Adenomyosis vaihdevuosien aikana: tarvitaanko hoitoa ja mitä sen suhteen on tehtävä

Kun vaihdevuosia esiintyy, naiset tuntevat olonsa epämukavaksi, heidän terveytensä ja mielialansa heikkenevät, niiden hikoilu nousee ja joitakin terveysongelmia esiintyy. Mutta usein naiset huomaavat, että hormonitasojen muutosten aiheuttamat sairaudet häviävät, kun vaihdevuodet ilmenevät. Esimerkiksi adenomyoosi häviää useimmiten, koska hormonitasot sammutetaan ja adenomyoosia pidetään vain hormonaalisena häiriönä.

Mikä on adenomyosis

Adenomyosis on kohdun endometriumin lisääntyminen sen sisällä ja terveessä muodossa endometrium on sijoitettava sen onteloon. Tämän sairauden elämä ei ole vaarallista, lukuun ottamatta anemian muodostumista ja mielialan heikkenemistä, yleistä tilaa. Adenomyoosin muotoja on useita, joista jokaiselle on tunnusomaista kohdun limakalvon vaurioitumisen syvyys.

Taudin oireet

Adenomyoosille on ominaista voimakas kipu kuukautisten aikana, verinen ja vaaleanpunainen purkautuminen syklin keskellä. Samalla kuukautisten kesto voi nousta 6-7 päivään, joskus havaitaan kohdun verenvuotoa syklistä riippumatta.

Koska endometrium ei kasva odotetusti, kohdun koko kasvaa ja aiheuttaa siten epämukavuutta ja epämukavuutta, koska kohdun lisääntyminen voi havaita kipua ja närästyskykyä, ja seksuaalisen kontaktin aikana nainen voi tuntea kipua. Joillakin naisilla voi olla useita sairauksia kerralla - adenomyosis ja endometrioosi, toisessa tapauksessa endometrium ei vaikuta vain kohtuun, vaan myös munasarjoihin, munanjohtimiin ja kohdunkaulaan.

Adenomyoosin syyt vaihdevuodet

Tärkein versio siitä, miksi adenomyosis kehittyy, on hormonivika, koska muita syitä ei ole vielä tutkittu. Vaihdevuosien aikana sukupuolihormonien määrä laskee ja useimmiten naiset huomaavat, että adenomyosis on ohi.

Yli 35-vuotiailla naisilla, synnyttäneillä ja kohdun leikkauksella on havaittu lisääntynyttä riskiä adenomyoosille. Adenomyoosilla on useita tyyppejä ja usein naisia, joilla on monenlaisia ​​tauteja. Siten adenomyosis voi olla diffuusi, polttoväli ja nodulaarinen. Kukin näistä tyypeistä eroaa endometriumin lukumäärässä: esimerkiksi ensimmäistä tyyppiä pidetään vakavimpana, koska endometrium kasvaa kaikkiin kohdun kerroksiin.

Taudin kehittymisen aste

Adenomyoosia on neljä astetta, joista jokaiselle on ominaista myös endometriumin määrä, joka on itkenyt syvälle kohtuun. Vakavin tutkinto on neljäs.

Adenomyoosin oireet voivat olla erilaisia ​​kehon muutoksia. Esimerkiksi jaksot kestävät tavallista pidempään, ja veri vapautuu niiden aikana hyytymien muodossa. Usein havaitaan myös kohdun verenvuotoa ja verenvuotoa syklin keskellä. Kuukautisten aikana vatsan kipu ilmaistaan ​​ja se on kouristavaa tai leikkaavaa. Myös sukupuolen aikana on tuskallisia tunteita.

Usein on adenomyosis naisilla, jotka eivät voi tulla raskaaksi, mutta ei ole virallisesti todettu, että tämä tauti on hedelmättömyyden syy. Lääkärit sanovat, että syy, todennäköisimmin, ei ehkä ole adenomyosis, vaan endometrioosi, koska tämä tauti vaikuttaa useimpiin lapsen suunnittelusta vastaaviin elimiin.

Adenomyoosin hoito vaihdevuodet

Adenomyoosin hoito ei ole välttämätöntä, se on tehtävä vain, jos oireet ilmenevät, ne ovat suvaitsemattomia ja aiheuttavat epämukavuutta. Lisäksi adenomyoosia ei hoideta, jos lääkäri havaitsi sen vahingossa tutkimuksen aikana toisesta syystä. Jos nainen on yli 45-vuotias ja hänellä tulee olla vaihdevuosien pian, adenomyoosia ei myöskään hoideta.

Lisätietoja, miten epämukavuus aiheuttaa adenomyoosia, miten se käyttäytyy, kun vaihdevuodet ilmenevät, ja mitä hoitoa käytetään, on tarpeen lukea naisten arviot.

Mitä naiset sanovat

Noin vuoden ajan tunsin huonoa aika ajoin, minulle määrättiin erilaisia ​​lääkkeitä. Mutta vuoden ja muutaman kuukauden kuluttua siitä tuli todella parempi. Tutkimuksen jälkeen lääkäri sanoi, että adenomyosis retriittejä, kun 1,5 vuotta on kulunut, ja kunto on parantunut. Vaihdevuodet eivät ole niin huonoja kuin on kuvattu. "

Adenomyosis vaihdevuosien aikana: oireet

Lukuaika: min.

Adenomyoosin oireet

Yksi adenomyoosin ominaisuuksista on sen oireeton esiintyminen joissakin tapauksissa. Nämä ovat pääasiassa taudin alkuvaiheita. Mutta joskus patologia, joka kehittyy hitaasti, ei ilmene vuosia. Siksi hajakuormitusta, jonka oireet ja hoito ovat ensisijaisia, on vaikea tunnistaa varhaisessa kehitysvaiheessa. Ja suurin vaara on, että toisen vaiheen sairaus aiheuttaa hedelmättömyyttä. Siksi oikea-aikainen diagnoosi on erittäin tärkeää.

Tämän taudin toinen piirre: patologian merkit eivät välttämättä vastaa prosessin vakavuutta ja laajuutta. Lisää yksityiskohtia.

Kohdun adenomyosis: oireet ja hoito

Täten oireettomat kurssit tai oireiden vähimmäismäärä voivat karakterisoida taudin ensimmäistä vaihetta, mutta ne voidaan havaita toisessa ja jopa kolmannessa asteessa. Ja päinvastoin näillä vaiheilla on joskus selvä kliininen kuva. Ja jo neljännessä, on yksi tyypillinen kivun oireyhtymä, yksi tärkeimmistä oireista, kun taas muut voivat vaihdella.

Kohdun adenomyosis: oireet, alkumerkit

Menstruaalisen syklin häiriöt, tarkimpana ilmaisuna. Kuukautiset ovat pitkiä (yli seitsemän päivää) ja runsaasti. Niihin liittyy usein lisääntynyttä kipua - algomenorrhea. Voi olla hyytymiä, kohdun verenvuotoa. Premenstruaalinen oireyhtymä on usein vakava. Parin päivän ajan ennen kuukautisia ja niiden jälkeen voidaan havaita tahriintuva ruskehtava purkaus.

Kipu, joka tapahtuu muutaman päivän ennen kuukautisia ja joka ei lopu kaksi tai kolme päivää sen valmistumisen jälkeen. Kipuominaisuudet riippuvat kehityksestä ja lokalisoinnista, jolle on tunnusomaista kohdun adenomyosis. Oireet, merkit tässä tapauksessa voivat poiketa hieman. Täten vakavin kivun oireyhtymä on ominaista laajalle levinneelle adenomyoosille, jossa on vatsan vaurioita, joita monimutkaistaa suuri määrä tarttuvuuksia. Samalla on mahdollista säteillä haaraan.

Kohdun kehon endometrioosi: Toissijaiset oireet

Emäksen oireiden kehon endometrioosissa voi olla hieman enemmän. Ne ovat seuraavat:

 1. Dyspareunia - epämiellyttävä kunto tai ”pistävä” kipu seksuaalisen kosketuksen aikana. Särkylääkkeet eivät kuitenkaan helpota sitä.
 2. Raudanpuute toissijainen anemia, joka johtuu veren menetyksestä pitkäaikaisen ja raskaan kuukautisten aikana. Tämä puolestaan ​​merkitsee heikkouden, uneliaisuuden, ihon pahuuden, hengenahdistuksen, väsymyksen, huimauksen. Keho muuttuu epävakaaksi tartuntatauteille. Joskus voi olla tajuttomuutta ja vähemmän pyörtymistä.

Adenomyosis: monimutkaisen merkin oireet

Adenomyoosilla, jonka merkit ja oireet ovat vakavampia, on viimeaikainen kehitysvaihe. Tämä on:

 1. Muuta kohdun kokoa ja muotoa. Se saa pallomaisen muodon ja kasvaa ennen kuukautisia. Nodulaariselle adenomyoosille on tunnusomaista kohdun tuberositeetti tai kasvaimen kaltaisten muodostumien ulkonäkö sen seinissä.
 2. Raskauden keskeyttäminen.
 3. Lapsettomuus: primaarinen ja toissijainen, diagnosoitu lähes puolessa adenomyoosista kärsivistä naisista.

Oireita adenomyosis naisille neurologinen luonne

Naisilla, jotka ovat luonteeltaan neuropsykiatrisia, on myös adenomyoosin oireita. Tämä on melko yleinen oire taudille, joka esiintyy kaikkien muiden kliinisten oireiden, kuten kivun oireyhtymän, unihäiriöiden, vakavan premenstruaalisen jakson, kehon yleisen sävyn heikkenemisen taustalla. Usein on neuroseja.

On syytä huomata, että oireettoman patologian tapaukset huomioon ottaen on välttämätöntä, että pienimmän epäilyn vuoksi on pyydettävä lääkärin apua. Ainoastaan ​​tällöin taudin hoitoa voidaan aloittaa sen alkuvaiheessa, mikä estää vakavien terveysongelmien ilmaantumisen.

Toivotamme teille hyvää terveyttä ja hengellistä harmoniaa. Odotamme palautetta, palautetta ja kommentteja artikkelin aiheesta. Älä unohda jakaa linkkejä sosiaalisiin verkostoihin.

Miten hoidetaan adenomyoosia vaihdevuodet?

Melko harvinainen, mutta joskus kehittää adenomyoosia vaihdevuosien kanssa. Tämä prosessi on useimmiten hormonaalinen, joten se esiintyy harvoin vaihdevuosien aikana. Jäljempänä olevassa artikkelissa kuvataan, miten diagnosoidaan ja parannetaan sitä tänä aikana.

määritelmä

Adenomyosis on yksi hyperplasian lajikkeista eli patologisesta kudosjakaumasta. Samalla kasvaa yksi tai toinen endometriumin solu. Se tunkeutuu lihaskudokseen (seuraava kerros) ja voi muodostaa kystoja jne. Prosessi kehittyy hormonien epätasapainossa ja voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun.

Miksi se näkyy?

Miksi tämä ehto kehittyy etukäteen? Sen kehittämisen syyt ovat seuraavat:

 1. Hormonaalinen epäonnistuminen;
 2. Endokriininen vajaatoiminta;
 3. ylipaino;
 4. Ikään liittyvät limakalvon muutokset;
 5. Metabolian epäonnistuminen;
 6. Geneettinen taipumus;
 7. Kohdun invaasio (esimerkiksi lääketieteellisiin tarkoituksiin);
 8. Immuunivika.

Tämän tilan alkaminen vaihdevuosien aikana on hyvin harvinainen.

Riippuen siitä, mitkä kudokset alkavat aktiivisesti jakautua, erilaisten sairauksien tyyppi erottuu. Ne eroavat tarkasti kasvainkudoksen koostumuksessa. Yleisimmät tyypit on kuvattu alla.

Glandulaarinen kystinen

Tämäntyyppiset naiset vaihdevuodet kehittyvät useimmiten. Prosessin alussa provosoivat tekijät ovat hyvänlaatuisten rintakasvainten esiintyminen tänä aikana, diabetes ja enemmän. Glandulaarinen kudos kasvaa tässä tapauksessa. Itse rauhaset lisääntyvät. Sitten rauhaskudoksessa solmujen muodostuminen, kystat.

kystinen

Silmäkudos ei kasva, mutta se muodostaa kystoja. Ne muodostuvat rauhasen laajentumisen vuoksi, jonka ympärillä kystinen kalvo kehittyy ajan myötä. Tällainen ehto on varsin vaarallinen ja vaatii ajoissa tapahtuvaa hoitoa, koska on olemassa vaara, että sen degeneraatio muuttuu huonolaatuiseksi kasvaimeksi.

keskeinen

Fokus on sairauden tyyppi, kun muutokset ilmenevät paikallisesti. Toisin sanoen kudos kasvaa yhdessä tietyllä alueella eikä koko kohdun sisäpinnalla. Tätä edellytystä pidetään helpoimmin eikä se muodosta vaaraa, mutta se tapahtuu harvoin. Lisäksi on aina olemassa riski, että polttovirtamalli siirtyy kokonaiselle, yleiselle.

epätyypillinen

Tavallisessa adenomyoosissa yksinkertaiset muuttumattomat solut kasvavat. Kyllä, niiden lukumäärä kasvaa, ne voivat venytellä, mutta niiden rakenteellinen rakenne pysyy aina muuttumattomana ja tyypillisenä sille tyypille, johon ne kuuluvat. Eli tällaisessa solussa on ydin, kirjekuori, mitokondriot jne.

Se, että prosessi on epätyypillinen, voidaan sanoa, kun epätyypillisiä soluja esiintyy - nämä ovat soluja, joissa on rikki sisäinen rakenne. Heillä voi olla kaksi ydintä tai enemmän, eikä niillä voi olla lainkaan. Niillä ei ehkä ole tyypillistä solurakennetta. Kuori voi paksua tai haalistua.

Epätyypillisten solujen esiintyminen lisää dramaattisesti todennäköisyyttä muuttua onkologiseksi. Joissakin tapauksissa tällaisten muodostumien läsnä ollessa tehdään myös edeltäjän diagnoosi.

astetta

Tämän prosessin kehittämisessä on neljä vaihetta:

 1. Endometrium on tunkeutunut matalaan suuntaan, ja se löytyy vain submucosal-kerroksesta - 1 aste;
 2. Endometrium on tunkeutunut lihaskerrokseen ja vaikuttaa alle puoleen sen paksuudesta - aste 2;
 3. Endometrium vaikuttaa yli puoleen lihaskerroksen paksuudesta - luokka 3;
 4. Endometrium tunkeutuu kaikkiin kerroksiin, on syvä tappio - 4 astetta.

Kahden ensimmäisen vaiheen tila on suhteellisen normaali. Kolmas ja neljäs aiheuttavat kuitenkin tyypillisiä oireita lähes aina.

Merkkejä

Tämän taudin oireet ovat:

 1. Spontaani kohdun verenvuoto;
 2. Kipu vatsan ja alaselän kohdalla;
 3. Päänsärky;
 4. väsymys;
 5. Jännityksiä janoista;
 6. Painonnousu.

Voi olla oireeton ja se voidaan havaita sattumalta.

hoito

Uskotaan, että adenomyoosia vaihdevuosien aikana tai missään muussa jaksossa ei voida parantaa kokonaan. Tämä johtuu taudin kehittymisen erityispiirteistä. Lähes kaikki hoidot on tarkoitettu ainoastaan ​​taudin oireiden lievittämiseen. Täydellinen parannuskeino voi tuoda vain kokonaan pois kohdun.

lääkitys

Koska tauti on hormonaalinen, sitä hoidetaan myös hormoneilla. Ne auttavat pysäyttämään prosessin kehittymisen ja aiheuttamaan osan sen hajoamisesta. Seuraavia suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita käytetään yleisesti:

 • Mirena on kohdunsisäinen laite, joka jakaa hormonit elimistöön joka päivä. Sillä ei ole vasta-aiheita. Käyttöikä on useita vuosia. Tällaisen järjestelmän hinta on 11 000 ruplaa;
 • Utrogestan, Duphaston - yhdistetyt progesteronin estrogeeni-ehkäisyvalmisteet. Noin puoli vuotta, yksi tabletti päivässä, samana aamupäivänä. Yksi lääkkeen paketti on suunniteltu yhdelle kuukautiskierrokselle. Sinun on aloitettava niiden ottaminen ajanjakson ensimmäisestä päivästä. Et voi juoda niitä raskaana oleville ja imettäville naisille sekä munuaissairaus, diabetes, tromboflebiitti. Kustannukset tällaisista varoista 600-1000 ruplaa per pakkaus;
 • Visanna on dienogestiin perustuva kiistanalainen huume. Se on varsin tehokas ja sillä on samat kontraindikaatiot kuin Utrozhestan ja Djufaston. On kuitenkin huomattava, että joskus se voi aiheuttaa voimakasta verenvuotoa kohdun aikana vaihdevuosien aikana. Sen vuoksi lääkärin tulee seurata sen vastaanottoa. Kolmen kuukauden hoidon kesto, varojen hinta on 1500 ruplaa;
 • Gonadotropiinia vapauttavan hormonin agonistit eivät ole ehkäisymenetelmiä, ne ovat sellaisia ​​lääkkeitä kuin Buserelin, Goserelin, Sineril. Pääsyn aikana kuukautiset pysähtyvät kokonaan, kurssin kesto on kolme kuukautta, kun taas tällaisia ​​järjestelmiä on, kun on tarpeen antaa vain yksi injektio kuukaudessa. Toimintaperiaate on, että tietyt hormonit lakkaavat tuottamasta, minkä seurauksena patologinen prosessi hajoaa. Vasta-aiheita ei käytännöllisesti katsoen ole, koska hoito-ohjelma ja antoreitti voidaan laajasti vaihdella. Tällaisten varojen hinta on 600 ruplaa.

Näillä lääkkeillä ei ole ainoastaan ​​positiivista vaikutusta prosessiin, vaan se vähentää sen oireiden vakavuutta, mutta auttaa myös normalisoimaan kuukautiskierron suuremmalla tai pienemmällä määrällä. Ja myös PMS: n oireiden vakavuuden vähentämiseksi.

Anestesia-aineita käytetään myös lääkehoitona, esimerkiksi Ibuprofen, Ketothefen. Koska ne ovat ei-steroidisia anti-inflammatorisia lääkkeitä, ne on otettava 1-2 päivää ennen kuukautisia, 1 tabletti kuuden tunnin välein. Sitten ne poistavat tulehdusprosessin ja lievittävät oireet. Kustannukset tällaisten varojen (riippuen tuotenimi ja brändi) 50-600-700 ruplaa.

leikkaus

Postmenopausaalinen adenomyosis johtaa harvoin leikkaukseen. Tämä johtuu siitä, että se on melko raskas, nimittäin kohtun täydellinen poistaminen. Keho palautetaan tällaisen manipulaation jälkeen pitkään, koska se toteutetaan vain erittäin vakavilla oireilla, esimerkiksi voimakkaalla verenvuodolla ja voimakkaalla kivulla. Ja vain silloin, kun muiden keinojen tehokkuutta ei ole merkitty.

Käsittelyn aikana alaosaan tehdään ontelon vatsa-viilto. Sen läpi on kehon leikkaus ja poisto. Tämän jälkeen työalue on ommeltu.

Elvytysjakso kestää noin kolme kuukautta. Tällä hetkellä on välttämätöntä luopua liiallisesta fyysisestä rasituksesta, huonoista tottumuksista ja myös syödä oikein.

Komplikaatiot eivät ole tyypillisiä tähän manipulointiin. Yleensä ne ovat yleistä toimintaa. Esimerkiksi anestesian vaikutukset, tartunnan mahdollisuudet ja saumojen ero, tarttumien muodostuminen jne.

kansan-

Kansanhoitoon ei voida täysin luottaa, koska sen tehokkuus on kyseenalainen. Tällaisia ​​menetelmiä voidaan kuitenkin käyttää asiantuntijan määräämän hoidon lisäksi. Useimmiten vaihdevuodet sisältävät seuraavia menetelmiä:

 • Takiainen juurimehu ja kultainen viikset sekoitetaan yhtä suurina, yksi ruokalusikallinen kolme kertaa päivässä;
 • Nettatinktuura valmistetaan seuraavasti: 200 g yrttiä kaadetaan puoli litraa nestettä. Sitten tämä työkalu jätetään pimeään 21 päivän ajan. Sitten he juovat sen 1 tl aamulla ja yöllä.

On tärkeää muistaa, että perinteisillä menetelmillä voi olla myös vasta-aiheita. Vaikka tehokkuuden tavoin ne eivät ole niin voimakkaita. Kuitenkin ennen käyttöä ota yhteys lääkäriin.

komplikaatioita

Kohdun adenomyosis itsessään ei ole vaarallista. Sen oireet voivat kuitenkin aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta ja vaikuttaa haitallisesti elämänlaatuun. Lisäksi, jos verenvuotoa esiintyy voimakkaasti, anemia voi kehittyä (rautapitoisuuden lasku). Hemoglobiini saattaa laskea. Kaikki tämä johtaa sellaisten oireiden ilmaantumiseen, kuten heikkous, uneliaisuus, huono, väsymys jne.

Adenomyosis tai endometrioosi? Onko mahdollista täysin parantaa?

Adenomyosis on kohdun sairaus, joka voi aiheuttaa pitkäaikaisen kohdun verenvuodon, tiputtamisen syklin keskellä ja voimakasta kipua vatsan alareunassa.

He puhuvat adenomyoosista, jos endometrium, joka normaalisti pitäisi olla vain kohdussa, tunkeutuu syvälle kohdun lihaksen kerrokseen.

Koska endometrium alkaa kasvaa siellä, missä sen ei pidä kasvaa, kehittyy tulehduksellinen reaktio ja kohdun koko kasvaa.

Adenomyosis ja endometrioosi

Adenomyoosia kutsutaan joskus kohdun endometrioosiksi tai sisäiseksi endometrioosiksi. Itse asiassa sekä adenomyosis että endometrioosi kehittyvät samasta syystä: jos endometrium alkaa kasvaa, jos sitä ei ole tarkoitus kasvaa.

Endometrioosissa kohdun limakalvot voivat esiintyä kohdun ulkopuolella (munasarjat, munanjohtimet, kohdunkaula jne.) Verkkosivuillamme on erillinen artikkeli, joka on omistettu endometrioosille.

Usein samassa naisessa havaitaan samanaikaisesti endometrioosia ja adenomyoosia.

Miksi adenomyosis esiintyy?

Adenomyoosin syitä ei tunneta. On olemassa useita teorioita, jotka selittävät tämän taudin mahdollisia syitä, mutta toistaiseksi mikään niistä ei ole yleisesti hyväksytty.

Tiedetään, että sukupuolihormoneilla (estrogeeni, progesteroni, prolaktiini, FSH) on tärkeä rooli adenomyoosin kehittymisessä. Kun sukupuolihormonien määrä veressä laskee (tämä tapahtuu naisilla vaihdevuosien aikana), adenomyoosin oireet häviävät yleensä.

Kenellä on lisääntynyt adenomyoosiriski?

Adenomyosis on melko yleinen sairaus naisilla, jotka ovat synnyttäneet keski-ikäisiä naisia ​​(yli 35-40-vuotiaita). Adenomyoosin lisääntynyt riski on havaittu:

 • naisilla, jotka ovat synnyttäneet (yksin tai keisarinleikkauksella)
 • naisilla, joille on tehty leikkaus kohdussa (esimerkiksi kohdun fibroidien poistaminen)
 • yli 35-40-vuotiailla naisilla

Adenomyoosin muodot

Riippuen siitä, kuinka suuret kohdun limakalvon alueet kohdun lihaksessa ovat, on useita adenomyoosin muotoja:

 • Fokusaalinen adenomyosis: endometrium muodostaa erilliset saarekkeet tai adenomyoosin kohdat kohdun lihaksen kerroksessa. Fokaalinen adenomyosis on usein oireeton tai ilmentymättömiä oireita.
 • Nodulaarinen adenomyosis: endometrium muodostaa erilliset solmut kohdun lihaskerroksessa. Adenomyoosin nodulaarisessa muodossa olevia endometriumin solmuja kutsutaan eri tavoin adenomyomasiksi, koska ne ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin kohdun Myoma.
 • Diffuusi adenomyosis: Laajat endometrium-alueet itävät lähes tasaisesti koko kohdun lihaskerroksen.

Joillakin naisilla on useita adenomyoosin muotoja kerralla: esimerkiksi diffuusion ja nodulaarisen muodon yhdistelmä (diffuusinen nodulaarinen adenomyosis).

Adenomyoosin aste

Riippuen siitä, miten syvälle endometrium on tunkeutunut kohdun lihaskerrokseen, on 4 adenomyoosin astetta:

 • 1 adenomyoosin aste. endometriumin matala tunkeutuminen kohtuun. Endometrium löytyy vain kohdun limakalvosta.
 • 2 adenomyoosin aste. endometriumin syvempi tunkeutuminen kohtuun: adenomyoosin polttopisteet löytyvät kohdun lihaskerroksesta, mutta ne vaikuttavat enintään puoleen lihaskerroksesta.
 • 3 adenomyoosin aste. kohdun limakalvossa esiintyy endometrioosin keskipisteitä, jotka vaikuttavat yli 50 prosenttiin sen paksuudesta
 • 4 adenomyoosin aste. syvä tappio. Endometrium kutistaa kaikki kohdun kerrokset.

Adenomyoosin oireet ja merkit

Joskus adenomyosis voi olla oireeton ja se voidaan havaita vain sattumanvaraisesti tutkinnan aikana toisesta syystä. Mutta usein adenomyosis, seuraavat oireet on havaittu:

 • Pitkät ja runsaat jaksot, jotka kestävät yli 7 päivää peräkkäin. Usein adenomyoosilla voi esiintyä kohdun verenvuotoa.
 • Ruskea (verinen) purkautuminen syklin keskellä.
 • Kuukautisten aikana veri erittyy hyytymien kautta.
 • Vaikea vatsakipu kuukautisten aikana tai syklin keskellä. Kipu adenomyosis voi olla kouristelua tai leikkaamista.
 • Alemman vatsakipu sukupuolen aikana

Adenomyoosissa kohdun koko voi kasvaa 2-3 kertoimella. Tämän vuoksi joillakin naisilla on mahdollisuus tarttua vatsan alareunaan (häpykudoksen takana) pyöristettyyn tiheään muodostumiseen. Tämä on laajentunut kohtu.

Adenomyoosin seuraukset

Adenomyosis ei ole hengenvaarallinen eikä yleensä aiheuta vakavia komplikaatioita. Kuitenkin voimakas verenvuoto adenomyoosilla voi aiheuttaa anemiaa ja vakava vatsakipu pahentaa elämänlaatua ja voi johtaa masentuneeseen mielialaan, ahdistukseen ja masennukseen.

Adenomyosis ja raskaus

Huolimatta siitä, että hedelmättömyyttä sairastavilla naisilla esiintyy usein adenomyoosia, tämän sairauden ja lapsen kyvyttömyyden välistä suoraa yhteyttä ei ole vielä vahvistettu.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että syynä hedelmättömyyteen adenomyoosissa ei ole itse adenomyosis, vaan tähän sairauteen liittyvä endometrioosi. Miten päästä raskaaksi endometrioosin kanssa, lue linkin artikkeli.

Jos sinulla on adenomyosis ja et voi tulla raskaaksi, saatat tarvita perusteellista tutkimusta ja sitten hoitoa. Miten tulla raskaaksi adenomyoosin kanssa, lue alla.

Diagnoosi adenomyosis

Kysy gynekologiltasi, jos sinulla on ainakin yksi edellä mainituista adenomyoosin oireista. Gynekologi tutkii gynekologian ja selventää, tarvitaanko perusteellisempaa tutkimusta.

Adenomyoosin diagnoosin monimutkaisuus on se, että ei ole olemassa sellaisia ​​tutkintamenetelmiä, jotka mahdollistaisivat tällaisen diagnoosin varmuuden. Ainoa luotettava menetelmä adenomyoosin diagnosoimiseksi on kohdun poistaminen ja sen jälkeen kohdun kudosten tutkimus mikroskoopilla (histologinen tutkimus).

Tietenkin emän poistaminen monille naisille on hyväksyttävä diagnostinen menetelmä, joten diagnoosin selvittämiseksi on käytetty vaihtoehtoisia tutkintamenetelmiä: ultraääni. MRI, hysterosalpingografia. sonogisterografia, kohdun biopsia.

Näiden tutkimusten avulla voit löytää adenomyoosin oireita ja sulkea pois muita sairauksia, joilla on samanlaisia ​​oireita: kohdun myoma. kohdun polyypit, endometrioosi, endometriumin hyperplasia. Ainoastaan ​​jos muita mahdollisia sairauksia ei oteta huomioon, tehdään adenomyoosin diagnoosi.

Gynekologinen tutkimus tuolissa

Huolimatta siitä, että rutiinitutkimuksen aikana gynekologi ei huomaa adenomyoosin polttimia kohdussa, lantion tutkimus on erittäin tärkeää. Ensinnäkin gynekologi pystyy määrittämään kohdun koon: adenomyoosin myötä kohdun koko kasvaa 2-3 kertoimella ja siitä tulee pallomainen. Toiseksi, tarkastuksen aikana gynekologi sulkee pois muut mahdolliset verenvuodon tai vatsakipujen syyt.

Lantion elinten ultraääni

Ultrasonografia ei myöskään ole lopullinen menetelmä adenomyoosin diagnosoimiseksi, mutta tämä tutkimus on erittäin tärkeää, koska se sulkee pois muut mahdolliset kohdun tai kohdun lisäaineiden sairaudet. Tärkeimmät oireet (kaiun merkit, kaiun kuvio) ultraäänellä on:

 • kohdun koon kasvua ja muuttaa sen muotoa
 • hypoechoisten sulkeumien esiintyminen kohdun lihaskerroksessa (myometrium)
 • heterogeeninen myometriumrakenne
 • pienet kystat esiintyvät kohdun lihaskerroksessa (halkaisijaltaan enintään 5 mm)
 • kohdun seinämien paksuuntuminen (erityisesti kohdun takaseinän yleinen sakeutuminen)

On tärkeää ymmärtää, että vain lantion elinten ultraäänen ja yleisen tutkimuksen perusteella lääkäri ei voi diagnosoida adenomyoosia. Ultraääni voi epäillä vain adenomyoosin esiintymistä.

MRI (magneettikuvaus)

MRI on kalliimpi tutkimusmenetelmä, jonka avulla voidaan selvittää kohdun lihaskerroksen rakennetta. MRI: n adenomyoosin tärkeimmät merkit ovat kohdun lihaksen paksuneminen, myometriumin heterogeenisyys ja sen keskipisteiden läsnäolo, jotka voivat olla endometriumin keskipisteitä. MRI poistaa myös muut mahdolliset kohdun sairaudet.

Hysteroskooppia voidaan käyttää sulkemaan pois muut mahdolliset kohdun verenvuodon syyt (kohdun polyypit, kohdun limakalvo, endometriumin hyperplasia, pahanlaatuiset kohdun taudit jne.). Tutkimusmenetelmää kutsutaan biopsiaksi, ja mikroskoopilla saadun materiaalin tutkimus on histologinen tutkimus.

Hysterosalpingografia (HSG) ja sonogisterografia

Hysterosalpingografiaa ja sonogisterografiaa käytetään myös muiden mahdollisten kohdun sairauksien sulkemiseksi pois. Lisäksi jos naisella on adenomyosis, hysterosalpingografia tai sonogisterografia voi havaita taudin epäsuorat merkit. Sivustollamme on erillinen artikkeli hysterosalpingografiasta.

Miten adenomyosis diagnosoidaan?

Huolimatta siitä, että adenomyoosia ei voida kutsua harvinaiseksi sairaudeksi, lääkärit usein unohtavat sen tai sekoittavat sen muihin sairauksiin, jotka aiheuttavat samanlaisia ​​oireita.

Esimerkiksi kohdun verenvuoto voi esiintyä sekä adenomyoosissa että kohdun limakalvon myomassa, kohdun polyypeissä, hormonaalisissa häiriöissä, endometriumin hyperplasiassa, kohdun pahanlaatuisissa sairauksissa jne. Vatsakipu kuukautisten aikana voi esiintyä paitsi adenomyoosissa myös primäärisessä dysmenorrheassa ja endometrioosissa.

Tältä osin monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että adenomyoosin diagnoosin kannalta on välttämätöntä sulkea pois kaikki muut mahdolliset sairaudet, joilla on samanlaisia ​​oireita. Jos kaikki suoritetut tutkimukset eivät paljastaneet muita häiriöitä, mutta paljastivat epäsuoria merkkejä adenomyoosista, adenomyoosin diagnoosi katsotaan vahvistetuksi. Lopullinen diagnoosi voi antaa vain histologisen tutkimuksen kohdusta sen poistamisen jälkeen.

Pitäisikö minun käsitellä adenomyoosia?

Kuten edellä mainittiin, adenomyosis ei uhkaa naisen elämää eikä yleensä aiheuta vakavia komplikaatioita. Tässä suhteessa adenomyoosin hoitoa ei tarvita kaikille naisille. Sinun ei tarvitse käsitellä, jos:

 • Adenomyoosin merkkejä on havaittu vahingossa tutkimuksessasi toisesta syystä.
 • sinulla ei ole adenomyoosin oireita tai oireet eivät ole voimakkaita ja suvaitsevaisia
 • adenomyoosin oireet eivät aiheuta merkittävää epämukavuutta, olet yli 45-50-vuotias ja sinulla tulee olla vaihdevuosien pian

Voiko adenomyosis olla täysin parantunut?

Valitettavasti ei ole sellaisia ​​lääkkeitä, jotka voisivat auttaa eroon adenomyoosista. Kaikki hoidossa käytetyt lääkkeet auttavat vain selviytymään adenomyoosin oireista, mutta eivät itse poista sairautta. Ainoa taattu tapa päästä eroon adenomyoosista on kohdun poistaminen.

Adenomyoosin hoito

Adenomyoosin hoito riippuu oireista, jotka häiritsevät naista.

 • Kipu relievers hoidossa adenomyosis

Jos adenomyoosilla naisella on usein vakava vatsakipu, määrätään ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä: Ibuprofeeni, ketoprofeeni jne.

Jotta ne todella toimivat, sinun on aloitettava pillereiden ottaminen ennen kuukautisten ilmestymistä (1-2 päivää ennen odotettua kuukautiskiertoa ja ota yksi pilleri 6 tunnin välein).

 • Ehkäisytabletit adenomyoosin hoidossa

Adenomyoosilla naisilla on usein merkittävää kohdun verenvuotoa, tiputtelua syklin keskellä ja kuukautiskatkoksia.

Jotta kuukautiskiertoa voidaan säännellä, lääkäri voi määrätä ehkäisypillereitä (Janine, Yarin ja muut). Ehkäiseviä pillereitä ei hoideta adenomyoosin hoitoon, mutta joskus ne auttavat poistamaan tai lievittämään tällaisia ​​adenomyoosin oireita vakavan kohdun verenvuodon ja vatsakivun aikana kuukautisten aikana.

 • Mirenan kohdunsisäinen laite adenomyoosille

Mirenan kohdunsisäinen laite on osoittautunut tehokkaaksi adenomyoosissa, endometrioosissa ja kohdun myomassa. Mirena voi vähentää vatsakipua kuukautisten aikana ja vähentää verenmenetystä kuukautisten aikana. Joillakin naisilla Mirenan heliksin pitkäaikainen käyttö johtaa kuukautisten täydelliseen lopettamiseen, mikä vaikuttaa myönteisesti adenomyoosin kulkuun.

Mirenan avulla ei kuitenkaan voi päästä eroon adenomyoosista. Kun helix on poistettu, kuukautiset palaavat aivan kuten kaikki adenomyoosin oireet voivat palata.

 • Utrogestan ja Duphaston adenomyoosin hoidossa

Utrogestanin ja Duphastonin lääkkeitä käytetään usein adenomyoosin ja endometrioosin hoidossa. Näiden lääkkeiden hoidon taustalla jaksot eivät ole niin runsaita, ja adenomyoosin polttopisteitä voidaan pienentää. Hoidon kulku voi olla 6 - 9 kuukautta.

 • Gonadotropiinia vapauttavan hormonin analogit (Buserelin, Goserelin, Sinarel) adenomyoosin hoidossa

Busereliinia, Gosereliinia (Zoladex), Sinarelia ja muita gonadotropiinia vapauttavien hormonien lääkeaineanalogeja määrätään usein merkittäville adenomyoosin ja endometrioosin oireille.

Kun näitä lääkkeitä otetaan, nainen pysäyttää ajanjaksonsa, munasarjat lopetetaan tilapäisesti ja sukupuolihormonien määrä veressä laskee. Kaikki nämä vaikutukset johtavat siihen, että endometriumin polttovälit alkavat pienentyä ja adenomyoosin oireet häviävät tai tulevat vähemmän havaittaviksi.

Adenomyoosin hoidon kesto näiden lääkkeiden kanssa on enintään 6 kuukautta, mutta hoidon päättymisen jälkeen kaikki adenomyoosin oireet voivat palata. Positiivisen vaikutuksen pidentämiseksi hoidon päättymisen jälkeen lääkäri voi määrätä ehkäisytablettien tai Vizann-lääkkeen antamisen edelleen.

 • Visanna adenomyoosin hoidossa

Lääkeaine Vizanna sisältää aineen dienogestiä, joka estää endometriumin keskipisteiden kasvua kohdun lihaskerroksessa. Tämä lääke on määrätty ei vain adenomyosis, vaan myös endometrioosi.

On huomattava, että joissakin naisissa, joilla on adenomyoosia, Vizanna-lääke voi aiheuttaa vakavia kohdun verenvuotoja, joten tämän lääkityksen ottaminen on mahdollista vasta, kun on neuvoteltu gynekologin kanssa ja hänen huolellisessa valvonnassaan.

Adenomyosis ja vaihdevuodet (vaihdevuodet)

Usein adenomyoosia voi esiintyä naisilla, jotka ovat ikääntyneessä iässä (muutama vuosi ennen vaihdevuosien tai vaihdevuosien odotettua alkamista): 45-50-vuotiailla.

Jos adenomyoosin oireita ei esiinny tai jos ne eivät aiheuta suurta haittaa, hoitoa ei ole osoitettu. Vähäisiä oireita (epäsäännöllisiä aikoja, vatsakipuja), ehkäisypillereitä tai kipulääkkeitä voidaan määrätä. Jos adenomyoosin oireet pahentavat elämänlaatua, lääkäri voi suositella kohdun poistamista.

Kirurgia (kohdun poistaminen) adenomyoosille

Emättimen poistamista adenomyoosissa ei aina tarvita. Toimintoa voidaan suositella seuraavissa tapauksissa:

 • jos adenomyosis aiheuttaa vakavaa kohdun verenvuotoa, joka ei ole hoidettavissa ja johtaa veren suuriin menetyksiin
 • jos naisella on jo lapsia eikä hän suunnittele tulevaa raskautta
 • jos nainen on ikääntyneessä iässä (yli 45-50-vuotiaana) eikä kohdun poistamista vastaan
 • jos adenomyosis on yhdistetty suuren kohdun myomaan
 • jos adenomyosis on yhdistetty ei-toivottuihin muutoksiin endometriumissa tai kohdunkaulassa

Miten toiminta menee, miten siihen valmistaudutaan ja miten käyttäytyä operaation jälkeen, voit lukea erillisistä artikkeleista verkkosivuillamme: kohtun poistaminen (hysterektomia): ennen leikkausta ja kohdun poistaminen: leikkauksen jälkeen, seuraukset.

Miten tulla raskaaksi adenomyoosin kanssa?

Uskotaan, että adenomyosis ei voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, joten sinulla on kaikki mahdollisuudet tulla raskaaksi adenomyoosin kanssa ilman hoitoa.

Jos et voi tulla raskaaksi 12 kuukautta tai enemmän, sinun ja miehesi on testattava. Mitä tutkimuksia naisen pitäisi tehdä:

 • Lantion elinten ultraääni
 • verikoe hormonien suhteen
 • hysterosalpingografia (HSG) tubaliarvon arvioimiseksi
 • peruslämpötilan mittaus vähintään 3 peräkkäisenä kuukautena sen määrittämiseksi, onko ovulaatiota

Mitä tutkimuksia mies tekee:

 • siittiöiden analyysi (spermogrammi)

Tutkimuksen tuloksista riippuen lääkäri määrää hoidon. Esimerkiksi, jos havaittiin munanjohtimien tukos, suoritetaan laparoskooppinen toiminta niiden läpinäkyvyyden palauttamiseksi. Jos naisella ei ole ovulaatiota, hoito määrätään munasarjojen normaalin toiminnan palauttamiseksi tai ovulaation stimulaation kursseille. Jos tutkimusten aikana liittyivät siihen liittyvät sairaudet (kohdun polyypit, fibroidit jne.), On määrättävä asianmukainen hoito.

Endometrioosia ja adenomyoosia vaihdevuodet

Climax on jakso, jonka aikana lisääntymistoiminto lopetetaan asteittain. Fysiologiset muutokset johtavat vaihdevuosiin, eli viimeiseen kuukauteen, jonka jälkeen vähintään 12 kuukautta on kulunut.

Muutokset, joita esiintyy vaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana, voivat johtaa tiettyjen patologisten tilojen esiintymiseen tai kääntymiseen. Yksi näistä patologioista on endometrioosi.

Endometrioosi on yksi salaperäisimmistä sairauksista gynekologian alalla. Endometrioosille on tunnusomaista lisääntymisikä, joka liittyy säännölliseen kuukautiseen. Joissakin tapauksissa patologisen tilan esiintyminen ja toistuminen vaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana.

Endometrioosi on patologia, jossa endometriumin solut leviävät kohdun sisäisen kerroksen yli. Useimmissa tapauksissa endometrioosin debyytti elinajan lisääntymisjaksolla ja taantuu vaihdevuodet ja vaihdevuodet alkavat. Tämä johtuu endometrioosin syistä ja patologiaa aiheuttavista tekijöistä.

Endometrioosilla on useita lajikkeita. Yleisin adenomyosis, mikä tarkoittaa kohdun endometrioosia.

Endometriumin kasvun syyt vaihdevuosien aikana

Endometrioosin esiintyminen liittyy kohdun rakenteeseen, joka sijaitsee lantion alueella. Kohtu kohdistaa hedelmällisyyttä ja koostuu kolmesta osasta:

Kohtuun kehon edustavat kolme kerrosta, jotka toimivat läheisessä vuorovaikutuksessa.

 1. Serous ulompi vaippa tai parametri ympäröivien elinten kudosten kanssa.
 2. Lihaksikas dura tai myometrium sallii kohdun venytyksen ja supistumisen.
 3. Syklin aikana kasvava limakalvon sisäinen vuori tai endometrium.

Endometrioosin, erityisesti adenomyoosin, kehittymisen lähdettä voidaan kutsua endometriumiksi, joka koostuu toiminnallisesta ja peruskerroksesta. Ylempi funktionaalinen kerros on hyvin herkkä sukupuolisteroidien vaikutuksille. Syklin ensimmäisessä vaiheessa se laajenee ja valmistautuu munasolun istuttamiseen, jos se syntyy. Jos päinvastainen tilanne havaitaan, syklin toisen vaiheen hallitsevat hormonit aiheuttavat funktionaalisen kerroksen hylkäämisen. Tämän seurauksena nainen alkaa kuukautisia. Endometriumin peruskerros soluvarannolla auttaa palauttamaan kohdun limakalvon.

Solujen erilaisten kudosten siirtymisen ja itämisen syitä ei ole määritelty tarkasti. Uskotaan, että endometrioosin, erityisesti adenomyoosin, syy on hormonaalinen, immuunijärjestelmän epätasapaino ja tulehdukselliset prosessit.

Vaihdevuosien aikana hormonaalinen toiminta heikkenee, mikä heikentää kehon puolustuskykyä. Kun vaihdevuosia esiintyy, endometrioosin polttovälien pitäisi laskea. Niiden kasvua havaitaan kuitenkin joskus.

Adenomyoosin kehittymisen mekanismia vaihdevuosien aikana ei tunneta tarkasti. On kuitenkin korostettu tekijöitä, jotka voivat altistaa endometrioosin esiintymiselle vaihdevuosien aikana.

 1. Ylipainoisia. Ylipaino tarkoittaa pääsääntöisesti rasvaa liiallista rasvaa. Tämän tyyppinen kudos voi lisätä estrogeenin tasoa, jota pidetään adenomyoosin syynä. Usein endometriumin patologioita vaihdevuosien jälkeen aiheuttavat kohonneet estrogeenitasot. Erityisesti hyperestrogenismi herättää kohdun limakalvon lisääntymistä, jota kutsutaan hyperplasiaksi.
 2. Diabetes. Tämä patologia häiritsee sydämen ja verisuonten toimintaa, mikä vaikuttaa haitallisesti sukupuolirauhasen työhön. Tämän seurauksena estrogeenit voivat aktivoida soluja kohdun sisäkerroksessa. Yleensä alhainen progesteronin määrä pahentaa tilannetta. Lisäksi diabetes mellitus voi aiheuttaa adenomyoosin toistumista vaihdevuosien jälkeen.
 3. Krooniset infektiosairaudet seksuaalialalla. Käsittelemättömät tulehdussairaudet kroonisessa vaiheessa edistävät endometrioosin toistumista. Niiden kurssilla vaihdevuosien aikana voi liittyä vakavia oireita.
 4. Kirurgiset toimenpiteet. Siirrettyjä abortteja ja kaavinta pidetään riskitekijöinä. Arpikudoksen muodonmuutos, leikkauksen jälkeiset ompeleet voivat olla erityinen vaara.
 5. Immuunihäiriöt. On tunnettua, että immuunipuutos aiheuttaa erilaisia ​​sairauksia, mukaan lukien lisääntymisalue. Normaalisti endometriumin solujen ei pitäisi juurtua heille vieraana kudoksena, jota immuunijärjestelmä kontrolloi. Kuitenkin kehon puolustuksen heikkenemisessä, joka voi olla myös vaihdevuosien aiheuttama, havaitaan adenomyoosin kehittymistä.

oireet

On tunnettua, että lisääntymisjakson naisilla endometrioosilla on voimakkaita oireita, jotka pahenevat kuukautisten aikana. Lisäksi usein adenomyoosiin liittyy hedelmättömyys. Vaihdevuosien jälkeen nämä oireet eivät kuitenkaan aina ole ominaisia ​​hormonitoiminnan sukupuuttoon johtuen.

Endometrioosin oireita vaihdevuosien aikana ovat seuraavat.

 1. Työkierron rikkomukset Tämä oire esiintyy naisilla, jotka ovat premenopausaalisia naisia. On tunnettua, että tämä aika alkaa useita vuosia ennen vaihdevuodet ja jatkuu viimeiseen kuukautiseen asti. Nainen voi kiinnittää huomiota verenvuodon määrän kasvuun kuukautisten aikana. Joskus muutama päivä ennen, ja myös kuukautisten jälkeen, on tiputtelua. Syklin pidentyminen tai lyheneminen voidaan havaita. Naiset pitävät tätä oiretta kuitenkin usein vaihdevuosien ilmentyminä.
 2. Verenvuotoa. Tämä oire esiintyy sekä premenopausaalisilla naisilla että vaihdevuosien jälkeen. Usein esiintyvä verenvuoto voi aiheuttaa anemian oireita, kuten huonous, heikkous, huimaus. Jos naisilla esiintyy verenvuotoa pitkän kuukautisten poissaolon jälkeen, on tehtävä erotusdiagnoosi. Tämä oire voi merkitä pahanlaatuisen kasvain kehittymistä.
 3. Kivun oireyhtymä Adenomyoosissa kipu on yleensä keskittynyt vatsaan. Oireita voi pahentaa fyysinen rasitus ja sukupuoliyhteys. Usein kipu, johon liittyy verenvuotoa.

Endometrioosin aikana vaihdevuosien aikana voi ilmetä myös seuraavia oireita ja oireita:

 • päänsärkyä;
 • kohonnut lämpötila;
 • pahoinvointi ja oksentelu;
 • hermostuneisuus.

Adenomyosis voi ilmetä veren leukosyyttien määrän kasvulla, mikä osoittaa tulehdusprosessin kehittymistä. Jos endometrioosia ei hoideta vaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana, seuraavia komplikaatioita voi esiintyä.

 1. Anemia. Verenvuoto tarkoittaa hemoglobiinin häviämistä, jolla voi olla vakavia seurauksia. Anemian oireita ovat hauraat hiukset ja kynnet, kuiva iho, huono, väsymys, hajonta. Hoitoon kuuluu raudan, B-ryhmän vitamiineja sisältävien lääkkeiden ottaminen.
 2. Peritoniitti. Hoitamattomana tulehdus kehittyy joskus vatsaontelossa.
 3. Syöpä. Harvoissa tapauksissa adenomyosis voi edistää pahanlaatuista kudoksen rappeutumista. Lisäksi syövän oireet peitetään usein adenomyoosin varalta.

diagnostiikka

Endometrioosin tutkiminen vaihdevuosien aikana on monimutkaista. Diagnoosiin liittyy:

 • kattava tutkimus;
 • perusteellinen historia;
 • gynekologinen tutkimus;
 • laboratoriotutkimusmenetelmät;
 • instrumentaaliset tarkastusmenetelmät.

Gynekologisen tutkimuksen aikana solmumuodot havaitaan nivelsiteiden kohdalla, kohdun seinän takapinnalla. Laajentuneen adenomyoosin tapauksessa kohdun kehon kiinnittyminen määritetään retropositiossa. Peräsuolen digitaalisen tutkinnan avulla tunnistetaan suorakulmainen endometrioosi.

Ultraäänitutkimus emättimen anturilla auttaa arvioimaan kohdun kokoa, kohtia, kohdun seinämän rakenteen muutoksia, lisäosia ja tilavuuden muodostumista elinontelossa. Adenomyoosin ollessa kyseessä, kohdun suurentuminen, sen mutka on merkitty, myometriumin cicatricial ja sclerosed muutokset endometrioosin keskipisteiden ympärillä.

Diagnoosin vahvistamiseksi biopsian materiaalin sytologinen ja histologinen tutkimus on välttämätöntä, joka uutetaan kolposkopian ja biopsian aikana, jota seuraa biopsia. Laparoskopia on paras tutkimusmenetelmä endometrioosin, patologian laajuuden määrittämiseksi.

hoito

Hoidon valinta riippuu potilaan iästä, yksilöllisistä ominaisuuksista. Tärkeä on oireiden esiintyminen, vaurioiden leviämisen luonne, samanaikaiset sairaudet.

Ennen hoitoa potilas tutkitaan muiden erikoisalojen asiantuntijoiden avustuksella. Hoidon onnistuminen riippuu suurelta osin psyko-emotionaalisen tilan normalisoinnista. Hoidon on myös pyrittävä estämään vaihdevuosien aikana ilmenevät mahdolliset komplikaatiot.

Yleensä hoito sisältää lääkitystä, leikkausta. Usein hoito yhdistetään. Joissakin tapauksissa on mahdollista käyttää kansanmenetelmiä vaihdevuosien aikana.

lääkitys

Hoitoon kuuluu hormonaalista, anti-inflammatorista ja herkistävää hoitoa. Lääkkeiden ottaminen on erittäin tehokasta potilailla, jotka ovat ennen vaihdevuosia.

 1. Progestiini-estrogeenilääkkeet. Lääkkeet estävät ovulaatiota sekä estrogeenin eritystä. Lääkkeet lopettavat sairauden ensimmäiset oireet ja poistavat lantion kipua. Laajojen keskusten osalta nämä varat ovat tehottomia. Jos sinulla on oireita, kuten pahoinvointia, rintojen muodostumista, hoito on lopetettava.
 2. Progestiineja. Norkolutia ja Utrozhestania käytetään alkuvaiheessa adenomyoosissa pitkäaikaisen hoidon kannalta. Koska haittavaikutukset havaitsivat pahoinvointia, verenvuotoa, masennusta.
 3. Antigonadotrooppiset hormonilääkkeet. Lääkkeet tukahduttavat gonadotrooppisten hormonien tuotantoa ja ovat tehokkaita, kun niitä käytetään pitkään. Lääkkeet ovat vasta-aiheisia androgeenien lisääntyneellä tasolla ja voivat lisätä vartalokarvojen kasvua, painonnousua ja hikoilua.
 4. Gonadotrooppisten hormonien agonistit. Lääkkeet estävät ovulaatiota ja estrogeenin tuotantoa. Lääkkeitä suositellaan eri lokalisoinnin endometrioosille, harvoin haittavaikutuksilla, eikä niillä ole merkittäviä vasta-aiheita.

Tiettyjen hormonaalisten lääkkeiden käytön vasta-aiheet voivat olla:

 • diabetes;
 • mahahaava;
 • sydämen vajaatoiminta.

Lääkehoidon koostumuksessa käytettiin myös varoja, jotka lievittivät epämiellyttäviä oireita. Esimerkiksi anti-inflammatorisia lääkkeitä ja antispasmodicsia käytetään kivun poistamiseen adenomyoosissa.

Jotkut asiantuntijat ehdottavat Mirenan kohdunsisäisen järjestelmän käyttöä lääkehoitona. Endometrioosin hoitomekanismi on levonorgestreelin eristäminen, joka on progesteronin analogi. Mirena poistaa joitakin adenomyoosin oireita, esimerkiksi verenvuotoa, kipua. Joissakin tapauksissa kuukautisten lopettaminen on selvä. Haittavaikutukset ovat harvinaisia. On kuitenkin syytä muistaa paikallisen tulehdusprosessin todennäköisyys. Lisäksi ennen heliksin asentamista on välttämätöntä sulkea pois dysplasia, pahanlaatuinen kasvain, adheesiot ja tulehdus.

leikkaus

Kirurgisen hoidon pääalueita on kaksi: yksittäisten kohdun limakalvojen poistaminen ja kohdun poistaminen. Kirurgista hoitoa suositellaan vakavimmissa tapauksissa, esimerkiksi lantion elinten toiminnan vastaisesti. Kirurgisen hoidon indikaatio on konservatiivisten menetelmien tehottomuus, ilmeiset patologiset oireet.

Nykyaikaisessa gynekologiassa käytetään usein elinten säilyttämistekniikoita, erityisesti laparoskooppista menetelmää. Tämäntyyppisen hoidon etua voidaan kutsua pieneksi invasiivisuudeksi yhdessä tarttumien muodostumisen estämisen kanssa.

Ennen menopausaalisilla potilailla esiintyvissä endometrioidisysteemeissä gynekologit käyttävät adnexectomia, joka sisältää munasarjan poistamisen pahanlaatuisuuden estämiseksi. Retrocervical-endometrioosissa laparotomia käytetään suoliston resektion kanssa ja suurten leesioiden poistamiseen. Moderni gynekologia suorittaa tällaisia ​​operaatioita transvaginaalisesti.

Radikaalista kirurgista hoitoa käytetään vaihdevuosien jälkeen potilailla, joilla ei ole vasta-aiheita. Kun kohdun on poistettu 90%: ssa tapauksista, oireiden, kuten kivun, häviäminen. Toisinaan patologian toistumista voidaan kuitenkin havaita. Lisäksi kirurgisen hoidon jälkeen voi tarvita hormonihoitoa.

Yhdistetty

Yleensä adenomyoosin ja muiden endometrioosin hoito naisilla vaihdevuosien aikana liittyy yhdistettyyn luonteeseen. Tämä tarkoittaa, että gynekologit käyttävät sekä lääketieteellistä että kirurgista hoitoa.

Hormonaalisia ja anti-inflammatorisia lääkkeitä määrätään yhdistelmähoitona. Huumeiden valinta riippuu naisen huipusta. Patologisen prosessin yleisyys, oireiden vakavuus ja muiden sairauksien esiintyminen ovat välttämättömiä.

Vakavien oireiden ja endometrioosin laajojen vaurioiden varalta on määrätty kirurginen hoito, joka on laparoskopia tai laparotomia. Naiset vaihdevuosien jälkeen saattavat suositella kohdun amputointia.

Folk-menetelmät

Kansanhoidon keinoja käytetään vain lääkärin suosituksesta. On tunnettua, että jotkut yrtit voivat vaikuttaa hormoneihin. Heidän itsenäinen käyttö voi johtaa yleisen tilan huononemiseen ja adenomyoosin etenemiseen vaihdevuosien jälkeen.

Jos kontraindikaatioita ei ole, käytä decoctioita, infuusioita ja douchingia. Erityisesti kohdun boorin liemellä on seuraavat vaikutukset:

 • anti-inflammatorinen;
 • elvyttäminen;
 • rauhoittava.

Endometrioosin hoitoon vaihdevuosien potilaiden kohdalla käytä kohdun kohdunlientä, joka tulisi juoda kolme kertaa päivässä.

Punaisen harjan infuusiolla on seuraavat positiiviset vaikutukset:

Lisäksi punaisen harjan infuusio edistää progesteronin kehittymistä. Infuusio tulee ottaa kolme kertaa päivässä ennen syömistä.

Sairauksien ehkäisy

Adenomyoosin tarkkoja syitä vaihdevuosien aikana ei tunneta. Lisäksi patologiset oireet eivät aina eroa vakavuudesta. Endometrioosi, erityisesti adenomyosis, esiintyy useimmiten naisilla elämän lisääntymisvaiheessa. Kuitenkin menopausin aloittaminen ja hormonaalisen toiminnan sammuminen eivät aina salli endometrioosin oireiden poistamista. Lisäksi jotkut tekijät voivat aiheuttaa adenomyoosin oireita vaihdevuosien jälkeen.

Vaihdevuosien aikana kehossa havaitaan fysiologisia muutoksia, joita on vaikea erottaa patologian kanssa. Siksi gynekologit suosittelevat lääkärin vierailemista ajoissa ja tutkimuksessa. Hälyttävä oire on verenvuodon ilmaantuminen vaihdevuosien alkaessa. Tässä tapauksessa tarvitaan erilaista diagnoosia. Tämä johtuu siitä, että vaihdevuosien naisten verenvuoto saattaa osoittaa pahanlaatuisen kasvain kehittymistä.

Endometrioosin ehkäiseminen sisältää tulehduksellisten, hormonaalisten ja immuunipatologioiden, painonpudotuksen ja tarvittavien kirurgisten toimenpiteiden asianmukaisen hoidon.