Endometriumin atrofia - menopausin normi, patologia, joka vaatii hoidon lisääntymisikästä

Endometriumin atrofia on kehon vaste hypoestrogeeniselle tilalle. Se ilmenee kohdun sisäkerroksen harvennuksella ja sen syklisen kasvun ja hyljinnän lopettamisella. Tämä tapahtuu yleensä säännöllisen kuukautiskierron lopettamisen jälkeen eli vaihdevuodet.

Miten tämä tapahtuu?

Normaalisti munasarjojen hormonit - estrogeeni ja progesteroni - säätelevät kohdun limakalvon syklisiä prosesseja (rauhaskerroksen lisääntyminen, munasolun implantoinnin valmistelu ja sitten funktionaalisen kerroksen hylkääminen ja kuukautisten alkaminen). Nämä seksuaalirauhasen säännölliset syklit esiintyvät myös aivolisäkkeen hormonaalisten signaalien vaikutuksesta gonadotrooppisen hormonin kautta. Sen tuotantoa säätelee puolestaan ​​gonadotropiinia vapauttava tekijä, joka on tuotettu aivojen toisessa osassa - aivolisäkkeessä.

Vaihdevuosien aikana kyky kantaa lapsia vähitellen häviää. Hormonaalisen stimulaation tason vähenemisen seurauksena rauhaskerroksen kuukausikasvu lakkaa olemasta. Tämä on yksi syy siihen, miksi raskauden jälkeen on mahdotonta tulla vaihdevuosien jälkeen.

Sisäkerros, jossa ei ole hormonien stimuloivaa vaikutusta, vähitellen ohenee. Endometriumirauhasen atrofiaa esiintyy. Sidekudoksen elementit alkavat vallita. Siihen ei liity mitään epämiellyttäviä tunteita.

Joissakin tapauksissa, joilla on lääketieteellinen tai kirurginen vaikutus hormonaaliseen järjestelmään tai sukupuolielinten sairauksiin, syntyy keinotekoinen tai varhainen vaihdevuosikausi. Sitten endometriaalinen atrofia kehittyy lisääntymisikään. Se voi olla sekä väliaikainen että peruuttamaton ja siihen liittyy steriiliä.

Tavallisesti kuvattu prosessi alkaa 45-47-vuotiaana ja jatkuu noin 10 vuotta kuukautisten lopettamisen jälkeen. Vanhemmille naisille on ominaista hyvin merkittyjä atrofisia tapahtumia.

Endometriumin ikään liittyvän atrofian kehittyminen

Kun vaihdevuosien ensimmäisten oireiden alkamisesta on kulunut 2 vuotta viimeisen kuukautisen jälkeen (eli perimenopausissa), kohdun sisäkerros menettää asteittain toiminnalliset ominaisuudet.

Ennen vaihdevuosien alkamista endometriumin kudoksen histologinen tutkimus voi sisältää seuraavia merkkejä:

 • ei-toiminnallisen endometriumin yhdistelmä, jossa on lievä rauhasen hyperplasia, joka kehittyy pienen määrän estrogeenien vaikutuksesta;
 • rauhasen jakautuminen on epätasainen, jotkut niistä ovat pyöreitä muodostelmia - kystisiä laajentumia;
 • epiteelisydämet joissakin rauhasissa on järjestetty yhteen riviin, joissakin - useissa;
 • eri alueilla määrittelee pääkudoksen epätasainen tiheys - stroma.

Nämä muutokset ovat normaaleja perimenopausaalisilla naisilla.

Menstruation päätyttyä määritetään ensin siirtymäepiteeli ja sitten atrofinen.

Atrofisen epiteelin ominaisuudet:

 • ulospäin, se on lähes erottamaton peruskerroksesta, eli se ei mene sykliseen muutokseen;
 • stroma on tiheä, ryppyinen, runsaasti sidekudoskuituja ja kollageenia;
 • se sisältää pienen määrän rauhasia, ne on vuorattu yhteen riviin, jossa on matala sylinterimäinen epiteeli;
 • rauhaset muistuttavat kapseleita kapealla lumenilla.

Atrofisen prosessin kehittyminen riippuu endometriumin tilasta ennen vaihdevuosia:

 1. Jos viimeisen jakson aikana havaittiin riittämättömät proliferaatiovaiheet (1. puoli) tai eritys (2. puolijakso), kehittyy yksinkertainen endometriumin atrofia. Samanaikaisesti kudoksessa määritetään mikroskooppisella tasolla harvinaiset, pitkänomaiset rauhaset, jotka on vuorattu ohuella epiteelillä ja jotka sijaitsevat tiheässä kuitupohjassa.
 2. Endometriumin kystinen atrofia kehittyy, jos ennen estrogeenitason laskua, eli ennen vaihdevuosien alkua, esiintyi epäsäännöllisiä proliferaatioprosesseja tai rauhas- ja kystinen hyperplasia eli patologisia prosesseja kohtuun sisäkerroksessa. Samalla ohuilla seinillä varustetut laajentuneet rauhaset on vuorattu matalalla epiteelillä.
 3. Joillakin potilailla on määritelty ikään liittyvän degeneraation merkkejä: rauhasen kystinen laajentuminen, epiteelin ytimet on järjestetty useisiin riveihin, ne ovat rypistyneet, niillä ei ole jakautumisprosesseja. Strooman kudoksissa ilmaistaan ​​kuituisia (kuituisia) muutoksia.

Jälkimmäinen muutoksen tyyppi on joskus väärässä merkki rauhasen hyperplasiasta, joka ilmenee postmenopausaalisilla potilailla.

Jos kuukautiset ovat jo pitkään lakanneet ja verenvuoto on tullut esiin, kun tutkitaan atrofoidun limakerroksen sijasta, saatat löytää epiteelin, jossa on merkkejä estrogeenin vaikutuksesta siihen. Tämä tila tapahtuu, kun munasarjojen tai lisämunuaisen kasvaimia kehittyy.

syyoppi

Emättimen endometriumin atrofiaa esiintyy fysiologisilla (luonnollisilla) syillä ja naisten lisääntymisjärjestelmän erilaisille sairauksille.

Luonnollisia syitä ovat ikään liittyvät muutokset, jotka johtavat vaihdevuosiin.

Atrofiset prosessit kohdun limakalvossa liittyvät läheisesti sellaiseen merkkiin kuin kuukautisten puuttuminen. Siksi syyt ja riskitekijät ovat:

 • gonadien alikehittyminen;
 • aivolisäkkeen ja hypotalamuksen kasvaimet, mikä johtaa riittämättömään stimulointiin kohdun kehittymisessä tytöissä ja tytöissä;
 • aliravitsemus, tuhlaaminen;
 • vakava stressi, liian voimakas liikunta, suuri proteiinihäviö;
 • heikentynyt munasarjasyndrooma, hypoestrogenismi;
 • munasarjojen poistaminen pahanlaatuisissa kasvaimissa tai lääkkeiden toiminnan estäminen;
 • krooninen endometriitti toistuvien aborttien taustalla, kohdun curettage.

Lääketieteellinen endometriumin atrofia

Joidenkin sairauksien, joihin liittyy voimakasta verenvuotoa, hoitajat aiheuttavat keinotekoisesti tämän tilan. Nämä voivat olla:

 • vaikea endometrioosi;
 • kohdun;
 • rintasyöpä;
 • suunnitellut toimenpiteet kohdussa.

Gynekologit määräävät lääkkeitä, jotka eri tasoilla estävät estrogeenisen vaikutuksen kohdun sisäiseen kerrokseen. Samalla atrofiset prosessit kehittyvät siinä jo jonkin aikaa. Tärkeimmät lääkeaineet, jotka aiheuttavat väliaikaisia ​​keinotekoisia vaihdevuosia:

 • gonadotropiinia vapauttavan hormonin analogit (Zoladex, Buserelin Depot, Diferelin, Lyukrin Depot, Eligard);
 • gonadotrooppisen hormonin tuotannon estäjät (Danol);
 • progestogeenit (Byzanna).

Lääkkeet, jotka estävät estrogeenistä vaikutusta kohdun sisäkerrokseen

Yleensä lisääntymisikäisillä naisilla hoidon päätyttyä kohdun limakalvo palautuu yksin tai lisämääräisesti määrättyjen hormonaalisten aineiden vaikutuksen alaisena.

Mielenkiintoinen vaikutus estrogeenilääkkeeseen Tamoxifen, joka on määrätty vanhemmille rintasyöpään sairastuneille naisille sekä munasarjasyövälle. Hyvin usein käytettynä endometriumin paksuus kasvaa paradoksaalisesti, vaikka estrogeeninen vaikutus ei ole stimuloiva. Tällä hetkellä mikroskooppinen tutkimus paljastaa ylemmän funktionaalisen kerroksen kystisen atrofian ja syväkerroksen paksuuden lisääntymisen, toisin sanoen stromaalisen hyperplasian. On tärkeää, että tässä tapauksessa M-Echon kasvusta huolimatta tällaisten potilaiden kaaretusta ei näytetä, koska endometriumissa on edelleen atrofinen prosessi eikä sen hyperplasia.

Kliiniset oireet

Endometriumin atrofian oireet postmenopausaalisilla naisilla ovat samat riippumatta siitä, onko syy luonnollinen tai keinotekoinen:

 • kuukautisten verenvuodon keston ja voimakkuuden lyhentäminen jopa tiputteluun, mutta säännölliseen purkautumiseen tai sen puuttumiseen;
 • hedelmättömyys tai tavanomainen keskenmeno;
 • kohdunkaulan limakalvojen samanaikainen atrofia, emätin, sukupuoliyhdistyksen kipu ja vammojen verenvuoto ovat mahdollisia.

Tämän tilan kipu on epätyypillinen. Tämä on ei-tulehduksellinen, ei-kasvainprosessi, mikrobikontaminaatiota tai liiallista verenkiertoa ei ole.

Kipu voi ilmetä kohdunsisäisten adheesioiden muodostumisen aikana (synekia) pitkäkestoisen atrofisen kroonisen endometriitin seurauksena.

Tartunta kohdussa on yksi tärkeimmistä komplikaatioista, jotka johtuvat limakalvon atrofisista prosesseista. Ne eivät välttämättä ilmene kliinisesti. Nämä tarttuvuudet aiheuttavat kuitenkin tietyn vaaran, jos prosessit aiheutuvat keinotekoisesti eri gynekologisten sairauksien hoidon ajaksi. Kuukautiskierron palauttamisen jälkeen ne eivät katoa ja voivat aiheuttaa vaikeuksia konseptin kanssa. Tällöin ne leikataan hysteroskooppisen tutkimuksen aikana.

diagnostiikka

Tärkein piirre on ultraäänimerkin "M-echo" vähentäminen, joka heijastaa sen paksuutta alle 5 mm. Jos nainen on asianmukaisessa iässä, se ei ole vaarallinen eikä sitä voida hoitaa. Havaitseminen vaatii vain yhdistelmän endometriaalista atrofiaa ja serosometriä - nesteen kertymistä kohtuun. Tällainen tila voi olla ensimmäinen merkki sisäisen kohdekerroksen lisää patologiaa.

Jos lisääntymisikäisillä naisilla määritetään atrofisia muutoksia, joilla ei ole ilmeistä syytä, tarvitaan lisätutkimuksia:

 • gynekologinen tutkimus, jossa arvioidaan kohdunkaulan tilaa, PAP-leviäminen;
 • gonadotropiinin ja sukupuolihormonien verikokeet;
 • tarvittaessa - hysteroskooppi.

hoito

Endometriumin atrofiaa hoidetaan lisääntymisikäisillä naisilla. Muissa tapauksissa tämä tila ei ole vaarallinen potilaan terveydelle.

Tärkeimmät terapeuttiset alueet:

 • suojajärjestelmän, ravinnon, raskaiden kuormien poistamisen luominen;
 • vitamiinihoito, tonic;
 • fysioterapia, kylpylähoito, muta- ja radonkylpyt erikoistuneissa gynekologisissa sairaaloissa;
 • hormonihoito: käytetään yhdistettyjä estrogeeni-progestiinilääkkeitä, palautetaan sykliset hormoniprosessit ja siten stimuloidaan endometriumien muodostumista;
 • synagian (liimautuminen) hysteroskooppinen leikkaus, joka estää normaalin raskauden.

Kurssin hormonihoito kestää yleensä 3-4 sykliä, sen jälkeen kohdun prosessit palautuvat ja nainen voi tulla raskaaksi.

ennaltaehkäisy

Endometriumin atrofian kehittymisen estämiseksi nuoressa iässä on tarpeen:

 1. Syö hyvin, älä pakota itseäsi fyysisen harjoittelun tai paaston vuoksi.
 2. Vältä abortteja ja sukuelinten infektioita.
 3. Säännöllinen seuranta gynekologissa.
 4. Aikainen pääsy lääkäriin, kun kuukautiskierron muuttuu.

Miten tunnistaa emättimen limakalvon atrofia?

Sisältö

Tällä hetkellä emättimen limakalvon atrofiaa pidetään yhtenä yleisimmistä gynekologisista häiriöistä, joita esiintyy vaihdevuosien aikana. Tämä tauti liittyy ns. Estrogeenin (sukupuolihormonien) puutteeseen. Yleensä näiden hormonien puute ilmenee, kun nainen on vaihdevuodet.

Asiantuntijat sanovat, että 7–10 vuotta kuukautisten lopettamisen jälkeen lähes 50 prosentilla naisista kehittyy vaginiitti ja 10 vuoden kuluttua ja myöhemmin sairauden ilmaantuvuus nousee noin 73–75 prosenttiin.

Nykyään lääkärit erottavat 2 erilaista atrofista vaginiittia:

 1. postmenopausaalinen atrofia;
 2. vaginiitti, joka liittyy keinotekoiseen vaihdevuosiin.

Tämän taudin syyt

Emättimen atrofia kehittyy seuraavista syistä:

 1. Koska estrogeeni-hormoni on heikko munasarjatuotanto. Yleensä se liittyy vaihdevuosiin. Myös tämä tauti voi kehittyä sukupuolielinten syövän hoidon jälkeen. Ajan myötä negatiiviset muutokset johtavat sukupuolielinten epiteelin kudoksen, koko vulvan limakalvon ja koko emättimen harventumiseen. Näin ollen kussakin supistuksessa kankaan paksuus muuttuu haavoittuvammaksi ja ohuemmaksi, ja siinä tapahtuu erilaisia ​​vammoja ja erilaisia ​​ärsytyksiä.
 2. Koska glykogeenin aineen solut vähenevät - tiedetään olevan vastuussa emättimen mikroflooran tasapainosta.
 3. Puutteellisen kosteuden ja epiteelin kudoksen heikon verenkierron takia.

Kaikki tämä johtaa morfologisiin muutoksiin kudoksissa ja moniin toiminnallisiin negatiivisiin ja fysiologisiin muutoksiin. Esimerkiksi:

 • emättimen kuivuus ja sen riittämätön kosteus;
 • vähentää emättimen eritystä;
 • kohonnut emätin pH, joka ylittää 5,0;
 • pienentämällä emättimen laktobatsillien määrää ja lisäämällä ns. gram-negatiivista kasvistoa;
 • tulehdus ja epämiellyttävä polttava tunne;
 • kutinaa ja paikallista verenkiertoa;
 • valkoisempi ja epätyypillisempi emättimen purkaus;
 • yliherkkyys kitkaan sekä kaikkien emättimen seinien liiallinen mekaaninen kuormitus;
 • emättimen taittumisen tasoittaminen (johtuen solujen kollageenin vähenemisestä).

Miten tunnistaa tauti

Emättimen atrofia on usein täysin oireeton. Yleisimmät atrofisen vaginiitin kliiniset oireet ovat kuitenkin seuraavat:

 • Palava, liiallinen kuivuminen, vakava kutina emättimessä.
 • Epäsäännöllinen verinen emätinpoisto.
 • Kaljuuntuminen, joka on havaittu labia-alueella, sekä pubis.
 • Emättimen limakalvon harvennus.
 • Emättimen seinän prolapsia.
 • Lisääntynyt virtsaaminen virtsata.
 • Kaikkien emättimen seinien taitettu taittuminen.

Lisäksi emättimen limakalvon atrofisen vaginiitin läsnä ollessa havaitaan merkittävä määrä ohuita kapillaareja. Tämä puolestaan ​​aiheuttaa verenvuotoa missä tahansa kosketuksessa, joka voi tapahtua melko nopeasti ja helposti.

Taudin diagnosointi

Emättimen limakalvon atrofiaan liittyy diagnoosi, joka perustuu testien tekemiseen ja useiden tutkimusten suorittamiseen.

Jos epäilet tämän taudin, lääkäri voi määrätä:

 1. Gynekologinen tutkimus. Se tehdään peilillä. Kohdunkaulan kunto sekä koko emätin tarkistetaan.
 2. Täysi kolposkooppinen tutkimus. On tarpeen määrittää emätin sisällön pH.
 3. Ottaa tahroja. Pyyhkäisyt otetaan kohdunkaulasta sekä emättimen limakalvosta niin kutsuttuun sytologiseen tutkimukseen. Tämä analyysi on välttämätöntä, jotta voidaan sulkea pois jokin onkologinen patologia. Myös bakteriologisia ja täydellisiä bakterioskooppisia tutkimuksia varten tehdään tahrat.
 4. Ultraäänitutkimus. Ohjattu tarvittaessa.

Emättimen atrofialla on iän ominaisuudet:

 • Vanhemmilla naisilla postmenopausaalisilla naisilla estrogeenin puutteen aikana laktobakteerien määrä laskee jyrkästi tai ne on poistettava kokonaan. Kaikkien laktobakteerien katoamisen seurauksena kaikki suojaavat ominaisuudet heikentyvät merkittävästi, mikä edistää infektioiden tunkeutumista emättimeen.
 • Vanhemmilla naisilla emättimen sisääntulon kaventumisen vuoksi emättimen tutkiminen voi olla jonkin verran vaikeaa.
 • Prosessin pahanlaatuisuuden poistamiseksi lääkärit voivat tehdä tutkimusta yleisanestesiassa.

Komplikaatiot, joita saattaa ilmetä pitkälle kehitetyssä atrofisessa vaginitissa

Postmenopausaalisille naisille, kun todellisuudessa esiintyy atrofista vaginiittia, kohdunkaulan koon ja kohdun koon erityinen suhde - noin 2/1 pidetään yleisenä, mikä on samanlainen kuin näiden elinten koon suhde lapsuudessa. Tästä syystä jokaisen naisen on hoidettava oikea-aikainen hoito.

Muussa tapauksessa merkittäviä komplikaatioita on mahdollista:

 • Kohtu ja kohdunkaula voivat olla täysin atrofia.
 • Emätinseinien progressiivinen hypoksia voi alkaa, mikä johtaa väistämättä pienten haavaumien esiintymiseen.

Onko tauti tarttuva? Emättimen atrofiaa ei välitetä sukupuoliyhdistyksen aikana, mutta se on epämiellyttävä seuraus naispuolisen kehon negatiivisista muutoksista, jotka liittyvät lähinnä estrogeenin alenemiseen.

Emättimen limakalvon atrofian hoito ja ehkäisy

Tämän sairauden hoidossa lääkärit käyttävät yleensä useita tekniikoita.

Hormonihoito

Hormonihoitoa pidetään emättimen atrofian tehokkaimpana hoitona. Hormonihoitoa voi valita vain gynekologi-endokrinologi.

Taudin hoidossa tämän tekniikan avulla on havaittavissa seuraavat positiiviset muutokset:

 • täydentää kadonneen naispuolisen kehon tarvitsemia estrogeenihormoneja;
 • emättimen mikrofloora palautuu tasolle, joka on ominaista lisääntymisikäisille naisille;
 • verenkierto emättimen seinässä on täysin normalisoitu.

Tavanomaisesti emättimen limakalvon atrofian hoito voi vaatia 2-4 viikkoa.

Antibiootit (tabletit ja kapselit)

Jotkut lääkärit määräävät antibiootteja naisille, mutta monien asiantuntijoiden mukaan niiden käyttö emättimen limakalvon atrofiassa on kohtuutonta, koska taudissa ei ole tarttuvaa osaa.

Emättimen peräpuikot, voiteet ja peräpuikot

Verenkierron normalisoimiseksi ja emättimen ja limakalvon epiteelin täydelliseksi palauttamiseksi emättimen atrofian nykyaikaiseen hoitoon on määrätty lääkkeitä, jotka on tarkoitettu suoraan paikalliseen käyttöön.

Täten emättimen atrofian hoitoon liittyy integroitu lähestymistapa.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

 • Yritä syödä mahdollisimman paljon fermentoituja maitotuotteita.
 • Syö vähemmän suolaisia ​​elintarvikkeita, älä väärinkään mausteisia elintarvikkeita, ja myös maltillista alkoholin kulutusta.
 • Ota immunostimuloivia vitamiineja.

Hygieniatuotteet:

 • Hanki laadukkaita liinavaatteita puuvillakankaasta ja vaihda se joka päivä.
 • Suihku tulee ottaa joka aamu ja ilta.
 • On suositeltavaa huuhdella kolme kertaa päivässä käyttäen heikosti kaliumpermanganaattiliuosta sekä kasviperäisiä tinktuureja (esim. Salviainen tinktuura). Tällaiset menettelyt olisi suoritettava enintään neljä päivää.

Emättimen limakalvon atrofian hoito eri keinoin

Kirjoittaja: Ekaterina Sibileva, viimeksi muokattu päivämäärä 04/09/2017

Emättimen atrofia on emätin epiteelin harvennus ja se liittyy suoraan munasarjojen follikkelien tuottaman veren estrogeenipitoisuuden vähenemiseen. Tämä gynekologinen häiriö on yksi yleisimmistä iäkkäiden naisten sairauksista, mutta sen ilmenemismuodot ovat mahdollisia lisääntymisjaksolla.

Riskiryhmä: taudin kohteeksi joutuneet henkilöt

Emättimen atrofia on yleisin useissa naisryhmissä:

 • tilassa vaihdevuodet;
 • kärsivät diabeteksesta;
 • joilla on diagnoosi hypotireoosi (kilpirauhasen toimintahäiriö);
 • lantion elinten sädehoito;
 • poistettu munasarjat;
 • ihmisen immuunikatoviruksen kantajina.

Täten tauti vaikuttaa naisiin, joilla on heikentynyt metabolinen prosessi. Lääkärit osoittavat sairauksien suuren esiintyvyyden elinajanodotteen kasvulle ja planeetan väestön ikääntymiselle. Tilastoissa todetaan, että emättimen limakalvon atrofia altistuu lähes kolmannelle naisväestöstä, koska puolet heikomman sukupuolen elämästä käytetään hormonaalisen epätasapainon olosuhteissa.

Varhaisessa vaiheessa sairaus jää huomaamatta, eikä kaikkia naisia ​​sovelleta gynekologiseen hoitoon.

Mikä aiheuttaa limakalvon atrofiaa?

Tärkein syy: munasarjat tuottavat riittämättömän määrän estrogeeniä - koko kompleksi steroidihormoneja, mukaan lukien estradioli, estrioli ja estroni. Tämä hormoniryhmä vaikuttaa naisten kehon valmistumiseen mahdolliseen raskauteen, kuukautisten alkamiseen ja takaa myös epiteelin kasvun emättimessä ja vastaa veren tarjonnasta ja kudosten tasoittumisesta.

Kun epiteeli kasvaa, sen ylempi kerros kuolee, kuoritaan. Tällaisissa soluissa on paljon glykogeeniä ja ne ovat ravinteita laktobatsilleille, niin kutsutuille Doderleinin emättimille, joiden elintuote on maitohappo. Tämä aine luo emättimeen hapan ympäristön, joka suojaa naisen kehoa kaikenlaisilta infektioilta.

On olemassa toinen uhka - kolpit. Normaaleissa olosuhteissa emättimen mikroflooran tasapainoa ei häiritä. Vähentämällä estrogeenin tuotantoa emättimen bacillojen määrä vähenee, mikä johtaa ehdollisesti patogeenisten bakteerien, kuten stafylokokkien, streptokokkien ja hiivasienien, aktivoitumiseen.

Gynekologiassa tarkastellaan seuraavia syitä limakalvon atrofiaan:

 1. fysiologinen ikääntyminen, vaihdevuodet;
 2. munasarjojen toimintahäiriö tai poistaminen, keinotekoinen vaihdevuodet;
 3. synnytykseen ja ruokintaan liittyvät munasarjojen toiminnan toipuminen;
 4. endokriinitaudit;
 5. raskas psyko-emotionaalinen stressi, iskut.

Taudin tärkeimmät oireet

Usein tauti on lähes oireeton ja se määritetään myöhäisessä vaiheessa tai infektion jälkeen useiden vuosien kuluttua atrofisten prosessien alkamisesta. Nainen tulee gynekologiin hoitamaan atrofista kolpitea, joka on epiteelin harvennuksen seuraus.

Ensisijaisten oireiden joukossa voidaan havaita:

 1. epämukavuutta, emättimen kipua, joka liittyy limakalvojen ohenemiseen - ilmenee enemmän sukupuoliyhdistyksen aikana ja sen jälkeen;
 2. polttaminen, emättimen kuivuus;
 3. yksityiset matkat wc: hen, vaikka virtsajärjestelmän työssä ei ole väärinkäytöksiä;
 4. purkaus - "valkoiset", mucopurulent, veriset - liittyvät patogeenisten mikro-organismien lisääntymiseen, verisuonivaurioihin;
 5. voiteluaineen puute seksuaalisen kosketuksen aikana tai sen vähimmäismäärä.

Gynekologisen tutkimuksen aikana lääkäri panee merkille:

 • verenvuotojen esiintyminen limakalvossa, pienet kapillaarit ovat selvästi näkyvissä;
 • vaginaalisten kudosten löysyys ja taitto;
 • emättimen seinien rentoutuminen ja laiminlyönti.

Samanlaisia ​​oireita esiintyy usein 5–10 vuoden vaihdevuosien jälkeen. Joissakin tapauksissa tämä voi kuitenkin olla yleinen infektio. Ymmärtääkseen, mitä ja miten hoitaa, on tehtävä perusteellisempi diagnoosi.

Limakalvon atrofian diagnoosi

Jos ilmenee vähintään yksi oire, nainen tulee mennä lääkärin puoleen. Gynekologi määrittelee koko joukon tutkimuksia, mutta ensin hän suorittaa rutiinitutkimuksen peilien avulla selvittääkseen, mitä limakalvo on. Kun tämä mustelmia, epätyypillinen purkaus, lääkäri määrittää välittömästi. Lisädiagnostiikka koostuu seuraavista toimenpiteistä:

 1. Colposcopy - suositellaan edistyksellistä tutkimusta kemikaaleilla, etikkahapolla, jodilla glykogeenin ja adrenaliinin havaitsemiseksi. Se on osoitettu kohdunkaulan samanaikaisen patologian havaitsemisessa.
 2. Näytteet happamuudesta - normaalissa tilassa emättimen ympäristö on hapan, mutta se muuttuu emäksiseksi taudin kanssa.
 3. Pyyhkäisyt - sytologiset (emättimen kudosten tutkiminen solukokoonpanolla, sytogrammilla voit tunnistaa hyvänlaatuisen tilan, joka on atrofia) ja bakteriologiset (joiden avulla tutkitaan emättimen kasviston koostumusta, käy ilmi, mitkä patogeeniset bakteerit aiheuttavat ongelmia; leukosyyttien läsnäolo, kuollut epiteeli tarkoittaa kolpitia).
 4. Bakposev - kokoelma virtsaputken, kohdunkaulan ja emättimen päästöjä.
 5. PCR on uusi menetelmä, joka on herkkä erilaisille viruksille, kuten ihmisen papilloomavirukselle, herpesille jne.
 6. Ultraäänitutkimus tehdään seinien laiminlyönnin diagnosoimiseksi akuuttien koleiitin muotojen ja epäiltyjen syöpälääkkeiden kanssa.

Menetelmät emättimen limakalvon atrofian hoitamiseksi

Korvaushoito suoritetaan suun kautta otettavilla hormoneilla (jotka sisältävät synteettisiä hormoneja progesteronia ja estradiolia, kuten Ovestin), peräpuikkoja ja voiteita (jotka sisältävät gestageeneja - synteettistä progesteronia). Lääkärit määräävät ja sisältävät fytoestrogeenejä sisältäviä valmisteita, mutta ne ovat vähemmän tehokkaita.

Hormonihoito suoritetaan useita vuosia, mutta tulos itsessään on havaittavissa kuukauden käytön jälkeen. Hoitava lääkäri tallentaa tulokset diagnosointiprosessissa, mutta jopa positiivisella tuloksella on syytä muistaa, että atrofia on ikään liittyvä ilmentymä ja voi toistua toistuvasti.

Kynttilät ”Methyluracil” ovat myös suosittuja naisten keskuudessa, jotka stimuloivat kudosten uudistumista ja auttavat eroon kolpitista.

Folk-korjaustoimenpiteet

Kansanlääketieteessä käytetään laajalti kylpyammeita tai piikkisipulia, metsästäjää, rhodiolaa. Loistava tapa on ottaa katajan kylpyjä. Näyttää maksut yrttejä suun kautta (minttu, salvia - kasviestrogeenien lähteet). Hormonihoidon terapeuttinen vaikutus vaihtelee, kaikki riippuu organismin yksilöllisistä ominaisuuksista, alusten koosta, naisen iästä. Lisäksi kynttilöitä ja voiteita käsitellään paljon nopeammin pillereitä, mutta niillä on lyhyt kesto - siksi hormonihoito suoritetaan yhdessä.

Uskotaan, että kylvyssä höyrytys vaikuttaa naispuoliseen kehoon: korkea lämpötila nopeuttaa aineenvaihduntaa, verenkierto paranee. Lämpötilojen kontrasti, joka hieroo lumella tai ui jään reikässä, vaikuttaa myös kehon parantumiseen. Tämä työkalu ei kuitenkaan ole käytettävissä sydän- ja verisuonitautien sairastaville naisille.

Kehittynyt taustalla harvennus limakalvon tulehdus hoidetaan antibiootteja, sekä voiteita, emättimen tabletit (kuten "Terzhinan"), jne. Suosittu hoito atrofinen colpitis kansan korjaustoimenpiteitä - käyttäen keittäminen kamomilla kukkia.

Vinkkejä limakalvon surkastumisen ehkäisyyn ja hoitoon

Naiset, joilla on postmenopaus, eivät huomioi lääkärin suosituksia hormonihoidosta, monet pitävät sitä jopa haitallisina. Älä suorita tautia ja lykkää matkaa gynekologiin. Hormonaalisten lääkkeiden vastaanotto vaihdevuosien aikana, fytoestrogeenihoito ja terveellisen elämäntavan noudattaminen auttavat ehkäisemään tautia.

Mikä on endometriumin vaarallinen atrofia

Endometrium - limakalvon kohdemembraani. Se koostuu epiteelisoluista ja stroman vuorauksesta, joka sisältää erittyviä rauhasia. Epiteeli läpäisee huomattavan määrän kapillaareja. Sen paksuus vaihtelee syklin eri vaiheissa, luonnehtii lisääntymismahdollisuuksia. Normaali naisessa, ajanjaksosta riippuen, se on 0,2–1,8 cm. Terve endometrium on välttämätön edellytys munasolun kiinnittymiselle.

Endometriumin atrofia - limakalvon harvennus. Tämä on luonnollinen prosessi huipentumisvaiheessa, jolloin estrogeenitaso laskee, limakalvon elpyminen hidastuu ja myöhemmin pysähtyy. Tämä lisääntymiskyvyn ilmiö on jo hormonaalisten häiriöiden aiheuttama patologia. Se johtaa hedelmättömyyteen, koska hedelmöittynyt muna ei pysty kiinnittymään kohdun seinään.

Erottamiskykyiset atrofian oireet, jotka liittyvät kuukautiskierron häiriöihin, täydelliseen katoamiseen saakka.

Patologian olemus

Kuukausittainen rauhaskerros paksuu, mikä helpottaa munasolun istuttamista. Jos käsitys ei ole tullut, hän hylätään. Tämä johtuu naisen erityishormonien - estrogeenin ja progesteronin - aktiivisuudesta.

Kun vaihdevuodet kehittyvät, niiden synteesi vähenee, limakalvoa ei päivitetä, tapahtuu atrofinen prosessi. Samalla tapahtuu kerroksen ohentuminen, se muuttuu vaaleaksi, jonka läpi laajennetut kapillaarit ja astiat näkyvät.

Nuoressa iässä kehon hormonaalisen taustan muutos tai tiettyjen lääkkeiden saanti johtaa ennenaikaiseen vaihdevuosiin.

Endometrium näyttää tältä:

 1. Endometriumin glandulaarinen hyperplasia on kehittynyt huonosti.
 2. Rauhaset sijaitsevat kaoottisesti, jotkut niistä kääntyivät kystisiksi pyöreiksi muodostuksiksi.
 3. Epiteelisydämet jakautuvat epätasaisesti.
 4. Kudosten tiheys muuttuu, on stroma (tyypillinen kolmiulotteinen verkko).
 • kuukautiskierron epäonnistuminen;
 • niukat valkoiset kriittisinä päivinä tai täydellinen poissaolo;
 • hedelmättömyys, keskenmeno ensimmäisen kolmanneksen alussa;
 • tuskallisia tunteita seksuaalisen kontaktin aikana;
 • vatsakipu.

Jos muutokset ilmenevät ennen ilmasto-aikaa, naiselle diagnosoidaan atrofian kystinen muunnos. Patologian pääasiallinen oire on laajentuneet rauhaset. Samanaikaisesti havaitaan synekiaa ja atrofiaa.

Synechia - sidekudoksen kaoottinen lisääntyminen, mikä pahentaa tilaa. Tämä johtaa munanjohtimien katkeamiseen, adheesioiden alkuun. On kipua, jota kuukautiset pahentavat, heikko vastuuvapaus. Harvempi on amenorrea.

Riskiryhmät

Lisääntyneessä iässä atroofinen endometrium on seurausta limakalvon vahingoittumisesta seuraavien käsittelyjen aikana:

 • tyhjiö abortti, kaavinta, myös diagnoosin vuoksi;
 • polyyppien, kystojen ja muiden hyvänlaatuisten kasvainten eliminointi;
 • laivaston asennus;
 • leikkaus putkissa ja / tai kohdussa.

Riskiryhmään kuuluvat naiset, joiden estrogeenitasot laskivat osana hormonaalista epätasapainoa seuraavien toimenpiteiden jälkeen:

 • munasarjojen poistaminen;
 • kemoterapia;
 • sädehoito;
 • rintasyövän hoitoon hormonia sisältävillä aineilla.

Tämä patologia on yleisempää naisilla, jotka eivät ole puolueita, sekä lihavilla diabeetikoilla. Liiallinen fyysinen ja emotionaalinen stressi, äkillinen laihtuminen ruokavalion taustalla ja huonot tavat, kuten tupakointi ja alkoholismi, vaikuttavat kielteisesti terveyteen.

Noin 50% yli 45-vuotiaista naisista kokee ikään liittyvän atrofian oireita: epämiellyttäviä tunteita yhdynnässä, kuivumista ja polttamista emättimessä, verenvuotoa yhdynnän jälkeen ja virtsaamistiheyden lisääntymistä. Ne lisäävät sukuelinten tartuntatautien riskiä. Useimmat näistä ongelmista voidaan ratkaista valitsemalla paras hoitomenetelmä.

Taudin tyyppi riippuu endometriumkerroksen funktionaalisuudesta ennen ilmasto-aikaa.

Atrofisen epiteelin ominaispiirteet:

 • ei muutu syklin eri jaksoissa;
 • stroma kutistuu, tiivistyy, sisältää enemmän kuituja ja kollageenia;
 • rauhasten määrä pienenee, ne on järjestetty ohueksi kerrokseksi, saavat saman korkeuden sylinterimäisen epiteelin kanssa;
 • ulkonäiset rauhaset muistuttavat ohuita lumenia sisältäviä putkia.

Atrofisella endometriumilla on seuraavat lajikkeet:

Kontrollia tarvitaan vaihdevuosien kaikissa vaiheissa. Vaihdevuodet eivät ole syy kieltäytyä suorittamasta säännöllisiä tutkimuksia, kuten tutkimusta, KLA: ta, mustetta, transvaginaalista ultraäänitarkistusta, jonka suutin läpi suorittaa suuttimen läpi, putkien röntgensäteilyä / kohtua. Saatuaan tulokset, lääkäri valitsee tarvittaessa hoidon.

yksinkertainen

Endometriumin atrofia - naisten kehon reaktio hormonitasojen muutoksiin. Voit puhua siitä, jos asetuksen jälkeen oli kulunut vähintään vuosi. Hormonien stimulointi vähenee, rauhaskerroksen kuukausittaista lisääntymistä ei tapahdu, limakalvon paksuus pienenee.

Kun tarkkaillaan kohdun kerrosta mikroskoopilla kudoksissa, voidaan nähdä pitkänomainen rauhas, ohut epiteelikerros. Täysin vaihdevuodet, tämä prosessi ei ole patologinen.

kystinen

Laajennetut rauhaset on vuorattu yhdellä sylinterimäisen epiteelin kerroksella, jonka paksuus on pienempi. Postmenopausaalisesta estrogeenipuutoksesta johtuva harvennus ja tulehdus voivat johtaa vaihtelevan intensiteetin veren vapautumiseen.

Hypertensiossa olevat naiset ovat erityisen alttiita tälle.

On tarpeen selvittää tämän ilmiön syy, koska se on usein merkki hyvänlaatuisten kasvainten tai munanjohtimien tai kohdunkaulan pahanlaatuisuuden esiintymisestä. Munasarjojen tuumorit kehittyvät yleensä postmenopausaalisessa vaiheessa. Jos ne ovat pahanlaatuisia, munasarjat poistetaan kirurgisesti.

Muutokset endometriumissa vaihdevuosien aikana

Atrofinen endometriitti kliinisessä vaiheessa - normi. Mutta päinvastainen ilmiö - kerroksen paksuuntuminen - voi olla merkki patologiasta.

Endometriumin hyperplasia on aina patologinen prosessi, johon liittyy limakalvon kasvun kasvu. Jos sen kehitys ei pysähdy, se vaikuttaa lihaskuituihin. Kerros kasvaa normaalisti syklin keskelle ja jättää kehon eritteisiin, jos ei ole käsitystä.

Kun vaihdevuodet kehittyvät, solujen lisääntymisprosessi häiriintyy, basaalikerros kasvaa edelleen, fysiologista eliminaatiota ei tapahdu. Monien järjestelmien toiminta on epäonnistunut, mahdollisesti kudos solujen pahanlaatuinen.

Hyperplastisten ilmiöiden tyypit:

 1. Endometriumissa sijaitsevat glandulaariset rauhaset kasvavat ja muuttuvat. Samanaikaisesti paksuus kasvaa niin paljon kuin mahdollista.
 2. Kystinen - kerroksen kasvun aikana päällekkäin läpiviennin reikä, muodostuu kysta. Tämä prosessi on hyvin vaarallinen, joka voi aiheuttaa onkologian kehittymistä.
 3. Basal - melko harvinainen sairaus, sisäkerros tunkeutuu syvälle kohtuun.
 4. Fokusaali (polypous) - polyyppien muodostuminen, jalkojen kasvut.
 5. Epätyypillinen - johtuu endometriumsolujen jyrkästä ja epätasaisesta muutoksesta ja sen tunkeutumisesta muihin kudoksiin. Tämä laji on hyvin vaarallinen, usein muuttuu onkologiaksi. Hoitoa ei ole, kohdun poistaminen kirurgisesti.
 6. Yhdistetty.

Taudin pääasiallinen oire - verenvuoto tai verinen leukorrhea emättimestä riippumatta niiden koosta, kestosta ja esiintymistiheydestä. Tähän liittyy heikkous, väsymys, hyppy verenpaineessa, vammaisuus, päänsärky. On tarpeen käydä asiantuntijalla kahdesti vuodessa. Lääkäri tutkii tuolin, ottaa naarmuja epätyypillisten solujen läsnäolosta ja määrätä tarvittaessa instrumentaalista diagnostiikkaa.

Hypoechoic muodostuminen munasarjassa

Ultraääni voi havaita monia naispatologioita alkuvaiheessa. Eri tiheyksillä varustetut kankaat antavat kuvan eri väristä laitteen näytössä.

Hypoechoic muodostuminen on osa elintä, jonka akustinen tiheys on pienempi kuin ympäröivien kudosten. Useimmiten nämä ovat kystat tai kasvaimet - ohutseinäiset ontelot, jotka on täytetty nesteellä. Kysta kiinnittyy harvoin munasarjaan tai on kynsissä.

Tämä ei ole diagnoosi, koulutus voi olla:

 • kysta;
 • turvotus;
 • hydraattikysta;
 • normaalin follikkelin syklin keskivaiheessa.

Lääkärin diagnosoinnissa määritetään sisällyttämisen koko, rakenne ja rajat. Hedelmällisessä vaiheessa naisessa munasarjojen rakenne on heterogeeninen, toisin kuin vaihdevuodet.

Kystat luokitellaan niiden muodostumisen syiden mukaan:

 1. Follikulaarinen - follikkelia on suurennettu, siinä on ohut seinät, täynnä nestettä. Pinta on sileä, halkaisija alle 8 cm.
 2. Keltaisen rungon kysta on palloa, jonka halkaisija on noin 7 cm ja jossa on sileä pinta, täytetty kelta-punaisella nesteellä.
 3. Endometrioidi (suklaa) muodostuu endometriumin solujen mutaatiolla. Siinä on paksut seinät, joissa on tummanruskea neste. Tällainen patologia on yksi endometrioosin seurauksista. Kohdun limakalvojen pehmeät kudokset ja verihyytymät voivat johtaa onteloiden muodostumiseen.
 4. Dermo - hyvänlaatuinen muodostuminen, pitkäkestoinen ja lähes mitään ilmeisiä merkkejä.
 5. Mucinous - monikanava, mukaan lukien paksu limaa.

Munasarjakystat voivat kasvaa suuriin kokoihin, mennä pahanlaatuiseen muotoon. Jos sinulla on vatsakipu, ruskea emätinpoisto, epäsäännöllinen kuukautiset, sinun on suoritettava lääkärintarkastus.

Ominaisuudet vaihdevuosien aikana

Premenopausaalisessa munasarjojen toiminnassa alkaa heikentyä hedelmöittyneiden munien määrä. Hormonien määrän vähenemisen vuoksi follikkelien kokonaismäärä laskee, kun munat eivät kypsy täysin. Muutokset endometriumkerroksessa syklin eri vaiheissa ovat havaittavissa, se menettää kyvyn kasvaa hormonitason vaihteluilla.

Menopaussin kehittyminen (viimeinen säätely, jonka jälkeen lisääntymistoiminto lopulta häviää) on osoitettu kuukautisten lopettamisella. Kohdun limakalvo on vähentynyt, jolle on tunnusomaista atrofiset muutokset. Kun kuukautiset on lopetettu koko vuoden ajan, endometriumin kerroksen paksuus postmenopausissa pysyy vakiona.

Hormonien tuotanto, munasarjojen toiminta ja munien muodostuminen pysähtyvät. Naisten elämässä on seuraava vaihe - postmenopaus. Keho on rakennettu uudelleen, tottuu asumaan ilman sukupuolihormoneja. Endometrium muuttuu ohuemmaksi, atrofinen prosessi etenee sujuvasti. Paksuus on noin 5 mm.

Jos epiteelikerros kasvaa edelleen vaihdevuosien alkamisesta huolimatta, puhumme hyperplasiasta. Verenvuotoa tai vähäpäästöistä haavaumia havaitaan paksuudeltaan yli 8 mm. Patologia ei ilmene pitkään, mutta prosessi etenee, hyvänlaatuinen muodostuminen voi muuttaa sen luonnetta.

Atrofia vaihdevuosien aikana

Climax - luonnollinen fysiologinen prosessi, joka liittyy naisen elämän lisääntymisajan päättymiseen. Aluksi estrogeenin synteesi vähenee, mikä vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen ja luonteeseen.

Estrogeenin taso on ratkaiseva tekijä, joka määrittää emättimen ja kohdun epiteelin tilan. Vaihdevuosien kesto voi kestää jopa 10 vuotta, päättyy vaihdevuodet - viimeiset kuukautiset. Voit puhua siitä, jos vuosia tai enemmän ei ole aikaa.

Seuraavassa vaiheessa hormonaaliset muutokset päättyvät, munasarjat lopettavat toimintansa, estrogeenitaso pienenee minimiin.

Kaikki sukupuolielimet muuttavat ulkoasua:

 • kohtu on pienentynyt;
 • epiteelin ytimet on järjestetty riveihin, se on rypistynyt, jakautumisprosessi puuttuu;
 • stromikudoksella on kuitumaisia ​​muutoksia;
 • kohdunkaulan valoa pienennetään, kohdunkaulan kanava kapenee, se voi muodostaa synekia;
 • emättimen kuivuus kasvaa, pinta muuttuu ohuemmaksi;
 • emättimen holvia ilmaistaan ​​heikosti, seinillä ei ole taitoksia;
 • on alueita, joissa ei ole epiteeli- tai löysiä alueita, joissa on tarttuvuutta;
 • verenvuoto on mahdollista;
 • rintarauhasen määrä muuttuu;
 • häpykarvojen määrä vähenee.

Sidekudoksen lisääntyminen etenee ja saavuttaa maksimiarvon vaihdevuosien kehittymisen jälkeen.

Hoitomenetelmät

Endometriumin atrofiahoito on määrätty naisille lisääntymisvaiheessa.

 1. Säästävä hoito, terveellinen ruokavalio, liiallisen fyysisen rasituksen poistaminen.
 2. Korjaavat keinot.
 3. Fysioterapia, kylpylähoito.
 4. Hormonihoito. Käytetään lääkkeitä tai yhdistettyjä OC-yhdisteitä, mukaan lukien estrogeeni ja / tai progesteroni. Hormonaalisten lääkkeiden hyväksyminen minimoi kasvainten riskin. Hoito kestää 2–4 kuukautta.
 5. Hysteroskooppiset dissektio-adheesiot.

Hormonihoito yhdistetään hysteroskooppiin, integroidulla lähestymistavalla, toipuminen tapahtuu 3-4 kuukauden kuluessa. Ennuste on yleisesti ottaen suotuisa, riittävä hoito auttaa palauttamaan lisääntymistoimintoja, vähentämään gynekologisten patologioiden riskiä.

Tällaisen patologian ennenaikaisen esiintymisen estämiseksi on tärkeää syödä kunnolla, välttää raskasta fyysistä rasitusta, estää abortteja ja käydä säännöllisesti gynekologissa. Hoito auttaa estämään vakavia gynekologisia ongelmia.

Mikä on kohdunkaulan atrofia

Emättimen ja kohdunkaulan atrofiaa diagnosoidaan useimmissa tapauksissa vaihdevuosien naisilla. Tämän patologian tulos on epiteelikudoksen regressio. Myös hedelmällisessä iässä olevat naiset eivät ole immuuneja kohdunkaulan surkastumiselle. Sairaus voi kehittyä estrogeenivajeella, kohdunkaulan leikkauksen jälkeen, sidekudoksen systeemisillä patologioilla. Kohdunkaulan atrofia - yksi tekijöistä, jotka aiheuttavat naisten hedelmättömyyttä.

Taudin ominaisuus

Kohtelun atrofia - endometriumin asteittainen harvennus estrogeenien synteesin vähenemisen vuoksi. Naisten elimistössä nämä hormonit palauttavat limakalvon epiteelisolut, edistävät rauhasen normaalia toimintaa.

Kohdun limakalvo muuttuu vaaleaksi ja ohennetaan siten, että munanjohtimien rajat ovat näkyvissä. Ohut endometrium pystyy loistamaan suonikohjujen läpi elimen lihaskerroksessa. Taudin etenemisen myötä muodostuu kohdunsisäinen synekia.

Emättimen atrofiassa lisääntymiselimen kokoa on vähennetty merkittävästi ikään liittyvän involuution seurauksena. Kohtu on pelkistetty amygdalan parametreiksi, ja gynekologisen tutkimuksen aikana lääkäri tutkii vain kohdunkaulan. Vaihdevuosien aikana kohdun ja kaulan koon välinen suhde muuttuu, mikä vastaa lasten kokoa.

Menopaussin aikana esiintyy useimmiten atrofisia muutoksia. Hormonin tuotannon väheneminen johtaa limakalvojen erittymisen häviämiseen, bakteeriflooran muutoksiin. Tuloksena on asteittainen epiteelin paksuuden väheneminen, mikä johtaa kudoksen ärsytykseen, loukkaantumiseen.

Määritetyt normit endometriumin paksuudelle vaihdevuosien aikana. Limakalvon koko määritetään ultraäänellä.

Vaihdevuosien lisäksi kohdun atrofian syyt ovat:

 • keinotekoisesti indusoitu vaihdevuodet munasarjojen poistamisen jälkeen;
 • kemoterapia syövän naispuolisessa lisääntymisjärjestelmässä;
 • rintasyöpien hormonaalinen hoito;
 • endokriinitaudit;
 • kuukautiskierron epäonnistuminen, amenorrea;
 • ottamalla estrogeenilääkkeitä (tamoksifeeni, Danazol);
 • suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden, masennuslääkkeiden pitkäaikainen käyttö.

Nuorilla naisilla havaittu patologia osoittaa endokriinisten rauhasien toimintahäiriöitä. Kohdunkaulan atrofiaa esiintyy primaarisessa hedelmättömyydessä, munasarjojen vajaatoiminnassa, kuukautiskatkoksissa.

Aikuisuudessa monet oikeudenmukaisesta sukupuolesta katsotaan tarpeettomiksi käydä säännöllisesti gynekologiin. Valitettavasti tällaisissa tapauksissa ilmenee usein merkittäviä komplikaatioita:

 • kohdun kehon täydellistä atrofiaa, kohdunkaulaa;
 • emättimen seinämien hypoksia, joka aiheuttaa haavaumien muodostumista.

Atrofiset muutokset ovat epämiellyttäviä seurauksia naisen kehon ikääntymisestä, joka liittyy estrogeenin puutteeseen.

Ilmentäminen ja diagnoosi

Atrofiset ilmiöt muuttavat merkittävästi kudosta. Tämä ilmaistaan ​​oireina, kuten:

 • kuiva emätin kosteuden puutteen vuoksi;
 • pH-tason nostaminen, mikä vähentää emättimen laktobakteerien määrää, mikä aiheuttaa kutinaa, polttamista;
 • valkoista purkausta tai veren raitoja;
 • emättimen korkea herkkyys, mikä johtaa ärsytykseen;
 • usein virtsaaminen virtsata.

Kun kohdun atrofia lopettaa kuukautiset. Munasarjojen vajaatoiminta on normaali 50-vuotiaille naisille, eikä sitä tarvitse hoitaa. Kuitenkin, jos tytöllä ei ole kuukautiskiertoa yli kuusi kuukautta, tämä voi johtua perinnöllisyydestä, stressistä tai munasarjojen sammumisesta. Luonnollisesti tällaista epäterveellistä taustaa vasten kohdun etenemistä etenee, mikä saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä. Loppujen lopuksi alkio ei pysty kiinnittymään atrofoituun limakalvoon.

Gynekologi tutkimuksen aikana paljastaa verenvuotojen esiintymisen endometriumissa, diagnosoi kudosten löysyyden, emättimen seinien laiminlyönnin. Näitä oireita esiintyy usein kymmenen vuoden vaihdevuosien jälkeen.
Seuraavia diagnoosimenetelmiä käytetään kohdun atrofian määrittämiseen tarkasti:

 • laajennettu kolposkopia;
 • sytologiset ja bakteriologiset tahrat;
 • ympäristön happamuuden testi;
 • PCR-diagnostiikka;
 • bakposev;
 • ultraäänitutkimus.

Diagnoosi ilmenee tietojen tutkimisen jälkeen. Atrofiset ilmiöt eivät ole yleisiä lisääntymiskyvyssä. Suurin osa näistä muutoksista on diagnosoitu iäkkäillä naisilla.

Terapeuttinen toiminta

Luonnollinen prosessi endometriumin harventamiseksi involuutio-iässä ei edellytä hoitoa. Tämä on naisten kehon terveellisen ikääntymisen väistämätön seuraus. Vain sairauteen liittyvät epämiellyttävät oireet poistetaan.

Kun nuorilla naisilla esiintyy kohdun atrofisia muutoksia, hoidon tavoitteena on:

 • limakalvon regenerointi ja palauttaminen;
 • endometriumin tilan normalisointi, sen uudistumisen tiheys;
 • lisääntymistoiminnon uudistaminen.

Korvaushoito vaatii hormonaalisia lääkkeitä, jotka sisältävät estradiolia, progesteronia. Lisäksi on tarpeen käyttää voiteita, geelejä ja peräpuikkoja. Nämä lääkkeet nopeuttavat limakalvon uudistumista, vaikuttavat endometriumin uudistumiseen, lisäävät kollageenin tuotantoa, vakauttavat emättimen mikroflooraa. Myös lääkäri voi määrätä varoja fytoestrogeeneilla.

Huumeiden käyttö tehokkaasti, mutta usein siihen liittyy sivuvaikutuksia. Vaikka emättimeen sijoitetut varat ovat kehossa paremmin havaittavissa ja ne paranevat nopeasti. Hoito kestää yleensä enintään neljä kuukautta.

Yhdessä hormonaalisten hoitomenetelmien kanssa käytetään minimaalisesti invasiivisia interventioita. Tällaisten toimenpiteiden aikana lääkäri naarmuttaa patogeenisen endometriumin, hajottaa olemassa olevat tarttumat, varoittaa tuhoavia vaurioita.

Lääketieteellisten menetelmien ohella on suositeltavaa käyttää kasviperäisiä lääkkeitä. Sitä tulisi käyttää käyttämällä kamomillaa, rhodiolaa, ympyräkuoretta, mäkikuismaa. Erityisesti tehokkaasti juo kasviperäisiä infuusioita, jotka ovat fytoestrogeenien lähde: salvia, minttua.

Nainen voi luottaa säännöllisesti gynekologiin. Näin voidaan seurata lisääntymisjärjestelmän tilaa, erityisesti kohdunkaulaa, ja ajoissa tarvittavan hoidon aloittamiseksi.

Postoperatiivisten naisten kohdun atroofia. Taudin kehittymisen ehkäisy. Tehokas kasviperäinen kokoelma

Emättimen atrofian hoito alhaisilla hinnoilla Moskovan modernimmalla ja hyvin varustetulla gynekologialla!

Ikä- ja hormonaaliset muutokset naispuolisten sukupuolielinten alueella aiheuttavat päivittäistä epämukavuutta ja intiimialan sairauksia. Emättimen limakalvon surkastumisen hoito olisi suoritettava kokeneen asiantuntijan valvonnassa kaikkien lääketieteellisten suositusten pakollisella täytäntöönpanolla.

On arvioitu, että jopa puolet kaikista lapsiin synnyttäneistä naisista voi olla jonkin verran prolapsia. Emätinseinien laimentuminen ja hajoaminen tulee myös ongelmaksi monille naisille synnytyksen ja ikääntymisen jälkeen. Tämä voi johtaa seksuaalisen tyytyväisyyden ja epämukavuuden menetykseen. Syy usein vähentää estrogeenin tasoa, koska estrogeeni hyötyy emättimestä pitämällä sen seinät kosteina, paksuina ja joustavina. Ei tarvitse elää näiden epämiellyttävien muutosten kanssa.

Emättimen atrofian aiheuttaman dyspareunian hoito: katsaus hoitovaihtoehdoista emättimen estrogeenihoidon avulla. Vulvovaginaalinen atrofia ja kuivuus ovat yleisiä oireita estrogeenin endogeenisen tuotannon vähenemiselle vaihdevuosien aikana ja johtavat usein dyspareuniaan. Emättimen atrofian hoidon päätavoitteet ovat oireiden parantaminen ja emättimen ja vulvan anatomisten muutosten palauttaminen. Hoitovaihtoehdot menopausaalisen dyspareunian hoitamiseksi, jotka aiheutuvat vulvovaginaalisesta atrofiasta, riippuvat taustalla olevasta etiologiasta ja voivat sisältää yksilöllisen hoidon.

Neuvoo klinikan johtajaa, gynekologisen osaston johtajaa, Ph.D. Zhumanova Ekaterina Nikolaevna.

Ensisijainen kuuleminen on ilmaista!

Erittäin pätevä lääketieteellinen apu ILMAISEKSI politiikan OMS: n nojalla!

Huomioithan, että kaikkien klinikalla annettujen analyysien on oltava alkuperäisiä tai oikeaksi todistettuja kopioita.

Lääkekasvit ja yrtit, joita käytetään kolpitin hoidossa: kuva

Kaikki ne ovat osoittaneet, että ne ovat tehokkaita ja ovat usein edullisia hoito urogenitaalisten kudosten kohdennetun tehokkuuden vuoksi, jolloin saavutetaan vain minimaalinen systeeminen imeytyminen. Vähäisellä vaivalla aloittaa puhuminen näistä ongelmista, terveydenhuollon tarjoajat voivat antaa hyödyllistä tietoa postmenopausaalisille potilaille, jotta he voivat valita parhaan hoidon tarpeisiinsa ja oireisiinsa.

Asiasanat: dyspareunia, postmenopausaalinen vulvovaginaalinen atrofia, emättimen estrogeenihoito. Monet näistä naisista, jotka odottavat ylläpitävänsä terveyttä ja hyvää elämänlaatua vuosikymmenien kuluessa vaihdevuosien jälkeen, uskovat, että seksuaaliterveys on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka kuumat aallot ovat yleisimpiä vaihdevuosien ja ikääntymisen oireita, monet naiset kärsivät myös vulvovaginaalisista oireista, jotka johtuvat estrogeenin vähenemisestä.

Emättimen atrofian syyt

Vatsan ja emättimen limakalvon harventuminen atrofisten muutosten muodostuessa tapahtuu seuraavissa tapauksissa:

 • myöhäinen vaihdevuodet;
 • munasarjojen poistamisen jälkeen (keinotekoinen vaihdevuodet);
 • endokriininen patologia (kilpirauhasen sairaus, diabetes, lisämunuaisen tuumorit);
 • pahanlaatuisen kasvain hoidon vaikutukset sädehoidolla ja kemoterapialla.

On tarpeen erottaa emättimen kuivuus ja limakalvon atrofia: on paljon vaikeampaa pelastaa nainen ulkoisista sukupuolielimistä johtuvista voimakkaista muutoksista, jotka liittyvät syviin endokriinisiin häiriöihin, kuin selviytyä tulehduksen tai hormonaalisen häiriön taustalla olevan vulvovaginaalisen alueen kohtalaisesta kuivuudesta.

Lisäksi, vaikka kuumat aallot häviävät todennäköisesti ajan myötä, riippumatta siitä, käytetäänkö estrogeenihoitoa, vulvovaginaaliset oireet ovat progressiivisia ja epätodennäköisesti ratkaistavia ilman hoitoa. On arvioitu, että 10–40% postmenopausaalisista naisista kärsii epämukavuudesta, joka johtuu hoitoa vaativasta vulvovaginaalisesta atrofiasta, mutta vain 25% näistä naisista hakee hoitoa.

Vulvar- ja emättimen atrofiset muutokset sekä emättimen ja vulvavuoren kuivuminen ja ärsytys voivat olla vakavia ja heikentäviä, jotta ne eivät vaikuttaisi vain naisen henkilökohtaiseen mukavuuteen päivittäisessä toiminnassaan, vaan myös kykyyn olla miellyttävä, kivuton yhdyntä. Noin 40% naisista, joilla on emättimen atrofia, raportoi dyspareuniasta. Dyspareunia määritellään pysyväksi, toistuvaksi urogenitaaliseksi kipuksi, joka esiintyy ennen yhdyntää, sen aikana tai sen jälkeen.

Hoitovaihtoehdot

Terapeuttisten toimenpiteiden valinta on yksilöllinen - Klinikan lääkäri tarjoaa kussakin tapauksessa parhaan hoitovaihtoehdon, joka varmistaa limakalvon palauttamisen pitkäksi aikaa. Tehokkaimmat ovat seuraavat toimenpiteet:

 1. Yleinen tai paikallinen hormonikorvaushoito;
 2. Laserhoito;
 3. Paikallisten valmisteiden käyttö kudosten elvyttämiseen.

Integroidun lähestymistavan optimaalinen käyttö hoitotaktiikkaa valittaessa. Onnistuneen hoidon tärkeä edellytys on kaikkien lääkärin määräysten johdonmukainen ja oikea käyttö.

Tämän seurauksena nämä oireenmukaiset naiset, jotka uskovat, että seksuaalisuus on tärkeä osa havaittua elämänlaatua, eivät saavuta elämänlaatua, jota he toivovat ja odottavat. Seksuaaliterveyden ylläpitäminen kuuluu lääketieteen ammattilaisiin, erityisesti niihin, jotka ovat erikoistuneet lisääntymisterveydenhoitoon. Tämän asiakirjan mukaan terveydenhuollon työntekijöiden tulisi saada riittävästi koulutusta ihmisen seksuaalisuudesta: ”Lisääntymisterveyteen erikoistuneilla terveydenhuollon ammattilaisilla tulisi olla enemmän kehittynyttä koulutusta ihmisen seksuaalisuudesta kuin yleislääkäri.”

Hormonikorvaushoito

Jos estrogeenihormoneja ei ole riittävästi, ilman erityisiä lääkkeitä, jotka palauttavat hormonaalisen tasapainon, se on välttämätöntä. On suositeltavaa käyttää ajankohtaisia ​​lääkkeitä (emättimen peräpuikkoja, voiteita), mutta todistuksen mukaan lääkäri voi määrätä yleisen korvaushoidon.

Tästä huolimatta monet terveydenhuollon tarjoajat eivät voineet tunnistaa ja ratkaista näiden lääketieteellisten ongelmien ongelmaa eivätkä arvioineet näitä vulvovaginaalisia oireita postmenopausaalisilla naisilla. Henkilökohtainen hämmennys ja aikarajoitukset mainitaan usein yleisinä syinä, ei seksuaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Niiden potilaat kärsivät edelleen vulvanin ja emättimen atrofian tuskallisista vaikutuksista ja kokevat kivuliasta sukupuolta. Lisäksi he eivät ole tietoisia käytettävissä olevista korjaavista menettelyistä ja tuntevat usein, että heidän täytyy kestää surullista hiljaisuutta.

Laser-tekniikka

Tehokkaalla korjaavalla vaikutuksella voi olla laser-vaikutus. Klinikan kokenut asiantuntija nimittää laserhoitohoidon, MonaLisa Touch, joka on täytettävä kokonaisuudessaan. Tarvittaessa lääkäri neuvoo sinua toistamaan kurssin hoidon, jotta saataisiin aikaan huipputekniikan laser-tekniikoiden optimaalinen vaikutus.

Syöpää aiheuttavat oireet, jotka johtuvat endogeenisen estrogeenin vähenemisestä

Kun endogeeninen estrogeenituotanto vähenee luonnollisten tai kirurgisten toimenpiteiden aiheuttaman vaihdevuodetuksen seurauksena, kudokset voivat tulla atrofisiksi. Estradiolilla, joka on naisten munasarjan tuottama estrogeenin pääasiallinen muoto lisääntymisvuosiensa aikana, on tärkeä rooli sukupuolielinten kudosten elastisuuden ja terveyden ylläpitämisessä. Tasojen alentaminen lisää kudosten epävakautta ja emättimen ja virtsatieinfektioiden riskiä, ​​ärsytystä, kuivuutta, virtsarakon kipua ja emättimen kudosvaurion todennäköisyyttä. Atrofista vulvovaginiittia luonnehtii sukupuolielinten limakalvo, joka on heikentänyt elastisuutta, heikentänyt kosteutta ja heikentänyt koskemattomuutta sekä kudoksen punoitusta ja tulehdusta.

Paikallinen vähentävä vaikutus

Hyvällä lisävaikutuksella voi olla lääketieteellinen voide, jolla on regeneratiivinen ja regeneroiva vaikutus, jota on käytettävä pitkään emättimen limakalvon atrofian negatiivisen vaikutuksen poistamiseksi.

Lily kukkien tinktuura

Se ei kestä pitkään estrogeenipuutoksen vaikutuksia pintaan, oireet ilmaantuvat usein 12 kuukauden kuluessa kuukautisten lopettamisesta tai luonnollisen tai kirurgisen vaihdevuodetuksen seurauksena. Dyspareuniaan liittyvä atrofia liittyy usein seksuaaliseen toimintahäiriöön ja muihin seksuaalisen toimintahäiriön aiheuttamiin valituksiin. Reaktiivinen vähentynyt halu on yleinen sekä suora vaikutus avioliittoon.

Täydellisen historian, kuten yleisen lääketieteen, kirurgian, perheen, kodin, gynekologisen ja seksuaalisen historian, lisäksi on välttämätöntä täydentää lantion ja emättimen kattavaa tutkimusta lantion alueella. Tämä tutkimus voi paljastaa vulvovaginaalisen atrofian merkkejä, kuten.

ennaltaehkäisy

Paras tapa ehkäistä vakavia atrofisten muutosten muotoja vulvovaginaalisella alueella on ylläpitää ulkoisten sukuelinten optimaalista tilaa asianmukaisen ravitsemuksen, hygienian ja aktiivisen elämänaseman avulla. Lisäksi sinun pitäisi kuunnella lääkärin mielipidettä ja aloittaa erityiset kasviperäiset anti-menopausaaliset lääkkeet. Vaikeissa tapauksissa (keinotekoinen vaihdevuodet) on tarpeen ottaa huumeita, jotka kompensoivat naisten sukupuolihormonien puutetta. On tärkeää käydä lääkärillä säännöllisesti ajoissa, jotta voidaan huomata emättimen limakalvon atrofian alkuvaiheita ja aloittaa hoito ajoissa.

Laboratoriokokeet voivat myös osoittaa atrofiaa. Emätin pH-testi, joka on suurempi kuin pH 0, voi olla merkki estrogeenin puutteesta. Jotkut seksuaalisen lääketieteen asiantuntijat kannattavat vulvoskopian lisäämistä tuskallisen yhdynnän kärsivän naisen diagnostiikkaan.

Hoitovaihtoehdot menopausaalisen dyspareunian hoitamiseksi, jotka aiheutuvat vulvovaginaalisesta atrofiasta, riippuvat taustalla olevasta etiologiasta ja voivat sisältää yksilöllisen tulehdusolosuhteiden hoidon, vulvan parantuneen hygienian, koulutuksen ja elämäntapamuutokset. Usein naiset pitävät näitä tuotteita riittämättöminä. Kosteuttimet ja voiteluaineet voivat sisältää lisäaineita, kuten värejä, makuja, bakteereja ja siittiöitä, jotka voivat vaikuttaa epiteelin eheyteen. On myös tärkeää huomata, että uusimman pienimmän annoksen aikakaudella mahdollisimman lyhyessä ajassa systeemistä hormonihoitoa varten uudemmat pienemmät annokset eivät sulje pois atrofisia emätinoireita.

Synnytyslääkäri-gynekologi, PhD Zhumanova Ekaterina Nikolaevna.

Colpitis on yleinen krooninen sairaus, joka on diagnosoitu jokaisessa muussa vanhussa naisessa. Tämä tauti kehittyy vaihdevuosien aikana, jolle on tunnusomaista ikään liittyvien dystrofisten muutosten ja tulehduksellisten ilmiöiden yhdistelmä. Atrofinen kolpiitti (vaginiitti) vähentää naisen elämänlaatua, varsinkin jos sitä ei varoiteta alkuvaiheessa. On tärkeää tietää taudin merkit, diagnoosimenetelmät ja hoitomenetelmät, jotta prosessi ei käynnisty.

On arvioitu, että jopa 10% naisista, joilla on uudemmat systeemiset hormonit, joilla on pienempi annos, kärsivät atrofisista emätinoireista ja voivat käyttää paikallista hoitoa. Kuitenkin eksogeeninen systeeminen estrogeeni voi olla lääketieteellisesti vasta-aiheinen joissakin naisissa, jolloin paikallisen emättimen estrogeenikäsittely on sopivin vaihtoehto. Terveydenhuollon yhteydessä potilaan valinta riippuu usein muiden ihmisten vaikutuksesta. Näin tapahtuu, kun terveydenhuollon ammattilaiset, työntekijät tai muut perheenjäsenet saavat tietoa potilaille, joilla on oma hoitokokemuksensa ja mielipiteensä.

Patologian olemus

Atrofisella kolpitilla (vaginiitilla) on monia synonyymejä, jotka heijastavat sen olemusta. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa voidaan löytää sellaisia ​​termejä kuin ikä, postmenopausaalinen, seniili, seniili kolpiitti (vaginiitti). Taudin perusta on menopausaalinen hormonaalinen epätasapaino, jonka estrogeenipuutos kasvaa asteittain. Tämä johtaa atrofisiin muutoksiin naispuolisten sukupuolielinten kudoksissa, emätin epiteelin harvennuksessa. Degeneratiivisilla muutoksilla liittyy emättimen mikroflooran tulehdus ja häiriöt. Naisilla on paljon valituksia, tauti muuttuu krooniseksi, etenee vähitellen ja vakaviin komplikaatioihin.

Päätöksentekoa vaikeuttavat edelleen potilaan ominaisuudet ja niiden käsitys hoitosuunnitelman valvonnasta ja tämän valvonnan merkitys sille. Muut tiedotusvälineet, yleinen mielipide tai mahdollinen pahanlaatuisuus voivat vaikuttaa muihin. Tyytyväisyys ratkaisuun maksimoidaan, kun vertailu tapahtuu potilaan lopullisen valinnan ja valitun hoidon välillä. Siksi on tärkeää tarjota paitsi parasta käytettävissä olevaa hoitomenetelmää myös auttaa potilasta tekemään parhaan valinnan ainutlaatuisiin olosuhteisiinsa.

Atrofinen kolpiitti kehittyy hormonitasojen vastaisesti (estrogeenisynteesin väheneminen), jota vastaan ​​emättimen seinien epiteeli muuttuu ohuemmaksi ja laktobakteerien määrä vähenee

Atrofinen vaginiitti. Miten palauttaa läheisyyden ilo - video

Emättimen voitelu voi olla hoitovaihtoehto naisille, jotka tarvitsevat ylimääräistä voitelua välttääkseen epämukavuutta erityisesti seksuaalisen toiminnan aikana. Näitä voiteluaineita voidaan käyttää ulkoisesti leijona tai klitorissa, emättimen aukossa tai peniksessä tai muussa lisäysobjektissa lisäyksen helpottamiseksi. Tämäntyyppisten tuotteiden tehokkuutta voidaan täydentää lisäämällä intravaginaalisia kosteusvoiteita, jotka viedään emättimeen 1-2 kertaa viikossa emättimen kosteuden ja pH: n tasapainottamiseksi päivittäin.

Taudin etiologia ja vaiheet

Tärkein taudin johtava tekijä on veren estrogeenitason lasku. Tämä voi johtua naisen luonnollisesta ikääntymisestä tai lääketieteellisistä toimenpiteistä (munasarjojen poistaminen tai niiden säteilyttäminen pahanlaatuisen rappeutumisen vuoksi).

Hormonisen epätasapainon seurauksena ei ole vain vaihdevuodet ja lisääntymistoiminnon sukupuutto, vaan myös muut kohdat:

Toiset löytävät ne epätavallisiksi, epämukaviksi ja kalliiksi. Lisäaineita tulee käyttää varoen, ja postmenopausaalisilla naisilla on oltava varovainen harkittaessa kosteuttavaa tai voiteluainetta, joka sisältää bakteereja, spermisidejä, lämmittimiä tai muita tehostajia; Tämä voi olla ongelmallista herkälle epiteelille.

Minimaalisesti imeytynyt emättimen estrogeenihoito

Vaginaalinen estrogeeni on tällä hetkellä saatavilla useissa lajikkeissa. Uudempi, pienempi 10 ug: n annos on myös osoittautunut tehokkaaksi 3 kuukauden pituisen pitkitetyn silikaattirenkaan emättimen atrofian hoidossa, joka sisältää 2 mg mikronisoitua estradiolia ja 75 ug estradiolia 24 tunnin välein. Voiteet: estradioli-kerma, konjugoitu estrogeenikermu, jolla on äskettäin hyväksytyt pieniannoksiset formulaatiot 5 g: n kahden viikon konjugoitu estrogeenikreemi kohtalaisen ja vaikean dyspareunian osoittamiseksi. On osoitettu, että kaikki kolme paikallisen estrogeenin muotoa ovat yhtä tehokkaita vähentämään emättimen atrofian subjektiivisia oireita.

 1. Vähentää emättimen epiteelin kykyä palauttaa, päivittää ja vähentää emättimen rauhaseritystä. Sukuelinten limakalvot tulevat ohuiksi, kuiviksi ja vaurioituvat helposti.
 2. Emättimen kudosten verenkierron heikkeneminen ja siten limakalvojen ja lihasten solut kärsivät ravinteiden ja hapen puutteesta. Tämä johtaa kapillaariverkon kompensoivaan kasvuun. Äskettäin muodostuneet pienet verisuonet ovat vähän toimivia. Ne sijaitsevat pintapuolisesti, niiden seinät loukkaantuvat helposti, kun muodostuu petechiaalisia verenvuotoja.
 3. Mikroklooran vaihto: laktobatsillit häviävät, jolloin saadaan aikaan emättimen eritteiden happama ympäristö, jolla on suojaava rooli ja joka edistää ehdollisesti patogeenisten mikro-organismien lisääntymistä. Aseptinen tulehdus kehittyy, muodostuu eroosio ja pienet haavaumat.
 4. Lisääntyminen kehon ikääntyessä, emättimen seinien verenvuoto, kuivuus ja haavoittuvuus, jos hoitoa ei ole. Paikallinen immuniteetti putoaa jyrkästi, joten sekundaarinen infektio liittyy usein ja bakteerien vaginiitti kehittyy.

Ennaltaehkäiseviä tekijöitä ovat endokriinitaudit (kilpirauhasen sairaudet, diabetes mellitus, aivolisäkkeen adenoma), immuunivajaustilat, vitamiinin puutteet (lähinnä vitamiinien A, E, ryhmän B puute). Toistaa epäsyanaaristen olosuhteiden roolia erityisesti seksuaalihygienian suhteen.

Useimmat naiset, mukaan lukien sekä vaihdevuodet että kirurgisesti aiheutuneet vaihdevuodet, saavat aikaan emättimen atrofian oireiden lievenemisen muutaman ensimmäisen viikon kuluttua hoidon aloittamisesta, vaikka sukupuolielinten eheyden ja mukavuuden palauttaminen saattaa kestää jopa 4-6 viikkoa.

Paikallisten estrogeenivarianttien Cochrane-tarkastelu ei osoittanut merkittäviä eroja niiden välillä endometriumin paksuuden, hyperplasian tai haittavaikutusten prosenttiosuuden suhteen. Diagnostinen emättimen verenvuoto on arvioitava ja arvioitava täysin. Progesteronin lisääminen äidille naiselle, joka käyttää vain vähän paikallisesti vietyjä estrogeenituotteita, on edelleen kiistanalainen.

Taudin oireet

Patologialla on hormonaalinen perusta, kehittyy hitaasti, joskus ilmenee 3-5 vuoden kuluttua kuukautisten päättymisestä.

Tilastojen mukaan ensimmäinen oire, joka alkaa vaivata naisen, jolla on atrofinen kolpiitti, on kuivausta, kramppeja, kutinaa emättimessä ja ulkoisten sukuelinten alueella. Ilmiöt, jotka ovat pahentuneet virtsaamisen ja pesun jälkeen käyttämällä antibakteerista saippuaa tai synteettisiä aromaattisia lisäaineita sisältävää geeliä.

Lisäksi epämääräisen vatsan kipu, joka vetää luontoa, on huolestuttava. Ne säteilevät usein (antavat) lumbosakraalialueelle, alaraajoille. Lisääntynyt sukupuolen, ulostuksen, fyysisen väsymyksen, stressin, hypotermian tai ylikuumenemisen jälkeen.

Emätin purkautuminen taudin alussa ei ole runsas, limainen luonto, joka usein sekoitetaan veren kanssa. Lisääntynyt kosketuksiin limakalvon kanssa (sukupuoliyhteys, gynekologin tutkimus) ja gynekologisen alan tai muiden elinten samanaikaisten sairauksien pahenemisessa.

On tuskallista sukupuoliyhdistystä (dyspareunia), jonka jälkeen verinen purkaus emättimestä kasvaa.

On olemassa kiireitä virtsaamiseen, jolloin prosessin eteneminen muuttuu virtsankarkaistumaksi (varsinkin hypotermian, fyysisen ylikuormituksen taustalla, jännityksen ja naurun aikana).

Ikääntyneen diagnosointi

Gynekologisen tutkimuksen avulla voit visuaalisesti arvioida emättimen degeneratiivisia-tulehduksellisia muutoksia. Niiden vakavuusaste riippuu vaihdevuosien kestosta.

Jos kuukautiskierron jälkeen on kulunut alle viisi vuotta, gynekologi näkee kuivuuden, emättimen seinämien harvennuksen, tulehduksellisten muutosten alueet limakalvojen punoituksella ja turvotuksella.

Vaihdevuosien aikana yli 5 vuoden atrofia ja tulehdus ovat selvempiä. Luonteenomaista on eroosio, haavaumat, jotka usein sisältävät kurjasta plakin. Pintakäsitelty kapillaariverkko, jossa on petechiaalisia verenvuotoja, on selvästi näkyvissä. Kosketusverenvuoto esiintyy helposti, jopa kohdunkaulan puolelta. Tyypillinen ilmiö on emättimen seinien laiminlyönti ja fuusio.

Kolposkopia paljastaa patologisen prosessin lokalisoinnin ja vaginiitin aiheuttaman vahingon luonteen.

Muut diagnostiset menetelmät:

 1. Sytologinen tutkimus. Rasvassa määritetään suuri määrä leukosyyttejä, ehdollisesti patogeenisiä bakteereja, kuolleita epiteelisoluja, joiden kypsyysaste on erilainen. Tutkimuksen päätarkoituksena on poistaa pahanlaatuinen degeneraatio.
 2. Emättimen sisällön (pH-metry) pH: n määrittäminen. Korreloi (liittyvät) estrogeenipuutteen asteeseen. Mitä alhaisempi hormonien pitoisuus veressä, sitä selvempi on pH: n muutos emäksiselle puolelle.
 3. Kolposkopia (sovellettu kehittynyt tutkimus). Se paljastaa emättimen limakalvojen, pinnan kapillaariverkon, jossa on petekiaalisten verenvuotojen polttimot, läsnäoloa. Hyvin havaitut eroosio-, haava- ja atrofoidut alueet.

On pakollista ottaa yleinen ja biokemiallinen analyysi verestä, kohdunkaulan eritteiden PCR: stä, virtsanalyysi. On välttämätöntä tehdä dynaaminen seuranta veren estrogeenitasosta, erityisesti hormonihoitoa määrättäessä.

Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida kohdunkaulan, emättimen epiteelisolujen tilaa ja paljastaa myös epänormaalit solut

Erotusdiagnostiikka

Ikään liittyvä kolpiitti on erotettava seuraavista sairauksista:

 • sukupuoliteitse tarttuvat infektiot (trikomoniaasi, klamydia ja muut);
 • Sukupuolialan onkologia.

Seksuaalisesti tarttuvien infektioiden estämiseksi käytetään emättimen eritteiden (bakterioskopia) mikrobiologista analyysiä. Lisäksi tämä menetelmä havaitsee herpes simplex -viruksen ja ihmisen papillooman.

Kohdun visualisoimiseksi ja syövän sulkemiseksi ulospäin suoritetaan lantion ultraääni vatsan seinämän läpi ja käyttämällä suonensisäistä menetelmää.

Hoitomenetelmät

Ikäihin liittyvien muutosten hoito naisten sukuelimissä edellyttää systeemisten ja paikallisten lääkkeiden käyttöä. Myös kansanhoitoa käytetään.

Lääkehoito

Huumeiden käyttö erilaisissa muodoissa auttaa poistamaan vaginiitin epämiellyttäviä oireita, joka estää aina taudin kehittymisen ja estää mahdolliset komplikaatiot

 • hormonaalisen taustan optimointi (ilman vasta-aiheita);
 • aineenvaihdunnan ja mikrokierron parantaminen emättimen kudoksissa;
 • patogeenisen mikroflooran tuhoaminen;
 • nopeuttaa emättimen solujen ja ulkoisten sukupuolielinten elpymistä;
 • antiseptinen vaikutus;
 • intravaginaalisen mikroflooran normalisointi;
 • emättimen seinien ja kohdunkaulan verenvuodon vähentäminen uusien kapillaarien muodostumisen päättymisen vuoksi.

Hormoninen hoito

Koska limakalvojen sukupuolielinten rappeuttavien muutosten syy on vaihdevuosien aikana estrogeenipitoisuuden jyrkkä lasku, tarvitaan hormonikorvaushoitoa. Naarashormonit optimaalisten tulosten saamiseksi on käytettävä useita vuosia injektionesteissä, tableteissa tai laastareina. Tällä on systeeminen vaikutus kehoon.

Mutta synteettisen estrogeenin, estrogeenin kaltaisten kasviperäisten valmisteiden käyttö on sallittua vasta naisen perusteellisen tutkimuksen jälkeen. Lääkkeillä on käytössä useita vakavia rajoituksia. Ne ovat ehdottomasti vasta-aiheisia seuraavissa olosuhteissa:

 • rintasyövän, kohdun ja lisäaineiden pahanlaatuisia kasvaimia tai epäilyksiä niistä;
 • emättimen verenvuoto tuntemattomasta alkuperästä;
 • tromboembolia (valtimo, laskimo) historiassa;
 • kroonisten maksan ja munuaissairauksien paheneminen;
 • merkittäviä patologisia poikkeavuuksia maksanäytteiden tuloksissa;
 • vakava verenpaine;
 • akuutti ja subakuutti sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaihe.

Varovaisesti ja lääkärin valvonnassa on määrätty synteettisiä estrogeenejä diabetes mellitukselle, lääkkeiden järjestelmälliselle käytölle Hypericumin perusteella. Lisäksi tällaisten lääkkeiden nimittäminen on rajoitettua, kun käytetään kortikosteroidihormoneja, teofylliinin pitkäaikaista käyttöä.

Synteettisten estrogeenien yliannostus yleisen myrkytyksen oireiden lisäksi on vaarallista emättimen verenvuodon kehittymiselle. Hoito on vain oireenmukaista.

Kun esiintyy vasta-aiheita estrogeenin nimittämiseksi dystrofisten kudosprosessien hoitoon, päärooli menee ei-hormonaalisiin aineisiin intravaginaaliseen käyttöön.

Paikalliset valmisteet

Dysbakterioosin torjumiseksi Acactact-emättimen tulpat, jotka sisältävät eläviä acidofiilisiä maitohappobakteereita, ovat osoittautuneet hyvin. Niiden käyttö edistää patogeenisen mikroflooran tuhoutumista ja normaalin ympäristön palauttamista. Lääkkeen selkeä etu on vain paikallisia vaikutuksia - se ei ole käytännössä imeytynyt veriin.

Tulehduksen lievittämiseksi käytetään emättimen Fluomysin-tabletteja. Niillä on laaja valikoima antimikrobisia vaikutuksia, mutta tätä antiseptistä lääkettä ei voida käyttää emättimen eroosioiden ja haavaumien läsnä ollessa.

Lisäksi sovelletaan kerma Gistan, se viittaa ravintolisät. Valmistettu kasviuutteiden perusteella, joilla on anti-inflammatorisia ja haavoja parantavia vaikutuksia - laakson laakso, koivun silmut, juna, lupiini.

Kun virtsaaminen kasvaa, virtsankarkailu ja muut munuaisongelmat, on tarpeen kuulla urologia, nefrologia. Asiantuntijat määrittävät uroseptikov-kurssin, mukaan lukien kasviperäiset teet, fysioterapia.

kasviestrogeenit

Naiset voivat nauttia näitä aineita ruoan kanssa. Gynegologit suosittelevat palkokasvien, viljan, myös riisin ja kauran, kulutuksen lisäämistä. On erittäin hyödyllistä lisätä pellavansiemeniä, porkkanoita, omenoita, granaattiomenia ruokavalioon.

Nisäkärkisiä peräpuikkoja, jotka perustuvat ympyrän-, astelpuu-, tandem-pohjaan, käytetään laajalti. Heillä on tulehdusta, parantavaa vaikutusta, paikallista immuniteettia.

Mitä valita hoitoon, kuinka kauan tämän tai tämän työkalun käyttö kertoo vain osallistuvalle gynekologille. Itsehoito ei ole hyväksyttävää, koska se voi johtaa korjaamattomiin komplikaatioihin.

Kansanlääketiede

Kansanreseptien käyttö on tärkeä osa postmenopausaalisten dystrofisten tulehduksellisten prosessien hoidossa. Mutta toivoa positiivisista muutoksista kliinisessä kuvassa käyttäen vain kasviperäisiä, ei voi olla. Kieltäytymällä lääkkeistä ja laiminlyömällä lääketieteellisiä suosituksia nainen voi jättää arvokasta aikaa ja aloittaa prosessin.

Kasvinsuojeluun käytetään kasviperäisiä infuusioita. Voit tehdä tämän yhtä suurina määrinä (1 rkl. Lusikka) sekoita kynttilöitä, kamomillaa ja mäkikuismaa, kaada 1 litra kiehuvaa vettä ja vaadi 12 tuntia. Sitten koostumus suodatetaan steriilin sideharjan kaksinkertaisen kerroksen läpi ja sitä käytetään aiottuun tarkoitukseen aamulla tai illalla 10 päivän ajan. Tarvittaessa 3 kuukauden kuluttua menettely toistetaan. Yrtteillä on anti-inflammatorinen, hemostaattinen ja desinfioiva vaikutus.

Aloe-mehulla ja astelilla on hyvä haavan parantava vaikutus. Näihin liuoksiin kastetut Tamponit lisätään emättimeen yön yli.

Positiivinen vaikutus on ollut Rhodiola Rosean keittäminen. Vaatii 1 rkl. lusikoita 300 ml kuumaa vettä silputussa kuivassa juuressa, kiehauta ja anna hautua 8–12 minuuttia. Sitten anna liemen seistä 2 tuntia ja kiristä. Ennen menetelmää lasillinen valmistettua liuosta laimennetaan 0,5 litraan keitettyä (lämmin) vettä. Ruiskun tulee olla päivittäin nukkumaan mennessä enintään kahden viikon ajan.

Gynekologi auttaa sinua valitsemaan oikean tavan hoitaa kansanhoitoa ja määrittää sen kesto.

Yrttien positiivinen vaikutus


Mäkikuisulla on rauhoittava vaikutus, vähentää emättimen palamista ja kutinaa.

Calendula stimuloi emättimen limakalvon ravitsemusta, nopeuttaa kudosten uudistumista ja haavaumien paranemista

Kamomilla edistää naisten hormonien tuotantoa ja lievittää vaihdevuosien aikana tapahtuvaa hoitoa

Hoitoennuste ja mahdolliset komplikaatiot

Ikääntymiseen liittyvä kolpiitti on vaarallinen paitsi heikentyneen elämänlaadun vuoksi, myös sen komplikaatioiden vuoksi:

 • sukupuolielinten pahanlaatuinen kudoksen rappeutuminen;
 • vaginiitti taustalla, kun toissijainen infektio on röyhtäisiä eritteitä, ja yleisen tilan rikkominen;
 • tulehduksen leviäminen kohtuun ja munasarjoihin;
 • sepsis.

Useimmiten kolpiitti toistuu vähentyneen immuniteetin, extragenitaalisten sairauksien ja hoidon puuttuessa.

Ajankohtaisen diagnoosin ja riittävän lääkehoidon avulla minkä tahansa ikäisen naisen elämän ja terveyden ennuste on suotuisa. Kolpiitin kehittymisen ja sen toistumisen estämiseksi on tärkeää noudattaa tiettyjä elämän sääntöjä.

Patologian ehkäisy

Erityinen ehkäisy sisältää säännöllisiä käyntejä gynekologiin ja veren estrogeenitason seurantaa. Vaihdevuosien tai muiden olosuhteiden taustalla hormonit vähenevät. Tässä tapauksessa gynekologi määrää riittävästi hormonikorvaushoitoa.

Ei-spesifinen ennaltaehkäisy sisältää seuraavat toimenpiteet:

 • terveellinen elämäntapa;
 • asianmukainen tasapainoinen ravitsemus;
 • täydellinen seksuaalinen elämä turvallisella sukupuolella;
 • luonnollisista kankaista valmistettujen alusvaatteiden käyttö;
 • intiimien ja yleisen hygienian sääntöjen noudattaminen;
 • hormonaalisten lääkkeiden ottaminen vain lääkärin valvonnassa;
 • fyysisen ylikuormituksen, stressin, hypotermian poissulkeminen.

Kaikki elimen järjestelmät ovat ikäuudistuksen alaisia. Postmenopausaalisilla naisilla gynekologinen ala on hyvin haavoittuva. Lähes jokaisella naisella on tällä hetkellä paljon ongelmia. Atrofinen kolpiitti on vaarallista johtuen toistuvista toistumista ja pahanlaatuisesta rappeutumisesta. Sairaanhoitajan säännöllinen havainnointi, hormonaalisten muutosten varhainen havaitseminen ja riittävän hoidon nimittäminen auttavat naista selviytymään tästä vaikeasta jaksosta ja palauttamaan täyden elämän ilon.