Vaihdevuodet ja vaihdevuosien sairaudet naisilla

Climax (vaihdevuodet) - ikääntymiseen liittyvä hypotalamuskeskusten (ja mahdollisesti muiden keskushermosto-osien) rakenneuudistus, joka johtaa gonadotrooppisten hormonien syklisen ja kvantitatiivisen tuotannon keskeytymiseen, follikkelien kypsymisen häiriöihin, munasarjojen hormonaaliseen ja kvantitatiiviseen tuotantoon, ovulaation lopettamiseen ja naisen lisääntymiskyvyn lopettamiseen.

Menopaussin fysiologia naisilla

Ajatus vallitsi pitkään, että pääasiallinen tekijä vaihdevuosien aikana oli munasarjojen ovulaation ja hormonaalisen aktiivisuuden lopettaminen. Gonadotropiinien lisääntymistä, joka esiintyi kuukautiskierron lopettamisen jälkeen, pidettiin sekundaarisena prosessina, joka liittyi aivolisäkkeen elementtien hormonaalisen aktiivisuuden estoon, joka tuottaa gonadotropiineja. Se luotiin ajatukseen useiden vaihdevuosien vaiheiden - hyperfollikulaarisen, agormonaalisen ja hypergonadotrooppisen - läsnäolosta. Kuitenkin on kertynyt useita tietoja, jotka pakotti harkitsemaan vaihdevuosien syntymistä. Muutokset useissa aineenvaihdunta- ja muissa indikaattoreissa, jotka kehittyvät naisilla ikääntymisprosessissa (keskimääräisen painon nousu, keskimääräisen verenpaineen nousu, patologisten häiriöiden esiintyminen - vaihdevuosien neuroosi), kun taas kuukautiskierto on edelleen olemassa ennen häiriöiden ikää, antoi perusteen ajatukselle ensisijaisesta arvosta kuukautisten menopausaalisen lopettamisen ja ovulaation ikään liittyvien muutosten syntyminen hypotalamuksen keskuksissa, säätelemällä luteinosiksen syklistä tuotantoa ruyuschego (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) hormonit.

Useat tutkijat ovat osoittaneet hypotalamuskeskusten roolin ovulaation säätelyssä eläimissä. FSH: n ja LH: n tuotannon erillinen hypotalamuksen säätely määritettiin. Dey, Hillarpin ja muiden kokeissa osoitettiin, että hypotalamuksen vahingoittuminen supraatsiaattisen alueen yli johtaa pysyvään estrukseen, ovulaation lopettamiseen ja corpus luteumin puuttumiseen kohtuun, endometriaalisen hyperplasian lisääntymiseen. Eminentia medianan vaurioituminen aiheutti munasarjojen ja muiden sukupuolielinten atrofisten muutosten kehittymisen. Myöhemmissä kokeissa havaittiin, että keskukset sijaitsevat supersupiratsmaattisella alueella, joka tarjoaa LH: n syklisen vapautumisen, ja keskukset eminentia mediana -laitteessa, jossa supra-matemaattisten keskusten solujen aksonit ulottuvat, aikaansaavat PH: n jatkuvan vapautumisen, joka tarvitaan follikkelien ja estrogeenituotannon kehittämiseen.

On myös osoitettu, että estrogeenit vaikuttavat gonadotropiinien tuotantoon hypotalamuksen keskusten kautta. Lisäksi todettiin, että munasarjoissa ei tapahdu eläinten primaarisia vanhenemisprosesseja, jotka johtavat estriosyklin häiriintymiseen. Munasarjojen transplantaatio vanhoista rotista, joilla on syketauti, nuorille rotille, joilla on munasarjat poistettu, antoi jälkimmäiselle normaalin astraalisyklin. Kokeissa havaittiin, että nuorten rottien munasarjansiirto vanhoille rotille, joilla oli erilainen ikään liittyvä syklin rikkominen, ei poistanut näitä häiriöitä. Nämä tulokset viittaavat siihen, että ikään liittyvää syklien rikkomista vanhemmissa rotissa ei voitu vähentää munasarjojen ensisijaiseksi ikääntymiseksi.

Harris ja Jacobson osoittivat hypotalamuksen suuren roolin normaalin seksuaalisen syklin muodostumiseen ja kulkuun. Seksuaalisesti kypsien naaraspuolisten naaraspuolisten naaraspuolisten naaraspuolisten naaraspuolisten aivolisäkkeen tai aivolisäkkeen poistaminen alueesta, jossa on aivolisäke, kypsät naiset. Nämä koetulokset tukevat myös ajatusta siitä, että hypotalamuskeskusten ikääntymiseen liittyvät häiriöt määräävät gonadotropiinien tuotantoa follikkelien kypsymisen häiriön ja ovulaation lopettamisen yhteydessä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että "menopausaalisessa" iässä olevat naiset, joilla on säilynyt syklinen verenvuoto iästä riippumatta, säilyttivät gonadotropiinien, estrogeenien ja pregnandiolin syklisen vapautumisen kvantitatiivisesti ja toipumisajankohtana samanlaisena kuin vastaava vapautuminen ihmisistä, joilla oli lisääntymisikä. Tämä osoitti, että niin kauan kuin syklinen verenvuoto säilyi, suurimmalla osalla naisista oli ovulaatioprosessi eikä munasarjan ikääntymisen funktionaalisia indikaattoreita. Nämä sykliset verenvuodot ovat kuukautisia. Vain pienellä osalla naisista on anovulatorisia syklejä, joissa on muuttunut syklisyys ja hormonien vapautuminen ja niiden metaboliitit. Gonadotropiinien, estrogeenien ja pregnaananolin erittyminen virtsaan muuttuu dramaattisesti, kun naisilla esiintyy vaihdevuosien ikään liittyvää syklihäiriötä. Viivästyneiden kuukautisten ensimmäisistä päivistä ilmenee jatkuvasti lisääntynyt gonadotropiinien vapautuminen, ja estrogeenien ja pregnandiolin vapautuminen asetetaan alhaiselle tasolle, eikä niiden vapautumisessa ole syklisiä nousuja. Kun kuukautiset aloitetaan uudelleen, kaikkien näiden hormonien ja niiden metaboliittien syklinen ja kvantitatiivinen vapautuminen lisääntymisikästä palautetaan välittömästi. Gonadotropiinien nousun varhainen esiintyminen aikana, jolloin jopa normaalien kuukautiskiertojen aikana estrogeenin vapautuminen on alhainen, osoitti, että gonadotropiinien vapautumisen nousua ei voida pitää estrogeenituotannon ensisijaisen vähenemisen seurauksena, ja tämä vahvisti ajatuksen primäärisestä ikään liittyvästä muutoksesta syklisen ja kvantitatiivisen hypotalamuksen säätelyssä. gonadotropiinin tuotanto. Kun vaihdevuodet alkavat, ikääntymiseen liittyvä kuukautisten lopettaminen lopetetaan, gonadotropiinien erittyminen pysyvästi korkealle virtsaan ja estrogeenien vähäinen erittyminen tapahtui. Ottaen huomioon gonadotropiinien lisääntymisen vaihdevuosien muodostumisen aikana ja postmenopausaalisessa vaiheessa ensisijaisena prosessina ja suurelta osin ei liity hypoestrogenemiaan, on välttämätöntä ottaa huomioon, että hypoestrogenemian kehittyminen voi estää aivolisäkkeen gonadotrooppista toimintaa ja aiheuttaa lisäkasvua gonadotropiineissa.

Monet tekijät ovat vahvistaneet gonadotropiinien suuren vapautumisen postmenopausaalisilla naisilla. Joidenkin tietojen mukaan gonadotropiinien maksimivapautuminen laskee 5 vuoden kuluttua kuukautisten lopettamisesta, toisaalta 15-20 vuotta vaihdevuosien jälkeen, minkä jälkeen se on vähäinen. Useiden tutkijoiden mukaan kuitenkin ylläpidetään korkeaa gonadotropiinierityksen tasoa myös senilissä.

Estrogeenin erittyminen vaihdevuosien jälkeen jatkuu alhaisella tasolla, vaikka kahden ensimmäisen vuoden aikana voi esiintyä lyhyt nousu. On pidettävä mielessä, että postmenopausaalisilla naisilla pääasiallinen estrogeenituotanto fysiologisissa olosuhteissa saadaan lisämunuaisen kuoresta.

Jatkuvat vaihtelut gonadotropiinien ja estrogeenien vapautumisessa niiden lyhytaikaisilla ylä- ja alamäkeillä voisivat johtaa moniin tekijöihin virheelliseen käsitykseen vaihdevuosien peräkkäisistä vaiheista (hyperfollikulaarinen, agormonaalinen, hypergonadotrooppinen). Tämän näkemyksen harhaanjohtavuus voidaan osoittaa pitkäaikaisessa seurannassa estrogeenin ja gonadotropiinien vapautumisesta kuukautisten häiriöiden esiintymisen ensimmäisinä päivinä. Toinen mahdollinen selitys on se, että tutkimusryhmään sisältyivät henkilöt, joilla oli patologisesti indusoitu vaihdevuosien tauti ja endometriumin proliferatiiviset muutokset, jotka johtuvat hormonaalista häiriötä, jolla on taipumus kohdun verenvuotoon.

Ajatus lisääntyneestä 17 ketosta-roidin vapautumisesta postmenopausaalisessa vaiheessa perustui pieneen määrään havaintoja, sitä ei käsitelty tilastollisesti, eikä sitä ole vahvistettu muissa tutkimuksissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Muiden endokriinisten rauhasien funktiona fysiologisessa vaihdevuodessa ei ole vakuuttavia todisteita.

Ei ole luotettavia tietoja siitä, että aineenvaihdunnan muutokset, verenpaineen muutokset ja muut parametrit sekä lisääntynyt taipumus kehittää patologisia tiloja, kuten diabetes, verenpaine ja muut, ovat ominaista naisille, joilla on fysiologisesti esiintyvä vaihdevuodet. Virheellinen ajatus useiden indikaattorien muutoksesta vaihdevuosien aikana kehittyy usein ilman riittävää eroa ihmisten välillä, joilla on fysiologinen ja patologinen vaihdevuodet.

Tietoja vaihdevuosien alkamisesta voidaan arvioida kuukautiskierron (hypomenorrhea, oligomenorrhea, menorragia, metrologia, anovulatoriset syklit) rikkomusten perusteella. Vaihdevuodet - ikääntymiseen liittyvä kuukautisten lopettaminen - on kliinisesti käytettävissä oleva indikaattori ovulaation lopettamisesta.

Menopaussin jälkeistä aikaa kutsutaan postmenopausaaliksi. Premenopausaalinen aika - ovulaation lopettamisen ja edeltävän vaihdevuodetuksen muodostumisaika - on sama kuin vaihdevuosien käsite. Ovulaation lopettaminen iän aikana ja vaihdevuosien alkaminen vastaavat vaihdevuosien loppua.

Ovulaation lopettaminen ja siihen liittyvä naisten lisääntymiskyvyn lopettaminen on vaihdevuosien pääasiallinen biologinen sisältö.

Syklin rikkomisen kesto on erilainen ja voi kestää useita vuosia. Joillakin naisilla vaihdevuodet esiintyvät äkillisesti ilman, että sykliä on rikottu. Tietojen mukaan naisilla, joilla on äkillinen vaihdevuosien puhkeaminen, on todennäköisemmin vakavampi menopausaalinen neuroosi kuin syklin asteittaisella lopettamisella. Tämä johtuu luultavasti hypotalamuskeskusten patologisesta tilasta, ja tässä merkitystä on myös munasarjojen hormonaalisen aktiivisuuden jyrkempi lasku toissijaisena vaikutuksena hypoestrogenemian nopeasta alkamisesta hypotalamukseen.

vaihdevuodet

Climax - fysiologinen jakso naisen elämässä, jolle on tunnusomaista lisääntymistoiminnon sukupuutto kehon hormonaalisten muutosten vuoksi. Se alkaa 40 vuoden kuluttua ja kestää noin 10 vuotta. Se ilmentää kuukautisten asteittaista lopettamista. Tähän voi liittyä kasvillisen ja verisuoniston sekä endokriinihäiriöiden kompleksi: äkilliset huuhtelut kehon ja kasvojen yläosaan ("lämpö"), hikoilu, kyyneleisyys, ärtyneisyys, verenpaineen vaihtelut, ihon ja limakalvojen kuivuuden lisääntyminen, unihäiriö. Voi aiheuttaa toimintahäiriöitä kohdun verenvuotoa, vakavia neuropsykiatrisia häiriöitä.

vaihdevuodet

Climax on luonnollinen vaihe naisen elämässä ja sille on ominaista käänteiset muutokset lisääntymisjärjestelmässä - synnytys- ja kuukautiskierron lopettaminen. Sana "huipentuma" tulee kreikkalaisesta "klimax" - tikapuusta, joka ilmaisee symbolisia vaiheita, jotka johtavat tiettyjen naisfunktioiden kukoistamiseen niiden asteittaiseen sukupuuttoon.

Naisen elämä koostuu useista ikäjaksoista, joilla on omat anatomiset ja fysiologiset ominaisuudet:

 • vastasyntyneen aika - enintään 10 päivää;
 • lapsuus - enintään 8 vuotta;
 • murrosikä - 8–17-18 vuotta;
 • murrosikä (lisääntymis- tai lastenhoito) - 18–45 vuotta;
 • vaihdevuosien (vaihdevuosien) aikana, mukaan lukien:
 1. premenopause - 45 vuotta ennen vaihdevuodet;
 2. vaihdevuodet - kuukautisten lopettaminen (49-50 vuotta);
 3. postmenopaus - vaihdevuodesta alkaen - 65-69 vuotta;
 • vanhuusjakso - 70 vuotta.

Kun naisen keskimääräinen elinajanodote on 75 vuotta, kolmasosa hänen elämästään kuuluu vaihdevuosiin.

Joillakin naisilla vaihdevuodet ovat fysiologisia ja eivät aiheuta patologisia häiriöitä, toisissa vaihdevuosien patologinen kulku johtaa vaihdevuosien (vaihdevuosien) oireyhtymän kehittymiseen. Menopausaalinen oireyhtymä vaihdevuosien aikana naisilla esiintyy 26 - 48%: lla, ja sille on ominaista monimutkainen endokriinisen, hermoston ja verenkiertoelimistön häiriöt, jotka usein häiritsevät naisen normaalia toimintaa. Vaihdevuosien patologisen kulun kysymyksillä on tärkeä sosiaalinen ja lääketieteellinen merkitys naisen keskimääräisen elinajanodotuksen ja sosiaalisesti aktiivisen käyttäytymisen vuoksi.

Menopausaalisen oireyhtymän syyt

Vaihdevuosien aikana tapahtuu muutoksia koko kehossa: immuunipuolustus vähenee, autoimmuuni- ja tartuntatautien esiintyvyys lisääntyy ja ikääntymisprosessi etenee. Mutta huippuluokan aktiivisimmat muutokset ovat naisten seksuaalinen laite. Kun munasarjojen vaihdevuodet pysäyttävät follikkelien kehittymisen, lopettavat kypsymisen ja munasolun ovulaation, on sisäisen sekvenssin aktiivisuuden väheneminen. Munasarjojen follikkelit korvataan sidekudoksella, mikä johtaa munasarjojen kovettumiseen ja kutistumiseen.

Menopaussin hormonaalista mallia kuvaavat gonadotrooppisten hormonien (follikkelia stimuloiva ja luteinisoiva) lisääntyminen ja estrogeenitason lasku. Vaihdevuosien jälkeisen vuoden aikana follikkelia stimuloivan hormonin määrä nousee 13-14 kertaa, luteinisoiva - 3 kertaa, minkä jälkeen jonkin verran laskee.

Vaihdevuosien aikana estrogeenihormoneiden synteesin muutokset muodostuvat estradiolin tuotannon lopettamisesta ja estronin hallitsemisesta. Estrogeeneillä on biologinen vaikutus kohtuun, rintarauhasiin, virtsaputkeen, virtsarakkoon, emättimeen, lantionpohjan lihaksiin, aivosoluihin, valtimoihin ja sydämiin, luuihin, ihoon, sidekalvon limakalvoihin, kurkunpään, suun jne. Ja niiden puutteeseen. vaihdevuodet voivat aiheuttaa erilaisia ​​häiriöitä näissä kudoksissa ja elimissä.

Menopausaalinen oireyhtymä vaihdevuosien aikana on estrogeenipuutoksen ilmentymä, ja sille on tunnusomaista vegetatiivinen-neuroottinen, urogenitaalihäiriö, ihon degeneratiiviset muutokset, korkea ateroskleroosiriski ja verisuonten iskemia, osteoporoosi, psykologiset häiriöt. Kun naisen keskimääräinen elinajanodote kasvaa, on vaihdevuosien pidentyminen ja siten estrogeenipuutoksen ajan lisääntyminen, mikä lisää vaihdevuosien oireyhtymän kehittymisen todennäköisyyttä.

Menopausaalisten häiriöiden luokittelu

Sen ilmenemismuotojen mukaan menopausaalinen oireyhtymä on jaettu varhaisvaiheen, keskipitkän aikavälin ja myöhäisempiin kuukautisten ilmenemismuotoihin. Menopausaalisten häiriöiden varhaisia ​​ilmenemismuotoja vaihdevuosien aikana ovat:

 • vasomotoriset oireet - kuumien aaltojen tunne, päänsärky, lisääntynyt hikoilu, vilunväristykset, verenpaineen vaihtelut, sydämentykytys;
 • psyko-emotionaaliset oireet - heikkous, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, uneliaisuus, huomaamattomuus, unohtavuus, masennus, libidon väheneminen.

Varhaiset ilmenemismuodot vaihdevuosien aikana ottavat esiastetta ja 1-2 vuotta vaihdevuodet. Naisilla, joilla on vaihdevuodet ja psykoemionaaliset oireet, hoidetaan usein yleislääkäri verenpainetaudin, sepelvaltimotaudin tai neuropsykologin kanssa, jolla on diagnoosia neuroosista tai masennuksesta.

Menopausaalisten häiriöiden keskimääräiset ilmenemismuodot vaihdevuosien aikana ovat:

 • urogenitaaliset oireet - emättimen kuivuus, kivulias yhdyntä, polttaminen, kutina, dysuria (lisääntynyt virtsaaminen ja virtsankarkailu);
 • ihon ja sen oireiden oireet - ryppyjä, hauraita kynnet, kuiva iho ja hiukset, hiustenlähtö.

Keskipitkän aikavälin ilmentymiä vaihdevuosien aikana esiintyy 2–5 vuotta vaihdevuosien jälkeen, ja niille on tunnusomaista atrofiset muutokset ihossa ja virtsarakkossa. Yleensä urogenitaalisten oireiden ja ihon oireiden hoito vaihdevuosien aikana ei anna toivottua vaikutusta.

Menopausaalisten häiriöiden myöhäisaikaiset ilmenemismuodot vaihdevuosien aikana ovat:

 • metaboliset (metaboliset) häiriöt - osteoporoosi, ateroskleroosi, Alzheimerin tauti, sydän- ja verisuonitaudit.

Myöhäisaikaiset ilmentymät vaihdevuosien aikana kehittyvät 5–10 vuoden kuluttua vaihdevuosien alkamisesta. Sukupuolihormonien riittämättömät tasot vaihdevuosien aikana johtavat luun rakenteen heikentymiseen (osteoporoosi) ja lipidien metaboliaan (ateroskleroosiin).

Menopausaalisen oireyhtymän oireet

Menopausaalisen oireyhtymän kehittymiseen ja vakavuuteen vaikuttavat hormonaaliset, ympäristölliset, perinnölliset tekijät, naisen yleinen tila vaihdevuosien aikana.

Kasvivaskulaarisia (vasomotorisia) oireita vaihdevuosien patologisessa kulussa esiintyy 80%: lla naisista. Niille on ominaista äkillinen ”vuorovesi”, jossa päänahan, kasvojen, kaulan, rintakehän kapillaarien voimakas laajentuminen, paikallisen ihon lämpötilan nousu 2-5 ° С ja kehon lämpötila 0,5-1 ° С. "Vuorovesi" liittyy lämmön, punoituksen, hikoilun, sydämentykytyksen tunteeseen. "Vuorojen" tila kestää 3-5 minuuttia taajuudella 1 - 20 tai enemmän päivässä, kasvaa yöllä ja aiheuttaa unihäiriöitä. Lieviä vasomotorisia häiriöitä vaihdevuosissa on ominaista "kuumien aaltojen" lukumäärä 1 - 10 päivässä, keskitaso - 10-20, vakava - 20 tai enemmän yhdistettynä muihin ilmenemismuotoihin (huimaus, masennus, fobiat), mikä johtaa työkyvyn heikkenemiseen.

13%: lla naisista, joilla on patologinen vaihdevuodet, esiintyy asthenoneurotic-häiriöitä, jotka ilmenevät ärtyneisyydestä, kyyneleestä, ahdistuneisuudesta, pelosta, haju- ja kuuloherkkyydestä ja masennuksesta. Emotionaaliset oireet vaihdevuosien aikana kehittyvät ennen vaihdevuodet tai heti sen jälkeen, vasomotoriset oireet kestävät noin 5 vuotta vaihdevuosien jälkeen.

Melko usein menopausin patologinen kulku on ominaista urogenitaalisille ja seksuaalihäiriöille sekä osteoporoosille patologisten murtumien kehittymisen myötä.

Menopausaalisessa oireyhtymässä, jossa on vaihdevuodet, voi kehittyä epätyypillisiä muotoja:

 • sympaattisen lisämunuaisen kriisit, joille on ominaista terävä päänsärky, korkea verenpaine, virtsanpidätys, jota seuraa polyuria;
 • sydänlihaksen dystrofia, jolle on tunnusomaista pysyvä sydämen kipu ilman EKG-muutoksia, tavanomaisen hoidon tehottomuus;
 • urtikaria, vasomotorinen nuha, allergiat lääkkeille ja elintarvikkeille, mikä viittaa kehon immunologisten reaktioiden muutoksiin jne.

Vaihdevuodet kulkevat naisen elämässä tärkeiden tapahtumien aikana: lasten kasvaminen ja avioliitto, saavutukset työssä, eläkkeelle siirtyminen ja vaihdevuosien häiriöt ovat kerrostuneita lisääntyneisiin emotionaalisiin kuormiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Lähes 50% naisista, joilla on patologinen vaihdevuosien tauti, on vakava häiriö, 35% häiriöstä on kohtalainen ja vain 15% vaihdevuosien oireyhtymästä on lievä. Lievä vaihdevuosien häiriöiden muoto esiintyy tavallisesti terveiden naisten keskuudessa, kun taas kroonisia sairauksia sairastavat naiset ovat alttiita epätyypillisille menopausaalisen oireyhtymän muodoille, jotka ovat alttiita kurssin kriittiselle luonteelle, joka häiritsee potilaiden yleistä terveyttä.

Menopausaalisen oireyhtymän kehittymistä vaihdevuosien aikana edistävät geneettiset tekijät, endokrinopatia, krooniset sairaudet, tupakointi, kuukautiskierron häiriöt murrosiässä, varhainen vaihdevuodet, fyysinen inaktiivisuus, raskauden ja synnytyksen puute anamneesissa.

Menopausaalisen oireyhtymän diagnoosi

Vaihdevuosien patologisen taudin diagnoosi perustuu valituksiin, joita esiintyy lähestymis- tai vaihdevuosien alkuvaiheessa. Sairastuneiden sairauksien paheneminen vaikeuttaa joskus vaihdevuosien vaihdevuosien oireyhtymän diagnosointia, mikä tekee sen vakavammaksi ja aiheuttaa epätyypillisten muotojen kehittymistä. Samanaikaisesti esiintyvien sairauksien läsnä ollessa naiselle suositellaan gynekologin konsultoinnin lisäksi muita asiantuntijoita: kardiologia, neurologi ja endokrinologi.

Jotta voitaisiin diagnosoida oikein monimutkainen vaihdevuosien kulku, tutkitaan follikkelia stimuloivan ja luteinisoivan hormonin ja estrogeenin veritasoa. Kun selvitetään munasarjojen toimintatilaa vaihdevuosien aikana, suoritetaan histologinen analyysi kohdun kohdun limakalvon raapimisesta ja emättimen tahrojen sytologisista tutkimuksista dynamiikassa, kuvaamalla peruslämpötila. Anovulatoivien munasarjasyklien havaitseminen mahdollistaa funktionaalisten häiriöiden yhdistämisen menopausaalisen oireyhtymän kanssa.

Vaihdevuosien häiriöiden hoito

Nykyaikaisen gynekologian lähestymistavat menopausin patologian hoidon ongelmaan perustuvat sen ilmenemismuotojen ja oireiden vähenemiseen. "Kuumien aaltojen" vakavuuden ja tiheyden vähentäminen vaihdevuosien patologisessa vaiheessa saavutetaan määräämällä masennuslääkkeitä (venlafaksiini, fluoksetiini, paroksetiini, tsitlprami, sertraliini jne.).

Osteoporoosin kehittymisen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi vaihdevuosien aikana ei-hormonaalisia valmisteita - biofosfonaatteja (alendronisia ja risedronihappoja) käytetään vähentämään luun häviämistä ja murtumariskiä. Biofosfonaatit korvaavat tehokkaasti estrogeenihoidon osteoporoosin hoidossa naisilla vaihdevuosien aikana.

Urogenitaalisten oireiden ilmenemisen vähentämiseksi vaihdevuosien patologisessa vaiheessa suositellaan estrogeenin paikallista (emättimen) antamista kerman tai tablettien muodossa. Estrogeenin vähäisten annosten vapautuminen emättimen kudokseen vähentää kuivuuden tunteita, epämukavuutta sukupuoliyhdistyksen aikana ja virtsaamishäiriöitä.

Menopausaalisen oireyhtymän tehokkain hoito vaihdevuosien aikana on lääkärin määräämä hormonihoito. Estrogeenilääkkeiden vastaanotto eliminoi erityisesti "vuorovesi" ja epämukavuutta emättimessä. Hormonihoitoa varten vaihdevuosien patologian hoidossa käytetään luonnollisia estrogeenejä (estradiolvaleraattia, 17-beeta-estradiolia jne.) Pieninä annoksina ajoittaisissa kursseissa. Endometriumin hyperplastisten prosessien ehkäisemiseksi vaihdevuosien aikana on ilmoitettu estrogeenin ja gestageenien tai (harvemmin) androgeenien yhdistelmä. Hormonihoidon ja hormonien ennaltaehkäisyn kurssit suoritetaan 5-7 vuotta sydäninfarktin, osteoporoosin ja aivohalvauksen estämiseksi.

Hormonihoito vaihdevuosien patologian hoitona on vasta-aiheista potilailla, jotka kärsivät:

Ennen hormonaalisten valmisteiden määräämistä menopausaalista patologiaa sairastaville potilaille on tehtävä tutkimus: lantion elinten ultraääni, rintarauhasen ultraääni ja mammografia, kohdunkaulan tahrojen sytologinen analyysi, verikokeiden indikaattoreiden biokemiallinen tutkimus ja hyytymistekijät (koagulogrammi).

Hormonihoito

Hormonihoidon tilan valinta riippuu vaihdevuosien vaiheesta. Premenopausessa hormonihoito ei ainoastaan ​​kompensoi estrogeenin puutetta, vaan sillä on myös normalisoiva vaikutus kuukautiskiertoon, ja siksi se määräytyy suhdannevaiheilla. Postmenopausissa, kun endometriumissa esiintyy atrofisia prosesseja kuukausittaisen verenvuodon estämiseksi, hormonihoito suoritetaan jatkuvan lääkityksen muodossa.

Jos vaihdevuosien patologinen kulku ilmenee vain urogenitaalisissa häiriöissä, estrogeenit (estrioli) annetaan paikallisesti emättimen tabletteina, peräpuikkoina ja kermana. Tässä tapauksessa on kuitenkin olemassa riski vaihdevuodet, mukaan lukien osteoporoosi, muiden vaihdevuosien häiriöiden varalta.

Systeeminen vaikutus vaihdevuosien patologisen kulun hoidossa saavutetaan määräämällä yhdistelmähoito (esimerkkinä tiboloni + estradioli + noretisteroniasetaatti). Yhdistetyssä hormonihoidossa hormonihoito yhdistetään oireenmukaisiin lääkkeisiin (verenpainelääkkeet, sydän, masennuslääkkeet, virtsarakon rentoutumiset jne.). Yhdistelmähoito vaihdevuosien häiriöiden hoitoon määrätään kuultuaan kapeita asiantuntijoita.

Menopaussin patologisen kulun ongelmien ratkaiseminen on avain naisten terveyden, kauneuden, nuoruuden, tehokkuuden ja todellisen elämänlaadun parantamiseen naisten kauniissa "syksyllä".

Mitä tauteja voi esiintyä vaihdevuosien naisilla?

Estrogeenit eivät ole välttämättömiä vain hedelmällisyyden kannalta. Nämä hormonit suojaavat koko lisääntymisikän aikana naisia ​​eri sairauksista ja vahvistavat lähes kaikkia kehon rakenteita. Kun estrogeenin taso alkaa laskea vaihdevuosien aikana, vaikuttaa moniin järjestelmiin. Mitä tauteja voi esiintyä vaihdevuosien aikana?

Lihas- ja liikuntaelimistö

Ensinnäkin, vaihdevuosien aikana luuranko kärsii - kalsium alkaa huuhtoutua luista, nivelet tulehtuvat ja kertyvät haitallisia aineita. Kaikki tämä johtaa erilaisiin sairauksiin, joita ei ole helppo taistella.

Luuongelmat

Aikuisuudessa sekä naiset että miehet alkavat menettää kivennäisaineita luissaan. Naisilla tämä prosessi kiihtyy 45 vuoden kuluttua ja on aktiivisin ensimmäisellä vuosikymmenellä vaihdevuosien jälkeen. Demineralisaation pääasiallinen seuraus on osteoporoosi. Se näkyy seuraavasti:

 • Luut ovat ohuempia ja heikompia. Ensinnäkin se koskee huokoisia luut - nikamia, kylkiluut, lantion luut, ranteita. Ajan myötä prosessi vaikuttaa kuitenkin myös raajojen putkimaisiin luihin. Siten iäkkäillä naisilla jopa vahvimman luun, reisiluun luun murtumariski kasvaa.
 • Hampaat ovat alttiimpia kariekselle, tuhoutuvat.
 • Kynnet ovat hauraita.
 • Hiukset ohenevat ja putoavat ulos.

Osteoporoosi liittyy siihen, että vähentämällä estrogeenin tasoa kuolleiden prosessien tasapaino ja luukudoksen muodostuminen menetetään. Sukupuolihormonit hidastavat luiden tuhoutumista ja stimuloivat osteoblasteja - soluja, jotka tuottavat luukudosta. Luiden hajoaminen ei johda ainoastaan ​​murtumariskin lisääntymiseen, vaan myös niiden muodonmuutoksiin - nikamat tasoittuvat, selkäranka on kaareva, skolioosi ja kasvua voidaan vähentää.

Osteoporoosin kehittymisen aste vaihtelee organismin yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Ensisijaisesti tämä vaikuttaa alun perin kalsiumin määrään luissa. Se riippuu perinnöllisyydestä, lapsuuden ja nuoruuden ravitsemuksen laadusta, elämäntavasta, liikunnasta, ruumiinpainosta, huonojen tapojen esiintymisestä. Lisää mineraalipitoisuutta aikuisuudessa auttaa kalsiumin kursseja D3-vitamiinilla, parantaa sen imeytymistä. Joka tapauksessa nainen 55–60 vuotta menettää 2-3 kertaa enemmän kalsiumia kuin mies. Kymmenen vuoden kuluttua kivennäisaineiden määrä voi laskea puoleen alkuperäisestä.

Nivelsairaudet

Myös kondrosyyttien (rustokudoksen tärkeimpien solujen) toimintahäiriöt ja kollageenin määrän väheneminen, lähinnä ikääntymisen ilmenemismuotoja, kiihtyvät myös estrogeenin puutteen vuoksi. Yhdessä immuniteetin heikkenemisen kanssa tämä johtaa nivelruston ja tällaisten sairauksien tulehdukseen vaihdevuosien aikana naisilla niveltulehdukseksi, niveltulehdukseksi, dysplasiaksi ja herniaksi.

Climacteric-niveltulehdus ilmenee pehmeästi - tärkein oire on kiusallinen kipu, joka on riippuvainen säästä tai akuutista kivun oireyhtymästä ja äkillisistä liikkeistä. Kun niveltulehdus ja kipu eivät ehkä ole - taudin diagnosoidaan tässä tapauksessa vain rutiinitutkimuksen aikana, yleinen verikoe. Niveltulehdus vaikuttaa yleensä phangangesiin. Niiden nivelet voivat paisua hieman, mutta lämpötila tai punoitus eivät lisäänny.

Toinen yleinen sairaus on kihti, joka kerää virtsahappoa niveliin. Se liittyy siihen, että ilman estrogeenejä munuaiset alkavat poistaa tämän aineenvaihduntatuotteen kehosta huonommin. Kihti-oireet ovat samankaltaisia ​​kuin niveltulehdus - kipu, turvotus ja joskus punoitus. Lokalisointi on erilainen - kihti, jalat nivelissä tulehtuvat.

Sydän- ja verisuonijärjestelmä

Climaxilla on vakava vaikutus verenkiertojärjestelmään - kaikki elimet kärsivät sydämestä pienimpiin aluksiin. Tämä johtuu sekä rakenteellisista häiriöistä että veren koostumuksen muutoksista.

Sydän- ja verisuonitautit

Vaihdevuosien jälkeen seuraavien sairauksien riski kasvaa:

Useimmiten vaihdevuodet johtavat verenpaineen nousuun, joka voi muuttua pysyväksi ja mennä hypertensioon. Tätä havaitaan yhdessä erilaisten rytmihäiriöiden kanssa lähes kolmanneksessa naisista, jotka ovat saavuttaneet vaihdevuodet.

Hypertensioiden oireet vaihdevuosien aikana ovat enimmäkseen standardeja: päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, kipua retrosteriaalissa. On myös ominaisuus - naiset ovat herkempiä natriumsuoloille, mikä johtaa vedenpidätykseen ja kudosten turpoamiseen kehon yläosassa. Sen vuoksi vaihdevuosien jälkeen on suositeltavaa rajoittaa suolaisen ruoan saantia.

Yleinen seuraus kliinisestä verenpaineesta on vasemman kammion sydänlihaksen koon kasvu. Tämä voi johtaa vakaviin sydän- ja verisuonitauteihin: angina pectoris ja sydäninfarkti. Lisäksi verenpaineen jatkuvan kasvun vuoksi aivojen verenkierron vaara kasvaa.

Skleroosi (verisuonten pääasiallisen kudoksen transformaatio sidekudoksessa) on viimeaikaisten tutkimusten mukaan hormonaalisten häiriöiden tulos. Vaihdevuodet eivät kuitenkaan ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa tämän taudin kehittymiseen. Verisuonten ongelmien seurauksena on niiden elastisuuden heikkeneminen, seinien hauraus, alaraajojen suonikohjut. Tämä voi johtaa tromboosiin, trofisiin haavaumiin.

Menopaussin vaikutus veriin

Kun vaihdevuodet estävät estrogeenin vaikutukset maksaan ja munuaisiin, ne yleensä puhdistavat veren. Tämän vuoksi sen koostumus muuttuu - ensinnäkin se koskee lipidikoostumusta. Korkean ja matalan tiheyden kolesterolien suhde muuttuu - jälkimmäinen muuttuu suuremmaksi. Triglyseridien pitoisuus kasvaa. Veri muuttuu viskoosemmaksi, fibrinogeenin pitoisuus kasvaa, mikä johtaa verihyytymien lisääntyneeseen muodostumiseen.

Se on haitallisten lipidien määrän lisääntyminen veressä, joka johtaa ateroskleroosiin. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaihdevuosien vaikutus veren koostumukseen - veressä on vähemmän erilaisia ​​hormoneja ja entsyymejä, koska vaihdevuodet vaikuttavat hormonitoimintaan.

Endokriininen järjestelmä

Vaihdevuosien aikana sukupuolirauhaset eivät häiritse toimintaa vaan myös muita hormonaalisia elimiä. Ensinnäkin - kilpirauhasen ja haiman. Tämä johtaa tällaisiin sairauksiin:

 • kilpirauhasen vajaatoiminta;
 • hypertroidia tai tyrotoksikoosia;
 • diabetes.

Hypothyroidism on kilpirauhasen erittymisen riittämätön synteesi. Nämä hormonit ovat välttämättömiä eri solunsisäisten entsyymiproteiinien normaalille tuotannolle. Hypothyroidism ilmenee ihon sävyn ja sakeutumisen muutoksena, kudosten turvotuksena, ruumiinpainon nousuna ja henkisen aktiivisuuden vähenemisenä.

Thyrotoxicosis on patologia, jolla on käänteinen hypothyroidism-vaikutus. Periaatteessa sillä on psyko-emotionaalisia seurauksia: ärtyneisyys, mielialan vaihtelut. Kehon paino laskee ilman ruokahaluttomuutta. Fyysinen ja henkinen uupumus tuntuu, unettomuus on mahdollista. Hypertyreoosi voi johtaa diabetekseen; jälkimmäinen muuttuu myös vaihdevuodet erilliseksi vaikutukseksi.

Vaihdevuodet esiintyvät yleensä tyypin 2 diabeteksessa, jossa haiman hajoaminen yhdistetään kudosten insuliiniresistenssiin. Jälkimmäinen on seurausta hiilihydraattien aineenvaihdunnan, rytmihäiriöiden, verisuonten häiriöiden ja muiden vaihdevuosien negatiivisten vaikutusten rikkomisesta. Diabetes mellituksen ilmentyminen veren glukoosipitoisuuden, heikkouden, janon ja syyttömän nälän kasvussa.

Gynekologiset sairaudet

Hormonien puute vaikuttaa lisääntymisjärjestelmän tilaan sekä suoraan että epäsuorasti heikentämällä immuunipuolustusta. Ensimmäinen ilmenee sukupuolielinten uudelleenjärjestelyssä, toinen - tulehduksen ja muiden gynekologisten sairauksien esiintymisessä.

Koska estrogeenin vaikutus lakkaa emättimen limakalvosta, se muuttaa sen mikroflooraa. Tämän seurauksena on vaginiitti. Se ilmenee epämukavuuden, kuivuuden, polttavan tunteen ja kutinaa emättimessä, yhdynnän kipua, valkoisia limakalvojen eritteitä.

Salpingiitti on munanjohtojen tulehdus, joka on vaginiitin komplikaatio. Se voi vaikuttaa sekä yhteen että molempiin munanjohtimiin. Taudin oireet ovat samat kuin muiden infektioiden kohdalla - kipu vatsaontelossa, ylityö, kuume. Joskus on kurjaa purkausta.

Endometriumin atrofia voi johtaa verenvuotoon. Patologian kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat sydän- ja verisuonijärjestelmän ja diabeteksen ongelmat. Joskus on emättimen limakalvon heikentyminen - kudosten fuusio. Tartunta kohdun kanavassa estää sen luumenin, joka johtaa tulehdukseen. Tätä komplikaatiota hoidetaan vain leikkauksella.

Adenomyosis - endometriumin itäminen kohdussa, jota voidaan havaita jälkikäteen ja pian ennen vaihdevuodet. Hormonihoito auttaa selviytymään taudista; jos hoito epäonnistuu, hysterektomia voidaan tehdä syövän kehittymisen riskin vuoksi.

Neuropsykiatriset häiriöt

Hormonaalisten muutosten vaikutus hermoston eri osiin johtaa seuraaviin sairauksiin:

 • vegetovaskulaarinen dystonia (VVD);
 • lumbago, iskias, radikuliitti ja neuralgia - tulehdus lantion alueella;
 • enkefalopatia;
 • aivojen verenkiertohäiriöt;
 • raajojen ja vatsan ihon herkkyyden loukkaukset.

VSD ja muut autonomiset häiriöt - hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintahäiriön seuraus. IRR johtaa ongelmiin kehon eri järjestelmissä sekä psyko-emotionaalisissa häiriöissä.

Enkefalopatiasta tulee seurauksia muutoksista munuaisissa (veren kalium- ja typpipitoisuus kasvaa) ja verenpaineen noususta. Sairaus ilmenee päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua, hermostumista, henkistä hidastumista, ahdistusta.

Aivojen verenkierron heikkeneminen on myös seurausta verenpaineesta. Oireet ovat samanlaisia ​​kuin enkefalopatian oireet. Tällä patologialla nainen voi menettää tajuntansa, joutua koomaan. Taudin komplikaatio on aivoverisuonten tromboosi.

Onkologiset sairaudet

Immuunijärjestelmän huononemisen, kudosten lisääntyneen herkkyyden ja eri kehon häiriöiden takia vaihdevuosien aikana kasvainkasvainten kehittymisen todennäköisyys kasvaa. Ensinnäkin se koskee sukuelimiä - kasvaimet muodostuvat kohdussa, rintarauhasissa, munasarjoissa. Jos syöpä on jo aikaisemmin tapahtunut, he voivat tulla ulos remissiosta tai aloittaa aktiivisen kehityksen vaihdevuosien aikana.

Onkologisia sairauksia ovat:

 • Cystoma. He ovat itsessään hyvänlaatuisia, mutta ne voivat syntyä uudelleen syöpäkasvaimiksi. Varhaisessa vaiheessa kystoma ei ilmene lainkaan - se voidaan määrittää vain rutiinitarkastuksessa tai pienen lantion ultraäänitutkimuksessa. Kasvaessaan kasvain voi aiheuttaa kipua, puristaa virtsarakon ja alemman suoliston.
 • Syöpäkasvaimet. Niiden oireita ovat kipu, vatsan raskaus, virtsahäiriöt, laihtuminen. Syöpä hoidetaan onnistuneesti, jos se diagnosoidaan sen alkuvaiheessa.
 • Kohdun fibroidit. Toisin kuin muut kasvaimet, tämä on vaihdevuosien aikana pienentynyt, koska se vaatii estrogeenien kasvua. Jos näin ei tapahdu, vaihdevuodet voivat tulla myöhemmin.

Onkologisten sairauksien hoidon onnistumiseksi on tarpeen käydä säännöllisesti gynekologin tarkastuksessa.

Näin ollen vaihdevuodet voivat aiheuttaa monia erilaisia ​​sairauksia. Ne vaikuttavat koko kehoon, ja ne kaikki liittyvät toisiinsa. Jotta estettäisiin sairauksien johtaminen vakaviin komplikaatioihin, lääkärit suosittelevat vaihdevuosien aikana jatkuvasti seurantaa.

Vaihdevuodet

Climax naisilla tulee pääsääntöisesti 45 vuoden kuluttua. Tämä jakso on ominaista kehon muutoksille hormonitasolla - munasarjat lopettavat asteittain naishormonien estrogeenin tuottamisen.

Nämä hormonit ovat vastuussa kehon kauneudesta ja nuoruudesta, ja ne myötävaikuttavat myös munien kypsymiseen lannoitukseen. Ilman estrogeenin läsnäoloa on mahdotonta tulla raskaaksi.

Hormonaalisen säätämisen lisäksi vaihdevuosien aikana kaikki tärkeät kehon järjestelmät on sovitettu toimimaan ilman estrogeeniä.

Mitä muutoksia kehossa tapahtuu vaihdevuosien aikana

Climacteric-jaksolle on ominaista merkittävät muutokset kehossa. Tämä heijastuu erityisesti virtsa-, sydän- ja ruoansulatuskanavaan.

Elimet muuttuvat paitsi fysiologisissa parametreissään, mutta myös niiden ulkoiset ominaisuudet muuttuvat:

 • munasarjat. Menettämällä kykynsä tuottaa estrogeeniä munasarjat ovat kooltaan pienempiä, kudos korvataan sidekudoksella, keho ottaa tuhoisan muodon;
 • kohtuun. Kohtun koko vaihtelee vaihdevuosien jakson virtauksen mukaan. Kurssin alussa elin kasvaa, ja sen jälkeisillä jaksoilla se laskee merkittävästi. Kohdunkaula pienenee, lumen kasvaa putkissa, ne suoristuvat;
 • ulkoiset ja sisäiset sukupuolielimet. Haavojen koko pienenee merkittävästi, niissä oleva rasvakudos häviää, iho muuttuu hilseiseksi. Emättimen iho kuivuu orgaanisen voiteluaineen puuttumisen vuoksi. Hajuhius tulee harvemmin;
 • rintarauhaset. Näkyy rintakehän, joka johtuu lihaskudoksen lihaskudoksen ja atrofian vähenemisestä. Rintakehässä on sidekudoksen lisääntymistä. Koko vaihtelee;
 • iho, hiukset, kynnet. Iho on puutteellinen kosteudessa, se kuivuu. Muodostuneet pigmenttipaikat käsissä, kaulassa, kasvoilla. Hiukset tulevat hauraiksi, on enemmän harmaita hiuksia, kynnet rikkoutuvat ja kuorittuvat.

Lisäksi sydämen, ruoansulatuskanavan, endokriinisen ja hermoston toiminta on heikentynyt. Kaikki nämä muutokset liittyvät estrogeenin puutteeseen, joka vaikuttaa suoraan verisuonten joustavuuteen, veren kuntoon, aineenvaihduntaan ja muiden hormonien aktiivisuuteen.

Kun vaihdevuodet ovat erittäin tärkeitä rauhallisen ja tasapainoisen elämäntavan ylläpitämiseksi, vaihdevuodet ovat herkempiä ja oireettomia.

Miksi tauti tapahtuu vaihdevuosien aikana

Kun naispuolisen elimen kaikkien elinten ja järjestelmien työn vakavuus on tarvittavien hormonien valvonnassa, heidän työnsä on harmoninen. Vaihdevuosien aikana esiintyy toimintahäiriöitä estrogeenituotannon lopettamisen vuoksi, mikä on erittäin tärkeää monien elinten toiminnan kannalta.

Tämän seurauksena on lähes koko kehon muutos. Epävakaan työn taustalla esiintyy immuunijärjestelmän vähenemistä, joka suojaa kehoa bakteerien ja infektioiden patologisista vaikutuksista.

On tieteellisesti todistettu, että naishormonien puute provosoi kehon patologisten prosessien kehittymistä.

Mitä tauteja esiintyy useimmiten tällä kaudella

Uudelleenjärjestelyt hormonitasolla provosoivat etenkin urogenitaalijärjestelmään ja usein kilpirauhanen liittyvien sairauksien kehittymistä, sillä sairaudet, joissa on myös kuumia aaltoja, jotka voidaan sekoittaa tavallisiin vaihdevuosien oireisiin.

Endometriumin hyperplasia

Kohdun sisäkerros on peitetty limakerroksella, joka edistää munan sijoittumista kohdun kehoon lannoituksen aikana. Tämä takaa normaalin verenkierron tulevaan sikiöön ja sen kehitykseen.

Lannoitteiden puuttuessa limakalvokerros hylätään, mikä johtaa kuukautisiin. Jos lannoitusta ei tapahdu ja kuukautiset puuttuvat, limakalvo kasvaa kohdun sisällä. Tätä prosessia kutsutaan hyperplasiaksi.

Menopausin aikana endometriumin hyperplasia on täynnä kasvaimia, myös pahanlaatuisia. Siksi on tarpeen tunnistaa patologiset prosessit ajoissa ja määrätä hoito.

hypotyreoosi

Menopaussin aikana mahdolliset kilpirauhasen häiriöt. Sen väärä työ johtaa kilpirauhashormonin puutteeseen - hypothyroidismiin.

Kohdun myoma

Kohdun fibroideille on tunnusomaista hyvänlaatuisia kasvuja kohtuun kehossa.

Sairaus määritellään hormonista riippuvaiseksi, joten klimaattisten muutosten aikana nodulaaristen neoplastisten prosessien riski kohdunontelossa kasvaa.

Jokainen kolmas nainen vaihdevuosien aikana kohtaa tämän patologian. Tauti hoidetaan onnistuneesti kasvainten kirurgisella leikkauksella.

virtsarakon tulehdus

Menopausin aikana estrogeenin puutteen vuoksi virtsarakon seinät muuttuvat ohuiksi ja heikkoiksi. Verenkierto kudoksissa ja niiden immuunivaste heikkenevät, mikä lisää lantion elinten infektioriskiä.

Lievä hypotermia, vitamiinien puute ja stressaavat tilanteet voivat aiheuttaa kystiitin kehittymistä vaihdevuosien aikana.

Taudille on ominaista oireet:

 • kipu virtsatessa;
 • alempi vatsakipu;
 • inkontinenssin.

Patologiaa hoidetaan antibakteerisesti tai hormonia sisältävillä lääkkeillä.

endometrioosi

Taudille on tunnusomaista kohdunontelon limakalvon lisääntyminen.

Taudin vaara on liiallisten limakalvojen muuttuminen pahanlaatuisiksi solurakenteiksi. Lisäksi kystisen ja muiden patologisten rakenteiden muodostuminen kohtuun on mahdollista.

Jos endometrioosi havaitaan, on tarpeen suorittaa tutkimus ja aloittaa hoito.

Muut järjestelmien ja elinten häiriöt

Vitamiinien puute vaihdevuosien aikana vaikuttaa luukudoksen ongelmiin, hiusten ja kynsien rakenteeseen sekä osteoporoosin kehittymiseen.

Rustokudosten metabolisen prosessin häiriöt ja kollageenisynteesi aiheuttavat niveltulehduksen ja niveltulehduksen kehittymistä.

Vaihdevuosien aikana on suuri riski sairastua ruoansulatuskanavan sydän- ja verisuonitauteihin ja häiriöihin.

Tätä varten sinun täytyy huolehtia terveydestäsi jatkuvasti.

Patologioiden esiintymisen ehkäisy

Jotta vältettäisiin patologisten prosessien kehittyminen vaihdevuosien aikana, sinun tulee noudattaa joitakin sääntöjä:

 • seuraa ruokavaliota. Rikastuta ruokavalioosi jodilla ja kalsiumilla tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien sekä kilpirauhasen toimintahäiriöiden estämiseksi.
 • poistaa rasvaisia ​​ruokia ruokavaliosta. Tämä on välttämätöntä verisuonten joustavuuden varmistamiseksi ja kolesterolipitoisuuksien vähentämiseksi niiden seinillä sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi;
 • ottaa järjestelmällisesti vitamiinikomplekseja.

Lisäksi on suositeltavaa käydä järjestelmällisesti raittiiseen ilmaan, johtaa aktiiviseen elämäntapaan fyysisen (kohtalaisen) liikunnan mukana ollessa, ei osallistu tupakointiin ja alkoholiin.

Säännölliset vierailut gynekologiin auttavat poistamaan vakavien patologisten prosessien kehittymisen paitsi vaihdevuosien aikana ja sen jälkeen, myös kauan ennen sen esiintymistä.

johtopäätös

Täten vaihdevuosien aikana esiintyvät sairaudet ovat suurelta osin seurausta heidän terveytensä laiminlyönnistä ennen hormonaalisen säätelyn alkamista.

Tärkeä tekijä patologisten prosessien ehkäisyssä ja varhaisessa havaitsemisessa on lääkärin suorittama järjestelmällinen tutkimus.

Älä itse diagnosoi sairautta, ja vielä enemmän hoitoon, erityisesti vaihdevuodet. Tämä voi johtaa komplikaatioihin ja vakaviin seurauksiin.

Hyödyllinen video

Videossa kerrotaan uritusjärjestelmän järjestelmistä, niiden hoitomenetelmistä ja ehkäisemisestä:

Vaihdevuodet

Sukupuolijärjestelmän toiminnan sukupuutto, joka liittyy ikään liittyviin muutoksiin vaihdevuosien aikana, on harvoin jäänyt huomaamatta. Vaihdevuodet johtuvat useimmiten estrogeenin puutteen aiheuttamasta hormonaalisesta epätasapainosta. Vaihdevuosien epämiellyttävät oireet häiritsevät naisen fyysistä ja sosiaalista toimintaa, aiheuttavat psyko-emotionaalista epävakautta. Organismin fysiologinen ikääntyminen on luonnollinen prosessi, jota ei voida estää, mutta patologisen tilan ajoissa havaitseminen välttää ei-toivottuja seurauksia endokriinisten, sydän-, verisuoni-, tuki- ja liikuntaelinten kroonisten sairauksien muodossa.

Hormonien rooli

Naisten sukupuolihormonien riittämätön tuotanto 40 vuoden iän jälkeen vaikuttaa naisen fyysiseen ja henkiseen tilaan. Sukupuolihormonien puute vaihdevuosina vaikuttaa naisen ulkonäköön, auttaa vähentämään libidoa. Ihon elastisuuden menetys, hiustenlähtö, hauraat kynnet, luukudoksen muutokset ja muut epämiellyttävät vaihdevuosien merkit vähentävät naisten itsetuntoa, mikä johtaa masennukseen. Tällä hetkellä nainen tarvitsee enemmän kuin koskaan läheisten ihmisten tukea ja kokeneen asiantuntijan neuvoja, joka kertoo, miten menopaussin aiheuttama fyysinen ja henkinen epämukavuus poistetaan.

Tilanne pahenee, jos varhainen vaihdevuodet johtuvat leikkauksesta: munasarjojen poistaminen, kilpirauhanen. Tässä tapauksessa vaihdevuosien merkit ovat selvempiä. Vähentynyt lihaksen sävy, verisuonten elastisuus, rappeutuvat prosessit luukudoksessa, hormonaalisen epätasapainon aiheuttamat muutokset urogenitaalisen limakalvon epiteelissä aiheuttavat oireita, kuten:

 • äkillinen lämmön tunne, johon liittyy kasvojen punoitus;
 • usein päänsärkyä;
 • painonnousu;
 • verenpaineen nousu;
 • sydämen sydämentykytys;
 • liiallinen hikoilu;
 • hengenahdistus;
 • huimaus;
 • unettomuus;
 • usein ja kivulias virtsaaminen;
 • stressin virtsankarkailu;
 • sammas;
 • seksuaalisen halun väheneminen;
 • psyko-emotionaalinen epävakaus;
 • muistin heikkeneminen ja huomion terävyys;
 • työkyvyn väheneminen.

Climacteric häiriöt vaativat ajoissa diagnoosin ja asianmukaisen hoidon. Joissakin tapauksissa se on oireenmukaista, jonka tarkoituksena on lievittää epämukavuutta. Kasvien sisältämien luonnollisten kasviestrogeenien hyväksyminen mahdollistaa menopausaalisen oireyhtymän siirtämisen vähemmän tuskallista. Jos vaihdevuosien oireisiin liittyy voimakasta kipua, kehon myrkytystä, yleisen tilan heikkenemistä, oireiden kompleksi on tutkittava välittömästi gynekologi-endokrinologin kanssa, määrittää patologisen ilmiön syy ja määrätä tehokas hoito.

Yleisiä tauteja, joissa on vaihdevuodet

Luettelo yleisimmistä tauteista, joita esiintyy vaihdevuosien aikana, ovat seuraavat.

 1. Osteoporoosin esiintyminen liittyy luun aineenvaihdunnan heikentymiseen, luun mineraalitiheyden vähenemiseen. Tämä on krooninen progressiivinen sairaus, johon liittyy voimakas kipu alaraajoissa ja suuri murtumariski. Naiset, joilla on herkkä kehonrakenne, matala paino ja korkea geneettinen taipumus, ovat alttiimpia tälle taudille vaihdevuosien aikana. Terävä kipu kehon asennon tai suuren kuormituksen muuttamisessa sekä riippuvuus sääolosuhteista rikkovat merkittävästi naisen yleistä tilaa. Mineraalien menetys aiheuttaa myös kerrostuneita kynnet, harvennusta ja hiustenlähtöä sekä hammaskarieksen ulkonäköä.
 2. Kihti - ei vähemmän yleinen tauti, jossa on vaihdevuosia, jolle on ominaista virtsahapon kertyminen nivelissä. Estrogeenin puute, joka on ominaista tälle iälle, aiheuttaa virtsahapon munuaiserityksen prosessin rikkomisen. Uraattikiteiden lisääntynyt pitoisuus kehossa provosoi hyperurikemian, niveltulehdus-, kihti-solmujen kehittymistä. Epätasapainoinen ruokavalio, veden puute ruokavaliossa, huonot tavat ja ajoitettu perinnöllisyys lisäävät luun sairauden todennäköisyyttä vaihdevuosien aikana.
 3. Kardiovaskulaariset sairaudet menopaussissa eivät menetä johtavia asemiaan. Patologiset muutokset sepelvaltimojärjestelmässä johtavat sepelvaltimotautiin, ateroskleroosiin ja muihin sydän- ja verisuonisairauksiin. Kaulaan, olkapäähän, selkään säteilevää kipu-kipua ei pidä sivuuttaa. Sydän- ja verisuonitautien hoidossa tunnetaan sepelvaltimon ohitussiirto, stentointi, trans-sydänlihaksen sydänlihaksen revaskularisaatio. Aikainen leikkaus pidentää potilaiden elämää ja parantaa sen laatua vaihdevuodet alkavat.
 4. Sydämen kipu, pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, huimaus voivat olla hypertension ilmentymä. Korkea fyysinen ja henkinen stressi, stressi, suurten suolamäärien käyttö vaihdevuosien aikana, alkoholin käyttö toksisissa annoksissa aiheuttaa verenpaineen nousua. Turvajärjestelmän puuttuminen edistää aivojen verenkierron häiriöitä ja voi aiheuttaa aivohalvauksen - hengenvaarallisen tilan.
 5. Ongelmia vaihdevuosien alusten ja suonien kanssa johtavat tromboflebiittiin, suonikohjuihin ja trofisiin haavaumiin. Organismin reaktiivisuuden väheneminen vaihdevuosien aikana, kärsimä trauma, vaikea synnytys, veren hyytymisen taipumus, tartuntataudit lisäävät patologisten ilmiöiden esiintymisen riskiä.
 6. Endokriinisten rauhasien (kilpirauhasen ja haiman) heikentynyt toiminta johtaa endokriinisen järjestelmän sairauksien ilmaantumiseen: tyrotoksikoosi, hypotyreoosi, diabetes, lihavuus. Koska entsyymien syntetisoimiseen, hiilihydraattiaineenvaihduntahäiriöihin, kudosinsuliinin immuniteettiin tarvittavia hormoneja ei ole, kehon paino laskee (tai kasvaa), jatkuvaa janon ja näläntuntumaa, heikkoutta, ärtyneisyyttä, muistin heikkenemistä ja keskittymistä, unettomuutta.
 7. Riittämätön steroidihormonien tuotanto vaihdevuosien aikana muuttuu gynekologisten sairauksien kehittymiselle ja intiimin elämän laadun vähentämiseksi. Emättimen luonnollisen mikrobimaiseman häiriintyminen, intiimin alueen kuivuus provosoivat mikrotraumaa, infektiota ja tulehdusprosessien kehittymistä. Bakteriaalinen vaginosis, kolpiitti, rinta ja muut naisten sukuelinten tartuntataudit ovat usein vaihdevuosien sisaruksia. Infektion leviäminen nousevalla tavalla aiheuttaa salpingiittiä, adnexiittia, endometriittia ja muita sisäisten sukupuolielinten sairauksia. Endometriumin atrofisia muutoksia leimaa kohdun verenvuoto, joka voidaan eliminoida riittävällä hormonihoidolla.
 8. Neuropsykiatriset sairaudet, jotka ovat kasvullisen verisuoniston dystoniaa, iskias, lumbago, neuralgia ja muut, liittyvät usein hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintahäiriöön. Tämä johtaa veden ja elektrolyytin tasapainon prosessien häiriöihin, termoregulointiin, ruokaan ja muihin toimintahäiriöihin. Patologisen tilan todellisen syyn ja tehokkaan hoidon määrittäminen palauttaa somatomotorisen, endokriinisen ja autonomisen hermoston häiriöt.
 9. Syöpä on yleensä seurausta lisääntymisjärjestelmän elinten kroonisista tulehdusprosesseista. Infektio patogeenisella kasvistolla, riittävän hoidon puute, stressaavat olosuhteet aiheuttavat rappeuttavia muutoksia kudoksissa, kystojen muodostumista, kasvaimia. Suunniteltu vierailu gynekologiin estää suurten rakenteellisten kudosvaurioiden kehittymisen, kasvainten muuttumisen onkologiaksi.

Miten selviytyä vaihdevuodesta?

Jotta vaihdevuosien häiriöt voisivat saada aikaan mahdollisimman vähän naisen elämää, valmistautuminen merkittävään tapahtumaan on aloitettava premenopausin alkamisella, kun ensimmäiset follikulaarisen laitteen häviämisen merkit tulevat näkyviin. Oikea hetki on mahdollista määrittää ominaisten oireiden avulla: kuukautiskierron muutokset ja kuukautisten luonne, ulkonäkö, kognitiiviset kyvyt.

Jos menopausaalinen oireyhtymä on lievä, riittää, kun otetaan huomioon vitamiini- mineraalikompleksit, luonnollisia estrogeenejä sisältävät kasviperäiset valmisteet. Siinä tapauksessa, että vaihdevuosien aikaan naisella on kroonisia sairauksia, aineenvaihduntaa rikotaan, hän tarvitsee yhden tai useamman erikoistuneen asiantuntijan apua. Kehon täydellinen diagnoosi, yksilöllisen hoito-ohjelman laatiminen on ihanteellinen. Ainoastaan ​​kokenut asiantuntija tulisi ottaa mukaan lääkkeen valintaan ottaen huomioon yksilöllinen munasarjan varanto, ikä, geneettisyys, yksilön yksilölliset ominaisuudet.

Säännölliset vierailut gynekologiin, tunnistettujen sairauksien oikea-aikainen hoito, huonojen tapojen puuttuminen ja stressaavat tilanteet vähentävät merkittävästi ilmeisen vaihdevuodetuksen esiintymisen todennäköisyyttä. Huolellinen suhtautuminen omaan terveyteensi sallii tämän ajanjakson siirtyä kehon ja sielun harmoniaan.