryntää sängylle, koska kipu ei pudota mihinkään asentoon.

Samoin Vater-papillan kasvaimia esiintyy, paikkoja, joissa sappia erittävät reitit tulevat pohjukaissuolen luumeniin. Itse kipu-kasvain ei sinänsä aiheuta. Kuitenkin, jos se on läsnä, kolangiitti syntyy väistämättä - sappiteiden tulehdus, jossa kipu on paikallinen vasemmassa hypokondriumissa. Yhdessä heidän kanssaan potilaalla on kuume, vilunväristykset, voimakas keltaisuus.

Sappirakko-oireyhtymässä kivun luonne oikealla puolella on varsin monipuolinen ja riippuu sen virtauksen tyypistä.

Hyperkineettisessä dyskinesiassa, kipu maksan alueella on akuutti, terävä, paroxysmal. Hypokineettisen tyypin tapauksessa päinvastainen, tylsä, kipeä, joskus täysin poissa. On mahdollista ja dyskinesia tyyppi sapen koliikki, jossa kipu on korkea intensiteetti, sietämätön, esiintyy äkillisesti ja siihen liittyy sydämen keskeytyksiä, pelkoa. Jälkimmäisessä tapauksessa toisinaan lääkärit voivat tehdä virheen diagnoosissa ja asettaa väärän alustavan diagnoosin sydäninfarktista. Laboratoriokokeiden ja EKG-dekoodauksen avulla voidaan kuitenkin sulkea pois sydänsairaudet.

Akuutin haimatulehduksen paikat ovat useammin paikallisia ylemmässä vatsassa ja niillä on ympäröivä luonne, jotka sieppaavat molemmat puolet ja jopa selän.

Tämä kirurginen patologia esiintyy useimmiten voimakkaan alkoholin väärinkäytön taustalla, johon liittyy runsaasti rasvaisia, mausteisia, paistettuja elintarvikkeita. Ilman hoitoa tämä tauti voi nopeasti johtaa kuolemaan.

Kipu oikealla puolella vammojen seurauksena

Murtunut tai rikkoutunut kylkiluu voi myös aiheuttaa vatsakipua tai kipua oikeanpuoleisessa kylkiluun alla. Niiden hengitys, kehon liikkeet, yskä, aivastelu lisääntyvät. Ensimmäisten tuntien jälkeen loukkaantumisen jälkeen kipu leviää iskualueelle, mutta muutaman tunnin kuluttua se on tarkasti paikoitettu loukkaantumispaikalle. Radiografian avulla paljastuu kylkiluiden murtuma, ja sisäelinten ultraääni tekee mahdolliseksi erottaa vahingon maksan tai sappirakon patologiasta.

Peitto on mahdollinen kivun syy oikealla puolella

Herpesviruksen aiheuttama patologia on hyvin samanlainen kuin oireiden akuutti haimatulehdus. Taudin alkaessa voimakas kipu vasemmalla ja harvemmin oikealla puolella vatsan, terävä, terävä, pysyvä. Saatat kohdata pahoinvointia ja jopa oksentelua, joka on ominaista haimatulehdukselle. Tämä oireiden kompleksi voi olla harhaanjohtavaa jopa kokeneille lääkäreille, jotka alkavat hoitaa haiman tulehdusta. Onneksi muutaman päivän kuluttua ilmestyy tyypillinen vesikulaarinen ihottuma nauhan muodossa (koska tautia kutsutaan "vyöruusuksi"). Tästä lähtien diagnoosi tulee ilmeiseksi ja potilaalle määrätään oikea hoito, jos sitä ei ole tehty aikaisemmin.

Kipu oikealla vatsalla

Ohutsuolen silmukat ja paksusuolen nouseva osa sijaitsevat vatsan oikean puoliskon keskimmäisessä kerroksessa.

Vatsan oikealla puolella kipua voi aiheuttaa vain näiden elinten vaurio. Yleensä ne ovat pysyviä, melko vahvoja, eivät liity ravinnon saantiin ja niihin liittyy muita oireita:

 • ulostehäiriö;
 • sekoitus limaa ja / tai verta ulosteessa;
 • vatsaontelon;
 • anoreksia;
 • progressiivinen laihtuminen;
 • pahoinvointi ja oksentelu.

Vatsakipu alempi

Tässä vatsan alueella kipua voi laukaista erilaiset sairaudet. Niiden kliininen kuva on joskus hyvin samankaltainen ja riippuu vaikuttavasta elimestä.

Vatsakipua alentavat sairaudet

Akuutti ruokahaluttomuus on yleisin kirurginen patologia.

Kipu esiintyy yleensä vatsan yläkerrassa tai napan lähellä, muutaman tunnin kuluttua siirtymisestä oikealle hiiren alueelle (kärkikerroksen yläpuolelle). Samaan aikaan mahdolliset muut dyspepsian ilmiöt ovat yksi ripuli, pahoinvointi ja joskus oksentelu, ruokahaluttomuus ja lievä lämpötilan nousu.

Akuutilla umpilisäkkeellä on useita tunnusomaisia ​​oireita, jotka kirurgi määrää vatsan palppauksen aikana.

Apenditisiksen lisäksi Crohnin tauti voi aiheuttaa kivun vatsan oikealla puolella.

Terminaalisessa ileiitissa, joka on Crohnin taudin kehittymisen muunnelma, kiput ovat paikallisia oikeassa hiili-alueella ja muistuttavat voimakkaasti "appenditissiä". Jäljelle jäävät oireet muistuttavat usein myös appenditiksin kuvaa, joten diagnoosivirheet ovat yleisiä, kun operaatiossa havaitaan "terve" lisäys, mutta ohutsuolen loppuosassa havaitaan tulehdus.

Gynekologiset sairaudet, jotka aiheuttavat kivun alareunan oikeassa reunassa naisilla

Suprapubisella alueella tai oikealla ja vasemmalla nivusella voi esiintyä kipua kohdun patologioiden vuoksi:

Näissä sairauksissa kipu on usein pysyvä, ja siihen liittyy erilaisia ​​eritteitä sukupuolielimestä - verisestä punaiseen, joskus kuumeeseen, usein hyvin korkeaan.

Mikä tahansa luetelluista taudeista on hyvin vaarallista, koska jos se jätetään hoitamatta, se aiheuttaa vakavia komplikaatioita:

Tärkeää: jos raskaana olevilla naisilla on kipua vatsan oikealla puolella, naisen tulee ottaa välittömästi yhteyttä gynekologiin.

Oikean puolen kivun hoito

Koska kipu on oire, ei hoideta sairautta, vaan sitä aiheuttanut tauti. Kuinka usein käytämme kipulääkkeitä tai antispasmodicsia missä tahansa tilanteessa! Ja kuinka usein kirurgit tai gynekologit pelkäävät potilaita siitä, että he eivät heti kääntyneet apuun. Mutta mikä tahansa tauti on helpompi hoitaa alussa eikä vakavien komplikaatioiden kehittymisen vaiheessa.

Kuvattujen sairauksien hoidossa käytetään kaikkia lääketieteellisiä menetelmiä:

 1. Ruokavaliohoito:
  • rasvaisen, paistetun, mausteisen hylkimisen torjuminen sappirakon sairauksiin;
  • karkean kuidun, mausteiden ja suolistosairauksien poissulkeminen;
  • täysi nälkä useita päiviä - akuutti haimatulehdus;
 2. Lääkehoito:
  • antibiootit tulehdusta varten missä tahansa alueella;
  • onkologisten sairauksien tapauksessa - säteily, kemoterapia ja sädehoito;
  • vyöruusuilla - viruslääkkeet, jotka ovat ainoa tehokas tässä patologiassa;
  • antispasmodics ja analgeetit - aivan kuten monimutkaisen hoidon elementti;
 3. Kirurginen toimenpide - äärimmäisenä ja joskus ainoana tehokkaana toimenpiteenä patologian torjumiseksi:
  • umpilisäke;
  • munasarjasyövän vääntyminen;
  • sen väkivalta;
  • kohdunulkoinen raskaus;
  • sappikivitauti;
  • jotkut Crohnin taudin muodot;
  • Vater-nännin kasvaimia.

Riippumatta siitä, mikä kipu on oikeassa reunassa - vakio tai paroxysmal, pistely, aching tai sorrettava - se on oire oireeksi missä tahansa elimessä. Hänen huomiotta jättäminen, kipulääkkeiden ja antispasmodicsin itsensä antaminen - tämä on oikea tapa sairaalan sängylle ja jopa pöydälle kirurgille. Joskus henkilö saa lääkäreitä liian myöhään ja sitten kaikki heidän ponnistelunsa ovat turhia. Siksi, jos kipu hyökkäys, vaikka se on kulunut, älä ole laiska - ota yhteyttä ainakin paikalliseen lääkäriin. Olkoon parempi, että hän murhaa, että olet tullut hänen luonaan, eikä kirurgi tai patologi avaa sinua.

Bozbey Gennady, lääketieteellinen kommentaattori

105,092 katselukertaa, 4 katselua tänään

Miksi sattuu oikealla puolella kylkiluiden alla

Oikean puolen kylkiluun alla oleva kipu osoittaa ruoansulatuskanavan elinten toimintahäiriöitä, gynekologisia sairauksia, epämukavuutta voi aiheuttaa sydämen patologiat, tuki- ja liikuntaelimistö. Epämiellyttävät tunteet vaihtelevat luonteeltaan ja keston mukana on tiettyjä merkkejä.

Syyt kivun oikealle puolelle kylkiluiden alle voivat olla monia

Syyt kivun oikealle puolelle kylkiluiden alla

Oikealla ylemmällä vatsan alueella maksan, sappirakon, pohjukaissuolen, munuaisen, osan kalvosta. Kivun syy tässä vyöhykkeessä voi olla naisen taudin osteokondroosi, sydänkohtaus, angina, keuhkojen patologia, haima, vyöruusu.

Miksi sattuu oikea etu

Jos maksassa on toimintahäiriö, sappirakko, vatsa, keuhkojen ja diafragman patologiset prosessit ja sydänsairaudet, epämukavuus on paikan päällä oikeassa eturintamassa.

Tärkeimmät sairaudet:

 • kasvaimet ja maksakirroosi, erilaiset hepatiitin muodot;
 • kolesystiitti, kivet sappirakossa;
 • haiman vajaatoiminta;
 • diafragmainen tyrä;
 • liitteen tulehdus;
 • sydänkohtaus, angina;
 • keuhkojen oikeanpuoleinen tulehdus - kivun oireyhtymä ilmentyy selkeämmin yskän aikana, syvällä hengityksellä;
 • vyöruusu.

Jos kipu näkyy kylkiluun alapuolella oikealla, tämä voi merkitä diafragmaista herniaa.

Syyt epämukavuuteen kylkiluiden alla, takana oikealla

Jos oikean kylkiluun kivun oireyhtymä leviää taaksepäin, tämä on merkki patologioiden esiintymisestä virtsajärjestelmän elimissä.

Miksi oikean kylkiluun takana on kipua:

 • pyelonefriittikipu paroxysmal antaa lannerangan alueen;
 • virtsatulehdus - kivun vakavuus riippuu kiven koosta;
 • akuutti haimatulehdus;
 • lannerangan osteokondroosi, verisuonten hernia - kipu on terävä tai vaimennettu, voimakkaammin ilmenee liikkuessaan, henkilön on vaikea istua.

Oikealla takana oleva tuskakipu näkyy usein selkävaurioiden jälkeen, jotka ovat pahentuneet kävelyn aikana - tällaiset oireet viittaavat hematoomin muodostumiseen vatsakalvon takana.

Oikealla puolella oleva kipu osoittaa urolitiikkaa

Tylsä kipu oikealla puolella olevien kylkiluiden alueella

Jatkuva tai jaksollinen epämukavuus - merkki ruoansulatuskanavan kroonisista sairauksista ja uritusjärjestelmästä.

Vianhahmon syyt:

 1. Krooninen kolecistiitti - sappirakon tulehdus sappikivitautien taustalla. Kivet vahingoittavat kehon kudoksia liikkuessaan, haavaumat näkyvät, jotka muuttuvat vähitellen arpeiksi - ruuhkautuu, sappiliike pahenee. Taudin mukana tulee vaimennettu kipu, vatsan raskaus, epämiellyttävät tunteet näyttävät vahvemmilta rasvaisen ruoan syömisen jälkeen.
 2. Kroonista haimatulehdusta - patologiaa ilmaisee tylsä ​​kipu kummassakin reunassa olevien kylkiluiden alla, mikä on voimakkaampi syömisen jälkeen, dyspepsia.
 3. Krooninen pyelonefriitti - kivun oireyhtymä lisääntyy voimakkaan rasituksen aikana, usein lämpötilan nousu, ripuli, hypertensio kehittyy.
 4. Krooninen hepatiitti - kipu kipu, johon liittyy ilmavaivat, rasvaisen ruoan sietämättömyys ja alkoholi.
 5. Duodeniitti - kipu näyttää tylsältä luonteeltaan, oksentamalla sappirajoilla, närästyksessä, järkyttyneessä ulosteessa.

Tylsä kipu haimatulehduksen kylkiluun merkin alla

Kipu oikealla hypokondriumalueella yöllä, varhain aamulla tai heti syömisen jälkeen on merkki pohjukaissuolihaavasta. Taudin mukana on oksentelu, turvotus.

Aching oikeassa

Vatsan luonteen pysyvä kipu oikean hypokondriumin alueella on yksi maksan patologioiden tärkeimmistä oireista.

Miksi vetää oikealle puolelle:

 1. Viruksen hepatiitti - tauti voi jatkua pitkään ilman erityisiä oireita, ajoittainen pistely, kivun vetäminen oikean alareunan alle, vakava väsymys osoittaa patologian kehittymistä, iho muuttuu kellertäväksi, virtsasta tulee sameaa.
 2. Maksakirroosi - tuskan luonteen kipu ilmenee patologian myöhäisessä kehitysvaiheessa, mikä osoittaa suuren määrän soluja.
 3. Pahanlaatuiset maksakasvaimet ovat ajoittaista kipua, puristusta, kun henkilö menettää painonsa voimakkaasti, valittaa vakavasta väsymyksestä, matala-asteen kuumeesta.

Akuutti tai tylsä ​​kipu ilman muita tulehdusmerkkejä, ruoansulatuskanavan ongelmat ovat usein psykosomaattista alkuperää, esiintyvät vegetatiivisessa-verisuonissa.

Oikea kipu oikealla puhuu maksakirroosista

Terävät kivut oikealla puolella

Voimakkaan, polttavan hahmon kivun oireyhtymä on merkki voimakkaasta tulehdusprosessista, kroonisten ruoansulatuskanavan patologioiden pahenemisesta.

Mikä on voimakasta kipua:

 1. Kolecystiitti - hyökkäys alkaa yllättäen, useammin yöllä, johon liittyy polttava, sykkivä kipu, vatsa vähenee. Akuutissa muodossa kipu antaa kädelle, on huolissaan usein esiintyvistä oksenteluista.
 2. Pohjukaissuolihaava duodeniitti - kipu on ompelu, dagger-kaltainen, unen aikana pahentunut, epämukavuus, polttava tunne syömisen jälkeen. Taudilla on ilmavaivat, oksentelu, heikkous.
 3. Munuiskolikot - tapahtuu, kun kivet liikkuvat, kipu on terävä, vahva ja kun kehon sijainti muuttuu, ehto ei parane.
 4. Haimatulehdus - sivutavoissa, sykkivä kipu, vyöryminen, vatsahtelu, kouristukset.
 5. Vyöhyke on virussairaus, alkuvaiheeseen liittyy terävä, jatkuva kipu oikealta tai vasemmalta puolelta, muutaman päivän kuluttua on kuplia, ne sijaitsevat hermopäätteiden läpikulkupisteissä.

Ennen vyöruusun ulkonäköä ilmestyy terävä kipu oikealla puolella

Kipu oikean kylkiluun gynekologisen ongelman alla

Naisilla kohdunulkoinen raskaus, lantion elinten ongelmat voivat aiheuttaa epämukavuutta oikealla puolella.

Tärkeimmät syyt:

 1. Epätavallinen raskaus - kuukautisia ei ole, mutta verenvuotoa esiintyy kivun taustalla, puoli koliittia, epämukavuuden tuntuva nousu osoittaa, että munanjohtimen eheys venyy tai rikkoo.
 2. Adnexitis - tulehduksilla, vatsa sattuu alla, epämukavuus tapahtuu oikean hypokondriumin alueella. Emättimen purkautuminen näyttää tylsältä, pahoinvoinnilta ja virtsaamiselta.
 3. Ovaaristen kystojen vääntyminen on vakava patologia, johon liittyy vatsan ja oikean puolen kipua, verenvuotoa, kuumetta, myrkytyksen merkkejä.
Kaikki nämä patologiat vaativat välitöntä lääketieteellistä apua.

Adnexitis - naarasliitosten tulehdus

Kipu oikealla puolella miehillä

Epämukavuus oikeassa hypokondriumissa miehillä tapahtuu, kun alkoholia käytetään väärin, ja urologiset patologiat ovat usein epämiellyttäviä tunteita.

Tärkeimmät sairaudet:

 1. Cavernitis - tulehdusprosessi on lokalisoitu peniksen syvään kehoon, ja erektiohäiriöt kehittyvät voimakkaasti. Akuuttia vaihetta seuraa korkea kuume, vatsakalvon imusolmukkeiden turvotus, pistelykipu oikealla puolella. Kroonisessa muodossa epämukavuus on lievä, joka ilmenee virtsarakon tyhjennyksen aikana sukupuolen aikana.
 2. Prostatiitti - tulehdus, eturauhanen turvotus, kliininen kuva riippuu taudin muodosta. Vatsakipun kipu voidaan antaa alaselälle, kylkiluun alle, nivusiin, erektioon huononeen, virtsaamiseen.
 3. Eturauhasen adenoma on hyvänlaatuisen luonteen hyperplasia, johon liittyy tunteen tunne, alavaivaan painava kipu, joka antaa selälle, nivusille, puolelle, tuntuvaan kimpun peniksen pohjalle.

Vaikea kipu voi johtua kivien esiintymisestä eturauhasessa.

Miesten oikeanpuoleinen kipu voi merkitä eturauhasen adenoomaa

Epämukavuus oikealla hypokondriumilla terveillä ihmisillä

Oikean kylkiluun välinen epämukavuus ei aina osoita vakavien sairauksien esiintymistä, se voi myös ajoittain särkyä tällä alueella terveillä ihmisillä.

Oikean kivun alapuolella olevien kipujen syyt:

 • fyysinen rasitus - oikealla puolella se sattuu ja vetää, epämukavuutta esiintyy ihmisillä, jotka johtavat istumatonta elämäntapaa;
 • raskauden aikana II-trimesterissä esiintyy epämukavuutta sikiön intensiivisen kasvun taustalla, mikä aiheuttaa painetta sisäelimille;
 • PMS - epämukavuutta esiintyy, kun estrogeenin korkea määrä, joka aiheuttaa sappirakenteen kouristuksia.
Tällaisissa tapauksissa kivun oireyhtymä on lyhytikäinen, terveydentilan heikkenemistä ei havaita.

Mikä lääkäri ottaa yhteyttä?

Jos kylkiluun alueen kipu on pitkäikäinen, sinun täytyy käydä terapeutissa. Alustavan diagnoosin jälkeen hän voi kirjoittaa asian gynekologille, urologille, gastroenterologille, neurologille, kardiologille, kirurgille, onkologille.

Diagnoosi kivusta oikeassa hypokondriumissa

Lääkäri asettaa alustavan diagnoosin potilaan tutkimisen jälkeen, anamnesian keräämisessä, sairaushistorian tutkimisessa, ja fyysisen tarkastuksen aikana asiantuntija mittaa paineen, lämpötilan, pulssin. Tämän jälkeen nimetä kattava tutkimus diagnoosin vahvistamiseksi.

Diagnostiset menetelmät:

 • kliininen, biokemiallinen verikoe;
 • virtsa;
 • coprogram;
 • testi kasvaimen markkereille, biopsia;
 • emättimen tai virtsaputken leviämisen bakteriologinen analyysi;
 • Lantion ja vatsan elinten ultraääni:
 • EKG;
 • Röntgenkuvaus kontrastiaineen kanssa tai ilman;
 • tähystys;
 • CT-skannaus, MRI.

Selvittääksesi kivun syyt, sinun täytyy tehdä kardio

hoito

Tutkimuksen tulosten perusteella lääkäri valitsee sopivat lääkkeet, laatii hoito-ohjelman. Jos epämukavuus johtuu ruoansulatuskanavan ongelmista, lisää sitten ruokavaliohoitoa.

Lääkehoito

Kivun poistamiseksi oikealla puolella käytetään erilaisia ​​lääkeryhmiä, joiden tarkoituksena on poistaa tulehdusprosessi, palauttaa vahingoittuneiden elinten toiminnot.

Mitä lääkkeitä käytetään hoidossa:

 • antispasmodics - No-schpa, Baralgin;
 • laaja-spektriset antibiootit - levofloksasiini, amoksisilliini;
 • tulehduskipulääkkeet - metronidatsoli;
 • hepatoprotektorit - Essentiale, Kars;
 • entsyymit - Mezim, Creon;
 • lääkkeet, joilla parannetaan sapen virtausta - Allohol;
 • rauhoittavat aineet - Rentoudu, Deprim;
 • sydänlääkkeet - Nitroglyseriini, Verapamil, Concor.

Allohol normalisoi sappivirtaa

ruokavalio

Asianmukainen ravitsemus voi vähentää kivun voimakkuutta, pidentää remissiota ruoansulatuskanavan sairauksiin. Ruokavalion valinta riippuu tietystä sairaudesta, mutta on yleisiä suosituksia.

On välttämätöntä poistaa ruokavaliosta kaikki roskaruoka - paistettu, mausteinen, rasvainen, savustettu ruokalaji, pikaruokaa, luopua alkoholista ja hiilihappopitoisista juomista, rajoittaa suolan, kahvin, makeisten saantia.

Sallitut tuotteet:

 • lihavalmisteet, kalat;
 • keitetyt munat;
 • vilja;
 • pastat durumvehnästä;
 • leseet;
 • kausiluonteiset hedelmät ja vihannekset;
 • fermentoidut maitotuotteet, joissa on keskirasva;
 • galetny evästeet, keksejä;
 • kasviperäiset teet, ruusunmarjan keittäminen.

Leseet ovat erittäin hyödyllisiä keholle.

Kaikki sallitut elintarvikkeet voidaan kuluttaa keitettyä, paistettua, haudutettua, höyrytettyä. Syömisen tulisi olla säännöllisesti, 4-6 kertaa päivässä, mieluiten säännöllisin väliajoin, annosten tulisi olla pieniä, on täysin mahdotonta syödä. Muista seurata juomatilaa - juo päivittäin vähintään 2 litraa puhdasta vettä ilman kaasua.

Kipeä oikea puoli voi johtua ylikuumenemisesta fyysisen rasituksen aikana. Mutta jos epämiellyttäviä tunteita esiintyy usein, johon liittyy kuume, dyspeptiset häiriöt, yleinen hyvinvoinnin heikkeneminen, on tehtävä perusteellinen tutkimus - oikea-aikainen diagnoosi ja asianmukainen hoito auttavat välttämään vakavia komplikaatioita.

Arvostele tämä artikkeli
(1 merkkiä, keskimäärin 5,00 viidestä)